Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [02] (Κ) Εθνικές Χάντμπολ Κύπρου - Τουρκίας
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Εσθονίας - Τελετή αποχαιρετισμού
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπους - Απαντητική επιστολή - Κληρίδης
  • [07] (Κ) "Ελευθεροτυπία" - Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Ντενκτάς - Κωνσταντινούπολη - Ερντογάν
  • [09] (Κ) Ταλάτ - ΡΤΚ- ΔΚ- Σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Κυπριακό - Εγγραφα
  • [11] (Κ) ΡΤΚ - ΔΚ - Συμφωνία στις γενικές αρχές για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Ο αγώνας ΑΕΛ Ομόνοιας που θα διεξαχθεί στις 7 απόψε στο Τσίρειο ξεχωρίζει των σημερινών πέντε συναντήσεων για την 15η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    [02] (Κ) Εθνικές Χάντμπολ Κύπρου - Τουρκίας

    Η Εθνική Ανδρών Χάντμπολ της Τουρκίας φθάνει σήμερα το μεσημέρι στην Κύπρο για τον αυριανό επαναληπτικό αγώνα εναντίον της Εθνικής Ανδρών Χάντμπολ της Κύπρου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης (Β' Ομιλος) του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ 2005.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Σχέδιο Ανάν --------------------------- Ως μια γενική και αόριστη δήλωση που θυμίζει τις απόψεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτήρισε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Προέδρου της Τουρκίας Αχμέντ Νεζντέντ Σεζέρ, ο οποίος προήδρευσε χθες σύσκεψης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας για το Κυπριακό.

    Σχολιάζοντας, μετά από εκδήλωση της ΔΕΟΚ για την παρουσίαση του πρώτου τόμου του έργου ''Ρένος Πρεντζας: Τα Χρονογραφήματα'', παρατήρηση ότι η Τουρκία αν και ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να στηρίξει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό δεν έκανε καμιά αναφορά στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτό είναι αλήθεια''.

    ''Είναι μια γενική και αόριστη δήλωση που μάλλον θυμίζει απόψεις του κ. Ντενκτάς'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Τουρκία -------------------- Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην Τουρκία όσον αφορά το Κυπριακό απογοήτευσαν την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις στην Αγκυρα και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τούρκων και όχι οι προκαταλήψεις του βαθιού κράτους και του Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας στο περιθώριο πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του ΚΥΠΕ στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''οι αποφάσεις που λήφθηκαν χθες στη σύσκεψη κάτω από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ μας απογοήτευσαν και γι' αυτό που λεν και γι' αυτά που δεν λεν''.

    Εξήγησε ότι ''αυτό που δεν λεν είναι οποιαδήποτε αναφορά πάνω στο σχέδιο Ανάν και πού στέκει η Τουρκία απέναντι στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ'', προσθέτοντας ότι ''στην ανακοίνωση λεν ότι επιθυμούν διαπραγματεύσεις και ότι η λύση θα αναζητηθεί με βάση τις πραγματικότητες, μια ορολογία που χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές στην Τουρκία για εμπέδωση των δεδομένων της κατοχής''.

    ''Εκρινε η τουρκική ηγεσία ότι πρέπει επίσης να εκφράσει την αλληλεγγύη και συμπαράσταση της προς τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είναι κατ' εξοχήν επικριτής του σχεδίου Ανάν και είναι αυτός ο οποίος έχει πει ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και ενταφιασμένο'', επεσήμανε ο κ. Ιακώβου.

    Σημείωσε ότι ''αυτά δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά'' και ανέφερε πως θα υπάρξει μια νέα συνάντηση στην Τουρκία στις 23 Ιανουαρίου. ''Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις, ότι η Τουρκία θα σκεφθεί τα συμφέροντα των 70 εκ. Τούρκων και όχι τις προκαταλήψεις του βαθιού κράτους και του Ραούφ Ντενκτάς'', πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Μπους - Πάουελ - Κλόσον --------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι στην επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επαναλαμβάνεται η έκκληση για αποδοχή των όρων που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό προσθέτοντας πως εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης των όρων εντολής του ΓΓ ως επιδιαιτητή.

    Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση απέκρυψε την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο και πως με βάση την απόφαση που λήφθηκε θα γινόταν αναφορά μέχρις ότου υπάρξει απάντηση εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

    ''Η επιστολή λήφθηκε περίπου την ίδια ημέρα που είχε ληφθεί και από τον Πρωθυπουργό Σημίτη, είχε θεωρηθεί ότι δεν έπρεπε να ανακοινωθεί μέχρι τη συμπλήρωση της απάντησης'', είπε ο Εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι ''δεν υπήρχε οτιδήποτε το αναβλητικό ή απόκρυψη''.

