Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 13η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Κύπρος - Ομογένεια Καναδά - Χορηγία
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Διαδικασία
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γαλλική Εθνοσυνέλευση - Ραούλτ
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Κύπρος - Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ξεναγών
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Αρμενίας
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Ρωσία - Καταδίκη επίθεσης εναντίον τρένου
  • [14] (Κ) Καζακστάν - Τράπεζα - Αδεια - Κύπρος
  • [15] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Προετοιμασία Συνόδου Κορυφής
  • [16] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - ΕΕ - Τουρκία
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοπολιτεία - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) Κοινοπολιτεία - Ανακοινωθέν - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 13η αγωνιστική

    
    
    Ο Απόλλων μετά και το 5-0 που πέτυχε επί της Δόξας στο Μάκαρειο στάδιο στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής χειμώνα. Ο πρώτος γύρος του φετινού Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας ολοκληρώθηκε χθες με τον αγώνα Ολυμπιακού – Ανόρθωσης που έληξε ισόπαλος 1-1.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ ήταν ο μεγάλος νικητής της 13ης αγωνιστικής αφού κέρδισε στο λευκωσιάτικο ντέρπι την Ομόνοια με 1 – 0.
    
    Τα άλλα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι Αναγέννηση - Εθνικός Αχνας 0 - 3, Αθλητική Ενωση Πάφος - Ενωση Νέων Παραλιμνίου 2 - 0, ΑΕΛ - Ονήσιλος 4 - 0 και ΑΕΚ - Διγενής 0 - 1.
    
    Ο βαθμολογικός πίνακας μετά την 13η αγωνιστική διαμορφώθηκε ως εξής:
    
    1  Απόλλων    36
    2  ΑΠΟΕΛ      33
    3  Ομόνοια    33
    4  Αχνα       22
    5  Ανόρθωση   20
    6  Ολυμπιακός 19
    7  ΑΕΛ        18
    8  Α.Ε Πάφος  16
    9  Παραλίμνι  15
    10 Διγενής    13
    11 ΑΕΚ        12
    12 Δερύνεια    7
    13 Ονήσιλος    7
    

