Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Κυπριακό -Τουρκία
  • [02] (K) Χρίστου - Θεοδώρου - Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών
  • [03] (Κ) Ραδιομαραθώνιος Αγάπης - Δεύτερη ημέρα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (K) ΜακΣέιν - Βίλιερς - Αγνοούμενοι
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Τ/Κ δημοσιογράφοι - Κατοχικές δυνάμεις - "Δυσφήμιση"
  • [09] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νεπάλ - Αστυνομικοί
  • [10] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Λονδίνο - Συναντήσεις
  • [12] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Βερολίνο - Επίσκεψη
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμό (1)
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Ιρλανδός Πρωθυπουργός - Επίσκεψη
  • [16] (Κ) Μαυρογιάννης - ΟΗΕ - Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες
  • [19] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αμμόχωστος - Ε/Κ
  • [20] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας - Κυπριανού
  • [21] (Κ) Περδίκης - Σχέδιο Ψηφίσματος - Βουλή - Κεραία

  • [01] (Κ) ΕΕ - Κυπριακό -Τουρκία

    Eμμεση αλλά σαφέστατη προειδοποίηση στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, θα απευθύνει αύριο Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της υιοθέτησης του κειμένου της στρατηγικής για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο κεφάλαιο για την Τουρκία του κειμένου της στρατηγικής για τις υποψήφιες χώρες, η διατύπωση για το Κυπριακό θα καταλήγει ως εξής: «Η απουσία λύσης θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας».

    [02] (K) Χρίστου - Θεοδώρου - Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών

    [03] (Κ) Ραδιομαραθώνιος Αγάπης - Δεύτερη ημέρα

    Συνεχίζεται και λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα ο 14ος Ραδιομαραθώνιος Αγάπης για παιδιά με ειδικές ανάγκες που άρχισε χθες στις 6 το πρωί.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι του Σαββάτου μεταξύ Ομόνοιας και Απόλλωνα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Βρετανό ομόλογό του, η σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, η μελέτη ξένων εμπειρογνωμόνων για το κόστος της λύσης που αναμένεται να ετοιμαστεί πριν από το τέλος του χρόνου, καθώς και ο σεισμός που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη Λεμεσό.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ο Θεοδώρου προτίμησε να πιει καφέ'' γράφει ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου προτίμησε ''να πάει να πιει τον καφέ του'' παρά να μεταβεί μαζί με τον κ. Αναστασιάδη στο διάδρομο των αποδυτηρίων του ΓΣΠ στον αγώνα Ομόνοιας - Απόλλωνα, όπου ''αστυνομικοί κτυπούσαν ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα'', σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Απόλλωνα Γιώργο Παπά. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο ανέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Λονδίνο ότι το σχέδιο Ανάν είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για διευθέτηση του Κυπριακού.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Η υπεροψία και μέθη της εξουσίας'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η σύλληψη του γυμναστή του Απόλλωνα Αντώνη Κέζου, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα του περασμένου Σαββάτου Απόλλωνα Ομόνοιας στο ΓΣΠ προσλαμβάνει διαστάσεις. Η αντιπαράθεση μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Δώρου Θεοδώρου εντάθηκε ακόμη περισσότερο με τον πρώτο να επικρίνει τη στάση της αστυνομίας και του Υπουργού και το δεύτερο να μιλά για παρεμπόδιση του αστυνομικού έργου από τον κ. Αναστασιάδη. Αλλού αναφέρει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πολιτική του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αποκρυσταλλώνεται σιγά-σιγά και αυτή υποδηλώνει πλήρη υποστήριξη προς τον κατοχικό ηγέτη.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κασέτες-φωτιά έχει ο Θεοδώρου'' ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρου Θεοδώρου δήλωσε χθες ότι έχει στην κατοχή του κασέτες-φωτιά, οι οποίες όπως ισχυρίστηκε μπορούν να ''κάψουν'' αρκετούς, οι οποίοι είχαν σχέση με τα επεισόδια. Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι σε αυτές έχουν καταγραφεί όλα τα γεγονότα, αλλά, όπως είπε, πρόθεσή του δεν είναι να τις δώσει στη δημοσιότητα, γιατί εάν το πράξει θα εκτεθούν πολιτικά πρόσωπα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι πέντε μέλη του αμερικανικού Ιδρύματος Κάρτερ αναμένονταν να φθάσουν στα κατεχόμενα χθες βράδυ μέσω Τουρκίας για να μελετήσουν τον τρόπο διεξαγωγής των λεγόμενων εκλογών στο ψευδοκράτος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εμφύλιος για το ποδόσφαιρο'' ότι μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΣΥ ξέσπασε καυγάς για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στο ντέρμπι μεταξύ Ομόνοιας και Απόλλωνα και τη στάση της Αστυνομίας, ενώ σημειώνει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα ανακοινώσει σήμερα μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου ομάδα τεσσάρων ξένων εμπειρογνωμόνων θα δώσει μια προκαταρκτική εκτίμηση για το οικονομικό κόστος της λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Ναρκοθετούν...την ειρήνη'' γράφει ότι την ίδια στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει την αποφασιστικότητα της να προχωρήσει μονομερώς στην καταστροφή των οκτώ ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς, τα οποία βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη, πληροφορίες φέρουν τον κατοχικό στρατό να τοποθετεί στα δικά του ναρκοπέδια αντιαρματικές νάρκες, παρακάμπτοντας έτσι τη Συνθήκη της Οτάβας που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού. Αλλού αναφέρει πως σύσκεψη υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα για συζήτηση και έγκριση του Στρατηγικού Σχέδιο για τον Τουρισμό.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' προβάλλει στο κύριο θέμα δηλώσεις του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι Περιβαλλοντιστές θα απομακρύνουν τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες εάν οι ιδιοκτήτες τους δεν συμμορφωθούν με το νόμο να το πράξουν οι ίδιοι. Αλλού γράφει ότι σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στη Λεμεσό χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (K) ΜακΣέιν - Βίλιερς - Αγνοούμενοι

    Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμμερίζεται τις ανησυχίες της οργάνωσης των Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ που αγνοούνται μετά τα τραγικά γεγονότα της δεκαετίας του '60 και της δεκαετίας του '70 στην Κύπρο, αναφέρει ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις ΜακΣέιν σε απαντητική επιστολή του προς τη Βρετανίδα Ευρωβουλευτή Τερέζα Βίλιερς.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Κυπριακό -Τουρκία ------------------------- Eμμεση αλλά σαφέστατη προειδοποίηση στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, θα απευθύνει αύριο Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της υιοθέτησης του κειμένου της στρατηγικής για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο κεφάλαιο για την Τουρκία του κειμένου της στρατηγικής για τις υποψήφιες χώρες, η διατύπωση για το Κυπριακό θα καταλήγει ως εξής: «Η απουσία λύσης θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας».

    Με τη διατύπωση αυτή που εισηγήθηκε το γραφείο του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν συμφώνησαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι όλων των επιτρόπων, που συνήλθαν για να ετοιμάσουν την αυριανή συνεδρία της Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι η παραπάνω διατύπωση θα υιοθετηθεί ως έχει. Στο ίδιο κείμενο υπενθυμίζεται στην Αγκυρα ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αποτελούν μέρος του πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας.

    Αναφορικά με το θέμα των πολιτικών κριτηρίων που καλείται να εφαρμόσει η Τουρκία προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, στο κείμενο επισημαίνεται ότι έχει επιτευχθεί από την πλευρά της Αγκυρας «σημαντική πρόοδος» μέσω της υιοθέτησης των τεσσάρων μεταρρυθμιστικών «πακέτων».

    Ομως θα ζητείται από την Τουρκία αφενός μεν η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων και αφετέρου περαιτέρω βήματα στους τομείς: 1) της ελευθερίας έκφρασης, 2) της ελευθερίας συγκέντρωσης και διαδήλωσης, 3) της ελευθερίας άσκησης των πολιτιστικών δικαιωμάτων (μειονότητες, γλώσσες), 4) η συμμόρφωση στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (υπόθεση-Λοϊζίδου), 5) έλεγχος των στρατιωτικών δαπανών από τους πολιτικούς ώστε η Τουρκία να προσαρμοσθεί στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην τελευταία συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό επισημαίνοντας ότι σήμερα υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, διότι όπως είπε, τώρα λέμε ευθέως στην Τουρκία ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί, διότι διαφορετικά θα αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στην ενταξιακή της πορεία.

    Οπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αν θα πρέπει στο πλαίσιο της υιοθέτησης των εκθέσεων να σταλεί ένα μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους ενόψει των «εκλογών» στα κατεχόμενα, ώστε να ενθαρρυνθεί η ''ψήφος'' των κομμάτων της ''αντιπολίτευσης''. Τελικά η άποψη που επικράτησε είναι ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει, διότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια μορφή αναγνώρισης του Ραούφ Ντενκτάς και του κατοχικού καθεστώτος.

    Τέλος, στο κείμενο της στρατηγικής γίνεται γενική αναφορά στην πορεία προετοιμασίας των 10 υπό ένταξη χώρων, και ειδική στο Κυπριακό, όπου υπάρχει μια ιστορική αναδρομή των εξελίξεων από πέρυσι το Φθινόπωρο μέχρι σήμερα, ενώ τονίζεται πως πρέπει να βρεθεί λύση πριν από την 1η Μαϊου 2004, που θα ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι αν επιλυθεί το Κυπριακό, τότε η ΕΕ θα αποδεσμεύσει αμέσως 206 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων.

    Λονδίνο - Ιακώβου - Στρο - Κυπριακό ------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο δήλωσε χθες ότι για το Λονδίνο η μόνη ρεαλιστική βάση για διευθέτηση του Κυπριακού είναι το Σχέδιο Ανάν και χαρακτήρισε ως ενθαρρυντική την υποστήριξη που δίνει η κυπριακή κυβέρνηση στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση αυτή.

    Ο κ. Στρο μιλούσε μετά από συνάντηση στο Λονδίνο με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για λύση πριν την 1η Μαϊου 2004, και η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, οποτεδήποτε την καλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Στη σύντομη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στρο είπε ότι είναι «βέβαιος ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο στενοτέρων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

    «Ο Πρωθυπουργός μας, εγώ και όλοι οι συνεργάτες μας στην ΕΕ ελπίζουμε ότι θα είναι μια επανενωμένη Κύπρος που θα ενταχθεί στην ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι η μόνη ρεαλιστική βάση για διευθέτηση είναι εκείνη του Σχεδίου του ΓΓ και είναι ενθαρρυντικό ότι η κυβέρνηση της Κύπρου υποστηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη βάση», είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

    «Πιστεύουμε ότι η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, όλης της ΕΕ και της περιοχής σαν σύνολο», πρόσθεσε ο κ. Στρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία μπορεί να ασκήσει την επιρροή της στην Αγκυρα, κατευθείαν και μέσω της ΕΕ και των ΗΠΑ προς αλλαγή της τουρκικής στάσης, ο κ. Στρο είπε ότι η στάση της Βρετανίας ήταν πάντα εποικοδομητική, σε στενή συνεργασία με τον ΓΓ, και ότι θα εξακολουθήσει να είναι εποικοδομητική και ενεργητική.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ντενκτάς αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο στη λύση, ο κ. Στρο είπε πως «αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια διευθέτηση αποδεκτή από όλες τις πλευρές».

