Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Νίκη Ομόνοιας
  • [02] (Κ) Κύπρος - Λεσόθο - Διπλωματικές σχέσεις
  • [03] (Κ) Αθήνα - Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Συνεδρία - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λονδίνο - Ιταλία - Βατικανό
  • [07] (Κ) Δημήτρης Συλλούρης - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [08] (Κ) Λεμεσός - Νέοι Ακακοι - Ενταξη στον ναυτικό αστυνομικό στόλο (1)
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων
  • [10] (Κ) Λεμεσός - Νέοι Ακατοι - Ενταξη στο ναυτικό αστυνομικό στόλο (1)
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΜΟΕ - Προτάσεις
  • [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κωνσταντινούπολη - Διάσκεψη
  • [13] Κ) Λεμεσός - Λιμενική Αστυνομία - Ενταξη νέων ακάτων (2)
  • [14] (Κ) ΓΕΕΦ - Ιρλανδός Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων - Επίσκεψη
  • [15] (Κ) Αρχιεπισκοπή - 20 Ιουλίου - Μνημόσυνα
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες
  • [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Κυβέρνηση - Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη - Εξαγγελία
  • [20] (K) ΕΕ - Ταμείο Αλιείας 2007 - 2013
  • [21] (Κ) Κυβέρνηση - Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη - Εξαγγελία (Διόρθωση)
  • [22] (Κ) Ιακώβου - Λονδίνο - ΜΟΕ - Ταλάτ
  • [23] (K) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Φιλορί - ΜΟΕ
  • [24] (Κ) Ταλάτ - ΜΟΕ - Αμμόχωστος

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Νίκη Ομόνοιας

    Γερές βάσεις για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έβαλε χθες βράδυ η Ομόνοια, η οποία συνέτριψε στο ΓΣΠ τη Σλόγκα Σκοπίων με 4-0.

    [02] (Κ) Κύπρος - Λεσόθο - Διπλωματικές σχέσεις

    [03] (Κ) Αθήνα - Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Συνεδρία - Κυπριακό

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εξαγγελία σήμερα από την κυπριακή κυβέρνηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους Τ/Κ, η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η καταδίκη από κυβέρνηση και Βουλή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 προβάλλονται στον ημερήσιο κυπριακό Τύπο ο οποίος αναφέρεται επίσης στην ταφή χθες του 11χρονου αθίγγανου που μαχαιρώθηκε από Ε/Κ με ψυχολογικά προβλήματα, στο ζήτημα της ανάθεσης υπηρεσιών των Κυπριακών Αερογραμμών σε ιδιωτική εταιρεία και στις δηλώσεις του Κύκκου Νικηφόρου εναντίον μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εμφύλιος στην κυβέρνηση για τις Κ.Α.'' γράφει ότι "εμφύλιος" έχει ξεσπάσει στην κυβέρνηση από την πρόθεση της διοίκησης των Κυπριακών Αερογραμμών να αναθέσει σε ιδιωτικό τομέα ζωτικές υπηρεσίες της εταιρείες, καθώς ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου έχει εκφράσει την πλήρη διαφωνία του. Αλλού γράφει ότι οι αντιπροσωπείες της Βρετανίας και των ΗΠΑ εξακολουθούν να προωθούν την έγκριση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας με το οποίο θα ανοίγει ο δρόμος για τη σύναψη εμπορικών σχέσεων της διεθνούς κοινότητας με τα κατεχόμενα, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ισχυρισμοί για ένοπλες δυνάμεις'' γράφει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιαννάκης Θωμά, αξιοποιώντας τη χθεσινή μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος προέβη ''στον απίστευτο ισχυρισμό ότι μεγάλες ποσότητες όπλων βρίσκονται στα χέρια ανθρώπων της ΕΟΚΑ Β' που είναι έτοιμοι, δήθεν να τα χρησιμοποιήσουν''. Αλλού γράφει ότι η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένετι θα επισκεφθεί στις 21 Ιουλίου την Κύπρο για διαβουλεύσεις για το Κυπριακό ενώ προηγουμένως θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αγκυρα.

    Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα με τίτλο «Δεν έκανε την έκπληξη» αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας "δεν άφησε το στίγμα του" στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του ότι θα κατέθετε συγκεκριμένες εισηγήσεις ως προς τα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί ο "ορατός κίνδυνος παγίωσης των κατοχικών δεδομένων", όπως είχε πει. Αλλού γράφει ότι με ένα πολύ επιδέξιο τρόπο η Alterra Consortium αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις για την ανέγερση και διαχείριση των νέων αεροδρομίων, χωρίς να χάσει την εγγυητική της ύψους 1 εκ. λίρες.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Γενναία μέτρα'' γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα επίσημα πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο προβλέπει τερματισμό ασκήσεων στη γραμμή αντιπαράταξης, δημιουργία ζώνης ασφάλειας σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων για κάθε πλευρά και πρόνοιες για το εμπόριο που περιλαμβάνουν απαλλαγή τ/κ προϊόντων από το ΦΠΑ. Αλλού γράφει ότι ''άλυτο σταυρόλεξο'' εξακολουθεί να παραμένει ο τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης "κρατώντας σαν εφτασφράγιστο μυστικό το μέλλον της πολιτικής του καριέρας", ο οποίος δίνει σήμερα διάσκεψη Τύπου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δυο ζώνες χωρίς στρατό'' γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση προχωρεί σήμερα στην εξαγγελία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορούν πρωτίστως ζητήματα ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα μέτρα είναι και η πλήρης απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την εντός των τειχών Λευκωσία και την περιοχή της Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι κανονικά θα δώσει το παρών του στην Ευρωβουλή στις 20 Ιουλίου ο Μάριος Ματσάκης παρά το γεγονός ότι η Γενική Εισαγγελία ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή με την οποία θα ζητείται η άρση της βουλευτικής ασυλίας του.

