Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - NCAFP - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Συναντήσεις
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ranan Lurie - Δεξίωση
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παρουσίαση πεπραγμένων (1)
  • [09] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πρεσβευτής ΕΕ - ''Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών'' - Βραβεία
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - ΕΕ - Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βαρώσι
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Ανάν
  • [15] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Σύσκεψη ΥΠΑΜ ΕΕ - Ρώμη
  • [16] (Κ) ΚΥΠΕ - ΕΑΝΑ
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή άνοδος
  • [18] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σουηδή Αν. Πρωθυπουργός - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Συναντήσεις
  • [21] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - ΜΚΕ ΕΕ-Κύπρου
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παρουσίαση πεπραγμένων (2)
  • [23] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση
  • [24] (Κ) ΕΕ - Κοινοτική χρηματοδότηση - Τ/Κ
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκρόσμαν (1)
  • [26] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Θεοχάρους - Παρατηρητής
  • [27] (Κ) 109η Σύνοδος ΜΚΕ - Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκρόσμαν (2)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - NCAFP - Κυπριακό

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Συναντήσεις

    Χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους της Γκαϊάνα και της Μοζαμβίκης, καθώς και με τους Πρωθυπουργούς της Σρι Λάνκα και της Ανδόρας, είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την Κοινοπολιτεία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ισλαμική Διάσκεψη, καθώς και τις διμερείς σχέσεις.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ranan Lurie - Δεξίωση

    Δεξίωση προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου παρέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη ο γνωστός πολιτικός σκιτσογράφος Ranan Lurie. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν έγκριτοι δημοσιογράφοι των αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο κ. Lurie υπήρξε πάντα θερμός υποστηρικτής της Κύπρου για απονομή δικαιοσύνης στο νησί.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και οι επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η παρουσίαση χθες από τον Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου της μελέτης για τις οικονομικές παραμέτρους της ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, η προετοιμασία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ, η αναμενόμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου, οι καταγγελίες για παράνομες πράξεις αγνώστων στην περιοχή Κοκκινοχωριών με πρόσχημα τον εντοπισμό κυνηγών αμπελοπουλιών και η συνέχιση της διερεύνησης των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ασφάλεια - ευημερία προσφέρει η λύση Ανάν'' ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου και ομάδα επιστημόνων ετοίμασαν και παρουσίασαν χθες εμπεριστατωμένη μελέτη, με βάση πραγματικά και επίσημα στοιχεία και αριθμούς, σύμφωνα με την οποία η επανένωση της Κύπρου και η εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, όπως θα συμφωνηθεί, θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής ευημερίας και ασφάλειας για όλη τη νήσο. Σε άλλο θέμα γράφει πως έχει αλλάξει τώρα η στάση της κυβέρνησης στο θέμα επιτήρησης των λεγόμενων ''βουλευτικών εκλογών'' στα κατεχόμενα, μετά και τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Αμερικανό Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον στη Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετάβασης μη διπλωματικών παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις ''εκλογές'' της 14ης Δεκεμβρίου.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Πήραν το νόμο στα χέρια τους'' γράφει στο κύριο θέμα ότι παρατηρείται απίστευτη δραστηριότητα αγνώστων στο Παραλίμνι και στα Κοκκινοχώρια, όπου οι κάτοικοι ζουν τις τελευταίες ημέρες κάτω από συνθήκες ''άγριας δύσης'', υφιστάμενοι ''επιδρομές ορδών περιβαλλοντιστών, οι οποίοι αφηνιασμένοι καταλαμβάνουν περιβόλια της περιοχής και με απερίγραπτο ζήλο και μανία πρωτοφανή που καταλήγει σε καταστροφική λαίλαπα, αναζητούν τεκμήρια για να στοιχειοθετήσουν υποθέσεις κυνηγίου αμπελοπουλιών''. Αλλού γράφει για τις επαφές του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη στην Πάφο με υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του στις τελευταίες προεδρικές εκλογές και για την αναμενόμενη γνωστοποίηση των προθέσεών του για τη σύσταση ή όχι νέου πολιτικού σχήματος.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα αναφέρεται στην έρευνα που διεξάγεται στην Αρχιεπισκοπή αναφορικά με τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και αποκαλύπτει ότι κάποιοι πήραν γη που ανήκε στην Αρχιεπισκοπή χωρίς να καταβάλουν χρήματα. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη για σήμερα έγκριση από την ΕΕ βοήθειας ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για τους Τ/Κ, ενώ ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου είχε και χθες επαφές στις Βρυξέλλες με αρμοδίους για τη σύνταξη της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Σείεται συθέμελα το Νευρολογικό'' γράφει στο κύριο θέμα ότι "σοβεί σοβαρή κρίση" στις σχέσεις του Διευθυντή με τους Τμηματάρχες και ότι στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε "σε απόλυση δύο Τμηματαρχών και εντός των ημερών θα απολύσει και άλλους εννέα". Οι Τμηματάρχες αυτοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχαν καταγγείλει στο παρελθόν το Διευθυντή του Ινστιτούτου Αντη Νικολαΐδη για διάφορα θέματα και το ζήτημα είχε απασχολήσει και τη Βουλή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κυπριακές Αρχές, όπως δήλωσε χθες ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους, δεν μπορούν να ελέγξουν εάν οι Ε/Κ που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, επισκέπτονται στη συνέχεια και την Τουρκία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Μεταθέτουν το πάρε - δώσε'' γράφει στο κύριο θέμα πως οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιούλ, συμφώνησαν στη Νέα Υόρκη για λύση του Κυπριακού πριν από το Δεκέμβριο του 2004, οπόταν θα κριθεί το κατά πόσον η Τουρκία θα λάβει από την ΕΕ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο κ. Ανάν δεν μίλησε για το ιερό και απαραβίαστο των σχεδίων του. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, θα ενημερώσει την προσεχή Τρίτη την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αμυντική συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εμπόδιο Ντενκτάς και Αγκυρα'' ότι μετά τις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα θα αποφασίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις ενέργειές του στο Κυπριακό, παρά το ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διακήρυξε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, γράφει η εφημερίδα, ο κ. Ανάν ''διάκειται πολύ αρνητικά προς τον Ρ. Ντενκτάς''. Αλλη είδηση είναι η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν πρόκειται να υποτιμηθεί η κυπριακή λίρα και ότι δεν υπάρχει οιαδήποτε τεκμηριωμένη μελέτη ή άποψη εμπειρογνωμόνων που να προτείνουν ή να κρίνουν αναγκαία την υποτίμηση του κυπριακού νομίσματος.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Μαύρη ημέρα στο Ιράκ καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν βοήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα πως φόβοι ασφάλειας οδήγησαν τα Ηνωμένα Εθνη να αποσύρουν μερικά άτομα από το διεθνές προσωπικό τους που υπηρετεί στο Ιράκ, ενώ ο φόνος ενός Ιρακινού ηγέτη που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, η έκρηξη βόμβας σε ένα ξενοδοχείο στη Βαγδάτη και η επίθεση κατά ενός Αμερικανού στρατιώτη ενέτειναν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον καθώς προσπαθούσε να βρει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την αναδόμηση του Ιράκ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποσχέθηκε να απομακρύνει τις νάρκες από τη ζώνη κατάπαυσης του πυρός και να καταστρέψει άλλες που βρίσκονται σε στρατιωτικές αποθήκες.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' κάτω από τον τίτλο ''Οχι νέες κινήσεις ακόμη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των επαφών και τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη, δεν αναμένονται νέες κινήσεις από τον ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού εντός των επόμενων τριών μηνών και ότι πιθανές πρωτοβουλίες θα πρέπει να περιμένουν για να εκδηλωθούν μετά τις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' του προσεχούς Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, παρουσιάζοντας την έκθεση για τις οικονομικές επιπτώσεις της λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ότι η λύση με επανένωση του νησιού θα εκτινάξει την κυπριακή οικονομία και θα έχει οικονομικά ωφελήματα τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Κυπριακό

