Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΟΗΕ - Κύπρος - Πρωτόκολλο - Βασανιστήρια
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης- Συνέντευξη
  • [05] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές- Καταδίκη τουρκικής εισβολής
  • [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κωνσταντινούπολη - Δικοινοτική θεατρική παράσταση
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Αμερικανικά όπλα - Διαβήματα
  • [08] (Κ) Μητροπολίτης Κυρηνείας - Μονή Αγίου Παντελεήμονα - Καταγγελία
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) ΕΔΑΔ - Προσφυγές - Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κανονισμοί - Δηλώσεις
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή πτώση
  • [14] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα διαβήματα του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια προς Βρετανία και ΗΠΑ για αποτροπή της εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, τα σενάρια για εξεύρεση τρόπου εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ για τη χρηματοδότηση και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, το θέμα της παρουσίας αμερικανικών όπλων στην Εθνική Φρουρά, καθώς και η αντιπαράθεση μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη με αφορμή συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανεξέλεγκτα εκατομμύρια για επενδύσεις χωρίς έγκριση'' γράφει ότι μέσω θυγατρικών εταιρειών η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου βρήκε ένα πολύ απλό τρόπο για να παρακάμπτει τη Βουλή και να μην χρειάζεται η προηγούμενη έγκριση του Κοινοβουλίου για κάποιες από τις δραστηριότητες και επενδύσεις της ύψους εκατομμυρίων λιρών ενώ παράλληλα αποφεύγει τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει δημοσκόπηση που καταγράφει ποσοστό 65% των Ε/Κ ότι θα αποδεχόταν το σχέδιο Ανάν, αν υλοποιείτο η πρόταση για αλλαγές στο θέμα της ασφάλειας και της εφαρμογής της λύσης, κατέχει το ΑΚΕΛ.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Τρομοκρατούν τώρα υπαλλήλους'' γράφει ότι "προσπάθεια εκφοβισμού με απειλές κάνει η διεύθυνση της Αρχής Λιμένων, ενώ επιχειρεί να φιμώσει τους υπαλλήλους της, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της 'Μ' για έλλειψη μέτρων ασφαλείας του λιμανιού Λεμεσού". Γράφει ότι "εμπορευόμενοι εισάγουν στην Κύπρο εμπορεύματα χωρίς να καταβάλλουν τους απαιτούμενους φόρους, αφού εξέρχονται με ολόκληρα φορτία από εξόδους οι οποίες δεν ελέγχονται από τους φρουρούς ασφαλείας της Αρχής Λιμένων. Αλλού αναφέρει ότι στην τουρκική εταιρεία Airways as TC - AKP κατέληξαν τελικά τα δύο από τα τέσσερα Airbus Α310 των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πιέσεις ΗΠΑ προς Αθήνα για όπλα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι την απόσυρση των ελάχιστων αμερικανικών οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά και τα οποία αποκτήθηκαν από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις- επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου-ενέτειναν κατά τρόπο ασφυκτικό της πιέσεις τους κυρίως προς την Αθήνα ζητώντας την απόσυρση από την Κύπρο όλων των όπλων αμερικανικής κατασκευής που μετέφεραν στο νησί στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Αλλού γράφει ότι το ενδεχόμενο ανάληψης από το Σεπτέμβριο νέας διεθνούς πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, μελετά η ολλανδική προεδρία της ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Παίρνει... μαστίγιο ο Ζαμπέλας στο Δήμο Λευκωσίας'' γράφει ότι ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας εξήγγειλε χθες την επιβολή σειράς εξώδικων προστίμων από την 1η Οκτωβρίου με στόχο να κάνει την πρωτεύουσα ασφαλή και καθαρή. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαγγείλει νέα μέτρα για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του κανονισμού διακίνησης εμπορευμάτων μέσω της διαχωριστικής γραμμής.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σενάρια μέσω της Λευκωσίας'' ότι η ολλανδική προεδρία της ΕΕ εξετάζει την αλλαγή της νομικής βάσης για το εμπόριο με τους Τ/Κ. Η Προεδρία κάνει σκέψεις για ένταξη του εμπορίου με τους Τ/Κ υπό το άρθρο 2 του πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ' επέκταση υπό το άρθρο 308, το οποίο παραπέμπει σε εσωτερικές δράσεις και όχι σε εξωτερικό εμπόριο με τρίτες χώρες, όπως προνοεί το άρθρο 133. Αλλού αναφέρει ότι η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και αντέστρεψε τα πυρά παραπέμποντας στο περιεχόμενο της συνέντευξης του Προέδρου Παπαδόπουλου στον ''Φ''.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αυστηρό διάβημα'' ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με προφορικό διάβημα προς τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ, ζήτησε τη συμβολή της Βρετανίας για την αποτροπή της εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Γράφει ακόμη ότι ο κ. Χριστόφιας προέβη σε παρόμοιο διάβημα προς την Αμερικανίδα Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Λόρα Κένεντι κατά την επίσκεψή της στο νησί. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου ανέλυσε χθες σε ξένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση προς τους Τ/Κ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα απαιτήσει αμοιβαιότητα, αλλά ελπίζει ότι θα υπάρξει.

