Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελληνοαμερικανοί - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [03] (Κ) Ευρωλίγκα - ΑΕΛ - Ηττα
  • [04] (Κ) Κύπρος - Eurovision - Επιλογή τραγουδιού
  • [05] (Κ) ΝΕΟ - Εθνικό Συμβούλιο - Διαφωνία
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ Βελγίου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Οικολόγοι - Κυπριακό - Θέσεις
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο (1)
  • [11] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Επίτροπος Προϋπολογισμού
  • [12] (Κ) Απογραφή ελληνισμού στην Αυστραλία - Στατιστικά Ελληνοκυπρίων
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αλβαρο ντε Σότο (2)
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο - Συνομιλίες
  • [15] (K) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Βελγίου
  • [16] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - ΕΕ - Χαρτοφυλάκιο
  • [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουί Μισιέλ - Δηλώσεις
  • [19] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [21] (Κ) Ντε Σότο - Ντενκτάς - Συνάντηση - Εναρξη
  • [22] (K) Kυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Σρέντερ - Τουρκία - Επίσκεψη
  • [24] (Κ) Ντε Σότο - Ανακοίνωση - Συνομιλίες (1)
  • [25] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος - Επίσκεψη - Πρόγραμμα
  • [26] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Συνομιλίες - Ανακοίνωση
  • [27] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Μέτρα - Τ/Κ μαθητές
  • [28] (Κ) Γιαννίτσης - ΓΓ ΝΑΤΟ - Συνάντηση
  • [29] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [30] (Κ) Διεθνές τουρνουά ΚΟΠ - Εθνική Κύπρου - Ηττα
  • [31] (Κ) ΕΕ - Διαβατήρια - Βιομετρικά στοιχεία
  • [32] (Κ) Ντενκτάς - Ντε Σότο - Συνάντηση (2)
  • [33] (Κ) Κόφι Ανάν - Μήνυμα προς το κυπριακό λαό

  • [01] (Κ) Ελληνοαμερικανοί - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [03] (Κ) Ευρωλίγκα - ΑΕΛ - Ηττα

    Η ΑΕΛ ηττήθηκε χθες στο Τελ Αβίβ από τη Χάποελ με 87 - 66, στον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας.

    [04] (Κ) Κύπρος - Eurovision - Επιλογή τραγουδιού

    [05] (Κ) ΝΕΟ - Εθνικό Συμβούλιο - Διαφωνία

    Οι Νέοι Ορίζοντες ανακοίνωσαν ότι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου διαφώνησαν με τους χειρισμούς της ε/κ πλευράς στη Νέα Υόρκη, με την αποδοχή του επιδιαιτητικού ρόλου του ΓΓ του ΟΗΕ και με τα σημεία που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τροποποίηση του σχεδίου Ανάν.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επανέναρξη αύριο στη Λευκωσία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και οι αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν που θα επιδιώξει η ε/κ πλευρά είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Αναφέρονται επίσης στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και στη στήριξη που παρέχουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην των Νέων Οριζόντων αλλά και στην άφιξη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ο οποίος εξέφρασε την ευχή αυτές οι συνομιλίες να είναι οι τελευταίες και να οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ο οποίος θεωρεί δρόμο χωρίς επιστροφή τη διαδικασία που αρχίζει αύριο στο Κυπριακό και τις επαφές που είχε χθες στο νησί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εγκαινιάζεται η τελευταία προσπάθεια'' γράφει ότι με τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη εγκαινιάζεται και επίσημα η νέα, τελευταία ίσως προσπάθεια των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 22 Μαρτίου. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο σήμερα, δήλωσε χθες ότι η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ ενώ ο κ. ντε Σότο δήλωσε ότι ''θα είναι μέγιστη έκπληξη αλλά και τραγικό'' να μην γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό το σχέδιο λύσης.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νεύρα και φωνές στο Εθνικό'' γράφει ότι "ένταση" επικράτησε χθες στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αφού τόσο τα κόμματα που υποστηρίζουν τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και αυτά που είναι εναντίον διατήρησαν τη θέση τους. Προσθέτει ότι τα σημεία που επιθυμεί αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν η πλευρά μας είναι στο προεδρικό συμβούλιο, στα θέματα των εποίκων, της ασφάλειας, του εδάφους υπό τον ΟΗΕ, της οικονομίας, της νομοθεσίας και του δικαστηρίου. Αλλού γράφει ότι με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια στο σχέδιο Ανάν για τον ΚΟΤ παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το ποιο θα είναι το μέλλον όσων ασχολούνται με τον τουρισμό.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οι 10 αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν'' Αναφέρει ότι στο δισέλιδο έγγραφο που παρέδωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο ΓΓ του ΟΗΕ καταγράφει τέσσερις αλλαγές οι οποίες όμως είναι έξω από το πνεύμα του σχεδίου και οι οποίες εισάγουν ζητήματα που οδηγούν σε διαφοροποίηση της φιλοσοφίας του. Η ε/κ θα προτείνει έξι αλλαγές που κινούνται εντός του πλαισίου και του πνεύματος του σχεδίου Ανάν. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Τόμας Γουέστον στην εφημερίδα ο οποίος θεωρεί δρόμο χωρίς επιστροφή τη διαδικασία που αρχίζει αύριο στο Κυπριακό επισημαίνοντας ότι το λόγο έχει τώρα ο λαός, παραπέμποντας στα δημοψηφίσματα του Απριλίου.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οι επτά αλλαγές του Τάσσου'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιώνει εφτά αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ μερικές εκ των οποίων αφορούν τη συμβατότητα των συνταγμάτων των συνιστώντων κρατών και του τρίτου κοινού με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ζήτημα των εποίκων, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να μην ευνοεί το μηχανισμό και τα κριτήρια που καταγράφει το Σχέδιο Ανάν διότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνει μεγάλος αριθμός εποίκων. Αλλού γράφει ότι μάνες αγνοουμένων πρόσφεραν χθες στον Γιώργο Παπανδρέου λουλούδια ζητώντας του να μην ξεχάσει ότι η λύση του Κυπριακού περνά από το σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αλλαγές μόνο για τη λειτουργικότητα'' γράφει ότι με μικρό αριθμό αλλαγών που αφορούν τη λειτουργικότητα θα προσέλθει στις αυριανές συνομιλίες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ο οποίος στο έγγραφο που κατέθεσε στη Νέα Υόρκη σε Ανάν και Ντενκτάς σημειώνει αρχικά ότι οι ημερομηνίες που αναφέρονται στο σχέδιο χρειάζονται αναπροσαρμογή τονίζοντας ιδιαίτερα την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ και τη μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης. Αλλού γράφει ότι οι 16χρόνη Λίζα Αντρέας θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 49ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη ερμηνεύοντας το αγγλόφωνο τραγούδι ''Stronger every minute'' του Μάικ Κοναρή.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αρραγές μέτωπο'' γράφει ότι με ισχυρή στήριξη από το Εθνικό Συμβούλιο πηγαίνει αύριο στις συνομιλίες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με στόχο την επίτευξη εκείνων των αλλαγών που θα καταστήσουν τη λύση λειτουργική και βιώσιμη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΓΓ των ΗΕ ο οποίος του ζήτησε να βρίσκεται σε τακτική επαφή μαζί του ενώ μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των δυο κυβερνήσεων σε ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Κορίτσι υπό κράτηση επειδή σκότωσε τη θεία του'' γράφει ότι ένας άνδρας και η κόρη του τέθηκαν χθες υπό κράτηση για οκτώ μέρες σε σχέση με τη δολοφονία στενού συγγενικού τους προσώπου τα καμένα απομεινάρια του οποίου βρέθηκαν σε χωράφι στην περιοχή Ποταμιάς την Κυριακή το πρωί. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο πλην αυτό των Νέων Οριζόντων εξέφρασαν χθες την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Προέδρου Παπαδόπουλου για επίλυση του Κυπριακού στις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν αύριο.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ Βελγίου

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δήλωση ------------------------------------------------------ Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πλην του κόμματος των Νέων Οριζόντων υποστηρίζουν την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τροποποίηση του σχεδίου Ανάν με στόχο να καταστεί η λύση του Κυπριακού λειτουργική και βιώσιμη, δήλωσε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά την τετράωρη συνεδρία του Σώματος.

