Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Γιώργος Χριστοφίδης - Αθήνα
  • [05] (Κ) Κύπριος αξιωματικός - ΚΕΠΠΑ/ΕΠΑΑ
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κομισιόν - ''Συμφωνία-πλαίσιο''
  • [07] (Κ) Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Δραστηριότητα
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Σεμινάριο Χάρβαρντ - Σχέδιο Ανάν
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κομισιόν - Επίτροποι
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Καζαμίας - Οδική ασφάλεια - Μέτρα
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [14] (Κ) Ιακώβου - Λυσσαρίδης - Κηδεία Σουηδής ΥΠΕΞ
  • [15] (Κ) Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος - Eurostat
  • [16] (Κ) Γαλλία - Πρεσβευτής Κύπρου - Ανδόρα - Διαπιστευτήρια
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράν - Επιστροφή
  • [18] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Ευρωπαϊκός Κώδικας Αστυνομικής Δεοντολογίας
  • [19] (Κ) Πρεσβευτής Ιορδανίας - Διαπιστευτήρια
  • [20] (Κ) Πρεσβευτής Βιετνάμ - Διαπιστευτήρια
  • [21] (Κ) Βιρτζίνια - Τυφώνας - Κύπριοι Φοιτητές
  • [22] (Κ) Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας - Βραβεία - E/K & Τ/Κ Δημοσιογράφοι

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 8.399 Τ/Κ και Ε/Κ διακινήθηκαν χθες από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η υπόθεση της ανεύρεσης κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι το θέμα που κυριαρχεί στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι η σύμπτωση απόψεων Ελλάδας και ΗΠΑ για αξιοποίηση της νέας δυναμικής ''επί του εδάφους'' για λύση του Κυπριακού, οι αλλαγές που θα επιχειρήσει η ε/κ πλευρά στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, οι δηλώσεις των ξένων μεσολαβητών για το σχέδιο Ανάν, η δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την εξαγγελία των νέων μέτρων του και το Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέα δυναμική επί του εδάφους'' γράφει ότι στην αξιοποίηση της νέας δυναμικής (''δυναμικής επί του εδάφους'') συμφωνούν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, την ίδια όμως ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος "σπεύδει να απορρίψει την προσέγγιση του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημητράκης Στυλιανίδης αποδέχθηκε πρόταση του Μητροπολίτη Πάφου για να ηγηθεί της έρευνας για την οικονομική κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Γίναμε διεθνώς βούκινο'' γράφει ότι το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση για τον εντοπισμό κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου. Την είδηση μετέδωσε το Ρόιτερς, ενώ αποτέλεσε και ένα από τα κύρια θέματα στα δελτία ειδήσεων του CNN. Αλλού η ''Μ'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πώλησε συνολικά 3,5 σκάλες γης στα κατεχόμενα στον τουρκικό Ομιλο Ουζάν. Τα μέλη της οικογένειας αυτής βρίσκονται στον κατάλογο των πιο περιζήτητων προσώπων της τουρκικής Αστυνομίας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τα πουλούσαν υποθηκευμένα'' γράφει ότι η καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε χιλιάδες πολίτες προσλαμβάνει μεγαλύτερες και τραγικότερες διαστάσεις. Προσθέτει ότι ακόμα και να τηρηθούν οι πολεοδομικοί όροι και δοθεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης από την Πολεοδομία, ''εκατοντάδες συμπολίτες μας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίτλους ιδιοκτησίας των σπιτιών που αγόρασαν, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι υποθηκευμένα''. Αλλού γράφει ότι η ε/κ πλευρά μπορεί να ετοιμάζεται για τις αλλαγές που θα επιδιώξει επί του σχεδίου Ανάν, ''φαίνεται όμως ότι λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο αφού τα Ηνωμένα Εθνη κωδικοποιούν τέσσερα μόνο σημεία επί των οποίων μπορούν να γίνουν αλλαγές''.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο '''Στα μαλακά'...οι κοριοί'' γράφει ότι η κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη τις εξελίξεις στην υπόθεση ανεύρεσης κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου. Προσθέτει ότι ''η υπόθεση χθες έλαβε νέες διαστάσεις, αφού όπως διαπιστώθηκε ο κοριός που βρέθηκε στο υπουργικό γραφείο βρισκόταν σε συνεχή λειτουργία παρά τις αντίθετες δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί ενώπιον των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών η μελέτη για την αναδιάρθρωση των φόρων των αυτοκινήτων για να τροχιοδρομηθούν και οι τελικές αποφάσεις.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Αντι-κοριοί σε Υπουργεία'' γράφει ότι ισχυροί ''αντικοριοί'' έχουν ήδη τοποθετηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για να ''καθαρίσουν και καθάρισαν'', σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Δώρο Θεοδώρου, το Υπουργείο από ''τα φαντάσματα του θλιβερού παρελθόντος'' που κατέγραφαν όλα τα τηλεφωνήματα και τα τηλεμηνύματα. Παρόμοια συστήματα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα Υπουργεία. Αλλού ο ''Φ'' γράφει ότι οι ''παλαί ποτέ'' πρωταγωνιστές του Κυπριακού Ντε Σότο, Γουέστον και Χάνεϊ υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέμα μεγάλων αλλαγών στο Σχέδιο Ανάν και ότι αυτό που απομένει είναι οι συμπληρώσεις των κενών.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ελεγαν ψέματα'' γράφει οι πρώην κυβερνώντες "έλεγαν ψέματα για τις υποκλοπές τηλεφώνων". Προσθέτει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης χαρακτήρισε την ανεύρεση κοριού στο γραφείο του, που εκτιμάται ότι είχε τοποθετηθεί επί υπουργίας Νίκου Κόση, ''φάντασμα από το παρελθόν''. Αναφέρει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης είχε εγγράψει δύο φορές θέμα στη Βουλή για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο 270σέλιδο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες εκθέτει τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παπανδρέου - Πάουελ - Συνάντηση - Κυπριακό ------------------------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι πιθανές πρωτοβουλίες και οι δυνατότητες επίλυσής του, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    ''Επικεντρώσαμε τη συζήτησή μας σε θέματα του άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος όπως είναι το Κυπριακό, τις εξελίξεις, τις πιθανές πρωτοβουλίες και τις δυνατότητες που έχουμε να αξιοποιήσουμε'', είπε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας πως υπάρχει μια ''νέα δυναμική επί του εδάφους... αφού οι Τουρκοκύπριοι ζητούν να συμμετάσχουν σε μια ευρύτερη Ενωση μέσα σε μια ενωμένη Κύπρο».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο που προτίθενται να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ''συνεχίζει τις προσπάθειες και ελπίζουμε ότι θα είναι ώριμες οι συνθήκες να υποστηρίξουμε και πάλι το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις δικές του πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού''.

