Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ταλάτ - Βρυξέλλες - Διάσκεψη δωρητών
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Ευρωκοινοβούλιο - Ακρόαση
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Παραίτηση - Δεν έγινε αποδεκτή
  • [06] (Κ) Χριστόφιας - Ταλάτ - Δημοψηφίσματα (1)
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [08] (Κ) Καζαμίας - Παραίτηση (1)
  • [09] (Κ) Κίκης Καζαμίας - Παραίτηση - Διάσκεψη Τύπου (2)
  • [10] (Κ) "Μιλιέτ" - Ραούφ Ντενκτάς - Δηλώσεις
  • [11] (K) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Δημοψηφίσματα
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΡΤΚ
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παραίτηση Καζαμία - Δήλωση
  • [14] (Κ) ΓΓ του ΟΗΕ - Δημοψήφισμα
  • [15] (Κ) Γκιουλ - Δημοψήφισμα - Απόρριψη αναβολής
  • [16] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δημοψήφισμα (2)
  • [17] (K) T/κ οργανώσεις νεολαίας - Δημοψήφισμα
  • [18] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σχέδιο πρότασης ψηφίσματος - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Βρυξέλλες - Προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών - Κύπρος
  • [20] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Πρόκριση Ολυμπιακού
  • [21] Κ) Γιώργος Λιλλήκας - Προσωρινά Υπουργός Συγκοινωνιών
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Δημοψηφίσματα
  • [23] (K) Μάριος Καρογιάν - Δηλώσεις Ταλάτ

  • [01] (Κ) Ταλάτ - Βρυξέλλες - Διάσκεψη δωρητών

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ να ζητήσει αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες και στην αντίθετη περίπτωση να ταχθεί κατά του σχεδίου Ανάν, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλεται επίσης η αρνητική απάντηση του ΟΗΕ και της Ουάσινγκτον στο αίτημα του ΑΚΕΛ, οι ενδοκομματικές αντιδράσεις στην πρόταση του ΑΚΕΛ, καθώς και η αντίδραση της τουρκικής και τ/κ πλευράς.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Σείεται το ΑΚΕΛ'' γράφει ότι μετά την απόφαση "βόμβα", όπως ονομάστηκε στην έδρα του ΟΗΕ, να αποφύγει την ευθεία τοποθέτηση έναντι του σχεδίου Ανάν, ζητώντας αναβολή μερικών μηνών της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, το ΑΚΕΛ "σείεται". Προσθέτει ότι από την ώρα της απόφασης προκλήθηκε "θύελλα αντιδράσεων" ανάμεσα στα πιο αξιόλογα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής τα οποία θεωρούν "διασυρμό" του κόμματος μια τέτοια απόφαση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν είναι βέβαιο ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα κάνει δεκτό αίτημα που θα απευθύνουν οι δύο συμπρόεδροι προς το Δικαστήριο για απόσυρση όλων των προσφυγών κατά της Τουρκίας, όπως προνοεί το σχέδιο Ανάν.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αλλαγή πολιτικού σκηνικού'' γράφει ότι κλονίζονται κομματικές ηγεσίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο μετά την έντονη αντίδραση του λαού μπροστά στις προσπάθειες αλλοίωσης της ετυμηγορίας του. Προσθέτει ότι στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν ήδη εσωκομματικές διεργασίες με σημείο αναφοράς της ευρωεκλογές και αναφέρει ότι η απόφαση του ΑΚΕΛ για όχι οδηγεί τον Νίκο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες Αβέρωφ Νεοφύτου και Σωκράτη Χάσικο "σε απομόνωση". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η τ/κ πλευρά διαβίβασε στα Ηνωμένα Εθνη τον κατάλογο με τα ονόματα των 45 χιλιάδων εποίκων, οι οποίοι σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, θα παραμείνουν στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Παρέμβαση Μπους δίνει εγγυήσεις και μιλά για επιπτώσεις'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Μπους σε τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ του ''ναι'' στο δημοψήφισμα και του τόνισε τις συνέπειες του ''όχι''. Προσθέτει ότι ταυτόχρονα με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρμεντ υπογραμμίζει ότι θα υπάρξουν ''σοβαρές, ιστορικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις'' από την απόρριψη του σχεδίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ΗΠΑ προωθούν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση του 5ου σχεδίου Ανάν, αλλά και για τη διασφάλιση της εφαρμογής του σχεδίου, ενδεχομένως κάτω από το κεφάλαιο επτά του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εμπεδώνεται το 'όχι' '' γράφει ότι η εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν Μαρί Ογκάπε εξήγησε ότι η διαδικασία επί του Κυπριακού έχει αποφασιστεί στις 13 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη και εν συνεχεία στις 31 Μαρτίου και πρόσθεσε ότι τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν κανονικά στις 24 Απριλίου, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων. Αλλού γράφει ότι έτοιμος να παραιτηθεί από τον κυβερνητικό σχηματισμό είναι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, ένας εκ των Υπουργών του ΑΚΕΛ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τις προθέσεις του.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Το τελευταίο χαρτί τη 12η'' γράφει ότι το νέο σκηνικό που δημιούργησε η απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ αξιοποιείται από πολλές κατευθύνσεις προκειμένου να διασφαλιστούν εγγυήσεις σε βασικά σημεία του σχεδίου Ανάν, ικανά που να διαφοροποιούν το αρνητικό κλίμα στην ε/κ πλευρά. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ χαρακτήρισε χθες το σχέδιο Ανάν ως το μόνο και το τελευταίο, προσθέτοντας πως ''η διευθέτηση είναι αυτή ή καμία''.

