Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο
  • [02] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΕΕ - Συνέδριο - Αίγυπτος
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μπέρμιγχαμ - Ομιλία - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Σεμινάριο Γραφείων Τύπου Κύπρου και Ελλάδας
  • [08] (Κ) Πρωτόπαπας - Χρυσοστομίδης - Ενημερωτικό σεμινάριο
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Κοξ
  • [10] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ασφάλεια Πολιτικής Αεροπορίας
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 87 μονάδων
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση - ''Νικηφόρος''
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΚΠΕ - Λεγόμενες εκλογές
  • [16] (Κ) Χατζηδημητρίου - Σεμινάριο Προϊσταμένων Γραφείων Τύπου
  • [17] (Κ) Συνάντηση Μικτής Επιτροπής Κύπρου - Επιτροπής Περιφερειών ΕΕ
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ευρωβουλή - Τ/Κ
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ καθώς και στη 2η Σύνοδο Εργασίας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη Συνταγματική Συνθήκη της Ενωσης που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει αύριο, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Συμφωνία Προσχώρησης στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

    [02] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΕΕ - Συνέδριο - Αίγυπτος

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μπέρμιγχαμ - Ομιλία - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν προβλέπει λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004 ώστε η Κύπρος να ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις από τη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ για την κατανομή των έξι εδρών της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο στις επερχόμενες ευρωεκλογές, από τις οι οποίες οι δύο σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν θα καταλαμβάνονται από Τ/Κ, δεσπόζει της σημερινής ειδησεογραφίας των εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η χθεσινή δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ότι η ε/κ πλευρά δεν στοχεύει στην ανατροπή του σχεδίου Ανάν, οι "πολιτογραφήσεις" που διενεργεί στα κατεχόμενα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο τραυματισμός με όπλο 32χρονου από τον Πρόδρομο, οι εξελίξεις γύρω από την εκκλησιαστική περιουσία, η εφαρμογή από σήμερα σε τρεις περιοχές του πιλοτικού προγράματος του "αστυνομικού της γειτονιάς" και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών από τα κατεχόμενα.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Εμπλοκή στις ευρωεκλογές'' γράφει ότι γεννάται ξαφνικά από τις Βρυξέλλες εμπλοκή στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της ε/κ κοινότητας στο θέμα των ευρωεκλογών, γεγονός που προκάλεσε τη φανερή οργή του Πρόεδρου Παπαδόπουλου που όπως και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου λογάριαζε ότι οι Ε/Κ θα καταλάβουν και τις έξι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εάν μέχρι τον Ιούνιο δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχές Νοεμβρίου φθάνουν στην Κύπρο τα δύο πρώτα από τα πέντε ραντάρ τα οποία θα τοποθετηθούν στις ακτές του Πρωταρά και της Λάρνακας. Προσθέτει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρίσκονται στην Κύπρο και τα έξι συστήματα παράκτιας παρακολούθησης που θα τοποθετηθούν σε όλες τις ελεύθερες ακτές.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Μυστηριώδης τραυματισμός νεαρού'' γράφει ότι ο μυστηριώδης τραυματισμός κατοίκου του Προδρόμου κρατεί σε αναστάτωση από χθες τις αυγινές ώρες δύο κοινότητες της Μαραθάσας και η Αστυνομία στην προσπάθειά της να εξιχνιάσει την υπόθεση βρέθηκε μπροστά σε μια ολόκληρη οπλαποθήκη. Προσθέτει ότι ο τραυματίας Ακης Λεωνίδου 32 ετών όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής είναι ένας φιλήσυχος κάτοικος της κοινότητας Προδρόμου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τον "Τύπο της Κυριακής" ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου πριν από την αναχώρησή του για την Αττάλεια συνάντησε τον Αμερικανό