    Σε σύντομη δήλωση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως στη χθεσινή συνεδρία οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις, εκτιμήσεις και τους προβληματισμούς τους ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη σε λεπτομερή και πλήρη ενημέρωση για τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και τη συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη - Δηλώσεις ------------------------------------ Πανέτοιμος για σκληρή δουλειά έφθασε στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, με σκοπό να βοηθήσει τις δύο πλευρές να φθάσουν σε λύση που θα τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια επανενωμένη Κύπρος.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών την Πέμπτη, ο κ. ντε Σότο είπε ότι είναι πραγματικά αισιόδοξος ότι μπορεί να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, σημειώνοντας πως ''είμαστε είτε εκεί, είτε πολύ κοντά ήδη''.

    Πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει ''τους Ε/Κ και τους Τ/Κ να καταλήξουν τελικά σε ένα κείμενο το οποίο να πάει σε δημοψηφίσματα και που θα επιφέρει μιαν επανενωμένη Κύπρο επιτέλους''.

    ''Αυτό ήρθα να κάνω, να ανασκουμπωθώ και να στρωθώ στη δουλειά. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Δεν είναι δυνατό να υποτιμήσει κανείς τον όγκο εργασίας που πρέπει να γίνει και υπάρχει ωστόσο μια σθεναρή πολιτική αποφασιστικότητα, η οποία επεδείχθη από τα μέρη, καθώς και την Ελλάδα και την Τουρκία, που είναι εμφανής στη συμφωνία που επετεύχθη νωρίς την Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα'' στη Νέα Υόρκη, είπε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ''κατά τις επόμενες εβδομάδες να επιδείξουν όλοι την ικανότητα να εργαστούν και το συνεχιζόμενο πολιτικό κουράγιο, το όραμα και το πνεύμα συμβιβασμού που θα χρειαστεί'', που να συνάδει ''με την πολιτική αποφασιστικότητα που έχει ήδη επιδειχθεί''.

    Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν η μία ή η άλλη πλευρά απορρίψουν μια πιθανή συμφωνία στο δημοψήφισμα, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ''εμφανώς η απόφαση τον καιρό του δημοψηφίσματος θα εναπόκειται στους Ε/Κ και τους Τ/Κ και είναι μια απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν, βασισμένοι στις συνειδήσεις τους''.

    Πρόσθεσε ότι το κείμενο της συμφωνίας που θα προκύψει ''θα είναι πολύ περίπλοκο και ογκώδες''.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι ''ευτυχώς, όποιες αλλαγές και να προκύψουν από τη διαδικασία που επέρχεται, είναι γνωστό και ήταν γνωστό για ένα χρόνο, γι' αυτό μάλλον δεν θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις''.

    ''Γι' αυτό, ελπίζουμε ότι, αφού απαραιτήτως θα είναι ένας συμβιβασμός, και οι συμβιβασμοί συνήθως δεν έχουν πολλούς οπαδούς, οι ηγέτες θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους, βοηθώντας έτσι να εξηγήσουν πώς είναι απαραίτητος και μάλιστα αναπόφευκτος ένας συμβιβασμός για να βρεθεί μια λύση του Κυπριακού'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ο κ. ντε Σότο είπε: ''Είμαι μάλιστα. Πιστεύω ότι είτε είμαστε εκεί, είτε πολύ κοντά ήδη, στο σχέδιο που υποβλήθηκε από το Γενικό Γραμματέα''.

    ''Αυτό που έχουμε είναι μία λύση η οποία μπορεί πραγματικά να δουλέψει. Επιδέχεται φυσικά βελτιώσεις, μπορεί να βελτιωθεί. Μπορεί να δουλέψει και είναι επίσης έντιμη λύση'', είπε.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ''ο Γενικός Γραμματέας έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια αυτή τη φορά για να καταστήσει ξεκάθαρο ότι εάν οι δύο πλευρές επιθυμούν αλλαγές θα τις δούμε με πολλή προσοχή και θα είμαστε εκεί να παρέχουμε τη βοήθειά μας, να βοηθήσουμε να κτίσουμε γέφυρες και να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν ανταλλαγές και θα ψάξουμε για όλες τις ευκαιρίες να το πράξουμε τούτο''.

    Σε ερώτηση εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συμπληρώσει τα κενά ή θα προτείνει νέες ιδέες εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να φθάσουν σε συμφωνία, ο κ. ντε Σότο είπε: ''Θα προτιμούσα να μην μπω σε αυτό το θέμα, απλά διότι έχω ακόμη την ελπίδα ότι θα είναι δυνατό πρώτον να συμφωνήσουν σε οποιεσδήποτε αλλαγές θέλουν να κάνουν και επίσης να ολοκληρώσουν το κείμενο, μη αφήνοντας κενά, χωρίς οποιανδήποτε βοήθεια από εμάς, εκτός από την παρουσία μας''.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την κυριαρχία, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ''το θέμα της κυριαρχίας αντιμετωπίζεται κατά τρόπο που δεν θα πρέπει να δημιουργήσει δυσκολίες μέσα στο σχέδιο που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας''.

    Ερωτηθείς για το ρόλο της ΕΕ, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ''δεν προνοείται ρόλος για την ΕΕ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συνομιλίες καθ' εαυτές''. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ''μας παρέχει πολύτιμη βοήθεια''.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία που θα προκύψει ''να περάσει το δημοψήφισμα'', σημειώνοντας ωστόσο ότι ''εναπόκειται στο λαό''.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Συνομιλίες -------------------------------------- Η ε/κ πλευρά ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με αισιοδοξία και η τελική της επιδίωξη είναι να υπάρξει μια λειτουργική, διαρκής και όχι εύθραυστη λύση και να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στο μέλλον, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε πως ο κυπριακός λαός πρέπει να είναι βέβαιος ότι δεν θα επιτραπεί στα στενά πλαίσια της διαδικασίας να υπάρξουν λανθασμένες αποφάσεις ή να θυσιαστεί η ουσία χάριν της διαδικασίας.

