Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκθεση Ανάν - Ανακρίβειες
  • [02] (Κ) ΟΗΕ - Πρόεδρος ΣΑ - Πρόγραμμα Ιουνίου - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Εκχαρντ - Εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Ευρωεκλογές - ΕΕ - Κοινή Εκκληση των 25 ΥΠΕΞ
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Κόφι Ανάν
  • [09] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Στίβος - Συνέντευξη Προέδρου ΚΟΕΑΣ
  • [10] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Συνομιλίες
  • [11] (Κ) ΟΗΕ - Κύπρος - Τ/Κ - Μέτρα
  • [12] (K) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ (1)
  • [13] (Κ) Αθήνα - Γιώργος Κουμουτσάκος - Εκθεση Ανάν
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ (2)
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κατά κεφαλή ΑΕΠ
  • [18] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση
  • [19] (Κ) Ενωση Συντακτών - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Κατοχικό καθεστώς
  • [20] (Κ) ΕΕ - Φιλορί - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [23] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Πακιστάν - Επεισόδια - Δήλωση
  • [24] (Κ) Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση - Δήλωση

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκθεση Ανάν - Ανακρίβειες

    Ανακρίβειες περιλαμβάνει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε μια πρώτη αντίδρασή του, ενώ χαρακτήρισε αβάσιμη την εκτίμησή που διατυπώνεται ότι η απόφαση του κυπριακού λαού να απορρίψει το σχέδιο συνιστά απόρριψη της λύσης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που ολοκλήρωσε χθες στη Βοστόνη το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος με την Κύπρο, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει με προσοχή την έκθεση και θα εκφράσει τις απόψεις της σύντομα, τόσο προς το Γενικό Γραμματέα, όσο και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που τελικά θα κρίνουν την έκθεση και θα αποφασίσουν εάν θα την αποδεχτούν ή όχι.

    «Από μία προκαταρκτική ανάγνωση της έκθεσης διαπιστώνω ότι περιλαμβάνει αρκετές ανακρίβειες όσον αφορά τα γεγονότα και σίγουρα δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα όσον αφορά τη διεξαγωγή των συνομιλιών, τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την αξιολόγηση που ο ίδιος κάνει για τις θέσεις των δύο πλευρών'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι ''ιδιαίτερα θιγόμαστε και θεωρούμε αβάσιμη την εκτίμησή του ότι η απόφαση του κυπριακού λαού να απορρίψει το σχέδιο συνιστά απόρριψη της λύσης'', ενώ υπογράμμισε ότι το ''όχι'' της ε/κ πλευράς στο δημοψήφισμα ''συνιστά απόρριψη μόνο αυτού του συγκεκριμένου σχεδίου, ενώ εμείς επιμένουμε σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που όντως θα επανενώνει την πατρίδα μας και την κοινωνία''.

    ''Ο κυπριακός λαός αποφάσισε ότι αυτό το σχέδιο δεν εξασφάλιζε τις ουσιώδεις προϋποθέσεις και σίγουρα δεν αντιμετώπιζε τις πολλές ανησυχίες που είχαμε και γραπτώς και προφορικώς διατυπώσει στις διαπραγματεύσεις με συνέπεια και σχέδιο, αλλά δεν είχαν γίνει δεκτές'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''θα μελετήσουμε με προσοχή τη έκθεση και θα εκφράσουμε τις απόψεις της κυβέρνησης πολύ - πολύ σύντομα, τόσο προς το Γενικό Γραμματέα, όσο και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που τελικά θα κρίνουν την έκθεση και θα αποφασίσουν αν θα την αποδεχτούν ή όχι».

    [02] (Κ) ΟΗΕ - Πρόεδρος ΣΑ - Πρόγραμμα Ιουνίου - Κυπριακό

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει το Κυπριακό στις 8 Ιουνίου.

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Ιούνιο, Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Φιλιππινών, Πρέσβης Lauro L. Baja παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το προκαταρκτικό πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Ιούνιο.

    [03] (Κ) Εκχαρντ - Εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ

    Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ αναφέρθηκε χθες στις δυο εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο - η πρώτη για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η δεύτερη για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

    Ο κ. Εκχαρντ ανέφερε πως ''στην έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο ο ΓΓ αναφέρει πως παραμένει πεπεισμένος πως λόγω της απουσίας μιας συνολικής διευθέτησης η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στο νησί συνεχίζει να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός''.

    ''(Ο ΓΓ) συνεχίζει για να πει πως υπό το φως της ιστορικής ψήφου της 24ης Απριλίου και ως τμήμα μιας συνολικής επανεκτίμησης των ειρηνευτικών δραστηριοτήτων του ΟΗΕ στην Κύπρο, προτίθεται να κάνει μίαν αναθεώρηση για τη θητεία της ειρηνευτικής αποστολής, τα επίπεδα δυνάμεων και το νόημα των επιχειρήσεων, υπό το φως των εξελίξεων επί του εδάφους, τις θέσεις των πλευρών και οποιεσδήποτε απόψεις πιθανόν να έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας'', ανέφερε ο κ. Εκχαρντ.

    Πρόσθεσε πως ''ο ΓΓ θα υποβάλει στο Συμβούλιο μέσα σε τρεις μήνες εισηγήσεις για τις προσαρμογές και την αναδόμηση που μπορεί να χρειαστεί''.

    Ο κ. Εκχαρντ ανέφερε επίσης πως ο ΓΓ ''εισηγείται όπως το Συμβούλιο παρατείνει την αποστολή της θητείας της αποστολής για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2004''.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, που αναμένεται να δοθεί επίσημα σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς και η δεύτερη έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), κυριαρχούν των σημερινών πρωτοσέλιδων των κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα είναι η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, η αύξηση της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου και οι ανησυχίες της κυβέρνησης, η εκδίκαση σήμερα του αιτήματος του ΔΗΣΥ για απαγόρευση της χρήσης ''συναγερμός'' από το συνδυασμό ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' που κατέρχεται στις ευρωεκλογές, καθώς και η προσφυγή του Τ/Κ δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ κατά της Δημοκρατίας γιατί δεν του επετράπη να καταθέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ο,τι χειρότερον'' αναφέρεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και γράφει ότι η ε/κ πλευρά κατέγραψε χθες τη μελανότερη σελίδα της από της εμφανίσεως του Κυπριακού. Προσθέτει πως ο κ. Ανάν λίγο πριν συναντήσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, κατέθεσε δύο εκθέσεις "καταπέλτες και τον κατηγορεί και αυτός ότι τον εξαπάτησε με τις υποσχέσεις του". Αναφέρει ακόμη ότι για πρώτη φορά επιρρίπτεται ευθύνη για τη μη επίτευξη λύσης του Κυπριακού στον Ε/Κ ηγέτη. Αλλού γράφει ότι εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας ανέφερε στην ''Α'' ότι είναι αδύνατη η μείωση της στρατιωτικής θητείας στις παρούσες συνθήκες, καθώς θα σημάνει την ολική λειψανδρία στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Παγκόσμιος τρόμος για τις τιμές'' αναφέρεται στις τιμές ρεκόρ που καταγράφονται για το αργό πετρέλαιο. Γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε ανησυχία και δήλωσε αδυναμία για παρέμβαση, αφού όπως είπε, όλα εξαρτώνται από την παραγωγή, την τρομοκρατία και τις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες. Αλλού η ''Μ'' γράφει ότι σήμερα θα συνέλθει το Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να εκδικάσει το αίτημα του ΔΗΣΥ για απαγόρευση της χρήσης της λέξης ''Συναγερμός'' από το συνδυασμό ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' που διεκδικεί τις ευρωεκλογές και στεγάζει μεταξύ άλλων και βουλευτές που αποβλήθηκαν από το ΔΗΣΥ.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Αποκαλυπτήρια του χθες και του αύριο'' γράφει ότι η έκθεση του κ. Ανάν τελεί τα αποκαλυπτήρια της μακράς και έντονης περιόδου από τη συνάντηση της Χάγης μέχρι τα δημοψηφίσματα και υποδεικνύει ως κύριο υπαίτιο της κατάστασης που διαμορφώθηκε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Οσον αφορά τους Τ/Κ, η έκθεση νομιμοποιεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ για απευθείας σχέσεις με τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ καταχώρησε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Δημοκρατίας γιατί δεν του επετράπη να καταθέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, αφού δεν ήταν εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Τιμές ρεκόρ στη διεθνή αγορά καυσίμων'' γράφει ότι παγκόσμια αναταραχή προκάλεσε η απότομη άνοδος ρεκόρ των τιμών του ''μαύρου χρυσού'' κατά 6%. Σημειώνει ότι οι επιπτώσεις στην Κύπρο θα είναι οδυνηρές, αφού οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα. Γράφει ακόμη ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες δυσμενείς επιπτώσεις στην κυπριακή αγορά. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει όπως ο κ. Ανάν αφήσει ανοικτή την πόρτα της λύσης του Κυπριακού. Η ''Σ'' γράφει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα σε "ένα βαρύ, αρνητικό και παγωμένο κλίμα".

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Νέα ευκαιρία το ίδιο σχέδιο'' γράφει ότι με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τους χειρισμούς και τη στάση του Προέδρου Παπαδόπουλου υποβάλλει σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ την έκθεσή του για τις καλές του υπηρεσίες. Αφήνει επίσης μικρό παράθυρο για νέα ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι η λύση θα είναι το σχέδιο Ανάν, ''η μόνη προβλεπτή βάση στην οποία οι Κύπριοι μπορούν να πετύχουν λύση''. Στην έκθεση επικρίνει την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία για καθυστέρηση στην επαναδιαπραγμάτευση. Αλλού αναφέρεται στην έκθεση του κ. Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπου για πρώτη φορά προτείνεται η επανεξέταση σε τρεις μήνες της αποστολής και του πλαισίου λειτουργίας της.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Μελανά σημεία'' γράφει ότι ένα από τα μελανά σημεία της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό είναι ότι παραγνωρίζει τα ψηφίσματα 541 και 550 που αναφέρονται στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην ε/κ πλευρά και ειδικά στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τη στάση που τήρησαν στα δημοψηφίσματα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στη σχολή διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δήλωσε πως χρειάζεται μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού που να έχει τύχει πραγματικής διαπραγμάτευσης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενώ δήλωσε απογοητευμένος από τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν 5.

