Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Κύπρος
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις
  • [03] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Αλβαρο ντε Σότο
  • [04] (Κ) Βρυξέλλες - Βασιλείου - Συνέδριο
  • [05] (Κ) Νέα Υόρκη - Κυπριακή Ανεξαρτησία - Εορτασμός
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [07] (Κ) Κύπρος - 49ο Λαϊνικό Ευρωπαϊκό Φόρουμ
  • [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ρώμη
  • [10] (Κ) Υφυπουργός Βρετανίας - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ρώμη - Δηλώσεις
  • [13] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας
  • [14] (K) Υπουργικό Συμβούλιο - Δάνειο - Σύμβαση
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Βουλή - Αυξήσεις
  • [16] (Κ) ΝΕΟ - Τ/Κ Δημοσιογράφοι - Συμπαράσταση
  • [17] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Συμπαράσταση
  • [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) Κύπρος - Τράπεζα Αναπτύξεως ΣτΕ - Δάνειο
  • [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εμπειρογνώμονες - Εσπεριδοειδή
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόσκληση Κέντρου Μελετών
  • [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [23] (Κ) ΘΟΚ - Παιδική σκηνή - ''Νεράιδα του Φεγγαριού''
  • [24] (Κ) ΘΟΚ - ''Μονόλογοι 2003'' - Τσακίρης - Σαντοριναίου
  • [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [26] (Κ) ΚΣΣΕ - Κυπριακή Αντιπροσπωπεία - Αγνοούμενοι
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολομέλεια - Κυπριακό
  • [29] (Κ) Ολομέλεια - Πετρέλαιο - Αύξηση
  • [30] (Κ) Ολομέλεια - Καπνικά προϊόντα - Αυξήσεις
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Αρμενίας
  • [32] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αυξήσεις
  • [33] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Δικαιοσύνης - Θεοδώρου
  • [34] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βαν ντερ Μιρ - Εσπεριδοειδή
  • [35] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Εσωτερικών - Χρίστου
  • [36] (Κ) ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Κύπρος

    Το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε στην Κύπρο τον Αύγουστο ανήλθε στο 4,4% του ενεργού πληθυσμού και ήταν η καλύτερη επίδοση μεταξύ των υπό ένταξη χωρών και η δεύτερη καλύτερη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το μέσο ποσοστό ανεργίας στις υπό ένταξη χώρες ήταν τον Αύγουστο 14,5%.

    Στους άνδρες το ποσοστό ανεργίας που σημειώθηκε στην Κύπρο ήταν 3,3% ενώ στις γυναίκες η ανεργία ήταν 5,7%.

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις

    [03] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Αλβαρο ντε Σότο

    [04] (Κ) Βρυξέλλες - Βασιλείου - Συνέδριο

    Οι επιπτώσεις της διεύρυνσης για την ΕΕ αλλά και για τις 10 υπό ένταξη χώρες ήταν το βασικό θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η ειδικευμένη σε κοινοτικά θέματα ευρωπαϊκή εφημερίδα European Voice που έχει έδρα τις Βρυξέλλες.

    Ομιλητής στο συνέδριο ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    Στην ομιλία του ο κ. Βασιλείου, απαντώντας στο βασικό ερώτημα, κατά πόσον η διεύρυνση θα επηρεάσει το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πως η «Ευρώπη των 25» θα είναι διαφορετική από την «Ευρώπη των 15».

    Θα είναι βέβαια μια άλλη Ευρώπη, είπε, αλλά τα βασικά της χαρακτηριστικά θα παραμείνουν τα ίδια και θα λειτουργεί όπως λειτουργούσε και πριν με τα δεκαπέντε μέλη.

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι και στη διευρυμένη Ευρώπη θα συνεχίσουν να δημιουργούνται συμμαχίες μεταξύ των κρατών μελών, αλλά αυτές, πρόσθεσε, δεν θα αποτελούνται από τα δέκα νέα κράτη ή από τα έξι ιδρυτικά, όπως υπάρχει η τάση να πιστεύουμε.

    Οι συμμαχίες αυτές, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, θα καθορίζονται από τα επιμέρους θέματα και συμφέροντα και βεβαίως, δεν θα είναι μόνιμες.

    Είναι φυσικό, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, να υπάρχει ένα κλίμα ανησυχίας σχετικά με το μέλλον και τις προτεραιότητες της διευρυμένης Ευρώπης, όμως, εκτίμησε πως τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη σήμερα δεν πρόκειται να αλλάξουν.

    Στην ίδια θεματική ομάδα με τον κ. Βασιλείου συμμετείχαν επίσης ο Γερμανός Ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου J. Lainen, ο πρώην Πρωθυπουργός της Σλοβενίας A. Peterle, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ιρλανδίας στην ΕΕ A. Anderson, καθώς και εκπρόσωπος της αμερικανικής Πρεσβείας.

    Ο κ. Βασιλείου θα παραμείνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε διήμερο συνέδριο που διοργανώνει το φόρουμ «Notre Europe», με θέμα επίσης την Ευρώπη του αύριο («Europe - Looking Ahead»), στο οποίο, μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων θα συμμετάσχει και ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Νέα Υόρκη - Κυπριακή Ανεξαρτησία - Εορτασμός

    Με δεξίωση που παρέθεσε στην πρεσβευτική κατοικία ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, γιορτάστηκε στη Νέα Υόρκη η 43η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη δεξίωση παρευρέθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Προσήλθαν πολλοί Μόνιμοι Αντιπρόσωποι χωρών μελών του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας, ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, παράγοντες της παροικίας, κ.ά.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 8.560 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.

