Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Μπάουτσερ - Μέτρα για Τ/Κ
  • [02] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Τ/Κ - Ψευδοκράτος
  • [03] (Κ) Κίνηση Διαμερίσματος Μόρφου - Δικοινοτική εκδήλωση
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Βρετανία - Βουλή των Λόρδων - Απευθείας πτήσεις - Κατεχόμενα
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

  • [01] (Κ) Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Μπάουτσερ - Μέτρα για Τ/Κ

    Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στα μέτρα ενίσχυσης των τουρκοκυπρίων επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [02] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Τ/Κ - Ψευδοκράτος

    [03] (Κ) Κίνηση Διαμερίσματος Μόρφου - Δικοινοτική εκδήλωση

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Μπάουτσερ - Μέτρα για Τ/Κ ---------------------------- Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στα μέτρα ενίσχυσης των τουρκοκυπρίων επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει οικονομική ενίσχυση στους Τουρκοκυπρίους ύψους 30,5 εκ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2004, για να βοηθήσει, όπως είπε, «την οικονομική ανάπτυξη της βόρειας Κύπρου και την οικονομική ενσωμάτωση του νησιού με προοπτική την επανένωση».

    Σύμφωνα με τον κ. Μπάουτσερ το πακέτο θα περιέχει διάφορα μέτρα συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων υποστήριξης οικονομικής μεταρρύθμισης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στα κατεχόμενα, αλλά και τη συνέχιση των δικοινοτικών δραστηριοτήτων για προώθηση της συμφιλίωσης.

    Ο κ. Μπάουτσερ τόνισε ότι τα μέτρα αυτά σε καμία περίπτωση δεν έχουν την έννοια τιμωρίας της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι η λήψη των μέτρων αυτών και άλλων που θα ακολουθήσουν δεν έχουν σε καμία περίπτωση την έννοια άμεσης ή έμμεσης αναγνώρισης, ότι η πολιτική στο θέμα της αναγνώρισης δεν αλλάζει, και ότι μοναδικός στόχος είναι η άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τ/Κ και της ενσωμάτωσης όλων των Κυπρίων στην Ευρώπη.

    Ντενκτάς - Μέτρα Κομισιόν - Τ/Κ ----------------------- O T/K ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως ο σκοπός του πακέτου της Κομισιόν για τους Τ/Κ είναι η συγχώνευση των Τ/Κ με τους Ε/Κ και την ΕΕ.

    Σε δήλωσή του που διάβασε προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Ντενκτάς είπε πως η ΕΕ ενεργεί σαν να μην υπάρχει το ψευδοκράτος και υπογραμμίζει ότι τα μέτρα δεν συνιστούν αναγνώριση.

    Ανέφερε πως το πακέτο μέτρων χρειάζεται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης σημείωσε πως η ε/κ πλευρά έχει κάποιες ενστάσεις για αυτό το πακέτο.

    Είπε πως το τίμημα των μέτρων αυτών είναι η εγκατάλειψη ''της κυριαρχίας και του κράτους''.

    Φιλορί - ΕΕ - Τ/Κ - Προτάσεις ---------------------- Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ θα βοηθήσουν στη δημιουργία θετικού κλίματος για την επανένωση του νησιού, ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί αφού διόρθωσε με αυστηρό τρόπο δημοσιογράφο ο οποίος τον ρώτησε «πότε θα τερματισθεί το εμπάργκο και το μποϋκοτάζ εναντίον των Τ/Κ», δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε εμπάργκο, ούτε μποϋκοτάζ, αλλά απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 1994».

    Ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει τις προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών. Πρόσθεσε ότι «στο Συμβούλιο κάθε χώρα μέλος, περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας μπορούν να αναπτύξουν τις θέσεις τους», ενώ υπενθύμισε ότι οι δύο προτάσεις που αφορούν το εμπόριο θα αποφασισθούν με ειδική πλειοψηφία και η πρόταση για την χρηματοδότηση με ομοφωνία.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Μέτρα Τ/Κ - Απευθείας εμπόριο --------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη ενός βέλτιστου συμβιβασμού στη βάση των αντιπροτάσεων που έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με τις χώρες της ΕΕ.

    Οπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, μεταξύ της κυβέρνησης και της Κομισιόν υπάρχει διαφωνία όσον αφορά την πολιτική και νομική αιτιολόγηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

    ''Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει την πολιτική και νομική μάχη για να αποφευχθούν παράνομες πολιτικά και νομικά μη λυσιτελείς λύσεις'', είπε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρέσβειρας Βελγίου ------------------------- Η βελγική κυβέρνηση ελπίζει ότι η αναζήτηση λύσης του Κυπριακού θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης και ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα παράσχει ένα ευοίωνο πλαίσιο για επίτευξη αυτού του στόχου, δήλωσε χθες η πρώτη Πρέσβειρα του Βελγίου στην Κύπρο, με έδρα τη Λευκωσία, Κολέτ Τακέτ, επιδίδοντάς τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης για εξεύρεση μιας λύσης στη βάση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας ''που θα είναι λειτουργική και άρα βιώσιμη και θα επιτρέψει στην Κύπρο να συμμετάσχει στην ΕΕ εποικοδομητικά και όχι ως ένας ενοχλητικός εταίρος''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Υπατου Αρμοστή Γκάνας -------------------- Την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη συνεπή και αταλάντευτη υποστήριξη της Γκάνας για την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και για το δίκαιο αγώνα μας για ειρηνική επανένωση της χώρας μας και του λαού της εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο νέο Ύπατο Αρμοστή της Γκάνας, με έδρα το Κάιρο, Αντιστράτηγο Μπενεντίκτους Κόντζο Ακαφία.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Γκάνας εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του όπως η ενοποίηση της Κύπρου γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

    Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ένταξη στην ΕΕ θα ενισχύσουν την Κύπρο να ανοίξει δρόμους για πιο ουσιαστικές επενδύσεις στην Γκάνα, η οικονομία της οποίας είναι φιλική προς τους επενδυτές.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Φινλανδίας ------------------------ Την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρέχει την αναγκαία βάση για μια λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Φινλανδίας στην Κύπρο Ρίστο Ριπόνεν.

    Παράλληλα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να απολαμβάνουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα ωφελήματα της ένταξης στην ΕΕ, μέσα στα πλαίσια του κοινοτικού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας πως η πολιτική της ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους πρέπει να είναι πλήρως σύμφωνη με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 2004 και να στοχεύει στην προβολή της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων και στη διευκόλυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης της Κύπρου και των προσπαθειών για επανένωση.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Ριπόνεν είπε πως η Κύπρος είναι ανάμεσα σε εκείνους τους νέους εταίρους της ΕΕ με τους οποίους η Φινλανδία είχε παραδοσιακά πολύ στενούς δεσμούς τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πολιτών.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Υπατου Αρμοστή Σιέρα Λεόνε -------------------- Την πλήρη υποστήριξη και σεβασμό της κυβέρνησης της Σιέρα Λεόνε για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαίωσε χθες ο νέος Υπατος Αρμοστής της Σιέρα Λεόνε στην Κύπρο, με έδρα το Λονδίνο, Alhazi Sulaiman Tejan-Jalloh, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ''Η κυβέρνηση και ο λαός της Σιέρα Λεόνε συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κυπριακό κράτος. Αυτή η πολιτική εξακολουθεί να παραμένει στην καρδιά της σχέσης μεταξύ των δύο φιλικών χωρών μας'', ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως παρά τις όποιες δυσκολίες, η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις προσπάθειές της για μια λειτουργική και άρα βιώσιμη λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες και προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων μέσα σε μια ειρηνική και ασφαλή Κύπρο.