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως για την επίτευξη συμφωνίας στο κυπριακό είναι απαραίτητη η αποδοχή των "πραγματικοτήτων", για "δύο λαούς, δύο δημοκρατίες, δύο κράτη και η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας", προσθέτοντας πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν "δεν έλαβε καθόλου υπόψη του τις πραγματικότητες αυτές".

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ντενκτάς προέβη στις δηλώσεις αυτές, κατά την διάρκεια συνάντησης του με ομάδα γυναικών από την Τουρκία, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο "Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας".

    Ο κ. Ντενκτάς κάλεσε τις γυναίκες να αναμιγνύονται στην πολιτική, για να σώσουν τον κόσμο, όπως είπε, από τα χέρια των ανδρών.

    Στο πάνελ υπό την ονομασία "Η γυναίκα τον 21ο αιώνα", συμμετέχουν γυναίκες από την Τουρκία, το ψευδοκράτος, το Αζερμπαϊτζάν και το Κόσοβο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑΝ/..)

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΣ Ηνωμένων Εθνών - Ομιλία (1) --------------------------------------------------------- Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα αγκαλιάσει όλους τους Κύπριους και θα βοηθήσει τη χώρα μας να καταλάβει πλήρως τη θέση και το ρόλο της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από το βήμα της 58ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε παράλληλα την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αρχίσει μονομερώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη και με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης και να προχωρήσει φέτος το Νοέμβριο στην καταστροφή ενός σημαντικού αριθμού αποθηκευμένων ναρκών κατά προσωπικού, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, ''ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Οτάβα''.

    Οσον αφορά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι ''είμαστε πάντοτε έτοιμοι οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας να εμπλακούμε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις επί τη βάσει του Σχεδίου του για να εξεύρουμε λύση όσο το δυνατό συντομότερα σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών''. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι ''σύντομα η άλλη πλευρά θα μπορέσει να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το Γενικό Γραμματέα και να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για εξεύρεση διευθέτησης''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι ''στην Κύπρο συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων, από την τουρκική εισβολή του 1974''.

    ''Αυτό είναι ένα κύριο θέμα καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα και ζητούμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας ως συνόλου ώστε να τεθεί επιτέλους ένα τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα τόσων πολλών οικογενειών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε η συνεργασία και η πολιτική βούληση της Τουρκίας,'' πρόσθεσε.

    Επιπλέον, ανέφερε πως τα δικαιώματα των λίγων εγκλωβισμένων που έχουν απομείνει στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου συνεχίζουν να παραβιάζονται και πως οι πρόσφυγες εξακολουθούν να στερούνται τα δικαιώματά τους, ενώ ο κυπριακός λαός αντιμετωπίζει νέα τετελεσμένα από τον κατοχικό στρατό όπως στην περίπτωση της προέλασης του τουρκικού στρατού στα Στροβίλια.

    ''Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, είμαστε αποφασισμένοι να εμμένουμε στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Οσον αφορά τους Τ/Κ διαβεβαίωσε πως ''συνεχίζουμε από την πλευρά μας να κάνουμε κάθε τι το δυνατό να τους φέρουμε μαζί μας και έχουμε υιοθετήσει μια φιλόδοξη πολιτική με στόχο να βελτιώσουμε το βιοτικό τους επίπεδο και να διασφαλίσουμε ότι θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα και ωφελήματα που δικαιούνται ως Κύπριοι''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''αντιμετωπίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της επιδρομής και αγωνιζόμαστε πάνω από 29 χρόνια για λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της χώρας μας από μέρους της Τουρκίας. Παρ όλες τις προσπάθειες η τουρκική αδιαλλαξία δεν έχει καμφθεί και η περιφρόνηση από μέρους της Τουρκίας πολυάριθμων ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζεται αμείωτη'', πρόσθεσε.