    ''Λύση σημαίνει βελτίωση του σχεδίου Ανάν για το καλό όλων, Ε/Κ και Τ/Κ, και μέλημα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το συμφέρον του κυπριακού λαού και μόνο, το οποίο δεν θα θυσιάσει ούτε για σκοπιμότητες, ούτε κάτω από πιέσεις'', είπε ο Εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ''προϋπόθεση επιτυχίας είναι η αρραγής ενότητα του εσωτερικού μετώπου που επιδείχθηκε στη Νέα Υόρκη και η στενή συνεργασία με την Ελλάδα όπως κατά τη διάρκεια των εκεί διαβουλεύσεων''.

    Κληθείς να πει εάν η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Νέα Υόρκη φέρει τις υπογραφές των ηγετών των δυο κοινοτήτων ο Εκπρόσωπος είπε πως ''δεν φέρει υπογραφές''.

    Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''ήταν σκληρή η διαπραγμάτευση''.

    ''Η απόφαση στη Νέα Υόρκη σημαίνει την έναρξη μιας κοπιώδους προσπάθειας για βελτίωση του σχεδίου έτσι ώστε να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα για το οποίο τελικά θα αποφασίσει ο κυπριακός λαός'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    ''Στη Νέα Υόρκη με ομοφωνία των πολιτικών αρχηγών καθορίστηκαν τα βασικά πλαίσια στα οποία θα κινηθεί η διαπραγμάτευση'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ''βάση διαπραγμάτευσης είναι το σχέδιο Ανάν - όπως ξέρετε η άλλη πλευρά το θεωρούσε νεκρό και θαμμένο - όπως ήταν η δική μας βασική θέση μέχρι σήμερα''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η εμπλοκή της ΕΕ, παρά τις αντιρρήσεις της τουρκικής πλευράς, θα είναι πολύμορφη και σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''πάντοτε επιδιώκαμε λύση η οποία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και αυτό στο μέγιστο δυνατό βαθμό, και να διασφαλίζει τη λειτουργική παρουσία της Κύπρου στα πλαίσια της ΕΕ''.

    Σημείωσε πως ''ο ρόλος του ΓΓ περιορίζεται στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εγερθούν θέματα εκτός του σχεδίου, όπως φαίνεται να επιδιώκει η άλλη πλευρά, περιορίστηκε δηλαδή ο ρόλος του ΓΓ''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της επιδιαιτησίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ο ΓΓ θα ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια και θα υποβάλει εισηγήσεις''.

    Είπε επίσης πως η πολιτική ηγεσία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ήταν παρόντες στη διαπραγμάτευση της Νέας Υόρκης θεώρησαν τη σχετική παράγραφο της δήλωσης της Νέας Υόρκης ως ικανοποιητική.

    Οσον αφορά την εμπλοκή της ΕΕ, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''ο ίδιος ο ΓΓ δήλωσε ότι ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχει πάρα πολλή εργασία που πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων και σε νόμους και σε συντάγματα και σε χρηματοοοικονομικά θέματα, εκεί η ΕΕ πρέπει να εργαστεί μαζί μας, λέει ο ΓΓ, για να διασφαλίσει ότι οτιδήποτε κάνουμε θα είναι σύμφωνο με τις δικές της απαιτήσεις''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως αυτό ''ο κ. ντε Σότο το επιβεβαίωσε και είπε ότι υπήρχαν ορισμένα θέματα που ασφαλώς αφορούν πάρα πολύ έντονα την ΕΕ και θύμισε ότι και στο παρελθόν υπήρξε μια πολύ στενή συνεργασία του με την ΕΕ και την Επιτροπή''.

    Ερωτηθείς αν με βάση τη δήλωση του ΓΓ είναι θέμα ερμηνείας ποια θα είναι η εμπλοκή της ΕΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως οι δηλώσεις του ΓΓ είναι πολύ καθαρές και δεν χρήζουν οποιασδήποτε περαιτέρω επεξήγησης.

    ''Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εμπλέκεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και φυσικά θα είναι στη διάθεση του ΓΓ για οποιαδήποτε βοήθεια, γνωμοδότηση ή άλλως πως'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε πως η ΕΕ δεν θα συμμετέχει στις διευρυμένες διαπραγματεύσεις.

    Πρόσθεσε πως η παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος φθάνει αύριο στο νησί, ''υποδηλώνει το ενδιαφέρον της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των διαπραγματεύσεων''.

    Ερωτηθείς εάν η ε/κ πλευρά πέτυχε στη Νέα Υόρκη αυτό που ακριβώς ζητούσε σε ό,τι αφορά το θέμα της εμπλοκής της ΕΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''μετά τις επεξηγήσεις του ΓΓ ο τρόπος εμπλοκής της ΕΕ είναι για μας ικανοποιητικός''.

    Σε σχέση με την εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας στις συνομιλίες ο Εκπρόσωπος αφού σημείωσε πως ''διευρύνονται οι διαπραγματεύσεις αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 22 Μαρτίου, με την παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε ρόλο συνεργασίας και υποβοήθησης των διαπραγματεύσεων πάντοτε όμως υπό την αιγίδα των ΗΕ και στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ'', υπογράμμισε πως ''πρόκειται για διευρυμένη διαπραγμάτευση και όχι για τετραμερή''.

    Είπε επίσης πως ''η ενίσχυση των θέσεών μας εκ μέρους της Ελλάδας είναι σημαντική, ιδίως στα θέματα ασφάλειας σε αντιπαράθεση με τις σκληρές θέσεις της τουρκικής πλευράς''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''σε όλα τα στάδια δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για τετραμερή όπως την ήθελε η τουρκική πλευρά σε παλαιότερα στάδια, και είχε απορριφθεί και από την ελληνική κυβέρνηση''.

    Ερωτηθείς σε τι διαφέρει από την πρόταση Ερντογάν για τετραμερή ο Εκπρόσωπος είπε πως ''εκεί δεν υπήρχε παρουσία των ΗΕ, ούτε ήταν στα πλαίσια των ΗΕ, ούτε υπό την αιγίδα του ΓΓ''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε εξάλλου πως ''οι διαπραγματεύσεις στη Χάγη κατέρρευσαν λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συμφωνήσει στα θέματα ασφάλειας,'', πράγμα, όπως είπε, που για τη δική μας πλευρά ''είναι σημαντικό θέμα, κρίσιμο θέμα''.

    Ρομάνο Πρόντι - Αλβαρο ντε Σότο ------------------------------- Την απόλυτη εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Ηνωμένα Εθνη και την ετοιμότητά της να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί, εξέφρασε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι στον Ειδικό Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σύμφωνα με το Μάρκο Βινιουντέλι, βοηθό εκπρόσωπο του Προέδρου Πρόντι, η συνάντηση ήταν ''πολύ φιλική'', ενώ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών την Πέμπτη.

    Οπως δήλωσε ο ίδιος ο εκπρόσωπος στη χθεσινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ δεν θα βρίσκεται στο ''τραπέζι'' των συνομιλιών, αλλά η κοινοτική ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα βρίσκεται στη διάθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βοηθήσει το έργο του, όποτε αυτό ζητηθεί.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν αναχωρεί σήμερα το απόγευμα από τις Βρυξέλλες για τη Λευκωσία και θα συνοδεύεται από τον Λεοπόλντ Μάουρερ και τον εκπρόσωπο Τύπου Ζαν-Κριστόφ Φιλορί. Η δε κοινοτική ομάδα που θα βρίσκεται στη διάθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα είναι πενταμελής.

