Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες - 10 Φεβρουαρίου
  • [02] Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Ομόνοια - Φάιναλ Φορ
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Διζωνικότητα
  • [08] (Κ) Κύπρος - Γρίππη των πουλερικών
  • [09] (Κ) ''Γενί Σαφάκ'' - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [10] (Κ) Αριστεία Γραμμάτων - Τελετή - Δεν παρέστη ο Πρόεδρος
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Γκιουλ - Κυπριακό
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Σημίτης - Επιστολή Ανάν - Διάλυση Βουλής
  • [15] (Κ) Εκτελεστική Γραμματεία UEN - Πασκουά - ΑΔΗΚ - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό
  • [17] (K) Πρόεδρος Βουλής - Κίνοκ
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Αριστεία Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών - Απονομές
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία ευρωπαϊκού κόμματος - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Συνέδριο ΕΛΚ - Συνάντηση Αναστασιάδη - Γκιουλ
  • [22] (Κ) Αναστασιάδης - Κυπριακό - Συνέδριο ΕΛΚ
  • [23] (Κ) Μαγκριώτης - Κυπριακό
  • [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Καραμανλής - ΕΛΚ - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Ταλάτ - ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες
  • [27] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό - Επιστολή Ανάν
  • [28] (Κ) Συνάντηση Σολάνα - Γκιουλ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες - 10 Φεβρουαρίου

    Πρόσκληση προς τα ενδιαφερόμενα μέρη να συναντηθούν μαζί του για συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οι προσκλήσεις επιδόθηκαν ταυτόχρονα σε διπλωμάτες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας καθώς και στον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων στη Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού.

    Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κόφι Ανάν, «ο Γενικός Γραμματέας έγραψε σήμερα (χθες) στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες προσκαλώντας τους να έλθουν στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου του. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να τεθεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο σε δημοψηφίσματα τον Απρίλιο του 2004, έγκαιρα για να ενταχθεί μία επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004.

    Ο Γενικός γραμματέας έγραψε επίσης στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητώντας τους να έχουν έτοιμους αντιπροσώπους για την περίπτωση».

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας παρακινήθηκε να αναλάβει την πρωτοβουλία του από τις πρόσφατες ενθαρρυντικές επαφές στο κυπριακό πρόβλημα στη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη και μετά. Στις επιστολές του ο ΓΓ καλεί τους ηγέτες να επιστρατεύσουν την πολιτική βούληση που απαιτείται για να επέλθει αυτό το αποτέλεσμα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που απομένει.

    Καθόρισε, επίσης, ό,τι είναι αναγκαίο να γίνει, ώστε αυτό να επιτευχθεί», κατέληξε η ανακοίνωση.

    [02] Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν και από τις δυο πλευρές στο Κυπριακό να δεσμευθούν ότι θα αποδεχθούν τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και να επανέλθουν στις συνομιλίες, ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    «Είδαμε τις δημόσιες ανακοινώσεις στις οποίες προέβη η τουρκική κυβέρνηση κατά τις συζητήσεις που είχαμε στην Ουάσιγκτον. Ειλικρινά δεν γνωρίζω εάν μέχρι στιγμής ο Γενικός Γραμματέας άκουσε απαντήσεις και από τα άλλα μέρη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ότι είναι «θέμα του κ. Κόφι Ανάν να σταθμίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει «κατά πόσον έχει λάβει από τα μέρη αυτά που χρειάζεται».