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι παρασκηνιακές διαδικασίες στο Κυπριακό και η πρόθεση των ξένων διαμεσολαβητών και κυρίως των Αμερικανών για επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η απόδοση τιμής σε όσους αγωνίσθηκαν για τη Δημοκρατία στην Κύπρο, τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, οι αντιδικίες για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το τραπεζικό απόρρητο και η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών στο Ακρωτήρι για την εγκατάσταση και λειτουργία από τους Βρετανούς γιγαντιαίας κεραίας είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Λύση ως το Μάρτιο θέλουν οι ΗΠΑ'' ότι η Ουάσινγκτον έχει ετοιμάσει το χρονοδιάγραμμα της νέας αμερικανικής ''δυναμικής'' παρέμβασης στο Κυπριακό για εξεύρεση λύσης μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές του ψευδοκράτους που θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών στο χώρο εγκατάστασης της γιγαντιαίας κεραίας ''Πλούτων'' των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι και η προαναγγελία εκ μέρους του Κινήματος και νέων κινητοποιήσεων ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία της κεραίας αυτής.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Βαρύ κατηγορώ εναντίον γιατρών'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι συγγενείς της άτυχης 30χρονης από την Αθηαίνου, η οποία απεβίωσε προχθές στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ύστερα από χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί και αφού είχε νοσηλευθεί για πολλές ημέρες σε διάφορα νοσοκομεία και κλινικές, εκφράζουν έντονα παράπονα εναντίον των ιατρών της υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη διενέργεια των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων. Αλλού γράφει ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση της τιμής του νερού μέχρι το 2001, ενώ παράλληλα θα δοθεί από την κυβέρνηση αυξημένη επιχορήγηση για τη διενέργεια γεωτρήσεων καθώς και για την ανακύκλωση των οικιακών αποβλήτων.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Οι 5 αλλαγές στο Δημόσιο'' γράφει πως το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί πέντε καινοτομίες στη Δημόσια Υπηρεσία, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων παραγωγικότητας και γραφειοκρατίας. Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές θα επισπευσθούν οι διαδικασίες προσλήψεων, θα παραταθεί το όριο αφυπηρέτησης, θα βελτιωθεί το σύστημα αξιολόγησης, θα διευκολυνθούν οι μετατάξεις από τη μια υπηρεσία στην άλλη και θα καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων. Αλλού δημοσιεύει δημοσκόπηση, από τα αποτελέσματα της οποίας φαίνεται ότι το 86,6% των Κυπρίων πιστεύουν ότι χρειάζεται ''μέσον'' προκειμένου να ανελιχθεί κάποιος επαγγελματικά.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Σύγκρουση για το 'απόρρητο''' γράφει στο κύριο θέμα ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου εξελίσσεται σε μετωπική σύγκρουση κυβερνώντων και αντιπολίτευσης και προκαλεί μαζική αντίδραση από τους οικονομικούς φορείς του τόπου. Αλλη είδηση είναι ότι πραγματοποιείται σήμερα ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με συμμετοχή και των Υπουργών Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκη Κεραυνού και της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου για να εξετάσουν το καθεστώς εργοδότησης αλλοδαπών καλλιτέχνιδων στην Κύπρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''ΗΠΑ: ετοιμάζουν σκηνικό πιέσεων'' γράφει στο κύριο θέμα πως βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούν δεδομένο ότι εντός Ιανουαρίου θα αρχίσουν συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι εκατοντάδες αλλοδαποί φοιτητές, που βρίσκονται στην Κύπρο πέραν του ενός έτους για σπουδές, αποφάσισαν ομαδικά να ζητήσουν πολιτικό άσυλο επικαλούμενοι κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κοινοπολιτεία - Επαφές
    -----------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε χωριστές συναντήσεις που είχε στην Αμπούτζα της Νιγηρίας με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Olusegun Obasanjo και την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Helen Elizabeth Clark, στο πλαίσιο της Συνάντησης Κορυφής της Κοινοπολιτείας που πραγματοποιείται στη Νιγηρία.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας Olusegun Obasanjo μετά από πρόσκληση του ιδίου κατά την οποία συζητήθηκαν, εκτός από τα θέματα που απασχολούν την Κοινοπολιτεία, οι διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό.
    
    Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ.
    
    Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για θέματα τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Νιγηρίας σε διάφορους τομείς και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να προσφέρει τεχνική βοήθεια στη Νιγηρία στους τομείς της γεωργίας, της δασονομίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού.
    
    Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας ευχαρίστησε για την προθυμία της Κύπρου και ανέφερε ότι ήδη Νιγηριανοί φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα στο Δασικό Κολέγιο της Κύπρου.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε εξάλλου χθες και ιδιαίτερη συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Helen Elizabeth Clark, η οποία ανέφερε ότι ήθελε να συναντηθεί μαζί  του γιατί η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ και η Νέα Ζηλανδία ενδιαφέρεται να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της ΕΕ για σκοπούς εμπορικών ανταλλαγών αλλά και τουρισμού.
    
    Η κα Clark επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προοπτικές επίλυσής του και υπέβαλε ερωτήματα σε σχέση με τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης δια μέσου της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η δική μας πλευρά ουδέποτε έβαλε περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση και στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πολλοί δε Τουρκοκύπριοι, είπε, παρά τα εμπόδια που προβάλλει ο κ. Ντενκτάς, εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές.
    
    Η κα Clark σημείωσε ότι γνωρίζει πως υπάρχει σοβαρή αντίδραση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι προβαίνουν και σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη σε μια λεπτομερή ανάλυση της σημερινής κατάστασης του Κυπριακού προς την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει η αρνητική στάση της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς και ανέφερε ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν και εντός των πλαισίων του, για επίλυσή του πριν την 1η Μαΐου του 2004.
    