    [03] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Ευρωκοινοβούλιο - Ακρόαση

    Αύριο Τετάρτη, στις 6.00 το απόγευμα ώρα Κύπρου, αρχίζει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στις Βρυξέλλες η ακρόαση του πρώτου Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκου Κυπριανού.

    Οπως ανακοινώθηκε, η ακρόαση του κ. Κυπριανού θα διαρκέσει μία ώρα και είκοσι λεπτά.

    Η ακρόαση θα γίνει από τους προέδρους των 17 επιτροπών του ΕΚ που ασχολούνται με συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας, πράγμα που διασφαλίζει ψηλό βαθμό διαφορετικότητας στις ερωτήσεις που υποβάλλονται στους υποψηφίους επιτρόπους. Δικαίωμα παρακολούθησης των ακροάσεων έχουν όλα τα μέλη του Σώματος, καθώς και παρατηρητές.

    Οι ακροάσεις των πρώτων επιτρόπων των δέκα νέων μελών της ΕΕ αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο βράδυ. Την Πέμπτη, οι πρόεδροι των αρμοδίων επιτροπών του ΕΚ θα ετοιμάσουν τις γνωμοδοτήσεις τους για τους δέκα υποψηφίους επιτρόπους, τις οποίες η ολομέλεια του Σώματος θα εξετάσει στην επόμενη σύνοδό της, που αρχίζει τη Δευτέρα, 19 Απριλίου.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - Δημοψηφίσματα - Εκπρόσωπος - Δήλωση -------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προχωρεί με τη διεξαγωγή των χωριστών δημοψηφισμάτων στην Κύπρο στις 24 Απριλίου, δήλωσε χθες βράδυ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Μαρί Οκάμπε.

    Η Εκπρόσωπος είπε ότι ο ΟΗΕ έχει ενημερωθεί από το ΑΚΕΛ σχετικά με τη θέση της Κεντρικής του Επιτροπής υπέρ της αναβολής των δημοψηφισμάτων.

    Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτή και άλλες εξελίξεις, πρόσθεσε η κ. Οκάμπε.

    Οπως σημείωσε, στις 13 Φεβρουαρίου συμφωνήθηκε ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να διεξαχθούν πριν από την 1η Μαϊου. Η ημέρα των δημοψηφισμάτων ορίστηκε από το Γενικό Γραμματέα στις 31 Μαρτίου στην Ελβετία κατόπιν διαβουλεύσεων με τα μέρη της συμφωνίας της 13ης Φεβρουαρίου, συνέχισε.