    Οπως είπε, ''αυτή η στάση είναι όχι μόνο απαράδεκτη συμπεριφορά στις διεθνείς σχέσεις αλλά επίσης είναι εντελώς αναχρονιστική και ακατανόητη για κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Περαιτέρω βρίσκεται σε αντίθεση με τη βούληση και την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ίδιων των Τουρκοκυπρίων που επιμένουν να ζητούν λύση και συμμετοχή στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήρε τις προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση του Κυπριακού και σημείωσε πως ''πάντοτε βασιζόμαστε στην υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και στην εμπλοκή τους και θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σ αυτά''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΣ Ηνωμένων Εθνών - Ομιλία (2) ------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επαναβεβαίωσε χθες την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να ενσωματώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί στενά με εταίρους του ΟΗΕ για την καθολική εφαρμογή τους.

    Σε ομιλία του ενώπιον της 58ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει πλήρως στη συντονισμένη προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν επικυρώσει και τις δώδεκα Διεθνείς Συμβάσεις αναφορικά με την τρομοκρατία, ενώ έχει πρόσφατα επικυρώσει τη Σύμβαση του 1994 για την Ασφάλεια του Προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και Συνδεδεμένων Οργανισμών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δυστυχώς, η παρούσα σύνοδος πραγματοποιείται μέσα σε βαριά και φορτισμένη ατμόσφαιρα'' και σημείωσε ότι ''οι φονικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη τόσο τον περασμένο μήνα όσο και πρόσφατα, πριν δύο μέρες, εξακολουθούν να μας γεμίζουν με πικρία και αγανάκτηση''.

    ''Ολοι μοιραζόμαστε το αίσθημα ότι έχει διαπραχθεί μια μεγάλη αδικία και μια προσβολή κατά της οργανωμένης διεθνούς κοινότητας. Επιθυμώ ακόμη μια φορά να εκφράσω τα βαθιά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπάθειά μας προς τους τραυματίες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μας αποτρέψουν από το να επιδιώκουμε τα υψηλά ιδανικά και την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ'', πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι τρομοκρατικές ενέργειες ανά τον κόσμο ''αποτελούν οδυνηρή υπενθύμιση του γεγονότος ότι η τρομοκρατία υπερβαίνει σύνορα και επιτίθεται εναντίον οικουμενικών αξιών''.

    Πρόσθεσε ότι αυτό που έχει ζωτική σημασία είναι ''να υπάρξει πραγματική παγκόσμια κινητοποίηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ'' για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο.

    ''Η Κύπρος συμμετέχει πλήρως στη συντονισμένη αυτή προσπάθεια και συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στις χώρες που έχουν επικυρώσει και τις δώδεκα Διεθνείς Συμβάσεις αναφορικά με την τρομοκρατία. Επίσης, έχει πρόσφατα επικυρώσει τη Σύμβαση του 1994 για την Ασφάλεια του Προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και Συνδεδεμένων Οργανισμών'', είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''η μη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής έχει δίκαια αναδειχθεί σε πρώτη προτεραιότητα στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη'' και σημείωσε ότι ''ο κίνδυνος απόκτησης τέτοιων όπλων από τρομοκρατικές ομάδες τονίζει ακόμη περισσότερο πόσο σοβαρά και επείγοντα είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν''.

    Οσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''παραμένει πηγή μεγάλης ανησυχίας για την περιοχή αλλά και ευρύτερα'', προσθέτοντας ότι ''ο 'οδικός χάρτης' της Τετραμερούς, που έχει τη συντριπτική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, αποτελεί ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί''.

    Σημείωσε ότι δυστυχώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κλιμακούμενη βία στην περιοχή και πρόσθεσε ότι ''πρέπει και οι δύο πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα που θα συνοδεύεται από τις ανάλογες πράξεις, προς την ορθή κατεύθυνση''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διάσκεψη Τύπου ---------------------------------- Οι αποφάσεις της τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό λαμβάνονται στην Αγκυρα, συμπεριλαμβανομένου και του ποιος θα αντιπροσωπεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα στις συνομιλίες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε στην Ενωση Ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια πρόοδος, εξ αιτίας της τουρκικής στάσης και όλοι αναμένουν να υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας και κατά συνέπεια και των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι η «ψηφοφορία» στα κατεχόμενα δεν αφορά ούτε τη θέση του ούτω καλούμενου «προέδρου», ούτε τη θέση του συνομιλητή.

    «Για να απομακρυνθεί από την εξουσία ο κ. Ντενκτάς θα πρέπει να ηττηθεί στις 'εκλογές' με πολύ σημαντική διαφορά, ώστε να νιώσει η Αγκυρα υποχρεωμένη και να έχει τη δικαιολογία να αντικαταστήσει τον κ. Ντενκτάς από κάποιο άλλο».

    Διευκρινίζοντας ότι κατά την άποψή του η τουρκοκυπριακή στάση, ακόμη και με άλλον, δεν πρόκειται να μεταβληθεί χωρίς σύνθημα από την Αγκυρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε:

    Με τον κ. Ντενκτάς, σύμφωνα με τις ίδιες του τις δηλώσεις, δεν υπάρχει ελπίδα για συμφωνία, αφού θεωρεί το σχέδιο νεκρό και θαμμένο. Με κάποιον άλλο τουλάχιστο υπάρχει ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστούμε με διαφορετική συμπεριφορά από την Αγκυρα και τους Τουρκοκυπρίους.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα διάφορα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Ντενκτάς και η τουρκική πλευρά, είπε ότι το μόνο που έγινε είναι το ημίμετρο της άρσης των εμποδίων στη διακίνηση, τα οποία ο ίδιος είχε εγείρει.

    «Εμείς δεν εγείραμε κάποιο εμπόδιο στη διακίνηση», είπε, διευκρινίζοντας ότι όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για διάφορα μέτρα και το άνοιγμα των Βαρωσίων που έγιναν αποδείχθηκαν κινήσεις εντυπωσιασμού, με στόχο να κερδίσει «πολιτικά σημεία κυρίως στον Τύπο».

