Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελλάδα - ΕΕ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Καραμανλής - Φερχόιγκεν - Σολάνα - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Βρυξέλλες - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Πατ Κοξ
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Μπούργκενστοκ - Εγγραφο ΗΕ - Δημοψήφισμα
  • [07] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
  • [08] (Κ) Βρυξέλλες - ΗΕ - Εγγραφο - Ε/κ, Τ/κ πλευρά
  • [09] (Κ) Βρυξέλλες - ΗΕ - Εγγραφο - Ε/κ, Τ/κ πλευρά (Ορθή επανάληψη)
  • [10] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ρώσος απεσταλμένος - Επαφές
  • [11] (Κ) Βρυξέλλες - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Ομιλία - Κύπρος
  • [12] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [13] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Συμπεράσματα
  • [14] (Κ) Μπούργκενστοκ - Εκπρόσωπος - Δήλωση
  • [15] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Συμπεράσματα - ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
  • [16] (Κ) Βρυξέλλες - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Ανάν - Σχέδιο 4 - Ανταπόκριση ''Ανατολή''
  • [18] (Κ) Βρυξέλλες - Πατ Κοξ - Κύπρος - ΕΕ - Πρωτόκολλα
  • [19] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ηνωμένα Εθνη - Εγγραφο
  • [20] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Βρυξέλλες
  • [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες
  • [23] (Κ) Δικοινοτικό Φόρουμ - Κυπριακό - Εκδήλωση
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Συνομιλίες - Εγγραφο
  • [25] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πολιτικοί αρχηγοί - Συνομιλίες
  • [26] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Ηνωμένα Εθνη - Εγγραφα
  • [27] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Καραμανλής
  • [28] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παρέμβαση
  • [29] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Απασχόληση
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή στην Ελβετία
  • [31] (Κ) Απόδημοι Αυστραλίας - Διακήρυξη - Κυπριακό
  • [32] (Κ) Αυστραλία - Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Κυπριακό
  • [33] (Κ) Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης - Κίνα και Ταϊμπέι οι νικητές
  • [34] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο - Δείπνο
  • [35] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [36] (Κ) Μπούργκενστοκ - Τουρκικές πηγές - Εγγραφο - Ελλειψη προόδου

  • [01] (Κ) Ελλάδα - ΕΕ - Κυπριακό

    Η Ελλάδα δίνει μάχη ώστε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών να περιληφθεί η θέση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση, με μεγάλα εμπόδια και έντονες αντιδράσεις, και η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες, σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Αναφορικά με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι διπλωματικές πηγές επεσήμαναν πως αυτά αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία εκφράζουν τις απόψεις τους, γίνεται συζήτηση και υπάρχει κατάληξη σε συγκεκριμένο κείμενο.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για μια τελική συμφωνία μέχρι το τέλος του μηνός, η προσπάθεια Κύπρου και Ελλάδας για αποτροπή της τουρκικής απαίτησης για μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και η δημοσιογραφική διάσκεψη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η συνέντευξη του Γερμανού Επίτροπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στο ''Ρόιτερς'' για το Κυπριακό, η τοποθέτηση της Λευκωσίας στη φόρμουλα που προωθήθηκε από ΟΗΕ και ΕΕ για τις παρεκκλίσεις που ζητά η τουρκική πλευρά, οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη, το εργασιακό περιβάλλον σε περίπτωση λύσης, η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Πάνε για συμφωνία τα Ηνωμένα Εθνη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η υπογραφή του τελικού κειμένου στην Ελβετία από τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων παραμένει μέσα στους στόχους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος δεν αποκλείεται να μεταβεί στην Ελβετία το Σαββατοκύριακο με ένα προκαταρκτικό κείμενο στο χέρι, επί του οποίου θα διεξαχθούν οι τελικές διαπραγματεύσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ούτε και η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι προσοδοφόρα για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου σε σύγκριση με τις χρονιές πριν το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Ο Τάσσος ζήτησε αναπροσαρμογές'' γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο επιχειρεί μέσω δείπνων να δημιουργήσει κινητικότητα στο Κυπριακό στο Μπούργκενστοκ και να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που προκλήθηκε μετά την αποτυχία του να συγκαλέσει τετραμερή. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε χθες έγγραφο 250 σελίδων που συνοψίστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο σε 40 σελίδες και δόθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στο κ. ντε Σότο. Σε άλλο θέμα προβάλλει δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή ότι στόχος του είναι η επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Η δέσμη αλλαγών στο σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι ουσιαστική διαφοροποίηση του σχεδίου Ανάν συνιστούν οι αλλαγές που επεξεργάζεται εντατικά η ομάδα ντε Σότο και οι οποίες θα πέσουν στο τραπέζι με την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ στη Λουκέρνη. Προσθέτει ότι η δέσμη αλλαγών επιχειρεί να ικανοποιήσει τα αίτημα της Τουρκίας για μόνιμες παρεκκλίσεις προσφέροντας ανταλλάγματα και στην ε/κ πλευρά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το εργασιακό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί από μια ενδεχόμενη λύση προβληματίζει το Υπουργείο Εργασίας και προσθέτει ότι έχει αρχίσει διάλογος της ε/κ πλευράς με τα Ηνωμένα Εθνη και αναφέρει ότι παρόμοιος διάλογος άρχισε και με την άλλη πλευρά.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Διπλωματία...των δείπνων'' ότι τη διπλωματία...των δείπνων εφαρμόζουν τα Ηνωμένη Εθνη και ο Αλβαρο ντε Σότο στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, προκειμένου να σπάσουν τον πάγο που υπάρχει μεταξύ των μερών και να καλλιεργήσουν το έδαφος για μια τελική συμφωνία μέχρι τα τέλη του μήνα. Αλλού αναφέρει ότι η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας άρχισε χθες το μεσημέρι, στις 12.00 με την παραδοσιακή τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ολοι στο χορό των πιέσεων'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Αλβαρο ντε Σότο κινείται έντονα στο παρασκήνιο ζητώντας την υστάτη ενισχύσεις από τρίτους για να πιεσθούν οι πλευρές και να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος αυτής της διαδικασίας. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ εάν δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, σημείωσε ξένος διπλωμάτης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι αρνητική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ''Φ'', η τοποθέτηση της Λευκωσίας στη φόρμουλα που προωθήθηκε από ΟΗΕ και ΕΕ προς ικανοποίηση των τουρκικών θέσεων επί του μείζονος θέματος των παρεκκλίσεων.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Αδιανόητες οι μόνιμες παρεκκλίσεις'' γράφει ότι σκληρή μάχη δίνουν Κύπρος και Ελλάδα για να αποτρέψουν την ικανοποίηση της απαράδεκτης τουρκικής απαίτησης για μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές οικοδόμησης της ΕΕ. Αλλού αναφέρει ότι ο Γερμανός Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν κατηγόρησε τον Τ/Κ ηγέτη ότι απέτυχε να αδράξει την ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και τόνισε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έχει παύσει να εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Τ/Κ. Σε συνέντευξη στο ''Ρόιτερς'', ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι τώρα είναι πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές να επιτευχθεί συμφωνία για επανένωση της Κύπρου πριν από την εισδοχή της στην ΕΕ την 1η Μαϊου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''οι διαφωνίες συνεχίζονται με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες'' γράφει ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία περίμεναν χθες βράδυ νέα από τις Βρυξέλλες ως κλειδί συνδεδεμένο με τις συνομιλίες που μετακινήθηκαν χθες στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλού αναφέρει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών στην Ελβετία, κατηγόρησε χθες την ελληνική και ε/κ πλευρά ότι χρονοτριβούν στις διαπραγματεύσεις.

    [03] (Κ) Καραμανλής - Φερχόιγκεν - Σολάνα - Κυπριακό

    Συναντήσεις με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Μετά τις συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις.

