Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος - Επιστροφή από Αυστρία - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Κύπρος - Εθνική Ελλάδας - Τελικός Euro 2004
  • [03] (Κ) Αξιωματικοί ΕΦ - Μνημόσυνο - Κούκλια
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια

  • [01] (Κ) Πρόεδρος - Επιστροφή από Αυστρία - Κυπριακό

    Αν οι άλλες 24 χώρες - μέλη της ΕΕ κρίνουν πως η Τουρκία ικανοποιεί όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις απαιτήσεις της ΕΕ για την πολιτική και τη στάση της, τότε η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στον καθορισμό ημερομηνίας, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [02] (Κ) Κύπρος - Εθνική Ελλάδας - Τελικός Euro 2004

    Με μεγάλη αγωνία η Κύπρος αναμένει να παρακολουθήσει απόψε στις 9.45μμ τον τελικό αγώνα μεταξύ της Εθνικής Ελλάδας και της διοργανώτριας Πορτογαλίας για το Euro 2004.

    [03] (Κ) Αξιωματικοί ΕΦ - Μνημόσυνο - Κούκλια

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο αποψινός μεγάλος τελικός του EURO 2004 μεταξύ της Εθνικής Ελλάδας και της Εθνικής Πορτογαλίας, οι χιλιάδες των Ελλήνων φιλάθλων που μετέβησαν στη Λισαβόνα για τον αγώνα και οι προετοιμασίες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για τη μετάδοση σε γιγαντοοθόνες του αγώνα είναι το κύριο θέμα στο Κυριακάτικο Τύπο. Οι κυπριακές εφημερίδες προβάλλουνεπίσης τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου πως δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, συνέντευξη του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου ο οποίος είπε ότι υπάρχει το πολιτικό σκηνικό για λύση του Κυπριακού καθώς και την εισήγηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προς την τουρκική στρατιωτική ηγεσία για τη μείωση των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σηκώστε το'' γράφει ότι 20 εκατομμύρια Ελληνες με όλη τη δύναμη της ψυχής τους παρακαλούν το θεό να είναι και απόψε Ελληνας και να δώσει τη δύναμη (και την τύχη) στους ήρωες του Οτο Ρεχάγκελ ώστε να μπορέσουν να κλείσουν αυτό το παραμύθι με θετικό τρόπο. Αλλού γράφει ότι αγωγές λιβέλλου κατά των εφημερίδων ''Φιλελεύθερος'' και ''Πολίτης'' ανακοίνωσε ότι θα καταχωρήσει ο Κυριάκος Μάτσης, γιος του Γιαννάκη Μάτση, για δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει επιλήψιμη εμπορική πράξη με την Ιερά Αρχιεπισκοπή για αγορά κτήματος.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ολα για την κούπα'' γράφει ότι η Πορτογαλία μπορεί να παίζει στην έδρα της, όμως οι Ελληνες ποδοσφαιριστές είναι αποφασισμένοι να μπουν στο γήπεδο με ψυχή και πάθος στηριζόμενοι και στη συμπαράσταση 20 χιλιάδων Ελλήνων φιλάθλων οι οποίοι θα βρεθούν στο ''Ντα Λουζ'' της Λισαβόνας. Αλλού γράφει ότι τα μεγάλα ποσοστά περιστατικών καρκίνου στον τόπο μας μπορεί να έχουν άμεση σχέση με το δίκτυο αμιαντοσωλήνων που υδροδοτούν την Κύπρου μερικές από τις οποίες βάσει ερευνών υπέστησαν θλάση και απελευθερώνουν ίνες οι οποίες καταλήγουν στα σπίτια μας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Βέτο κατά της Τουρκίας;'' δημοσιεύει αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία ACNilsen σύμφωνα με την οποία 45% των Ε/Κ θα θεωρούσε σωστή κίνηση την άσκηση του δικαιώματος βέτο από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας με την ΕΕ, 32% θα τη θεωρούσε λανθασμένη ενώ 23% παραμένει αναποφάσιστο επί του θέματος. Αλλού γράφει ότι υπό το φως ακόμη και ψιθύρων για πιθανή παραίτηση του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών ο ίδιος παρουσιάζει την ερχόμενη Τετάρτη στις συντεχνίες της εταιρείας το σχέδιο σωτηρίας των ΚΑ.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Νίκη Ελλήνων'' γράφει ότι ολόκληρος ο ελληνισμός από τις 12 Ιουνίου ζει ένα όνειρο που ελπίζει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί απόψε στη Λισσαβόνα όπου οι Ελληνες διεθνείς συγκρούονται με την Εθνική της Πορτογαλίας για τον τελικό του EURO 2004. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι υπάρχει το πολιτικό σκηνικό για λύση του Κυπριακού αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες προς την κατεύθυνση αυτή ούτε και συγκεκριμένο ορόσημο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο '''Δώρα' στην ΕΕ μέσω της Κύπρου'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει εισηγηθεί στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία τη μείωση των κατοχικών δυνάμεων και την παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στην Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ το Σεπτέμβριο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας χθες από την Αυστρία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του σχεδίου Ανάν ως έχει προσθέτοντας ότι ''αν κάποιοι θα ήθελαν κάτι τέτοιο πρέπει να το πουν δημόσια για να γνωρίζει ο κόσμος τις θέσεις τους".

