Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ρωσία - ΓΓ ΟΗΕ - Λαβρόφ - Κυπριακό
  • [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αθήνα - Ντέιβιντ Μάντεν - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Ερντογάν - Βουλευτές - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν (1)
  • [07] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα - Εποικοι
  • [08] (Κ) Ρώσος Πρεσβευτής - Επίσκεψη ΚΥΠΕ - Κυπριακό
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - TAXISnet - Δήλωση Εισοδήματος
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Βρυξέλλες
  • [13] (Κ) Κίνημα ''Ελεύθεροι Πολίτες'' - Απόρριψη σχεδίου Ανάν
  • [14] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - ΓΓ ΝΔ - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχιση της πτωτικής πορείας
  • [16] (Κ) Κύπρος - Συρία - Τουρισμός - Πρωτόκολλο
  • [17] (Κ) Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Ελληνας ΥΦΕΞ - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δουβλίνο - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Διάγγελμα
  • [20] (Κ) Κυπριακές οργανώσεις εξωτερικού - Κοινό ανακοινωθέν
  • [21] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Απασχόληση
  • [22] (K) Εκπρόσωπος Πατ Κοξ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τις ηγεσίες των κομμάτων και των πολιτικών κινήσεων της συγκυβέρνησης, οι παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ των κομμάτων και οι διάφορες παρεμβάσεις άλλων χωρών για τη στάση που θα τηρήσουν οι Ελληνοκύπριοι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για αποδοχή ή απόρριψη της λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με το τελικό σχέδιο Ανάν είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Το αναμενόμενο διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου προς τον κυπριακό λαό, η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ για το δημοψήφισμα, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Αγκυρα θα αρχίσει διεθνή εκστρατεία για αναγνώριση του ψευδοκράτους αν οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν ''Οχι'' και η αυριανή έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ολοι αναμένουν το 'ναι' του ΑΚΕΛ'' ότι από τη σημερινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η τοποθέτηση άλλων δυνάμεων έναντι του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου και αναλόγως θα διαμορφωθεί ένα νέο ισχυρό ρεύμα στις τάξεις του κυπριακού λαού, που θα ανοίξει την πόρτα της λύσης και κατ' επέκταση ενός μέλλοντος στο νησί. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Αγκυρα είναι έτοιμη να εκμεταλλευθεί το κάθε λάθος της ελληνοκυπριακής πλευράς και πως, στην περίπτωση κατά την οποία οι Ελληνοκύπριοι θα ψηφίσουν ''Οχι'' στο δημοψήφισμα, οι Τούρκοι -σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ- θα αρχίσουν διεθνή εκστρατεία για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Δεν απέδωσαν οι πιέσεις'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ άσκησε χθες ''αφόρητες πιέσεις'' στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερτ Πέτερινγκ με στόχο να καλέσει στις δηλώσεις του τον κυπριακό λαό να αποδεχθεί το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού και να ψηφίσει ''Ναι'' στο δημοψήφισμα. Παράλληλα, αναφέρει η εφημερίδα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στράφηκε εναντίον της Εκκλησίας για τη στάση της στο δημοψήφισμα και για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου που κάλεσε τα ελλαδικά κόμματα να μην αναμειχθούν ενόψει του δημοψηφίσματος. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ανέθεσε σε αρμόδια τμήματά του τη μελέτη όλων των οικονομικών πτυχών του σχεδίου Ανάν.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Και μαζί και μόνοι στο δημοψήφισμα'' γράφει πως το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συμφώνησαν ότι εάν ακολουθήσουν τελικά διαφορετική πορεία προς το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα ''συναινετικό διαζύγιο'', προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις στο εσωτερικό μέτωπο ή μία ενδεχόμενη κυβερνητική κρίση. Αλλη είδηση είναι η αυριανή σύγκληση έκτακτης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να ψηφίσει νόμο για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στην ε/κ Κοινότητα. Σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, η δαπάνη του δημοψηφίσματος θα καλυφθεί με δάνειο που θα συναφθεί από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ η προκήρυξη, οργάνωση και διεξαγωγή του θα γίνουν από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο της ε/κ Κοινότητας και όχι από τη Βουλή.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Σφραγίζει το 'όχι' ο Τάσσος'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα απευθύνει αύριο στις 8 το βράδυ, διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό. Προσθέτει ότι όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα επιχειρήσει με την τοποθέτηση του να σφραγίσει το ''όχι''. Επικαλούμενη πληροφορίες της η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο διάγγελμά του θα εξηγήσει στον κυπριακό λαό γιατί δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης συζήτησε χθες τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ. Αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα στις 19 ημέρες που απομένουν μέχρι τα δημοψηφίσματα τα πράγματα θα έχουν αλλάξει.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μαζί και χωριστά'' γράφει στο κύριο θέμα του πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος φλερτάρει με το ''όχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου ενώ το ΑΚΕΛ με το ''ναι''. Προσθέτει ότι η αντίστροφη μέτρηση για το προεδρικό διάγγελμα προς τον κυπριακό Ελληνισμό έχει αρχίσει και οι συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις υπό τον Πρόεδρο έσπευσαν να ''σφραγίσουν'' την κυβερνητική συνοχή ανεξαρτήτως του τελικού δρόμου που οι εταίροι θα ακολουθήσουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις ημέρες πριν από τα δημοψηφίσματα προγραμματίζουν κοινή συνεδρία στη παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με στόχο να εκδοθεί σύσταση για επίλυση του Κυπριακού.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ξεκαθαρίζει το σκηνικό'' γράφει ότι οι ζυμώσεις σε κομματικό επίπεδο για τη θέση που θα τηρήσουν τα κόμματα στο δημοψήφισμα συνεχίζονται ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, για τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό με διάγγελμα του αύριο στις 8 το βράδυ. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα στηρίξει τις θέσεις του με επιχειρήματα. Γράφει ακόμα ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ θα εξετάσει την κατάσταση σήμερα και θα ετοιμάσει εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει την Παρασκευή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αρχηγοί των συγκυβερνώντων κομμάτων εξέτασαν χθες όλα τα πιθανά σενάρια για την έκβαση του δημοψηφίσματος σε συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [03] (Κ) Ρωσία - ΓΓ ΟΗΕ - Λαβρόφ - Κυπριακό

