Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα
  • [02] (Κ) Πετόσφαιρα
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Τουρνουά ΚΟΠ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Κόλιν Πάουελ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (K) 15ο συνέδριο ΠΣΕΚΑ - ΣΑΕ
  • [08] (Κ) Αριστος Χρυσοστόμου - Διάσκεψη Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων
  • [09] (Κ) Γερμανία - Σρέντερ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Ανταμ Ιριλάι - Κυπριακό - Συνομιλίες - Τουρκία

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα

    Η χθεσινή εντός έδρας ήττα της ΑΕΛ με 73-89 από την ισραηλινή Χάποελ σήμανε και τον αποκλεισμό της κυπριακής ομάδας από την επόμενη φάση της Ευρωλίγκας στην καλαθόσφαιρα.

    Ο χθεσινοβραδινός αγώνας ήταν επαναληπτικός.

    [02] (Κ) Πετόσφαιρα

    Ο Παφιακός κέρδισε το Διόνυσο με 3 - 1 σετ σε αγώνα στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του α' ομίλου στην πετόσφαιρα ανδρών. Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε εκτός έδρας νίκη επί της Ολυμπιάδας Νεάπολης με 3 - 0 σετ. Και οι δυο αυτές ομάδες είναι στον α' όμιλο.

    Η Ομόνοια σε αγώνα για το β΄ όμιλο ηττήθηκε από την Αναγέννηση Δερύνειας με 3 -0 σετ.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Τουρνουά ΚΟΠ

    Η Εθνική Ανδρών Κύπρου στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει στις 3 σήμερα το απόγευμα στο Τσίρειο στάδιο το αντίστοιχο συγκρότημα του Καζακστάν για τη 5η και 6η θέση του 8ου τουρνουά της ΚΟΠ.

    Σήμερα την ίδια ώρα θα διεξαχθούν και ο τελικός μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας στο ΓΣΠ και ο αγώνας της Γεωργίας με την Αρμενία για την 7η και 8η θέση, στο Μακάρειο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δεύτερη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ντενκτάς, στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των ΗΕ διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και οι θέσεις που προβάλλει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι το κύριο θέμα όλων των σημερινών εφημερίδων.

    Οι ενέργειες των συγγενών αγνοουμένων που απαιτούν τη διαλεύκανση της τύχης των αγαπημένων τους και την τιμωρία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως εγκληματία πολέμου, η πρόθεση των Βρετανών να παραχωρήσουν μέρος των εδαφών των Βάσεών τους, στο πλαίσιο μας ευρύτερης διευθέτησης, η συμφωνία μεταξύ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και της ''Vodafone'' στην κινητή τηλεφωνία και οι προετοιμασίες για την αυριανή αποκριάτικη παρέλαση στη Λεμεσό είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Τους ανακάτεψε την τράπουλα ο Ντε Σότο'', ότι εκεί που περίμεναν όλοι να αρχίσουν οι συνομιλίες των εκπροσώπων των δύο πλευρών για λύση του Κυπριακού και με συζήτηση επί των βασικών θεμάτων του σχεδίου Ανάν, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο έθεσε προς συζήτηση κάποια δευτερεύοντα θέματα που αφορούν τα κτίρια της κεντρικής κυβέρνησης, τον εθνικό ύμνο και τη σημαία. Σε άλλο θέμα γράφει πως παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ως μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης, η πρόταση των Βρετανών για παραχώρηση στην Κυπριακή Δημοκρατία μέρους των εδαφών των Βάσεών τους.

    ''Η Μάχη'', με κύριο τίτλο ''Κλειδί ο Χριστόφιας για τις εξελίξεις'', γράφει ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων για επίλυση του Κυπριακού να ''αποκρυπτογραφήσουν'' τα όσα δηλώνει δημοσίως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας για την τελική στάση του κόμματός του σε λύση βάσει του σχεδίου Ανάν, ενώ διαρκείς είναι οι επαφές μεταξύ ηγετικών στελεχών των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων. Αλλού γράφει πως οι συγγενείς των αγνοουμένων ζητούν ενεργότερη εμπλοκή της κυπριακής κυβέρνησης και του ΟΗΕ για διαλεύκανση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων και ταυτοχρόνως υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ως εγκληματίας πολέμου.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο του θέμα και κάτω από τον τίτλο ''ΗΠΑ και ΟΗΕ με σχέδιο Ανάν 4'', γράφει πως, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών για την τελική διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Εθνη για να επεξεργασθούν μια τέταρτη εκδοχή του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, με διαφοροποιήσεις που θα εστιάζονται στα όσα οι δύο πλευρές έχουν ήδη καταθέσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Αλλη είδηση είναι οι εορτασμοί της αποκριάς και οι εκδηλώσεις που αναμένεται να κορυφωθούν αύριο με τη μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λεμεσό.

