Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Βρετανός ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Συνάντηση
  • [02] (Κ) Μαυρονικόλας - Αθήνα - Επίσημη επίσκεψη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Τσεχία - Επαφές - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστρία - Πρόγραμμα
  • [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Κατάθεση στεφάνου
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Στρο - Ταλάτ - Χάγη
  • [09] (Κ) ΕΔΗ - Γιώργος Χριστοφίδης - Παραίτηση
  • [10] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Ψευδοκράτος - Αναγνώριση - ΕΕ
  • [11] (Κ) Κουμουτσάκος - Σερντάρ Ντενκτάς - Ψευδοκράτος - ΕΕ - Αναγνώριση
  • [12] (Κ) Συνομιλίες Υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου - Λήξη
  • [13] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Προεδρία ΕΔΗ - Απόφαση
  • [14] (Κ) Στεφανόπουλος - Μαυρονικόλας - Συνάντηση
  • [15] (Κ) Επίτροπος Νομοθεσίας - Παρουσίαση Ευρετηρίου των Συνθηκών
  • [16] (Κ) Κασουλίδης - Προεδρία ΕΛΚ
  • [17] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Συμφωνία
  • [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [20] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Mάιος - Κύπρος
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Αυστρία (1)
  • [23] (K) ΕΕ - Φορολογία - Επιχειρήσεις - Φυσικά πρόσωπα - Κύπρος
  • [24] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Δηλώσεις
  • [25] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Βρετανός ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Συνάντηση

    Ο τερματισμός της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων είναι το πρώτο θέμα που θα θέσει στη σημερινή απογευματινή συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [02] (Κ) Μαυρονικόλας - Αθήνα - Επίσημη επίσκεψη

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά που ένας από τους γονείς τους είναι Τ/Κ, το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την Αρχιεπισκοπή, η εξαγγελία του νέου κόμματος με την επωνυμία ''Ευρωπαϊκή Δημοκρατία'' και το θέμα που προέκυψε για διαχείριση φορτίων στη Γιουροσίπρια είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες, οι οποίες αναφέρονται εκτενώς και στον αποψινό ημιτελικό στην Πορτογαλία για το Euro 2004 μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Υποκρισία'' γράφει ότι κάποια από τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχοντας δώσει τη συγκατάθεσή τους για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά που προέρχονται από μικτούς γάμους Τ/Κ προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τη θέση τους τώρα που δημοσιοποιήθηκε το θέμα. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή ιδρυτική διάσκεψη του κόμματος των βουλευτών Προδρόμου-Ερωτοκρίτου που μετονομάστηκε σε ''Ευρωπαϊκή Δημοκρατία'', σημειώνοντας πως "μετά βίας κατάφεραν να μαζέψουν περίπου 100 άτομα", ενώ από τη διάσκεψη απουσίαζαν οι Μάτσης και Συλλούρης.

    Η ''Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ελλάδα μπορείς!'' και με μεγάλες φωτογραφίες γράφει ότι τα παλικάρια του Ρεχάγκελ "θα γονατίσουν" απόψε και τους Τσέχους. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή Αστυνομία άρχισε χθες έρευνες για διερεύνηση υπόθεσης που αφορά την "ιταλική μαφία" που δρούσε στην Κύπρο μέσω διαδικτύου, η οποία συνεργαζόταν με κυπριακές επιχειρήσεις και ακολούθως προέβαινε σε υποκλοπές απόρρητων στοιχείων και αλληλογραφίας με αποτέλεσμα να επηρεάζει τον εργασιακό τους κύκλο σε δουλειές του εξωτερικού.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Ωρα κρίσεως για Λοϊζίδη'' γράφει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου γραπτό σημείωμα του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών και έκθεση της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας αναφορικά με το θέμα που προέκυψε από υπόθεση ανάθεσης σε εταιρεία συγγενικών προσώπων του προέδρου των ΚΑ της διαχείρισης φορτίων της Γιουροσίπρια. Αλλού αναφέρεται στις προτάσεις της Τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την Αρχιεπισκοπή που αφορούν τη δημιουργία θέσης Γ. Διευθυντή, τη σύσταση Γ. Γραμματείας, τη δημιουργία θέσης υπεύθυνου για κτηματολογικά θέματα και την πλήρη καταγραφή όλης της κτηματικής περιουσίας της Αρχιεπισκοπής.