    Σε ερώτηση Τ/Κ δημοσιογράφου τι θα συμβεί με τους Τ/Κ αν τελικά ενταχθεί στην ΕΕ μια διαιρεμένη Κύπρος, ο κ. Στρο είπε ότι αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν όλοι οι Κύπριοι, ιδιαίτερα οι Τ/Κ.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για λύση πριν την πρώτη Μαϊου, και επανέλαβε τη θέση ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, οποτεδήποτε ο ΓΓ την καλέσει.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την αποχώρηση του κ. Στρο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν είναι αρκετή η αλλαγή στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας. Χρειάζεται, όπως είπε, αλλαγή πολιτικής στην Αγκυρα και κάλεσε όλους που είναι σε θέση να ασκήσουν την επιρροή τους προς αυτήν την κατεύθυνση να το πράξουν.

    Επίσης τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού ενώ δεν αποτελεί προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας ΕΕ, όπως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αποτελεί πολιτικό κριτήριο, το οποίο συνδέεται με τα άλλα κριτήρια.

    Στις συνομιλίες συζητήθηκε επίσης η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Νωρίτερα, ο κ. Ιακώβου είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις ΜακΣέιν.

    Ρωσία - Κύπρος - Κυπριακό ------------------ Με υποδείξεις και παραινέσεις προς την Αγκυρα κινείται η ρωσική διπλωματία στο Κυπριακό, με στόχο να πεισθεί η τουρκική πλευρά για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ανώτερη διπλωματική πηγή στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Η ίδια πηγή, μιλώντας στο ΚΥΠΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξέφρασε την εκτίμηση πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλει και στην προώθηση των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, και παρουσιάστηκε πεπεισμένη ότι τα όποια προβλήματα τυχόν προκύψουν στις διμερείς σχέσεις συνεπεία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα η ανάκληση της συμφωνίας για κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων, μπορούν να επιλυθούν κατά τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

    ''Η Μόσχα θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όχι μόνο των Ε/Κ και των Τ/Κ αλλά και της Τουρκίας και αυτό είναι ένα μήνυμα που διαβιβάζομε κατά τις επαφές μας με Τούρκους διπλωμάτες,'' είπε, τονίζοντας πως η όποια λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η ίδια πηγή επανέλαβε τη θέση ότι ο κύριος πρωταγωνιστής-μεσολαβητής στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι και πρέπει να παραμείνουν τα Ηνωμένα Εθνη και πρόσθεσε πως η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε πως η Ρωσία, που διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, θέτει το Κυπριακό σε συναντήσεις και επαφές με Τούρκους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να πεισθεί η Αγκυρα ότι η ίδια θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την επίλυση του προβλήματος.

    Αναφορικά με την κατάσταση στο νησί, η διπλωματική πηγή είπε πως το παρόν στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό, θέση που διατυπώνεται και σε αποφάσεις και ψηφίσματα της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό.

    Σε άλλη ερώτηση τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, έχοντας υπόψη το σχέδιο Ανάν.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Εκθεση Κομισιόν ---------------------------------- Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφορικά με την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία παρουσιάζουν την Αγκυρα να καταβάλλει προσπάθεια για τροποποίηση κάποιων σημείων που αφορούν τη σύνδεση του Κυπριακού και της υπόθεσης Τιτίνας Λοϊζίδου με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση.

    ''Οι πληροφορίες τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη επίσημη ενημέρωση,'' είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι πάντοτε γίνονται επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη συζήτηση κάποιων σημείων της έκθεσης και προφανώς αυτό γίνεται και με την Τουρκία.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει συγκεκριμένη παράγραφος που συνδέει το Κυπριακό με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες αλλά σημείωσε ότι δεν έχει υπόψη του την επίσημη έκθεση όπως θα εκδοθεί από την Κομισιόν.

    Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Παράνομη επίσκεψη ------------------------------------- Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πολιτική του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αποκρυσταλλώνεται σιγά - σιγά και αυτή υποδηλώνει πλήρη υποστήριξη προς τον κατοχικό ηγέτη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, επιτείνονται οι πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα βρεθεί στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, παρουσία που ο κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε παράνομη, ενώ για πληροφορίες περί παράδοσης της Αμμοχώστου είπε πως υπάρχει κάποια κίνηση αλλά δεν οδηγεί στο συμπέρασμα πως κάτι μεγάλο θα γίνει.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι σταδιακά αποκρυσταλλώνεται η πολιτική του κ. Ερντογάν έναντι του κατοχικού ηγέτη, και εξήγησε ότι αυτή εκδηλώνεται με την πλήρη υποστήριξη και στήριξη του κ. Ντενκτάς.