    Γκούντερ Φερχόιγκεν - Αλβαρο Ντε Σότο ------------------------------------------- Η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται «πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν κατά τη συνάντηση με τον κ. Ντε Σότο, που είχε διάρκεια 60 λεπτών, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε τη συμφωνία της Νέας Υόρκης για επανέναρξη των συνομιλιών, έχοντας όμως απόλυτη συναίσθηση της δουλειάς που απομένει. Απομένει λίγος χρόνος αλλά είναι δυνατή η λύση, διότι τα προβλήματα είναι γνωστά και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, είπε.

    Ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτή η φάση των συνομιλιών που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη είναι η τελευταία και είπε πως είναι ικανοποιημένος από το βαθμό συνεργασίας ΕΕ-ΗΕ στο Κυπριακό.

    Η ΕΕ, συνέχισε ο Επίτροπος, στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών προσφέροντας εμπειρογνώμονες και την εμπειρία της.

    ''Αύριο μεταβαίνω στην Κύπρο για να ενθαρρύνω τις δύο πλευρές, να τις διαβεβαιώσω για την υποστήριξη μας'', είπε, προσθέτοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την ΕΕ, η οποία συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και στηρίζει τη στρατηγική του.

    Η ΕΕ, συνέχισε, ενθάρρυνε το ΓΓ του ΟΗΕ να μείνει αμετακίνητος στους όρους του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Φερχόιγκεν υπογράμμισε ακόμη ότι στις τελευταίες εξελίξεις βοήθησε πολύ η σημαντική βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. ''Με εντυπωσιάζει το κουράγιο και η θέληση της τουρκικής κυβέρνησης και ο εποικοδομητικός ρόλος της Αγκυρας στη Νέα Υόρκη'', ανέφερε ο Γερμανός Επίτροπος.

    Από την πλευρά του ο Αλβαρο ντε Σότο αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και εξέφρασε την ελπίδα η φάση αυτή που ξεκινά να είναι η τελευταία ενός μακροχρόνιου προβλήματος του ΟΗΕ.

    ''Θα ολοκληρώσουμε όχι μόνο διότι έχουμε την υποστήριξη της ΕΕ, αλλά και ωθούμενοι από την ένταξη της Κύπρου και την τεράστια ανάγκη να ενταχθεί μια ενωμένη και όχι μια διαιρεμένη νήσος,'' είπε, ενώ χαρακτήρισε τις επόμενες εβδομάδες έντονες.

    Ανέφερε επίσης ότι οι συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ τον ενθαρρύνουν.

    Σύμφωνα με τον κ. Ντε Σότο, η διαδικασία προβλέπει πολύ αυστηρό πλαίσιο και μηχανισμούς υπέρβασης αδιεξόδου που εξασφαλίζει ότι το αργότερο στις αρχές Απριλίου θα υπάρχει έτοιμο τελικό κείμενο για τα δημοψηφίσματα.

    Δεν εγγυάται, συνέχισε, ότι τα δημοψηφίσματα θα είναι θετικά, ωστόσο ο αξιωματούχος των ΗΕ δήλωσε αρκετά βέβαιος ότι Ε/Κ και Τ/Κ που υπομένουν το διχασμό θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία αλλά και τις προκλήσεις της επανένωσης.

    Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ούτε έχουμε σενάρια, συνέχισε, αλλά ''πιστεύω ότι αν υποβληθεί στο λαο ένα δίκαιο, λογικό, και αξιοπρεπές σχέδιο λύσης των προβλημάτων θα είναι τουλάχιστον μεγίστη έκπληξη, αλλά και τραγικό, να μην γίνει δεκτό''.

    Ο κ. Ντε Σότο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ηγεσίες θα κάνουν ότι μπορούν όταν φτάσουν οι συνομιλίες σε αυτό το στάδιο ''για να ενθαρρύνουν τον κόσμο να πράξει αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό'', όπως σημείωσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ρόλο της ΕΕ, ο κ. Ντε Σότο τόνισε ότι δεν προβλέπεται θεσμική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης διότι ο Κόφι Ανάν έχει την εντολή και πρόσθεσε ''μας ικανοποιεί ο βαθμός συνεργασίας που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο.''

    Από την πλευρά του ο κ. Φερχόιγκεν, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, επίσημανε ότι η ΕΕ είναι επαρκώς παρούσα και πιστεύει ότι στις ερχόμενες εβδομάδες και οι δύο πλευρές (Ε/Κ και Τ/Κ) θα χρειαστούν ολοένα και στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις νομικές πτυχές.

    ''Θα συνεργαζόμαστε με τον Αλβαρο ντε Σότο. Η παρουσία της ΕΕ είναι επαρκώς ισχυρή και αρκεί πολιτικά. Δεν νομίζω ότι απαιτείται κάποια μορφή θεσμικού ρόλου, η παρουσία μας είναι ισχυρή, εγγυημένη και απαραίτητη, αλλά είναι σαφές ότι είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τα Ηνωμένα Εθνη. Η εντολή είναι του ΟΗΕ και όχι δική μας'', κατέληξε ο κ. Φερχόϊγκεν.

    Ελληνοαμερικανοί - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν --------------------------------------------- Εκκληση για σοβαρές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν κάνουν μεγάλες ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, σημειώνοντας πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να το καταστήσουν πιο δημοκρατικό, λειτουργικό, οικονομικά βιώσιμο και δίκαιο.

    Οι έξι οργανώσεις σε κοινή τους δήλωση για το Κυπριακό αναφέρουν πως το σχέδιο Ανάν ''είναι μη δημοκρατικό και μη λειτουργικό'' και ''χρειάζεται σοβαρές διαφοροποιήσεις για να γίνει δημοκρατικό, λειτουργικό, οικονομικά βιώσιμο, δίκαιο και συμβατό με τις αμερικανικές αρχές και το κοινοτικό κεκτημένο, τους δημοκρατικούς κανόνες, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα ψηφίσματα των ΗΕ''.

    Οι οργανώσεις αυτές είναι η ΑΧΕΠΑ, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, ο Πανμακεδονικός Σύνδεσμος Αμερικής και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.

    Οι έξι οργανώσεις αναφέρουν πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να πιέσουν για τέτοιες αλλαγές για μια λύση που θα διαρκέσει και που μπορεί να είναι ένα χρήσιμο μοντέλο για άλλα διεθνή προβλήματα, περιλαμβανομένου του Ιράκ.

    Οι οργανώσεις τονίζουν πως το σχέδιο είναι μη δημοκρατικό, μη λειτουργικό, υπονομεύει τα δικαιώματα περιουσίας, δεν προβλέπει για την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου, δεν προνοεί για την επιστροφή στην Τουρκία των 100 χιλιάδων παράνομων Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, και πως προτεινόμενη σε αυτό εδαφική προσαρμογή είναι ξεκάθαρα άδικη.

    Υπογραμμίζουν επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν τη μεγάλη ευθύνη για την επιθετικότητα της Τουρκίας και πρέπει τώρα να καταστήσουν την Τουρκία υπόλογη για την επιθετικότητά της καλώντας για την άμεση αποχώρηση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων και των εποίκων από την Κύπρο, την πληρωμή από την Τουρκία των ζημιών για την καταστροφή και την απώλεια ζωών που προκάλεσε, την πληρωμή από την Τουρκία των απωλειών σε όλους τους ιδιοκτήτες περιουσιών που τις έχασαν λόγω της τουρκικής κατοχής της περιουσίας τους από το 1974, καθώς, όπως αναφέρουν η Τουρκία αναγκάστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να πληρώσει την Τιτίνα Λοϊζίδου, υπό την απειλή της αποβολής από το Συμβούλιο, και την πληρωμή από την Τουρκία των κόστων για επανεγκατάσταση των Ε/Κ προσφύγων.