    Οσον αφορά στην ψηφοφορία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, για την οποία ρώτησε ειδικά η κα Clark, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε τις δικές μας θέσεις καθώς και τη συμπερίληψη μεγάλου αριθμού εποίκων στους εκλογικούς καταλόγους.
    
    Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κα Clark αντάλλαξαν απόψεις για τη συμπλήρωση μιας συμφωνίας στον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τις διευθετήσεις θεώρησης διαβατηρίων όσον αφορά Νεοζηλανδούς που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ.
    
    Η Κύπρος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Νέας Ζηλανδίας για διευθετήσεις με την ΕΕ και την έκδοση θεωρήσεων μακρού χρόνου για επισκέψεις Νεοζηλανδών σε χώρες της ΕΕ. Περαιτέρω, αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά στην κατάσταση στη Ζιμπάμπουε.
    
    Στη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας θα υιοθετηθεί το Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ειδική αναφορά στο Κυπριακό.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Ημέρας Μνήμης και Τιμής για Μαχητές Αντίστασης
    -----------------
    Η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν πρόκειται να αλλάξει με ευχολόγια, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος υπογράμμισε το ρόλο του διεθνούς παράγοντα, ούτως ώστε να ασκηθεί πίεση πάνω στην Τουρκία για λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου 2004.
    
    ''Η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει τη στάση της, αλλά μέσα από δηλώσεις διάφορων παραγόντων φροντίζει να υπενθυμίζει τους στόχους της πολιτικής της'', είπε ο κ. Χριστόφιας.
    
    Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε σε συμπόσιο που διοργανώθηκε στην Πάφο με την ευκαιρία της χθεσινής Ημέρας Μνήμης και Τιμής για τους Μαχητές της Αντίστασης.
    
    ''Η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν πρόκειται να αλλάξει με ευχολόγια, αλλά επιβάλλεται η άσκηση πίεσης πάνω της από το διεθνή παράγοντα, με την ελπίδα ότι θα γίνει κατορθωτή η επίτευξη λύσης στο πρόβλημα, αν είναι δυνατόν πριν από την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την 1η Μαΐου 2004'', είπε ο κ. Χριστόφιας.
    
    Πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά με την αδιάλλακτη στάση της και την περιφρόνηση που επιδεικνύει προς τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα του ΟΗΕ και προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, οδήγησε σε ναυάγιο κάθε προσπάθεια που αναλήφθηκε από το διεθνή οργανισμό για επίλυση του Κυπριακού και συντηρεί τα αδιέξοδα.
    
    ''Αυτή η πολιτική συνεχίζεται και σήμερα. Η τουρκική πλευρά, εμμένοντας στο στόχο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους και της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο, εμποδίζει την επανέναρξη των συνομιλιών'', υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.
    
    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η ε/κ πλευρά ακολουθεί με συνέπεια τη γραμμή που σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, για επανέναρξη των συνομιλιών και για διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.
    
    Οπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε πολλές φορές την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει σε συνομιλίες, όταν και εφόσον το ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.
    
    Μιλώντας για την Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Μαχητές της Αντίστασης είπε ότι τιμούνται οι Αντιστασιακοί που αγωνίστηκαν ενάντια στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β’ και ενάντια στο πραξικόπημα.
    
    Την 7η του Δεκέμβρη 1974, επέστρεψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’ από την εξορία, στην οποία υποχρεώθηκε λόγω του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης του Ιούλη, είπε ο κ. Χριστόφιας.
    
    Αντιπρόεδρος Τουρκίας - Κατεχόμενα
    ---------------
    Εφθασε χθες στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Υπουργός Αμπτουλατίφ Σενέρ.
    
    Ο Τούρκος αξιωματούχος θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο Αντιστράτηγο Ισίκ Κοσανέρ και τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου.
    
