Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΕΕ - Κύπρος - Αγοραστική δύναμη
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο Ευρώπης - Απόλλων - Πρόκριση
  • [03] (K) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Εκθεση 2003 - Κύπρος - Θρησκευτική ελευθερία
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [05] (Κ)Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία
  • [08] (K) Μπάουτσερ - ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν
  • [09] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Εξαγγελία Κίνησης (1)
  • [10] (Κ) Ιρλανδός Πρεσβευτής - Συνέντευξη
  • [11] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή (1)
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βοηθός Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Κίνας
  • [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Δηλώσεις Ερντογάν
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Προέδρου ΣΑ
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [17] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Εξαγγελία Κίνησης (2)
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή για αγνοούμενους
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Μπαρνιέ προς Υπουργό Οικονομικών
  • [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Υπ. Οικονομικών και Γρ. Προγραμματισμού
  • [21] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [22] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [23] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Κέντρο Ελέγχου - Τουρκία

  • [01] (K) ΕΕ - Κύπρος - Αγοραστική δύναμη

    Η αγοραστική δύναμη των κατοίκων της Κύπρου είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των κατοίκων των 10 υπό ένταξη χωρών, αλλά και της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Κοινότητας (Eurostat).

    Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Κύπρο, εκπεφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ενιαίος τρόπος σύγκρισης του βιοτικού επιπέδου) των Ευρωπαίων, ανήλθε στο τέλος του 2002, στο 76% του μέσου Κοινοτικού. Ηταν υψηλότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τη Μάλτα και τη Σλοβενία, που ακολουθούν μεταξύ των 10 προσχωρουσών χωρών.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο Ευρώπης - Απόλλων - Πρόκριση

    Μεγάλη νίκη κατήγαγε χθες ο Απόλλωνας, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ευρώπης στην καλαθόσφαιρα.

    Υστερα από ένα συγκλονιστικό παιγνίδι η λεμεσιανή ομάδα νίκησε στον επαναληπτικό αγώνα τη Δυναμό Βουκουρεστίου με 92-81, καλύπτοντας έτσι τη διαφορά της ήττας με οκτώ πόντους που δέχθηκε στο πρώτο παιγνίδι στο Βουκουρέστι.

    [03] (K) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Εκθεση 2003 - Κύπρος - Θρησκευτική ελευθερία

    Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αλλαγές από τον περασμένο χρόνο στην κατάσταση που αφορά το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κύπρο επισημαίνει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2003 σε σχέση με τη θρησκευτική ελευθερία στην Κύπρο, η οποία κυκλοφόρησε χθες.

    Η έκθεση αναφέρει ότι «δεν υπήρξε αλλαγή στο καθεστώς σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει αυτή η έκθεση, και η πολιτική της Κυβέρνησης συνέχισε να συμβάλλει στη, σε γενικές γραμμές, ελεύθερη άσκηση της θρησκείας».