    Η «Χαραυγή» στο βασικό θέμα με τίτλο «Πρωτοβουλίες το ταχύτερο» αναφέρει ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες κοινές θέσεις και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προώθηση λύσης του Κυπριακού το ταχύτερο, διαμήνυσαν χθες Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι «άστραψε και βρόντηξε ο Κύκκου Νικηφόρος» ο οποίος χρησιμοποιώντας ιδιαίτερη σκληρή γλώσσα καταφέρθηκε κατά των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τα περιουσιακά της Εκκλησίας, κατηγορώντας τους "για βάναυση διαστροφή της αλήθειας".

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο «Οργή για το ότι ο δολοφόνος κυκλοφορούσε» αναφέρεται στην ταφή χθες στην κατεχόμενη Μόρφου, μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα, του 11χρονου αθίγγανου Σαλίχ Μεχμέτ Οζχουβαρντά, προβάλλοντας τις επικρίσεις των συγγενών του θύματος γιατί οι Αρχές άφησαν να κυκλοφορεί ελεύθερος ένας τόσο επικίνδυνος άνθρωπος, εννοώντας τον Ε/Κ δολοφόνο που πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα. Αναφέρει επίσης οργανισμός που εδρεύει στην Πάφο αμφισβητεί ότι η χαμένη Ατλαντίδα βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «The Cyprus Weekly» με κύριο τίτλο «Το καθήκον μου να αντισταθώ» προβάλλει την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου χθες βράδυ σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για καταδίκη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 ότι η μοναδική ευχή και φιλοδοξία του είναι να φανεί αντάξιος των ευθυνών που του έχει αναθέσει ο λαός και να προωθήσει λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής και λειτουργικής ομοσπονδίας. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος καταδίκασε χθες τις «πιο μαύρες ημέρες» της, το πραξικόπημα και την εισβολή. Οι σειρήνες ήχησαν συμβολικά ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε το δίδυμο έγκλημα σε ειδική συνεδρία της στην παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μαύρες Επέτειοι - Εκδήλωση - Προεδρικό ------------------------------------------------------------- ''Ευχή και μόνη φιλοδοξία μου, είναι να φανώ αντάξιος των ευθυνών που μου έχει αναθέσει ο λαός και ανεξάρτητα από δυσκολίες και αντιξοότητες, να προωθήσω λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής και λειτουργικής ομοσπονδίας, που να διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του Ελληνισμού στην πατρώα γη και την επανένωση της Κύπρου και της κοινωνίας'', δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που μιλούσε σε εκδήλωση τιμής για τους μαχητές της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση δεν μπορεί να είναι συνώνυμο του ''κλεισίματος'' του Κυπριακού.

    Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε, συνέχισε, ότι η πραγματική λύση του Κυπριακού, κάτω από τις σημερινές συνθήκες και διεθνείς εξελίξεις, θα εξευρεθεί όταν τις ενέργειες και πρωτοβουλίες μας, κατευθύνει το αδούλωτο πνεύμα, το υψηλό φρόνημα το αγωνιστικό σθένος, η άρνηση στην υποταγή και η παράδοση, η ακλόνητη πίστη στο καλύτερο μέλλον του βασανισμένου τόπου μας και του μεγαλομάρτυρα λαού μας.

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγγειλε διοικητικά μέτρα που αποφασίστηκαν για την αναγνώριση της γενναίας προσφοράς των αντιστασιασκών όπως η καθιέρωση και θεσμοθέτηση της 15ης Ιουλίου ως Ημέρας Τιμής για τους Αγωνιστές της Αντίστασης, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οργανώνει κάθε χρόνο εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο που είναι Μέγαρο του Λαού.

    Οπως ανέφερε αποφασίστηκε η απόδοση τιμής και αναγνώρισης, με διοικητική πράξη, προαγωγής στον αμέσως επόμενο βαθμό, όλων των απλών αστυνομικών και λοχιών της αστυνομίας και του, τότε, Εφεδρικού Σώματος, οι οποίοι αντιστάθηκαν ενόπλως, πριν, κατά και μετά το προδοτικό πραξικόπημα.

    ''Η κυβέρνηση, όμως, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και τις νόμιμες διαδικασίες, για ολοκλήρωση της επαλήθευσης του καταλόγου, που αναμένεται να γίνει το συντομότερο, έτσι που μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2004, να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προαγωγών και των ηθικών αμοιβών'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Βασική προσπάθεια και επιδίωξη, είπε σημειώνοντας ότι αυτό είναι δύσκολο, «θα είναι κανένας πραγματικός αγωνιστής της αντίστασης να μην παραλειφθεί αλλά και κανένας επιτήδειος εκ των υστέρων αντιστασιακός να μην περιληφθεί στον κατάλογο που θα ερευνηθεί εξονυχιστικώς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως θα απονεμηθούν, σε ειδικές τελετές, σε όλους τους αντιστασιακούς αστυνομικούς, στρατιωτικούς, ανεξαρτήτως βαθμού, δημόσιους υπαλλήλους και πολίτες τιμητικά μετάλλια και άλλες ηθικές αμοιβές.

    ''Με την υιοθέτηση και εφαρμογή των συγκεκριμένων αυτών μέτρων, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι εκπληρώνει μέρος του οφειλόμενου χρέους απέναντι σε αυτούς που υπερασπίσθηκαν το νόμιμο Πρόεδρο του κράτους, την ίδια τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, σε μια κρίσιμη και, τελικά τραγική για τον τόπο μας, ώρα'', πρόσθεσε.

