Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ)* Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) * Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - "Συναγερμός για την Ευρώπη"
  • [03] (K) ΗΠΑ - Ολυμπία Σνόου - Αμερικανός Πρόεδρος - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ - Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπρος
  • [08] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπρος - Ιστορική αναδρομή
  • [09] (Κ) * Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος Εκλογής - Κατάλογος υποψηφίων
  • [10] (Κ) * Ευρωεκλογές - Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΚΟ - Υποψήφιοι - Πιττοκοπίτης
  • [11] (Κ) Βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου - Βιέννη
  • [12] (Κ) * Ευρωεκλογές - ''Ευρωπαϊκή Κύπρος'' - Ομάδα υποστήριξης
  • [13] (Κ)* Ευρωεκλογές - ΓΓ Οικολόγων - Απόφαση Γενικού Εφόρου
  • [14] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (Ορθή επανάληψη))
  • [15] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΚΕΑ - ΔΗΚΟ - Υποστήριξη
  • [16] (Κ)* Ευρωεκλογές - Ταραμουντάς - Βουλή - Πρόταση νόμου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Τράπεζας Αναπτύξεως - Απαγωγή
  • [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επίτροπος Κύπρου στην ΕΕ
  • [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ)* Ευρωεκλογές - Σαββίδης - ΔΗΣΥ - ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' - Ενσταση
  • [22] (Κ) ΕΕ - Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές
  • [24] (Κ)* Ευρωεκλογές - Προδρόμου - Εκλογικός νόμος
  • [25] (Κ) ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Δηλώσεις
  • [26] (K) Παπανδρέου - Επίσκεψη Πρωθυπουργού ΗΠΑ
  • [27] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Προεδρικός Απεσταλμένος - Λίβανος
  • [28] (Κ) ΥΠΕΞ Ανδόρας - Επίσημη επίσκεψη
  • [29] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Εκδήλωση - Παλαιστινιακός λαός

  • [01] (Κ)* Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό

    Εγκαινιάζοντας χθες βράδυ στη Λεμεσό την προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ για τις ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε όλους τους οπαδούς και φίλους του ΚΣ ΕΔΕΚ να εργαστούν σκληρά για την εξασφάλιση της έδρας των Σοσιαλιστών της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Στην παρουσία πέντε εκ των έξι υποψήφιων ευρωβουλευτών του Κινήματος, Κώστα Ευσταθίου, Μάριου Ηλιάδη, Ξένιου Ξενόπουλου, Σοφοκλή Σοφοκλέους και Κατερίνας Φλουρέντζου Μελισσινού καθώς και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεόδωρου, ο κ. Ομήρου τέλεσε τα εγκαίνια του σωματείου «Ονήσιλλος» δηλώνοντας πως «το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία, επίσημα από αυτό εδώ το χώρο».

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε ότι «οι ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου δεν είναι απλές πολιτειακές εκλογές στις οποίες θα γίνει καταμέτρηση εκλογικών δυνάμεων, είναι εκλογές ευθύνης για τον κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από πολιτική ή ιδεολογική τοποθέτηση», προσθέτοντας πως «η Κύπρος δεν μπορεί να απουσιάζει από την μια εκ των δυο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι η Σοσιαλιστική Ομάδα».

    «Η παρουσία της ΕΔΕΚ στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου είναι πατριωτική ανάγκη, είναι πολιτική ανάγκη, είναι εθνική επιταγή και είμαστε περήφανοι για το ψηφοδέλτιο το οποίο έχουμε καταθέσει ενώπιον του κυπριακού λαού», είπε ο κ. Ομήρου.

    Κάλεσε όλους τους οπαδούς του Κινήματος να εργαστούν με ζήλο για την εξασφάλιση έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

    «Θέλω με αυτή την ευκαιρία αυτή να καλέσω όχι μόνο εσάς αλλά όλους τους Κύπριους Σοσιαλιστές, όλους τους Εδεκίτες, όλους τους φίλους και φίλες που πιστεύουν στην ανάγκη η Κύπρος να είναι παρούσα στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ευρύτερα, για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Κύπρου σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ιστορία της πατρίδας μας», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε πως «το καθήκον μας τώρα είναι διαχειριστούμε αυτό το όχι και να εξηγήσουμε και διεθνώς και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο ότι αυτό το όχι δεν ήταν όχι στη λύση του κυπριακού προβλήματος, ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός ο οποίος είναι το θύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής προσβλέπει σταθερά στην επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό και ότι αυτή θα είναι η ειλικρινής μας προσπάθεια και βούληση τους αμέσως επόμενους μήνες».

    Είπε επίσης πως «αυτοί που ισχυρίζονται ότι δήθεν ο Κυπριακός Ελληνισμός επέλεξε τη διχοτόμηση με την έκφραση της ετυμηγορίας του την 24η Απριλίου ψεύδονται ασύστολα και προσπαθούν να υπονομεύσουν την προοπτική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, την προοπτική δικαίωσης του λαού μας».

    [02] (Κ) * Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - "Συναγερμός για την Ευρώπη"

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λάζαρος Σαββίδης με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ δηλώνει ότι μετά από εξέταση των εγγράφων που υπέβαλε ο συνδυασμός ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' για να διεκδικήσει τις ευρωεκλογές ως κόμμα ανεξαρτήτων αποφάσισε ότι ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' δεν ικανοποιεί τα κριτήρια και δεν μπορεί να θεωρηθεί κόμμα.

    [03] (K) ΗΠΑ - Ολυμπία Σνόου - Αμερικανός Πρόεδρος - Κυπριακό

    [04] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό

    Το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επανένωση της Κύπρου και πως το ελληνοκυπριακό όχι στο σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως όχι στη λύση, μετέφερε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Παράλληλα ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια προς την κατεύθυνση που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει λύση και η κατάσταση παραμένει όπως είναι, θα χάσουν και οι δύο πλευρές ενώ με μια λύση και οι δύο πλευρές θα είναι κερδισμένες.

    Ερωτηθείς σε διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπους κατά πόσο οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «υπήρξε μια ετυμηγορία και αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους και θεωρώ ότι γίνεται σεβαστή από όλους».

    Ανέφερε ότι αυτό που έθεσε στις επαφές του ήταν ότι «αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως το τέλος του δρόμου» για να προσθέσει ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι «στόχος της επανένωσης της νήσου πρέπει να παραμένει ο στρατηγικός στόχος όλων». Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν δέχθηκε άρνηση ή αντίρρηση σε αυτή τη σκέψη.

    Τόνισε ότι είναι «πρόωρο να μιλάμε για συγκεκριμένη πρωτοβουλία επανέναρξης» και χαρακτήρισε θετικό βήμα το γεγονός ότι «δεν δεχθήκαμε από πουθενά τη λογική ότι το τέλος του δρόμου ήταν εδώ και ότι αποκλείεται να γίνει οτιδήποτε από εδώ και μπρος».

    Σημείωσε ότι ένα «σημαντικό κομμάτι της αποστολής μας να περάσουμε το μήνυμα σε όλους ότι ασχέτως των πρόσφατων εξελίξεων, έχει σημασία να ανανεωθεί η προσπάθεια, ώστε να φτάσουμε στον τελικό στόχο που είναι η επανένωση της νήσου».

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η υποβολή 59 υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις υποψηφίων και κομμάτων καθώς και το νομικό πλαίσιο για τις εκλογές κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου.