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν επιβάλλουν τίποτε στον κυπριακό λαό, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τονίζοντας ότι εναπόκειται στους Κυπρίους να αποφασίσουν με τα δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου για το σχέδιο λύσης που ο ίδιος επέδωσε στις 31 Μαρτίου.

    [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αχερν - ντε Σότο - Ενημέρωση - Δήλωση για Κυπριακό -------------------------------------------------- Στον κυπριακό λαό επαφίεται η απόφαση πάνω στο σχέδιο λύσης του ΓΓ των ΗΕ το οποίο θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου, δήλωσε προχθές ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, ύστερα από ενημέρωσή του από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ για το Κ

    [05] (Κ) Αθήνα - Ντέιβιντ Μάντεν - Κυπριακό

    Την ελπίδα να είναι θετική η ανταπόκριση των Κυπρίων στα δύο δημοψηφίσματα, εξέφρασε ο Βρετανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Μάντεν, σημειώνοντας πως η κυπριακή κοινή γνώμη θα πρέπει να μελετήσει το σχέδιο Ανάν και να δει τα υπέρ και τα κατά και μετά να λάβει την απόφασή της.

    [06] (Κ) Ερντογάν - Βουλευτές - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν (1)

    Σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προβαίνει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της συνεδρίας το απόγευμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θα τύχει λεπτομερούς ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ και το τελικό σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Κατά την έναρξη της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΑΔ, ο κ. Ερντογάν έκαμε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα βιβλιαράκι που διανεμήθηκε στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας με τίτλο ΄΄Σημειώσεις για το Κυπριακό το οποίο οδεύει προς τη λύση΄΄ και κάλεσε τους βουλευτές να μελετήσουν το περιεχόμενο, που αναφέρεται και στις κυριότερες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

    [07] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα - Εποικοι

    [08] (Κ) Ρώσος Πρεσβευτής - Επίσκεψη ΚΥΠΕ - Κυπριακό

    Εναπόκειται στις δύο κοινότητες στην Κύπρο να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στις 24 Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στη Λευκωσία Αντρέι Νεστερένκο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7010            1,7112
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0576            2,0695
    Λίρα Αγγλίας                     1,1218            1,1285
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,1501        219,8769
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7093          2,7307
    Δολάριο Καναδά                     2,6998          2,7211
    Κορώνα Δανίας                     12,6582         12,7551
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,2653         14,3678
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6495         15,7729
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6631          2,6838
    
    

    [10] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - TAXISnet - Δήλωση Εισοδήματος

    Τη λειτουργία από σήμερα της νέας υπηρεσίας του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων TAXISnet, η οποία προσφέρει στους πολίτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο φορολογικό αρχείο τη δυνατότητα υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέσω του διαδικτύου, εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι ''από τις πρωτοπόρες χώρες'' εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτό τον τομέα.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,99  (-1,58)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    776.581
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    569.400    355,91  (-1,55)
    FTSE Med 100 **                             6.378,48  ( 1,45)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    489.410    102,74  (-2,10)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     68.366     73,31  (-0,50)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        538     16,09  (-2,31)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     33.629     55,56  (-0,70)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.199     54,95  (-2,83)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     21.841     23,21  (-0,43)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     67.356     70,63  (-0,52)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.082      2,88  (-1,37)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.015      9,70  (-1,52)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,99  (-0,99)
    Ξενοδοχεία                    £     15.805     32,98  (-1,93)
    Αλλες Εταιρείες               £     35.831     67,43  (-1,26)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Βρυξέλλες

