Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - ΑΕΛ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ -Τ/Κ
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Δηλώσεις (1)
  • [05] (Κ) Ελληνας Πρεσβευτής στις ΗΠΑ - Ομιλία - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Ευρωβουλή
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Κατεχόμενα - Εκπαιδευτικοί - Απεργία
  • [09] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο (1)
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Απεργία - Κατεχόμενα
  • [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Εθνική Φρουρά - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο (2)
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Κάβανο - Ιρλανδική προεδρία
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Αθήνα - ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας-ΗΠΑ
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Διάβημα - ΕΕ - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη
  • [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Εναρμόνιση - Ευρωεκλογές - Κόξ
  • [20] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες οριακές απώλειες
  • [22] (Κ) Ιακώβου - Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [23] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο - ''Ιθαγένεια'' - Ταλάτ - Ακιντζί (3)
  • [24] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Μεσογειακά Προϊόντα
  • [25] (K) Γουέστον - ΗΠΑ - Κυπριακό - Περιοδεία
  • [26] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - 5ο Φόρουμ Μεσογειακών Κρατών
  • [27] (Κ) ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Ανάν - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Απειλές

  • [01] (K) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - ΑΕΛ

    Η καλαθοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ αντιμετωπίζει στις οκτώ απόψε το βράδυ (επτά ώρα Κύπρου) στη Μόσχα την Κχίμκι, στο δεύτερο όμιλο και στο πλαίσιο του προκριματικού γύρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επικείμενες επισκέψεις στην Αθήνα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ, οι αντιδράσεις που προκάλεσαν στο εσωτερικό οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ για το θέμα των ευρωεκλογών και οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να απορρίψει το σχέδιο Ανάν είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Προβάλλονται επίσης η άρνηση της Τουρκίας να απαντήσει χθες στην ΕΕ κατά πόσον θα καταβάλει ή όχι τις αποζημιώσεις προς την Τιτίνα Λοϊζίδου, η παναπεργία των Τ/Κ σήμερα στα κατεχόμενα για επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ και το θέμα της αύξησης μεταφοράς λαθραίων στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αντιδράσεις εσωτερικής κατανάλωσης'' γράφει ότι μια απλή αναφορά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ για το πώς ο ίδιος θα έβλεπε τη συμμετοχή της Κύπρου στο νέο ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004, προκάλεσε την ''έντονη αντίδραση'' κυρίως της κυβερνητικής πλευράς. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι "σαφή διαχωρισμό" της θέσης της Αγκυρας από την αρνητική στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αποτελεί το προχθεσινό ξεκαθάρισμα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Τέλος του μήνα η Κίνηση Μαρκίδη'' γράφει ότι ξεκαθαρίζει σύντομα το σκηνικό ως προς την πρόθεση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για ίδρυση Πολιτικής Κίνησης. Ο κ. Μαρκίδης έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις του και αναμένεται να τις ανακοινώσεις πριν από το τέλος του μήνα, ίσως και νωρίτερα. Αλλού γράφει ότι με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή καθοριστική συνάντηση των οδηγών φορτηγών ''Α'' με τον αρμόδιο Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία θα βρίσκονται οι επαγγελματικοί φορείς και όλοι οι κλάδοι που επηρεάσθηκαν δυσμενώς από τα απεργιακά μέτρα την περασμένη εβδομάδα.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Πάουελ Γκιούλ στην Αθήνα'' γράφει ότι παρά το γεγονός ότι η Αθήνα διαψεύδει κατηγορηματικά, πηγές από την ελληνική πρωτεύουσα επιμένουν ότι η επικείμενη άφιξη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ενδέχεται να συνοδευτεί με κάποιες σημαντικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ή και το Κυπριακό. Ο κ. Πάουελ θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, ενώ την προηγούμενη ημέρα θα βρίσκεται εκεί ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ. Αλλού γράφει ότι μάρτυρες του εμπαιγμού της Αγκυρας κατέστησαν χθες η ιταλική Προεδρία και οι 25 Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών και των υπό ένταξη χωρών της ΕΕ, οι οποίοι ανέμεναν μέχρι αργά χθες βράδυ την απάντηση της Τουρκίας στο διάβημα της Ρώμης για καταβολή αποζημιώσεων προς την Τιτίνα Λοϊζίδου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Νεκρή η αγορά αυτοκινήτου'' γράφει πως σοβαρούς επηρεασμούς δέχεται η κυπριακή οικονομία εξαιτίας της ''νέκρας'' που παρατηρείται στον ευαίσθητο τομέα της εμπορίας των αυτοκινήτων, αφού οι εισαγωγείς αυτοκινήτων τόσο καινούργιων όσο και μεταχειρισμένων οδηγούνται σε "πανωλεθρία" με όλες τις αρνητικές για την αγορά προεκτάσεις. Αλλού αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ''Σ'' η αύξηση μεταφοράς λαθραίων στις ελεύθερες περιοχές μετά τις 2 Οκτωβρίου οπότε και αποφασίστηκε η αύξηση στην τιμή των καυσίμων ανέρχεται στο 800%.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Πάουελ Γκιούλ στην Αθήνα'' αναφέρει πως οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας πρόκειται να επισκεφθούν την Αθήνα και φαίνεται πως η εκεί παραμονή τους θα συμπέσει. Οι δύο επισκέψεις στην Αθήνα προκαλούν εκ των πραγμάτων εξελίξεις και διαμορφώνουν δυνατότητες για να υπάρξουν ενδεχομένως κάποια βήματα στο Κυπριακό. Σε άλλη είδηση γράφει πως ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου παραδέχτηκε ότι ο λαός της Κύπρου είναι απροετοίμαστος για να αντιληφθεί και να συνεργαστεί για τη μεγάλη αλλαγή που έρχεται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εμπόδιο η κατοχή'' γράφει πως οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ προσέφεραν την ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η ομοφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων επί της θέσης ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να απολαύσουν τις δύο από τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών που δικαιούται η Κύπρος μετά τη συνολική ρύθμιση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως οι Τουρκοκύπριοι διαδηλώνουν σήμερα τη θέλησή τους για επίλυση του Κυπριακού και ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με παναπεργία που πραγματοποιείται στα κατεχόμενα.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ -Τ/Κ

