Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Δείπνο
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ολλανδίας - Επίσημες συνομιλίες
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολλανδός Πρωθυπουργός (1)
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολλανδός Πρωθυπουργός (2)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρωθυπουργός Ολλανδίας - Συνάντηση
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Επίτροπος Διοίκησης - Διεθνές Συνέδριο
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Νέος Πρόεδρος - Βασίλειος Σκουρής
  • [14] (Κ) Ολλανδός Πρωθυπουργός - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Γενική Συνέλευση Χρηματιστηρίων
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [17] (Κ) Πρωθυπουργός Ολλανδίας - Αναχώρηση
  • [18] (Κ) Ομήρου - Ευρωβουλή - συναντήσεις
  • [19] (K) Πρόεδρος Βουλής - Βαν ντερ Μιρ - ΕΕ - Πολίτες
  • [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Λουξεμβούργο - Αθήνα
  • [21] (Κ) ΥΠΕΞ - Ψευδοκράτος - ΚΕ ΟΙΔ
  • [22] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - ΕΣΚ - ''Αφρίκα''
  • [23] (Κ) ΣτΕ - Εξ Υπουργών Επιτροπή - Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [24] (Κ) ΕΔΑΔ - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [26] (Κ) Δημητριάδης - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Δείπνο

    Η αναζήτηση διευθέτησης στο πρόβλημα της Κύπρου με διαπραγματεύσεις βασισμένης στο Σχέδιο που υποβλήθηκε από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στο δείπνο που δόθηκε ψες προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''μια βιώσιμη και διαρκής λύση μπορεί και θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από την 1η Μαΐου. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό εξαιτίας της συνεχιζόμενης και αποδεδειγμένης αδιαλλαξίας της μιας πλευράς, θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας με εμμονή και επιμονή'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε πως μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κύπριοι με ελληνική και τουρκική εθνική προέλευση, μπορούν να ζήσουν μαζί χωρίς να φοβούνται ο ένας τον άλλο, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα κοινό λαμπρό μέλλον γι΄ αυτούς και τα παιδιά τους.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ολλανδίας - Επίσημες συνομιλίες

    Αρχισαν γύρω στις 8.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Ολλανδού Πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε στην παρουσία αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η διαδικασία διεξαγωγής των ευρωεκλογών στην Κύπρο και η συζήτηση του Κυπριακού στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η λεγόμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων'' του ψευδοκράτους και οι απαιτήσεις του ΕΒΚΑΦ για ''αποζημιώσεις'' από την κυπριακή κυβέρνηση και Ε/Κ και το παρασκήνιο στο Στρασβούργο για την καταβολή της αποζημίωσης από την Τουρκία στην Τιτίνα Λοϊζίδου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η άφιξη χθες στην Κύπρο και οι πρώτες δηλώσεις του Ολλανδού Πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, οι απειλές από τους ''Γκρίζους Λύκους'' κατά της ζωής του εκδότη της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ και άλλων Τ/Κ δημοσιογράφων, οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων, τα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ και η διαχείριση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Στο σκότος η πολιτική ηγεσία'' ότι στο Εθνικό Συμβούλιο χθες ''ήταν φανερές οι προσπάθειες των κυβερνώντων να αποκρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την περίεργη στάση που τηρούν στο θέμα των ευρωεκλογών''. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Ιερά Σύνοδος, κατόπιν νομικής γνωματεύσεως, ακύρωσε όλα τα πωλητήρια έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους οι οφειλέτες της Αρχιεπισκοπής, μιας και η αξία της γης που θα αγόραζαν έχει τριπλασιασθεί. Συγκεκριμένα άτομα, τα οποία η εφημερίδα κατονομάζει, ετοιμάζονται να αντιδράσουν με αγωγές εναντίον της Αρχιεπισκοπής και της Ιεράς Συνόδου για την ακύρωση εγγράφων που αφορούν την πώληση σε αυτούς εκκλησιαστικής περιουσίας 660 περίπου σκαλών στα χωριά Κονιά και Αναβαργός.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Σύγκρουση Τάσσου - Λυσσαρίδη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συζητήθηκε κυρίως το θέμα των ευρωεκλογών, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση για το Κυπριακό και την ''κωδικοποίηση'' των επιθυμητών από την ε/κ πλευρά αλλαγών στο σχέδιο Ανάν, όπου εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πολιτικών ηγετών και κυρίως μεταξύ του Επίτιμου Προέδρου και Βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη και του Προέδρου Παπαδόπουλου, για το κατά πόσον θα έπρεπε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου για τις επιδιωκόμενες αλλαγές. Αλλη είδηση είναι ότι κλεμμένα από ευρωπαϊκές χώρες αυτοκίνητα έρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων και πωλούνται σε Ε/Κ ως ανταλλακτικά.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ωμός εκβιασμός στο Στρασβούργο'' γράφει ότι ''μάχη για γερά νεύρα'' αναμένεται να δώσουν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών η Κύπρος και η Τουρκία για την καταβολή των αποζημιώσεων στην Τιτίνα Λοϊζίδου. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα έχει μεν εκταμιεύσει το οφειλόμενο ποσό αλλά δεν το έχει καταθέσει, εκβιάζοντας την Επιτροπή να περιλάβει τις τουρκικές θέσεις στο υπό έκδοση ψήφισμα. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς που διατυπώνει σε επιστολή του το ΕΒΚΑΦ προς το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου ανήκει στον τ/κ θρησκευτικό οργανισμό.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Χοντρό πάρε δώσε με τσιγάρα'' γράφει ότι σε ''μπούμερανγκ'' εξελίσσεται για την κυβέρνηση η πρόσφατη απόφαση για αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα γιατί αρκετοί καταναλωτές αγοράζουν σε συστηματική πλέον βάση τσιγάρα από τα κατεχόμενα, όπου η τιμή τους είναι μέχρι και τρεις φορές φθηνότερη από τις ελεύθερες περιοχές. Αλλού γράφει ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι αποφασισμένο να φθάσει στα άκρα μετά την απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία να παρατείνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου την προθεσμία κατεδάφισης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Αμείλικτος πόλεμος'' γράφει ότι το μοναδικό μήνυμα της ψεσινής συγκέντρωσης στην Κοφίνου, περίπου 1.200 απεργών ιδιοκτητών φορτηγών με άδεια δημοσίων μεταφορών ''Α'' ήταν ότι θα συνεχίσουν ''μέχρι τέλους'', αφού θεωρούν ότι οποιαδήποτε υποχώρηση θα είναι μοιραία για τις διεκδικήσεις τους. Οι απεργοί απέρριψαν και έκκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων για άρση των απεργιακών μέτρων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έφθασε χθες στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2004, και θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Πειστικά επιχειρήματα'' αναφέρεται στην ενημέρωση που έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο Εθνικό Συμβούλιο σε σχέση με τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και τη Ρώμη και γράφει ότι η θέση και τα επιχειρήματα του Προέδρου Παπαδόπουλου για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που θα καθιστούν τη λύση του Κυπριακού λειτουργική και βιώσιμη γίνονται δεκτά με κατανόηση από τη διεθνή κοινότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, υπό την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου, για να εξετάσει σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η διεξαγωγή του καταστατικού και εκλογικού συνεδρίου.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παπαδόπουλος - Μπαλκενέντε --------------------------- Αρχισαν γύρω στις 8.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Ολλανδού Πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε στην παρουσία αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

