Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ιρλανδική Προεδρία - Εναρξη
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Σερντάρ Ντενκτάς - Συνάντηση
  • [04] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας
  • [05] (K) Aγορά αυτοκινήτων - Κύπρος - ΕΕ
  • [06] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) ΕΕ - Ατζέντα 2004 - Καθοριστική χρονιά
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκικές προτάσεις
  • [09] (Κ) Νίκος Κλεάνθους - Σερντάρ Ντενκτάς - Συνάντηση
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Υπουργικό - Εναρμόνιση - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβεία Βουλγαρίας - Συλλυπητήρια
  • [13] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας - Κυπριακό - Ντενκτάς
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Εκλεισε σε θετικό έδαφος
  • [15] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Κυπριακό - Στρατός
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΣτΕ - Ταλάτ - Ψευδοκυβέρνηση
  • [17] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Κύπριος λογοτέχνης - Ελλάδα - Βραβείο

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ιρλανδική Προεδρία - Εναρξη

    Με την έπαρση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κάστρο του Δουβλίνου αρχίζει την Πρωτοχρονιά η Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, 2004.

    Η έπαρση της σημαίας της Ενωσης θα γίνει στη διάρκεια επίσημης τελετής, στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Ιρλανδικής Δημοκρατίας Μπέρτι Αχερν, που θα αρχίσει στη 1.00 μετά το μεσημέρι, τοπική ώρα (3.00 μ.μ. ώρα Κύπρου).

    Στις 6 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο του Δουβλίνου η καθιερωμένη εναρκτήρια συντονιστική συνάντηση της Προεδρίας της ΕΕ με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και όλους τους Επιτρόπους.

    Την ίδια ημέρα, στις Βρυξέλλες, θα συνέλθει η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ (PSC - Political and Security Committee, COPS - le Comite Politique et de Securite) η οποία, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, παρακολουθεί τη διεθνή κατάσταση στους τομείς που καλύπτει η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, συμβάλλει στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης και ελέγχει την εφαρμογή της.

    Στο μεταξύ, η Ιρλανδική Προεδρία έχει ανοίξει και την ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, στο www.eu2004.ie (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης ---------------------------------------------------------------- Η γνώμη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι σαφής ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού θα πραγματοποιηθούν στη βάση του σχεδίου του, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει υπόψη του το τουρκικό σχέδιο και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι τουρκικές προτάσεις θα πάρουν τη μορφή τροποποιήσεων ή παρατηρήσεων και δεν θα είναι νέο, ολοκληρωμένο σχέδιο.

    ''Ομως οι θέσεις του ΓΓ είναι σαφείς, οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν με βάση το σχέδιό του'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς αν έλαβε απάντηση στην επιστολή που έστειλε στον Κόφι Ανάν την περασμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ο κ. Ανάν έλειπε πρόσφατα από τη Νέα Υόρκη.

    Σε ερώτηση για το πώς θα χειριστεί η ε/κ πλευρά το θέμα του τουρκικού σχεδίου, στην περίπτωση που βολιδοσκοπηθεί είτε από τον ΟΗΕ, είτε από τον ξένο παράγοντα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''υπάρχει απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες όποτε μας καλέσουν με βάση το σχέδιο Ανάν''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εναρμόνιση ------------------------------------- Η Κύπρος θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την ολοκλήρωση του εναπομένοντος εναρμονιστικού έργου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση, μετά τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΔΗΚΟ, για την εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''θα τηρήσουμε όλα τα χρονοδιαγράμματα'' και διευκρίνισε ότι τα πλείστα από τα εναπομείναντα νομοσχέδια είναι έτοιμα.

    ''Μπορεί να λείπει ένα ή άλλο κομμάτι, το οποίο θα ολοκληρωθεί στην πορεία των συζητήσεων'', συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν έχει καταλήξει στο όνομα του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ο κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων δεν έχει μικρύνει, αλλά έχει μεγαλώσει.

    Πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από όλα τα κόμματα να του υποβάλουν εισηγήσεις για το θέμα, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει πάρει ακόμη εισηγήσεις.

