Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τουρκία - Γκιούλ - Ημερίδα - Σχέδιο Ανάν
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχωρεί σήμερα για Αθήνα
  • [03] (Κ) Διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Επιστροφή από Κούβα
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική
  • [05] (Κ ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Συνομιλίες
  • [09] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Σεμινάριο - Λόρδος Χάνεϊ - Μάουρερ

  • [01] (Κ) Τουρκία - Γκιούλ - Ημερίδα - Σχέδιο Ανάν

    Σύντομα θα αποκαλυφθεί ποιοι δεν ζητούν την επίλυση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος σε ομιλία που έκανε σε ημερίδα σχετικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική, είπε πως η τουρκική πλευρά ζητεί να αλλάξουν κάποια σημεία στο σχέδιο Ανάν.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως η τουρκική πλευρά "θα προσέλθει με ειλικρίνεια" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και τόνισε πως "θα καταβάλουμε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος, ανεξάρτητα από την ένταξη στην ΕΕ. Αν δεν γίνει όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ να μην περιμένουν να δεχθούμε πράγματα απαράδεκτα".

    Ο κ. Γκιούλ αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι "υπάρχουν κάποια σημεία που θα αλλάξουμε. Για να γίνει το σχέδιο αποδεκτό, πρέπει να διαπραγματευτούμε" και υπογράμμισε ότι "είναι περισσότερες οι

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχωρεί σήμερα για Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την Αθήνα, όπου θα έχει αύριο επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    [03] (Κ) Διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Επιστροφή από Κούβα

    Την ευκαιρία να συζητήσει και να αναλύσει το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις του με τον Πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο αλλά και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της χώρας, είχε η διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια, που επισκέφθηκε την Αβάνα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του κουβανικού Κοινοβουλίου.

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική

    
    
    Για τη 16η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ανδρών α' κατηγορίας η Ενωση Νέων Παραλιμνίου αντιμετωπίζει σήμερα στο Παραλίμνι τον Ολυμπιακό, και ο Διγενής στο Μακάρειο στάδιο την Αναγέννηση.
    
    Οι αγώνες αρχίζουν στις 2.30 μμ.
    
    Στο μεταξύ, χθες η Ανόρθωση κέρδισε εκτός έδρας τον Απόλλωνα με 2 – 1.
    
    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων είναι:
    
    Ομόνοια                  Δόξα             11 – 0
    ΑΕΚ                      ΑΠΟΕΛ             2 – 2
    Πάφος                    ΑΕΛ               0 – 1
    Ονήσιλος                 Εθνικός           2 – 2
    
    

