Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Εκδήλωση συμπαράστασης
  • [02] (Κ) ΣτΕ - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [03] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Συνάντηση
  • [04] (Κ) ΕΕ - ΥΠΑΜ - Σύνοδος - Μαυρονικόλας
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο ήρωα Νίκου Ττοφή
  • [08] (Κ) ''Μπεν Χουρ'' - Ανακαίνιση - Εγκαίνια - Βιβλίο
  • [09] (Κ) Σημίτης - Στεφανόπουλος - Συγχαρητήρια - 1η Οκτωβρίου
  • [10] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Ρωσίας - Συγχαρητήρια - 1η Οκτωβρίου
  • [11] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις (1)
  • [13] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Γκιουλ - Ντενκτάς
  • [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις (2)

  • [01] (Κ) ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Εκδήλωση συμπαράστασης

    [02] (Κ) ΣτΕ - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία

    Μεγάλη μάχη δίδεται την ερχόμενη εβδομάδα στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [03] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Συνάντηση

    Κατ' ιδίαν συνάντηση είχε χθες το βράδυ στην ιταλική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    [04] (Κ) ΕΕ - ΥΠΑΜ - Σύνοδος - Μαυρονικόλας

    Ολοκληρώθηκε χθες στην ιταλική πρωτεύουσα η σύνοδος των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Διακυβερνητική - Παρέμβαση ------------------------------------------------------- Η αρχή της ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής όλων των κρατών μελών της ΕΕ στις εργασίες της Ενωσης θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην παρέμβασή του κατά την έναρξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που ξεκίνησε χθες στη Ρώμη με σκοπό την εξέταση του προσχεδίου της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι η Κύπρος θα έχει ενεργό συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για εξεύρεση τελικών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα και ότι η συμβολή της θα είναι εποικοδομητική στην όλη διαδικασία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για ολοκλήρωση της εργασίας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και είπε ότι θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιογραφική διάσκεψη ----------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι στο τέλος της ημέρας τα κράτη μέλη της ΕΕ που συζητούν το προσχέδιο της συνταγματικής συνθήκης για τη διευρυμένη Ευρώπη θα επικεντρωθούν σε τέσσερα ή πέντε βασικά θέματα, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο είναι εφικτό να ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν, ο Πρόεδρος είπε πως αρκετοί από τους ομιλητές τόνισαν πως δεν πρέπει να παραμείνουν στα δεσμά των εθνικών συμφερόντων και επιδιώξεων, αλλά να εξεταστεί το γενικότερο συμφέρον της Ευρώπης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Κύπρου επί του προσχεδίου της Συνταγματικής Συνθήκης, είπε πως το προσχέδιο είναι ένα αξιοθαύμαστο έργο και έχει γίνει εντυπωσιακά καλή εργασία σε 16 μήνες.

    Σε ό,τι αφορά τις απόψεις της Κύπρου, είπε πως η Λευκωσία θεωρεί πολύ σημαντικά θέματα τη δομή και τα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βασική αρχή η κάθε χώρα να έχει έναν Επίτροπο με χαρτοφυλάκιο και δικαίωμα ψήφου, τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Επιτροπής και του Συμβουλίου και του Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, της προεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

    Μετά τη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου παρακάθισε σε γεύμα εργασίας των ομολόγων του που παρέθεσε η ιταλική προεδρία της ΕΕ.

    Χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Προηγουμένως, ο Ελληνας Πρωθυπουργός συνομίλησε και με συνεργάτες του Προέδρου Παπαδόπουλου στο ξενοδοχείο όπου διαμένει και όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

    ΕΕ - ΥΠΕΞ - Συνταγματική Συνθήκη - Σημειώματα - Ιακώβου ------------------------------------------------------- Λεπτομερή επεξηγηματικά σημειώματα για τρία θέματα της προτεινόμενης Συνταγματικής Συνθήκης για τη διευρυμένη Ευρώπη, τη μελέτη της οποίας ξεκίνησε χθες η Διακυβερνητική Διάσκεψη, θα υποβάλει η ιταλική προεδρία της ΕΕ, όπως αποφασίστηκε κατά την υπουργική σύνοδο των 25 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνήλθε στα πλαίσια της Διακυβερνητικής.

    Τα σημειώματα, που θα υποβληθούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 16 Οκτωβρίου, αφορούν την προτεινόμενη δημιουργία Νομοθετικού Συμβουλίου της ΕΕ, την προτεινόμενη σύνθεση των επιμέρους οκτώ συμβουλίων (μεταξύ των οποίων το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Εμπορίου) και την εκ περιτροπής προεδρία αυτών των συμβουλίων.

