Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού
  • [04] (Κ) Αρχαιολογικό πρόγραμμα - Πύλα Κουτσοπέτρια - Αποκαλύψεις
  • [05] (Κ) ΥΠΑΜ - Δήλωση αμερικανικού ΥΠΕΞ - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Στις επαφές που διεξάγει στο νησί η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών και Ειδική Συντονίστρια για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Λόρα Κένεντι με επίκεντρο το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν αναφέρονται σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες, οι οποίες προβάλλουν επίσης την παράνομη μεταφορά από το κατοχικό καθεστώς έμψυχου και άψυχου στρατιωτικού υλικού στα κατεχόμενα, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης για την κυπριακή οικονομία, την ημερομηνία παράδοσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τη συγκινητική δωρεά νεφρού από πατέρα στην κόρη του, η οποία προσβλήθηκε από το σπάνιο Αιμολυτικό Ουρικό Σύνδρομο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εξευτελισμός Ελλαδίτη αξιωματικού'', γράφει ότι ''η κυβέρνηση κατάφερε τελικά να εξευτελίσει στο έπακρον τον Ελλαδίτη Συνταγματάρχη που στάληκε στην Κύπρο για να αναλάβει τη διοίκηση Καταδρομών, μεταθέτοντάς τον στο Πεζικό''. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση της Λόρα Κένεντι με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς στο ''υπουργείο εξωτερικών'' και γράφει ότι η κ. Κένεντι δεν ήλθε απλώς για να ακούσει, αλλά θέλησε να στείλει ''και κάποια σαφή μηνύματα, κυρίως προς την ε/κ πλευρά σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της Ουάσινγκτον για την Κύπρο''.

    ''Η Μάχη'', κάτω από τον τίτλο ''Δεν πήρε απαντήσεις η Κένεντι'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''απέτυχε η Βοηθός Υφυπουργός των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι να εκμαιεύσει τις θέσεις και τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης ως προς τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν''. Αλλού γράφει ότι τη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βρετανίας σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή στην Κύπρο Λιν Πάρκερ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ξεφορτώνουν άρματα μάχης οι Αττίλες'' γράφει ότι οι Τούρκοι έφεραν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο άλλους 2.250 στρατιώτες, 15 άρματα μάχης, πυροβόλα και 22 ''κλούβες'' ειδικές για τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τα οποία ξεφόρτωσαν στο κατεχόμενο Βαρώσι. Προσθέτει ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι τα αμερικανικά όπλα του Αττίλα βρίσκονται στην Κύπρο νόμιμα. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η απόφαση της COREPER για αναβολή της συζήτησης τον Σεπτέμβριο των δύο κανονισμών για στήριξη των Τ/Κ αποδεικνύει ότι η νομική θεμελίωση πολιτικών αποφάσεων είναι απαραίτητη στα πλαίσια της δραστηριότητας της ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Στον αέρα η σύγκλιση'' γράφει ότι εν αμφιβόλω τίθεται το πρόγραμμα σύγκλισης με το οποίο η Κύπρος δεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες, ότι θα αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος με τα προβλήματα να παρουσιάζονται στον επαναπατρισμό κεφαλαίων, στην υλοποίηση μέτρων για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και στην εφαρμογή της νομοθεσίας για νομιμοποίηση των παράνομων οικοδομών. Αλλού γράφει ότι αποφασισμένη να πετύχει πάση θυσία τον Σεπτέμβριο την έγκριση του κανονισμού για απευθείας οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ ύψους 259 εκ. Ευρώ είναι πλέον η ολλανδική προεδρία της ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Νομιμοποιούν Αττίλα οι ΗΠΑ'' γράφει ότι οι ΗΠΑ νομιμοποιούν τα αμερικανικά όπλα του Αττίλα που βρίσκονται στα κατεχόμενα, την ίδια ώρα που ασκούν έντονες πιέσεις προς την Ελλάδα για να αποσύρει τον οπλισμό της από την Κύπρο, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον ''αποδεικνύει και στους πλέον δύσπιστους την εχθρική στάση των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου''. Αλλού γράφει ότι οριστικό είναι από χθες το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοπραξίας ''Altera'' για την κατασκευή και διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και τη σκυτάλη αναλαμβάνει η κοινοπραξία ''Hermes Airport''.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Καθαρές θέσεις'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής διατύπωσε χθες στη Λόρα Κένεντι τη θέση ότι δεν μπορεί να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν ως έχει, και ότι η ε/κ πλευρά θα επιδιώξει αλλαγές πέρα από τα θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την εφαρμογή της λύσης. Αλλού γράφει ότι ασυμφωνία ως προς την τελική ημερομηνία παράδοσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας προέκυψε μεταξύ του κράτους, του εργολάβου του έργου και των αρχιτεκτόνων, αφού η κάθε πλευρά προβάλλει τη δική της ημερομηνία ως την ενδεδειγμένη για την παράδοση του έργου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δώρο ζωής ενός πατέρα'' ότι ένα οκτάχρονο κοριτσάκι πήρε την ευκαιρία για να ζήσει μια κανονική ζωή, αφού ο πατέρας της δώρισε τον ένα από τους νεφρούς του. Πρόκειται για την Αντρια Στυλιανού, η οποία εδώ και ένα χρόνο προσβλήθηκε από το σπάνιο Αιμολυτικό Ουρικό Σύνδρομο, το οποίο κατάστρεψε και τους δύο της νεφρούς. Αλλού γράφει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου εργάζεται για να προωθήσει το θέμα του τερματισμού του θεσμού της δωρεάν φοίτησης και την εισαγωγή διδάκτρων.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δόλωμα η Αμμόχωστος'' γράφει ότι οι Αμερικανοί, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα την πόλη του Ευαγόρα, ασκούν τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένες πιέσεις προς την ε/κ πλευρά με στόχο να συγκεκριμενοποιηθούν οι αλλαγές που επιδιώκει στο σχέδιο Ανάν ώστε αυτό να μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ε/κ πλευρά. Αλλού γράφει ότι αυξημένα μέτρα για την τάξη και την ασφάλεια στις οδικές αρτηρίες θα εφαρμόσει η Αστυνομία ενόψει της μαζικής αναχώρησης των κατοίκων της πρωτεύουσας προς τις παραλιακές πόλεις κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο και εξαιτίας των τελευταίων απανωτών θανατηφόρων δυστυχημάτων που έχουν σημειωθεί.