    [05] (Κ ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι πληροφορίες για επανέναρξη των συνομιλιών το Φεβρουάριο, οι επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην Αθήνα, οι συναντήσεις που θα έχει ο Τούρκος Πρωθυπουργός στο Νταβός με τον ΓΓ του ΟΗΕ και με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Ουάσινγκτον είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι διαμαρτυρίες κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων από κατοίκους ορεινών χωριών με μπλόκα στους δρόμους, και η αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτές τις κινητοποιήσεις, η επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο και τα σενάρια για το όνομα του πρώτου Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Επικίνδυνη ισοπαλία'' γράφει ότι "η ε/κ πλευρά εμφανίζεται να είναι τόσο εποικοδομητική ή αδιάλλακτη όσο και η τ/κ πλευρά και η αντιμετώπιση και των δύο να εξισώνεται πια σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς ο κίνδυνος της ευρωδιχοτόμησης είναι ορατός μετά την ένταξη στην ΕΕ, χωρίς προηγουμένως να έχει λυθεί το κυπριακό πρόβλημα". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του πρώτου Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ, και σημειώνει ότι η επιλογή αυτή φαίνεται να τυγχάνει της αναγκαίας υποστήριξης από τα κόμματα της συμπολίτευσης.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Η πιο καλοστημένη, νόμιμη απάτη'' γράφει ότι εκατοντάδες εταιρείες μόλις πιαστούν στην τσιμπίδα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, καταλήγουν στη δοκιμασμένη λύση της πτώχευσης, και σημειώνει ότι οι πτωχεύσασες εταιρείες οφείλουν στο κράτος τα τελευταία δέκα χρόνια 40 εκατ. λίρες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο διήμερη επίσκεψη, στις 20 και 21 του μήνα αυτού. Σημειώνει ότι η επίσκεψη Καραμανλή, γίνεται στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ως υποψηφίου Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Με τις 'ευλογίες' του Τζορτζ Μπους'' γράφει ότι οι Αμερικανοί πιέζουν την Τουρκία για συνομιλίες για το Κυπριακό το Φεβρουάριο, και σημειώνει πως εάν η Αγκυρα αποδεχθεί τους όρους του Κόφι Ανάν και επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, τότε οι πιέσεις θα στραφούν στην ελληνική πλευρά. Γράφει ακόμη ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες. Γράφει αλλού ότι η Τουρκία δίνει μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο για διαφοροποίηση της έκθεσης του Ολλανδού βουλευτή Οστλάντερ, ο οποίος αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και ότι πρέπει να επιλύσει το Κυπριακό πριν τον Μάη.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Στήνουν παιχνίδι στο Νταβός'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει στο Νταβός χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνα ΥΠΕΞ και με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Ο τελευταίος αναμένεται να δηλώσει στον κ. Ανάν την πολιτική βούληση της τουρκικής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών επί τη βάσει των σχεδίων του, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, την τουρκική προδέσμευση επί των χρονοδιαγραμμάτων για δημοψηφίσματα. Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα, όπου θα ζητήσει πλήρη στήριξη επί της πολιτικής του, ενόψει της πιθανότητας για επανέναρξη των συνομιλιών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Οδοφράγματα για τις αυξήσεις'' γράφει ότι σήμερα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών θα κλείσουν τους δρόμους προς το Τρόοδος ως διαμαρτυρία για τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση καταλογίζει σκοπιμότητες στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ανευθυνότητα των κυβερνώντων. Αλλού ο ''Φ'' προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη του Υπατου Εκπρόσωπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος ζητά επιτακτικά την χωρίς χρονοτριβή επιστροφή στις συνομιλίες, των δύο πλευρών στην Κύπρο, ιδιαίτερα της τουρκικής.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον κύριο τίτλο ''Ακυρώθηκαν πράξεις εκατ. λιρών!'' γράφει ότι εκατομμύρια λίρες άρχισαν να εισρέουν στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής ως αποτέλεσμα των ερευνών που άρχισαν για εξυγίανση των οικονομικών της, ωστόσο δεκάδων εκατ. λιρών είναι η αξία όσων πράξεων ακυρώθηκαν. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά τις επαφές του σε ευρωπαϊκές χώρες από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχωρεί σήμερα για Αθήνα ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την Αθήνα, όπου θα έχει αύριο επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Οπως έχει δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών και αναγκαίων επαφών μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως κατά την επίσκεψη αναμένεται να καθοριστεί κάποιο πλαίσιο κινήσεων, να εξεταστεί η εργασία που έγινε για το σχέδιο Ανάν, να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις και να συζητηθούν και άλλα θέματα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει στο πλαίσιο της επίσκεψής του συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Επίσης θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο και τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύουν στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην ελληνικής πρωτεύουσα, και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής.

    Τουρκία - Γκιούλ - Ημερίδα - Σχέδιο Ανάν ---------------------------------------- Σύντομα θα αποκαλυφθεί ποιοι δεν ζητούν την επίλυση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος σε ομιλία που έκανε σε ημερίδα σχετικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική, είπε πως η τουρκική πλευρά ζητεί να αλλάξουν κάποια σημεία στο σχέδιο Ανάν.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως η τουρκική πλευρά ''θα προσέλθει με ειλικρίνεια'' στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και τόνισε πως ''θα καταβάλουμε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος, ανεξάρτητα από την ένταξη στην ΕΕ. Αν δεν γίνει όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ να μην περιμένουν να δεχθούμε πράγματα απαράδεκτα''.

    Ο κ. Γκιούλ αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι ''υπάρχουν κάποια σημεία που θα αλλάξουμε. Για να γίνει το σχέδιο αποδεκτό, πρέπει να διαπραγματευτούμε'' και υπογράμμισε ότι ''είναι περισσότερες οι ενστάσεις της ελληνικής πλευράς''.

    Ο Τούρκος Υπουργός επεσήμανε ότι ''αν το πρόβλημα δεν λυθεί εξαιτίας της αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς, τότε κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει''.