    [04] (Κ) Βρυξέλλες - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Πατ Κοξ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συμμετέχει, μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ηνωμένα Εθνη - ΕΕ - Εγγραφο - Παρεκκλίσεις - Τουρκική πλευρά ------------------------------------------------------------ Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ετοιμάσει έγγραφο το οποίο επεξεργάζεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που αφορά τις παρεκκλίσεις που ζητά η τουρκική πλευρά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν στο ΚΥΠΕ.

    Το έγγραφο αυτό θα επιστραφεί στα Ηνωμένα Εθνη για να τεθεί στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Ελβετία. Στο μεταξύ, όμως, το έγγραφο έχει διαρρεύσει προς την τουρκική πλευρά, πράξη που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να ικανοποιηθεί η Αγκυρα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έγγραφο θα ονομαστεί «πράξη προσαρμογής» και θα ενσωματωθεί στο Πρωτόκολλο 10 με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρείται πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, και στη συνέχεια θα ενισχυθεί και από ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Η «πράξη προσαρμογής» θα περιέχει μη μόνιμες παρεκκλίσεις ή «ρήτρες», οι οποίες θα παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο που να μοιάζουν με μόνιμες, αφού δεν θα διευκρινίζεται οποιαδήποτε μεταβατική περίοδος.

    Η ε/κ πλευρά δεν δέχεται τις μόνιμες παρεκκλίσεις ούτε τη διαφοροποίηση της Κύπρου από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, δεν έχει ζητηθεί η άποψη της ε/κ πλευράς.

    Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές στο ΚΥΠΕ, το έγγραφο έχει διαρρεύσει προς την τουρκική πλευρά, σε μιαν προσπάθεια να ικανοποιηθεί η Αγκυρα.

    Οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι η άποψη της ε/κ πλευράς θα ζητηθεί στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όταν πια θα έχει οριστικοποιηθεί και θα τεθεί στις ενδιαφερόμενες πλευρές για αποδοχή ή απόρριψη.

    Εξάλλου, διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η Ελλάδα δίνει μάχη ώστε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών να περιληφθεί η θέση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση, με μεγάλα εμπόδια και έντονες αντιδράσεις και η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες, σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Οσον αφορά το Κυπριακό και τις συνομιλίες που διεξάγονται στην Ελβετία, οι πηγές επεσήμαναν πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

    Είπαν πως το Κυπριακό διέρχεται πολύ δύσκολη φάση, υπάρχουν μεγάλα εμπόδια και έντονες αντιδράσεις, και η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, σε συνεργασία και συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Οσον αφορά την τουρκική αξίωση για μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι πηγές ανέφεραν πως η Ελλάδα έχει προβεί σε πολλές ενέργειες προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπουργούς χωρών μελών της Ενωσης, καθώς και του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερικών Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

    Οι πηγές πρόσθεσαν ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις τόσο από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι όσο και από τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι είναι αδιανόητες για την ΕΕ οι οποιεσδήποτε μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ωστόσο, οι πηγές είπαν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν προσπάθειες να ικανοποιηθούν οι τουρκικές απαιτήσεις, σημειώνοντας ότι είναι κατανοητό η Αγκυρα να επιθυμεί κάποιες διαβεβαιώσεις ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι τρωτή σε μία δικαστική προσφυγή.

    Μπούργκενστοκ - Αλβαρο ντε Σότο - Διάσκεψη Τύπου ------------------------------------------------ Μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό είναι τώρα πιο κοντά από ότι ήταν ποτέ άλλοτε κατά τα τελευταία 30 χρόνια, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος είπε ακόμα πως έχουν ξεκινήσει οι ουσιαστικές συνομιλίες.

    ''Βρισκόμαστε σε απόσταση βολής'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. ντε Σότο μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε για την πορεία των συνομιλιών που διεξάγονται στο ελβετικό θέρετρο υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Εξέφρασε την ελπίδα πως είναι δυνατό να υπάρξει ένα κείμενο συμφωνημένο από τα μέρη, το οποίο να τεθεί στα δημοψηφίσματα και υπογράμμισε πως ''γι'αυτό αγωνιζόμαστε''.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης είπε πως θα προκύψει ένα καινούργιο κείμενο από τις συνομιλίες, οι οποίες, όπως εξήγησε, πραγματοποιούνται κατά το πλείστον σε διμερές επίπεδο και με τους αξιωματούχους των ΗΕ να πραγματοποιούν ένα πήγαινε-έλα ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη, να συλλέγουν απόψεις, εκτιμήσεις και ιδέες που διαμορφώνουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται αποδεκτές από όλες τις πλευρές.

    Είπε ακόμα πως θα ήταν καλύτερο εάν υπήρχε περισσότερος χρόνος ώστε ο κυπριακός λαός να είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί όσο το δυνατό καλύτερα για το περιεχόμενο του σχεδίου που θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

    Ερωτηθείς εάν έχουν ήδη αρχίσει οι ουσιαστικές συνομιλίες, ο Περουβιανός διπλωμάτης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως το κείμενο που θα προκύψει από την προσπάθεια που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη θα είναι σίγουρα ένα καινούργιο κείμενο και πως ''θα ήταν καλό εάν είχαμε περισσότερο χρόνο'', μέχρι τα δημοψηφίσματα.

    Ο κ. ντε Σότο δεν απέκλεισε την πιθανότητα αλλαγής της ημερομηνίας για τα δημοψηφίσματα, σημειώνοντας πως ''το να επιλεγεί η σωστή ημερομηνία ήταν ένα δύσκολο θέμα και δεν θέλω να αποκλείσω την πιθανότητα ότι μπορεί αυτή να παρεκκλίνει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση''.

    Ερωτηθείς εάν ο ΓΓ έρχεται στο Μπούργκενστοκ για να ολοκληρώσει το κείμενο του σχεδίου του, ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέρη θα συμφωνήσουν πάνω σε ένα κείμενο και ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να το ολοκληρώσει ο ΓΓ.

    Ερωτηθείς για την πιθανότητα αυτός ή ο ΓΓ να καλέσουν τα μέρη να υπογράψουν κάτι πριν φύγουν από το Μπούργκενστοκ., ο κ. ντε Σότο απάντησε ''ίσως, αυτό είναι μια πιθανότητα''.

    ''Απλά δεν θέλω να αποκλείσω τίποτε. Αυτή είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, είναι δύσκολο να μιλήσει κάποιος συγκεκριμένα ,'' ανέφερε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως τα μέρη θα αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους από τη στιγμή που το κείμενο ολοκληρωθεί.

    ''Όταν δείτε το σχέδιο όπως είναι τώρα, θα δείτε ότι αφορά συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα μέρη, οι πιο αξιοσημείωτες από τις οποίες είναι να τεθεί αυτό το κείμενο σε δημοψήφισμα. Επίσης αφορά τις δεσμεύσεις των εγγυητριών δυνάμεων. Πρέπει μέχρι τις 9 Απριλίου, για παράδειγμα, πρώτα από όλα να δώσουν εξουσιοδότηση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς για το θέμα των μόνιμων παρεκκλίσεων από το κεκτημένο, που απαιτεί η τουρκική πλευρά, ανέφερε πως το θέμα του κατά πόσο είναι δυνατό να υπάρξουν παρεκκλίσεις από το κεκτημένο βρίσκεται υπό συζήτηση.

    ''Υπάρχουν ορισμένες παρεκκλίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο όπως είναι αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ένα θέμα σε εξέλιξη που θα πρέπει να δούμε'', είπε.

    Πρόσθεσε πως στο θέμα της νομικής ασφάλειας έχουν εγερθεί συγκεκριμένες ανησυχίες από την τουρκική πλευρά, που αφορούν στη διασφάλιση ότι η ΕΕ θα ενσωματώσει τη λύση κατά τρόπο που να είναι νομικά κατοχυρωμένος και που να εξασφαλίζει πως η λύση δεν θα μπορεί να προσβληθεί νομικά.

    ''Αυτό είναι που συζητούμε, την ενσωμάτωση (της λύσης) από την ΕΕ παρά την ίδια τη λύση'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο σίγουρα η ΕΕ έχει ένα κεντρικό ρόλο να παίξει, προσθέτοντας πως ''αυτή έχει τον τελικό λόγο''.