    Η ''Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Μαλλιά κουβάρια'' γράφει ότι "σάλο" έχουν δημιουργήσει στις τάξεις της συγκυβέρνησης οι αποκαλύψεις της εφημερίδας για τις προσπάθειες που καταβάλλονται να παραχωρηθεί υπηκοότητα σε εκατοντάδες παιδιών εποίκων. Η ''Σ'' αναφέρεται σε "διαφωνία" Προέδρου-Υπουργού Εσωτερικών με τον πρώτο να μιλά για εξέταση της κάθε περίπτωσης χωριστά και το δεύτερο να δηλώνει ότι δεν είναι θέμα δεκάδων μόνο περιπτώσεων αλλά αφορά στο σύνολο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου εξήγγειλε χθες ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος λόγω της απογοήτευσης για την πορεία του κόμματος ενώ ο Α' Αντιπρόεδρος Γιώργος Χριστοφίδης υπέβαλε προ ημερών την παραίτησή του λόγω της απουσίας προοπτικών ενδυνάμωσης του Κινήματος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στον Πρόεδρο η τύχη του Λοϊζίδη'' γράφει ότι ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών επέστρεψε στην Κύπρο εσπευσμένα αφού σήμερα αναμένεται να κληθεί από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και σημειώνει ότι το πόρισμα της έρευνας για την ανάθεση της διαχείρισης της μεταφοράς φορτίων της Γιουροσίπρια σε εταιρεία που μετέχουν συγγενικά πρόσωπα του κ. Λοϊζίδη "επιβεβαιώνει ότι η προσφορά επικυρώθηκε αντιδεοντολογικά". Αλλού αναφέρεται σε νέο έγγραφο που θα διαβιβάσει εντός των ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την κυβέρνηση για το θέμα του εμπορίου με τα κατεχόμενα και θα αναμένει τις απόψεις τους πριν το καταθέσει ενώπιον των Επιτρόπων την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Μήνυμα αγώνα'' προβάλλει τη διοργάνωση παγκύπριου συλλαλητηρίου του κόμματος στις 14 Ιουλίου στο οποίο ο ΓΓ του κόμματος αναμένεται να εξαγγείλει πρωτοβουλίες για έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο και την προώθηση το ταχύτερο δυνατό λύσης του Κυπριακού. Αλλού προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι τόσο ο Γκούντερ Φερχόιγκεν όσο και ο Ρομάνο Πρόντι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων της ΕΕ για στήριξη των Τ/Κ. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για προώθηση λύσης του Κυπριακού ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το διορισμό του Ζοζέ Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, εκφράζοντας την ευχή ότι θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα των μικρότερων κρατών μελών της ΕΕ με μεγαλύτερη κατανόηση.

    [04] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Τσεχία - Επαφές - Κυπριακό

    Τον αμετάθετο στόχο της ε/κ πλευράς για εξεύρεσης εκείνης της λύσης του Κυπριακού, η οποία θα είναι βιώσιμη, θα διασφαλίζει την επανένωση του νησιού και θα έχει τη μορφή διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας υπογράμμισαν σε Τσέχους αξιωματούχους οι Κύπριοι βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Τσεχία.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Επιστροφή --------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες αναφορικά με το θέμα του πακέτου μέτρων στήριξης των Τ/Κ από την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η μελέτη των μέτρων αυτών συνεχίζεται.

    Αναφορικά με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα όπως η ΕΕ αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, ενώ σημείωσε πως η ε/κ πλευρά επιθυμεί το θέμα να μείνει κάτω από την αιγίδα των ΗΕ, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική να εμπλακεί μέσα στις διάφορες διαδικασίες.

    Στο θέμα του χθεσινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Σημερινή», στο οποίο γίνεται λόγος για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά εποίκων, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε πως πρόκειται για παιδιά μεικτών γάμων, προσθέτοντας πως δεν έχει ληφθεί για το θέμα αυτό γενική απόφαση, αλλά η κάθε υπόθεση εξετάζεται χωριστά και το όλο θέμα δεν έχει μαζικό χαρακτήρα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στις δηλώσεις αυτές στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο έκτακτο συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για το διορισμό του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «η εκλογή του κ. Μπαρόζο στη θέση της Προεδρίας της Κομισιόν έγινε ομόφωνα και εξεφράσθη από όλους ικανοποίηση που ο νέος Πρόεδρος με τις πρώτες του δηλώσεις έδωσε το στίγμα και το όραμά του για ενισχυμένη Ευρώπη και για μια πιο εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    Και εμείς όπως και άλλες χώρες, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος προέρχεται από μια σχετικά μικρή ευρωπαϊκή χώρα και πιστεύουμε ότι με μεγαλύτερη κατανόηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες χώρες στην ΕΕ».

    Ερωτηθείς εάν στη συνάντησή του με τον κ. Πρόντι συζήτησε το θέμα του πακέτου μέτρων στήριξης προς τους Τ/Κ που ετοιμάζει η ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως και με τον κ. Πρόντι όπως και με τον κ. Φερχόιγκεν συζητήθηκαν τα μέτρα για τους Τ/Κ.

    «Μιλήσαμε, είπαμε τις απόψεις μας, άκουσα τις δικές τους, έκανα και κάποιες προτάσεις, συνεχίζεται η μελέτη περί μέτρων, αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ότι υπάρχουν δυσκολίες και προσπαθούμε να άρουμε τις δυσκολίες αυτές», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπαρόζο στη Λισσαβόνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως μίλησαν για το Κυπριακό ενώ συζήτησαν και το θέμα της ανάληψης πρωτοβουλίας, ιδιαίτερα υπό το φως της θέσης του ΓΓ του ΟΗΕ και της Γραμματείας των ΗΕ ότι η πρωτοβουλία που τα ΗΕ αντιλαμβάνονται είναι η επαναφορά του σχεδίου ως έχει, σε δεύτερο δημοψήφισμα.

    Παράλληλα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συζητήθηκε και η θέση ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη», ενώ αναφέρθηκαν και «στους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ θα είχε τη δυνατότητα να αρχίσει πρωτοβουλία».

    Ωστόσο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο κ. Μπαρόζο δεν περιμένει ιδέες» από τον ίδιο ή από άλλον αφού είναι ένα θέμα που θα εξετάσουν τα όργανα της ΕΕ.

    ''Η ΕΕ έχει τη θέση ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα ΗΕ και η δική μας πάγια πολιτική είναι ότι το Κυπριακό πρέπει να συζητείται κάτω από την αιγίδα των ΗΕ, αλλά εάν παρουσιαστεί η δυνατότητα, ασφαλώς αυτή θα αξιοποιηθεί και εμείς ελπίζουμε να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία η ΕΕ», ανέφερε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για διαδρομή της Ολυμπιακής φλόγας και από τα κατεχόμενα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «γι' αυτό το θέμα η κυβέρνηση είχε ερωτηθεί πριν αρκετές βδομάδες» και είχε πει πως δεν έχει «καμία ένσταση».