    [13] (Κ) Κίνημα ''Ελεύθεροι Πολίτες'' - Απόρριψη σχεδίου Ανάν

    [14] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - ΓΓ ΝΔ - Κυπριακό

    Με σκοπό να ενημερωθούν για τις απόψεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου όσο και των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, σε σχέση με το τελικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού, έφτασαν νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης και ο Γενικός Γραμματέας της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχιση της πτωτικής πορείας

    Την πτωτική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συναντήσεων συνέχισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο επίπεδο των 82 μονάδων. Η αγορά, δεχόμενη σημαντικές πιέσεις κυρίως από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, κατέγραψε νέα σημαντική πτώση της τάξης του 1,57%, κλείνοντας στις 82,99 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 776 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Κύπρος - Συρία - Τουρισμός - Πρωτόκολλο

    Κύπρος και Συρία υπέγραψαν σήμερα Πρωτόκολλο για την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

    Το πρωτόκολλο υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και εκ μέρους της Συρίας ο Υπουργός Τουρισμού Σάαντ Αγκά Αλκάαλα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    [17] (Κ) Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Ελληνας ΥΦΕΞ - Δηλώσεις

    Τη βεβαιότητα ότι ο κυπριακός λαός σε κλίμα νηφαλιότητας και υπευθυνότητας και χωρίς εντάσεις θα πάρει την απόφαση του για το τι θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα για το τελικό σχέδιο Ανάν, εξέφρασε σήμερα ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Βαληνάκης είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί άμεσα για τις σκέψεις και απόψεις μετά τη Λουκέρνη για το σχέδιο Ανάν και ενόψει των δημοψηφισμάτων.

    Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα, συμμετείχε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δουβλίνο - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Η Κύπρος έχει τις αντοχές και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις από οποιοδήποτε αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε εσωτερικό σχεδιασμό για αντιμετώπιση όλων των ενδεχόμενων αποτελεσμάτων.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Δουβλίνο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι σε περίπτωση συμφωνίας, είναι πολύ σημαντική η καλή θέληση των πλευρών για εφαρμογή της.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ουδέποτε έπεισε ότι διακατέχεται από την καλή θέληση που απαιτείται για την επιτυχία μιας συμφωνίας και είναι αυτός ο λόγος που η ε/κ πλευρά επέμενε στον περιορισμό των δυνατοτήτων της Τουρκίας να επικαλείται συνθήκες για να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Κύπρου.

    [19] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Διάγγελμα

    Στις εννέα αύριο το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει μετά την επιστροφή του από το Μπούργκενστοκ την περασμένη εβδομάδα πως ''εγώ προσωπικά, όπως πιστεύω και όλα τα κόμματα, κινήσεις και οργανωμένα σύνολα, θα κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου με δημόσια δήλωση μπροστά στο λαό, με σαφήνεια και ειλικρίνεια''.

    [20] (Κ) Κυπριακές οργανώσεις εξωτερικού - Κοινό ανακοινωθέν

    Τη θέση ότι έχει φθάσει η ώρα για τους Κυπρίους να αποφασίσουν για το μέλλον τους ελεύθερα στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου διατυπώνουν κυπριακές οργανώσεις που εδρεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες, σε κοινό ανακοινωθέν που υιοθέτησαν μετά από επίσκεψη αντιπροσωπειών τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι έχει αποφασιστεί να συνεχιστούν οι συναντήσεις των οργανώσεων αυτών και να ενισχυθεί η συνεργασία τους στο μέλλον, ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα.

    [21] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Απασχόληση

    Η Κύπρος είχε το 2002 το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των υποψηφίων για ένταξη χωρών με 68%, ενώ βρισκόταν και πάνω τόσο από το μέσο όρο της Κοινότητας (64,3%) όσο και από το στόχο που έχει τεθεί σε επίπεδο ΕΕ για το 2005, ο οποίος προβλέπει συνολική απασχόληση 67%.

    [22] (K) Εκπρόσωπος Πατ Κοξ - Κυπριακό

    Δεν τίθεται θέμα παρουσίας του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε προγραμματισμένη συζήτηση για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Προέδρου της Ευρωβουλής Πατ Κόξ.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για πληροφορίες που φέρουν τον κ. Ανάν να συμμετέχει σε συζήτηση της Ευρωβουλής για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του κ. Κοξ, Ντέιβιντ Χάρλεϊ ανέφερε: «Δεν έχουμε καμία πληροφορία σ' αυτό το στάδιο που να υποδηλώνει ότι υπάρχει βάση αλήθειας σε ότι αφορά παρουσία του Κόφι Ανάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 6 April 2004 - 18:27:08 UTC