    ''Ο κ. Ερντογάν επαναλαμβάνει τις θέσεις για πολιτικές πραγματικότητες, για ύπαρξη δύο κρατικών οντοτήτων και προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τη μη αποδοχή της πρότασής του για τετραμερή διάσκεψη, η οποία ορθώς απορρίπτεται και από την Ελλάδα και από την Κύπρο,'' είπε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, όπως ο ίδιος δήλωσε, θεωρεί ότι η στάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιέσεις και οι παραινέσεις αυξάνονται εκ μέρους της ΕΕ για συμβολή από την Αγκυρα για λύση του Κυπριακού και η σύνδεση του προβλήματος με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δηλαδή ότι το Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο στην προώθηση των φιλοδοξιών της Τουρκίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ανέφερε ακόμα πως το Κυπριακό τίθεται ανοικτά ως θέμα που πρέπει να επιλυθεί και επισημαίνεται ότι η τουρκική στάση πρέπει να αλλάξει ώστε να συμβάλει στη λύση πριν από τη 1 Μαϊου 2004.

    Ο Εκπρόσωπος έκανε αναφορά και σε πληροφορίες σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία που αφήνουν να εννοηθεί ότι το Κυπριακό τίθεται ως προϋπόθεση για την προώθηση των ενταξιακών φιλοδοξιών της Αγκυρας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πληροφορία ή πράξη που να δικαιολογεί αναμονή για άνοιγμα της Αμμοχώστου και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης επί του θέματος.

    ''Εχει παρατηρηθεί κάποια κίνηση αλλά δεν είναι κίνηση που να οδηγεί σε συμπεράσματα ότι κάτι μεγάλο πρόκειται να γίνει, φαίνεται ότι συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού κάποιων δρόμων της πόλης των Βαρωσίων,'' κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Παρατηρητές - Κατεχόμενα ----------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για παρουσία παρατηρητών στα κατεχόμενα, ενόψει των παράνομων εκλογών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για κάθοδο στα κατεχόμενα ομάδας παρατηρητών από το ινστιτούτο Κάρτερ.

    ''Το θέμα εξακολουθεί να είναι κάπως συγκεχυμένο, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για ύπαρξη παρατηρητών και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς θα πράξουν οι παρατηρητές, εάν δηλαδή θα διακριβώσουν πόσοι και ποιοι έποικοι παρανόμως ψηφίζουν στην επικείμενη 'εκλογική' αναμέτρηση στα κατεχόμενα,'' είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο να έρθουν παρατηρητές και να μην υπάρξει ενημέρωση, απάντησε: ''βεβαιότατα μπορεί.''

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως υπάρχουν πληροφορίες για παρουσία παρατηρητών στα κατεχόμενα ή για πρόθεσή τους να μεταβούν εκεί, οι οποίες όμως δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

    Πρόεδρος Βουλής - Γάλλος Πρεσβευτής --------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δεχόμενος χθες το νέο Πρεσβευτή της Γαλλίας στη Λευκωσία Ηadelin de La Tour-Du-Pin επανέλαβε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να παρακαθίσει σε συνομιλίες, στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η λύση για να είναι βιώσιμη και λειτουργική, θα πρέπει να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ανέφερε ακόμη ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα γραφής για την ειλικρινή επιθυμία της να εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή, εγκαταλείποντας τις διχοτομικές βλέψεις της σε βάρος της Κύπρου.

    Ο κ. de La Tour-Du-Pin ανέφερε ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία της Πρεσβείας της Γαλλίας με την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου για την προώθηση κοινών στόχων μέχρι και μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβίβασε στο Γάλλο Πρεσβευτή τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού για τη σημαντική συμβολή της Γαλλίας, ως μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας και Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού και την πορεία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΥΠΑΜ - Αντιαρματικές νάρκες - Αποναρκοθέτηση ------------------------------------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε χθες ότι θα εξεταστούν οι πληροφορίες στις οποίες αναφέρθηκε η βουλευτής Μαρία Κυριακού που φέρουν τον κατοχικό στρατό να τοποθετεί αντιαρματικές νάρκες.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ανέφερε η κ. Κυριακού στον ΥΠΑΜ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κατοχικός στρατός τοποθετεί στα ναρκοπέδια αντιαρματικές νάρκες, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τη Συνθήκη της Οττάβας που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.

    Οπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, στην περίπτωση που οι πληροφορίες αυτές εξακριβωθούν τότε τόσο το Υπουργείο του όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβούν στις αρμόζουσες ενέργειες για να καταγγείλουν το περιστατικό.

    Παράλληλα, ο κ. Μαυρονικόλας τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς στην πολιτική της για αποναρκοθέτηση της Κύπρου, παρά την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

    Η κυβέρνηση, είπε ο ΥΠΑΜ, ''είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς στην απόφασή της για αποναρκοθέτηση της Κύπρου, μια πολιτική η οποία δίνει τα ανάλογα και αντίστοιχα μηνύματα και προς τον τουρκικό στρατό και προς την Τουρκία, αλλά και κύρια προς την ΕΕ και προς τους διεθνείς οργανισμούς ότι εμείς θέλουμε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, έχουμε τη διάθεση να πατήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να το λύσουμε προ της ένταξης''.

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που υλοποιηθεί η πολιτική της αποναρκοθέτησης, ''θα πρέπει να προβλεφθούν και ανάλογες πράξεις και ενέργειες της Εθνικής Φρουράς, ούτως ώστε να καλυφθούν τα οποιαδήποτε αμυντικά κενά τα οποία υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν με την αποναρκοθέτηση''.

    Αναφερόμενος στην στάση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της αποναρκοθέτησης, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''οφείλουμε να δηλώσουμε σήμερα ότι μέχρι της στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, από τον τουρκικό κατοχικό στρατό''.