    [07] (Κ) Κύπρος - 49ο Λαϊνικό Ευρωπαϊκό Φόρουμ

    Χίλιοι περίπου σύνεδροι και συνοδοί από όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και αξιωματούχοι Λάιονς άλλων χωρών και της Διεθνούς Οργάνωσης των Λεσχών Λάιονς αναμένεται να συμμετάσουν στις εργασίες του 49ου Λαϊονικού Ευρωπαϊκού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό στις 13-15 Νοεμβρίου.

    [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, το πιθανό άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου την ημέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οι εξελίξεις στην Τουρκία, η πιθανή κάθοδος στην Κύπρο παρατηρητών για τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη από την Αγκυρα, οι απειλές κατά της ζωής δημοσιογράφων της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα", η χθεσινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ανεύρεση στη Λευκωσία μηχανημάτων παρακολούθησης συνδιαλέξεων είναι από τα θέματα που κυριαρχούν στην ειδησεογραφία των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Οι προδιαγραφές για μια συμφωνία'' γράφει ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιμένει να προτάσσει την ανάγκη βελτιώσεων επί του σχεδίου Ανάν για να καταστεί αυτό πιο λειτουργικό και βιώσιμο, ώστε η Κύπρος να μπορεί να λειτουργήσει εντός της ΕΕ'', ενώ ο Αμερικανός Πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον δήλωσε πως η επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι το σχέδιο Ανάν ή η μη λύση. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι πριν από το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη μελέτη της κυβέρνησης για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εφοδος στο διαμέρισμα με τους κοριούς'' ότι μηχανήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υψηλής τεχνολογίας καθώς και ένα κιβώτιο με ύποπτο περιεχόμενο εντοπίστηκαν κατά τη χθεσινή αιφνιδιαστική επιδρομή της Αστυνομίας σε διαμέρισμα, κοντά στο Υπουργείο Παιδείας στη Λευκωσία. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει λεπτομερώς την ερχόμενη Δευτέρα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα των επαφών του στη Νέα Υόρκη.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Απειλή θανάτου για τον Λεβέντ'' γράφει ότι ραντεβού θανάτου για του δημοσιογράφους της εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν εξήγγειλε μέσω της εφημερίδας ''Βολκάν'' ο εκ των ηγετών των Γκρίζων Λύκων και του ''Εθνικού Λαϊκού Κινήματος'' Χασάν Κεσκίν. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου εξήγησε ότι υπάρχει ροή πληροφοριών για το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ένα τέτοιο σενάριο, ενόψει και των επικείμενων ''εκλογών'' στα κατεχόμενα. Είπε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο '''Προσφορά' στις 15 Νοεμβρίου'' γράφει ότι στα μέσα Νοεμβρίου, πιθανόν στις 15 Νοεμβρίου, δηλαδή την ημέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, προγραμματίζει ο Ραούφ Ντενκτάς να ανακοινώσει την πρότασή του, που θα έχει τη μορφή ''προσφοράς'' σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου. Αυτή τη θέση αφήνουν να διαρρέει σε ξένους διπλωμάτες, συνεργάτες του Ντενκτάς, προκειμένου να κρατούν ζωντανό το εν λόγω θέμα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι μικρή σε διάρκεια και χωρίς επίδειξη νέων οπλικών συστημάτων ήταν η χθεσινή στρατιωτική παρέλαση. Διήρκησε μόλις 40 λεπτά και απ' αυτήν απουσίασαν οπλικά συστήματα που επιδείχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ερχονται οι παρατηρητές'' ότι σε ανοικτό κανάλι επικοινωνίας βρίσκονται οι Αμερικανοί με μη κυβερνητικές οργανώσεις σε Τουρκία και ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να διευθετηθεί σύντομα η κάθοδός τους στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν από κοντά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα. Η κάθοδος της ομάδας των ξένων παρατηρητών θα γίνει χωρίς οι Αμερικανοί να έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση της Λευκωσίας. Αλλού αναφέρει πως το παράθυρο που είχε χρησιμοποιήσει η Τουρκία στην προσπάθειά της να διευκολύνει εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την κατεχόμενη Κύπρο προς την Ευρώπη, έκλεισε οριστικά με απόφαση που έλαβε προχθές, στο Λουξεμβούργο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Κοινοτήτων (ΕΔΚ).

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Υπάρχει χρόνος'' γράφει ότι με ψυχραιμία αλλά και ετοιμότητα η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία η οποία μπορεί και να οδηγηθεί, μπορεί και όχι, σε νέες βουλευτικές εκλογές. Την ίδια ώρα ετοιμάζεται για τις όποιες απρόβλεπτες κινήσεις από μέρους του Ντενκτάς σχετικά με το άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων χαρακτήρισε βεβιασμένη την απόφαση των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων να κατέλθουν σε επ' αόριστον απεργία από σήμερα. Οι οδηγοί των φορτηγών διαμαρτύρονται για το νέο εναρμονιστικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή, σύμφωνα με το οποίο θα απαιτείται άδεια κατόπιν εξετάσεων για το χειρισμό των φορτηγών.

    [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ρώμη

    [10] (Κ) Υφυπουργός Βρετανίας - Κυπριακό

    [11] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Επέτειος Ανεξαρτησίας - Στρατιωτική παρέλαση --------------------------------------------- Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, καθώς και του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου, που παρακολούθησε την παρέλαση εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και ο κυπριακός λαός τίμησαν χθες την 43η επέτειο της Ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, τον κ. Παπαντωνίου και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο και, για πρώτη φορά εφέτος, παρουσιάστηκε πεζοπόρο τμήμα της Εθνοφρουράς με στολές, εξαρτήσεις και οπλισμό που έφεραν οι πρώτοι Εθνοφρουροί το 1964 όταν πρωτοσυστάθηκε η Εθνική Φρουρά.