    «Είπε ότι θα κάνει, τίποτε δεν έγινε. Το κεντρικό σημείο είναι η Αμμόχωστος, που ανακοινώθηκε πέντε φορές από τη Χάγη, ότι θα ανοίξει. Το τελευταίο είναι ότι θα ανοίξει την Αμμόχωστο αυτό το Σαββατοκύριακο. Είναι η τέταρτη φορά από τον Αύγουστο που το ακούσαμε», είπε ο Πρόεδρος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναρωτήθηκε τι εννοεί ο κ. Ντενκτάς μιλώντας για «άνοιγμα της Αμμοχώστου. Να παραμείνει υπό τουρκικό έλεγχο και να καλέσει τον κόσμο να την ανοικοδομήσει;»

    Σε ερώτηση για το πού επιρρίπτονται οι ευθύνες για την αποτυχία των συνομιλιών, είπε ότι σαφώς η έκθεση του Γενικού Γραμματέα επιρρίπτει απερίφραστα τις ευθύνες στην τουρκική πλευρά, την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε κανείς δεν επιθυμεί περισσότερο από τους Ελληνοκύπριους και τον ίδιο προσωπικά, να βρεθεί λύση προς της 1ης Μαϊου, γιατί αν η Κύπρος ενταχθεί χωρίς λύση, θα υπάρχουν πρακτικά προβλήματα.

    «Κανένα από αυτά δεν είναι ανυπέρβλητο, όμως υπάρχουν πρακτικά προβλήματα με τους περιορισμούς που πρέπει να θέσουμε στη διακίνηση προσώπων, προϊόντων και κεφαλαίων, βάσει των προϋποθέσεων που θέτει η ΕΕ. Αυτό θα παγιώσει περισσότερο τη διαίρεση της νήσου, που δεν το επιθυμούμε», είπε.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάτι το μαγικό πίσω από αυτή την ημερομηνία και υπενθύμισε κινδυνολογίες ότι αν δεν υπήρχε λύση μέχρι τις 16 Απριλίου θα ήταν το τέλος του κόσμου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση ------------------------------------------ Την άποψη ότι δεν θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού εφόσον παραμείνει η ίδια ηγεσία στην τ/κ κοινότητα, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει ''αμφιβολίες εάν και μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα δημιουργούνται οι συγκυρίες για γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών''.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση μισής ώρας στη Νέα Υόρκη με τον κ. Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές στις δηλώσεις του προς τους Ελληνες και Κύπριους δημοσιογράφους ότι ούτε πιέσεις του ασκήθηκαν, αλλά ούτε και εξέφρασε ανησυχία που η ε/κ πλευρά μιλά για την ανάγκη βελτιώσεων του σχεδίου Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''προβήκαμε από κοινού σε μία ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης, της δυνατότητας να αρχίσει νέα προσπάθεια για διαπραγματεύσεις''.

    ''Εχω την εντύπωση ότι δεν θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια εφόσον παραμένει η ίδια ηγεσία στην τ/κ κοινότητα. Μιλήσαμε για τις δικές μας θέσεις. Επανέλαβα τις θέσεις που είχαμε εκφράσει και στη Χάγη και έκτοτε για την ανάγκη βελτιώσεων στο σχέδιο. Δεν εξέφρασε ούτε ανησυχία, όπως αρέσκονται μερικοί να λένε, ούτε μίλησε για το ιερό και απαραβίαστο των σχεδίων του. Αντίθετα υπέδειξε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές, παρά βοηθητικές'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ''ούτε ο Γενικός Γραμματέας μίλησε και πίεσε για δημοψηφίσματα και επανέναρξη των συνομιλιών στο παρόν στάδιο, έχοντας ακόμη και αμφιβολίες εάν και μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα δημιουργούνται οι συγκυρίες για γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών''.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι μετά τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''πολλά εξαρτώνται όχι μόνον από το αποτέλεσμα, αλλά τι είδος αποτέλεσμα θα υπάρχει και πώς αυτό θα επηρεάσει την Τουρκία''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - NCAFP - Κυπριακό -------------------------------------- Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλη σύγκρουση και χρειάζεται σταθερότητα, ειρήνη και όραμα για το μέλλον, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Νέα Υόρκη με αξιωματούχους της Εθνικής Επιτροπής Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής (NCAFP), μια επιτροπή η οποία αποτελεί δεξαμενή σκέψης για θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Παρόντες στη συνάντηση μεταξύ άλλων ήταν τα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής William J. Flynn και Δρ George D. Schwab.

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού έκανε ένα σύντομο ιστορικό του κυπριακού προβλήματος, ανέλυσε τη τουρκική πολιτική στο θέμα της Κύπρου και επανέλαβε ότι οι τροποποιήσεις και αλλαγές που ζητεί η πλευρά μας στο σχέδιο Ανάν, στοχεύουν στο να καταστήσουν το σχέδιο λειτουργικό και επομένως τη λύση βιώσιμη.

    Ακολούθως εξήγησε τις θέσεις της ε/κ πλευράς για το σχέδιο Ανάν και αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόσφατη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού και στην αποτυχία της Χάγης λόγω υπαιτιότητας της τ/κ πλευράς.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Συναντήσεις --------------------------------------- Χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους της Γκαϊάνα και της Μοζαμβίκης, καθώς και με τους Πρωθυπουργούς της Σρι Λάνκα και της Ανδόρας, είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την Κοινοπολιτεία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ισλαμική Διάσκεψη, καθώς και τις διμερείς σχέσεις.

    Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σύντομη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτι

    Με τον Πρόεδρο της Γκαϊάνα Bharrat Jagdeo έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την Κοινοπολιτεία και την Ισλαμική Διάσκεψη.

    Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ανδόρας Marc Forne Molne, ανταλλάγηκαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι σχέσεις της Ανδόρας με την ΕΕ και θέματα Κοινοπολιτείας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε επίσης και με τον Πρωθυπουργό της Σρι Λάνκα Ranil Wickremesinghe, με τον οποίο συζήτησε διμερή θέματα, θέματα Κοινοπολιτείας, καθώς επίσης και τις σχέσεις της Σρι Λάνκα με την ΕΕ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ranan Lurie - Δεξίωση -------------------------------------------- Δεξίωση προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου παρέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη ο γνωστός πολιτικός σκιτσογράφος Ranan Lurie. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν έγκριτοι δημοσιογράφοι των αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο κ. Lurie υπήρξε πάντα θερμός υποστηρικτής της Κύπρου για απονομή δικαιοσύνης στο νησί.