    ''Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι σύμβολο εκεχειρίας από αρχαιοτάτων χρόνων και μακάρι να επικρατούσε και η εκεχειρία όπως είναι και το ψήφισμα των ΗΕ», πρόσθεσε.

    Εμείς, όπως δήλωσε, «δεν έχουμε καμία ένσταση στη λαμπαδηφορία στα κατεχόμενα, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει καμιά διάκριση, καμιά προσπάθεια για εκμετάλλευση του γεγονότος, όπως παρουσίασης των αρχών του ψευδοκράτους ή παρεμπόδιση λαμπαδηφόρων, που καθορίζονται με επιλογή, εάν είναι Ελληνες ή εάν είναι Τ/Κ, να μεταφέρουν τη φλόγα».

    ΥΠΑΜ - Αναχώρηση για Αθήνα --------------------- Την ελπίδα ότι θα υπάρξει τελικά θετική ανταπόκριση από μέρους του κατοχικού στρατού στο σύνολο των μέτρων απαγκίστρωσης που πρόκειται σύντομα να παρουσιάσει η κυβέρνηση εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος επεσήμανε πως μέχρι τώρα οι προτάσεις της πλευράς μας έβρισκαν την άρνηση της άλλης πλευράς.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, και ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα αντικατάστασης του Αρχηγού της ΕΦ Αντιστράτηγου Αθανάσιου Νικολοδήμου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος δυο χρόνια στη θέση του Αρχηγού, ο ΥΠΑΜ διευκρίνισε πως οποιαδήποτε θέματα προκύπτουν, είτε λόγω λήξης υπηρεσίας, είτε λόγω συμπλήρωσης των χρονικών ορίων, θα συζητηθούν και κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.

    Σημείωσε παράλληλα αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο αποφασίζει και το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μαυρονικόλας θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, με τον οποίο θα συζητήσει «όλα τα βασικά θέματα, τα οποία αφορούν και αποτελούν αντικείμενο κοινού ενδιαφέροντος των δύο Υπουργείων».

    Ο ΥΠΑΜ πρόσθεσε ότι παράλληλα θα υπάρξουν πιθανότατα «και άλλες συναντήσεις», ούτως ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων «επί διαφόρων θεμάτων» και να μπορέσει να δώσει και το δικό του «μήνυμα, σε σχέση με τις εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος''.

    Ερωτηθείς εάν πρόκειται το θέμα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος να αποτελέσει κεντρικό θέμα των συζητήσεών του στην Αθήνα, ο ΥΠΑΜ διευκρίνισε πως αυτό το θέμα δεν θα αποτελέσει το κύριο θέμα των συζητήσεών του, προσθέτοντας όμως πως για την κυβέρνηση «το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα θα πρέπει να έχει συνέχεια», μια αντίληψη που «έχει εκφραστεί και από τους δύο Υπουργούς σε ανάλογες περιπτώσεις», όπως είπε.

    «Μέσα στα πλαίσια αυτού του δόγματος, θα δούμε τι άλλα προβλήματα υπάρχουν και πως μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη συνεργασία, μια βελτίωση αυτού του δόγματος και μια προσπάθεια συνέχισης αυτής της επαφής, που χρονολογείται από μακρού, με πολύ καλά αποτελέσματα», είπε.

    Σύμφωνα με τον πρόγραμμα επαφών του στην Αθήνα, ο κ. Μαυρονικόλας θα αρχίσει την επίσκεψη του στην ελληνική πρωτεύουσα με κατάθεση στεφάνου στις 10.15 στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

    Στις 11.00 ο κ. Μαυρονικόλας θα έχει 15λεπτη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του και θα ακολουθήσουν συνομιλίες της κυπριακής και ελληνικής αντιπροσωπείας με τη συμμετοχή των δύο Υπουργών. Στις 12.15 οι δύο Υπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Στις 12.50 ο κ. Μαυρονικόλας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Πρεσβευτής ΗΠΑ - Ομιλία - Κυπριακό ------------------------- Τα οφέλη από μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού είναι πιο δυνατά από τη διατήρηση ''μάταιων ελπίδων για την επίτευξη μη ρεαλιστικών προσδοκιών'', δήλωσε προχθές ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, σε ομιλία του σε συμπόσιο στη Λευκωσία για τη ''Διαπραγμάτευση και Επίλυση Διαφορών'' στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Κλόσον είπε ότι το ιστορικό των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού ''δείχνει ότι τα μέρη τα ίδια αδυνατούν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να διαπραγματευθούν μιαν κοινά αποδεκτή λύση'', προσθέτοντας ότι ''ακόμα και με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να βρεθεί λύση εκτός εάν οι δύο ηγέτες εντός και εκτός κυβέρνησης βρουν το κουράγιο να αποδεχτούν δύσκολους συμβιβασμούς και να τους εξηγήσουν στον λαό''.

    Σημείωσε ότι ''όσο περισσότερο διαρκεί το πρόβλημα, τόσο πιο δύσκολο είναι να λυθεί'' και πρόσθεσε ότι ''η απουσία μιας λύσης δεν είναι χωρίς κόστος για τις πλευρές''.

    ''Είναι φανερό ότι οι περιορισμοί εμποδίζουν την ανάπτυξη στη βόρεια Κύπρο, αλλά η αβεβαιότητα για το μέλλον συνεχίζει να σκιάζει ολόκληρο το νησί'', είπε.

