Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Αποκλεισμός
  • [02] (Κ) ΗΕ - Κύπρος - Συνθήκη - Απαγόρευση ναρκών
  • [03] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Διάσκεψη Νέων Βουλευτών
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Σώτος Ζακχαίος - Κίνα
  • [07] (Κ) Υπουργός Υγείας - Δουβλίνο - Ναρκωτικά - Συνέδριο
  • [08] (Κ) Μονή Αποστόλου Ανδρέα - UNOPS - Ανακοίνωση
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [11] (Κ) Βρυξέλλες - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εναρξη - Παπαδόπουλος
  • [12] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ερέλ - ''Σημαία''
  • [13] (Κ) ΕΕ - Βρυξέλλες - Συνόδος κορυφής - Εναρξη εργασιών
  • [14] (Κ) Ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα - Ευρωεκλογές - Ομήρου
  • [15] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογικοί Καταλόγοι'' - Αύξηση
  • [16] (Κ) ΓΓ Ισλαμικής Διάσκεψης - ΓΓ ΟΗΕ - Κύπρος
  • [17] (Κ) ΗΕ - Αποναρκοθέτηση - Εμπειρογνώμονας ΟΗΕ
  • [18] (Κ) Βρυξέλλες - Επαφές Σημίτη
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φερχόιγκεν
  • [20] (Κ) Χριστόφιας - Επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου - Ρότε
  • [21] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Ογδοη κατά σειρά πτώση
  • [23] (Κ) Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Επίσκεψη
  • [24] (Κ) Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ολοκλήρωση εργασιών
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Ομιλία
  • [26] (Κ) Ιταλική Προεδρία-Διακυβερνητική
  • [27] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - ΚΥΠΕ
  • [28] (Κ) Διακυβερνητική Διάσκεψη - Παρέμβαση Προέδρου Δημοκρατίας
  • [29] (Κ) Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Εμπορίου - Επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου
  • [30] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ρώμη - ΕΕ
  • [31] (Κ) Εβελίνα Γεωργιάδου - Διευθύντρια ΚΟΕ
  • [32] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Γάζα - Καταδίκη επίθεσης
  • [33] (Κ) Κοξ - "Εκλογές" - Κυπριακό - Ευρωεκλογές
  • [34] (Κ) Σύνοδος Κορυφής - Σημίτης - Παπανδρέου

  • [01] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Αποκλεισμός

    Ο ΑΠΟΕΛ έχασε χθες βράδυ στη Μαγιόρκα από την ομώνυμη ομάδα με 4-2 και αποκλείστηκε από τη διοργάνωση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [02] (Κ) ΗΕ - Κύπρος - Συνθήκη - Απαγόρευση ναρκών

    Παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή σχεδόν του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάτω από τη μόνιμη απειλή περίπου 40.000 κατοχικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο νησί, η Κύπρος επικύρωσε φέτος τη Συνθήκη για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών και τη Σύμβαση της Οτάβας.

    [03] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Διάσκεψη Νέων Βουλευτών

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα ευρήματα των επιστημονικών συνεργατών της Βουλής για τη κακοδιαχείριση στο ΧΑΚ, τα οποία παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου που ερευνούν το όλο θέμα δεσπόζει στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Αλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από το Λουξεμβούργο ότι η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή πριν από το Μάιο του 2004, η συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, η αναστύλωση της κατεχόμενης μονής του Αποστόλου Ανδρέα, η τιμητική διάκριση του Πρεσβευτή της Κύπρου στη Χάγη και προβλήματα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στη Βουλή το ολίσθημα Μαυρονικόλα'' γράφει ότι συνέχεια ενώπιον της Βουλής θα έχει ''το ολίσθημα του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα να προβεί σε κομματική προπαγάνδα εντός της Εθνικής Φρουράς'', αφού ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς προτίθεται να θέσει το συγκεκριμένο θέμα στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες όπως ξεκινήσουν οι εργασίες για αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα με βάση το σχέδιο Β, που προβλέπει τη διατήρηση των τοίχων και των μαρμάρων στην είσοδο της εκκλησίας καθώς και την ακριβή αποτύπωση της Μονής στη σημερινή της μορφή.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Λύση η παραίτηση Ζαμπέλα'', γράφει ότι ''σε πορεία διάλυσης οδηγείται το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και μόνο η παραίτηση του Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου Μιχαλάκη Ζαμπέλα μπορεί να αποκόψει την πορεία αυτή''. Προσθέτει ότι οι διαπιστώσεις αυτές ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου, μέλη του οποίου μιλούν για αγεφύρωτο χάσμα με το ΔΣ του ιδρύματος. Αλλού γράφει πως ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης προχωρεί ακάθεκτος προς ίδρυση πολιτικού κινήματος, καθώς ολοκλήρωσε προχθές σειρά επαφών με συνεργάτες του και έλαβε οριστικές αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ευρήματα-σοκ για το ΧΑΚ'', γράφει ότι ''σημεία και τέρατα'' για το σκάνδαλο στο ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999-2000 αποκαλύφθηκαν χθες στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών, όπου οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες της Βουλής, στους οποίους ανατέθηκε η μελέτη των όσων συνέβηκαν στο ΧΑΚ, απεκάλυψαν τα ευρήματά τους. Αλλού γράφει ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε σε συνέντευξη στον παράνομο ''Μπαϊράκ'' ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία επί του Κυπριακού και δη το σχέδιο Ανάν, εάν δεν εισπράξει το πράσινο φως από την Τουρκία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ο δεκάλογος της απάτης'' γράφει ότι τις πρακτικές που ακολούθησαν οι αίτιοι και οι πρωταγωνιστές του φαινομένου που αρμόδιοι και μη χαρακτηρίζουν ως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα, παρουσίασαν χθες οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού πριν το Μάιο του 2004.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στη Γ. Εισαγγελία οι παρανομίες'' και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αριστος Χρυσοστόμου δήλωσε ότι οι δύο επιτροπές (Οικονομικών και Ελέγχου) θα καταθέσουν τα πορίσματα της έρευνας που εκπόνησαν οι επιστημονικοί συνεργάτες των επιτροπών για το θέμα, στη Νομική Εισαγγελία, την Κεντρική Τράπεζα, ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να ληφθούν αρμοδίως τα κατάλληλα μέτρα. Αλλού γράφει ότι την αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένες για το τέλος του μήνα, χαιρέτισαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων, που συναντήθηκαν χθες στο Λήδρα Πάλας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εκρηξη στη Γάζα σκοτώνει τρεις Αμερικανούς άνδρες ασφαλείας'' αναφέρεται στην έκρηξη βόμβας στη Γάζα που σκότωσε τρεις Αμερικανούς άνδρες ασφαλείας που συνόδευαν διπλωματική αυτοκινητοπομπή, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Μπους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο τίτλος του "Πρεσβευτή της Χρονιάς" στη Χάγη απονεμήθηκε στον Κύπριο Πρεσβευτή στη Χάγη Ευριπίδη Ευρυβιάδη. Με εισήγηση του κ. Ευρυβιάδη το ποσό των 2.500 ευρώ που συνοδεύει το βραβείο θα κατατεθεί στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις "Κάνε μια Ευχή".

