Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Ελλάδα - Κυπριακό - Πάουελ
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Ελβετία - Νταβός - ΓΓ ΟΗΕ - Μηνύματα Ερντογάν
  • [07] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Ελλάδα - Κυπριακό - Πάουελ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε χθες στον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επιδείξει ''ευελιξία'' μετά το άνοιγμα που έκανε η Τουρκία για το Κυπριακό.

    Χαρακτηρίζοντας ''ενθαρρυντικό'' το άνοιγμα της Τουρκίας ο κ. Πάουελ έκανε γνωστό πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το αίτημα που υπέβαλε στον κ. Ανάν για διορισμό διαμεσολαβητή στο Κυπριακό είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα.

    Η σύσκεψη των κομμάτων και των πολιτικών ομάδων και οργανώσεων της συγκυβέρνησης Παπαδοπούλου, η έκθεση εμπειρογνωμόνων για τις Κυπριακές Αερογραμμές και οι εισηγήσεις της για μείωση του προσωπικού και των διευθυντικών στελεχών καθώς και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στους κομματικούς χώρους ενόψει των ευρωεκλογών είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Διαμεσολαβητή ζήτησε ο Ερντογαν'', ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε χθες στο Νταβός από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την ανάθεση σε ανεξάρτητο κράτος του ρόλου του διαμεσολαβητή, κάτι που εάν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα αλλάξει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει πως χρειάστηκαν σχεδόν τρεισήμισι ώρες τα κόμματα και οι πολιτικές οργανώσεις της συγκυβέρνησης για να εκφράσουν στη σύσκεψη που είχαν χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τα παράπονα και τις απόψεις τους στα ζητήματα που προέκυψαν με τη μέχρι τώρα διαχείριση της εξουσίας.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Συρρίκνωση προσωπικού στις Κυπρ. Αερογραμμές'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, σύμφωνα με έκθεση ξένων εμπειρογνωμόνων, δραστική μείωση του προσωπικού και της διευθυντικής ομάδας των Κυπριακών Αερογραμμών τροχιοδρομεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με την άτυπη μέχρι στιγμής έγκριση της κυβέρνησης. Αλλού γράφει πως το 30ό ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα - Διγενή θα τελεσθεί σήμερα στη Λεμεσό και ότι του μνημοσύνου θα προστεί ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Αρχηγείο της ΕΟΚΑ και τον τάφο του Διγενή,. όπου θα τελεσθεί Τρισάγιο και θα κατατεθούν στεφάνια.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Βόμβα Ερντογάν στο Νταβός'', γράφει πως υπήρξε ανατροπή σκηνικού και δημιουργία εντυπώσεων με τη χθεσινή κίνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού να ζητήσει από τον κ. Ανάν ''επιδιαιτησία'' και το διορισμό διαμεσολαβητή στο Κυπριακό, κάτι που, σύμφωνα με την εφημερίδα, απέρριψε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ στο Προεδρικό προκλήθηκε ''αμηχανία'' από την αιφνίδια μετατόπιση των τουρκικών θέσεων. Αλλη είδηση είναι ότι ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Κίνησης και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης γίνεται δέκτης ''αφόρητων πιέσεων'' τον τελευταίο καιρό προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής μέσω κοινού ψηφοδελτίου των ΕΔΗ, της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και της Ανανεωτικής Κίνησης.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Κίνηση εντυπωσιασμού'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Αγκυρα προέβη χθες στο Νταβός σε νέα κίνηση εντυπωσιασμού για να καλύψει την αδιαλλαξία της στο Κυπριακό και δήλωσε πως εάν η ε/κ πλευρά αποδεχθεί τον κ. Ανάν ως επιδιαιτητή μετά τη διαπραγμάτευση για λύση του προβλήματος, τότε και η Τουρκία θα πει το ''Ναι''. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν την Κύπρο και στη δήλωση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου ότι η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους υπέστησαν ζημιές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Σε άλλη βάση ο συντονισμός'', αναφέρεται στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και γράφει στο κύριο θέμα πως οι δυνάμεις της συμπολίτευσης επιχειρούν να βελτιώσουν τόσο τη μεταξύ τους συνεργασία όσο και με την κυβέρνηση, μετά τη διαπίστωση αδυναμιών στο συντονισμό τους, αλλά και εξ αιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε η πρόσφατη αύξηση της τιμής των καυσίμων. Αλλού γράφει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός προτείνει αξιοποίηση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη και ότι σε πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. Μαρκίδη έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα αυτό και αφέθηκε ανοικτή η προοπτική συνεργασίας τους στο Κυπριακό.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ανάν 'άδειασε' Ερντογάν'', ότι στο κενό έπεσε η χθεσινή προσπάθεια εντυπωσιασμού και περιθωριοποίησης των Ηνωμένων Εθνών και του σχεδίου Ανάν από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα το διορισμό διαμεσολαβητή στο Κυπριακό. Ο κ. Ανάν τού υπέδειξε ότι υπάρχουν οι καλές του υπηρεσίες και ότι είχε βοηθηθεί στο έργο του κατά το παρελθόν από αντιπροσώπους διαφόρων κρατών όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Ρώσου Πρεσβευτή στην Κύπρο Αντρέι Αλεξέγεβιτς Νιεστερένκο, ο οποίος δηλώνει πως η επανέναρξη διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού είναι υπόθεση των δύο κοινοτήτων στο νησί και αυτές θα πρέπει να αποφασίσουν για το πότε θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

