Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόταση - Εμπλοκή ΕΕ
  • [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες - Δηλώσεις
  • [03] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Σύμπνοια - Προτάσεις
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 16η Αγωνιστική
  • [05] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Πάουελ - Επικοινωνίες - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόταση - Εμπλοκή ΕΕ (Ορθή επανάληψη)
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ
  • [09] (Κ) Σύσκεψη Σημίτη - Παπανδρέου -Κυπριακό
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - Αναβολή επίσκεψης
  • [11] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Φάιναλ Φορ Νότιας Περιφέρειας - Σμύρνη - Κεραυνός
  • [12] (Κ) Αθήνα - Κυπριακό - Σύσκεψη - Δηλώσεις Παπανδρέου (1)
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Φίσερ - Κύπρος - Πρόγραμμα
  • [15] (Κ) ΣτΕ - Σβίμερ - Κυπριακό
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάουρερ - Συνάντηση
  • [19] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Σημίτης - Παπανδρέου
  • [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [21] (Κ) Νέα Υόρκη - Ξενοδοχείο Γουόλντορφ Αστόρια - Συναγερμός
  • [22] (Κ) Σημίτης - Συνάντηση με Στεφανόπουλο - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Σημίτης- Παπανδρέου
  • [24] (Κ) Πατ Κοξ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εκκληση
  • [25] (Κ) Κυπριακή αντιπροσωπεία - Ξενοδοχείο - Φωτιά
  • [26] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες (1)
  • [27] (Κ) Σημίτης - Καραμανλής - Κυπριακό - Στήριξη Παπαδόπουλου

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόταση - Εμπλοκή ΕΕ

    Στην εκτίμηση ότι αν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τελικά αποφασίσει με βάση τις προτάσεις που υπέβαλαν και οι δύο πλευρές να καλέσει συνομιλίες, τότε υπάρχει δυνατότητα για λύση, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε Ελληνες και Κύπριους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών του επαφών στη Νέα Υόρκη.

    Ερωτηθείς για την πρόταση της ε/κ πλευράς για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία, ανέφερε ότι «θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ανάν και της ΕΕ και θα υποβάλουν προτάσεις και οι δύο». Οπως διευκρίνισε, το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με το ΓΓ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.

    «Είναι θέμα που ήγειρα από τις Βρυξέλλες, το εγείραμε και εδώ όταν ήρθαμε. Είναι πρόταση δική μας προς τον κ. Ανάν. Να βρεθεί ένας ρόλος για την ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες - Δηλώσεις

    Από τη στιγμή που οι δύο πλευρές συνομιλούν, σημειώνουν πρόοδο, εκτιμά ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ χθες βράδυ μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων αν οι συνομιλίες προχωρούν θετικά, ο κ. Ανάν απάντησε:

    Συνομιλούν, και από τη στιγμή που συνομιλούν σημειώνουμε πρόοδο».

    Σε ερώτηση του KYΠΕ αν ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα προχωρήσει η διαδικασία, είπε:

    [03] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Σύμπνοια - Προτάσεις

    Υπήρξε πλήρης σύμπνοια μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πλήρης, πρόθεσε, ήταν και η ταύτιση απόψεων και με την ελλαδική αντιπροσωπεία που παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις έπειτα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Παράλληλα ο Εκπρόσωπος διέψευσε ότι επρόκειτο να αποχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, που επίσης επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι παραμένει.

    Δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοστομίδης: «Υπήρξε πλήρης σύμπνοια και κανένα σημείο διαφωνίας καθ' όλη τη διάρκεια της εδώ παρουσίας της δικής μας αντιπροσωπείας μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας, ιδίως δε υπήρξε πλήρης στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας εκ μέρους όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών. Πέραν τούτου, υπήρξε πλήρης και στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με τα μέλη της αντιπροσωπείας που βρίσκονται εδώ και με καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η γραμμή είναι κοινή και οι προσπάθειες είναι κοινές για την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Για τις θέσεις που ανέπτυξε η ε/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η δική μας πλευρά εξακολουθεί να επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν για να επιτευχθεί λύση του κυπριακού προβλήματος. Η παρουσία μας εδώ είναι απόδειξη τούτου και ήταν μια εποικοδομητική παρουσία καθ όλη τη διάρκεια της εδώ παραμονής του Προέδρου και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και καθ΄όλη τη διάρκεια των συναντήσεων με το Γενικό Γραμματέα. Αυτή εξακολουθεί να είναι η δική μας πολιτική».