    ''Ολα αυτά εντάσσονται και στο πλαίσιο της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά και οι ΗΠΑ'', σημείωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Στάση των πλευρών ----------------------------- Με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, επιβεβαιώνεται ότι η μια από τις δύο πλευρές στην Κύπρο δεν έχει καθορίσει αλλαγή της πολιτικής της σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ''η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει διαφοροποιηθεί από τον καιρό της Χάγης και την έκθεσή του που ακολούθησε τη συνάντηση της Χάγης''.

    ''Θεωρώ ότι ο κ. Εκχαρτ επανέλαβε τη δήλωση και εκείνο το οποίο έλεγα εδώ και αρκετό καιρό, ότι η πρόσκληση ή η πρόκληση αναφέρεται κυρίως στην τουρκική πλευρά, για αλλαγή στάσης'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν ο ΓΓ θεωρεί ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη και δεσμευμένη να αρχίσει ένα διάλογο με βάση το σχέδιο Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό είναι ''ένα λογικό συμπέρασμα''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα το απόγευμα, προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα από το ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ο Πρόεδρος είναι πάντοτε συγκεκριμένος και το ίδιο θα πράξει και στη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα''.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου και στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ιράν ----------------------------------- Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της με την Κύπρο, η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση διεθνών προβλημάτων, καθώς και στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος του Ιράν Sejed Mohammad Khatami σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και τα μέλη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν οι βουλευτές Αντρος Κυπριανού, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, Ανδρέας Αγγελίδης και Γιώργος Βαρνάβα.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο Ιρανός Πρόεδρος εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Ιράν θα συμβάλει στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς.