    Ερωτηθείς μέχρι πότε θα πρέπει να είναι έτοιμη η Κύπρος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε μέχρι τις 15 του Απρίλη.

    Σε ερώτηση εάν έχει πάρει οποιαδήποτε απόφαση για διορισμό προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι κάνει κάποιες σκέψεις, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το διορισμό τοποθετείται μετά την 1η Μαρτίου, όταν ο νυν πρόεδρος Γεώργιος Πικής θα αποχωρήσει.

    Ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει για το διορισμό του Σόλωνα Νικήτα στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά.

    ''Οχι, δεν έχω μετανιώσει και δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Εσείς το γράφετε. Οπως έχω διαβάσει σε όλες τις εφημερίδες και έχω ακούσει από διάφορα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος έχει επικρίνει το Γενικό Εισαγγελέα. Εγώ το μόνο που είπα είναι ας μην αναγάγουμε αυτό το θέμα σε θέμα εθνικής σημασίας'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΚΟ - Πρωτοχρονιάτικη εορτή ------------------------------------------------------- Στην εκτίμηση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, προέβη χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας πως το ΔΗΚΟ, ο κόσμος, οι ιδέες και οι αρχές του είναι το γερό θεμέλιο πάνω στο οποίο βρίσκει στήριγμα για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες αυτές.

    Σε σύντομη ομιλία του στην πρωτοχρονιάτικη εορτή του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ πιεστικοί πάνω σε εμάς''.

    Απαντώντας σε παρατηρήσεις του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Ανδρέα Κωνσταντίνου, ο οποίος υποδυόμενος τον Αη Βασίλη είχε προβεί και σε σχόλια για τον ίδιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε υφιστάμενη πρόσκληση προς το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ να έχουν συνάντηση μαζί του όποτε το επιθυμούν και ''πέραν από την κανονισθείσα αλλά μη πραγματοποιηθείσα μηνιαία από κοινού συνεδρία''.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ - Γενικός Εισαγγελέας --------------------------------------------------------- Η κυπριακή πολιτική ηγεσία, με επικεφαλής πάντοτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, θα πρέπει να διερευνήσει την πιστότητα ενός πιθανού σχεδίου από πλευράς της Τουρκίας, να μελετήσει με πολλή σοβαρότητα το θέμα -όπως προσχεδιάζει στην κάθε περίπτωση που υπάρχουν οι όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό- και συλλογικά να τοποθετηθεί.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μετά από την τελετή έναρξης της 30ου συνεδρίου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει το δημοσιευμένο στον τουρκικό Τύπο έγγραφο επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η δική του τοποθέτηση συνάδει με εκείνη του Εθνικού Συμβουλίου, εξηγώντας πως ''το Εθνικό Συμβούλιο έχει αποδεχθεί το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ ως βάση για διαπραγμάτευση''.

    Ντενκτάς - ''Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης'' ------------------------------------------------- Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί δυνατή η συνεργασία και των τεσσάρων τ/κ κομμάτων, που εξασφάλισαν συμμετοχή στη νέα ψευδοβουλή έτσι ώστε να σχηματισθεί μια ''κυβέρνηση συνασπισμού''.

    Σε δηλώσεις μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους ηγέτες των τεσσάρων μεγαλυτέρων τ/κ κομμάτων στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι έδωσε την εντολή σχηματισμού ''κυβέρνησης'' του ψευδοκράτους στον κ. Ταλάτ και ευχαρίστησε τα κόμματα για την εποικοδομητική τους στάση κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε μαζί τους.

    Τουρκία - Σχέδιο λύσης Κυπριακού - Επικρίσεις από Ευρωκοινοβούλιο

    Απαράδεκτη χαρακτήρισαν την επιδίωξη της Τουρκίας να προωθήσει δικό της σχέδιο λύσης του Κυπριακού στη βάση της αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία τάχθηκαν υπέρ λύσης στη βάση ενός ομοσπονδιακού κράτους και του σχεδίου Ανάν.