    Επίσης θα εγκαινιάσει ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων στη Βοκολίδα και θα επιθεωρήσει επενδυτικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Τουρκία.
    
    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος επιστρέφει στην Τουρκία την Τετάρτη.
    
    Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν - Ταλάτ
    --------------------
    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως θα εμποδίσει την υπογραφή του σχεδίου Ανάν από τη σημερινή ''αντιπολίτευση'', εάν αυτή νικήσει στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
    
    ''Εάν γίνουν η κυβερνώσα δύναμη και πουν 'θα υπογράψουμε το σχέδιο Ανάν, ας πάμε', τότε δεν μπορούν να πάνε πουθενά χωρίς να το υπογράψω εγώ. Θα εναντιωθώ και θα τους αντισταθώ. Θα κάνω χρήση των νομίμων δικαιωμάτων μου'', είπε ο κ. Ντενκτάς σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'', σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
    
    Αναφερόμενος στον αρχηγό του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και στην πιθανότητα το κόμμα του Ταλάτ να κερδίσει τις εκλογές, ο κ. Ντενκτάς είπε: ''Ενόσω τον αντικρίζω με καχυποψία επειδή δεν βρίσκεται στον εθνικό δρόμο, θα δώσω την εντολή (για σχηματισμό κυβέρνησης) σε κάποιον άλλο, επειδή βρίσκεται στον εθνικό δρόμο, ακόμη και αν δεν το θέλω''.
    
    Τ/κ Τύπος - Τουρκία - Εμβασμα - ''Εκλογές''
    ---------------------
    Ο τ/κ Τύπος έγραψε χθες ότι έγινε έμβασμα 13 εκ. δολαρίων από την Τουρκία στην ''τράπεζα αναπτύξεως'' του ψευδοκράτους και προσθέτει ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για σχέδια επιδότησης επενδυτών.
    
    H τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα'' γράφει ότι στο προσωπικό των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας στα κατεχόμενα διανεμήθηκε το βιβλίο με τίτλο ''Το ιστορικό της πορείας προς την ελευθερία'', το οποίο αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες από την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν και εξαίρει το εγκώμιο του θρυλικού, όπως γράφει, ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος λύτρωσε, όπως αναφέρεται, τους Τ/Κ.
    
    Σύμφωνα με την ''Αφρίκα'' παραμένουν άγνωστοι οι συγγραφείς και οι εκδότες του βιβλίου και ο τρόπος διανομής του καθώς και ο χρηματοδότης του.
    
    Πρόκειται για πολυτελή έκδοση 40 σελίδων.
    
    Η ''Αφρίκα'' γράφει επίσης ότι ακυρώθηκαν όλες οι άδειες της 14ης Δεκεμβρίου των υπηρετούντων στις λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας και ως εκ τούτου, οι στρατιώτες θα υποχρεωθούν να ψηφίσουν στις μονάδες τους, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους και περιορίζει την ελεύθερη βούληση, όπως γράφει η εφημερίδα.
    
    Διακίνηση
    ----------
    Συνολικά 4.310 Ε/Κ και 4.075 Τ/Κ διακινήθηκαν χθες Κυριακή προς και από τα κατεχόμενα.
    
    Ποδόσφαιρο - 13η αγωνιστική
    --------------------
    Ο Απόλλων μετά και το 5-0 που πέτυχε επί της Δόξας στο Μακάρειο στάδιο στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής χειμώνα. Ο πρώτος γύρος του φετινού Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας ολοκληρώθηκε χθες με τον αγώνα Ολυμπιακού – Ανόρθωσης που έληξε ισόπαλος 1-1.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ ήταν ο μεγάλος νικητής της 13ης αγωνιστικής αφού κέρδισε στο λευκωσιάτικο ντέρπι την Ομόνοια με 1 – 0.
    
    Τα άλλα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι Αναγέννηση - Εθνικός Αχνας 0 - 3, Αθλητική Ενωση Πάφος - Ενωση Νέων Παραλιμνίου 2 - 0, ΑΕΛ - Ονήσιλος 4 - 0 και ΑΕΚ - Διγενής 0 - 1.
    