    Αλλά κύρια θέματα είναι η συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 3 Ιουνίου, οι συνομιλίες του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο χθες στην Ουάσιγκτον και η επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο του Αρμένιου Υπουργού Εξωτερικών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Νέο κόμμα από Μάτση και διασπαστές'' γράφει ότι χθες ιδρύθηκε νέο πολιτικό κόμμα υπό την ονομασία ''Συναγερμός για την Ευρώπη'', το οποίο σκοπεύει τη διεκδίκηση των ευρωεκλογών ως πρώτη του ενέργεια. Η εφημερίδα αναφέρει πως η ενέργεια αυτή προκάλεσε πίκρα και θλίψη στο ΔΗΣΥ, στελέχη του οποίου δήλωσαν ότι "αποκαλύπτει πλήρως τις πραγματικές προθέσεις των διασπαστών". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι εντυπωσιάστηκε από το 76% του ''όχι'' των Ε/Κ στο σχέδιο Ανάν, προκειμένου να δείξει ότι δεν αφήνει περιθώρια για μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Υπάρχει ακόμα κίνδυνος'' γράφει ότι τα κόμματα και η πολιτεία αντιμετώπισαν τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η διαδικασία των ευρωεκλογών, καθώς τα κενά στη νομοθεσία εξουδετέρωναν στην ουσία τα ψηφοδέλτια με ανεξάρτητους υποψήφιους και συνασπισμούς κομμάτων. Οπως αναφέρει η εφημερίδα το θέμα ηγέρθη την υστάτη και χθες, ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων, κινητοποιήθηκαν οι πάντες για να βρεθεί λύση, να διασωθεί η διαδικασία, αλλά και να περιφρουρηθεί η λαϊκή ετυμηγορία. Αλλού γράφει πως 59 συνολικά υποψήφιοι διεκδικούν τις έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Στην Ευρωβουλή με την όπισθεν'' γράφει πως μπορεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να είχε την καθολική υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ωστόσο τα άκρα καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες, με τις ασάφειες στη νομοθεσία για την εκλογή των μελών της Ευρωβουλής που αναλογούν στην Κύπρο, τις απανωτές γνωματεύσεις και τις προσφυγές στη δικαιοσύνη "μαρτυρούν το ολιγότερο ερασιτεχνισμό και αδικαιολόγητες παραλείψεις". Σε άλλη είδηση αναφέρει πως με ένα κατάλογο 10 σημείων που θέλει να αλλάξει στο σχέδιο Ανάν, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ στις 3 Ιουνίου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φουντώνει η μάχη των Συναγερμικών'' γράφει ότι με τη χθεσινή υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές ανάβει για καλά ο προεκλογικός πυρετός ενόψει της αναμέτρησης της 13ης Ιουνίου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η προεκλογική δραστηριότητα στο χώρο του ΔΗΣΥ, προσθέτει. Ανάμεσα στους υποψήφιους και ο Τ/Κ οικονομολόγος Αχμέτ Χασάν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως ο Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλο κάλεσε χθες τον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αναβάθμιση του τουρισμού και επανέλαβε την ανάγκη για επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα ''Ξεκαθάρισμα στα Δικαστήρια'' γράφει πως χθες αργά το βράδυ ο Γενικός Εφορος Εκλογών αποφάσισε να μην αποδεχθεί ως κόμμα το ''Συναγερμό για τη Ευρώπη'' και ο συνδυασμός Μάτση αντιμετωπίζεται ως ψηφοδέλτιο ανεξαρτήτων προσώπων και αυτό σημαίνει πως για να μετάσχουν στη δεύτερη κατανομή των εδρών για την Ευρωβουλή θα πρέπει να εξασφαλίσουν το εκλογικό μέτρο 16,7. Σε δήλωση στην εφημερίδα ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως ο Υπουργός Εσωτερικών πρέπει να παραιτηθεί εάν δεχτεί αυτή τη διοικητική απόφαση. Αλλού αναφέρει πως διεθνείς προεκτάσεις παίρνει το θέμα του φορολογικού απορρήτου και του σημερινού αξεπέραστου πλαισίου που χαρακτηρίζει νομοθετικά τον τομέα.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Καλή επιτυχία'' αναφέρεται στο κύριο θέμα στους έξι υποψήφιους του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές. Προβάλλει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι το κόμμα με τους αγώνες και την ιστορία του θα πείσει τον κυπριακό λαό και θα πάρει ψηλά εκλογικά ποσοστά. Αλλού προβάλλει δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης Δώρου Θεοδώρου ότι βρέθηκαν δείγματα DNA στο ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Πάφου και ότι προς το ενδεχόμενο "κάποιοι να τεστάρουν" τις συνθήκες ασφάλειας των αεροδρομίων φαίνεται να κλίνουν οι αρμόδιες διωκτικές αρχές.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Εκτακτοι γιατροί θέτουν ζωές σε κίνδυνο'' γράφει ότι "ιστορίες τρόμου" ακούστηκαν χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για έκτακτους γιατρούς που προσλαμβάνονται με πλαστά διπλώματα και για χειρουργούς που δεν έχουν αγγίξει νυστέρι για χρόνια και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Αλλού γράφει με σκληρά μέτρα εναντίον των χούλιγκαν προειδοποιούν οι βουλευτές εάν τα στάδια δεν προχωρήσουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία ''The Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Στόχος η επανένωση'' προβάλλει τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο Μπους στην Ουάσιγκτον και δήλωση του κ. Καραμανλή ότι παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος πρέπει να εντατικοποιηθούν διότι στόχος παραμένει η επανένωση του νησιού. Προβάλλει επίσης την επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρτάν Οσκανιάν κατά την οποία συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, αλλά και το μέλλον του ιδρύματος Μελκονιάν.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Πρόεδρος Μπους - Κυπριακό ------------------------ Το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επανένωση της Κύπρου και πως το ελληνοκυπριακό όχι στο σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως όχι στη λύση, μετέφερε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Παράλληλα ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια προς την κατεύθυνση που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει λύση και η κατάσταση παραμένει όπως είναι, θα χάσουν και οι δύο πλευρές ενώ με μια λύση και οι δύο πλευρές θα είναι κερδισμένες.

    Ερωτηθείς σε διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπους κατά πόσο οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «υπήρξε μια ετυμηγορία και αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους και θεωρώ ότι γίνεται σεβαστή από όλους».

    Ανέφερε ότι αυτό που έθεσε στις επαφές του ήταν ότι «αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως το τέλος του δρόμου» για να προσθέσει ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι «στόχος της επανένωσης της νήσου πρέπει να παραμένει ο στρατηγικός στόχος όλων». Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν δέχθηκε άρνηση ή αντίρρηση σε αυτή τη σκέψη.

    Τόνισε ότι είναι «πρόωρο να μιλάμε για συγκεκριμένη πρωτοβουλία επανέναρξης» και χαρακτήρισε θετικό βήμα το γεγονός ότι «δεν δεχθήκαμε από πουθενά τη λογική ότι το τέλος του δρόμου ήταν εδώ και ότι αποκλείεται να γίνει οτιδήποτε από εδώ και μπρος».

    Σημείωσε ότι ένα «σημαντικό κομμάτι της αποστολής μας να περάσουμε το μήνυμα σε όλους ότι ασχέτως των πρόσφατων εξελίξεων, έχει σημασία να ανανεωθεί η προσπάθεια, ώστε να φτάσουμε στον τελικό στόχο που είναι η επανένωση της νήσου».

    [07] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ - Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπρος

    Το ΚΥΠΕ αρχίζει από σήμερα τη μετάδοση ειδικών αφιερωμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε σχέση με την Κύπρο.

    [08] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπρος - Ιστορική αναδρομή

    Η σχέση της Κύπρου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αρχίζει το 1980 στη Μόσχα, όπου η Κύπρος ως ανεξάρτητο κράτος λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα.

    Κύπριοι αθλητές αναφέρονται σε επιγραφές και άλλα ιστορικά ευρήματα ως νικητές στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο σε Ελληνες.