    ''Εκείνο το οποίο είχε προγραμματισθεί ήταν να μην ανακοινωθεί η ύπαρξη της επιστολής προς τον Πρόεδρο πριν να ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο'', είπε ο Εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι το θέμα της δημοσιοποίησης του περιεχομένου ''είναι πλέον προνόμιο του Προέδρου, αποκλειστική του ευχέρεια''.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό -------------------------- Ο πρώτος λόγος εμπλοκής της Τουρκίας σε ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών είναι να εξωραϊσει την στάση της ως η αδιάλλακτη πλευρά, στο Κυπριακό, εκτιμά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, κάνοντας λόγο για προσυνεννόηση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στο Κυπριακό.

    ''Η μη αναφορά στο σχέδιο Ανάν δυστυχώς δεν είναι τυχαία και επιβεβαιώνει ότι ο πρώτος στόχος της Τουρκίας είναι να εξωραΐσει την εικόνα της'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κλεάνθους, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το κόψιμο της βασιλόπιτας του ΚΥΠΕ, ο κ. Κλεάνθους χαρακτήρισε την πρόσθεση της Τουρκίας για συνεισφορά στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ως ''αναμενόμενη, αν ληφθεί υπόψη η πρωτόγνωρη παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους που δεν θα γινόταν υπό διαφορετικές συνθήκες αν δεν υπήρχε μια συνεννόηση για την στάση αυτή των Τούρκων''.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - Κυπριακό - Τουρκία --------------------- Η απόφαση της Τουρκίας για το Κυπριακό τινάζει στον αέρα κάθε προοπτική επίλυσης του προβλήματος μέχρι τον Μάιο του 2004, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    Μιλώντας στο περιθώριο πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του ΚΥΠΕ στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Κουτσού σημείωσε ότι ''αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει πλέον είναι τι γίνεται μετά τον Μάιο και την οριστικοποίηση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ''.

    Ο κ. Κουτσού είπε πως ''η απόφαση, όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της Τουρκίας, δημιουργεί ένα πρόβλημα ακόμα και έναρξης των διαπραγματεύσεων, διότι είναι γνωστό ότι δεν κάνει καθόλου αναφορά στο σχέδιο Ανάν, αντίθετα στηρίζει την άποψη που από το 1975 μόνιμα επαναλαμβάνει ο Ραούφ Ντενκτάς ότι η λύση θα βασιστεί στις πραγματικότητες, δηλαδή στα δεδομένα της εισβολής και τη λεγόμενη ΤΔΒΚ''.

    ''Πιστεύω πως αυτό τινάζει κάθε προοπτική λύσης, και μάλιστα μέχρι τον Μάιο, στον αέρα και επιβεβαιώνει αυτό που είπε πρόσφατα ο Στρατηγός Οζκιόκ ότι η Τουρκία είναι στην Κύπρο για να εξυπηρετήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και όχι για να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τ/Κ και πολύ περισσότερο να προστατεύσει την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως όφειλε ως εγγυήτρια δύναμη'', είπε.

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό ---------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν πρόκειται να συγκαλέσει διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, εάν αυτές δεν θα γίνουν στη βάση του σχεδίου του, εκτιμά ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Ο κ. Βασιλείου κλήθηκε από το ΚΥΠΕ, στο περιθώριο εκδήλωσης για το κόψιμο της βασιλόπιτας του Πρακτορείου, να σχολιάσει το γεγονός ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη στην Αγκυρα για το Κυπριακό δεν έκανε καμία αναφορά στο σχέδιο Ανάν.

    Παράλληλα, ο κ. Βασιλείου είπε ότι ''το γεγονός ότι η Τουρκία εκφράζει ετοιμότητα για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις είναι η καλύτερη απόδειξη του ότι κάτω από την πίεση των γεγονότων, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει την τακτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και ότι πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις σε νέα βάση''.

    ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Κυπριακό - Τουρκία ----------------------- Ολα δείχνουν πως η Τουρκία δεν έχει αποφασίσει ότι έχει έρθει η ώρα για επίλυση του Κυπριακού και θα αξιοποιήσει το πρόβλημα στο διηνεκές ως όμηρο της ευρωπαϊκής της πορείας, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Μιλώντας στο περιθώριο πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του ΚΥΠΕ, ο κ. Περδίκης είπε πως ''φαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση και κατ' επέκταση ο Ραούφ Ντενκτάς θα δεχθούν να ξεκινήσουν συνομιλίες'' και εξέφρασε την ελπίδα ότι ''αυτές οι συνομιλίες δεν θα βγουν έξω από τα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση του Κινήματος ότι, ''όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις μέχρι την 1η Μαΐου''.