    Υπογράμμισε επίσης ότι οι πολιτικές σκιτσογραφίες του κ. Lurie για την τουρκική εισβολή παραμένουν δυστυχώς ακόμη επίκαιρες, αφού η κατοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε συντομία στην τρέχουσα φάση του Κυπριακού και στην αποτυχία της πρόσφατης προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς.

    ΥΠΕΞ - Ελλάδας - Τουρκίας - Δηλώσεις - Κυπριακό ------------------------------------------------ Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ δήλωσε χθες βράδυ ότι αποδέχεται το Σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, υπό τον όρο να υπάρξουν τροποποιήσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Γκιούλ προέβη στη δήλωση αυτή μετά από συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησής του στο Κυπριακό και ειδικότερα αν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν, ο κ. Γκιούλ είπε: «Αποδέχομαι το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, υπό τον όρο να υπάρξουν τροποποιήσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, ώστε να προχωρήσει αυτή η διαπραγμάτευση».

    Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι στο Κυπριακό ο κ. Γκιούλ εξέφρασε την ευχή το πρόβλημα να διευθετηθεί προ του τέλους του Δεκεμβρίου του 2004.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό και οι δύο υπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και τουρισμού καθώς και πολιτιστικά, κατά τη διάρκεια της διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας από την Τουρκία.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική την υπογραφή αποναρκοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της συνθήκης της Οτάβας, που υπογράφηκε στα Ηνωμένα Εθνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και του Καναδά σε ρόλο τριτεγγυητή.

    Βρετανία - Κυπριακό - Μακσέιν - Συνέντευξη --------------------------------------- Την ανάγκη όπως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην Κύπρο αντιμετωπίσουν το σχέδιο Ανάν με διάθεση συμβιβασμού έτσι ώστε η Κύπρος επανενωμένη να ενταχθεί στην ΕΕ, υπέδειξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ τόνισε ότι κάθε σχέδιο λύσης μπορεί να συζητηθεί για μερικές αλλαγές.

    ''Το σχέδιο Ανάν, όπως οποιαδήποτε άλλη δέσμη προτάσεων μπορεί να συζητηθεί, αλλά αν προσπαθήσει ένας να το ξηλώσει και όλοι πουν ας ξαναρχίσουμε από την αρχή, τότε οι δυνατότητες ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ θα εξαλειφθούν για πάντα'', απάντησε ο κ. Μακσέιν ερωτηθείς αν νομίζει ότι υπάρχει χώρος για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Κάθε σχέδιο μπορεί να συζητηθεί για κάποιες αλλαγές'', είπε ο Βρετανός Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι ''κατά 110%'' ικανοποιητικό.

    Σημείωσε όμως ότι ''αν οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές πει παραμένουμε προσκολλημένες στις θέσεις μας, δεν θα τις αλλάξουμε, δεν θα συμβιβασθούμε, πρέπει να πάρουμε αυτό που θέλουμε διαφορετικά δεν θα δεχθούμε συμφωνία, η Κύπρος θα πάει προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός''.

    Ερωτηθείς για τη σημασία των ''εκλογών'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα, ο κ. Μακσέιν τόνισε ότι η διαδικασία ψηφοφορίας αποτελεί ''την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της πολιτικής και 'λαϊκής' βούλησης στο βόρειο μέρος του νησιού'', ενώ αναφέρθηκε και στις μαζικές διαδηλώσεις των Τ/Κ για λύση του Κυπριακού και ένταξη στην ΕΕ, τις οποίες χαρακτήρισε ''ως ένα από τα καλύτερα θεάματα που είδε στη ζωή» του, καθώς και στη διακίνηση Τ/Κ και Ε/Κ από και προς τα κατεχόμενα.

    ''Οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί, το πολιτικό πλαίσιο που προσφέρεται από το σχέδιο Ανάν δίνει αυτή την πιθανότητα και όλοι προσευχόμαστε ότι ο λαός της Κύπρου στο σύνολό του θα αποφασίσει να θάψει το παρελθόν και να προχωρήσει προς το μέλλον ως ένα ενωμένο κράτος -μέλος της ΕΕ'', είπε Βρετανός διπλωμάτης.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - ΕΕ - Κύπρος - Κεκτημένο ------------------------------------------------- Την πλήρη ικανοποίησή του για την εξέλιξη της χθεσινής κρίσιμης συνάντησης με τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την πορεία προσαρμογής της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο, εξέφρασε ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Η συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή αρμόδιο για τη διεύρυνση Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο ήταν ιδιαίτερα σημαντική διότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου της Επιτροπής, η οποία θα είναι και η τελευταία πριν από την ένταξη στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004.

    Οπως δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, «μας εξόπλισαν με όλα εκείνα τα επιχειρήματα για να δώσουμε τις συγκεκριμένες απαντήσεις. Μπορούμε να πούμε ότι η Κύπρος ουδόλως υστερεί, η εργασία έχει αποδώσει, έχει γίνει αισθητή. Η Κύπρος διατηρεί το καλό της όνομα και ικανοποιεί τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης, είπε.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, αλλά αποκόμισε, όπως είπε, την εντύπωση ότι οι εκπρόσωποι της Επιτροπής έχουν αντιληφθεί την εργασία που έχει επιτελεσθεί. «Εχουμε καλύψει το μέγιστο μέρος των υποχρεώσεων μας και εκείνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή των θεσμών», είπε ο Συντονιστής Εναρμόνισης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στην επικείμενη έκθεση προόδου δεν θα υπάρχουν σοβαρές παρατηρήσεις και πως η Κύπρος ουδόλως θα υστερεί έναντι των άλλων χωρών.