    Τον κ. Μπαλκενέντε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο υποδέχθηκε στα σκαλιά του Προεδρικού, όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες συμμετέχουν εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Διευθυντής του διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής, ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Χάγη Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

    Με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό παρευρίσκονται στις συνομιλίες ο ΥΠΕΞ Jaap de Hoop Scheffer και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Δείπνο ------------------------------------------------------ Η αναζήτηση διευθέτησης στο πρόβλημα της Κύπρου με διαπραγματεύσεις βασισμένης στο Σχέδιο που υποβλήθηκε από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στο δείπνο που δόθηκε ψες προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''μια βιώσιμη και διαρκής λύση μπορεί και θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από την 1η Μαΐου. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό εξαιτίας της συνεχιζόμενης και αποδεδειγμένης αδιαλλαξίας της μιας πλευράς, θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας με εμμονή και επιμονή'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε πως μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κύπριοι με ελληνική και τουρκική εθνική προέλευση, μπορούν να ζήσουν μαζί χωρίς να φοβούνται ο ένας τον άλλο, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα κοινό λαμπρό μέλλον γι΄ αυτούς και τα παιδιά τους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης πως η επίσκεψη του Ολλανδού Πρωθυπουργού στην Κύπρο σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών και αναζωογονεί το ιστορικό ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ολλανδίας, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά από της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών μας σχέσεων το 1960, που Πρωθυπουργός του Βασιλείου της Ολλανδίας επισκέπτεται την Κύπρο, επικεφαλής υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας.

    Είπε πως η Κύπρος προσβλέπει στην επικείμενη προεδρία της Ολλανδίας στην ΕΕ.

    ''Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος θα μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως πλήρες και ισότιμο μέλος. Ως μελλοντικοί εταίροι θα θέλαμε να επωφεληθούμε από την πλούσια εμπειρία σας, πολύ περισσότερο που η χώρα σας είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μετέχει ενεργά και εποικοδομητικά σε όλες τις διαβουλεύσεις της'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου - Ολλανδίας είπε πως αυτές έχουν πρόσφατα ενισχυθεί όχι μόνο στο διμερές επίπεδο με την εγκαθίδρυση Πρεσβείας της Ολλανδίας στη Λευκωσία, αλλά και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ, ''με την υποδειγματική προεδρία του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών''.

    ''Φυσικά, συνεργαζόμαστε και σε πολλά άλλα περιφερειακά και διεθνή βήματα, με βάση ένα κοινό όραμα: εκείνο της ενίσχυσης των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνίας των πολιτών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου'', πρόσθεσε.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως ''η Ολλανδία έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη συνεισφορά στην ανάπτυξη και κωδικοποίηση του διεθνούς δικαίου καθώς και στους επιτακτικούς κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς. Αυτό αρμόζει σε μια χώρα που φιλοξενεί τον κύριο διεθνή δικαστικό οργανισμό, το Διεθνές Δικαστήριο και, πιο πρόσφατα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο'', συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η Ολλανδία έχει κάνει επίσης αξιέπαινες προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω του γενναιόδωρου Οργανισμού ODA και με την ενεργό ανάμειξη στην οικοδόμηση της ειρήνης, την ειρήνευση και στην πρόληψη και περιορισμό των κρίσεων, για να προσθέσει πως η Κύπρος ήταν μια από τις χώρες που επωφελήθηκε από αυτή τη συνεισφορά, μέσω του ολλανδικού αποσπάσματος που υπηρέτησε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    ''Για την επίλυση των σημερινών επίμαχων ζητημάτων και πολυσχιδών διεθνών προβλημάτων, είτε είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ, η απάμβλυνση της φτώχειας και της πείνας, η λαθρομετανάστευση, η καταπολέμηση του AIDS, η ισότητα των φύλων και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς - για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα στην ημερήσια διάταξή μας - ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η συνεργασία με πολυμερείς θεσμούς, διαδραματίζουν κύριο ρόλο'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εξέφρασε επίσης θερμότατα συγχαρητήρια στον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Jaap de Hoop Scheffer για το διορισμό του ως Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και σημείωσε πως ''ως υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κύπρος προσβλέπει στην προώθηση μιας αρμονικής και συμπληρωματικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ''.

    ''Είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε πλήρως το ρόλο μας και να προαγάγουμε την ασφάλεια ώστε να συμβάλουμε στην επίλυση των πολλών και πολύπλευρων προκλήσεων που απαιτούνται στο σημερινό περιβάλλον ασφάλειας'', διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ολλανδός Πρωθυπουργός - Αφιξη ------------------------------ Κατά την άφιξή του χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε δήλωσε ότι οι επισκέψεις που πραγματοποιεί στα νέα μέλη της ΕΕ εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας της Ενωσης από τη χώρα του, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2004.

    Ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι κατά τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα ακούσει τα σχόλια της κυπριακής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

    Τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, τον οποίο καλωσόρισε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Τζαπ ντε Χουπ Σέφερ και πολυμελής αντιπροσωπεία.

    Ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι αυτή ''είναι καλή στιγμή να βρισκόμαστε στην Κύπρο'', σημειώνοντας ότι λαμβάνει χώρα ''μια σημαντική εξέλιξη, η επανένωση της Ευρώπης, μια νέα εξέλιξη στην Ευρώπη του 21ου αιώνα''.

    Είπε ότι ''είναι μια καλή εξέλιξη ότι θα ενταχθούν στην ΕΕ νέα κράτη μέλη''.

    Σημείωσε ότι ''είναι πράγματι η πρώτη φορά που Ολλανδός Πρωθυπουργός επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο'' και πρόσθεσε: ''Αυτό λέει κάτι για τις νέες εξελίξεις στην Ευρώπη''.

    Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2004 η χώρα του θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και σημείωσε ότι ''λόγω των προετοιμασιών για αυτή την προεδρία, επισκεπτόμαστε τώρα τα νέα κράτη μέλη''.

    ''Σήμερα ήμασταν στη Μάλτα και τώρα βρισκόμαστε στην Κύπρο'', είπε.

    Επίσης, ανέφερε ότι προσδοκεί στις αυριανές συνομιλίες που θα έχει με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''διότι είναι πολύ σημαντικό για μας να σας ακούσουμε, να ακούσουμε τα σχόλιά σας, το πώς αισθάνεστε για τις εξελίξεις, και νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο''.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Μπαλκενέντε στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της Ολλανδίας επισκέπτεται την Κύπρο μετά από την ανεξαρτησία''.

    Πρόσθεσε ότι ''η Ολλανδία θα προεδρεύει της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο του 2004, που είναι η περίοδος που η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ''στις συναντήσεις που θα έχουμε αύριο θα συζητήσουμε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ένταξή μας''.

    Εθνικό Συμβούλιο ----------------- Οι Τ/Κ πολίτες της Δημοκρατίας έχουν το δικαίωμα και πρέπει να διευκολυνθούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές σύμφωνα με το νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή, είναι η γενική εκτίμηση του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο εξέτασε χθες το θέμα των ευρωεκλογών και καθόρισε τις γενικές αρχές της σχετικής προτεινόμενης νομοθεσίας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε μετά τη συνεδρία του σώματος που διήρκησε γύρω στις 2.30 ώρες πως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν επίσης για τις επαφές του Προέδρου κατά τα πρόσφατα ταξίδια του στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, και τη Ρώμη.

    ''Το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε σήμερα το θέμα των ευρωεκλογών λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στην ειδική επιτροπή που συστάθηκε με πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας από εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και που συνήλθε στις 8 και 11 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα και του Διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως ''βάσει των συζητήσεων αποτέλεσε το συνοπτικό πρακτικό της επιτροπής αυτής που τέθηκε στη διάθεση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Η γενική άποψη ήταν ότι οι Τ/Κ πολίτες της Δημοκρατίας έχουν το δικαίωμα και πρέπει να διευκολυνθούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές σύμφωνα με το νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως ''το Εθνικό Συμβούλιο καθόρισε τις γενικές αρχές της προτεινόμενης νομοθεσίας, την τελική μορφή όμως του σχετικού νόμου θα αποφασίσει η Βουλή''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''ακολούθησε πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις επισκέψεις του στο εξωτερικό, για τη συνάντηση των Αθηνών με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σημίτη, ακολούθως για την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, τις συναντήσεις με το ΓΓ των ΗΕ, αξιωματούχους των ΗΠΑ και άλλους ηγέτες και τέλος για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη και την έναρξη της Διακυβερνητικής''.

    Ερωτηθείς τι σημαίνει η διευκόλυνση που θα παρασχεθεί προς τους Τ/Κ για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''πρέπει να υπάρξει εκείνο το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο ούτως ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή των Τ/Κ στις ευρωεκλογές''.

    ''Θα πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι διευθετήσεις ούτως ώστε το δικαίωμα το οποίο έχουν να μπορούν να το ασκήσουν χωρίς κωλύματα'', ανέφερε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο είπε πως οι πρακτικές διευθετήσεις εξυπακούουν τις κάλπες, την πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα, κλπ.

    Ερωτηθείς αν η ψηφοφορία θα είναι υποχρεωτική, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό είναι θέμα το οποίο θα συζητηθεί στα πλαίσια της συζήτησης στη Βουλή για την τελική μορφή της νομοθεσίας.

    Πρόσθεσε πως ''το Εθνικό Συμβούλιο έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις στη βάση των συζητήσεων που έγιναν στην υποεπιτροπή''.

    Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα οριζόντιας ψηφοφορίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''όλα τέθηκαν, όσα είχαν συζητηθεί και στην επιτροπή, όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου επί των λεπτομερειών τούτων''.

    Πρόσθεσε πως ''η νομοθεσία είναι αντικείμενο συζήτησης και πλήρης αρμοδιότητα της Βουλής'' και ''το Εθνικό Συμβούλιο έθεσε τις γενικές αρχές''.

    Σε ερώτηση αν αυτές οι γενικές αρχές είναι έξω από τις παραμέτρους του νομοσχεδίου που ήδη κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Εκπρόσωπος είπε: ''όχι κατ' ανάγκη. Η βασική θέση είναι ακριβώς ότι η νομοθεσία δεν πρέπει να παρεμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την ελεύθερη συμμετοχή των Τ/Κ'' στις ευρωεκλογές.

    Ερωτηθείς αν θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''θα γίνει επεξεργασία επί του υπάρχοντος νομοσχεδίου''.

    Ερωτηθείς αν θα αρχίσει η καταγραφή ονομάτων των Τ/Κ στους εκλογικούς καταλόγους, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''θα υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και Τ/Κ συμπολίτες μας. Είτε θα εγγραφούν είτε θα καταγραφούν από υπάρχοντα στοιχεία'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν ξεχωριστοί εκλογικοί κατάλογοι ο Εκπρόσωπος είπε πως ''είναι ένας εκλογικός κατάλογος για μια εκλογική περιφέρεια''.

