Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Οικολόγοι - Κατεχόμενα
  • [02] (Κ) Βρετανικός Τύπος - Χοιροκιτία - Γάτος 11.000 χρόνων
  • [03] (Κ) ΚΕ ΑΚΕΛ - Δημοψήφισμα - Συζήτηση - ΔΗΣΥ - ΡΤΚ
  • [04] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Αναβολή συνάντησης
  • [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Αναβολή δημοψηφισμάτων - Διαφορετικά θα πει "Οχι"
  • [06] (Κ) ΑΚΕΛ - Πρόταση Κεντρικής Επιτροπής - Σχέδιο Ανάν (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
  • [07] (Κ) ΑΚΕΛ - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα - Πρόταση (2)
  • [08] (Κ) ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Δηλώσεις για πρόταση ΚΕ

  • [01] (Κ) Οικολόγοι - Κατεχόμενα

    Αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με επικεφαλής το ΓΓ του Κινήματος Γιώργο Περδίκη πραγματοποιεί σήμερα στα κατεχόμενα επαφές με τις ηγεσίες τ/κ κομμάτων.

    [02] (Κ) Βρετανικός Τύπος - Χοιροκιτία - Γάτος 11.000 χρόνων

    Η ανεύρεση σκελετού γάτου σε τάφο νεολιθικής εποχής στη Χοιροκιτία αποδεικνύει την ύπαρξη κατοικιδίων γάτων τουλάχιστο από το 9000 πΧ αντί του 4000 πΧ, που επιστεύετο μέχρι τώρα.

    Αυτό αναφέρει το βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Science, το δημοσίευμα του οποίου αναδημοσιεύθηκε χθες από τις κύριες βρετανικές εφημερίδες.

    [03] (Κ) ΚΕ ΑΚΕΛ - Δημοψήφισμα - Συζήτηση - ΔΗΣΥ - ΡΤΚ

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνήλθε εκ νέου σήμερα το πρωί για να συνεχίσει τη συζήτηση για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν.

    Η συζήτηση διεξάγεται με βάση εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρία πήραν το λόγο δεκάδες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Λόγω του προχωρημένου της ώρας η συνεδρία διακόπηκε γύρω στις 10 το βράδυ και συνεχίζεται σήμερα το πρωί.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε "συντροφικότατο" το κλίμα που επικρατεί, ενώ ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού είπε ότι διεξάγεται ένας εποικοδομητικός διάλογος επί όλων των πτυχών που συνθέτουν την παρούσα φάση των πολιτικών καταστάσεων στον τόπο μας.

    Λόγω της συνεχιζόμενης σήμερα το πρωί συνεδρίας της ΚΕ αναβλήθηκε με αμοιβαία συνεννόηση η προγραματιζόμενη για σήμερα το πρωί συνάντηση αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ).

    Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συνάντηση αντιπροσωπειών του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη και του ΡΤΚ με επικεφαλής τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [04] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Αναβολή συνάντησης

    Αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση του ΔΗΣΥ με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

    Η αναβολή ζητήθηκε από τον ηγέτη του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Προηγουμένως είχε αναβληθεί και συνάντηση του ΑΚΕΛ με το ΡΤΚ, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 10 το πρωί στα γραφεία του ΑΚΕΛ, λόγω της συνεχιζόμενης συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν.

    [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Αναβολή δημοψηφισμάτων - Διαφορετικά θα πει "Οχι"

    Το ΑΚΕΛ κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του σχεδίου Ανάν στο λαό.

    Σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα, που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Απριλίου.

    Στην πρόταση αυτή κατέληξε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ύστερα από διήμερη ενδελεχή συζήτηση, προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος που θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση του κόμματος.

