Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ ηγέτης - Oγδοη συνάντηση
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Πρέντεργκαστ - Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - 5η αγωνιστική
  • [04] (Κ) Πετόσφαιρα Γυναικών
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις (2)
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [11] (Κ) Ρώσος απεσταλμένος - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρντμεντ - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης (1)
  • [14] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Πρόεδρος EUMC - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Ιράκ - Πακιστάν - Επιθέσεις
  • [20] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ναρκωτικά - Εθνική Στρατηγική
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρέντεργκαστ
  • [22] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες (2)
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ
  • [24] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αποτελέσματα
  • [25] (Κ) Γκιουλ - Στρο - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Ντενκτάς - Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ
  • [27] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - ΑΑΕΙ - Παράταση υποβολής αιτήσεων
  • [28] (Κ) Σύριοι βουλευτές - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [29] (Κ) Τουρκία - Στρο - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ ηγέτης - Oγδοη συνάντηση

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Πρέντεργκαστ - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ θα παρακαθήσει τις επόμενες δύο ημέρες στις συνομιλίες, που διεξάγονται στην Κύπρο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ.

    ''Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο σημείο ώστε να πούμε κατά πόσο ο ΓΓ θα πρέπει να συμπληρώσει τα κενά στο σχέδιό του, οι δύο πλευρές συζητούν πιθανές αλλαγές στο σχέδιο,'' είπε ο κ. Εκχαρντ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - 5η αγωνιστική

    Εξι αγώνες διεξάγονται σήμερα για την 5η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Πρόκειται για τους αγώνες Νέας Σαλαμίνας - ΑΕΛ, Αθλητικής Ενωσης Πάφου - ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα - Ενωσης Νέων Παραλιμνίου, Εθνικού Αχνας -ΑΣΙΛ, Αλκής - Ομόνοιας και Ολυμπιακούς - Ερμή.

    [04] (Κ) Πετόσφαιρα Γυναικών

    Για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας Γυναικών, η ΑΕΛ νίκησε εκτός έδρας την Ανόρθωση με 3-1 σετ.

    Η Ανόρθωση προηγείται με δύο νίκες έναντι μιας της ΑΕΛ.

    Πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα φθάσει πρώτη στις τέσσερις νίκες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, οι εισηγήσεις για αλλαγές βασικών προνοιών του σχεδίου και η στάση που τηρεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η άφιξη στην Κύπρο του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον απεσταλμένο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό Αλεξάντερ Αλεξέγιεφ, η μελέτη του ΔΗΣΥ για τη συνολική δαπάνη της λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, η αποφυλάκιση του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη ο οποίος κατηγορήθηκε γραπτώς για κατάχρηση εξουσίας και οι αλλαγές στη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ολοταχώς για τη δεύτερη φάση'' ότι δεν έχει επιτευχθεί η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού παρά την κατάθεση των θέσεών τους και ενώ τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, μένουν άλλες 11 συναντήσεις για να επιτύχουν οι δύο πλευρές αποτέλεσμα, ενώ στασιμότητα καταγράφεται και στις συζητήσεις των τεχνικών επιτροπών. Σε άλλο θέμα γράφει πως, σύμφωνα με μελέτη του ΔΗΣΥ, η συνολική δαπάνη της λύσης υπολογίζεται στα πέντε δισεκατομμύρια λίρες, από τα οποία το 1,5 εκ. θα δοθεί για αποζημιώσεις περιουσιών και τα 3,5 εκ. για την ανοικοδόμηση και την εκτέλεση έργων ανάπτυξης.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ελληνικό Υμνο και Σημαία θέλει ο ΔΗΣΥ'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η πλειοψηφία των μελών της Νομικής Επιτροπής του ΔΗΣΥ στη χθεσινή της συνεδρία αποφάσισε να εισηγηθεί όπως το ε/κ κρατίδιο, σε μια ενδεχόμενη λύση ομοσπονδίας, έχει ως σημαία και εθνικό ύμνο τα αντίστοιχα ελληνικά σύμβολα. Αλλη είδηση είναι η αποφυλάκιση του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη, ο οποίος είχε κρατηθεί στον Αστυνομικό Σταθμό Ομορφίτας για διερευνώμενη υπόθεση κατάχρησης εξουσίας και αφέθηκε ελεύθερος χθες αφού κατηγορήθηκε γραπτώς.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Πέντε αλλαγές στο σχέδιο Ανάν'' γράφει πως οι ξένοι διαμεσολαβητές έχουν αρχίσει βολιδοσκοπήσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού εισηγούμενοι πέντε αλλαγές στο υπό συζήτηση σχέδιο Ανάν: ευθυγράμμιση συνόρων με μικρότερο ποσοστό, προεδρικό συμβούλιο με δύο ψήφους, περισσότεροι Ε/Κ χωρίς όμως ψήφο, πρωτόδικο δικαστήριο, λιγότερος στρατός, μεγαλύτερο χρονοδιάγραμα. Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, που έφθασε χθες στην Κύπρο, δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα του για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου του.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Φέρνουν σύνταγμα από Τουρκία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο ''υπουργός εξωτερικών'' Σερντάρ Ντενκτάς μετέβησαν χθες στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση και την ολοκλήρωση του σχεδίου συντάγματος του τ/κ κρατιδίου που μαζί με το αντίστοιχο ε/κ θα συναποτελέσουν το νέο ομοσπονδιακό κυπριακό κράτος σε περίπτωση λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν. Για τον ίδιο λόγο, αναφέρει η εφημερίδα, μεταβαίνει αύριο στην Αγκυρα και ο Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ετοιμάζει την τελική εισήγησή του για το διορισμό νέου Ανώτατου Δικαστή στη θέση που κενώθηκε μετά την πρόσφατη ανάληψη της προεδρίας του Δικαστηρίου από τον Ανώτατο Δικαστή Χρίστο Αρτεμίδη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Προθέρμανση με ασφάλεια'' γράφει στο κύριο θέμα πως αντιπροσωπείες Ελλαδιτών και Τούρκων θα συναντηθούν αμέσως μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής που θα γίνουν στην Ελλάδα και πριν την έναρξη της τετραμερούς διάσκεψης της 22ας Μαρτίου για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στην Κύπρο μετά την πιθανή επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι δείχνει να προβληματίζεται η κυβέρνηση για το ποσό των 150.000 λιρών που θα διατεθεί στη συναυλία της Αννας Βίσση, η οποία έχει προγραμματισθεί στο πλαίσιο των εορτασμών που θα γίνουν με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου 2004.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Υπονομεύει ο Ντενκτάς'' ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έθεσε χθες, στη διάρκεια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, θέμα υπόσκαψης και φθοράς της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων από τον κ. Ντενκτάς, ο οποίος ''ροκάνισε και πάλιν το χρόνο'' για να παρουσιάσει το ''όραμά του'' για δύο λαούς στην Κύπρο, με ξεχωριστό δικαίωμα αυτοδιάθεσης και για τη δημιουργία δύο κρατών με θρησκευτική και εθνική καθαρότητα. Αλλη είδηση είναι η συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του στη Βουλή ο Πρόεδρος του νομοθετικού σώματος Δημήτρης Χριστόφιας με τον απεσταλμένο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό Αλεξάντερ Αλεξέγιεφ, ο οποίος δήλωσε πως η Ρωσία υποστηρίζει λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στο κόστος της λύσης'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ρήγμα στην κυβέρνηση σχετικά με την οικονομική δαπάνη που συνεπάγεται η λύση του Κυπριακού, μετά τις δηλώσεις δύο Υπουργών του που ανέφεραν ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο κόστος της λύσης και σε αυτό που θα καταβληθεί εάν δεν υπάρξει λύση. Οπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού θα υπάρξει ένα μεγάλο κόστος, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μη θέλουμε τη λύση. Σε άλλο θέμα γράφει για τα πολλά οδικά έργα που γίνονται στην παλιά Λευκωσία και που εντάσσονται στο πλαίσιο αναβάθμισης της εντός των τειχών πόλης.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο για το αεροδρόμιο Λευκωσίας όπου στις 1000 αρχίζει η όγδοη κατά σειρά συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)