    Στην παρέλαση, που έγινε στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο και την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του ασθενούντος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι και πλήθος κόσμου, καθώς και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι που πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και της Πολιτικής Αμυνας.

    Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης είχε φέτος ο Υποστράτηγος Μουστούκης Στυλιανός, ο οποίος, αφού διήλθε μπροστά από τους επισήμους επιβαίνων οχήματος της Εθνικής Φρουράς, πήρε τη θέση του απέναντι από τους επισήμους, μαζί με το επιτελείο του που το αποτελούσαν τρεις Ανώτεροι Αξιωματικοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

    Την παρέλαση άνοιξε ένα άρμα Τ-80 στο οποίο επέβαινε αξιωματικός της Εθνοφρουράς κρατώντας αναπεπταμένη σε ιστό τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας - Δηλώσεις ----------------------------------------------------- Με τον επαγγελματισμό και την επίδειξη συναισθήματος ευθύνης που επέδειξαν σήμερα (χθες) στην παρέλαση οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δώσει στο λαό μας δίκαιη υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση ότι είναι σε θέση να προασπίσουν τα πάτρια εδάφη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας ταυτοχρόνως ευχαριστίες στην Ελλάδα για τη βοήθεια που παρέχει στην Κύπρο.

    Τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 43η επέτειο της Ανεξαρτησίας και της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πειθαρχία και επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς και των άλλων σωμάτων και επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στην άμυνα και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την άψογη στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην 43η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για τη μη παρουσίαση πτητικών μέσων στη σημερινή παρέλαση.

    ''Οπλικά συστήματα, πειθαρχία, άψογοι σχηματισμοί, όλα αυτά αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία για την ετοιμότητα και την ικανότητα της Εθνικής Φρουράς και γενικά των Δυνάμεων Αμυνας της Κύπρου να εκπληρώσουν το έργο τους ως μία ευέλικτη, αποτελεσματική και αποτρεπτική δύναμη'', είπε ο Πρόεδρος.

    Με την ευκαιρία της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ''θερμές ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση και στον Υπουργό Αμυνας της Ελλάδας'' για ''τη συνολική και πολύ σημαντική βοήθεια που δίδει η Ελλάδα στην προετοιμασία της αμυντικής προσπάθειας της Κύπρου, μέσα στο πλαίσιο του κοινού Αμυντικού Δόγματος''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνεχάρη επίσης τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο, τους αξιωματικούς, οπλίτες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι -όπως είπε- ''με αυτόν τον επαγγελματισμό και επίδειξη συναισθήματος ευθύνης έχουν δώσει στο λαό μας δίκαιη υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση ότι είναι σε θέση να προασπίσουν τα πάτρια εδάφη''.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας εξέφρασε και αυτός ''μεγάλη ικανοποίηση για την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, την πειθαρχία και για την άψογη οργάνωση των Δυνάμεων Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Η παρουσία μου εδώ'', πρόσθεσε, ''έρχεται να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με την Κύπρο, πολιτικά αλλά και αμυντικά, για την ευόδωση των μεγάλων στόχων του εθνικού αγώνα οι οποίοι παραμένουν ανεκπλήρωτοι ακόμα''.

    ''Η Κύπρος'', είπε ο κ. Παπαντωνίου, ''ακόμα δεν έχει λυθεί σαν πρόβλημα, η Ελλάδα και η Κύπρος συνεχίζουν να αγωνίζονται για αυτό και η ενίσχυση που παρέχει η Ελλάδα για την άμυνα και την ασφάλεια της Κύπρου έρχεται να συμβάλει στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της Κύπρου, ενόψει της ευαίσθητης περιόδου η οποία είναι μπροστά μας''.

    ''Ελλάδα και Κύπρος'', είπε, ''πορεύονται μαζί και τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά η αξιοπιστία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Εθνικής Αμυνας - ΥΠΑΜ ------------------------------------------------------- Οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, προσθέτοντας ωστόσο πως η αμυντική ισχύς της Κύπρου σε συνδυασμό με την πολιτική αναβάθμιση της συμμάχου Ελλάδας έχει ενισχύσει πολύ τη θέση της νήσου στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν για την τελική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Ο κ. Παπαντωνίου προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά την οποία έγινε μια ευρεία συζήτηση για την άμυνα της Κύπρου και το Κυπριακό.

    Η αστάθεια που παρατηρείται στην Τουρκία επηρεάζει ''αρνητικά σαφώς, γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να υπάρχει μια ισχυρή δημοκρατική κυβέρνηση στην Τουρκία με την οποία θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν, και η οποία να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στα κατεχόμενα εδάφη'', είπε.

    Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι συνεχίζει να υπάρχει μια ασταθής πολιτική ισορροπία στην Αγκυρα, η οποία όσο διαρκεί, δεν λειτουργεί θετικά για την επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια ύφεση στην ενίσχυση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Παπαντωνίου είπε συγκεκριμένα ότι ''το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει'', για να προσθέσει πως υπάρχει στενή και άψογη συνεργασία των Επιτελείων στην Κύπρο και την Ελλάδα και πως η επάνδρωση της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ είναι πλήρης και ουσιαστική.

    ''Το κυριότερο είναι ότι με τους εξοπλισμούς που έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές έχει αναβαθμιστεί πολύ η αξιοπιστία του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου'', είπε.