    Τα τρία αυτά θέματα συζητήθηκαν κατά την υπουργική σύνοδο και το γεύμα εργασίας που προηγήθηκε στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Την Κύπρο εκπροσώπησε στην υπουργική σύνοδο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Πρέσβη Θεόφιλο Θεοφίλου, τον Πρέσβη Μιχάλη Ατταλίδη, σύμβουλο του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για θέματα Διακυβερνητικής Διάσκεψης, και τον λειτουργό του ΥΠΕΞ Γιώργο Σιακαλλή.

    Ο κ. Ιακώβου σε παρεμβάσεις του ανέπτυξε εν εκτάσει τις θέσεις της Κύπρου στα πιο πάνω ζητήματα και υπέβαλε πρόταση για σύσταση ομάδας εργασίας στην οποία να συζητηθούν περαιτέρω τα δύο τελευταία θέματα, για τα οποία παρατηρήθηκαν διιστάμενες απόψεις.

    Υπουργός Αμυνας - ΕΕ - Σύνοδος ΥΠΑΜ ----------------------------------- Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ώστε ο ένας οργανισμός να συμπληρώνει τον άλλο στον αμυντικό τομέα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας, κατά τη χθεσινή πρώτη σύνοδο εργασίας των υπουργών άμυνας των 15 κρατών μελών της Ενωσης και των υπό ένταξη χωρών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της πρώτης μέρας των εργασιών της συνόδου, που ολοκληρώνεται σήμερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαχείριση κρίσεων, τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού εξοπλιστικού οργανισμού (που θα ενεργεί ως πρακτορείο) και την εργασία που θα πρέπει να γίνει από ομάδες που ασχολούνται με ειδικά θέματα, όπως η δημιουργία αρχηγείου για τον ευρωστρατό.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι επιβάλλεται να υπάρχει συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και ΝΑΤΟ υπό τη μορφή συμπλήρωσης των δύο οργανισμών.

    ΣτΕ - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία --------------------------------------- Μεγάλη μάχη δίδεται την ερχόμενη εβδομάδα στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία θα υποστηρίξουν τις θέσεις τους, η μια απαιτώντας πλήρη συμμόρφωση της Αγκυρας με τη δικαστική απόφαση και η δεύτερη επιμένοντας να διευκρινιστεί ότι η καταβολή των αποζημιώσεων που επεδίκασε το ΕΔΑΔ στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο που δυνατό να επηρεάσει άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου και που αφορούν περιουσίες Ε/Κ στα κατεχόμενα.

    Ηδη η Τουρκία έχει ζητήσει από το ΕΔΑΔ να της γνωστοποιηθεί το ακριβές ποσό που οφείλει στην κ. Λοϊζίδου, στο οποίο θα συμπεριληφθούν και οι τόκοι. Η απόφαση του Ιουνίου 1998 ζητά από την Τουρκία να καταβάλει ποσό 900.000 δολαρίων περίπου και τους τόκους.

    Η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής την προσεχή Τρίτη αναμένεται να είναι έντονη και το αποτέλεσμά της θα καταγραφεί στο ψήφισμα που αναμένεται να εκδοθεί μετά το πέρας της συνεδρίας.

    Πρόεδρος Βουλής - Ψευδοκράτος - Ε/Κ - Λοϊζίδου ---------------------------------------------- Το κατοχικό καθεστώς ''συνεχίζει να παίζει το ίδιο παιχνίδι και δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν Ε/Κ'', δήλωσε το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του λεγόμενου ''γενικού εισαγγελέα'' στα κατεχόμενα ότι το ψευδοκράτους θα δώσει ''αποζημιώσεις'' σε δύο Ε/Κ.