    [06] (Κ) ΑΚΕΛ - Πρόταση Κεντρικής Επιτροπής - Σχέδιο Ανάν (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΑΚΕΛ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε στις 9 και 10 Απριλίου 2004, αφού άκουσε την ομιλία του ΓΓ Δημήτρη Χριστόφια και την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου και ύστερα από ενδελεχή συζήτηση, διαμόρφωσε την εξής πρόταση προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κόμματος:

    1. Το ΑΚΕΛ ως κόμμα σοβαρό, το οποίο θέλει να τιμά την ιστορία και τους αγώνες του, υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό ότι θα ενδιατρίψει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σε βάθος στις εξελίξεις που αφορούν τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    2. Το ΑΚΕΛ έχει λάβει σοβαρότατα υπόψη τα ισοζύγια δυνάμεων διεθνώς, το διεθνή παράγοντα και τις απόψεις του, ιδιαίτερα τις απόψεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    3. Εχει ενδιατρίψει σε βάθος στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο και στη διάσπαση που το χαρακτηρίζει, την ώρα που επιβάλλεται η μεγαλύτερη συναίνεση και ενότητα.

    4. Πρώτιστα, όμως, το ΑΚΕΛ έχει λάβει σοβαρότατα υπόψη το λαό και τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, από τον οποίο προέρχεται και αποκλειστικά υπηρετεί.

    5. Λήφθηκαν επίσης υπόψη τα αισθήματα ανασφάλειας τα οποία διακατέχουν την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας, είτε αυτά προέρχονται από τη μακρόχρονη παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και την ντε φάκτο διχοτόμηση, είτε αυτά καλλιεργούνται από ορισμένους κύκλους.

    6. Λήφθηκε υπόψη το γενονός ότι το σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκε τον τελευταίο καιρό μπροστά στο λαό με υπογραμμισμένα τα αρνητικά του στοιχεία και υποβαθμισμένα τα θετικά του στοιχεία.

    7. Το ΑΚΕΛ έχει εμπεδώσει στη συνείδηση του λαού, με τη ζωή και τη δράση του την αντίληψη ότι τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης που ποτέ δεν απέκρυψε ότι θα είναι οδυνηρή, ως αποτέλεσμα του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που ακολούθησε.

    8. Σήμερα το Κόμμα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα σχέδιο που τα θετικά του στοιχεία με την πιθανή αποδοχή του, θα μπορούσαν παρά τους κινδύνους, να δημιουργήσουν ελπιδοφόρα προοτική για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το ΑΚΕΛ δεν συμμερίζεται εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και ιδιαίτερα με την εκτίμηση ότι αυτό "δεν καταλύει την ντε φάκτο διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει". Η ηγεσία του Κόμματος θα αναπτύξει διάλογο με τον Πρόεδρο σ' αυτά τα ζητήματα στα πλαίσια της συνεργασίας μας.

    9. Η Κ.Ε. διαπιστώνει πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο οδηγεί στην απόρριψη του σχεδίου, ακόμα και ως βάση για διαπραγμάτευση, πράγμα που ενισχύει τον εθνικισμό - σοβινισμό και μειώνει τις δυνατότητες βελτίωσης του σχεδίου κυρίως στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της σιγουριάς στην εφαρμογή του.

    10. Συνυπολογίζοντας όλα τα αντικειμενικά δεδομένα που είναι σήμερα μπροστά μας, το ΑΚΕΛ καλεί τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του σχεδίου στο λαό, να δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης στη βάση που αναφέραμε πιο πάνω και κάλυψης των κενών που υπάρχουν, έτσι που να καταστεί δυνατή η έγκρισή του από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    11. Σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα.

    [07] (Κ) ΑΚΕΛ - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα - Πρόταση (2)

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα να αναβάλουν για μερικούς μήνες τα χωριστά δημοψηφίσματα που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου στις δύο κοινότητες της Κύπρου, για να δοθεί η δυνατότητα για αντικειμενική παρουσίαση του σχεδίου Ανάν της 31ης Μαρτίου στον κυπριακό λαό και για διαπραγμάτευση με στόχο την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στο σχέδιο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η έγκρισή του από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

    Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, το κόμμα θα υποχρεωθεί να καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα.

    Οι τοποθετήσεις της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ περιέχονται σε πρόταση προς την παγκύπρια συνδιάσκεψη του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 14 Απριλίου, για λήψη της τελικής απόφασης του ΑΚΕΛ έναντι του σχεδίου Ανάν ενόψει του δημοψηφίσματος.