    Το υπολειπόμενο μέρος του συνολικού χρέους μας στους μαχητές της αντίστασης, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα εκπληρώνει η διαρκής τιμή και ευγνωμοσύνη μας για τη γενναιότητα και την αρετή τους, που οι ίδιοι ενσάρκωσαν, προασπιζόμενοι το κράτος και την ελευθερία της Κύπρου.

    Αναφερόμενος σε αυτός που θυσίασαν την ζωή τους προασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, είπε πως αγέραστη θα παραμείνει η μνήμη τους και αιώνια θα είναι η ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού προς αυτούς.

    Διαλέξαμε ειδικά αυτή την αποφράδα μέρα, την 15η του Ιούλη, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, γιατί είναι η ημέρα που εκδηλώθηκε το ολέθριο, προδοτικό και φασιστικό πραξικόπημα, με τις τραγικές και εφιαλτικές διαστάσεις και συνέπειες του που ακόμα τις πληρώνει η Κύπρος και ο Κυπριακός Ελληνισμός.

    ''Διαλέξαμε, ειδικά, αυτή την αποφράδα μέρα, για να μεταφέρουμε το μήνυμα σε εχθρούς και άσπονδους φίλους ότι δεν θα περάσει ο φασισμός και ότι ο λαός και η κοινωνία μας, είναι η άτρωτη ασπίδα της δημοκρατίας και της νομιμότητας'', σημείωσε.

    Οσον αφορά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα εξακολουθήσει να είναι ''το προπύργιο της δημοκρατίας και της νομιμότητας, που ανήκει στο λαό και σε κανένα άλλο, που είναι ο ομφαλός της δημοκρατίας και της νομιμότητας, και καθηγιάστηκε από τη σεπτή παρουσία του δημοκρατικά εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του μεγάλου ηγέτη της Κύπρου και θεμελιωτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου''.

    «Πολιτεία και λαός τιμούν σήμερα εδώ, στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, το μεγάλο ηγέτη που καθιέρωσε και καθηγίασε το Προεδρικό ως το ιερό σύμβολο της έννομης τάξης και των δημοκρατικών θεσμών», είπε.

    Το μέγεθος της τραγωδίας, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έχουν επιφέρει στην Κύπρο, οι νυκτοβάτες της ΕΟΚΑ «Β», η Χούντα των Αθηνών και οι ορδές του Αττίλα, καθορίζουν και το μέγεθος της ευθύνης που μας έχουν κληροδοτήσει και το δικό μας χρέος για αντίσταση σε άνομα και απαράδεκτα σχέδια «λύσης» του Κυπριακού.

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παιάνιζε η Φιλαρμονική της Αστυνομίας ενώ προβλήθηκαν στιγμιότυπα από τα γεγονότα του 1974.

    Πραξικόπημα - Πεσόντες - Επίσημο μνημόσυνο ------------------------------------------ Επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του επάρατου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 τελέστηκε χθες το πρωί στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας.

    Του μνημοσύνου προέστη ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος, Υπουργοί, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, άλλοι επίσημοι και συγγενείς πεσόντων. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Μετά την τέλεση του μνημοσύνου τελέστη τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

    Στεφάνια κατάθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, άλλοι επίσημοι και οι συγγενείς των πεσόντων.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου είπε ότι κυβέρνηση και πολιτεία καταδικάζουν το διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου και όσους το προκάλεσαν και τιμούν όλους όσοι αγωνίστηκαν και ιδιαίτερα όσους έπεσαν μαχόμενοι για τη δημοκρατία και την ελευθερία στην Κύπρο.

    Οπως σημείωσε ο κ. Χρίστου, ''το μέγεθος εκείνης της προδοσίας δεν μετριέται μόνο με τους νεκρούς της δημοκρατικής αντίστασης και την απροκάλυπτη κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών. Μετριέται προπάντων με τη συμφορά που προκάλεσε, ανοίγοντας την κερκόπορτα και δίδοντας στην Τουρκία την αφορμή και την ευκαιρία για να προωθήσει την πολιτική της στην Κύπρο''.

    Βουλή - Μαύρες επέτειοι - Ειδική συνεδρία ----------------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνήλθε εκτάκτως χθες και καταδίκασε το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το 1974.

    Η Ολομέλεια της Βουλής, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων πολιτειακών και στρατιωτικών αξιωματούχων, τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων κατά το προξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

    Στη διάρκεια της συνεδρίας, που κράτησε περισσότερο από μία ώρα, μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας καθώς και αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Εξερχόμενος της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής και ερωτηθείς για το νόημα της σημερινής επετείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η ημέρα ''είναι αφιερωμένη μόνον στη μνήμη των πεσόντων, στους παθόντες και στους εκτοπισμένους''.

    Βουλή - Μαύρες επέτειοι - Χριστόφιας ------------------------------------ Ως πολύ κρίσιμη για το μέλλον του τόπου χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας τη χθεσινή συγκυρία, δηλώνοντας ότι η απόρριψη από την ε/κ κοινότητα του σχεδίου Ανάν, στο δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη, επισφράγισε την αποτυχία της πρωτοβουλίας των ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ''σήμερα ξανά το πρόβλημα βρίσκεται σε στασιμότητα με ορατό τον κίνδυνο της παγίωσης των κατοχικών δεδομένων''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε το διεθνή παράγοντα να προβληματισθεί για την κατάληξη της πρωτοβουλίας και να αναλογιστεί πιθανές δικές του ευθύνες για την απόρριψη του Σχεδίου από τους Ελληνοκυπρίους, αντί να αναζητεί και να μεθοδεύει τρόπους αναβάθμισης του ψευδοκράτους με πρόσχημα την έξοδο των Τουρκοκυπρίων από την ''απομόνωση'' και παράλληλα να επιδιώκει την τιμωρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αθώωση της Τουρκίας.