    Οι Αρίστων Νίκωνος Καρπασεώτης, Αρτεμίδωρος Σαλαμίνιος, Δημήτριος Σαλαμίνιος, Ζώιλος Ζωίλου Πάφιος, Νέων Καρπασεώτης, Στρατοκλής Απολλοδώρου Σαλαμίνιος, Χάρης Κύπριος, Ηρακλείδης Σαλαμίνιος και Ονησίκρατος Σαλαμίνιος, είναι τα ονόματα που αναφέρονται ως νικητές στις αρχαίες Ολυμπιάδες.

    Με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα, η Κύπρος δηλώνει παρούσα με δύο αθλητές, τον Ιωάννη Φραγκούδη, ο οποίος κατακτά το χρυσό στο πιστόλι από 25 μέτρα και τη δεύτερη θέση με πολεμικό όπλο από 300 μέτρα και τον Αναστάσιο Ανδρέου, ο οποίος έλαβε μέρος στα 110 μέτρα εμπόδια. Και οι δύο έλαβαν μέρος με τα χρώματα της ελληνικής ομάδας.

    Η ίδρυση των γυμναστικών συλλόγων στην Κύπρο δεν είναι άσχετη με την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα. Το 1892 ιδρύεται ο Γυμναστικός Σύλλογος (ΓΣ) Ολύμπια, το 1894 ο ΓΣ Παγκύπρια και το 1896 ο ΓΣ Ζήνωνας και ο ΓΣ Κόροιβος.

    Οι πρώτοι Παγκύπριοι Αγώνες διοργανώθηκαν για να επιλεγούν οι αθλητές στίβου που θα λάμβαναν μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες, οι οποίοι ήταν και προκριματικοί για την πρώτη Ολυμπιάδα.

    Από τους αγώνες αυτούς επιλέγηκαν ο Αναστάσιος Ανδρέου (110 μέτρα εμπόδια) και ο Χαράλαμπος Νικολαϊδης (επί κοντώ). Ο Ανδρέου πρώτευσε στους Πανελλήνιους και ταυτόχρονα κέρδισε τη συμμετοχή του στην πρώτη Ολυμπιάδα.

    Από το 1896 που αρχίζουν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι το 1976, δεκαπέντε αθλητές και δύο αθλήτριες έλαβαν μέρος στις Ολυμπιάδες ως μέλη της ελληνικής ομάδας.

    Από το 1980 ανοίγει νέο κεφάλαιο για τον κυπριακό αθλητισμό. Η Κύπρος αρχίζει να λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητο κράτος πλέον.

    Αθήνα - 1896 ------------ Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους φιλοξένησε η Ελλάδα στην Αθήνα το 1896, έγινε η πρώτη συγκέντρωση αθλητών από όλο τον κόσμο για την τέλεση του πιο «ιερού μυστηρίου», το οποίο ήταν ο «οδηγός» για τη δημιουργία του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη μας.

    Η Κύπρος δήλωσε παρούσα σε αυτή την Ολυμπιάδα υπό την ελληνική σημαία, με δύο αθλητές. Τον Αναστάση Ανδρέου στα 110μ. εμπόδια και τον Ιωάννη Φραγκούδη στη σκοποβολή. Ο Ανδρέου, μετείχε στην πρώτη σειρά των προκριματικών, αποτυγχάνοντας, όμως, να κερδίσει τη συμμετοχή του στον τελικό.

    Ωστόσο, ο δεύτερος αθλητής, ο Ιωάννης Φραγκούδης, έμελλε να είναι μέχρι σήμερα ο μοναδικός Κύπριος που κέρδισε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Φραγκούδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε αγώνα πιστολιού από 25 μέτρα, με 30 βολές. Συγκέντρωσε 344 βαθμούς, με 23 επιτυχίες, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο, τη μεγαλύτερη διάκριση για έναν αθλητή. Ο Φραγκούδης, στους ίδιους αγώνες, κέρδισε και αργυρό μετάλλιο στον αγώνα με πολεμικό όπλο, από απόσταση 300 μέτρων. Η επιβράβευση που δόθηκε στο μοναδικό μέχρι σήμερα Κύπριο Ολυμπιονίκη ήταν η πρόσκλησή του να αποτελεί μέλος της συνοδείας του Βασιλιά Γεώργιου.

    Λονδίνο 1908 --------------- Ο επόμενος Κύπριος αθλητής που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με την εθνική ομάδα της Ελλάδας ήταν ο Γιώργος Σκουταρίδης. Ο Σκουταρίδης συμμετείχε στο δρόμο των 110μ. με εμπόδια, στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου (4η στη σειρά) και στη σειρά του τερμάτισε δεύτερος.

    Παρίσι 1924 ------------- Μεσολαβούντος του πρώτου παγκόσμιου πολέμου η Κύπρος δήλωσε παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, που έγιναν στο Παρίσι, με δύο αθλητές, τους Ιωάννη Ταλιάνο και Κώστα Παντελίδη.

    Ο Ιωάννης Ταλιάνος, στην Ολυμπιάδα του Παρισιού, τερμάτισε τρίτος στην 3η προκριματική σειρά των 110μ. με εμπόδια, με χρόνο 17΄΄, ενώ ήταν επίσης τρίτος στην τρίτη προκριματική σειρά των 400μ. με εμπόδια, με χρόνο 61΄΄6, επίδοση που ήταν νέα πανελλήνια.

    Ο Κώστας Παντελίδης έλαβε μέρος σε τρία αγωνίσματα. Στα 100μ. τερμάτισε τέταρτος στη 10η προκριματική σειρά με 11΄΄6, στα 200μ. δεύτερος στην 11η προκριματική σειρά με χρόνο 23΄΄, κερδίζοντας την πρόκρισή του στα ημιτελικά, όπου κατετάγη 6ος στην τρίτη σειρά. Δεν καταγράφεται η επίδοσή του στο μήκος, στο οποίο επίσης έλαβε μέρος.

    Οι δύο αθλητές ήταν μέλη και της σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. η οποία σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 45΄΄4, τερματίζοντας τέταρτη στον προκριματικό, αλλά και στον ημιτελικό.

    Αμστερνταμ 1928 ----------------- Ο Κώστας Πετρίδης και ο Ρένος Φραγκούδης κέρδισαν τη συμμετοχή τους στην 8η Ολυμπιάδα στο Αμστερνταμ. Ο Πετρίδης έλαβε μέρος σε τέσσερα αγωνίσματα, τα 100μ., το μήκος, το τριπλούν και στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ., ενώ ο Φραγκούδης συμμετείχε στα 100μ. και τη σκυταλοδρομία 4Χ100μ.

    Η Ολυμπιάδα του Αμστερνταμ ήταν από τις πιο σημαδιακές στην πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς για πρώτη φορά επιτράπηκε η συμμετοχή γυναικών στο στίβο, για πρώτη φορά έγινε αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και για πρώτη φορά η ελληνική ομάδα παρέλασε πρώτη στην τελετή έναρξης.

    Λος Αντζελες 1932 ------------------- Ο Ρένος Φραγκούδης συνέχισε να είναι ο κορυφαίος Ελληνας αθλητής στους δρόμους ταχύτητας, κατέχοντας τα πανελλήνια ρεκόρ στα 100 και 200 μέτρα. Ο Φραγκούδης, στην Ολυμπιάδα του Λος Αντζελες το 1932, συμμετείχε στα 100μ., στα 200μ. και στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ.

    Βερολίνο - 1936 --------------- Φτάνουμε στο 1936, οπότε το Βερολίνο επιλέγηκε να διοργανώσει τους 10ους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά το ότι δεν είχαν κλείσει οι πληγές από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Η Ολυμπιάδα του Βερολίνου ήταν σημαδιακή για το γυναικείο αθλητισμό. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού λαμβάνει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες γυναίκα και αυτή κατάγεται από την Κύπρο. Πρόκειται για την Δομνίτσα Λανίτου.