    Κύπριοι βουλευτές - Τσεχία -------------------------- Τον αμετάθετο στόχο της ε/κ πλευράς για εξεύρεσης εκείνης της λύσης του Κυπριακού, η οποία θα είναι βιώσιμη, θα διασφαλίζει την επανένωση του νησιού και θα έχει τη μορφή διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας υπογράμμισαν σε Τσέχους αξιωματούχους οι Κύπριοι βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Τσεχία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Κλεάνθους και τα μέλη Χρίστο Μαυροκορδάτο και Παναγιώτη Δημητρίου, τόνισαν ότι η λύση πρέπει να διασκεδάζει βασικές ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, κυρίως σε θέματα ασφάλειας και διασφάλισης της εφαρμογής της λύσης.

    Κατά τις χθεσινές επαφές τους, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα, οι Κύπριοι βουλευτές έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής της Τσεχίας Lubomir Zaoralek, ενώ είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Pavel Svoboda και μέλη της Επιτροπής, καθώς και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Vladimir Lastuvka και μέλη της Επιτροπής.

    Ο κ. Κλεάνθους, αφού εξέφρασε την εκτίμησή του προς τους Τσέχους αξιωματούχους για τη στήριξη που ανέκαθεν η Τσεχία πρόσφερε στον κυπριακό λαό και στους αγώνες του για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, υπογράμμισε τις παραδοσιακά άριστες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις αυτές μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω στα πλαίσια της συμμετοχής των δυο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι Τσέχοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι το σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιούσε τις προσδοκίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, καθώς και την αποφασιστικότητα για από κοινού προώθηση μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Εξάλλου, κατά την ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ, η κυπριακή αντιπροσωπεία εξέφρασε την άποψη ότι η διεύρυνση μπορεί να εξυπηρετήσει την ειρήνη, την ασφάλεια, αλλά και τη σταθερότητα στην περιοχή, νοουμένου ότι δεν θα γίνουν οποιεσδήποτε υπαναχωρήσεις στα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η κάθε χώρα για να ενταχθεί στην Ενωση.

    Κατά τη συζήτηση του θέματος του προτεινόμενου Συντάγματος της ΕΕ, υπογραμμίστηκαν οι δυο βασικές κατακτήσεις που επιτυγχάνονται προς όφελος όλων των λαών της Ενωσης, αφενός η ενσωμάτωση στη Συνθήκη του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και αφετέρου η αναβάθμιση του ρόλου των Εθνικών Κοινοβουλίων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής της Τσεχίας Lubomir Zaoralek παρακάλεσε τον κ. Κλεάνθους να διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια γραπτή πρόσκλησή του για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Τσεχία.

    Σήμερα, η κυπριακή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης Vladimir Muller.

    Λονδίνο - Βρετανός ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Συνάντηση ----------------------------- Ο τερματισμός της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων είναι το πρώτο θέμα που θα θέσει στη σημερινή απογευματινή συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ταλάτ κατά τη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης στο οίκημα της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στο Λονδίνο, θα ζητήσει από τη Βρετανία να χρησιμοποιούνται τα λιμάνια των κατεχομένων, να εκτελούνται απευθείας πτήσεις, εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας καθώς και τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης στον αθλητισμό, την παιδεία και άλλους τομείς.

    ''Εφόσον ένας από τους λόγους της αρνητικής απάντησης της ε/κ πλευράς στο δημοψήφισμα ήταν το οικονομικό βάρος, με τη βελτίωση της τ/κ οικονομίας το οικονομικό βάρος θα μειωθεί'', είπε ο κ. Ταλάτ.

    Ο Τ/Κ πολιτικός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές φορτηγών, λεωφορείων και νοικιασμένων αυτοκινήτων, προσθέτοντας πως ''έχει κάθε λόγο να μην πιστεύει ό,τι λέει η ε/κ κυβέρνηση'', ενώ αναφορικά με το θέμα των αλλαγών στα βιβλία της ιστορίας της Κύπρου είπε πως μόνο η τ/κ πλευρά συνεργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - Ιδρυτική Διακήρυξη ----------------------------------- H ένταξη της Kυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ κράτησε ανοιχτό το όραμα μιας λύσης του Κυπριακού ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γέννησε μιαν πραγματική πολιτική ανάγκη, την οποία ''έρχεται να υπηρετήσει η Eυρωπαϊκή Δημοκρατία''.

    Αυτό αναφέρεται στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, η οποία υιοθετήθηκε χθες βράδυ στην ιδρυτική συγκέντρωση του κόμματος, διάδοχο σχήμα του συνασπισμού ''Για την Ευρώπη'', που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    ''H γενναία και καθοριστική απόφαση του κυπριακού Eλληνισμού στις 24 Aπριλίου 2004, σήμανε μια καινούρια εποχή στην κυπριακή πολιτική. H αταλάντευτη απόφαση να απορρίψουμε τον αντοχειριασμό και τους επικίνδυνους πειραματισμούς άνοιξε μια καινούργια εποχή για το κυπριακό ζήτημα και για το μέλλον της Kύπρου'', αναφέρεται στη Διακήρυξη.

    Κεντρικό Συμβούλιο ΕΔΗ - Βασιλείου - Ομιλία ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε χθες ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος «όχι μόνο δεν ενισχύει τη θέση της Κύπρου διεθνώς αλλά μας οδηγεί στην απομόνωση, στη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ε/κ διοίκηση και οδηγά στη διχοτόμηση».