    Βουλή - Μαύρες επέτειοι - Κατσουρίδης ------------------------------------- O Iούλιος και ο Aύγουστος προσφέρονται για γόνιμο και ειλικρινή διάλογο ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του τόπου και ανάμεσα σε Eλλάδα και Kύπρο όσον αφορά το Κυπριακό, ανέφερε ο Kοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του AKEΛ Nίκος Kατσουρίδης.

    Σε ομιλία του στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι ''με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, θάρρος αλλά και μακριά από μια μικροκομματική δημόσια αντιπαράθεση και αλληλουπόσκαψη, πρέπει να χαραχθεί η τακτική για την τελική επίθεση, που με βάση τις δικές μας πρωτοβουλίες θα οδηγήσει στη λύση''.

    Ο κ. Κατσουρίδης επεσήμανε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορεί να αργήσουν να αναληφθούν, ενώ είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει και η εντύπωση ότι μπορεί να στηρίζονται στη λογική της ανατροπής του υφιστάμενου σχεδίου λύσης.

    Βουλή - Μαύρες επέτειοι - Αναστασιάδης ------------------------------------- Τριάντα χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές δυσχέρειες και κινδύνους και για πρώτη φορά μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1974 η δική μας πλευρά δεν έχει σύσσωμη στο πλευρό της ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, όλους αυτούς στους οποίους στηρίξαμε τον αγώνα μας όλα αυτά τα χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε ''σε σκληρές αλήθειες'' που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας, όπως είναι η δημιουργία σταδιακά προϋποθέσεων για κάποιας μορφής ''έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους'' και των παράνομων δομών στα κατεχόμενα.

    ''Δεν είναι ευχάριστο όταν είσαι αναγκασμένος να κάνεις αναφορά σε σκληρές αλήθειες, θα ήταν όμως πολιτικά ανεύθυνο και συνάμα επικίνδυνο αν μπροστά σε όλες αυτές τις ενδείξεις παρασιωπούσαμε την πραγματικότητα όπως επίσης και ασέβεια απέναντι στον ίδιο το λαό που απαιτεί να γνωρίζει, να καθορίζει ο ίδιος το μέλλον και την πορεία του'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Βουλή - Μαύρες επέτειοι - Κλεάνθους ----------------------------------- Η φετινή επέτειος του δίδυμου εγκλήματος του μαύρου Ιούλη του 1974, του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, συμπίπτει με μια περίοδο που δοκιμάζονται οι αντοχές μας να μην υποκύψουμε σε λύση που θα συνιστά σε ένα βαθμό ολοκλήρωσης του δίδυμου εκείνου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου και του λαού της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Από το βήμα της ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής για τις επετείους του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''καθημερινό και αποφασιστικό πρέπει να είναι το ΟΧΙ μας''.

    Δεν πρέπει, σημείωσε ο κ. Κλεάνθους, να επιτρέψουμε ολοκλήρωση του δίδυμου εγκλήματος, αποενοχοποίηση της Τουρκίας, διαιώνιση της αδικίας, παραγραφή των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. ''Ούτε θα επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε, όσο ισχυρός και αν είναι, να αποτολμήσει να τιμωρήσει τον κυπριακό ελληνισμό , επειδή λέει 'όχι' στην ολοκλήρωση του δίδυμου εγκλήματος'', πρόσθεσε ο κ. Κλεάνθους.

    Βουλή - Μαύρες επέτειοι - Ομήρου -------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ''το πατριωτικό καθήκον όλων είναι να αγωνιστούμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να δώσουμε το μήνυμα με μια διεκδικητική πολιτική και πολιτική και διπλωματική εκστρατεία ότι είναι αδιανόητο να παραγράφονται οι βαρύτατες ευθύνες της κατοχικής Τουρκίας''.

    Είναι επίσης αδιανόητο, είπε ο κ. Ομήρου από το βήμα της ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, ''να γίνεται προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στον κυπριακό ελληνισμό γιατί άσκησε το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμά του να κρίνει σαν απαράδεκτο ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού που εκτίμησε ότι δεν εξασφάλιζε την εθνική του επιβίωση''.

    Είπε ότι ''θα πρέπει ακόμα να δοθεί με σαφήνεια το μήνυμα ότι κάθε ενέργεια που κατά παράβαση της διεθνούς και της κοινοτικής νομιμότητας θα στοχεύει στην έμμεση αναγνώριση οντότητας στο παράνομο μόρφωμα θα συναντήσει την έντονη και αποφασιστική μας αντίδραση σε πολιτικό και νομικό επίπεδο''.

    Βουλή - Μαύρες επέτειοι - Προδρόμου ---------------------------------- Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κρατήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη του λαού μας από τις φρικτές εμπειρίες της 15ης και της 20ης Ιουλίου 1974, παρά δικαιώνοντας πολιτικά την ιστορική και θαρραλέα απόφαση του κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος ''Ευρωπαϊκή Δημοκρατία'' Πρόδρομος Προδρόμου.

    Σε ομιλία του στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ''δεν γίνεται ακόμη εκείνο που θα ανέμενε κανείς λογικά, καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος στη χάραξη πολιτικής και δίνεται ευκαιρία σε όσους κατά βάθος δεν δέχτηκαν αλλά προσπαθούν να διαστρέψουν την ιστορική απόφαση του δημοψηφίσματος, να περιέρχονται νέα τεχνάσματα, προβάλλοντας με επιτήδειες μεταμφιέσεις''.