    ''Οποιαδήποτε άλλη μονομερής απόφαση δεν θα γίνει δεκτή'', τόνισε ο Γερμανός Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ, σε δηλώσεις στο Στρασβούργο στο δημοσιογράφο Αγγελο Μαρκόπουλο για το ΚΥΠΕ.

    ''Η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν'', είπε ο κ. Μπροκ, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στην Αγκυρα αυτές τις ημέρες για την ετοιμασία τουρκικής πρότασης στο Κυπριακό.

    Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Τουρκικό έγγραφο ----------------------------------------- Η Τουρκία προσπαθεί να απαμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει στη διεθνή κοινότητα με τη στάση της στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι επιβάλλεται λύση του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας επίσης δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έγγραφο που ετοίμασε το τουρκικό ΥΠΕΞ για λύση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι επί του παρόντος πέραν των συζητήσεων και διαρροών στον Τύπο δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

    ''Εκείνο που αναμένεται είναι αλλαγή στάσης της Τουρκίας, ούτως ώστε να προωθηθούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν πριν την πρώτη Μαϊου 2004.

    ''Τζιουμχουριέτ'' - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Εγγραφο για Κυπριακό -------------------------------------------------------- Αύξηση του αριθμού των Τούρκων εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού και μείωση του αριθμού των Ε/Κ που θα μπορούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα, προβλέπει το έγγραφο που ετοίμασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Τζουμχουριέτ'' Κωνσταντινούπολης, το έγγραφο φέρει τον τίτλο ''Η στάση της τουρκικής πλευράς'' και το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι δυνατό να επιλυθεί με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης 15 νέους χάρτες και εισηγείται μεταξύ άλλων όπως η Μόρφου διχοτομηθεί ή μεγάλο τμήμα της επιστραφεί στους Ε/Κ, ενώ προνοεί αύξηση του ποσοστού που θα δοθεί στο τ/κ συνιστόν κράτος.

    Κατά την εφημερίδα το έγγραφο αυτό αναμενόταν να υποβληθεί σήμερα στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Γράφει ακόμη ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μην παρουσιαστεί το έγγραφο αυτό ως ένα διαφορετικό σχέδιο από το σχέδιο Ανάν.

    Πρόνοιες του εγγράφου -------------------------

    Η αποδοχή του δικαίου της ΕΕ για επίλυση των διαφορών που θα προκύψουν μετά την επίτευξη συμφωνίας, η μείωση του τουρκικού στρατού στις έξι χιλιάδες σε διάστημα 40 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας και η συνέχιση των εγγυήσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Το έγγραφο προβλέπει επίσης όπως οι Ε/Κ που επιστρέψουν στο βορρά να μην δικαιούνται να εκλέγουν βουλευτές, οι Βρετανικές Βάσεις να μην συζητηθούν στα πλαίσια του σχεδίου και οι εκ Τουρκίας και Ελλάδας να μην υπερβαίνουν το 5% του πληθυσμού.

    Χάρτες -----------

    Σχετικά με το εδαφικό το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει ετοιμάσει 15 χάρτες και ενώ το σχέδιο Ανάν προνοούσε να παραμείνει στην τ/κ πλευρά ποσοστό εδάφους 29,2%, το έγγραφο κάνει κάποιες αναπροσαρμογές και εισηγείται ποσοστά από 28,7% μέχρι 31,8%.

    Οι 5 από τους χάρτες αναφέρονται σε ποσοστά από 29,22% μέχρι 29,24%.

    Βάσει των ποσοστών αυτών θα μετακινηθούν 45.000 μέχρι 53.000 Τ/Κ.

    Ενας από τους χάρτες αυτούς προνοεί την παραμονή της μισής έκτασης της Μόρφου στους Τ/Κ, ενώ οι άλλοι τέσσερις την επιστροφή της στους Ε/Κ.

    Επιστροφή Ε/Κ --------------

    Το έγγραφο του ΥΠΕΞ επιφέρει διαφοροποιήσεις στην εγκατάσταση Ε/Κ στο βόρειο τμήμα της νήσου.

