Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Κύπρος - Γαλλία
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μολδαβίας
  • [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας
  • [06] (Κ) Ιακώβου - ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Τουρκία
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παγκόσμιο Συνέδριο - ΟΥΝΕΣΚΟ
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/κ περιουσίες - Απαλλοτριώσεις

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή δολοφονία 20χρονου από την Αλασσα από τον πατέρα της φίλης του στην τ/κ συνοικία της Λεμεσού και η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση της απόφασης του ΔΗΣΥ να αποστείλει αντιπροσωπεία του στα κατεχόμενα, είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων με τα οποία ασχολούνται σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος είναι η οργή του Υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη εναντίον των εργολάβων που έχουν αναλάβει οικοδομικές εργασίες σε Δημοτικά Σχολεία και δεν έχουν προνοήσει για την ασφάλεια των μαθητών και το πράσινο φως που άναψε το κατοχικό καθεστώς για μετάβαση δύο Ε/Κ δασκάλων στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Φονική αγκαλιά για 20χρονο'', γράφει ότι ''συγκλονισμό έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η στυγερή δολοφονία του 20χρονου Ανδρέα Χαραλάμπους από την Αλασσα, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες το απόγευμα σε κατοικία στην τ/κ συνοικία της Λεμεσού''. Δράστης φέρεται να είναι ο 42χρονος μηχανοδηγός Σταύρος Μιχαήλ από τη Λεμεσό, ο οποίος φαίνεται να πυροβόλησε εξ επαφής τον νεαρό στο στήθος με κυνηγετικό όπλο ύστερα από φιλονικία που είχαν δράστης και θύμα αναφορικά με τη σχέση που είχαν ο 20χρονος με την κόρη του Μιχαήλ. Αλλού γράφει ότι πυρ και μανία έγινε ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Ελένειο Δημοτικό Σχολείο και προς έκπληξή του διαπίστωσε πως δεν τηρήθηκαν όλα όσα απαιτούνται και είχαν συμφωνηθεί με τους εργολάβους που ανέλαβαν την περίφραξη του εργοταξίου που υπάρχει στο σχολείο.

    ''Η Μάχη'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ο Τάσσος ρίχνει το γάντι στο ΔΗΚΟ'', γράφει ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το αίτημα του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, με αφορμή την απόφαση του ΔΗΣΥ για μετάβαση αντιπροσωπείας του στα κατεχόμενα και την επίδειξη διαβατηρίων, αν χρειαστεί''. Αλλού γράφει ότι πρόταση-πρόσκληση απευθύνει το Υπουργείο Παιδείας προς την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ, για αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, βάσει της οποίας η διδασκαλία του μαθήματος Τεχνικού Σχεδίου στο Ενιαίο Λύκειο για τη σχολική χρονιά (2003-2004) θα γίνεται από καθηγητές τέχνης και αρχιτέκτονες - πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην υπηρεσία.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Οι απαλλοτριώσεις έφτασαν στον Ανάν'', γράφει ότι ''μέχρι και στον Κόφι Ανάν έφτασε το θέμα των απαλλοτριώσεων τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, και αυτό με επιστολή του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος, θέλοντας προφανώς να αφαιρέσει προεκλογικά επιχειρήματα από τον Ντενκτάς, παρενέβη για να καταγγείλει με τη σειρά του την κυπριακή κυβέρνηση''. Αλλού γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς άναψε τελικά το πράσινο φως για τη μετάβαση στο Ριζοκάρπασο των δύο Ελληνοκυπρίων δασκάλων και αυτό που επιδιώκεται τώρα είναι η μετατροπή του Δημοτικού σε σχολείο με οκτώ τάξεις.