    ''Ασφαλώς παρακολουθούμε το θέμα και βοηθούμε στην προσπάθεια για μια λύση σε μια γνήσια ανησυχία που έχει εγερθεί, όπως έχουν εγερθεί και άλλες ανησυχίες, κάτι που προσπαθούμε να επιλύσουμε κατά τις συνομιλίες'', διαβεβαίωσε ο κ. ντε Σότο.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης είπε πως είναι για αυτό το λόγο που έσπευσε να εξηγήσει ότι οι συνομιλίες άρχισαν μόλις πάτησαν το πόδι τους στο Μπούργκενστοκ, στις 23 και 24 του μήνα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    ''Οι συνομιλίες συνεχίζονται, η διαδικασία προχωρεί με το δικό της ρυθμό και ακολουθεί τη δική της δυναμική, δεν απαιτεί απαραίτητα να υπάρχουν τετραμερείς συναντήσεις, μπορεί να υπάρξουν τέτοιες τετραμερείς συναντήσεις που θα είναι κατ' ακρίβεια πενταμερείς καθώς τα ΗΕ εμπλέκονται στη σύγκλησή τους. Δεν το αποκλείω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία δεν συνεχίζεται'', ανέφερε ο κ. ντε Σότο.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είναι δυνατό να μην πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα εάν δεν υπάρξουν κάποια αποτελέσματα στις συνομιλίες, ο κ. ντε Σότο σημείωσε ότι οι πλευρές είναι δεσμευμένες να πάρουν οποιοδήποτε κείμενο έχει συμπληρωθεί στις συνομιλίες, είτε από τον ΓΓ είτε διαφορετικά σε δημοψήφισμα.

    Υπογράμμισε ότι ''το τι χρειάζεται εδώ μέχρι το τέλος του μήνα δεν είναι ένα μίνιμουμ κείμενο. Αυτό δεν θα εξυπηρετήσει''.

    ''Χρειάζεται μια συνολική διευθέτηση που να λύει τα πάντα. Και αυτό είναι τώρα πιο κοντά παρά ποτέ κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Είμαστε σε απόσταση βολής'', κατέληξε.

    Μπούργκενστοκ - Ε/κ πλευρά - ΗΕ - Εγγραφο ----------------------------------------- Η ε/κ πλευρά επέδωσε χθες στα Ηνωμένα Εθνη το έγγραφο με τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που επιζητεί επί του σχεδίου Ανάν, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για ένα έγγραφο είκοσι σελίδων.

    Εξάλλου, χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είναι επικεφαλής της ε/κ αντιπροσωπείας, καθότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, συναντήθηκε απόψε στο Μπούργκενστοκ με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά την ημίωρη συνάντηση οι κύριοι Χριστόφιας και Ντε Σότο ανασκόπησαν το έργο που έχουν επιτελέσει οι τεχνικές επιτροπές στα θέματα νομοθεσίας, συνθηκών και οικονομίας.

    Νωρίτερα, ο κ. Χριστόφιας προήδρευσε συνεδρίας των Πολιτικών Αρχηγών που συνοδεύουν την ε/κ αντιπροσωπεία στη δεύτερη φάση των συνομιλιών.

    Σημειώνεται ότι πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τους Πολιτικούς Αρχηγούς.

    Καραμανλής - Κυπριακό - ΕΕ - Παρεκκλίσεις ----------------------------------------- Η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να προβλέπει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνεχίζονται αμείωτες τόσο σε πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    Οπως είπε, οι προσπάθειες είναι μεγάλες, επιτυχείς και συντονισμένες σε όλα τα επίπεδα. Στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν με σεβασμό του κεκτημένου, χωρίς μόνιμες και σημαντικές παρεκκλίσεις, είπε, προσθέτοντας ότι παρεκκλίσεις τέτοιων μορφών δεν εξυπηρετούν το στόχο που όλοι έχουν, δηλαδή την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ προς όφελος όλων των πολιτών της - Ε/Κ και Τ/Κ.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρανανλή, οι ανελαστικές θέσεις που προωθούνται τις τελευταίες ημέρες δεν υποβοηθούν την εξέλιξη της δεσμευτικής διαδικασίας που αποφασίσθηκε στη Νέα Υόρκη πριν από ενάμιση μήνα. Με τη συμβολή του ΟΗΕ και με τη συνδρομή της ΕΕ ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε ένα αποδεκτό και θετικό για το μέλλον της Κύπρου αποτέλεσμα, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η διαδικασία είναι δεσμευτική και δεν έχει κανένα νόημα να συζητά κανείς τα υπέρ και τα κατά. ''Από τη στιγμή που είναι δεσμευτική αισθάνομαι, η κυβέρνηση και εγώ, την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το χρωστάμε πριν από όλα στους Κυπρίους αδελφούς μας και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα.

    Σε τελική ανάλυση, πρόσθεσε, υπήρξε πρόσκληση του ΓΓ και θα στέλναμε λάθος μήνυμα αν λέγαμε ότι δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε με σε αυτό το επίπεδο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις για να πετύχουμε το στόχο που είναι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που είναι σύμφωνη με τις αρχές που διέπουν την ΕΕ και βεβαίως τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Καταλαβαίνουμε σε ένα βαθμό ότι μπορεί να ζητηθεί να προβλέπονται κάποιες μεταβατικές περίοδοι. Ομως, οι μόνιμες παρεκκλίσεις συνιστούν λύση η οποία δεν θα συνάδει με το κεκτημένο. Αυτή είναι η διαφορά του μόνιμου του σημαντικού με μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής'', πρόσθεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Φερχόιγκεν - Ερντογάν - Συνάντηση --------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να ενσωματώσει μία λύση του Κυπριακού, δεδομένου ότι αυτή δεν θα αντίκειται στις βασικές αρχές στις οποίες έχει εγκαθιδρυθεί η Ενωση, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η ΕΕ θα βοηθήσει προς την επίτευξη λύσης του πολιτικού προβλήματος και θα είναι ευέλικτη.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι οι αλλαγές στο σχέδιο Ανάν δεν αφορούν την ΕΕ αλλά τα Ηνωμένα Εθνη, και σημείωσε ότι εάν οι δύο πλευρές ή η Ελλάδα και η Τουρκία βρουν λύση, αυτό θα είναι εντάξει με την ΕΕ.

    Εξάλλου, ο κ. Ερντογάν είπε πως η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία, διότι το Δεκέμβριο αναμένεται να λάβει από την ΕΕ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Μιλήσαμε για τις προοπτικές να γίνει αυτό», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Οσον αφορά το Κυπριακό και τις συνομιλίες που διεξάγονται στην Ελβετία, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συμβάλει προς τη λύση του προβλήματος.

    Ο κ. Φερχόιγκεν χαρακτήρισε πολύ καλή και εποικοδομητική τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις οποίες ζητά η Τουρκία, και σε παρατήρηση ότι η ΕΕ έχει εκφραστεί υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου, ο κ. Φερχόιγκεν είπε: «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια δήλωση από τη δική μου πλευρά. Δεν έχω προβεί σε οποιανδήποτε δημόσια δήλωση ούτε και θα προβώ».

    Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να ενσωματώσει τους όρους μιας λύσης κατά τρόπο που να δίνει επαρκή βεβαιότητα και στις δύο πλευρές».

    «Είμαστε έτοιμοι να τα ενσωματώσουμε όλα εάν δεν αντίκεινται στις αρχές στις οποίες έχει εγκαθιδρυθεί η ΕΕ, δηλαδή τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Φερχόιγκεν και διαβεβαίωσε ότι «θα βοηθήσουμε τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση και σίγουρα μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι».