    Είναι καιρός, συνέχισε, ''το συμβόλαιο που έκανε ο λαός μας με την ιστορία και το πεπρωμένο του στις 24 Απριλίου 2004, ψύχραιμα και νηφάλια, συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες να μετουσιωθεί σε ευθυτενή και ρητά συνομολογημένη στρατηγική για μια ευρωπαϊκή λύση διεκδικώντας απαρασάλευτα εκείνο προς το οποίο κατατείνουν και οι Τ/Κ, δηλαδή τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο από ό,τι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες της ενωμένης Ευρώπης''.

    Βουλή - Μαύρες επέτειοι - Κληρίδης --------------------------------- Η ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στις αρχές του ευρωπαϊκού συντάγματος και της ευρωπαϊκής σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δίκαιο, ανέφερε ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης.

    Σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Κληρίδης είπε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να κατοχυρώνει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, και επιλογής κατοικίας, καθώς και το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων.

    ''Καμία λύση δεν μπορεί να γίνει δεκτή η οποία δεν θα διασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων, το οποίο είναι αλώβητο και κατοχυρωμένο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η Διακρατική και στις αποφάσεις Τιτίνας Λοϊζίδου, Τύμβιου και Δημάδη'', είπε.

    Βουλή - Μαύρες επέτειοι - Βασιλείου ----------------------------------- Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) εκτιμούν πως δύο είναι οι επιλογές στο Κυπριακό για τους Ελληνοκυπρίους: είτε σύντομη λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, είτε λύση σε βάθος χρόνου, ενώ το ορόσημο του Δεκέμβρη και το αίτημα της Τουρκίας για ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε σήμερα η Βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου, δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να περάσουν αναξιοποίητα.

    Σε ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίας για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, η κ. Βασιλείου είπε πως ''μαζί με τις συνωμοσίες, τα άνομα σχέδια, τον επεκτατισμό της Τουρκίας, ίσως η πιο τραγική πτυχή της τραγωδίας να είναι τα λάθη''.

    ''Ιδιαίτερα, τα λάθη που δεν έγιναν για πρώτη φορά. Τα λάθη που επαναλαμβάνονταν για χρόνια'', είπε η κ. Βασιλείου, λέγοντας πως ''θα είναι διπλά τραγικό αν δεν κατορθώσουμε να εξηγήσουμε στους νεκρούς και στους ζωντανούς ότι τα λάθη δεν θα τα επαναλάβουμε''.

    Βουλή - Μαύρες επέτειοι - Μιχαηλίδης ------------------------------------ Σ αυτή την κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό και ίσως την κρισιμότερη από ποτέ άλλοτε, απαιτείται από όλους, προσήλωση σε θέματα αρχών και θεσμών, ώστε να εξασφαλίσουμε μια λειτουργική, βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι είναι καθήκον όλων η προώθηση μιας συνολικά δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

    Σε ομιλία του στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι για να πετύχουμε τον τελικό στόχο ''πρέπει το υπόβαθρο του αγώνα μας, που είναι η ενότητα και η ομοψυχία του λαού μας, να στηρίζεται σε γερές βάσεις, σε γερά θεμέλια'',

    Ανέφερε ότι ''δεν μπορεί να είναι παραδεκτός, ως λάβαρο αγώνα, ο εξευτελιστικός συμβιβασμός, να βρούμε δηλαδή μια οποιαδήποτε λύση για να σώσουμε, τάχατες, τα λίγα ή τα πολλά που έχουν απομείνει στους λίγους''.

    Βουλή - Μαύρες επέτειοι - Περδίκης ---------------------------------- Την προειδοποίηση ότι η περιφρόνηση της δημοκρατικά εκφρασμένης λαϊκής βούλησης θα φέρει καταστροφή και νέα δεινά στην Κύπρο απηύθυνε σήμερα, από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    ''Ευτυχώς η εμμονή στις αρχές της δημοκρατίας, στις πανάρχαιες αρχές του ανθρωπισμού και του δικαίου, οδηγεί και τα σημερινά βήματα του λαού μας'', είπε ο κ. Περδίκης στη διάρκεια ομιλίας του κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Ομως ''το πένθος δεν πρέπει να μολύνει την αισιοδοξία μας'', δήλωσε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας πως ''τριάντα χρόνια μετά, οι μνήμες τρέχουν στον τραγικό Ιούλη του 1974, όταν χέρια αδελφικά, αλλά κατευθυνόμενα από ξένα κέντρα αποφάσεων, σήκωσαν τα όπλα της προδοσίας κατά της εκλελεγμένης ηγεσίας του κυπριακού λαού και κατά της Δημοκρατίας''.

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία --------------------------- Το Εθνικό Συμβούλιο θα καθορίσει στην επόμενη του συνεδρία ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δήλωση που ανέγνωσε μετά την πέραν των δύο ωρών συνεδρία του σώματος, ανέφερε ότι ''συμφωνήθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει περαιτέρω συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για ανταλλαγή απόψεων και όταν συμπληρωθούν οι συναντήσεις θα επανασυγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο''.

    Βρετανία - Μπλερ ----------------- Αμετανόητος δηλώνει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ για τη στάση που τήρησε έναντι της ετυμηγορίας της ε/κ πλευράς στο δημοψήφισμα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει και σήμερα ότι θα ήταν καλύτερα αν το σχέδιο Ανάν προχωρούσε σε εφαρμογή, διότι αποτελούσε ''δίκαιη διευθέτηση''.

    Βρετανοί βουλευτές - Κυπριακό - Συνάντηση με Στρο ------------------------------------------------ Τρεις Βρετανοί βουλευτές, οι Εργατικοί Τομ Κοξ και Ρούντι Βις και ο Συντηρητικός Ρότζερ Γκέιλ, ζήτησαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο για να τον ενημερώσουν για τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με το Κυπριακό, όπως διαμορφώθηκαν μετά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Κύπρο.

