Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [06] (Κ) Εκθεση - Εξωτερικό εμπόριο - Ιανουάριος-Νοέμβριος 2003
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό Συμβούλιο - Νεα Υόρκη (1)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό Συμβούλιο - Νέα Υόρκη (2)
  • [09] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Συνοδεία
  • [11] (Κ) Τ/κ πλευρά - Πρόσκληση Ανάν - Διαβουλεύσεις
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πούτιν - Συλλυπητήριο μήνυμα

  • [01] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ενημέρωσε χθες τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την απόφαση του Κόφι Ανάν να καλέσει σε διαπραγματεύσεις τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Η συνάντηση ήταν σύντομη και ο κ. ντε Σότο επέδωσε στους "5" τις επιστολές-προσκλήσεις.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό το φως της μετάβασης του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη μετά την πρόσκληση που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, οι προθέσεις του Κόφι Ανάν στη συνάντηση της Νέας Υόρκης και η κινητοποίηση των Ευρωπαίων για το Κυπριακό, καθώς και η στάση του Ραούφ Ντενκτάς και η υποστήριξη που λαμβάνει από την αντιπολίτευση στην Τουρκία, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα είναι η νέα υπόθεση που εξετάζει η Ιερά Σύνοδος για εξασφάλιση εκκλησιαστικής περιουσίας με πολύ ευνοϊκούς όρους, το όνομα του πρώτου Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ που φαίνεται να είναι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, οι νέες μειώσεις στα τέλη της ΑΤΗΚ, καθώς και οι εξετάσεις της Κομισιόν στην οποία έλαβαν μέρος και Κύπριοι.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ετοιμάζουν σκληρή υποδοχή για σκληρή δουλειά'' γράφει ότι τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και ο διεθνής παράγοντας ετοιμάζουν στη Νέα Υόρκη σκληρή υποδοχή στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να παίξουν το παιχνίδι που τους έχουν καθορίσει, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο επίρριψης ευθυνών. Αλλού γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος εξετάζει νέα υπόθεση εξασφάλισης εκκλησιαστικής περιουσίας από επώνυμους με πολύ ευνοϊκούς όρους στη Λεμεσό, παρόμοια με εκείνη της απόκτησης παραλιακής γης στην περιοχή Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Υπέρ Ντενκτάς και κατά Ερντογάν'' γράφει ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Τουρκία ξεσηκώθηκε κατά του Τούρκου Πρωθυπουργού και στηρίζει τις αδιάλλακτες θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος υποστηρίζει πως η 10η Φεβρουαρίου δεν είναι η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, αλλά μια συμβουλευτική διαδικασία. Αλλού γράφει ότι ένας επικίνδυνου τύπου σταφυλόκοκκος κτύπησε 50χρονο ιερέα στη Λεμεσό, του οποίου η κατάσταση κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμη και προκάλεσε την αναστάτωση των γιατρών και του προσωπικού, καθώς ο σταφυλόκοκκος αυτός πιθανόν να εξελιχθεί σε θανατηφόρο και να μεταδοθεί σε άλλους ασθενείς του νοσοκομείου.