    Την πρόταση της Κ.Ε. διάβασε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας γύρω στις 3.30 το απόγευμα, μόλις ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρία της Κ.Ε. στην οποία παρουσιάστηκε εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.

    Οπως αναφέρεται στην πρόταση της Κ.Ε., το ΑΚΕΛ έλαβε σοβαρότατα υπόψη για τη διαμόρφωση της πρότασης προς την παγκύπρια συνδιάσκεψη ''τα ισοζύγια δυνάμεων διεθνώς, το διεθνή παράγοντα και τις απόψεις του, ιδιαίτερα τις απόψεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας''.

    Επίσης ενδιέτριψε σε βάθος ''στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο και στη διάσπαση που το χαρακτηρίζει, την ώρα που επιβάλλεται η μεγαλύτερη συναίνεση και ενότητα''.

    Πρώτιστα, όμως, τονίζεται στην πρόταση της Κ.Ε., το ΑΚΕΛ έχει λάβει σοβαρότατα υπόψη το λαό και τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, από τον οποίο προέρχεται και αποκλειστικά υπηρετεί. Λήφθηκαν επίσης υπόψη τα αισθήματα ανασφάλειας τα οποία διακατέχουν την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, ''είτε αυτά προέρχονται από τη μακρόχρονη παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και την ντε φάκτο διχοτόμηση, είτε αυτά καλλιεργούνται από ορισμένους κύκλους''.

    Λήφθηκε επίσης υπόψη, προστίθεται, το γεγονός ότι το σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκε τον τελευταίο καιρό μπροστά στο λαό ''με υπογραμμισμένα τα αρνητικά του στοιχεία και υποβαθμισμένα τα θετικά του στοιχεία''.

    Το ΑΚΕΛ, αναφέρεται στην πρόταση, έχει εμπεδώσει στη συνείδηση του λαού, με τη ζωή και τη δράση του, την αντίληψη ότι τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης που ποτέ δεν απέκρυψε ότι θα είναι οδυνηρή, ως αποτέλεσμα του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε.

    ''Σήμερα το Κόμμα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα σχέδιο που τα θετικά του στοιχεία, με την πιθανή αποδοχή του, θα μπορούσαν παρά τους κινδύνους να δημιουργήσουν ελπιδοφόρα προοτική για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων'', συνεχίζει η πρόταση.

    Οπως προστίθεται, το ΑΚΕΛ ''δεν συμμερίζεται εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και ιδιαίτερα με την εκτίμηση ότι αυτό 'δεν καταλύει την ντε φάκτο διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει'''.

    Στην πρόταση αναφέρεται ότι η ηγεσία του Κόμματος θα αναπτύξει διάλογο με τον Πρόεδρο για αυτά τα ζητήματα, στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ τους.

    Η Κεντρική Επιτροπή, αναφέρεται περαιτέρω, ''διαπιστώνει πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο οδηγεί στην απόρριψη του σχεδίου, ακόμα και ως βάση για διαπραγμάτευση, πράγμα που ενισχύει τον εθνικισμό - σοβινισμό και μειώνει τις δυνατότητες βελτίωσης του σχεδίου κυρίως στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της σιγουριάς στην εφαρμογή του''.

    Συνυπολογίζοντας όλα τα αντικειμενικά δεδομένα που είναι σήμερα μπροστά μας, τονίζεται, ''το ΑΚΕΛ καλεί τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του σχεδίου στο λαό, να δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης στη βάση που αναφέραμε πιο πάνω και κάλυψης των κενών που υπάρχουν, έτσι που να καταστεί δυνατή η έγκρισή του από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων''.

    Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ προειδοποιεί στη συνέχεια ότι ''σε αντίθετη περίπτωση, το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα''.

    [08] (Κ) ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Δηλώσεις για πρόταση ΚΕ

    Με σημαντική πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής προς την Παγκύπρια Συνδιάσεκψη του ΑΚΕΛ με την οποία ζητείται αναβολή για μερικούς μήνες των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης.