    Σκοπός της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών είναι η διαδικασία να μην εγκλωβιστεί μέσα σε ανταλλαγή ακραίων θέσεων αλλά να γίνει ουσιαστική πάνω σε βασικά θέματα με στόχο να γίνουν οι αλλαγές που έχουν καθοριστεί, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο για τις συνομιλίες με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις (2)

    Την προσήλωσή του στο στόχο της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό μέχρι την 1ην Μαϊου υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πριν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο Λευκωσίας όπου πραγματοποιούνται οι απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ογδοη συνάντηση ---------------------------------------- Την προσήλωσή του στο στόχο της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό μέχρι την 1ην Μαϊου υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πριν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο Λευκωσίας όπου πραγματοποιούνται οι απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ερώτηση εάν προβλέπεται παράταση των συνομιλιών και μετά το Μάϊο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν μπορεί να προβλέψει τώρα. ''Εμείς έχουμε στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία και αυτός παραμένει ο στόχος μας'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε παράταση των συνομιλιών και είπε πως σκοπός του είναι ''η διαδικασία να μην εγκλωβιστεί μέσα σε ανταλλαγή ακραίων θέσεων αλλά να γίνει ουσιαστική, πάνω σε βασικά θέματα ώστε να επιτύχουμε τις αλλαγές τις οποίες από την αρχή έχουμε καθορίσει.''

    Σε ερώτηση κατά πόσο σήμερα η διαδικασία είναι ''εγκλωβισμένη'', ανέφερε πως ''υπάρχουν περιπτώσεις και ώρες που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέρχεται στο όραμά του και δεν βοηθά την ουσιαστική διαπραγμάτευση.''

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως σήμερα θα συνεχιστεί η συζήτηση των θεμάτων του πρώτου κεφαλαίου και εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχιστεί και η συζήτηση για το καθεστώς των εδαφών που θα επιστραφούν.

    Μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τη χαρακτήρισε καθόλου παραγωγική.

    ''Ο κ. Ντενκτάς βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει τις συζητήσεις για το παλιό του όραμα για δύο κράτη, δύο κυριαρχίες και τις γνωστές απαιτήσεις'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας που ''ο Τ/Κ ηγέτης πήρε βεβαίως τις απαντήσεις που ήθελε''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η τουρκική πλευρά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να προωθήσει τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Επομένως ό,τι περνούσε από το χέρι της ήταν να επαναφέρει το όραμα του κ. Ντενκτάς για δύο κράτη, δύο κυριαρχίες, δύο χωριστά καθεστώτα''.

    Σε ερώτηση αν ο Τ/Κ ηγέτης εκδηλώθηκε μετά την ανάγνωση των θέσεων της ε/κ πλευράς για τις υπό επιστροφή περιοχές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ''όχι. Ούτε αναφέρθηκε σε εκείνες. Δεν είχε καιρό να τις μελετήσει είπε''.

    Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε πως ''ο κ. ντε Σότο δεν είναι επιδιαιτητής, δεν είναι δικαστής να αποφασίζει αν αυτό είναι αποδεκτό ή όχι. Αυτή η δουλειά είναι δική μας'', ενώ επεσήμανε ότι η ε/κ πλευρά εκφράζει τις απόψεις της με σαφήνεια και πειστικότητα.

    Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να γίνουν διαπραγματεύσεις εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό είναι ένα από τα σημεία που έθεσε σήμερα, ότι δηλαδή ''με τη στάση του κ. Ντενκτάς ουσιαστικά υποσκάπτεται και φθείρεται η πρώτη φάση από τις τρεις των συνομιλιών που για μένα είναι και η πιο σημαντική''.

    ''Επρεπε τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο να έχουμε μπει σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση'', είπε ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η ε/κ πλευρά κάνει προτάσεις που κατά γενική παραδοχή είναι προτάσεις για βελτίωση του σχεδίου.

    ''Δεν επιχειρούμε να αφαιρέσουμε δικαιώματα από τους Τ/Κ αλλά να καταστήσουμε το σχέδιο πιο λειτουργικό, άρα πιο βιώσιμο προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσει η διαδικασία ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''ας μην αρχίσουμε να συζητούμε από τώρα τι θα γίνει ως το τέλος''. Οπως ανέφερε, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν στο τέλος θα κρίνει αν οι θέσεις των δύο πλευρών έχουν τόση μεγάλη απόσταση είναι δυνατόν ο λαός να εγκρίνει ένα σχέδιο που δεν θα τον ικανοποιεί.