    Ο Ελληνας Υπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα προμηθεύεται εντός του 2003 και 2004, 70 μαχητικά αεροσκάφη F16, τα οποία ''για πρώτη φορά έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα με αυξημένο κόστος για το ελληνικό δημόσιο να καλύπτουν πλήρως αμυντικά τον κυπριακό χώρο, να επισκέπτονται, να επιχειρούν και να πετούν στην Κύπρο και να επιστρέφουν στην Ελλάδα χωρίς ανεφοδιασμό''.

    ''Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία που είμαι βέβαιος τα βλέπει και η άλλη πλευρά και τα συνυπολογίζει στις εκτιμήσεις της'', σημείωσε ο κ. Παπαντωνίου, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι ο εγγυητής της ασφάλειας και της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να συναινέσει στις αρχές του διεθνούς δικαίου οι οποίες αποτελούν και προϋπόθεση για να θεωρηθεί υποψήφια για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

    ''Ελπίζουμε μέχρι την 1η Μαϊου να έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση με βάση το σχέδιο Ανάν, που θα μπορούσε να καταλήξει έγκαιρα στην ενοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο τέλος της κυπριακής τραγωδίας'', υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, είπε ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε όχι μόνο απλά σύμπτωση απόψεων αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει σχεδιασμός, ''ο οποίος έχει βάθος στο χρόνο και μας δίνει εγγύηση μέσα από την ευόδωση του πρώτου στόχου της ένταξης στην ΕΕ, για τον οποίο συνέβαλε και η Ελλάδα τα μέγιστα, να προχωρήσουμε και στο δεύτερο στάδιο που είναι η επιθυμητή και σύντομη λύση του Κυπριακού''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Αμμόχωστος - Φερχόιγκεν --------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η πολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην Τουρκία θα επηρεάσει το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''ό,τι και να γίνει υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος ώστε, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού''.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της χθεσινής στρατιωτικής παρέλασης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ''που θα καταλήξει η πολιτική εξέλιξη στην Τουρκία και εάν θα οδηγήσει σε νέες εκλογές ή απλώς σε αναδιανομή των εδρών στο Τουρκικό Κοινοβούλιο ή ακόμη και σε τίποτα''.

    Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι υπήρξε παρατυπία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002 και τρία κόμματα προσέφυγαν στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή για το θέμα. Ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών στη χώρα ζητούν το Εργατικό Κόμμα και το Νέο Κόμμα ενώ το κόμμα του Ορθού Δρόμου θέτει ζήτημα ανακατανομής των εδρών.

    Οσον αφορά φήμες για δήθεν παράδοση της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα αυτό, λέγοντας πως ''έχω ακούσει τόσες φορές το παραμύθι για παράδοση της Αμμοχώστου που δεν θέλω να του δίνω εγκυρότητα και σημασία, επαναλαμβάνοντας αυτά που γράφετε (τα ΜΜΕ) κάθε μέρα''.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε προχθές ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο Γερμανός Επίτροπος ''πάντοτε υποστήριζε την αλλαγή της θέσης της Τουρκίας στο Κυπριακό, ώστε να δοθεί μια ειρηνική λύση όσο το δυνατό νωρίτερα''.

    Υπουργός Αμυνας - Αρχηγός ΕΦ - Στρατιωτική παρέλαση --------------------------------------------------------- Πλήρη ικανοποίηση για το αξιόμαχο των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων εξέφρασαν τόσο ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας όσο και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής στρατιωτικής παρέλασης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι ''οι παρελάσεις δεν μπορούν να αποτελούν σημεία τριβής και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να αποτελούν σημεία αναμόχλευσης συγκεκριμένων προβλημάτων που ως γνωστό υπάρχουν και που όπως επίσης είναι γνωστό βαίνουν προς τη λύση τους''.

    ''Και αυτό όχι μόνο από στόματος του Υπουργού Αμυνας αλλά και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου'', πρόσθεσε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''οι αποφάσεις μας συνάδουν με τις γενικότερες προσπάθειες λύσης των προβλημάτων που έχουμε, πολύ δε περισσότερο συνάδουν με τις συγκεκριμένες εξελίξεις''.

    Ερωτηθείς εάν οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ενοχλούνται για τα ρωσικά ελικόπτερα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, ο κ. Μαυρονικόλας ότι ''είπε ότι οι παρελάσεις εμψυχώνουν τον πληθυσμό και αυτό το έχουμε επιτύχει σήμερα''.

    Οι παρελάσεις, συνέχισε, ''δείχνουν την παρουσία της Εθνικής Φρουράς και τη δυνατότητα άμυνας του τόπου'' και σημείωσε ότι ''από εκεί και πέρα οφείλουν να συνάδουν και με τις γενικότερες εξελίξεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή''.

    Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε ότι ''η σημερινή παρέλαση είχε τρία χαρακτηριστικά σημεία''.

    Το πρώτο, συνέχισε, ''ήταν το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως, δεύτερο είχε το ηθικό και τρίτο είχε την υψηλή πειθαρχία''.

    Επέτειος Ανεξαρτησίας - Στρατιωτική παρέλαση - Δηλώσεις -------------------------------------------------------- Η χθεσινή μέρα είναι η τελευταία που εορτάζουμε την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού μετά την ολοκλήρωση της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης.

    Σημειώνοντας ότι ''του χρόνου θα είμαστε ένα πλήρες μέλος της ΕΕ και η ανεξάρτητη Κύπρος θα είναι νέο κράτος μέλος στην ΕΕ'', διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ''θα διαδραματίσει τον αναγκαίο ρόλο'' στην ΕΕ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ευχήθηκε ''οι επόμενες γενιές να γιορτάζουν με την ίδια υπερηφάνεια την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου''.