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Ομόνοια - Φάιναλ Φορ

    Η Ομόνοια προκρίθηκε χθες βράδυ στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας, νικώντας τον ΑΠΟΕΛ με 84 83.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επανέναρξη των συνομιλιών την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, και η εντός της ημέρας παραλαβή από τις δύο πλευρές των επιστολών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για πρόσκληση στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, δεσπόζουν στα σημερινά δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τα σχόλια του Προέδρου του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανκ Τίρζε για το Κυπριακό, την απόφαση για τον πρώτο Κύπριο Επίτροπο της ΕΕ, αλλά και την εμπλοκή στις συνομιλίες Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε θέματα κοινοτικού κεκτημένου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ερχονται οι προσκλήσεις από Ανάν'' γράφει ότι η αποστολή των προσκλήσεων από το ΓΓ του ΟΗΕ προς τους δύο ηγέτες στην Κύπρο είναι πλέον θέμα ωρών, ενώ η επανέναρξη συνομιλιών είναι θέμα ημερών. Γράφει ότι ο κ. Ανάν θα καλέσει τις δύο πλευρές σε συνομιλίες στις 10 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μετέτρεψαν το ΡΙΚ σε αρένα'', αναφέρεται σε αντιπαράθεση που είχαν σε τηλεοπτική εκπομπή του ημικρατικού καναλιού ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου, η οποία εξελίχθηκε σε ''άγριο καβγά με ύβρεις και βαρύτατους χαρακτηρισμούς''. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας μέχρι το 2008, θα υπάρχουν 1.170 αδιόριστοι δάσκαλοι, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι περίπου 350 εκπαιδευτικοί.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Την Τρίτη το ραντεβού'' και γράφει ότι στα χέρια του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Ραούφ Ντενκτάς θα βρίσκονται σήμερα οι επιστολές - προσκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το νέο γύρο συνομιλιών, με την 10η Φεβρουαρίου να είναι η καθοριστική για την πορεία του Κυπριακού ημερομηνία. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν τις συνομιλίες, έτοιμοι να βοηθήσουν τον κ. Ανάν σε θέματα κοινοτικού κεκτημένου.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εδαφος έναντι αναγνώρισης'' ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε έτοιμος να δώσει έδαφος έναντι αναγνώρισης, λύνοντας έτσι τη σιωπή που τήρησε τις τελευταίες μέρες και επαναφέροντας στο προσκήνιο την κλασσική τουρκική σχολή σκέψης, λίγες μόνο ώρες προτού ο ΓΓ του ΟΗΕ αποστείλει επιστολές για επανέναρξη συνομιλιών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί ποιος θα είναι τελικά ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ και προσθέτει ότι οι δύο επικρατέστεροι για τη θέση είναι ο Μάρκος Κυπριανού και ο Δημήτρης Συλλούρης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αγγλικές ιδέες για πάρε-δώσε'' ότι στις αλλεπάλληλες συσκέψεις της ομάδας εργασίας που πραγματοποιούνται στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον Αλβαρο ντε Σότο, ο Διευθυντής Μεσογειακών Υποθέσεων του βρετανικού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Τσίλκοτ έθεσε θέμα πάρε-δώσε επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως την τουρκική θέση για διζωνικότητα και την ελληνική για λειτουργικότητα. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό διορισμό των μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι ο διορισμός αυτός αποτελεί ένα προοδευτικό βήμα που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εν αναμονή προσκλήσεων'', γράφει ότι εν αναμονή των προσκλήσεων του ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζονται εντατικές διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα, ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε ακόμη μια φορά από τον κ. Ανάν να προχωρήσει στη επανέναρξη συνομιλιών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε δήλωσε χθες από τη Λευκωσία ότι η ΕΕ επιθυμεί σαφή βήματα προόδου στο Κυπριακό, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον της η ύπαρξη μιας Κύπρου με άλυτο πρόβλημα.

    [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες - 10 Φεβρουαρίου ------------------------------------ Πρόσκληση προς τα ενδιαφερόμενα μέρη να συναντηθούν μαζί του για συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οι προσκλήσεις επιδόθηκαν ταυτόχρονα σε διπλωμάτες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας καθώς και στον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων στη Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού.

    Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κόφι Ανάν, «ο Γενικός Γραμματέας έγραψε σήμερα (χθες) στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες προσκαλώντας τους να έλθουν στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου του. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να τεθεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο σε δημοψηφίσματα τον Απρίλιο του 2004, έγκαιρα για να ενταχθεί μία επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004.

    Ο Γενικός γραμματέας έγραψε επίσης στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητώντας τους να έχουν έτοιμους αντιπροσώπους για την περίπτωση».

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας παρακινήθηκε να αναλάβει την πρωτοβουλία του από τις πρόσφατες ενθαρρυντικές επαφές στο κυπριακό πρόβλημα στη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη και μετά. Στις επιστολές του ο ΓΓ καλεί τους ηγέτες να επιστρατεύσουν την πολιτική βούληση που απαιτείται για να επέλθει αυτό το αποτέλεσμα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που απομένει.