    ''Ο στόχος τους είναι η λεγόμενη ανταλλαγή των περιουσιών και η επίλυση του προβλήματος, όπως λένε, επί του εδάφους και νομίζω ότι είναι αρκετά ώριμοι οι Ε/Κ ώστε να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα του Ντενκτάς και των διαφόρων οργάνων του'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τιτίνα Λοϊζίδου - Αποζημίωση ------------------------------------------------------ Το πολιτικό μήνυμα που δίδεται σε περίπτωση καταβολής αποζημίωσης από την Τουρκία στην Τιτίνα Λοϊζίδου είναι ότι επεκράτησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Τουρκία υποχρεώνεται να συμμορφωθεί προς την ευρωπαϊκή νομιμότητα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Ημερίδας με θέμα ''Η Σοσιαλδημοκρατία στην Κύπρο και την Ευρώπη τον 21ο αιώνα'', που διοργανώνει το ΚΣ ΕΔΕΚ και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως η Τουρκία έχει δώσει ενδείξεις ότι θα καταβάλει την αποζημίωση στην Τιτίνα Λοϊζίδου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2003.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τουρκία - Απειλές ------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δηλώσεις του αρχηγού του στρατού της Τουρκίας Αϊτάκ Γιαλμάν επιβεβαιώνουν τη θέση ότι η Αγκυρα και το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία υποστηρίζουν τις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Η Τουρκία, η Αγκυρα και το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία υποστηρίζουν τις θέσεις Ντενκτάς. Αυτό νομίζω πρέπει να καταγραφεί και θεωρώ ότι οι δηλώσεις του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου της Τουρκίας επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτή τη θέση'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση που έκανε ο αρχηγός του τουρκικού στρατού ότι αν οι Ε/Κ δεν συμφωνήσουν σε αυτά που η Τουρκία θέλει για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, τότε αυτή ξέρει και άλλους τρόπους να το επιβάλει.

    ΥΠΕΣ Ελλάδας - Επίσημη επίσκεψη - Αφιξη --------------------------------------- Εφθασε χθες στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Κώστας Σκανδαλίδης, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Σκανδαλίδης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Ο κ. Σκανδαλίδης θα έχει, επίσης, συνάντηση με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και με τον Υπουργό Εσωτερικών, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα που αφορούν τα δύο Υπουργεία.

    Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης, το Υπουργείο Εσωτερικών διοργανώνει διημερίδα για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, στην οποία κύριος ομιλητής θα είναι ο κ. Σκανδαλίδης. Η διημερίδα αρχίζει χθες.

    Πρόεδρος Βουλής - Διεθνές Συνέδριο - Ανθρώπινα δικαιώματα --------------------------------------------------------- Η αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της λύσης, για να αρθεί η κατοχή και να αποκατασταθεί η ενότητα του εδάφους και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από την ομπρέλα της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, δήλωσε χθες το πρωί από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το διήμερο Συνέδριο με θέμα ''Διεθνές Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα'' τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ.

    Οι κοινές προσπάθειες και η αλληλεγγύη προς την κατεύθυνση της επίτευξης διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μέσω του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών πρέπει να αποτελούν το κύριο καθήκον της διεθνούς κοινότητας, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου, σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λάζαρος Σαββίδης.

    Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλων Νικήτα ανέφερε πως ''τα ανθρώπινα δικαιώματα αντικατοπτρίζουν τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού που αποτελούν τις συνιστώσες του πανάρχαιου πολιτισμού του μικρού αυτού τόπου''.

    Τσοχατζόπουλος - Κυπριακό ------------------------- Η προσεχής περίοδος θα αποτελέσει μια σημαντική φάση συζητήσεων και διαλόγου για το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας πως αυτό εξαρτάται κυρίως από την πολιτική βούληση της Τουρκίας και την ικανότητά της να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

    ''Φαίνεται σε όλους ότι θα έχουμε μια σημαντική περίοδο συζητήσεων και διαλόγου μπροστά μας'', σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Ημερίδας με θέμα ''Η Σοσιαλδημοκρατία στην Κύπρο και την Ευρώπη τον 21ο αιώνα'', που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - ΕΣΚ - Ημερίδα - Σοσιαλδημοκρατία ------------------------------------------ Την ανάγκη ύπαρξης μιας ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης με κύριο στόχο την πλήρη απασχόληση τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τόνισαν οι ομιλητές στη σημερινή Ημερίδα με θέμα ''Η Σοσιαλδημοκρατία στην Κύπρο και την Ευρώπη τον 21ο αιώνα'' που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και διοργανώθηκε από το ΚΣ ΕΔΕΚ και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Στην Ημερίδα μίλησαν ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Κατηφόρης, ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κύπρου με την ΕΕ Τάκης Χατζηδημητρίου, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ''Ανδρέας Παπανδρέου'' Μάριος Ηλιάδης.

    ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Εκδήλωση συμπαράστασης ------------------------------------------------ Η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), σε συνεργασία με κόμματα και οργανώσεις, διοργανώνει σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας εκδήλωση συμπαράστασης προς τους δημοσιογράφους της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'', Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

    Συμμαχία Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων - ΚΥΠΕ - Διακρίσεις ------------------------------------------------------------- Διπλή διάκριση πέτυχε το ΚΥΠΕ στη Γενική Συνέλευση της Συμμαχίας Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων, που πραγματοποιείται στο Αλγέρι.