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με το Γενικό Γραμματέα υπεβλήθησαν προτάσεις και από τις δύο πλευρές. Οι προτάσεις αυτές συζητήθηκαν και εξακολουθούν να είναι υπό εξέταση. Μεταξύ των δικών μας προτάσεων είναι βασική πρόταση ότι η επανέναρξη των συνομιλιών πρέπει να γίνει στη βάση του σχεδίου Ανάν, η διαπραγμάτευση να γίνεται πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ και να υπάρξει και εμπλοκή της ΕΕ».

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 16η Αγωνιστική

    Η ΑΕΛ ήταν η νικήτρια του χθεσινοβραδινού λεμεσιανού ντέρμπι με τον Απόλλωνα με 80-69, σε αγώνα στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    [05] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Πάουελ - Επικοινωνίες - Κυπριακό

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου του Ανταμ Ιριλάι, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Ελλάδας, καθώς και με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόταση - Εμπλοκή ΕΕ (Ορθή επανάληψη)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αν αποφασίσει τελικά να καλέσει συνομιλίες με βάση τις προτάσεις που υπέβαλαν και οι δύο πλευρές, ασφαλώς θα εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα για λύση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε από την πλευρά του: ''Θα δούμε (απόψε)''.

    Μιλώντας σε Ελληνες και Κύπριους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών του επαφών στη Νέα Υόρκη και ερωτηθείς για την πρόταση της ε/κ πλευράς για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ανάν και της ΕΕ και θα υποβάλουν προτάσεις και οι δύο». Οπως διευκρίνισε, το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με το ΓΓ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.

    «Είναι θέμα που ήγειρα από τις Βρυξέλλες, το εγείραμε και εδώ όταν ήρθαμε. Είναι πρόταση δική μας προς τον κ. Ανάν. Να βρεθεί ένας ρόλος για την ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, οι θέσεις που προβάλλουν οι δύο πλευρές, καθώς και οι αμερικανικές πιέσεις προς Αθήνα για αλλαγή των ελληνικών θέσεων, είναι τα κύρια θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι η πρώτη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, ως ο πρώτος Κύπριος Επίτροπος στην ΕΕ, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, η επίσκεψη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο και η απεργία των διανομέων υγραερίου.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Στο χείλος της κατάρρευσης'' γράφει ότι στο χείλος της κατάρρευσης έφτασαν χθες οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης και αν τελικά αποφεύχθηκε η κήρυξη του αδιεξόδου οφείλεται στις απερίγραπτες πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο από τον αμερικανικό παράγοντα, όσο και από τις δύο εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα και Τουρκία, προς τους δύο ηγέτες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ''σε πολύ δύσκολη θέση βρέθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης με το ΓΓ, όταν ήταν υποχρεωμένος να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σε μια σειρά ζημιογόνων διατυπώσεων, χωρίς ο ίδιος να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης. Η ενόχλησή του ήταν τόση ώστε έκανε τη σκέψη να εγκαταλείψει πρόωρα τη Νέα Υόρκη''.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πάμε σε τρίτο ημίχρονο'' ότι το εικοσιτετράωρο που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συνάντησης ασκήθηκαν έντονες αμερικανικές πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις με πρωταγωνιστή τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι Αμερικανοί επιχειρούν να υποστηρίξουν τη ''συμβιβαστική πρόταση'' της Τουρκίας. Αλλού αναφέρει ότι δυναμική ήταν η παρέμβαση της ηγεσίας της Ομογένειας προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το ρόλο αλλά και την παρέμβασή της στις συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες και προχθές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο '' Πρώτη συμφωνία Τάσσου Ντενκτάς'' γράφει στο κύριο θέμα ότι φόρμουλα για συγκερασμό των προτάσεων των δύο πλευρών που κατατέθηκαν χθες στο τραπέζι θα αναζητηθεί σήμερα, τρίτη μέρα της συνέχισης της προσπάθειας που καταβάλλεται από τον ίδιο το ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι συνάντηση γνωριμίας, συζήτηση ουσίας και ξενάγηση στο χώρο συνεδρίων, περιελάμβανε η χθεσινή πρώτη επαφή του Υπουργού Οικονομικών και μελλοντικού Επιτρόπου στην Κομισιόν, Μάρκου Κυπριανού, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ψάχνουν κοινή φόρμουλα'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συγκαλεί σήμερα νέα συνάντηση με σκοπό την εξεύρεση κοινής φόρμουλας, που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Σημειώνει ακόμη ότι η τ/κ πλευρά υπέβαλε πρόταση χθες για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης στις 26 Απριλίου για επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις συνομιλίες και ότι επί αυτού του θέματος θα γίνει η συζήτηση σήμερα, με την ε/κ πλευρά να ζητά όπως η διάσκεψη αυτή να τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διέψευσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν έτοιμος να αποχωρήσει λόγω διαφωνίας. Αλλού γράφει ότι σε επ' αόριστον απεργία θα κατέλθουν οι διανομείς υγραερίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέα ευκαιρία από Ανάν'' ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν κατάρρευση της διαδικασίας προσφέροντας παράταση στις προσπάθειες για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν πως στη χθεσινή συνάντηση κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, μερικές από τις οποίες και εγγράφως. Σε άλλη είδηση γράφει ότι εκβιαστικά κινούνται οι Αμερικανοί, οι οποίοι ανέπτυξαν έντονο διπλωματικό παρασκήνιο τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Αθήνα. Στην ελληνική πρωτεύουσα, Αμερικανοί και Βρετανοί ζήτησαν χθες το πρωί χωριστές συναντήσεις με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση τον οποίο και προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η ελληνική στάση.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Μετ' εμποδίων συνομιλίες'' γράφει ότι καθοριστική για την επανέναρξη ή όχι των συνομιλιών για το Κυπριακό θεωρείται η νέα συνάντηση, η τρίτη κατά σειρά, που θα έχει σήμερα το βράδυ ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες. Σημειώνει επίσης ότι ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα ΗΕ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, δήλωσε ότι ορισμένοι θα ήθελαν να παρουσιάσουν την κατάσταση ωσάν να ευθύνονται για αυτήν οι δύο πλευρές. Αλλού η ''Χ'' γράφει ότι μετά τη χθεσινή σύσκεψη στην Ελλάδα με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό, υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, και τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου και του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τάσου Γιαννίτση, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυπριακή κυβέρνηση.