    Στο Βερολίνο, η Δομνίτσα Λανίτου έλαβε μέρος στα 100μ. και στα 80μ. με εμπόδια. Και στα δύο αγωνίσματα τερμάτισε τρίτη στις προκριματικές σειρές. Στα 100μ. με χρόνο 12΄΄8 και στα 80μ. εμπόδια με 12΄΄6.

    Από την Ολυμπιάδα του Βερολίνου δεν απουσίασε ο Ρένος Φραγκούδης, ο οποίος έδωσε το παρών σε Ολυμπιάδα για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ο Φραγκούδης έλαβε μέρος στα 100μ., όπου τερμάτισε τρίτος στην 11η προκριματική σειρά με 10΄΄8 και στα 200μ., στα οποία πήρε τη δεύτερη θέση στην πέμπτη προκριματική σειρά με 22΄΄1.

    Ο τρίτος Κύπριος αθλητής, που έλαβε μέρος σε αυτή την Ολυμπιάδα, ήταν ο Στέλιος Κυριακίδης. Ο Κυριακίδης ήταν αθλητής των μεγάλων αποστάσεων, με πολλές βαλκανικές νίκες και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μαραθώνιο, όπου τερμάτισε 11ος με χρόνο 2ώρες43΄20΄΄8.

    Λονδίνο 1948 -------------- Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος απέτρεψε τη διεξαγωγή δύο Ολυμπιάδων, αυτών του 1940 και του 1944. Οι πρώτοι μεταπολεμικοί Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν το 1948 από το Λονδίνο. Εκεί έδωσαν το παρών τους ως εκπρόσωποι του ελληνισμού της Κύπρου, η Δομνίτσα Λανίτου (και πλέον Καβουνίδου) και ο Στέλιος Κυριακίδης. Η Λανίτου-Καβουνίδου τερμάτισε πέμπτη στα προκριματικά των 80μ. με εμπόδια, ενώ ο Κυριακίδης ήταν 18ος στον μαραθώνιο με 2ώρες και 49 λεπτά.

    Μεξικό 1968 ------------- Η προετοιμασία και ο απελευθερωτικός αγώνας του 55-59 τράβηξε μακριά τους Κύπριους αθλητές από καλές επιδόσεις, με αποτέλεσμα για 20 χρόνια η Κύπρος να απέχει από την προσφορά αθλητών στην Ελλάδα για συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η επιστροφή στη δράση έγινε το 1968, στην Ολυμπιάδα του Μεξικό, εκεί όπου πήγε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας ο Μενέλαος Μιχαηλίδης, στο άθλημα του σκιτ. Ο Μιχαηλίδης κατέλαβε την τιμητική 9η θέση, με 192 δίσκους στους 200, ενώ οι πρώτοι τρεις αθλητές είχαν επιτυχία σε 198 δίσκους.

    Μόναχο - 1972 ------------- Φτάνουμε αισίως στο Μόναχο, πόλη η οποία φιλοξένησε τους 20ούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία για το ισραηλινό αίμα που χύθηκε από την τρομοκρατική παλαιστινιακή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης».

    Για τους Κύπριους αυτή η Ολυμπιάδα γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλητισμού μας, καθώς για πρώτη φορά Κύπριος αθλητής στίβου παίρνει τον τίτλο του Ολυμπιονίκη. Ο Σταύρος Τζωρτζής καταφέρνει να κερδίσει την 6η θέση στα 400μ. με εμπόδια και δικαίως αναδεικνύεται στο τέλος του αιώνα μας, από τους αθλητικούς συντάκτες, ως ο αθλητής του αιώνα.

    Ο Σταύρος Τζωρτζής ξεκίνησε την προσπάθειά του στα 400μ. εμπόδια, τερματίζοντας 2ος στα προκριματικά με 50΄΄54. Στον ημιτελικό κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση με χρόνο 50΄΄66, κερδίζοντας ταυτόχρονα την πρόκρισή του για τον τελικό. Στον τελικό με χρόνο 49΄΄66, κέρδισε την 6η θέση για να γράψει το όνομά του στην κορυφή της λίστας των επιτυχιών Κύπριων αθλητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στο Μόναχο, εκτός από τον Σταύρο Τζωρτζή έλαβαν, επίσης, μέρος οι Κυριάκος Ονησιφόρου, Λουκάς Λουκά και Λάκης Ψημολοφίτης. Ο Ονησιφόρου συμμετείχε στα 400μ., τερματίζοντας τρίτος στα προκριματικά με 46΄΄49 και 8ος στα ημιτελικά με 47΄΄22. Ο Λουκά, στη σφαιροβολία, έμεινε πίσω από τις ικανότητες και επιδόσεις του και πήρε την 24η θέση με βολή στα 17,48μ. Την υψηλότερη θέση από σκοπευτή -με εξαίρεση βέβαια το χρυσό και αργυρό Ολυμπιονίκη του 1896, Ιωάννη Φραγκούδη- σημείωσε στο Μόναχο ο Λάκης Ψημολοφίτης, ο οποίος κατετάγη 8ος στο σκιτ με 192 δίσκους στους 200, έναντι 195 επιτυχιών του πρώτου αθλητή.

    Μόντρεαλ 1976 --------------- Τρεις Κύπριοι αθλητές εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Οι Σταύρος Τζωρτζής στα 400μ. με εμπόδια και Μαρούλλα Λάμπρου και Παναγιώτης Χατζηστάθης στο μήκος. Ο Τζωρτζής κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό, ενώ οι δύο άλτες αποκλείστηκαν στα προκριματικά.

    Μόσχα - 1980 ------------- Το 1980 ήταν η χρονιά στην οποία η Κύπρος αποδεσμεύτηκε από την «αγκαλιά» της Ελλάδας και πλέον λάμβανε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητο κράτος. Ετσι, για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας η κυπριακή σημαία παρέλασε στο στάδιο, με σημαιοφόρο τον αθλητή του τζούντο και σημερινό Γενικό Διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Κώστα Παπακώστα.

    Μόνο οι αθλητές του στίβου αγωνίστηκαν και αυτή τη φορά με τα ελληνικά χρώματα, καθώς η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου εγκρίθηκε το 1983 και έγινε επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) το 1984.

    Με τα ελληνικά χρώματα αγωνίστηκαν ο Λάμπρος Κεφάλας και η Μαρούλα Λάμπρου. Ο Κεφάλας προκρίθηκε από την προκριματική σειρά στους 32 καλύτερους δρομείς των 100μ., όμως, εκεί αποκλείστηκε κάνοντας χρόνο 10.72. Στο μήκος η Λάμπρου, παρά το ότι βρισκόταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση, εντούτοις με το 6,32μ. δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό.

    Ετσι, με τη συμμετοχή των δύο αυτών αθλητών ολοκληρώθηκε η 84χρονη προσφορά της Κύπρου προς την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ άρχισε από τότε μία νέα εποχή για τον κυπριακό αθλητισμό με την ανεξάρτητη παρουσία του νησιού μας στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

    Το 1980 συμπληρώθηκε η πρώτη κυπριακή αποστολή για την Ολυμπιάδα της Μόσχας. Αρχηγός της ολυμπιακής ομάδας ήταν ο Αντρέας Χατζηβασιλείου, ενώ στη Μόσχα ταξίδεψαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Δημήτριος Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, ο υπεύθυνος της ιστιοπλοϊκής ομάδας Τοτός Θεοδοσίου, ο προπονητής του τζούντο Κυριάκος Λανίτης και ο προπονητής της κολύμβησης Νικόλαος Κονναρής.