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Δηλώσεις (1)

    Ούτε γνωρίζει, ούτε μπορεί να εκτιμήσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα ότι η Τουρκία ενδεχομένως να αποσύρει 5.000 στρατιώτες από την κατεχόμενη Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως αυτή η εξαγγελία είναι ασήμαντη αφού εκείνο που χρειάζεται είναι αλλαγή στη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό.

    [05] (Κ) Ελληνας Πρεσβευτής στις ΗΠΑ - Ομιλία - Κυπριακό

    Εάν η Τουρκία χάσει την ευκαιρία να επιλύσει το Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου 2004 αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή της πορεία, εκτίμησε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σαββαϊδης, ο οποίος επεσήμανε πως η Τουρκία είναι εκείνη που κρατά το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Ελληνας Πρεσβευτής υπογράμμισε επίσης πως είναι σχεδόν απίθανο να λάβει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, εάν συνεχίσει να εμποδίζει πρόοδο στο Κυπριακό μετά το Μάιο του 2004, όταν πλέον ''θα κατέχει μέρος μιας ευρωπαϊκής χώρας''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Ευρωβουλή

    Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι η αποχώρηση 5.000 Τούρκων στρατιωτών από τα κατεχόμενα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι αλλαγή στη στάση της Αγκυρας για τη λύση του προβλήματος.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα που προέκυψε από τις παρατηρήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πλήρωση των έξι θέσεων της Κύπρου δεν θα πρέπει να αναχθεί σε μείζον ζήτημα, και τόνισε πως ο Πατ Κοξ διατύπωσε κάποιες παρατηρήσεις επί του θέματος και όχι προτίμηση ότι επιθυμεί την πλήρωση τεσσάρων θέσεων από Ε/Κ και δύο από Τ/Κ.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ''Ο Φιλελεύθερος'' για αποχώρηση 5.000 Τούρκων στρατιωτών από τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος είπε ''ούτε το γνωρίζω, ούτε μπορώ να το εκτιμήσω, είναι ασήμαντο εν πάση περιπτώσει.''

    ''Το Κυπριακό δεν είναι η αποχώρηση 5.000 στρατιωτών, είναι η αλλαγή της θέσης και της αδιαλλαξίας της Τουρκίας όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού,'' τόνισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-ΗΠΑ-Τουρκίας δεν θα συναντηθούν στην Αθήνα.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση για την τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ στο θέμα της πλήρωσης των έξι θέσεων της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις απόψεις που εξέφρασε ο Πατ Κοξ, ο Πρόεδρος αφού υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό τέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο που αποφάσισε ομόφωνα ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση με την πλήρωση και των έξι θέσεων.

    ''Μιλώ με τα υφιστάμενα σήμερα δεδομένα στην ΕΕ και υπάρχει το προηγούμενο της Γερμανίας, η πλήρωση των θέσεων γίνεται για πέντε χρόνια και δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκτός από παραίτηση ή αποχώρηση να εκλεγούν άλλοι βουλευτές,'' πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως κάποια θέματα πρέπει να είναι σαφή εξ υπαρχής στους ξένους ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα και τάσεις που μόνο σε περιπέτειες οδηγούν.

    Ανέφερε ότι ο ίδιος υπό την ιδιότητά του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζήτησε το θέμα αυτό πριν από ένα περίπου χρόνο με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και αργότερα ο κ. Κοξ επανέφερε το συγκεκριμένο ζήτημα.

    ''Θέλω να κάνω σαφές ότι ο κ. Κοξ απλώς κάνει παρατηρήσεις, δεν έχει εκφράσει προτίμηση ότι θέλει αυτή τη διευθέτηση,'' είπε, για να προσθέσει, απαντώντας σε τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη, ότι στον κ. Κοξ δεν μιλά ο Πρέσβης ή κατώτεροι διπλωματικοί υπάλληλοι.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι πριν από τη λύση του Κυπριακού δεν είναι δυνατό να εφαρμόζονται πρόνοιες του σχεδίου Ανάν για να δίδονται δήθεν μηνύματα.

    Σε άλλη παρατήρηση δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα που προέκυψε από δηλώσεις του κ. Κοξ, ο Πρόεδρος τόνισε πως δεν επιθυμεί να αναγάγει και αυτό το θέμα σε μέγιστο θέμα αντιδικίας.

    ''Ο άνθρωπος είπε μία εισήγηση, από την εισήγηση μέχρι του να το προτείνει υπάρχει μέγα χάσμα, μεγάλη διαφορά, όμως επειδή αυτή η άποψη μπορεί να κυκλοφορήσει ευρύτερα ήταν αναγκαίο, χρήσιμο, επιβαλλόμενο θα έλεγα, από την αρχή να είναι σαφής η τοποθέτησή μας και αυτό έχω κάνει όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου,'' είπε.

    Λουξεμβούργο ------------- Αναφορικά με την επίσημη επίσκεψή του στο Λουξεμβούργο, είπε πως θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί, την πρόοδο της Κύπρου με την εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και διμερείς σχέσεις.