    [02] (Κ) ΟΗΕ - Κύπρος - Πρωτόκολλο - Βασανιστήρια

    Η Κύπρος υπέγραψε το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση ενάντια στα βασανιστήρια και άλλες μορφές βάναυσης, απάνθρωπης, εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Συνάντηση ------------------------------------------------------ Σε προφορικό διάβημα προς το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Λιν Πάρκερ προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για το θέμα εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες.

    Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, κράτησε μία περίπου ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις μετά από αυτή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, Χριστόφιας και Πάρκερ συνέχισαν και ολοκλήρωσαν τη συζήτηση που είχαν αρχίσει σε συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα για την παρούσα φάση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη και σε προφορικό διάβημα στο Βρετανό Υπατο Αρμοστή, ζητώντας τη συμβολή της Βρετανίας για αποτροπή της εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Πάρκερ υποσχέθηκε όπως μεταφέρει το διάβημα αυτό στη βρετανική κυβέρνηση.

    ΕΕ - Βρυξέλλες - Ιακώβου - Μέτρα στήριξης Τ/Κ --------------------------------------------- Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει ήδη ανακοινώσει η κυπριακή κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη των Τ/Κ, αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εξήγησε χθες σε συνάντηση με ξένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης ως προς τη στήριξη των Τ/Κ, αναφερόμενος ειδικά στην παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τη δωρεάν εκπαίδευση και τις διευκολύνσεις για την απασχόληση Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς εντός των προσεχών ημερών σε σειρά περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για διευκόλυνση διακίνησης των τ/κ προϊόντων για επιτόπια κατανάλωση και εξαγωγή τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, τα μέτρα αυτά αφορούν την αποναρκοθέτηση της διαχωριστικής γραμμής, τη στρατιωτική απαγκίστρωση της περιοχής της Λευκωσίας, την απαγόρευση μηχανοκίνητων στρατιωτικών ασκήσεων σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και το άνοιγμα πολλών διόδων κατά μήκος της γραμμής, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση και από άλλα σημεία εκτός Λευκωσίας.

    Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των Τ/Κ, ο κ. Ιακώβου, σημειώνοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ενθαρρυνθεί το εμπόριο τ/κ προϊόντων με τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη διακίνηση τ/κ προϊόντων με τ/κ φορτηγά που ανήκουν είτε στους παραγωγούς (φορτηγά Β), είτε σε επαγγελματικές εταιρείες μεταφοράς προϊόντων (φορτηγά Α).

    Ο κ. Ιακώβου είπε επίσης ότι θα επιτρέπεται η διέλευση τουριστικών λεωφορείων και ταξί τ/κ ιδιοκτησίας που θα μεταφέρουν Τ/Κ ή τουρίστες στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά που θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμοστούν. Η κυβέρνηση δεν θα απαιτήσει αμοιβαιότητα, αλλά ελπίζει ότι θα υπάρξει, ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις που θα αναφέρονται στην προοπτική επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου, ενώ παράλληλα θα υποβάλει τις προσεχείς ημέρες σειρά μέτρων και ειδικών διευθετήσεων που θα επιτρέπουν και θα διευκολύνουν τις εξαγωγές τ/κ προϊόντων μέσω του λιμανιού της Λάρνακας.