    ''Η Σημερινή'', με τίτλο ''Θέλει ισλαμικό κράτος'', γράφει στο κύριό της θέμα ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να είναι αδιάλλακτος στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και εγείρει παράλογες αξιώσεις, ενώ γνωρίζει ότι αυτές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την ε/κ πλευρά. Χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα, ζήτησε τη δημιουργία στην Κύπρο ενός πολιτειακού συστήματος δύο θρησκειών, ορθοδόξων Ελλήνων και μουσουλμάνων Τούρκων, ενώ για το συστατικό τ/κ κρατίδιο εισηγήθηκε την εθνολογική "καθαρότητά" του στο πλαίσιο της ενισχυμένης διζωνικότητας, με αποκλεισμό της επιστροφής των Ε/Κ προσφύγων. Αλλού γράφει ότι σε απευθείας δίκη ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου, που θα συνεδριάσει στις 18 Μαρτίου, παραπέμφθηκαν ο Αντρέας Κακουλλής και η σύζυγός του Δέσποινα, θυγατέρα του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Θέλει κράτος διαθρησκευτικό'', γράφει στο κύριό του θέμα πως ''ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος στο έγγραφό του προς το Γενικό Γραμματέα αναφέρεται σε λύση διζωνική, διεθνική, χθες έσπευσε να προσθέσει πως το κράτος θα πρέπει αν είναι διαθρησκευτικό''. Η θέση αυτή ενισχύει τη λογική του διαχωρισμού και συνδέεται με την απαίτησή για δραστική μείωση του αριθμού των Ε/Κ προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση. Αλλού αναφέρει πως οι χώροι του αεροδρομίου Λευκωσίας ή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας ενδέχεται να φιλοξενήσουν τα γραφεία της κεντρικής κυβέρνησης σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ξεφεύγει ο Ντενκτάς'', ότι ο Αλβαρο ντε Σότο, με την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο άρχισε να διερευνά τις προθέσεις των δύο πλευρών σε σημεία των εγγράφων που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη και ετοιμάζεται να προχωρήσει στη συνέχεια σε διαπραγμάτευση της μορφής του ''πάρε - δώσε''. Αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι δύσκολο εγχείρημα αφού οι πλείστες θέσεις του κ. Ντενκτάς είναι εκτός του πλαισίου του σχεδίου Ανάν και κάποιες άλλες ανοίγουν ξανά βασικά θέματα και ανατρέπουν την ισορροπία του σχεδίου. Αλλη είδηση αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ της ΑΤΗΚ και της πολυεθνικής εταιρείας ''Vodafone'' στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο "Μιλώντας για σημαία και ύμνο'', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι ηγέτες Ε/Κ και Τ/Κ συναντήθηκαν χθες για δεύτερη φορά στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, αλλά η συνάντησή τους κράτησε λιγότερο από μία ώρα . Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως συζήτησαν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο που θα βρίσκονται τα προσωρινά κτίρια της κεντρικής κυβέρνησης και τα θέματα της σημαίας και του ύμνου. Αλλού γράφει ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και επανένωσης του νησιού, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ μπορεί να τριπλασιασθεί για να διασφαλίσει τη συμφωνία που θα επιτευχθεί.

    [05] (Κ) Κόλιν Πάουελ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως υπήρξε κάποια σημαντική βελτίωση προς μια διευθέτηση στην Κύπρο.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κόλιν Πάουελ - Κυπριακό ------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως υπήρξε κάποια σημαντική βελτίωση προς μια διευθέτηση στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε πως αυτό έχει επέλθει κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και της θέλησης των ηγετών να εργαστούν μαζί του και με τις ΗΠΑ.

    Σε ομιλία του χθες στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, ο κ. Πάουελ αναφερόμενος στα διεθνή προβλήματα επεσήμανε μεταξύ άλλων: ''Εχουμε επίσης δει κάποια σημαντική βελτίωση προς τη διευθέτηση της κρίσης στην Κύπρο, η οποία έχει κρατήσει για τόσο πολύ. Αυτό έχει επέλθει σε μεγάλο βαθμό μέσω των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και της θέλησης των ηγετών της περιοχής να εργαστούν μαζί του και να εργαστούν μαζί μας''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε χθες πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναχώρησε νωρίτερα από τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το χώρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι έμεινε περισσότερο από τον κ. Ντενκτάς διότι είχε να συζητήσει μερικά θέματα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τα θέματα που συζητήθηκαν.

    Ερωτηθείς αν η χθεσινή ημέρα ήταν καλύτερη από την προχθεσινή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ''δεν έχει καλύτερες, δεν έχει χειρότερες. Η καλύτερη ημέρα θα είναι η 31η Μαρτίου.''