    Σημείωσε ότι το Λουξεμβούργο, παρόλο που είναι ένα από τα μικρά μέλη της ΕΕ, έχει αποδείξει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    ''Εχουμε πάρα πολλά να μάθουμε από το Λουξεμβούργο και σε πολλά θέματα οι θέσεις μας ταυτίζονται, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης και τους νέους θεσμούς της ΕΕ,'' πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ανέφερε πως στο Λουξεμβούργο θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, το προεδρείο της Βουλής, θα επισκεφθεί το Μέγα Δούκα, το Δημαρχείο και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη δεύτερη σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και μετά για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών.

    Κατεχόμενα ---------- Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απεργία στα κατεχόμενα εναντίον της πολιτικής και των μεθοδεύσεων Ντενκτάς για τις "εκλογές" του Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος είπε πως μερικοί πολιτικοί ηγέτες της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' είπαν πως θα εξετάσουν αργότερα τη θέση τους αναφορικά με τις λεγόμενες εκλογές.

    Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η εγγραφή εποίκων στους ''εκλογικούς καταλόγους'' δεν είναι τωρινό φαινόμενο, έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια με την εγγραφή μεγάλων αριθμών εποίκων σε προηγούμενους καταλόγους.

    Φόροι ----- Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει νέους φόρους, είπε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, χαρακτηρίζοντας άσοφο τέτοιου είδους δογματισμούς ''θα επιβληθούν ή δεν θα επιβληθούν φόροι''.

    ''Η κυβέρνηση έχει τοποθέτηση για τη μη επιβολή νέων φόρων αλλά για τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων που ήδη υπάρχουν, ελπίζουμε ότι με αυτά τα δεδομένα τουλάχιστον στο προβλεπτό μέλλον δεν θα παραστεί ανάγκη για την επιβολή φόρων,'' κατέληξε ο Πρόεδρος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/ΕΣ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο - Δηλώσεις ----------------------------------------------- Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι η αποχώρηση 5.000 Τούρκων στρατιωτών από τα κατεχόμενα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι αλλαγή στη στάση της Αγκυρας για τη λύση του προβλήματος.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα που προέκυψε από τις παρατηρήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πλήρωση των έξι θέσεων της Κύπρου δεν θα πρέπει να αναχθεί σε μείζον ζήτημα, και τόνισε πως ο Πατ Κοξ διατύπωσε κάποιες παρατηρήσεις επί του θέματος και όχι προτίμηση ότι επιθυμεί την πλήρωση τεσσάρων θέσεων από Ε/Κ και δύο από Τ/Κ.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ''Ο Φιλελεύθερος'' για αποχώρηση 5.000 Τούρκων στρατιωτών από τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος είπε ''ούτε το γνωρίζω, ούτε μπορώ να το εκτιμήσω, είναι ασήμαντο εν πάση περιπτώσει.''

    ''Το Κυπριακό δεν είναι η αποχώρηση 5.000 στρατιωτών, είναι η αλλαγή της θέσης και της αδιαλλαξίας της Τουρκίας όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού,'' τόνισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-ΗΠΑ-Τουρκίας δεν θα συναντηθούν στην Αθήνα.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση για την τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ στο θέμα της πλήρωσης των έξι θέσεων της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις απόψεις που εξέφρασε ο Πατ Κοξ, ο Πρόεδρος αφού υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό τέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο που αποφάσισε ομόφωνα ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση με την πλήρωση και των έξι θέσεων.

    ''Μιλώ με τα υφιστάμενα σήμερα δεδομένα στην ΕΕ και υπάρχει το προηγούμενο της Γερμανίας, η πλήρωση των θέσεων γίνεται για πέντε χρόνια και δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκτός από παραίτηση ή αποχώρηση να εκλεγούν άλλοι βουλευτές,'' πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως κάποια θέματα πρέπει να είναι σαφή εξ υπαρχής στους ξένους ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα και τάσεις που μόνο σε περιπέτειες οδηγούν.

    Ανέφερε ότι ο ίδιος υπό την ιδιότητά του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζήτησε το θέμα αυτό πριν από ένα περίπου χρόνο με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και αργότερα ο κ. Κοξ επανέφερε το συγκεκριμένο ζήτημα.

    ''Θέλω να κάνω σαφές ότι ο κ. Κοξ απλώς κάνει παρατηρήσεις, δεν έχει εκφράσει προτίμηση ότι θέλει αυτή τη διευθέτηση,'' είπε, για να προσθέσει, απαντώντας σε τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη, ότι στον κ. Κοξ δεν μιλά ο Πρέσβης ή κατώτεροι διπλωματικοί υπάλληλοι.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι πριν από τη λύση του Κυπριακού δεν είναι δυνατό να εφαρμόζονται πρόνοιες του σχεδίου Ανάν για να δίδονται δήθεν μηνύματα.

    Σε άλλη παρατήρηση δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα που προέκυψε από δηλώσεις του κ. Κοξ, ο Πρόεδρος τόνισε πως δεν επιθυμεί να αναγάγει και αυτό το θέμα σε μέγιστο θέμα αντιδικίας.

    ''Ο άνθρωπος είπε μία εισήγηση, από την εισήγηση μέχρι του να το προτείνει υπάρχει μέγα χάσμα, μεγάλη διαφορά, όμως επειδή αυτή η άποψη μπορεί να κυκλοφορήσει ευρύτερα ήταν αναγκαίο, χρήσιμο, επιβαλλόμενο θα έλεγα, από την αρχή να είναι σαφής η τοποθέτησή μας και αυτό έχω κάνει όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου,'' είπε.

    Αναφορικά με την επίσημη επίσκεψή του στο Λουξεμβούργο, είπε πως θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί, την πρόοδο της Κύπρου με την εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και διμερείς σχέσεις.