    [02] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι - Συνάντηση --------------------------------------------------- ''Δεν ήρθα με νέες πρωτοβουλίες'', δήλωσε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, ύστερα από συνάντηση χθες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Πρόσθεσε αμέσως μετά ότι ''έχετε ακούσει τις δηλώσεις μου προχθές για την απογοήτευσή μας για την αποτυχία του σχεδίου (Ανάν) σε αυτή την πλευρά. Αλλά, βεβαίως, ενδιαφερόμαστε να ακούσουμε ποιες είναι οι απόψεις του Προέδρου (Παπαδόπουλου) επί του θέματος,'' πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

    Η κ. Κένεντι είπε ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συζήτησε εκτενώς για το κεντρικό θέμα του Κυπριακού, υπό το φως της αποτυχίας του σχεδίου Ανάν, στο δημοψήφισμα που έγινε στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε ότι συζήτησε επίσης με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο διμερή και πολυμερή θέματα και συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εναντίον της διάδοσης των όπλων ''για την οποία είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι κάνουμε πρόοδο με την κυβέρνησή σας'', σημείωσε.

    Αλλά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και η διακίνηση προσώπων. Είπε ότι ενδιαφερόταν να ακούσει τι πράττει η κυπριακή κυβέρνηση στα θέματα αυτά.

    Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση με Λόρα Κένεντι - Δηλώσεις ------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για να ακούσει τις θέσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς επί του Κυπριακού, ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι αποδεκτό από τους Ελληνοκυπρίους ως έχει και ότι επιδιώκονται αλλαγές για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων για εφαρμογή της λύσης.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας μετά τη συνάντηση με την κ. Κένεντι που έγινε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και η οποία κράτησε μία περίπου ώρα, δεν έγιναν τοποθετήσεις από την Αμερικανίδα Βοηθό Υφυπουργό, ''η οποία'' -όπως είπε ο κ. Χριστόφιας- ''είναι πολύ καλή ακροάτρια''.

    ''Είχαμε μία ώρα συνάντηση και μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσω την όλη κατάσταση και πριν από τα δημοψηφίσματα και μετά τα δημοψηφίσματα και την τοποθέτηση της δικής μας πλευράς ότι το σχέδιο Ανάν όπως έχει δεν είναι αποδεκτό να μπει σε δημοψηφίσματα και ότι εμείς επιδιώκουμε αλλαγές στο σχέδιο και ένα από τα θέματα είναι αυτό που έχει σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    ''Εκείνο που πρέπει να πω'', πρόσθεσε, ''είναι ότι είναι ένας καλός ακροατής η Κένεντι, η οποία δεν έκανε τοποθετήσεις''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως ανέφερε στην κ. Κένεντι ότι ''υποστηρίζουμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ότι θα χαρούμε να υπάρξει κινητικότητα και βεβαίως'', πρόσθεσε, ''αναλύσαμε και τις δυνατότητες για κινητικότητα''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Λόρα Κένεντι - Κυπριακό ----------------------------------- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι κάθετα ενάντια στην αναγνώριση οποιουδήποτε άλλου κράτους στην Κύπρο, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για να ακούσει τις θέσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος συναντήθηκε χθες με τον κ. Ιακώβου, ο οποίος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι του εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την ε/κ πλευρά να διευκρινίσει τη θέση της.