    Ο κ. Γκιούλ είπε ότι ''μέχρι σήμερα όλοι κατηγορούσαν την Τουρκία και τον Ραούφ Ντενκτάς. Υπήρχε η εικόνα αυτή, η οποία όμως εξαφανίστηκε μέσα σε ένα μήνα. Αυτό θα αποκαλυφθεί. Θα αποκαλυφθεί ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν τη λύση'', πρόσθεσε.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα - Κυπριακό --------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι τώρα υπάρχουν προοπτικές για λύση του Κυπριακού, γιατί χωρίς τη λύση η Τουρκία πρέπει να ξεχάσει την ευρωπαϊκή της προοπτική, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολία για το αν η Τουρκία προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό πριν την 1η Μαΐου.

    ''Είναι εντελώς αδύνατον η Τουρκία να είναι αιτήτρια χώρα και ταυτόχρονα να κατέχει τμήμα της Κύπρου και είναι αδύνατον να λειτουργήσει η ΕΕ αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην επικράτεια που αναγνωρίζει η ίδια η ΕΕ'', είπε ο κ. Ιακώβου σε ομιλία του στην Αθήνα σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αποφοίτων Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία επιδιώκει όπως οι τελικές διαπραγματεύσεις για τη λύση διεξαχθούν παράλληλα με τη συζήτηση για τις δικές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Στην ομιλία του ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στο ιστορικό της υποβολής της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ και στη μεγάλη συμβολή του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στην επίτευξη του στόχου αυτού.

    Αναφέρθηκε επίσης στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και υπογράμμισε την προθυμία της ε/κ πλευράς για έναρξη διαλόγου με βάση το σχέδιο Ανάν, σε αντίθεση με την αρνητική θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, στην οποία δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή, όπως είπε.

    Ραούφ Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν - Δημοψηφίσματα --------------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιμένει για δημοψηφίσματα επί του σχεδίου του κάτι που δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί η τουρκική πλευρά.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κατοχικός ηγέτης συναντήθηκε με τους διαμένοντες στην κατεχόμενη Μόρφου και τους κάλεσε ''να υπερασπιστούν την περιουσία τους, το κράτος και την κυριαρχία του''.

    Πρόσθεσε ότι οι Τ/Κ επιθυμούν τη συναίνεση, την ειρήνη και την ΕΕ χωρίς όμως να πρέπει να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους.

    ''Ραντικάλ'' - Συνάντηση Ανάν - Ερντογάν - Συνομιλίες --------------------------------------------------- Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'', ότι κατά τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Νταβός στις 24 Ιανουαρίου θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις για την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη.

    Η ''Ραντικάλ'' με τον τίτλο ''Αντίστροφή μέτρηση για το Κυπριακό'', αναφέρεται σε δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα όσα συμφωνηθούν μεταξύ Ανάν και Ερντογάν, θα αξιολογηθούν εντός 10ημέρου στην Τουρκία και αφού δοθεί η τουρκική απάντηση στα ΗΕ, το χρονοδιάγραμμα έναρξης των συνομιλιών θα μπορούσε να ''λειτουργήσει'' το Φεβρουάριο.

    Τέλος σημειώνεται ότι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως κατά τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στη Γενεύη, υπό την εποπτεία των ΗΕ, ενδέχεται να αποσταλεί παρατηρητής και από πλευράς ΗΠΑ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φερχόιγκεν - Εναρμόνιση ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένεται να απαντήσει εντός των ημερών στην επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, με την οποία ο κοινοτικός επίτροπος διαπίστωνε καθυστέρηση της Κύπρου σε ορισμένους τομείς της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναφέρει στην επιστολή του ότι η Κύπρος θα είναι έτοιμη την 1η Μαΐου να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η επιστολή Φερχόιγκεν είχε σταλεί στις 25 Νοεμβρίου 2003 και σ' αυτή καταγράφονταν τα θέματα στα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφραζε σοβαρή ανησυχία για την καθυστέρηση εναρμόνισης και προειδοποιούσε για τις συνέπειες, αναφέρει το ΑΠΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραπέμπει στην απάντησή του στο πρόγραμμα εναρμόνισης, το οποίο υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λευκωσία.