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι συζήτησαν το θέμα του χώρου του κτιρίου της κεντρικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό είναι μέσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

    Ερωτηθείς αν αυτά που είπε σε δηλώσεις προχθές ο κ. Ντενκτάς είναι περίπου αυτά που είπε και στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν πρόσεξε τι είπε ο Τ/Κ ηγέτης έξω από τις συνομιλίες.

    ''Πρόσεξα αυτά που είπε μέσα'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και επανέλαβε πως τα πλείστα θέματα είναι ''εκτός του σχεδίου και των παραμέτρων του σχεδίου''.

    Σε σχόλιο ότι ο κ. Ντενκτάς ζήτησε μεταβατική περίοδο έξι χρόνων για την επιστροφή των Ε/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν συζητεί ''τι λέγεται μέσα''.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι κάποιοι εκτιμούν ότι το ''πάρε - δώσε'' θα γίνει στην τετραμερή και όχι στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών αφού ο κ. Ντενκτάς διατυπώνει ακραίες θέσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ποιοι το λένε αυτό, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είδε μόνο μια εφημερίδα να λέει αυτό το πράγμα. ''Νομίζω είναι ακριβώς το ανάποδο, η σημαντική διαπραγμάτευση είναι μέχρι εκείνη την ημέρα'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το ότι ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι θα ενημερώνει καθημερινά τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''νομίζω ότι ο λαός πρέπει να ενημερώνεται''.

    Ερωτηθείς αν μένει πιστός στην έκκληση του κ. ντε Σότο να μην γίνονται δημόσια δηλώσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν έχει καμία έκκληση'' και πρόσθεσε: ''Εγώ κάνω αυτό που κρίνω σωστό. Τα πράγματα που θέλουμε να διαπραγματευτούμε είναι γνωστά, οι απόψεις που λέμε και τα επιχειρήματα που λέμε, νομίζω ότι είναι για την αίθουσα των διαπραγματεύσεων''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς μετά τη συνάντηση ότι δεν συζητήθηκαν χθες θέματα ουσίας.

    Συνομιλίες - Τ/Κ ηγέτης - Επιτροπές ------------------------------------ Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εμμένει στις πάγιες θέσεις του στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, έχοντας προσθέσει στις απαιτήσεις του για ενίσχυση της διζωνικότητας και καθαρότητα των πληθυσμών και την ανάγκη για καλύτερη διατύπωση του διεθνικού χαρακτήρα της λύσης.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του νέου γύρου συνομιλιών που άρχισε προχθές στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 9.30 το πρωί. Πρόσθεσε ότι την ίδια μέρα θα συνέλθει η τεχνική επιτροπή που ασχολείται με τη νομοθεσία, ενώ δεν έχει ακόμη οριστεί συνάντηση της επιτροπής που ασχολείται με τα οικονομικά θέματα.

    Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζονται οι απαιτήσεις Ντενκτάς εφόσον θεωρούνται εκτός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν, η ίδια πηγή είπε πως η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται ακόμη στην αρχή γι' αυτό και προς το παρόν αυτές μόνο εγείρονται.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενώ στο παρελθόν τα ΗΕ επέβαλλαν συσκότιση στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ''αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοια έκκληση''.

    Εκχαρντ - Συνομιλίες -------------------- ''Οι συνομιλίες στην Κύπρο συνεχίζονται και βρήκαν το δρόμο τους στη Λευκωσία'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ.

    Σε δήλωση για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Εκχαρντ ανέφερε ''όπως είχε προγραμματιστεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκαν στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ Αλβαρο ντε Σότο''.

    Ο κ. Εκχαρντ αναφέρθηκε ακόμη στη χωριστή συνεδρία μιας εκ των τεχνικών επιτροπών.

    ''Η επόμενη συνάντηση για τους δύο ηγέτες έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, καθώς η Δευτέρα αποτελεί τοπική αργία. Θα σας κρατούμε ενήμερους για αυτές τις συνομιλίες σε τακτά διαστήματα'', είπε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ντενκτάς - Συνομιλίες - Επιστροφή στα κατεχόμενα ------------------------------------------------ Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα στη χθεσινή δεύτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ήταν καλή αλλά δεν υπήρξε, όπως δήλωσε, οποιαδήποτε κινητικότητα όσον αφορά τα κύρια θέματα.

    Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως ο χώρος όπου θα στεγάζεται η Κεντρική Κυβέρνηση, η σημαία και η επιλογή του ύμνου. Πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκαν τα κύρια θέματα.

    Οπως είπε ο Τ/Κ ηγέτης ''οι σοβαρές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν την Τρίτη'', προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα οι συνομιλίες δεν έχουν φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο.