    Η κ. Οκάμπε, σε αίτημα των δημοσιογράφων να διευκρινίσει κατά πόσο ο ΓΓ θα προχωρήσει με τα δημοψηφίσματα, απάντησε: ''Αυτά έχω μόνο να πω για τώρα. Μάλιστα''.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Σχέδιο Ανάν ------------------------------ Το σχέδιο Ανάν της 31ης Μαρτίου για λύση του Κυπριακού είναι το μόνο και το τελευταίο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας ότι κατά την άποψη της Ουάσιγκτον ''η διευθέτηση είναι αυτή ή καμιά''.

    Ο κ. Μπάουτσερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικοί ηγέτες και ο κυπριακός λαός θα λάβουν πλήρως υπόψη ''τις σοβαρές, ιστορικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες από την απώλεια της ευκαιρίας αυτής για επίτευξη διευθέτησης''.

    [05] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Παραίτηση - Δεν έγινε αποδεκτή

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας υπέβαλε την παραίτησή του από το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωσε ο ίδιος ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως δεν την αποδέχθηκε.

    Οπως ο κ. Καζαμίας δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, υπέβαλε την παραίτησή από τη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων το Μεγάλο Σάββατο.

    Σεβόμενος, όπως είπε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διαδικασία ζήτησε και συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για να του ανακοινώσει και προσωπικά την απόφασή του.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συνέχισε ο κ. Καζαμίας, δεν έκαμε αποδεκτή την παραίτησή του.

    [06] (Κ) Χριστόφιας - Ταλάτ - Δημοψηφίσματα (1)

    Ο αρχηγός του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπογράμμισε την αναγκαιότητα διενέργειας των δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου Ανάν, πριν την 1η Μαϊου ούτως ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ με το ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ταλάτ εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο κοινότητες μπορούν ''με άνεση να πουν ναι στο σχέδιο Ανάν'', παρά τα όποια μειονεκτήματα εμπεριέχει το σχέδιο.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε την ανάγκη αναβολής των δημοψηφισμάτων ούτως ώστε να δοθεί χρόνος να αναλυθούν στην ε/κ κοινή γνώμη τα θετικά του σχεδίου Ανάν και να διασφαλιστεί η εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού.

    Ανέφερε επίσης ότι ''εκείνοι που θέλουν να πουν ένα ξερό όχι τονίζουν μόνο τα αρνητικά του σχεδίου'' και πρόσθεσε πως η πλειοψηφία του κόσμου είναι ενάντια του σχεδίου ''πάση θυσία'' και δεν είναι έτοιμη να ακούσει διαφορετική άποψη.

    Τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και ο κ. Ταλάτ είπαν ότι θα συνεχίσουν τις επαφές τους χωρίς όμως να αναφερθούν σε ακριβή ημερομηνία.

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [08] (Κ) Καζαμίας - Παραίτηση (1)

    Ο Κίκης Καζαμίας ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων για λόγους συνείδησης, λόγω της διαφορετικής του γνώμης στο Κυπριακό από εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ''απογοήτευσής'' του για το προεδρικό διάγγελμα της περασμένης εβδομάδας σχετικά με το σχέδιο Ανάν.

    [09] (Κ) Κίκης Καζαμίας - Παραίτηση - Διάσκεψη Τύπου (2)

    Η παραίτηση του Κίκη Καζαμία από τη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων δεν αφορά τόσο τη διαφωνία του με το όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας στο σχέδιο Ανάν 5 αλλά την απογοήτευσή του για τον τρόπο παρουσίασης της ανάλυσης και των συμπερασμάτων στο διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως ο ίδιος δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου.

    Ο κ. Καζαμίας είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μηδένισε και αφόρισε την αντίθετη άποψη και εξήγησε πως η παραίτησή του αποτελεί πράξη εντιμότητας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ''Νιώθω ότι δεν έχω το δικαίωμα να συνεχίσω να είμαι μέλος του Υπουργικού σας Συμβουλίου,'' έγραψε στην επιστολή παραίτησης με ημερομηνία 9 Απριλίου και παρέδωσε στις 10 Απριλίου, την οποία ανέγνωσε στη διάσκεψη Τύπου.

    ''Διαβεβαιώνω ότι η εκτίμηση που είχα πάντοτε προς το πρόσωπό σας (Πρόεδρος) παραμένει άσχετα από τους λόγους συνείδησης και ευαισθησίας που νιώθω για την παραίτησή μου,'' αναφέρεται στην επιστολή.