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Συναγερμός σε όλα τα μέτωπα'' γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι αποφασισμένος να συντηρήσει τους όρους που θέτει στην επιστολή του προς τις δύο πλευρές και ζήτησε τη βοήθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, ενεργοποιείται σε ανώτατο επίπεδο και η ΕΕ με τον Επίτροπο Φερχόιγκεν να επιβεβαιώνει ότι θα εμπλακεί προσωπικά στο θέμα. Αλλού γράφει ότι η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τίθεται ενώπιον της πιο κρίσιμης ίσως απόφασής της, αφού τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι ο Κόφι Ανάν με την επιστολή του έχει υπερβεί τους όρους εντολής που έλαβε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια επιλογών.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο '''Κλοτσά' ο Ντενκτάς'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν συμφωνεί με οποιανδήποτε δέσμευση επί των όρων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ αποκάλυψε ότι θα έστελνε επιστολή στον Κόφι Ανάν, με την οποία θα διατύπωνε τις αντιρρήσεις του. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι θα ανακοινώσει σύντομα το όνομα του Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Πρόντι, φαίνεται να είναι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Δεχθείτε το ή φύγετε'' γράφει ότι ο Κόφι Ανάν δεν θα επιτρέψει προκαταρκτικές συζητήσεις στη Νέα Υόρκη, αλλά θα ζητήσει την επίσπευση των συζητήσεων στη βάση της διαδικασίας, όπως αυτός την έχει καθορίσει. Σημειώνει ακόμη ότι ο ΟΗΕ υποδεικνύει σαφώς ότι εάν δεν τα βρουν οι δύο ηγέτες τότε θα αποφασίσει ο λαός διά των δημοψηφισμάτων. Αλλού γράφει ότι χθες έξω από το σπίτι του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη εντοπίστηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος πυροδοτήθηκε μεν αλλά δεν εξερράγη.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Καζάνι η Τουρκία'' γράφει ότι ο Ντενκτάς ξεσήκωσε την αντιπολίτευση στην Τουρκία υπέρ των θέσεών του, ενώ στη Λευκωσία οι τόνοι είναι χαμηλοί, ενόψει της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στην Αθήνα αύριο για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου προσφέρει στους συνδρομητές της νέο κύμα μειώσεων στη σταθερή τηλεφωνία.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ντενκτάς: Θα πάω στη Νέα Υόρκη'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης είπε χθες ότι θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον Κόφι Ανάν, ώρες μετά που είχε δηλώσει ότι η ημερομηνία της 10ης Φεβρουαρίου είναι μια σκληρή επιβολή. Ο Ντενκτάς δήλωσε ακόμη ότι το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη δεν θα σημαίνει και αποδοχή των όρων Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών. Γράφει επίσης ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε χθες ότι η Τουρκία επιθυμεί την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Αλλού σημειώνει ότι η χιονόπτωση στο Τρόοδος ίσως να συνεχιστεί και μέχρι τον Απρίλη.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας ----------------------------------------------- Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ενημέρωσε χθες τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την απόφαση του Κόφι Ανάν να καλέσει σε διαπραγματεύσεις τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Η συνάντηση ήταν σύντομη και ο κ. ντε Σότο επέδωσε στους ''5'' τις επιστολές-προσκλήσεις.

