Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπος Κύκκου Νικηφόρος - Νέα Υόρκη
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Παρέμβαση - Διακυβερνητική
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Φόρουμ Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς
  • [06] Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Τ/κ Τύπος - Πληθυσμός - Εποικοι
  • [08] (Κ) Κατεχόμενα - Απόστολος Ανδρέας - Θεία λειτουργία
  • [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - 9ον Συνέδριο ΔΗΣΥ Βρετανίας
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη

  • [01] (Κ) Επισκόπος Κύκκου Νικηφόρος - Νέα Υόρκη

    Ο επίσκοπος Κύκκου κ. Νικηφόρος, που επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη, καλεσμένος του συλλόγου Φθιωτών Νέας Υόρκης «Θερμοπύλες», τιμήθηκε χθες από το σύλλογο, σε διάρκεια εκδήλωσης που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου και πολλοί ομογενειακοί παράγοντες.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα

    Στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα παρέμεινε ο Απόλλωνας, ύστερα από τη νίκη με 2 0 που σημείωσε χθες επί της ΑΕΛ για την 12η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    Στα σημερινά παιχνίδια ξεχωρίζει ο αγώνας μεταξύ Ενωσης Νέων Παραλιμνίου και Ομόνοιας που θα διεξαχθεί στο Παραλίμνι.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Παρέμβαση - Διακυβερνητική

    Ολοκληρώθηκαν χθες στην Ιταλία οι εργασίες της 5ης Υπουργικής Συνόδου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στην οποία η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην προτεινόμενη θεσμική αρχιτεκτονική της Ένωσης και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σύνθεση και προεδρία των Συμβουλίων, στο θεσμό του Ευρωπαίου Υπουργού Εξωτερικών, στον καθορισμό της ειδικής πλειοψηφίας και στο κατώτατο όριο εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι κομματικές επιθέσεις ενόψει των ευρωεκλογών, η περιουσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, το παρασκήνιο γύρω από την υιοθέτηση στην Κύπρο του Ευρώ, οι κινήσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, οι δηλώσεις της Υπουργού Υγείας σχετικά με την υπόθεση του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Εφορο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η 25η Συνάντηση του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Επιθέσεις για αποδυνάμωση του ΔΗΣΥ'' γράφει ότι «από τη στιγμή που ο Δημοκρατικός Συναγερμός έθεσε ως στόχο στις πρώτες Ευρωεκλογές στην Κύπρο, τον Ιούνιο του 2004 να ξαναγίνει πρώτο κόμμα, βρέθηκε στο στόχαστρο του ΑΚΕΛ και των συνεργατών του στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου, αφού κάτι τέτοιο θα είχε σαφώς αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο και προεκτάσεις». Αλλού αναφέρει ότι ο γυναικολόγος Γιώργος Μίτας έλυσε τη σιωπή του χθες και χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός ότι η 37 Ελένη Καφουρή έχασε τη ζωή της και υποστήριξε ότι ο θάνατός της συνδυάζεται με τις τυπικές διαδικασίες έκδοσης άδειας λειτουργίας της κλινικής.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Λύση τον Μάιο ή σχεδόν ποτέ'' ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε αποκλειστική συνέντευξη του στην ''Μ'' πρόβλεψε ότι αν το «Κυπριακό δεν λυθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, τότε η διευθέτηση του προβλήματος θα αναβληθεί για πολλά χρόνια». Αλλού αναφέρει πως τεράστιο θα είναι στο μέλλον το δημογραφικό πρόβλημα της Κύπρου αφού η συνεχής αύξηση των αλλοδαπών που έρχονται στην Κύπρο σε αντίθεση με το μικρό πληθυσμό του νησιού και την υπογεννητικότητα θα αποτελέσει στο μέλλον το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της κυπριακής κοινωνίας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ιδού η Λεηλασία'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι καταπέλτης είναι η ενδιάμεση έρευνα της τριμελής επιτροπής που διόρισε η Ιερά Σύνοδος σχετικά με την λεηλασία της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα ''Π''. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν 19 υποθέσεις με βάση τις οποίες αναμένεται σύντομα κάποιοι από τους συγγενείς του Αρχιεπισκόπου να συλληφθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αλλού γράφει ότι ανήμερα της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα πλανάται ακόμα ασαφές το σενάριο για μερική κατεδάφιση του μνημείου.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Το ευρώ θα αργήσει να έλθει'' ότι «μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις θα υποστεί η Κύπρος εάν επιχειρήσει να υιοθετήσει το ευρώ πριν από το 2008 2009. Και αυτό εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους». Η Κύπρος καθώς και όλες οι εντασσόμενες χώρες δεν τηρούν αυτήν τη στιγμή τις προϋποθέσεις για εισαγωγή του ευρώ πριν το 2008. Αλλού αναφέρει πως θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο προκάλεσε η απόφαση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης να επιβάλει πεντάλεπτη διακοπή στα

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Μέτρα και ιδέες στην ατζέντα'' γράφει ότι η Τουρκία προχωρεί στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου τακτικών κινήσεων και ελιγμών που θα εκδηλωθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο. «Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αγκυρα έχει στην ατζέντα της δύο κινήσεις που θα έχουν όμως και στη συνέχεια καθώς χρονικά φλερτάρουν με το Δεκέμβριο 2004, όταν θα καθορισθεί ή όχι ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών». Σε άλλη είδηση γράφει ότι δικαίωμα απεγκλωβισμού από το ΧΑΚ θα αποκτήσουν οι μικρό-επενδυτές, μετά την υιοθέτηση σχεδίου νόμου που ετοίμασαν το Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αντιδεοντολογική παρέμβαση'' ότι θέμα πολιτικής ηθικής τάξης και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς εγείρει η Υπουργός Υγείας Κωνσταντία Ακκελίδου για τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντώνη Καρρά. Γράφει ότι «την μήνιν της Υπουργού προκάλεσε η προκλητική επιμονή του κ. Καρρά να ζητά από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να δεκτεί τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Εφορο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, με σκοπό να του εξηγήσει ο ίδιος τι ακριβώς συνέβη γύρω από το θέμα της παράνομης λειτουργίας της κλινικής στη Λεμεσό». Αλλού αναφέρει ότι στις 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου συνέρχεται στη Λευκωσία η 25η Συνάντηση του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς (NELF).