    Μπούργκενστοκ - Σερντάρ Ντενκτάς - Δηλώσεις ------------------------------------------- Απαισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια συμφωνία επί του σχεδίου Ανάν δηλώνει ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του στο Μπούργκενστοκ, όπου εκπροσωπεί την τ/κ πλευρά στις συνομιλίες μαζί με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με εξουσιοδότηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε πως αύριο βράδυ αναμένεται να γίνει συνάντηση των τεσσάρων μερών, Ε/Κ, Τ/Κ, Ελλάδας και Τουρκίας πιθανόν κατά τη διάρκεια δείπνου.

    ''Από τότε που ήλθαμε ξεκουραζόμαστε και ετοιμαζόμαστε για μια πιο δύσκολη περίοδο πιθανόν. Είχαμε ένα δείπνο χθες βράδυ με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας, ημών και της ε/κ πλευράς. Μάλλον θα συναντηθούμε ξανά την Παρασκευή το βράδυ όταν επιστρέψουν από τις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουμε'', είπε ο Σερντάρ Ντενκτάς, σημειώνοντας πως ''αυτό είναι απαραίτητο εάν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα''.

    ''Πρέπει τα τέσσερα μέρη να συναντηθούμε και να συζητήσουμε τα θέματα. Εάν δεν το κάνουμε θα βρεθούμε μπροστά σε ένα κείμενο που δεν θα είναι συμφωνημένο από τα μέρη'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να πει ποια είναι η εκτίμησή του ο κ. Ντενκτάς είπε πως η εκτίμησή του είναι αρκετά απαισιόδοξη.

    ''Δεν πιστεύω πραγματικά ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε συμφωνία για το σχέδιο αλλά ελπίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί ότι έχω λάθος και να φθάσουμε σε συμφωνία με τους Ε/Κ'', ανέφερε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ντενκτάς είπε πως ''κάθε πλευρά πρέπει να συμβάλει σε μια λύση. Πρέπει να δούμε τη συμβολή της Ελλάδας επίσης όπως και της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει επιδείξει πολλά μέχρι τώρα αλλά πρέπει να δούμε αυτή τη συμβολή από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων ημών, έτσι είναι σημαντικό οι τέσσερις μας να συναντηθούμε είτε κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, ελπίζω, είτε όχι αλλά πρέπει να συναντηθούμε και να συζητήσουμε τα προβλήματά μας, τους φόβους μας για το μέλλον με την ελπίδα να φθάσουμε σε μια συμφωνία'', ανέφερε ο Σερντάρ Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς εάν είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία που τα ΗΕ ακολουθούν στο Μπούργκενστοκ, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ''όχι πραγματικά. Νιώθουμε φυλακισμένοι και από το χιόνι, έτσι δεν είναι μόνο τα ΗΕ αλλά και η φύση επίσης μας φυλακίζει και για δυο μέρες δεν κάνουμε τίποτε στην πραγματικότητα. Ξεκουραστήκαμε και αυτό μπορεί να βοηθήσει''.

    Πρόεδρος ΗΠΑ - 25η Μαρτίου - Κυπριακό ------------------------------------- Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σημειώνει σε διακήρυξή του για τη σημερινή επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    «Εργαζόμαστε μαζί για να φέρουμε μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση στην Κύπρο», αναφέρει και προσθέτει ότι ΗΠΑ και Ελλάδα είναι ισχυροί σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι στους μεγάλους αγώνες για τη δημοκρατία και του παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    Στη διακήρυξή του που δημοσιοποιήθηκε από το Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους αναφέρει πως η αγάπη των Αμερικανών για δημοκρατία, που συνέβαλε στη δημιουργία του συντάγματος των ΗΠΑ, έχει βαθιές ρίζες στο πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας.

    Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Μήνυμα ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε χθες στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή συγχαρητήριο μήνυμα με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στο οποίο εκφράζει ''τα ειλικρινή συγχαρητήρια και τις πιο θερμές ευχές του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και εμού προσωπικά''.

    ''Επιθυμώ να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη σταθερή συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου'', σημειώνει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η αμέριστη βοήθεια της Ελλάδας καθ' όλη της διάρκεια της ευρωπαϊκής μας πορείας υπήρξε καθοριστική για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Πιστεύω ακράδαντα ότι το ίδιο καθοριστική θα είναι και για την εξεύρεση μιας συνολικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του εθνικού μας προβλήματος'', προσθέτει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Συγχαρητήρια ------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο τονίζει πως ''η αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας καθ' όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μας πορείας υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του πρώτου εθνικού μας στόχου'' αυτού της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Επίσης ''μας επιτρέπει να ευελπιστούμε ότι, τελικά, θα επιτύχουμε και το δεύτερο μας στόχο που είναι μια συνολική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του εθνικού μας προβλήματος'', προσθέτει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Λυσσαρίδης - 25η Μαρτίου - Κυπριακό ----------------------------------- Είναι αντιπαραγωγικό να γιορτάζει κανείς ηρωικές επετείους και ''να μην εμβολιάζεται από τα μηνύματα, τα οποία δίνουν αυτές οι επέτειοι'', δήλωσε ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ύστερα από τη χθεσινή μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.

    Ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, είπε ότι η πολιτική ηγεσία ''οφείλει να σταθεί στις διακηρύξεις που έκανε στο λαό ότι αν δεν υπάρξουν τροπολογίες που να κάνουν το σχέδιο Ανάν δίκαιο, βιώσιμο, λειτουργικό και εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν θα γίνει αποδεκτό'', προσθέτοντας ότι ''ο λαός ορίζει ηγεσίες για να αγωνιστούν για τα δικαιώματα του και όχι για να τα καταπατήσουν''.

    ''Χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς μεγαλοστομία, με μετριοπάθεια αλλά χωρίς ηττοπάθεια και μοιρολατρία θα πρέπει να μετρήσουμε όλα τα δεδομένα και σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να προδώσουμε τα δίκαια αυτού του λαού'', συμπλήρωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ''βρήκε ομοφωνία γύρω από αυτό το θέμα''.

    Ερωτηθείς για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος πως ''θα υπάρξουν οποιαδήποτε αποτελέσματα από την Ελβετία, εάν αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η Τουρκία αναβαθμίζει τις απαιτήσεις της, αντί να προσπαθήσει να προσαρμοστεί στοιχειωδώς προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    ''Μπήκαμε στην Ευρώπη για να έχουμε μεγαλύτερες διαπραγματευτικές δυνατότητες'', είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος διερωτήθηκε εάν ''θα μετατρέψουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε μπούμερανγκ εναντίον μας''.

    Σε ερώτηση εάν οδηγούμαστε σε επιδιαιτησία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''θέλει να διαδραματίσει το ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ, εφόσον αντιληφθεί ότι οι αποστάσεις, οι οποίες χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι αγεφύρωτες, θα ήταν σφάλμα να επιμείνει σε δημοψηφίσματα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος''.

    ''Ποιος είναι ο στόχος'', διερωτήθηκε ο κ. Λυσσαρίδης ''να δοθεί άλλοθι στην Τουρκία, την κατοχική δύναμη, επειδή εμείς το απορρίπτουμε, εάν και εφόσον δεν υποστεί τις βελτιώσεις που πρέπει να υποστεί το σχέδιο Ανάν''.

    Εξέφρασε την άποψη ότι ''θα γίνει διαβλητή πλέον η διαιτησία'' του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Υπουργός Παιδείας - 25η Μαρτίου - Μαθητική παρέλαση --------------------------------------------------- Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ''το φάρο και την πυξίδα μας και μας εμπνέει και μας καθοδηγεί με τα ιδανικά και τις αξίες της, δίνοντας μας κουράγιο και δύναμη στις σημερινές κρίσιμες μέρες που περνά η Κύπρος'', δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ύστερα από τη μαθητική παρέλαση χθες στη Λευκωσία για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.

    Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης μαζί με τον Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, έστειλε μήνυμα ''αμέριστης συμπαράστασης και ολόψυχης στήριξης'' προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος δίνει, όπως είπε, ''μια σκληρή μάχη διαπραγμάτευσης'' για λύση του Κυπριακού.