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Σώτος Ζακχαίος - Κίνα

    [07] (Κ) Υπουργός Υγείας - Δουβλίνο - Ναρκωτικά - Συνέδριο

    [08] (Κ) Μονή Αποστόλου Ανδρέα - UNOPS - Ανακοίνωση

    Η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα είναι ένα σημαντικό μέρος της πλούσιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για ειδικά έργα (UNOPS - UN office for special projects) αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τη συνέχιση των εργασιών αναστύλωσης της Μονής σύμφωνα με το σχέδιο Β.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Γιούγκερ --------------------------------------------- Είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού πριν από το Μάιο του 2004 τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδοπουλος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας των επίσημων συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι η βάση για λύση υπάρχει, και αυτή είναι το Σχέδιο Ανάν, αλλά αυτό χρειάζεται μερικές βελτιώσεις οι οποίες δεν ξεφεύγουν από τις παραμέτρους του σχεδίου.

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει επανένωση του νησιού πριν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ».

    Ο κ. Γιούγκερ ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν στην ανταλλαγή εμπειριών ώστε η Κύπρος να επωφεληθεί από την εμπειρία του Λουξεμβούργου ως μικρή χώρα μέλος της ΕΕ.

    «Συζητήσαμε διάφορα διμερή προβλήματα», είπε σημειώνοντας ότι τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια των δύο χωρών θα εξετάσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να αναπτύξουν περαιτέρω τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

    «Το Λουξεμβούργο θα βοηθήσει την Κύπρο μετά την ένταξη, φέρνοντας νεαρούς διπλωμάτες από την Κύπρο στο Λουξεμβούργο» για να δουν πώς μια μικρή χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τα διάφορα προβλήματα στην ΕΕ, είπε ο κ. Γιούγκερ.

    Ανέφερε ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επαναρχίσουν οι απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών και αντάλλαξαν απόψεις ως προς τον τρόπο εφαρμογής των διαφόρων διμερών συμφωνιών που ήδη υπάρχουν.

    Αναφερόμενος στον αριθμό των Ευρωβουλευτών για την Κύπρο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι το θέμα ηγέρθη κατά τη συζήτηση, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για μείωση της αντιπροσώπευσής μας στην ΕΕ», είπε. Το Λουξεμβούργο έχει έξι ευρωβουλευτές.

    Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις «είναι ήδη εξαιρετικές».

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς το Λουξεμβούργο και τον Πρωθυπουργό για την υποστήριξη που πρόσφεραν στην Κύπρο στην ενταξιακή της πορεία. «Δεν ξεχνούμε ότι η τελική απόφαση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις λήφθηκε από την λουξεμβουργιανή προεδρία», σημείωσε.

    Εξήρε το ρόλο του κ. Γιούνκερ ο οποίος, όπως είπε, πρόσφερε στην Κύπρο σταθερή βοήθεια στην ενταξιακή της πορεία.

    Ο Πρόεδρο Παπαδόπουλος είπε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά όπως η δομή των οικονομιών. Μεγάλο μέρος του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος, εξήγησε, προέρχεται από τις υπηρεσίες.

    «Θέλουμε να επωφεληθούμε από την πλούσια εμπειρία του Λουξεμβούργου στην ΕΕ», είπε. Το Λουξεμβούργο έχει επιδείξει ως μικρή χώρα ότι μπορεί να ανταποκριθεί θαυμάσια στην προεδρία της ΕΕ, συμπλήρωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

    Ευχαρίστησε τον κ. Γιούνκερ για την προσφορά βοήθειας για ανταλλαγή εμπειριών, σημειώνοντας ότι διπλωμάτες και οικονομικοί παράγοντες στην Κύπρο θα μπορούν να αποκτήσουν εμπειρία για τον τρόπο με τον οποίο το Λουξεμβούργο επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως χώρα μέλος της ΕΕ.

    «Αυτή η επίσκεψη», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, περαιτέρω «επισφραγίζει τις ήδη άριστες σχέσεις».

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μεγάλο μέρος των συζητήσεων σήμερα αναλώθηκαν στο Κυπριακό.

    «Είναι φυσικό, η Κύπρος έχει δύο προτεραιότητες. Η πρώτη είναι η επίλυση του Κυπριακού και η δεύτερη, να καταστεί εποικοδομητικό και χρήσιμο μέλος της ΕΕ, και να μην έχει το ρόλο ενός εταίρου που προκαλεί προβλήματα».

    Επεσήμανε ότι «το κύριό μας ενδιαφέρον είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004. Θα κάνομε τα πάντα για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Αλλα έστω και αν δεν επιτύχουμε, θα συνεχίσουμε γιατί μια διαιρεμένη Κύπρος στην ΕΕ σίγουρα προκαλεί πρακτικά προβλήματα τα οποία θα αντεπεξέλθουμε με ένα μεγάλο κόστος».

    Υπενθύμισε ότι χρειάζονται τρεις στην περίπτωση της Κύπρου για λύση του προβλήματος, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η θέση της διεθνούς κοινότητας, π.χ ΟΗΕ, ΗΠΑ, είναι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες πριν από τη διεξαγωγή των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αναμενόμενες επισκέψεις των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι ο Κόλιν Πάουελ θα φθάσει στην Αθήνα μετά την αναχώρηση του Αμπτουλάχ Γκιούλ. «Είναι η εντύπωσή μου ότι οι ΗΠΑ έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Και πιστεύω ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό αν η προσοχή εστιαστεί στην Τουρκία η οποία, αποφασίζει τι θα γίνει στην Κύπρο, και διαδικαστικά και πάνω στην ουσία».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν έξι μήνες μετά την «ψηφοφορία» στα κατεχόμενα. ''Ναι, πιστεύω ότι ο χρόνος είναι αρκετός (για λύση του Κυπριακού) γιατί ήδη υπάρχει η βάση, και αυτό είναι το Σχέδιο Ανάν», του οποίου διάφορες πτυχές θα πρέπει να βελτιωθούν ώστε να ωφελέσει μια λύση, και καμία από τις προτάσεις μας δεν είναι εκτός των παραμέτρων του σχεδίου ή στοχεύει στην αλλαγή της φιλοσοφίας ή λογικής ή των βασικών σημείων», επεσήμανε.