    Ολυμπιακή Φλόγα - Αναχώρηση ---------------------- Η Ολυμπιακή Φλόγα αναχώρησε χθες το απόγευμα με το αεροσκάφος ''Δίας'', από την Κύπρο, τον τελευταίο σταθμό της παγκόσμιας λαμπαδηδρομίας, όπου μετέβη στον πρώτο της σταθμό επί ελληνικού εδάφους, το Ηράκλειο της Κρήτης.

    Τη δάδα με το Ολυμπιακό Φως παρέλαβε νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας η Πρόεδρος του 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη από τα χέρια του Προέδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκη Λαζαρίδη.

    Κατά τη διήμερη περιδιάβασή της, η Φλόγα πέρασε από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου οι οποίες την υποδέχτηκαν με σύντομες και λιτές εκδηλώσεις. Το επιστέγασμα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην πρωτεύουσα και στην τάφρο Ντ' αβίλα, όπου η Φλόγα άναψε τον Ολυμπιακό Βωμό, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου.

    Πρόεδρος Αθήνα 2004 - Παραλαβή Ολυμπιακής Φλόγας ------------------------ Ικανοποίηση για την υποδοχή που επεφύλαξαν οι Κύπριοι στην Ολυμπιακή Φλόγα, εξέφρασε χθες η Πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, η οποία συνόδευσε τη δάδα με το Ολυμπιακό Φως στο ταξίδι της από την Κύπρο στην Κρήτη, τον πρώτο σταθμό επί ελληνικού εδάφους.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά που παρέλαβε τη Φλόγα, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι η Κύπρος ήταν ο τελευταίος σταθμός της διαδρομής της ελληνικής φλόγας σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας ότι ''δεν είναι τυχαίο που επελέγη η Κύπρος για να είναι ο τελευταίος σταθμός πριν η Φλόγα μας επανέλθει στην Ελλάδα και κάνει αυτή τη πανηγυρική διαδρομή σε όλη τη χώρα πριν ανάψει στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 13 Αυγούστου''.

    Η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι η Φλόγα μπόρεσε να έλθει στην Κύπρο και να παραμείνει πάνω από μία ημέρα. ''Είμαι περήφανη γιατί οι Κύπριοι επεφύλαξαν αυτή τη θερμότατη, τη συγκινητική υποδοχή, γυναίκες και άνδρες, γνωστοί και άγνωστοι που είχαν το προνόμιο να κρατήσουν τη δάδα στα χέρια τους, έδειξαν τι δύναμη έχει αυτό το σύμβολο της χώρας μας'', είπε.

    Καταλήγοντας η κ. Αγγελοπούλου ευχαρίστησε τους Κύπριους, αλλά και την προσπάθεια που κατέλαβαν οι αρμόδιοι για τη διοργάνωση της λαμπαδηδρομίας και είπε ότι αναμένει όλους στην Ελλάδα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ούτως ώστε η Ελλάδα με όλους τους λαούς να δείξει ότι η γιορτή των αγώνων είναι ίσως η πιο δυνατή γιορτή που ενώνει τον κόσμο σήμερα.

    Ολυμπιακή Φλόγα- Παραλίμνι ------------------ Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν στην Ολυμπιακή Φλόγα οι κάτοικοι Παραλιμνίου και της ελεύθερης περιοχής της επαρχίας Αμμοχώστου, σε ειδικό τελετουργικό που έγινε σήμερα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, στην παρουσία των αρχών της πόλης και άλλων επισήμων.

    Δώδεκα ιέρειες ντυμένες στα γαλανόλευκα αποτέλεσαν το χορευτικό σύνολο που χόρεψε προς τιμή της Φλόγας ενώ η φιλαρμονική του Δήμου Παραλιμνίου παιάνιζε τον Ολυμπιακό Υμνο, με τον κόσμο που κατέκλυσε την πλατεία να χειροκροτεί.