    Ο κ. Ανάν θα ενημερώσει στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων, τη Δευτέρα το απόγευμα, την ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, το θέμα της στάσης της τ/κ πλευράς απασχόλησε την ενημέρωση των ανταποκριτών του ΟΗΕ. Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Stephane Dujarric, κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων, είπε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση αν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αποδέχθηκε την πρόσκληση και μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη.

    Σχολιάζοντας τις κατηγορίες του κ. Ντενκτάς προς τον ΟΗΕ ότι του ασκούν πιέσεις, είπε ότι ''εστάλησαν και στον ε/κ και τον τ/κ ηγέτη την Τετάρτη, προσκαλώντας τους να έλθουν εδώ να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα και ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να τεθεί σε δημοψηφίσματα ένα συνολικό κείμενο, τον Απρίλιο του 2004, έγκαιρα ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταθεί στην ΕΕ''.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ουδέν σχόλιο --------------------------------------- Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σχολιάσει καμμιάν από τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως ''δεν εξυπηρετείται κανένας χρήσιμος σκοπός με δημόσια συζήτηση εκ μέρους μας ή οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις''.

    ''Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο (σήμερα) Σάββατο και θα εξετάσει το όλο θέμα. Δεν έχω λοιπόν να ανακοινώσω τίποτε και ελπίζω να καταλαβαίνετε τους λόγους και το γεγονός ότι δεν εξυπηρετείται κανένας χρήσιμος σκοπός με δημόσια συζήτηση εκ μέρους μας ή οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    ΕΕ - Φερχόιγκεν - Γκιουλ - Κυπριακό ------------------------------------ Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει δική της ομάδα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προκειμένου να βοηθήσει ώστε η ενδεχόμενη συμφωνία να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος θα ηγηθεί της ομάδας ο ίδιος εάν χρειαστεί.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Γερμανός Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η ΕΕ θα παρίσταται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε: ''Η απάντηση είναι σαφώς ναι. Είναι πλέον θέμα υψίστης προτεραιότητας για την Επιτροπή. Θα αξιοποιήσουμε όλους τους ανθρώπινους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να εγγυηθούμε ότι μπορούμε να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις και να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές. Ταυτόχρονα φυσικά, διότι κι αυτό πρέπει να γίνει πριν την 1η Μαϊου. Μεγάλη ομάδα της ΕΕ θα βρίσκεται επιτόπου σε στενή διαβούλευση με τα Ηνωμένα Εθνη και ο ΓΓ Κόφι Ανάν το εκτιμά πολύ αυτό''.

    Εκανε επίσης έκκληση σε όλες τις πλευρές να αξιοποιήσουν πλήρως την ευκαιρία που δίδεται. ''Θα ήταν πολύ σημαντικό αυτή η κοινή προσπάθεια να οδηγηθεί σε επιτυχία, διότι δεν μπορούμε να έχουνε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα διαιρεμένες χώρες, ναρκοπέδια και συρματοπλέγματα''.

    Ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι στη συνάντηση έγινε μια επισκόπηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Τουρκίας, ενώ εκφράσθηκε αμοιβαία ικανοποίηση για τα σημαντικά βήματα στο νομοθετικό σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών στην πράξη.

    Ερωτηθείς αν η Τουρκία έχει πει ναι στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Γκιουλ απάντησε: ''Οπως ξέρετε, πιέσαμε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Τώρα επιστρέφω στην Αγκυρα, θα αξιολογήσουμε τα πάντα και θα δώσουμε απάντηση''.

    Σημίτης - Εκτακτο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Ομιλία - Κυπριακό ---------------------------------------------------- Στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης στην ομιλία του χθες στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σημίτης, κάνοντας απολογισμό του κυβερνητικού έργου, είπε ότι ''κλείνει μια οκταετία που άλλαξε την Ελλάδα'' και σημείωσε ότι ''αποτέλεσμα των προσπαθειών μας είναι η αναβάθμιση του κύρους της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο''.

    ''Δείξαμε ότι είμαστε χώρα που θέλει να συμμετέχει, δεν ασπάζεται θεωρίες απομόνωσης, δεν συντηρεί ανιστόρητους εθνικισμούς και αντιπαλότητες'', είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι ''χάριν σε αυτή την πολιτική πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου (στην ΕΕ), καταστήσαμε τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων δικοινοτικά θέματα, ώστε η Ενωση να πιέζει για επίλυση και των ελληνοτουρκικών θεμάτων''.

    Παπανδρέου - Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Ομιλία - Κυπριακό ------------------------------------------------ Στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του χθες κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου του Κινήματος, σημειώνοντας ότι οι εκλογές της 7ης Μαρτίου θα είναι καθοριστικές και για το Κυπριακό, αφού ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και σε ποιους εμπιστεύεται την εξωτερική πολιτική της χώρας.

    Επίσης, χαιρέτησε τη νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να καλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη σε συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Το 2004 αποτελεί χρονιά όπου θα ενταθούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Ο στρατηγικός μας στόχος παραμένει σταθερός. Μετά την ένταξη της Κύπρου που πετύχαμε στην ΕΕ, μπορούμε τώρα να πετύχουμε και λύση του Κυπριακού για να πέσει το τείχος της Λευκωσίας'', είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αθήνα - Συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου ------------------------------------ Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στην Αθήνα, γίνονται στην ελληνική πρωτεύουσα διευθετήσεις για συνάντηση τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της ηγεσίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως διαμορφώνονται μετά την πρόσκληση από το ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Σημίτης - Γιαννίτσης - Κυπριακό ----------------------------- Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ευρεία ανασκόπηση των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων στο Κυπριακό μετά και την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να καλέσει τα μέρη στο Κυπριακό για επανέναρξη των διαβουλεύσεων στις 10 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη.