    Καθόρισε, επίσης, ό,τι είναι αναγκαίο να γίνει, ώστε αυτό να επιτευχθεί», κατέληξε η ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η επιστολή είναι πολυσέλιδη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών για το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και τη διαδικασία.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - Συνομιλίες ----------------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν και από τις δυο πλευρές στο Κυπριακό να δεσμευθούν ότι θα αποδεχθούν τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και να επανέλθουν στις συνομιλίες, ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    «Είδαμε τις δημόσιες ανακοινώσεις στις οποίες προέβη η τουρκική κυβέρνηση κατά τις συζητήσεις που είχαμε στην Ουάσιγκτον. Ειλικρινά δεν γνωρίζω εάν μέχρι στιγμής ο Γενικός Γραμματέας άκουσε απαντήσεις και από τα άλλα μέρη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ότι είναι «θέμα του κ. Κόφι Ανάν να σταθμίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει «κατά πόσον έχει λάβει από τα μέρη αυτά που χρειάζεται».

    Ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι μόνο ο κ. Ανάν είναι σε θέση να κρίνει ποιος αποδέχεται τους όρους του και να ερμηνεύσει τη στάση των ενδιαφερομένων μερών.

    Σε ερώτηση για την επιλογή του όρου ''φόρμουλα'', που είχε χρησιμοποιήσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για να περιγράψει το σχέδιο του κ. Ανάν, ο κ. Μπάουτσερ σχολίασε ότι κινείται στην ίδια, σταθερή γραμμή που υιοθετεί η αμερικανική κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα.

    «Είπε ότι λέω και εγώ. Οτι καλωσορίζουμε το γεγονός πως τα μέρη είναι δεσμευμένα για να εργασθούν στη βάση των προτάσεων και των προϋποθέσεων που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας. Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη σε αυτό και προσβλέπουμε να το πράξουν όλα τα μέρη», είπε ο κ. Μπάουτσερ.

    Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και αναμένουν από όλα τα μέρη να προβούν σε ξεκάθαρες τοποθετήσεις με τις οποίες να αποδέχονται τις προτάσεις του ως βάση και ως φόρμουλα για την επίτευξη συμφωνίας».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Συνομιλίες --------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχθές βράδυ με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επανέλαβε την έκκλησή του για σύγκληση συνομιλιών, στην πορεία των οποίων ''θα διαφανεί εάν είναι δυνατό να οριστεί ημερομηνία δημοψηφίσματος ή να γίνουν άλλες διευθετήσεις για την επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων''.

    Ερωτηθείς, ύστερα από την τελετή διαβεβαίωσης των μελών της Αρχής Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου, εάν έχουν αλλάξει οι όροι που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι απ΄ ότι ξέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ ''μέχρι την ώρα επιμένει στους όρους του'', προσθέτοντας ότι, όπως του είχε αναφέρει ο κ. Ανάν στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, ''δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά'' εάν θα συγκαλέσει συνομιλίες για το Κυπριακό και ''σκέφτεται το θέμα''.

    ''Εγώ του έχω υποβάλει έκκληση'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: ''Μίλησα ξανά μαζί του ψες και επανέλαβα την έκκληση μου για να συγκαλέσει τις συνομιλίες και με την πορεία των συνομιλιών θα διαφανεί εάν είναι δυνατό να οριστεί ημερομηνία δημοψηφίσματος ή να γίνουν άλλες διευθετήσεις για την επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων''.

    Υπουργικό - Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κυπριακό ------------------------------------------- Εκείνο το οποίο αναμένεται από την τουρκική πλευρά είναι αλλαγή πολιτικής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι μόνο στις δημόσιες δηλώσεις, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα υποδείξει στα Ηνωμένα Εθνη ότι η αναφορά του ΓΓ σε ''Ε/Κ Πρόεδρο'' (G/C president) αντί ''ηγέτη'' (leader) ήταν λανθασμένη αφού οι συνομιλίες γίνονται σε επίπεδο κοινοτήτων.

    Την αναφορά του ΓΓ των ΗΕ σε ''Ε/Κ Πρόεδρο'' διόρθωσε χθες βράδυ η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε.

    Παπανδρέου - Κυπριακό ------------------------ Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν μεταξύ άλλων σε σύσκεψη που είχε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου και το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    «Εμείς επιθυμούμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν. Είμαστε σε συνεχή επαφή τόσο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο όσο και με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επεσήμανε ακόμη ότι ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι «βασική αρχή να ληφθεί υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο».

    Αγκυρα - Σύσκεψη - Κυπριακό - Ανακοίνωση ---------------------------------------- Η Τουρκία και το ψευδοκράτος συμφώνησαν να συνεργαστούν για να δώσουν ώθηση και υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες βράδυ στην Αγκυρα μετά από τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, επιβεβαιώθηκε ο κοινός στόχος της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για δίκαιη και μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο ενώ «αποφασίστηκε ότι θα προχωρήσουν σε συνεργασία μαζί την προσεχή περίοδο, όπως και γινόταν μέχρι τώρα».