    Ακόμη αναφέρουν πως για την επίτευξη λύσης ''οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν μεγάλη οικονομική, πολιτική και διπλωματική πίεση πάνω στην Τουρκία, περιλαμβανομένων κυρώσεων εάν χρειαστεί, ώστε να αναγκάσουν την Τουρκία να μετακινήσει τις 35 χιλιάδες ένοπλες δυνάμεις της και τις 100 παράνομους εποίκους της από την Κύπρο''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιώργος Παπανδρέου --------------------------------------------- Οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αναλλοίωτες για κάθε χώρα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ύστερα από συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, που κράτησε μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάγηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε ότι είχε τηελφωνική επικοινωνία με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου όπως επικοινωνούν σε τακτά διαστήματα.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι με ουσιαστική πια εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ''μπορούμε να μιλούμε για θετική εξέλιξη. Οι βασικές αρχές της ΕΕ είναι αναλλοίωτες για κάθε χώρα'', τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών την Πέμπτη στη Λευκωσία.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε μετά τη συνάντηση στη Βουλή αναφορικά με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ότι εισερχόμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση. ''Μπαίνουμε στο ψητό'', είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για όσα έκανε για την Κύπρο ώς Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, λέγοντας ότι πάντοτε ο κ. Παπανδρέου είχε ψηλά στην ημερήσια διάταξη το Κυπριακό. Ο κ. Χριστόφιας συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κ. Χριστόφια για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

    Αν το κυπριακό, είπε, είναι ψηλά στη διεθνή ημερήσια διάταξη αυτό οφείλεται στις σκληρές προσπάθειες τόσο από ελλαδικής όσο και από κυπριακής πλευράς. Σημείωσε ότι η δυναμική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ διαφοροποίησε το όλο σκηνικό.

    ΑΚΕΛ - Επιστροφή μαρμάρων του Παρθενώνα - ΟΥΝΕΣΚΟ ---------------------------------------------------- Χίλιες υπογραφές από προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής, εκκλησιαστικής και πολιτιστικής ζωής της Κύπρου έχει συλλέξει το Πολιτιστικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του για συλλογή υπογραφών με την έκκληση προς την ΟΥΝΕΣΚΟ να παρέμβει για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Ανάμεσα στις προσωπικότητες που υπέγραψαν την έκκληση περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Την έκκληση υπέγραψαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της Κύπρου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της οκτάμηνης εκστρατείας συλλογής υπογραφών για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο κ. Κυπριανού είπε πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα που είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ακρόπολης των Αθηνών, αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και ως τέτοια πρέπει να προστατευτούν και να ενταχθούν στο φυσικό τους χώρο.

    Ανέφερε πως αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ θα ταξιδέψει σύντομα στην έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ και θα παραδώσει στο Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Koichiro Matsuura υπόμνημα που θα συνοδεύει τις υπογραφές που έχουν συλλεγεί.

    ΔΗΣΥ - Πολιτικό Γραφείο - Κυπριακό ------------------------------------- Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού αποφάσισε να στηρίξει τόσο την απόφαση της Νέας Υόρκης, όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη δύσκολη διαπραγμάτευση που αρχίζει την προσεχή Πέμπτη, με στόχο την εξεύρεση μιας συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, το Πολιτικό Γραφείο σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη για τις σημαντικές αποφάσεις της Νέας Υόρκης, ενώ εκφράστηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τον τρόπο που ο Πρόεδρος του κόμματος διαχειρίστηκε τα ζητήματα που προέκυψαν στη Νέα Υόρκη, κινούμενος εντός των ομόφωνων αποφάσεων του Πολιτικού Γραφείου.

    Επιπλέον, το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε όπως την προσεχή Τρίτη, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος, γίνει εκτενής ενημέρωση του Σώματος για τις αποφάσεις της Νέας Υόρκης και για τις σημαντικές τρέχουσες εξελίξεις.

    Τέλος, το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση μιας νομικής και μιας οικονομικής επιτροπής που θα επεξεργάζονται στη διάρκεια των συνομιλιών ζητήματα που έχουν σχέση με τη νομική και οικονομική πτυχή του Κυπριακού.

    ΕΔΗ - Πολιτικό Συμβούλιο - Κυπριακό --------------------------------------- Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) χαιρετίζουν τη συμφωνία της Νέας Υόρκης που δημιουργεί, όπως αναφέρουν, τις προϋποθέσεις για συνολική συμφωνία στη βάση του σχεδίου Ανάν και την ένταξη της ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Οι ΕΔΗ, το Πολιτικό Συμβούλιο των οποίων συνήλθε προχθές με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης χαιρετίζουν επίσης ιδιαίτερα τις προσπάθειες που έγιναν και το αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί ηγέτες που τον συνόδευσαν στη Νέα Υόρκη.

    ''Θεωρούμε καθήκον μας να εργασθούμε για την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης Ε/Κ και Τ/Κ, της προσήλωσης στο κοινό κράτος και της συνεργασίας για ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία στα πλαίσια της ΕΕ'', σημειώνουν οι ΕΔΗ.

    Αναφέρουν επίσης πως ''όλοι οι πολίτες του μελλοντικού ομόσπονδου κράτους έχουν και δικαίωμα αλλά και καθήκον να ενημερωθούν περαιτέρω για τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, ώστε στα δημοψηφίσματα να εκφρασθεί όσο το δυνατό πιο αυθεντικά η πολιτική βούληση των δυο κοινοτήτων για τη στήριξη της λύσης και την εμπέδωση της νέας κατάστασης πραγμάτων.

    ''Η ελληνοκυπριακή πλευρά με καλή θέληση, μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και στην εμπέδωση του κατάλληλου θετικού κλίματος για την εφαρμογή της'', αναφέρουν οι ΕΔΗ.

    ''Μέσα από την ενότητα και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων θα δοθούν και οι πιο έγκυρες και θετικές απαντήσεις στα ερωτήματα αλλά και στις όποιες ανησυχίες υπάρχουν μέσα στην κοινή γνώμη για το περιεχόμενο της λύσης'', προσθέτουν.

    Οι ΕΔΗ διαβεβαιώνουν πως ''θα εργασθούν μέσα σ' αυτό το πνεύμα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου για να γίνει πράξη το όραμα του λαού μας για μια ενωμένη Κύπρο, δημοκρατική και ευημερούσα, σημείο αναφοράς για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία διαφορετικών εθνικών κοινοτήτων''.