    Η συντάκτης του ΚΥΠΕ Ρεβέκκα Γρηγοριάδου κέρδισε το βραβείο της Συμμαχίας για το καλύτερο ρεπορτάζ της χρονιάς, ενώ ο Διευθυντής του Πρακτορείου επανεξελέγη ομόφωνα Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης για δεύτερη τριετή θητεία.

    Το ρεπορτάζ της Γρηγοριάδου, που κέρδισε το πρώτο βραβείο και τιτλοφορείται ''The island's history on a hill in the heart of bustling Nicosia'', δημοσιεύτηκε από το Πρακτορείο νωρίτερα φέτος και αναφέρεται στα αρχαιολογικά ευρήματα στον λόφο της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία, όπου οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν κτισμένος ο πυρήνας της αρχαίας Λήδρας.

    Με βάση του κανονισμούς της Συμμαχίας, η Γρηγοριάδου κερδίζει μαζί με το βραβείο και φιλοξενία μιας εβδομάδας στο Αλγέρι.

    Η Συμμαχία των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων αριθμεί 18 μέλη και τέσσερεις παρατηρητές. Τα μέλη είναι τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γαλλίας (AFP), Ιταλίας (ANSA), Σλοβενίας, Αλβανίας, Ελλάδας (ΑΠΕ), Τουρκίας (Anadolu), Κύπρου, Συρίας, Λιβάνου, Παλαιστίνης, Αιγύπτου, Λιβύης, Τυνησίας, Αλγερίας, Μαρόκου και Μαυριτανίας.

    Στους παρατηρητές συγκαταλέγονται το Πρακτορείο Ειδήσεων TANJUG της Σερβίας Μαυροβουνίου και η Οργάνωση Πρακτορείων Ειδήσεων της Ασίας και του Ειρηνικού.

    Στη Γενική Συνέλευση στην Αλγερία, το ΚΥΠΕ εκπροσωπούν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ Αριστος Αριστοτέλους και ο Διευθυντής Θέμης Θεμιστοκλέους.

    Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Υπουργός Επικοινωνιών και Πολιτισμού της Αλγερίας Χαλίτα Τούμι, η οποία εξήρε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα πρακτορεία ειδήσεων της Συμμαχίας στην επικράτηση της ειρήνης και αλληλοκατανόησης στην περιοχή της Μεσογείου.

    Οπως είπε η κ. Τούμι, τα πρακτορεία ειδήσεων σε μιαν εποχή με πολλαπλές κρίσεις και διαμάχες πρέπει να προσπαθήσουν να δώσουν ένα πιο ανθρώπινο χαρακτήρα στον κόσμο και μια αίσθηση αλληλεγγύης, να ξαναδώσουν ελπίδα στους λαούς και να οικοδομήσουν το μέλλον στη βάση μιας ισχυρής πεποίθησης ότι οι χώρες τους έχουν κοινή μοίρα.

    Στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, ο Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Ανδρέας Χριστοδουλίδης παρέδωσε την εναλλασσόμενη προεδρία της Συμμαχίας στον Γενικό Διευθυντή του Πρακτορείου Ειδήσεων Αλγερίας (APS) Νάσερ Μεχάλ.

    Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε όπως δεχθεί ως 19ο μέλος από την επόμενη χρονιά το εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κροατίας.

    Επίσης, αποφάσισε όπως η επόμενη Γενική Συνέλευση πραγματοποιηθεί στα Τίρανα, πρωτεύουσα της Αλβανίας, στα τέλη Ιουνίου 2004 μαζί με σεμινάριο για διευθυντικά στελέχη των μελών με θέμα την εμπορία και κοστολόγηση των υπηρεσιών των πρακτορείων ειδήσεων, και διοργανωτή το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ιταλίας ANSA.

    Η συμμαχία αποφάσισε περαιτέρω την ενίσχυση της ανταλλαγής ειδήσεων μεταξύ των μελών και την έναρξη της ανταλλαγής φωτογραφιών.

    Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών, η Συμμαχία αποφάσισε να προσφέρει εξοπλισμό αξίας 8.000 δολαρίων στο Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων WAFA και λογισμικά προγράμματα αξίας 8.000 δολαρίων στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Μαυριτανίας.

    Οι εργασίες ολοκληρώνονται το απόγευμα με την έγκριση του τελικού ανακοινωθέντος της Γενικής Συνέλευσης.