    ''Σήμερα είναι μέρα ομοψυχίας και ο νους και η προσοχή μας στρέφεται στην Ελβετία, στην πολιτική μας ηγεσία'', πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ερωτηθείς για τις συνομιλίες, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τα μηνύματα που έρχονται από την Ελβετία ''είναι προς το παρόν απογοητευτικά''.

    Ευχήθηκε ότι ''θα έχουμε μια ευτυχή κατάληξη για μια λύση αξιοπρεπή, βιώσιμη και λειτουργική που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και να στηριχθεί από τον κυπριακό λαό, ο οποίος είναι αυτός που θα την εφαρμόσει και θα την πληρώσει'', όπως είπε.

    [06] (Κ) Μπούργκενστοκ - Εγγραφο ΗΕ - Δημοψήφισμα

    Εγγραφο με το οποίο ζητείται η δέσμευση της ε/κ και της τ/κ πλευράς ότι θα παραπέμψουν το Σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα επέδωσαν χθες τα Ηνωμένα Εθνη στις δύο πλευρές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στο έγγραφο αυτό τα ΗΕ ζητούν τη δέσμευση με υπογραφή εκ μέρους των δύο κοινοτήτων πριν οι αντιπροσωπείες τους αναχωρήσουν από το Μπούργκενστοκ.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το έγγραφο επιδόθηκε στην ε/κ πλευρά μετά την αναχώρηση χθες το μεσημέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τις Βρυξέλλες.

    [07] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    [08] (Κ) Βρυξέλλες - ΗΕ - Εγγραφο - Ε/κ, Τ/κ πλευρά

    Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό επέδωσε στις πλευρές, κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία, έγγραφο και ζήτησε από αυτές όπως υπογράψουν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έγγραφο αναφέρει ότι υπογράφουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, αντί οι δύο ηγέτες, για να καλυφθεί η απουσία από το Μπούργκενστοκ του Ραούφ Ντενκτάς.

    Το έγγραφο παρέλαβε εκ μέρους της ε/κ πλευράς ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος προεδρεύει του Εθνικού Συμβουλίου εν τη απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο κ. Χριστόφιας δεν δέχθηκε να υπογράψει το έγγραφο και το παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε στο Μπούργκενστοκ.

    [09] (Κ) Βρυξέλλες - ΗΕ - Εγγραφο - Ε/κ, Τ/κ πλευρά (Ορθή επανάληψη)

    Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό επέδωσε στις πλευρές, κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία, έγγραφο με το οποίο ζητείται η δέσμευση της ε/κ και της τ/κ πλευράς ότι θα παραπέμψουν το Σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έγγραφο αναφέρει ότι υπογράφουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, αντί οι δύο ηγέτες, για να καλυφθεί η απουσία από το Μπούργκενστοκ του Ραούφ Ντενκτάς.

    Το έγγραφο παρέλαβε εκ μέρους της ε/κ πλευράς ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος προεδρεύει του Εθνικού Συμβουλίου εν τη απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο κ. Χριστόφιας δεν δέχθηκε να υπογράψει το έγγραφο και το παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε στο Μπούργκενστοκ.

    [10] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ρώσος απεσταλμένος - Επαφές

    Ο απεσταλμένος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Αλεξέγιεβ βρίσκεται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    [11] (Κ) Βρυξέλλες - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Ομιλία - Κύπρος

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού που εξελίσσεται υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    [12] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [13] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Συμπεράσματα

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την ισχυρή προτίμησή του για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να ενσωματώσει τους όρους μιας τέτοιας λύσης, σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ.

    Αυτό αναφέρεται στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πεπεισμένο ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την 1η Μαΐου.

    Στο κείμενο συμπερασμάτων το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να βοηθήσει τα μέρη να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να πετύχουν συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη προθυμία της Επιτροπής να παράσχει βοήθεια για την ταχεία λύση εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου».

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επίσης χαιρετίζει την προσφορά της Επιτροπής να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες στις 15 Απριλίου για την προετοιμασία μιας διάσκεψης δωρητών».

    [14] (Κ) Μπούργκενστοκ - Εκπρόσωπος - Δήλωση

    Η συμφωνία της 13ης Φεβρουαρίου 2004 στη Νέα Υόρκη δεν προβλέπει για οποιεσδήποτε υπογραφές πριν τα δημοψηφίσματα, τόνισε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις στο Μπούργκενστοκ σχετικά με αναφορές στον Τύπο ότι τα ΗΕ έχουν επιδώσει έγγραφο στις δύο πλευρές με το οποίο επιζητούν την υπογραφή τους πριν αναχωρήσουν από την Ελβετία, ο κ. Χρυσοστομίδης διευκρίνισε ότι πρόκειται για εισηγήσεις των ΗΕ ''για προετοιμασία στην περίπτωση συμφωνίας''.

    [15] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Συμπεράσματα - ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

    Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο είναι το εξής:

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να βοηθήσει τα μέρη να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να πετύχουν συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη προθυμία της Επιτροπής να παράσχει βοήθεια για την ταχεία λύση εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου.

    [16] (Κ) Βρυξέλλες - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Κυπριακό

    Απόλυτη ικανοποίηση εκφράζεται από την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες για την περί Κύπρου αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα εκδοθούν σήμερα το απόγευμα.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο βασικότερος στόχος που τέθηκε αρχικά ήταν να γίνει συζήτηση στη Σύνοδο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στη συνέχεια να γίνουν δεκτές οι ελληνικές επιδιώξεις. Οπως τονίζεται και οι δύο αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν πλήρως, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

    Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι και το γεγονός ότι μέχρι τις 5.30 σήμερα το πρωϊ υπήρχε πλήρης αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα υπάρξει αναφορά στο Κυπριακό στο τελικό κείμενο των συμπεράσματων. Στο αρχικό σχέδιο που παρουσιάσθηκε στις αντιπροσωπείες δεν είχε συμπεριληφθεί το κείμενο, κάτι που δείχνει ότι συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις.

    [17] (Κ) Ανάν - Σχέδιο 4 - Ανταπόκριση ''Ανατολή''

    Ο ΓΓ των ΗΕ αναμένεται να επιδώσει στις δύο πλευρές το Σάββατο στο Μπούργκενστοκ μια νέα εκδοχή του σχεδίου του για λύση του Κυπριακού, μετέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον.

    Οπως αναφέρεται στην ανταπόκριση, πρόκειται για το ''Σχέδιο Ανάν 4'' το οποίο ο ίδιος έχει ετοιμάσει και θα μεταφέρει στις αποσκευές του κατά τη μετάβασή του στο ελβετικό θέρετρο όπου διεξάγεται η τελική φάση των συνομιλιών.

    Το πρακτορείο γράφει ότι ο κ. Ανάν, μόλις φθάσει στο Μπούργκενστοκ, θα αξιολογήσει την κατάσταση μαζί με τον ειδικό του σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο και στη συνέχεια θα επιδώσει το σχέδιο 4 στην ε/κ και τ/κ πλευρά, καθώς επίσης στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Το ''Ανατολή'' προσθέτει ότι οι Πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ελλάδας ''θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες'' τη Δευτέρα.

    Μεταδίδει επίσης ότι οι πλευρές θα εργαστούν πάνω στο σχέδιο 4 μέχρι την Τετάρτη.

    Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει επίσης ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση ''ενδέχεται να παρέμβει μετά την επίδοση του σχεδίου Ανάν 4''.

    [18] (Κ) Βρυξέλλες - Πατ Κοξ - Κύπρος - ΕΕ - Πρωτόκολλα

    Τα πρωτόκολλα που είναι συνημμένα στη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ είναι επαρκή για να καλύψουν όλες τις πτυχές της λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ύστερα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ, ο κ. Κοξ είπε πως εάν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, τότε η Ευρωβουλή θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει μία διευθέτηση του προβλήματος.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πόσα θα μπορούσε να ανεχθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τις παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που ζητά η τουρκική πλευρά και πότε αναμένεται να έχει ουσιαστικό λόγο η ΕΕ στη συμφωνία για λύση του Κυπριακού, ο κ. Κοξ αναφέρθηκε στις «πολλές εντάσεις που βλέπουμε στην πορεία του παρόντος διαλόγου στην Ελβετία και νωρίτερα», σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε ειλικρινά ότι η διαδικασία θα παραγάγει ένα θετικό αποτέλεσμα».