    Βρετανία - Συνομιλίες - Αντιπρόσωπος ----------------------------------- O Ντομινίκ Τσίλκοτ, επικεφαλής του Τμήματος Μεσογειακών Υποθέσεων στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης στη Νέα Υόρκη.

    Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε για την εκπροσώπηση του Λονδίνου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο κ. Τσίλκοτ θα είναι ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στη συνάντηση που κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό -------------------------------------------------------- Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι τις θέσεις και απόψεις τους θα εκφράσουν τα κόμματα και οι αξιωματούχοι της Πολιτείας στη σημερινή σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, οπόταν και θα αποφασισθεί εάν οι αρχηγοί των κομμάτων θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη Νέα Υόρκη.

    ''Η πολιτική ηγεσία'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ''θα πρέπει να δείξει, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και όσο γίνεται περισσότερη σοφία, ώστε συλλογικά να αναλύσει τα δεδομένα που σχετίζονται και με την επιστολή του ΓΓ και με τις τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς, με τις τοποθετήσεις του κ. Ντενκτάς και άλλων παραγόντων από το διεθνή χώρο και να καθορίσει τη δική μας τη στάση χωρίς τυμπανοκρουσίες''.

    Ερωτηθείς ο κ. Χριστόφιας από δημοσιογράφους, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης που είχε με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή στην Κύπρο Λιν Πάρκερ, κατά πόσο η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως ''ασφαλώς και είναι λόγω των εξελίξεων''.

    Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων με Πατ Κοξ - Ανακοινωθέν - Κυπριακό -------------------------------------------------------------- Οι συμμετέχοντες στη 16η συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ στο τελικό τους ανακοινωθέν που ενέκριναν χθες στη Βουδαπέστη καλωσορίζουν τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας των ΗΕ για το Κυπριακό και για να διασφαλιστεί η ένταξη μια επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως ''έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία είναι ένα υποψήφιο για ένταξη κράτος, προορισμένο να ενταχθεί στην ΕΕ και πως το Δεκέμβριο του 2004 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση κατά πόσον η Τουρκία συμμορφώνεται με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, οι Πρόεδροι (των κοινοβουλίων) καλωσορίζουν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της Τουρκίας να εκπληρώσει αυτόν το στόχο''.

    Σε σχέση με τη διεύρυνση της ΕΕ την 1η Μαϊου 2004 οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων αναφέρουν στο ανακοινωθέν πως αυτή αποτελεί ''ένα τεράστιο ιστορικό επίτευγμα, που δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την κοινή αποφασιστικότητα των λαών της Ευρώπης και τις αμείωτες προσπάθειες και επιμονή των πολιτών των χωρών της διεύρυνσης. Αυτή η ημερομηνία, ωστόσο, δεν υποδηλώνει το τέλος της διαδικασίας διεύρυνσης, αλλά τη συνέχιση της ενοποίησης της Ευρώπης''.