    Είπε επίσης ότι θα γίνει ανακοίνωση του γεγονότος ότι οι Τ/Κ συμπολίτες μας μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές με βάση τη νομοθεσία η οποία θα ψηφιστεί και πρόσθεσε πως η ανακοίνωση αυτή θα συμπεριλαμβάνει και τις λεπτομέρειες που θα προβλέπει η νομοθεσία.

    Ερωτηθείς αν οι ίδιοι οι Τ/Κ θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως και στις κανονικές βουλευτικές εκλογές δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος αλλά ''υποχρέωση των ψηφοφόρων να εγγραφούν''.

    Πρόσθεσε πως ''οι Τ/Κ συμπολίτες μας είτε θα θεωρηθούν ότι είναι εγγεγραμμένοι είτε θα έρθουν και θα πουν ενδιαφερόμαστε να εγγραφούμε στους καταλόγους''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε πως αν υπάρξει συμφωνία για επίλυση του Κυπριακού πριν από τις ευρωεκλογές τότε η όλη διαδικασία θα διαφοροποιηθεί.

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αναπληρωματικές ευρωεκλογές σε περίπτωση που το Κυπριακό λυθεί μετά τον Ιούνιο του 2004, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τα όσα ισχύουν γενικά στην ΕΕ για τις ευρωεκλογές.

    Ερωτηθείς αν συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο το θέμα του κατά πόσον έχουν κωδικοποιηθεί τα σημεία επί των οποίων η ε/κ πλευρά επιδιώκει αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η θέση του Προέδρου επί του θέματος είναι γνωστή και όταν έλθει η ώρα - όπως είχε πει και χθες κατά την άφιξή του από τη Ρώμη - θα γίνει η σχετική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    Ερωτηθείς αν τέθηκε το θέμα του κόστους της λύσης όπως παρουσιάζεται από διάφορες μελέτες, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως ''το θέμα τούτο δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Σε ερώτηση αν αυτό θα αποτελέσει θέμα προς συζήτηση είπε πως δεν το γνωρίζει και πως την ημερήσια διάταξη του Εθνικού Συμβουλίου την καθορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν συζητήθηκε ούτε και το θέμα του ενδεχόμενου ανοίγματος των Βαρωσίων.

    Εκπρόσωπος - Επιστολή Τανέρ Ντερβίς προς Ανάν ----------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ενήμερη για την επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Τανέρ Ντερβίς απέστειλε επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα των Βαρωσίων, με την οποία προϊδεάζει για εποικισμό της κατεχόμενης πόλης.

    ''Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για την επιστολή, η οποία κατετέθη στον ΟΗΕ'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε πως ''οι όποιες απαιτήσεις εκ μέρους του ΕΒΚΑΦ είναι γενικά αβάσιμες''.

    ''Το θέμα του ΕΒΚΑΦ και των δικαιωμάτων του ΕΒΚΑΦ είχε συζητηθεί και σε παλαιότερο στάδιο. Εθεωρήθη ότι είχε ήδη διευθετηθεί με την καταγραφή των ιδιοκτησιών από το 1929 με βάση το νόμο του 1907. Θεωρώ ότι η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης περιέχει στο παράρτημα U ειδική αναφορά στο θέμα των περιουσιών ΕΒΚΑΦ και είχε καταβληθεί και από τη Βρετανία τότε σημαντική αποζημίωση στην τ/κ κοινότητα για διευθέτηση του θέματος'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''οι εγγραφές στο κυπριακό κτηματολόγιο είναι εκεί'' και ''οι όποιες απαιτήσεις εκ μέρους του ΕΒΚΑΦ είναι γενικά αβάσιμες''.

    Ανεξαρτησία Κυπριακής Δημοκρατίας - Συγχαρητήρια Τηλεγραφήματα

    Διαβεβαίωση για τη συμπαράσταση των χωρών τους προς τους αγώνες της Κύπρου εκφράζουν ηγέτες κρατών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, σε συγχαρητήρια μηνύματα με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εκφράζει τη δέσμευση της χώρας του στις προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Μπους εκφράζει τους θερμότατους χαιρετισμούς του τόσο στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο όσο και στον κυπριακό λαό για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

    ''Ο αμερικανικός λαός'', προστίθεται στο μήνυμα, ''χαιρετίζει μαζί μου την ημέρα αυτή, διαβεβαιώνοντας την ισχυρή φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας''.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει ακόμα πως ''οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές, όπως πάντα, στη δέσμευσή τους για εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης, στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, των διαφορών που έχουν διαιρέσει την Κύπρο για πάρα πολύ καιρό''.

    ''Συμμερίζομαι την ελπίδα, που συχνά εκφράζετε, όπως μια επανενωμένη Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου 2004. Ενόσω συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά στους επόμενους μήνες πάνω σε αυτό το θέμα, εκτιμώ τα μέγιστα τη δέσμευση και τις ηγετικές σας ικανότητες'', προσθέτει.

    Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρει τα εξής: ''Με την ευκαιρία του εορτασμού της 43ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας διαβιβάσω τις πιο εγκάρδιες ευχές μας για ευημερία και πρόοδο και να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν θα παύσει να συμπορεύεται στον αγώνα της Κύπρου για επικράτηση των αρχών του διεθνούς δικαίου στη Μεγαλόνησο''.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως ''η αίσια έκβαση των συστηματικών και επίπονων προσπαθειών σας στον τομέα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση έστεψε με επιτυχία τον έναν από τους δύο μεγάλους εθνικούς μας στόχους και ελπίζουμε ότι θα συμβάλει και στην επίτευξη και του άλλου, την επίλυση δηλαδή του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου''.

    Επιπλέον, στο μήνυμα του υπογραμμίζει πως ''όχι μόνο δεν πρόκειται να επαναπαυθούμε στις δάφνες της ευρωπαϊκής αυτής επιτυχίας, αλλά θα συνεχίσουμε απτόητοι τον αγώνα για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης, μόνιμης και λειτουργικής λύσης του εθνικού μας προβλήματος, σύμφωνα με τα συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    ''Στον αγώνα μας αυτό'', γράφει στο μήνυμα, ''η στενή και άριστη συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου δεν θα παύσει να αποτελεί το πλέον πολύτιμο και ουσιαστικό στήριγμά μας''.

    Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν επίσης ο Βασιλιάς και ο Πρωθυπουργός του Νεπάλ, o Βασιλιάς της Κουάλα Λουμπούρ, o Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου, οι Πρόεδροι της Εσθονίας, της Μαυριτανίας, της Νοτίου Αφρικής, της Γκάνα και της Αιγύπτου και η Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα.

    Κυπριακή κυβέρνηση - Χάιφα - Ισραήλ - Επιθέσεις -------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε χθες τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα καθώς και την επίθεση του Ισραήλ σε συριακό έδαφος.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ζωών και τον τραυματισμό πολλών πολιτών.

    Η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Η κυβέρνηση συνιστά ''αυτοσυγκράτηση στο Ισραήλ και θεωρεί ότι η πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ σε συριακό έδαφος, η οποία επίσης καταδικάζεται, αυξάνει την ένταση και καθιστά πιο περίπλοκη την ήδη ασταθή κατάσταση στη Μέση Ανατολή,'' προστίθεται.

    Η κυπριακή κυβέρνηση καλεί τα μέρη που εμπλέκονται στη διένεξη να αποφεύγουν δραστηριότητες και ενέργειες που θα έθεταν σε περαιτέρω κίνδυνο τον Οδικό Χάρτη της τετραμερούς.

    Πορτογαλία - Κοινοβούλιο - Συνθήκη Προσχώρησης ----------------------------------------------- Το πορτογαλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη Συνθήκη Προσχώρησης των δέκα νέων μελών στην ΕΕ. Παρόντες κατά τη συζήτηση ήταν 176 βουλευτές, οι οποίοι υπερψήφισαν τη Συνθήκη. Στη συνεδρία παρέστη και η Πρέσβειρα της Κύπρου στην Πορτογαλία Θάλεια Φρ. Πετρίδη.

    Χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Μότα Αμαράλ σε δεξίωση που ακολούθησε στο Κοινοβούλιο συνεχάρη τους Πρεσβευτές των δέκα προσχωρουσών χωρών και δέχθηκε τις ευχαριστίες τους για την προσωπική του συμβολή στην ταχεία επικύρωση της Συνθήκης.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, στις παρεμβάσεις τους βουλευτές και των έξι κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή της Πορτογαλίας μίλησαν υπέρ της διεύρυνσης και της επικύρωσης της Συνθήκης.

    Η Πορτογαλία είναι από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που επικυρώνει τη Συνθήκη Προσχώρησης.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κώστας Σκανδαλίδης --------------------------------------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε χθες την ανάγκη για σταθερή γραμμή πλεύσης στο εθνικό θέμα και για εντατική, συστηματική, καθημερινή προσπάθεια για επίτευξη λύσης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως καλής βάσης για διαπραγμάτευση διαπερνά όλο τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου και τη στρατηγική του Ελληνισμού.

    Ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί διαπίστωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια διαφορετική τροχιά από αυτή που ήταν τα τελευταία χρόνια.

    ''Αυτό είναι απόρροια της σημαντικής εθνικής επιτυχίας, μιας πολιτικής που επιφέρει για πρώτη φορά ρωγμή στα τετελεσμένα και που επικυρώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ'', είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι είχε μια σημαντική, αρκετά διαφωτιστική και ενημερωτική συνομιλία για το εθνικό θέμα, σημειώνοντας πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι ''μια σταθερή γραμμή πλεύσης'' καθώς και εντατική, συστηματική, καθημερινή προσπάθεια για επίτευξη λύσης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

    Ο Ελλαδίτης Υπουργός αναφέρθηκε στην ετοιμότητα και τη βούληση του Προέδρου Παπαδόπουλου και της κυβέρνησής του να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις με στόχο την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ και της διεκδίκησης της λύσης αν είναι δυνατόν πριν από την 1η Μαϊου 2004.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως καλής βάσης για τη διαπραγμάτευση διαπερνά όλο τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου και ασφαλώς τη στρατηγική του Ελληνισμού''.

    Αναφερόμενος στις επικείμενες λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, ο Ελλαδίτης Υπουργός είπε ότι θα πρέπει να δοθεί η σωστή διάσταση στη σημαντική αυτή εξέλιξη.

    ''Ουτε υπερεκτίμηση, ούτε υποτίμηση, γιατί υπάρχει πράγματι μια καινούργια κατάσταση που δεν μπορεί να φέρνει ούτε μεγάλους ενθουσιασμούς ούτε απογοητεύσεις, μια κατάσταση δύσκολη, σύνθετη, την οποία πρέπει με πολύ μεγάλη προσοχή να αντιμετωπίσουμε και να εντάξουμε, να ενσωματώσουμε στη στρατηγική μας'', είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

    ΥΠΕΣ Κύπρου - Ελλάδας - Συνάντηση ----------------------------------- Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Κώστα Σκανδαλίδη, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος ανέφερε πως έλαβε πρόσκληση από τον κ. Σκανδαλίδη για επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη, ο κ. Χρίστου είπε ότι διοικητικά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και ηγετικοί παράγοντες των τοπικών αρχών έχουν προσκληθεί στην Ελλάδα για να δουν από κοντά τη λειτουργία των ελλαδικών δήμων και κοινοτήτων και πώς αυτή μεταρρυθμίστηκε λόγω της ΕΕ.

    ''Θα χρησιμοποιήσουμε τις τεχνοκρατικές και επιστημονικές γνώσεις που διαθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών Ελλάδας για να συγκεκριμενοποιήσουμε με σαφή τρόπο τα βήματα των επομένων τεσσάρων - πέντε μηνών που πρέπει να προηγηθούν της ένταξης στην ΕΕ'', είπε ο κ. Χρίστου.