    Ο κ. Χριστόφιας διαβίβασε εξάλλου τους θερμούς χαιρετισμούς και ευχές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Πρόεδρο του Ιράν, ο οποίος ανταποδίδοντας τις ευχές ανέφερε ότι προσβλέπει σε επίσκεψη του στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Khatami για τη συνεπή και σταθερή υποστήριξη της χώρας του προς τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου σε όλα τα διεθνή βήματα.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος Khatami ανέφερε ότι η υποστήριξη του Ιράν προς μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, είναι δεδομένη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

    ΥΠΕΞ - Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Κύπρου - Γερμανίας --------------------------------------------------------- Το σχέδιο Ανάν αποτελεί την ενδεδειγμένη βάση για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Γερμανίας Ζίγκφριντ Ελίας.

    Ο κ. Ελίας και η αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας που επισκέπτονται την Κύπρο συναντήθηκαν χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος ενημέρωσε τους Γερμανούς βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ελίας εξέφρασε τη λύπη του γιατί η Κύπρος δεν έχει ακόμη επανενωθεί, καθώς και για το γεγονός ότι το σχέδιο Ανάν ''δεν έχει στεφθεί ακόμη με επιτυχία''.

    ''θεωρούμε το σχέδιο Ανάν ως μια πολύ καλή διαπραγματευτική βάση'', είπε ο Γερμανός βουλευτής και πρόσθεσε: ''Ενδεχομένως να μην είναι ο στόχος ο τελικός που επιθυμεί και το νησί, αλλά οπωσδήποτε αποτελεί την ενδεδειγμένη βάση και ασφαλώς πρόκειται να στηρίξουμε την Κύπρο στα βήματά της προς την ενοποίηση''.

    Ο κ. Ελίας ανέφερε ακόμη πως από γερμανικής πλευράς, η Κύπρος είναι ευπρόσδεκτη ως εταίρος στην ΕΕ.

    Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Ιακώβου είπε ότι ενημέρωσε τους Γερμανούς βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως τα μέλη της αντιπροσωπείας υπέβαλαν ''ένα μεγάλο αριθμό πολύ ενημερωμένων ερωτήσεων''.

    Ιακώβου - Κηδεία Ανα Λιντ ---------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην κηδεία της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ, που θα γίνει την Παρασκευή.

    Ομήρου - Ντουρτουράν - Κυπριακό - Ευρωεκλογές ------------------------------------------------ Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και το τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας (ΚΠΕ) συμφώνησαν χθες στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, αλλά και στην ανάγκη συμμετοχής Τ/Κ στις Ευρωεκλογές, στις οποίες η Κύπρος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2004.

    Το θέματα αυτά ήταν το αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια συνάντησης των αρχηγών του ΚΠΕ και ΚΣ ΕΔΕΚ, στα γραφεία του τελευταίου.

    ''Επαναβεβαιώνουμε μια ακόμη φορά τη σταθερή προσήλωση των δύο κομμάτων στην ανάγκη επίτευξης λύσης το συντομότερο δυνατό, μια λύση που θα επανενώνει την χώρα μας και θα διασφαλίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για το σύνολο του κυπριακού λαού στα πλαίσια μιας ομόσπονδης πολιτείας'', ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Εξάλλου ο αρχηγός του ΚΠΕ Αλμπάι Ντουρτουράν είπε πως οι Τ/Κ επιθυμούν την επανένωση της Κύπρου.

    Σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, ο κ. Ομήρου είπε πως το ΚΣ ΕΔΕΚ και το ΚΠΕ συμφώνησαν ότι θα πρέπει η σχετική νομοθεσία που θα υιοθετηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους τους Κύπριους πολίτες να εγγραφούν σε ένα ενιαίο εκλογικό κατάλογο και να έχουν το δικαίωμα της υποβολής υποψηφιότητας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου το ΚΣ ΕΔΕΚ άρχισε ένα ''πιο λεπτομερή διάλογο γύρω από το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ'' στις Ευρωεκλογές και ειδικότερα σε σχέση με τη συμμετοχή του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας.

    ''Οι όποιες συνεργασίες θα στηρίζονται πάνω σε πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια και αυτό αφορά και τη συμμετοχή Τ/Κ στο ψηφοδέλτιο μας'', ανέφερε ο κ. Ομήρου, για να σημειώσει ωστόσο ότι ''είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα και να πάρουμε οριστικές αποφάσεις''.