    Εκπρόσωπος - Πρόντι - Ονομα Κυπρίου Επιτρόπου -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι θα ανακοινώσει το όνομα του Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς για το θέμα της ανακοίνωσης του ονόματος του πρώτου Κυπρίου Επιτρόπου στην ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''αυτό θα το ανακοινώσει ο κ. Πρόντι''.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Επίτροποι προσχωρουσών ------------------------------------------ Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στείλει στο Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον κατάλογο με τους 10 επιτρόπους που έχει επιλέξει από κοινού με τις προσχωρούσες χώρες. Ο κατάλογος θα συνοδεύεται από μιαν επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι προς τα δύο θεσμικά όργανα.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, μόλις ο κατάλογος σταλεί στην Ευρωβουλή και το Συμβούλιο Υπουργών θα δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που σημαίνει ότι την προσεχή εβδομάδα θα είναι γνωστοί και οι 10 προτεινόμενοι επίτροποι.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Κορέας - Διαπιστευτήρια -------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να εντείνει τις προσπάθειές της ''για να υπερνικήσουμε τη διαίρεση και να επαναφέρουμε την ενότητα της χώρας μας''.

    Αποδεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Δημοκρατικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, με έδρα το Κάιρο, Jon Hui Jong, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητά του να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που ''να αποσκοπούν σε μιαν πιο λειτουργική και άρα βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος επί τη βάσει του Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών''.

    Ο νέος Πρεσβευτής της Κορέας είπε ότι η χώρα του χαίρεται πραγματικά για τα επιτεύγματα του κυπριακού λαού στις προσπάθειές για τερματισμό της διαίρεσης, επανένωσης της χώρας και ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Βραζιλίας - Διαπιστευτήρια ------------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι η ε/κ πλευρά δεν φιλοδοξεί να διαπραγματευθεί το Σχέδιο Ανάν με σκοπό να το απορρίψει, αλλά αντίθετα ο μόνος στόχος είναι να το βελτιώσει προς όφελος τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρεσβευτή της Βραζιλίας, με έδρα το Τελ Αβίβ, Sergio Eduardo Moreira Lima.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Λίμα είπε ότι ''η βραζιλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην προώθηση του διαλόγου ούτως ώστε να τερματιστεί η διαίρεση του νησιού και να ενισχυθούν οι προοπτικές για ειρηνική και ευημερούσα επανενωμένη Κύπρο''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπ. Αρμ. Σρι Λάνκα - Διαπιστευτήρια --------------------------------------------------------- Η Σρι Λάνκα ''θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αποβλέπουν στη δίκαιη λύση για τη διευθέτηση των θεμάτων που αφορούν την Κύπρο'', δήλωσε χθες ο νέος Υπατος Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο με έδρα τη Ρώμη E. Rodney M. Perera.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Υπατου Αρμοστή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται με γοργό ρυθμό και οι προοπτικές είναι όντως πολύ καλές, ενώ η αεροπορική σύνδεση θα οδηγήσει αναμφίβολα σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως είναι το εμπόριο και οι επενδύσεις.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Περέρα είπε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται στην Κύπρο ''αυτή την ιστορική στιγμή'' που βρίσκεται τώρα στο κατώφλι της ένταξής της στην ΕΕ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπ. Αρμ. Μαλαισίας - Διαπιστευτήρια ----------------------------------------------------------- Η Μαλαισία υποστηρίζει ''όλες τις προσπάθειες και διαπραγματεύσεις για ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος το ταχύτερο δυνατό'', δήλωσε χθες η νέα Υπατη Αρμοστής της Μαλαισίας, με έδρα τη Ρώμη, Λίλη Ζακαρία, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σημείωσε ότι η χώρα της είναι ενήμερη του γεγονότος ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενεργά αναμιγμένη στη διαδικασία προς την κατεύθυνση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''το Κυπριακό δεν είναι μια θρησκευτική διένεξη'' αλλά ένα θέμα ''εισβολής και κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα του 37% του εδάφους της Κύπρου'', και κάλεσε τη Μαλαισία, η οποία προεδρεύει της Oργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης, θα υιοθετήσει στο μέλλον τέτοια ψηφίσματα για την Κύπρο που θα αντανακλούν το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Επίθεση στη Μόσχα - Καταδίκη -------------------------------------------------- Η Κύπρος καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας και θεωρεί την ενέργεια αυτή πλήγμα κατά της πολιτισμένης ανθρωπότητας, αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια προς τη ρωσική κυβέρνηση και τις οικογένειες των θυμάτων, η Λευκωσία τονίζει την υποστήριξή της στην προσπάθεια της Μόσχας για διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και συντάσσεται με τη διεθνή κοινότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    ''Η αποτρόπαια και εγκληματική βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν Τσετσένοι τρομοκράτες στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας στις 6 Φεβρουαρίου 2004 έχει συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία,'' σημειώνει η ανακοίνωση.