    Πρόσθεσε πως ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια για μεταρρύθμιση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δομών του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Τάκης Χατζηδημητρίου - Κώστας Σκανδαλίδης -------------------------------------------- Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα κερδίσει το ''τεράστιο στοίχημα'' για την πλήρη προετοιμασία της μέχρι την 1η Μαϊου ως πλήρους μέλους στο διοικητικό, αναπτυξιακό και προγραμματικό επίπεδο της ΕΕ, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Κώστας Σκανδαλίδης.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που κέρδισε η Κύπρος ήταν με την ένταξή της στην ΕΕ, το οποίο όπως είπε ''ξεπερνάει τα όρια μιας απλής επιτυχίας και είναι ένα από τα κατορθώματα του νεώτερου ελληνισμού''.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι η επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εσωτερικών ''σηματοδοτεί μια νέα περίοδο, μια τελική φάση στην πορεία μας προς την ΕΕ, στα τελευταία μέτρα που απομένουν της πορείας προς την πλήρη ένταξη''.

    Ευχαριστώντας τον κ. Σκανδαλίδη για την συμβολή του, είπε ότι μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που βρίσκονται μπροστά μας στην τελική πορεία προς την πλήρη ένταξη, την 1η Μαϊου, η Κύπρος θα είναι σε θέση να ενταχθεί ως ''ένα πλήρες μέλος, αποδοτικό με τη δική του φυσιογνωμία και τη δική του προσωπικότητα, σε θέση να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που η ΕΕ παρέχει τόσο για την ευτυχία του κυπριακού λαού, στο σύνολο των Ε/Κ και Τ/Κ όσον και για τη θέση της Κύπρου ως κρατικής οντότητας μέσα στην ΕΕ''.

    ΕΕ - Χρηματοδοτήσεις - Κυπριανού ---------------------------------- Η πορεία της προετοιμασίας των υπό ένταξη χωρών ενόψει της έναρξης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπεύθυνου για την Περιφερειακή Πολιτική της Κοινότητας Γάλλου Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ και των αρμοδίων υπουργών των 10 χωρών. Στη συνάντηση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, η Κύπρος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας αφού έχει υιοθετηθεί σχεδόν όλη η απαιτούμενη για την προσαρμογή της νομοθεσία, η οποία αρχίζει σταδιακά να τίθεται σε ισχύ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και δυσκολίες, κυρίως λόγω του λίγου χρόνου που απομένει, δεδομένου ότι όλες οι χώρες πρέπει να είναι έτοιμες από την 1η Ιανουαρίου, υποβάλλοντας και τα προς χρηματοδότηση προγράμματα.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε αισιοδοξία ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους. Οπως είπε, μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσει σύσκεψη στην Κύπρο όλων των εμπλεκομένων με τις χρηματοδοτήσεις πλευρων, ώστε να εντοπιστούν τα οποια προβλήματα και να επιλυθούν μέχρι το τέλος τους έτους.

    Η Κύπρος εκτιμάται ότι την τριετία 2004-2006 θα συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ και θα εισπράξει 117 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ομως, υπάρχει πρόνοια την πρώτη τριετία μετά την ένταξη να μην είναι κανένα κράτος μέλος καθαρός συνεισφορέας στον προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα της διαφοράς θα επιστραφούν στην Κύπρο, ενώ θα υπάρξει και ένα πλεόνασμα της τάξης των 91 εκατ. ευρώ.

    Από το επόμενο χρηματοδοτικό ''πακέτο'' της περιόδου 2007-2013, η Κύπρος θα είναι καθαρά συνεισφορέας χωρίς επιστροφές. Για το λόγο αυτό ο κ. Κυπριανού έβαλε στη σημερινή συνάντηση και θέμα αλλαγής των κριτηρίων, ώστε εκτός από το κατά κεφαλή ΑΕΠ να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες στις χρηματοδοτήσεις.

    COSAC - Κλεάνθους - Συλλούρης -------------------------------- Αρχισαν χθες στη Ρώμη οι εργασίες της 30ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COSAC), με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κύπρου Νίκου Κλεάνθους και των μελών της Επιτροπής, βουλευτών Αγι Αγαπίου και Δημήτρη Συλλούρη.

    Σε ομιλία του ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της προτεινόμενης συνθήκης αλλά ταυτόχρονα υπέδειξε κάποιες ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να τη βελτιώσουν χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα ή αντιπαραθέσεις και ανώδυνα να ενισχύσουν το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων μέσα από το νέο Σύνταγμα.

    Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Κύπρος, ως νέο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας, φιλίας και συνεργασίας με τη Μέση Ανατολή, λόγω των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, προσθέτοντας ότι με τις σχέσεις που είχε αναπτύξει στα πλαίσια του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η Κύπρος είναι σε θέση να προωθήσει και τους δεσμούς της Ενωσης με τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

    Χρυσοστόμου - Βρυξέλλες - Προϋπολογισμός ΕΕ -------------------------------------------- Αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αριστος Χρυσοστόμου, προκειμένου να παραστεί σε συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Προϋπολογισμού των κοινοβουλίων των χωρών μελών καθώς και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Η συνάντηση, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων των ευρωπαϊκών οργάνων για σύνταξη του τελικού προσχεδίου του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το 2004.

    Δήμαρχος Μόρφου - Περιουσίες - Πολυκάρπου -------------------------------------------- Ολοι οι Μορφίτες που φέρονται να είχαν υπογράψει δηλώσεις για διεκδίκηση αποζημιώσεων από το ψευδοκράτος για τις κατεχόμενες περιουσίες τους, συμπεριλαμβανομένων και στενών συγγενικών προσώπων του Μορφίτη Χριστάκη Πολυκάρπου, έχουν αποσύρει με ενυπόγραφη δήλωσή τους το αίτημά τους αυτό, δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου και άλλων οργανωμένων συνόλων της κωμόπολης Μόρφου, ο κ. Πίττας ανέφερε ότι και ο ίδιος ο κ. Πολυκάρπου, κάτω από την ασφυκτική πίεση που δημιούργησε η αντίδραση του κόσμου τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, δεν προσήλθε σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Κληθείς να σχολιάσει τη διεκδίκηση από τον τ/κ θρησκευτικό οργανισμό ΕΒΚΑΦ ''αποζημίωσης'' πολλών εκατομμυρίων λιρών για περιουσίες που -όπως ισχυρίζεται- ''παράνομα'' κατέχονται από Ε/Κ ιδιώτες, αλλά και από σχολεία, την κυβέρνηση ή την Εκκλησία στο Βαρώσι, ο κ. Πίττας δήλωσε ότι όλα αυτά δεν είναι παρά ένας αντιπερισπασμός του κ. Ντενκτάς.