    Η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου δήλωσε ότι η σημερινή μέρα είναι η μέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της δημοκρατίας.

    Γιώργος Ιακώβου - Αλβαρο ντε Σότο --------------------------------- Οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Η συνάντηση διευθετήθηκε μεταξύ άλλων και γιατί ο κ. Ιακώβου δεν είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει όταν ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα είχε συνομιλία στην έδρα του διεθνούς οργανισμού με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, λόγω άλλων υποχρεώσεων.

    «Ηθελα μία συνάντηση για να αποκομίσω κάποια δικά μου συμπεράσματα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου, αναφέροντας ότι μαζί τον κ. ντε Σότο αξιολόγησαν τη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού.

    «Δεν είναι μόνο άποψη του κ. ντε Σότο, όλοι οι συνομιλητές μου και οι συνομιλητές του Προέδρου, την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος ενόσω ο κ. Ντενκτάς κρατεί τα ηνία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε πριν από την 'εκλογική' διαδικασία κοντά στα μέσα του Δεκέμβρη», ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «από το αποτέλεσμα θα αποφασίσουν και τα Ηνωμένα Εθνη και οι διάφοροι διαμεσολαβητές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τι θα κάνουν. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν διακινδυνεύει οποιαδήποτε πρόβλεψη όσον αφορά την επανέναρξη του διαλόγου, έστω και μετά τις τουρκοκυπριακές 'εκλογικές' διαδικασίες», πρόσθεσε.

    Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Επαφές ------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε χθες επαφές στη Νέα Υόρκη με τους ομολόγους του της Γκάμπια, του Τόγκο και της Μαυριτανίας.

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαμβίας Baboucarr-Blaise Ismaila Jagne, ο κ. Ιακώβου συζήτησε θέματα της Ισλαμικής Διάσκεψης και τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

    Ο Γαμβιανός Υπουργός ευχαρίστησε τον Κύπριο Υπουργό για την τεχνική και οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Κύπρος στη χώρα του.

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Τόγκο Kokoun Tozoun ο κ. Ιακώβου ανασκόπησε τις σχέσεις των δύο χωρών και αντάλλαξαν απόψεις για την Ισλαμική Διάσκεψη.

    Ο κ. Tozoun εξέφρασε τη θέληση για ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας με την Κύπρο και ζήτησε τη βοήθεια της Κύπρου για ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ.

    Με το Μαυριτανό Υπουργό Εξωτερικών Mohamed Ould Tolba ο κ. Ιακώβου συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ηγέρθη επίσης και το θέμα της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Ο Μαυριτανός Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τη συνεργασία της Κύπρου στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Ιακώβου αναχώρησε προχθές από τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο για τη Νέα Υόρκη όπου θα συνεχίσει τις επαφές του με ομολόγους του άλλων χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Μετά το πέρας της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, θα μεταβεί στην ιταλική πρωτεύουσα όπου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην έναρξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που αρχίζει στη Ρώμη στις 4 Οκτωβρίου.

    Κλόσον - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν ---------------------------------- Η επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι το σχέδιο Ανάν ή η μη λύση, τόνισε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον σε ομιλία του σε συγκέντρωση Τ/Κ δικηγόρων στην κατεχόμενη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι αλλαγές στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι δυνατές με αμοιβαία συμφωνία των δύο πλευρών, μέσω διαπραγματεύσεων.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι η χώρα του εργάζεται καθημερινά για την αναζήτηση λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν πριν τον ερχόμενο Μάιο και είπε πως το διαπραγματευτικό σκηνικό θα αλλάξει ριζικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Οι ΗΠΑ εργάζονται καθημερινά - και εννοώ καθημερινά - για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν πριν τον ερχόμενο Μάιο'', είπε ο κ. Κλόσον και έφερε ως παράδειγμα τις συζητήσεις που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του Αμπουλάχ Γκιουλ για το Κυπριακό καθώς και με άλλους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών.

    Ανέφερε ότι ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον θα ταξιδέψει στην περιοχή μέσα στις επόμενες βδομάδες και πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί και τη δική του προσωπική προτεραιότητα.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρεσβευτή, οι εξωτερικοί παράγοντες-κλειδιά στο Κυπριακό είναι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η πρόοδος της πορείας της Τουρκίας προς την ένταξη στην Ενωση.

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ενισχύει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί με το σχέδιο Ανάν, μετά το Μάιο, η κατάσταση θα καταστεί περισσότερο πολύπλοκη'', αφού , όπως είπε, ''η επίσημη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ θα αλλάξει ριζικά το διαπραγματευτικό σκηνικό στο νησί'', είπε.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κλόσον χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως ένα ''έγγραφο που παρέχει τόσο ένα σχέδιο για μια λειτουργική κυβέρνηση όσο και ένα οδικό χάρτη για ένα λαμπρότερο μέλλον στην ΕΕ για τους Τ/Κ και τους Ε/Κ''.

    Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το σχέδιο Ανάν περιλαμβάνει πρόνοιες που αποκλίνουν από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, προσθέτοντας ότι ''όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτές οι παρεκλίσεις είναι αναγκαίες για να διατηρηθεί τη συμφωνημένη διζωνικότητα της λύσης''.

    ΥΠΑΜ - Ρώμη ----------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας αναχώρησε σήμερα το πρωί για τη Ρώμη όπου θα παραστεί σε συνάντηση Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εντασσομένων χωρών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, στη συνάντηση θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και τρόποι ενδυνάμωσης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που αποφασίσθηκε στο Ελσίγκι.