    [19] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ηνωμένα Εθνη - Εγγραφο

    Tο έγγραφο που επέδωσαν χθες τα ΗΕ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, μετά την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις Βρυξέλλες, αφορά σύμφωνα με πληροφορίες σημεία προς συζήτηση (talking points) για ορισμένα θέματα, όπως θέματα Ευρώπης, συμφωνίες συνεργασίας, οικονομικά θέματα, θέματα διεθνών συνθηκών και ασφάλειας.

    [20] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Βρυξέλλες

    [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,47  (-0,03)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    350.818
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    217.389    375,04  ( 0,29)
    FTSE Med 100 **                             6.110,34  ( 0,22)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    188.426    108,47  ( 0,38)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     53.122     74,29  ( 0,51)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        851     16,76  (-1,64)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      5.539     56,81  (-0,12)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     19.191     57,90  ( 0,50)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.702     23,84  ( 0,51)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        761     71,58  (-1,53)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.454      3,02  ( 0,33)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.573      9,87  (-2,66)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,75  ( 0,19)
    Ξενοδοχεία                    £      4.165     34,44  ( 0,11)
    Αλλες Εταιρείες               £     46.242     70,30  (-0,14)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

    Αμελητέες απώλειες σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεχόμενο πιέσεις από την πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα και την αρνητική πορεία που παρουσίασαν εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης από τον χρηματοοικονομικό τομέα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,03%, κλείνοντας στις 86,47 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 350 χιλιάδων λιρών.

    [23] (Κ) Δικοινοτικό Φόρουμ - Κυπριακό - Εκδήλωση

    Την αξίωση για επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού που να επιτρέπει στους Κύπριους, και ειδικότερα στα νιάτα του νησιού, να εξασφαλίσουν το μέλλον τους σε μια επανενωμένη πατρίδα, θα διατρανώσει σε εκδήλωσή του την ερχόμενη Κυριακή το Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Συνομιλίες - Εγγραφο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για την παράγραφο που αφορά την Κύπρο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σχολιάζοντας την παράγραφο για την Κύπρο, ανέφερε ότι το κείμενο αυτό ακολουθεί τα κείμενα προηγούμενων Συμβουλίων και ότι η Κύπρος είναι ικανοποιημένη.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για έγγραφο που επέδωσε στις δύο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με το οποίο τις καλεί να υπογράψουν ενδεχόμενη συμφωνία πριν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, είπε ότι το κείμενο του το έδωσε ο κ. ντε Σότο πριν αναχωρήσει από την Ελβετία για τις Βρυξέλλες.

    Πρόκειται, είπε, για μια δεσμίδα εγγράφων για πράγματα που θα ισχύουν εάν λυθεί το Κυπριακό.

    [25] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πολιτικοί αρχηγοί - Συνομιλίες

    Η δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν έχει εισέλθει ακόμη σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, δήλωσαν σήμερα πολιτικοί αρχηγοί που βρίσκονται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι εντός του Εθνικού Συμβουλίου υπάρχει ενότητα και αίσθηση πολιτικής ευθύνης.

    [26] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Ηνωμένα Εθνη - Εγγραφα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει στα χέρια του έγγραφα τα οποία του επέδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οπως δήλωσε ο ίδιος, τα έγγραφα θα υπογραφούν σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας και εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΟΗΕ για το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πριν επιστρέψει στην Ελβετία για τη συνέχιση των διευρυμένων συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στο τέλος της διαδικασίας θα αναμειχθεί και η ΕΕ, μάλλον με την παρουσία του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Αναφερόμενος στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στην παράγραφο για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ικανοποιημένη και σημείωσε ότι αντικατοπτρίζει τα κείμενα που περιλήφθηκαν στα συμπεράσματα των τελευταίων τριών τουλάχιστον Συμβουλίων και που αφορούν την Κύπρο.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες περί επίδοσης εγγράφου από τα Ηνωμένα Εθνη στην ε/κ και τ/κ πλευρά, κατά τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ο ίδιος είχε στα χέρια του το κείμενο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

    Είπε πως το κείμενο του το έδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. «Μάλιστα, αστειευόμενος μου λέει για να διαβάζεις κάτι στο αεροπλάνο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    «Ο κ. ντε Σότο μου είχε δώσει τα κείμενα πριν αναχωρήσω. Αυτά είναι μέσα στα πλαίσια των προετοιμασιών. Οπως έχει εξηγηθεί, τα Ηνωμένα Εθνη είναι υποχρεωμένα να είναι έτοιμα για όλα τα ενδεχόμενα. Επομένως είναι κείμενα τα οποία θα υπογραφούν εάν υπάρξει συμφωνία. Οπως έχουν και κείμενα εάν δεν υπάρξει συμφωνία», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι «εάν υπάρξει συμφωνία, είναι θέμα προς συζήτηση», σημειώνοντας ότι «είναι μία εισήγηση την οποία κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη αν θα υπογραφεί οτιδήποτε στο Μπούργκενστοκ ή αν θα υπογραφεί αργότερα».

    «Δεν είναι ούτε όρος, ούτε προϋπόθεση. Είναι μια εισήγηση», διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς για τα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτά «είναι πολυσέλιδα, είναι πέντε με έξι κείμενα».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για «το κάθε κείμενο που θα υπογράψει η κάθε πλευρά, δηλαδή η διακήρυξη δέσμευσης των δύο εγγυητριών χωρών εάν υπάρξει συμφωνία, είναι η δική μας η διακήρυξη ότι με την έγκριση των κειμένων στο δημοψήφισμα μπαίνει σε εφαρμογή η νέα κατάσταση πραγμάτων, είναι η υπογραφή από το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι το διάδοχο κράτος στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα είναι η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, είναι το ανάλογο κείμενο προς τα Ηνωμένα Εθνη και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τα κείμενα πρόκειται για «μία δεσμίδα εγγράφων στο ενδεχόμενο που θα υπάρξει λύση, δηλαδή ποια είναι τα έγγραφα που πρέπει να υπογραφούν ώστε να δοθεί εφαρμογή στη λύση μετά την έγκριση της λύσης από το δημοψήφισμα».

    «Υπάρχει ένα έγγραφο από πέντε σελίδες και ένα άλλο έγγραφο από δέκα σελίδες που αναφέρει ονομαστικά τα ονόματα των συνθηκών που θα τεθούν σε εφαρμογή. Είναι άσχετο το δεύτερο με το πρώτο. Επομένως, άλλο έγγραφο με την έννοια υπογράψετε το ή όχι δεν έχει υποβληθεί», επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διευρυμένων συνομιλιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «η αισιοδοξία θα φανεί την 31η Μαρτίου».

    «Εμείς πάμε με προσπάθεια να πετύχουμε λύση. Αν θα καταλήξει ή όχι χρειάζονται δυο. Να δεχθούν εκείνοι τις δικές μας απαιτήσεις και εμείς τις δικές τους ή όλες ή μερικές ή όπως έχουν ή διαμορφούμενες, αναλόγως των συζητήσεων, όπως γίνεται πάντα σε κάθε διαπραγμάτευση, είτε ιδιωτικής φύσεως είναι, είτε πολιτικής», είπε.

    Οσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται στο Μπούργκενστοκ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως γίνονται επαφές καθημερινώς, «είτε απ ευθείας είτε εκ του σύνεγγυς, είτε με τη μιαν πλευρά είτε με μέλη της μιας πλευράς, είτε με το σύνολο της αντιπροσωπείας, και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί, όπως και τώρα που έλειπα το ίδιο γινόταν».

    Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει απεσταλμένος από την ΕΕ στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «από την εποχή της Νέας Υόρκης ήταν δική μας απαίτηση ότι έπρεπε να έχει ανάμειξη η ΕΕ και στις διαπραγματεύσεις και στα τελικά στάδια, κάτι που ήταν αντίθετο με τις επιθυμίες της τουρκικής πλευράς».

    «Η ΕΕ έχει στείλει ήδη, με δική μας παράκληση και σύμφωνα με τη δήλωση της Νέας Υόρκης, περίπου 16 εμπειρογνώμονες που περιοδικά είναι στην Κύπρο και ασχολούνται με διάφορες πτυχές των θεμάτων που συζητούνται, κάτω πάντοτε από το καπέλο των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι «μέχρι την ώρα η τουρκική πλευρά δεν δεχόταν ανάμειξη της ΕΕ, αλλά τώρα φαίνεται ότι το έχει ζητήσει επιτακτικά η ΕΕ και ελπίζω ότι τελικά θα έρθει ανώτερος λειτουργός της ΕΕ, πιθανότητα ο ίδιος ο Επίτροπος κ. Φερχόιγκεν στα τελικά στάδια».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατό να διαπραγματευόμαστε εμείς μια λύση που, όπως την θέλουμε, πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και να μην υπάρχει λόγος ή επικύρωση από την ΕΕ ότι όντως η συμφωνία που θα πετύχουμε θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένη η Κυπριακή Δημοκρατία από το κείμενο για την Κύπρο που περιλήφθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτό ακολουθεί τα κείμενα των προηγούμενων Συμβουλίων και είμαστε ικανοποιημένοι».

    Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα επιθυμούσε μιαν πιο ενισχυμένη διατύπωση, ιδιαίτερα στο θέμα των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που ζητά η τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «ο καθένας πάντα θέλει να έχει το καλύτερο δυνατό κείμενο».

    «Αν για παράδειγμα το κείμενο έλεγε έχουν απόλυτο δίκαιο οι Ε/Κ και καλούμε την τουρκική πλευρά να δεχθεί τους όρους τους, αυτό θα ήταν το ιδεατό. Ποτέ όμως δεν πετυχαίνεις τέτοιο πράγμα», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι το κείμενο για την Κύπρο στα συμπεράσματα «είναι ικανοποιητικό διότι ακολουθεί τη διατύπωση όλων των άλλων συμπερασμάτων, τουλάχιστον των τριών προηγουμένων Συμβουλίων της ΕΕ».

    Οσον αφορά τις παρεκκλίσεις, επεσήμανε ότι «θα ήταν μέγα σφάλμα από τη δική μας πλευρά να ζητήσουμε το θέμα των παρεκκλίσεων να συζητηθεί στο Συμβούλιο των αρχηγών των κρατών».

    «Αυτό είναι θέμα που αφορά τους εμπειρογνώμονες και την Επιτροπή της ΕΕ και όχι το Συμβούλιο, στο παρόν στάδιο. Μετά που θα εκφέρει γνωμοδότηση ή θα κάνει εισήγηση η Επιτροπή, ασφαλώς τελικά το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο των 15 μελών, αλλά εκείνο είναι σε δεύτερο στάδιο», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αναφορικά με πληροφορίες ότι υπάρχει εισήγηση της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις παρεκκλίσεις και την «πράξη προσαρμογής», ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «ο τίτλος από μόνος του δεν είναι το σημαντικό στοιχείο, γιατί οτιδήποτε έγγραφο καταρτιστεί θα είναι ως προσαπτόμενο στο Πρωτόκολλο 10».

    «Τις παρεκκλίσεις θα πρέπει να τις δούμε. Εχω μέχρι τώρα τρία ή τέσσερα σχέδια που υπαλλακτικά γίνονται. Είναι εσωτερικό έγγραφο που ετοιμάζεται από τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, το οποίο θα είναι προς συζήτηση», πρόσθεσε.

    Εξήγησε ότι τα έγγραφα αυτά γίνονται «σε όλη αυτή την περίοδο, είναι τρεις μήνες τουλάχιστον που συζητούμε τη μορφή του πρωτοκόλλου, ακόμα και πολύ πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, διότι αυτό προνοεί το Πρωτόκολλο 10».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι υποβλήθηκε το πρώτο έγγραφο, το οποίο στη συνέχεια ξεπεράστηκε από τα γεγονότα, και έτσι ετοιμάστηκε το δεύτερο και τα μετέπειτα. «Τώρα ετοιμάζονται για το τελικό», είπε.

    Είπε, επίσης, ότι αυτό το κείμενο είναι «υποχρεωτικό, πρέπει να υπάρχει μέσα, διότι η Συνθήκη υπεγράφη από την Κυπριακή Δημοκρατία και αν τώρα επιτευχθεί λύση θα είναι η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία».

    Πρόσθεσε ότι οι προθεσμίες που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη «εκ των πραγμάτων πρέπει να ανατραπούν, όπως και οι πρόνοιες του Πρωτοκόλλου πρέπει να αλλάξουν, αναλόγως της συμφωνίας που θα έχουμε στο Μπούργκενστοκ».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «το Κυπριακό δεν ήταν το θέμα αυτού του Συμβουλίου».

    [27] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Καραμανλής

    Ιδιαίτερα ικανοποιητική, χαρακτήρισε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής τη διατύπωση για το Κυπριακό στα συμπεράσματα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ενώ «θετική εξέλιξη» θεωρεί την εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δια του Γερμανού Επίτροπου Γκούντερ Φερχόιγκεν στις διευρυμένες συνομιλίες του Μπούργκενστοκ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της Συνόδου, ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε από το Κυπριακό και τη συμπερίληψη στα συμπεράσματα της ειδικής αναφοράς. Η παράγραφος για το Κυπριακό που μπήκε μετά από «δική μας πρωτοβουλία», όπως είπε, είναι ικανοποιητική διότι κάνει σαφή αναφορά στο κοινοτικό κεκτημένο και στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Για την παρουσία του κ. Φερχόιγκεν στις διευρυμένες συνομιλίες, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο Γερμανός Επίτροπος στη διάρκεια του γεύματος κατά το οποίο συζητήθηκε το Κυπριακό πήρε το λόγο και το ανακοίνωσε επισήμως. Οπως είπε ο Επίτροπος το θεωρεί δεδομένο ότι θα πάει. ''Την παρουσία της Κομισιόν εμείς την επιδιώκαμε, είναι μια θετική εξέλιξη που σηματοδοτεί, αν μη τι άλλο, το ρόλο του θεματοφύλακα σε σχέση με τη συμβατότητα στις ευρωπαϊκές αρχές και το κοινοτικό κεκτημένο'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς σχετικά για την ενδεχόμενη συμφωνία και τις προσωρινές αποκλίσεις, είπε ότι οι μεταβατικές περίοδοι μπορεί να προβλέπονται, αλλά μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών. ''Εμείς ορθώς επιμένουμε στις θέσεις μας, ενώ βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία και σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της κυβέρνησής του αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι αναλάβαμε την ευθύνη σε μια διαδικασία η οποία ήταν δεδομένη και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Επειδή πράγματι έχουμε τη βούληση να πετύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κεκτημένο, η επιδίωξη της λύσης παραμένει ο πρώτος στόχος.

    Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να πω ότι δεν είμαστε κατ' αρχήν εμείς αυτοί που διαπραγματευόμαστε, που σημαίνει ότι για να επιτευχθεί λύση πρέπει τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη να βρουν τη συμφωνία. Εμείς είμαστε εκεί να υποβοηθήσουμε, να στηρίξουμε, πάντα σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο και την κυπριακή ηγεσία και ελπίζουμε να υπάρξει λύση, είπε.

    Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλου είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία, σύμπνοια και δίνουμε μαζί τη μάχη. Από εκεί και πέρα είναι προφανές, όπως είπε, ότι τον πρώτο λόγο τον έχει η κυπριακή κυβέρνηση για παρά πολύ αυτονόητους λόγους.

    [28] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παρέμβαση

    Την ειλικρινή δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εξεύρεση συνολικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των προσχωρουσών χωρών.