    Η Κύπρος, στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έλαβε μέρος σε τρία αγωνίσματα: την ιστιοπλοΐα, το τζούντο και την κολύμβηση. Οι πρώτοι αθλητές που εκπροσώπησαν την πατρίδα μας σε Ολυμπιάδα ήταν οι Δημήτρης Δημητρίου, Παναγιώτης Νικολάου, Μάριος Καραπατάκης, Πανίκος Ριμής, Δημήτριος Καραπατάκης (ιστιοπλοΐα), Κώστας Παπακώστας, Πανίκος Ευριπίδου, Σπύρος Σπύρου, Νεόφυτος Αρέστη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (τζούντο), Λάκης Φυλακτού, Λίνος Πετρίδης, Ολγα Λοΐζου και Αναμπέλ Δρουσιώτου (κολύμβηση).

    Η μεγαλύτερη διάκριση σε αυτούς τους αγώνες ήρθε από τον Κώστα Παπακώστα, ο οποίος κέρδισε θέση στην οκτάδα της κατηγορίας του (86 κιλά), καθώς πέρασε στο δεύτερο γύρο χωρίς αγώνα και εκεί νίκησε τον Εστέλα από το Εκουαδόρ.

    Λος Αντζελες 1984 ------------------- Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ταξίδεψε η κυπριακή αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, στους οποίους συμμετείχε με 10 αθλητές, σε τέσσερα αγωνίσματα: στίβο, σκοποβολή, τζούντο, ποδηλασία.

    Οι 10 αθλητές που αγωνίστηκαν υπό την κυπριακή σημαία, την οποία κρατούσε στα χέρια και παρέλασε στην τελετή έναρξης ο Μάριος Κασσιανίδης, ήταν οι Φίλιππος Φιλίππου, Δημήτρης Αραούζος, Μάριος Κασσιανίδης (στίβος), Αναστάσιος Λόρδος, Μιχαλάκης Τύμβιος, Δημήτρης Παπαχρυσοστόμου, Πέτρος Κυρίτσης (σκοποβολή), Κώστας Παπακώστας, Ιωάννης Κουγιάλης (τζούντο) και Σπύρος Αγρότης (ποδηλασία).

    Ο Πέτρος Κυρίτσης είχε την καλύτερη παρουσία, αν και στην τρίτη ημέρα των αγώνων λύγισε από το άγχος της διάκρισης και τελικά κατετάγη 13ος σε σύνολο 72 αθλητών. Ο Κυρίτσης τελείωσε την πρώτη ημέρα στη δεύτερη θέση, ενώ τη δεύτερη ημέρα ήταν τρίτος.

    Σεούλ 1988 ------------ Αποκτώντας τις πρώτες της εμπειρίες από Ολυμπιακούς Αγώνες η Κύπρος πήγε το 1988 στη Σεούλ καλύτερα προετοιμασμένη, χωρίς βέβαια να υπάρχουν και οι πιθανότητες διάκρισης, με εννέα αθλητές. Τους Μάριο Χατζηανδρέου, Μαρούλα Λάμπρου-Τελώνη, Αντρη Αβραάμ και Σπύρο Σπύρου (στίβος), Αντρέα Καραπατάκη και Χρίστο Χριστοφόρου (ιστιοπλοΐα), Μιχαλάκη Τύμβιο (σκοποβολή) και Μιχαλάκη Σκουρουμούνη, Ηλία Ιωάνου (Τζούντο). Την κυπριακή σημαία στην τελετή έναρξη μετέφερε ο Μάικ Τύμβιος.

    Ο Μάικ Τύμβιος στο σκιτ, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε, κατέλαβε την 20ή θέση με 194 στους 200 δίσκους. Η απόδοσή του ήταν αρκετά καλή, όμως, στη Σεούλ βρέθηκαν σε πολύ καλύτερη αγωνιστική κατάσταση αρκετοί άλλοι αθλητές, με αποτέλεσμα την κατάκτηση της 20ής θέσης.

    Βαρκελώνη 1992 ---------------- Στην τελευταία ευρωπαϊκή πόλη που φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες τον 20ό αιώνα, τη Βαρκελώνη, επικεντρώθηκαν τα βλέμματα των φίλων του αθλητισμού το 1992. Η Κύπρος έλαβε μέρος σε αυτή την Ολυμπιάδα σε οκτώ αθλήματα και με 17 αθλητές και αθλήτριες. Τα αθλήματα στα οποία εκπροσωπηθήκαμε ήταν ο στίβος, η σκοποβολή, η κολύμβηση, η τοξοβολία, η πάλη, το τζούντο, η ρυθμική γυμναστική και η ιστιοπλοΐα.

    Οι αθλητές που εκπροσώπησαν την Κύπρο και είχαν ως σημαιοφόρο τον Μάριο Χατζηανδρέου, ήταν οι Γιάννης Ζησιμίδης, Φώτης Στεφανή, Μάριος Χατζηανδρέου, Ελλη Ευαγγελίδου και Αντρη Αβραάμ (στίβος), Δημήτρης Λόρδος, Αντώνης Νικολαΐδης (σκοποβολή), Σταύρος Μιχαηλίδης, Χαράλαμπος Παναγίδης (κολύμβηση), Σίμος Σιμώνης (τοξοβολία), Κώστας Ηλιάδης (πάλη), Ηλίας Ιωάννου, Χριστόδουλος Κατσινιορίδης (τζούντο), Ελενα Χατζησάββα, Αννα Κίμωνος (ρυθμική γυμναστική), Νικόλας Επιφανίου, Πέτρος Ελτον (ιστιοπλοΐα).

    Ο κολυμβητής Σταύρος Μιχαηλίδης στα 50μ. ελεύθερο είχε την καλύτερη παρουσία. Κέρδισε τη σειρά του με χρόνο 23.34, όμως, στη γενική κατάταξη ήταν 20ός επί συνόλου 76 κολυμβητών και δεν προκρίθηκε στα ημιτελικά.

    Ατλάντα 1996 -------------- Η Κύπρος στην τελευταία Ολυμπιάδα του 20ού αιώνα δήλωσε παρούσα σε πέντε αγωνίσματα, με 15 αθλητές και αθλήτριες. Τελευταίος αθλητής που κράτησε στα χέρια του την κυπριακή σημαία, στην τελετή έναρξης των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων του αιώνα, ήταν ο Αννινος Μαρκουλλίδης, ο οποίος φρόντισε να τιμήσει τα κυπριακά χρώματα, αφού αναδείχθηκε ως ο γρηγορότερος λευκός αθλητής της Ολυμπιάδας.

    Οι αθλητές που φόρεσαν την κυπριακή στολή στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα ήταν οι Ηλίας Λουκά, Μιχάλης Λουκά, Δώρα Κυριάκου, Γιάννης Ζησιμίδης, Αννινος Μαρκουλλίδης, Πρόδρομος Κατσαντώνης, Ευριπίδης Δημοσθένους και Λούκας Σπύρου (στίβος), Χρίστος Κουρτέλλας, Αντώνης Νικολαΐδης, Αντώνης Ανδρέου (σκοποβολή), Αρούτ Παρσεκιάν (πάλη), Νικόλας Επιφανίου, Πέτρος Ελτον, Δημήτρης Λάππας (ιστιοπλοΐα), Σταύρος Μιχαηλίδης, Μαρίνα Ζαρμά (κολύμβηση).

    Αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων από πλευράς Κύπρου αναδείχθηκε ο Αννινος Μαρκουλλίδης, ο οποίος στα 100μ. κατάφερε να διακριθεί ως ο γρηγορότερος λευκός αθλητής. Ο Μαρκουλλίδης τερμάτισε δεύτερος στην τρίτη προκριματική σειρά, με 10.26, πίσω από τον Ατο Μπόλτον. Στον προημιτελικό ήταν τρίτος στην 4η σειρά, σημειώνοντας ατομική επίδοση με 10.23 και προκρίθηκε στα ημιτελικά με την 13η καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Τρέχοντας στον όχι και ευνοϊκό για τον Μαρκουλλίδη έβδομο διάδρομο, τερμάτισε στην τελευταία θέση του πρώτου ημιτελικού, με χρόνο 10.36, επίδοση που τελικά τον κατέταξε ως τον 15ο γρηγορότερο αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα.