    ''Η κ. Κένεντι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν οποιοδήποτε άλλο κράτος εκτός από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι είναι κάθετα εναντίον ενός τέτοιου ενδεχομένου, ότι θα πρέπει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατό και ότι αναμένουν από τη δική μας πλευρά να διευκρινίσει τη θέση της'', σημείωσε Υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Ιακώβου εξήγησε στην Αμερικανίδα αξιωματούχο ότι η υποβολή της πρότασης της ε/κ πλευράς για το Κυπριακό θα υποβληθεί όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    ''Της εξήγησα ότι η υποβολή της δικής μας πρότασης θα γίνει όταν διαβουλευτούμε με τα πολιτικά κόμματα με βάση την τελευταία απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, έτσι δεν μπορεί να είναι άμεση αυτή η εξέλιξη και ότι θα πάρει κάποιο χρόνο'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Εκπρόσωπος - Κένεντι - Κυπριακό ------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κ. Κένεντι στόχος της οποίας ''είναι να ενημερωθεί πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με το Κυπριακό'' συναντήθηκε νωρίτερα και με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η κ. Κένεντι θα προσπαθούσε να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σε ό,τι αφορά στις προθέσεις του για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως εάν η Αμερικανίδα αξιωματούχος ''έχει ερωτήσει τον Πρόεδρο επί τούτου, θα πήρε τις κατάλληλες απαντήσεις''.

    Κένεντι - Κατεχόμενα - Σερντάρ Ντενκτάς ---------------------------------- Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι είχε χθες συνάντηση μίας ώρας στο λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών των κατεχομένων με τον ''αντιπρόεδρο'' και ''υπουργό εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς.

    Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    Σήμερα η κ. Κένεντι θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Πριν από τη συνάντηση, η κ. Κένεντι δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν απογοητευτικό, προσθέτοντας ότι σκοπός της μετάβασής της στα κατεχόμενα είναι να ακούσει τις διαφορετικές απόψεις και να λάβει πληροφόρηση σε σχέση με όλα τα θέματα, περιλαμβανομένων των εσωτερικών θεμάτων.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Σερντάρ Ντενκτάς, αφού σημείωσε ότι ήταν μια συνάντηση γνωριμίας, είπε ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε πακέτο για τους Τ/Κ.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κανονισμοί ΕΕ - COREPER ------------------------------------------- Η κυβέρνηση εξέφρασε χθες διά του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου την ικανοποίησή της για τις θέσεις που διατύπωσε προχθές η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ στο θέμα του απευθείας εμπορίου των χωρών μελών της Ενωσης με τα κατεχόμενα, προσεγγίζοντας τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ότι δηλαδή δημιουργεί προβλήματα η πιθανή υιοθέτηση του άρθρου 133 της Συνθήκης για το απευθείας εμπόριο, αφού τα κατεχόμενα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τρίτη χώρα.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) για αναβολή τον Σεπτέμβρη της συζήτησης επί των δύο κανονισμών που προτείνει η Κομισιόν για τους Τ/Κ (χρηματοδοτικού και απευθείας εμπορίου), δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτως ώστε να αρχίσει σειρά διαβουλεύσεων με διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το θέμα.

    Για τον σκοπό αυτό, ο κ. Ιακώβου κάλεσε χθες τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στη Λευκωσία Λιν Πάρκερ ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλες χώρες μέλη, ιδιαίτερα με όσες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, με στόχο να εισακουστούν οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και να επιτευχθεί συναινετική απόφαση.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, ''είναι γνωστό ότι η Βρετανία ήταν έντονη υποστηρίκτρια των προσχεδίων κανονισμών που υπέβαλε η Επιτροπή''.