    Ο βαθμολογικός πίνακας μετά την 13η αγωνιστική διαμορφώθηκε ως εξής:
    
    1  Απόλλων    36
    2  ΑΠΟΕΛ      33
    3  Ομόνοια    33
    4  Αχνα       22
    5  Ανόρθωση   20
    6  Ολυμπιακός 19
    7  ΑΕΛ        18
    8  Α.Ε Πάφος  16
    9  Παραλίμνι  15
    10 Διγενής    13
    11 ΑΕΚ        12
    12 Δερύνεια    7
    13 Ονήσιλος    7
    

    [05] (Κ) Κύπρος - Ομογένεια Καναδά - Χορηγία

    Η κυπριακή κυβέρνηση χορήγησε το ποσό των 50.000 δολ. Καναδά για την ανέγερση του νέου Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Τορόντο.

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Διαδικασία

    Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις ''βουλευτικές εκλογές'' της 14ης Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα έχει αρχίσει, 353 υποψήφιοι από επτά κόμματα ή κινήματα, καθώς και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν μια από τις 50 θέσεις στην ψευδοβουλή.

    Τα επτά κόμματα είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα-Ενωμένες Δυνάμεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί, το Κόμμα Λύση και ΕΕ του Αλί Ερέλ, το Κόμμα Εθνικιστικής Ειρήνης του Ερτουγρούλ Χασίπογλου και το Κόμμα Δικαιοσύνης Κύπρου του Ογούζ Καλελίογλου.

    Ο αριθμός των ''εδρών'' στην ψευδοβουλή είναι στην ''επαρχία'' Λευκωσίας 16, Αμμοχώστου 13, Κερύνειας 9, Μόρφου 7 και Τρικώμου 5.

    Οι ''ψηφοφόροι'' ανέρχονται στους 141,471 (44,190 στη Λευκωσία, 37,246 στην Αμμόχωστο, 26,066 στην Κερύνεια, 19,381 στη Μόρφου και 14,588 στο Τρίκωμο).

    Θα ψηφίσουν σε 554 ''εκλογικά κέντρα''. Ανά ''επαρχία'', τα 163 βρίσκονται στη Λευκωσία, 143 στην Αμμόχωστο, 109 στην '' Κερύνεια, 74 στη Μόρφου, και 65 στην ''επαρχία'' Τρικώμου. Συνολικά 1850 άτομα θα εργαστούν στα ''εκλογικά κέντρα''.

    Το ελάχιστο ποσοστό ψήφων που χρειάζεται για να εισέλθει ένα κόμμα στην ψευδοβουλή είναι 5%.

    Σύμφωνα ωστόσο με τον ''εκλογικό νόμο'' που εφαρμόζεται στα κατεχόμενα, ένα κόμμα μπορεί να μην εξασφαλίσει ''έδρα'' στην ψευδοβουλή ακόμα και εάν ξεπεράσει το 5%.

    Στη Λευκωσία, ένα κόμμα πρέπει να πάρει τουλάχιστον το 1/16 των ψήφων του πρώτου κόμματος στην ''επαρχία'' αυτή, στην Αμμόχωστο το 1/13, στην Κερύνεια το 1/9, στη Μόρφου το 1/7 και στο Τρίκωμο το 1/5.

    Μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, ο Ραούφ Ντενκτάς θα δώσει την ''εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης'' σε οποιοδήποτε βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος θέλει ο ίδιος. Δεν είναι απαραίτητο να δώσει την ''εντολή'' στο πρώτο κόμμα ή στον αρχηγό του.

    Οι δαπάνες για την ψηφοφορία στα κατεχόμενα έχουν προϋπολογιστεί σε 515 χιλιάδες λίρες Κύπρου.