    Πύλα - Κουτσοπέτρια - Αρχαιολογικά ευρήματα ------------------------------------------- Η σύγκριση αρχαιολογικών ευρημάτων από την περιοχή Κουτσοπέτρια της Πύλας με ευρήματα από άλλες περιοχές της νότιας ακτής του νησιού, υποδεικνύει πως η θέση της Πύλας Κουτσοπέτρια της επέτρεψαν να μετέχει σε ένα δίκτυο περιφερειακού θαλάσσιου εμπορίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η μελλοντική εντατική επισκόπηση θα ρίξει πρόσθετο φως στη δυναμική του εμπορίου στην Κύπρο και θα αποδώσει μια πιο πλήρη εικόνα της διασποράς και χρονολόγησης του υλικού σε όλη την περιοχή της Πύλας Κουτσοπέτρια.

    Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική -------------------------- Με δύο αγώνες ολοκληρώνεται απόψε η έκτη αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας.

    Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ την Αθλητική Ενωση Πάφος και η Δόξα την ΑΕΚ στο Μακάρειο. Οι αγώνες αρχίζουν στις 19:00.

    [06] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Εντός των επομένων ημερών θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Τουρκίας στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο ήρωα Νίκου Ττοφή

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε σήμερα τις δυνάμεις που ασκούν επιρροή στην Τουρκία να μην επενδύουν όλες τους τις ελπίδες για λύση του Κυπριακού μόνο στο αποτέλεσμα των λεγόμενων ''βουλευτικών εκλογών'' στα κατεχόμενα, αλλά να ασκήσουν πιέσεις προς την Αγκυρα.

    [08] (Κ) ''Μπεν Χουρ'' - Ανακαίνιση - Εγκαίνια - Βιβλίο

    Το ξύλινο αλογάκι παιδικής χαράς ''Μπεν Χουρ'', που συνεχίζει να χαρίζει εδώ και 51 χρόνια χαρά στα παιδιά που επισκέπτονται την παιδική χαρά των δημοτικών κήπων Λευκωσίας, ανακαινίστηκε πρόσφατα και έδωσε την έμπνευση για τη συγγραφή παιδικού βιβλίου.

    Τα αποκαλυπτήρια του φρεσκοβαμμένου και πιο ασφαλούς ''Μπεν Χουρ'' θα τελέσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας στις 8 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα στην παιδική χαρά των δημοτικών κήπων Λευκωσίας, ενώ θα παρουσιάσει και το βιβλίο ''Ο Μπεν αλλάζει φορεσιά'', που θα κυκλοφορήσει στην ελληνική, αγγλική και τουρκική γλώσσα.

    [09] (Κ) Σημίτης - Στεφανόπουλος - Συγχαρητήρια - 1η Οκτωβρίου

    [10] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Ρωσίας - Συγχαρητήρια - 1η Οκτωβρίου

    Με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο συγχαρητήρια μηνύματα.

    [11] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Μέσα στο πλαίσιο της ενισχύσεως του Ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, εγκαινίασε το νέο πατριαρχικό σεμινάριο «Κατηχητική Σχολή Αλεξανδρείας». Η φοίτηση θα είναι τριετής και απώτερος σκοπός είναι η προετοιμασία υποψηφίων κληρικών και κατηχητών για τις ποιμαντικές ανάγκες του Απόδημου Ελληνισμού και του τοπικού πληθυσμού. Παρόντες ήσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομος, Ιωαννουπόλεως και Πραιτορίας Σεραφείμ και Καλής Ελπίδος Σέργιος, οι κληρικοί της Μητροπόλεως, μέλη της σχολικής εφορείας, το διδακτικό προσωπικό, οι νέοι φοιτητές και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του πατριαρχικού ιερού ναού των Αγίων Αναργύρων.

    Συγκινημένος ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων, τόνισε: «το Πατριαρχείο μας αποδίδει μεγάλη βαρύτητα και εύλογη προτεραιότητα στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική ανάπτυξη των τέκνων μας, των πνευματικών διαδόχων και των ικανών στελεχών. Η χαρά μας πολλαπλασιάζεται, επειδή το όλο έργο είναι καρπός της ποιμαντικής αγωνίας και του ενδιαφέροντος του δραστήριου και ικανοτάτου ποιμενάρχου της παρούσης μητροπολιτικής επαρχίας, του Σεβ. Σεραφείμ. Η παρουσία μας ενταύθα για τα εγκαίνια της προκειμένης Σχολής, του παρόντος Σεμιναρίου, αποδεικνύει και συνάμα δηλώνει την σημασία που αποδίδουμε σε αυτό, αλλά και τα όνειρα μας. Ελπίζουμε ότι το έργο που θα προσφέρει η Σχολή δεν θα περιοριστεί στα όρια της επαρχίας Ιωαννουπόλεως, αλλά θα εξέλθει αυτών. Άλλωστε, το ποιμαντικό ενδιαφέρον του Μητροπολίτου, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των καθηγητών και η συμπαράσταση του Πατριαρχείου θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των σπουδαστών. Όλα μαζί τα παραπάνω εγγυώνται την πλήρη επιτυχία του σκοπού».