    Μόσχα - Κυπριακή Πρεσβεία - Ανακοίνωση ---------------------------------------------------- Δεν υπάρχουν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων στη Μόσχα, σύμφωνα με τις αρχικές έρευνες, ανακοίνωσε η κυπριακή Πρεσβεία στη ρωσική πρωτεύουσα.

    ''Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση των αρμοδίων αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα, στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας, δεν περιλαμβάνονται Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα,'' αναφέρει ανακοίνωση της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στη Μόσχα.

    Περδίκης - Ντουρντουράν - Κυπριακό - Ευρωεκλογές -------------------------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας (ΚΠΕ) Αλπάι Ντουρντουράν δήλωσε ότι, παρά τις προσπάθειες που έκανε η Τουρκία για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, δεν είναι σίγουρος κατά πόσον η Αγκυρα έχει αποφασίσει να λύσει το πρόβλημα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ευρωεκλογές, ο κ. Ντουρντουράν, αφού είπε πως το ΚΠΕ υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών και τη λύση του προβλήματος, εξέφρασε την ευχή η Τουρκία να έχει αποφασίσει να λύσει το Κυπριακό.

    Ο κ. Περδίκης είπε ότι αποφάσισαν να συνεργαστούν ''σε πρώτη φάση σε μια καμπάνια ενημέρωσης των Τ/Κ για τον νόμο για τις ευρωεκλογές και για την ΕΕ ούτως ώστε μέχρι τις 2 Απριλίου όσο το δυνατόν περισσότεροι Τ/Κ να εγγραφούν στην ειδική εκλογική λίστα για τις ευρωεκλογές''.

    Κύπρος - Εναρμόνιση - Δημοσιοοικονομικά στοιχεία ------------------------------------------------ Το κλιμάκιο της ΕΕ, το οποίο επισκέφθηκε την Κύπρο και εξέτασε ζητήματα δημοσιονομικών λογαριασμών, εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για την εναρμόνιση της μεθοδολογίας των δημοσιοοικονομικών στοιχείων και την ετοιμότητα της Κύπρου να υποβάλλει έγκαιρα και σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα τις στατιστικές αυτές.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο αρχηγός της αποστολής διατύπωσε εξαιρετικά θετικά σχόλια για το έργο που ανέλαβε και επιτέλεσε η Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού στον τομέα των λογαριασμών του δημοσίου.

    Σημείωσε ότι η Κύπρος προηγείται με διαφορά των οκτώ υπό ένταξη χωρών στις οποίες έγιναν επισκέψεις αξιολόγησης.

    Υπουργός Οικονομικών - Αθήνα - Υπογραφή Πρωτοκόλλου --------------------------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού αναχωρεί αύριο Κυριακή για την Αθήνα, όπου την επομένη θα υπογράψει εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης Πρωτόκολλο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης το Πρωτόκολλο θα υπογράψει ο Υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνεργασία διαλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση ερευνητικών σχεδίων και έργων που εκπονούνται από ομάδες που αποτελούνται από Κύπριους και Ελληνες ερευνητές και ερευνητικούς φορείς.

    Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - ECOFIN ---------------------------------------- Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την προσεχή Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού για να συμμετάσχει στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN).