    Ερωτηθείς για τη στάση του κ. Ανάν, είπε ''μην με ρωτάτε δεν ξέρω. Κάντε του ένα τηλεφώνημα και ρωτήστε τον''.

    Σε ερώτηση πώς απαντά ο κ. ντε Σότο στις ανησυχίες της ε/κ πλευράς επανέλαβε: ''Δεν μιλούμε για ακρόαση δικαστηρίου, αντεξετάσεις''.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Η Σημερινή'' για το κόστος της λύσης, είπε ότι δεν μπορεί να πει ότι είναι σωστοί οι αριθμοί, επισημαίνοντας πως όλα βασίζονται σε μερικές προϋποθέσεις όπως είναι ο αριθμός των ανθρώπων που θα επιστρέψουν, πόσοι θα πάρουν την περιουσίας τους και πόσοι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

    ''Είναι όλοι αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ''μπορούμε να κάνουμε εικασίες και υπολογισμούς και έτσι γίνονται οι μελέτες αλλά το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων είναι θέμα που εξετάζεται από ειδική επιτροπή, που με δική μας εισήγηση, είναι αποδεκτό αυτό, εξετάζει όλες τις οικονομικές πτυχές του σχεδίου και για την εφαρμογή και για τη λειτουργία και για την αποζημίωση ή μετακίνηση πολιτών από εκεί όπου διαμένουν τώρα και εκεί που θα κρίνει η επιτροπή ότι χρειάζονται αλλαγές στο σχέδιο θα τις κάνει''.

    ''Αυτά όλα όμως εξαρτώνται, ποια θα είναι η λύση δηλαδή να μην είναι και λύση που να μην είναι λειτουργική και θα καταρρεύσει και πρόσθετα να επέλθει και μια κατάρρευση της οικονομίας'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες --------------------------- Τον ισχυρισμό ότι η ε/κ πλευρά θέτει θέματα που είναι εκτός του σχεδίου Ανάν, προέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα μεταβεί στην Τουρκία για επαφές.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί την επιστροφή στα Ηνωμένα Εθνη των περιοχών που θα βρίσκονται υπό τη διοίκηση του ε/κ συνιστώντος κράτους αμέσως μετά την όποια συμφωνία γιατί, όπως ισχυρίστηκε, οι Ε/Κ φοβούνται ότι οι Τ/Κ θα αθετήσουν την υπόσχεσή τους για παράδοση των συγκεκριμένων εδαφών.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι δυνατό όλες οι αλλαγές που πρότεινε η τ/κ πλευρά να είναι εκτός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Ντενκτάς χαρακτήρισε τη δήλωση του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ότι όποιος απαντήσει αρνητικά στο δημοψήφισμα θα φέρει ένα απίστευτα αρνητικό και βαρύ φορτίο σε σχέση με τις αποφάσεις του για το μέλλον της Κύπρου ως «μια απαράδεκτη πίεση και απειλή» εναντίον των δύο κοινοτήτων.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ο λαός θα πάει στα δημοψηφίσματα βλέποντας τις πραγματικότητες και ευθύνη του είναι να ενημερώνει το λαό. Πρόσθεσε ότι αποδοχή του Σχεδίου Ανάν σημαίνει καταστροφή των Τ/Κ.

    Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Συνομιλίες - Αφιξη ------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν παρακολουθεί πολύ στενά τη διαδικασία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο Σερ Κίραν είπε πως η εδώ παρουσία του θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη του έντονου ενδιαφέροντος του κ. Ανάν για το Κυπριακό, και πρόσθεσε πως στόχος της σύντομης επίσκεψής του είναι να ενημερωθεί επί τόπου για την πορεία των συνομιλιών, να αξιολογήσει την κατάσταση και ακολούθως να ενημερώσει με τη σειρά του το ΓΓ του ΟΗΕ.

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του που βρίσκεται ξανά στο νησί, ο Σερ Κίραν διαβίβασε τους χαιρετισμούς και την ελπίδα του κ. Ανάν ότι ''η παρούσα διαδικασία θα καταλήξει σε λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.''

    ''Αναμφίβολα ο ΓΓ του ΟΗΕ παρακολουθεί τη διαδικασία των συνομιλιών πολύ στενά από την απόφαση της 13ης Φεβρουαρίου, γι'αυτό μου ζήτησε να έρθω εδώ και να αξιολογήσω την κατάσταση με τον Αλβαρο ντε Σότο και να ενημερώσω το ΓΓ'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η επίσκεψή του δεν υποδηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα στις συνομιλίες και εξήγησε ότι η απόφαση για επίσκεψη εκ μέρους του στην Κύπρο λήφθηκε όταν ακόμα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν στη Νέα Υόρκη.

    Αποφασίστηκε τότε, πρόσθεσε, ότι θα επισκεφθώ το νησί μια ή δύο φορές πριν την 21 Μαρτίου.

    Υπουργός Εξωτερικών - Συνομιλίες -------------------------------- Οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται πάντοτε στην Αγκυρα και η χθεσινή φάση δεν αποτελεί εξαίρεση, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να επιμένει στις πάγιες θέσεις του και συνεπώς τίποτε δεν έχει αλλάξει.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Κατάρ, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο θα μπορέσει να εξευρεθεί πριν τα δημοψηφίσματα εξωτερική οικονομική βοήθεια για στήριξη της λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι δεν έχει περιέλθει στην αντίληψή του να έχει εκφράσει θέση οποιοσδήποτε πιθανολογούμενος δωρητής.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''ποτέ δεν είχα καμμία αμφιβολία ότι οι σοβαρές αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται πάντοτε στην Αγκυρα''.

    Είπε, επίσης, ότι ''όσον αφορά την τουρκική πλευρά, οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται πάντοτε στην Αγκυρα και η σημερινή φάση δεν αποτελεί εξαίρεση''.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το κόστος της λύσης του Κυπριακού και τη διάσκεψη δωρητών, ο κ. Ιακώβου είπε πως έχει ''σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο είναι δυνατόν να εξευρεθεί τις επόμενες λίγες εβδομάδες, δηλαδή πριν από τα δημοψηφίσματα, μια τόσο σοβαρή εξωτερική βοήθεια''.