    Ολα τα μέτρα υπέρ των Τ/Κ θα επεξηγηθούν εντός των προσεχών ημερών από τα αρμόδια Υπουργεία, κατέληξε ο κ. Ιακώβου.

    Κύπρος - Σύμβαση ---------------- Η Κύπρος υπέγραψε το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση ενάντια στα βασανιστήρια και άλλες μορφές βάναυσης, απάνθρωπης, εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

    Το Πρωτόκολλο υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, στο Νομικό Τμήμα της Γραμματείας του ΟΗΕ.

    Εκπρόσωπος - Αναστασιάδης ------------------------- Απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και καταδικαστέα χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τη θέση που διετύπωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ότι το επόμενο βήμα που αναμένεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να διαλύσει το Εθνικό Συμβούλιο.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για τη συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος'', ο Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κ. Αναστασιάδης δεν διάβασε την συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν προβεί στις χθεσινές δηλώσεις ή αν την διάβασε δεν έχει κατανοήσει πλήρως το περιεχόμενό της.

    Εξήγησε πως οι διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς θα προκύψουν μετά τη διαβούλευση, που όπως έχει συμφωνηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο θα γίνει μεταξύ του Προέδρου και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ανέφερε ότι οι χθεσινές του δηλώσεις υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Ιδίως θεωρώ ότι η θέση ότι το επόμενο βήμα που θα αναμένεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να καταργήσει το Εθνικό Συμβούλιο είναι απαράδεκτη, αδικαιολόγητη, καταδικαστέα, κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Χρυσοστομίδης ----------------------------- Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε χθες το απόγευμα πως δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη λογική είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου είτε των συνεργατών του.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι ο κ. Αναστασιάδης ''δεν διάβασε τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν προβεί στις σημερινές δηλώσεις ή αν την διάβασε δεν έχει κατανοήσει πλήρως το περιεχόμενό της'', είπε πως ''αποτελεί γεγονός ότι δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη λογική είτε του Προέδρου είτε των συνεργατών του, αυτό είναι γεγονός''.

    ''Αλλά φαίνεται, δυστυχώς, ότι πέραν από εμένα δεν αντιλαμβάνονται ούτε οι χιλιάδες των πολιτών είτε όλοι οι άλλοι πολιτικοί οι οποίοι είτε ερμήνευσαν κατά τον άλφα τρόπο ή τον βήτα τρόπο τις δηλώσεις του, εκτός εάν προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε. Ηταν και η ομιλία, εξάλλου, της 20ης Ιουλίου. Πάλι δεν αντιλήφθηκα τι έλεγε'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ .

    ''Φαίνεται έχουν ειδική γλώσσα στο Προεδρικό Μέγαρο και ιδιαίτερα εκείνη του κ. Χρυσοστομίδη η οποία θέλει ειδικούς κωδικούς για να μπορέσεις να την ερμηνεύσεις'', σημείωσε.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αναστασιάδης ---------------------------------------- Επικρίσεις κατά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος επέκρινε νωρίτερα τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος'', εξαπέλυσε χθες το απόγευμα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    ''Τελικά ο κ. Αναστασιάδης και ο όποιος θιασώτης του 'Ναι' θέλει να συζητούμε μεταξύ μας και να διαπραγματευόμαστε ή πρώτα να πείσουμε εκείνους που εμπλέκονται στη διαχείριση του Κυπριακού όπως είναι οι Αμερικανοί που μπορούν να βοηθήσουν και να τους πείσουμε ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν μπορεί να αλλάξει την απόφασή του χωρίς ουσιαστικές αλλαγές που μπορούν να επέλθουν;'' διερωτήθηκε ο κ. Κλεάνθους.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη στις οποίες είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί στη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε διαρροές στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ''ίσως (ο κ. Αναστασιάδης) έχει δίκαιο''.