    Η έκθεση επισημαίνει ότι εάν και οι αμοιβαίες επισκέψεις (Ε/Κ και Τ/Κ) σε θρησκευτικούς χώρους ήταν περιορισμένες κατά την περίοδο που καλύπτει η έκθεση, τα γεγονότα του Απριλίου του 2003 που διευκόλυναν τις επισκέψεις Ε/Κ και Τ/Κ σε θρησκευτικούς χώρους στην άλλη πλευρά της γραμμής κατάπαυσης του πυρός οδήγησαν σε σημαντικές βελτιώσεις.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [05] (Κ)Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές στη Λευκωσία του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, οι διεργασίες στα κατεχόμενα για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης και οι επαμβάσεις της Αγκυρας καθώς και οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και για τα πτυχία του ΑΤΙ αποτελεούν τα κύρια θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Προβάλλονται επίσης θέματα όπως οι αυξήσεις που αναμένεται να επιβληθούν με το νέο έτος, οι επιπτώσεις από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και η συμφωνία για τη κοινοτική βοήθεια που θα αρχίσει να λαμβάνει η Κύπρος. Ολες οι εφημερίδες αναφέρονται και στη χθεσινή χριστουγεννιάτικη γιορτή της Βουλής.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ο Γουέστον εκθέτει και τις δύο πλευρές'' γράφει ότι ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον απηύθυνε προειδοποίηση προς τα τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, όπως έχει ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο κ. Γουέστον είπε ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η γενική κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την κοστολόγηση του νερού είναι να ανακτάται το κόστος παραγωγής του και είναι ευέλικτη αφού λογαριάζει και τοπικά χαρακτηριστικά. Προσθέτει ότι οι νέες ανατιμολογήσεις των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας θα περιμένουν την έγκριση της Βουλής.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Κι αρχή κακός μας χρόνος'' γράφει στο κύριο θέμα ότι με την ανατολή του νέου χρόνου μας περιμένουν πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς οι νέες τιμές των καυσίμων κτυπάνε την πόρτα μας και το 2004 προμηνύεται η χρονιά που θα βάζουμε όλο και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Προσθέτει ότι μετά τις αυξήσεις στο νερό, τα ασφάλιστρα, το ψωμί, τα άλευρα, σειρά παίρνουν αυξήσεις στα τέλη των υπηρεσιών του κράτους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πρόσφατες θεομηνίες έχουν δημιουργήσει τεράστιες ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες, δέντρα και θερμοκήπια και προσθέτει ότι σε μερικές περιπτώσεις οι καταστροφές είναι ολοκληρωτικές.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τούρκικο όχι'' γράφει ότι η Αγκυρα φαίνεται να στέλνει σαφές μήνυμα προς την τ/κ ''αντιπολίτευση'' των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με το οποίο η προϋπόθεση της ''αντιπολίτευσης'' για λύση με βάση το σχέδιο Ανάν μέχρι το Μάιο του 2004, ώστε να συμμετάσχει σε έναν ''κυβερνητικό συνασπισμό'' με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, απορρίπτεται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ που θα πάρει η Κύπρος από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής για την περίοδο 2004-2006 έχουν ολοκληρωθεί και έχει υπογραφεί το προγραμματικό έγγραφο.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πανηγυρίζουν στο ΑΤΙ' γράφει ότι οι αγώνες δύο χρόνων των αποφοίτων του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου δικαιώθηκαν χθες από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Προσθέτει ότι μετά την έγκριση του νόμου που ψηφίσθηκε χθες, τα διπλώματα που παραχώρησε το ΑΤΙ θεωρούνται επίσημα από την πολιτεία ως ισότιμα και αντίστοιχα προς το βασικό τίτλο σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε άλλο θέμα γράφει ο τρόπος που επιτελεί τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συγκεντρώνει πολύ ψηλά ποσοστά αποδοχής. Προσθέτει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που ετοιμάστηκε για εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας, ποσοστό 21% είναι πολύ ικανοποιημένοι και 44% αρκετά ικανοποιημένοι.

    ''Ο φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Χορός υψηλών παρεμβάσεων'' γράφει πως οι Αμερικανοί προετοιμάζουν παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου, ενώ στο χορό έβαλαν χθες και το Συμβούλιο Ασφαλείας με μόνο στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών τον Ιανουάριο. Οπως γράφει η εφημερίδα ο Τόμας Γουέστον, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στη Λευκωσία άφησε να εννοηθεί πως επίκειται παρέμβαση Μπους στο Κυπριακό, ενδεχομένως με επιστολή του προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν ερωτηθείς χθες για την ψηφοφορία στα κατεχόμενα είπε χαριτολογώντας ''πως μόνο στην Κύπρο μπορούσαν να φέρουν ένα αποτέλεσμα 50 50'', προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει πόσο σύντομα είναι δυνατό να σχηματιστεί κάποια ''διακυβέρνηση'' στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Αλλα λόγια ... ο Ντενκτάς'' γράφει ότι η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι οι στρατηγικές αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται από την Αγκυρα και εκεί εστιάζει την προσοχή της, αφού ο Τόμας Γουέστον θα σταθμίσει την πολιτική της Τουρκίας και θα μεταφέρει τις απόψεις και εκτιμήσεις του στο ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα του στο Κυπριακό. Σε άλλη είδηση αναφέρεται πως σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα έχουν σύσκεψη στο Προεδρικό, κατά την οποία θα ξεκαθαριστεί το ζήτημα για νομοσχέδιο των ευρωεκλογών και θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την ψηφοφορία στο εξωτερικό και την ίση μεταχείριση Ε/Κ και Τ/Κ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε χθες πως το Ισραήλ θα πάρει μονομερή μέτρα για το διαχωρισμό των πολιτών του από τους Παλαιστίνιους, εάν αποτύχει λόγω της παλαιστινιακής τακτικής το ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λήδα Κουρσουμπά ζήτησε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στείλει μια συγγνώμη στους γονιούς του μόλις έξι μηνών βρέφους, κουρδικής καταγωγής, το οποίο βρίσκεται στη φυλακή από τις 21 Νοεμβρίου λόγω της παράνομης εισόδου των γονιών του στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Προεδρική δήλωση ------------------------------------------------- Πρόσκληση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, στη βάση των προτάσεων του ΓΓ, απηύθυνε με δήλωσή του που συμφωνήθηκε στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας «την τ/κ ηγεσία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να υποστηρίξουν έντονα τις προσπάθειες του ΓΓ».

    Οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις, έγιναν με επιμονή κυρίως των ΗΠΑ αλλά και της Βρετανίας, υπό το φως της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα. Επειτα από επιμονή της κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στη δήλωση καταγράφεται η επαναβεβαίωση του ΣΑ στα ψηφίσματα 541 και 550, ενώ αποκλείστηκε η όποια αναφορά σε «εκλογές», ή «διακυβέρνηση» για τα κατεχόμενα.

    Αρκετή μάχη δόθηκε στην τρίτη παράγραφο της δήλωσης, όπου τελικά κατόπιν εμμονής της Ρωσίας, υιοθετήθηκε η αναφορά που ικανοποιούσε την κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Το κείμενο τη δήλωσης, που διάβασε ο Βούλγαρος πρόεδρος του ΣΑ Stefan Tafrov, έχει ως εξής:

    «Τα μέλη του ΣΑ καλωσορίζουν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Τ/Κ εξέφρασε την επιθυμία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ένταξη στην ΕΕ. Το αποτέλεσμα αυτό είναι περισσότερο αξιοσημείωτο, με δεδομένες τις πιέσεις που αντιμετώπισαν οι Τ/Κ για να υποστηρίξουν το στάτους κβο.

    Τα μέλη ελπίζουν πως όλες οι πλευρές στη βόρεια Κύπρο και όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα τιμήσουν την επιθυμία των Τ/Κ το συντομότερο δυνατό.

    Τα μέλη συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η διασφάλιση μιας συνολικής λύσης ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης στη βάση των αναλυτικών προτάσεων του ΓΓ και η ένταξη στην ΕΕ μιας επανενωμένης Κύπρου θα ήταν προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων.

    Τα μέλη επαναβεβαιώνουν την πλήρη τους υποστήριξη στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ όπως του τις εμπιστεύτηκε το ΣΑ με το ψήφισμα 1250. Προτρέπουν την τ/κ ηγεσία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν έντονα τις προσπάθειες του ΓΓ και στο πλαίσιο αυτό, καλούν για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των προτάσεών του.

    Τα μέλη επαναβεβαιώνουν τα προηγούμενα ψηφίσματα και ανακοινώσεις του ΣΑ για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 541, 550 και 1475».

    ΓΓ ΟΗΕ - ''Εκλογές'' - Συμβούλιο Ασφαλείας ------------------------------------------ Στάση αναμονής θα συνεχίσει να τηρεί στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση στα κατεχόμενα.

    Αυτό άφησε να εννοηθεί, συνομιλώντας εκτός μικροφώνου με τους δημοσιογράφους, στην έδρα του ΟΗΕ, λίγο μετά το τέλος της δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε με την ευκαιρία του τέλους του έτους.

    «Μόνο στην Κύπρο μπορούσαν να φέρουν ένα αποτέλεσμα 50-50», είπε χαριτολογώντας ο Κόφι Ανάν, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει πόσο σύντομα είναι δυνατό να σχηματιστεί κάποια «διακυβέρνηση» στα κατεχόμενα.

    Τόμας Γουέστον - Διάσκεψη Τύπου ------------------------------- Εκκληση στα τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, όπως έχει ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, έκανε χθες ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος είπε ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1 Μαΐου 2004.

    Σε συνέντευξη Τύπου, με την ολοκλήρωση των εδώ επαφών του και ενόψει των συναντήσεων που θα έχει στην Τουρκία, ο κ. Γουέστον είπε πως το σχέδιο Ανάν είναι ''το μόνο ρεαλιστικό όχημα'' που θα βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με τις επαφές του στα κατεχόμενα, αναγνώρισε πως υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αλλά σημείωσε επίσης ότι αρκετοί Τ/Κ πολιτικοί αρχηγοί συμμερίζονται τις θέσεις της Ουάσιγκτον αναφορικά με το πώς προχωρούμε για λύση.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα κατεχόμενα μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές, είπε πως παραμένει πολιτικά ασταθής, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα θα πρέπει να ενθαρρύνει Τ/Κ αρχηγούς να προχωρήσουν σε συνομιλίες.

    ''Πιστεύω ότι το σχέδιο Ανάν είναι το μόνο ρεαλιστικό όχημα για να καταλήξουμε σε λύση,'' είπε στην εναρκτήρια δήλωσή του.

    Σε ερώτηση εάν μπορεί να υπάρξει συνεργασία για λύση με τον κ. Ντενκτάς, δεδομένες τις θέσεις του κατοχικού ηγέτη για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Γουέστον αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη που χαρακτήρισε ''πολύ μακρά και ελπίζω παραγωγική.''