    Κούβα - Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Κάστρο ------------------------------------------------ Με την ευχή όπως επιλυθούν τα «πολύ σημαντικά» προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο δέχθηκε προχθές βράδυ (γύρω στις δύο χθες τα ξημερώματα ώρα Κύπρου) τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που ολοκλήρωσαν με τη συνάντηση αυτή την τριήμερη επίσημη επίσκεψή τους στην Κούβα.

    Ο κ. Κάστρο ευχήθηκε «υγεία και ειρήνη» σε όλο τον κυπριακό λαό, δηλώνοντας πως «είμαστε αδέλφια» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει επίλυση των πολύ σημαντικών, όπως τα χαρακτήρισε, προβλημάτων της Κύπρου.

    Στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο από μία ώρα, από κουβανικής πλευράς παρευρίσκοντο, μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρεζ Ροκέ, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Δύναμης Ρικάρντο Αλαρκόν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Εθνοσυνέλευσης Ραμόν Πεζ Φέρο.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρός του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρός του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Βάσος Γεωργίου και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον ηγέτη της Κούβας να τους αναλύει με λεπτομέρειες τη γεωπολιτική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς επίσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός του εξαιτίας της στάσης που τηρούν έναντί τους οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων διαβεβαίωσε τον Φιντέλ Κάστρο για τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης που τρέφει ο κυπριακός λαός και η πολιτική ηγεσία του τόπου για την Κούβα και δήλωσε πως θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής να τον δει να επισκέπτεται σύντομα την Κύπρο.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο ηγέτης της Κούβας έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά τις διάφορες πτυχές του και το ρόλο της Αγκυρας σε αυτό, καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και την επιθυμία της Τουρκίας να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Πάρα πολλές φορές στη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη σε πολύ θερμό περιβάλλον, ο Φιντέλ Κάστρο ζήτησε λεπτομερείς εξηγήσεις από τον κ. Χριστόφια για διάφορες πτυχές του Κυπριακού και της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Φιντέλ Κάστρο επεσήμανε εξάλλου την ταχεία άνοδο του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου η οποία όπως είπε- δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας του, όπου τυγχάνει ευρείας χρήσεως το αμερικανικό νόμισμα.

    Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο Φιντέλ στους χαρακτηρισμούς του για τις ΗΠΑ, αλλά και για τις χώρες που τις υποστηρίζουν όπως η Ισπανία, την οποία επέκρινε για τη στάση της στον πόλεμο του Ιράκ.

    Το ίδιο επικριτικός ήταν και για τις πρώην σοβιετικές χώρες, οι οποίες άλλαξαν πάρα πολύ, όπως ανέφερε, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

    Από τον Φιντέλ Κάστρο υπήρξαν αναφορές και στα προγράμματα της κυβέρνησης της Κούβας για αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας και για τις ευκαιρίες συνεργασίας Κύπρου και Κούβας σε διάφορους τομείς.

    Επίσης εκφράστηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κ. Χριστόφια η βούληση να προωθηθεί και μέσω αυτών των ευκαιριών ακόμα περισσότερο η φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο λαών και κρατών.

    Κούβα - Αναπληρωτής Υπουργός - Κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    Πρόσκληση προς τους Κύπριους επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Κούβα και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες επενδύσεων σε αυτήν απηύθυνε προχθές από τη Αβάνα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Επενδύσεων και Οικονομικής Συνεργασίας της Κούβας Ερνέστο Σέντι, ο οποίος για μία περίπου ώρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τα λοιπά μέλη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε την Κούβα για τις δυνατότητες σχηματισμού κοινοπραξιών στη χώρα του.

    Όπως εξήγησαν στους Κύπριους Βουλευτές τόσο ο κ. Σέντι όσο και ο Υφυπουργός του ιδίου Υπουργείου Ρικάρντο Γκερέρο Μπλάνκο, εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση της Κούβας έχει επεξεργασθεί ειδική νομοθεσία που προβλέπει τα ποσοστά συμμετοχής ξένων επενδυτών σε επιχειρηματικές κοινοπραξίες με το κράτος, καθώς και το φορολογικό καθεστώς των επενδύσεων αυτών και το δικαίωμα επανεξαγωγής του αρχικού κεφαλαίου και του 100% του μεριδίου των κερδών κάθε ξένου επενδυτή.