    Είπε ότι δεν επιθυμεί επανάληψη της «τραγωδίας» της Χάγης. Η πίεση της τελευταίας στιγμής δεν φέρνει αποτελέσματα, είπε και πρόσθεσε ότι και η πολιτική ''ή υπογράφεις ή διαφορετικά...'' δεν είναι εφικτή στο σύγχρονο κόσμο.

    Ερωτηθείς τι επιπτώσεις θα υπάρξουν εναντίον της Τουρκίας αν δεν επιτευχθεί μια λύση πριν από το Μάιο 2004, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι αυτό είναι απλώς «εικασίες», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια τελική λύση πριν από το Μάιο».

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «δεν είναι καλή ιδέα η αποστολή παρατηρητών» για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα γιατί θα πρέπει οι παρατηρητές να εξετάσουν τον ''εκλογικό κατάλογο'' και αυτό «είναι παράλογο γιατί είναι άκυρος».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν συμφωνεί ότι η φορολογία στην Κύπρο είναι χαμηλή γιατί πέρσι επιβλήθκαν νέες φορολογίες «και δεν λογαριάζουμε οποιεσδήποτε αλλαγές στη φορολογία στο άμεσο μέλλον».

    Ο Πρόεδρος συνέχισε το πρόγραμμά του με επίσκεψη στο Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου. Μετά είχε ακρόαση από το Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Κύπριου Προέδρου.

    Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης του Λουξεμβούργου και συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Λουξεμβούργο - Παπαδόπουλος - Γιούνκερ - Πρόσκληση -------------------------------------------------- Πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προς τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από τον κ. Γιούνκερ και η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου χρόνου.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

    Την ελπίδα ότι ο κυπριακός λαός ενωμένος θα ζήσει την ιστορική στιγμή της ένταξης, εξέφρασε χθες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Βασίλης Σκουρής ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Δικαστήριο, τονίζοντας πως χωρίς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Σκουρής είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Δικαστήριο και στη συνέχεια συναντήθηκαν με μέλη του Σώματος.

    Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σκουρής είπε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση οικοδομήθηκε στη βάση πολιτικών και οικονομικών στόχων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η θέληση των λαών της Ευρώπης να μην επιτρέψουν στη βία να τους διαιρεί καθώς και η επιθυμία τους να εργαστούν από κοινού για την αποκατάσταση και την εμπέδωση της ειρήνης.

    ''Η Ευρωπαϊκή Ενωση'', είπε, ''είναι κοινότητα δικαίου και στο Δικαστήριο ανατέθηκε η αποστολή τήρησης του δικαίου''.

    Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέφερε πως ''με την πενηντάχρονη νομολογία του το όργανο αυτό συνέβαλε στο να δοθεί στην ΕΕ η νομική διάσταση και οι αξίες που την υποστηρίζουν''.

    ''Οι αξίες αυτές θα κατοχυρωθούν στη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Σκουρής εξέφρασε τη χαρά του γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα με πολιτισμό 9.000 χρόνων όπως είπε, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ.

    Ευχήθηκε όπως ολόκληρος ο κυπριακός λαός ζήσει ενωμένος αυτή την ιστορική στιγμή.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Σκουρή για την τιμή που του έκανε να τον προσκαλέσει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη σημασία του Δικαστηρίου, αφού ενθαρρύνει την καθολική εφαρμογή των αποφάσεων και το σεβασμό του Δικαίου στα κράτη - μέλη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστήριξε στην προτεινόμενη συνταγματική συνθήκη της ΕΕ όλες τις πρόνοιες για ενίσχυση του Δικαστηρίου και ταχύτερη εφαρμογή των αποφάσεών τους.

    Χωρίς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατέληξε, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, καθώς και η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στο Λουξεμβούργο Καλλιόπη Αβραάμ.

    Την αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Λουξεμβούργο υποδέχτηκαν ο κ. Σκουρής και ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Bo Vesterdorf.

    Μετά τις προσφωνήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε τη χρυσή βίβλο του Δικαστηρίου και ακολούθησε δεξίωση.

    Με τη συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λουξεμβούργο, ο οποίος ακολούθως αναχώρησε για τις Βρυξέλλες.

    Απόψε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει ιδιωτικό δείπνο με τον Κοινοτικό Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Εκπρόσωπος Τύπου UNOPS - Μονή Αποστόλου Ανδρέα ---------------------------------------------- Την ικανοποίηση της UNOPS για την επανέναρξη των εργασιών αναστύλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, εξέφρασε με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της UNOPS Ντομινίκ Λάρσιμοντ.

    ''Λάβαμε μια θετική απάντηση από την κυπριακή κυβέρνηση και σκοπεύουμε να αρχίσουμε δουλειά στο τέλος του χρόνου, ελπίζουμε το Δεκέμβρη. Αναμένουμε πως το έργο θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο'', είπε η κ. Λάρσιμοντ.

    Καρογιάν - Υπουργικό - Απόστολος Ανδρέας ---------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε χθες υπό τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, αποφάσισε όπως ξεκινήσουν οι εργασίες αναπαλαίωσης της κατεχόμενης από τους Τούρκους Μονής του Αποστόλου Ανδρέα με βάση το σχέδιο Β, που προβλέπει τη διατήρηση των τοίχων και των καμάρων στην είσοδο της εκκλησίας καθώς και την ακριβή αποτύπωση της Μονής στη σημερινή της μορφή.

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως το Υπουργικό μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον ΥΠΕΞ σε σχέση με το θέμα αυτό ''αποφάσισε να διαβιβάσει στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και στην UNOPS την απόφασή του όπως ξεκινήσουν οι εργασίες αναπαλαίωσης της Μονής με βάση το σχέδιο Β''.

    Καρογιάν - Υπουργικό - Λιβύη - Αρση κυρώσεων -------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια αποφάσισε τη συμμόρφωση της Κύπρου με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Λιβύης.

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως το Σώμα αποφάσισε την άρση όλων των απαγορευτικών μέτρων κατά της Λιβύης ''και καλεί τα αρμόδια όργανα, τα αρμόδια Υπουργεία και όλες τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας να ενεργήσουν για την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος στον τομέα της ευθύνης τους''.