    Πρόεδρος ΚΕΑ - Κυπριακό - Τουρκία ----------------------- Θέατρο παίζει η Τουρκία όταν λέει ότι έχει αλλάξει και προσπαθεί να βρει λύση στο Κυπριακό, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) Αντώνης Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι αυτό το κάνει για να διευκολύνει την πορεία της προς την ΕΕ.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του ΚΥΠΕ, που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως η εκτίμηση του ΚΕΑ είναι ότι ''βασικά η Τουρκία θέλει να παρουσιαστεί ότι τάχατες κάνει μία αλλαγή και μία προσπάθεια και αυτό το έχει μεγάλη ανάγκη για τους γνωστούς λόγους, δηλαδή την ευρωπαϊκή της πορεία''.

    ''Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία κάνει θέατρο. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, συνεπείς και υπεύθυνοι εμείς για να μην χαθεί οτιδήποτε από την έξωθεν καλή μαρτυρία που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα'', είπε. Πρόσθεσε ότι ''δεν είμαστε αισιόδοξοι για λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου 2004, καθότι η Τουρκία δεν έχει την πολιτική βούληση''.

    Παπανδρέου - Κοπή πίτας ---------------- Το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ανέδειξε ως τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής που θα απασχολήσουν την Ελλάδα το 2004 ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού ''που ταλανίζει εδώ και χρόνια τον Ελληνισμό της Κύπρου και την ευρύτερη περιοχή'' και αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πρότυπο δημοκρατίας και σταθερότητας και ανάπτυξης στο νέο περιβάλλον.

    Ερντογάν - Κυπριακό - Βερολίνο ----------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στο κυπριακό μέχρι την 1η Μάιου.

    «Το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί μέχρι την 1η Μαΐου. Θα πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας σε επιχειρηματίες και πολιτικούς στο Βερολίνο.