    Σε αυτές τις ''εκλογές'', πιο πολλές γυναίκες και νέοι είναι υποψήφιοι από ό,τι σε προηγούμενες. Οι γυναίκες υποψήφιες ανέρχονται στις 49, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 14% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων. Στις προηγούμενες ''εκλογές'', ο αριθμός των υποψήφιων γυναικών ήταν 32 από τους 352 υποψήφιους.

    Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας έχει το μεγαλύτερο αριθμό γυναικών υποψηφίων, με 13 από τους 50 υποψηφίους του.

    Το Κόμμα Λύση και ΕΕ έχει 9 γυναίκες υποψήφιες, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Ειρήνης από 8, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα-Ενωμένες Δυνάμεις 6, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα Δικαιοσύνης Κύπρου από δύο γυναίκες υποψήφιες.

    Το ''εκλογικό σύστημα'' του ψευδοκράτους αποτελεί υιοθέτηση του γαλλικού συστήματος ''Ντεχόντ'' και σε αυτό προβλέπονται τρία είδη ψηφοφορίας:

    Ψήφος με σφραγίδα ----------------- Ο ψηφοφόρος βάλλει σφραγίδα σε ένα μόνο κόμμα και κάθε υποψήφιος του κόμματος αυτού παίρνει έτσι μία ψήφο. Η σφραγίδα καλύπτει τον αριθμό των υποψηφίων σε αυτή την ''επαρχία''. Για παράδειγμα, υπάρχουν 16 υποψήφιοι στην ''επαρχία'' Λευκωσίας. Ετσι, με μία σφραγίδα, το κόμμα παίρνει 16 ψήφους και κάθε υποψήφιος του κόμματος στην ''επαρχία'' αυτή μία ψήφο.

    Ψήφος προτίμησης ---------------- Σφραγίδα στο κόμμα και σημείο προτίμησης στους μισούς υποψήφιους του κόμματος στη συγκεκριμένη ''επαρχία''. Για παράδειγμα, στη Λευκωσία όπου οι υποψήφιοι είναι 16, ο ψηφοφόρος βάλλει σφραγίδα σε ένα κόμμα και σημείο προτίμησης σε 8 υποψήφιους από αυτό το κόμμα. Η σφραγίδα δίνει 16 ψήφους στο κόμμα και μια ψήφο σε κάθε υποψήφιο του κόμματος. Το σημείο προτίμησης προσφέρει μια ακόμα ψήφο σε αυτούς τους υποψήφιους, καθιστώνας τους ισχυρότερους από τους άλλους υποψήφιους του ίδιου κόμματος που δεν πήραν σημείο προτίμησης.

    Μεικτή ψηφοφορία ---------------- Οριζόντια ψηφοφορία, χωρίς σφραγίδα. Σε αυτού του είδους την ψηφοφορία, ο ψηφοφόρος πρέπει να βάλει σημείο προτίμησης σε υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα. Ο ψηφοφόρος που επιλέγει τη μεικτή ψηφοφορία πρέπει να βάλει σημείο προτίμησης τουλάχιστο για τις μισές ''εδρες'' της συγκεκριμένης ''επαρχίας'' και κατά ανώτατο όριο για όλο τον αριθμό των ''εδρών'', αλλά σε υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα. Για παράδειγμα, στη Λευκωσία, όπου οι ''έδρες'' είναι 16, ο ψηφοφόρος θα βάλει από 8 έως 16 σημεία προτίμησης. Με τη μεικτή ψηφοφορία, οι υποψήφιοι που πήραν σημείο προτίμησης παίρνουν από μια ψήφο, αλλά και τα κόμματά τους επίσης παίρνουν αυτές τις ψήφους.

    Στο τέλος της ψηφοφορίας, εξουσιοδοτημένα άτομα μετρούν τις σφραγίδες κάθε κόμματος. Για παράδειγμα, εάν ένα κόμμα πάρει 5.000 σφραγίδες στην ''επαρχία'' Λευκωσίας, πολλαπλασιάζουν αυτό τον αριθμό με τον αριθμό των υποψηφίων αυτής της επαρχίας, δηλαδή 5.000 επί 16 = 80.000 ψήφοι.