    Ερωτηθείς εάν έχουν εκφράσει ενδιαφέρον δωρητές, ο κ. Ιακώβου είπε: ''Δεν έχω υπόψη μου να έχει εκφράσει θέση οποιοσδήποτε πιθανολογούμενος δωρητής''.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον για την ευθύνη που θα φέρει η πλευρά που θα απορρίψει μιαν ενδεχόμενη συμφωνία στο δημοψήφισμα, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν'', τονίζοντας ότι η ε/κ πλευρά ''δεν μπορεί να δεχθεί τέτοιες απειλές''.

    Τάσος Γιαννίτσης - Τόμας Γουέστον ---------------------------------- Την εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη στον κυπριακό λαό και ότι το δημοψήφισμα δεν πρέπει να είναι τυπικό εξέφρασε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Τάσος Γιαννίτσης μετά τη μακράς διάρκειας συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Ο κ. Γουέστον ανέφερε πως αναχώρησε από την Κύπρο ενθαρρυμένος από το τι άκουσε σε σχέση με το τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Οι κύριοι Γιαννίτσης και Γουέστον συζήτησαν διεξοδικά τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, μετά και τις επαφές του Αμερικανού αξιωματούχου στη Λευκωσία.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση πως «βρισκόμαστε σε μία περίοδο λεπτών διαπραγματεύσεων, για αυτό δεν είναι δυνατόν να πούμε λεπτομέρειες».

    «Ορισμένες πλευρές προβαίνουν σε δηλώσεις που δεν βοηθούν τη διαδικασία. Εμείς δεν θα το κάνουμε», είπε ο κ. Γιαννίτσης.

    «Σήμερα είμαστε σε φάση που το Κυπριακό δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι σύντομα φτάνουμε σε λύση», είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ και πρόσθεσε πως τόνισε στον κ. Γουέστον ότι ''έχουμε να λύσουμε ένα δύσκολο παζλ για αυτό πρέπει να σεβαστούμε την ημερομηνία 1η Μαΐου και το κοινοτικό κεκτημένο».

    «Η λύση πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη στον κυπριακό λαό και το δημοψήφισμα δεν πρέπει να είναι τυπικό», τόνισε.

    Ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε πως «όλοι όσοι δουλέψαμε, μαζί και οι ΗΠΑ έχουμε την υποχρέωση να φτάσουμε σε πειστική, αποτελεσματική, δίκαιη και λειτουργική λύση».

    Επίσης είπε ότι ''είμαστε σε φάση όπου Ελλάδα και Τουρκία θα κληθούν να συζητήσουν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων'' και ότι ''μετά την 21 Μαρτίου θα πρέπει να δούμε τα ανοικτά ζητήματα».

    Ο κ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη βοήθεια της ΕΕ ώστε το αποτέλεσμα της λύσης να είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι αν επιτευχθεί λύση θα συμπέσει με την έναρξη μιας πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Ο κ. Γουέστον ανέφερε πως αναχώρησε από την Κύπρο ενθαρρυμένος από το τι άκουσε σε σχέση με το τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις.

    Πρόσθεσε πως δεν θα σχολιάσει τις ίδιες τις συνομιλίες συμμορφούμενος, όπως ανέφερε με το τι έχει ζητήσει ο ΓΓ.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν ανασκευάζει τις δηλώσεις που έκανε στην Κύπρο περί των δημοψηφισμάτων ο κ. Γουέστον απάντησε: «δεν είμαι βέβαιος τι μου ζητείται να ανασκευάσω'' σημειώνοντας πως συμφωνεί με το ότι η απόφαση σε ότι αφορά στα δημοψηφίσματα ανήκει στο λαό της Κύπρου και όχι σε οποιονδήποτε άλλο. ''Αυτή είναι μια απόφαση του λαού της Κύπρου'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός του χρονικού πλαισίου που έχει καθοριστεί, ο κ. Γουέστον επανέλαβε πως δεν θα συζητήσει τα όσα γίνονται στις διαπραγματεύσεις.

    Πρόσθεσε πως ''αυτό που έχουμε είναι μια συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Νέα Υόρκη και από τις τέσσερις πλευρές για ένα συγκεκριμένο τρόπο για οριστικοποίηση του σχεδίου λύσης και κατ' ακρίβεια αυτό να τεθεί για λήψη απόφασης από το λαό της Κύπρου''.

    Ο κ. Γουέστον είπε πως ανέφερε πως είναι ενθαρρυμένος μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο λόγω του ότι η συμφωνία που έγινε για επιστροφή της διαπραγματεύσεις από την πλευρά των ηγετών των δυο κοινοτήτων έχει προχωρήσει, όπως και η εργασία ''η πολύ σημαντική και ογκώδης εργασία'' των τεχνικών επιτροπών.

    Γιαννίτσης- Κυπριακό ------------------------ Στον κορυφαίο ρόλο που αναμένεται να παίξει η Ελλάδα στη λύση του Κυπριακού από τις 22 Μαρτίου, όταν θα κληθεί να συμβάλει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για διευθέτηση του προβλήματος, αναφέρθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Τάσος Γιαννίτσης, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στην Αθήνα στους διπλωματικούς συντάκτες.

    Ο κ. Γιαννίτσης εκτίμησε ότι «από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Απριλίου παίζεται η λύση του Κυπριακού'', και ότι ''η παρούσα κυβέρνηση έχει διαχειριστεί τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αισιοδοξία».

    Επίσης τόνισε ότι μετά τις εκλογές αναμένεται να συζητηθεί με την Τουρκία το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

    «Είναι μια λεπτή περίοδος κατά την οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για αυτό πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας για την ημερομηνία στόχο, που είναι η 1η Μαΐου ώστε να αποφευχθεί μια ενταγμένη Κύπρος στην ΕΕ με αδιέξοδα» είπε ο κ. Γιαννίτσης.

    Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν λυθεί το Κυπριακό μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ εμφανίστηκε αισιόδοξος.

    «Δεν μας φοβίζει το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί», είπε ο κ. Γιαννίτσης και επανέλαβε πως «ο στόχος μας είναι την 1η Μαΐου να υπάρξει λύση, για αυτό δουλεύουμε, αλλά βλέποντας τα ιστορικά δεδομένα με την αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς, εμείς έχουμε επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια».