    ''Αναμένουμε από την Τουρκία μία ανάλογη συμπεριφορά και αναμένουμε από το διεθνή παράγοντα ότι θα πιέσει την Τουρκία για να αντιληφθεί τα μηνύματα των καιρών και τα μηνύματα για ανάγκη αλλαγής της δικής της πολιτικής'', κατέληξε ο Υπουργός Αμυνας.

    Υπουργός Οικονομικών - Σχέδιο Ανάν - Κόστος λύσης ------------------------------------------ Προκαταρκτική εκτίμηση για το οικονομικό κόστος της λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, θα δώσει στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του χρόνου ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων που μελετά το θέμα.

    Οπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, πρόκειται για τέσσερις εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία, οι οποίοι σε συνεργασία με τεχνοκράτες από το Υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο Προγραμματισμού και την Κεντρική Τράπεζα, θα προβούν σε μια ευρύτερη μελέτη όλων των οικονομικών πτυχών του σχεδίου Ανάν.

    ''Υπάρχει απόφαση που υλοποιείται τώρα για μια περαιτέρω και ευρύτερη μελέτη όλων των οικονομικών πτυχών του σχεδίου Ανάν. Η μελέτη αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στην κοστολόγηση ή στα οικονομικά ζητήματα αλλά θα κάνει εισηγήσεις, καθώς και σύγκριση με άλλα ομοσπονδιακά συστήματα, για να δούμε πως θα έπρεπε να λειτουργούσε από οικονομικής άποψης η ομόσπονδη Κύπρος'', ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

    Πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί από τους εμπειρογνώμονες μια προκαταρτική εκτίμηση επί του θέματος μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα δοθεί στη δημοσιότητα το προκαταρκτικό κόστος της λύσης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αφού μαζευτούν τα στοιχεία, θα δοθούν εν συνεχεία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και μετά θα μελετηθεί η αξιοποίηση ή/και δημοσιοποίησή τους.

    ''Με το να παρουσιάζεις τα προβλήματα και τις δυσκολίες του σχεδίου Ανάν, έστω και από οικονομικής άποψης, αυτό παρερμηνεύεται μερικές φορές, και όχι πάντα καλοπροαίρετα, σαν προσπάθεια να εμποδιστεί η λύση με βάση το σχέδιο Ανάν'', κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - ECOFIN ----------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη συνέδρια του Συμβουλίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Θεμάτων (ECOFIN).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στη συνεδρία μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η έκθεση αξιολόγησης του Προενταξιακού Οικονομικού Προγράμματος της Κύπρου που ετοίμασαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    ΜακΣέιν - Αγνοούμενοι --------------------- Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμμερίζεται τις ανησυχίες της οργάνωσης των Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ που αγνοούνται μετά τα τραγικά γεγονότα της δεκαετίας του '60 και της δεκαετίας του '70 στην Κύπρο, αναφέρει ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις ΜακΣέιν σε απαντητική επιστολή του προς τη Βρετανίδα Ευρωβουλευτή Τερέζα Βίλιερς.

    ''Συμφωνούμε με τον Οργανισμό Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων ότι αυτό το θέμα είναι ανθρωπιστικό και όχι πολιτικό'', σημειώνει ο κ. ΜακΣέιν και προσθέτει πως ''το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως την εργασία της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους Αγνοούμενους και προτρέπει συχνά όλους τους ενδιαφερόμενος να συνεργαστούν πλήρως με βάση τους στόχους της''.

    Δεν υπάρχουν λόγοι να μην το πράττουν αυτό, ανέφερε και πρόσθεσε πως η Υπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στη Λευκωσία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις δυο πλευρές για το θέμα αυτό και τις προτρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για επίλυσή του το συντομότερο δυνατό.

    Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. ΜακΣέιν αναφέρει πως τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία προκειμένου να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    ''Το Ηνωμένο Βασίλειο καλωσορίζει την πρόοδο που η Τουρκία έχει κάνει στην έγκριση μεταρρυθμίσεων που προάγουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις πλήρως. Επιδοκιμάζουμε την ενταξιακή εταιρική σχέση που προτρέπει την Τουρκία 'να υποστηρίξει σθεναρά τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού μέσω της συνέχισης της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και των διαπραγματεύσεων στη βάση των προτάσεών του''', προσθέτει.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του γραφείου της κ. Βίλιερς αναφέρεται πως η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής συνάντησε την περασμένη Παρασκευή αντιπροσώπους του παραρτήματος της οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η κ. Βίλιερς δήλωσε πως οι συγγενείς των αγνοουμένων υποφέρουν για πάρα πολύ καιρό. ''Το να έχουν αφεθεί για τόσα πολλά χρόνια να μην γνωρίζουν κατά πόσο οι αγαπημένοι τους είναι ζωντανοί ή νεκροί αποτελεί πηγή συνεχιζόμενης λύπης και δυσφορίας για τον κόσμο, που το βαραίνει ήδη η απώλεια των σπιτιών του κατά την εισβολή''.

    Τόνισε πως ''η κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η αλήθεια θα βγει στην επιφάνεια''.

    Χρίστου - Θεοδώρου - Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών --------------------------------------- Οι Υπουργοί Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου μεταβαίνουν αύριο στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου.

    Τα κυριότερα θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας του Συμβουλίου είναι η επισκόπηση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και ελέγχου του κύματος μετανάστευσης, τα αποτελέσματα του Σεμιναρίου σχετικά με την «Καλύτερη διαχείριση της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας» και η απόφαση υπογραφής Συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας και Ισλανδίας για αμοιβαία νομική βοήθεια.