    Ο κ. Ντενκτάς πρόσθεσε ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δεν έχει δώσει καθόλου πληροφορίες για την ημερήσια διάταξη της Τρίτης.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά το δημοψήφισμα της 21ης Απριλίου, απομένουν ενενήντα μέρες για έγκριση, δηλαδή 21 Απριλίου συν 90 ίσον 20 Ιουλίου, ο κ. Ντενκτάς είπε ''ωραία σύμπτωση. Αραγε προσπαθούν να μας εκδικηθούν για την 20η Ιουλίου;''

    Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των δημοσιογράφων που τον είδαν να επιστρέφει στα κατεχόμενα νωρίς, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε κρίση μέχρι στιγμής στις συνομιλίες αλλά πρόσθεσε ''τελειώσαμε αυτή τη βδομάδα αλλά αν με ρωτάτε τί κάναμε: Τίποτα''.

    Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Κτιριακές εγκαταστάσεις -------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε χθες ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, συζητήθηκε το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων της κεντρικής κυβέρνησης (της σημαίας και του ύμνου) και συστάθηκαν επιτροπές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η εξέταση αυτών των θεμάτων με κανένα τρόπο δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι δίνει οποιοδήποτε μήνυμα είτε προόδου, είτε αδιεξόδου, είτε αισιοδοξίας, είτε απαισιοδοξίας για την έκβαση των συνομιλιών.

    Με αφορμή τις δηλώσεις Ντενκτάς, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''Θέλω να τονίσω ότι η δική μας πλευρά ανταποκρίνεται, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σύμφωνα με την επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ημερ. 4/2/2004''.

    ''Τα θέματα των κτιριακών εγκαταστάσεων (ή της σημαίας και του ύμνου) φαίνονται μεν τεχνικά και διαδικαστικά, αλλά δεν μπορεί να παραγνωριστούν και οι σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις τους. Πάνω απ' όλα η εξέταση αυτών των θεμάτων, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι δίνει οποιοδήποτε μήνυμα, είτε προόδου, είτε αδιεξόδου, είτε αισιοδοξίας, είτε απαισιοδοξίας για την έκβαση των συνομιλιών'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Επισημαίνοντας πως πρόκειται για θέματα που περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη που έχει ορίσει ο ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος κατέληξε πως ''πρέπει να απασχολήσουν τους συνομιλητές και αυτό κάνουμε, συνεπείς προς τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει να είμαστε πάντοτε πρόθυμοι και έτοιμοι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, έστω και αν δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι θέματα προτεραιότητας, έστω και αν υπάρχουν πολλά και πιο σημαντικά θέματα διαφωνιών ή προς συζήτηση που έχουν πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα''.

    ''Από αυτή τη συμμόρφωσή μας προς μια υποχρέωση δεν μπορεί, ούτε πρέπει να συναχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα. Οι συνομιλίες μόλις ξεκίνησαν και υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα που πρέπει να υπερπηδηθούν'', τόνισε τέλος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Γιαννίτσης - Πάουελ - Τηλεφωνική επικοινωνία ------------------------------------------------ Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, σε συνέχεια της συγχαρητήριας επιστολής του, είχε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι Γιαννίτσης και Πάουελ συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα αντάλλαξαν απόψεις για τη διαδικασία των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία.

    Ο κ. Πάουελ επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σρέντερ - Χουριέτ - Ενταξη Τουρκίας ----------------------------------- Η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρώπη θα ενισχύσει την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου, τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, τις παραμονές της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Αγκυρα.

    ''Υποστηρίζουμε μια Τουρκία σταθερή, δημοκρατική και με κοσμικό καθεστώς... που θα συνενώνει τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ισλάμ και θα αποτελεί παράδειγμα για τις άλλες μουσουλμανικές χώρες. Αυτό θα ήταν επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης'', δήλωσε ο κ. Σρέντερ.

    Βρετανία - Βρετανικές Βάσεις - Παραχώρηση εδάφους ------------------------------------------------- Η προσφορά της Βρετανίας να παραχωρήσει πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή των Βρετανικών Βάσεων παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Ντένις Μπαρνς.

    ''H Bρετανία παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση μια συνολικής, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στο Κυπριακό και η προσφορά μας να δώσουμε περιοχές παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης'', είπε ο κ. Μπαρνς.

    Πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες θα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μιας διευθέτησης.

    Η Βρετανία συμφώνησε να παραχωρήσει πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή των Βρετανικών Βάσεων, έκτασης 45 τετραγωνικών μιλίων, που ισοδυναμεί με περίπου το μισό της συνολικής έκτασης των Βάσεων στην Κύπρο.