    [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Φόρουμ Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς

    Πραγματοποιείται τη προσεχή εβδομάδα στη Λευκωσία η 25η Συνάντηση του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς (NELF), με τη συμμετοχή τριάντα περίπου εκπροσώπων κομμάτων.

    [06] Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Λοϊζίδου -------------------- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας που διοργάνωσε η ΟΕΛΜΕΚ και ερωτηθείς εάν κατά τη συνάντηση του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό θα συζητηθεί η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, είπε ότι ''δεν νομίζω ότι το θέμα απασχολεί τον Ιταλό Πρωθυπουργό'' και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και άλλα θέματα.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι η συζήτηση για την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου γίνεται για εφαρμογή πιέσεων στην Τουρκία και ότι το ακίνητο της κ. Λοϊζίδου δεν αξίζει ούτε 100.000 λίρες και αυτή ζητά 1 εκατομμύριο λίρες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το ποσό αποζημίωσης της κ. Λοϊζίδου κρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ''με τον ανατοκισμό έχει αυξηθεί στο ποσό εκείνο''.

    ''Εάν η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί των πιέσεων υπάρχει πολύ απλή διαδικασία'' τόνισε προσθέτοντας ότι η διαδικασία είναι ''να συμμορφωθεί με την απόφαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οπότε δεν θα υπάρχουν πιέσεις ή άλλες συνέπειες».

    Σε σχόλιο του επί των δηλώσεων του κατοχικού ηγέτη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί τον κ. Ντενκτάς ως διαπραγματευτή στο Κυπριακό και ότι αναζητά υποστηρικτή, ως διαπραγματευτή που να προέρχεται από την λεγόμενη αντιπολίτευση στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η μια πλευρά δεν καθορίζει ποιος θα είναι ο συνομιλητής της άλλης.

    Πρόσθεσε δε ότι στην τ/κ κοινότητα επαφίεται να υποδείξει το διαπραγματευτή της και επανέλαβε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις όποτε προσκληθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπερλουσκόνι -------------------------- Το Κυπριακό και το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου αναμένεται να συζητήσει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη συνάντηση του στη Ρώμη με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της ΕΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των ανταλλαγών απόψεων για τη Συνταγματική Συνθήκη της Ενωσης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από την Νάπολη της Ιταλίας, όπου συμμετέχει στις εργασίες της 5ης Υπουργικής Συνόδου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είπε ότι αναπόφευκτα θα συζητηθούν και άλλα θέματα, πέρα της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ, όπως είναι το Κυπριακό και το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι θα συναντήσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο την Τρίτη το πρωί στη Ρώμη, επιστρέφοντας από το Μάαστριχ της Ολλανδίας, όπου θα μεταβεί σήμερα για την Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ.

    ΥΠΕΞ - Παρέμβαση - Διακυβερνητική ----------------- Ολοκληρώθηκαν χθες στην Ιταλία οι εργασίες της 5ης Υπουργικής Συνόδου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στην οποία η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην προτεινόμενη θεσμική αρχιτεκτονική της Ένωσης και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σύνθεση και προεδρία των Συμβουλίων, στο θεσμό του Ευρωπαίου Υπουργού Εξωτερικών, στον καθορισμό της ειδικής πλειοψηφίας και στο κατώτατο όριο εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [07] (Κ) Τ/κ Τύπος - Πληθυσμός - Εποικοι

    Ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν στα κατεχόμενα σήμερα ανέρχεται στις 210 χιλιάδες, αναφέρει ο αρθρογράφος της ''Χουριέτ'' Τζουνέιτ Ούλσεβερ.

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - Απόστολος Ανδρέας - Θεία λειτουργία

    [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ότι το όποιο ευρωπαϊκό της μέλλον περνά πλέον από την κατακρήμνιση του κατοχικού τείχους στην Κύπρο''.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης ''Ολυμπιάδας'' Νεαπόλεως στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα, ο κ. Μαυρονικόλας τόνισε ότι ''εμείς θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι και σταθεροί στις επιδιώξεις μας, θα συνεχίσουμε με θετικό και δημιουργικό τρόπο να ενθαρρύνουμε την επανέναρξη των συνομιλιών κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - 9ον Συνέδριο ΔΗΣΥ Βρετανίας

    O Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι ταυτίζεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην εκτίμηση ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό με την Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο μεγαλύτερος των κινδύνων θα είναι εκείνο της ευρωδιχοτόμησης.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη

    Οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για μια νέα αναθεωρημένη πολιτική που θα οδηγήσει σε ''μία δημοκρατική και γνήσια λύση'' του Κυπριακού, η οποία θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ενιαίο κράτος, εντός της ΕΕ, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού στην ομιλία του στην παγκύπρια συνδιάσκεψη των ΝΕΟ στη Λευκωσία με σύνθημα ''Λύση ευρωπαϊκή, αντίσταση στην κατοχή''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 30 November 2003 - 18:49:11 UTC