    Ενώ το σχέδιο Ανάν προέβλεπε την επιστροφή του 7% των Ε/Κ κατά το 7ο έτος από την συμφωνία, του 14% από το 10ο έτος και το 21% από το 15ο έτος, το έγγραφο μειώνει τα ποσοστά αυτά σε 6%, 10% και 15 % αντίστοιχα.

    Στα ποσοστά αυτά περιλαμβάνονται οι Ε/Κ εγκλωβισμένοι στην Καρπασία και οι άνω των 65 ετών Ε/Κ.

    Εποικοι - Στρατός --------------------

    Επίσης στο έγγραφο του ΥΠΕΞ αυξάνεται ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν στο νησί από τις 45.000 στις 50.000.

    Οσον αφορά τον τουρκικό κατοχικό στρατό, το έγγραφο δεν συμφωνεί με το σχέδιο Ανάν για την αποχώρηση του συνόλου του τουρκικού στρατού με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Η θέση του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι όπως με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ επανεξεταστεί ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών.

    Οσον αφορά τις ειρηνευτικές δυνάμεις που σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν θα εγκατασταθούν στο νησί, το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ θέλει την προσθήκη της εξής πρότασης: ''Οι Ειρηνευτικές Δυνάμεις ασκούν τις αρμοδιότητές τους σε συνεργασία με τα συνιστώντα κράτη και την ομόσπονδη κυβέρνηση''.

    Η ''Τζουμχουριέτ'' γράφει τέλος ότι μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα των Ε/Κ να αγοράζουν δεύτερο σπίτι στο βόρειο τμήμα της νήσου, να συνεταιρίζονται με οικονομικές και βιομηχανικές μονάδες και να αγοράζουν αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

    Το έγγραφο της τουρκικής πλευράς ετοιμάστηκε από μικτό αριθμό ατόμων και τώρα αναμένεται να συζητηθεί επί υψηλού επιπέδου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συντονιστής Εναρμόνισης ----------------------------------------------- Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο των Υπουργείων για την ετοιμασία των εναρμονιστικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν, προκειμένου το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την 1η Μαϊου να χρησιμοποιηθεί για την ψήφισή τους, δήλωσε χθες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζητημητρίου.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο καθόρισε την ατζέντα της σημερινής έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που στην παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα, θα συζητήσει όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν να ρυθμιστούν μέχρι το Μάιο 2004.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, η συνεδρία αυτή γίνεται προκειμένου όλα τα Υπουργεία να αποστείλουν μέχρι τις 12 Ιανουαρίου απαντήσεις με τις εκκρεμότητες που έχουν σε σχέση με την εναρμόνιση, ενόψει και της αποστολής επιστολής προς τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διέρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, στην οποία θα δίνονται απαντήσεις για το έργο που απομένει να συντελεστεί.

    Στις 28 Ιανουαρίου ο κ. Χατζηδημητρίου θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με την ομάδα του Διαπραγματευτή της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ. Στις 10 Φεβρουαρίου, θα γίνει επίσης συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της Διεύρυνσης Μπαρμπάσο, ενώ μέσα στο Φεβρουάριο ομάδα τεσσάρων ή πέντε Επιτρόπων θα επισκεφθούν την Κύπρο.

    ΕΚ - ΣτΕ - Αποναρκοθέτηση στην Κύπρο --------------------------------------------- Εκκληση στην Τουρκία να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης για πλήρη αποναρκοθέτηση απηύθυναν από το Στρασβούργο ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, χαιρετίζοντας το ''πολύ σημαντικό βήμα'' του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και επικρίνοντας τη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος περιορίζει την αποναρκοθέτηση σε ένα μικρό μόνο τμήμα, στη Λευκωσία.

    ''Πιστεύω ότι αν θέλεις μια λύση, τότε οι νάρκες θα πρέπει να βγουν εντελώς από ολόκληρο το νησί και όχι μόνο από ένα μικρό τμήμα του'', τόνισε ο Πόοεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Γερμανός ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ.