    Σημείωσε ότι το Λουξεμβούργο, παρόλο που είναι ένα από τα μικρά μέλη της ΕΕ, έχει αποδείξει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    ''Εχουμε πάρα πολλά να μάθουμε από το Λουξεμβούργο και σε πολλά θέματα οι θέσεις μας ταυτίζονται, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης και τους νέους θεσμούς της ΕΕ,'' πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ανέφερε πως στο Λουξεμβούργο θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, το προεδρείο της Βουλής, θα επισκεφθεί το Μέγα Δούκα, το Δημαρχείο και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη δεύτερη σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και μετά για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απεργία στα κατεχόμενα εναντίον της πολιτικής και των μεθοδεύσεων Ντενκτάς για τις "εκλογές" του Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος είπε πως μερικοί πολιτικοί ηγέτες της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' είπαν πως θα εξετάσουν αργότερα τη θέση τους αναφορικά με τις λεγόμενες εκλογές.

    Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η εγγραφή εποίκων στους ''εκλογικούς καταλόγους'' δεν είναι τωρινό φαινόμενο, έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια με την εγγραφή μεγάλων αριθμών εποίκων σε προηγούμενους καταλόγους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο.

    Πρόεδρος Βουλής - Ευρωβουλή - Τ/Κ ----------------------- Κανένας δεν έδιωξε τους Τ/Κ από τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η Τουρκία είναι εκείνη που δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν στους θεσμούς αυτούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ ο οποίος υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα πρέπει να μείνουν κενές δύο από τις έξι θέσεις που εξασφάλισε η Κύπρος στο Ευρωκοινοβούλιο και να πληρωθούν μόνο τέσσερις θέσεις από Ε/Κ.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν γίνεται να εφαρμόζονται επιλεκτικά οι οποιεσδήποτε πρόνοιες του σχεδίου του ΓΓ των ΗΕ, προσθέτοντας πως, παρόλο που θα ήταν καλύτερα το Κυπριακό να ήταν λυμένο ώστε Ε/Κ και Τ/Κ ως συνεταίροι του κράτους να έχουν το μερίδιό τους, αυτό σήμερα δεν γίνεται λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και αδιαλλαξίας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Πατ Κοξ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είναι γνωστά τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην «απαράδεκτη» απόφαση της ηγεσίας των Τ/Κ, με την καθοδήγηση της Τουρκίας, «να μην παίρνουν μέρος στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Αυτό, είπε, έγινε «γιατί στόχος ήταν, όταν βρεθεί ευκαιρία, να αξιοποιηθεί για να οδηγηθούμε στη διχοτόμηση».

    ''Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ενιαίο κράτος», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, και «στόχος της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς ήταν, αξιοποιώντας τις όποιες ευκαιρίες που θα έβρισκαν μπροστά τους, να οδηγήσουν σε δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη».

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχει κατοχή και ότι δεν εξεδίωξε κανείς τους Τ/Κ από τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Είναι η Τουρκία που δεν επιτρέπει στους Τ/Κ να πάρουν μέρος στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που δεν επιτρέπει, αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη», είπε.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Κοξ ------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ερωτηθείς χθες για τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, με τις οποίες τάσσεται έμμεσα υπέρ της πλήρωσης των τεσσάρων από τις έξι θέσεις ευρωβουλευτών που αναλογούν στην Κύπρο, είπε πως ''ο κ. Κοξ έκανε μια θεωρητική προσέγγιση του προβλήματος αναφερόμενος στις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, το οποίο δεν είναι ακόμα η λύση του Κυπριακού και στο Σύνταγμα του 1960''.

    Αφού σημείωσε τις δηλώσεις που έγιναν ήδη επί του θέματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και από πολιτικά κόμματα ''ενόψει μάλιστα και της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου'', ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''η θέση είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία που εισέρχεται στην ΕΕ με όλη της την επικράτεια μη εφαρμοζομένου του κοινοτικού κεκτημένου λόγω της κατοχής στη βόρεια περιοχή, δικαιούται και θα έχει έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου''.

    Ερωτηθείς πώς εξασφαλίζεται ο κοινοτικός πλουραλισμός, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δικοινοτικό κράτος, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχει ακόμη κατοχή και με τον τερματισμό της κατοχής θα εξασφαλιστεί ο πλουραλισμός και η δικοινοτικότητα του κράτους, όταν έλθει εκείνη η ευλογημένη ώρα της λύσης''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πατ Κοξ - Ευρωεκλογές ----------------------------------- Τη θέση ότι το Σύνταγμα του '60 δεν μπορεί κατά αναλογία να ισχύσει στις ευρωεκλογές, γιατί απλούστατα δεν χωρεί η φυλετική διάκριση κατά τη νομοθεσία της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την άποψη πως ''δεν υπάρχει κανένας που να μην αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι των Ευρωπαίων προσπαθούν με δικές τους ιδέες να βοηθήσουν σε αυτό το δισεπίλυτο πρόβλημα''.

    ''Οσο και αν διαφωνούμε μαζί τους, και διαφωνούμε'', είπε, ''θα πρέπει να αντιληφθούμε πως δεν είναι σωστός τρόπος αντιμετώπισης η ανοιχτή χάριν εσωτερικής κατανάλωσης αντιπαράθεση''.

    Οπως ανέφερε, ''υπάρχουν Πρεσβευτές που μπορεί να διαβιβάσουν την αντίθεσή μας και μάλιστα τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ψήφιση της νομοθεσίας για τις ευρωεκλογές, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''η προηγούμενη κυβέρνηση έχει καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο από το Νοέμβριο του 2002'' και υπήρξε μια καθυστέρηση, είτε λόγω των προεδρικών εκλογών, είτε και ''λόγω αδρανείας από πλευράς εκείνων που θα έπρεπε να το προωθήσουν''.