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καλή επιτυχία'' αναφέρεται στον αποψινό τελικό του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος και γράφει ότι ''τα σημάδια δείχνουν κούπες'' παραθέτοντας ''συμπτώσεις από το παρελθόν που ευνοούν την Ελλάδα στον αποψινό μεγάλο τελικό''. Αλλού γράφει ότι σε κινητοποίηση βρίσκονται οι επαρχιακές και τοπικές επιτροπές του ΑΚΕΛ και οι οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος προκειμένου να είναι μαζικό και μαχητικό το συλλαλητήριο Μνήμης, Τιμής και Αγώνα που διοργανώνει το ΑΚΕΛ στις 14 Ιουλίου.

    [05] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια

    Πρόεδρος - Επιστροφή από Αυστρία - Κυπριακό ------------------

    Αν οι άλλες 24 χώρες - μέλη της ΕΕ κρίνουν πως η Τουρκία ικανοποιεί όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις απαιτήσεις της ΕΕ για την πολιτική και τη στάση της, τότε η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στον καθορισμό ημερομηνίας, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αυστρία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν σημείωσε την ανάγκη όπως οι θέσεις των κομμάτων ξεκαθαριστούν αφού ο λαός, όπως εξήγησε, δικαιούται να ξέρει από την αρχή, ''κατά πόσον υπάρχουν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που υποστηρίζουν ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει, χωρίς αλλαγές επί του σχεδίου, πρέπει να τεθεί στο λαό σε ένα νέο δημοψήφισμα''.

    Στην Αυστρία, όπως ανέφερε, είχε «χρήσιμες συναντήσεις με τον Πρόεδρο που έχει εκλεγεί και θα αναλάβει το αξίωμα του σε οκτώ μέρες περίπου, τον Καγκελάριο, την Υπουργό Εξωτερικών και διάφορους άλλους αξιωματούχους» με τους οποίους συζήτησε κατά κύριο λόγο το Κυπριακό, αλλά και κάποια διμερή θέματα.

    «Εκτιμώ τα αποτελέσματα των επαφών μας, είναι πολύ ικανοποιητικά και πιστεύω ήταν χρήσιμη επίσκεψη», είπε.

    Ερωτηθείς εάν είχε την ευκαιρία να συζητήσει στην Αυστρία την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «το θέμα της Τουρκίας συζητείται ευρύτερα εις τους κύκλους της ΕΕ».

    Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε εξάλλου ότι θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πως «εάν οι άλλες 24 χώρες μέλη της ΕΕ, κρίνουν ότι η Τουρκία ικανοποιεί όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και γενικά τις απαιτήσεις της ΕΕ για την πολιτική και τη στάση της, η Κύπρος δεν μπορεί να είναι εμπόδιο στον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας».

    «Η Αυστρία έχει περίπου την ίδια θέση, μόνο που θέλει να γίνει σοβαρή μελέτη για τις επιπτώσεις στην ΕΕ, από τυχόν ένταξη της Τουρκίας», πρόσθεσε.