    [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκθεση Ανάν - Ανακρίβειες -------------------------------------------- Ανακρίβειες περιλαμβάνει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε μια πρώτη αντίδρασή του, ενώ χαρακτήρισε αβάσιμη την εκτίμησή που διατυπώνεται ότι η απόφαση του κυπριακού λαού να απορρίψει το σχέδιο συνιστά απόρριψη της λύσης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που ολοκλήρωσε χθες στη Βοστόνη το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος με την Κύπρο, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει με προσοχή την έκθεση και θα εκφράσει τις απόψεις της σύντομα, τόσο προς το Γενικό Γραμματέα, όσο και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που τελικά θα κρίνουν την έκθεση και θα αποφασίσουν εάν θα την αποδεχτούν ή όχι.

    «Από μία προκαταρκτική ανάγνωση της έκθεσης διαπιστώνω ότι περιλαμβάνει αρκετές ανακρίβειες όσον αφορά τα γεγονότα και σίγουρα δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα όσον αφορά τη διεξαγωγή των συνομιλιών, τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την αξιολόγηση που ο ίδιος κάνει για τις θέσεις των δύο πλευρών'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι ''ιδιαίτερα θιγόμαστε και θεωρούμε αβάσιμη την εκτίμησή του ότι η απόφαση του κυπριακού λαού να απορρίψει το σχέδιο συνιστά απόρριψη της λύσης'', ενώ υπογράμμισε ότι το ''όχι'' της ε/κ πλευράς στο δημοψήφισμα ''συνιστά απόρριψη μόνο αυτού του συγκεκριμένου σχεδίου, ενώ εμείς επιμένουμε σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που όντως θα επανενώνει την πατρίδα μας και την κοινωνία''.

    ''Ο κυπριακός λαός αποφάσισε ότι αυτό το σχέδιο δεν εξασφάλιζε τις ουσιώδεις προϋποθέσεις και σίγουρα δεν αντιμετώπιζε τις πολλές ανησυχίες που είχαμε και γραπτώς και προφορικώς διατυπώσει στις διαπραγματεύσεις με συνέπεια και σχέδιο, αλλά δεν είχαν γίνει δεκτές'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''θα μελετήσουμε με προσοχή τη έκθεση και θα εκφράσουμε τις απόψεις της κυβέρνησης πολύ - πολύ σύντομα, τόσο προς το Γενικό Γραμματέα, όσο και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που τελικά θα κρίνουν την έκθεση και θα αποφασίσουν αν θα την αποδεχτούν ή όχι».

    Η έκθεση Ανάν αναμένεται να είναι το επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ανάν στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης (6.00 το απόγευμα ώρα Κύπρου).

    ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Εκθεση -------------------------- Η λύση του Κυπριακού απαιτεί περισσότερα από ένα συνολικό και προσεκτικά ισορροπημένο σχέδιο, χρειάζεται θαρραλέα και αποφασιστική πολιτική ηγεσία από τις δύο πλευρές στο νησί, καθώς και την Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση με αποφασιστικότητα και να πειστεί ο κόσμος για την ανάγκη συμβιβασμού, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε έκθεσή του για την αποστολή καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο.

    Στην έκθεση, ο κ. Ανάν επισημαίνει ότι το σχέδιό του για συνολική διευθέτηση παραμένει η μόνη προβλεπτή βάση στην οποία οι Κύπριοι μπορούν να πετύχουν λύση, σημειώνοντας ότι, εφόσον τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου οδήγησαν σε αδιέξοδο, δεν βλέπει οποιανδήποτε βάση για την επανάληψη των καλών του υπηρεσιών, ενόσω παραμένει αυτό το αδιέξοδο.

    Αφού κάνει λεπτομερή αναφορά στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίτευξη συνολικής διευθέτησης, ο κ. Ανάν δίδει τη δομή του τελικού σχεδίου, καθώς και περίληψη των κύριων βελτιώσεων, και συνεχίζει με αναφορά στις εξελίξεις που οδήγησαν στα δημοψηφίσματα.

    Αναφέρει ότι στην τ/κ πλευρά ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''τάχθηκε σθεναρά υπέρ του 'Ναι''', ενώ ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αντιτάχθηκε σε αυτό.

    ''Στην ε/κ πλευρά, η κατάσταση ήταν πιο περίπλοκη'', σημειώνει ο κ. Ανάν, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 7 Απριλίου 2004 κάλεσε το λαό να απορρίψει το σχέδιο με ένα 'ηχηρό Οχι'''.

    ''Ανάμεσα σε άλλα, η ομιλία προκαλούσε τη σοφία του να 'διαλύσουμε το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μας τη στιγμή ακριβώς που ενισχύει την πολιτική του βαρύτητα, με την ένταξή του στην ΕΕ'. Εκπλάγηκα με αυτή την εκτίμηση, υπό το φως αυτών που μου είχε πει ο κ. Παπαδόπουλος στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο. Εκπλάγηκα επίσης για την ερμηνεία του επί του σχεδίου, αφού το σχέδιο διαμορφώθηκε για να επιτρέψει σε κάθε πλευρά να διατηρήσει τη θέση του για το πώς θα επέλθει η νέα τάξη πραγμάτων'', σημειώνει ο κ. Ανάν.

    Προσθέτει ότι, ''δεδομένου του τι μου είχε πει στη Χάγη το Μάρτιο του 2003, ανησυχούσα πως η ομιλία του Ε/Κ ηγέτη φαινόταν να αμφισβητούσε πολλές θεμελιώδεις πτυχές του σχεδίου, ακόμα όταν αναγνώριζε πως η τελική εκδοχή περιείχε βελτιώσεις''.

    ''Δεν πιστεύω ότι η ομιλία αντικατόπτριζε με ακρίβεια το περιεχόμενο του σχεδίου για ένα φάσμα θεμάτων. Ούτε δέχομαι το επιχείρημα στην ομιλία, που επαναλήφθηκε στη συνέχεια, ότι όταν το σχέδιο οριστικοποιείτο, οι ανησυχίες της Τουρκίας ικανοποιούνταν και οι ανησυχίες των Ε/Κ αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ισως να ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν και άλλες ε/κ ανησυχίες, εάν η ε/κ πλευρά ήταν πιο πρόθυμη να εμπλακεί σε πάρε δώσε στο Μπούργκενστοκ και νωρίτερα, και να θέσει προτεραιότητες για τους στόχους της'', σημειώνει ο κ. Ανάν.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει εξάλλου ότι τα ε/κ κόμματα στην Κύπρο, όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, έπρεπε να τοποθετηθούν υπό το φως του διαγγέλματος του Προέδρου Παπαδόπουλου και, ''επειδή αναμένετο το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, η εκστρατεία του 'Ναι' δεν ξεκίνησε μέχρι μόλις 10 ημέρες πριν το δημοψήφισμα''.

    ''Το σχέδιό μου, που είχε ακινητοποιηθεί για ένα χρόνο λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, έχει τώρα προσαράξει στην απόφαση του ε/κ εκλογικού σώματος. Η μοίρα του είναι μια ισχυρή ένδειξη των δυσκολιών στην εξεύρεση λύσης αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος'', αναφέρει ο κ. Ανάν.

    Προσθέτει ότι ''μια λύση φυσικά απαιτεί περισσότερα από ένα συνολικό και προσεκτικά ισορροπημένο ειρηνευτικό σχέδιο, χρειάζεται επίσης θαρραλέα και αποφασιστική πολιτική ηγεσία στις δύο πλευρές του νησιού, καθώς και στην Ελλάδα και την Τουρκία, όλα ταυτόχρονα, έτοιμοι να διαπραγματευτούν με αποφασιστικότητα και να πείσουν τον λαό τους για την ανάγκη συμβιβασμού''.

    ''Η προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και το άνοιγμα του δρόμου για την Τουρκία προς αυτόν τον σκοπό παρείχε το πλαίσιο για ισορροπημένα κίνητρα. Η ηγεσία των Τ/Κ και η Τουρκία δεν άδραξαν εκείνη την ευκαιρία ενόσω υπήρχε. Μέχρι να ήταν πρόθυμοι και ικανοί να αναζητήσουν συμβιβαστική λύση, τα κίνητρα για συμβιβασμό στην ε/κ πλευρά είχαν ουσιαστικά αποδυναμωθεί, η ε/κ ηγεσία ακολουθούσε λιγότερο ευέλικτη πολιτική, και ο χρόνος ήταν πολύ λίγος'', αναφέρει ο κ. Ανάν.

    Προσθέτει ότι ''ενώ το σχέδιο είναι νομικά άκυρο μετά το δημοψήφισμα, η αποδοχή του από το τ/κ εκλογικό σώμα σημαίνει ότι η μορφή οποιασδήποτε τελικής διευθέτησης για επανένωση της Κύπρου φαίνεται να έχει καθοριστεί''.

    ''Το σχέδιο παραμένει η μόνη προβλεπτή βάση στην οποία οι Κύπριοι πρέπει να πετύχουν λύση'', σημειώνει.

    ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκθεση --------------------------- Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στην οποία εισηγείται την επέκταση της εντολής της δύναμης για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2004.

    Στην έκθεση, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι σύντομα προτίθεται να υποβάλει επανεκτίμηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα ολοκληρωθεί σε τρεις περίπου μήνες, για την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το επίπεδο δυνάμεων και την έννοια της αποστολής, υπό το φως των εξελίξεων επί του εδάφους, τις θέσεις των μερών και οποιεσδήποτε απόψεις που πιθανό να έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στις παρατηρήσεις του, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι ''η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παρέμεινε ήρεμη'' και ότι ''η συνεχής ροή ανθρώπων από τις δύο πλευρές μέσω των σημείων διέλευσης έχει τώρα καταστεί σύνηθες φαινόμενο στο νησί''.

    ''Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε περαιτέρω μείωση του ήδη χαμηλού αριθμού περιστάσεων που αφορούν τις διελεύσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Καλώ τις τ/κ αρχές να παράσχουν πλήρη ελευθερία διακίνησης στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ώστε να μπορεί να εκτελεί την εντολή της πιο αποτελεσματικά'', προσθέτει.

    Αναφέρει ότι, ''μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, διεξήχθησαν διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές στο νησί και τις εγγυήτριες δυνάμεις και παραμένω πεπεισμένος ότι, στην απουσία συνολικής διευθέτησης, η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νήσο συνεχίζει να παραμένει απαραίτητη για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός''.

