Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Μαρκίδης
  • [02] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Ταλάτ - Μπαϊράμι - Μηνύματα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Απεβίωσε ο Οικονόμος Χριστόφορος

  • [01] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Μαρκίδης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρήκε από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    [02] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Ταλάτ - Μπαϊράμι - Μηνύματα

    Την επιθυμία του για λύση του Κυπριακού στη βάση των ''πραγματικοτήτων'', επανέλαβε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε χθεσινό μήνυμά του με αφορμή το Μπαϊράμι των Θυσιών, που ξεκίνησε σήμερα στα κατεχόμενα και θα διαρκέσει τέσσερις μέρες.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η επανασύσταση της ομάδας του Αλβαρο ντε Σότο, οι γραπτές εγγυήσεις που ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ από την ε/κ και την τ/κ πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών, οι πιθανότητες λύσης πριν την 1η Μαϊου, το νέο παιχνίδι του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και τα έξι ερωτήματα που υπέβαλε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι για το Κυπριακό, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι κυριακάτικες εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Οριστική η εμπλοκή Πάουελ στο Κυπριακό'' γράφει ότι αύριο επανασυστήνεται η ομάδα Ντε Σότο, ενώ στη Λευκωσία συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, όπου αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να δεχθεί τους όρους του ΓΓ του ΟΗΕ. Παρ' όλες τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις για την εμπλοκή του Κόλιν Πάουελ στο Κυπριακό, λόγω και του βεβαρημένου προγράμματός του, η Ουάσινγκτον βρίσκει το χρόνο και η ανάμιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλού αναφέρεται σε νέο αίτημα οκτώ Δημοτικών Συμβούλων προς το Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη να επιδείξει τη στοιχειώδη πολιτική ευθιξία και να παραιτηθεί.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τερατουργήματα το σχέδιο Ανάν'' γράφει στο κύριο θέμα ότι αστείες χαρακτηρίζει τις πιθανότητες λύσης του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Βαγγέλης Κουφουδάκης. Σε συνέντευξή του στη ''Μ'' ο καθηγητής αναφέρει ότι μετά την 1η Μαϊου η Κύπρος θα καταστεί μέλος της Ενωσης ως η πολιτική και νομική οντότητα που δημιουργήθηκε το 1960, δηλαδή ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού αναφέρει ότι ο Β΄αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε στη ''Μ'' ότι δεν θα πρέπει να προβούμε σε κανενός είδους ''εκπτώσεις'' και να επιδιώξουμε να μην επιτρέψουμε να γίνει ''εκβιασμός'' εξελίξεων στο Κυπριακό στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του προβλήματος πριν την ένταξη.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Γραπτές εγγυήσεις θα ζητήσει ο Ανάν'' ότι διπλωμάτης στην έδρα των ΗΕ πρόβλεψε ότι ο ΓΓ θα φροντίσει να εξασφαλίσει γραπτές εγγυήσεις από τα μέρη, πριν εμπλακεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ''Π'' τα μέλη της ομάδας του Κυπριακού, της οποίας ηγείται ο κ. ντε Σότο, θα λάβουν μέρος την Τρίτη σε ευρεία σύσκεψη παρουσία του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον και των συνεργατών του. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον είναι κομιστής, σύμφωνα με πληροφορίες του ''Π'', νέας επιστολής Μπους προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Στήνει παγίδα ο Ερντογάν'' γράφει ότι το γνωστό παιχνίδι έδαφος έναντι εξουσίας και κατ΄ επέκταση κυριαρχίας με σκοπό τη νομιμοποίηση των διχοτομικών σχεδιασμών της Αγκυρας, καθώς και την εξουδετέρωση της επιστροφής των προσφύγων, προωθεί στις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δήλωσε ότι ''είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ορισμένο ποσοστό εδάφους. Ως εγγυήτρια δύναμη μπορούμε να κάνουμε μια πρόταση''. Αλλού γράφει ότι θύελλα αντιδράσεων και τριγμών στην κυβέρνηση προκαλεί η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να μην ζητήσει μεταβατικές περιόδους για την εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας που προνοεί αύξηση της φορολογίας των καυσίμων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εγγραφο- Κλειδί Αγκυρας στην ΕΕ'' ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγγράφως έξι ερωτήματα για το Κυπριακό ζητώντας απαντήσεις και ζητώντας δεσμεύσεις από τις Βρυξέλλες που αφορούν, μεταξύ άλλων, το περιεχόμενο της λύσης σε σχέση με το κεκτημένο, την εκπροσώπηση των Τ/Κ στην Επιτροπή και το Συμβούλιο μετά τη λύση και την ανάληψη πρωτοβουλιών για άρση του λεγόμενου εμπάργκο με την επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού αναφέρει ότι σε συνεχή επικοινωνία με τον Κόφι Ανάν βρίσκεται η Αθήνα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν στην τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Στέλλει επιστολές'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι η αποστολή επιστολών του ΓΓ προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, με τις οποίες ζητείται από τα μέρη να δεσμευτούν γραπτώς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ζήτημα ημερών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι κατηγορηματική αντίθεση σε οποιεσδήποτε καινούργιες αυξήσεις στα καύσιμα, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο έθεσε το θέμα και όπως δήλωσε αργά χθες το απόγευμα βρήκε πλήρη κατανόηση από τον Πρόεδρο.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ανάν - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό --------------------------------------- Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα ο Αλβαρο ντε Σότο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τους ειδικούς απεσταλμένους του σε διάφορες χώρες.