    Αναφερόμενος στις 152 χώρες με τις οποίες η Κούβα έχει συνεργασία και στις συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα του με 124 από αυτές, καθώς και στα επενδυτικά προγράμματα και στα 650 σχέδια συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία, ο κ. Σέντι επεσήμανε στην κυπριακή αντιπροσωπεία ότι υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Συνεργασίας Κούβας - Κύπρου για επενδύσεις και την αποφυγή διπλής φορολογίας.

    Παραλαμβάνοντας το σχέδιο της Συμφωνίας από τον κ. Σέντι για να το μεταφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Χριστόφιας ζήτησε περισσότερες πληροφορίες και εξήγησε στους συνομιλητές τους ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων η συζήτηση τέτοιων συμφωνιών, η τροποποίησή τους και η ενδεχόμενη υπογραφή τους.

    Υποσχέθηκε να μεταφέρει τα όσα ελέχθησαν, καθώς και το κείμενο της Συμφωνίας στην κυβέρνηση και ιδιαιτέρως στους Υπουργούς Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία, μιας και τα επενδυτικά σχέδια στον τουριστικό τομέα και στον κατασκευαστικό είναι κυρίως της δικής τους αρμοδιότητας.

    Η συζήτηση περιστράφηκε και στα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, και ο κ. Χριστόφιας είπε πως το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, παρά τη διαπιστωμένη επιθυμία των Τ/Κ να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα και μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, με διασφαλισμένα τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της.

    Διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Επιστροφή από Κούβα ----------------------------------------------------------------- Την ευκαιρία να συζητήσει και να αναλύσει το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις του με τον Πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο αλλά και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της χώρας, είχε η διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια, που επισκέφθηκε την Αβάνα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του κουβανικού Κοινοβουλίου.

    Σε δηλώσεις χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως το τριήμερο της παραμονής τους στην Κούβα ήταν πολύ πλούσιο από πλευράς εντυπώσεων, επαφών και ανταλλαγής απόψεων, ''πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Κούβας''.

    Η επίσκεψή, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, επισφραγίστηκε «με μια πολύ θερμή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως τους εδόθη η ευκαιρία να αναλύσουν στις συναντήσεις τους, το Κυπριακό, «σε όλα τα επίπεδα», ενώ παράλληλα, εδόθη και η ευκαιρία στους Κουβανούς ''να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον αγώνα του κυπριακού λαού, αλλά και με πολύ προσοχή να ακούσουν τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το πρόβλημά μας».

    Η διακομματική αντιπροσωπεία άκουσε «με πολύ ενδιαφέρον τις προσπάθειες του λαού της Κούβας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη διεθνή απομόνωση, την οποία προσπαθούν οι ΗΠΑ να επιβάλουν στο λαό της Κούβας και επίσης τις προσπάθειες αυτού του λαού να υπερασπιστεί την ελευθερία και γενικά την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας του», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες αυτές «βρίσκουν του δύο λαούς της Κύπρου και της Κούβας να ακολουθούν παράλληλους δρόμους, γιατί και η Κύπρος αγωνίζεται ενάντια στην ξένη κατοχή''.

    Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα -------------------------- Φθάνει σήμερα στα κατεχόμενα ομάδα αξιωματούχων του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Την άφιξή τους ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία.

    Εξάλλου το λεγόμενο γραφείο του ''προέδρου'' του ψευδοκράτους, διέψευσε ότι ο κ. Ντενκτάς ζήτησε συνάντηση με την τουρκική κυβέρνηση πριν τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

    ''Αντιπρόεδρος'' ψευδοβουλής - Μπαϊράμ ---------------------------------------- Νέος ''αντιπρόεδρος'' της ψευδοβουλής εξελέγη προχθές ο πρώην ''υπουργός οικονομικών'' Μεχμέτ Μπαϊράμ.

    Ο Μπαϊράμ, ο οποίος εκλέγηκε χωρίς ανθυποψήφιο, έλαβε στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, 29 ψήφους υπέρ και 21 κατά.

    Στον πρώτο γύρο είχε λάβει 24 ψήφους υπέρ και 26 κατά και έτσι δεν μπορούσε να εκλεγεί.

    Ψευδοκυβέρνηση - ''Υπουργικό συμβούλιο'' - Πρώτη συνεδρία --------------------------------------------------------- Συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο της νέας ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα.