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. Μπαρμπάσο για τις εργασίες της έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 19 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας υιοθετήθηκαν 80 νομοσχέδια που αφορούσαν το κοινοτικό κεκτημένο. Μάλιστα κατέθεσε και σχετική συμπληρωματική έκθεση προόδου στην οποία αναλύονται λεπτομερώς η πορεία προσαρμογής από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Σχέδιο Ανάν - Οικονομική πτυχή - Μελέτη ------------------------------------------------------ Η επανένωση της Κύπρου και η εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, όπως θα συμφωνηθεί μετά τις διαπραγματεύσεις, θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής ευημερίας και ασφάλειας για όλη τη νήσο, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους την πρώτη, όπως είπε, σε βάθος οικονομική μελέτη των επιπτώσεων της λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Οπως είπε ο κ. Βασιλείου, η λύση του Κυπριακού θα αλλάξει αποφασιστικά και δραματικά το οικονομικό κλίμα, αφού αναμένεται σημαντική αύξηση των ξένων και ντόπιων επενδύσεων, αύξηση του αριθμού των τουριστών και του ποσού που θα ξοδεύουν στο νησί, νέα ώθηση στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και της γεωργίας, καθώς και εισροή αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια, μετά τη λύση από την ΕΕ και άλλους διεθνείς δωρητές.

    Η πολυσέλιδη μελέτη ολοκληρώθηκε χθες μετά από τέσσερις μήνες εργασίας της ομάδας επιστημόνων, υπό την καθοδήγηση του κ. Βασιλείου, αποτελούμενη από τους Πραξούλλα Αντωνιάδου - Κυριακού, Χρίστο Παρτασίδη, Κώστα Πασχάλη, Ζήνωνα Ποφαίδη και Δρ Στέλιο Πλατή.

    ''Σε περίπτωση λύσης θα έχουμε μια πολύ ουσιαστική πρόοδο και ανάπτυξη'', είπε ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας πως με τη λύση θα εξοικονομούνται οι αμυντικές δαπάνες.

    Ο κ. Βασιλείου και η ομάδα του προβαίνουν σε ορισμένες οικονομικές εισηγήσεις επί του σχεδίου Ανάν, όπως επιστροφή των 2/3 του ΦΠΑ αντί 1/3 στα συνιστώντα κράτη, ανάγκη διασφάλισης συντονισμού των προϋπολογισμών και του δανεισμού μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και συνιστώντων κρατών και δημιουργία νέας αρχής για έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και τη δημιουργία, αρχικά τουλάχιστον, μόνο μιας Κεντρικής Τράπεζας.

    ''Για μια αρχική περίοδο, περίπου δέκα χρόνων, το ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στα συνιστώντα κράτη θα πρέπει να αυξηθεί από το 1/3 στα 2/3'', είπε ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας πως η υλοποίηση αυτής της εισήγησης θα είναι προς όφελος και των δύο συνιστώντων κρατών.

    Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν η εισήγηση της ομάδας του γίνει αποδεκτή, τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει ισοζυγισμένο προϋπολογισμό κατά τον πρώτο χρόνο, ενώ τα ελλείμματα των συνιστώντων κρατών, θα μειωθούν σημαντικά και θα μπορούν να αντιμετωπισθούν.

    Αναφερόμενος στο κόστος της επανεγκατάστασης είπε ότι αυτό θα φθάσει συνολικά τα 3,6 δις λίρες, εκ των οποίων τα 1,3 δις θα αφορούν το δημόσιο τομέα και τα 2,3 δις τον ιδιωτικό τομέα.

    ''Η επανεγκατάσταση των εκτοπισμένων στα Βαρώσια και τις άλλες περιοχές, που θα επιστραφούν στο ε/κ συνιστών κράτος και η μεταστέγαση των Τ/Κ θα στοιχίσει αρκετά δισεκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές εισφορές από διεθνείς δωρητές και όλη αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας δημιουργώντας τεράστια ζήτηση για κατασκευές και άλλες υπηρεσίες'', υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου.

    Συγκεκριμένα υπολογίστηκε πως ο δημόσιος τομέας θα ξοδέψει για έργα υποδομής στις περιοχές επανεγκατάστασης 510 εκατ. λίρες, για κατοικίες για τους επηρεαζόμενους τουρκοκυπρίους 600 εκατ., για αποζημίωση στους εποίκους (από δωρητές) 120 εκατ., και επιπρόσθετα 70 εκατ. για απρόβλεπτες δαπάνες.

    Εκπρόσωπος - Πρωτόπαπας - Επίσκεψη ----------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε ότι στις 11 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Ελλαδίτης ομόλογός του Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει η ευκαιρία για ''μια κοινή ενημέρωση αν το επιτρέψουν οι συνεδριάσεις και τα προγράμματα''.

    Υπουργός Γεωργίας - Σοφοκλέους - Διακίνηση τ/κ προϊόντων --------------------------------------------------------- Καμία διακίνηση τ/κ προϊόντων προς τις ελεύθερες περιοχές δεν σημειώθηκε μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ευθύμιος Ευθυμίου, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για στήριξη των Τ/Κ.

    ''Εμάς πάντως πρόθεση μας είναι να στηρίξουμε τους Τ/Κ και ένα από τα μέτρα στήριξης είναι η διακίνηση προϊόντων. Τώρα είναι απόφαση των Τ/Κ πότε θα ενδιαφερθούν'', ανέφερε ο κ. Ευθυμίου σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ και του ΓΓ της Αγροτικής.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει κώλυμα σε σχέση με τη διακίνηση τ/κ προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Ευθυμίου απάντησε αρνητικά, για να προσθέσει πως η κυβέρνηση ''ακολουθεί τους κανόνες που ορίζονται από την ΕΕ, δηλαδή τον αυστηρό φυτοϋγειονομικό έλεγχο''.