    Την ίδια μέρα ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Παντάνασσας, τον οποίο υπηρέτησε ως πρώτος εφημέριος πριν 23 χρόνια. Ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον εφημέριο π. Νικόδημο, τον πρόεδρο και τα μέλη της Εκκλησιαστικής επιτροπής όπου ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται στην ενορία. Επίσης επισκέφθηκε με τη συνοδεία του το παροικιακό γηροκομείο, ενισχύοντας ηθικά τους ηλικιωμένους και στην συνέχεια είχε συνάντηση εργασίας με τα μέλη του Δ. Σ. του Ιδρύματος. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τους χώρους της Κοπτικής Εκκλησίας στο Τζοχάνεσπουργκ και τους χώρους του κτιρίου που αγοράστηκε από την Μητρόπολη για τις ανάγκες του Πατριαρχικού Σεμιναρίου.

    Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος, με τη παρουσία του οικείου Μητροπολίτη, εδέχθη αντιπροσωπεία της Ρουμάνικης ενορίας και στην συνέχεια αντιπροσωπεία της αγγλόφωνης ενορίας του Αγίου Νικολάου Μπρίξτον κι εξέτασε διάφορα προβλήματα που απασχολούν τις δύο ενορίες.

    Το βράδυ, παρέστη με τη συνοδεία του στην μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τα σαραντάχρονα του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγύπτου και Σουδάν που ήταν αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εβδομήντα χρόνων από το θάνατο του. Παρευρέθηκαν οι Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδος και της Κύπρου, η Πρέσβυς της Αιγύπτου, μέλη του συμβουλίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ηγεσία της παροικίας και μεγάλος αριθμός αποδήμων Ελλήνων και φίλων του Συνδέσμου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι χορωδίες της ΕΠΝΕΚ και της Ζακύνθου. Η δρ Θέκλα Χέντριξ μίλησε για την ποίηση του Καβάφη και έγιναν απαγγελίες ποιημάτων του Καβάφη από τις κυρίες Παναγιώτου, Φόρμικτον και Χέντριξ.

    Καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατον Πατριάρχη μας και τους άλλους παρευρισκομένους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Γεωργίου είπε μεταξύ άλλων: «ο Ελληνισμός της Αιγύπτου ευημέρησε, γιατί κάτω από την σκέπη του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου μας, υπήρχε αγάπη και ενότητα να διασώσουμε τις ελληνορθόδοξες αρετές της Φυλής μας.Οι Έλληνες Αιγυπτιώτες με την προσφορά τους απεδείχθησαν μεγάλοι ευεργέτες του Έθνους κι ανέδειξαν μεγάλες μορφές που μας έκαναν υπερήφανους παγκόσμια. Μια τέτοια μεγάλη μορφή με παγκόσμια αναγνώριση είναι κι ο Κωνσταντίνος Καβάφης».

    Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος ετόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο συνεορτασμός των δύο επετείων ανακαλεί στη μνήμη όλων μας τις εποχές της έντονης παρουσία ς των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Αλεξάνδρεια αυτό το διαχρονικό και αξεπέραστο κέντρο που απετέλεσε τον καμβά της ποιητικής παραγωγής του Καβάφη. Στο Καβαφικό ποιητικό έργο οι ένδοξες Θερμοπύλες και οι τετιμημένες Ιθάκες εκτός από διηνεκή πρότυπα εγκαρτέρησης και υπομονής αναδεικνύονται σε ηρωικές εκφράσεις ταπεινού μεγαλείου, τα οποία χαρακτηρίζουν όλα εκείνα τα μεγάλα κέντρα του ελληνικού παρελθόντος, που μολονότι υπέκυψαν στις ιστορικές συγκυρίες επιζούν στο διηνεκές ως μνήμες. Εκ της πλούσιας ταύτης ιστορικής συνειδήσεως, οι ποιητικές τούτες συνθέσεις αποκτούν τεράστια παιδευτική και παιδαγωγική σημασία».