    Οπως διευκρίνισε, στην περιοχή Μόρφου δεν υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις περιουσιών που να ανήκουν στο ίδρυμα αυτό, εκτός ίσως από ένα παλαιό τ/κ σχολείο στο κέντρο της κωμόπολης Μόρφου.

    ''Βεβαίως'', πρόσθεσε, ''όλα αυτά είναι για μένα οι διάφορες ενέργειες του Ντενκτάς για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε ο ίδιος με τις δικές του ενέργειες και είναι σε όλους γνωστό ότι υπάρχει και η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, όπου η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί και να εκτελέσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι δεν έχει άλλη επιλογή''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η υπόθεση του Μορφίτη Χριστάκη Πολυκάρπου σχετικά με την ενέργειά του να προσφύγει στα παράνομα ''δικαστήρια'' του ψευδοκράτους, ο κ. Πίττας δήλωσε, εκφράζοντας τη λύπη του, ότι ''οι ενέργειες αυτές, που είχαν γίνει τότε από τον κ. Πολυκάρπου και κάποιους άλλους Μορφίτες, είναι μια σκιά στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για διεκδίκηση του αναφαίρετου δικαιώματος επιστροφής μας στη Μόρφου''.

    ''Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι όλοι, όσοι υπέγραψαν τότε εκείνο το απαράδεκτο έγγραφο, απέσυραν τις υπογραφές τους με ενυπόγραφες δηλώσεις και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι και ο ίδιος ακόμα ο κ. Πολυκάρπου δεν είχε πάει σε κάποιο ραντεβού που είχε ορισθεί για να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ντενκτάς γύρω στις 20 με 22 Αυγούστου''.

    ''Ομως'', συνέχισε, ''μετά λύπης μου λέω ότι εξακολουθεί να επιμένει στις απαράδεκτες εκείνες θέσεις του, αλλά δεν έχει συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ντενκτάς και όλοι οι άλλοι απέσυραν εκείνη τη λανθασμένη απόφασή τους''.

    Για την επίτευξη του αποτελέσματος αυτού σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πίττας, ''η αντίδραση του κόσμου της Μόρφου, μέσω της οποίας είχε πάει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς αυτούς, αλλά και προς κάθε κατεύθυνση ότι ο μορφίτικος κόσμος και γενικότερα ο προσφυγικός κόσμος θεωρούσε αυτές τις ενέργειες απαράδεκτες''.

    Ανάλογα μηνύματα, προς τον κ. Πολυκάρπου και τους άλλους Μορφίτες που είχαν προβεί στις δηλώσεις εκείνες, ''είχαν έρθει και από τη Μεγάλη Βρετανία και από τη μακρινή Αυστραλία και από την Αμερική και είχε δημιουργηθεί ένας ασφυκτικός κλοιός γύρω από αυτούς τους ανθρώπους των οποίων καταδικάσθηκαν οι ενέργειές τους''.

    Δήμος και οργανωμένα σύνολα Μόρφου - Ημέρες Μνήμης - Εκδηλώσεις ----------------------------------------------------------------- Με τη συμμετοχή ξένων προσωπικοτήτων και αντιπροσωπειών από Ελλάδα, Αμερική, Βρετανία, Γαλλία, Ρουμανία, Βρυξέλλες και Μάλτα, καθώς και Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Βουλής των Ελλήνων, του Κοινοβουλίου της Αγγλίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Μορφίτες διοργανώνουν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα σειρά αντικατοχικών εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο ''Μέρες Μνήμης Μόρφου''.

    Οπως ανέφερε χθες ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, συμπληρώνονται εφέτος 29 χρόνια βάρβαρης τουρκικής ημικατοχής, αλλά οι κάτοικοι Μόρφου και της γύρω περιοχής του μορφίτικου κάμπου δεν συμβιβάζονται με το άδικο και δεν δέχονται χαμένες πατρίδες και θα ζητήσουν από τα Ηνωμένα Εθνη, μαζί με την προώθηση του ψηφίσματος που θα επιδώσουν, όπως διευθετηθεί και η μετάβασή τους στην κατεχόμενη κωμόπολη χωρίς την επίδειξη διαβατηρίου στις λεγόμενες ''αρχές'' του ψευδοκράτους.

    ''Την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2003'', αναφέρει διακήρυξη του Δήμου Μόρφου, ''στον Αστρομερίτη, μπροστά στο συρματόπλεγμα του αίσχους και της ντροπής, θα βροντοφωνάξουμε για να ακούσουν τη φωνή μας ξένοι και δικοί μας πως δεν παζαρεύουμε τη γη μας και δεν την ξεπουλούμε, αλλά την αγκαλιάζουμε κάθε ημέρα, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας αγωνιζόμαστε για αυτή και τη διεκδικούμε''.

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης, μεταξύ άλλων, επίδοση ψηφίσματος στα Ηνωμένα Εθνη, επαφές ξένων προσκεκλημένων με την πολιτική ηγεσία του τόπου, ξεναγήσεις των ξένων αποστολών, δεξιώσεις, δημοσιογραφική διάσκεψη, αιμοδοσίες, εργαστήρι με θέμα ''Κύπρος και Ανθρώπινα Δικαιώματα, μνημόσυνο πεσόντων στην περιοχή Μόρφου και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο 90 μονάδων ----------------------------------------- Στις 90 μονάδες ανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας έτσι συνέχεια στην ανοδική πορεία που παρουσιάζει η αγορά στις τελευταίες τρεις χρηματιστηριακές συναντήσεις. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,8%, κλείνοντας στις 90,25 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 716 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 1/3 του ημερήσιου τζίρου, αξίας 238 χιλιάδων λιρών.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολλανδός Πρωθυπουργός (1)

    Ολοκληρώθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι επίσημες συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, στην παρουσία αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

    Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό πολύ χρήσιμες.

    Ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι η ΕΕ προσβλέπει στην επίλυση του Κυπριακού εκφράζοντας την ελπίδα όπως η Αγκυρα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολλανδός Πρωθυπουργός (2)

    Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού θα θέσει κατά τις επαφές του στην Αγκυρα ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και υπογράμμισε πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρωθυπουργός Ολλανδίας - Συνάντηση

    Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε έδειξε κατανόηση για τις θέσεις της ε/κ πλευράς όσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Μπαλκενέντε στη Βουλή.