    Οπως είπε ο κ. Καζαμίας, ''ο λόγος της παραίτησής μου δεν είναι τόσο η διαφωνία μου για το όχι του Προέδρου αλλά η απογοήτευσή μου για την ανάλυση, τα συμπεράσματα και τον τρόπο παρουσίασής τους στο διάγγελμα του Προέδρου την περασμένη Τετάρτη''.

    ''Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι πρωτίστως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις έγνοιες του έπρεπε κατά την ταπεινή μου άποψη να βρίσκεται πάντοτε και η πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος στις σχέσεις των πολιτικών δυνάμεων του ναι ή του όχι'', είπε ο κ. Καζαμίας.

    Ο Πρόεδρος, συνέχισε, δεν υλοποίησε τουλάχιστον πλήρως την εκφρασθείσα πριν το διάγγελμα πρόθεσή του να σεβαστεί την αντίθετη άποψη και τη διαφορετική προσέγγιση.

    Υποστήριξε ότι ''σχεδόν τη μηδένισε και την αφόρισε προσπαθώντας να αγγίξει τις ευαίσθητες συναισθηματικές χορδές των περισσότερων πολιτών, ίσως άθελά του, που όλοι μας γνωρίζουμε ότι ήταν σε σύγχυση λόγω μη επαρκούς απλής επεξήγησης των προνοιών του σχεδίου''.

    ''Παραιτήθηκα όχι γιατί μου το υπέβαλε οποιοσδήποτε, η ενέργεια της παραίτησής μου είναι θέμα εντιμότητας απέναντι στον Πρόεδρο από μέρους μου η συνεργασία με τον οποίο ήταν μέχρι στιγμής άψογη'', πρόσθεσε.

    Τόνισε παράλληλα ότι από τη στιγμή που ο ίδιος διαφωνεί με τον Πρόεδρο σε ένα τόσο κεφαλαιώδες θέμα και εκφράστηκε δημόσια δεν δικαιούται να μείνει στο Υπουργικό του Συμβούλιο.

    [10] (Κ) "Μιλιέτ" - Ραούφ Ντενκτάς - Δηλώσεις

    Αν το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα κατεχόμενα στις 24 Απριλίου η απάντηση είναι ναι, "τότε εγώ δεν θα παραμείνω στην εξουσία. Θα παραιτηθώ", δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

    [11] (K) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Δημοψηφίσματα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παίρνει θέση επί της πρότασης του ΑΚΕΛ για αναβολή του δημοψηφίσματος, θεωρώντας ότι αρμόδια να πάρουν θέση στο θέμα αυτό είναι τα Ηνωμένα Εθνη.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΡΤΚ

    Στην κοινή διαπίστωση ότι μεγάλη σημασία σε μια συμφωνία δεν έχουν μόνο οι όροι και οι πρόνοιές της αλλά και η καλή διάθεση για την εφαρμογή της, κατέληξαν σήμερα Δημοκρατικός Συναγερμός και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση των κομμάτων να δουλέψουν από κοινού ''για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη'' έτσι ώστε να τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει η δυνατότητα μέσα στην Ευρώπη Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συνδημιουργήσουν.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παραίτηση Καζαμία - Δήλωση

    Τη λύπη του για την απόφαση του Κίκη Καζαμία να παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν είχε επιλογή παρά να αποδεχτεί την απόφαση του κ. Καζαμία να επιμένει στην παραίτησή του.

    Σε γραπτή δήλωση μετά την υποβολή της παραίτησης του κ. Καζαμία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζει εκτίμηση τόσο για το ήθος του κ. Καζαμία όσο και για το έργο που έχει επιτελέσει ως Υπουργός, παρά τη διαφωνία τους σε σχέση με το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό για το τελικό σχέδιο Ανάν.