    Κατέληξε λέγοντας πως ''δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εντός Οκτωβρίου θα πρέπει να θεσπιστεί και αυτή η νομοθεσία για να σταματήσουν κάποιοι να υποβάλλουν και να υπαγορεύουν λύσεις που θεωρούν ότι μπορούν να βοηθήσουν''.

    Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Πατ Κοξ ---------------------------------------- Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη στο θέμα της εκλογής Ευρωβουλευτών δήλωσε χθες ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Γείτονας.

    Κάτα τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και σχολιάζοντας τη θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ για την εκπροσώπηση των Τ/Κ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, σημείωσε ότι για το θέμα αποφάσισε το Συμβούλιο της Νίκαιας, προσθέτοντας ότι θα γίνουν εκλογές και ο δρόμος είναι ανοικτός και προς τους Τ/Κ να ψηφίσουν.

    Ο κ. Γείτονας είπε πως επί του θέματος προέβη σε δήλωση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος «η οποία μας καλύπτει πλήρως», είπε.

    ΥΠΕΞ - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών ------------------------------ Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη Συμφωνία ένταξης της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, στην οποία συμμετέχουν οι 15 χώρες της ΕΕ, οι 10 εντασσόμενες χώρες, ενώ από την άλλη πλευρά είναι η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχνεστάϊν.

    Τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό τομέα, μέσω της προώθησης, μεταξύ άλλων, της υλοποίησης των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας.

    Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, κυριάρχησαν το Μεσανατολικό και το Ιράκ ενώ δήλωση εκδόθηκε και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Στην παρέμβασή του για το Μεσανατολικό, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ενεργήσει με τρόπο που θα δώσει στους Παλαιστίνιους ελπίδες και θα την εμπιστευτούν. Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν, όπως είπε, να εξηγήσουν στον παλαιστινιακό λαό τι είδους κράτος θα μπορούσαν να του υποσχεθούν, ώστε να ανακόψουν το σημερινό κύκλο βίας και να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις.

    Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη ------------------------------ Η εκστρατεία της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αποτροπή αναβάθμισης του στάτους του ψευδοκράτους στην Ισλαμική Διάσκεψη έχει εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου πως για πρώτη φορά φαίνεται ότι κινδυνεύουμε για μια έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Ισλαμική Διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''αυτό είναι εικασία''.

    ''Η Ισλαμική βρίσκεται υπό εξέλιξη. Για πρώτη φορά έχουν γίνει τόσες συναντήσεις (αξιωματούχων της Δημοκρατίας) σε σχέση με την Ισλαμική Διάσκεψη όσες ποτέ άλλοτε, και μάλιστα και με διακριτικό τρόπο, επισκέψεις σε ισλαμικές χώρες που συμμετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη. Αρα η δική μας εκστρατεία έχει εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο'', πρόσθεσε.

    ''Τώρα ας αναμένουμε το αποτέλεσμα της Ισλαμικής για να μπορέσουμε να μιλήσουμε επί του συγκεκριμένου ψηφίσματος το οποίο θα υιοθετηθεί'', κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΚΠΕ ----------------------------- Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Ντουρτουράν την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της τ/κ κοινότητας στα κατεχόμενα, με την εγγραφή Τούρκων εποίκων στους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους για τις επικείμενες παράνομες εκλογές.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ντουρτουράν είπε ότι οι Τ/Κ είναι «δυσαρεστημένοι» με τις παρανομίες στις εκλογές και υπέδειξε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα της τ/κ κοινότητας με αυτό τον τρόπο».

    «Επιθυμούμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές», είπε ο Πρόεδρος του ΚΠΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι μέσα από αυτές τις λεγόμενες εκλογές θα αναδειχθεί «η επιθυμία των Τ/Κ για επανένωση της χώρας τους και του λαού τους καθώς και η αντίθεση στην κυβέρνηση».

    Εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι Τούρκοι έποικοι δυνατό να μην ''ψηφίσουν'' υπέρ του συνασπισμού των κομμάτων που υποστηρίζουν τον Τ/Κ ηγέτη και προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα καταστούν πολύ δύσκολα αν δεν εξευρεθεί λύση.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η αποφασιστικότητα που διακρίνει τον κ. Ντουρτουράν και τους συνεργάτες του για μια λύση που θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της Κύπρου.

    ''Εάν κατευχήν ήταν προ της ένταξης στην Ευρώπη αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα έτσι ώστε να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα'', είπε.

    Οι επαφές, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, θα συνεχίσουν γιατί «διακρίνουμε ταυτότητα απόψεων ότι οι ενδοκοινοτικές εκλογές θα βοηθήσουν ώστε μετά το Δεκέμβρη να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για έναρξη διαλόγου και λύση το συντομότερο δυνατό''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ελληνας Υπουργός Τύπου ------------------------------------- Απόψεις σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανταλλάχθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Αναστασιάδης και Πρωτόπαπας συμφώνησαν πως είχαν μια ''εξαιρετική, γόνιμη και δημιουργική'' συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Πρωτόπαπας είπε πως ''η κοινή προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στο δρόμο που έχουμε χαράξει συνεχίζεται''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης στα όσα αφορούν την Κύπρο και ζήτησε από τον Ελληνα Υπουργό να διαβιβάσει στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη μέχρι σήμερα αμέριστη και σταθερή συμπαράσταση προς την κυπριακή υπόθεση.