    ''Ωστόσο, υπό το φως της ιστορικής ψήφου της 24ης Απριλίου και ως τμήμα της συνολικής επανεκτίμησης των ειρηνευτικών δραστηριοτήτων του ΟΗΕ στην Κύπρο, προτίθεμαι να συντάξω μίαν επανεκτίμηση, που θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες, για τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα επίπεδα δυνάμεων, το νόημα των επιχειρήσεων, υπό το φως των εξελίξεων επί του εδάφους, τις θέσεις των πλευρών και οποιεσδήποτε απόψεις πιθανόν να έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας'', σημειώνει.

    Προσθέτει ότι θα υποβάλει ''εισηγήσεις για αλλαγές ή αναδόμηση που κρίνονται απαραίτητες'' και ότι ''στο μεταξύ εισηγούμαι όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας επεκτείνει την εντολή της δύναμης για επιπλέον έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2004''.

    Ο κ. Ανάν αναφέρει ότι ''η στρατιωτική κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παρέμεινε γενικά ήρεμη και σταθερή'', αλλά σημειώνει ότι ''ο αριθμός των παραβιάσεων από αέρα αυξήθηκαν από 49 στην περασμένη περίοδο αναφοράς σε 67, 20 από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, δύο από ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη, 13 από κυπριακά αστυνομικά ελικόπτερα και τα υπόλοιπα 32 αγνώστου προελεύσεως''.

    ''Σε ευθυγράμμιση με την παρελθούσα εμπειρία για την εποχή, υπήρξαν λιγότερες διασταυρώσεις των ναυτικών γραμμών ασφαλείας, της προς τη θάλασσα επέκτασης της ενδιάμεσης γραμμής της ουδέτερης ζώνης, την οποία σκάφη και από τις δύο πλευρές συμβουλεύονται να μην διασχίζουν'', προσθέτει.

    Εκθεση Ανάν - Εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων ------------------------------------------- Αρνητικές ήταν οι πρώτες εκτιμήσεις ελληνικών και κυπριακών διπλωματικών κύκλων στην έδρα του ΟΗΕ για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για τις καλές του υπηρεσίες, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «είναι κακή, βρίθει ανακριβειών τόσο στα στοιχεία που παραθέτει, όσο και στην παράθεση των γεγονότων».

    Ως ιδιαίτερα αρνητικές κρίνονται οι αναφορές της έκθεσης για τα μέτρα άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    «Οι δικές μας εκτιμήσεις απέχουν από αυτές των συντακτών της έκθεσης», είπε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι κάποιες από τις εισηγήσεις οδηγούν τα πράματα σε επικίνδυνες ατραπούς, είναι εκτός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και εκτός πλαισίου ψηφισμάτων».

    ΟΗΕ - Πρόεδρος ΣΑ - Πρόγραμμα Ιουνίου - Κυπριακό ------------------------------------------------- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει το Κυπριακό στις 8 Ιουνίου.

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Ιούνιο, Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Φιλιππινών, Πρέσβης Lauro L. Baja παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το προκαταρκτικό πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Ιούνιο.

    Αναφορικά με την Κύπρο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είπε ότι το θέμα έχει προγραμματιστεί προκαταρκτικά για τις 8 Ιουνίου, νοουμένου ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα θα κυκλοφορήσει πριν από αυτή την ημερομηνία.

    Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κυπριακό - Παπαδόπουλος - Ανάν -------------------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε χθες ότι η κυβέρνηση θα θεωρούσε ευπρόσδεκτο εάν ο κ. Ανάν υπεδείκνυε στην έκθεση για το Κυπριακό ότι οι πόρτες για διάλογο και επίλυση του προβλήματος παραμένουν ανοικτές ενώ θα αξιολογούσε ως δυσάρεστο εάν η έκθεση δεν είναι αντικειμενική.

    ''Αυτό που θα ήταν πράγματι ευχάριστο και ευπρόσδεκτο θα ήταν εάν ο ΓΓ υπεδείκνυε ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες και να μείνουν ανοικτές οι πόρτες για την επανένωση και τη συνέχιση των προσπαθειών εκ μέρους του και εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας'', είπε ο Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση, προσθέτοντας πως δυσάρεστο θα ήταν εάν η έκθεση δεν ήταν αντικειμενική.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το ΓΓ του ΟΗΕ, είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προσπαθήσει να μεταδώσει την επιθυμία για προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και επανένωση του νησιού και να διαβιβάσει το μήνυμα ότι οι πόρτες θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες για λύση.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως τα ΗΕ έχουν καταγράψει τους λόγους για τους οποίους οι Ε/Κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν.

    Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη ----------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την επικείμενη σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Ισλαμική Διάσκεψη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε πως η Λευκωσία έχει πράξει ό,τι είναι δυνατό για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων ενώ το ΥΠΕΞ έχει κάνει επαφές και ενέργειες για αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για συντονισμό των κινήσεων επί του θέματος.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Επιστροφή Προέδρου Παπαδόπουλου ----------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε χθες ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Παρασκευή στις 10.00 το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής και Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο στις 10 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Φλώριντα για ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, που είχαν προγραμματισθεί εδώ και καιρό.

    Ελλάδα - Ρουσόπουλος - Αγνοούμενοι ---------------------------- Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος επιβεβαίωσε χθες δημοσίευμα εφημερίδας ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποφάσισε να ενεργοποιήσει την ομάδα μοριακής έρευνας που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.

    Σε δηλώσεις ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε πως στην περίπτωση που του ζητηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση και εξασφαλιστούν οι αναγκαίες διευκολύνσεις από τις κατοχικές δυνάμεις ή την Τουρκία, το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας μπορεί να εκκινήσει άμεσα μία διαδικασία ταυτοποίησης των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974.

    Οπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, πρόκειται για ένα εργαστήριο DNA που ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις και το οποίο μέχρι στιγμής λόγω ελλιπούς στελέχωσης υπολειτουργούσε.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Κυπριακό ---------------------------------- Δεν μπορεί να διαγράφεται η ευθύνη της τουρκικής πλευράς για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο 30 χρόνια μετά την εισβολή επειδή απλά και μόνο έχει τοποθετηθεί θετικά στο συγκεκριμένο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες του κόμματος σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ αναμένει από τον Κόφι Ανάν ''να προβεί σε μια αντικειμενική καταγραφή των όσων έχουν επισυμβεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    ''Δεν μπορεί να διαγράφεται η ευθύνη της τουρκικής πλευράς για την κατάσταση η οποία υπάρχει στο νησί σήμερα 30 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την εισβολή και αυτή η ευθύνη να διαγράφεται απλά και μόνο γιατί η τ/κ κοινότητα είπε ναι στο συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο τέθηκε ενώπιόν μας'', είπε ο κ. Κυπριανού.

    Σημείωσε ότι ''η καταπληκτική πλειοψηφία των Ε/Κ έκρινε ότι αυτό το σχέδιο δεν μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για λύση στο Κυπριακό και θα έπρεπε οι ευαισθησίες και οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από την ε/κ πλευρά σε όλη αυτή τη διαδικασία να είχαν ληφθεί υπόψη ούτως ώστε με το σχέδιο το οποίο θα είχαμε ενώπιόν μας να μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια θετική ανταπόκριση και από τις δυο κοινότητες''.

    Κλεάνθους - Ξένος παράγοντας - Ενέργειες - Ψευδοκράτος ------------------------------------------------ Το ΔΗΚΟ κάλεσε χθες το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τους συνεργάτες του, καθώς και τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, να εναρμονίσουν τις ενέργειές τους με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη διεθνή έννομη τάξη.

    Οπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, το ΔΗΚΟ θεωρεί ''αντιπαραγωγικές, προκλητικές και απαράδεκτες κάποιες προσπάθειες που καταβάλλουν παράγοντες της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να επιβραβεύσουν την τουρκική πλευρά για το ''ναι'' και να τιμωρήσουν την ε/κ πλευρά για το ''όχι'' της στο δημοψήφισμα''.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι ενέργειες που δεν εξυπηρετούν την επανένωση της Κύπρου και του λαού της και που θα δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. ''Τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε ενθάρρυνση των κύκλων που ουδέποτε ήθελαν λύση από τουρκικής πλευράς ούτε πραγματική επανένωση της Κύπρου'', είπε ο κ. Κλεάνθους.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι και χειρισμοί για επανένωση της Κύπρου πάντα σε πλήρη συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση. ''Πρέπει ξεκάθαρα να πάει το μήνυμα γιατί φαίνεται ότι εκεί που πάσχαμε ή εκεί που έγιναν οι μεγαλύτερες παρεξηγήσεις είναι στην καθαρότητα μηνυμάτων που ίσως σε ένα βαθμό κάποιοι δεν έστειλαν τα κατάλληλα μηνύματα'', είπε.

    Ομήρου - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - ΕΣΚ ------------------------------- Ολες οι ενδείξεις αναφέρουν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την παροχή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο που καθορίζεται από το ΣΑ και τους όρους εντολής που έχει πάρει, χωρίς υπερβολές στις διατυπώσεις, ενώ με διπλωματική γλώσσα θα αφήνει ανοικτές τις προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές της ΕΔΕΚ στη λαϊκή αγορά, παρά την πλατεία ''Οχι'', ο κ. Ομήρου είπε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί όπως ''το Κυπριακό παραμείνει μέσα στο διεθνές πλαίσιο του ΟΗΕ''.

    Πρόσθεσε ότι ''μετά την 1η Μαϊου το Κυπριακό είναι ένα κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα επιδιώκουμε και επιθυμούμε την επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και προς αυτή την κατεύθυνση ενεργοποιούμαστε ήδη μέσω της Σοσιαλιστικής Ομάδας και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος''.

    Κατοχικό καθεστώς - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Κατηγορίες --------------------------------------------- Το κατοχικό καθεστώς κατηγορεί και πάλι δημοσιογράφους, αυτή τη φορά για τις απόψεις που εξέφρασαν για το συμβολικό δημοψήφισμα που έγινε στο χωριό Ελιά στα κατεχόμενα στις 25 Μαρτίου 2003 και ισχυρίζεται πως αυτές οι απόψεις είναι κατά του στρατού στα κατεχόμενα.

    Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Σουλεϊμάν Εργκουτσλού, Μπασαράν Ντουζγκούν και Χασάν Χαστουρέρ από την ''Κίπρις'', Μεχμέτ Νταβουλτσού από την ''Ορτάμ'' και το ΓΓ της AN Graphics Ltd που εκδίδει την ''Κίπρις'' Φεχίμ Νεβζάτ.

    Οι δημοσιογράφοι αυτοί αντιμετωπίζουν την ποινή δέκα χρόνων φυλάκισης και θα ''εκδικαστούν'' από ''στρατοδικείο''. Σύμφωνα με τους λεγόμενους νόμους του ψευδοκράτους όταν αρχίσει η ''εκδίκαση'' μιας υπόθεσης ενώπιον ''στρατοδικείου'' οι εκδικασθέντες συλλαμβάνονται.

    ΕΕ - ΟΚΕ - Εκπρόσωποι Κύπρου -------------------------------- Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες η εγκαθίδρυση των έξι εκπροσώπων της Κύπρου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η Κύπρος θα εκπροσωπείται στην ΟΚΕ από τους Μάνθο Μαυρομμάτη (ΚΕΒΕ), Μιχάλη Αντωνίου (ΟΕΒ), Πάμπη Κυρίτση (ΓΓ ΠΕΟ), Δημήτρη Κιττένη (ΓΓ ΣΕΚ), Κώστα Κωνσταντινίδη (ΓΓ ΕΚΑ) και Γιώργο Βραχίμη (Εκπρόσωπος Συνδέσμου Καταναλωτών).

    Η ΟΚΕ συνίσταται από εκπροσώπους διαφόρων κατηγοριών οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων και δίνει γνωμοδοτήσεις στα θεσμικά όργανα, ιδίως στο πλαίσιο της νομοθετικής εργασίας. Η ΟΚΕ έχει 317 μέλη προερχόμενα από τις 25 χώρες μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

    Ολυμπιακή Φλόγα - Ταξίδι στις πέντε Ηπείρους ------------------------------------------------ Το ταξίδι της στον κόσμο άρχισε χθες βράδυ από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η Ολυμπιακή Φλόγα, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης στις πέντε ηπείρους.

    Εκεί, η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου σε ειδική τελετή την παρέδωσε στο πλήρωμα του ειδικά διαμορφωμένου αεροσκάφους που θα την ταξιδέψει ανά την υφήλιο.

    Στον σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, επεσήμανε πως «με τα δύο αεροπλάνα μας, τον Δία και την Ήρα, ταξιδεύει από σήμερα (χθες)- και για 36 ημέρες - η ίδια η Ελλάδα, στη μεγαλύτερη προσπάθεια προβολής της διοργανώτριας χώρας των Αγώνων που έγινε ποτέ».

    Πρώτος σταθμός της Ολυμπιακής Φλόγας είναι το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου τελέστηκαν οι προηγούμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Θα ακολουθήσουν: Μελβούρνη (5/6), Τόκιο (6/6), Σεούλ (7/6), Πεκίνο (9/6), Δελχί (10/6), Κάιρο (11/6), Κέιπ Τάουν (12/6), Ρίο ντε Τζανέιρο (13/6), Πόλη του Μεξικού (15/6), Λος Άντζελες (16/6), Σεντ Λούις (17/6), Ατλάντα (18/6), Νέα Υόρκη (19/6), Μόντρεαλ (20/6), Αμβέρσα (21/6), Βρυξέλλες (22/6), Άμστερνταμ (23/6), Γενεύη (24/6), Λοζάννη (24/6), Παρίσι (25/6), Λονδίνο (26/6), Βαρκελώνη (27/6), Ρώμη (28/6), Μόναχο (29/6), Βερολίνο (30/6), Στοκχόλμη (1/7), Ελσίνκι (2/7), Μόσχα (3/7), Κίεβο (5/7), Κωνσταντινούπολη (6/7), Σόφια (7/7) και Λευκωσία (8/7).

    Aνεργία - Απρίλιος - Κύπρος - ΕΕ ---------------------- Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της ανεργίας, είχε η Κύπρος τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας (Eurostat).

    Η συνολική ανεργία στην Κύπρο κυμάνθηκε στο 4,4% του ενεργού πληθυσμού έναντι 9,1% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ανεργία τον Απρίλιο στην Κύπρο σημείωσε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το Μάρτιο, όπου το ποσοστό που είχε καταγραφεί ήταν 4,7% του ενεργού πληθυσμού.

    Την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε το Λουξεμβούργο με 4,2%, ενώ ακολούθεί η Κύπρος (4,4%), η Ιρλανδία 4,5%), η Αυστρία 4.5%, η Ολλανδία (4,7%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν σε δύο νέες χώρες μέλη, την Πολωνία με 18,9% και τη Σλοβακία με 16,6%.

    Υπουργείο Οικονομικών - Κλιμάκιο οίκου Fitch στην Κύπρο ----------------------------------------------- Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι κλιμάκιο του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch θα βρίσκεται στην Κύπρο κατά την περίοδο 2-4 Ιουνίου 2004.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Γραφείου Προγραμματισμού, ενώ θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Ελληνική Τράπεζα- Νέο κτίριο - Ετήσια Γενική Συνέλευση ----------------------------------------------------------- Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ως η αρμόδια εποπτική αρχή των τραπεζών, συνεχίζοντας την καθιερωμένη πρακτική της άσκησης συνετής ρύθμισης, καθοδήγησης και εποπτείας του όλου τραπεζικού μας συστήματος, θα συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία και στην περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη της Ελληνικής Τράπεζας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, διαβεβαίωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Τελώντας τα εγκαίνια του νέου ιδιόκτητου κτιρίου Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεχωριστή σημασία και για το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο εισέρχεται πλέον οριστικά και απαλινδρόμητα στην πλήρη ευρωπαϊκή τροχιά του.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη -------------------------------- Η μικρή άνοδος της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου βοήθησε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να ανακάμψει ελαφρώς από το χαμηλότερο σημείο της τελευταίας εξαετίας, στο οποίο βρέθηκε στη χθεσινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 0,52%, κλείνοντας στις 79,49 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα της επίσημης λειτουργίας του ΧΑΚ το 1996 και διαμορφώθηκε μόλις στις 175 χιλιάδες λίρες.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 353,44 μονάδες.

    --------------- Ευρωεκλογές ----------------

    Ευρωεκλογές - Εκπρόσωπος ------------------------- Η κυβέρνηση θεωρεί ''ιδιαίτερα ευχάριστο'' το γεγονός ότι οι Κύπριοι δηλώνουν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ότι θα συμμετάσχουν μαζικά στην ανάδειξη των έξι βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου που αντιστοιχούν στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι οι Κύπριοι πολίτες θα συμμετάσχουν μαζικά στις ευρωεκλογές, όπως φαίνεται από ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις'', είπε, καλώντας όλους τους Κύπριους να συμμετάσχουν με ενθουσιασμό στις πρώτες εκλογές μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας και η δημοκρατική συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές είναι και καθήκον και υποχρέωση και δικαίωμα για να δείξουμε τον ενθουσιασμό μας και τη συμμετοχή μας στο γίγνεσθαι της ΕΕ'', είπε.

    Ευρωεκλογές - Εκπρόσωπος - Ψηφοδέλτια ---------------------------------- Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τις προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές είναι παράδοξη ή επικίνδυνη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ο Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών θα αποφασίσει βάσει νομικών δεδομένων για τη μορφή του ψηφοδελτίου.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ούτε αναμειγνύεται ούτε προτίθεται να αναμειχθεί στις πολιτικές ή κομματικές εξελίξεις οποιουδήποτε σχηματισμού στην Κύπρο, απαντώντας σε επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης αναφορικά με το τι γίνεται στο ΔΗΣΥ.

    ''Ολα είναι έτοιμα, το τυπογραφείο είναι έτοιμο να τυπώσει αμέσως, ο Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών έχει ζητήσει από το Γενικό Εισαγγελέα νομική γνωμάτευση για το τι πρέπει ή μπορεί να πράξει και εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα στο Δικαστήριο, πράγμα που είναι δυνατό να γίνει, τότε ο Εφορος θα αποφασίσει στη βάση των νομικών δεδομένων για τη μορφή του ψηφοδελτίου'', είπε.

    Ανέφερε πως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη χρήση ενός ονόματος από μια συγκεκριμένη παράταξη που κατεβαίνει στις εκλογές.

    Ευρωεκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - ΕΕ ------------------------------------------------ H στάση της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες και το ''ναι'' της τ/κ κοινότητας δεν μπορούν να αναιρέσουν το γεγονός της εισβολής και της συνεχιζόμενης για 30 χρόνια κατοχής, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας χθες βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Δερύνεια.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως το ''όχι'' της ε/κ κοινότητας δεν αναιρεί το γεγονός ότι για 30 ολόκληρα χρόνια εργαζόμαστε με όλη την καλή θέληση για λύση του Κυπριακού και εξακολουθούμε να είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο συμβιβασμό στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Η ετυμηγορία της ε/κ κοινότητας, συνέχισε, πρέπει επιτέλους να γίνει σεβαστή από όλους.

    ''Τα Ηνωμένα Εθνη και ισχυρές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να αισθάνονται απογοήτευση και να διατυπώνουν επικρίσεις, δεν θα πρέπει όμως να προβληματίζονται και για το γεγονός ότι το σχέδιο λύσης που έθεσαν ενώπιον του κυπριακού λαού δεν λάμβανε υπόψη στο βαθμό που έπρεπε τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων'', διερωτήθηκε.

    Ευρωεκλογές - ΔΗΚΟ - Θεμιστοκλέους - ΕΕ - Ενημέρωση ------------------------------------------- Την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης του κυπριακού λαού σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαπίστωσαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος από τις μέχρι σήμερα επαφές τους και προτείνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των αρμοδίων για ενημέρωση του κοινού.

    Σε δηλώσεις του εκ μέρους των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΔΗΚΟ, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Θέμης Θεμιστοκλέους είπε ότι πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μία από τις οποίες θα μπορούσε να είναι η μετεξέλιξη του Γραφείου Εναρμόνισης σε κατ' εξοχήν υπηρεσία πληροφόρησης και προσφοράς βοήθειας στον πολίτη και τους φορείς σχετικά με τα κοινοτικά προγράμματα και τους τρόπους συμμετοχής και εξασφάλισης κοινοτικών πόρων.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η πρόταση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΔΗΚΟ θα μεταφερθεί προς την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο το Γραφείο του Συντονιστή Εναρμόνισης, οι Επαρχιακές Διοικήσεις και η Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων θα μπορούσαν να στελεχωθούν κατάλληλα, με ειδικά εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό για ενημέρωση του Κύπριου πολίτη.

    Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Καταναλωτές ------------------------------------------ Ο λαός έχει αποφασίσει ότι η Κύπρος θα είναι παρούσα στη Σοσιαλιστική μάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η απόφασή του είναι αμετάκλητη δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Είπε πως ''υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι στις 13 Ιουνίου ''οι σοσιαλιστικές δυνάμεις της Κύπρου που εκφράζονται μέσα από το ΚΣ ΕΔΕΚ θα καταγάγουν μια σημαντική νίκη για την Κύπρο''.

    Πρόσθεσε ότι ο λαός γνωρίζει πως ''οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές στάθηκαν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην Ευρώπη'' και ανέφερε συγκεκριμένα την Πολίν Γκριν, την Μέχτιλντ Ρότε και τον Ζακ Πόος.

    Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκή Συνεργασία - ΝΕΟ - Εκλογικό κέντρο ------------------------------------------------------ Τα εγκαίνια του εκλογικού τους κέντρου στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ στη Λευκωσία τέλεσαν χθες η Ευρωπαϊκή Συνεργασία Νέοι Ορίζοντες.

    Σε δηλώσεις του εκ μέρους των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας Νέοι Ορίζοντες, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Κουτσού είπε πως ο προεκλογικός αγώνας προχωρά και τον αντιμετωπίζουν με «πολύ μεγάλη αισιοδοξία».

    ''Πιστεύουμε ότι τελικά θα κερδίσουμε τη μία έδρα και θα πάρει φωνή ο πολίτης στην Ευρώπη, στο ευρωκοινοβούλιο και σε όλα τα δρώμενα σε όλη την Ευρώπη'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - ΕΔΗ - ΚΠΕ - Ευρωπαϊκή Κύπρος - Συνάντηση ---------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε χθες με τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Τάκη Χατζηδημητρίου του Συνδυασμού ΕΔΗ ΚΠΕ - Ευρωπαϊκή Κύπρος.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης τους βρέθηκαν ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, μετά την ένταξη, και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου είπε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. «Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας», είπε και δεν πρέπει απλά «να περιμένουμε παθητικά τις εξελίξεις. Πρέπει να έχουμε ενεργή προσπάθεια για τη δρομολόγηση νέων εξελίξεων προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

    Ευρωεκλογές - Λεμεσός - ΓΓ Οικολόγων - Υποψήφιοι ---------------------------------- Μια Ενωμένη Ευρώπη που να σέβεται τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των λαών που την αποτελούν, προτείνουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, όπως ανέφερε στη Λεμεσό ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου με θέμα «Η πρόταση των Ευρωπαίων Πρασίνων για την παιδεία και τον Πολιτισμό», ο κ. Περδίκης παρουσίασε τους έξι υποψήφιους ευρωβουλευτές του Κινήματος, Αθω Αγαπητό, Μαρίνα Βαρνάβα Μάρτιν, Ιωάννα Παναγιώτου, Ντίνο Πασπαλίδη, Σάββα Φιλίππου και Θεοδοσία Χατζηλοή.

    Ο ΓΓ των Οικολόγων ανέφερε πως «πέραν από τη διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικής που να στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την ισοτιμία, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τα θέματα πολιτισμού και παιδείας πρέπει να αφήνεται στην ευθύνη των κρατών μελών».

    Ευρωεκλογές - ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' - Μάτσης -------------------------------------------- Αν μέχρι σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο δεν δώσει λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε κατά πόσον δικαιούνται ή όχι οι διαγραφέντες και αποχωρήσαντες βουλευτές και άλλα στελέχη του ΔΗΣΥ να χρησιμοποιούν τη λέξη ''Συναγερμός'' για προσδιορισμό του ονόματος και της ''ταυτότητας'' της πολιτικής κίνησης ή κόμματος που σχημάτισαν για να κατέλθουν στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου τότε ο επικεφαλής του ''Συναγερμού για την Ευρώπη'' Γιαννάκης Μάτσης θα δώσει εντολή στον Εφορο Εκλογής να αντικαταστήσει την συγκεκριμένη επίμαχη λέξη με άλλη.

    Αυτό δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Μάτσης κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Λάρνακα αναφέροντας ότι ''το ψηφοδέλτιο πρέπει να εκδοθεί αύριο για να μην γίνει ρεζίλι η Κυπριακή Δημοκρατία'' και ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να εκτεθεί το κράτος λόγω αυτού του θέματος.

    Ευρωεκλογές - Τ/Κ υποψήφιος Ευρωβουλευτής ----------------------------------------------- Την εκτίμηση πως προ των δημοψηφισμάτων όλοι ξεκίνησαν με γνώμονα την ειρήνη και τη λύση, αλλά τελικά όλοι αντιλήφθησαν ότι τόσο στο βορρά όσο και στο νότο υπερίσχυσε ο εθνικισμός, έκανε ο Τ/Κ υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Πρωτοβουλίας Δράσης για Ειρήνη Μεχμέτ Χασάν.

    Στο πλαίσιο προεκλογικής δημοσιογραφικής διάσκεψης χθες βράδυ στη Λάρνακα, ο κ. Χασάν δήλωσε πως κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα. Το πιο έντονο χαρακτηριστικό αυτής της κίνησης, είπε, είναι ότι έρχεται από τη βάση του λαού και όχι από την ηγεσία.

    Κληθείς να πει τι έχει να προσφέρει σε Ε/Κ και Τ/Κ με την υποψηφιότητά του, ο κ. Χασάν δήλωσε πως ο ίδιος είναι αντιπρόσωπος μιας κίνησης που θέλει επανένωση της νήσου και απομάκρυνση του διχασμού και της σύγκρούσης ανάμεσα στους Κυπρίους. Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι τον στηρίζουν πολλοί, τόσο από το νότο όσο και από το βορρά αποδεικνύει, είπε, ότι είναι στο σωστό δρόμο και υπηρετεί τα συμφέροντα αμφοτέρων των κοινοτήτων.

    Σενέρ Λεβέντ - Ευρωεκλογές - Προσφυγή στο Ανώτατο ---------------------------------------- Ο Τ/Κ δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, η αίτηση του οποίου για υποβολή υποψηφιότητας στις ευρωεκλογές απορρίφθηκε επειδή δεν ήταν εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, καταχώρησε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του Γενικού Εφόρου Ευρωεκλογών και του Υπουργού Εσωτερικών.

    [07] (Κ) Ευρωεκλογές - ΕΕ - Κοινή Εκκληση των 25 ΥΠΕΞ

    Η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Claudie Haignere ανέλαβε πρωτοβουλία για Κοινή Εκκληση των Υπουργών Εξωτερικών ή των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κρατών Μελών της ΕΕ, προς τους Ευρωπαίους πολίτες για να συμμετάσχουν ενεργά στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Κόφι Ανάν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετέβη χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη προερχόμενος από τη Βοστόνη όπου είχε υπογράψει συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για τη δημιουργία Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία στην Κύπρο.

    Με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο μετέβησαν στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει σήμερα ιδιαίτερη συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με το Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν (1100 τοπική ώρα - 1800 ώρα Κύπρου). Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραχωρήσει στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών διάσκεψη Τύπου προς τους ξένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές.

    [09] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Στίβος - Συνέντευξη Προέδρου ΚΟΕΑΣ

    Η Κύπρος διαθέτει το δικό της Κεντέρη όμως σε ένα άλλο άθλημα. Το νεαρό αθλητή του ύψους Κυριάκο Ιωάννου. Αν του δώσουμε αυτά που απαιτούνται τότε ίσως ανέβει στο βάθρο, στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008.

    Καλύτερη κυπριακή παρουσία όλων των εποχών σε Ολυμπιάδα είναι αυτή του Σταύρου Τζωρτζή στο Μόναχο (έκτη θέση στα 400 εμπόδια) έστω και αν είχε συμμετάσχει με τα χρώματα του ΣΕΓΑΣ. Με τα κυπριακά χρώματα ξεχωρίζει η συμμετοχή του Αννινου Μαρκουλίδη στα ημιτελικά των 100μ. στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Μοναδικός λευκός στους 16 ταχύτερους αθλητές στον κόσμο.

    Αυτές είναι επισημάνσεις του Προέδρου της ΚΟΕΑΣ Αντώνη Δράκου σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της συμετοχής του κυπριακού στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τον Αύγουστο.

    Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, είπε ο κ. Δράκος, η Κύπρος θα συμμετάσχει με πέντε αθλητές και αθλήτριες οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει το όριο πρόκρισης (Αντρη Σιάλου-400 εμπ., Ελενα Τελώνη-ακοντισμός, Αννα Φοιτίδου-επί κοντώ, Αννινος Μαρκουλίδης-100μ.200μ., Πρόδρομος Κατσαντώνης-100μ. 200μ.). Υπάρχουν επίσης άλλοι πέντε αθλητές οι οποίοι κυνηγούν το όριο. Φυσιολογικά, πρόσθεσε, από αυτούς αναμένουμε ότι τουλάχιστον άλλοι δύο ή τρεις θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.

    Μήπως έχει ανέβει ψηλότερα ο πήχης των ορίων πρόκρισης; --- Τα όρια είναι περίπου τα ίδια. Ο στίβος κάπου έχει φθάσει σε ένα επίπεδο, όπου δεν μπορεί να παρουσιάζει συνεχή πρόοδο. Είναι πολύ αργή και σταθερή πρόοδος, έτσι τα όρια δεν έχουν διαφοροποιηθεί.

    Η προετοιμασία των Κυπρίων αθλητών ενόψει της Ολυμπιάδας της Αθήνας, γίνεται με καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές; --- Η προετοιμασία σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από προηγούμενες Ολυμπιάδες. Γίνεται ένας προγραμματισμός μέσα από τον οποίο δίνεται η ευκαιρία στους αθλητές να προετοιμάζονται όσο καλύτερα γίνεται στο εξωτερικό, κυρίως σε κέντρα εξειδικευμένα σε τέτοιες προετοιμασίες.