    Ο κ. Ντουρτουράν εξήρε τη σημασία των Ευρωεκλογών, χαρακτηρίζοντας τις ως ''το πρώτο πείραμα για τους Κύπριους'' μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι το ΚΠΕ καλωσορίζει τη θέση για δημιουργία κοινού εκλογικού καταλόγου.

    ''Θα θέλαμε να δούμε τους Τ/Κ να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές'', είπε ο κ. Ντουρτουράν, ο οποίος προειδοποίησε ταυτόχρονα τις λεγόμενες ''αρχές'' στα κατεχόμενα να μην εμποδίσουν τη συμμετοχή των Τ/Κ σε αυτές.

    Ερωτηθείς για το θέμα της αύξησης των εποίκων ενόψει των παράνομων ''εκλογών'' του Δεκεμβρίου, ο Τ/Κ πολιτικός είπε ότι υπάρχουν πολύ αξιόπιστες πηγές ότι το κατοχικό καθεστώς «εγγράφει και άλλους πολίτες στους οποίους δίνει το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές''', γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως ένα ''είδος διαφθοράς''. Ο κ. Ντουρτουράν επεσήμανε ότι ''ακόμη και χωρίς την εγγραφή νέων πολιτών, δεν μπορούμε να πούμε ότι οι εκλογές είναι καθαρές''.

    Σε ερώτηση για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία προέβη το Κίνημά του για το θέμα των εποίκων, ο κ. Ντουρτουράν είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να εξαχθεί κάποιο αποτέλεσμα πριν από τη διεξαγωγή των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα.

    Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή είναι μια μορφή πίεσης προς τις κατοχικές αρχές, οι οποίες ''προσπαθούν να διαβεβαιώσουν ότι ο τελευταίος εκλογικός κατάλογος δεν θα αλλάξει πολύ'', όπως είπε.

    ''Αυτό φαίνεται ότι είναι ακόμη ένα ψέμα'', κατέληξε ο κ. Ντουρτουράν.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ ------------------------------------ Συνολικά 8.399 Τ/Κ και Ε/Κ διακινήθηκαν χθες από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο αριθμός των Τ/Κ που επισκέφθηκαν τις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στους 6.043, ενώ ο αριθμός των Ε/Κ που μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές ανήλθε στους 2.356.

    ΕΕ - Πληθωρισμός - Κύπρος ------------------------------ Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζεται στην Κύπρο, όπου τον Αύγουστο το ετήσιο ποσοστό που καταγράφηκε ήταν 2,4%, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, η Κύπρος εμφανίζεται μεταξύ των χωρών με την πλέον σημαντική μείωση του πληθωρισμού (από 6,3% του Μάρτιο σε 2,4% τον Αύγουστο).Υψηλά ποσοστά μεταξύ των υπό ένταξη χωρών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (9,5%) και στη Σλοβενία (5,7%).

    Σύμφωνα με την Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε μικρή αύξηση (0,2%) τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να κυμανθεί στο 2,1%.

    Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Αυστρία (0,9%) ενώ ακολούθησαν η Γερμανία (1,1%) και η Φιλανδία (1,2%). Στον αντίποδα βρέθηκαν η Ιρλανδία (3,9%), η Ελλάδα (3,3%) και η Ισπανία (3,1%).

    Η εξέλιξη των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, που διαμορφώνουν το δείκτη του πληθωρισμού, ήταν κατά τη διάρκεια του δωδεκάμηνου Αυγούστου 2003-Αυγούστου 2002 ήταν η εξής: είδη διατροφής 2,6%, οινοπνευματώδη- προϊόντα καπνού 5,3%, είδη ένδυσης 0,3, κατοικία 2,5%, οικιακός εξοπλισμός 1,3%, υγεία 2,0%, μεταφορές 2,1%, τηλεπικοινωνίες -0,5% ψυχαγωγία-πολιτισμός 0,2%, εκπαίδευση 3,8%, ξενοδοχεία-εστιατόρια 3,1%, ενέργεια 2,7%.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος -------------------------------- Η μικρή ανάκαμψη που παρουσίασαν χθες οι τραπεζικοί τίτλοι βοήθησαν τη χρηματιστηριακή αγορά να θέσει τέρμα στο σερί των τριών πτωτικών συναντήσεων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 87,3 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 945 χιλιάδες λίρες λόγω προσυμφωνημένων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία Aristo Developers, η οποία συγκέντρωσε το 1/3 της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