    Τη συνάντηση του ECOFIN θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων η έκθεση για την πρόοδο στην υλοποίηση της στρατηγικής της Λισσαβόνας, που έχει θέσει ως στόχο να καταστεί η ΕΕ η πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία, και η έκθεση για την πρόοδο της Γενικής Κατεύθυνσης της Οικονομικής Πολιτικής (Broad Economic Policy Guidelines) της ΕΕ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης τα προγράμματα σταθερότητας της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος -------------------------------- Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν κατάφερε να διατηρήσει τα σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,4% που σημείωνε στα αρχικά στάδια της χθεσινής συνάντησης όταν ανήλθε στις 87,7 μονάδες. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να παρουσιάσει τελικά αμελητέα άνοδο της τάξης 0,01%, κλείνοντας στις 86,51 μονάδες. Αυξημένη ήταν και σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα, λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικούς τίτλους, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 1,6 εκατομμύριο λίρες.

    [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό

    [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Αρχισε γύρω στις 10:00 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της επιστολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών στις 10 Φεβρουαρίου.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από τον ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Δημήτρης Συλλούρης, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουιν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλίδης.

    [06] (Κ) Εκθεση - Εξωτερικό εμπόριο - Ιανουάριος-Νοέμβριος 2003

    Ελαφρά μείωση παρουσιάστηκε στις συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου την ίδια περίοδο έφτασε στα 1.652,6 εκ. λίρες σε σύγκριση με 1.791,8 εκ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Οπως αναφέρεται στην έκθεση ''Στατιστικές Εξωτερικού Εμπορίου (Συνοπτικά Στοιχεία)'' για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (εισαγωγές για επιτόπια κατανάλωση και εισαγωγές που προορίζονταν για τις αποθήκες αποταμιεύσεως) ανήλθαν στα 2.095,0 εκ. λίρες σε σύγκριση με 2.264,0 εκ. λίρες τον Ιανουάριο-Νοέμβριο του 2002.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό Συμβούλιο - Νεα Υόρκη (1)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό Συμβούλιο - Νέα Υόρκη (2)

    Η ε/κ πλευρά στηρίζει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με τη συνοδεία του, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Κόφι Ανάν.

    Μετά την πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέγνωσε σχετικό ανακοινωθέν, αναφέροντας ότι τα μέλη του Σώματος εξέφρασαν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις και απόψεις που έχουν εκφραστεί, θα χειριστεί τα θέματα στη Νέα Υόρκη''.

    ''Η δική μας πλευρά επαναλαμβάνει την πάγια πολιτική και ετοιμότητά της να στηρίξει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού και ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας με τη συνοδεία του θα παραστεί στη Νέα Υόρκη στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [09] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

    Για ένα μακρινό και δύσκολο ταξίδι στα ενδότερα της Μαδαγασκάρης αναχώρησε στις 4 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ με τα μέλη της συνοδείας του, τον Επίσκοπο Μαδαγασκάρης και μέλη του πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Μετά από διαδρομή δώδεκα περίπου ωρών μέσα από ποτάμια, καταρράκτες, πολύ πλούσια βλάστηση και φυτείες ρυζιού, τον Πατριάρχη περίμεναν έξω από την πόλη Φιαναραντσόα οι αρχές της περιοχής, όπου του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

    Λίγο αργότερα, ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αυτόνομης Επαρχίας της Φιαναραντσόας Στρατηγό Ραντριαρίβο τον οποίο περιστοίχιζαν οι προύχοντες της περιοχής.

    Ο Στρατηγός προσφώνησε τον Μακαριώτατο με θερμά λόγια καλωσορίζοντάς τον στην επαρχία του όπου το 80% είναι χριστιανοί. Το γεγονός και μόνο, είπε, ότι ο Πατριάρχης είναι διάδοχος του Αποστόλου Μάρκου- πρώτου Επισκόπου Αλεξανδρείας είναι ένας επί πλέον λόγος της μεγάλης αποστολής που του ανέθεσε, ο ίδιος ο Θεός. Ευχαρίστησε για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη περιοχή του σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής του τοπικού πληθυσμού και ευχήθηκε καλή και ευχάριστη παραμονή.

    Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Στρατηγό για την υποδοχή και τη φιλοξενία και αφού αναφέρθηκε στην ιστορία και την πορεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ζήτησε την συνέχεια της καλής συνεργασίας με την Ορθόδοξή Εκκλησία στην αυτόνομη αυτή επαρχία. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων.

    Το βράδυ έγινε επίσημη υποδοχή στον Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, όπου πλήθος πιστών με επικεφαλής τους ιερείς και τις αρχές της πόλης επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη. Εψάλη Δοξολογία και το πολυχρόνιο του Πατριάρχη στα Ελληνικά. Ο εφημέριος της ενορίας π. Ανδρέας με ιδιαίτερη συγκίνηση καλωσόρισε τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου εκ μέρους των πιστών, τονίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που υποδέχονται τον Πνευματικό τους Πατέρα τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Στο τέλος προσέφεραν δώρα στον Μακαριώτατο και ο ίδιος προσέφερε, ως ευλογία, εικόνα του Αγίου Αθανασίου.

    Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε : «Ήλθαμεν φέροντες την ευλογίαν του ιδρυτού της Εκκλησίας μας Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ο οποίος στο Ευαγγέλιο του διδάσκει τον τρόπο ευαγγελισμού των εθνών και της εμβαπτίσεώς τους στο μέγα της Εκκλησίας μυστήριον. Ήλθαμε επίσης για να ακούσουμε τους ευγενείς παλμούς των καρδιών σας για την αγάπη του Χριστού, για την συμμετοχή σας στην Εκκλησία του, για την ενότητα της αγάπης που προσφέρει ο Ευαγγελικός λόγος και συνδέει τα πρόσωπα στο Κοινό Ποτήριο, της Θείας ΛειτουργίαςΕπομένως η ίδρυση του Ναού των Αγίων Αποστόλων ενταύθα υπενθυμίζει την αξία του έργου των Μαθητών του Ιησού οι οποίοι μετά την Πεντηκοστήν εξήλθαν στα έθνη με σκοπό να διδάξουν την πίστη στον αληθινό Θεό που έγινε άνθρωπος για να σώσει τον κόσμο από την αμαρτία, την φθορά και τον θάνατο.»

    Στη συνέχεια παρετέθη επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου στο οποίο παρακάθισαν ο Δήμαρχος, ο Διοικητής της περιοχής ο Αγγλικανός Επίσκοπος και ο κλήρος με το Πρόεδρο της ενορίας.

    Την επομένη 5 Φεβρουαρίου ε.ε. ο Πατριάρχης και η συνοδεία του επισκέφθηκαν όλη την γύρω περιοχή της Φιαναραντσόα όπου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές εξέτασαν τρόπους επέκτασης της Ορθοδοξίας και στα ενδότερα.

    Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τις πόλεις Λαζίνι, Μπετσουλέοα και Αμπαλανάουα. Λόγω της κακοκαιρίας και ειδικά του ισχυρού κυκλώνα που σχεδόν κατέστρεψε τη γύρω φύση και τους δρόμους, δεν ήταν δυνατόν ο Πατριάρχης να επισκεφθεί ενορίες ιθαγενών Ορθοδόξων Χριστιανών. Στην επιστροφή ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τους ιερείς της περιοχής στο σπίτι του π. Ανδρέα τους οποίους και νουθέτησε πνευματικά.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου,

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Συνοδεία

    Εξαμελής αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    [11] (Κ) Τ/κ πλευρά - Πρόσκληση Ανάν - Διαβουλεύσεις

    Η απόφαση κατά πόσον η τ/κ πλευρά θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα ληφθεί το απόγευμα, και θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της κατάστασης τόσο από την Τουρκία όσο και από το ψευδοκράτος.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πούτιν - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Συλλυπητήριο μήνυμα για τη χθεσινή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας που στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 7 February 2004 - 18:49:12 UTC