Πρεσβευτή Τόμας Μίλερ. Προσθέτει ότι στην Αττάλεια Παπανδρέου και Γκιούλ είχαν συνομιλίες και λίγο μετά έγινε η ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Δείχνει το δρόμο προς τη φυλακή'' γράφει ότι τα πράγματα, για όσους ευθύνονται για τη λεηλασία της εκκλησιαστικής περιουσίας, δυσκολεύουν καθώς ο Μητροπολίτης Πάφου δηλώνει πως ''οσφραίνεται'' ότι κάποιοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και αν αποφασιστεί να πάνε φυλακή ''ας πάνε φυλακή''. Αναφορικά με τη διεκδίκηση του Αρχιεπισκοπικού θρόνου ο Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε πως δεν θα αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά τη σχετική εκπαίδευση 30 ''αστυνομικών της γειτονιάς'' στην αστυνομική Ακαδημία τίθεται σήμερα σε εφαρμογή, υπό μορφή πιλοτικού προγράμματος στις περιοχές Στροβόλου στη Λευκωσία, Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό και Κιτίου στη Λάρνακα, ο θεσμός του ''αστυνομικού της γειτονιάς''.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Φωλιά ναρκομανών'' γράφει πως τα κατεχόμενα έχουν καταντήσει φωλιά ναρκομανών και χώρος παραγωγής εξαρτησιογόνων ουσιών με αποτέλεσμα οι λαθρέμποροι να εκμεταλλεύονται την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων διακίνησης, προωθώντας την παράνομη πραμάτεια τους προς τις ελεύθερες περιοχές. Αλλού γράφει ότι τη χρονική περίοδο 2001 2003 η αύξηση που επιβλήθηκε στα ασφάλιστρα των μηχανοκίνητων οχημάτων έφτασε σταδιακά το 50%, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2002 ο κλάδος των μηχανοκίνητων οχημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών παρουσίασε ζημιές της τάξης των 10 εκατομμυρίων λιρών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Εποικοι σωσίβιο για Ντενκτάς'' γράφει πως το κατοχικό καθεστώς κινητοποιείται για τη χορήγηση ''υπηκοότητας'' σε εποίκους και εγγραφή τους στους ''εκλογικούς καταλόγους'' πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία στις 15 Οκτωβρίου, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός της εγγραφής των Τούρκων εποίκων στους καταλόγους για την ''ψηφοφορία'' της 14ης Δεκεμβρίου έχει αυξηθεί σημαντικά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον ευρωστρατό και στο νέο στόχο της Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας στο πλαίσιο της ΕΕ που θα διασφαλίζει την πλήρη διαλειτουργικότητα και συμβατότητα του Ευρωστρατού με όλες τις κρατικές ένοπλες δυνάμεις των χωρών μελών μέχρι το 2010.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις -------------------------------- Τα δικαιώματα της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας και μόνο ένα νέο Συμβούλιο μπορεί να διαφοροποιήσει αυτά τα δικαιώματα, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η θέση της κυβέρνησης για τις στρατιωτικές ασκήσεις ήταν σαφής, ότι δηλαδή εάν η τουρκική πλευρά δεχόταν να αναστείλει τις δικές της ασκήσεις, τότε και η Λευκωσία θα έπραττε το ίδιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ αναφορικά με την εκλογή των έξι ευρωβουλευτών που αντιστοιχούν στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι ''τα δικαιώματά μας είναι καθορισμένα από το Συμβούλιο της Νίκαιας και ούτε ο κ. Κοξ ούτε κανένας δεν μπορεί να τα αλλάξει εκτός από νέο Συμβούλιο, είναι έξι οι έδρες και η Κύπρος δικαιούται και τις έξι.''

    Ο κ. Κοξ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος'' σημείωσε ότι η λογική του ενταξιακού οχήματος, που είναι το Σύνταγμα του 1960, είναι πλουραλιστική και όχι μονομερής στα χαρακτηριστικά της. Ο κ. Κοξ παρατήρησε επίσης ότι το Σύνταγμα του 1960 είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη συνταγματική δομή για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και είπε πως εάν λάβει κάποιος κατά προσέγγιση υπόψη τους συγκριτικούς πληθυσμούς των κοινοτήτων για τους έξι ευρωβουλευτές, τότε τέσσερις θα ήταν Ε/Κ και δύο Τ/Κ.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση για τις στρατιωτικές ασκήσεις που ακυρώθηκαν και τις τυχόν παρεμβάσεις που συνέβαλαν στην απόφαση για ματαίωσή τους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ''άλλο το ενδιαφέρον και άλλο η παρέμβαση.''