    Ερωτηθείς για το θέμα των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που αναμένονται να έλθουν στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Ευθυμίου διευκρίνισε ότι οι εμπειρογνώμονες θα ασχοληθούν με τα εσπεριδοειδή, ενώ σημείωσε πως η κάθοδος τους στην Κύπρο έγινε μετά από συμφωνία μεταξύ ΕΕ και κυπριακής κυβέρνησης.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος ----------------------------- Με θετικό πρόσημο, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε, έκλεισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα κέρδη που παρουσίασαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,44%, κλείνοντας στις 87,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 987 χιλιάδες λίρες με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 38,2% του τζίρου.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παρουσίαση πεπραγμένων (1)

    Ιδιαίτερα παραγωγική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τη δεύτερη Σύνοδο της όγδοης Κοινοβουλευτικής Περιόδου 2002 - 2003, παρά τον αυξημένο όγκο εργασίας που είχε να αντιμετωπίσει εξαιτίας της εναρμόνισης, της διακοπής στη λειτουργία της Βουλής λόγω της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και της προεκλογικής περιόδου και λαμβανομένων υπόψη των συχνών απουσιών πολλών Βουλευτών στο εξωτερικό σε κοινοβουλευτικές αποστολές.

    Παρουσιάζοντας σήμερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες την έκθεση πεπραγμένων της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας έδωσε λεπτομερή στοιχεία για το έργο που επιτέλεσε το νομοθετικό σώμα και τη συμβολή του στην προώθηση του Κυπριακού και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία των Κυπρίων παρατηρητών στο Ευρωκοινοβούλιο και στην αδιάλειπτη συμμετοχή της Βουλής στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Σημαντικό γεγονός της δεύτερης Συνόδου της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ο κ. Χριστόφιας, ήταν η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη στη Λευκωσία τρεις ημέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και η επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    [09] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πρεσβευτής ΕΕ - ''Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών'' - Βραβεία

    Με την ευκαιρία της σημερινής ''Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών'' ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ απένειμαν σε ειδική τελετή τα τέσσερα βραβεία και τον έναν έπαινο στα πέντε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου τα οποία διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ''Ευρωπαϊκή Διάκριση για τη Διδασκαλία και Εκμάθηση Γλωσσών'', ο οποίος εντάσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εκπαίδευσης ''Σωκράτης''.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/9/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7049            1,7151
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9555            1,9672
    Λίρα Αγγλίας                     1,1779            1,1849
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,9348        220,6862
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8820          2,9050
    Δολάριο Καναδά                     2,6448          2,6659
    Κορώνα Δανίας                     12,6457         12,7468
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,7604         13,8704
    Κορώνα Σουηδίας                   15,1674         15,2887
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6283          2,6493
    

    [11] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - ΕΕ - Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου αναχωρεί την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου, για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βαρώσι

    Δεν υπάρχει καμμιά συγκεκριμένη πληροφόρηση για άνοιγμα του Βαρωσιού το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετική αναφορά χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως όντως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε χθες στη Νέα Υόρκη ότι πολλές φορές ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έδωσε ημερομηνίες για χειρονομίες όσον αφορά το Βαρώσι, όπως και για αυτό το Σαββατοκύριακο.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,83  ( 0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.314.019
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    483.785    352,48  ( 0,58)
    FTSE Med 100 **                             5.438,25  (-1,45)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    380.541    100,31  ( 0,02)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     21.749     76,12  (-0,50)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.461     16,15  ( 0,44)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     66.192     58,39  ( 1,34)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.189     78,67  (-1,43)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.734     21,44  ( 1,28)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     88.085     75,71  ( 0,93)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.192      3,44  ( 1,47)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     20.696     13,11  (-1,06)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        130     11,59  (-0,77)
    Ξενοδοχεία                    £     13.058     43,47  (-0,71)
    Αλλες Εταιρείες               £     83.100     81,70  ( 0,39)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Ανάν

    Η προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην 58η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ήταν μια ιστορική στιγμή για την Κύπρο και μια καθοριστική ανάλυση πολλών θεμάτων που έχουν σχέση με την υπόθεση του νησιού.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως η παρουσία της Κύπρου στον ΟΗΕ ήταν ουσιαστική και πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα και κυρίως σε ό,τι αφορά τις θέσεις της ε/κ πλευράς για το σχέδιο Ανάν και τις βελτιώσεις τις οποίες επιδιώκει.

    [15] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Σύσκεψη ΥΠΑΜ ΕΕ - Ρώμη

    Με την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο πρέπει να επικρατήσει είναι η περισσότερη ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον τουρκικό κατοχικό στρατό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [16] (Κ) ΚΥΠΕ - ΕΑΝΑ

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), που συνήλθε χθες και σήμερα στη Γενεύη.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή άνοδος

    [18] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου

    Την άποψη ότι η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου με την ευκαιρία της ανεξαρτησίας της Κύπρου θα είναι ''άκρως ικανοποιητική'' από πλευράς επίδειξης οπλικών συστημάτων, εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, εξαίροντας ταυτόχρονα την παρουσία της Ελλάδας στην παρέλαση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και σημειώνοντας τη σημασία των ''ισχυρών πολιτικών μηνυμάτων'' που θα δοθούν.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σουηδή Αν. Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    Την υποστήριξη της χώρας της στο σχέδιο Ανάν, το οποίο αποτελεί ''καλή βάση για επίλυση του Κυπριακού'', εξέφρασε η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαργκαρέτα Βίνμπεργκ, εκφράζοντας την ευχή πως μια επανενωμένη Κύπρος θα γίνει σύντομα μέλος της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, η Σουηδή πολιτικός είπε ότι συζήτησε με τον κ. Χριστόφια θέματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το σχέδιο Ανάν και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, προσθέτοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις και για τις ιδεολογικές θέσεις των κομμάτων που αντιπροσωπεύουν.

    [20] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Συναντήσεις

    Η πορεία εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε επιμέρους τομείς εξετάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες στις συναντήσεις του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου με εκπροσώπους των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [21] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - ΜΚΕ ΕΕ-Κύπρου

    Πρόγευμα εργασίας με τον Βέλγο ομόλογό του Λουί Μισέλ θα έχει την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος θα λάβει μέρος στη συνέχεια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παρουσίαση πεπραγμένων (2)

    Σε περίπτωση υιοθέτησης του σχεδίου Συντάγματος που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων όπως και των άλλων κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, θα είναι αναβαθμισμένος και για πρώτη φορά θα συμμετέχουν ουσιαστικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.