    Στη σεμνή τελετή έγινε η έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων όταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος Λάμπρος Κεφάλας, βετεράνος λαμπαδηδρόμος αθλητής του στίβου, κρατώντας κλάδο ελιάς στο ένα χέρι και στο άλλο τη Φλόγα, έφθασε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

    Φλόγα - Τελετή στη Λάρνακα --------------- Και οι Λαρνακείς υποδέχθηκαν στην πλατεία Κίμωνος στις Φοινικούδες με ενθουσιασμό την Ολυμπιακή Φλόγα.

    Η φλόγα έφθασε στην πλατεία Κίμωνος στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων από τον Σταύρο Τζιωρτζή προερχόμενη από το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου του Κοντού, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον Πρόδρομο Κατσαντώνη.

    Η φλόγα, την οποία υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωϋσεώς και πλήθος κόσμου, τοποθετήθηκε στην εξέδρα που στήθηκε στο χώρο των Φοινικούδων. Στη συνέχεια ο ηθοποιός Ανδρέας Μελέκης απήγγειλε τον ύμνο τον Ολυμπιακών Αγώνων.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπογραφή - Βιβλίο για Ολυμπιακή Εκεχειρία -------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε χθες το ''Βιβλίο Υπογραφών της Ολυμπιακής Εκεχειρίας'' του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

    Στο ''Βιβλίο Υπογραφών'' ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έγραψε τα εξής:

    ''Εύχομαι το Πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που είναι το διαχρονικό μήνυμα του Ολυμπιακού Πνεύματος για ειρήνη, αδελφοσύνη, ενότητα των λαών και των χωρών να φέρει και στην μικρή πατρίδα μας την ειρήνη και την επανένωση''.

    Εκπρόσωπος - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα ------------------------ Οι αιτιάσεις εναντίον της κυβέρνησης για την μη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στις κατεχόμενες περιοχές είναι εντελώς ανεδαφικές, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση επανειλημμένα ήθελε και υπερθεμάτιζε τη διέλευση της Φλόγας στα κατεχόμενα.

    Ανέφερε επίσης ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαδρομή και διακίνηση της Φλόγας ανήκει στην Οργανωτική Επιτροπή του Αθήνα 2004.

    Μάριος Ματσάκης - Απόφαση ΔΗΚΟ - Συμμόρφωση -------------------------------- Ο Μάριος Ματσάκης ήταν ο μόνος που πρακτικά μπορούσε να απαντήσει στο αίτημα της κοινής γνώμης για επίδειξη πολιτικής ευθιξίας, ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ύστερα από την χθεσινή κοινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος με αποκλειστικό θέμα την υπόθεση Ματσάκη.

    Σε δηλώσεις ο κ. Κλεάνθους απεκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του σώματος, υπεδείχθη στον κ. Ματσάκη ακόμη και η παραίτηση από την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Εξάλλου, ο κ. Ματσάκης ανακοίνωσε την απόφαση του να συμμορφωθεί πλήρως με την προχθεσινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και να μην συμμετέχει στις εργασίες των συλλογικών οργάνων του κόμματος, μέχρι την εξέταση της υπόθεσης στην οποία φέρεται να εμπλέκεται.

    ''Η πολιτική διάσταση του ζητήματος αφορά και τη δική μου ευθιξία, αλλά και την ανάγκη διαφύλαξης του τεκμηρίου αθωότητας'', είπε.

    Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - ΚΟΤ - Σύσκεψη Αύξηση

    Σταθερή ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τις αφίξεις αλλά και τις προκρατήσεις που γίνονται με προορισμό την Κύπρο, διαπίστωσε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για θέματα τουρισμού με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ).

    Σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ''παρουσιάζεται μια σταθερή αύξηση της τάξης του 10% ή και ελαφρώς περισσότερο'', προσθέτοντας πως ''εκείνο που είναι θετικό είναι το γεγονός ότι όλες οι αγορές μας (της Κύπρου) δείχνουν άνοδο''.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου σύμφωνα με ενδείξεις, νέες αγορές όπως η Γαλλία, μπορούν να ξεπεράσουν και το 50% σε αύξηση.