    ''Δεν θα κρύψω το γεγονός ότι δεν συμφωνούμε σε όλα, θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σε βασικό θέμα ως ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε,'' εξήγησε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο κ. Ντενκτάς παραμένει ο κύριος συνομιλητής, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε πως ο ΓΓ στα πλαίσια των καλών του υπηρεσιών θεωρεί τον επικεφαλής της κοινότητας ως τον συνομιλητή του.

    ''Σε αυτό το στάδιο επικεφαλής παραμένει ο κ. Ντενκτάς, δεν μπορώ να πω κατά πόσο αυτό θα παραμείνει ως έχει,'' πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, επεσήμανε πως το θέμα δεν είναι να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν αλλά να εξευρεθεί τρόπος να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    ''Το κύριο θέμα είναι πώς να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, χρησιμοποιώντας την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ που πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος δρόμος προς τη λύση,'' πρόσθεσε ο κ. Γουέστον.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης απάντησε ο ίδιος το ερώτημα που έθεσε λέγοντας ''η απάντηση είναι ότι τα μέρη πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ΓΓ.''

    Σε ερώτηση εάν είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση πριν την 1 Μαΐου, απάντησε καταφατικά και εξήγησε ''είναι δυνατό γιατί συμμεριζόμαστε τη θέση του ΓΓ ότι με την απαραίτητη πολιτική βούληση, είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η εργασία για το σχέδιο Ανάν και να τεθεί σε δημοψήφισμα».

    ''Οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση από τέσσερα διαφορετικά μέρη, ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει αμέσως, δεν υπάρχει λόγος να μην εκδηλωθεί αυτή η βούληση,'' είπε.

    Σε ερώτηση εάν οποιοδήποτε μέρος έχει δείξει την πολιτική βούληση για συνομιλίες και διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο κ. Γουέστον επανέλαβε ότι η αναγκαία πολιτική βούληση όπως την περιγράφει ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει επιδειχθεί ακόμα.

    Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι έτοιμος, κατά τη δική του άποψη, να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Γουέστον απέφυγε με διπλωματική γλώσσα να απαντήσει και περιορίστηκε να πει ότι δεν θεωρεί ορθό να δώσει οποιοδήποτε χαρακτηρισμό στις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος.

    Αναφορικά με την κατάσταση στα κατεχόμενα, είπε πως δεν θα πρέπει να επηρεάσει τον κύριο στόχο που είναι η λύση του Κυπριακού αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πολιτικά ασταθής, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα των ''εκλογών'' θα πρέπει να ενθαρρύνει Τ/Κ πολιτικούς ηγέτες να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις.''

    Ευρωβουλή - Ψήφισμα - Κύπρος ---------------------------- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα που ενέκρινε χθες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Στην παράγραφο που αναφέρεται στην Κύπρο, η Ευρωβουλή «επισημαίνει με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των τουρκοκυπριακών εκλογών της 14ης Δεκεμβρίου και εύχεται το αποτέλεσμα αυτό να είναι δηλωτικό της στήριξης προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

    Επίσης, «προτρέπει όλα τα ενεχόμενα μέρη, και ιδίως την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, να αποδείξουν ότι δεσμεύονται να τηρήσουν τα κριτήρια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κατεπειγόντως, ούτως ώστε να καταστεί δυνατόν να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες».

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «επαναλαμβάνει ότι προτιμά την προσχώρηση μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ένωση την 1η Μαΐου 2004, τονίζοντας τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκφράσει την πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό ζήτημα».

    Στην παράγραφο που αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Κοινοβούλιο «υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν προτρέπει την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειές της για μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών και την περαιτέρω ευθυγράμμιση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων με την ευρωπαϊκή πρακτική».

    Η Ευρωβουλή, «συμφωνεί επίσης με την άποψη ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα διευκολύνει πάρα πολύ τις προσδοκίες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    ΕΕ - Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις - Κύπρος - Διαμαντοπούλου --------------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο για την κατανομή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων την περίοδο 2004-2006.

    Συνολικά οι χρηματοδοτήσεις προς την Κύπρο την προαναφερόμενη τριετία θα ανέλθουν σε 107,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο παραπάνω ποσό θα πρέπει να προστεθούν και οι χρηματοδοτήσεις προς του αγρότες (επιδοτήσεις, ενισχύσεις, στήριξη αγορών).

    Η συμφωνία προσδιορίζει τις προτεραιότητες για οικονομική και κοινωνική αναπτυξιακή στρατηγική της Κύπρου, που θα ενισχυθούν οικονομικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό την προαναφερόμενη χρονική περίοδο.