    «Η επιδίωξή μας είναι να πετύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση πριν από την 1η Μαϊου», είπε στο γεύμα που έγινε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ανέφερε πως η ε/κ πλευρά επιδιώκει ευρωπαϊκή λύση, πράγμα που σημαίνει «λύση με βάση τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρώπη και που ενσωματώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    [29] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Απασχόληση

    Η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας είναι το πιο επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί το επόμενο έτος, υπογραμμίζουν οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    [30] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή στην Ελβετία

    Καθ'οδόν προς το Μπούργκενστοκ είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και το Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσο Τζιωνή, οι οποίοι τον συνόδευσαν στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    [31] (Κ) Απόδημοι Αυστραλίας - Διακήρυξη - Κυπριακό

    Την αμέριστη εμπιστοσύνη και συμπαράστασή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την πολιτική ηγεσία κατά την παρούσα κρισιμότατη φάση των ραγδαίων εξελίξεων του Κυπριακού εκφράζουν σε διακήρυξή τους η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, Οργανισμοί, Σύλλογοι και Αδελφότητες, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των αποδήμων που ζουν και εργάζονται στην Αυστραλία.

    Η διακήρυξη των αποδήμων της Αυστραλίας αποστάληκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στην ελλαδική και ε/κ ηγεσία.

    [32] (Κ) Αυστραλία - Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Κυπριακό

    Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία Αχιλλέας Αντωνιάδης είχε προχθές συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Αυστραλίας, Γερουσιαστή George Brandis, τον οποίο ενημέρωσε διεξοδικά για τις υπό εξέλιξη συνομιλίες στο Κυπριακό.

    Κατά την ενημέρωση του κ. Brandis τονίστηκε η αρνητική στάση του Τ/Κ ηγέτη με την πλήρη υποστήριξη και έγκριση της Τουρκίας και επεξηγήθηκε ότι οι θέσεις μας βρίσκονται εντός του πλαισίου του Σχεδίου Ανάν και ότι οι τουρκικές θέσεις είναι εκτός πλαισίου.

    [33] (Κ) Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης - Κίνα και Ταϊμπέι οι νικητές

    [34] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο - Δείπνο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσαν τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ότι δεν θα παραστούν στο αποψινό δείπνο.

    [35] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Απόδημοι Αυστραλίας - Διακήρυξη - Κυπριακό ------------------------------------------ Την αμέριστη εμπιστοσύνη και συμπαράστασή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την πολιτική ηγεσία κατά την παρούσα κρισιμότατη φάση των ραγδαίων εξελίξεων του Κυπριακού εκφράζουν σε διακήρυξή τους η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, Οργανισμοί, Σύλλογοι και Αδελφότητες, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των αποδήμων που ζουν και εργάζονται στην Αυστραλία.

    Η διακήρυξη των αποδήμων της Αυστραλίας αποστάληκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στην ελλαδική και ε/κ ηγεσία.

    Στη διακήρυξή τους αναφέρουν πως η λύση θα πρέπει να εδράζεται στις απαραβίαστες και αδιαπραγμάτευτες αρχές που θα εξασφαλίζουν μια ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, με μια διεθνή προσωπικότητα, μία και αδιαίρετη κυριαρχία και μια ιθαγένεια των κατοίκων της, το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και την αποχώρηση των εποίκων.

    Αναφέρουν επίσης πως Θα πρέπει να εξασφαλίζουν την πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών για όλους τους νόμιμους Κύπριους πολίτες και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων εγκατάστασης, ιδιοκτησίας και διακίνησης και την πλήρη συμφωνία με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου-χωρίς αποκλίσεις-και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στη διακήρυξή τους οι απόδημοι εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι επιβάλλεται η επιδίωξη άμεσης και ενεργούς συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διεργασίες για την επίλυση του Κυπριακού, με στόχο την εναρμόνιση της λύσης προς το κοινοτικό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους.

    Αναφέρουν ακόμα πως επιβάλλεται η έγκαιρη ενημέρωση του λαού σχετικά με το περιεχόμενο της προτεινόμενης λύσης αφενός και αφετέρου σε περίπτωση ενός σχεδίου λύσης μη βιώσιμης και μη λειτουργικής, η αποφυγή δημιουργίας διλήμματος στο λαό και η μετάθεση του βάρους των ευθυνών με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

    Επιβάλλεται, ταυτόχρονα, η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή των απανταχού Κυπρίων πολιτών σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα από το οποίο θα κριθεί η περαιτέρω πορεία του Ελληνισμού της Κύπρου και των ιδίων.

    Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, οι Οργανισμοί, οι Σύλλογοι και οι Αδελφότητες που υπογράφουν τη διακήρυξη εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν με όλες τους τις δυνάμεις για την επίτευξη όσων διακηρύσσουν.

    Εκφράζουν επίσης την ανεπιφύλακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους προς τον κυπριακό λαό και δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για κάθε τίμιο αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

    Καλούν, τέλος, τον απανταχού ελληνισμό σε επαγρύπνηση και συσπείρωση για την αποτροπή απαράδεκτων μορφών λύσης.

    Αυστραλία - Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Κυπριακό --------------------------------------------- Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία Αχιλλέας Αντωνιάδης είχε προχθές συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Αυστραλίας, Γερουσιαστή George Brandis, τον οποίο ενημέρωσε διεξοδικά για τις υπό εξέλιξη συνομιλίες στο Κυπριακό.

    Κατά την ενημέρωση του κ. Brandis τονίστηκε η αρνητική στάση του Τ/Κ ηγέτη με την πλήρη υποστήριξη και έγκριση της Τουρκίας και επεξηγήθηκε ότι οι θέσεις μας βρίσκονται εντός του πλαισίου του Σχεδίου Ανάν και ότι οι τουρκικές θέσεις είναι εκτός πλαισίου.

    Ο Υπατος Αρμοστής, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, έφερε σε γνώση του κ. Brandis τις δηλώσεις του Αυστραλού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Jim Short για τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς τις οποίες χαρακτήρισε ξεκάθαρα απαράδεκτες λέγοντας ότι καταστρέφουν τη διαδικασία.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση του κ. Brandis αν η παρούσα τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει κάποια θετικά βήματα στο Κυπριακό, ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στη μη εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και τη λανθασμένη εντύπωση που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν γύρω από την ετοιμότητά του για λύση.

    Η όλη συζήτηση κατευθύνθηκε προς το συμπέρασμα ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα η ε/κ πλευρά δεν θα ευθύνεται.

    Επίσης ο Υπατος Αρμοστής αναφέρθηκε στο θέμα της Διάσκεψης Δωρητών και βολιδοσκόπησε τον κ. Brandis αν η Γερουσία θα στηρίξει τυχόν πρωτοβουλία της αυστραλιανής κυβέρνησης να συνεισφέρει οικονομικά.

    Ο κ. Brandis υποσχέθηκε να συζητήσει το θέμα με άλλους συναδέλφους του Γερουσιαστές και ανέφερε πως αν η Αυστραλία εκδηλώσει τέτοια πρωτοβουλία, η Γερουσία μάλλον θα το στηρίξει.

    Ενωση Κυπρίων Ελλάδας - Σχέδιο Ανάν - Ψήφισμα --------------------------------------------- Η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) εκφράζει τη βούλησή της να ταχθεί ενάντια στο τελικό σχέδιο Ανάν όπως θα τεθεί στο δημοψήφισμα αν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι όροι που θα καθιστούν τη λύση βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική, που θα κατοχυρώνουν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και που θα διασφαλίζουν συνθήκες ασφάλειας για κάθε κοινότητα της Κύπρου.

    [36] (Κ) Μπούργκενστοκ - Τουρκικές πηγές - Εγγραφο - Ελλειψη προόδου

    Εγγραφο δυόμισι σελίδων με θέματα που θεωρεί προτεραιότητα παρέδωσε η τουρκική πλευρά στα Ηνωμένα Εθνη κατά τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, που διεξάγονται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 26 March 2004 - 18:49:41 UTC