    [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ

    [09] (Κ) Σύσκεψη Σημίτη - Παπανδρέου -Κυπριακό

    Εκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 11.00 λόγω των τελευταίων σημαντικών εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Στη σύσκεψη αναμένεται να εξεταστούν και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της δεύτερης συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Ραούφ Ντεκτάς υπό το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της σύσκεψης να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - Αναβολή επίσκεψης

    [11] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Φάιναλ Φορ Νότιας Περιφέρειας - Σμύρνη - Κεραυνός

    [12] (Κ) Αθήνα - Κυπριακό - Σύσκεψη - Δηλώσεις Παπανδρέου (1)

    Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο θα επισκεφθούν στις 5 το απόγευμα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7007            1,7109
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1800            2,1930
    Λίρα Αγγλίας                     1,1520            1,1589
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     229,7636        231,6017
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7706          2,7927
    Δολάριο Καναδά                     2,8693          2,8922
    Κορώνα Δανίας                     12,6581         12,7593
    Κορώνα Νορβηγίας                  15,0692         15,1897
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5449         15,6692
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6791          2,7005
    
    

    [14] (Κ) Φίσερ - Κύπρος - Πρόγραμμα

    Ολιγόωρη αλλά ουσιαστική θα είναι η επίσκεψη στην Κύπρο, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, του Υπουργού Εξωτερικών και Αντικαγκελλάριου της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα έρθει στην Κύπρο μετά την ολοκλήρωση περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

    [15] (Κ) ΣτΕ - Σβίμερ - Κυπριακό

    Ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο «να μην χάσουν την ιστορική ευκαιρία για επανένωση του νησιού πριν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου 2004».

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,63  ( 1,23)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    847.194
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    699.047    367,30  ( 1,79)
    FTSE Med 100 **                             6.368,16  ( 0,92)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    545.095    105,82  ( 1,69)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     24.180     73,61  ( 1,25)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.695     15,90  (-0,93)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     32.721     56,34  (-0,02)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.887     55,37  ( 0,80)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     90.873     22,33  ( 2,86)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.485     69,24  ( 0,87)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.743      3,25  (-0,31)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.224     10,84  ( 0,37)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,91  (-2,06)
    Ξενοδοχεία                    £      8.733     36,51  ( 1,39)
    Αλλες Εταιρείες               £     58.355     72,06  ( 0,38)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Στις 85 μονάδες ανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας έτσι συνέχεια στην ανοδική πορεία που παρουσίασε χθες η αγορά, γεγονός που οφείλεται στη θετική πορεία της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,23%, κλείνοντας στις 85,63 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 847 χιλιάδες λίρες με τις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής να συγκεντρώνει τα 2/3 σχεδόν του ημερήσιου τζίρου.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάουρερ - Συνάντηση

    [19] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Σημίτης - Παπανδρέου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου.