    Η προσφορά αυτή αφορά και τις δύο Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, Δεκέλειας και Ακρωτηρίου, και οι περιοχές που θα επιστραφούν, αν τελικά αυτό επιτευχθεί, είναι κυρίως αγροτικές και οικιστικές που δεν θα επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των Βάσεων.

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Ταγίπ Ερντογάν - Κυπριακό --------------------------------------------- Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ταγίπ Ερντογάν συμφωνούν ότι θα ήταν προτιμότερο Ελλάδα και Τουρκία να μην αναμειχθούν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πριν από τη συνεδρία του ''υπουργικού συμβουλίου'', το οποίο συζήτησε χθες τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι υπάρχει ταυτότητα απόψεων μεταξύ του ιδίου και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού χωρίς την ανάμειξη της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Δήλωσε επίσης ότι η ''κυβέρνηση'' βάσει σχεδίου θα ενημερώσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις διαπραγματεύσεις.

    Κατεχόμενα - ''Βουλή'' - Επιτροπές ----------------------------------- Η βουλή των κατεχομένων αποφάσισε χθες ομόφωνα τη σύσταση ειδικών επιτροπών για να μελετήσουν τα θέματα του ''ιδρυτικού κράτους'' και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' η μια εκ των δύο επιτροπών ''θα διαπραγματευτεί και θα ετοιμάσει το σύνταγμα του ιδρυτικού κράτους ενώ η άλλη θα ασχοληθεί με την εναρμόνιση της νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο''.

    Η ''βουλή'' ενέκρινε ακόμη απόφαση για αποστολή αντιπροσωπείας της με επικεφαλής την ''πρόεδρο'' του σώματος Φατμά Εκένογλου στη σύνοδο της κοινοβουλευτική ένωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στη Σενεγάλη μεταξύ 4 12 Μαρτίου.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κυπριακό ---------------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη Δευτέρα, ενώ αναμένεται να υπάρξει και επίσημη αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και τις επαφές που είχε στη Λευκωσία κατά την επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ενημέρωση αναμένεται να κάνει και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, καθώς επίσης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσσος Γιαννίτσης.

    Οι ίδιες πηγές θεωρούν πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει κείμενο για το Κυπριακό στα συμπεράσματα της συνεδρίασης, με το οποίο θα ενθαρρύνονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα γίνεται αναφορά και στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - Βρυξέλλες -------------------------------- Ομιλία για τις διεθνείς προκλήσεις που η διευρυμένη Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει, έκανε χθες στο «Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής'' (CEPS) στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και απάντησε σε σειρά ερωτήσεων.

    Η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στην ετήσια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής του CEPS. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης που είχε τίτλο «Ο ρόλος της διευρυμένης Ευρώπης στη διεθνή σκηνή», προσκλήθηκαν επίσης να μιλήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας και της Ουγγαρίας Sandra Kalniete και Laslo Kovacs αντίστοιχα, καθώς και η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας Danuta Hubner. Την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συζήτηση εκπροσώπησε ο Ιρλανδός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Dick Roche.

    Ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις διεθνείς προκλήσεις που η διευρυμένη Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει, όπως η αποφυγή εμπόλεμων καταστάσεων και η εγκαθίδρυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον πλανήτη και τόνισε ότι η διευρυμένη Ευρώπη διαθέτει την κρίση, τη βούληση και τον ανθρωπισμό για να συμβάλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των πιο πάνω προκλήσεων.

    Ωστόσο, όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, για να μπορέσει η ΕΕ των «25» να διαδραματίσει έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, θα πρέπει να βελτιώσει και να αναπτύξει περαιτέρω τις δομές της, και πρώτα απ' όλα να δημιουργήσει μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

    Σε ερώτηση για το αν πραγματικά οι δύο κοινότητες θα τηρήσουν τη συμφωνηθείσα στη Νέα Υόρκη διαδικασία διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων φτάνοντας έτσι μέχρι την τελική φάση των δημοψηφισμάτων, ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφώνησε με τη διαδικασία που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ότι θα συμμετάσχει σε αυτές με την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίτευξη λύσης.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ο Κόφι Ανάν αφιέρωσε ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική σύλληψη και τη νομική παρουσίασή του, όχι όμως σε θέματα λειτουργικότητας και των οικονομικών.

    Οταν κατατέθηκε το σχέδιο το Φεβρουάριο του 2003 υπήρχε μια προοπτική δεκαέξι μηνών μέχρι την 1η Μαΐου 2004 για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, δεν ήγειρε ούτε στις χθεσινές (προχθεσινές) συνομιλίες αλλά ούτε στη Νέα Υόρκη θέμα τροποποίησης των θεμελιωδών προνοιών του σχεδίου Ανάν, σε αντίθεση με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    ''Η πλευρά μας'', διευκρίνισε, ''ήγειρε το ζήτημα των μεταβατικών περιόδων και της λειτουργικότητας της λύσης, της οικονομικής βιωσιμότητάς της καθώς και δημοσιονομικά ζητήματα τα οποία δεν διευθετούνται από τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν''.