    ''Από την αρχή η θέση μας ήταν σαφής εάν η τουρκική πλευρά δεχθεί να αναστείλει και να ακυρώσει τις δικές της ασκήσεις, θα ακυρώσουμε και εμείς τις δικές μας,'' δήλωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως το θέμα αυτό συζήτησε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου στη Ρώμη και είπε πως την ημέρα που θα πήγαινε ο κ. Παπανδρέου στην Αττάλεια είχε και τηλεφωνική και γραπτή επικοινωνία.

    Σε ερώτηση κατά πόσο κρίνει πλέον επιτακτική την παρουσία παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι ''δεν ζήτησε κανένας την άδειά μας, υπάρχει ελεύθερη επικοινωνία, όποιος θέλει να πάει.''

    ''Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η νοθεία των εκλογών έγινε με την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους από τις δημαρχιακές εκλογές χιλιάδων εποίκων,'' πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για τα δρώμενα στην Ισλαμική Διάσκεψη, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι έγινε ''εντατική εκστρατεία, σιωπηρά βεβαίως και έχουν γίνει εδώ και δύο μήνες περίπου 22 επισκέψεις, εγώ συνάντησα 12 αρχηγούς κρατών και τους υπόλοιπους ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου.''

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μόρφου - Αντικατοχική εκδήλωση ------------------------------------------------------ Η από μέρους της ε/κ πλευράς αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση και αναζήτηση συνολικής λύσης στο Κυπριακό δηλώνει ''την ειλικρινή πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε ένα έντιμο και αξιοπρεπή συμβιβασμό για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση'', τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του στην 23η αντικατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω διαπραγματεύσεων ''που τις επιζητούμε και τις επιδιώκουμε, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να πετύχουμε βελτιώσεις που θα καταστήσουν τη λύση του Κυπριακού πιο λειτουργική και άρα βιώσιμη, η οποία να μπορεί να αντέξει στο χρόνο, στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε την ''αμετάκλητη απόφασή'' της ε/κ πλευράς να μην δεχθεί τη μονιμοποίηση και τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής ''που θα χαράσσει σύνορα, που θα εγκαθιδρύει εθνικά αμιγείς περιοχές στην Κύπρο και που θα παραγράφει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας''.

    Η ε/κ πλευρά, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''με συνέπεια, σύνεση και αποφασιστικότητα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για επανένωση του λαού και της χώρας μας, κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατοχύρωση των βασικών προϋποθέσεων για ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του κράτους''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''μέσα στις σημαντικές, από πολλές απόψεις, ιστορικές και πολιτικά κρίσιμες στιγμές που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας, η ενότητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο θα στηρίξουμε τον αγώνα μας για ελευθερία και αποκατάσταση των απαράγραπτων δικαίων και δικαιωμάτων του λαού μας''.

    Πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες ''για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και δεν θα φεισθούμε κόπων και προσπαθειών για τη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες''.

    Στο χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν επιδιώκουμε να ανατρέψουμε το πλαίσιο, την φιλοσοφία και τις παραμέτρους του σχεδίου, ούτε να αφαιρέσουμε τα δικαιώματα και τα προνόμια που το σχέδιο προσφέρει στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας''.

    Εξέφρασε την πεποίθηση πως ''ένα πιο λειτουργικό σχέδιο εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των Τ/Κ, που επιθυμούν την ένταξή τους στην ΕΕ ως ισότιμων πολιτών της, στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου''.

    Αναφερόμενος στους πολλούς κατακτητές που γνώρισε ανά τους αιώνες η Κύπρος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''οι έμφυτες αρετές, τα μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης του λαού μας και το δίκαιο του αγώνα μας αποτελούν τα εχέγγυα πως και αυτή τη φορά θα επιβιώσουμε''.