    «Μπορούμε όμως να λύσουμε το Κυπριακό» είπε ο κ. Γιαννίτσης που παραδέχθηκε ωστόσο ότι «υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες». «Πολιτικά υπάρχει δυνατότητα αφού υπάρχει η βούληση» πρόσθεσε.

    Επεσήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο'', τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ καλό διαπραγματευτή», ενώ για τον Ραούφ Ντενκτάς είπε πως οι θέσεις του «ακυρώνουν» τα όσα συμφωνήθηκαν στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι στην περίπτωση που δεν λυθεί το Κυπριακό μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί θα συνεχιστεί η ντε φάκτο διχοτόμηση, ο εποικισμός του νησιού και η συγκέντρωση του κατοχικού στρατού και «θα ανοίξει μια περίοδος σκοτεινή από πλευράς πρωτοβουλιών».

    Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Γιαννίτσης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

    Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να διεξαχθεί σε άλλη ημερομηνία από αυτή που έχει οριστεί για την 21η Απριλίου.

    Ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία και συντονισμός με την κυπριακή κυβέρνηση, όπως επίσης και ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Ελλάδα.

    Παράλληλα «γίνεται ενημέρωση των πρεσβευτών των ξένων χωρών στην Αθήνα, των Ευρωπαίων εταίρων, των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των ΗΠΑ ώστε να γνωρίζουν όλοι πλήρως τις θέσεις μας», κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης.

    Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος απεσταλμένος ------------------------------------ Η επίσκεψη στη Λευκωσία του απεσταλμένου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό Αλεξάντερ Αλεξέγιεφ πραγματοποιείται για να τονίσει το ενδιαφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις εξελίξεις για λύση του Κυπριακού, η οποία να στηρίζεται στις βασικές αρχές της επανένωσης της Κύπρου ως διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντησή του με τον κ. Αλεξέγιεφ.

    Ο κ. Αλεξέγιεφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για λύση που να λαμβάνει υπόψη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ σημειώνοντας πως αυτό είναι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    ''Είναι ένα πολύ δύσκολο, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον του καθενός, του πληθυσμού της Κύπρου και της διεθνούς κοινότητας να εξευρεθεί μια λύση που να μπορεί να διαχειρισθεί όλα τα πιθανά προβλήματα'', δήλωσε ο Ρώσος απεσταλμένος για το Κυπριακό.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''έχουμε συμφωνήσει ότι θα βρισκόμαστε σε στενή επαφή για να υπάρχει μια αλληλοενημέρωση, επειδή η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, η Ρωσία ''σίγουρα ενδιαφέρεται να επικρατήσει πραγματική ειρήνη στην Κύπρο, σε ένα χώρο ο οποίος είναι πολύ - πολύ σημαντικός και για τη Ρωσία και βεβαίως για όλο τον κόσμο, νοουμένου ότι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι πολύ νευραλγικό γεωγραφικά και πολιτικά - ιστορικά''.

    Ο κ. Αλεξέγιεφ είπε πως ''τώρα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για αναζήτηση μιας πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο'', προσθέτοντας πως ''λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις περιστάσεις χρησιμοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες για ανταλλαγή απόψεων επί αυτών των εξαιρετικά σημαντικών θεμάτων με τις δυο πλευρές''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που είχε σήμερα να συναντηθεί ''με έναν πολύ οικείο φίλο'', όπως χαρακτήρισε τον εκπρόσωπο της ρωσικής ομοσπονδίας.

    ''Τα αισθήματά μου απέναντι στη Ρωσία τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά'', είπε ο κ. Χριστόφιας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι αυτά ''είναι πάνω από φιλικά αισθήματα και στηρίζονται σε πάρα πολλούς παράγοντες, παραδόσεις μεταξύ των χωρών μας, φιλικότατες, αδελφικές παραδόσεις οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στη διάρκεια όλης της πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση και τώρα που συνεχιστής είναι η Ρωσική Ομοσπονδία''.

    Οι σχέσεις αυτές, είπε ο κ. Χριστόφιας, είναι ''σχέσεις αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού, γιατί όποτε είχαμε δυσκολίες νοιώθαμε το πολύ - πολύ βοηθητικό χέρι της Σοβιετικής Ενωσης και της Ρωσίας δίπλα μας''.

    ''Η επίσκεψη του κ. Αλεξέγιεφ τούτες τις ημέρες εδώ'', συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''είναι πολύ σημαντική, γιατί ακριβώς θέλει να τονίσει το ενδιαφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις εξελίξεις, για λύση του Κυπριακού, η οποία να στηρίζεται σε κάποιες βασικές αρχές''.

    Οι αρχές αυτές, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, είναι αυτές της ''επανένωσης της Κύπρου, της λύσης διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με βάση τη συζήτηση για το σχέδιο του ΓΓ, η οποία όμως να καταλήγει σε επανένωση της χώρας, σε μια ενωμένη Κύπρο στην οποία Ε/Κ και Τ/Κ θα μπορέσουν να ζήσουν μαζί ειρηνικά και να κτίσουν το κοινό τους μέλλον''.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι με πολύ μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνει για άλλη μια φορά πως ''η Ρωσική Ομοσπονδία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στέκεται στο πλευρό μας στην προσπάθειά μας για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συζητώντας πάνω στο σχέδιο του ΓΓ ''.

    Πατ Κοξ - Τουρκική Εθνοσυνέλευση ------------------------------- Τη θέση ότι η διευθέτηση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας διατύπωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, σε ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αγκυρα.

    Ο κ. Κοξ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν και είπε πως εάν οι ηγέτες των δύο πλευρών στην Κύπρο και των δύο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας) φθάσουν σε συμφωνία επί των βασικών αρχών της λύσης, οι Τ/Κ θα συμμετάσχουν στην Ευρωβουλή και στα όργανα της ΕΕ από το Μάιο του 2004 και η τουρκική γλώσσα θα αποτελέσει γλώσσα της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Εκστρατεία ενημέρωσης --------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε χθες την απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή μιας συντονισμένης εκστρατείας ενημέρωσης του Κύπριου πολίτη για μια σωρεία θεμάτων που σχετίζονται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ένταξη ''αναπόφευκτα επιβάλλει πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε ως άτομα, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, πολίτες''.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την ΕΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η πρώτη φάση της εκστρατείας που θα διαρκέσει έξι μήνες, θα γίνει με την ενεργό συμμετοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία θα τύχουν μόνο συμβολικής οικονομικής ενίσχυσης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η εκστρατεία περιλαμβάνει τη δημιουργία εβδομαδιαίων τηλεοπτικών προγραμμάτων στα οποία προσκεκλημένοι ειδικοί θα αναλύουν τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν και τις πρόνοιες του κοινοτικού κεκτημένου και θα απαντούν σε ερωτήσεις είτε των φιλοξενουμένων στο πρόγραμμα είτε του ακροατηρίου.

    Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενημερωτικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκύπριας εμβέλειας.

    Οι σταθμοί αυτοί, όπως είπε, θα παρουσιάζουν ένα ειδικό πρόγραμμα κάθε εβδομάδα, αλλά θα περιλαμβάνουν και στις πρωινές, μεσημβρινές ή βραδινές ενημερωτικές εκπομπές τους, κυρίως υπό τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, θέματα σχετικά με την εναρμόνιση. Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών θα είναι τουλάχιστον 90 λεπτά την εβδομάδα.

    Πρόσθεσε ότι οι καθημερινές εφημερίδες θα δημοσιεύουν κάθε εβδομάδα, κυρίως υπό τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, κείμενα για διάφορες πτυχές της εναρμόνισης.

    Ο κ. Χρυστοστομίδης είπε ότι θα αποσταλούν σ όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την ένταξη, στα οποία θα αναφέρονται επίσης οι τόποι ή οι ιστοσελίδες από τις οποίες οι πολίτες μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερες πληροφορίες.

    Είπε ότι την προσπάθεια αυτή υποστηρίζει ενεργά η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια ανάλογα φυλλάδια να αποσταλούν και μέσω άλλων ημικρατικών οργανισμών.

    Πρόσθεσε ότι πολλές πληροφορίες θα παρέχονται και μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), www.moi.gov.cy/piο, αλλά και ειδικών ιστοσελίδων, όπως εκείνη του Γραφείου του Συντονιστή Εναρμόνισης που αρχίζει σήμερα τη λειτουργία της.

    Είπε επίσης ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να φιλοξενηθούν ανάλογες πληροφορίες και από άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα συνεχιστεί επίσης η διοργάνωση σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ενημερώσουν μια μεγάλη σειρά επαγγελματικών, αγροτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Σημείωσε ότι θα εκδοθεί από το ΓΤΠ μεγάλος αριθμός φυλλαδίων και βιβλιαρίων, τα οποία ετοιμάζουν Υπουργεία και Τμήματα για συγκεκριμένες πτυχές της εναρμόνισης.

    Οπως είπε, το ΓΤΠ έχει κυκλοφορήσει σε 35.000 αντίτυπα ένα πολύ εύχρηστο ενημερωτικό βιβλιαράκι με τίτλο «Η Κύπρος στην Ευρώπη των πολιτών Δικαιώματα και υποχρεώσεις».

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για διαφώτιση των πολιτών αναφορικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν, λόγω της ένταξης που διεξάγουν διάφοροι φορείς, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στον τομέα της διαφώτισης του αγροτικού κόσμου, με φυλλάδια και μεγάλο αριθμό συγκεντρώσεων, και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, που οργάνωσε σειρά από ανάλογες εκδηλώσεις.

    Συντονιστής - ΕΕ - Εκστρατεία ενημέρωσης ---------------------------------------- Η ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ένα τυπικό θέμα ούτε ένα ζήτημα διαφήμισης αλλά η ουσία, η οποία ''είναι αλληλένδετη με την ίδια την έννοια της ένταξης'' της Κύπρου στην Ενωση, δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας ότι η ένταξή ''θα σημάνει τη μεγαλύτερη αλλαγή που συνέβη στην κοινωνία μας, στον τρόπο διακυβέρνησης, στη ζωή του καθενός από μας''.

    Μιλώντας σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη η έναρξη εξάμηνης εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την ΕΕ που θα γίνει με την ενεργό συμμετοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι στόχος της εκστρατείας είναι ''η δημιουργία σωστής προσέγγισης της έννοιας της ένταξής μας στην ΕΕ'', προσθέτοντας ότι ''θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται μόνο αν εργαζόμαστε σωστά και μόνο αν γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές οι ευκαιρίες''.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου ανακοίνωσε και τη λειτουργία από σήμερα της ιστοσελίδας του Συντονιστικού Γραφείου με τη διεύθυνση www.eu-coordinator.gov.cy, στην οποία θα περιλαμβάνονται πληροφορίες για την ΕΕ αλλά και ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που γίνονται από διάφορους φορείς.

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης είπε ότι ένα άλλο κεντρικό σημείο της εκστρατείας ενημέρωσης είναι ότι δεν είναι αποκλειστική υπόθεση της κυβέρνησης αλλά χρειάζεται η συνεργασία με τα ΜΜΕ, τις οργανώσεις, τα κέντρα πληροφοριών ευρωπαϊκών χωρών, προσθέτοντας ότι ''μόνο με την εμπλοκή όλων αυτών των παραγόντων θα μπορούσε να γίνει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση του λαού''.

    Πρόσθεσε ότι η ενημερωτική εξόρμηση αποσκοπεί τόσο στη συγκέντρωση και γνωστοποίηση όλων των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται από την κυβέρνηση, ανεξάρτητους θεσμούς ή υπηρεσίες, οργανώσεις ή και άτομα όσο και στο να φέρει τον πολίτη σ επαφή με την ίδια την πηγή των πληροφοριών στην Κύπρο και τις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ) και την εταιρεία ELIROS προσφέρουν πληροφόρηση για τα 1.000 προγράμματα της ΕΕ, τον τρόπο υποβολής αιτήσεων, τις διαδικασίες και όλες τις νέες προσφορές, προσθέτοντας ότι ''ένας μεγάλος αριθμός Κυπρίων άρχισε να ενδιαφέρεται και να εγγράφεται συνδρομητής σε αυτή την παροχή υπηρεσιών''.

    Αναφέρθηκε επίσης στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται από Υπουργεία και διάφορους φορείς για την ενημέρωση του πολίτη για ό,τι έχει σχέση με την ΕΕ και σημείωσε ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών έχει εκτυπώσει πολλά φυλλάδια που καλύπτουν όλες τις ομάδες των πολιτών.