    Κατά τη συνάντηση οι τρεις Βρετανοί βουλευτές θα ενημερώσουν το Βρετανό ΥΠΕΞ για το περιεχόμενο πολιτικής συγκέντρωσης με θέμα το Κυπριακό η οποία πραγματοποιήθηκε χθες σε αίθουσα του βρετανικού Κοινοβουλίου.

    Βρετανοί Ευρωβουλευτές - Επέτειος εισβολής ------------------------------------------ Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί, εάν το επιλέξει, να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και να διασφαλίσει τα πλήρη νομικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση με αφορμή την 30η επέτειο από την τουρκική εισβολή του 1974 οι Βρετανοί Συντηρητικοί Ευρωβουλευτές Τερέζα Βίλιερς και Ιαν Τουίν.

    ''Και οι δυο κοινότητες το έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι θέλουν να επιτύχουν στη δημιουργία μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου μέσα στην ΕΕ. Είναι η δουλειά μας να τους βοηθήσουμε'', αναφέρουν οι δυο Ευρωβουλευτές.

    Οπως σημειώνουν, ''η βρετανική κυβέρνηση μπορεί, εάν το επιλέξει, να κάνει μια νέα συμβολή στην Κύπρο. Παρά να συμπεριφέρονται με κομπιαστικό τρόπο και να κάνουν διαλέξεις για χαμένες ευκαιρίες θα ήταν καλύτερα οι Υπουργοί να στραφούν, χωρίς καθυστέρηση, προς τη διασφάλιση πλήρων νομικών δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων''.

    Αμερικανίδα Βοηθός ΥΦΕΞ - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------------------- Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι θα επισκεφθεί στις 21 Ιουλίου την Κύπρο για διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

    Εκπρόσωπος της αμερικανής πρεσβείας στην Κύπρο δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ πως η κ. Κένεντι, η οποία θα παραμείνει στο νησί για 3 - 4 ημέρες, ''θα έχει συζητήσεις για το Κυπριακό και σχετικά διμερή θέματα με την κυβέρνηση της Κύπρου''.

    Ο εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επαφών της κ. Κένεντι στο νησί.

    Σε ερώτηση εάν η κ. Κένεντι θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα, είπε ότι η κ. Κένεντι θα επισκεφθεί την Τουρκία πριν την επίσκεψή της στην Κύπρο.

    Κυβέρνηση - Προτάσεις για ΜΟΕ ---------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, τις προτάσεις της για τα στρατιωτικά και άλλα συναφή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υποβλήθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΦΕΞ Ουκρανίας - Υπογραφή συμφωνίας ------------------------------------------------- Ο Πρώτος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Γελτσένκο δήλωσε χθες ότι θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου λύσης του Κυπριακού με τέτοιο τρόπον ώστε να υποστηριχθεί από την πραγματική πλειοψηφία του πληθυσμού της Κύπρου.

    Ο κ. Γελτσένκο προέβη σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, στη Λευκωσία, με τον οποίο υπέγραψε συμφωνία για την κατάργηση των θεωρήσεων για διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια.

    Οπως είπε ο Ουκρανός Υφυπουργός, η χώρα του θεωρεί ως ''σημαντικό βήμα'' την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, διότι ''αυτό θα είναι καλό παράδειγμα στις διαβουλεύσεις μας για το ίδιο θέμα και με άλλα μέλη της ΕΕ''.

    ΥΠΕΞ - ΟΑΣΕ - Κύπρος - Τουρκία - Βέτο ------------------------------------- Η Κύπρος δεν άσκησε βέτο στο αίτημα της Τουρκίας για ανάληψη της Προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 2007, αλλά είχε επισημάνει στην Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ ότι δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάληψη της Προεδρίας από μια χώρα, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε ένα Οργανισμό του οποίου θέλει να προεδρεύει, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση με τον Ουκρανό πρώτο Υφυπουργό Εξωτερικών Βολοντιμίρ Γελτσένκο, ο κ. Ιακώβου απεκάλυψε ότι η Αρμενία ειδοποίησε τη Γραμματεία του ΟΑΣΕ ότι θα ασκήσει βέτο εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας από την Τουρκία κάτι που, όπως είπε, του το είχε αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας όταν πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ύστερα από την άσκηση βέτο από την Αρμενία, αλλά και από την έλλειψη ομοφωνίας στην ΕΕ απέσυρε την υποψηφιότητά της.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τ/Κ - Βοήθεια -------------------------------- Τα 30,5 εκατομμύρια δολάρια που θα δοθούν από τις ΗΠΑ ως οικονομική ενίσχυση προς τους Τουρκοκυπρίους θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση του ''Κυπριακού Προγράμματος Συνεταιρισμού για Οικονομική Ανάπτυξη'' (''Cyprus Partnership for Economic Growth Program'') για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της τ/κ κοινότητας και υποστήριξη της ενοποίησης του βορρά με το νότο, αναφέρει γραπτή απάντηση που εκδόθηκε από το γραφείο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Στην απάντηση σε ερώτηση που είχε τεθεί για τον τρόπο διοχέτευσης των χρημάτων, τονίζεται επίσης πως ''η προώθηση αυτού του προγράμματος δεν σηματοδοτεί αλλαγή σε ό,τι αφορά την πολιτική αναγνώρισης των ΗΠΑ για την Κύπρο''.