    ''Με την πολύτιμη, πολύπλευρη και έμπρακτη συμπαράσταση και συμπαράταξη της Ελλάδας, με τις άοκνες προσπάθειες των όπου γης Ελλήνων και με τη σταθερή αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας, είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα καταφέρουμε να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε ευχαριστίες προς όλες τις ξένες πολιτικές και άλλες προσωπικότητες που συμμετέχουν στην πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου και οι οποίες ''ενισχύουν τις προσπάθειες του λαού μας, για γκρέμισμα του τεχνητού τείχους της ντροπής και τη δημιουργία μιας επανενωμένης πατρίδας, δημοκρατικής και ευημερούσας, για όλους τους νόμιμους κατοίκους της''.

    Δήμος Μόρφου - Αντικατοχική πορεία ----------------------------------------- Στη διαχωριστική γραμμή στον ακριτικό Αστρομερίτη συγκεντρώθηκαν χθες, για μια ακόμη φορά, οι εκτοπισμένοι του διαμερίσματος Μόρφου και ατενίζοντας την κατεχόμενη κωμόπολή τους διατράνωσαν τη θέλησή τους για αγώνα μέχρι την απελευθέρωση όλης της Κύπρου και την επιστροφή των προσφύγων στη γενέθλια γη.

    Σε ψήφισμά τους προς το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν οι εκτοπισμένοι Μορφίτες καταγγέλλουν την Τουρκία και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την έλλειψη διάθεσης για την προώθηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και ζητούν την υποστήριξη του ΟΗΕ για μια ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο, πλήρες μέλος της ΕΕ.

    Οι εκτοπισμένοι του διαμερίσματος στο ψήφισμά τους εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου ως μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να ασκήσουν επιρροή προς την Τουρκία για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της και να εργαστεί για εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Μια τέτοια λύση, επισημαίνουν, θα πρέπει να διασφαλίζει την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας είπε ότι ''πέρασαν 29 χρόνια άκαρπου διαλόγου λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και του εγκάθετού της στην Κύπρο Ραούφ Ντενκάς με αποκορύφωμα της αδιαλλαξίας το αίτημα για αναγνώριση του ψευδοκράτους και χωριστή κυριαρχία''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μνημείο Ηρώων Παραλιμνίου ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπογράμμισε χθες πως η αποτίναξη της κατοχής και η απαλλαγή της Κύπρου από τον κατοχικό στρατό θα παραμένει ανεξόφλητο χρέος για όσο καιρό η πατρίδα μας θα είναι μοιρασμένη, για όσο καιρό οι εκτοπισμένοι θα είναι διωγμένοι από τα σπίτια και τις προγονικές εστίες, για όσο καιρό η κατεχόμενη γη μας θα στενάζει κάτω από τη μπότα του Αττίλα και θα αλλοιώνεται δημογραφικά από την παρουσία των εποίκων.

    Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων Παραλιμνίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''ανεξαρτήτως δυσκολιών και θυσιών, έχουμε ιστορικό χρέος και εθνικό καθήκον να αποδείξουμε πως η θυσία των ηρώων μας δεν ήταν μάταιη και να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές μια πατρίδα δημοκρατική, ενωμένη, ελεύθερη και ευημερούσα''.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε πως η αποδοχή του ως βάση για διαπραγμάτευση και αναζήτηση συνολικής λύσης δηλώνει την ειλικρινή πρόθεση της ε/κ πλευράς να καταλήξει σε ένα έντιμο και αξιοπρεπή συμβιβασμό, που θα διασφαλίζει μια λειτουργική και βιώσιμη λύση.

    Πρόεδρος Βουλής - Μπέρμιγχαμ - Ομιλία - Κυπριακό ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν προβλέπει λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004 ώστε η Κύπρος να ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε συγκέντρωση του οργανισμού Action for Cyprus στο Μπέρμιγχαμ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η λύση που αποτελεί και ζητούμενο για την ΕΕ για να προχωρήσει η ένταξη της Τουρκίας είναι ένα χαρτί για την Αγκυρα''.