    [04] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει στις 6:30 το απόγευμα στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα έχει αύριο το πρωί επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΗΠΑ - Ελλάδα - Κυπριακό - Πάουελ -------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε χθες στον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επιδείξει ''ευελιξία'' μετά το άνοιγμα που έκανε η Τουρκία για το Κυπριακό.

    Χαρακτηρίζοντας ''ενθαρρυντικό'' το άνοιγμα της Τουρκίας ο κ. Πάουελ έκανε γνωστό πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της ελληνικής διπλωματίας για το θέμα αυτό.

    ''Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για την ανάγκη να επιδείξει η ελληνοκυπριακή πλευρά ευελιξία'' τόνισε ο Πάουελ στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει από την Ουάσινγκτον στην Τιφλίδα όπου σήμερα θα παραστεί στην ορκωμοσία του Προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    ''Εχει σημειωθεί κάποια κινητικότητα το τελευταίο 24ωρο, δηλώσεις από την πλευρά του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που οποίες βρήκα ενθαρρυντικές'', δήλωσε ο Πάουελ στους δημοσιογράφους.

    Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως επιθυμεί να έχει τη διαβεβαίωση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ότι θα εργαστούν ''καταβάλλοντας το μέγιστο των προσπαθειών τους ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν'' πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου.

    Νταβός - Ερντογάν - Ανάν - Κυπριακό ----------------------------------- Το διορισμό διαμεσολαβητή στο Κυπριακό τον οποίο να εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές ζήτησε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται εκεί από την περασμένη Τετάρτη.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Ανάν, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφώνησε να μελετήσει το ενδεχόμενο διορισμού ενός διαμεσολαβητή και ότι βρήκε πολύ ενθαρρυντική την πρόταση του.

    ''Επιθυμούμε όπως ένα ανεξάρτητο κράτος παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή και το οποίο θα τυγχάνει της εμπιστοσύνης αμφοτέρων των πλευρών και θα είναι επίσης σε θέση να ακολουθήσει τη διαδικασία (των διαπραγματεύσεων) από την αρχή μέχρι το τέλος'', δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

    Ερντογάν - Νταβός - Κυπριακό ---------------------------- Νωρίτερα χθες κατά την άφιξή του στο Νταβός ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η ανεκτικότητα που θα επιδειχθεί από το ψευδοκράτος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θα δείξει η ε/κ πλευρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την συνάντηση που θα είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είπε πως ''υπάρχει καλή θέληση στην δήλωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προς τον Τύπο και θα διατηρήσουμε αυτή την καλή θέληση μέχρι το τέλος''.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται στον οικονομικό τομέα για την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία σε αυτές.