    Κληθείς να πει εάν συμφωνούν όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με την άποψή του ιδίου, ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει, δεν μπορεί να τεθεί ενώπιον του λαού σε ένα νέο δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως «το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμα συγκληθεί» αλλά θα συγκληθεί το συντομότερο δυνατό.

    Από την άλλη, «οι θέσεις των διαφόρων κομμάτων ακόμα δεν είναι σαφείς», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο λαός δικαιούται να ξέρει από την αρχή, κατά πόσον υπάρχουν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που υποστηρίζουν ότι το σχέδιο ως έχει, χωρίς αλλαγές στο σχέδιο, πρέπει να έρθει μπροστά στο λαό σε δημοψήφισμα».

    Ωστόσο, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είχε μέχρι τώρα, όπως είπε, «καμία τέτοια ένδειξη, ούτε κανένα κόμμα έχει πει ότι υποστηρίζει αυτή τη θέση, όμως εάν κάποιοι υποστηρίζουν αυτή τη θέση, καλό θα είναι να το πουν στο λαό με σαφήνεια, για να ξέρει ο λαός ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων».

    Απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο ίδιος θα είναι έτοιμος όταν θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, να πει τι αλλαγές ακριβώς επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως «εάν αυτό είναι προς το συμφέρον της πορείας του Κυπριακού, βεβαίως, εάν κριθεί όμως ότι ούτε η ώρα είναι, ούτε συμφέρει, πέραν από την προβολή κάποιων θέσεων για σφαιρική κατανάλωση, θα αποφασιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο» και η δική του θέση, «όπως και των άλλων κομμάτων».

    Κληθείς σε παρατήρηση δημοσιογράφου να σχολιάσει το γεγονός ότι πριν από τον ίδιο στην Βιέννη ήταν ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων, Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος μάλιστα επιστρέφοντας, δήλωσε ικανοποιημένος από τις επαφές του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «πιθανόν να του έχουν πει τα ίδια που έχουν πει σε εμένα, ή πιθανόν να έχει ικανοποιηθεί ο κ. Ντενκτάς ότι αυτή η θέση που μου είπαν είναι σωστή, εμένα όμως δεν μου ανέφερε κανένας από τους επισήμους ότι είχε επαφή με τον κ. Ντενκτάς».

    Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν η παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά μεικτών γάμων, είναι μέσα στα πλαίσια του πακέτου μέτρων στήριξης των Τ/Κ απο την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι πρόκειται για «παλαιότερη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία εφαρμόστηκε σε τρεις καταλόγους και στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το θέμα εξετάστηκε ξανά και αποφασίστηκε να γίνει νέος κύκλος επαφών με τα πολιτικά κόμματα για να συζητηθεί το θέμα».

    Πρόσθεσε, δε, πως «τα πορίσματα αυτών των επαφών θα επανέλθουν στο Υπουργικό Συμβούλιο».

    Αναφορικά με τον σημερινό ποδοσφαιρικό τελικό στα πλαίσια του Euro 2004 και τις επιτυχίες της Ελλάδας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «είναι ένα θέμα που προκαλεί το ενδιαφέρον όλου του κυπριακού Ελληνισμού και είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την ομάδα της, να επιβεβαιώσει ξανά ότι, όταν υπάρχει σύμπνοια, αποφασιστικότητα και πειθαρχία, όπως υπάρχει στην εθνική ομάδα της Ελλάδος. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πάρα πολλά».

    Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι «το ίδιο πνεύμα θα επικρατήσει και στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε η Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να οργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, με πλήρη ασφάλεια και επιτυχία».

    Κληθείς να πει εάν αυτή η σύμπνοια και η αποφασιστικότητα, θα έπρεπε να αποτελέσει και κάποιο μήνυμα για την πολιτική ζωή, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε πως «στην πολιτική κονίστρα, η πειθαρχία δεν είναι από τα απαραίτητα στοιχεία, αλλά αντίθετα το επικρατούν στοιχείο είναι η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου και η πολιτική κρίση του κάθε πολιτικού κόμματος, ποιό είναι το πιο χρήσιμο για το εθνικό καλό», μια πορεία που, όπως εκτιμά ο κ. Παπαδόπουλος, «ακολουθούν όλα τα κόμματα».