    ''Θα παίξει αυτό το χαρτί (η Αγκυρα) πριν το Μάη του 2004 αφού δεν θα πάρει στο χέρι οτιδήποτε;'', διερωτήθηκε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε πως ''η Τουρκία για να κάνει κίνηση προόδου θα πρέπει να πάρει κάτι. Αυτό το πρώτο κάτι που θα μπορούσε να πάρει είναι η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και αυτό θα το πάρει μετά το Δεκέμβρη του 2004. Συνεπώς, τότε είναι που πρέπει να σκέπτεται ένας ότι μπορεί να γίνει κάποια κίνηση και να ασκούμε την επιρροή μας και τις πιέσεις μας στον παράγοντα Ευρώπη που είναι σημαντικός για τη λύση του Κυπριακού'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι αυτό είναι το πιο ολοκληρωμένο, αλλά δεν είναι ισοζυγισμένο και μάλιστα απόλυτα, και δεν είναι δίκαιο.

    Ξέρουμε, πρόσθεσε, ''ότι τελικά θα πληρώσουμε το τίμημα των λαθών και των εγκλημάτων μας και σε βάρος του εαυτού μας και σε βάρος των Τ/Κ συμπατριωτών μας. Αλλά τουλάχιστον το τίμημα να είναι κάτι που να μπορεί να ξεπερνιέται στην πορεία για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Να μη μείνει ουσιαστικά διχοτομημένη η πατρίδα μας''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο ---------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ καθώς και στη 2η Σύνοδο Εργασίας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη Συνταγματική Συνθήκη της Ενωσης που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει αύριο, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Συμφωνία Προσχώρησης στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

    Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο κατά την επίσκεψή του στο Λουξεμβούργο στις 14 και 15 Οκτωβρίου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 Οκτωβρίου.

    Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο Παναγιώτη Κασπή ------------------------------------ Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ότι το όποιο ευρωπαϊκό της μέλλον περνά πλέον από την κατακρήμνιση του κατοχικού τείχους στην Κύπρο, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει ''με θετικό και δημιουργικό τρόπο'' να ενθαρρύνει την επανέναρξη των συνομιλιών κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Σε ομιλία του στο χθεσινό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955 59 Παναγιώτη Κασπή, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''χρέος όλων μας είναι να κρατηθούμε ενωμένοι, να ενισχύσουμε την αμυντική μας θωράκιση και να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση και την πίστη μας στο δίκαιο του αγώνα'', σημειώνοντας ότι μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα της κατοχής ''δεν δικαιολογείται ούτε εφησυχασμός ούτε και υποτίμηση υπαρκτών κινδύνων αλλά χρειάζεται εγρήγορση και ανάταση ψυχών''.

    ''Εκτιμούμε και αξιολογούμε ανάλογα τις απειλές της Τουρκίας και λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης'', είπε ο κ. Μαυρονικόλας, ''γιατί πιστεύουμε ότι η διασφάλιση της ειρήνης στο νησί και η αποτροπή της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τυχοδιωκτικές ενέργειες θα γίνουν μόνο με την ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς και γενικά της αμυντικής ικανότητας της Δημοκρατίας''.

    Σημείωσε ότι σ΄ αυτή την προσπάθεια ''που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς έχουμε σύμμαχο, βοηθό και συμπαραστάτη την Ελλάδα''.

    Υπουργός Παιδείας - ΕΕ - Συνέδριο - Αίγυπτος -------------------------------------------- Στην Αίγυπτο βρίσκεται ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης για να συμμετάσχει στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Μεσογειακές χώρες (TEMPUS MEDA Conference), το οποίο αρχίζει σήμερα στην Αλεξάνδρεια και ολοκληρώνεται αύριο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θέμα του Συνεδρίου είναι η ''Συνεργασία στην Ανώτερη Εκπαίδευση και το Διαπολιτισμικό Διάλογο στη Μεσόγειο''.

    Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ ---------------------------- Στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ίδρυση του Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) στην επίτευξη συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου, αναφέρθηκαν σε ομιλίες τους οι βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου και Αριστος Χρυσοστόμου, οι οποίοι συμμετέχουν στις εργασίες του 1ου Μεσογειακού Φόρουμ της ΚΣ ΟΑΣΕ.