    ''Εκφράζω την ειλικρινή λύπη μου για την απόφαση του εκλεκτού φίλου και συνεργάτη Κίκη Καζαμία να επιμείνει στην παραίτησή του από το αξίωμα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, που δεν είχα επιλογή παρά να την αποδεκτώ'', αναφέρει στη δηλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [14] (Κ) ΓΓ του ΟΗΕ - Δημοψήφισμα

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι θα συζητούσε την πιθανότητα αναβολής του δημοψηφίσματος, αν συμφωνούσαν και οι δύο πλευρές με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    [15] (Κ) Γκιουλ - Δημοψήφισμα - Απόρριψη αναβολής

    [16] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δημοψήφισμα (2)

    Τη συμφωνία των δύο πλευρών και την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας θέτει ως προϋπόθεση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να συζητήσει την πιθανότητα αναβολής των δημοψηφισμάτων.

    Ερωτηθείς κατά την είσοδό του στην έδρα του ΟΗΕ για τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί προς το σχέδιο από τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ανάν είπε ότι αυτή τη στιγμή «το σχέδιο είναι στα χέρια του λαού. Η κατανόηση που είχαμε ήταν ότι το σχέδιο θα ετίθετο ενώπιον χωριστών ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων. Αν η μία πλευρά ψηφίσει εναντίον, οι Ελληνοκύπριοι εντάσσονται μόνοι (στην ΕΕ) και τότε θα χρειαστεί να δούμε τι θα γίνει.

    Υπήρχαν εισηγήσεις από τη μία πλευρά να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα για να δοθεί περισσότερος χρόνος για εκστρατεία. Αυτό δεν το ασπάστηκαν τα υπόλοιπα μέρη που είναι στη συμφωνία. Αν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας ζητήσουν αναβολή, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε».

    [17] (K) T/κ οργανώσεις νεολαίας - Δημοψήφισμα

    [18] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σχέδιο πρότασης ψηφίσματος - Κυπριακό

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανοεί την πληθώρα των ερωτημάτων που έχει ο λαός της Κύπρου για την πολυπλοκότητα του αναθεωρημένου σχεδίου-Ανάν, αλλά είναι πεπεισμένο ότι οι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν κατά την υλοποίηση της συμφωνίας μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο της πρότασης ψηφίσματος του Λουξεμβούργιου Ευρωβουλευτή και εισηγητή για την ένταξη της Κύπρου Ζακ Ποος, που θα συζητηθεί στην αυριανή κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου. Το σχέδιο αναμένεται να πάρει τη μορφή πρότασης ψηφίσματος και στη συνέχεια θα υποβληθεί για την τελική έγκριση στην ολομέλεια του Σώματος στις 21 Απριλίου.

    [19] (Κ) Βρυξέλλες - Προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών - Κύπρος

    Πραγματοποιείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η υψηλού επιπέδου προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο, που σκοπό έχει να βοηθήσει στην εφαρμογή μιας λύσης του Κυπριακού.

    Στη διάσκεψη έχει προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τον οποίο θα εκπροσωπήσουν ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις Βρυξέλλες Θεόφιλος Θεοφίλου και ο Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Πανίκος Πούρος.

    Από τουρκοκυπριακής πλευράς θα παραστεί ο λεγόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν 100 ως 150 υψηλού επιπέδου εκπρόσωποι από χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και από χώρες που είναι υπό ένταξη, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διεθνή χρηματοοικονομικά ινστιτούτα, μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

    [20] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Πρόκριση Ολυμπιακού

    Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο νικώντας το απόγευμα τον Εθνικό Αχνας με 4-2.

    Στον πρώτο αγώνα ο Εθνικός Αχνας είχε κερδίσει με 1-0.

    [21] Κ) Γιώργος Λιλλήκας - Προσωρινά Υπουργός Συγκοινωνιών

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας θα ασκεί προσωρινά και καθήκοντα Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, μετά την παραίτηση του Κίκη Καζαμία.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Δημοψηφίσματα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί ότι η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του κόμματος για αναβολή των δημοψηφισμάτων συνεχίζει να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, καθότι δεν άκουσε δήλωση από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία να απορρίπτει την πρόταση για αναβολή των δημοψηφισμάτων.

    [23] (K) Μάριος Καρογιάν - Δηλώσεις Ταλάτ

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ διέψευσε τις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον συναντήσει στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 13 April 2004 - 17:49:24 UTC