    Θα συζητηθούν επίσης τρεις προτάσεις Οδηγιών για τις ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται στις διαδικασίες παραχώρησης και ακύρωσης του καθεστώτος του πρόσφυγα, τη βραχυπρόθεσμη άδεια παραμονής που θα παραχωρείται στα θύματα αυτών που διευκολύνουν την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία των ατόμων και την αποζημίωση των θυμάτων εγκλήματος.

    Στο Συμβούλιο Υπουργών θα συζητηθεί πρόταση Κανονισμού για τη γονική ευθύνη και δύο προσχέδια Διακηρύξεων. Το πρώτο θα αφορά τη χρήση από τα κράτη μέλη, της απαγόρευσης πρόσβασης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες που έχουν διεθνή διάσταση και το δεύτερο στις συνθήκες ασφάλειας κατά τη διάρκεια των συνεδριών του Συμβουλίου και άλλων παρόμοιων συναντήσεων.

    Οι δύο Υπουργοί θα επιστρέψουν στην Κύπρο την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου.

    Αρχηγός ΕΦ - Βρυξέλλες - Σύνοδος ---------------------------- Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, θα μετάσχει στην ετήσια σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των χωρών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 5 Νοεμβρίου, ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας αναφέρει.

    Υπουργείο Αμυνας - Προϋπολογισμός - Μαυρονικόλας ------------------------------------- Μειωμένος κατά περίπου 29,7%, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Αμυνας για το 2004, ο οποίος προνοεί συνολικές δαπάνες ύψους 179.882.731 λιρών, σε σύγκριση με τα 255.734.021 του 2003.

    Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που εξέτασε τον προϋπολογισμό, ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας τόνισε ότι με τον μειωμένο προϋπολογισμό για την Αμυνα, η κυβέρνηση διαμηνύει στην Τουρκία και στους διεθνείς οργανισμούς ότι οι αποφάσεις της συνάδουν με τη γενικότερη της θέση για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΜ για το 2004, ο οποίος είναι χωρισμένος σε τέσσερις ξεχωριστούς προϋπολογισμούς (Αποδοχές λειτουργών Υπουργείου Αμυνας, Μισθοδοσία Μόνιμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, Δαπάνες για συνήθη έξοδα της Εθνικής Φρουράς -μισθοδοσία κληρωτών- και Αμυντική θωράκιση), στοχεύει στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Υπουργείου, καθώς και στην ποιοτική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ΕΦ, με στόχο αυτή να καταστεί κατά το δυνατό μια ισχυρή και αξιόμαχη δύναμη με κατάλληλο έμψυχο και άψυχο υλικό.

    Σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, σημαντική μείωση της τάξης του 56.25% παρουσιάζει ο τομέας των αμυντικών εξοπλισμών.

    Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην μείωση των εξοπλισμών, ο κ. Μαυρονικόλας, είπε ότι η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, διότι πέρσι οι ανάγκες για εξοπλιστικά προγράμματα καλύφθηκαν με συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς, ενώ φέτος δεν συντρέχουν μεγάλες δόσεις από προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα, διότι ήδη η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου έχει καταβάλει δαπάνες για εξοπλισμούς.

    Η σημερινή κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Μαυρονικόλας, ''δίνει το μήνυμα μείωσης των εξοπλισμών το οποίο απευθύνεται όχι προς εμάς, αλλά προς τον τουρκικό κατοχικό στρατό, προς την ίδια την Τουρκία και προς την ΕΕ, δηλαδή ένα μήνυμα ότι δεν προβαίνουμε σε εξοπλισμούς σε αυτή την λεπτή περίοδο της ένταξης μας στην ΕΕ και ότι δεύτερον οι αποφάσεις μας σε σχέση με την άμυνα είναι αποφάσεις που συνάδουν με τη γενικότερη μας θέση για ανάγκη σύντομης λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαυρονικόλα, τόσο το ΥΠΑΜ όσο και η ΕΦ θεωρεί ικανοποιητικό τον προϋπολογισμό. Τόνισε όμως ότι ''η σημερινή διακυβέρνηση δεν θα εναντιωθεί σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα ή οποιοδήποτε νέο εξοπλισμό που θεωρεί ενδεχομένως η ΕΦ και το ΓΕΕΦ ότι θα είναι απαραιτήτως αναγκαίος''.

    Σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα, οι αποδοχές του στρατιωτικού προσωπικού είναι μειωμένες κατά 206 περίπου χιλιάδες, σε σύγκριση με τις δαπάνες του περσινού προϋπολογισμού, σε αντίθεση με τις δαπάνες για τους Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), οι οποίες είναι αυξημένες.

    Επιτροπή Οικονομικών - Υπουργείο Εργασίας - Προϋπολογισμός -------------------------------------- Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι βρίσκονται οι τακτικές δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ αύξηση κατά 26% περίπου παρουσιάζουν οι αναπτυξιακές δαπάνες, από τις οποίες το σημαντικότερο μέρος, όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2004, αφορά τα σχέδια για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τους λήπτες δημόσιου βοηθήματος, τα άτομα με αναπηρίες και τους συνταξιούχους.