    ''Είναι εξαιρετικά μεγάλη η προσπάθεια που αναπτύσσεται'' για την ενημέρωση του πολίτη και αφορά πολλές επαγγελματικές ομάδες και απλούς πολίτες, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας ότι ''μέσα από ένα συντονισμό ενός επιτελείου που θα παρακολουθεί την όλη υπόθεση της διαφώτισης θα μπορούμε να δίνουμε μια συνολική πληροφόρηση''.

    Ο σύμβουλος της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Τζορτζ Κάνιγκαμ, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του σε αυτό το σημαντικό γεγονός, είπε ότι ενώ η κυβερνητική εκστρατεία για ενημέρωση του Κύπριου πολίτη γίνεται κυρίως μέσω των ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει και διανέμει μεγάλο αριθμό εντύπου υλικού για ενημέρωση του Κύπριου σε σχέση με την ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται προς αυτό τον σκοπό και με το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο και άλλους οργανισμούς.

    Ο κ. Κάνιγκαμ είπε ότι μεταξύ άλλων 10.000 έντυπα της Επιτροπής στην ελληνική γλώσσα έχουν διανεμηθεί παγκυπρίως από το ταχυδρομείο και 30.000 έντυπα στην τουρκική γλώσσα έχουν διανεμηθεί στο κατεχόμενο τμήμα μέσω των τ/κ εφημερίδων.

    Ερωτηθείς για το κόστος ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο στην οποία γίνεται αισθητό το κόστος ένταξης, προσθέτοντας ότι ''από την 1η Μαϊου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και τα ωφελήματα από την ΕΕ''.

    ''Το σίγουρο'', συνέχισε, ''είναι ότι δεν θα γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, αντίθετα αν πάρουμε το προηγούμενο όλων των άλλων χωρών που εντάχθηκαν στην ΕΕ δεν υπάρχει χώρα που βλάφτηκε από την ένταξη, αντίθετα σημείωσαν τεράστια πρόοδο''.

    ''Η ΕΕ έχει ευκαιρίες και υποχρεώσεις'', είπε ο Συντονιστής, προσθέτοντας ότι ''δεν πρόκειται να έρθει η ΕΕ να μας δίνει επιταγές προς αντίκρισμα, αλλά θα μας δώσει ευκαιρίες για την ανάπτυξη, εάν έχουμε σχέδια, προγράμματα, όραμα για τον τόπο μας τότε θα είναι δυνατό να βρούμε υποστήριξη μέσα από τις ευρύτερες χρηματοδοτήσεις της ΕΕ''.

    Σημείωσε ότι με το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης ''γίνεται ανάπλαση της Κύπρου ολόκληρης''.

    Σε ερώτηση εάν θα αλλάξει η ενημέρωση του Κύπριου πολίτη για την ΕΕ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ συνεχίζεται και ανάλογα με τις εξελίξεις θα δούμε πως προσαρμόζονται διάφορα πράγματα στην πορεία''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα αξιοποιηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση η έκθεση του ξένου εμπειρογνώμονα για την εκστρατεία ενημέρωσης του Κύπριου πολίτη για την ΕΕ, ο κ. Χρυστοστομίδης είπε ότι η έκθεση έχει ληφθεί υπόψη, ξεκινούμε με αυτό το πρόγραμμα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι ''και όλες οι άλλες εισηγήσεις λαμβάνονται υπόψη για την πληρέστερη ενημέρωση του πολίτη''.

    Υπουργός Εργασίας - Βρυξέλλες -------------------------------- Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου.

    Υπουργός Παιδείας - Εκπαίδευση - Συμφωνία -------------------------------------------- Υπογράφηκε χθες συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ολλανδίας.

    Η συμφωνία συνεργασίας αφορά τη δευτεροβάθμια και ανώτερη τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση, ειδικότερα σε σχέση με την αγορά εργασίας, καθώς και την επιστήμη της τεχνολογίας της πληροφορικής και της επικοινωνίας στην εκπαίδευση.

    Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη συμφωνία υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και εκ μέρους της Ολλανδικής Κυβέρνησης ο Πρεσβευτής της Ολλανδίας στην Κύπρο Μ.Ε.C. Gevers.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κώστας Μόντης ------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο του μεγάλου ποιητή του Ελληνισμού Κώστα Μόντη.

    Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει: ''Ο ποιητής μας έφυγε. Αλλά η ποίησή του θα μένει και θα διαρκεί, ως κορυφαία ώρα των Κυπριακών Γραμμάτων και ως λαμπρή σελίδα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

    Ο Κώστας Μόντης διέστειλε με το έργο και την προσφορά του τα σύνορα του μικρού νησιού μας και εξέφρασε με τους φορτισμένους από νόημα και συναίσθημα στίχους του τον Ελληνα άνθρωπο και τον πολίτη του κόσμου.

    Η Κύπρος τον ευγνωμονεί. Και η πολιτεία και ο κόσμος της πικραμένης πατρίδας μας υποκλίνονται στο μεγάλο ποιητή, που πεθαίνοντας μένει αθάνατος''.

    EE - Aνεργία - Ιανουάριος - Κύπρος ------------------------------------- Στο 4,7% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2004 έναντι 8% στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον ίδιο μήνα. Η Κύπρος έχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των προσχωρουσών χωρών και την πέμπτη καλύτερη στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν στην Κύπρο 4,3% και στις γυναίκες 5,3%.

    Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ανεργία κυμάνθηκε τον Ιανουάριο 2004 στο 8% του ενεργού πληθυσμού, παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με το Δεκέμβριο 2003. Στις χώρες της ευρωζώνης η μέση ανεργία ήταν 8,8% τον Ιανουάριο του 2004.

    Υψηλά ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών, όπου ο μέσος όρος ανεργίας φτάνει το 15,4% και στις χώρες της Ευρωζώνης το 16,7%. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους είχε η Ιταλία και η Ελλάδα με 26,5% ενώ την καλύτερη επίδοση είχε η Ολλανδία με 7,0%.

    Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη ---------------------------- Με κινητήριο μοχλό ανόδου της αγοράς τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση νέα κέρδη σε ποσοστό 0,62%, κλείνοντας στις 89 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 961 χιλιάδες λίρες, με τους τραπεζικούς τίτλους να απορροφούν τα 2/3 σχεδόν του τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,72% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 383,24 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - 5η αγωνιστική -------------------------------------- Εξι αγώνες διεξάγονται σήμερα για την 5η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Πρόκειται για τους αγώνες Νέας Σαλαμίνας - ΑΕΛ, Αθλητικής Ενωσης Πάφου - ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα - Ενωσης Νέων Παραλιμνίου, Εθνικού Αχνας -ΑΣΙΛ, Αλκής - Ομόνοιας και Ολυμπιακούς - Ερμή.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3:30 το απόγευμα εκτός από την αναμέτρηση του Απόλλωνα με την Ενωση στο Τσίρειο που αρχίζει στις 7 το βράδυ.

    Πετόσφαιρα Γυναικών ----------------------- Για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας Γυναικών, η ΑΕΛ νίκησε εκτός έδρας την Ανόρθωση με 3-1 σετ.

    Η Ανόρθωση προηγείται με δύο νίκες έναντι μιας της ΑΕΛ.

    [10] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δυνατό να μην ολοκληρωθούν μέχρι την 1ην Μαϊου, δήλωσε αργά ψες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν πιστεύει αυτούς που υποστηρίζουν ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, σε δηλώσεις του στον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Μπαϊράκ είπε πως θα καλέσει τους Τ/Κ να καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν πετύχει να επιφέρει αλλαγές, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν πιστεύει στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    [11] (Κ) Ρώσος απεσταλμένος - Κυπριακό - Δηλώσεις

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρντμεντ - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ θεωρούν πολύ σημαντικές τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, που άρχισαν τον περασμένο μήνα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα από κοντά και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να εργαστούν σκληρά ώστε να καταστεί δυνατό να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης (1)

    Κατά τη σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού συζητήθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, και το ζήτημα που αφορά το καθεστώς των εδαφών που θα επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της τρίωρης συνάντησής του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Είπε πως συζητήθηκε η πρόταση της ε/κ πλευράς όπως τεθούν αυτές οι περιοχές υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

    [14] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7017            1,7119
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0706            2,0830
    Λίρα Αγγλίας                     1,1282            1,1349
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,2272        230,0530
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7633          2,7854
    Δολάριο Καναδά                     2,8001          2,8225
    Κορώνα Δανίας                     12,6683         12,7696
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,7589         14,8769
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7296         15,8554
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6881          2,7096
    
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Οι έντονες πιέσεις που δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι είχαν ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να επιστρέψει στο επίπεδο των 87 μονάδων. Με τον τραπεζικό τομέα να πρωταγωνιστεί στην πτώση της αγοράς με απώλειες σε ποσοστό 1,8%, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,36%, κλείνοντας στις 87,79 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 673 χιλιάδες λίρες, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν τα 2/3 περίπου του τζίρου.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,79  (-1,36)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    673.736
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    493.553    376,80  (-1,68)
    FTSE Med 100 **                             6.434,93  ( 0,81)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    439.806    109,19  (-1,76)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     30.901     75,26  (-1,57)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.374     16,77  (-2,27)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      8.415     57,58  (-0,43)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.149     61,64  ( 1,35)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     25.865     24,29  (-1,22)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     33.592     70,87  (-0,48)
    Ετ. Πληροφορικής              £     13.690      3,24  (-1,22)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     23.260     10,65  (-2,92)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      3.201     11,10  (-1,16)
    Ξενοδοχεία                    £      3.973     36,51  (-1,11)
    Αλλες Εταιρείες               £     36.011     71,64  (-0,83)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Πρόεδρος EUMC - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο αρχίζει αύριο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUMC), Στρατηγός Gustav Hagglund.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Ιράκ - Πακιστάν - Επιθέσεις

    Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις εναντίον σιιτών μουσουλμάνων στο Ιράκ και στο Πακιστάν που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ανθρωπίνων ζωών.

    [20] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ναρκωτικά - Εθνική Στρατηγική

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρέντεργκαστ

    Συνάντηση μιας ώρας είχε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Πρέντεργκαστ περιορίστηκε να πει ότι είχε μια ''πολύ καλή συνάντηση εργασίας'' με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [22] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες (2)

    O T/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά έκανε ότι ήταν δυνατό στις συνομιλίες για το Κυπριακό και πρότεινε εναλλακτικές ιδέες αλλά η ε/κ πλευρά τα απέρριψε όλα και δεν πρότεινε οποιεσδήποτε επιλογές, κατά την έκφρασή του.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Ντενκτάς κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι καθυστερεί τη διαδικασία των συνομιλιών.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ

    Το μήνυμα ότι η ε/κ πλευρά δεν παίζει ''παιχνίδια τακτικής'', επιθυμεί ειλικρινά λύση καθώς και να επιτευχθούν οι αλλαγές εκείνες στο σχέδιο Ανάν που να οδηγούν σε καλύτερη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους, μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από 45λεπτη συνάντηση με τον κ. Πρέντεργκαστ, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι υποστήριξε ''ένθερμα την ανάγκη για αλλαγές πάνω στα ζητήματα που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος''.

    [24] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αποτελέσματα

    Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι πέντε από τους έξι σημερινούς ποδοσφαιρικούς αγώνες για την 5η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου.

    Τα αποτελέσματα είναι: Νέα Σαλαμίνα ΑΕΛ 2 - 2, Αθλητική Ενωση Πάφου ΑΠΟΕΛ 1 - 3, Εθνικός Αχνας ΑΣΙΛ 5 - 1, Αλκή - Ομόνοια 1 4 και Ολυμπιακός Ερμής 3 - 2.

    [25] (Κ) Γκιουλ - Στρο - Κυπριακό

    [26] (Κ) Ντενκτάς - Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ

    Πολύ καλή χαρακτήρισε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ.

    [27] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - ΑΑΕΙ - Παράταση υποβολής αιτήσεων

    [28] (Κ) Σύριοι βουλευτές - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνουν αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη Σύριοι βουλευτές, μέλη της Ομάδας Φιλίας Συρίας Κύπρου στη Λαϊκή Συνέλευση της Συρίας, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Προέδρου της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας με τη Συρία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νίκου Αναστασιάδη.

    [29] (Κ) Τουρκία - Στρο - Κυπριακό


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 3 March 2004 - 18:49:27 UTC