    Καρογιάν - Υπόθεση Λοϊζίδου --------------------------- Αναβολή της συζήτησης για μια εβδομάδα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της απόφασης για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου αποφάσισε η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Ερωτηθείς για το σκεπτικό της απόφασης αυτής, ο κ. Καρογιάν είπε πως ''είναι μια πολύ λεπτή και ευαίσθητη φάση'' και πως δεν θα ήταν υποβοηθητικό να μπει σε λεπτομέρειες.

    ''Η κυπριακή κυβέρνηση έχει διατυπώσει τις θέσεις της ξεκάθαρα εδώ και αρκετό καιρό. Εμείς επιδιώκαμε και επιδιώκουμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την εμπλοκή της ΕΕ στο συγκεκριμένο αυτό θέμα και συνεχίζουμε να θέλουμε να υπάρχει κοινή θέση των 25,'' είπε.

    Βασική επιδίωξη της Κύπρου, πρόσθεσε, είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ όπως επίσης και η καταβολή της επιδικασθείσας αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου.

    Υπόθεση Λοϊζίδου - Νέα αναβολή - Δηλώσεις ----------------------------------------- Ολιγόλεπτη ήταν η χθεσινή συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συζήτησε και πάλι την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Ε/Κ Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά την έναρξη της συνεδρίας ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ιταλίας στην Επιτροπή ζήτησε και πήρε αναβολή της συζήτησης για μια βδομάδα, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβούλευση με στόχο να υπάρξει κοινό κείμενο αναφορικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ του 1998 στη συγκεκριμένη υπόθεση, που αφορά την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 900.000 δολαρίων στην κ. Λοϊζίδου.

    Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό ----------------------------------------- Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Denis MacShane δήλωσε προχθές ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων πως είναι προς το συμφέρον της Αγκυρας να κάνει τώρα ό,τι είναι δυνατό προς υποστήριξη μιας ενωμένης Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. MacShane προέβη στη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερώτηση του σκιώδους Υπουργού Ευρώπης Richard Spring ο οποίος ζητούσε όπως δοθεί κάθε δυνατή ενθάρρυνση στην Τουρκία να ετοιμασθεί για ένταξη στην ΕΕ ''λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή υποστήριξη που αυτή προσέφερε στα δυτικά συμφέροντα για πολλές δεκαετίες, όπως και τη θέση της σαν γέφυρα μεταξύ των δύο ηπείρων''.

    Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Κύπρος - Επίσκεψη --------------------------------------------------------- Εφθασε χθες στην Κύπρο για πραγματοποίηση διήμερης επίσκεψης αντιπροσωπεία της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η επίσκεψη στοχεύει στην ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από Κύπριους αξιωματούχους για θέματα που αφορούν τους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Ευρωβουλευτές Mechtild Rothe και Erica Mann της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Pilar Ayuso και τον Paolo Pastorelli της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών καθώς και τον Bill Newton Dunn της ομάδας των Φιλελευθέρων.

    Κύπριοι βουλευτές - Διάσκεψη Νέων Βουλευτών ------------------------------------------- Αναχωρούν σήμερα για τη Ρόδο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ντίνος Χατζηνικόλας και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Σωτήρης Σαμψών για να συμμετάσχουν στην 4η Διάσκεψη Νέων Βουλευτών της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία οργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων

    ΗΕ - Κύπρος - Συνθήκη - Απαγόρευση ναρκών ----------------------------------------- Παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή σχεδόν του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάτω από τη μόνιμη απειλή περίπου 40.000 κατοχικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο νησί, η Κύπρος επικύρωσε φέτος τη Συνθήκη για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών και τη Σύμβαση της Οτάβας.

    Οπως είπε ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Πρώτη Επιτροπή των ΗΕ Γιώργος Χριστοφίδης, η επικύρωση αποτελεί ένδειξη της γνήσιας αφοσίωσης της χώρας στους διεθνείς κανόνες για τον αφοπλισμό αλλά και της πολιτικής της βούλησης για ειρήνη και συμφιλίωση στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στην κατάθεση από μέρους της Κύπρου του οργάνου επικύρωσης της Συνθήκης Απαγόρευσης των Ναρκών Κατά Προσωπικού, είπε ότι η Κύπρος τάσσεται μαζί με τη διεθνή κοινότητα στην εξάλειψη της απάνθρωπης πολεμικής μεθόδου των ναρκών και εκτός από τη δέσμευσή της στους διεθνείς κανόνες, όπως αυτοί καταγράφονται στη Συνθήκη, έχει επιπλέον κάνει συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως την αποναρκοθέτηση ναρκοπεδίων και την καταστροφή αποθηκευμένων ναρκών.

    Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ρομάνο Πρόντι - Διάσκεψη Τύπου --------------------------------------------------- Κατευθύνσεις σε μείζονα ζητήματα θα πρέπει να δώσουν οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, κατά την καθιερωμένη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Για την οικονομία, ο κ. Πρόντι περιμένει την υποστήριξη της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Επιτροπή για την υλοποίηση των 29 σχεδίων διευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των μεταφορών (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομοι), της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Πρόντι χαρακτήρισε την πρόταση ολοκληρωμένο «πακέτο» με μηχανισμούς υλοποίησης. Το κόστος των έργων εκτιμάται σε 220 δις ευρώ έως το 2010, ενώ όπως είπε ο σχετικός κατάλολογος με τις προτεραιότητες συντάχθηκε με αντικειμενικά κριτήρια.

    Επιτροπή Μεσογειακών Υποθέσεων Σοσιαλιστικής Διεθνούς - Κυπριακό

    Ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο ενέκρινε η Επιτροπή Μεσογειακών Υποθέσεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που συνήλθε χθες στο Σπλιτ της Κροατίας.

    Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση ----------------------------- Την αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένες για το τέλος του μήνα, χαιρέτισαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων, που συναντήθηκαν χθες στο Λήδρα Πάλας.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πρεσβευτή της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα ε/κ και τ/κ κόμματα θα συναντηθούν ξανά στις 22 Δεκεμβρίου.

    Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων ''χαιρετίζουν τις αποφάσεις για ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων και υποστηρίζουν την αποναρκοθέτηση του νησιού''.

    Οι ηγέτες και εκπρόσωποι των κομμάτων αντάλλαξαν απόψεις επί των εξελίξεων στο Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την προώθηση της επαναπροσέγγισης σε όλα τα επίπεδα χωρίς κανένα εμπόδιο'', ανέφερε ο κ. Βάρσο.