    ΕΕ - Κύπρος - Αγοραστική δύναμη ------------------------------- Η αγοραστική δύναμη των κατοίκων της Κύπρου είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των κατοίκων των 10 υπό ένταξη χωρών, αλλά και της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Κοινότητας (Eurostat).

    Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Κύπρο, εκπεφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ενιαίος τρόπος σύγκρισης του βιοτικού επιπέδου) των Ευρωπαίων, ανήλθε στο τέλος του 2002, στο 76% του μέσου Κοινοτικού. Ηταν υψηλότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τη Μάλτα και τη Σλοβενία, που ακολουθούν μεταξύ των 10 προσχωρουσών χωρών.

    Στην Ελλάδα το κατά κεφαλή ΑΕΠ ήταν 71%, όσο και στην Πορτογαλία με αποτελέσμα οι δύο αυτές χώρες να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15 κρατών μελών.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Εκθεση 2003 - Κύπρος - Θρησκευτική ελευθερία ---------------------------------------------------------------- Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αλλαγές από τον περασμένο χρόνο στην κατάσταση που αφορά το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κύπρο επισημαίνει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2003 σε σχέση με τη θρησκευτική ελευθερία στην Κύπρο, η οποία κυκλοφόρησε χθες.

    Η έκθεση αναφέρει ότι «δεν υπήρξε αλλαγή στο καθεστώς σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει αυτή η έκθεση, και η πολιτική της Κυβέρνησης συνέχισε να συμβάλλει στη, σε γενικές γραμμές, ελεύθερη άσκηση της θρησκείας».

    Η έκθεση επισημαίνει ότι εάν και οι αμοιβαίες επισκέψεις (Ε/Κ και Τ/Κ) σε θρησκευτικούς χώρους ήταν περιορισμένες κατά την περίοδο που καλύπτει η έκθεση, τα γεγονότα του Απριλίου του 2003 που διευκόλυναν τις επισκέψεις Ε/Κ και Τ/Κ σε θρησκευτικούς χώρους στην άλλη πλευρά της γραμμής κατάπαυσης του πυρός οδήγησαν σε σημαντικές βελτιώσεις.

    Αναφέρει ότι «η γενικά φιλική σχέση μεταξύ των θρησκειών στην κυπριακή κοινωνία συνέβαλε στη θρησκευτική ελευθερία».

    Υπουργός Αμυνας - Κινέζος Αντιστράτηγος --------------------------------------- Στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη θερμών σχέσεων Κύπρου και Κίνας σε θέματα άμυνας και κυρίως σε πολιτικό επίπεδο θα βοηθήσει η επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Κίνας, Αντιστράτηγου Li Yu, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον κ. Li Yu, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι με την επίσκεψη ''έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας σε σχέση με την ανάγκη λύσης του κυπριακού προβλήματος, ιδιαίτερα πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και τον τρόπο με τον οποίο και η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μπορεί να συμβάλει και να ενισχύσει μία προσπάθεια'' λύσης του Κυπριακού, στην οποία η συμβολή της είναι ήδη σημαντική.

    Ο Κινέζος ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός αφού εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Κύπρο και για την υποδοχή που έτυχε, είπε ότι η επίσκεψη έχει στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου και Κίνας.

    Γουέστον - Τ/Κ ηγέτης - Κατεχόμενα - Συνάντηση ---------------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον είχαν χθες την πρώτη τους συνάντηση στα κατεχόμενα μετά από αρκετό καιρό και δήλωσαν πως αν και η συνάντησή τους ήταν πολύ καλή ο ένας δεν κατάφερε να πείσει τον άλλο να αλλάξει τις θέσεις του.

    Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε μετά τη συνάντηση, που διήρκησε γύρω στα 75 λεπτά, πως είχε μια πολύ καλή και ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Γουέστον.

    Ανέφερε επίσης πως ενημέρωσε εν συντομία τον Αμερικανό διπλωμάτη για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα τώρα.

    Ανέφερε πως δεν πιστεύει πως έχει πείσει ο ένας τον άλλο να αλλάξει τις θέσεις του αλλά είπε πως ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση και ευχαρίστησε τον κ. Γουέστον για αυτήν.

    Ο Τ/Κ ηγέτης επανέλαβε τη θέση του για δημιουργία ''εθνικής κυβέρνησης'', λέγοντας πως αν γίνει αυτό ''θα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσουμε''.

    Πρόσθεσε πως τα κόμματα εργάζονται πάνω σε αυτό και ότι πιθανόν σε λίγες ημέρες να έχουν να του πουν κάτι.