    ''Η απόκτηση από την Τουρκία, ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Δεκέμβριο είναι στην ημερήσια διάταξη και είναι φυσικά, το πιο σημαντικό γεγονός το 2004'', είπε.

    Ελβετία - Νταβός - Ερντογάν - Πρόεδρος Ελβετίας ----------------------------------------------- Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελβετίας Τζόζεφ Ντέις στην ελβετική πόλη Νταβός, όπου πραγματοποιείται από την περασμένη Τετάρτη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες συζήτησαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό και ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ελβετίας για τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για το πρόβλημα και την επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυσή του.

    Μπεγλίτης - Τουρκία - ΣΕΑ - Κύπρος ---------------------------------- Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας επιχειρεί με τη δήλωσή του να θέσει την επίλυση του Κυπριακού σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό των αποφάσεων του ΟΗΕ και του σχεδίου Aνάν, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στη δήλωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι ''η δήλωση αυτή προσκρούει ακόμα στις αποφάσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας''.

    Χριστόφιας - Σύσκεψη - ΣΕΑ - Ταλάτ ---------------------------------- Αποκαρδιωτική χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τη ανακοίνωση της Τουρκίας για την Κύπρο μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προσθέτοντας ότι το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τα Κόμματα και τις Κινήσεις της συμπολίτευσης.

    Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη και εκφράζοντας τη θέση του ΑΚΕΛ για την ανακοίνωση του ΣΕΑ είπε ότι «η ανακοίνωση εμπεριέχει στοιχεία τα οποία επαναβεβαιώνουν τη θέση ότι η Τουρκία δεν έχει αποφασίσει πραγματικά να αλλάξει φιλοσοφία και να παρακαθίσει σε συνομιλίες με βάση νέα φιλοσοφία''.

    Είπε ότι δεν φαίνεται ότι η φιλοσοφία της Τουρκίας είναι «να παρακαθίσει η τ/κ πλευρά σε συνομιλίες, για ουσιαστικό διάλογο υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου Ανάν για να λυθεί το Κυπριακό».

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΣΕΑ - Κυπριακό ------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για το Κυπριακό δεν είναι θετική ούτε βοηθά στην προώθηση των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος.

    Σε δηλώσεις μετά την πρωινή χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο των κομμάτων και των κινήσεων της συμπολίτευσης ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''η δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας δεν είναι θετική, ούτε βοηθά προς τη σωστή κατεύθυνση δηλαδή τη σωστή προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού».

    Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Επίσκεψη στην Κύπρο ------------------------------------------------ Φθάνει σήμερα στις 6:30 το απόγευμα στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα έχει τη Δευτέρα το πρωί επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα συνοδεύεται από την αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Λίντι Πόλφερ και άλλους αξιωματούχους του Λουξεμβούργου, θα υποδεχθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Προεδρικό - Σύσκεψη --------------------------------------------- Η εντύπωση που αποκομίσθηκε από τη χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους επικεφαλείς των κινήσεων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι ότι η το έργο της κυβέρνησης κρίνεται θετικά.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η σύσκεψη «έγινε στο πλαίσιο της ανταλλαγή απόψεων στην προσπάθεια συντονισμού κυβέρνησης και σχημάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και διεξήχθη σε απόλυτα θετικό κλίμα».

    Πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης προχωρεί και πρέπει να προχωρήσει σωστά».

    Κατεχόμενα - ''Βουλή'' - Ψευδοκυβέρνηση --------------------------------------- Ο λεγόμενος κυβερνητικός συνασπισμός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με ηγέτη τον ''πρωθυπουργό'' Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του Δημοκρατικού Κόμματος με ηγέτη τον Σερντάρ Ντενκτάς έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή του ψευδοκράτους.