    ΝΕΟ - Κυπριακό ------------- Οι Νέοι Ορίζοντες ανακοίνωσαν ότι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου διαφώνησαν με τους χειρισμούς της ε/κ πλευράς στη Νέα Υόρκη, με την αποδοχή του επιδιαιτητικού ρόλου του ΓΓ του ΟΗΕ και με τα σημεία που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τροποποίηση του σχεδίου Ανάν.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι ΝΕΟ σημειώνουν ότι στη χθεσινή συνεδρία του σώματος έθεσαν θέμα συμμετοχής των απόδημων Κυπρίων σε τυχόν δημοψήφισμα, ενώ εκφράζουν λύπη διότι ''η ανακοίνωση του Εκπροσώπου - μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού- παραποιεί τη θέση μας και την εμφανίζει ως διαφωνία στην υποστήριξη της προσπάθειας για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη''.

    Επαλξη - Συντονιστικό Γραφείο - Κυπριακό ------------------------------------------ Η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που έρχονται, από τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαρτηθεί το μέλλον του τόπου μας.

    Σε ανακοίνωσή της η Επαλξη αναφέρει πως συνήλθε προχθές το Συντονιστικό της Γραφείο για εξέταση και αξιολόγηση των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό. Ελπίζουμε η αλλαγή πολιτικής της τουρκικής ηγεσίας να αποδειχθεί πραγματική και να συμβάλει θετικά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνει η Επαλξη.

    Η πλευρά μας, αναφέρει, οφείλει, σε κάθε περίπτωση, να εργαστεί με σταθερότητα και επιμονή για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, Ε/Κ και Τ/Κ, στα πλαίσια των διεθνών αρχών δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχεια και λειτουργία του κυπριακού κράτους.

    Η ώρα της ευθύνης πλησιάζει για όλους μας και θα πρέπει όλοι, λαός και ηγεσία, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επαλξη.

    Υπουργός Εργασίας - ΕΟΚΕ - Κύπρος - Εκπρόσωποι -------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός ανακοίνωσε χθες τους έξι εκπροσώπους της Κύπρου μέχρι το 2006 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), η οποία αποτελείται σήμερα από 222 μέλη αντιπροσώπους των εργαζομένων, των εργοδοτών, των παραγωγών, των γεωργών, των εμπόρων, των καταναλωτών και των κατηγοριών γενικού συμφέροντος από τις 15 χώρες μέλη της ΕΕ.

    Μιλώντας σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κεραυνός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εκπρόσωποι της Κύπρου στην ΕΟΚΕ ''θα συμβάλουν καθοριστικά στο κτίσιμο μιας στερεής γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και της κοινωνίας των πολιτών της Κύπρου'' και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δείχνει με την απόφαση της αυτή ''την έμπρακτη προσήλωσή της προς τους θεσμούς της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι στην ΕΟΚΕ θα συμμετέχουν, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και του Υπουργείου Εργασίας, ένα μέλος από την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, τη ΣΕΚ, την ΠΕΟ, τις αγροτικές οργανώσεις και από τους Συνδέσμους Καταναλωτών. Για κάθε ένα τακτικό μέλος ορίζεται και ένα αναπληρωματικό μέλος.

    Οι έξι εκπρόσωποι της Κύπρου στην ΕΟΚΕ είναι: Μιχάλης Αντωνίου (ΟΕΒ), Μάνθος Μαυρομμάτης (ΚΕΒΕ), Πάμπης Κυρίτσης (ΠΕΟ), Δημήτρης Κιττένης (ΣΕΚ), Γιώργος Βραχίμης (Σύνδεσμος Καταναλωτών) και Κωστάκης Κωνσταντινίδης (Ενωση Κυπρίων Αγροτών).

    Τα έξι αναπληρωματικά μέλη είναι: Κώστας Καπαρτής (ΟΕΒ), Βασίλης Ρολόγης (ΚΕΒΕ), Πιερής Πιερή (ΠΕΟ), Χρίστος Καρύδης (ΣΕΚ), Μαρία Μακρυγιάννη (Σύνδεσμος Καταναλωτών) και Παναγιώτης Χάμπας (Ενωση Κυπρίων Αγροτών).

    Ευρωβαρόμετρο - Σύνταγμα ---------------------------- Οκτώ στους δέκα Κύπριους τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης του πρώτου ευρωπαϊκού συντάγματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης «ευρωβαρόμετρο» που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ίδια δημοσκόπηση το αντίστοιχο ποσοστό των Ελληνων ήταν 89%.

    Στην ΕΕ των «15» το ποσοστό των ερωτηθέντων που υποστηρίζει το σύνταγμα φτάνει το 78% και το αντίστοιχο μέσο ποσοστό που καταγράφηκε στις 10 υπό ένταξη χώρες ήταν 73%.

    Οι χώρες με τα μικρότερα ποσοστά υποστηρικτών του συντάγματος είναι η Βρετανία με 51%, ενώ ακολουθούν η Σουηδία και η Δανία.

    Στη δεύτερη ερώτηση της δημοσκόπησης σχετικά με το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να προβούν οι κυβερνήσεις τους σε παραχωρήσεις για την επίτευξη συμφωνίας, το 59% των ερωτηθέντων στην Κύπρο τάχθηκε υπέρ, ενώ το ποσοστό που καταγράφηκε στην Ελλάδα ήταν 51%.

    Στις δύο χώρες, την Ισπανία και την Πολωνία, των οποίων οι κυβερνήσεις «μπλοκάρισαν» τον περασμένο Δεκέμβριο την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφωνεί να γίνουν παραχωρήσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η υιοθέτηση του συντάγματος.

    Το 43% των Κυπρίων δηλώνει ενημερωμένο για το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού συντάγματος. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 62% των ερωτηθέντων επιθυμεί ενημέρωση μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και το 19% μέσω του γραπτού Τύπου.

    Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι το 68% των ερωτηθέντων στις 10 νέες χώρες δεν είναι αντίθετο στη δημιουργία μιας Ευρώπης «δύο ταχυτήτων», ενώ στις 15 σημερινές χώρες μέλη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 60%. Στην Κύπρο το 71% δηλώνει ότι δεν είναι αντίθετο με τις «δύο ταχύτητες», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ήταν 61%.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα από 15 μέχρι 21 Ιανουαρίου 2004, σε δείγμα 1000 ατόμων στην Ελλάδα και 20.000 στο σύνολο της ΕΕ.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος --------------------------- Στο επίπεδο των 91 μονάδων που αποτελεί το υψηλότερο του εξαμήνου ανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, συνεχίζοντας έτσι ανεπηρέαστο την πορεία ανόδου που καταγράφει τις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διατηρείται στα προχθεσινά υψηλά επίπεδα των τριών εκατομμυρίων λιρών. Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος και πάλι από τους τραπεζικούς τίτλους, κατέγραψε νέα κέρδη της τάξης του 1,07%, κλείνοντας στις 91,78 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 3,3 εκατομμύρια λίρες με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν συναλλαγές αξίας σχεδόν δύο εκατ. λιρών.

    Ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,43%, κλείνοντας στις 400,08 μονάδες.

    Κύπρος - Eurovision - Επιλογή τραγουδιού ------------------------------------------- Το τραγούδι ''Stronger Every minute'' θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που φέτος θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη.

    Συνθέτης του αγγλόφωνου τραγουδιού είναι ο Μάικ Τορναρής και ερμηνεύτρια η Λίζα Αντρέας. Κατά τη τελική φάση της επιλογής που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ διαγωνίστηκαν 10 αγγλόφωνα τραγούδια.

    Ευρωλίγκα - ΑΕΛ - Ηττα --------------------------- Η ΑΕΛ ηττήθηκε χθες στο Τελ Αβίβ από τη Χάποελ με 87 - 66, στον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας.