    Οπως είπε, η πρόταση της ΚΕ ήταν πρόταση του Πολιτικού Γραφείου "και εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία", απέφυγε όμως να αναφέρει ποσοστά, λέγοντας ότι είναι καλά γνωστό πως το ΑΚΕΛ δεν συνηθίζει να ανακοινώνει τα ποσοστά με τα οποία λαμβάνονται αποφάσεις.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η τελική απόφαση για τη στάση του ΑΚΕΛ έναντι του σχεδίου Ανάν ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου θα ληφθεί από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της 14ης του μηνός και θα ακολουθήσει η παρουσίαση της απόφασης που θα ληφθεί σε επαρχιακές συγκεντρώσεις του κόμματος.

    Ηδη, συνέχισε, η πρόταση της ΚΕ έχει μεταφραστεί στα αγγλικά για να σταλεί στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και σε όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, θα συζητηθεί στη συνάντηση που ο ίδιος θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει ευχέρεια για μετάθεση των δημοψηφισμάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν θα απαντήσει ο ίδιος. Η άποψη της ΚΕ, πρόσθεσε, είναι ότι "μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί, τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση". Αυτή είναι η πεποίθησή μας και η πρότασή μας, συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ έχει ενδείξεις ότι υπάρχει δυνατότητα αναβολής του δημοψηφίσματος, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει ούτε ενδείξεις ούτε αποδείξεις.

    "Υπάρχει όμως μια καθαρή ένδειξη, και τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει με βάση αυτή την ένδειξη να προβληματιστούν πολύ σοβαρά αν όντως θέλουν να λυθεί το Κυπριακό με το Ναι και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων", τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Και συνεχίζοντας εξήγησε "είναι η ένδειξη, για τους λόγους που αναφέρεται στο σκεπτικό της πρότασης, ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων τάσσεται ενάντια στην έγκριση".

    "Κατά συνέπεια πρέπει να ληφθεί σοβαρότατα υπόψη - το τονίζαμε αυτό στα Ηνωμένα Εθνη συνεχώς κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών μας - θέλουμε να το τονίσουμε και προ των δημοψηφισμάτων", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Σε ερώτηση αν μπορεί να επιτευχθεί λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν αν δοθεί η αναβολή μερικών μηνών και η δυνατότητα σοβαρής διαπραγμάτευσης, ο κ. Χριστόφιας απάντησε "ασφαλώς".

    "Εμείς", συνέχισε, "εντοπίζουμε τον κίνδυνο από έναν παροξυσμό στο εσωτερικό μέτωπο κατά του σχεδίου να οδηγήσει και σε απόρριψη του σχεδίου ως βάση για διαπραγμάτευση, πράγμα το οποίο θα ζημιώσει πάρα πολύ τη δική μας πλευρά".

    "Εμείς αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο διότι ως τώρα το Εθνικό Συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα - με μια μόνο αντίθεση - θεωρεί αυτό το σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση".

    Σε ερώτηση κατά πόσο εννοεί ότι μπορεί να υπάρξει άλλη έκδοση του σχεδίου Ανάν μετά από έξι μήνες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η τοποθέτηση είναι σαφής. "Δεν λέμε να υπάρξει άλλο σχέδιο. Μιλάμε για αναγκαίες βελτιώσεις. Αυτή ήταν και η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τότε που εξελέγη Πρόεδρος και μετά", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η αναφορά σε σχέδιο υπό διαπραγμάτευση αφορά το σχέδιο Ανάν 5 της 31ης Μαρτίου, ο κ. Χριστόφιας απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι πρόκειται για το ίδιο σχέδιο το οποίο έχει τύχει επεξεργασίας σε μερικά στάδια.

    Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσο η πρόταση της ΚΕ του ΑΚΕΛ συνιστά παρέκκλιση από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι η συμφωνία αυτή κάμνει λόγο για δημοψηφίσματα τα οποία θα δώσουν την ετυμηγορία για ένα Ναι ή ένα Οχι.

    "Εμείς, με τη θέση αυτή, προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη μη λύση στο Κυπριακό και ό,τι αυτό σημαίνει".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 10 April 2004 - 17:49:09 UTC