    Σε ομιλία του στο Κεντρικό Συμβούλιο των Ενωμένων Δημοκρατών, ο κ. Βασιλείου είπε ότι πρέπει «πάση θυσία να δημιουργηθούν οι συνθήκες» για να μπορέσει η πλευρά μας να προχωρήσει, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει «να υπάρχει άλλη δυνατότητα προς αυτήν την κατεύθυνση από την υλοποίηση της πρότασης του ΑΚΕΛ να λυθούν ικανοποιητικά τα θέματα ασφάλειας και των εγγυήσεων χωρίς επαναδιαπραγμάτευση του Σχεδίου (Ανάν) και να οδηγηθούμε στην επανένωση της πατρίδας μας μετά από ένα δημοψήφισμα».

    Είπε ότι «οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί να δεχόμεθα ελαφρά την καρδία ότι δεν θα υπάρξει καμία πρωτοβουλία ως το Δεκέμβριο», προσθέτοντας ότι αντίθετα, η περίοδος από τώρα έως το Δεκέμβριο «είναι τεράστιας σημασίας διότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αρχίσει νέα προσπάθεια για λύση με την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της Τουρκίας».

    ΔΗΣΥ - Πολιτογράφηση --------------------- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί ότι είναι προτιμότερο η συζήτηση για το θέμα που προέκυψε με την πολιτογράφηση ατόμων των οποίων η μητέρα ή ο πατέρας είναι Τουρκοκύπριοι να γίνει σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου.

    Με ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ εκφράζει λύπη για τη δημόσια αντιπαράθεση των συγκυβερνώντων κομμάτων για το «σοβαρό θέμα».

    Ο ΔΗΣΥ εκφράζει την άποψη πως «οι δημόσιες αντεγκλήσεις σε αυτό το κρίσιμο θέμα που άπτεται και ζωτικών πτυχών του Κυπριακού, μόνο ζημιά προκαλούν στην εθνική μας υπόθεση».

    "Θέση μας είναι», καταλήγει ο ΔΗΣΥ, «ότι είναι προτιμότερο η συζήτηση να γίνει σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου».

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Πολιτογράφηση τέκνων εποίκων ---------------------------------- Επανεκτίμηση της κατάστασης με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα στο θέμα της πολιτογράφησης τέκνων εποίκων, που τέλεσαν γάμους με Τ/Κ, ζητά δια του Προέδρου του το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ενωσης Δήμων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι θέση του κόμματός του είναι ότι ''για μερικές περιπτώσεις θα μπορούσε να υπάρξει μια κατανόηση''.

    Τόνισε ωστόσο ότι ''από τη στιγμή που η πολιτογράφηση τέκνων εποίκων παίρνει μαζικό χαρακτήρα, τότε απαιτείται επανεκτίμηση της κατάστασης''.

    ΓΓ Οικολόγων - Πολιτογράφηση τέκνων εποίκων ---------------------------- Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πολιτογράφηση παιδιών εποίκων που τέλεσαν γάμους με Τ/Κ, δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ενωσης Δήμων, είπε ότι το Κίνημα βρέθηκε ενώπιον του θέματος έγκαιρα και πριν τροποποιηθεί η νομοθεσία για το αρχείο πληθυσμού.

    Ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε εισηγηθεί τρόπο με τον οποίο να πολιτογραφούνται τα παιδιά που γεννήθηκαν από γάμους Τ/Κ με άτομα που εισήλθαν παράνομα ή μη στην Κυπριακή Δημοκρατία και χωρίς τα άτομα αυτά κατ΄ ανάγκη να είναι έποικοι.

    Ο κ. Περδίκης είπε ότι ''η τροποποίηση της νομοθεσίας εμπεριείχε την πολιτική θέση ότι θα γινόταν χρήση αυτού του μέτρου με φειδώ και κυρίως για να αντιμετωπισθούν οι περιπτώσεις ατόμων που δεν ήλθαν στην Κύπρο ως έποικοι αλλά ως σύζυγοι Τ/Κ με γάμους που στην πλειοψηφία τους έγιναν στο εξωτερικό''.

    Μητροπολίτης Πάφου - Ιερά Σύνοδος - Πόρισμα ----------------------------------------- ''Πολύ γενικές απόψεις'' ανταλλάγηκαν χθες στη διάρκεια της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, η οποία ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με το ογκώδες πόρισμα 400 σελίδων, που ετοίμασε η ερευνητική επιτροπή για τις οικονομικές ατασθαλίες στην Αρχιεπισκοπή.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος είπε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να μελετήσει το πόρισμα μέχρι τις 12 Ιουλίου.

    Οπως είπε, στις 12 Ιουλίου θα συγκληθεί και πάλι η Ιερά Σύνοδος, η οποία θα θέσει ενώπιον της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής προς διευκρίνιση, τα όποια ερωτήματα ή απορίες υπάρξουν.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα δοθεί το περιεχόμενο του πορίσματος στη δημοσιότητα, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι είναι αδύνατο να δοθούν 400 σελίδες στη δημοσιότητα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Εκκλησία επιθυμεί και επιδιώκει τη διαφάνεια.

    ''Ο,τι είναι αναγκαίο να δημοσιευθεί, εμείς θα το δημοσιοποιήσουμε. Δεν πρόκειται να κρύψουμε κάτι'', υπογράμμισε.

    Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος - Εικόνες - Επιστροφή -------------------------------------- Επιστρέφουν σύντομα στα πάτρια εδάφη, 300 εικόνες από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου, ύστερα από αυτεπάγγελτη απόφαση του Εισαγγελέα του Δικαστηρίου του Μονάχου, προλαμβάνοντας έτσι τη διορία των 30 χρόνων που προβλέπεται για παραγραφή αδικημάτων κλοπής αρχαίων αντικειμένων και που λήγει με τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Οπως δήλωσε χθες ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, οι εικόνες αυτές βρέθηκαν το 1998 στο Μόναχο στην κατοχή του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Ετίν Ντικμέν.