    Ακιντζί - Ταλάτ - ''Εκλογές'' - Παπανδρέου - Γκιουλ --------------------------------------------------- Κατά 3.600 ''ψηφοφόρους'' αυξήθηκε ο ''εκλογικός κατάλογος'' σε σχέση με τις περσινές λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος τόνισε πως δεν θα πρέπει να παρέμβει κανείς στις ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ακκιντζί σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 1.700 άτομα που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ οι υπόλοιποι 1.900 έλαβαν τη λεγόμενη ιθαγένεια του ψευδοκράτους μετά από μια απλή απόφαση του κατοχικού καθεστώτος.

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκτιμά ότι ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν τη λεγόμενη ιθαγένεια δεν θα είναι τόσο ψηλός όσο νομίζουν ορισμένοι.

    Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΡΤΚ, ''η χθεσινή διαδήλωση και η δημοσιότητα που της δόθηκε, ιδιαίτερα στην Τουρκία, ενήργησε αποτρεπτικά υπό την έννοια ότι δεν θα συνεχίσει (το κατοχικό καθεστώς) να δίνει την ιθαγένεια''.

    Σε σχέση με τις προσδοκίες του από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου, ο κ. Ταλάτ είπε ότι τέτοιες συναντήσεις είναι πολύ χρήσιμες και πολύ εποικοδομητικές.

    Οπως ανέφερε ο ηγέτης του ΡΤΚ, ο Αμπτουλάχ Γκιουλ γνωρίζει αρκετά καλά το Κυπριακό και κατανοεί τη σημασία της λύσης του προβλήματος και για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας και η συμπεριφορά του θα κινηθεί σε αυτά τα πλαίσια.

    Ερωτηθείς αν πρόκειται να γίνουν οποιαδήποτε βήματα σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Ταλάτ είπε πως δεν νομίζει ότι θα συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    ''Χωρίς αλλαγή στο πολιτικό κλίμα στη βόρεια Κύπρο, θα είναι απίθανο να γίνουν βήματα μπροστά ή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις'', είπε ο κ. Ταλάτ.

    Κύπριος Πρεσβευτής - ''Πρεσβευτής της Χρονιάς'' στη Χάγη ------------------------------------------------------- Ο τιμητικός τίτλος του ''Πρεσβευτή της Χρονιάς'' στη Χάγη απονεμήθηκε φέτος στον Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη Ευριπίδη Λ. Ευρυβιάδη. Η απονομή έγινε σε ειδική τελετή τη Δευτέρα στη Χάγη από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «Φίλοι του Σάουρ» (Stichting Vrienden van Sauer). Το ίδρυμα αυτό γιορτάζει φέτος 75 χρόνια επιτυχούς φιλανθρωπικής δράσης στην Ολλανδία.

    Το βραβείο απονέμεται ετησίως και συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 2.500 ευρώ. Ο τιμηθείς Κύπριος διπλωμάτης εξέφρασε στους διοργανωτές την επιθυμία όπως το ποσό αυτό κατατεθεί στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις «Κάνε μια Ευχή».

    Υπουργός Γεωργίας - Εγκαίνια Γεωργικής Εκθεσης ---------------------------------------------- Ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου δήλωσε χθες ότι η Κύπρος ''μετά από μακρές και επίμονες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ κατόρθωσε να πετύχει ψηλές ποσοστώσεις γεωργικών προϊόντων που εντάσσονται στο σύστημα των εγγυήσεων της Ενωσης και τυγχάνουν επιδοτήσεων και στήριξης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γεγονός που εγγυάται το εισόδημα των γεωργών μας''.

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια της 13ης Παγκύπριας Γεωργικής Εκθεσης στη Διεθνή Εκθεση Κύπρου, ο κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι η χώρα μας ''είναι ίσως η μόνη από τις υποψήφιες χώρες που εξασφάλισε το δικαίωμα να παρέχει συμπληρωματικές επιδοτήσεις από εθνικούς πόρους ώστε οι παραγωγοί μας να παίρνουν οπωσδήποτε το ίδιο επίπεδο ενισχύσεων με τους παραγωγούς της ΕΕ''.

    Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι από την 1η Μαΐου 2004, η Κύπρος θα υιοθετήσει πλήρως την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, κυρίως μέσω του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006, ''το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ και θα έχει συνολικό κόστος 132.800.000 ευρώ''.

    ΑΠΟΕΛ - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Αποκλεισμός ---------------------------------- Ο ΑΠΟΕΛ έχασε χθες βράδυ στη Μαγιόρκα από την ομώνυμη ομάδα με 4-2 και αποκλείστηκε από τη διοργάνωση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Στον πρώτο αγώνα που έγινε στη Λευκωσία ο ΑΠΟΕΛ είχε ηττηθεί με 21.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ------------------------ Αρνητικά για έβδομη κατά σειρά ημέρα έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από την περιφέρεια. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,18%, κλείνοντας στις 87,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 587 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να έχει απορροφήσει το 42,2% του τζίρου.

    [10] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    [11] (Κ) Βρυξέλλες - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εναρξη - Παπαδόπουλος

    Με σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης αρχίζει σε λίγο στις Βρυξέλλες τις εργασίες του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει και η Κύπρος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε ήδη στο κτίριο που στεγάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έτυχε υποδοχής από τον προεδρεύοντα αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χθες βράδυ, ύστερα από επίσκεψη στο Λουξεμβούργο, συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Θεόφιλος Θεοφίλου.

    Η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι, θα ασχοληθεί με το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Η ιταλική προεδρία καταβάλλει έντονες προσπάθειες να περιορίσει τις διαφωνίες των μελών και υπό προσχώρηση χωρών πάνω σε σειρά διατάξεων που έχουν προταθεί από τη Συντακτική Συνέλευση.

    [12] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ερέλ - ''Σημαία''

    Ο αρχηγός του κόμματος ''Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση'' Αλί Ερέλ ανέφερε πως οι Ε/Κ ''θα πρέπει να συνηθίσουν στην ύπαρξη σημαίας των Τ/Κ''.