    Κέρδη της τάξης του 0,6% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 348,72 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΘΘ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Γιώργος Χριστοφίδης - Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων ΟΥΝΕΣΚΟ Γιώργος Χριστοφίδης αναχωρεί στις 8 απόψε για την Αθήνα όπου θα παραστεί στην τελετή συνυπογραφής το ερχόμενο Σάββατο στην Πνύκα, της Διακήρυξης για την Ολυμπιακή Εκεχειρία που ετοιμάσθηκε με πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Διεθνούς Κέντρου για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    [05] (Κ) Κύπριος αξιωματικός - ΚΕΠΠΑ/ΕΠΑΑ

    Η Κύπρος στα πλαίσια της συμμετοχής της στην ΚΕΠΠΑ/ΕΠΑΑ της Ευρωπαϊκής Eνωσης συμμετείχε με τον Αντισυνταγματάρχη Κυριάκου Γεώργιο στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Επιχείρησης «ΑΡΤΕΜΙΣ» στο Παρίσι.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κομισιόν - ''Συμφωνία-πλαίσιο''

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε καθόλα σωστή την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τη λεγόμενη ''συμφωνία - πλαίσιο'' για ''τελωνειακή - σύνδεση'' Τουρκίας - ψευδοκράτους.

    Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ''συμφωνία'' αυτή δεν συνάδει με τις πρόνοιες της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ και το γεγονός ότι η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να την επανεξετάσει, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η ΕΕ θεωρεί την όποια συμφωνία παράνομη, σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο και με τα ψηφίσματα των ΗΕ και θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι δυνατό να έχει οποιοδήποτε περιεχόμενο ή να ισχύσει''.

    [07] (Κ) Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Δραστηριότητα

    Σε σειρά σημαντικών συναντήσεων των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νέα Υόρκη θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος αναχωρεί για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών την Κυριακή.

    Ο κ. Ιακώβου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε συνάντηση των ΥΠΕΞ των 15 μελών της ΕΕ και των δέκα υπό προσχώρηση κρατών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    Θα συμμετάσχει επίσης σε συναντήσεις των 25 με τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Κατά την παραμονή του στην έδρα των ΗΕ, ο κ. Ιακώβου θα συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις επίσημες επαφές του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, σε διμερείς επαφές σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, και σε επαφές με την ομογένεια της Νέας Υόρκης.

    Θα έχει επίσης σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σύνοδο των ΗΕ για αντιμετώπιση του AIDS.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Σεμινάριο Χάρβαρντ - Σχέδιο Ανάν

    Η κυβέρνηση επιθυμεί τη σωστή διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν ώστε να επιτευχθούν βελτιώσεις και να καταστεί το σχέδιο πιο λειτουργικό προς όφελος και των δυο κοινοτήτων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κομισιόν - Επίτροποι

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/09/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7054            1,7156
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9193            1,9308
    Λίρα Αγγλίας                     1,1910            1,1981
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     222,0636        223,8401
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8827          2,9057
    Δολάριο Καναδά                     2,6223          2,6432
    Κορώνα Δανίας                     12,6499         12,7510
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8887         13,9998
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3582         15,4810
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6549          2,6761
    

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,20  (-0,11)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    614.302
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    195.090    350,31  ( 0,46)
    FTSE Med 100 **                             5.540,25  ( 1,16)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    162.169     99,89  (-0,28)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.487     75,55  ( 0,59)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.220     15,40  ( 0,33)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    153.948     57,44  (-0,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.710     82,39  (-0,63)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     25.426     20,45  (-1,21)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     52.296     75,73  ( 1,72)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.205      3,32  (-1,19)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     32.843     13,14  (-0,76)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     11,49  (-4,88)
    Ξενοδοχεία                    £     10.135     42,73  (-0,37)
    Αλλες Εταιρείες               £     65.247     81,67  ( 0,02)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Καζαμίας - Οδική ασφάλεια - Μέτρα

    Μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της επίδοσης της οδικής ασφάλειας των Κυπρίων οδηγών εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, ο οποίος επισήμανε ότι το αρμόδιο Υπουργείο ''δεν μπορεί να δεχτεί ως αναπόφευκτο τον απολογισμό των 95 με 100 νεκρών και 3.500 τραυματιών κατά έτος,'' από οδικά δυστυχήματα.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Οριακά πτωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, συνεχίζοντας τη σταθεροποιητική του πορεία στο επίπεδο των 87 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 87,2 μονάδες, σημειώνοντας μικρή πτώση σε ποσοστό 0,11%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 614 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 25% του τζίρου.