    ''Η Σημερινή'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Σχολεία χωρίς βιβλία'', γράφει ότι ''με ελλείψεις αρκετών βιβλίων θα αρχίσει η φετινή σχολική χρονιά στη Μέση Εκπαίδευση, παρά τις αντίθετες προβλέψεις και διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας, αφού δεκάδες βιβλία δεν έχουν φτάσει από την Ελλάδα, ενώ άλλα βρίσκονται στο τυπογραφείο, προκαλώντας προβληματισμό στις τάξεις των εκπαιδευτικών''. Αλλού γράφει ότι χρηματοδότηση ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ ''κέρδισε'' η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για κατασκευαστικά έργα. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων δήλωσε ότι το κονδύλι, που παραχωρείται στην Κύπρο υπό τη μορφή χορηγίας, θα διατεθεί για την κατασκευή των έργων που γίνονται στους κυκλοφοριακούς κόμβους της Γερμασόγειας και του Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Ελεύθερη πτώση των εισαγωγικών'', γράφει ότι ''παρατυπίες που ακολουθήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης κατανομής θέσεων, ταρακουνούν συθέμελα τον θεσμό των Εισαγωγικών Εξετάσεων. Νέες διαδικασίες που εισήχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και έγιναν εμμέσως πλην σαφώς αποδεκτές και από το Υπουργείο Παιδείας, βρίσκονται εκτός νομικού πλαισίου''. Αλλού γράφει ότι 407 αναπληρωτές αξιωματικοί και υπαξιωματικοί σε τρεις βαθμούς του αστυνομικού Σώματος επηρεάζονται από την απόφαση για αφαίρεση του βαθμού τους στην περίπτωση που δεν προαχθούν στις επικείμενες προαγωγές. Γράφει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που φανερώνει και τον βαθμό κατάχρησης της εξουσίας που παρέχουν οι κανονισμοί, εντοπίζεται στον βαθμό των αναπληρωτών λοχιών.

    Η ''Χαραυγή'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Εμφαση στην ανάπτυξη'', γράφει ότι ''έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα θα προσδώσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2004, ο οποίος τίθεται οριστικά επί τάπητος, σε έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου μεθαύριο Δευτέρα, υπό την προεδρία του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Είναι δυνατόν, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, η συνεδρία του Υπουργικού με το ίδιο αντικείμενο να συνεχιστεί και την Τρίτη''. Αλλού γράφει ότι δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα αποφασίστηκαν σε χθεσινή συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής, που είναι αρμόδια για το Χωροταξικό Σχέδιο της περιοχής Αρχιγραμματείας και ΓΣΠ στη Λευκωσία, καθώς επίσης και για αναπτυξιακά έργα στη Λάρνακα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε νεαρός στη Λεμεσό'', γράφει ότι ''σύμφωνα με την Αστυνομία ο Σταύρος Μιχαήλ, 40 ετών μηχανοδηγός, επέστρεψε στο σπίτι από την εργασία του γύρω στις 15:45 και βρήκε την 16χρονη κόρη του στο δωμάτιό της με τον φίλο της Ανδρέα Χαραλάμπους.'' Υστερα από άγριο καυγά μεταξύ των δύο ανδρών, ο Μιχαήλ πήρε το κυνηγετικό του όπλο και πυροβόλησε τον νεαρό εξ επαφής με αποτέλεσμα η σφαίρα να τον βρει στην καρδιά. Αλλού γράφει ότι μαθητές ενδεχομένως να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να πάρουν μία από τις 25 θέσεις της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ύστερα από την απόφαση της Συγκλήτου να μην παραχωρήσει τις θέσεις αυτές σε δικαιούχους φοιτητές.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Νέος Τύπος'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Διαβατήρια ... λύσης'', γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το ''άλμα'' που κάνει ο ΔΗΣΥ με τα διαβατήρια "δεν είναι μεμονωμένη κίνηση. Αναλόγως προβλέπεται να κινηθεί και το ΑΚΕΛ. Ο συνολικός σχεδιασμός, με ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2004, πριν την τελική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, περνά μέσα από τις εντυπώσεις που θα δημιουργήσει τυχόν επικράτηση της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα''. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως ''η Κύπρος δεν μπορεί να διαψευστεί για μια ακόμα φορά σε σχέση με τις προβλέψεις που κάνει στο προενταξιακό οικονομικό πρόγραμμα''.