    ''Εχουμε περίπου 10 ημέρες μέχρι την ορκωμοσία στο κοινοβούλιο. Μέχρι τότε θα γνωρίζουμε εάν θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού. Εάν δεν μπορέσουμε έχουμε δυο μήνες στη συνέχεια και εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσουμε για εκλογές που θα πρέπει να γίνουν μέσα σε δυο μήνες από τότε'', ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης, εκφράζοντας την ελπίδα να μην χρειαστεί όλος αυτός ο χρόνος.

    Ο κ. Γουέστον ανέφερε πως συμφωνεί με τον κ. Ντενκτάς ότι είχαν μια πολύ καλή συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι αρκετά βέβαιος πως κανένας από τους δυο δεν έπεισε τον άλλο.

    Ανέφερε πάρα ταύτα πως και οι δυο πιστεύουν ότι χρειάζεται λύση στο Κυπριακό.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης ευχαρίστησε τον κ. Ντενκτάς που τον συνάντησε ξανά και σημείωσε πως έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι δυο τους είχαν ξανασυναντηθεί.

    Σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη αργότερα στα κατεχόμενα, ο Τ/Κ ηγέτης δήλωσε ότι ο κ. Γουέστον "δεν πρόκειται να με αποδεχθεί ως διαπραγματευτή, αλλά ο λαός μου με αποδέχεται''.

    Ο κ. Ντενκτάς αναφέρθηκε στις διαφορετικές απόψεις που έχει με τον κ. Γουέστον και διευκρίνισε ότι αυτές εντοπίζονται γύρω από το σχέδιο Ανάν. ''Ο Γουέστον λέει ότι το σχέδιο Ανάν είναι καλό και εγώ λέω ότι το σχέδιο Ανάν είναι αυτοκτονία για μας και δεν μπορούμε να το βελτιώσουμε'', υποστήριξε ο Τ/Κ ηγέτης.

    Πρόσθεσε ότι παίζονται παιγνίδια στόχος των οποίων, όπως είπε, είναι να δώσουν το νησί στους Ε/Κ με το να θέτουν το Κυπριακό ως εμπόδιο στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι δηλώσεις Γουέστον σε σχέση με τη συμμετοχή εποίκων στο δημοψήφισμα για το Κυπριακό σημαίνει ότι οι έποικοι δεν θα ψηφίσουν, ο κ. Ντενκτάς είπε πως έποικοι ψήφισαν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας, αλλά κανείς δεν παραπονέθηκε γι' αυτό.

    Οπως ισχυρίστηκε ο κ. Ντενκτάς, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι στο νησί υπάρχει τ/κ κοινότητα ίση με την ε/κ κοινότητα. ''Η ε/κ πλευρά σπρώχνει και η Αμερική λέει 'ίσως' για να τους ευχαριστήσει'', είπε ο κ. Ντενκτάς.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις για νοθεία στις ''εκλογές'', είπε πως στις προηγούμενες "εκλογές", ένας ''λογικός αριθμός νέων ψηφοφόρων προστέθηκε στους εκλογικούς καταλόγους'', αλλά τα κόμματα της ''αντιπολίτευσης'' δεν διαμαρτυρήθηκαν τότε.

    Γουέστον - Τ/Κ πολιτικοί ------------------------- Οι ΗΠΑ συνεχίζουν το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό και ευελπιστούν να υπάρξει λύση μέχρι τον Μάιο του 2004 στη βάση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Κίνηματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί .

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ειδικό συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο κ. Ακκιντζί επανέλαβε τη θέση του για δημιουργία νέας λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα.

    Σημείωσε πως το σημαντικό δεν είναι το σχήμα που θα έχει αυτή η «κυβέρνηση», αλλά να μπορεί να είναι η νέα «κυβέρνηση» να μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Ακκιντζί είπε πως ''για να προχωρήσουμε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν χρειαζόμαστε μόνο την συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης, χρειαζόμαστε επίσης την συνεργασία του κ. Παπαδόπουλου και θέλουμε από αυτόν να παραμείνει στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν''.

    Ανέφερε ακόμα πως για ''να προχωρήσουμε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος πρέπει όλοι να επιμένουμε στο σχέδιο Ανάν''.

    Από την πλευρά του ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε πως στη συνάντηση με τον κ. Γουέστον συζητήθηκε το πολιτικό μήνυμα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Ντενκτάς προειδοποίησε ότι ''θα χάσουμε χρόνο εάν γίνουν πρόωρες εκλογές''.

    Πρόσθεσε πως ''αυτοί που θέλούν να γίνει κάτι πριν από το Μάιο (του 2004) πρέπει να το ξανασκεφτούν''.

    ''Εάν οι δύο πλευρές δεν βρουν τον τρόπο να έρθουν πιο κοντά η μια στην άλλη, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί εύκολα'', κατέληξε.