    Υστερα από συντονισμένες προσπάθειες τόσο της Γενικής Εισαγγελίας, όσο και της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Γερμανός Εισαγγελέας του Μονάχου δεν ανέμενε τη διεξαγωγή της δικαστικής αγωγής που κατέθεσε η Γενική Εισαγγελία, αλλά αποφάσισε αυτεπάγγελτα να επιστραφούν οι εικόνες που αποδεδειγμένα ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου.

    Ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος ανέφερε ότι η απόφαση του Γερμανού Εισαγγελέα είναι τελεσίδικη, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος και ο χρόνος επιστροφής των εικόνων.

    Πρόεδρος Υποεπιτροπής Παιδείας - Θησαυρός Μονάχου ---------------------------------------------------- Η απόφαση του Δικαστηρίου της Βαυαρίας για επιστροφή μέρους του θησαυρού του Μονάχου στην Εκκλησία της Κύπρου ικανοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Παιδείας της Βουλής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Χριστόδουλος Ταραμουντάς.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η απόφαση αυτή δεν θα έχει πρακτική εφαρμογή στο παρόν στάδιο, ενόψει του γεγονότος ότι εκκρεμούν ενώπιον γερμανικών δικαστηρίων δύο προσφυγές του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν που συνεχίζει να διεκδικεί το θησαυρό.

    Σε δήλωση του σήμερα ο κ. Ταραμουντάς ανέφερε ότι ''ήδη το δικαστήριο της Βαυαρίας έχει αποφασίσει ότι αριθμός από τα κλαπέντα αντικείμενα ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Εκκλησία της Κύπρου και πρέπει να επιστραφούν, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλες δύο προσφυγές του Αϊντίν Ντικμέν''.

    ΑΚΕΛ - Συλλαλητήριο - Μαύρες επέτειοι ------------------------- Το ΑΚΕΛ θα πραγματοποιήσει μεγάλη πολιτική εκδήλωση συλλαλητήριο στις 14 Ιουλίου για να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στο φασισμό κατά το πραξικόπημα, και σε όσους πολέμησαν για την ελευθερία της Κύπρου, τους αγνοούμενους, τους παθόντες και τους εγκλωβισμένους.

    Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΑΚΕΛ συζήτησε και ενέκρινε σήμερα τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας στις 8.15 με κύριο ομιλητή το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

    Με το συλλαλητήριο, το ΑΚΕΛ θέλει «να στείλει το μήνυμα ότι ο αγώνας για την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συνεχίζεται και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο».

    Χρηματιστήριο - Πτώση ---------------------- Σημαντικό μέρος των προχθεσινών κερδών απώλεσε κατά τη χθεσινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), επιστρέφοντας στο επίπεδο των 74 μονάδων. Οι πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, ύστερα από τα χθεσινά κέρδη που κατέγραψε, οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε απώλειες της τάξης του 1,31% και στις 74,66 μονάδες. Σημαντική μείωση υπέστη η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 387 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 41,1% του ημερήσιου τζίρου.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστρία - Πρόγραμμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα στη Βιέννη για επίσκεψη εργασίας κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με τον Ομοσπονδιακό Καγκελλάριο της Αυστρίας Βόλφκανγκ Σούσελ.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα των επαφών του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος φθάνει στην αυστριακή πρωτεύουσα στις 6.50 μμ (τοπική ώρα).

    Αύριο στις 8.15 πμ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προγευματίσει με δημοσιογράφους και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις.

    Στις 11.00 πμ θα μεταβεί στην Καγκελαρία. Ο Καγκελάριος Σούσελ θα απευθύνει χαιρετισμό, θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση και συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών της Κύπρου και της Αυστρίας.

    Στις 12 το μεσημέρι, οι δύο ηγέτες θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη στην Καγκελαρία.

    Στις 4.00 μμ θα έχει συνάντηση στο ξενοδοχείο Ιμπίριαλ με την Υπουργό Εξωτερικών Μπενίτα Φερέρο-Βάλτνερ.

    Στις 5.30 μμ θα συναντήσει τον εκλελεγμένο Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.

    Θα ακολουθήσει δεξίωση για την ομογένεια στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Βιέννη και δείπνο.

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Κατάθεση στεφάνου

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας κατάθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην Αθήνα.

    Στο χώρο του μνημείου, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στον Κύπριο Υπουργό, ο οποίος συνοδεύεται από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Στρο - Ταλάτ - Χάγη

    Την ανάγκη όπως οι όποιες συναντήσεις και συνομιλίες που διεξάγονται, σέβονται τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση που προγραμματίζεται να έχει ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο στο Λονδίνο.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε εξάλλου πως είναι εμφανές και αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μια εκστρατεία αναβάθμισης του ψευδοκράτους και για αυτό, ναι μεν δίνουν μορφή επαφής με ηγέτη πολιτικού κόμματος στη συνάντηση αυτή, αλλά στην πραγματικότητα θα ήθελαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα.

    Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο κ. Χριστόφιας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τη Χάγη, όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, που συγκάλεσε η Ολλανδία, η οποία ανέλαβε από σήμερα την εξάμηνη Προεδρία της ΕΕ.

    Στη σύναξη αυτή, είπε ο κ. Χριστόφιας, θα συζητηθούν οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων, η σύσφιξη των σχέσεων αυτών, αλλά και ο ρόλος των Κοινοβουλίων στα πλαίσια της "ήδη εγκεκριμένης από το Συμβούλιο Συνταγματικής Συνθήκης, που υποτίθεται θα εγκριθεί και από τα Κοινοβούλια ή σε δημοψηφίσματα στις χώρες-μέλη».