    ''Πρέπει να υπάρξει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, αν δεν συμβεί αυτό τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν. Εμείς σίγουρα θα δείξουμε την καλή μας θέληση'', επεσήμανε ο κ. Ερντογάν.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως θα συζητήσει το Κυπριακό με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους όταν θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 28 Ιανουαρίου και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα έχει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Γουέσλι Κλαρκ - Κυπριακό ------------------- Ο Αμερικανός απόστρατος Στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, σε γραπτή του δήλωση καλεί τους Τ/Κ πολιτικούς ηγέτες να προχωρήσουν γρήγορα στο σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης και να εργαστούν επειγόντως για επανένωση της Κύπρου βασισμένης στο σχέδιο Ανάν.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το έγγραφο για λύση του Κυπριακού που θα μεταφέρει μαζί του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, η δήλωση για το Κυπριακό του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, καθώς και η ενδεχόμενη απόφαση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προχωρήσει σε συνεργασία με τον αρχηγό του Δημοκρατικού κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η ανεύρεση στα σκουπίδια εγγράφων που αφορούν αρχιτεκτονικά σχέδια πολυβολείων της Εθνικής Φρουράς και η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρωμένου σχεδίου για οριστική ρύθμιση του προβλήματος των αγροτικών χρεών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στα σκουπίδια απόρρητα της Εθνικής Φρουράς'' γράφει ότι αρχιτεκτονικά σχέδια πολυβολείων της Εθνικής Φρουράς όπου είναι τοποθετημένα οπλικά συστήματα, όπως αντιαεροπορικοί πύραυλοι, και τα οποία έπρεπε να θεωρούνται απόρρητα βρήκε χθες πεταγμένα σε σκουπιδότοπο στην Τερσεφάνου πολίτης μηχανοδηγός. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον δήλωσε ότι ''καμιά πλευρά δεν έχει επιδείξει'' μέχρι στιγμής την αναγκαία πολιτική βούληση για εκμετάλλευσης της ευκαιρίας που παρουσιάζεται για επίλυση του Κυπριακού και ότι υπάρχει πιθανότητα μετατροπής της γραμμής διχοτόμησης σε ''μόνιμα ευρωπαϊκά σύνορα''.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Σε δράση παρακλάδια της TMT'' γράφει ότι αναβίωση της TMT, με άλλο όνομα, δομές και σκοπούς προωθείται εδώ και λίγους μήνες από κύκλους του καθεστώτος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Οπως γράφει, «σκοπός της ανασύστασης φιλοκαθεστωτικών παράνομων ομάδων με δραστηριοποίηση» στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές είναι «να υποσκάψουν κάθε προσπάθεια λύσης και η υπονόμευση της ομαλής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων». Αλλού γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σε διάφορα θέματα και συζήτησαν το Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ο Ταλάτ πούλησε τον Ακκιντζί'' γράφει ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''πούλησε'' τελικά τον συνεργάτη του, αρχηγό του Κινήματος Ειρήνη και Δημοκρατία Μουσταφά Ακκιντζί και το «πρωτόκολλο που προεκλογικά υπέγραψαν και προχωρά τώρα σε συνεργασία» με τον αρχηγό του Δημοκρατικού κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς. Αλλού ο ''Π'' γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Επίτροπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την επανέναρξη το συντομότερο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Εγγραφα Αμυνας στα σκουπίδια'' γράφει ότι νέο σκάνδαλο ξέσπασε χθες με κρατικά έγγραφα πεταγμένα στο σκουπιδότοπο της Τερσεφάνους που αφορούν στην άμυνα. Η εφημερίδα προβάλει δηλώσεις για το θέμα του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα, ο οποίος είπε ότι τα έγγραφα είναι άνευ σημασίας και δεν προέρχονται από το Υπουργείο Αμυνας αλλά μάλλον από το Τμήμα Δημοσίων Εργων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι σε περίπτωση που η Βουλή των Αντιπροσώπων ξαναψηφίσει το νόμο που για αναβάθμιση των τίτλων σπουδών του ΑΤΙ, θα τον υπογράψει.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ζητούν δεκανίκια από τον Μπους'' γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα έχει μαζί του κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους συνολικό έγγραφο παρατηρήσεων επί του σχεδίου Ανάν και θα ζητήσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον κατά τις συνομιλίες. Ο ''Φ'' γράφει ότι οι τουρκικές θέσεις θα οριστικοποιηθούν στις 23 Ιανουαρίου όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι η ΕΕ θα διαθέσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για σκοπούς αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Ρυθμίζονται τα αγροτικά χρέη'' γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ολοκληρωμένο σχέδιο για «οριστική ρύθμιση του καυτού προβλήματος των αγροτικών χρεών που συνήφθηκαν μέχρι το 1998 και τα οποία ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια λίρες». Αλλού η ''Χ'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ο οποίος χαρακτήρισε ως «μια γενική και αόριστη δήλωση που θυμίζει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς» τη δήλωση του Γραφείου Τύπου του Τούρκου Προέδρου για τη σύσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε προχθές.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αμνηστία πράσινο Απόρρητο πορτοκαλί'' γράφει ότι μετά το πάγωμα που παρατηρήθηκε στην τελική λήψη απόφασης τόσο στη ρύθμιση του ζητήματος της παραχώρησης φορολογικής αμνηστίας όσο και στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και την άρση του τραπεζικού απορρήτου φαίνεται ότι το πρώτο από τα δύο θέματα οδηγείται σε τελική ρύθμιση. Αλλού γράφει ότι η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 φέρνει μαζί της και την επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από 5% μέχρι 15% σε μια σειρά προϊόντων που ο Κύπριος καταναλωτής μέχρι σήμερα αγόραζε με μηδενικό συντελεστή.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Εσθονίας - Τελετή αποχαιρετισμού

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η σύζυγος του Φωτεινή Παπαδοπούλου αποχαιρέτισαν σήμερα γύρω στις 10.00 κατά τη διάρκεια επίσημης ολιγόλεπτης τελετής στο Προεδρικό τον Πρόεδρο της Εσθονίας Arnold Ruutel, τη σύζυγο του Ingrid Ruutel και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπους - Απαντητική επιστολή - Κληρίδης

    [07] (Κ) "Ελευθεροτυπία" - Παπανδρέου - Κυπριακό

    [08] (Κ) Ντενκτάς - Κωνσταντινούπολη - Ερντογάν

    [09] (Κ) Ταλάτ - ΡΤΚ- ΔΚ- Σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Κυπριακό - Εγγραφα

    [11] (Κ) ΡΤΚ - ΔΚ - Συμφωνία στις γενικές αρχές για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης

    Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα στα κατεχόμενα συμφώνησαν στις γενικές αρχές για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 10 January 2004 - 18:49:33 UTC