    Απαντώντας σε παρατηρήσεις των Βουλευτών Ζαχαρία Ζαχαρίου του ΔΗΣΥ και Μαρίνου Σιζόπουλου του ΚΣ ΕΔΕΚ ότι ακριβώς εξαιτίας του κοινωνικού χαρακτήρα του Υπουργείου αυτού θα έπρεπε ο προϋπολογισμός του εφέτος να είναι αισθητά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Κεραυνός εξήγησε ότι ο σχεδιασμός των δαπανών του Υπουργείου του έγινε στο ίδιο πλαίσιο της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής για ''οικονομική περισυλλογή'' και ''περιορισμό των ελλειμμάτων του Δημοσίου''.

    Σημαντικά είναι και τα ευρωπαϊκά χρηματικά κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν στο νησί, είπε ο Υπουργός, αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στο Ενιαίο Εγγραφο Προγραμματισμού για την περίοδο 2004 - 2006 που έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης για συγχρηματοδότηση μέτρων ανάπτυξης ανθρώπινων πόρων συνολικού ύψους 43,88 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Κεραυνός και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λένια Σαμουήλ, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2004 ανέρχεται στα 242.800.000 λίρες σε σύγκριση με 241.000.000 λίρες το 2003.

    Μηδαμινή είναι η αύξηση των τακτικών δαπανών οι οποίες για το 2004 είναι 234.300.000 λίρες όσο σχεδόν και το 2003 οπόταν είχαν προϋπολογισθεί στα 234.200.000 λίρες. Οι αναπτυξιακές όμως δαπάνες είναι αυξημένες κατά 1.700.000 λίρες ή 26% το 2004, φθάνοντας στα 8.500.000 λίρες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2003 που ήταν 6.800.000 λίρες.

    Τόσο για τη διακίνηση εργαζομένων μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και τα υπόλοιπα θέματα κοινωνικής πολιτικής, εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων, εγγραφής και αποκατάστασης ανέργων και επιθεώρησης εργασίας, όπως είπε ο κ. Κεραυνός, η κυπριακή κυβέρνηση προχωρεί στη χάραξη πολιτικής πλήρως εναρμονισμένης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνης με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις αποφάσεις της εξ Υπουργών Επιτροπής.

    Ειδικά για το θέμα διακίνησης εργαζομένων και τους μόνιμους και παράνομους ξένους εργάτες στην Κύπρο, ο κ. Κεραυνός εξήγησε στους Βουλευτές ότι η Κύπρος και η Μάλτα είναι οι δύο από τις δέκα νέες χώρες - μέλη που δεν ζήτησαν παρατάσεις ή εξαιρέσεις ώστε να μην ισχύσει η ελεύθερη εγκατάσταση και απασχόληση στην Κύπρο υπηκόων της ΕΕ.

    Στην Κύπρο, είπε ο Υπουργός, απασχολούνται αυτή τη στιγμή 38 περίπου χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι σύμφωνα με υπολογισμούς αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και μεγάλος αριθμός παράνομα εργαζομένων αλλά ειδικά το τελευταίο θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δικού του Υπουργείου.

    ΕΕ - Εκθέσεις προόδου - Πρόγραμμα ------------------------- Την έκθεση προόδου της Κύπρου και των άλλων εννέα υπό προσχώρηση στην ΕΕ χωρών, στην εναρμόνιση και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, θα παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), την Τετάρτη, στις 4.30 μ.μ. (ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Πριν από τη συνεδρία του ΕΚ, η Επιτροπή θα συζητήσει το περιεχόμενο των εκθέσεων σε συνεδρία της που θα αρχίσει στις 10.00 π.μ. (ώρα Κύπρου) και αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες.

    Η παρουσίαση των εκθέσεων στο ΕΚ θα διαρκέσει μέχρι τις 6.00 μ.μ. και στη συνέχεια οι κ. Πρόντι και Φερχόιγκεν θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

    Το ΚΥΠΕ, μέσω της ιστοσελίδας του στο www.cna.org.cy θα συνδεθεί το απόγευμα της Τετάρτης με την υπηρεσία Europe by Satellite για άμεση μετάδοση της συνεδρίας του ΕΚ και της συνέντευξης Τύπου για τις εκθέσεις προόδου.

    Οι εκθέσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 4.30 μ.μ. (ώρα Κύπρου) και θα καταχωρηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕ στο www.europa.eu.int την ίδια ώρα.

    Ραδιομαραθώνιος Αγάπης - Δεύτερη ημέρα ------------------------------ Συνεχίζεται και λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα ο 14ος Ραδιομαραθώνιος Αγάπης για παιδιά με ειδικές ανάγκες που άρχισε χθες στις 6 το πρωί.

    Οι εισφορές μέχρι τώρα ξεπερνούν τις 600.000 λίρες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει προσφέρει χρυσά μανικετόκουμπα με τα αρχικά του για να δημοπρατηθούν.

    Εισφορές συλλέγονται από τα 55 περίπτερα που έχουν στηθεί σε όλη την Κύπρο ενώ δώδεκα αυτοκίνητα-κουμπαράδες περιοδεύουν σε διάφορες περιοχές για εισφορές.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος ------------------------------- Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το πενιχρό χθες αγοραστικό ενδιαφέρον, ανέκοψε το σερί των έξι πτωτικών συναντήσεων ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών της τάξης του 3,91% (5 σεντ) που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε στην πρώτη συνάντηση του μήνα Νοέμβρη σημαντική άνοδο της τάξης του 1,61%, κλείνοντας στις 85,77 μονάδες. Αντίθετα σημαντική συρρίκνωση σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία υποχώρησε στις 332 χιλιάδες λίρες.