    Οπως αναφέρει, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ψευδοκράτους ''για τις συναντήσεις που είχε στο Νταβός με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον Αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι και τον Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Ντενκτάς - Αγκυρα - Εδαφικό - Αναγνώριση ---------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι είναι δυνατό να προβεί σε εδαφικές παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την αποδοχή της κυριαρχίας των Τ/Κ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την αναχώρησή του για την Αγκυρα και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ταγίπ Ερντογάν περί δυνατότητας εδαφικών παραχωρήσεων και αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι σε περίπτωση αναγνώρισης και «αποδοχής της κυριαρχίας των Τ/Κ, θα είναι δυνατή η παραχώρηση λογικού ποσοστού εδάφους''.

    Ωστόσο, σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα ''100 χιλιάδες άτομα θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Μπορούμε να το ονομάσουμε αυτό αναπροσαρμογή των συνόρων. Δεν δίνεις έδαφος και περιμένεις να δεις τι θα συμβεί. Πρώτα βλέπεις τι θα συμβεί και μετά μιλάς για επιστροφή γης», είπε.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος γερμανικού Κοινοβουλίου --------------------------------------------------- Τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρώπη επιθυμούν σαφή βήματα προόδου στο Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε, προσθέτοντας πως το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ για το Κυπριακό, μπορεί να υπηρετήσει την επιτυχία.

    Ο κ. Τίρζε, ο οποίος είναι ο πρώτος Πρόεδρος της γερμανικής Μπουντεσταγκ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, είχε χθες μακρά συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Σημείωσε πως μια πραγματική ειρήνη επιτυγχάνεται με μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε το Γερμανό ομόλογό του για την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν και να κάνει τις ''αναγκαίες πολιτικές και οικονομικές θυσίες'' για επανένωση της νήσου.

    Η συνάντηση, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, διεξήχθη σε κλίμα ''ανοιχτόκαρδο και φιλικό'' και ο κ. Τίρζε επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό αυτήν την περίοδο και είπε ότι ''είναι καλό όταν η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου υποστηρίζει σθεναρά μια δύσκολη διαδικασία''.

    Ο Πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου έγινε εξάλλου δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Συνομιλίες - ΕΕ ----------------------------------------- Στις συνομιλίες για το Κυπριακό οι οποίες όπως φαίνεται θα επαναρχίσουν, οι δυο πλευρές πρέπει να αποδώσουν ιδιαίτερη σημασία στην προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ και οι διαδικασίες και οι θεσμοί που θα αναπτυχθούν πρέπει να αποτελέσουν κοινή έγνοια, δήλωσε χθες α ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, είπε ότι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, στον οποίο πρέπει να αποδοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ, συμμετέχοντας, στο βαθμό που είναι δυνατό, στη διαδικασία.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι η Κύπρος πρέπει να πετύχει το στρατηγικό της στόχο, τη συμμετοχή στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) μέχρι το 2006, αλλά και άλλους στόχους όπως η συμμετοχή στη Συμφωνία του Σένγκεν που υπολογίζεται γύρω στο 2009 και στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές για την άμυνα και την ασφάλεια.

    Βρυξέλλες - Συνέδριο ΕΛΚ - Τουρκία - Ειδική σχέση ---------------------------------------------------- Υπέρ ειδικής σχέσης με την Τουρκία και όχι ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τάχθηκε χθες η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του Κόμματος στις Βρυξέλλες.

    Ο Βέλγος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς υπογράμμισε ότι το ΕΛΚ επιθυμεί ειδική σχέση με την Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στην παρουσία του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας στο Συνέδριο, είπε ότι κάλεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν (στη θέση του θα λάβει μέρος ο κ. Γκιουλ) ως παρατηρητή διότι οι δύο πλευρές έχουν μια μακρά συνεργασία.

    Πάντως, όπως είπε, δεν έχει υποβληθεί από πλευράς του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αίτηση για ένταξη στο ΕΛΚ, ούτε αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο πριν από τις ευρωεκλογές.

