Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τουρκία - Μπους - Αφιξη
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Τουρκία - Μπους - Ερντογάν - ΕΕ
  • [05] (Κ) Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής - Αποτελέσματα
  • [06] (Κ) ΔΣΟ - Ετήσια Σύνοδος - Κυπριακό - Ψήφισμα

  • [01] (Κ) Τουρκία - Μπους - Αφιξη

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Μπενάκη - Χριστόφιας - Διάσκεψη Τύπου ------------------------------------- Η ελληνική κυβέρνηση διά του Κυβερνητικού της Εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσόπουλου τόνισε κατά σαφή τρόπο ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θέματα τα οποία συνδέονται, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, απαντώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε χθες, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στο ίδιο θέμα είπε ότι από τις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας δεν αντιλήφθηκε αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε ότι οι Ε/Κ είναι οι διαχειριστές του δικού τους προβλήματος και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι και δικό της πρόβλημα.

    Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να καταλήξουμε σε κοινές συνισταμένες για τις θέσεις της ε/κ πλευράς και η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή της στρατηγικής που θα καθορισθεί, ''από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου''.

    ''Δεν βλέπω κανένα όφελος από την αποσύνδεση του Κυπριακού με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που είναι αντικειμενικά συνδεδεμένο είτε το θέλουμε είτε όχι'', σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Η Πρόεδρος της Βουλής Ελλήνων είπε ότι κατά τη επίσκεψή της στην Κύπρο είχε την ευκαιρία να αποκομίσει μιαν εποπτική θεώρηση των σκέψεων που επικρατούν στη μεγαλόνησο για το Κυπριακό, να καταστεί κοινωνός των σκέψεων και των απόψεων της πολιτικής ηγεσίας του τόπου κατά την ανταλλαγή απόψεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Διαβεβαίωσε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η συμπαράσταση, η υποστήριξη και η συμπόρευση στο μεγάλο εθνικό θέμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι για την Ελλάδα σημασία και πολιτική βαρύτητα έχει η ετυμηγορία του κυπριακού λαού έναντι του σχεδίου Ανάν και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στη συμπαράσταση προς τον κυπριακό λαό και αναμένει τις συνολικές αποφάσεις της κυπριακής ηγεσίας και την στρατηγική των επόμενων βημάτων.

    ΥΠΕΞ - FIR Λευκωσίας - Νέοι αεροδιάδρομοι - Τουρκία --------------------------------------------------- Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ενέκρινε το αίτημα της Κύπρου, που εκκρεμεί από το 2002, για δημιουργία τεσσάρων νέων αεροδιαδρόμων στο FIR Λευκωσίας, ''δύο προς Δυσμάς και δύο προς το Ισραήλ'', αφού ''για πρώτη φορά η Τουρκία δεν άσκησε βέτο'' στην περιφερειακή συνάντηση του ICAO την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Μιλώντας σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε το θέμα ως ''πολύ μεγάλης σημασίας'' και είπε ότι οι νέοι αεροδιάδρομοι αυξάνουν την ασφάλεια των πτήσεων πάνω από το FIR Λευκωσίας αλλά και την ''ταχεία διεκπεραίωση της αεροπορικής συγκοινωνίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο''.

    Εξέφρασε την ευχή ότι αυτό το γεγονός ''δεν είναι ένα γεγονός μεμονωμένο'' και ότι η Τουρκία ''θα αρχίσει να συμπεριφέρεται κατά παρόμοιο τρόπο σε όλα τα θέματα, στα οποία έχουμε διαφορές στους διεθνείς οργανισμούς, και θα αρχίσει να συμμορφώνεται με τις διεθνείς της υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο και σύντομα αυτό θα αρχίσει να επιδεικνύεται με τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διάφορες συμφωνίες με την ΕΕ, στην οποία η Κύπρος είναι μέλος''.

    Ο κ. Ιακώβου ευχαρίστησε τον ICAO και τον Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών (IATA) ''για τη σθεναρά υποστήριξή τους προς τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ΥΠΕΞ - Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ - Κυπριακό -------------------------------------- Το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ωστόσο ότι δυνατόν να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου, στη διάρκεια των διμερών επαφών που διεξάγονται σε τέτοιου είδους Συνόδους.

    Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Ιακώβου, αφού σημείωσε ότι ''είναι γνωστή η ημερήσια διάταξη'' της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό δεν θα τεθεί στη Σύνοδο.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''ποτέ δεν έχει συζητηθεί (το Κυπριακό) στο ΝΑΤΟ'', προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα που ''η ηγεσία του ΝΑΤΟ αποφεύγει πολύ επιμελώς'' να συζητήσει.

    Μητροπολίτης Πάφου - Αρχιεπισκοπικός θρόνος ------------------------------------------- Τη θέση ότι μόνο όταν του γίνει πρόταση από τη διοικούσα εκκλησία και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα ενδιαφερθεί για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου ξεκαθάρισε ότι εάν του ζητηθεί να υπηρετήσει την Εκκλησία από τη θέση του Αρχιεπισκόπου δεν θα αρνηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει σε αυτή τη θέση πέραν των πέντε χρόνων.

    Καράς - Φυττής - ΔΣΟ -------------------- Την ανάγκη ενδυνάμωσης και περιφρούρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σαν οργάνου συλλογικής ασφάλειας και επιβολής της διεθνούς έννομης τάξης, όπως αυτή ορίζεται στον Καταστατικό του Χάρτη και όχι όπως κατά το δοκούν ερμηνεύεται, επεσήμανε σε παρέμβασή του στην 11η Ετήσια Σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στη Συνέλευση που πραγματοποιείται στο Κίεβο με κεντρικό θέμα την ''Ασφάλεια με Ελευθερία'', ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς είπε ότι οι παράγοντες που προκαλούν την ανασφάλεια πρέπει να αναζητηθούν πέρα από τον παράγοντα ''θρησκεία''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή - Ομήρου - Λυσσαρίδης ------------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για δίκαιη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, έδωσε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, με κύριο θέμα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''στις εκλογές της 13ης Ιουνίου η ΕΔΕΚ κατέγραψε μια μεγάλη νίκη'', σημειώνοντας ότι το Κίνημα διπλασίασε τα ποσοστά του και ''άνοιξε μια καινούργια ελπιδοφόρα σελίδα για το μέλλον''.

    Εξάλλου, σε ομιλία του ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι ''είναι φυσικό τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών να προκαλούν δικαιολογημένη ικανοποίηση'' και σημείωσε ότι ''η ΕΔΕΚ υπήρξε ο νικητής αυτών των εκλογών''.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ''δουλέψαμε σκληρά, με πείσμα που ξαναζωντάνεψε την ΕΔΕΚίτικη περηφάνια, που έπεισε πολλούς ψηφοφόρους να συνταχθούν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα''.

    Ομήρου - Καραμανλής - Εθνική Ελλάδας - Τηλεγράφημα -------------------------------------------------- Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή για την πρόκριση της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της χώρας στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος απέστειλε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διαφορά Λευκωσίας-Βρυξελλών για τη διαδικασία εφαρμογής τους, όπως και η προσπάθεια παράκαμψης της Λευκωσίας, είναι τα θέματα που απασχολούν τις περισσότερες εφημερίδες σήμερα.

    Αλλα θέματα που παρουσιάζονται πρωτοσέλιδα στα σημερινά φύλλα είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης και τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, οι απόδοση ευθύνης από την ΚΕ του ΑΚΕΛ στο Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, αιτιολογώντας τις απώλειες του κόμματος στις Ευρωεκλογές, οι αναμενόμενες αυξήσεις στην τιμή του νερού, η δήλωση του Προέδρου της Βουλής ότι πρέπει να αναληφθεί νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό και η σύλληψη του ιδιοκτήτη σκάφους στο οποίο έχει καταγγελθεί ότι γίνονταν σεξουαλικά όργια.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Στα Δικαστήρια θα λυθούν οι διαφωνίες'', γράφει ότι Βρυξέλλες και Λευκωσία επιμένουν να κινούνται σε αντίθετους δρόμους σε ό,τι αφορά το πακέτο των μέτρων για τους Τ/Κ και αναφέρει ότι το γεγονός δείχνει ότι οι διαφορές των δύο πλευρών θα λυθούν από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Προσθέτει ότι η ΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της πολιτικής εξαγγελίας της, γιατί το οφείλει στους Τ/Κ, ενώ από ε/κ πλευράς η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στα νομικά σημεία που ήγειρε από την αρχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν συνάδει τόσο με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ όσο και με τον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος ενσωματώθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    ''Η Μάχη'', κάτω από τον τίτλο 'Το νερό νεράκι'', γράφει ότι οι Κύπριοι σύντομα θα λένε το νερό νεράκι αφού, εκτός από το γεγονός ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε ενιαία τιμή πώλησης παγκυπρίως, ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου επιβεβαίωσε ότι η τιμή του θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Προσθέτει ότι στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο από τον Ιανουάριο του 2004 ο καταναλωτής πληρώνει το νερό κατά 100% πιο ακριβό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του απόψε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Προσθέτει ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι τα ελληνοτουρκικά και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''ΑΚΕΛ: Δεν ξέρει τι θέλει ο Τάσσος'', γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, αιτιολογώντας τη μεγάλη εκλογική ήττα που υπέστη το κόμμα στις Ευρωεκλογές. Προσθέτει ότι στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που παραπέμφθηκε ήδη στις κομματικές ομάδες βάσης, υιοθετείται η άποψη του διεθνούς παράγοντα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ξέρει τι θέλει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός ψηφίσματος για το Κυπριακό με ''μετριοπαθή'' χαρακτήρα, αν τελικά υπάρξει πλαίσιο συνεννόησης ανάμεσα στα μέλη του σώματος.