    Για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε χθες και ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. ντε Σότο μετέβη στη Νέα Υόρκη προχθές από τη Δυτική Σαχάρα όπου βρισκόταν και δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον κ. Ανάν σε σχέση με το Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις υποστήριξης από το ΓΓ των ΗΕ προς το πρόσωπο του κ. ντε Σότο.

    Οι 15 ειδικοί αντιπρόσωποι του κ. Ανάν που ασχολούνται με διάφορα προβλήματα ανά την υφήλιο θα συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη για επαφές και ανταλλαγή απόψεων από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρήκε από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο σεμιναρίου της ΕΔΟΝ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είχε χθες το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της συνάντησης Παπαδόπουλου - Ανάν στις Βρυξέλλες, καθώς και θέματα εσωτερικής επικαιρότητας.

    ''Ο Πρόεδρος είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρήκε από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και σε σχέση με τις ως τώρα θέσεις και προσπάθειές μας και τη συνεχή επανάληψη της ετοιμότητάς μας για να παρακαθίσουμε σε συνομιλίες, όσο και για κάποιες ιδέες τις οποίες έχει καταθέσει ο Πρόεδρος στο ΓΓ για την όλη διαδικασία που πιθανόν να ακολουθήσει'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Αβέρωφ Νεοφύτου - Κυπριακό ----------------------------- Η Τουρκία έχει προβεί σε ένα μπαράζ επικοινωνιακής επίθεσης στην προσπάθειά της να εξωραΐσει την εικόνα της, δήλωσε χθες από την Πάφο ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος παρέστη σε συγκέντρωση στελεχών του κόμματος στο ξενοδοχείο Alexander the Great.

    Ομολογουμένως, πρόσθεσε έχει καταφέρει σε κάποιο βαθμό να αλλάξει το πρόσωπό της, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, συνέχισε, ότι έχει επέλθει κάποια ουσιαστική αλλαγή.

    Γι' αυτόν το λόγο, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, πρέπει η ε/κ πλευρά να είναι ιδιαίτερα προσεκτική να μην αφήσει λανθασμένες εντυπώσεις στο διεθνή παράγοντα.

    ''Εμείς πάντα επιθυμούσαμε την επίλυση του Κυπριακού και πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί σε αυτήν τη θέση ενώ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους να χρεώσουν και στη δική μας πλευρά πιθανόν ναυάγιο,'' πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την 1η Μαϊου για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα χρόνου αλλά θέμα πραγματικής βούλησης από την Τουρκία.