    «Εκεί όμως που κάποτε γίνεται σύγχυση, είναι να παραγνωρίζεται ότι το 76% του λαού αυτή τη θέση έχει, απόρριψης του σχεδίου Ανάν ως έχει», είπε, ενώ διερωτήθηκε, «με ποιό δικαίωμα το 24% διεκδικεί όλη τη σοφία και διεκδικεί ότι η δική τους θέση είναι η σωστή και το άλλο 76% έκανε λάθος».

    Αξιωματικοί ΕΦ - Μνημόσυνο - Κούκλια -------------

    Τελέστη σήμερα το δεύτερο ετήσιο μνημόσυνο των πέντε αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, Ταξίαρχου Στυλιανού Δεμένεγα, Σμηναγού Πάρι Αθανασιάδη, Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή και Υποπλοίαρχου Νικόλαου Γεωργίου, που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος, κατά τη πτώση ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς στις 10 Ιουλίου 2002.

    Του μνημοσύνου στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Λουκά στο χωριό Κούκλια της Πάφου, προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Θα ακολουθήσει τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησαν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

    Υπουργός Εξωτερικών - Συνέντευξη στο ΑΠΕ - Κυπριακό -----------------

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι υπάρχει το πολιτικό σκηνικό για λύση του Κυπριακού, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί όταν οι διεθνείς εξελίξεις θα τις δίδουν το πλεονέκτημα.

    ''Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, ούτε ορόσημα'', είπε.

    ''Περάσαμε τη φάση της επεξήγησης και της αντιμετώπισης των προκλήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε θέμα συνομιλιών. Θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις και θα αδράξουμε μια νέα ευκαιρία που θα δοθεί'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Απαντώντας σε παρατήρηση ότι υπάρχουν προτροπές από το διεθνή παράγοντα προς την Κύπρο να πει τι θέλει, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ορθή αντιμετώπιση του θέματος είναι να βρεθεί η πραγματική ευκαιρία.

    ''Υπάρχει καμιά ευκαιρία τώρα που διαμορφώνει την κατάσταση; Είναι η καλύτερη περίοδος να πεις τι θέλεις λίγες μόνο βδομάδες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και όταν ακόμα υπάρχουν οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση;'', διερωτήθηκε ο κ. Ιακώβου.

    ''Οταν υπάρχει η ευκαιρία και οι διεθνείς εξελίξεις είναι τέτοιες που μας δίδουν το πλεονέκτημα, ασφαλώς θα κινηθούμε'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ο κίνδυνος με την πάροδο του χρόνου και την αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων να γίνει πιο δύσκολη η προσέγγισή τους ή να ενεργούν όπως θέλει ο κ. Ταλάτ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι τελικά οι Τουρκοκύπριοι θα κάμουν ό,τι πει η Τουρκία.

    ''Τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι τόσον πολλά και πολύπλοκα, που είναι τα κυρίαρχα στην Τουρκική εξωτερική πολιτική, σε σύγκριση με τα προβλήματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι και για τούτο πιστεύω ότι αυτό καθορίζει βασικά το πολιτικό σκηνικό της λύσης του Κυπριακού και όχι εάν είναι ο κ. Ντενκτάς ή ο κ. Ταλάτ'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Σε ερώτηση, πότε κατά την άποψή του, θα τεθεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας το θέμα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι το θέμα αυτό είναι από τα μείζονα θέματα.

    Ερωτηθείς πως αντιμετωπίζονται οι προσπάθειες να αναβαθμισθεί διεθνώς το κατοχικό καθεστώς με απ' ευθείας πολιτικές και εμπορικές σχέσεις και μέσα από την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί σε μεθοδεύσεις που παρακάμπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Η προσπάθειά μας, η θέλησή μας, είναι να συνεργασθούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξευρεθούν δόκιμοι τρόποι υποβοήθησης των Τουρκοκυπρίων. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι μέσα στην Επιτροπή προωθούν κάποιες μεθόδους με τις οποίες δεν είμαστε σύμφωνοι'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Παρατήρησε ότι το Συμβούλιο έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει μια σειρά από μέτρα που να βοηθήσουν οικονομικά τους Τουρκοκυπρίους, να εξέλθουν από την απομόνωση, προς αυτό όμως υπάρχει ένας όρος.