    ΕΕ- Αλιεία - Πρόγραμμα - Κύπρος ------------------ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε χθες με γραπτή διαδικασία το Κυπριακό Πρόγραμμα Αλιείας 2004-2006, που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση.

    Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την περίοδο 2004-2006, είναι συνολικού προϋπολογισμού 13,142 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3,41 εκατ. ευρώ αφορούν την κοινοτική συμμετοχή μέσω του Χρηματοδοτικού Μέσου Προσανατολισμού της Αλιείας (ΧΜΠΑ), 4,31 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή του κράτους και 5,4 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

    Κίκης Λαζαρίδης - Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Κύπρου --------------------- Νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου διορίστηκε χθες ο Κίκης Λαζαρίδης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο σχετικός Νόμος και μετά από διαβούλευση με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κύπρου, διόρισε τον κ. Λαζαρίδη ως Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε αντικατάσταση του Ιωάννη Κουτσάκου ο οποίος υπέβαλε παραίτηση.

    Κίνηση Διαμερίσματος Μόρφου - Δικοινοτική εκδήλωση ------------- Η Κίνηση Διαμερίσματος Μόρφου για Λύση και Επανένωση και 30 μη κυβερνητικές Τ/Κ οργανώσεις καθώς και το Διαμέρισμα Μόρφου Λεύκας για τη Λύση διοργανώνουν σήμερα πολιτιστικό πανηγύρι ειρήνης και φιλίας στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Όπως έχει ανακοινωθεί η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο χώρο στάθμευσης δίπλα από την Μητρόπολη.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς, παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς, τραγούδια από τη δικοινοτική χορωδία και παραδοσιακό πανηγύρι με πραματευτάδες.

    Η εκκλησία του Αγίου Μάμα θα παραμείνει ανοικτή για προσκύνημα μέχρι τις 8 το βράδυ.

    Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Αμετάβλητα --------------------------- Το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, που είχε και ως αποτέλεσμα την υποβολή της Κύπρου στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure), ανέφερε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η Επιτροπή κατέστησε σαφές πως τα μέτρα που προνοούνται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης που υποβλήθηκε στην ΕΕ θα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά και να αποτραπούν δυσμενείς επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος, στον πληθωρισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

    ''Ταυτόχρονα, με την κίνηση αυτή η Κύπρος θα ανακτήσει διεθνώς την αξιοπιστία της και θα παραμείνει στο στρατηγικό της στόχο για την υιοθέτηση του ευρώ το συντομότερο δυνατόν'', υπογράμμισε.

    Η Επιτροπή είπε ο κ. Χριστοδούλου συνεκτιμώντας τα δεδομένα αυτά, αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής, διατηρώντας τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας αμετάβλητα, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility στο 5,5% και 3,5%, αντίστοιχα.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση --------------- Παρά τα νέα χαμηλά επίπεδα που άγγιξε χθες ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης, όταν υποχώρησε στις 73,01 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) μπόρεσε τελικά να παρουσιάσει αμελητέα κέρδη. Η αγορά κατέγραψε αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 73,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 303 χιλιάδων λιρών, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 50,6% του τζίρου.

    [05] (Κ) Βρετανία - Βουλή των Λόρδων - Απευθείας πτήσεις - Κατεχόμενα

    Νομικοί κύκλοι στη Βρετανία αναζητούν τρόπους υπέρβασης των νομικών προβλημάτων που προκύπτουν για απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία στα κατεχόμενα δήλωσε η Βαρόνη Σίμονς απαντώντας σε ερώτηση που της υποβλήθηκε στη Βουλή των Λόρδων.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 10 July 2004 - 17:49:08 UTC