    [08] (Κ) Τ/Κ δημοσιογράφοι - Κατοχικές δυνάμεις - "Δυσφήμιση"

    Δύο Τ/Κ δημοσιογράφοι, οι Μπασαράν Ντουζγκιούν και Χασάν Χάστουρερ, κατηγορούνται από τις κατοχικές δυνάμεις για δημοσίευση προσβλητικών άρθρων κατά των δυνάμεων ασφαλείας και Τούρκων αξιωματούχων και ζητείται φυλάκισή τους.

    [09] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νεπάλ - Αστυνομικοί

    Πέντε μέλη της αστυνομικής δύναμης του Νεπάλ έφθασαν στην Κύπρο για να αναλάβουν καθήκοντα στην αστυνομική δύναμη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    [10] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Λονδίνο - Συναντήσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συναντάται σήμερα το μεσημέρι (ώρα Κύπρου) στο Λονδίνο με το ΓΓ της Κοινοπολιτείας Ντον Μακίνον.

    Ο κ. Ιακώβου θα είναι ο κύριος ομιλητής σε δείπνο που διοργανώνεται απόψε με την ευκαιρία της επετείου της κυπριακής Ανεξαρτησίας από την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα για Βουλευτές, μέλη της Βουλής των Λόρδων και δημοσιογράφους.

    [12] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Βερολίνο - Επίσκεψη

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμό (1)

    Ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ενέκρινε ομόφωνα το Σχέδιο Στρατηγικής για τον Τουρισμό που θα καλύψει την περίοδο 2003 - 2010.

    Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είπε ότι υπήρξε πολύ μεγάλο πεδίο συναίνεσης όλων των ενδιαφερομένων παραγόντων που έχουν σχέση με την τουριστική βιομηχανία, σε σχέση με τα μέτρα και τους στόχους.

    Ο Πρέδρος Παπαδόπουλος είπε ότι απώτερος στόχος του Σχεδίου Στρατηγικής είναι η απεξάρτηση της οικονομίας από του τουρισμό με την ενίσχσυση και άλλων τομέων της οικονομίας.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για να ετοιμασθεί το Σχέδιο Στρατηγικής χρειάστηκαν πολύμηνες προσπάθειες και ότι για την εφαρμογή του Σχεδίου έχουν προβλεφθεί διαδικασίες εποπτείας και επίλυσης προβλημάτων που τυχόν θα αναφύονται.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπεύθυνη για την ανασκόπιση των εξελίξεων στον τομέα του τουρισμού και θα αναφέρεται στο Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι μία Υπουργική Επιτροπή, που θα αποτελείται από τους Υπουργούς Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Συγκοινωνιών και Εργων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Πολιτισμού και Οικονομικών. Η Υπουργική Επιτροπή θα συνέρχεται κάθε τέσσερις μήνες.

    Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, έχει συσταθεί και μια Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία απαρτίζεται από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία και η οποία θα είναι σε τακτική επαφή με την Υπουργική Επιτροπή.

    Η εποπτεία εφαρμογής του Σχεδίου Στρατηγικής έχει ανατευθεί στον Κυπριακό Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος θα αναδιαρθρωθεί για να παίξει του καινούργιο ρόλο που του ανατίθεται.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7099            1,7201
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9607            1,9724
    Λίρα Αγγλίας                     1,1698            1,1768
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,1952        217,9247
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7956          2,8179
    Δολάριο Καναδά                     2,6223          2,6432
    Κορώνα Δανίας                     12,6922         12,7937
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0529         14,1653
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4477         15,5712
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6638          2,6851
    

    [15] (Κ) Ιρλανδός Πρωθυπουργός - Επίσκεψη

    Φθάνει αύριο βράδυ στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον προσεχή Ιανουάριο, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Αχερν αναμένεται με ειδική πτήση στις 1015 το βράδυ και στις 9 το πρωί της επομένης θα έχει συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [16] (Κ) Μαυρογιάννης - ΟΗΕ - Ολυμπιακή Εκεχειρία

    Τη σθεναρή υποστήριξη της Κύπρου προς την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε αυτή να αποτελέσει το προβάδισμα για ένα κόσμο χωρίς μίση, πολέμους και επιδρομές, εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,74 (-0,04)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    383.109
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    253.909    346,13  ( 0,03)
    FTSE Med 100 **                             5.776,10  ( 2,54)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    212.627     98,60  ( 0,03)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      4.485     72,90  (-0,04)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.024     17,18  ( 3,06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.888     58,10  (-0,58)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.090     71,98  ( 1,21)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.420     21,37  ( 0,23)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.413     74,04  (-0,54)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.106      3,62  ( 0,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.302     12,26  (-1,45)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        378     12,38  ( 2,15)
    Ξενοδοχεία                    £     20.455     40,91  ( 0,69)
    Αλλες Εταιρείες               £     56.021     78,66  (-0,18)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

    Αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,03% παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το αγοραστικό ενδιαφέρον να συντηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 85,74 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 383 χιλιάδων λιρών, εκ των οποίων 179 χιλιάδες λίρες ή ποσοστό 46,8% αφορούσε συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [19] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αμμόχωστος - Ε/Κ

    Καμία ανοχή δεν πρόκειται να δείξει η Κυπριακή Δημοκρατία στο ενδεχόμενο εγκλωβισμού Ε/Κ, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, στην περιοχή της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως το Υπουργείο είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παράδοσης της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στους Ε/Κ κατοίκους της, υπό τη διοίκηση των ΗΕ ή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [20] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας - Κυπριανού

    [21] (Κ) Περδίκης - Σχέδιο Ψηφίσματος - Βουλή - Κεραία


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 4 November 2003 - 18:49:19 UTC