    ''Αυτό γίνεται με την ανάθεση σε αυτά της παρακολούθησης της εφαρμογής της αρχής της επικουρικότητας και της δυνατότητας να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επανεξέταση μιας νομοθετικής πρότασής της, εάν κρίνουν ότι δεν συνάδει με την αρχή αυτή'', είπε ο κ. Χριστόφιας, παρουσιάζοντας σήμερα στη Βουλή τα πεπραγμένα της δεύτερης Συνόδου (2002-2003) της όγδοης Βουλευτικής Περιόδου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Παρόντες στη δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν και ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου και άλλοι ανώτεροι λειτουργοί και συνεργάτες του Προέδρου.

    [23] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση

    Την πεποίθηση ότι η έναρξη της διαδικασίας αποναρκοθέτησης θα αρχίσει σε δύο μήνες με τη βοήθεια της ΕΕ και του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία θα προβούν σε ''κάποιες γενναίες αποφάσεις'' για το όλο θέμα.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Μαυρονικόλας χαρακτήρισε το θέμα της αποναρκοθέτησης ως ιδιαίτερα σημαντικό, μετά και τις δηλώσεις, όπως σημείωσε, του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από το βήμα της 58ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    [24] (Κ) ΕΕ - Κοινοτική χρηματοδότηση - Τ/Κ

    Η επιτροπή του προγράμματος PHARE ενέκρινε σήμερα και τυπικά τη χορήγηση 12 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων με στόχο την οικονομική ανάπτυξη του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, αλλά και την επαναπροσέγγιση Τ/Κ και Ε/Κ.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκρόσμαν (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη συνάντηση πέραν της μίας ώρας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον και η υπεύθυνη του Κυπριακού στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Αν Χολμ.

    Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Γκρόσμαν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι ειλικρινά και ενεργητικά υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό η οποία θα είναι προς όφελος όλων των μερών. Δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένος με τις προσπάθειες και το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των σημερινών θέσεων της ε/κ πλευράς και της κατάστασης όπως διαγράφεται.

    Εκφράστηκε η πεποίθηση στη συνάντηση ότι μετά τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα είναι δυνατό να διανοιχτούν προοπτικές για πρόοδο στο Κυπριακό.

    [26] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Θεοχάρους - Παρατηρητής

    Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους καταλαμβάνει από τον Οκτώβριο τη θέση παρατηρητή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη θέση του Δημήτρη Συλλούρη.

    [27] (Κ) 109η Σύνοδος ΜΚΕ - Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία

    Αντιπροσωπεία της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή (ΜΚΕ) ΕΕ-Κύπρου αναχωρεί μεθαύριο για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην 24η Σύνοδο της ΜΚΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκρόσμαν (2)

    Σε ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα των λεγόμενων "εκλογών" στα κατεχόμενα, προέβησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν.

    Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως δήλωσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως και ενεργητικά λύση του κυπριακού προβλήματος, ακριβοδίκαιη και καλή για όλα τα μέρη.

    "Δήλωσα ότι παραμένουμε εντυπωσιασμένοι με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και το σχέδιό του. Είχα την ευκαιρία να ακούσω τις παρατηρήσεις του Προέδρου, πού εκτιμά ότι βαδίζουμε. Και αυτό ήταν πολύ ωφέλιμο για μένα", είπε.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ποιο είναι το εμπόδιο στις προσπάθειες για λύση, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι πρέπει "οι παράγοντες σε όλες τις πλευρές να δεσμευθούν στην επίλυση του προβλήματος".

    "Οπως σας είπα πολλές φορές, συνεχίζω να πιστεύω ότι η πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι κάτι το θετικό. Πιστεύω ότι ο δρόμος που ακολουθεί η Κύπρος τώρα προς την ΕΕ είναι κάτι το θετικό", πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι "πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο από τώρα μέχρι τον επόμενο χρόνο, κάποιοι μιλούν για τον Μάιο του 2004, και να δούμε τι μπορεί να γίνει".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στη συνάντηση επαναλήφθηκε η πεποίθηση ότι μετά τις λεγόμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα είναι δυνατό να διανοιχτούν οι προοπτικές για πρόοδο στο Κυπριακό.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα αποστολής παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις λεγόμενες "εκλογές", ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι "έγινε μεγάλο θέμα χωρίς λόγο".

    "Εχουμε διαφορετικές απόψεις. Εξήγησα τη θέση μας ότι η χρησιμότητα (των παρατηρητών) βασίζεται στο αν έχουν δικαίωμα να ελέγξουν κατά πόσο στους εκλογικούς καταλόγους είναι γραμμένοι έποικοι και πόσοι. Δεν είναι θέμα αντιδικίας, είναι θέμα διαφορετικών εκτιμήσεων", είπε.

    Στην ερώτηση αν μετατίθεται το βάρος των προσπαθειών των προσδοκιών από την 1η Μαϊου 2004 στον Δεκέμβριο του 2004, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι δεν θα ήθελε να κάνει προβλέψεις, γιατί "η δική μας σταθερή θέση είναι ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, κάτω από την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα".

    "Υπάρχει το σχέδιο Ανάν, χωρίς προϋποθέσεις, όποτε μας καλέσει σε συνομιλίες", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν είδε κάποια διαφοροποίηση στο θέμα των αλλαγών που επιδέχεται το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "κατανοούν το δικαίωμά μας να ζητούμε διαφοροποιήσεις και πιστεύω ότι κατανοούν ότι αλλαγές μπορεί να είναι χρήσιμες για να καταστήσουν το σχέδιο πιο βιώσιμο".

    "Πιστεύω ότι υπάρχει μετακίνηση από την προηγούμενη θέση, η οποία ήταν ότι το σχέδιο είναι ιερό και απαραβίαστο όπως έχει και ότι δεν επιδέχεται καμμία αλλαγή, πέρα από την ολοκλήρωση της νομοθεσίας που υπάρχει και την αναπόφευκτη αλλαγή των ημερομηνιών", είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 26 September 2003 - 17:49:24 UTC