    Η ''βουλή'' συνήλθε χθες το πρωί και κατόπιν ανοικτής ψηφοφορίας η ψευδοκυβέρνηση έλαβε 26 ''Ναι'' (αποδοχή) και 18 ''Οχι'' (απόρριψη), ενώ υπήρξαν και 6 αποχές.

    Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες -------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες όπου σήμερα Κυριακή θα συμμετάσχει σε ειδική Σύνοδο της ΕΕ για θέματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου η οποία συγκαλείται με πρωτοβουλία της Ιρλανδικής Προεδρίας, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα και τον κωλυόμενο Υπουργό Εμπορίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη Δευτέρα και Τρίτη, 26 και 27 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ενωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Ιακώβου θα μεταβεί στο Στρασβούργο για να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου.

    Υπουργός Οικονομικών - Βερολίνο ------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού αναχωρεί σήμερα για το Βερολίνο όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Κυπριανού θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και άλλους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες.

    Τσέχοι βουλευτές - Επίσκεψη στην Κύπρο -------------------------------------- Φθάνει σήμερα για επίσκεψη στην Κύπρο, αντιπροσωπία της Επιτροπής Συνταγματικών και Νομικών Θεμάτων της Βουλής της Τσεχίας.

    Στην αντιπροσωπία συμμετέχουν η Πρόεδρος της Επιτροπής Vlasta Parkanova και τα μέλη Miroslav Patek, Hana Sediva και Ladislav Mlcak.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι Τσέχοι βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Θα έχουν επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Παναγιώτη Δημητρίου και τα μέλη της Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρο Θεοδώρου.

    Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ ------------------------------- Συνολικά 4.530 Τ/Κ και 2.986 Ε/Κ διακινήθηκαν χθες από και προς τα κατεχόμενα.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο --------------------

    Στο ποδόσφαριο ολοκληρώνεται σήμερα η 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου με τους αγώνες του 4ου ομίλου και τη συνάντηση Ολυμπιακού - ΑΕΚ (ΓΣΠ) και Ερμή Αραδίππου - Ονήσιλου Σωτήρας (γήπεδο Αραδίππου).

    Οι αγώνες αρχίζουν στις 2:30 το απόγευμα.

    Στους χθεσινούς αγώνες η ΑΕΛ νίκησε με 2 - 1 την Αναγέννηση στο ''Τσίρειο'' στάδιο Λεμεσού, ξέφυγε έτσι από τις υπόλοιπες ομάδες του 1ου ομίλου των ποδοσφαιρικών αγώνων Κυπέλλου και βρέθηκε στη πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πρόκρισή της στην επόμενη φάση.

    Στον 1ο όμιλο η Ανόρθωση εξήλθε ισόπαλη 0 - 0 στο στάδιο ''Αμμόχωστος'' με τη Σαλαμίνα, ενώ στο 2ο όμιλο η Αθλητική Ενωση Πάφος ηττήθηκε στην έδρα της από τον Απόλλωνα με 1 - 2 και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου έφερε ισοπαλία 2 - 2 με τον ΑΠΟΕΛ.

    [06] (Κ) Ελβετία - Νταβός - ΓΓ ΟΗΕ - Μηνύματα Ερντογάν

    Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν τα μηνύματα που έλαβε από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χθεσινή του συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας στο περιθώριο των συναντήσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, την οποία χαρακτήρισε επίσης ως ''επωφελή''.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Ανάν είπε ότι θα μελετήσει την εισήγηση Ερντογάν για διορισμό διαμεσολαβητή στο Κυπριακό και ανέφερε πως θεωρεί χρήσιμη τη βοήθεια όλων των ενδιαφερομένων χωρών. Ωστόσο, σημείωσε πως ο δικός του εκπρόσωπος προσφέρει επί έτη θαυμάσιες υπηρεσίες.

    [07] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 25 January 2004 - 18:49:09 UTC