    Από το Πατριαρχικό Γραφείου Τύπου,

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέστρεψε σήμερα το απόγευμα από τη Ρώμη, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που είχε σκοπό την εξέταση του προσχεδίου της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του στην Κύπρο και ερωτηθείς για δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι εάν η ε/κ πλευρά προσδοκά νίκη της "αντιπολίτευσης" στα κατεχόμενα κατά τις λεγόμενες ''εκλογές'' ποντάρει σε λάθος άλογο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή "είναι η εκτίμηση του κ. Ντενκτάς".

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ντενκτάς έχει δείξει ότι διακατέχεται από μία αδιαλλαξία, άρα παρέχει τη βεβαιότητα ότι με ηγέτη της τ/κ κοινότητας τον κ. Ντενκτάς δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για λύση του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο του 2004.

    Αναφερόμενος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος την χαρακτήρισε "ιστορική" και σημείωσε ότι στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων εκφράστηκαν οι διάφορες απόψεις των χωρών της ΕΕ για το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Πρόσθεσε ότι παραπέμφθηκαν τα διάφορα θέματα σε συνεδρίες των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    Είπε ότι έγινε η πρώτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες με στόχο μέχρι το τέλος της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ να ολοκληρωθεί το νέο σύνταγμα και να εγκριθεί σε χρόνο που θα επιτρέψει στους πολίτες της ΕΕ να ενημερωθούν για τις πρόνοιες και να ψηφίσουν.

    Ερωτηθείς εάν είναι ευχαριστημένος με το προσχέδιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι "ένα εξαιρετικό κείμενο".

    Πρέπει να επαινέσει κάποιος το έργο που έχει γίνει από τη Διάσκεψη, υπό την προεδρία του Ζισκάρ ντ' Εστέν, είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για μερικές πρόνοιες του προσχεδίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει η γενική εντύπωση ότι το 90% των προνοιών είναι συμφωνημένο.

    [13] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Γκιουλ - Ντενκτάς

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου κατά τις πρόσφατες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν ήταν σε θέση ''να εμπλακεί σε συγκροτημένη συζήτηση για το Κυπριακό'', δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα την 21η Οκτωβρίου, εξέφρασε την ελπίδα ''να δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί στην Αθήνα'' το Κυπριακό.

    [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις

    Η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τα μηνύματα της ΕΕ και να κατανοήσει ότι η ίδια η ένταξή της σε αυτήν εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως προκλητικές αναφορές από πλευράς του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας ''δεν δημιουργούν προβλήματα σε εμάς'', αλλά στην ίδια την Τουρκία.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για λύση του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο του 2004 με ηγέτη της τ/κ κοινότητας τον Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε πως η ''αντιπολίτευση'' στα κατεχόμενα, με τις δηλώσεις και θέσεις της, παρέχει την ελπίδα για συμφωνία σε πρόνοιες που να εξασφαλίζουν τη λειτουργία του νέου κράτους.

    ''Ο κ. Ντενκτάς έχει δείξει ότι διακατέχεται από μιαν αδιαλλαξία που παρέχει τη βεβαιότητα ότι με ηγέτη της τ/κ κοινότητας τον κ. Ντενκτάς, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για λύση του Κυπριακού μέχρι τον Μάη του 2004'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη, όπου έλαβε μέρος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ, κατά την οποία άρχισε η συζήτηση πάνω στο προσχέδιο της Συνθήκης Συντάγματος.

    ''Η 'αντιπολίτευση', αν κάποιος κρίνει από τις θέσεις και δηλώσεις της, παρέχει την ελπίδα ότι μπορεί να έχουμε συνομιλητή που να δείξει περισσότερη ελαστικότητα με σκοπό να συμφωνήσουμε σε πρόνοιες που να εξασφαλίζουν τη λειτουργία του νέου κράτους'', είπε.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Ντενκτάς ότι εάν η ε/κ πλευρά προσδοκά νίκη της ''αντιπολίτευσης'' στα κατεχόμενα κατά τις λεγόμενες ''εκλογές'' ποντάρει σε λάθος άλογο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Αυτή είναι η εκτίμηση του κ. Ντενκτάς. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν και εκτιμήσεις άλλων ηγετών της 'αντιπολίτευσης' που λένε ότι εγώ και ο κ. Ντενκτάς έχουμε τις ίδιες θέσεις. Αυτό είναι μέτρο του πόσο ακριβής είναι ο χαρακτηρισμός του κ. Ντενκτάς''.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα ότι το κόστος της λύσης θα στοιχίσει 16,6 δις λίρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''θα ήταν πρόωρο και άσοφο από μέρους μου να σχολιάζω δημόσια τις διάφορες μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας''.