    [09] (Κ) Οικολόγοι - Κυπριακό - Θέσεις

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διατηρεί τις διαφωνίες του για την αποδοχή του επιδιαιτητικού ρόλου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και με την παραπομπή του σχεδίου Ανάν στο λαό σε δημοψήφισμα με την τακτική ''με το πιστόλι στον κρόταφο'', αλλά τονίζει ότι θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν με στόχο την αποφυγή αρνητικών εκτροπών.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο (1)

    [11] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Επίτροπος Προϋπολογισμού

    [12] (Κ) Απογραφή ελληνισμού στην Αυστραλία - Στατιστικά Ελληνοκυπρίων

    Στις 79,000 ανέρχονται οι Ελληνοκύπριοι που ζουν στην Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Λα Τρομπ της Μελβούρνης.

    Ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων της Αυστραλίας ανέρχεται σε 520.000 άτομα ή το 2,7% του συνολικού πληθυσμού. Η ομογένεια αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της χώρας μετά τους Βρετανούς και Ιταλούς, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων της εθνικής απογραφής του 2001 που έκανε το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου Λα Τρομπ.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αλβαρο ντε Σότο (2)

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο - Συνομιλίες

    Ολα σχεδόν τα θέματα που αφορούν τις συνομιλίες στο Κυπριακό, που αρχίζουν αύριο, συζήτησε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως δήλωσε ο κ. ντε Σότο μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία περίπου ώρα, θα πρέπει να διαβουλευθεί και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντνεκτάς πριν ανακοινωθεί οτιδήποτε για την αυριανή επανέναρξη των συνομιλιών.

    Σε ερώτηση εάν αποφασίστηκε οτιδήποτε για τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. ντε Σότο απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ''ήρθα εδώ για να διαβουλευθώ με τον κ. Παπαδόπουλο για την οργάνωση της εργασίας των συναντήσεων που αρχίζουν αύριο.''

    Ανέφερε επίσης πως το απόγευμα θα διαβουλευθεί με τον κ. Ντενκτάς, ''την ηγεσία της τ/κ πλευράς για τον ίδιο λόγο,'' όπως σημείωσε.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε η ημερήσια διάταξη της αυριανής συνάντησης, ο αξιωματούχος των ΗΕ, είπε ''συζητήσαμε σχεδόν τα πάντα που σχετίζονται με την αυριανή συνάντηση αλλά δεν μπορώ να σας δώσω οποιοδήποτε αποτέλεσμα γιατί δεν έχω διαβουλευθεί με τον κ. Ντενκτάς.''

    [15] (K) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Βελγίου

    Την εκτίμηση πως το σχέδιο Ανάν είναι ένα πολύ καλό σχέδιο για την Κύπρο και πως τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τις δυο κοινότητες μπορούν να βρουν απάντηση αρκετά εύκολα με λίγη καλή θέληση και με λίγη δημιουργικότητα εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισιέλ, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [16] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - ΕΕ - Χαρτοφυλάκιο

    Στο ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποσπασθεί από την 1η Μαϊου ο Επίτροπος της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από εισήγηση του Προέδρου Ρομάνο Πρόντι.

    [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7019            1,7121
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1924            2,2055
    Λίρα Αγγλίας                     1,1466            1,1534
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     231,6469        233,5000
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7434          2,7653
    Δολάριο Καναδά                     2,8709          2,8938
    Κορώνα Δανίας                     12,6663         12,7676
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,9236         15,0429
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6370         15,7620
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6780          2,6994
    
    

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουί Μισιέλ - Δηλώσεις

    Το σχέδιο Ανάν ως έχει επιτρέπει στην Κύπρο να λειτουργήσει και να συμμετέχει στην ΕΕ, εκτιμά ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισιέλ, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να τύχουν αναπροσαρμογών.

    Μιλώντας, μέσω μεταφραστή, ύστερα από συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Μισιέλ επεσήμανε ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο δίνει λύσεις σε προβλήματα, ενώ υπέδειξε ότι οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού ποτέ δεν ήταν τόσο ευοίωνες.

    [19] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,82  (-1,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.608.320
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.050.144    396,66  (-0,85)
    FTSE Med 100 **                             6.444,98  ( 0,54)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    888.242    114,93  (-0,77)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    122.744     78,39  (-0,44)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     11.475     17,05  (-1,10)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     16.546     58,43  (-1,53)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.556     58,20  ( 0,59)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     28.538     23,67  (-0,92)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.607     71,61  (-0,43)
    Ετ. Πληροφορικής              £     20.887      3,36  (-2,89)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     53.646     11,38  (-1,47)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         11     11,80  (-4,38)
    Ξενοδοχεία                    £     14.239     36,69  (-2,03)
    Αλλες Εταιρείες               £    147.264     73,81  (-1,85)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Μικρές απώλειες παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα συνολικά κέρδη της τάξης του 9% που κατέγραψε κατά τις τελευταίες χρηματιστηριακές συναντήσεις. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,04%, κλείνοντας στις 90,82 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συναντήσεις, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στο 1,6 εκατομμύριο λίρες.

    [21] (Κ) Ντε Σότο - Ντενκτάς - Συνάντηση - Εναρξη

    Αρχισε στα κατεχόμενα η συνάντηση του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [22] (K) Kυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει διασαφήνιση όσον αφορά την ώρα έναρξης των συνομιλιών αύριο αλλά και για το πρόγραμμα των συνομιλιών.

    [23] (Κ) Σρέντερ - Τουρκία - Επίσκεψη

    Στο Βερολίνο ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του γερμανού Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Τουρκία, της οποίας την ένταξη στην ΕΕ υποστηρίζει το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

    Η επίλυση του Κυπριακού πριν από την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα είχε για τη γερμανική κυβέρνηση "θεμελιώδη σημασία", δήλωσε στενός συνεργάτης του Γερμανού Καγκελάριου στο Βερολίνο, αφήνοντας να εννοηθεί στη συνέχεια ότι εκτός των οικονομικών, νομικών και πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, που πρέπει να πληροί η Αγκυρα για να γίνει μέλος της ΕΕ, η επίλυση του Κυπριακού έχει αποκτήσει ισάξια σημασία.

    [24] (Κ) Ντε Σότο - Ανακοίνωση - Συνομιλίες (1)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ανακοίνωσε σήμερα ότι αύριο στις 10:00 θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σε ειδικό χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Εξάλλου, οι τεχνικές επιτροπές θα έχουν την πρώτη τους συνεδρία στις 15:30.

    Ο κ. ντε Σότο προέβη στην ανακοίνωση μετά από τη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι στην ημερήσια διάταξη ήταν το κυπριακό πρόβλημα.

    Είπε επίσης ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν θα τους συναντήσει από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο μετά την πρώτη συνάντηση των συνομιλιών.

    [25] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος - Επίσκεψη - Πρόγραμμα

    Συνάντηση στις 08:30 θα έχει αύριο ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, σύμφωνα με το πρόγραμμα την επίσκεψής του, που ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος φθάνει απόψε στην Κύπρο, θα γίνει δεκτός στις 08:30 το πρωί από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    Στις 09:30 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στις 11:00 θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς ε/κ κομμάτων στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Στις 12:15 ο κ. Φερχόιγκεν θα μεταβεί στον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας και στις 15:00 θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς.