    'Η Σημερινή'', κάτω από τον τίτλο ''Τερματισμός ασκήσεων στη γραμμή αντιπαράταξης'', γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εισηγείται στην τουρκική πλευρά, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, πακέτο μέτρων στο οποίο περιλαμβάνεται ο τερματισμός στρατιωτικών ασκήσεων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση εισηγείται ακόμα απαγκίστρωση σε συγκεκριμένες περιοχές και αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ενέκρινε αίτημα της Κύπρου που εκκρεμεί από το 2002, για δημιουργία τεσσάρων αεροδιαδρόμων στο FIR Λευκωσίας. Αναφέρει ότι πρόκειται για δύο αεροδιάδρομους προς δυσμάς και δύο προς ανατολάς.

    "Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Παρακάμπτουν τη Λευκωσία'', γράφει ότι το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ προνοεί απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα από τα κράτη μέλη της ΕΕ με πλήρη παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσθέτει ότι σύμφωνα με το προσχέδιο, που ετοίμασε η Διεύθυνση Διεύρυνσης με τη συνεργασία πέντε ακόμη διευθύνσεων της ΕΕ, οι συναλλαγές των Τ/Κ και της ΕΕ θα γίνονται με βάση το άρθρο 133 της Συνθήκης που αναφέρεται σε εμπορικές σχέσεις της κοινότητας με τρίτες χώρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αναπληρωτής Λοχίας της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών Γιάννος Ιωάννου έδωσε χθες πολύωρη και πολυσέλιδη κατάθεση σε σχέση με την υπόθεση του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

    Η ''Χαραυγή'', κάτω από τον τίτλο ''Πρωτοβουλία το ταχύτερο'', γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στη χθεσινή κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα δήλωσε ότι ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου θα πρέπει μακριά από συναισθηματισμούς να συζητήσει εντός του Εθνικού Συμβουλίου τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από το δημοψήφισμα και να καθορίσει με εμπιστευτικότητα τη συμπεριφορά της ε/κ πλευράς με στόχο την ανατροπή των τετελεσμένων του πραξικοπήματος και της εισβολής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ξεκαθάρισε ότι η επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει τεθεί μπροστά στον λαό δεν εξυπηρετεί τη λύση του Κυπριακού γιατί ο στόχος είναι το σχέδιο που θα κατατεθεί στην παραλλαγή του να τύχει της έγκρισης του λαού.

    [04] (Κ) Τουρκία - Μπους - Ερντογάν - ΕΕ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους επιβεβαίωσε σήμερα την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν τις συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα.

    [05] (Κ) Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής - Αποτελέσματα

    Η Κύπρος εξασφάλισε χθες τα πρώτα της μετάλλια, και τα δύο στο σκητ νεανίδων, στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Σκοποβολής που διοργανώνει στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο η Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΣΚΟΚ), υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Σκοποβολής.

    [06] (Κ) ΔΣΟ - Ετήσια Σύνοδος - Κυπριακό - Ψήφισμα

    Ψήφισμα για το Κυπριακό υιοθέτησε ομόφωνα η 11η Ετήσια Σύνοδος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες στο Κίεβο με τη συμμετοχή των βουλευτών Αντώνη Καρά και Σοφοκλή Φυττή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 27 June 2004 - 17:49:09 UTC