    Εκπρόσωπος - COREPER - Νομική θεμελίωση --------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η εξέλιξη προχθές στα πλαίσια της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ για το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης των κατεχομένων, αποδεικνύει ότι η νομική θεμελίωση πολιτικών αποφάσεων είναι απαραίτητη στα πλαίσια της δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα νομικά επιχειρήματα τα οποία πρόβαλε η κυπριακή κυβέρνηση λαμβάνονται υπόψη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι λήφθηκαν σοβαρά υπόψη από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων όλα τα νομικά επιχειρήματα, δηλαδή ότι το άρθρο 133 αναφέρεται μόνο σε τρίτα κράτη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβέρνηση κράτους μέλους της και να δώσει εξουσιοδότηση για έκδοση πιστοποιητικών από οποιαδήποτε οργάνωση ή επιμελητήρια και τέλος ότι το θέμα λιμανιών και αεροδρομίων είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα εκάστου κράτους μέλους.

    ''Επιβεβαιώνεται ότι αναζητούνται μέσα από τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάντοτε οι βέλτιστοι συμβιβασμοί, η βέλτιστη συναίνεση και λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη σημαντικά και ζωτικά συμφέροντα κράτους μέλους'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν παρακάμπτει το κράτος μέλος του οποίου τα συμφέροντα εμπλέκονται σε μια συγκεκριμένη απόφαση.

    Εκπρόσωπος - ΝΟΡΑΤΛΑΣ - Εκταφή ------------------------------- Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της προσπάθειας αναγνώρισης και ταυτοποίησης λειψάνων και ταφής λειψάνων πεσόντων κατά τη διάρκεια της εισβολής, ''προτίθεται να προβεί σε εκταφή του ΝΟΡΑΤΛΑΣ για αναγνώριση των λειψάνων των πεσόντων καταδρομέων το 1974'', δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της ανασκαφής του χώρου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου τον Ιούλιο του 1974 τάφηκε το καταρριφθέν αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ''πρόθεση είναι να υπάρξει προώθηση του θέματος και εκταφή''.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Αεροδιάδρομοι ----------------------------------- Η Τουρκία έχει εγκρίνει και έχει ανοίξει αεροδιάδρομους στα πλαίσια συνεργασίας για σκοπούς Ολυμπιακών Αγώνων, όμως δεν φαίνεται ότι έχει επιτραπεί η χρήση των αεροδιαδρόμων από αεροπλάνα που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι αεροδιάδρομοι έχουν τεθεί σε ισχύ για όλες τις εταιρείες πλην των Κυπριακών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ακόμη δεν έχει επεκταθεί η τελωνειακή ένωση και στην Κύπρο εκ μέρους της Τουρκίας, ενώ σημείωσε χθεσινή δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πασκάλ Λαμί ότι η τελωνειακή ένωση θα πρέπει να επεκταθεί με καθαρό τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Αθήνα - Καραμανλής - 6ο Συνέδριο ΝΔ ---------------------------- Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που επιδιώκει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, την επανένωση της Κύπρου, με δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, την αποκατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του κατά την χθεσινή πρώτη πανηγυρικού χαρακτήρα ημέρα των εργασιών του 6ου συνεδρίου του κόμματος, στο συνεδριακό κέντρο της Ανθούσας.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στον συμβολισμό της σημερινής επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά και στον ρόλο, τις δομές και την στρατηγική του κόμματος στη νέα περίοδο.

    ''Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το Συνέδριό μας τη στιγμή αυτή, για λόγους πολιτικής ουσίας και συμβολισμού. Συνεδριάζουμε αμέσως μετά το ξεκίνημα της νέας διακυβέρνησης για να δούμε τον ρόλο, τις δομές, την στρατηγική του κόμματός μας στη νέα περίοδο'', είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αναχώρηση για Αθήνα - ΕΕ - Κυπριακό --------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι η νομική γνωμάτευση φαίνεται να παρεμποδίζει, τουλάχιστον θεωρητικά, τη λήψη αποφάσεων, όμως στην πράξη τίποτα δεν αποκλείει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει κατ΄ άλλο τρόπο και η πλευρά μας να υποχρεωθεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Κοινοτήτων αναφορικά με το εμπόριο και άλλα μέτρα της ΕΕ για τους Τουρκοκυπρίους.

    Η δήλωση Αναστασιάδη έγινε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα για να συμμετάσχει στο πανελλήνιο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, και όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση αναβολής την εφαρμογής των μέτρων στήριξης προς τους Τ/Κ από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των χωρών μελών της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες.

    Αναφερόμενος στην προχθεσινή συνάντησή του με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, είπε πως φαίνεται στις προθέσεις της είναι η διερεύνηση των δικών μας θέσεων και προτάσεων πάνω στο Κυπριακό.

    Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αναχώρηση για Αθήνα - ΗΠΑ - Κυπριακό ---------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το θέμα της Κύπρου, γιατί δεν έχει νόημα σε κάποια άλλη φάση να επανέλθουν και να ζητούν συγγνώμη για την πολιτική τους, έναντι της Κύπρου.

    Ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την εκτίμηση πως οι παρούσες συγκυρίες έχουν ένα κοινό στόχο και για την Αμερική και για την Τουρκία και για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, βάσει του οποίου ''μπορούμε με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση να βρούμε τη σωστή λύση για το Κυπριακό, η οποία αφού θα αγκαλιαστεί από τους ίδιους τους Κύπριους, τότε θα εκπληρώνει και το στόχο της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας και στην Κύπρο και στην περιοχή''.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ. Κλεάνθους πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου θα παραστεί στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ για αναβολή της εφαρμογής των μέτρων στήριξης προς τους Τ/Κ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «υπήρχαν και υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία έτσι και αλλιώς η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως λειτουργεί, αν τα επιλέξει για την Κύπρο, θα τα βρει μπροστά της σε πολλές άλλες περιπτώσεις, πέραν από τις διάφορες δυσκολίες ή προστριβές που μπορεί να παρουσιάσουν».

    Τράπεζα Αναπτύξεως ΣτΕ - Κύπρος - Δάνειο --------------------------------------- Συμφωνία πλαίσιο για παροχή δανείου ύψους 22 εκ. λιρών περίπου για τη χρηματοδότηση του αποχετευτικού συστήματος της Λεμεσού, υπέγραψε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία και το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λεμεσού - Αμαθούντος με την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Τη συμφωνία πλαίσιο υπέγραψαν ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λεμεσού - Αμαθούντος Δημήτρης Κοντίδης και ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Αναπτύξεως του ΣτΕ Ρουίζ Λιγκέρο.

    Σε δηλώσεις τους μετά την υπογραφή της συμφωνίας, και οι τρεις αξιωματούχοι εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους τόσο για την υπογραφή της συμφωνίας όσο και για τις σχέσεις της Κύπρου με την Τράπεζα Αναπτύξεως του ΣτΕ.

    Ο κ. Λιγκέρο εξήρε τη συνεργασία μεταξύ της Τράπεζας και της Κύπρου και ανακοίνωσε ότι μελετάται η προώθηση τέτοιων δανείων και σε άλλους τομείς, όπως την παιδεία, την υγεία, αλλά και την ανάπτυξη αγροτικών περιοχών.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες ------------------------------------- Αμελητέες απώλειες σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει εύρος διακύμανσης μικρότερο της μισής μονάδας, ως αποτέλεσμα της απουσίας ενδιαφέροντος για χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η αγορά κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,08% και έκλεισε στις 73,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στα χαμηλά επίπεδα των 182 χιλιάδων λιρών.

    Αντίθετα, οριακή αύξηση της τάξης του 0,25% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ως αποτέλεσμα των μικρών κερδών της Τράπεζας Κύπρου, κλείνοντας στις 327,07 μονάδες.

    ΚΟΚ - Εθνική Γυναικών - Ανδόρα - ''Promotion Cup'' ----------------------------------------- Με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αναχωρεί τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής για την Ανδόρα η Εθνική Γυναικών στην Καλαθόσφαιρα για να συμμετάσχει στο 8ο Promotion Cup, στο οποίο μετέχουν δέκα ομάδες, χωρισμένες σε δύο Ομίλους.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επαναπρότεινε τον Μάρκο Κυπριανού για τη θέση του Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [04] (Κ) Αρχαιολογικό πρόγραμμα - Πύλα Κουτσοπέτρια - Αποκαλύψεις

    Τμήματα μιας εντυπωσιακής βασιλικής των πρώτων χριστιανικών χρόνων μέσα σε ένα εύπορο παράκτιο οικισμό, τοποθετημένο κάπου 700 μέτρα στα δυτικά ενός σημείου της ακτής που πιθανολογείται να ήταν αρχαίο λιμάνι, απεκάλυψαν οι ανασκαφές που έγιναν στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Προγράμματος Πύλα Κουτσοπέτρια, το οποίο συμπλήρωσε τον μήνα Ιούλιο την ερευνητική περίοδο του 2004 υπό τη διεύθυνση του Δρα R. Scott Moore του Πανεπιστημίου της Indiana, Pennsylvania.

    [05] (Κ) ΥΠΑΜ - Δήλωση αμερικανικού ΥΠΕΞ - Δηλώσεις

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας χαρακτήρισε τη χθεσινή δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία νομιμοποιεί την παρουσία αμερικανικών οπλικών συστημάτων στον τουρκικό κατοχικό στρατό, ως ''απαράδεκτη'' και πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η κυβέρνηση ήδη μελετά τα διαβήματα στα οποία θα προβεί για το όλο θέμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 July 2004 - 17:49:08 UTC