    Ο κ. Γουέστον είχε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Κόμματος Λύσης και Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλί Ερέλ.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ερέλ συζήτησε με τον κ. Γουέστον τα αποτελέσματα των ''βουλευτικών εκλογών'' και τις διαγραφόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό. Παρά το φαινόμενο αδιέξοδο στο σχηματισμό ''κυβέρνησης'', είπε ο κ. Ερέλ, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση και ότι θα καταστεί δυνατή η επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, Ε/Κ και Τ/Κ, ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό και μια ενωμένη Κύπρος να εισέλθει την 1η Μαΐου 2004 στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    EE - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Κύπρος ----------------------------------------- Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας συνέχισε χθες για δεύτερη ημέρα τις εργασίες του στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσωπεί ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ Κορνήλιος Κορνηλίου.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου υιοθετήθηκε κανονισμός για τη θέσπιση αναγνώρισης και σήμανσης των αιγοπροβάτων στην ΕΕ. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση από τη 1 Ιουλίου 2005 και οι παραγωγοί θα μπορούν να εισπράττουν σχετικές κοινοτικές επιδοτήσεις. Το Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης κανονισμό για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά.

    EE - Μνημόνιο για Κοινωνική Πολιτική - Κεραυνός ------------------------------------------------ Μνημόνιο για την Κοινωνική Πολιτική και Ενσωμάτωση υπέγραψαν στις Βρυξέλλες οι 10 προσχωρούσες χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, ενώ συνυπέγραψε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Επίτροπος, Aννα Διαμαντοπούλου.

    Σε δήλωσή του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπογράμμισε ότι για την ετοιμασία του Κοινού Μνημονίου Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, το οποίο με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά συνυπέγραψε χθες με την Επίτροπο κ. Διαμαντοπούλου και τους συναδέλφους υπουργούς των εντασσόμενων χωρών, ακολουθήθηκε μια διαδικασία σημαντική και επίπονη, σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής πολιτικής και απασχόλησης της ΕΕ.

    Ολομέλεια - Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ------------------------------------------- Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μακρά συζήτηση και αφού κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν αρκετές τροπολογίες από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο όπως αυτό τροποποιήθηκε και το οποίο αφορά την ίδρυση και λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

    Το ΤΕΠΑΚ θα ενσωματώσει τις υφιστάμενες σχολές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (ΑΤΙ), του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου (ΑΞΙΚ), της Νοσηλευτικής Σχολής και του Δασικού Κολεγίου, θα παρέχει τριτοβάθμια εκπαίδευση προάγοντας την επιστήμη, τη γνώση, τη μάθηση και την παιδεία στους τομείς των εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνών, μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας.

    Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο Ευρώπης - Απόλλων - Πρόκριση --------------------------------------------------- Μεγάλη νίκη κατήγαγε χθες ο Απόλλωνας, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ευρώπης στην καλαθόσφαιρα.

    Υστερα από ένα συγκλονιστικό παιγνίδι η λεμεσιανή ομάδα νίκησε στον επαναληπτικό αγώνα τη Δυναμό Βουκουρεστίου με 92-81, καλύπτοντας έτσι τη διαφορά της ήττας με οκτώ πόντους που δέχθηκε στο πρώτο παιγνίδι στο Βουκουρέστι.

    Στην επόμενη φάση, το συγκρότημα του Νίκου Λινάρδου θα αντιμετωπίσει την τουρκική ομάδα της Σμύρνης. Ο πρώτος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου.

    Χρηματιστήριο - Αρνητικό ρεκόρ εξαετίας --------------------------------------- Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υποχωρώντας κάτω από τις 79,33 μονάδες που αποτελεί το προηγούμενο χαμηλότερο επίπεδο του κατά τα τελευταία έξι σχεδόν χρόνια και το οποίο σημειώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2002. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,26%, κλείνοντας στις 79,23 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 258 χιλιάδες λίρες.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία

    [08] (K) Μπάουτσερ - ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν

    Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο σχέδιο Ανάν επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, σημειώνοντας πως αυτή είναι η λύση που πρέπει να εξεταστεί τώρα από όλα τα μέρη.

    [09] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Εξαγγελία Κίνησης (1)

    Την ίδρυση της Ανανεωτικής Κίνησης εξήγγειλε σήμερα ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

    [10] (Κ) Ιρλανδός Πρεσβευτής - Συνέντευξη

    Η απουσία λύσης στο Κυπριακό πριν την 1 Μαϊου θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα τόσο στην Τουρκία και τους Τ/Κ όσο και στην κυπριακή κυβέρνηση, εκτιμά ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τζον Σουίφτ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιανουαρίου 2004.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει της ιρλανδικής προεδρίας, ο κ. Σουίφτ υποστηρίζει πως η ΕΕ πρέπει να καθορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δεδομένου ότι η χώρα αυτή θα πληροί τα κριτήρια που η ΕΕ έχει θέσει στην Αγκυρα.