    Από κυπριακής πλευράς στο συνέδριο συμμετέχει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που είναι πλήρες μέλος του ΕΛΚ, ενώ από την Ελλάδα στις εργασίας του Συνεδρίου θα λάβει μέρος ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό ---------------------------- Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ έχει μια θέση, η οποία είναι θέση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από συνάντηση με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα και Πρόεδρο της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκο Μαρκίδη, προσθέτοντας πως ''κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων επιφυλάσσουμε στην πλευρά μας το δικαίωμα να καταθέσουμε προτάσεις και απόψεις για τροποποιήσεις επί του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε να καταστεί η βάση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης''.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν το ΚΣ ΕΔΕΚ θα τοποθετηθεί υπέρ της παραπομπής του σχεδίου Ανάν σε δημοψηφίσματα, όπως απαιτούν μέχρι στιγμής οι όροι του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''η ΕΔΕΚ θα τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου γύρω από το σύνολο των πτυχών και των θεμάτων που αυτή την ώρα συζητούνται''.

    Ανδρούλα Βασιλείου - Κυπριακό -------------------------------- Φαίνεται ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό ''θα είναι πολύ ραγδαίες'' δήλωσε η βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου, προσθέτοντας ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου θα πρέπει να αρθεί ενώπιον των ευθυνών της και να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη η κ. Βασιλείου είπε ότι η εικόνα που θα έχει ενώπιόν του το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία της προσεχούς Δευτέρας, θα είναι πιο ξεκάθαρη εάν στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενώπιόν του την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για συνομιλίες.

    Σημείωσε ότι οι εξελίξεις θα είναι πιο ξεκάθαρες εάν το Εθνικό Συμβούλιο έχει ενώπιόν του την πρόσκληση του ΓΓ για να τοποθετηθεί με βάση τη μορφή της και τους ενδεχόμενους όρους που μπορεί να θέσει ο κ. Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών ή εάν η πρόσκληση θα είναι για άνευ όρων επαναδιαπραγμάτευση του Κυπριακού.

    Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό -------------------------- Αυτό που θέλει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι το σχέδιό του να έχει το τελικό λόγο, δήλωσε χθες ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Μαρκίδης είπε πως ''εάν συμφωνήσουμε αλλαγές πάνω στο σχέδιο καλώς'', προσθέτοντας πως ''όσες αλλαγές συμφωνηθούν θα μπουν μέσα στο σχέδιο, όσες αλλαγές δεν συμφωνηθούν τότε θα ισχύει το σχέδιο (όπως έχει)''.

    Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο του επιδιαιτητή, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε πως ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών ''δεν πρόκειται να μας πει κάτι το καινούργιο, ούτε θέλει να μας πει κάτι το καινούργιο''.

    ''Αυτό που λέμε εμείς επιδιαιτητικός ρόλος'', είπε, ''έχει κυρίως σχέση με τις νομοθεσίες, που για να είμεθα και προσγειωμένοι και ειλικρινείς, προκειμένου να τελειώσει η διαπραγμάτευση για τις νομοθεσίες χρειάζονται αρκετοί μήνες''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ---------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα διορισθέντα από το Υπουργικό Συμβούλιο μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου θα πετύχουν στο έργο τους, λέγοντας ότι ''απαραίτητο εχέγγυο για την επιτυχή άσκηση των σημαντικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους αποτελούν τα υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, η επαγγελματική κατάρτιση και η συσσωρευμένη εμπειρία, σε συνδυασμό με το ακέραιο του χαρακτήρα τους''.

    Μιλώντας κατά τη χθεσινή τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό των μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, η οποία αποτελείται από τον Κώστα Ιωάννου (Πρόεδρος), Στέλιο Πετρίδη (Αντιπρόεδρος) και Κύπρο Κυπριανίδη (Μέλος), ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το έργο των μελών της Αρχής, η οποία ''επιφορτίζεται με σημαντικές αρμοδιότητες και περιβάλλεται με ευρείες εξουσίες, θα είναι δύσκολο, επίπονο και ύψιστης σπουδαιότητας, αφού θα πρέπει να θέσουν τα θεμέλια για ένα νέο σύστημα στην αγορά ηλεκτρισμού''.

    Σημείωσε ότι η σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία είναι ένα σώμα εντελώς ανεξάρτητο, μη υποκείμενο σε κανένα επηρεασμό από την κυβέρνηση, ''δεν γίνεται μόνο για συμμόρφωση προς τις εναρμονιστικές οδηγίες της ΕΕ αλλά είναι ένα προοδευτικό βήμα που θα απελευθερώσει την παραγωγή και τη διάθεση ενέργειας στην Κύπρο''.