    [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Κύπρος - Γαλλία

    Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών της Κύπρου αντιμετωπίζει στις 21:45 στο Παρίσι την αντίστοιχη ομάδα της Γαλλίας για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2004.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Τ/κ κόμματα ''αντιπολίτευσης'' - Κοινό πρωτόκολλο -------------------------------------------------------------- Οι εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα παρακολουθούνται από τη δική μας πλευρά και όλες οι εξελίξεις λαμβάνονται υπόψη, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως τα κόμματα της ''αντιπολίτευσης'' στα κατεχόμενα δηλαδή το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα ''Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση'' συμφώνησαν προχθές σε ένα κοινό πρωτόκολλο.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η δήλωση των τριών κομμάτων της ''αντιπολίτευσης'' μελετάται.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τα τρία κόμματα δηλώνουν πως αν κερδίσουν τις λεγόμενες ''εκλογές'' θα απομακρύνουν τον Ραούφ Ντενκτάς από διαπραγματευτή και θα διορίσουν νέα ομάδα διαπραγματευτών, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''οι δικές μας προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα ανεξαρτήτως αποτελέσματος των οποιωνδήποτε διεργασιών στα πλαίσια της τ/κ κοινότητας''.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - ΕΕ - Επαφές - Συνέντευξη -------------------------------------------------- Με στόχο να πείσει τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η Κύπρος προχωρεί σε όλα τα αναγκαία βήματα ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τις πρόνοιες του κοινοτικού κεκτημένου αναχωρεί την προσεχή Κυριακή για τις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία, υπό το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου για επαφές με κοινοτικούς αξιωματούχους.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου, ο οποίος πραγματοποίησε χθες ενημερωτική επίσκεψη στα γραφεία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) κατά την οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Δρ Αριστο Αριστοτέλους και το Διευθυντή του Πρακτορείου Θέμη Θεμιστοκλέους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ''σπεύδουμε την Κυριακή να πάμε στις Βρυξέλλες για να πληροφορήσουμε σχετικά τους κοινοτικούς εκπροσώπους πάνω στα θέματα της προόδου που έχουμε στο μεταξύ επιτύχει ή ακόμα να δώσουμε εξηγήσεις και προγράμματα δράσης στους τομείς που είναι δυνατό να θεωρεί η ΕΕ ότι υστερούμε''.

    Ερωτηθείς ποια βήματα πρέπει να γίνουν από πλευράς Κύπρου ώστε η έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο να είναι θετική, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως ''δεν καθίσαμε να περιμένουμε την 25η Σεπτεμβρίου που ορίστηκε ως επίσημη συνάντηση μεταξύ Γραφείου Συντονιστή και ΕΕ για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της έκθεσης της Επιτροπής για την Κύπρο, της τελευταίας έκθεσης παρακολούθησης που πρόκειται να υποβάλει η Επιτροπή προς το Συμβούλιο για την Κύπρο''.

    Ερωτηθείς εάν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα πειστεί πως η Κύπρος έχει επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί έργο σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση με το κεκτημένο, είπε πως ''πηγαίνω με αίσθημα ευθύνης ότι αντιπροσωπεύουμε την Κύπρο, όπου γίνεται πάρα πολλή δουλειά, ότι είναι στόχος μας να ανταποκριθούμε πλήρως στις υποχρεώσεις μας και ότι στα ελάχιστα σημεία που υστερούμε θα μπορέσουμε τελικά να ανταποκριθούμε και να ικανοποιήσουμε τους όρους της Ευρώπης και τις σχετικές πρόνοιες της Συνθήκης που υπογράψαμε στις 16 Απριλίου''.

    Τόνισε ακόμη το γεγονός πως το Γραφείο του εργάζεται συλλογικά με το Γραφείο Προγραμματισμού, τη Νομική Υπηρεσία και τα αρμόδια Υπουργεία για την προώθηση των θεμάτων αυτών.

    Ερωτηθείς για το ρόλο του ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε όπως θέλουμε η Κύπρος να σταδιοδρομεί στους άλλους τομείς και να μπορεί να ανταποκριθεί ισότιμα με τις άλλες χώρες στις υποχρεώσεις και στους ρόλους της, το ίδιο πρέπει να γίνει με το ΚΥΠΕ.