    Αναφερόμενος στις αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αυτές αγγίζουν τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου, που είναι το δικαίωμα των Ελληνοκύπριων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους από τις οποίες εκδιώχθηκαν μετά την τουρκική εισβολή.

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά, εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσπαθεί μέσω μιας «ενισχυμένης διζωνικότητας» καθώς και του επανακαθορισμού της γραμμής μεταξύ των δύο συνιστώντων κρατών να αφαιρέσει το δικαίωμα επιστροφής των Ελληνοκύπριων προσφύγων στις εστίες τους κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι και άλλες προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι εκτός των πλαισίων του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα.

    Τέλος, ο κ. Ιακώβου αναφερόμενος στο θέμα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ευρώπη, που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι, ενώ αποτελούν μόνο το 18% του συνολικού πληθυσμού, εντούτοις, ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν ως «μειονότητα» αλλά ως «κοινότητα», μία πολιτικά ισότιμη κοινότητα, κατέληξε.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό ------------------------------------- Την κρισιμότητα των στιγμών που διερχόμαστε επεσήμανε χθες από την Πάφο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Παύλου Παύλου «Δημόσια Κατάθεση».

    Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τη στάση που μέχρι τώρα έχει επιδείξει στο Κυπριακό, και πρόσθεσε ότι Ε/Κ και Τ/Κ είναι τα θύματα της τριακονταετούς αυτής τραγωδίας που άφησε μοιρασμένο το νησί μας.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτευχθούν οι αλλαγές εκείνες που θα καταστήσουν τη λύση λειτουργική και μόνιμη και καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που δαιμονοποιούν, όπως ανέφερε, το σχέδιο.

    Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, στηρίζει τους πολιτικούς χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί η δική μας επιθυμία ήταν και είναι να δοθεί λύση στο πολιτικό μας πρόβλημα. Το κατά πόσον αυτό θα γίνει πραγματικότητα εξαρτάται από την πολιτική βούληση του κατοχικού ηγέτη και της Άγκυρας, πρόσθεσε.

    ΔΗΣΥ - Μητσόπουλός - Κυπριακό ------------------------------ Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρέχει αυτή την ώρα στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος, ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας, έχει εμπλακεί σε ένα δύσκολο και απαιτητικό διάλογο, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος ''ο ΔΗΣΥ στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εθνική υπόθεση της Κύπρου''.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', είπε, ''όταν προσέρχεται στο διάλογο πρέπει να είναι θωρακισμένος με την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική στήριξη''.

    Πρόσθεσε πως οι τοποθετήσεις οι οποίες έχουν γίνει μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο από τις ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων είναι ''δεσμευτικές''.

    Νίκος Κλεάνθους - Γιαννάκης Ομήρου - Κυπριακό ---------------------------------------------- Στην κοινή θέση για στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μπορέσει, διεκδικητικά και αποτελεσματικά, να επιδιώξει τις αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που να καθιστούν τη λύση λειτουργική, βιώσιμη και δίκαιη και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατέληξαν χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στην οποία αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε ότι κατέληξαν επίσης στην κοινή θέση ότι ''σε αυτή την περίοδο χρειάζεται εθνική ομοψυχία, συλλογική συστράτευση αλλά και επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη των βασικών αρχών λύσης του κυπριακού προβλήματος'', προσθέτοντας ότι θα επιδιώξουν ''παρά τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και συναντήσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις με στόχο να βρισκόμαστε αυτή την περίοδο σε μια συνεχή επαφή, αν είναι δυνατόν με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων''.

    ''Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή όλη αυτή τη διαδικασία και όπως είναι φυσικό θα διατυπώνουμε τις απόψεις μας και εντός και εκτός Εθνικού Συμβουλίου'', είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι ''επιφυλάσσουμε το δικαίωμά μας να κρίνουμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας αν το προϊόν της διαπραγμάτευσης θα πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτουμε για να είναι λειτουργική, βιώσιμη και ευρωπαϊκή η λύση που θα προκύψει''.