    ΕΕ - Εισόδημα εργαζομένων - Ελλάδα ----------------------------------------- Το υψηλότερο ακαθάριστο εισόδημα μεταξύ των υποψηφίων χωρών αλλά και της Ελλάδας και Πορτογαλίας έχουν οι εργαζόμενοι στην Κύπρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το 2001, το μέσο ακαθάριστο εισόδημα των εργαζομένων στους τομείς των υπηρεσιών και της βιομηχανίας (δηλαδή όλοι πλην των γεωργών) ήταν στην Κύπρο 17.607 ευρώ, ενώ μεταξύ των προσχωρουσών χωρών η αμέσως επόμενη ήταν η Μάλτα με το ετήσιο εισόδημα των κατοίκων της να φτάνει 13.320 ευρώ.

    Σε ετήσια βάση, από το 1997 μέχρι το 2002 το ακαθάριστο εισόδημα των εργαζομένων στην Κύπρο παρουσίασε μια μέση αύξηση της τάξης του 5,3%.

    Χρηματιστήριο - Πορεία σταθεροποίησης ---------------------------------------- Την πορεία σταθεροποίησής του εντός του επιπέδου των 79 μονάδων συνέχισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών και στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

    Η αγορά κατέγραψε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,08%, κλείνοντας στις 79,52 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους τραπεζικούς τίτλους, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται μόλις στις 231 χιλιάδες λίρες.

    [03] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Σερντάρ Ντενκτάς - Συνάντηση

    Το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης που είχε στα γραφεία του ΑΚΕΛ αντιπροσωπεία του κόμματος, υπό το ΓΓ Δημήτρη Χριστόφια, με το τουρκοκυπριακό Δημοκρατικό Κόμμα, υπό τον αρχηγό του Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος εισήλθε για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή στις ελεύθερες περιοχές.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση πολύ ειλικρινή και θερμή, ο κ. Ντενκτάς ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για τη φιλοξενία και εξέφρασε την άποψη πως ''συνέχιση αυτού του είδους διαπραγματεύσεων θα συμβάλει στην αλληλοκατανόηση με στόχο τη λύση''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι σχέσεις μεταξύ των δυο κομμάτων, το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του.

    [04] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

    Τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας για το έτος 2002 επέδωσε χθες βράδυ, σε τελετή που έγινε στην Πύλη Αμμοχώστου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    [05] (K) Aγορά αυτοκινήτων - Κύπρος - ΕΕ

    Η Κύπρος ήταν το 2002 η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Δανία στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Κοινότητας.

    [06] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7008            1,7110
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1251            2,1378
    Λίρα Αγγλίας                     1,1986            1,2057
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,0839        228,9005
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8452          2,8679
    Δολάριο Καναδά                     2,7834          2,8056
    Κορώνα Δανίας                     12,6438         12,7449
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,3052         14,4196
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3975         15,5206
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6499          2,6710
    
    

    [07] (Κ) ΕΕ - Ατζέντα 2004 - Καθοριστική χρονιά

    Το 2004 θεωρείται χωρίς καμία αμφιβολία ως καθοριστική χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού από τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα εξαρτηθεί και η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στις Βρυξέλλες εκφράζεται η ελπίδα ότι τα ''αγκάθια'' που παρουσιάστηκαν το 2003, κυρίως στο θέμα του ευρωπαϊκού συντάγματος, θα παραμεριστούν και η ΕΕ θα συνεχίσει απρόσκοπτα το δρόμο της.

    Το 2004 θα είναι και ιστορική χρονιά για την ΕΕ, αφού την 1η Μαϊου, με την ένταξη της Κύπρου και των άλλων χωρών, ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Κοινότητας. Πρόκειται για ένα ρεκόρ που εκ των πραγμάτων δεν πρόκειται να καταρριφθεί. Από την 1η Μαϊου τα 10 νέα μέλη θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις με τα σημερινά 15 κράτη-μέλη.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκικές προτάσεις

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει τις προτάσεις του τουρικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, εκτός και αν αυτές κατατεθούν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [09] (Κ) Νίκος Κλεάνθους - Σερντάρ Ντενκτάς - Συνάντηση