    Πρωτόπαπας - Χρυσοστομίδης - Ενημερωτικό σεμινάριο --------------------------------------------------- Το κυπριακό πρόβλημα, η Διακυβερνητική Διάσκεψη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν τα θέματα που δέσποσαν στο χθεσινό ενημερωτικό σεμινάριο των Προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου Ελλάδας και Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με τη συμμετοχή των Κυβερνητικών Εκπροσώπων Κύπρου και Ελλάδας, Κύπρου Χρυσοστομίδη και Χρήστου Πρωτόπαπα και του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου.

    Σε δηλώσεις του μετά το σεμινάριο ο κ. Πρωτόπαπας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η σημερινή συνάντηση θα αφήσει πολλά θετικά πίσω της και θα είναι η αρχή όχι για μια στενή συνεργασία η οποία υπάρχει και θα συνεχιστεί αλλά και για νέες πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν τόσο για τα εθνικά ζητήματα όσο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για μια γενικότερα κοινή παρέμβαση και στάση μέσα στην Ευρώπη. Νομίζω ότι πραγματικά έχουμε πάει πολύ καλά'', ανέφερε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η ανταλλαγή απόψεων στα πλαίσια του κλειστού σεμιναρίου των συμβούλων Τύπου είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί μας δίδει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είναι οι στόχοι, ποια η στρατηγική μας, ποιες οι επιδιώξεις μας όσον αφορά τη διεθνή κοινή γνώμη και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, στην οποία η Κύπρος με τη στήριξη της Ελλάδας προσχωρεί επίσημα την 1η Μαΐου 2004''.

    Οπως είπε, η παρουσία του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας Χρήστου Πρωτόπαπα στην Κύπρο είναι ''ιδιαίτερα χρήσιμη και ιδιαίτερα ευχάριστη'' ως επίσης και η παρουσία όλων των συμβούλων Τύπου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο εξωτερικό ''με τους οποίους υπάρχει μια στενή συνεργασία και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται''.

    Ερωτηθείς για τη μη πρόσκληση στο σημερινό σεμινάριο των συμβούλων Τύπου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, την Αυστραλία και το Μεξικό, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό έγινε ''για λόγους λιτότητας και εξοικονόμησης οικονομικών πόρων''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι ''είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για τη Διακυβερνητική και τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας για μια Ευρώπη όπως την ονειρευόμαστε όπως επίσης να συζητήσουμε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους τρόπους προβολής και διάδοσης όχι μόνο του μηνύματος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αλλά και της αξιοποίησής τους για όλο τον Ελληνισμό στη συνέχεια'', πρόσθεσε.

    ΥΠΕΣ - Γραφεία Τύπου Κύπρου και Ελλάδας --------------------------------------- Τη βεβαιότητα πως με τη συμπαράσταση της Ελλάδας θα επιτευχθεί και ο μεγάλος στόχος που είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, όπως επιτεύχθηκε ο ''πολύ σημαντικός στόχος'', αυτός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου σε χαιρετισμό του στο ενημερωτικό σεμινάριο των Προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου Ελλάδας και Κύπρου.

    Ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε στην ''ιδιαίτερη σημασία'' που έχει το φετινό σεμινάριο γιατί διεξάγεται λίγους μήνες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Τάσσο Παπαδόπουλο και έτσι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις απόψεις, την πολιτική και τις θέσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς επίσης για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο Κυπριακό την περίοδο αυτή.

    Επίσης αναφέρθηκε στο ψηλό επίπεδο συνεργασίας του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και εξέφρασε την επιθυμία και ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης για πάρα πέρα ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

    Σε ομιλία του στο σεμινάριο ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι από την εφαρμογή του κεκτημένου θα επηρεαστούν διάφορες επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν μέσα σε άλλες συνθήκες.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η μεταβατική περίοδος από την προηγούμενη κατάσταση στην εφαρμογή των αυστηρών κανόνων της ΕΕ θα είναι ''δύσκολη'', σημειώνοντας πως ''πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ούτε οι χαλαρώσεις ούτε οι αναβολές στην εφαρμογή του κεκτημένου είναι δυνατή''.

    Ο Διευθυντής του ΓΤΠ Γιαννάκης Σολωμού αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συντονισμού σε όλα τα επίπεδα που υπάρχει μεταξύ των Γραφείων Τύπου των δύο χωρών και στη βοήθεια που προσφέρουν οι Σύμβουλοι Τύπου της Ελλάδας στους Κύπριους συναδέλφους τους.

    Ο κ. Σολωμού είπε ότι ''δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Κύπρος δεν διαθέτει μόνο 17 Γραφεία Τύπου αλλά πολύ περισσότερα αφού όλα τα ελληνικά Γραφεία Τύπου ενεργούν ταυτόχρονα και σαν Γραφεία Τύπου της Κύπρου''.

    Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση - ''Νικηφόρος'' ----------------------------------------------- Ακόμη και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μονομερή άρση των ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    ''Θέλουμε να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, αλλά και να μην υπάρξει εμείς θα προχωρήσουμε στη μονομερή άρση των ναρκοπεδίων που βρίσκονται εντός της γραμμής αντιπαράταξης'', σημείωσε ο κ. Μαυρονικόλας και πρόσθεσε ότι αναμένεται να φθάσουν σύντομα στην Κύπρο εμπειρογνώμονες των ΗΕ για το θέμα αυτό.

    Ο ΥΠΑΜ εξέφρασε την εκτίμηση πως μετά και την αναβολή των ασκήσεων ''Νικηφόρος'' και ''Ταύρος'' ο κατοχικός στρατός ''οφείλει να παρουσιάσει μία διαφορετική θέση και να συμβάλει και αυτός από τη δική του πλευρά στην πλήρη αποναρκοθέτηση της γραμμής αντιπαράθεσης''.