    ''Και ο όρος είναι τα μέτρα να φέρνουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά και να συμβάλουν στην επανένωση της Κύπρου. Αυτό ο όρος είναι ένα πολιτικό τεστ στο οποίο όλα αυτά τα μέτρα θα υποβληθούν όταν εξαγγελθούν, ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να νομιμοποιηθούν κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια, ο Υπουργός εξωτερικών είπε ότι ''όλοι έχουν καταλάβει ότι το να νομιμοποιηθούν λιμάνια και αεροδρόμια στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου δεν μπορεί να γίνει, γιατί υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις''.

    Ειδικά για τα αεροδρόμια, είπε, οι διεθνείς συμβάσεις είναι πολύ αυστηρές.

    Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα για τα λιμάνια, γιατί δεν υπάρχουν συμβάσεις. Αλλά υπάρχουν σχετικές πρόνοιες που καθιστούν πάρα πολύ δύσκολη την αναγνώριση λιμανιών.

    ''Πιστεύω ότι γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ασχοληθεί καθόλου με το θέμα, γιατί αντιλήφθηκε ότι είναι πολύ δύσκολο. Τρίτες χώρες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Είναι δυνατό όμως μερικές χώρες να ενθαρρύνουν εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια παράνομα. Αυτό υπάρχει και σήμερα'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θεωρεί πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει αναβαθμισθεί μόνο οριακά.

    ''Δεν θα έλεγα ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει αναβαθμισθεί. Εγώ την αποκάλεσα μια οριακή αναβάθμιση. Και αυτό συνέβη και στην Ισλαμική''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κάποια αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων δυνατό να επιχειρηθεί και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Μπορεί, και τελικά θα δούμε πώς θα είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη, είτε δια της σιωπής, δηλαδή της μη αναφοράς στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε άλλως πως, να εξαχθεί ένα συμπέρασμα ότι αυτό είναι αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων'', είπε και πρόσθεσε ότι αυτά είναι στην πορεία ''και θα τα αντιμετωπίσουμε''.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Τουρκίας να δώσει τη συγκατάθεσή της για τέσσερις νέους αεροδιαδρόμους, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την ελπίδα αυτό να είναι μια νέα αρχή στον τρόπου που αντιμετωπίζει η Τουρκία τα κυπριακά συμφέροντα.

    Πρόεδρος Βουλής - Χάγη - Διάσκεψη Προέδρων ΕΕ -----------------

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εισηγήθηκε χθες τη σύγκληση ειδικής διάσκεψης για εξέταση όλων των αιτιών για την αποστασιοποίηση των πολιτών από την ΕΕ και υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων με τα οποία τα Εθνικά Κοινοβούλια σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα''.

    Σε ομιλία του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Χάγη ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο γεγονός της μεγάλης αποχής των Ευρωπαίων πολιτών κατά τις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σημείωσε ότι ''πρέπει να ενδιατρίψουμε με τόλμη στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αιτίες για την αποστασιοποίηση του πολίτη από τα δρώμενα στην ΕΕ''.

    ''Πρέπει για παράδειγμα να υποβάλουμε στον εαυτό μας το ερώτημα αν είναι δίκαιος ο τρόπος κατανομής του εισοδήματος τόσο στις ίδιες τις χώρες της Ενωσης όσο και μεταξύ των χωρών αυτών'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Πρόεδρος Βουλής - Χάγη - Κυπριακό ------------

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε χθες ότι ''θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία να παρέχει συνθήκες ασφάλειας, να διασκεδάζει τις ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων και να διασφαλίζει τα συμφέροντά τους''.

    Σε ομιλία του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Χάγη ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ''σε αυτή την προσπάθεια, προσβλέπουμε στην καθοριστική συμβολή της ΕΕ''.