    Πριν την συνεδρία, ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η κοινωνική συμφιλίωση και η σκληρή δουλειά για επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν πριν τον Μάη του 2004.

    Η συνεδρία διήρκεσε γύρω στις τρεις ώρες. Μετά τη συνεδρία ο κ. Ταλάτ είπε ότι το ''υπουργικό συμβούλιο'' επιβεβαίωσε ότι η νέα ''κυβέρνηση'' είναι ''κυβέρνηση κοινωνικής συμφιλίωσης και λύσης''.

    Ο λεγόμενος αντιπρόεδρος της ψευδοκυβέρνησης και ''υπουργός εξωτερικών'' Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι θα εργαστούν για λύση του Κυπριακού και βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και σημείωσε ότι η μαγική λέξη είναι ''συμφιλίωση''.

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας και κοινωνικής στήριξης Χουσεϊν Τζελάλ θα είναι ο ''εκπρόσωπος Τύπου του υπουργικού συμβουλίου''.

    Η επόμενη συνεδρία ορίστηκε για την Τετάρτη.

    Πριν τη συνεδρία, ο ψευδοπρωθυπουργός Ταλάτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβερνητική συμμαχία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος θα εργαστεί σκληρά και με συντονισμό και θα αποφέρει καλά αποτελέσματα.

    Πρόεδρος ΝΔ - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------- Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, ύστερα από πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του ο κ. Καραμανλής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

    Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συναντήσεις με τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Βασιλείου.

    Ο κ. Καραμανλής αναμένεται θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση το απόγευμα της Τρίτης και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο, το οποίο θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του δείπνου ο κ. Καραμανλής ''θα εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία''.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θα συνοδεύεται από κλιμάκιο στελεχών του κόμματος, θα αναχωρήσει από την Κύπρο το μεσημέρι της Τετάρτης.

    Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική --------------------------- Για τη 16η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ανδρών α' κατηγορίας η Ενωση Νέων Παραλιμνίου αντιμετωπίζει σήμερα στο Παραλίμνι τον Ολυμπιακό, και ο Διγενής στο Μακάρειο στάδιο την Αναγέννηση.

    Οι αγώνες αρχίζουν στις 2.30 μμ.

    Στο μεταξύ, χθες η Ανόρθωση κέρδισε εκτός έδρας τον Απόλλωνα με 2 1.

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων είναι:

    Ομόνοια Δόξα 11 0 ΑΕΚ ΑΠΟΕΛ 2 2 Πάφος ΑΕΛ 0 1

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Συνομιλίες

    Με στόχο τον καθορισμό του τρόπου αντιμετώπισης των όποιων κινήσεων από τουρκικής πλευράς ή και εξελίξεων στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αρχίζει αύριο Δευτέρα τις επαφές του στην Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [09] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Σεμινάριο - Λόρδος Χάνεϊ - Μάουρερ

    Η περαιτέρω καθυστέρηση της λύσης του Κυπριακού είναι εις βάρος όλων, κυρίως των Τ/Κ και της ίδιας της Τουρκίας, υπογράμμισε ο πρώην Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε ομιλία του χθες στο πλαίσιο σεμιναρίου για το Κυπριακό που διοργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο Ε/Κ και Τ/Κ φοιτητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Warwick.

    Ο Λόρδος Χάνεϊ είπε πως ενώ η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί νομική προϋπόθεση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η ανάγκη για λύση πηγάζει από την πολιτική πραγματικότητα.

    Τόνισε ταυτόχρονα ότι ενώ δεν πρέπει να αποδίδεται τόσο μεγάλη σημασία σε ημερομηνίες, ως χρονικά όρια, η περαιτέρω καθυστέρηση στη λύση του Κυπριακού, είναι σε βάρος όλων, και περισσότερο των Τ/Κ και της ίδιας της Τουρκίας.

    Μιλώντας στο ίδιο σεμινάριο, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ είπε ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό την πρώτη Μαίου, τότε θα ενταχθεί στην ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία σε όλη της την επικράτεια, με το σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας που προνοεί για αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην υπό τουρκικό έλεγχο περιοχή του νησιού.

    Ο κ. Μάουρερ σημείωσε ότι ένα δεύτερο πρωτόκολλο προνοεί για τερματισμό της αναστολής αυτής, που θα ισχύσει όταν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, όπως έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 18 January 2004 - 18:49:14 UTC