    Η Πολιτεία ενισχύει την προετοιμασία και προσφέρει τα απαραίτητα κίνητρα στους αθλητές; --- Αυτό είναι θέμα κρίσης. Εξαρτάται από ποια γωνία το βλέπει κάποιος. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερα τα κίνητρα, αλλά κανείς αθλητής δεν μπορεί να πει ότι δεν είχε τη δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα.

    Οι Κύπριοι αθλητές σε ποια επίπεδα κατατάσσονται, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά; --- Υπάρχουν αθλητές που συγκαταλέγονται στους επαγγελματίες και άλλοι στους ερασιτέχνες. Ενας ερασιτέχνης δεν είναι εύκολο να πετύχει τα όρια τα οποία θέτει η Ολυμπιακή Επιτροπή. Πάντως οι Κύπριοι αθλητές που προετοιμάζονται για την Ολυμπιάδα της Αθήνας είναι όλοι επαγγελματίες. Προτεραιότητά τους είναι η συστηματική προπόνηση και η καλύτερη παρουσία τους στην Ολυμπιάδα. Φυσικά κάνουν πολλές θυσίες για να μπορέσουν να βρίσκονται στο επίπεδο που είναι.

    Κάποιες χώρες με τον ίδιο περίπου πληθυσμό όπως η Κύπρος βγάζουν περιστασιακά αθλητές στο βάθρο. Η Κύπρος πότε θα γευθεί μια τέτοια επιτυχία σε μια Ολυμπιάδα; --- Δεν νομίζω να υπάρχει κάποια χώρα που μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο γιατί έχει καλύτερο αθλητισμό από εμάς. Το 1952 το Λουξεμβούργο που είναι σαφώς κατώτερο κέρδισε τα 1500 μέτρα, αλλά με τα σημερινά δεδομένα είναι αρκετά δύσκολο να επαναλάβει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν επίσης κάποια νησιά της Καραϊβικής που το πετυχαίνουν, αλλά τις περισσότερες φορές οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι γνήσιες. Είναι περιπτώσεις ανθρώπων που είναι στην Αμερική μετανάστες από γενεές τώρα και επιλέγουν να τρέξουν με τη χώρα των προγόνων τους, αντί με τα χρώματα της Αμερικής. Αυτό συμβαίνει αλλά δεν έχει τόση μεγάλη σημασία για μένα. Σημασία έχει σε τι επίπεδο βρίσκεται ο αθλητισμός σου και μέσα από αυτό να ξεφυτρώσει ο Ολυμπιονίκης.

    Ευελπιστείτε ότι η Κύπρος κάποια στιγμή θα παρουσιάσει στο βάθρο των Ολυμπιακών ένα μεγάλο αθλητή. Υπάρχουν τέτοιες προοπτικές; --- Ειλικρινά δεν προσβλέπω προς αυτό το επίτευγμα. Μπορεί να έρθει, μπορεί όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις αθλητισμό υψηλού επιπέδου και να καλλιεργείς σε βάθος το άθλημα. Εκεί που θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει κάποιο ταλέντο με πολλές δυνατότητες το οποίο μπορεί να ανέβει στην κορυφή, να του δώσεις όλες τις δυνατότητες για να το κάνει.

    Στην Κύπρο δεν δίνουμε όλες τις δυνατότητες στον αθλητή για να μπορέσει να δείξει αυτό που μπορεί. Τις περισσότερες φορές δεν συνεργάζονται οι φορείς. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αθλητή ο οποίος μπορεί στις επόμενες Ολυμπιάδες να βγει στο βάθρο. Εχουμε το δικό μας Κεντέρη. Δεν είναι αθλητής των ταχυτήτων, αλλά του ύψους. --- Πρόκειται για τον Κυριάκο Ιωάννου, είναι μόλις 20 χρόνων και τώρα εκπληρώνει τη στρατιωτική του θητεία. Εχει κάνει παγκύπριο ρεκόρ στο ύψος με 2.23μ. και αυτή τη στιγμή είναι σαφέστατα ο πλέον ταλαντούχος και καλύτερος αθλητής του ύψους στον ελληνικό χώρο. Πιστεύω ότι φέτος με σκληρή και συστηματική δουλειά μπορεί να φθάσει τα 2.30μ.

    Αυτό το παιδί του χρόνου θα πάει στην Κομοτηνή για τις σπουδές του στον τομέα του γυμναστή φυσικής αγωγής. Κάνουμε προσπάθειες να τον μεταθέσουμε στην Αθήνα, για να προετοιμάζεται παράλληλα, αλλά κανείς από τους κυβερνητικούς φορείς Κύπρου και Ελλάδας στους οποίους έχουμε απευθυνθεί δεν ανταποκρίθηκε θετικά και οι προσπάθειες της ΚΟΕΑΣ έπεσαν στο κενό. Εάν δεν κάνουμε κάτι για μετάθεση του στην Αθήνα, τότε θα του στερήσουμε την ευκαιρία να εξελιχθεί σε Ολυμπιονίκη, καθώς στην Κομοτηνή δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να διατηρηθεί στα επίπεδα που αναμένουμε.

    Εξαντλήσατε όλες τις δυνατότητες για να πετύχετε τη μετεγγραφή του από την Κομοτηνή στην Αθήνα; --- Οταν στην Ελλάδα σου λένε ότι αυτό πρέπει να γίνει από την Κύπρο, στην Κύπρο σου λένε ότι πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και δεν μπορεί κάποιος αρμόδιος του Υπουργείου Παιδείας να μας υποδείξει τη διαδικασία και να συμβάλει με κάποιο τρόπο για να γίνει αυτό εφικτό, τότε αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε σύγκρουση με τους πάντες.

    Μιλήσαμε για κίνητρα. Το προηγούμενο ΔΣ του ΚΟΑ κατάργησε το κίνητρο επαγγελματικής αποκατάστασης, δίχως να διαβουλευτεί μαζί μας. Φυσικά παραμένει το οικονομικό κίνητρο σε περίπτωση κατάκτησης μεταλλίου σε Ολυμπιάδα, όχι όμως και το κίνητρο της επαγγελματικής αποκατάστασης.

    Είναι κρίμα να διαθέτεις ένα τέτοιο ταλέντο και να μην μπορείς να το αξιοποιήσεις; --- Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Ιωάννου είναι το πιο αυθεντικό ταλέντο της Κύπρου στο στίβο και αποτελεί τη μεγάλη μας ελπίδα για μελλοντική διάκριση σε Ολυμπιάδα.

    Τι μας λείπει; Αλλωστε κάθε Κύπριος διψά για μια τέτοια διάκριση; --- Μας λείπουν κάποιες λεπτομέρειες. Πρώτον πρέπει να πετύχουμε τη μετεγγραφή του σε Πανεπιστήμιο της Αθήνας, πιέζοντας με κάθε τρόπο και μέσο αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις πείθοντας τους ότι αυτό μπορεί να γίνει. Χρήματα και χώρους έχουμε. Χρειαζόμαστε μια συζήτηση αθλητική με τη σημασία της λέξης για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, που είναι απόλυτα απαραίτητες. Οχι όμως να οπισθοδρομούμε, αφαιρώντας τα κίνητρα και μειώνοντας τους προϋπολογισμούς όπως φημολογείται. Δεν μπορείς να προχωρήσεις με τέτοιες συνθήκες.

    Επίσης χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα. Πολύ λίγοι είναι οι οργανισμοί που στέκονται δίπλα μας με χορηγία ως προσφορά. Εμείς όταν ζητούμε τις χορηγίες είναι για να προωθήσουμε μακροπρόθεσμα τα σχέδια του αθλητισμού.

    Ο στίβος κλέβει αναμφίβολα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε μια Ολυμπιάδα. Γιατί; --- Διότι όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι αθλητισμός είναι ουσιαστικά ο κλασσικός αθλητισμός, μέσα από τον οποίο έχουν όλα τα άλλα εξελιχθεί. Ο κλασσικός αθλητισμός έχει το στοιχείο του ανταγωνισμού, μεταξύ ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, για να αναδειχθεί ο πιο γρήγορος, ο πιο δυνατός, ή αυτός που πηδά πιο ψηλά και πιο μακριά, χωρίς να έχει οποιαδήποτε βοήθεια συναθλητή, όπως στα ομαδικά αθλήματα. Ετσι σίγουρα ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι όταν μιλούμε για αθλητισμό εννοούμε ασφαλώς τον κλασσικό αθλητισμό. Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πρώτα απ όλα αγώνες του κλασσικού αθλητισμού και γι αυτούς πηγαίνει ο κόσμος στα γήπεδα. Πολλές φορές ακούω να λένε ότι δεν προσελκύει κόσμο ο κλασσικός αθλητισμός. Αυτή η διαπίστωση είναι λανθασμένη. Σε ψηλό επίπεδο, δεν υπάρχει άθλημα που θα μπορούσε να κρατήσει 90 χιλιάδες κόσμο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Στο Σίδνεϊ ο κόσμος πήγαινε στο στάδιο από τις 9 το πρωί, παρακολουθούσε προκριματικούς, ημιτελικούς και τελικούς και έφευγε στις 9 το βράδυ για να επιστρέψει την επομένη. Και δεν μιλάμε για 1.000 ή 2.000 θεατές, αλλά για 80 και 90 χιλιάδες.

    Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο και κατέκτησε αρκετά μετάλλια σε Ολυμπιάδες. Τώρα ως διοργανώτρια μέχρι πού μπορεί να φθάσει; --- Η Ελλάδα έφθασε σ αυτό το επίπεδο, επειδή είναι διοργανώτρια αυτών των αγώνων. Κάθε χώρα, ξοδεύει πολλά χρήματα, κάνει ειδικά προγράμματα για να μπορέσει να διακριθεί όταν θα διοργανώσει αυτούς τους αγώνες. Γιατί δεν μπορεί να πετύχει μια ολυμπιάδα, αν οι ντόπιοι αθλητές δεν αποδίδουν σε ψηλό επίπεδο. Ετσι εγώ είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνες αθλητές θα πετύχουν σε όλα τα αθλήματα, ακόμα και σε αυτά που δεν ξέρουμε και πρώτη φορά θα ακούσουμε. Εχει προσελκύσει πολλούς αθλητές από διάφορες χώρες οι οποίοι έχουν ελληνοποιηθεί. Η Ελλάδα. π.χ. διαθέτει μια από τις καλύτερες ομάδες μπέισμπολ, που πριν την Ολυμπιάδα δεν ήξερε κανείς στην Ελλάδα τι είναι το μπέισμπολ.

    Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα διακριθούν οι αθλητές, όχι μόνο του στίβου, αλλά όλων των άλλων αθλημάτων. Η Ελλάδα θα πάρει πολλά μετάλλια, όσα δεν μπορεί να φανταστεί κανείς.

    Η Ελλάδα στοχεύει να διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς, όλων των εποχών. Θα τα καταφέρει; --- Εγώ ξεκινώ από τη βάση, ότι κάθε Ολυμπιάδα είναι η καλύτερη από τις προηγούμενες. Και της Αθήνας θα είναι οι καλύτερη απ όλες τις προηγούμενες. Ισως μόνο η Ολυμπιάδα της Ατλάντα να μην είχε ξεπεράσει τις προηγούμενες. Η Ελλάδα και ο Ελληνας φίλαθλος έχουν μέσα στο πετσί τους τον κλασσικό αθλητισμό και έχει δώσει δείγματα γραφής σε προηγούμενες διοργανώσεις. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτοί οι αγώνες έχοντας πίσω τους το ιστορικό στοιχείο και τον κόσμο που αγαπά τα ολυμπιακά αθλήματα, θα μπορέσει να δώσει την καλύτερη Ολυμπιάδα που έγινε ποτέ και ίσως να είναι αυτή η περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί. Φυσικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι το Πεκίνο δεν θα δώσει μια άλλη διάσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εγώ δεν έχω καμιά αμφιβολία, ούτε ανησυχώ για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Είμαι βέβαιος ότι αυτή θα είναι μια Ολυμπιάδα που δεν θα την ξεχάσει κανείς.

    Ποια ήταν η καλύτερη παρουσία της Κύπρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όλων των εποχών; --- Η καλύτερη κυπριακή παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν αναμφίβολα η έκτη θέση του Σταύρου Τζωρτζή στα 400μ. με εμπόδια στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, έστω και αν συμμετείχε με τα χρώματα του ΣΕΓΑΣ. Κατά καιρούς είχαμε και άλλες καλές παρουσίες αθλητών του στίβου. Την καλύτερη θέση με τα χρώματα της Κύπρου κατέλαβε ο Αννινος Μαρκουλίδης στην Ατλάντα. Ετρεξε στον ημιτελικό των 100μ. Και ήταν μάλιστα ο μοναδικός λευκός από τους 16 αθλητές στα ημιτελικά. Κατετάγη 15ος και δεν πέρασε στον τελικό, αλλά η παρουσία του Μαρκουλίδη δεν πρέπει να κρίνεται τόσο από τη θέση που πήρε, αλλά με το αγώνισμα. Το 100στάρι είναι το κατεξοχήν αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων και όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν ποιος είναι ο γρηγορότερος αθλητής στον κόσμο. Οταν φθάσεις μέχρι τα ημιτελικά, θεωρείται μεγάλη επιτυχία. Σε ένα κατάμεστο στάδιο, δύο ώρες πριν τον τελικό οι 16 αθλητές παρουσιάζονται ένας ένας, χειροκροτούνται ένας-ένας και η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι φανταστική. Γι αυτό εγώ θεωρώ ότι εκείνη η στιγμή ήταν ίσως από τις μεγαλύτερες για τον κυπριακό αθλητισμό, ιδιαίτερα όταν ο εκφωνητής ανακοίνωνε το όνομα του Μαρκουλίδη και τη χώρα από την οποία προέρχεται.

    Καλές θέσεις σε Ολυμπιάδες είχαν πάρει ο Στέλιος Κυριακίδης, 11η στον μαραθώνιο, ενώ παλαιότερα και άλλοι αθλητές έτρεξαν στους ημιτελικούς. Φυσικά δεν έχουμε να επιδείξουμε κάποια παρουσία σε τελικό.

    Πιστεύω ωστόσο ότι είχαμε την ευκαιρία για συμμετοχή σε τελικούς το 1984 στο Λος Αντζελες, με τη Μαρούλα Λάμπρου στο μήκος και τον Μάριο Χατζηανδρέου στο τριπλούν. Δυστυχώς τότε δεν τους πήραμε στους αγώνες, παρά τις έντονες διαφωνίες που είχαμε με τις επιλογές της Ολυμπιακής Επιτροπής. Εμείς επιμέναμε ότι έπρεπε να συμμετάσχουν, γιατί το μποϋκοτάζ των Σοβιετικών, ως αντίποινο για το μποϋκοτάζ των Αμερικανών στην Ολυμπιάδα της Μόσχας, και η απουσία των αθλητών των ανατολικών χωρών, από την Ολυμπιάδα του Λος Αντζελες, είχε αποδυναμώσει τα αγωνίσματα του μήκους γυναικών και του τριπλούν ανδρών, ενώ δεν είχαν επηρεαστεί άλλα αγωνίσματα όπως είναι τα 10.000μ. ή τα 3.000μ. στιπλ στα οποία θα συμμετείχε ο Φίλιππος Φιλίππου.

    Τότε η Μαρούλα Λάμπρου ήταν η καλύτερη αθλήτρια της Δυτικής Ευρώπης στο μήκος. Εχανε από τις Ανατολικές και τις Αμερικανίδες αθλήτριες, αλλά η απουσία των Ανατολικών τής έδινε την ευκαιρία να συμμετάσχει στον τελικό. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Αυτή ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές της καριέρας μου ως παράγοντας.

    Οταν πήγαμε στους αγώνες, διαπιστώσαμε ότι η Λάμπρου και ο Χατζηανδρέου θα ήταν εύκολα στον τελικό, γιατί μπήκαν στον τελικό αθλητές τους οποίους είχαν κερδίσει επανειλημμένα. Αθλητές που συμμετείχαν στους δύο τελικούς του μήκους και του τριπλούν είχαν έρθει μετά από 15 μέρες στο Μακάρειο Μίτινγκ στη Λευκωσία. Η Λάμπρου είχε συντρίψει τη Γιουγκοσλάβα Νανσέκοβιτς και ο Χατζηανδρέου τον Αιγύπτιο Μπάτα.

    Τα αναβολικά αποτελούν πλέον μάστιγα για το διεθνή αθλητισμό. Ελέγχονται οι Κύπριοι αθλητές; Η θέση του Προέδρου της ΚΟΕΑΣ για αυτό το φαινόμενο ποια είναι; --- Ο αθλητισμός σήμερα σε όλα τα επίπεδα και όλα τα αθλήματα είναι επιστημονικός. Τώρα η λέξη επιστημονικός περιέχει πολλά στοιχεία μέσα. Η προετοιμασία απαιτεί και τη λήψη βιταμινών, ενώ πάμπολλες φορές έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί μεγάλοι και γνωστοί αθλητές σε κάποιο στάδιο της καριέρας τους έχουν περάσει τη δοκιμασία του αποκλεισμού, λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Φυσικά πολύ λίγοι έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει σε γνώση τους χρήση αναβολικών ουσιών. Υπάρχουν επίσης άλλοι που ισχυρίζονται ότι στα πλαίσια της θεραπείας που κάνουν για την προπόνηση δίχως να το ξέρουν παίρνουν ουσίες που δεν επιτρέπονται. Υπάρχει μαρτυρία ότι έχει συμβεί και αυτό, δηλαδή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ένας αθλητής μπορεί να έχει αύξηση ουσιών στα υγρά του οργανισμού του. Αυτός είναι ο ορισμός του ντοπαρισμένου αθλητή. Οπως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι κάποιοι αθλητές θεληματικά, ενσυνείδητα μπορούν να υποκύψουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν απαγορευμένες ουσίες.

    Κύπριοι αθλητές έχουν εκφράσει την έντονη αντίδραση, δυσαρέσκεια και διαφωνία τους στο θέμα επιλογής των λαμπαδηδρόμων μας. Η δική σας θέση ποια είναι; --- Εμένα δεν με απασχολεί πολύ το θέμα αυτό. Βλέπω τη λαμπαδηδρομία ως μια εκδήλωση προώθησης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία έχει εμπορευματοποιηθεί. Από τη στιγμή που η Κόκα Κόλα και η Σαμσούνγκ παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή των ανθρώπων που θα πάρουν τη φλόγα, δεν βλέπω το λόγο να το συζητούμε.

    Η αντίδραση και διαφωνία αφορά τις επιλογές της ΚΟΕ και όχι των δύο παγκόσμιων χορηγών; ---

    [10] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Συνομιλίες

    Στην Αθήνα μεταβαίνει αύριο για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου, υπό το φως της υποβολής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της έκθεσης του ΓΓ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ιακώβου θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 9.45 το πρωί και αμέσως θα μεταβεί στο ΥΠΕΞ όπου θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη.

    [11] (Κ) ΟΗΕ - Κύπρος - Τ/Κ - Μέτρα

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Αντρέας Μαυρογιάννης, απέστειλε στις 28 Μαΐου επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναφορικά με την πολική της κυπριακής Κυβέρνησης έναντι των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με τις τουρκικές προσπάθειες άρσης της "απομόνωσης" της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Μαυρογιάννης υπενθυμίζει καταρχήν στην επιστολή του ότι πακέτο μέτρων που χαρακτηρίστηκε γενναιόδωρο από τη διεθνή κοινότητα και οδήγησε σε απτά οικονομικά και άλλα οφέλη προς τους Τουρκοκύπριους εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο από την Κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, αναφέρει, πέραν του 12% των Τουρκοκυπρίων εργάζονται στις υπό το έλεγχο της Κυβέρνησης περιοχές καθώς επίσης σημαντικός αριθμός Τουρκοκυπρίων απολαμβάνει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη όπως την δωρεάν χρήση των ιατρικών υπηρεσιών της Δημοκρατίας.

    Επιπρόσθετα του πακέτου αυτού, σημειώνει ο Κύπριος διπλωμάτης, η κυπριακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου 2004 την πρόθεσή της να επεκτείνει το εμπόριο στη βάση των διαδικασιών και κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεωργικών, αλιευτικών και ορυκτών προϊόντων καθώς επίσης και το εσωτερικό εμπόριο, βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στις κατεχόμενες περιοχές.