    Μακσέιν - Κυπριακό ------------------ Την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει ώστε οι λεγόμενες ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα να είναι υπέρ μιας επανενωμένης Κύπρου ενταγμένης στην ΕΕ.

    ''Απευθύνω έκκληση στην Αγκυρα να καλέσει τους Τουρκόφωνους ψηφοφόρους της στη βόρεια περιοχή της Κύπρου να ψηφίσουν υπέρ της Ευρώπης και υπέρ ενός καλύτερου μέλλοντος για την Τουρκία'', είπε ο Βρετανός ΥΦΕΞ, μιλώντας χθες στη συγκέντρωση για το Κυπριακό που έγινε στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος στην πόλη Μπόρνμουθ της Βρετανίας.

    Ο Βρετανός επίσημος εξέφρασε την εκτίμηση ''ότι μια ενωμένη Κύπρος μέσα στην ΕΕ θα στείλει ένα μήνυμα που θα στηρίζεται σε διεθνώς αποδεκτές αρχές''.

    Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η ε/κ αδελφότητα και τα παραρτήματα του ΑΚΕΛ και του ΚΣ ΕΔΕΚ στη Βρετανία.

    Υπουργός Οικονομικών - Σχέδιο Ανάν - Οικονομική μελέτη ------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι πριν το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη μελέτη της κυβέρνησης για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών ''θα είναι πολύ πιο λεπτομερής, πιο εμπεριστατωμένη και πιο ολοκληρωμένη'' από τη μελέτη που παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου.

    Ανέφερε ότι ''θα καλύψει πολύ περισσότερες πτυχές'' και τα στοιχεία που θα εξετασθούν ''θα είναι και στο χρονικό ορίζοντα και γενικά''.

    Εξήγησε ότι ''θα περιέχει συγκριτικές μελέτες για τα οικονομικά ζητήματα των ομοσπονδιακών συστημάτων και βεβαίως θα κριθούν τα σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν βελτιώσεις για να μην έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις η λύση''.

    ''Η μελέτη του κ. Βασιλείου δυστυχώς είναι υπεραισιόδοξη'', πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, αναφέροντας ότι από την αξιολόγηση στην οποία προέβησαν οι συνεργάτες του Υπουργείου Οικονομικών, ''φαίνεται ότι οι πρώτες αντιδράσεις'' της κυβέρνησης έναντι της μελέτης Βασιλείου ήταν σωστές.

    Αβέρωφ Νεοφύτου - Τουρκία - Κυπριακό ------------------------------------ Πολιτική αστάθεια στην Τουρκία πιθανόν να έχει αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ωστόσο δεν αποκλείονται και νέες κινήσεις από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εκτιμά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής στρατιωτικής παρέλασης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ''η Τουρκία έχει τα δικά της προβλήματα όσον αφορά την εγκυρότητα των εκλογών που διεξήχθησαν πέρσι'' και εξέφρασε την ευχή να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα επειδή, όπως είπε, ''η πολιτική αστάθεια ενδεχομένως να έχει και αρνητικές συνέπειες στις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές που διανοίγονται είτε πριν το Μάιο, είτε πριν το Δεκέμβριο του 2004''.

    ''Εάν η Τουρκία μπει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας ενδεχομένως να επηρεάσει κάποιες πρωτοβουλίες που ήδη προετοιμάζονταν να εκδηλωθούν μετά το Δεκέμβρη και μετά τις (λεγόμενες) εκλογές στα κατεχόμενα,'' πρόσθεσε.

    Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ''η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία ενδεχομένως να μην παρεμποδίσει κάποιες κινήσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ως εκ τούτου εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι''.

    Βρυξέλλες - Βασιλείου - Συνέδριο -------------------------------- Οι επιπτώσεις της διεύρυνσης για την ΕΕ αλλά και για τις 10 υπό ένταξη χώρες ήταν το βασικό θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η ειδικευμένη σε κοινοτικά θέματα ευρωπαϊκή εφημερίδα European Voice που έχει έδρα τις Βρυξέλλες.

    Ομιλητής στο συνέδριο ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    Στην ομιλία του ο κ. Βασιλείου, απαντώντας στο βασικό ερώτημα, κατά πόσον η διεύρυνση θα επηρεάσει το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πως η «Ευρώπη των 25» θα είναι διαφορετική από την «Ευρώπη των 15».

    Θα είναι βέβαια μια άλλη Ευρώπη, είπε, αλλά τα βασικά της χαρακτηριστικά θα παραμείνουν τα ίδια και θα λειτουργεί όπως λειτουργούσε και πριν με τα δεκαπέντε μέλη.

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι και στη διευρυμένη Ευρώπη θα συνεχίσουν να δημιουργούνται συμμαχίες μεταξύ των κρατών μελών, αλλά αυτές, πρόσθεσε, δεν θα αποτελούνται από τα δέκα νέα κράτη ή από τα έξι ιδρυτικά, όπως υπάρχει η τάση να πιστεύουμε.

    ΕΕ - Ανεργία - Κύπρος ---------------------- Το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε στην Κύπρο τον Αύγουστο ανήλθε στο 4,4% του ενεργού πληθυσμού και ήταν η καλύτερη επίδοση μεταξύ των υπό ένταξη χωρών και η δεύτερη καλύτερη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το μέσο ποσοστό ανεργίας στις υπό ένταξη χώρες ήταν τον Αύγουστο 14,5%.

    Στους άνδρες το ποσοστό ανεργίας που σημειώθηκε στην Κύπρο ήταν 3,3% ενώ στις γυναίκες η ανεργία ήταν 5,7%.

    Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ανεργία κυμάνθηκε τον Αύγουστο στο 8% του ενεργού πληθυσμού, ενώ στην ευρωζώνη η μέση ανεργία ήταν 8,8%.