    Βουλή - Τελευταία Ολομέλεια --------------------------- Την ερχόμενη Τρίτη, 20 Ιουλίου, πραγματοποιείται η τελευταία συνεδρία της Γ΄ Συνόδου της Ογδόης Βουλευτικής Περιόδου, μετά την οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων θα διακόψει τις εργασίες της λόγω των θερινών διακοπών και θα επανέλθει στο νομοθετικό και ελεγκτικό της έργο από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Με τη λήξη της χθεσινής ειδικής συνεδρίας για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε προς το νομοθετικό σώμα ότι ορίζεται η επόμενη συνεδρία την προσεχή Τρίτη, ''προκειμένου να δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση οι τρεις νέες Βουλευτίνες'', που αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά την εκλογή ως Ευρωβουλευτών των μέχρι τώρα Βουλευτών Αδάμου Αδάμου (ΑΚΕΛ), Παναγιώτη Δημητρίου (ΔΗΣΥ) και Μάριου Ματσάκη (ΔΗΚΟ).

    Τα νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που θα αναλάβουν καθήκοντα Βουλευτή από την ερχόμενη εβδομάδα, είναι η Στέλλα Δημητρίου Μισιαούλη στη θέση του κ. Αδάμου, η Καίτη Κληρίδου στη θέση του κ. Δημητρίου και η Αθηνά Κυριακίδου στη θέση του κ. Ματσάκη.

    Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - Αναχώρηση -------------------------------------------- Η Κύπρος μέχρι και το 2006 θα συμβάλει στον προϋπολογισμό της ΕΕ με ένα ποσό, το οποίο όμως θα το πάρει πίσω, ενώ από το 2006 και μετά θα συμμετέχει με μεγαλύτερο ποσό από αυτό που θα της επιστραφεί, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

    O Υπουργός Οικονομικών μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, αντικείμενο του οποίου θα είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2005.

    Υπουργός Γεωργίας - Μάαστριχτ - Βρυξέλλες ----------------------------------------- Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου αναχωρεί σήμερα για το Μάαστριχτ της Ολλανδίας, όπου θα συμμετάσχει στο Ατυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος.

    Ο κ. Ευθυμίου στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου στις 19 Ιουλίου συνέρχεται το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

    ΕΕ - ΑΕΠ - Α τρίμηνο 2004 - Κύπρος ----------------------------------- Tο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου αυξήθηκε κατά 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στις προσχωρούσες χώρες, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

    Από τα στοιχεία προκύπτει μια σταδιακή αύξηση του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2003 και σε σχέση με το αντίστοιχη περίοδο του 2002, είχε αυξηθεί κατά 2,6%.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος ------------------------------- Στο επίπεδο των 74 μονάδων ανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι και κυρίως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (άνοδος 3,01%). Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,44%, κλείνοντας στις 74 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 318 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να προσελκύει το 1/3 του ημερήσιου τζίρου.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λονδίνο - Ιταλία - Βατικανό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί σήμερα στις 5.45 μ.μ. από το αεροδρόμιο Λάρνακας, για το Λονδίνο, όπου θα παραστεί σε πανομογενειακή εκδήλωση για την 30η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Στη συνέχεια ο κ. Ιακώβου θα επισκεφθεί την Ιταλία και το Βατικανό, όπου θα έχει επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους.

    [07] (Κ) Δημήτρης Συλλούρης - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Ανεξάρτητος βουλευτής θα παραμείνει ο Δημήτρης Συλλούρης, εκφράζοντας λύπη για την απόφαση που έλαβε μερίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως είπε, για διαγραφή του από το κόμμα.

    [08] (Κ) Λεμεσός - Νέοι Ακακοι - Ενταξη στον ναυτικό αστυνομικό στόλο (1)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων

    Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέχουν πληροφορίες για αρκετά πιθανά σημεία ταφής Ε/Κ στα κατεχόμενα, γεγονός το οποίο χειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.

    [10] (Κ) Λεμεσός - Νέοι Ακατοι - Ενταξη στο ναυτικό αστυνομικό στόλο (1)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΜΟΕ - Προτάσεις

    Σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνεργασίας εξήγγειλε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας ανάμεσα στους Ε/Κ και Τ/Κ στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της για τους Τ/Κ.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, οι προτάσεις αφορούν:

    Τη διάνοιξη επιπλέον σημείων διέλευσης κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός.

    Τη διαδικασία αποναρκοθέτησης που μονομερώς από την πλευρά μας έχει ήδη αρχίσει για τα ναρκοπέδια της Εθνικής Φρουράς εντός της νεκρής ζώνης.

    Την απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων από την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και από την ευρύτερη περιοχή Δερύνειας, Αμμοχώστου Στροβιλιών.

    Τον περιορισμό στρατιωτικών ασκήσεων επιπέδου μηχανοκίνητου λόχου και ύλης μέσω αρμάτων και άνω σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις δύο γραμμές κατάπαυσης του πυρός.

    [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κωνσταντινούπολη - Διάσκεψη

    [13] Κ) Λεμεσός - Λιμενική Αστυνομία - Ενταξη νέων ακάτων (2)

    [14] (Κ) ΓΕΕΦ - Ιρλανδός Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων - Επίσκεψη

    [15] (Κ) Αρχιεπισκοπή - 20 Ιουλίου - Μνημόσυνα

    Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, 20 Ιουλίου, ημέρα της τουρκικής εισβολής, θα ηχήσουν στις 12 το μεσημέρι πένθιμα για 15 λεπτά οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Κύπρου. Από το πρωί οι σημαίες θα αναρτηθούν μεσίστιες.

    Στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας θα ψαλεί παράκληση στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία για την απελευθέρωση της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την ανεύρεση των αγνοουμένων.