    Ο κ. Κλεάνθους, αφού ανέφερε ότι συμμερίζεται ''απόλυτα'' αυτά που διατύπωσε ο κ. Ομήρου, είπε ότι ''αυτές τις ώρες όλοι μας αναζητούμε τους τρόπους που θα σφυρηλατήσουμε την ενότητα και την ομοψυχία αλλά κυρίως να διαδραματίσουμε σωστά το ρόλο μας ως πολιτική ηγεσία σε δύο συγκεκριμένα πράγματα'' που είναι η ενημέρωση ''σωστά και ξεκάθαρα του λαού για να έχει νόημα η τυχόν τελική κατάληξη του τελευταίου λόγου σ΄ αυτόν με τη μορφή δημοψηφίσματος'' και η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ΔΗΚΟ - Διαφωτιστική εκστρατεία για Κυπριακό -------------------------------------------- Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) προτίθεται να αρχίσει από την ερχόμενη εβδομάδα ανοικτό διάλογο με τον κυπριακό λαό επί του σχεδίου Ανάν και της πορείας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στη βάση της πρόσφατης απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία διακηρύσσει ότι το ΔΗΚΟ ''παραμένει συνεπές προς τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων και τη σχετική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό''.

    Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ η όλη προσπάθεια που εγκαινιάζει το κόμμα θα αποσκοπεί ''στη στήριξη και ενίσχυση της διαπραγματευτικής προσπάθειας του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην προώθηση του σταθερού στόχου για εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού''.

    ΑΔΗΚ - Κυπριακό --------------- Το ΑΔΗΚ στηρίζει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στους χειρισμούς και τη σκληρή μάχη που πρέπει να δώσει για την Κύπρο με βάση τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΑΔΗΚ ελπίζει ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές και θα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, ώστε την 1η Μαΐου η Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση επανενωμένη προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της.

    Το ΑΔΗΚ αναφέρει ταυτόχρονα ότι ''πιστό στις αρχές και τις διακηρύξεις του ουδέποτε απεδέχθη, ούτε πρόκειται στο μέλλον να αποδεχθεί λύση χωρίς τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο Σχέδιο Ανάν''.

    Δικοινοτική συναυλία για την επαναπροσέγγιση --------------------------------------------- Διαπερνώντας τα σύνορα και τα διαχωριστικά συρματοπλέγματα 45 Ελληνοκύπριοι και 45 Τουρκοκύπριοι, μέλη της ''Δικοινοτικής Χορωδίας για την Ειρήνη'' και του ''Δικοινοτικού Χορευτικού Συγκροτήματος Βήματα της Ειρήνης'', τραγούδησαν την περασμένη Τετάρτη το βράδυ στην αίθουσα Μουσταφά Κεμάλ του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του ''Μουσικό-Χορευτικού Οδοιπορικού Ειρήνης'' που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνοκυπρίων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) σε συνεργασία με την οργάνωση των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία KIBES, που ξεκίνησε στη Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου και κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη.

    Σε χαιρετισμό του πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Πρόεδρος της OKOE Κώστας Σταματάρης μετέφερε μήνυμα αγώνα ''για την επικράτηση μιας μόνιμης, αδιατάραχτης ειρήνης, που προϋποθέτει συμβίωση, συνεννόηση, αλληλοκατανόηση όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού''.

    Η Πρόεδρος της KIBES Ουλκού Σαγίρ, στο δικό της χαιρετισμό, είπε ότι ''για να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί η ειρήνη στην Κύπρο, Τ/Κ και Ε/Κ χρειάζεται να δημιουργήσουν κοινά πλαίσια στον πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα''.

    ΑΤΗΚ - Vodafone - Συνεργασία ----------------------------- Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) ανακοίνωσε χθες τη σύναψη Συμφωνίας Συνεργασίας με τη Vodafone και τη μετονομασία της κινητής τηλεφωνίας της σε Cytamobile.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΤΗΚ, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας Συνεργασίας με τη Vodafone, η οποία έχει αυτόνομη παρουσία σε 26 χώρες και συνεργαζόμενα δίκτυα σε άλλες 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, εξυπηρετώντας περισσότερους από 130 εκατομμύρια πελάτες, οι 562.000 πελάτες της Cytamobile θα επωφεληθούν από τις μεγαλύτερες δυνατότητες και το εύρος των υπηρεσιών που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

    Προσθέτει ότι με αυτή τη συμφωνία η Cytamobile εντάσσεται στη μεγαλύτερη διεθνή οικογένεια κινητής τηλεφωνίας και θα θέσει στη διάθεση των πελατών της σημαντικές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που προσφέρει η Vodafone σε άλλες χώρες.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ---------------------------- Οι σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε απώλειες για τρίτη κατά σειρά συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,24%, κλείνοντας στις 88,97 μονάδες. Αύξηση σε σχέση με προχθές παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 2,2 εκατομμύρια λίρες.