    Στην Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία της Eurostat αφορούν τον Ιούνιο και το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε ήταν 9,2%.

    Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν μια σταθεροποίηση της ανεργίας δεδομένου ότι από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο δεν σημείωσε καμία μεταβολή.

    Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ ------------------------------ Συνολικά 8.560 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο αριθμός των Ε/Κ που μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές ανήλθε στους 4.913 ενώ ο αριθμός των Τ/Κ που επισκέφθηκαν τις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στους 3.647.

    Κύπρος - 49ο Λαϊνικό Ευρωπαϊκό Φόρουμ ------------------------------------- Χίλιοι περίπου σύνεδροι και συνοδοί από όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και αξιωματούχοι Λάιονς άλλων χωρών και της Διεθνούς Οργάνωσης των Λεσχών Λάιονς αναμένεται να συμμετάσουν στις εργασίες του 49ου Λαϊονικού Ευρωπαϊκού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό στις 13-15 Νοεμβρίου.

    Η τελετή έναρξης της εκδήλωσης θα γίνει την Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, στις 5.30 το απόγευμα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ρώμη - Δηλώσεις

    Η ιδιαιτερότητα της Κύπρου λόγω του χώρου αναφορικά με τη συμβολή της στον Ευρωστρατό, υπάρχει, αλλά υπάρχουν και χίλιοι λόγοι για την υποστήριξη αυτής της πολιτικής, η οποία από τη μια θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στο νησί και από την άλλη θα συμβάλει και η Κύπρος στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα μετά και την αναμενόμενη ένταξή της.

    [13] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας

    Γενική απογραφή γεωργίας-κτηνοτροφίας αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία, με στόχο την καταγραφή όλων των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την εξακρίβωση λεπτομερών στοιχείων για τη διάρθρωσή τους.

    [14] (K) Υπουργικό Συμβούλιο - Δάνειο - Σύμβαση

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη σύναψη συμφωνίας δανείου 200 εκατομμυρίων ευρώ για σκοπούς αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων και για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως με πολύ ευνοϊκούς όρους.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Βουλή - Αυξήσεις

    Αυξάνονται οι τιμές των τσιγάρων, του καπνού, των πούρων, του πετρελαίου και της κιροζίνης. Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σήμερα στην κατάθεση σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος πως ''το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να καταθέσει επειγόντως σήμερα στη Βουλή δυο νομοσχέδια -δυο προτάσεις τροποποίησης του περί τελωνειακών δασμών και φόρων κατανάλωσης νόμου του 2003''.

    Επιβάλλεται αύξηση 20 σεντ στα 20 τσιγάρα ως φόρου κατανάλωσης, 50% αύξηση επί της αξίας CIF τόσο στον καπνό για κάπνισμα όσο και στο λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για στρίψιμο τσιγάρων και επίσης αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα πούρα από 20% σε 30%.

    [16] (Κ) ΝΕΟ - Τ/Κ Δημοσιογράφοι - Συμπαράσταση

    Οι Νέοι Ορίζοντες δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στη νέα δοκιμασία του Τ/Κ δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ και των συνεργατών του και εκφράζουν ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι θα εξέλθουν και από αυτή τη νέα δοκιμασία νικητές.

    [17] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Συμπαράσταση

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τους επικηρυχθέντες από το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα δημοσιογράφους της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'', Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

    [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7058            1,7160
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9924            2,0043
    Λίρα Αγγλίας                     1,1971            1,2042
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,9650        222,7327
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9174          2,9407
    Δολάριο Καναδά                     2,6857          2,7071
    Κορώνα Δανίας                     12,6504         12,7516
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9589         14,0705
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3043         15,4267
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6260          2,6470
    

    [19] (Κ) Κύπρος - Τράπεζα Αναπτύξεως ΣτΕ - Δάνειο

    Ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης Rainer Steckhan φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εμπειρογνώμονες - Εσπεριδοειδή

    Δύο εμπειρογνώμονες της ΕΕ βρίσκονται στην Κύπρο για να διενεργήσουν φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα εσπεριδοειδή στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόσκληση Κέντρου Μελετών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να μην παραστεί σε εκδήλωση στην οποία προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών (European Policy Centre), που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, αφού η πρόσκληση που εστάλη στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την ίδια εκδήλωση τον προσφωνεί ως ''πρόεδρο της βόρειας Κύπρου'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,68  ( 0,81)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    366.367
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    205.235    356,83  ( 1,77)
    FTSE Med 100 **                             5.390,55  ( 0,41)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    115.332    101,66  ( 1,57)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.111     76,69  ( 0,67)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     22.784     16,41  ( 0,24)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     37.991     59,59  ( 0,68)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.057     80,86  ( 1,30)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     21.854     21,84  ( 0,88)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.722     75,54  (-0,44)
    Ετ. Πληροφορικής              £     22.550      3,73  ( 1,91)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     52.244     13,05  ( 0,08)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     11,64  (-3,56)
    Ξενοδοχεία                    £     11.418     43,32  (-0,14)
    Αλλες Εταιρείες               £     37.801     81,56  (-0,05)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [23] (Κ) ΘΟΚ - Παιδική σκηνή - ''Νεράιδα του Φεγγαριού''

    Με τη ''Νεράιδα του Φεγγαριού'', του Γιούρι Στούπελ, έναν μύθο από την μακρινή Ιαπωνία αρχίζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) τη χειμερινή θεατρική σεζόν, φιλοδοξώντας όπως είπε ο Διευθυντής του Αντης Παρτζίλης την αναβάθμιση του προϊόντος που προσφέρει ο Οργανισμός στα παιδιά στην πιο ευαίσθητή τους ηλικία.