    Είπε ακόμα πως η κατανομή των ''εδρών'' στην ψευδοβουλή που προέκυψε από τις πρόσφατες ''εκλογές'' δεν βοηθά στην έναρξη μιας διαδικασίας που έχει χρονικά περιθώρια, ενώ για το ενδεχόμενο ένταξης μιας μοιρασμένης Κύπρου εξέφρασε την άποψη πως οτιδήποτε ενισχύει τη διαίρεση του νησιού δεν μπορεί να είναι προς όφελος της κυπριακής κυβέρνησης.

    [11] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει αποστείλει την επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποία ζητά την επανεμπλοκή του κ. Ανάν στο Κυπριακό.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζητά την επανεμπλοκή του κ. Ανάν στο Κυπριακό για επανέναρξη συνομιλιών.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βοηθός Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Κίνας

    Η Κίνα υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με σεβασμό στην κυριαρχία, στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, δήλωσε ο Βοηθός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Αντιστράτηγος Λι Γιου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Δηλώσεις Ερντογάν

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Χρήστος Πρωτόπαπας ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αυτές κινούνται στο πνεύμα των γνωστών τουρκικών δηλώσεων που ευθύνονται για τα αδιέξοδα.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Προέδρου ΣΑ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως στο κείμενο της χθεσινής δήλωσης του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι σημαντικά.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφερόμενος στο ψήφισμα που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σημείωσε πως το ψήφισμα ''επαναλαμβάνει στην ουσία τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης και καλεί ιδίως την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να επιδείξουν θέληση για επανέναρξη των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    [17] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Εξαγγελία Κίνησης (2)

    Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης εξήγγειλε σήμερα την ίδρυση πολιτικής κίνησης με την ονομασία ''Ανανεωτική Κίνηση'', στην οποία θα επιδιώξει να συμπεριλάβει και Τουρκοκύπριους, αφού, όπως είπε, η Κίνηση θα είναι ανοικτή για όλους αναξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή για αγνοούμενους

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έλαβε πριν από μερικές ημέρες επιστολή από το ΓΓ των ΗΕ σχετικά με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, με την οποία ο Κόφι Ανάν υποβάλλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος, που σχετίζονται με την επανέναρξη της διερευνητικής διαδικασίας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και την εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''όπως έχουμε πληροφορηθεί (ο ΓΓ) απέστειλε ταυτόσημη επιστολή και προς τον κ. Ντενκτάς''.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Μπαρνιέ προς Υπουργό Οικονομικών

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Μισιέλ Μπαρνιέ υπέγραψε χθες επιστολή που απευθύνεται προς τον Υπουργό Οικονομικών και με την οποία του ανακοινώνει ότι μετά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΕ και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους το προγραμματικό έγγραφο για το Στόχο 2 των διαρθρωτικών ταμείων τυγχάνει της έγκρισής του.

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Υπ. Οικονομικών και Γρ. Προγραμματισμού

    [21] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7037            1,7139
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1137            2,1263
    Λίρα Αγγλίας                     1,1968            1,2039
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,5798        229,4004
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8630          2,8859
    Δολάριο Καναδά                     2,8167          2,8392
    Κορώνα Δανίας                     12,6651         12,7664
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1983         14,3118
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4321         15,5555
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6472          2,6683
    

    [22] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,24  ( 0,01)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    564.225
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    218.139    317,24  (-0,08)
    FTSE Med 100 **                             5.729,91  ( 0,01)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    174.059     90,10  ( 0,36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      9.212     69,05  (-0,72)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.964     14,82  (-2,44)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      2.960     56,68  (-0,94)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.805     66,19  (-0,09)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.451     20,11  (-0,10)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     21.307     70,07  ( 0,98)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.843      3,16  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.219     10,69  ( 0,75)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,67  ( 0,78)
    Ξενοδοχεία                    £      8.966     37,03  (-0,35)
    Αλλες Εταιρείες               £    179.918     73,16  (-0,38)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [23] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Κέντρο Ελέγχου - Τουρκία

    Τη βεβαιότητα ότι εντός του 2004 θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της επιμονής της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει το κυπριακό Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και να μην επιτρέπει στις Κυπριακές Αερογραμμές να πετάξουν πάνω από τον εναέριο χώρο της, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 19 December 2003 - 18:49:19 UTC