    Αρκετά καλή παρουσία είχε και ο σκοπευτής Αντώνης Ανδρέου, ο οποίος με 121 στις 125 επιτυχίες κατέλαβε την 9η θέση στο σκιτ και δυστυχώς απέτυχε να μπει στον τελικό, παρά το ότι είχε τις ίδιες επιτυχίες με τον έβδομο αθλητή.

    Στην ελευθέρα πάλη, τα προβλήματα του Αρούτ Παρσεκιάν, ο οποίος πήρε το κυπριακό διαβατήριο κυριολεκτικά τη δωδεκάτη, δεν τον εμπόδισαν από την καλή παρουσία και την πολύ τιμητική 10η θέση.

    Σίδνεϊ 2000 ------------- Στην Αυστραλία η Κύπρος εκπροσωπήθηκε με 23 αθλητές σε τέσσερα αθλήματα, το στίβο, τη σκοποβολή, την ιστιοπλοία και την κολύμβηση.

    Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ οι 23 αθλητές που αντιπροσώπευσαν την Κύπρο είναι: Στο στίβο οι Αννινος Μαρκουλίδης (100μ., 200μ., 4Χ100μ.), Πρόδρομος Κατσαντώνης (4Χ100μ.), Ευριπίδης Δημοσθένους (400μ.), Στάθης Σταθή (3000 στηπλ), Γιάννης Ζησιμίδης (4Χ100μ.), Κώστας Ποχάνης (400μ. εμπόδια), Φώτης Στεφανή (επί κοντώ), Γιώργος Ανδρέου (δέκαθλο), Στέφανος Ιωάννου (100μ., 200μ., 4Χ100μ.), Κωσταντίνος Κόκκινος (4Χ100μ.) και Αγνή Χαραλάμπους. Στη σκοποβολή οι Γιώργος Αχιλλέως, Αντώνης Αντρέου και Σοφία Μιαούλη. Στην ιστιοπλοία οι Δημήτρης Λάπας, Αιμίλιος Οικονομίδης. Στην κολύμβηση οι Σταύρος Μιχαηλίδης, Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου, Αλέξανδρος Αρέστη, Γιώργος Δημητριάδης, Ναταλία Ρουμπίνα, Μαρία Παπαδππούλου και Αννα Στυλιανού.

    [09] (Κ) * Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος Εκλογής - Κατάλογος υποψηφίων

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λάζαρος Σαββίδης ανακοίνωσε ότι οι πιο κάτω Συνδυασμοί Κομμάτων/Ανεξαρτήτων έχουν δηλωθεί ως Συνδυασμοί για την Εκλογή Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μεμονωμένοι υποψήφιοι, για σκοπούς των Εκλογών της 13ης Ιουνίου, 2004.

    ΑΚΕΛ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ------------------------------- Αδάμου Αδάμος Μπεμπεδέλη Καυκαρίδου Δέσποινα Συλικιώτης Νεοκλής Τριανταφυλλίδης Κυριάκος Χατζηγεωργίου Γεώργιος Χριστοφίδης Τίτος

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ----------------- Ανδρέου Δημήτρης Γαλανός Αλέξης Θεμιστοκλέους Θέμης Κενεβέζος Κυριάκος Ματσάκης Μάριος Παπαδοπούλου Αντιγόνη

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ----------------------- Δημητρίου Παναγιώτης Θεοχάρους Ελένη Κασουλίδης Ιωάννης Μαυρομμάτης Μάνθος Μητσόπουλος Τάσος Χριστοφόρου Λευτέρης

    ΕΔΗ ΚΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΥΠΡΟΣ --------------------------- Αντωνιάδου Κυριάκου Πραξούλα Βασιλείου Ανδρούλλα Ιωάννου Κ. Ιωάννης (Γιάννος) Στυλιανίδης Χρήστος Τομπάζος Σταύρος Χαραλάμπους Κυριάκος

    ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ --------------------------------- Αγαπητός Αγαθοκλής (Αθως) Βαρνάβα (Μάρτιν) Μαρίνα Παναγιώτου Ιωάννα Πασπαλίδης Ντίνος Φιλίππου Σάββας Χατζηλοή Θεοδοσία

    ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΕΔΕΚ ---------------------------- Ευσταθίου Κωνσταντίνος (Κώστας) Ηλιάδης Μάριος Ξενόπουλος Λ. Ξένιος Σαρίκας Φειδίας Σοφοκλέους Σοφοκλής Φλουρέντζου Μελισσηνού Κατερίνα

    ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ --------------- Αργυρίδης Βάσος Ηφαιστος Παναγιώτης Κουτσού Νίκος Παναγίδης Στράτος Ραζής Πάνος Χαραλαμπίδου Παπαδημητρίου Κατερίνα

    ΛΑΪΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ------------------------ Αντωνίου Μιχάλης Ιωάννου Λάκης Μιχαήλ Μιχαήλ Παύλακου Μιλτιάδης

    ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ------------------------- Ερωτοκρίτου Ρίκκος Ζαβού Σούλα Κληρίδης Νίκος Μάτσης Γιαννάκης Πελεκάνου Χατζηστεφάνου Μαριάννα Προδρόμου Πρόδρομος

    ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ --------------------- Αγαπίου Σ. Αντώνης Ευαγόρου Καίτη Ευστρατίου Ανδρέας Ιωάννου Ανδρέας Κυριάκου (Ούτοπος) Κώστας Μαλιάν Αρτο

    [10] (Κ) * Ευρωεκλογές - Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΚΟ - Υποψήφιοι - Πιττοκοπίτης

    Το Δημοκρατικό Κόμμα θα υποστηρίξει ενδεχόμενη πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας περί εκλογών ώστε ανεξάρτητοι υποψήφιοι ή ομάδες να μπορούν να περνούν στη δεύτερη κατανομή διότι θεωρεί το αίτημα δικαιολογημένο.

    Στη σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Α Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης ύστερα από συνάντηση της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος και τους έξι υποψήφιους για τις ευρωεκλογές με τον Προέδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πιττοκοπίτης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στους έξι υποψηφίους, εξέφρασε την εκτίμησή του και τους συνεχάρη για την συμπερίληψή τους στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.

    Ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση γύρω από διάφορα θέματα και ειδικότερα το Κυπριακό και τις δυσκολίες τις οποίες προβάλλονται από διάφορους.

    Την ίδια στιγμή, το ΔΗΚΟ και οι υποψήφιοι διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο λαός να έχει μπροστά του θέσεις και τοποθετήσεις που να επιβεβαιώνουν τη χρονική συνέπεια του ΔΗΚΟ, συνέχισε ο κ. Πιττοκοπίτης.

    «Ευελπιστούμε ότι ο λαός μας, με την ψήφο του στις 13 Ιουνίου θα εκτιμήσει την προσφορά του ΔΗΚΟ, θα εκτιμήσει τις προσπάθειες και των έξι υποψηφίων και με την ψήφο του θα δώσει ψηλά ποσοστά στο ΔΗΚΟ», είπε ο κ. Πιττοκοπίτης.

    Ερωτηθείς για τη θέση του κόμματος όσον αφορά την τροποποίηση της νομοθεσίας περί εκλογών ούτως ώστε ανεξάρτητοι υποψήφιοι ή ομάδες να περνούν στη δεύτερη κατανομή, ο κ. Πιττοκοπίτης χαρακτήρισε δικαιολογημένο το αίτημα των συνόλων που ζητούν κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως αν κατατεθεί οποιαδήποτε πρόταση ή τροποποίησή που στην ουσία θα αποτελεί βελτίωση του νόμου, το ΔΗΚΟ θα την υποστηρίξει.