    [13] (Κ) ΕΕ - Βρυξέλλες - Συνόδος κορυφής - Εναρξη εργασιών

    Αρχισαν στις 10.00 τοπική ώρα (11.00 ώρα Κύπρου) στις Βρυξέλλες οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [14] (Κ) Ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα - Ευρωεκλογές - Ομήρου

    Την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, στη βάση κοινού προγράμματος και κοινής επικοινωνιακής στρατηγικής, αποφάσισαν χθες στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνήλθαν στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [15] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογικοί Καταλόγοι'' - Αύξηση

    Eνώ πριν από μερικές εβδομάδες είχε ανακοινωθεί ότι οι εγγεγραμμένοι στους ''εκλογικούς καταλόγους'' στα κατεχόμενα είναι 137.500, χθες ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός τους έφθασε στους 140.832, χωρίς να αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω αφού θα προστεθούν όσοι πήραν ''ιθαγένεια'' στην περίοδο από 30 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Οκτωβρίου και θα θελήσουν να εγγραφούν στους καταλόγους.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τις ''εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης'' μέχρι σήμερα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους ''εκλογικούς καταλόγους'' αυξήθηκε κατά 7.000.

    Ο κ. Ακιντζί επέκρινε την ψευδοκυβέρνηση για την παραχώρηση της λεγόμενης ιθαγένειας στις παραμονές ''εκλογών'' και είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις αρχές κράτους δικαίου.

    Ο κ. Ακιντζί κάλεσε σε συνάντηση τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν το θέμα. Ο Αλί Ερέλ, του κόμματος Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση απάντησε καταφατικά και αμέσως, κάτι που ακόμη δεν έπραξε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Αναφερόμενος στον αριθμό των εγγεγραμμένων στους ''εκλογικούς καταλόγους'', ο κ. Ερέλ εισηγείται όπως στις ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου μην ψηφίσουν οι αποκτήσαντες πρόσφατα την ''ιθαγένεια''.

    [16] (Κ) ΓΓ Ισλαμικής Διάσκεψης - ΓΓ ΟΗΕ - Κύπρος

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης Απτελουαχέντ Μπελκεζίζ στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης των εργασιών της 10ης Διάσκεψης Κορυφής των ισλαμικών κρατών, που άρχισαν σήμερα στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, δήλωσε την ετοιμότητα του Οργανισμού να βοηθήσει τις δυο πλευρές στην Κύπρο να εξεύρουν μέσω διαλόγου κατάλληλη βάση για εφαρμογή του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Μαροκινός Γενικός Γραμματέας του ΟΙΔ είπε επίσης πως '' ο Οργανισμός καλωσόρισε τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και τη πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, στη βάση της ισότητας''.

    [17] (Κ) ΗΕ - Αποναρκοθέτηση - Εμπειρογνώμονας ΟΗΕ

    Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι βρίσκεται στην Κύπρο εμπειρογνώμονας του διεθνούς οργανισμού για την απομάκρυνση των ναρκών κατά προσωπικού, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα αποναρκοθέτησης.

    [18] (Κ) Βρυξέλλες - Επαφές Σημίτη

    Σύντομη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φερχόιγκεν

    Το Κυπριακό και η Διακυβερνητική Διάσκεψη για το ευρωπαϊκό σύνταγμα ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο χθεσινοβραδινό δείπνο στις Βρυξέλλες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [20] (Κ) Χριστόφιας - Επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου - Ρότε

    Οσο κοντεύει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Ενωση θα αυξάνει την πίεση της προς την Τουρκία για να υποβοηθήσει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ Μέχτιλντ Ρότε, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι είναι αδύνατο η Τουρκία να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της στην Ενωση, με άλυτο το Κυπριακό, δείχνουν την αύξηση της πίεσης προς την Αγκυρα.

    [21] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,31  (-0,35)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    489.162
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    289.000    347,70  (-1,21)
    FTSE Med 100 **                             5.618,04  ( 1,13)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    223.313     99,57  (-0,27)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     27.141     74,98  ( 0,04)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.792     16,75  (-0,36)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     24.933     58,89  (-1,36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.347     77,55  (-0,30)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     42.517     21,80  (-1,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     15.008     75,35  ( 0,12)
    Ετ. Πληροφορικής              £     11.830      3,68  (-1,87)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     27.355     12,72  (-0,93)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,88  (-5,19)
    Ξενοδοχεία                    £     50.852     42,94  ( 0,73)
    Αλλες Εταιρείες               £     43.134     80,39  (-0,43)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Ογδοη κατά σειρά πτώση

    Χωρίς δυνάμεις να αναστρέψει την αρνητική πορεία των τελευταίων ημερών παρουσιάστηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει αρνητικά για όγδοη κατά σειρά συνάντηση. Η αγορά κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,35%, κλείνοντας στις 87,31 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 489 χιλιάδες λίρες, με τη Λαϊκή Τράπεζα να συγκεντρώνει σχεδόν το 1/3 της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας, αξίας 145 χιλιάδων λιρών.

    [23] (Κ) Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Επίσκεψη

    [24] (Κ) Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ολοκλήρωση εργασιών

    Ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι σημερινές εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις οποίες έλαβαν μέρος οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθώς και όλοι οι ΥΠΕΞ των 15 κατών μελών της ΕΕ, των 10 υπό ένταξη χωρών καθώς και των τριών υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Ομιλία

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να προβάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σε περίπτωση που το Κυπριακό δεν επιλυθεί πριν από την ένταξη της Κύπρου, διαβεβαίωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε το European Policy Centre όπου ήταν ο κύριος ομιλητής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το Σχέδιο Ανάν είναι το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για το Κυπριακό που έγινε ποτέ και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη, οποιαδήποτε στιγμή, να αρχίσει ουσιαστικές συνομιλίες για λύση.

    Επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί αλλαγές οι οποίες βρίσκονται μέσα στις παραμέτρους του σχεδίου και δεν το καταστρέφουν αλλά το καταστούν πιο βιώσιμο και λειτουργικό.

    Στην ομιλία του με τίτλο «Το κυπριακό πρόβλημα - Προοπτικές για λύση», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα πρόσφατα «μεγάλα γεγονότα» στο Κυπριακό, και αναφέρθηκε στην υποβολή του Σχεδίου Ανάν και το ορόσημο της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης». Αυτά τα δύο γεγονότα, άλλαξαν το σκηνικό στο Κυπριακό», σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Για το Σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι το «πιο ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση όλων των πτυχών του Κυπριακού».

    Σημείωσε ότι δεν υπήρξαν ποτέ διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πριν από το Σχέδιο Ανάν, συμπλωρώνοντας ότι το σχέδιο αυτό «άνοιξε τις πόρτες για σοβαρές διαπραγματεύσεις».

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το σχέδιο υποτίθετο πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως έχει, ωστόσο, πολλά σημεία πρέπει να ολοκληρωθούν τα οποία στοχεύουν στη βελτίωσή του ώστε να το καταστήσουν πιο λειτουργικό και πιο βιώσιμο.