    Στη συνέχεια, προσθέτουν τους σταυρούς των υποψηφίων που προήλθαν από τη μεικτή ψηφοφορία και έτσι βρίσκουν το συνολικό αριθμό ψήφων για κάθε κόμμα.

    Στη συνέχεια, καταμετρούνται οι σταυροί (από τις σφραγίδες, την οριζόντια και τη μεικτή ψηφοφορία) για να βρεθούν οι ψήφοι των υποψηφίων. Επίσης, κάθε σφραγίδα σημαίνει ένα σταυρό για τους υποψήφιους του κόμματος.

    Με αποφάσεις του λεγόμενου ανώτατου εκλογικού συμβουλίου, πέντε υποψήφιοι του Κόμματος Δικαιοσύνης Κύπρου που έχουν αναγραφεί στο ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να εκλεγούν. Ανάμεσά τους είναι και ο αρχηγός του κόμματος και υποψήφιος στην Αμμόχωστο Ογούζ Καλελίογλου, ο οποίος εκρίθη μη εκλέξιμος γιατί δεν έζησε στο ψευδοκράτος για τρία συνεχή χρόνια.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γαλλική Εθνοσυνέλευση - Ραούλτ

    Τα προβλήματα και οι προκλήσεις της νέας Ευρώπης, η ένταξη της Κύπρου, το πολιτικό της πρόβλημα καθώς και οι επικείμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7081            1,7183
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0815            2,0939
    Λίρα Αγγλίας                     1,2012            1,2084
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     223,6759        225,4653
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8103          2,8327
    Δολάριο Καναδά                     2,7108          2,7324
    Κορώνα Δανίας                     12,6929         12,7944
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,7863         13,8965
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2580         15,3800
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6416          2,6627
    

    [09] (Κ) Κύπρος - Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ξεναγών

    Η Κύπρος επιλέχθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ξεναγών (ΠΟΣΞ) ως βάση του πρώτου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ξεναγών.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,81  (-0,35)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    221.311
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    133.245    325,13  ( 0,22)
    FTSE Med 100 **                             5.757,87  (-0,42)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     83.709     92,65  (-0,15)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     11.520     69,28  (-0,40)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.661     14,83  ( 0,14)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     40.697     56,41  (-1,31)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.910     68,94  (-0,79)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.161     20,64  (-0,24)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     23.595     70,49  (-0,83)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.461      3,22  ( 0,31)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.363     11,12  (-0,63)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.044     10,96  (-0,99)
    Ξενοδοχεία                    £     12.859     37,49  (-1,19)
    Αλλες Εταιρείες               £     16.236     74,82  ( 0,56)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Αρμενίας

    Με στόχο να βελτιωθούν οι ήδη καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, έφθασε σήμερα το μεσημέρι στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Εθνικού Κοινοβουλίου της Αρμενίας Arthur Baghdasaryan για επίσημη επίσκεψη.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Πτωτικά έκλεισε η πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας ως αποτέλεσμα της ''βραδύτητας'' που παρουσίασε σήμερα η αγορά, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,35%, κλείνοντας στις 80,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 221 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 31% του τζίρου.

    [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Ρωσία - Καταδίκη επίθεσης εναντίον τρένου

    Το Υπουργείο Εξωτερικών αποδοκίμασε την «πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που διενήργησαν στις 5 Δεκεμβρίου Τσετσένοι αυτονομιστές εναντίον τρένου στο Βόρειο Καύκασο», σημειώνοντας ότι «έχει πραγματικά συγκλονίσει ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία».

    [14] (Κ) Καζακστάν - Τράπεζα - Αδεια - Κύπρος

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου παραχώρησε σήμερα άδεια στην τράπεζα Kazkommertsbank από το Καζακστάν, η οποία της επιτρέπει την άσκηση τραπεζικών εργασιών στην και από την Κύπρο, μέσω υποκαταστήματος υπό τη μορφή Διεθνούς Τραπεζικής Μονάδας.