    «Δεν μπορεί κάποιοι που συνασπίζονται και αύριο εξασφαλίζουν, 10, ή 12 ή 14 τοις εκατόν να μην έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν στη δεύτερη κατανομή που εκεί τους έστειλε ο ίδιος ο λαός με την ψήφο του και να έχουν αυτό το δικαίωμα άλλοι με 3 ή 4 τοις εκατόν», πρόσθεσε ο κ. Πιττοκοπίτης.

    [11] (Κ) Βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου - Βιέννη

    [12] (Κ) * Ευρωεκλογές - ''Ευρωπαϊκή Κύπρος'' - Ομάδα υποστήριξης

    Οταν υπάρξει λύση του Κυπριακού οι έξι Ευρωβουλευτές της Κύπρου θα πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους έτσι ώστε να διεξαχθούν νέες εκλογές στην Κύπρο από τις οποίες να αναδειχθούν τέσσερις Ε/Κ και δυο Τ/Κ ευρωβουλευτές δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της ομάδας υποστήριξης του συνδυασμού ''Ευρωπαϊκή Κύπρος'' που κατέρχεται στις ευρωεκλογές με έξι υποψηφίους.

    Ερωτηθείς αν είναι δυνατό να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως παρόλο που η Ευρωβουλή δεν επιθυμεί γενικά τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών, ωστόσο επειδή η επανένωση της Κύπρου θα γίνει μια φορά ''θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρούμε κατανόηση και η Ευρωβουλή θα συμφωνήσει να γίνει εξαίρεση''.

    ''Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχει το προηγούμενο της ετοιμότητας όλων των Ε/Κ ευρωβουλευτών να παραιτηθούν όλοι για να συμβάλουν έτσι στο να μπορέσουν να γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές'', ανέφερε ο κ. Βασιλείου, κάνοντας έκκληση σε όσους άλλους κατέρχονται στις εκλογές να υιοθετήσουν τη θέση αυτή.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους Τ/Κ για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Βασιλείου είπε πως αυτό δεν συνέβη διότι δεν ενδιαφέρονταν οι Τ/Κ αλλά γιατί ''ήταν λάθος της δικής μας πλευράς να επιμένει να γίνουν (εκλογικοί) κατάλογοι'' και σημείωσε πως σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε πως ''εμείς είχαμε υποστηρίξει ότι για να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι Τ/Κ έπρεπε να αρκεί η επίδειξη ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με κατάλογο το αρχείο πληθυσμού, αλλά δυστυχώς αυτή μας η προσέγγιση δεν έγινε δεκτή, πολύ φοβούμαι για κάποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες''.

    Ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης εξέφρασε την εκτίμηση πως ο λόγος για τον οποίον οι Τ/Κ δεν ενδιαφέρθηκαν είναι ''διότι δεν επέδειξαν οι κυβερνώντες τίποτε το οποίο να τους δείχνει (τους Τ/Κ) ότι πράγματι θέλουν (οι κυβερνώντες) να έλθουν να ψηφίσουν''.

    Ο Τ/Κ καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είπε πως ''ένα από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει ένα μεγαλύτερο πολιτικό χάσμα μεταξύ των δυο κοινοτήτων'', προσθέτοντας πως ''ενταχθήκαμε σε μια νέα εποχή της μη λύσης'' και ''δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε μια τέτοια συγκυρία να νομίζει κανείς ότι θα ενσωματώσει τους Τ/Κ σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν περισσότερο οι Ε/Κ''.

    Ο κ. Βασιλείου ανέφερε εξάλλου πως η ψήφος στους υποψήφιους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κύπρου σημαίνει ταυτόχρονα και ψήφο σε μια ομάδα ανθρώπων που είναι γνώστες των θεμάτων της Ευρώπης,'' που θα συμμετέχουν, θα βοηθούν και θα συμβάλλουν στο να μπορεί να βγει η Κύπρος ασπροπρόσωπη και ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Κύπρου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο''.

    Ο πρώην Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε πως τα μέλη του συνδυασμού ''Ευρωπαϊκή Κύπρος'' έχουν πάρει το μήνυμα της ΕΕ, μπορούν να κινηθούν μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων αλλά ακόμα μπορούν να εκφράσουν και τα κυπριακά οράματα μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, το όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας, το όραμα της συνεργασίας Ε/Κ - Τ/Κ, το όραμα της ειρήνης και να εμφανίσουν την Κύπρο ως ένα τόπο που μπορεί να είναι ένα πρότυπο συνεργασίας ανθρώπων και πολιτισμών''.

    [13] (Κ)* Ευρωεκλογές - ΓΓ Οικολόγων - Απόφαση Γενικού Εφόρου

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Γενικού Εφόρου Εκλογής μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σχηματισμό «Συναγερμός για την Ευρώπη», είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο προεκλογικό σκηνικό, είναι κατάσταση «προεκλογικής καλπονοθείας».

    Σε δηλώσεις του στη Βουλή εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι κομματικοί σχηματισμοί ανεξάρτητα από το χρόνο τον οποίο έχουν ιδρυθεί πρέπει να μπορούν να διεκδικούν με ίσους όρους την ψήφο των πολιτών. Είπε ότι διαμορφώνονται συνθήκες στις οποίες δεν λειτουργεί η αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους τους εκλογικούς σχηματισμούς.

    Ο κ. Περδίκης είπε ότι αποτελεί ''ντροπή'' για το πολιτικό σύστημα της Κύπρου το γεγονός ότι εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής και καθυστερεί ''όχι χωρίς λόγο και υστεροβουλία από πλευράς κομμάτων'' για πολλά χρόνια η έγκριση του νόμου που θα καθορίζει και θα ρυθμίζει τη λειτουργία των κομμάτων.

    Επιβάλλεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να προωθηθεί η ψήφιση του νόμου, συνέχισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι θέσεις των Οικολόγων λαμβάνονται πάντα με βάση τις αρχές τους και όχι με βάση το καιροσκοπικό τους συμφέρον. Ο κ. Περίδκης ανέφερε ότι το 1996 το Κίνημα Οικολόγων είχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με το Συναγερμό για την Ευρώπη και το ξεπέρασε καταρτίζοντας εν τάχει ένα καταστατικό και παρουσιάζοντας δομή κόμματος και διερωτήθηκε γιατί σήμερα δεν γίνεται το ίδιο με τις κινήσεις που έχουν σχηματισθεί ενόψει των ευρωεκλογών.

    «Να πούμε την αλήθεια με το όνομά της ανεξάρτητα εάν μας συμφέρει ή όχι», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι μπορούν αυτοί οι σχηματισμοί, με βάση και το ζωντανό προηγούμενο του Κινήματος Οικολόγων να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους και να μπουν στη δεύτερη κατανομή κανονικά».

    [14] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (Ορθή επανάληψη))

    Διόρθωση ονόματος της εφημερίδας

    [15] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΚΕΑ - ΔΗΚΟ - Υποστήριξη

    [16] (Κ)* Ευρωεκλογές - Ταραμουντάς - Βουλή - Πρόταση νόμου

    Ο βουλευτής Χριστόδουλος Ταραμουντάς κατέθεσε σήμερα πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας για τις βουλευτικές εκλογές ώστε οι συνδυασμοί ανεξαρτήτων υποψηφίων ή οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι να είναι σε θέση να λάβουν μέρος στη δεύτερη κατανομή των εδρών στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, είπε ότι θα ζητηθεί η συζήτηση υπό μορφή κατεπείγοντος ώστε να εξασφαλισθεί αποτέλεσμα πριν από τις ευρωεκλογές.