    «Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι όλες οι εισηγήσεις για βελτιώσεις δεν στοχεύουν στο να διαταράξουν την ισορροπία αλλά είναι μέσα στις παραμέτρους και δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο του Σχεδίου», είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σημείωσε, πάντως, πως το σχέδιο αυτό είναι το πιο ολοκληρωμένο "και το αποδεχόμαστε ως βάση για διαπραγμάτευση".

    Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να αρχίσει «άμεσα, ακόμη και σήμερα, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καθυστέρηση».

    Αναφερόμενος στη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι ο κατοχικός ηγέτης θεωρεί το σχέδιο «νεκρό» και υποστηριζόμενος από την Αγκυρα, δηλώνει ότι δεν είναι βάση για διαπραγμάτευση.

    «Το όραμα του Ντενκτάς είναι εφιάλτης», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, εξηγώντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θέλει δύο κράτη και χωριστή κυριαρχία κάτι που είναι πραγματικά «εφιάλτης για την Κύπρο».

    «Είναι αδιανόητο τώρα στην ΕΕ, όπου έχουν πέσει οι διαχωριστικές γραμμές, σε ένα νησί τόσο μικρό να υπάρχουν δύο χωριστά κράτη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Υποστήριξε τη θέση αυτή, εξηγώντας ότι η ε/κ κοινότητα αποτελεί το 82% και οι Τ/Κ το 18% του συνολικού πληθυσμού ενώ όσον αφορά την ιδιοκτησία γης, οι Τ/Κ έχουν 12,9% και το υπόλοιπο είναι για τους Ε/Κ, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους. «Ετσι δεν υπάρχει μια περιοχή όπου η ιδιοκτησία Τ/Κ είναι πλειοψηφία, για να δικαιολογεί την ύπαρξη δύο κρατών», συνέχισε.

    Αναφερόμενος στην υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ήταν «ιστορική στιγμή η συμμετοχή στην διεύρυνση», προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει αναλάβει και υποχρεώσεις και πρέπει να συμμορφώνεται με το κοινοτικό κεκτημένο και να αλλάξει τις αντιλήψεις και θεσμούς της. Οχι μόνο άνοιξε προοπτικές για ευημερία αλλά επίσης και υποχρεώσεις», σημείωσε.

    «θέλουμε να καταστούμε εποικοδομητικό μέλος και όχι προβληματικό μέλος», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θέλει να εκτελεί τα καθήκοντά της και να εκπληροί τις υποχρεώσεις της», σημείωσε ο Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές για λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι αποφάσεις για την Κύπρο λαμβάνονται από την Αγκυρα, λέγοντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς επηρεάζει την Αγκυρα, και το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η υπογραφή του «πλαισίου για τελωνειακή ένωση» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, κάτι που απέδειξε ότι ο κ. Ντενκτάς έχει επιβάλει τη θέλησή του στην τουρκική κυβέρνηση.

    Παρά το αδιέξοδο στις συνομιλίες, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, όλοι λένε, και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, ότι δεν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες πριν από την «ψηφοφορία» στα κατεχόμενα.

    Πιστεύουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι η ένταξη στην ΕΕ θα αποτελέσει «καταλύτης για τους Τ/Κ γιατί θα είναι ισότιμοι πολίτες της Ενωσης».

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι όταν ο κ. Ντενκτάς είχε άρει μερικώς τους περιορισμούς στη διακίνηση, είχε εκφοβίσει ότι θα «υπήρχαν σφαγές ανάμεσα στους ΕΚ και Τ/Κ όπως εκείνες στη Βοσνία» και σε άλλες περιπτώσεις. «Δεν υπήρξε ούτε μια μεμονωμένη περίπτωση», ανέφερε ο Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι «όσο παραμένει ο κ. Ντενκτάς ηγέτης των Τ/Κ δεν υπάρχει προοπτική για επανέναρξη οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων στη βάση του Σχεδίου Ανάν και να υπάρξει λύση».

    Ο δρόμος προς την 1η Μαϊου 2004, συνέχισε, «δεν έχει επιστροφή και καλούμε τους Τ/Κ συμπατριώτες μας να συμμεριστούν μαζί μας αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Αν η Κύπρος θα ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ, όλοι θα επωφεληθούμε. Αν δεν επιλυθεί πριν από το Μάιο, θα υπάρξουν πρακτικά προβλήματα για τους Ε/Κ που μπορεί να εμποδίζουν την Κύπρο από την πλήρη ένταξή στην ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ωστόσο, είπε ότι η ε/κ πλευρά θα επιμένει και αν δεν υπάρξει λύση, «θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας", προσθέτοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της τουρκικής εφημερίδας "Βατάν", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ένα θέμα που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι η δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο».

    Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι με την ένταξη τον ερχόμενο Μάιο, η Κύπρος θα έχει τα ίδια δικαιώματα με όλα τα κράτη μέλη. «Τα βέτο", είπε, "ανήκουν στους μεγάλους, είναι πιο πειστικά όταν προέρχονται από μια μεγάλη χώρα» για να συνεχίσει ότι «θεωρούμε πολύ άσοφη κίνηση από μέρους της Κύπρου τη λήψη αυτού του μέτρου». Τόνισε ότι η Κύπρος επιθυμεί στην ΕΕ μιαν Τουρκία, η οποία «να συμπεριφέρεται σαν ευρωπαϊκή χώρα», κάτι το οποίο θα ήταν προς το συμφέρον και της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ορματίζεται μιαν «ένωση χωρών της Ευρώπης που θα έχουν ίσα δικαιώματα, σεβασμό προς τον πολιτισμό και ευημερία». Πρόσθεσε ότι οι μικρές χώρες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συνεισφορά και είναι πάνω σε αυτό το σημείο που επιθυμεί αλλαγές στη νέα συνθήκη της Ευρώπης.

    Για το πώς βλέπει το ρόλο της Κύπρου στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη διάρκεια δείπνου που είχε χθες βράδυ ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν είπε ότι στην αποστολή του είναι και η βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες εκτός της ΕΕ και εδώ η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα με τις αραβικές χώρες.

    «Διαβεβαίωσα τον κ. Φερχόιγκεν ότι θα εκμεταλλευθώ τις επαφές μου» έτσι ώστε η Κύπρος να μπορεί να συνεισφέρει στην πολιτική της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση για το ρόλο των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι Βρετανοί «φρόντισαν πολύ καλά και ενσωμάτωσαν, διεύρυναν και βελτίωσαν τα δικαιώματά τους μέσα στο Σχέδιο Ανάν».