    Ο Πρόεδρος της Αρχής Κώστας Ιωάννου, αφού διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι θα εργαστούν σκληρά με σύνεση και συνέπεια για να επιτύχουν στην αποστολή τους, είπε ότι γνωρίζουν πως ο τομέας της ενέργειας είναι πολύ ευαίσθητος και έχει στρατηγική σημασία για το κράτος και γι΄ αυτό θα τον χειριστούν με την απαραίτητη υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.

    Οικονόμος Χριστόφορος - Κηδεία ----------------------------- Χωρίς να ανταμώσει τον δευτερότοκο γιο του Αλέξανδρο, ο οποίος αγνοείται από τις 23 Ιουλίου 1974, κηδεύτηκε χθες από τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στη Λευκωσία ο Οικονόμος Χριστόφορος ιδρυτής και για σειρά ετών Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων.

    Στην νεκρώσιμο ακολουθία, της οποίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι Κομμάτων, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, συγγενείς αγνοουμένων και πλήθος εκτιμητών της προσωπικότητας και του έργου του εκλιπόντος.

    Επικήδειο λόγο εκφώνησαν ο Μητροπολίτης Κιτίου, ο ΓΓ της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίου, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Τιμίου Προδρόμου ο Ανδρέας Ευσταθίου και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς.

    Συνδρομητές και συνεργάτες ΚΥΠΕ - ''Ολυμπιακό Δελτίο ΑΠΕ'' -------------------------------------------------------- Το ΚΥΠΕ έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα και προσφέρει στους συνδρομητές του και άλλους ενδιαφερόμενους στην Κύπρο το ''Ολυμπιακό Δελτίο 2004'' του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Το Ο.Δ. θα προσφέρεται σε καθημερινή βάση από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2004, στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Θα περιλαμβάνει όλες τις ειδήσεις που αφορούν τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, περιλαμβανομένης της συμμετοχής της Κύπρου, και πληθώρα άλλων πληροφοριών και ειδικών θεμάτων - όπως μυθολογία, πολιτική, οικονομία, κοινωνία, ψυχαγωγία - που συνδέονται με τη διοργάνωση των Αγώνων στην Ελλάδα, μαζί με πολλές φωτογραφίες.

    Θα διατίθεται με τη μέθοδο on-line, έναντι μηνιαίας συνδρομής 250 λιρών Κύπρου (συν ΦΠΑ) προπληρωτέας τουλάχιστον ανά μήνα. Με τη λήψη της πρώτης συνδρομής, το ΚΥΠΕ θα δώσει στο συνδρομητή του Ο.Δ. τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης.

    Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Ομόνοια - Φάιναλ Φορ -------------------------------------------- Η Ομόνοια προκρίθηκε χθες βράδυ στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας, νικώντας τον ΑΠΟΕΛ με 84 83.

    Στο Φάιναλ Φορ έχουν επίσης προκριθεί ο Απόλλων, η ΑΕΛ και η ΕΝΑΔ.

    Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις --------------------------------------- Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) παραμένοντας τελικά χωρίς μεταβολή με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,09%, κλείνοντας στις 84,33 μονάδες. Το σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κύπρου και η διακίνηση ενός μεγάλου πακέτων μετοχών για την εταιρεία Stario Investments οδήγησε την αξία των συναλλαγών στο 1,2 εκατομμύριο λίρες.

    [07] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Διζωνικότητα

    Δεν πρόκειται να επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό αν δεν ενισχυθεί η διζωνικότητα στην Κύπρο, όπου υπάρχουν δύο χωριστές κυρίαρχες πλευρές, δήλωσε σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    [08] (Κ) Κύπρος - Γρίππη των πουλερικών

    Στην Κύπρο δεν γίνονται εισαγωγές ζωντανών πουλερικών ή κρέατος και κρεατοσυσκευασμάτων από πουλερικά, ούτε και αυγών από τις χώρες που έχει εμφανιστεί η γρίππη των πουλερικών.

    [09] (Κ) ''Γενί Σαφάκ'' - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ραούφ Ντενκτάς και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα αποτελέσουν τη διαπραγματευτική ομάδα της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα ''Γενί Σαφάκ''.