    Κάνοντας αναφορά στην Στρατηγική Εταιρική Σχέση με τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η οποία επιτρέπει στην ΕΕ να συμβάλει καθοριστικά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαβεβαίωσε ότι ''η Κύπρος, ως νέο μέλος και το νοτιοανατολικότερο άκρο της ΕΕ διατηρώντας άριστες σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και ευρύτερα, είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τις σχέσεις αυτές για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας''.

    Πάνω απ όλα όμως, είπε ο κ. Χριστόφιας, ''είναι απαραίτητη η αναγκαία πολιτική βούληση τόσο στο επίπεδο των κρατών μελών της ΕΕ, όσο και στα ίδια τα θεσμικά της όργανα για να προωθηθεί η διεθνής αλληλεγγύη, η εθνική κυριαρχία όλων των κρατών, καθώς και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Η κατάσταση στο Ιράκ αποτελεί τρανό παράδειγμα των ολέθριων συνεπειών της αποτυχίας να γίνουν σεβαστές οι αρχές αυτές'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ''αυτή η προσέγγιση πρέπει να διέπει τις σχέσεις της ΕΕ με τους νέους γείτονές της, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο, ένα μεγάλο μέρος του οποίου μαστίζεται από τη φτώχεια, τις διάφορες ασθένειες και την καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    ''Αυτή η προσέγγιση οφείλει επίσης να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συμβολής της Ένωσης στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το κυπριακό πρόβλημα'', κατέληξε.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Στρατηγική ----------------

    Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και τους δικαιολογημένους φόβους που εκφράστηκαν από το ''όχι'' στο δημοψήφισμα και τη θέση της Κύπρου στο διεθνή ευρωπαϊκό χώρο, το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί απαραίτητη την αναδιαμόρφωση της στρατηγικής για την επιδίωξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση αυτών των δεδομένων.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει αναδιαμόρφωση της στρατηγικής στο Κυπριακό.

    Συνεχίζοντας την περιοδεία που εγκαινίασε το κόμμα μετά τις ευρωεκλογές με σύνθημα ''Δίπλα στο λαό, δίπλα στα λαϊκά προβλήματος'', ο κ. Ομήρου μίλησε σε περιφερειακή συγκέντρωση στη Λετύμπου στη Πάφο με συμμετοχή και των Κοινοτήτων Καλλέπειας, Χούλου και Λεμώνας.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει βάση για οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία που θα στοχεύει σε λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν δεν υπάρχει βούληση επαναφοράς του σχεδίου Ανάν από τους συντάκτες του, ''τότε ασφαλώς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες και διαδικασίες που θα διαμορφώνουν νέες προϋποθέσεις για την επίτευξη λύσης''.

    ''Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας τέτοιας λύσης είναι να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες του λαού για συγκεκριμένες πρόνοιες του σχεδίου όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου'', είπε.

    Κύπρος - Εθνική Ελλάδας - Τελικός Euro 2004 ----------------

    Με μεγάλη αγωνία η Κύπρος θα παρακολουθήσει απόψε στις 9.45μμ τον τελικό αγώνα μεταξύ της Εθνικής Ελλάδας και της διοργανώτριας Πορτογαλίας για το Euro 2004.

    Ηδη όλες οι πόλεις της ελεύθερης Κύπρου έχουν προετοιμαστεί για το μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός και γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί στις κεντρικές πλατείες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.

    Ο Δήμος Λευκωσίας και η Τράπεζα Κύπρου θα προσφέρουν το μεγάλο τελικό του EURO 2004 σε γιγαντοοθόνη στην Πλατεία Ελευθερίας.

    Ενωρίτερα, ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας Μιχαλάκης Ζαμπέλας θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο, την ελληνική ομάδα και τον προπονητή της, δια του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστου Παναγόπουλου.

    Οι εκδηλώσεις του Δήμου Λευκωσίας θα κλείσουν με ρίψη πυροτεχνημάτων.

    Η πόλη της Λεμεσού είναι ήδη φωταγωγημένη από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα, ημέρα του μεγάλου τελικού.

    Εχουν γίνει παράλληλα διευθετήσεις για ανάρτηση μεγάλης γιγαντοοθόνης στο χώρο στάθμευσης του Εναερίου για παρακολούθηση του αγώνα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 4 July 2004 - 17:49:08 UTC