    Σημαντική πτώση της τάξης του 2,14% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 384,58 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Τουρνουά ΚΟΠ --------------------------- Η Εθνική Ανδρών Κύπρου στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει στις 3 σήμερα το απόγευμα στο Τσίρειο στάδιο το αντίστοιχο συγκρότημα του Καζακστάν για τη 5η και 6η θέση του 8ου τουρνουά της ΚΟΠ.

    Σήμερα την ίδια ώρα θα διεξαχθούν και ο τελικός μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας στο ΓΣΠ και ο αγώνας της Γεωργίας με την Αρμενία για την 7η και 8η θέση, στο Μακάρειο.

    Στη 1.30, στο ΓΣΖ, θα διεξαχθεί ο αγώνας για την 3η και 4η θέση του τουρνουά μεταξύ των εθνικών συγκροτημάτων της Λευκορωσίας και της Λετονία.

    Καλαθόσφαιρα ------------ Η χθεσινή εντός έδρας ήττα της ΑΕΛ με 73-89 από την ισραηλινή Χάποελ σήμανε και τον αποκλεισμό της κυπριακής ομάδας από την επόμενη φάση της Ευρωλίγκας στην καλαθόσφαιρα.

    Ο χθεσινοβραδινός αγώνας ήταν επαναληπτικός.

    Στο μεταξύ σε χθεσινό αγώνα για τη 18η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών η ΕθΑ επιβλήθηκε στη Λεμεσό του Απόλλωνα με 71 67.

    Πετόσφαιρα --------- Ο Παφιακός κέρδισε το Διόνυσο με 3 - 1 σετ σε αγώνα στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του α' ομίλου στην πετόσφαιρα ανδρών. Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε εκτός έδρας νίκη επί της Ολυμπιάδας Νεάπολης με 3 - 0 σετ. Και οι δυο αυτές ομάδες είναι στον α' όμιλο.

    Η Ομόνοια σε αγώνα για το β΄ όμιλο ηττήθηκε από την Αναγέννηση Δερύνειας με 3 -0 σετ.

    [07] (K) 15ο συνέδριο ΠΣΕΚΑ - ΣΑΕ

    Πέραν των 100 από τους πιο πολιτικά δραστηριοποιημένους Ελληνοαμερικανούς στις ΗΠΑ όπως και Ελληνες από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στο 15ο ετήσιο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι τις 14 Μαϊου, 2004, στην Ουάσιγκτον.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ''Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων'' οι σύνεδροι θα συναντηθούν με 30 και πλέον Αμερικανούς γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου καθώς και με άλλους φορείς που παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής και της βοήθειας των ΗΠΑ για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

    [08] (Κ) Αριστος Χρυσοστόμου - Διάσκεψη Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων

    Η ΕΕ αναμείχθηκε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μόλις τώρα, δυο μήνες πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ο βουλευτής Αριστος Χρυσοστόμου σε παρέμβασή του στις εργασίες της 4ης Διάσκεψης Προέδρων των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων, στη Μάλτα.

    Ο κ. Χρυσοστόμου, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, ενημέρωσε τους συνέδρους για την επανέναρξη των συνομιλιών στη Λευκωσία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ευχήθηκε να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες, ούτως ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ κάτι που θα αποβεί προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, όπως είπε.

    Ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε το γεγονός πως ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν καθίσταται ουσιαστικό μέρους του Ευρωμεσογειακού διαλόγου και το Κυπριακό ποτέ δεν συζητήθηκε επίσημα σε αυτό το πλαίσιο.

    [09] (Κ) Γερμανία - Σρέντερ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν την 1η Μαΐου 2004 θα έχει θετική επίπτωση στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' λίγο πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Σρέντερ δήλωσε ότι οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας βασίζονται σε ένα στερεό συνεταιρισμό μεταξύ τους και ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης έχει συμβάλει σημαντικά στο συνεταιρισμό αυτό.

    Υπενθυμίζοντας ότι οι ηγέτες και οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ θα αποφασίσουν αυτό το χρόνο σε σχέση με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ο κ. Σρέντερ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ ως αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης υπό τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πρόσθεσε πως η εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα πριν την 1η Μαΐου 2004 θα είχε μια θετική επίπτωση στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ - Ανατολή/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [10] (Κ) Ανταμ Ιριλάι - Κυπριακό - Συνομιλίες - Τουρκία

    Η τουρκική πλευρά έχει δεσμευτεί δημόσια επί του σχεδίου Ανάν και για την επίτευξη και υποστήριξη μιας συμφωνίας για το Κυπριακό και αυτό είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνει, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κ. Ιριλάι σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι δεσμευμένη στην υποστήριξη των ΗΕ στην προσπάθειά τους για επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας πως υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για να επιτευχθεί έγκαιρα λύση του Κυπριακού ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 21 February 2004 - 18:49:11 UTC