    [14] (Κ) Ιακώβου - Λυσσαρίδης - Κηδεία Σουηδής ΥΠΕΞ

    [15] (Κ) Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος - Eurostat

    [16] (Κ) Γαλλία - Πρεσβευτής Κύπρου - Ανδόρα - Διαπιστευτήρια

    Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Γαλλία Μηνάς Χατζημιχαήλ επέδωσε τη Δευτέρα τα διαπιστευτήριά του στον Συν-Πρίγκιπα της Ανδόρας, Επίσκοπο Joan Enric Vives Sicilia.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράν - Επιστροφή

    Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί, επαναβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής και την αντιπροσωπεία της Βουλής που επισκέφθηκαν την Τεχεράνη, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζει τις αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα εντός της Ισλαμικής Διάσκεψης, κάτι σημαντικό για την Κύπρο αφού σύντομα συνέρχεται η Ισλαμική Διάσκεψη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Παράλληλα οι Ιρανοί, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας εκτιμούν πολύ το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της ΕΕ, ώστε να αποτελέσει γέφυρα ανάπτυξης των σχέσεων της χώρας τους, αλλά και άλλων φιλικών χωρών της περιοχής και του κινήματος των αδεσμεύτων, με την ΕΕ.

    [18] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Ευρωπαϊκός Κώδικας Αστυνομικής Δεοντολογίας

    Με την εισαγωγή του ''Ευρωπαϊκού Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας και Ηθικής'' από την Κυπριακή Αστυνομία, συμπληρώνεται στο πληρέστερο δυνατό επίπεδο ευρωπαϊκών απαιτήσεων η συμπεριφορά του Κύπριου αστυνομικού, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της Δύναμης Τάσος Παναγιώτου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου όπου παρουσίασε τον ''Ευρωπαϊκό Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας και Ηθικής'', στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι ''ο αστυνομικός πλέον έχει εγχειρίδιο πάνω στο οποίο μπορεί να προσαρμόσει την κάθε του ενέργεια''.

    [19] (Κ) Πρεσβευτής Ιορδανίας - Διαπιστευτήρια

    Στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, ''η οποία παρά τη θετική στάση της πλευράς μας και τις προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση του Κυπριακού η τουρκική πλευρά συνεχίζει να παραμένει απρόθυμη να συνεργαστεί με παραγωγικό τρόπο προς το σκοπό αυτό, εκτός και αν αποκτήσει κυριαρχία επί της Κύπρου'', αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι ''εμείς θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε αυτό το στόχο της Τουρκίας''.

    [20] (Κ) Πρεσβευτής Βιετνάμ - Διαπιστευτήρια

    Την υποστήριξη του Βιετνάμ για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ ''ώστε να διατηρηθεί η ενότητα και η ακεραιότητα της Κύπρου με την ύπαρξη δύο κοινοτήτων και δύο ζωνών'', εξέφρασε σήμερα νέος Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο, με έδρα την Τρίπολη, Nguyen van Linh.

    Ο νέος Πρεσβευτής επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, χαιρέτησε παράλληλα, ''την καλή θέληση της κυπριακής κυβέρνησης να μειώσει την ένταση στο νησί''.

    [21] (Κ) Βιρτζίνια - Τυφώνας - Κύπριοι Φοιτητές

    Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στο Old Dominion University στο Νόρφολκ, Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, έχουν μετακινηθεί από την περιοχή τους προς τα βορειοδυτικά της πολιτείας ώστε να προστατευθούν από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ιζαμπέλ, ο οποίος κινείται με ταχύτητα 170 χιλιομέτρων την ώρα.

    [22] (Κ) Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας - Βραβεία - E/K & Τ/Κ Δημοσιογράφοι

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας (ΕΚΔ) ανακοίνωσε σήμερα τους δυο νικητές του κυπριακού βραβείου δημοσιογραφίας '' Μια ευρεία άποψη: Βραβείο για τη δημοσιογραφία που προωθεί την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 September 2003 - 17:49:18 UTC