    Η βουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία επίσης συμμετέχει στις εργασίες του Οργανισμού που πραγματοποιούνται στη Ρώμη, αναφέρθηκε στο καθήκον της διεθνούς κοινότητας ''να κρατήσει εν ζωή'' την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη του απώτερου στόχου του Οδικού Χάρτη, που είναι η ειρηνική συμβίωση δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, τα οποία να απολαμβάνουν διεθνή και αμοιβαία αναγνώριση σε συνθήκες ασφάλειας.

    Η κ. Θεοχάρους είπε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, καθώς και μεταξύ των χωρών της περιοχής, προσθέτοντας ότι οι πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη της ειρήνης και σταθερότητας στην πολυτάραχη αυτή περιοχή.

    Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των βορείων και νοτίων ακτών της Μεσογείου καθώς και η διαιώνιση σοβαρών πολιτικών προβλημάτων που παραμένουν άλυτα συνιστούν μόνιμη απειλή κατά της ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο και κατ επέκταση κατά της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας.

    ''Η Κύπρος βιώνει εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής'', είπε ο κ. Ευαγόρου, προσθέτοντας ότι ''η ουσία του κυπριακού προβλήματος συνίσταται στην εμμονή της Τουρκίας και του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα στη διαίρεση της χώρας σε δύο κυρίαρχα κράτη, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών''.

    Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η Τουρκία παρέχει πλήρη στήριξη στις διχοτομικές επιδιώξεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ο κ. Ντενκτάς ''γυρνά την πλάτη στο διακαή πόθο των Τουρκοκυπρίων να ζήσουν σε μια επανενωμένη χώρα, η οποία σύντομα θα καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διαδικασία της Βαρκελώνης όσο αφορά στην υλοποίηση βασικών στόχων της, ο κ. Χρυσοστόμου έκανε συγκεκριμένη αναφορά στη μη επίτευξη συμφωνίας όσο αφορά στο Χάρτη Ειρήνης και Σταθερότητας.

    Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος όταν απουσιάζει η αναγκαία πολιτική βούληση στο επίπεδο των κρατών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, υπεράνω στενών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

    Ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι η επίδειξη επαρκούς πολιτικής θέλησης αποτελεί το κλειδί, προκειμένου ο σεβασμός της έννομης τάξης να υπερισχύσει ενάντια σε κάθε λογική δύο μέτρων και δύο σταθμών όσον αφορά στη διευθέτηση μακροχρόνιων διεθνών προβλημάτων, που ενέχουν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Σεμινάριο Γραφείων Τύπου Κύπρου και Ελλάδας

    Τη βεβαιότητα πως με τη συμπαράσταση της Ελλάδας θα επιτευχθεί και ο μεγάλος στόχος που είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, όπως επιτεύχθηκε ο ''πολύ σημαντικός στόχος'', αυτός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    [08] (Κ) Πρωτόπαπας - Χρυσοστομίδης - Ενημερωτικό σεμινάριο

    Το κυπριακό πρόβλημα, η Διακυβερνητική Διάσκεψη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν τα θέματα που δέσποσαν στο σημερινό ενημερωτικό σεμινάριο των Προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου Ελλάδας και Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με τη συμμετοχή των Κυβερνητικών Εκπροσώπων Κύπρου και Ελλάδας, Κύπρου Χρυσοστομίδη και Χρήστου Πρωτόπαπα και του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου.

    Σε δηλώσεις του μετά το σεμινάριο ο κ. Πρωτόπαπας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η σημερινή συνάντηση θα αφήσει πολλά θετικά πίσω της και θα είναι η αρχή όχι για μια στενή συνεργασία η οποία υπάρχει και θα συνεχιστεί αλλά και για νέες πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν τόσο για τα εθνικά ζητήματα όσο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για μια γενικότερα κοινή παρέμβαση και στάση μέσα στην Ευρώπη. Νομίζω ότι πραγματικά έχουμε πάει πολύ καλά'', ανέφερε.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Κοξ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ερωτηθείς σήμερα για τις δηλώσεις στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος'' του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, με τις οποίες τάσσεται έμμεσα υπέρ της πλήρωσης των τεσσάρων από τις έξι θέσεις ευρωβουλευτών που αναλογούν στην Κύπρο, είπε πως ''ο κ. Κοξ έκανε μια θεωρητική προσέγγιση του προβλήματος αναφερόμενος στις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, το οποίο δεν είναι ακόμα η λύση του Κυπριακού και στο Σύνταγμα του 1960''.