    Πρόσθεσε ότι η αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων ''δεν μπορεί να αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός στις όλες εξελίξεις που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα αλλά και τον κατοχικό στρατό εδώ στην Κύπρο''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει και οφείλει ''να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπο που να συνάδει με τις γενικότερες παγκόσμιες εξελίξεις και πολύ δε περισσότερο με τις απαιτήσεις της ίδιας της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία''

    Ερωτηθείς εάν γίνονται σκέψεις να υποκατασταθεί η ''Νικηφόρος'' με αύξηση του αριθμού των διήμερων και τριήμερων στρατιωτικών ασκήσεων, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''αυτά είναι ενδεχόμενα τα οποία εξετάζονται από το ΓΕΕΦ''.

    Συνάντηση Μικτής Επιτροπής Κύπρου - Επιτροπής Περιφερειών ΕΕ ------------------------------------------------------------- Την ανάγκη εφαρμογής των αρχών του κοινοτικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε από το βήμα της 3ης Συνάντησης της Μικτής Επιτροπής Κύπρου - Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών και της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σε ομιλίες τους στην εναρκτήρια τελετή της συνάντησης, τόσο ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καρλ Χάινζ Κλαρ όσο και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ αναφέρθηκαν στη σημασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αξιοποίηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2004-2006.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου Γιώργος Ιακώβου κάλεσε την ΕΕ να χρηματοδοτήσει ''γενναιόδωρα'' την ανάπτυξη της ορεινής Κύπρου και στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού τις κατεχόμενες περιοχές.

    Ευρωβουλευτής - Ντενκτάς - EPC - Πρόσκληση ----------------------------------------- Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφερε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μαρίνος το θέμα της πρόσκλησης που έστειλε το «European Policy Centre» για την ομιλία του εκπροσώπου των Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο παρουσίαζε ως «Πρόεδρο της Βορείου Κύπρου». Η παρέμβαση έγινε διότι, όπως υποστηρίζει, το Κέντρο αυτό χρηματοδοτείται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το γραφείο του κ. Μαρίνου επισημαίνεται ότι με την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Κύπρου κατόρθωσε να οδηγήσει σε ακύρωση τη σχεδιαζόμενης επίσκεψη στις Βρυξέλλες του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ως ''Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου''.

    Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζήτησε να πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ''αν το εν λόγω Κέντρο (EPC) χρηματοδοτείται από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και, αν ναι, από ποιο έτος γίνεται αυτό και με ποια ακριβώς ποσά''. Ζήτησε επίσης την άποψη της Κομισιόν ''για το ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν από την Επιτροπή ώστε να αντιληφθούν οι διοικούντες του ότι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των κοινοτικών κονδυλίων προκειμένου να παρέχουν αναγνώριση σε καθεστώτα που βασίζονται στη βία και την παρανομία''.

    Ολλανδοί Βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη ----------------------------------- Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής της Ολλανδίας, η οποία αναλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο του 2004 την προεδρία της ΕΕ, βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη.

    Οι Ολλανδοί βουλευτές θα γίνουν σήμερα δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα συναντηθούν με το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκο Αναστασιάδη και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους.

    Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - ΑΕΛ ----------------------------------------- Η καλαθοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ αντιμετωπίζει στις οκτώ απόψε το βράδυ (επτά ώρα Κύπρου) στη Μόσχα την Κχίμκι, στο δεύτερο όμιλο και στο πλαίσιο του προκριματικού γύρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    Η ΑΕΛ, περυσινή πρωταθλήτρια Κύπρου και κάτοχος του τίτλου του περιφερειακού πρωταθλήματος Νότιας Ευρώπης, εκπροσωπεί για πρώτη φορά την κυπριακή καλαθόσφαιρα στην ευρωπαϊκή αυτή διοργάνωση και είναι η πρώτη φορά που κυπριακή ομάδα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας.

    Χρηματιστήριο ------------- Συνέχεια στο αρνητικό κλίμα των τελευταίων τεσσάρων χρηματιστηριακών συναντήσεων έδωσε η χθεσινή συνάντηση, με τη χρηματιστηριακή αγορά να υποχωρεί στο επίπεδο των 87 μονάδων, δεχόμενη πιέσεις, κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,81%, κλείνοντας στις 87,94 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 546 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 207 χιλιάδες λίρες αφορούσαν συναλλαγές για την Τράπεζα Κύπρου.

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - Εκπαιδευτικοί - Απεργία

    [09] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο (1)

    Γύρω στα 5.000 άτομα έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο ''Πάρκο των Κύκνων'' (Κουγιουλού), κοντά στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο του Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη Λευκωσία, συμμετέχοντας σε συλλαλητήριο κατά της πολιτικής της ψευδοκυβέρνησης και του Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν πολιτικά κόμματα και συντεχνίες που ανήκουν στην πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'', διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις του Ραούφ Ντενκτάς για εγγραφή χιλιάδων εποίκων στους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους και την υποστήριξή τους στη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το συλλαλητήριο, το οποίο ακολουθεί έκκληση τ/κ πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για παναπεργία, διεξάγεται μια μόλις ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για εγγραφή στους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους.

    Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως: ''Ντενκτάς παραιτήσου'', ''Ερογλου παραιτήσου'', ''Κυβέρνηση παραιτήσου'', ''Ο λαός να αναλάβει τη διακυβέρνηση''.

    Οπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων Αλι Σεϊλανί, ''βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη θέλησή μας για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν αλλά και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις μεθοδεύσεις Ντενκτάς για εγγραφή εποίκων στους 'εκλογικούς καταλόγους'''.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Απεργία - Κατεχόμενα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολίασε τη σημερινή απεργία και τη διαδήλωση στα κατεχόμενα εναντίον της συμπερίληψης στους ''εκλογικούς καταλόγους'' του ψευδοκράτους εποίκων με μαζικό τρόπο.