    ''Το ΚΥΠΕ έχει επιτελέσει μεγάλες προόδους, όμως χρειάζονται να ληφθούν αποφάσεις ακόμα που θα το εδραιώσουν και στο χώρο της Κύπρου και στο διεθνή ως ένα έγκυρο, δυναμικό πρακτορείο ειδήσεων που είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στον πρωταρχικό του ρόλο, τον ειδησεογραφικό'', ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Πρόσθεσε πως θα ήθελε το ΚΥΠΕ να λειτουργεί πάνω σε 24ωρη βάση. ''Θα το ήθελα να κρατά το σφυγμό της Κύπρου. Θα το ήθελα να προσαρμόζεται συνεχώς σε νέες απαιτήσεις. Θα το ήθελα να ανανεώνεται και έχω την αίσθηση ότι μπορεί να το επιτύχει και ότι αυτό το αίσθημα, αυτό το όραμα υπάρχει και στο ΔΣ και στη Διεύθυνση'', επεσήμανε.

    Διαβεβαίωσε ότι από πλευράς δικής του θα σταθεί δίπλα στο ΚΥΠΕ ''γιατί η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα σημαντικό πρακτορείο ειδήσεων και αυτές τις δυνατότητες τις έχει το Πρακτορείο μας''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν ------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επανερχόμενος χθες στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον οποίο συμφώνησαν με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να συναντηθούν και να συζητήσουν χωρίς παρεμβάσεις τρίτων το Κυπριακό, υπενθύμισε πως εάν πρόκειται για την πρόταση που είχε υποβληθεί στο Βελιγράδι από τον κ. Ερντογάν προς τον κ. Σημίτη για συζήτηση του Κυπριακού στα πλαίσια τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης, αυτή είχε από τότε απορριφθεί από τον Πρωθυπουργό Σημίτη.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ο κ. Σημίτης είχε τονίσει στον κ. Ερντογάν ότι το Κυπριακό θα λυθεί μόνο στα πλαίσια των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Γενικός Εισαγγελέας - Οργάνωση Δικαστών της Κοινοπολιτείας --------------------------------------------------------- Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλων Νικήτας εξελέγη Επίτιμο Ισόβιο Μέλος (Honorary Life Member) της Οργάνωσης Δικαστών της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Magistrates and Judges Association) σε αναγνώριση της προσφοράς του στην Οργάνωση.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εκλογή στη θέση αυτή του Γενικού Εισαγγελέα έγινε κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μαλάουι στις 29 Αυγούστου 2003.

    Πρόγραμμα LIFE - Κύπρος - Χρηματοδοτήσεις ----------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προχθές τη χρηματοδότηση τριών σχεδίων στον τομέα του περιβάλλοντος στην Κύπρο, που είχαν υποβληθεί από τα αρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος LIFE.

    To ποσό που θα διατεθεί στην Κύπρο το 2003 για τη υλοποίηση των σχεδίων ανέρχεται σε 726.768 ευρώ και θα καλύψει το 68 ως 70% του συνολικού κόστους, ενώ θα υπόλοιπα θα δοθούν από εθνικούς πόρους.

    Σεισμική επικινδυνότητα - Διεθνές εργαστήρι - Κύπρος ---------------------------------------------------- Εργαστήρι με θέμα την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας στην Ανατολική Μεσόγειο οργανώνει στη Λευκωσία, από τις 10 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την UNESCO, τον Oργανισμό ORFEUS της ΕΕ και τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

    Το εργαστήρι εντάσσεται στις δραστηριότητες της UNESCO για τη μείωση των απωλειών από τους σεισμούς και αποτελεί συνέχεια εργαστηρίων που διοργανώθηκαν από την UNESCO στην Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Τουρκία.

    Παρατηρητήριο Ισότητας - Μνημόνιο - Θεοδώρου -------------------------------------------- Την πρώτη παρουσία του στην κυπριακή κοινωνία πραγματοποίησε χθες το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ) που στόχο έχει να καλύψει το έλλειμμα της ύπαρξης ενός φορέα με κοινωνικές και ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα της ισότητας των φύλων και της ισότητας των ευκαιριών.

    Οπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΣ του ΠΙΚ Αννα Πηλαβάκη σε δημοσιογραφική διάσκεψη, το Παρατηρητήριο επιδιώκει να αποτελέσει χώρο υποδοχής, εμψύχωσης και στήριξης όλων των γυναικών της Κύπρου, όπου θα μπορούν να καταθέτουν τα προβλήματα και τις εμπειρίες του στα θέματα της ισότητας.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, αρμόδιος για την ισότητα, Δώρος Θεοδώρου ανέφερε ότι η προσπάθεια για νομοθετικό εκσυγχρονισμό εντατικοποιήθηκε την τελευταία διετία στα πλαίσια της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο και κύριο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι ''η πλήρης εφαρμογή όλων των νομοθεσιών στον τομέα της απασχόλησης που ψηφίστηκαν ήδη και βρίσκονται σε ισχύ''.

    Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας και επίτιμη Πρόεδρος του νεοσύστατου Παρατηρητηρίου Φωτεινή Παπαδοπούλου εξέφρασε ικανοποίηση που η κυβέρνηση έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια, και σημείωσε την προεκλογική διακήρυξη του Προέδρου για προώθηση της ισότιμης μεταχείρισης των γυναικών σε όλους τους τομείς.

    Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακρόχρονη ενασχόληση της ΔΕΟΚ με το θέμα ''Ισότητα'' και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Παρατηρητήριο θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων και θα επιτελέσει τους σκοπούς του, προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στις Κύπριες γυναίκες και των δύο κοινοτήτων.

    Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΘΙ, το οποίο που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας, και του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου.

    ΑΔΗΚ - Ενωση Ομάδας Εθνών για την Ευρώπη - Πλήρες μέλος ------------------------------------------------------- Το Εκτελεστικό Γραφείο της Ενωσης της Ομάδας των Εθνών για την Ευρώπη (UEN) έκανε δεκτή τη συμμετοχή του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) ως πλήρες μέλος της Ομάδας. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση λήφθηκε την περασμένη Τρίτη στο Στρασβούργο.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Ενωση της Ομάδας των Εθνών για την Ευρώπη, υπό την προεδρία του Charles Pasqua, πρώην Υπουργού Προεδρίας και Εσωτερικών της Γαλλίας, αποτελεί σήμερα ''ένα πολιτικό σχηματισμό ευθύνης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώριμο σε προβληματισμό και πλούσιο σε δραστηριότητα''.

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κατεχόμενα - Δασκάλοι - Ριζοκάρπασο --------------------------------------------- Οι κατοχικές ''αρχές'' έδωσαν το πράσινο φως για τη μετάβαση των δύο δασκάλων που θα διδάξουν στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου, επιβεβαίωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι.

    Οπως είπε, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ επικοινώνησε με τις ''αρμόδιες 'αρχές' στον βορρά'', οι οποίες επιβεβαίωσαν τα ονόματα που διαβιβάστηκαν από τις αρχές της Δημοκρατίας μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οι δύο δάσκαλοι είναι ο Χριστόδουλος Παρπόττας (Διευθυντής) και η Παναγιώτα Φραγκούς, οι οποίοι, όπως είπε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μπορούν να μεταβούν στα κατεχόμενα οποιανδήποτε στιγμή.

    Ευρωβουλή - Κωνσταντίνος Καραμανλής - Μέγαρο ------------------------------------------- Τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα τιμήσει την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδίδοντας το όνομά του σε χώρο του μεγάρου του στη βελγική πρωτεύουσα.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ θα αποκαλύψει τιμητική πλακέτα, ενώ στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης και, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Διοικητής ΚΤ - Νομισματική Πολιτική - Αποφάσεις ----------------------------------------------- Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν αμετάβλητα και η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων παραμένει στο 11%, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.

    Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 4,5% και 2,5% αντίστοιχα.