    Στη συνέχεια θα τελεσθεί το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή. Κατά την τελετή θα μιλήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

    Τόσο στην παράκληση όσο και στο μνημόσυνο θα προϊσταται ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, Υπουργοί, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές καθώς και γονείς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

    Αμελητέες απώλειες, ύστερα από τα κέρδη που παρουσίασε στις δύο τελευταίες χρηματιστηριακές συναντήσεις, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), το οποίο υπαναχώρησε στο επίπεδο των 73 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης, επηρεαζόμενος κυρίως από τις μικρές απώλειες των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, σημείωσε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,1%, κλείνοντας στις 73,92 μονάδες. Η πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα διατήρησε την αξία των συναλλαγών στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των 193 χιλιάδων λιρών.

    [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 16/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5807      0,5841            1,7120        1,7221
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4698      0,4726            2,1160        2,1286
    Λίρα Αγγλίας   0,8725      0,8777            1,1393        1,1461
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 16/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 16/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4282*    0.4316*    231.6960    233,5357
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3397     0.3424       2.9206      2,9438
    Δολάριο Καναδά      0.3556     0.3584       2.7902      2,8121
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0686     0.0691      14.4718     14,5773
    Κορώνα Σουηδίας     0.0631     0.0636      15.7233     15,8479
    Φράγκο Ελβετίας     0.3797     0.3827       2.6130      2,6337
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            73,92  ( 0,11)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    193.139
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    133.949    327,32  ( 0,60)
    FTSE Med 100 **                             6.260,58  ( 0,14)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     94.482     94,84  (-0,50)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.653     73,18  ( 0,81)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        232     12,04  ( 0,84)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     27.011     47,08  ( 0,51)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        380     44,90  (-4,20)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     20.135     20,58  ( 0,10)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.415     62,34  ( 0,29)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.239      2,31  (-1,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     10.342      7,01  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         25     11,54  (-2,76)
    Ξενοδοχεία                    £      7.613     26,11  ( 1,04)
    Αλλες Εταιρείες               £      9.487     60,90  ( 0,25)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Κυβέρνηση - Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη - Εξαγγελία

    Οκτώ νέα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων από την εντός των τειχών Λευκωσίας και την ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου, αμοιβαία άρση των ναρκοπεδίων, την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου στην ε/κ πλευρά με κοινή διαχείριση του λιμανιού της πόλης από Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και περιορισμό στρατιωτικών ασκήσεων, περιλαμβάνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εξήγγειλε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση προς τους Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη εξαγγελία των μέτρων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δημιουργούν την αναγκαία βάση για διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ε/Κ και Τ/Κ'', προσθέτοντας ότι ''μια τέτοια εξέλιξη και ένα τέτοιο κλίμα συμβάλλει στις προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση και ταυτόχρονα αποτελεί επένδυση για την ενίσχυση της προοπτικής και της βιωσιμότητας της λύσης που θα επιτευχθεί''.

    ''Οι προτάσεις αυτές είναι η λυδία λίθος για την προσήλωση της κάθε πλευράς στην επανένωση της Κύπρου και παρέχουν τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή να προχωρήσουν σε αμοιβαία βήματα μέσω των οποίων θα επαναβεβαιώσουν την κοινή τους βούληση και προσήλωση στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που να οδηγούν στην επανένωση της Κύπρου'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσος Τζιωνής σημείωσε ότι τα μέτρα εξαγγέλλονται στη βάση της αμοιβαιότητας, ενώ ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης διαβεβαίωσε ότι τα στρατιωτικής φύσεως προτεινόμενα μέτρα δεν θα επηρεάσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Δύναμης.

    [20] (K) ΕΕ - Ταμείο Αλιείας 2007 - 2013

    [21] (Κ) Κυβέρνηση - Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη - Εξαγγελία (Διόρθωση)

    Οκτώ νέα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων από την εντός των τειχών Λευκωσίας και την ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου, αμοιβαία άρση των ναρκοπεδίων, την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου στην ε/κ πλευρά με κοινή διαχείριση του λιμανιού της πόλης από Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και περιορισμό στρατιωτικών ασκήσεων, περιλαμβάνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εξήγγειλε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση προς τους Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη εξαγγελία των μέτρων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δημιουργούν την αναγκαία βάση για διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ε/Κ και Τ/Κ'', προσθέτοντας ότι ''μια τέτοια εξέλιξη και ένα τέτοιο κλίμα συμβάλλει στις προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση και ταυτόχρονα αποτελεί επένδυση για την ενίσχυση της προοπτικής και της βιωσιμότητας της λύσης που θα επιτευχθεί''.

    ''Οι προτάσεις αυτές είναι η λυδία λίθος για την προσήλωση της κάθε πλευράς στην επανένωση της Κύπρου και παρέχουν τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή να προχωρήσουν σε αμοιβαία βήματα μέσω των οποίων θα επαναβεβαιώσουν την κοινή τους βούληση και προσήλωση στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που να οδηγούν στην επανένωση της Κύπρου'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, ο Διευθυντής του Δ ι π λ ω μ α τ ι κ ο ύ Γ ρ α φ ε ί ο υ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής σημείωσε ότι τα μέτρα εξαγγέλλονται στη βάση της αμοιβαιότητας, ενώ ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης διαβεβαίωσε ότι τα στρατιωτικής φύσεως προτεινόμενα μέτρα δεν θα επηρεάσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Δύναμης.

    [22] (Κ) Ιακώβου - Λονδίνο - ΜΟΕ - Ταλάτ

    [23] (K) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Φιλορί - ΜΟΕ

    [24] (Κ) Ταλάτ - ΜΟΕ - Αμμόχωστος

    Ως "προσπάθεια αποπροσανατολισμού" χαρακτήρισε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 16 July 2004 - 17:49:23 UTC