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7058            1,7160
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0104            2,0224
    Λίρα Αγγλίας                     1,2001            1,2073
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     221,9310        223,7064
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9146          2,9379
    Δολάριο Καναδά                     2,6849          2,7063
    Κορώνα Δανίας                     12,6609         12,7621
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9683         14,0800
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2457         15,3676
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6401          2,6612
    

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    ''Με ένα μειδίαμα και έκφραση απορίας'' δέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι ''το σχέδιο Ανάν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως πλαίσιο'' λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος είχε σήμερα πρόγευμα εργασίας με τον κ. Μπαλκενέντε.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Επιτετραμμένο της Συρίας στην Κύπρο Adnan Bernich, o κ. Αναστασιάδης είπε ότι με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό συζήτησαν σε ''θερμό κλίμα τα όσα σήμερα συμβαίνουν στην Κύπρο και τη σημασία που έχει η ολλανδική βοήθεια δοθείσης της επιρροής που έχει η Ολλανδία στην Τουρκία''.

    [11] (Κ) Επίτροπος Διοίκησης - Διεθνές Συνέδριο

    Με τη συμμετοχή 45 περίπου αντιπροσώπων από 26 χώρες της Ευρώπης πραγματοποιείται στις 9 - 10 Οκτωβρίου στη Λευκωσία Διεθνές Συνέδριο με τίτλο ''Ο μεταβαλλόμενος χαρακτήρας του θεσμού του Ομπουτσμαν στην Ευρώπη'' που διοργανώνει το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως.

    Στόχος του Συνεδρίου είναι η ενεργητική επιστημονική συμβολή της Κύπρου στην εξέλιξη του θεσμού του Ομπουτσμαν σε διεθνές επίπεδο και η επιμόρφωση τόσο του προσωπικού του κυπριακού γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, όσο και των λειτουργών Ομπουτσμαν άλλων χωρών που θα συμμετάσχουν.

    Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών με δικαίωμα ψήφου του Διεθνούς Ινστιτούτου των Ομπουτσμαν - περιοχής Ευρώπης.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,91  (-0,38)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    982.519
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    505.143    361,41  (-0,83)
    FTSE Med 100 **                             5.627,22  ( 1,35)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    333.790    103,14  (-0,60)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     58.136     76,66  (-0,99)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     28.892     17,12  (-0,23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    177.935     60,70  ( 0,50)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     35.424     80,42  (-0,14)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     88.112     22,82  ( 1,60)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     34.760     76,19  ( 0,24)
    Ετ. Πληροφορικής              £     20.072      3,87  (-0,77)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     76.863     13,10  (-2,17)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        495     11,10  ( 1,09)
    Ξενοδοχεία                    £     15.199     43,94  (-0,07)
    Αλλες Εταιρείες               £     73.483     82,09  (-0,82)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Νέος Πρόεδρος - Βασίλειος Σκουρής

    Νέος Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξελέγη ο Ελληνας Βασίλειος Σκουρής, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Ισπανού Προεδρου του Δικαστηρίου Gil Carlos Rodriguez Iglesias.

    [14] (Κ) Ολλανδός Πρωθυπουργός - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Επίσκεψη στο αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πραγματοποίησε σήμερα ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, ο κ. Μπαλκενέντε περιόδευσε την ουδέτερη ζώνη με ελικόπτερο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Γενική Συνέλευση Χρηματιστηρίων

    Επαφές με αξιωματούχους του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης θα έχει στις ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Ακης Κλεάνθους και ο Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς με στόχο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κυπριακό Χρηματιστήριο.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    Κάτω από το επίπεδο των 90 μονάδων και ελαφρώς αρνητικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από τέσσερις ανοδικές χρηματιστηριακές συναντήσεις, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να πλησιάζει το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,4%, κλείνοντας στις 89,91 μονάδες. Η άνοδος της αξίας των συναλλαγών στις 982 χιλιάδες λίρες, οφείλεται τόσο στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου όσο και στη διακίνηση αρκετών μεγάλων πακέτων μετοχών.

    [17] (Κ) Πρωθυπουργός Ολλανδίας - Αναχώρηση

    [18] (Κ) Ομήρου - Ευρωβουλή - συναντήσεις

    Εάν η Τουρκία δεν συνεργασθεί για λύση του Κυπριακού νωρίς το 2004, δεν πρόκειται να λάβει το «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκο Συμβουλιο, το Δεκέμβριο του 2004, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσαν σήμερα τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, κορυφαία στελέχη της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής.

    [19] (K) Πρόεδρος Βουλής - Βαν ντερ Μιρ - ΕΕ - Πολίτες

    Τη δέσμευση της Βουλής των Αντιπροσώπων να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων και των Κυπρίων πολιτών και να τους καταστήσει ενεργά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαβίβασε σήμερα ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αντριαν Βαν Ντερ Μιρ.

    [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Λουξεμβούργο - Αθήνα

    [21] (Κ) ΥΠΕΞ - Ψευδοκράτος - ΚΕ ΟΙΔ

    Δεν ευσταθούν οι δηλώσεις και δημοσιεύματα περί δήθεν αποδοχής του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Ενωση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

    [22] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - ΕΣΚ - ''Αφρίκα''

    [23] (Κ) ΣτΕ - Εξ Υπουργών Επιτροπή - Λοϊζίδου - Τουρκία

    Συνεχίζεται ενώπιον της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης η μάχη αναφορικά με την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [24] (Κ) ΕΔΑΔ - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Ορους στην εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έθεσε σήμερα η Τουρκία ενώπιον της μαραθώνιας συνεδρίας της Εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία

    Η Τουρκία αρνήθηκε και πάλιν να πληρώσει, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην μαραθώνια συνεδρίαση της εξ υπουργών επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [26] (Κ) Δημητριάδης - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Είναι λυπηρό ότι δεν τελεσφόρησε ο εξαναγκασμός της Τουρκίας σε συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταβολή αποζημιώσεων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε απόψε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 7 October 2003 - 17:49:21 UTC