    Για το θέμα των εποίκων, είπε ότι είναι μία από τις κύριες πτυχές του Κυπριακού και ότι στο Σχέδιο Ανάν περιλαμβάνεται η παραμονή 35-45 χιλιάδων εποίκων στην Κύπρο μετά τη λύση. Ωστόσο, στην πρόσφατη έκθεση του Φινλανδού Εισηγητή για τον εποικισμό των κατεχομένων Λάακσο Γιάκο έγινε αναφορά σε 119 χιλιάδες "και αυτό με έχει ανησυχήσει πολύ», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι επιθυμεί να δει μερικές διευκρινίσεις στο θέμα αυτό στο σχέδιο Ανάν και πιο ξεκάθαρες πρόνοιες.

    Τέλος είπε ότι η Κύπρος δεν φέρει οποιαδήποτε ένσταση για να περιληφθεί η τουρκική ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ.

    [26] (Κ) Ιταλική Προεδρία-Διακυβερνητική

    Προσέγγιση των απόψεων σε ορισμένα σημεία του ευρωπαϊκού συντάγματος, αλλά και σημαντικές διαφωνίες σε κάποια άλλα, διαπίστωσε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

    [27] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - ΚΥΠΕ

    Μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν και να οδηγηθεί το Κυπριακό προς λύση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν "έχει τα καλά και τα κακά του".

    [28] (Κ) Διακυβερνητική Διάσκεψη - Παρέμβαση Προέδρου Δημοκρατίας

    Τις θέσεις της Κύπρου σε όλα τα θέματα του σχεδίου του ευρωπαϊκού συντάγματος έθεσε στους άλλους ηγέτες των χωρών της ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την πρωινή συνεδρίαση, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, στις Βρυξέλλες.

    Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε τη διατήρηση του σημερινού συστήματος ένας Επίτροπος ανά χώρα-μέλος, ένας Επίτροπος-μια ψήφος, με σαφή τομέα αρμοδιότητας. Υποστήριξε την ανάγκη διατήρησης της αρχής αυτής ώστε να υπάρξει απόλυτη ισότητα στη συμμετοχή και τις διεργασίες της Ένωσης.

    Μια Επιτροπή όπου μόνο οι μισοί Επίτροποι μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα δεν μπορεί να εξασκήσει, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το σημαντικό ρόλο που της έχει αποδοθεί. Συνεπώς δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση που στα μάτια των πολιτών της Ευρώπης να φαίνεται ότι μειώνει ή που να θέτει υπό αμφισβήτηση το κύρος και την αντιπροσωπευτικότητα της Επιτροπής.

    Συμφωνούμε, συνέχισε, με τις προτάσεις και τις απόψεις της ίδιας της Επιτροπής για ομαδοποίηση των Επιτρόπων μέσα στα πλαίσια της διατήρησης της αποτελεσματικότητάς της.

    Για τη δημιουργία της θέσης Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος συμφωνεί με τη διπλή αρμοδιότητα που έχει αποδοθεί στον Υπουργό Εξωτερικών, αφού έτσι διασφαλίζεται ότι ο θεσμός αυτός θα τηρεί τις κοινοτικές διαδικασίες σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής και, παράλληλα, θα ενεργεί διακυβερνητικά στους υπόλοιπους τομείς της αρμοδιότητας του. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπεί και την Επιτροπή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει με την ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπής να έχει δικαίωμα ψήφου για όλα τα ζητήματα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της υφιστάμενης κατανομής των εδρών, ώστε οι μικρές χώρες όπως η Κύπρος να μην οδηγηθούν στην απώλεια μιας έδρας. Η μείωση του ελάχιστου ορίου συμμετοχής κρατών στο Κοινοβούλιο μειώνει τη δυνατότητα να αντιπροσωπευθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις των μικρών χωρών και θα δυσχεράνει τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές του, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Για τη δημιουργία θέσης Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος θεωρεί χρήσιμη την αποσαφήνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του μακροχρόνιου Προέδρου, θεσμό που η Κύπρος έχει αποδεχθεί.

    "Δεν ευνοούμε την ανάληψη οποιουδήποτε συντονιστικού ρόλου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά υποστηρίζουμε τη διατήρηση του ρόλου αυτού που αποδόθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στη Σεβίλλη", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Για την Προεδρία των Συμβουλίων, τάχθηκε υπέρ του θεσμού της ομαδικής προεδρίας απαρτιζόμενης από τρεις ή τέσσερις χώρες για θητεία ενός έτους, προσθέτοντας πως "θεωρούμε αναγκαία τη διατήρηση του θεσμού της εκ περιτροπής άσκησης της προεδρίας των Συμβουλίων".

    Συμφώνησε με τη συμβιβαστική πρόταση της Ελλάδας για λήψη απόφασης για τη σύνθεση των Συμβουλίων με ομοφωνία σε πρώτο στάδιο, και ακολούθως με ειδική πλειοψηφία.

    Τέλος, συμφώνησε με την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων, αλλά για θέματα και δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση του κοινού συμφέροντος.

    [29] (Κ) Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Εμπορίου - Επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου

    Την πιθανότητα η Κύπρος να καταστεί ένα ευρωπαϊκό κέντρο σε ό,τι αφορά τον νευραλγικό τομέα της έρευνας και εξέλιξης, διερεύνησαν σήμερα τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο.

    [30] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ρώμη - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου είχε σήμερα στη Ρώμη συνάντηση με τον Ιταλό Υπουργό Περιφερειακών Υποθέσεων Enrico La Loggia, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και εισηγήσεις για την αναβάθμιση των σχέσεων και την περαιτέρω συνεργασία των δύο Υπουργείων.

    [31] (Κ) Εβελίνα Γεωργιάδου - Διευθύντρια ΚΟΕ

    [32] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Γάζα - Καταδίκη επίθεσης

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας η οποία προκάλεσε το θάνατο Αμερικανών πολιτών.

    [33] (Κ) Κοξ - "Εκλογές" - Κυπριακό - Ευρωεκλογές

    Την ελπίδα ότι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα θα δημιουργήσουν μια δυναμική για αλλαγή της σημερινής κατάστασης, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    [34] (Κ) Σύνοδος Κορυφής - Σημίτης - Παπανδρέου

    Την ανάγκη επίτευξης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων επεσήμανε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Η επισήμανση αυτή έγινε σε συνάντηση που είχαν οι δύο Πρωθυπουργοί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, και με την ανάγκη αυτή συμφώνησε και ο κ. Ερντογάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 16 October 2003 - 17:49:27 UTC