    [10] (Κ) Αριστεία Γραμμάτων - Τελετή - Δεν παρέστη ο Πρόεδρος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν παρέστη στην εκδήλωση απονομής Αριστείων Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Γκιουλ - Κυπριακό

    Την ελπίδα ότι η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα καταλήξει σε επιτυχία, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7007            1,7109
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1389            2,1517
    Λίρα Αγγλίας                     1,1654            1,1723
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,4131        227,2164
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7944          2,8167
    Δολάριο Καναδά                     2,8521          2,8749
    Κορώνα Δανίας                     12,6534         12,7546
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,8416         14,9603
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5801         15,7047
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6664          2,6877
    
    

    [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το προσωπικό της είναι παρόμοιες με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της δημόσιας υπηρεσίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νιλ Κίνοκ, ο κ. Κυπριανού είπε πως με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο συζήτησαν το νέο σύστημα αξιολόγησης σε υπηρεσίες και τμήματα, την απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την επέκταση της αφυπηρέτησης.

    Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και το θέμα της απασχόλησης Κυπρίων στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας πως για την Κύπρο αναλογούν σε πρώτη φάση γύρω στις 70 με 80 θέσεις, αρχίζοντας από μία υψηλή διευθυντική θέση μέχρι και χαμηλότερες θέσεις είτε λειτουργών είτε βοηθητικού προσωπικού.

    [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Σημίτης - Επιστολή Ανάν - Διάλυση Βουλής

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρέλαβε την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την οποία αυτός καλεί σε διαπραγματεύσεις τις δύο κοινότητες της Κύπρου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Τύπου της Ελλάδας Χρήστος Πρωτόπαπας.

    ''Θέλουμε να επισημάνουμε ότι παραμένουμε πάντα πιστοί και σταθεροί στις θέσεις μας για ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν'', είπε.

    [15] (Κ) Εκτελεστική Γραμματεία UEN - Πασκουά - ΑΔΗΚ - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι θα ήταν σφάλμα να θεωρείται ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε πριν την 1η Μαΐου, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ενωσης των Εθνών για την Ευρώπη (UEN) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σαρλ Πασκουά, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί μια συμφωνία πάση θυσία και με οποιοδήποτε τίμημα, αφού θα υπάρξουν δυνατότητες για λύση του προβλήματος στη συνέχεια.

    Σε δηλώσεις μετά την τακτική σύνοδο της Εκτελεστικής Γραμματείας του UEN που συνήλθε σήμερα στην Κύπρο, ο κ. Πασκουά αφού σημείωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τη λύση του Κυπριακού, προειδοποίησε ότι ''μία συμφωνία η οποία θα επιβληθεί εκ των έξω δεν θα είναι σίγουρα σε καμία περίπτωση βιώσιμη''.

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αποτελεί μεγάλο βήμα και εξέφρασε την ευχή όπως η Κύπρος ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ την 1η Μαΐου.

    [16] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    Η Τουρκία και η λεγομένη κυβέρνηση στα κατεχόμενα συμφώνησαν σε κοινούς στόχους για το Κυπριακό, δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε σε μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο τέλος των συνομιλιών που αρχίζουν'', είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ενώ ισχυρίστηκε πως αυτό δείχνει αποφασιστικότητα και καλή πίστη.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι ''θα ήταν ασφαλώς ιδεώδες να καθόμασταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καμία προϋπόθεση."

    ''Αλλά, η μία πλευρά δεν μπορεί πάντα να δίνει και η άλλη πλευρά πάντα να παίρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και οι δυο πλευρές πρέπει να κερδίσουν και καμία από τις δυο πλευρές δεν πρέπει να πει ότι έχασε. Αυτή είναι η δίκαιη και μόνιμη λύση. Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε θετικά τις εξελίξεις αν κάποιος χάνει και ο άλλος κομπάζει, λέγοντας ότι νίκησε την άλλη πλευρά. Αυτός είναι ο αγώνας για τη λύση'', είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχε χθες στην κατοικία του συνάντηση με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, το Ραούφ Ντενκτάς, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς τους οποίους ενημέρωσε για τις επαφές του στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ''υπάρχουν δύο ξεχωριστές κυρίαρχες πλευρές στην Κύπρο που έχουν δυο ξεχωριστές γλώσσες και δυο

    [17] (K) Πρόεδρος Βουλής - Κίνοκ

    Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νιλ Κίνοκ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ευτυχής να υποβοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί τις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στην όλη διαδικασία.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,50  ( 2,57)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.403.096
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.366.616    368,79  ( 2,64)
    FTSE Med 100 **                             6.268,43  ( 0,25)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.266.920    106,85  ( 3,61)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     81.340     74,29  ( 1,61)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.460     16,04  ( 2,04)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     16.409     58,09  ( 0,54)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     13.768     57,27  ( 1,17)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.690     21,49  ( 1,27)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.673     69,42  ( 1,85)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.327      3,31  ( 1,53)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     24.462     11,04  ( 2,79)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,12  (-0,74)
    Ξενοδοχεία                    £    722.740     36,97  ( 1,57)
    Αλλες Εταιρείες               £    104.164     73,17  ( 2,15)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Αριστεία Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών - Απονομές