    [24] (Κ) ΘΟΚ - ''Μονόλογοι 2003'' - Τσακίρης - Σαντοριναίου

    Εξαιρετικά τιμητική για τη χώρα μας και το κυπριακό θέατρο θεωρείται η συμμετοχή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) στο πρόγραμμα ''Μονόλογοι 2003'' της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001 - 2004 με την παράσταση ''V.SW. : Μια βιογραφία''.

    [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Στην υψηλότερη τιμή της ημέρας και με κέρδη που ανήλθαν σε ποσοστό 0,81% έκλεισε η χρηματαγορά τη σημερινή πρώτη συνάντηση της με το μήνα Οκτώβριο. Ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ανήλθε τελικά στις 88,68 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 366 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει πέραν του 1/5 του τζίρου.

    [26] (Κ) ΚΣΣΕ - Κυπριακή Αντιπροσπωπεία - Αγνοούμενοι

    [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός

    Αναπτυξιακός και ταυτόχρονα διεπόμενος από περισυλλογή για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα πλαίσια των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Κύπρου είναι ο τακτικός Προϋπολογισμός του Κράτους για το 2004 δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού αμέσως αφού παρέδωσε τον προϋπολογισμό στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Παραδίδοντας το Προϋπολογισμό στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την παράκληση να συζητηθεί και εγκριθεί πριν το τέλος του χρόνου.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η Βουλή δεν έχει κανένα λόγο να καθυστερήσει τη συζήτηση και την έγκριση του Προϋπολογισμού, αφού πρόθεση του σώματος είναι να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση των έργων.

    Ο Προϋπολογισμός, είπε, κατατέθηκε έγκαιρα και εντός των συνταγματικών πλαισίων και σύμφωνα με την εξαγγελία της κυβέρνησης του Πρόεδρου Παπαδόπουλου κατά τη πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας μετά τις θερινές διακοπές.

    Επεσήμανε ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες του Προϋπολογισμού όταν εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι είναι ένας ιδιαίτερα αναπτυξιακός Προϋπολογισμός και ανέφερε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυξιακές δαπάνες και στις κοινωνικές παροχές με ταυτόχρονη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Στόχος του νέου Προϋπολογισμού είπε είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από 5,4 που υπολογίζεται φέτος στο 3,7 του χρόνου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί το ποσοστό υλοποίησης των δαπανών ανάπτυξης σε ποσοστό πέραν του 80%, ποσοστό που θεωρείται εφικτό, είπε, κρίνοντας από τα έργα που έχουν περιληφθεί στον Προϋπολογισμό.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη κατάθεση των Προϋπολογισμών και των Ημικρατικών Οργανισμών. Αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν κατατεθεί οι Προϋπολογισμοί όλων των Ημικρατικών Οργανισμών.

    Είπε ότι κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, μετά από απαίτηση της Βουλής, το σώμα θα έχει ενώπιον του και το σκέλος των εσόδων.

    Δεσμεύτηκε δε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση που Προϋπολογισμού η Βουλή θα έχει ενώπιον της και τα μέτρα που αφορούν την αύξηση των εσόδων του κράτους, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αύξηση τελών.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι για τις νέες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός μετά την έγκριση του τακτικού και πρόσθεσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή μνημόνιο για να ξέρει το σώμα ποιες θα είναι οι νέες θέσεις για το νέο χρόνο.   

    [28] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολομέλεια - Κυπριακό

    Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν με στόχο την επίτευξη λύσης πριν από την 1η Μαΐου 2004, υπογράμμισε σήμερα από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    [29] (Κ) Ολομέλεια - Πετρέλαιο - Αύξηση

    Αύξηση 3 σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο και στη κηροζίνη ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας. Με την αύξηση τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα και μετά την επιβολή του ΦΠΑ η τιμή της κηροζίνης θα είναι 33,4 σεντ το λίτρο και του πετρελαίου 35,4 σεντ το λίτρο.

    [30] (Κ) Ολομέλεια - Καπνικά προϊόντα - Αυξήσεις

    Αυξήσεις 20 σεντ στο πακέτο στα τσιγάρα και 50% αύξηση επί της αξίας CIF στον καπνό, 35% αύξηση στο λεπτοκομμένο καπνό για στριφτά τσιγάρα όπως και 10% αύξηση στο φόρο κατανάλωσης στα πούρα ενέκρινε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρία της η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    [31] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Αρμενίας

    [32] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αυξήσεις

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η αύξηση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης και αποτελεί εναρμονισιακή υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [33] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Δικαιοσύνης - Θεοδώρου

    [34] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βαν ντερ Μιρ - Εσπεριδοειδή

    Τον τελευταίο λόγο για την πιστοποίηση και εξαγωγή τ/κ εσπεριδοειδών στην περίπτωση που αυτά μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές, θα τον έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    [35] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Εσωτερικών - Χρίστου

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί τη σύνταξη καταλόγου με «ασφαλείς τρίτες χώρες», στους υπηκόους των οποίων δεν θα χορηγείται πολιτικό άσυλο, ενώ προωθεί επίσης την εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων (δακτυλικά αποτυπώματα, ψηφιακή φωτογραφία) στα ταξιδιωτικά έγγραφα (βίζα, διαβατήριο).

    [36] (Κ) ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές

    O Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι εάν οι δύο πλευρές στην Κύπρο έχουν κάποιες αλλαγές που θέλουν να κάνουν στο σχέδιο Ανάν αυτές να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του σχεδίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 2 October 2003 - 17:49:28 UTC