    [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Εθνική Φρουρά - Κυπριακό

    Κύριο μέλημα της κυβέρνησης παραμένει η διασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της Δημοκρατίας, η βελτίωση, τεχνολογική και μη, της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), ''ούτως ώστε να αποτελούμε εμπόδιο σε οποιεσδήποτε επιβουλές οποιωνδήποτε, είτε μεμονωμένων στρατηγών του κατοχικού στρατού είτε και της ψευδοηγεσίας των κατεχομένων'', τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [12] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο (2)

    Πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν σήμερα στα κατεχόμενα συλλαλητήριο για να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις προσλήψεις στις λεγόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες και για την εγγραφή εποίκων στους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση

    Ξεκινά η καταστροφή ναρκών που βρίσκονται σε αποθήκες της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαδικασία αποναρκοθέτησης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ήδη βρίσκεται στην Κύπρο ειδήμων των ΗΕ για την προετοιμασία της διαδικασίας αυτής.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Κάβανο - Ιρλανδική προεδρία

    Ολα τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα απασχολήσουν την ιρλανδική προεδρία τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Τζον Πολ Κάβανο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Αθήνα - ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας-ΗΠΑ

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικό της Ελλάδας αναφορικά με την επίσκεψη στην Αθήνα των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Διάβημα - ΕΕ - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι πλήρως ενήμερη για το διάβημα που έγινε εκ μέρους της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία αναφορικά με την ανάγκη να εφαρμοσθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το προσχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να υιοθετήσει η Ισλαμική Διάσκεψη στη Μαλαισία δεν θα διαφέρει από το προηγούμενο ψήφισμα που ενέκρινε η Διάσκεψη στην Τεχεράνη.

    [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7059            1,7161
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9888            2,0007
    Λίρα Αγγλίας                     1,1982            1,2053
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,3317        220,0783
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8918          2,9149
    Δολάριο Καναδά                     2,6381          2,6592
    Κορώνα Δανίας                     12,6650         12,7663
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0248         14,1369
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2856         15,4078
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6394          2,6605
    

    [19] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Εναρμόνιση - Ευρωεκλογές - Κόξ

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου δήλωσε σήμερα ότι η εγκυρότητα της παρουσίας της Κύπρου εντός της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, ενώ επισήμανε πως μέχρι την 1η Μαϊου 2004, η Κύπρος πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Ενωσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    [20] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,78  (-0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    500.240
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    286.630    350,55  (-0,59)
    FTSE Med 100 **                             5.558,63  ( 0,79)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    215.976    100,12  (-0,12)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.531     75,16  (-0,27)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.542     16,70  (-0,95)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     35.002     59,59  (-0,96)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        981     77,83  (-0,63)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.083     22,04  (-0,54)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    121.569     75,29  ( 0,66)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.810      3,70  (-0,54)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.063     12,82  ( 0,39)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          4     12,41  ( 5,44)
    Ξενοδοχεία                    £     14.785     42,94  ( 0,23)
    Αλλες Εταιρείες               £     34.181     80,93  (-0,55)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες οριακές απώλειες

    Το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και σήμερα δεν επέτρεψε στην χρηματιστηριακή αγορά να αναστρέψει την αρνητική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συναντήσεων. Ο Γενικός Δείκτης, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης εντός του επιπέδου των 87 μονάδων, έκλεισε στις 87,78 μονάδες, καταγράφοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0,2%. Στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 500 χιλιάδες λίρες.

    [22] (Κ) Ιακώβου - Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Οι διαφωνίες μεταξύ των μικρών και μεγάλων χωρών σε καίρια σημεία του σχεδίου ευρωπαϊκού συντάγματος εξακολουθούν να παραμένουν έντονες, όπως φάνηκε και στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Λουξεμβούργο, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [23] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο - ''Ιθαγένεια'' - Ταλάτ - Ακιντζί (3)

    Την αντίθεσή τους στην αδιάλλακτη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό και την τακτική του κατοχικού καθεστώτος για παραχώρηση της λεγόμενης ιθαγένειας σε εποίκους, διατράνωσαν σήμερα περίπου 10.000 Τ/Κ που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν σήμερα στα κατεχόμενα τ/κ κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Οι Τ/Κ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ειρήνης στην Κύπρο και καλώντας την ψευδοκυβέρνηση να παραιτηθεί, συγκεντρώθηκαν έξω από την Πλατεία Ινονού (Σεραγίου), όπου επέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας στο λεγόμενο συμβούλιο εκλογών κατά της αφειδώλευτης παραχώρησης της ούτω καλούμενης ιθαγένειας, ενόψει των ''βουλευτικών εκλογών'' του Δεκεμβρίου.

    [24] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Μεσογειακά Προϊόντα

    [25] (K) Γουέστον - ΗΠΑ - Κυπριακό - Περιοδεία

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε πως εάν δεν επιτευχθεί διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004 δεν θα μειωθεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για την επίτευξη αυτού του στόχου, ''επειδή πιστεύουμε πως η λύση του Κυπριακού είναι σημαντική για πολλούς λόγους''.

    [26] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - 5ο Φόρουμ Μεσογειακών Κρατών

    [27] (Κ) ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Ανάν - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Απειλές

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης με επιστολή του, την περασμένη Πέμπτη, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν καταγγέλλει τις πρόσφατες απειλές κατά της ζωής των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων Sener Levent και Ali Osman της εφημερίδας Afrika.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 14 October 2003 - 17:56:10 UTC