    Πάφος - Οπερα ''Τόσκα'' - Πρεμιέρα ---------------------------------- Επίσημη πρώτη χθες βράδυ για το Pafos Aphrodite Festival 2003, το οποίο παρουσιάζει στις οκτώ το βράδυ, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου στην Κάτω Πάφο, την όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι ''Τόσκα'' από τον μεγαλύτερο οργανισμό παρουσίασης υπαίθριας όπερας, την Arena di Verona.

    Παραστάσεις της όπερας θα δοθούν, επίσης, σήμερα και αύριο.

    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Κύπρος - Γαλλία -------------------------------------------------- Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών της Κύπρου αντιμετωπίζει στις 21:45 στο Παρίσι την αντίστοιχη ομάδα της Γαλλίας για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2004.

    Εξάλλου, η εθνική ελπίδων της Κύπρου έχασε χθες από την αντίστοιχη ομάδα της Γαλλίας με 2 - 0 στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Χρηματιστήριο - Νέα οριακά κέρδη -------------------------------- Σε θετικό έδαφος κρατήθηκε και στη χθεσινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των κερδών που κατέγραψαν στην πλειοψηφία τους οι κλαδικοί δείκτες, καθώς και της θετικής πορείας της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,35%, κλείνοντας στις 89,68 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 991 χιλιάδες λίρες, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν το 13,2%.

    [04] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μολδαβίας

    Πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Μολδαβίας Vladimir Voroni, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης για την περίοδο Μαϊου-Νοεμβρίου 2003, διαβίβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης του στη Μολδαβία.

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να καταστήσει την Κύπρο γέφυρα που θα ενώσει δημιουργικά και παραγωγικά την Ευρωπαϊκή Ενωση με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

    ''Τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, η Κύπρος μπορεί να καταστεί ο αγωγός επικοινωνίας και συναλλαγών ανάμεσα στους δύο κόσμους, πάνω σε αμφίδρομη βάση'', πρόσθεσε.

    [06] (Κ) Ιακώβου - ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Τουρκία

    Στην έλλειψη μηχανισμών για την επίλυση διαφορών μεταξύ των μελών της ΕΕ αλλά και μεταξύ των μελών και των υπό ένταξη και υποψηφίων χωρών αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μελλοντικό σύνταγμα της Ευρώπης στο πλαίσιο της Ατυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στη Ρίβα ντελ Γκάρντα της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου, αναλύοντας τους σημερινούς μηχανισμούς, ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου και της Τουρκίας, όπου η Τουρκία παραβιάζει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ όσον αφορά την Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας-ΕΕ με την υπογραφή της λεγόμενης ''συμφωνίας πλαίσιο τελωνειακής ένωσης'' με το ψευδοκράτος.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παγκόσμιο Συνέδριο - ΟΥΝΕΣΚΟ

    Η Κύπρος ''ανήκει από καταβολής της ιστορίας της στη χορεία των λαών εκείνων που έχουν να επιδείξουν ένα σημαντικό πολιτισμό και μια λαμπρή πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος της κληρονομιάς αυτής ανήκει σήμερα στην Κύπρο ''χάρη στις άοκνες προσπάθειες και τη συντονισμένη δράση της ΟΥΝΕΣΚΟ, σε ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τέλεσε το πρωί την έναρξη των εργασιών του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ στο Πολιτιστικό Ιδρυμα ''Αρχάγγελος'' της Μονής Κύκκου, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη "της κυπριακής πολιτείας και του κυπριακού λαού προς την ΟΥΝΕΣΚΟ και την Ομοσπονδία Συνδέσμων, Ομάδων και Κέντρων ΟΥΝΕΣΚΟ, για το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και την άμεση και ενεργό δραστηριοποίηση όλων, από τις πρώτες μέρες της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974''.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/κ περιουσίες - Απαλλοτριώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι του κάνει εντύπωση που το κατοχικό καθεστώς μιλά για αδικία έναντι των Τ/Κ σε σχέση με το θέμα της απαλλοτρίωσης τ/κ περιουσιών, τη στιγμή που τουρκικά στρατεύματα κατέχουν το ένα τρίτο του νησιού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 6 September 2003 - 17:49:09 UTC