    Στις 16:15 θα συναντηθεί με τους ηγέτες των τ/κ κομμάτων στο ξενοδοχείο Σαράι στα κατεχόμενα και στις 17:15 θα δώσει διάσκεψη Τύπου στο Λήδρα Πάλας.

    [26] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Συνομιλίες - Ανακοίνωση

    [27] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Μέτρα - Τ/Κ μαθητές

    Την υιοθέτηση μέτρων για την ομαλή ένταξη των Τ/Κ μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης και στήριξής τους, με εφαρμογή από 2 Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [28] (Κ) Γιαννίτσης - ΓΓ ΝΑΤΟ - Συνάντηση

    Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jaap de Hoop Scheffer θα έχει αύριο το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης.

    [29] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Φινλανδία - Εκδήλωση ------------------- Η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Ελσίνκι κα Λόρια Μαρκίδη παρέστη στις 14 Φεβρουαρίου ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου του Φινλανδο-Ελληνικού Συνδέσμου της πόλεως Πόρι, κας Kristiina Jerkov, σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια του Συνδέσμου.

    Σε ομιλία της η κα Πρέσβειρα, ενώπιον 100 περίπου φίλων της Κύπρου και της Ελλάδας και εκπροσώπων Συνδέσμων από πολλές πόλεις της Φινλανδίας, εξήρε το ρόλο της Φινλανδίας στην Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο και την υποστήριξη που η χώρα τους προσφέρει στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκε επίσης στις εξαίρετες και ιστορικές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς και στην προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής τους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η κα Μαρκίδη ενημέρωσε επίσης τους παρισταμένους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

    Οι Φινλανδοί Φίλοι της Ελλάδας και της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και πρώην κυανόκρανοι της UNFICYP, εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την εκτίμηση της Κύπρου στο έργο των Φινλανδών ειρηνευτών και για την υποστήριξη που η χώρα τους παρέχει στην Κύπρο. Διαβεβαίωσαν επίσης την κα Μαρκίδη ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να προβάλουν την Κύπρο και τον πολιτισμό της.

    Στις 15 Φεβρουαρίου η κα Πρέσβειρα συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο του Πόρι κ. Kari Hannus, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στην Κύπρο και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

    Το βράδυ της 16ης Φεβρουαρίου ε.ε έφτασε στην Κένυα, καθ οδόν προς την Αίγυπτο, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι, τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Κ. Ηλιάδης, εκπρόσωπος της Ελληνικής και Αιγυπτιακής πρεσβείας, ιθαγενείς κληρικοί και άλλοι.

    Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος μετέβη στην πρεσβευτική κατοικία της Κύπρου, όπου ο κ. Ηλιάδης παρέθεσε ελαφρύ δείπνο προς τιμήν του.

    Την επομένη το πρωί, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ορθόδοξη Πατριαρχική σχολή «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ» στα περίχωρα της Ναϊρόμπι. Κατά την άφιξη του σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες του ιερού ναού Αγίου Μακαρίου, ενώ οι ιεροσπουδαστές της σχολής έψαλλαν την «φήμη» του. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Μακάριος, οι καθηγητές και το προσωπικό της σχολής και της μητρόπολης και ιθαγενείς κληρικοί.

    Μετά την Δοξολογία ο Μητροπολίτης Μακάριος καλωσόρισε εκ μέρους όλων τον Μακαριώτατο και τον ευχαρίστησε για τις συχνές του επισκέψεις στην Μητρόπολη Κένυας που δείχνουν το ενδιαφέρον και την αμέριστη συμπαράσταση του στην πορεία της Πατριαρχικής σχολής. Απαντώντας ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το επιτελούμενο στη σχολή έργο και απηύθυνε νουθεσίες και συμβουλές προς τους ιεροσπουδαστές τονίζοντας τη σπουδαιότητα της αποστολής τους σ όλες τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου απ όπου προέρχονται.

    [30] (Κ) Διεθνές τουρνουά ΚΟΠ - Εθνική Κύπρου - Ηττα

    [31] (Κ) ΕΕ - Διαβατήρια - Βιομετρικά στοιχεία

    [32] (Κ) Ντενκτάς - Ντε Σότο - Συνάντηση (2)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δεν έχουν κανένα καθεστώς στις συνομιλίες ή στην πορεία τους και ότι ο Επίτροπος θα βρίσκεται στην Κύπρο για να πει πως η ΕΕ θα είναι έτοιμη να βοηθήσει αν και όταν της ζητηθεί.

    Ο κ. Ντενκτάς προέβη στη δήλωση μετά από συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως δήλωσε ο κ. ντε Σότο, μετά που διαβουλεύθηκε με τους δύο ηγέτες είναι ''στη θέση να ανακοινώσω ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, ενώ το απόγευμα οι τεχνικές επιτροπές θα έχουν στις 3.30 την πρώτη τους συνάντηση''.

    [33] (Κ) Κόφι Ανάν - Μήνυμα προς το κυπριακό λαό

    Μήνυμα προς τον κυπριακό λαό να εργαστεί σκληρά για την επανένωση της Κύπρου και προς τους ηγέτες του νησιού να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, στέλνει με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στην Κύπρο, ο κ. Ανάν είπε ότι τώρα είναι η ώρα να παρθούν σκληρές αποφάσεις για να υπάρξει μια λύση.

    Επεσήμανε ότι στο τέλος ο λαός θα πρέπει να ψηφίσει σε δημοψηφίσματα ώστε να εκφράσει την επιθυμία του, και κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εργαστούν με τα Ηνωμένα Εθνη για τη δημιουργία ενός σχεδίου και εγγράφου που είναι δίκαιο και ισοζυγισμένο, και το οποίο ο λαός θα μπορέσει να ψηφίσει και να εισέλθει ενωμένος στην ΕΕ.

    Κληθείς κατά την είσοδό του στην έδρα του ΟΗΕ να στείλει ένα μήνυμα στον κυπριακό λαό, ο κ. Ανάν είπε:

    ''Οπως ορθώς επισημάνατε, οι συνομιλίες αρχίζουν αύριο στη Λευκωσία και νομίζω αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για το λαό της Κύπρου - και τους δύο λαούς της Κύπρου - να εργαστούν σκληρά, να συγκεντρωθούν και να ενώσουν την Κύπρο.

    Απευθύνομαι επίσης προς τους ηγέτες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να εργαστούν σκληρά με καλή πίστη, σε πνεύμα συναλλαγής, για να δημιουργήσουν μία κατάσταση από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι.

    Είναι δυνατό, υπάρχει πολλή εργασία, αλλά γνωρίζουμε τα θέματα, έχουμε ιδέες για το ποια θα πρέπει να είναι η λύση, είναι τώρα η ώρα να προχωρήσουμε και να πάρουμε τις σκληρές αποφάσεις που χρειάζονται για να συμβεί''.

    Ερωτηθείς αν τώρα τα πράγματα βρίσκονται περισσότερο στα χέρια του λαού, παρά των ηγετών, ο κ. Ανάν ανέφερε:

    ''Στο τέλος ο λαός θα πρέπει να ψηφίσει σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα ώστε να εκφράσει την επιθυμία του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 18 February 2004 - 18:49:30 UTC