    ''Γνωρίζει ο ίδιος ποιοι υποσκάπτουν και το Εθνικό Συμβούλιο και την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ποιοι καταγγέλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτούς που βυσσοδομούν εναντίον του λαού μας και των αποφάσεων που πήραμε στο δημοψήφισμα'', είπε.

    Κατεχόμενα - Συνέντευξη Προέδρου - Σχέδιο Ανάν ---------------------------------------------- ''Η διαδικασία του σχεδίου Ανάν έχει τελειώσει'', αναφέρει σε δήλωσή του το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών στα κατεχόμενα με αφορμή δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    ''Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και οποιαδήποτε προσπάθεια για να επέλθουν αλλαγές από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ή τρίτα μέρη είναι απαράδεκτη'', αναφέρει το λεγόμενο υπουργείο.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Επενδύσεων Σερβίας --------------------------------------------------- Στη σύσταση επιτροπής μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές για δραστηριοποίηση Κύπριων Επιχειρηματιών στη Σερβία, συμφώνησαν χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και ο Υπουργός Κεφαλαιουχικών Επενδύσεων της Σερβίας Βέλιμιρ Ιλιτς.

    Ο κ. Θράσου, ο οποίος είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον κ. Ιλιτς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Επιτροπή αυτή, η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων των δύο χωρών και θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο Υπουργείων και Κυπρίων επιχειρηματιών, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στη Σερβία, προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές για δραστηριοποίηση των Κυπρίων Επιχειρηματιών εκεί.

    Οπως ανέφερε ο κ. Θράσου, η επιτροπή στη συνέχεια θα οργανώσει επίσκεψη με μεγάλη αποστολή από Κύπριους επιχειρηματίες στη Σερβία, προκειμένου να πληροφορηθούν για τα έργα που είναι υπό εκκόλαψη, προπάντων εκείνα τα οποία είναι με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Κύπρος - Συνέδριο ΟΥΝΕΣΚΟ ------------------------- Η Κύπρος εξακολουθεί ακόμη να έχει πρόβλημα από το διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ Γιώργος Χριστοφίδης.

    Σε ομιλία του χθες στην έναρξη εργασιών συνεδρίου που διοργανώνεται στο Στρασβούργο από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ σε συνεργασία και με τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΕ και της Γαλλικής Ομοσπονδίας και του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας και Νεολαίας, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί μια λύση στα πλαίσια και τις αρχές του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο Συνέδριο, η Κύπρος εκπροσωπείται με δικοινοτική αντιπροσωπεία των Συνδέσμων ΟΥΝΕΣΚΟ.

    ΚΟΚ - Promotion Cup - Ηττα Εθνικής Κύπρου ----------------------------------------- Η Εθνική Ομάδα Καλαθόσφαιρας Γυναικών ηττήθηκε χθες με 55-56 από το αντίστοιχο συγκρότημα της Αρμενίας, στην πρεμιέρα του 8ου Promotion Cup που διεξάγεται στην Ανδόρα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, μετά το σημερινό αποτέλεσμα η Εθνική Κύπρου χρειάζεται τη νίκη στο αυριανό παιχνίδι, με αντίπαλο την Εθνική Γιβραλτάρ, ώστε να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

    ΦΙΦΑ - ΚΟΠ - Χορηγία -------------------- Εντός της εβδομάδας αναμένεται στην Κύπρο το μέλος της υπηρεσίας χορηγιών της ΦΙΦΑ Εύα Πασκουιέρ με σκοπό να αξιολογήσει τις στεγαστικές ανάγκες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΚΟΠ), στα πλαίσια της πολιτικής της ΦΙΦΑ για τη στέγαση των ομοσπονδιών μελών της και χορηγώντας σε αυτές τα αναγκαία ποσά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΠ, η κ. Πασκουιέρ θα συζητήσει με αξιωματούχους της ΚΟΠ τρόπους προώθησης του όλου σχεδίου παροχής χορηγίας για τη στέγαση της Ομοσπονδίας.