    Εάν υπάρξει πολιτική βούληση από πλευράς της Τουρκίας, ο χρόνος που έχει απομείνει είναι πέραν από ικανοποιητικός, κατάληξε.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - ΕΕ -------------------------------- Η εναρμόνιση των Δήμων στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον σημαίνει ταύτιση με τα προβλήματα του πολίτη, δήλωσε χθες στην Πάφο ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος παρέστη στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου με θέμα οι τοπικές αρχές της Κύπρου στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι το μεγαλύτερο καθήκον των δημοτικών αρχών στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι να προωθήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών τους, με το να προχωρήσουν σε έργα υποδομής και βελτίωσης αλλά και κοινωνικά έργα μέσα από τα οποία θα διασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

    Παράλληλα ανέφερε ότι η ΕΕ προωθεί προγράμματα για τη γεφύρωση των κοινωνικών και οικονομικών χασμάτων και την προώθηση της πολιτικής των ίσων ευκαιριών για τους πολίτες της κάθε περιοχής.

    Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Ταλάτ - Κυπριακό -------------------------------------------------- Οι ερχόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ, υποδεικνύοντας πως υπάρχει ευκαιρία για έναρξη των διαπραγματεύσεων και για επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν τον ερχόμενο Μάϊο.

    Ο κ. Πάρκερ συναντήθηκε στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα με τον ψευδοπρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού, γιατί βλέπει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα.

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ήλθε η ώρα για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

    ''Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά. Είμαι σίγουρος ότι όλες οι πλευρές θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να φτάσουμε σε μια καλή λύση'', είπε.

    Ραούφ Ντενκτάς - Ταλάτ - Μπαϊράμι - Μηνύματα -------------------------------------------------- Την επιθυμία του για λύση του Κυπριακού στη βάση των ''πραγματικοτήτων'', επανέλαβε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε προχθεσινό μήνυμά του με αφορμή το Μπαϊράμι των Θυσιών, που ξεκίνησε χθες στα κατεχόμενα και θα διαρκέσει τέσσερις μέρες.

    Σε δικό του μήνυμα για το Μπαϊράμι, ο ψευδοπρωθυπουργός επανέλαβε την επιθυμία της ''κυβέρνησής'' του για λύση του Κυπριακού και κοινωνική συμφιλίωση.

    Ποδόσφαιρο - Αγώνες - Αποτελέσματα -------------------------------------- Με το λευκωσιάτικο αγώνα μεταξύ της Ομόνοιας και του Ολυμπιακού, που θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 στο ΓΣΠ, ολοκληρώνεται σήμερα η 17η αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Στους χθεσινούς αγώνες, ο ΑΠΟΕΛ συνέχισε την αήττητη πορεία του, κερδίζοντας στο ΓΣΠ τον Απόλλωνα με 1-0, σε ένα ντέρμπι που βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η ΑΕΛ κατέβαλε στη Λεμεσό την ΑΕΚ με 4-2, ενώ η Ανόρθωση κατάφερε στο Αντώνης Παπαδόπουλος να κάμψει την αντίσταση του Ονήσιλου, κερδίζοντας τον αγώνα με 1-0.

    Η Πάφος κέρδισε τη Δόξα Κατοκωπιάς με 2-1, ενώ η Αναγέννηση Δερύνειας ηττήθηκε από το Παραλίμνι με 1-0.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Ο πόθος της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού, ο οποίος διατυπώθηκε επανειλημμένα, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως διάθεση παραίτησης από όσα θα διασφαλίσουν μια νέα κατάσταση, στηριγμένη στο δίκαιο και στη διεθνή έννομη τάξη, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Λουκή Ακρίτα και Δημάρχων της Μόρφου.

    [07] (Κ) Απεβίωσε ο Οικονόμος Χριστόφορος

    Πέθανε χθες στο Ισραήλ, όπου είχε μεταβεί για λόγους υγείας, ο Οικονόμος Χριστόφορος.

    Ο εκλιπών είχε υποβληθεί την Πέμπτη σε επέμβαση στον αυχένα, αλλά την επομένη υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και υπέκυψε στο μοιραίο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 1 February 2004 - 18:49:07 UTC