    [10] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ασφάλεια Πολιτικής Αεροπορίας

    H κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στα θέματα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας και μέσα στα πλαίσια της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο προβαίνει στη λήψη εκείνων των μέτρων που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΠΑΠΑ), δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7062            1,7164
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9936            2,0055
    Λίρα Αγγλίας                     1,2017            1,2089
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,5269        218,2591
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8962          2,9193
    Δολάριο Καναδά                     2,6379          2,6590
    Κορώνα Δανίας                     12,6685         12,7698
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0276         14,1398
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3399         15,4626
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6389          2,6600
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 87 μονάδων

    Συνέχεια στο αρνητικό κλίμα των τελευταίων τεσσάρων χρηματιστηριακών συναντήσεων έδωσε η σημερινή συνάντηση, με τη χρηματιστηριακή αγορά να υποχωρεί στο επίπεδο των 87 μονάδων, δεχόμενη πιέσεις, κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,81%, κλείνοντας στις 87,94 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 546 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 207 χιλιάδες λίρες αφορούσαν συναλλαγές για την Τράπεζα Κύπρου.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,94  (-0,81)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    546.478
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    316.401    352,63  (-0,86)
    FTSE Med 100 **                             5.514,84  (-0,62)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    267.303    100,24  (-1,06)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     21.516     75,36  ( 0,31)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     17.764     16,86  (-3,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.382     60,17  (-1,18)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.862     78,32  (-1,25)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     29.218     22,16  (-2,25)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.669     74,80  (-0,41)
    Ετ. Πληροφορικής              £     18.289      3,72  (-0,53)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     72.479     12,77  (-0,85)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.891     11,77  ( 0,77)
    Ξενοδοχεία                    £     25.733     42,84  (-0,46)
    Αλλες Εταιρείες               £     35.330     81,38  ( 0,22)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση - ''Νικηφόρος''

    Ακόμη και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μονομερή άρση των ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΚΠΕ - Λεγόμενες εκλογές

    Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Ντουρτουράν την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της τ/κ κοινότητας στα κατεχόμενα, με την εγγραφή Τούρκων εποίκων στους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους για τις επικείμενες παράνομες εκλογές.

    [16] (Κ) Χατζηδημητρίου - Σεμινάριο Προϊσταμένων Γραφείων Τύπου

    Από την εφαρμογή του κεκτημένου θα επηρεαστούν διάφορες επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν μέσα σε άλλες συνθήκες, δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου σε ομιλία του στο ενημερωτικό σεμινάριο προϊσταμένων Γραφείων Τύπου Ελλάδας και Κύπρου.

    [17] (Κ) Συνάντηση Μικτής Επιτροπής Κύπρου - Επιτροπής Περιφερειών ΕΕ

    Την ανάγκη εφαρμογής των αρχών του κοινοτικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε από το βήμα της 3ης Συνάντησης της Μικτής Επιτροπής Κύπρου - Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών και της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σε ομιλίες τους στην εναρκτήρια τελετή της συνάντησης, τόσο ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καρλ Χάινζ Κλαρ όσο και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ αναφέρθηκαν στη σημασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αξιοποίηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2004-2006.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ευρωβουλή - Τ/Κ

    Κανένας δεν έδιωξε τους Τ/Κ από τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η Τουρκία είναι εκείνη που δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν στους θεσμούς αυτούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ ο οποίος υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα πρέπει να μείνουν κενές δύο από τις έξι θέσεις που εξασφάλισε η Κύπρος στο Ευρωκοινοβούλιο και να πληρωθούν μόνο 4 θέσεις από Ε/Κ.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών

    Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξέλλων την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 13 October 2003 - 17:49:17 UTC