    [15] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Προετοιμασία Συνόδου Κορυφής

    Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών προετοίμασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η οριστική υιοθέτησή του θα γίνει την Παρασκευή από τους 25 ηγέτες της ΕΕ. Στη σημερινή συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [16] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - ΕΕ - Τουρκία

    ''Η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις φιλοδοξίες της Αγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο των συμπερασμάτων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που εξετάσθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οριστική υιοθέτηση του σχεδίου θα γίνει από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (12-13 Δεκεμβρίου).

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοπολιτεία - Κυπριακό

    Ισχυρό και ικανοποιητικό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το περί Κύπρου απόσπασμα στο τελικό ανακοινωθέν που υιοθέτησαν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, προσθέτοντας πως το κείμενο συνάδει με τις αρχές που ασπάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από τη Νιγηρία, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι θα επικοινωνήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναφορικά με την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και τόνισε πως η διαδικασία και η βάση των συνομιλιών έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον θα επισκεφθεί την Κύπρο στο εγγύς μέλλον.

    Αναφορικά με την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, τόνισε πως η συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση για καταβολή των δεδικασμένων αποζημιώσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί δικαίωση της αρχής ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου πρέπει να εκτελούνται από όλους.

    Επεσήμανε επίσης ότι με την καταβολή της αποζημίωσης η Αγκυρα αποδέχεται ότι έχει ευθύνη και ότι το κατοχικό καθεστώς είναι μια υποτελής στην Τουρκία τοπική διοίκηση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος δεν δεσμεύεται από τους όρους που έθεσε η Τουρκία αναφορικά με την εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση αυτή.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Μετά τις ''βουλευτικές εκλογές'' της προσεχούς Κυριακής στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να του προτείνει την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε απόψε ο ίδιος ο Πρόεδρος κατά την επιστροφή του στην Κύπρο ύστερα από ταξίδια στην Ιταλία και τη Νιγηρία.

    [19] (Κ) Κοινοπολιτεία - Ανακοινωθέν - Κυπριακό

    Την ευχή ότι θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό πριν την 1η Μαϊου 2004 ώστε να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι διατυπώνουν παράλληλα λύπη για το γεγονός ότι ο Τ/Κ ηγέτης συνεχίζει να διατηρεί την ίδια αρνητική προσέγγιση, εμποδίζοντας έτσι τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων βάσει του σχεδίου Ανάν.

    Στο περί Κύπρου απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος που εγκρίθηκε στις εργασίες της Κοινοπολιτείας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εκφράζουν επίσης λύπη για την αποτυχία των συνομιλιών στη Χάγη ''λόγω της αρνητικής προσέγγισης του Τ/Κ ηγέτη''.

    Το πλήρες κείμενο των τεσσάρων παραγράφων του ανακοινωθέντος που αφορούν το Κυπριακό έχει ως εξής:

    ''Οι αρχηγοί κυβερνήσεων καλωσόρισαν την υπογραφή από την Κυπριακή Δημοκρατία της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 16 Απριλίου 2003 και εξέφρασαν την ευχή ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα εξευρεθεί πριν από την 1η Μαϊου 2004, η οποία θα επέτρεπε σε μια επανενωμένη Κύπρο να καταστεί μέλος της ΕΕ.

    Οι αρχηγοί κυβερνήσεων επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Εξέφρασαν τη λύπη τους διότι η τελευταία προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο κατέρρευσε στη συνάντησης της Χάγης στις 10 Μαρτίου 2003, λόγω της αρνητικής προσέγγισης του Τ/Κ ηγέτη.

    Εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους διότι ο Τ/Κ ηγέτης συνεχίζει να διατηρεί την ίδια αρνητική προσέγγιση, εμποδίζοντας έτσι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων βάσει του σχεδίου Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 8 December 2003 - 18:49:18 UTC