    Ο κ. Ταραμουντάς είπε πως η ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογής μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία αναφέρει ότι ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' δεν είναι κόμμα, δεν επηρεάζει τους υποψηφίους. Εξήγησε ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν ο «Συναγερμός για την Ευρώπη» καταστεί δικαιούχος έδρας στη δεύτερη κατανομή και του στερηθεί αυτή η έδρα με τη δικαιολογία ότι «δεν είμαστε κόμμα, αλλά είμαστε συνδυασμός ανεξαρτήτων».

    Εάν αυτό συμβεί τότε οδηγούμαστε στην ολιγαρχία των κομμάτων, είπε, προσθέτοντας ότι παύει να υπάρχει δημοκρατία, παύει να κυριαρχεί ο λαός και αντικαθίσταται από τα κόμματα, τα οποία θα οδηγήσουν στο παράδοξο να δικαιούται έδρα στην Ευρωβουλή ένα κόμμα που θα εξασφαλίσει το 5% ή 30.000 ψήφους και δεν θα δικαιούται έδρα στην Ευρωβουλή ο «Συναγερμός για την Ευρώπη» που θα πάρει ποσοστό 15% ή 80.000 ψήφους.

    Ο κ. Ταραμουντάς είπε ότι ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' θα προστρέξει και στα τοπικά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να ακουστεί αυτό το παράδοξο, που χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Τράπεζας Αναπτύξεως - Απαγωγή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Τράπεζας Αναπτύξεως Ανδρέα Μούσκο από τον οποίο ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Τράπεζας αλλά και το θέμα της απαγωγής του Διευθυντή της Τράπεζας Αναπτύξεως στη Ρωσία Μιχάλη Θουκυδίδη, 46 ετών.

    Ο κ. Μούσκος ανέφερε ότι ''ο Μιχάλης βρίσκεται στη ζωή'' όπως διαπιστώθηκε και με το γραπτό μήνυμα που έχει ληφθεί μετά από μεσολάβηση κάποιου ατόμου, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες από τις Αρχές της Δημοκρατίας και της Ρωσίας για την απελευθέρωσή του.

    [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7024            1,7126
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0483            2,0606
    Λίρα Αγγλίας                     1,1434            1,1502
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,9377        230,7337
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9180          2,9412
    Δολάριο Καναδά                     2,8074          2,8297
    Κορώνα Δανίας                     12,6582         12,7551
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0647         14,1643
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5039         15,6250
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6110          2,6316
    
    

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επίτροπος Κύπρου στην ΕΕ

    Ο Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει αρνητικό κλίμα για την Κύπρο λόγω της καταψήφισης του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, προσθέτοντας ότι το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αυτό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,85  (-0,88)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    292.320
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    220.067    358,16  (-1,61)
    FTSE Med 100 **                             6.298,00  (-1,41)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    198.243    104,87  (-1,27)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     15.923     72,24  (-0,29)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        735     14,96  (-0,07)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      2.605     51,69  (-0,42)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.879     48,34  (-1,08)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.797     22,57  ( 0,31)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.228     64,08  (-0,39)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.483      2,48  (-2,75)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.916      8,23  (-2,95)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,90  ( 0,42)
    Ξενοδοχεία                    £      2.868     29,17  (-0,41)
    Αλλες Εταιρείες               £     24.042     64,96  (-0,09)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ)* Ευρωεκλογές - Σαββίδης - ΔΗΣΥ - ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' - Ενσταση

    Μετά την 1ην Ιουνίου, οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση σε σχέση με τη χρήση της λέξης ''Συναγερμός'' στην ονομασία του Συνδυασμού ''Συναγερμός για την Ευρώπη'', θα οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης.

    Ωστόσο, μετά από αυτή την εξέλιξη, τα περιθώρια στενεύουν για την Υπηρεσία Εκλογών, η οποία, αν δεν υπήρχε αυτή η ένσταση, θα προχωρούσε στην εκτύπωση των ψηφοδελτίων.

    [22] (Κ) ΕΕ - Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει υποβάλει τις εισηγήσεις της αναφορικά με την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή που αφορά τη διακίνηση αγαθών, ατόμων και υπηρεσιών, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Σε δηλώσεις στα γραφεία της Αντιπροσωπείας, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε πως η απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος της ημέρας θα αφορά εξουσιοδότηση για έκδοση πιστοποιητικών προέλευσης από το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο για προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά στα κατεχόμενα, τόσο τρόφιμα όσο και άλλα αγαθά, με τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης και με τη στήριξη αξιωματούχων της ΕΕ. Η απόφαση θα αφορά επίσης τη διακίνηση μεταποιημένων αγαθών.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Αρνητικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υποχωρώντας στο επίπεδο των 80 μονάδων ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός Δείκτης, ύστερα από δύο συνεχόμενες ημέρες ανοδικής πορείας, κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,88%, κλείνοντας στις 80,85 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 292 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 48,7% του τζίρου.

    [24] (Κ)* Ευρωεκλογές - Προδρόμου - Εκλογικός νόμος

    Για ''σύστημα προστασίας κομματικών κατεστημένων'' μέσα στο κράτος έκανε λόγο σήμερα ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου, επικρίνοντας τη Νομική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Εκλογών σε σχέση με την απόφαση του Γενικού Εφόρου Εκλογών Λάζαρου Σαββίδη να μην αποδεχτεί τον Συνασπισμό ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' ως κόμμα.

    [25] (Κ) ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Δηλώσεις

    Σειρά θεμάτων συζήτησε ο Μάρκος Κυπριανού, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, κατά τις επαφές του στο νησί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καθορισμένη ημερήσια διάταξη για τις συναντήσεις που είχε με διάφορους φορείς, στους οποίους εξήγησε τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του στην Επιτροπή.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στη μη μετάβασή του στα κατεχόμενα για προκαθορισμένες συναντήσεις με το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο και άλλους φορείς λόγω της απαίτησης των κατοχικών "αρχών" να επιδείξει το διαβατήριό του, απαίτηση που δεν εφαρμόζεται για άλλους Επιτρόπους.

    ''Παρουσιάστηκε πρόβλημα στη μετάβασή μου, δεν θα μου παρέχονταν οι ίδιες διευκολύνσεις που παρέχονται σε άλλα μέλη της Επιτροπής και έγινε σαφές ότι δεν θα ήμουν ευπρόσδεκτος γιατί θεωρούν ότι εκπροσωπώ τους Ε/Κ μόνο, κάτι που δείχνει άγνοια για την ΕΕ αφού στην Επιτροπή δεν εκπροσωπείς κανένα'', είπε.

    [26] (K) Παπανδρέου - Επίσκεψη Πρωθυπουργού ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας σήμερα τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Ουάσινγκτον, εκτίμησε ότι είναι ''προς όφελος εθνικό να διατηρούνται οι καλές διμερείς σχέσεις''.

    [27] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Προεδρικός Απεσταλμένος - Λίβανος

    Γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου επέδωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης στον Πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στον Λίβανο, όπου μετέβη ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Λιβάνου είπε πως αντιλαμβάνεται πλήρως τους λόγους που οδήγησαν την ε/κ κοινότητα να απορρίψει το σχέδιο Ανάν, απόφαση που όπως σημείωσε πρέπει να γίνει αποδεκτή.

    [28] (Κ) ΥΠΕΞ Ανδόρας - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Κύπρο από τις 22 μέχρι τις 25 Μαϊου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ανδόρας Juli Minoves Trinquell, ο οποίος φθάνει αργά αύριο το βράδυ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Τη Δευτέρα το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, μετά από τις οποίες οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο.

    [29] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Εκδήλωση - Παλαιστινιακός λαός

    Την αγανάκτησή τους για τη "συνεχιζόμενη εγκληματική και εξοντωτική πολιτική" του κράτους του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων εξέφρασαν σε ψήφισμά τους οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό που διοργάνωσε σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, την ΕΔΟΝ, την ΠΕΟ, την ΠΟΓΟ και την ΕΚΑ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 21 May 2004 - 17:49:26 UTC