    Σε διευκρίνηση δημοσιογράφου ότι η μελέτη αυτή φέρεται να είναι από το Γραφείο Προγραμματισμού και σε ερώτηση κατά πόσον έχει υπόψη του τη μελέτη αυτή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Οχι, δεν είναι αλήθεια, μπορεί να είναι μέρος της μελέτης''.

    Πρόσθεσε πως η μελέτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση επεκτείνεται σε πολλούς άλλους τομείς πέραν του κόστους και είπε ότι τρία ξεχωριστά κλιμάκια μελετούν τις διάφορες πτυχές με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων.

    Είπε ότι η μελέτη της κυβέρνησης για το κόστος της λύσης θα περιλαμβάνει και το κόστος των αποζημιώσεων και της ανοικοδόμησης.

    Ανέφερε πως όταν ετοιμαστεί, θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από τα αρμόδια όργανα και το βάθρο για την προώθηση του πρώτου θέματος που θέτει η ε/κ πλευρά γιατί, όπως είπε, "φαίνεται να είναι από τα πιο πειστικά'', ότι δηλαδή οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις δεν έχουν μελετηθεί με προσοχή.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει συνέντευξη που παραχώρησε σε πρωινή εφημερίδα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και στην οποία ανέφερε πως εάν οι αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν που προτείνει η ε/κ πλευρά αλλάζουν τις ισορροπίες, τότε ούτε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αλλά ούτε και η τ/κ πλευρά θα τις δεχθούν και ενδεχομένως να θεωρηθεί η ε/κ πλευρά υπεύθυνη για την αποτυχία των συνομιλιών.

    ''Δεν πρόκειται να σχολιάσω μια συνέντευξη, την οποία δεν έχω διαβάσει'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η θέση του κ. Κληρίδη ''είναι μια άποψη''.

    Επανέλαβε πως η κυβέρνηση ακολουθεί την απόφαση που σχεδόν ομόφωνα έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή το σχέδιο Ανάν γίνεται αποδεκτό ως βάση για διαπραγματεύσεις και ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επιδιώξει αλλαγές για να καταστεί το σχέδιο πιο λειτουργικό και βιώσιμο.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για ενδεχόμενες αλλαγές που ίσως επίκεινται επί του σχεδίου Ανάν, είπε ότι ''την ώρα που πρέπει, τότε θα ενημερωθεί''.

    ''Η πρόωρη κωδικοποίηση των θέσεων δεν είναι ούτε σοφή, ούτε σωστή τακτική, αλλά απλά θα δημιουργήσει τις συνθήκες να διαπραγματευόμαστε με τον εαυτό μας, όπως έγινε και άλλες φορές'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, την χαρακτήρισε "ιστορική" και είπε ότι το προσχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης είναι εξαιρετικό και αξίζει επαίνου.

    Πρόσθεσε πως για την Κύπρο είναι βασικό το θέμα της ύπαρξης ενός Επιτρόπου για κάθε χώρα.

    ''Επιμένουμε όπως κάθε χώρα έχει τουλάχιστον έναν Επίτροπο με δικαίωμα ψήφου και καθορισμένες αρμοδιότητες'', είπε και πρόσθεσε πως αυτή η άποψη τυγχάνει ευρύτατης υποστήριξης από τις πιο πολλές από τις 25 χώρες που έχουν εκφέρει άποψη.

    ''Καμμιά χώρα δεν υποστήριξε αντίθετη άποψη, παρόλο που υπήρξαν τέσσερεις ή πέντε χώρες που δεν αναφέρθηκαν στο θέμα'', είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως η γενική εντύπωση είναι ότι περίπου το 90% των προνοιών του Συντάγματος είναι συμφωνημένο ενώ για το υπόλοιπο 10% παρουσιάζονται διαφωνίες και έχουν δημιουργηθεί συμμαχίες ανάμεσα σε διάφορες χώρες για διάφορα θέματα.

    Οπως είπε, στη Διακυβερνητική Διάσκεψη εκφράστηκαν οι διάφορες απόψεις των χωρών, δηλώθηκαν τα σημεία αλλαγών που κάθε κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να επέλθουν στο Σύνταγμα και παραπέμφθηκαν τα διάφορα θέματα σε συνεδρίες των Υπουργών Εξωτερικών.

    Πρόσθεσε πως στόχος είναι όπως μέχρι το τέλος της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ ολοκληρωθεί το νέο Σύνταγμα και όπως εγκριθεί σε χρόνο που να επιτρέψει στους πολίτες της ΕΕ να ενημερωθούν για τις νέες πρόνοιες, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του 2004.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 5 October 2003 - 17:49:15 UTC