    Στο διάλογο που είχαν οι κκ Στεφανόπουλος και Σημίτης παρουσία των δημοσιογράφων ο τελευταίος δήλωσε «Ήρθα να σας ενημερώσω για το Κυπριακό. Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος με ενημέρωσε για τις θέσεις της ε/κ πλευράς".

    [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Μεξικό - Εκθεση --------------------- Πραγματοποιήθηκαν, στις 9 Φεβρουαρίου, στο οίκημα του ιδιωτικού Πανεπιστήμιου Grupo ICEL στην κεντρική περιοχή Zona Rosa της Πόλης του Μεξικού, τα εγκαίνια της έκθεσης του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Πρεσβείας «Κύπρος: 9000 χρόνια πολιτισμού».

    Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μεξικό Αντώνης Τουμαζής, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία της Κύπρου, στην τουρκική εισβολή και κατοχή καθώς και στην πολιτική συστηματικής καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Ο κ. Τουμαζής τόνισε επίσης τη σημασία τέτοιου είδους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες, όπως ανέφερε, συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των φιλικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Μεξικού.

    Την τελετή εγκαινίων ακολούθησε περιήγηση στην έκθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας φοιτητές μιας εκ των Τεχνικών Σχολών του Grupo ICEL παρουσίασαν στον κ. Πρέσβη εργασία τους για την Κύπρο, στην οποία εκθέτουν, με την υποστήριξη προγράμματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα κύρια χαρακτηριστικά της Κύπρου, τόσο ιστορικά και πολιτιστικά όσο και πολιτικά, οικονομικά και τουριστικά, περιλαμβανομένης της ευρωπαϊκής μας πορείας.

    Στην παρουσίαση, την οποία μπορούν οι επισκέπτες της έκθεσης να παρακολουθήσουν με τους τέσσερις μικροϋπολογιστές που βρίσκονται στη διάθεσή τους στον εκθεσιακό χώρο, γίνεται αναφορά και στην τουρκική εισβολή και κατοχή και στις συνέπειές της, τόσο ανθρωπιστικές όσο και οικονομικές.

    Στη συνέχεια, άλλη ομάδα φοιτητών εξέθεσε στον κ. Τουμαζή και στους παρευρισκόμενους τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Κύπρου και την ιστορία της, με αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή και στη σημερινή κατάσταση, τονίζοντας την παρανομία του ψευδοκράτους και την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. Παρόμοιες εργασίες για την Κύπρο έγιναν σε όλες τις Σχολές ΙCΕL. Εκ μέρους της Πρεσβείας, συμφωνήθηκε η δωρεά αριθμού βιβλίων σε κάθε μία από τις Σχολές, ως βράβευση για τις εργασίες των φοιτητών.

    [21] (Κ) Νέα Υόρκη - Ξενοδοχείο Γουόλντορφ Αστόρια - Συναγερμός

    [22] (Κ) Σημίτης - Συνάντηση με Στεφανόπουλο - Κυπριακό

    [23] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Σημίτης- Παπανδρέου

    Τις ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της τρίτης συνάντησης του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς υπό το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη, συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Οπως είπε ο κ. Σημίτης «ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συζητήσεις που γίνονται στη Νέα Υόρκη».

    Επίσης τον ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    ''Συμφωνούμε'', είπε ο κ. Σημίτης, ''για τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.»

    [24] (Κ) Πατ Κοξ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εκκληση

    Εκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ ώστε να καταβάλει τις καλύτερες προσπάθειές του με στόχο να διασφαλίσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    [25] (Κ) Κυπριακή αντιπροσωπεία - Ξενοδοχείο - Φωτιά

    Ο συναγερμός που σήμανε λόγω φωτιάς στο ξενοδοχείο Ουόλντορφ Αστόρια της Νέας Υόρκης, όπου διαμένει η κυπριακή αντιπροσωπεία, έχει λήξει.

    [26] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες (1)

    Αναφορά στη σημερινή τριμερή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ έκανε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ Φρεντ Εκχαρτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Ο κ. Εκχαρντ είπε πως ''η χθεσινή συνάντηση ήταν πιο θετική από την προηγούμενη'' της Τρίτης.

    [27] (Κ) Σημίτης - Καραμανλής - Κυπριακό - Στήριξη Παπαδόπουλου


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 12 February 2004 - 18:49:28 UTC