    Κοινή θέση των δύο Δημοκρατικών Κομμάτων της Κύπρου, του ε/κ και του τ/κ, είναι πως μόνο μέσω ειλικρινών συζητήσεων μπορεί να επιτευχθεί η λύση στο Κυπριακό και πως συναντήσεις, όπως η σημερινή στα γραφεία του ΔΗΚΟ, επιβάλλεται να συνεχιστούν σε πιο τακτικά διαστήματα.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,77  ( 0,31)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    598.013
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    342.002    319,79  ( 1,29)
    FTSE Med 100 **                             5.801,85  ( 0,76)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    312.101     91,73  ( 1,47)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    154.974     69,43  ( 0,33)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.647     15,02  (-1,83)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     54.349     57,26  ( 0,76)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.278     62,81  (-1,98)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.021     20,15  (-1,23)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.533     70,30  (-0,55)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.689      3,14  (-2,18)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.696     10,72  (-0,92)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        756     11,64  ( 3,01)
    Ξενοδοχεία                    £     12.317     36,93  ( 0,00)
    Αλλες Εταιρείες               £     26.431     72,00  (-1,69)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Υπουργικό - Εναρμόνιση - Δηλώσεις

    Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία εξέτασε την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο και έθεσε τα χρονοδιαγράμματα για αντιμετώπιση όλων των εκκρεμοτήτων, έτσι ώστε την 1η Μαϊου 2004 η Κύπρος να είναι έτοιμη να ενταχθεί επίσημα στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου επανέλαβε ότι η καταληκτική ημερομηνία για διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων είναι η 15η Μαρτίου, και εξήρε τη συνεργασία μεταξύ του γραφείου του και των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβεία Βουλγαρίας - Συλλυπητήρια

    Τα συλλυπητήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της για τον πρόσφατο βίαιο θάνατο πέντε Βούλγαρων στρατιωτικών που υπηρετούσαν στο Ιράκ εξέφρασε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υπογράφοντας στο βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η Πρεσβεία της Βουλγαρίας στη Λευκωσία.

    [13] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας - Κυπριακό - Ντενκτάς

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δηλώνει ότι συνεχίζει συστηματικά τις επιβαλλόμενες διαβουλεύσεις και αξιολογήσεις για καθορισμό της τουρκικής θέσης στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και σχεδιάζει να καλέσει σύντομα στην Αγκυρα τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και άλλους Τ/Κ πολιτικούς για την τελική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων στα οποία θα καταλήξουν.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Εκλεισε σε θετικό έδαφος

    Σε θετικό έδαφος έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην προτελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση του 2003, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των τραπεζικών μετοχών.

    Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από μετοχές της περιφέρειας, κατάφερε να κρατήσει κέρδη της τάξης του 0,31% και να κλείσει στις 79,77 μονάδες. Η άνοδος του ημερήσιου όγκου συναλλαγών στις 598 χιλιάδες λίρες οφείλεται στην πραγματοποίηση προσυμφωνημένων συναλλαγών που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες εισηγμένες εταιρείες.

    [15] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Κυπριακό - Στρατός

    Ως ''προϊόντα φαντασίας'' χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων που φέρουν τους Τούρκους στρατιωτικούς να είναι δυσαρεστημένοι με τις εργασίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τη διαμόρφωση διαπραγματευτικών θέσεων στο Κυπριακό.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΣτΕ - Ταλάτ - Ψευδοκυβέρνηση

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ χαιρέτισε σήμερα το γεγονός ότι δόθηκε στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η "εντολή σχηματισμού κυβέρνησης" στα κατεχόμενα.

    [17] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    [18] (Κ) Κύπριος λογοτέχνης - Ελλάδα - Βραβείο

    Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε απόψε με το βραβείο ''Ουράνη'' τον Κύπριο λογοτέχνη Κυριάκο Χαραλαμπίδη για τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, μαζί με άλλους 65 λογοτέχνες, επιστήμονες και φορείς από όλη την Ελλάδα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 30 December 2003 - 18:49:15 UTC