    Επιπλέον η κυπριακή Κυβέρνηση, τονίζει, υποστήριξε να παραχωρηθούν από τώρα τα 259 εκατομμύρια ευρώ που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έδιδε στους Τουρκοκύπριους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Ζήτησε επίσης να αυξηθούν τα σημεία διέλευσης στη διαχωριστική γραμμή τόσο για πρόσωπα όσο και για αγαθά.

    [12] (K) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ (1)

    Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την αποστολή καλών υπηρεσιών στην Κύπρο περιέχει πολλές ανακρίβειες, δεν δίδει πάντα την πλήρη εικόνα και παρερμηνεύει θέσεις της δικής μας πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης, μετά από μια πρώτη μελέτη της και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση πως πρόκειται για μια έκθεση ''η οποία στο τέλος αφήνει την πόρτα ανοικτή για περαιτέρω προσπάθειες για την προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού''.

    [13] (Κ) Αθήνα - Γιώργος Κουμουτσάκος - Εκθεση Ανάν

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας σήμερα την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, τη χαρακτήρισε «μακρύ κείμενο, το οποίο χρειάζεται προσεκτική μελέτη».

    «Από μια πρώτη ανάγνωση", είπε ο κ. Κουμουτσάκος, "γίνεται καταγραφή των εξελίξεων και των γεγονότων που συνέβαλαν κατά τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης από το χρονικό διάστημα από την αποτυχία της προσπάθειας του Φεβρουαρίου του 2003 στη Χάγη, ως το Δημοψήφισμα της 24 Απριλίου του 2004, όπου περιγράφονται τα γεγονότα και εκτιμήσεις από τη σκοπιά της Γραμματείας του ΟΗΕ".

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 03/06/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5818      0,5852            1,7088        1,7188
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4769      0,4797            2,0846        2,0969
    Λίρα Αγγλίας   0,8738      0,8790            1,1377        1,1444
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 03/06/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 03/06/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4287*    0.4321*    231.4279    233.2634
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3306     0.3332       3.0012      3,0248
    Δολάριο Καναδά      0.3498     0.3525       2.8369      2,8588
    Κορώνα Δανίας       0.0782     0.0788      12.6904     12,7877
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0710     0.0715      13.9860     14,0845
    Κορώνα Σουηδίας     0.0637     0.0642      15.5763     15,6986
    Φράγκο Ελβετίας     0.3810     0.3840       2.6042      2,6247
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ (2)

    Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών για την Κύπρο ''περιέχει πολλές ανακρίβειες, δεν δίδει πάντα την πλήρη εικόνα και παρερμηνεύει θέσεις της δικής μας πλευράς'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''διαφωνούμε σε αρκετά σημεία με την ανάλυση και αξιολόγηση των συντακτών της έκθεσης που παραβλέπουν ότι είναι κυρίως χάρη στις προσπάθειες της δικής μας πλευράς που κατέστη δυνατό να οδηγηθεί η διαδικασία μέχρι το δημοψήφισμα'', και πρόσθεσε πως ''είναι επίσης άδικο και πολύ παρατραβηγμένο να ισχυρίζεται κανείς ότι με την απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου η πλευρά μας απέρριψε την ιδέα της λύσης, είτε την έννοια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας''.

    Ολες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο ερμηνεύουν τούτο με αντίθετο τρόπο, ότι ήταν απόρριψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου, ανέφερε ο Εκπρόσωπος και σημείωσε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει επί μονίμου βάσεως ότι τελικός μας στόχος είναι η λύση και η επανένωση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και η αντιμετώπιση των αρνητικών στοιχείων για τη δική μας πλευρά του σχεδίου Ανάν''.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης πως ''κάποιες από τις εισηγήσεις που περιέχονται στην έκθεση, ειδικά η προτροπή προς το ΣΑ να συμβάλει στην κατάργηση μη απαραίτητων περιορισμών και εμποδίων που έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση των Τ/Κ οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς και είναι, πιστεύουμε, εκτός των πλαισίων των καλών υπηρεσιών του ΓΓ και εκτός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων του ΣΑ''.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,25  (-0,30)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    395.022
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    220.638    352,28  (-0,33)
    FTSE Med 100 **                             6.366,32  (-0,01)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    118.229    102,58  (-0,13)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.476     72,20  ( 0,78)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.628     14,16  (-0,35)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     15.203     51,02  (-0,10)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     17.234     50,33  ( 2,44)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     25.810     21,85  (-0,77)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        183     64,55  (-0,26)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.079      2,33  (-1,69)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     26.952      8,03  ( 0,63)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,53  ( 0,44)
    Ξενοδοχεία                    £     21.251     27,01  (-2,10)
    Αλλες Εταιρείες               £     95.758     64,71  (-0,92)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κατά κεφαλή ΑΕΠ

    Το υψηλότερο κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μεταξύ των νέων χωρών μελών, αλλά και της Ελλάδας και Πορτογαλίας, είχαν οι κάτοικοι της Κύπρου το 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    [18] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση

    Αρχισε γύρω στις 18:00 ώρα Κύπρου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [19] (Κ) Ενωση Συντακτών - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Κατοχικό καθεστώς

    [20] (Κ) ΕΕ - Φιλορί - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του Γερμανού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε σήμερα ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό ''είναι δίκαιη και συμπίπτει με τη δική μας ανάλυση''.

    [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού είχε συνεργασία με το προεδρείο του ΣΑΕ το οποίο συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία του κ. Σκανδαλάκη με το προεδρείο του ΣΑΕ είχε ως αντικείμενο την χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΑΕ για την περίοδο 2004-2010. Κατά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Σκανδαλάκης με το προεδρείο του ΣΑΕ διαβεβαίωσε ότι ο Απόδημος Ελληνισμός είναι μία από τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης και ότι στο πλαίσιο αυτό προωθούνται η αναβάθμιση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ). Σε δήλωσή του ο κ. Σκανδαλάκης τόνισε:

    «Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι μία τεράστια δύναμη που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, όμως η Ελλάδα έχει δώσει ελάχιστα μέχρι σήμερα. Χρειαζόμαστε ένα συντονισμένο πρόγραμμα για να ξεκινήσουμε δράση για τα θέματα παιδείας, πολιτισμού και γενικότερα τα θέματα που απασχολούν τον απόδημο Ελληνισμό. Το ΣΑΕ, το οποίο έχει θεσμικό ρόλο, πρέπει να αναβαθμιστεί. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την ίδρυση του και πιστεύω ότι έχει δοκιμαστεί. Τα λάθη πρέπει να είναι προς αποφυγήν στο μέλλον και πιστεύω ότι το ΣΑΕ, η ΓΓΑΕ, η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών σε συντονισμό και αγαστή συνεργασία θα φέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν όλοι οι Έλληνες εκτός των τειχών. Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε για τις νέες γενιές».

    ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Τελέσθηκαν πρόσφατα στη Μαδρίτη τα εγκαίνια Εκθεσης Βιβλίου από τον Βασιλιά της Ισπανίας Juan Carlos, στην παρουσία κυβερνητικών ισπανικών Αρχών και του Διπλωματικού Σώματος. Ο Βασιλιάς περιόδευσε το περίπτερο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίαζε τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ και συνομίλησε με τους Πρέσβεις τους στην Ισπανία.

    Χθες, η Κύπρος συμμετείχε με δυο Κύπριους ποιητές, τον Γιώργο Μολέσκη και τον Λεύκιο Ζαφειρίου στον κύκλο λογοτεχνικών εκδηλώσεων «Η Ευρώπη οικοδομείται με βιβλία» που διοργανώνει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ισπανία στα πλαίσια της Εκθεσης Βιβλίου της Μαδρίτης που διεξάγεται από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 13 Ιουνίου.

    Η Πρέσβειρα της Κύπρου στην Ισπανία κα Αθηνά Μαυρονικόλα άνοιξε με χαιρετισμό της την εκδήλωση και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς τη Διεύθυνση της Εκθεσης Βιβλίου και προς την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που με την πρωτοβουλία τους προωθούν την κυπριακή λογοτεχνία μαζί με αυτή των νέων κρατών μελών. Στη συνέχεια η κα Μαυρονικόλα έδωσε το λόγο στη Σύμβουλο Τύπου της Πρεσβείας κα Κατερίνα Μαύρου που παρουσίασε τους καλλιτέχνες και συντόνισε τη διεξαγωγή της συζήτησης.

    Οι δυο Κύπριοι ποιητές αφού αναφέρθηκαν εκτενώς στην άμεση σχέση της κυπριακής σύγχρονης λογοτεχνίας με την ιστορική εξέλιξη του νησιού μίλησαν για τα δικά τους ερεθίσματα και απήγγειλαν ποιήματα από τις συλλογές τους, που είναι ήδη μεταφρασμένα στην ισπανική γλώσσα.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Τη διαφωνία του σε πολλά σημεία της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε διάσκεψη Τύπου αμέσως μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, προσθέτοντας πως θα επιδώσει γραπτώς τις θέσεις του αναφορικά με την έκθεση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας πως η καλύτερη ελπίδα που υπάρχει για προώθηση της λύσης έγκειται στα Ηνωμένα Εθνη.

    Είπε επίσης ότι θα ήταν λάθος να υποθέσει κάποιος ότι το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν είναι το μόνο που ανταποκρίνεται στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ανέφερε πως η οικονομική ανισότητα μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, σημείωσε πως η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την Αγκυρα και τόνισε πως στόχος της λύσης δεν θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων άλλων.

    [23] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Πακιστάν - Επεισόδια - Δήλωση

    Το Υπουργείο Εξωτερικών "καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα επεισόδια στο Καράτσι, περιλαμβανομένου και του βομβαρδισμού Τεμένους των Σιιτών, κατά τον οποίο έχασε τη ζωή του αριθμός αθώων ανθρώπων και άλλοι τραυματίστηκαν".

    [24] (Κ) Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Η Κύπρος έθεσε επιφύλαξη στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17 και 18 Ιουνίου) και ειδικότερα στην παράγραφο που αναφέρεται στην Τουρκία.

    Η επιφύλαξη διατυπώθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων, η οποία εξέτασε το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση - Δήλωση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να στηρίξει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να άρουν τους περιορισμούς για την ανάπτυξη των Τ/Κ, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μαρτυρούσε ότι οι Ε/Κ επιθυμούν να τείνουν χείρα προς τους συμπατριώτες τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 3 June 2004 - 17:49:39 UTC