    Για τη γόνιμη και μακρά προσφορά τους στους τομείς των τεχνών και των ανθρωπιστικών σπουδών τιμήθηκαν σήμερα εφτά εξέχουσες προσωπικότητες της Κύπρου με τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών που αποτελούν την ύψιστη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους ανθρώπους του πνεύματος και των επιστημών.

    Τα αριστεία απένειμε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σε ειδική τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.

    Για τη συνολική τους προσφορά στον πολιτισμό και τις επιστήμες τιμήθηκαν η συγγραφέας Μάγδα Κιτρομηλίδου, ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης, ο κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης Γιώργος Λανίτης, η λογοτέχνης Ηβη Μελεάγρου, ο γυναικολόγος και εμβρυακός γιατρός Κύπρος Νικολαϊδης, ο παιδίατρος Μηνάς Χατζημηνάς και ο ζωγράφος Ανδρέας Χρυσοχός.

    Το αριστείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους τριών χιλιάδων λιρών, μετάλλιο και τιμητικό δίπλωμα.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία ευρωπαϊκού κόμματος - Κυπριακό

    Κρίσιμη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την παρούσα περίοδο, υποδεχόμενος το απόγευμα στο Προεδρικό αντιπροσωπεία της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [21] (Κ) Συνέδριο ΕΛΚ - Συνάντηση Αναστασιάδη - Γκιουλ

    Συνάντηση στις Βρυξέλλες στο περιθώριο των εργασιών του 16ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ορισμένες πρώτες σκέψεις "για την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ και για την αναγκαιότητα ή το παράθυρο ευκαιρίας που δίνεται στο Κυπριακό».

    [22] (Κ) Αναστασιάδης - Κυπριακό - Συνέδριο ΕΛΚ

    H ε/κ πλευρά ήταν και παραμένει έτοιμη για άμεση επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του σχεδίου Ανάν, ώστε η Κύπρος να ενσωματωθεί την 1η Μαΐου 2004 επανενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επεσήμανε σήμερα στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους χριστιανοδημοκράτες ηγέτες που έλαβαν μέρος στο Συνέδριο για την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια που το ΕΛΚ πρόσφερε στο αίτημα της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ. Οπως είπε ο ρόλος του ΕΛΚ ήταν καταλυτικός και έχει συμβάλει καθοριστικά στο να μπορούμε σήμερα να ελπίζουμε σε μια ειρηνική επανένωση της Κύπρου και στην εμπέδωση της σταθερότητας σε μια περιοχή συνεχώς αναταράξεων.

    [23] (Κ) Μαγκριώτης - Κυπριακό

    [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    ''Δύσκολη'' χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος ανέφερε ότι το περιεχόμενο της επιστολής του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αξιολογείται ήδη από την Κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της επιστολής, σημειώνοντας πως αυτό ''είναι αυστηρά εμπιστευτικό''.

    [25] (Κ) Καραμανλής - ΕΛΚ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τόνισε την ανάγκη για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στην Κύπρο.

    [26] (Κ) Ταλάτ - ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχεται τους όρους που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών και διεμήνυσε διά εκπροσώπου του ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη την Κυριακή.

    ''Ο πρωθυπουργός σίγουρα θα αποδεχθεί τους όρους που έθεσε ο Κόφι Ανάν στην πρόσκλησή του του κ. Ανάν (για συνομιλίες) και προγραμματίζει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη την Κυριακή,'' δήλωσε εκπρόσωπος του Ταλάτ στο Ρόιτερς.

    [27] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό - Επιστολή Ανάν

    Ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ μιας επανενωμένης νήσου τον Μάη του 2004 είναι ακόμη εφικτός, ανέφερε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, σε γραπτή του δήλωση με την οποία καλωσορίζει την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις δυο πλευρές για επανέναρξη των συνομιλιών.

    [28] (Κ) Συνάντηση Σολάνα - Γκιουλ - Κυπριακό

    Την ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε απόψε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτικής της Τουρκίας ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στην αποψινή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 5 February 2004 - 18:49:24 UTC