    [09] (Κ) ΕΔΗ - Γιώργος Χριστοφίδης - Παραίτηση

    [10] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Ψευδοκράτος - Αναγνώριση - ΕΕ

    Ο "αντιπρόεδρος" της λεγόμενης κυβέρνησης των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση την αναγνώριση του ψευδοκράτους ώστε να είναι σε θέση να συγκροτήσει κοινή εκπροσώπηση με την Κυπριακή Δημοκρατία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [11] (Κ) Κουμουτσάκος - Σερντάρ Ντενκτάς - Ψευδοκράτος - ΕΕ - Αναγνώριση

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει την έκκληση του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους από την ΕΕ, τόνισε ότι «αναγνώριση και επανένωση είναι πλήρως ασύμβατες έννοιες».

    [12] (Κ) Συνομιλίες Υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου - Λήξη

    [13] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Προεδρία ΕΔΗ - Απόφαση

    [14] (Κ) Στεφανόπουλος - Μαυρονικόλας - Συνάντηση

    [15] (Κ) Επίτροπος Νομοθεσίας - Παρουσίαση Ευρετηρίου των Συνθηκών

    Ενα πρωτοποριακό και πρωτότυπο έργο για τα κυπριακά δεδομένα, δουλειά 18 μηνών μια μικρής αλλά αφοσιωμένης ομάδας επιστημόνων συνεργατών της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λήδας Κουρσουμπά, παρουσιάστηκε χθες βράδυ σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, στην Πύλη Αμμοχώστου.

    [16] (Κ) Κασουλίδης - Προεδρία ΕΛΚ

    [17] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Συμφωνία

    Κύπρος και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 1/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 1/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5798      0,5832            1,7147        1,7247
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4757      0,4785            2,0899        2,1022
    Λίρα Αγγλίας   0,8649      0,8700            1,1494        1,1562
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 1/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 1/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4403*    0.4438*    225.3267    227,1179
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3348     0.3374       2.9638      2,9869
    Δολάριο Καναδά      0.3568     0.3596       2.7809      2,8027
    Κορώνα Δανίας       0.0779     0.0785      12.7389     12,8370
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0687     0.0692      14.4509     14,5560
    Κορώνα Σουηδίας     0.0631     0.0636      15.7233     15,8479
    Φράγκο Ελβετίας     0.3801     0.3831       2.6103      2,6309
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [19] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,25  (-0,55)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    522.495
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    288.692    329,50  (-0,61)
    FTSE Med 100 **                             6.407,13  ( 0,49)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    226.798     95,39  (-0,48)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     53.290     72,08  ( 1,21)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        195     10,90  (-4,72)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     25.268     47,38  (-2,25)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.590     46,00  ( 1,03)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.785     22,05  ( 2,37)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     24.952     61,49  (-2,47)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.682      2,29  (-1,72)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     11.657      7,05  (-1,26)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,03  (-6,53)
    Ξενοδοχεία                    £     19.963     25,36  (-0,78)
    Αλλες Εταιρείες               £    134.311     60,07  (-0,45)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [20] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Mάιος - Κύπρος

    Η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία μοιράζονται την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της ανεργίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    Τη χαμηλότερη τιμή από την επίσημη λειτουργία του το 1996, που είναι οι 73,9 μονάδες, ''απειλεί'' πλέον να καταρρίψει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από τη νέα πτώση της τάξης του 0,55% που σημείωσε στη σημερινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 74,25 μονάδες, τιμή που βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα των 73,9 μονάδων που σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1997. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 522 χιλιάδες λίρες, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής και της ανταλλαγής μεγάλων πακέτων μετοχών που παρατηρήθηκαν, κυρίως στην εταιρεία Transoccer Holdings.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Αυστρία (1)

    Τις απόψεις της ε/κ πλευράς και τη θέση ότι μερικές ιδέες που συζητούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν βοηθούν στην επανένωση της Κύπρου αλλά αντίθετα στην παγίωση της διχοτόμησης, θα μεταφέρει στους Αυστριακούς αξιωματούχους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως δήλωσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για τη Βιέννη, όπου μεταβαίνει για επίσκεψη εργασίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε ρωτηθεί αν θα εγείρει το θέμα του κανονισμού για το εμπόριο με τα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια των επαφών του στην αυστριακή πρωτεύουσα.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση αναθεώρησης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά μικτών γάμων όπου ο ένας γονέας είναι αλλοδαπός που εισήλθε παράνομα στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών θα αρχίσει ένα νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τα κόμματα.

    Στις διαβουλεύσεις αυτές, συνέχισε, ο Υπουργός Εσωτερικών θα αναφέρει τις θέσεις των κομμάτων και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει και, αν τα νέα δεδομένα και οι νέες απόψεις δικαιολογούν αναθεώρηση της απόφασης αυτής, θα γίνει.

    [23] (K) ΕΕ - Φορολογία - Επιχειρήσεις - Φυσικά πρόσωπα - Κύπρος

    Η Κύπρος επιβάλλει από τα χαμηλότερα ποσοστά φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρήσεις, μεταξύ των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    [24] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Δηλώσεις

    Ανταλλαγή απόψεων τόσο σε θέματα που σχετίζονται με την άμυνα, όσο και σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό όπως αυτό προκύπτει μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, συζήτησαν σήμερα κατά τις επίσημες συνομιλίες τους ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα στην Αθήνα, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε πως "τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν όλα εκείνα τα οποία μας αφορούν, τα οποία θεωρούσαμε εμείς κατά κύριο λόγο ως σημαντικά".

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας, "βρήκαμε τη γνωστή θετική ανταπόκριση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο και επίσης δόθηκαν συγκεκριμένες διευκρινήσεις σε σχέση με τις δυνατότητες και τον τρόπο που μπορεί να βελτιωθούν και να ενισχυθούν τα θέματα που αφορούν την κυβέρνηση".

    [25] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Η Κύπρος συμμετείχε στη Διεθνή Εκθεση Τροφίμων στη Νέα Υόρκη

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Κύπρος και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων (International Fancy Food and Confection Show) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Νέα Υόρκη και στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις. Στην έκθεση που άνοιξε στις 27 Ιουνίου και έληξε στις 29 Ιουνίου, η Κύπρος συμμετείχε με τις τέσσερις μεγάλες Κυπριακές Γαλακτοβιομηχανίες. Η έκθεση αυτή που είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, οργανώνεται στη Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια με συμμετοχή πέραν των 1,800 εγχώριων εταιρειών και 500 διεθνών εταιρειών από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Το Κυπριακό περίπτερο επιμελήθηκε το Εμπορικό Γραφείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη με σκοπό την προώθηση του εμπορίου της Κύπρου.

    Η κυπριακή συμμετοχή με πέντε περίπτερα είχε ως κύριο στόχο την περαιτέρω προώθηση του κυπριακού παραδοσιακού τυριού, του χαλουμιού, στην αμερικανική αγορά. Οι κυπριακές επιχειρήσεις αποτελούνταν από τις γαλακτοβιομηχανίες: Christis Dairies Ltd., G & I Keses Dairy Products, Petrou Bros Dairy Industries και Pittas Dairy Industries. Οπως είναι γνωστό, η Κύπρος μετά από πολύχρονη διαμάχη με τη Δανία στα αμερικανικά δικαστήρια, πέτυχε την αποκλειστικότητα στη χρήση του εμπορικού ονόματος χαλούμι για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το Εμπορικό Κέντρο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη ανέλαβε επίσης την προώθηση του κυπριακού κρασιού και της κουμανδαρίας και όπως δήλωσε ο Εμπορικός Σύμβουλος κ. Δημοσθένης Δρουσιώτης, η Κύπρος κατόρθωσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των εισαγωγέων με τα εντυπωσιακά περίπτερα της που πρόβαλλαν τα κυπριακά προϊόντα. Η έκθεση, είπε, παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο να παρουσιάσει τα προϊόντα της και ιδιαίτερα το δημοφιλές χαλούμι.

    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Το βράδυ της Τρίτης 29 Ιουνίου ε.ε., η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ΄, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Πηλουσίου Ειρηναίου, Αξώμης Πέτρου και Καρθαγένης Χρυσοστόμου, παρέστη σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλάδος (Σ.Α.Ε.) και ο πρόεδρος του κ. Φίλιππος Κοσσένας, στο εντευκτήριο του συνδέσμου στην Αθήνα.

    Ο κ. Κοσσένας με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υπεδέχθη με μεγάλη χαρά την Α. Θ. Μ. και ευχαρίστησε για την τιμή να παραστεί στο δείπνο και για την αγάπη και το ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλλει πάντοτε τους Αιγυπτιώτες που ζουν στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο κ. Κοσσένας προσφωνώντας την Α.Θ.Μ. αναφέρθηκε στο κοσμογονικό έργο που επιτελείται σήμερα στο Πατριαρχείο αλλά και σ΄ ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο και εξεδήλωσε τον μεγάλο σεβασμό, τον θαυμασμό και την αγάπη του προς τον πρωτεργάτη και εμπνευστή του, τον Πατριάρχη ΠΕΤΡΟ.

    Αντιφωνώντας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Κοσσένα για τα καλά του λόγια και αναφέρθηκε στην σημερινή πορεία του Πατριαρχείου πού είναι πολύπλευρη και ουσιαστική. Αναφέρθηκε επί μακρόν στην Ιεραποστολική προσπάθεια και στο μεγάλο αναστηλωτικό έργο που επιτελείται στα κτήρια, στους Ναούς και στα ιδρύματα του Θρόνου, όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά σ ολόκληρη την Αφρική. Ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του τόσο προς την Ελληνική Πολιτεία όσο και στην Εκκλησία της Ελλάδος δια τα όσα προσφέρουν εις το έργο του Πατριαρχείου.

    Στο δείπνο παρέστησαν οι Βουλευτές Κ. Μητσοτάκης, Σ. Ζαγορίτης, Μ.Βαρβιτσιώτης, ο πρ. Βουλευτής Α. Λιβάνης, ο κ. Παπαδημητρίου μέλος του Δ.Σ. του Ωνασείου, κ.α.

    Το πρωί της Τετάρτης 30ης Ιουνίου ο Μακαριώτατος κατήλθε εις το εν Αθήναις γραφείο του και εδέχθει τους: Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Γκάνας κ. Παντελεήμονα,. τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο Χρυσόστομο Πολύζο τον κ. Κωνσταντίνο Κασσιό καθηγητή του Ε.Μ.Π., τον κ. Σπύρο Δημογέροντα, επιχειρηματία, τον Πρόεδρο του ΕΝΟΑ κ. Αχιλλόπουλο, τον κ. Ι. Μακρή, επιχειρηματία, τον κ. Σπύρο Δημογέροντα, επιχειρηματία και τον κ. Ιωάννη Κονιδάρη, ιατρό.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 1 July 2004 - 17:49:40 UTC