    Χρηματιστήριο - Νέες αμελητέες απώλειες --------------------------------------- Την πορεία σταθεροποίησης εντός του επιπέδου των 73 μονάδων συνέχισε για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέες αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,1%, κλείνοντας στις 73,55 μονάδες. Η διακίνηση μεγάλου πακέτου Κυβερνητικών Χρεωγράφων και μετοχών ανέβασε την αξία των συναλλαγών στις 437 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης- Συνέντευξη

    Μέχρι πρόσφατα το άθλημα του τένις ήταν για τους περισσότερους το άθλημα των... καλών και ευκατάστατων οικογενειών ή όπως λεγόταν «το άθλημα των ευγενών». Για κάποιους, όμως, οι οποίοι παρακολουθούσαν το τένις σε όλη του την εμβέλεια στα μεγάλα διεθνή τουρνουά, τα πιο πάνω δεν ισχύουν.

    Στην Κύπρο, ωστόσο, αυτό το άθλημα έμενε για πάρα πολύ καιρό στο... ράφι της δημοσιότητας και έπρεπε να αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής Εφήβων ο Μάρκος Παγδατής, για να προσελκύσει και τον απλό κόσμο και να διερωτηθεί για το τι γίνεται με το κυπριακό τένις και αν πράγματι έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε σπουδαίους αθλητές.

    Οι επιτυχίες του πρωταθλητή μας σε διεθνές επίπεδο, με αποκορύφωμα την ανάδειξη του σε καλύτερου έφηβου στον κόσμο για το 2003, αναγνωρίστηκαν επάξια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τένις και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να του δοθεί η τιμητική πρόσκληση για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που αποτελεί ύψιστη επιτυχία για τον ίδιο τον αθλητή μας, αλλά και για την Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου (ΟΑΚ).

    Για τον Μάρκο Παγδατή και την πρώτη συμμετοχή του κυπριακού τένις σε Ολυμπιακούς Αγώνες δηλώνει περηφάνια ο για πολλά χρόνια Πρόεδρος της ΟΑΚ Φίλιος Χριστοδούλου, στη συνέντευξη που έδωσε στο ΚΥΠΕ.

    ΕΡ. Πώς αισθάνεστε για το ότι για πρώτη φορά η Κύπρος εκπροσωπείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το άθλημα το οποίο υπηρετείτε, το τένις, με τον Μάρκο Παγδατή.

    ΑΠ. Με μια λέξη περηφάνια. Περηφάνια διότι ένας από τους κυριότερους στρατηγικούς στόχους, που θέσαμε πριν από χρόνια ως Ομοσπονδία, υλοποιείται με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Περηφάνια διότι τώρα, το τένις για πρώτη φορά έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου, ως ένα άθλημα με παρόν και μέλλον, ένα άθλημα που εκπροσωπεί τη χώρα μας ανά το παγκόσμιο επάξια.

    ΕΡ. Είναι γνωστό το ότι η Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου και εσείς προσωπικά σταθήκατε δίπλα στον Μάρκο Παγδατή και τον στηρίξατε σε όλη τη μέχρι τώρα πορεία του. Τι είναι αυτό που κάνατε ακριβώς;

    ΑΠ. Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΑΚ όσο και εγώ προσωπικά πιστέψαμε στον Μάρκο από τον καιρό που ήταν μικρό παιδάκι. Αυτό που έχουμε σήμερα, έναν Κύπριο παγκόσμιο πρωταθλητή, χρειάστηκε χρόνια και πολλούς μόχθους για να υλοποιηθεί, διότι είναι η πιο σημαντική επιτυχία του κυπριακού τένις. Εδώ και χρόνια είχε ετοιμαστεί ένα στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη του Μάρκου, σε συνεργασία με τους γονείς του και τον Ομοσπονδιακό προπονητή.

    Το πλάνο περιλάμβανε την αποστολή του Μάρκου στο εξωτερικό, για να εισαχθεί στον επαγγελματικό χώρο του τένις, που είναι αναγκαίος για να πετύχεις στο διεθνή χώρο. Φυσικά η υλοποίηση του πλάνου, που ήταν μεγαλεπήβολο, δεν ήταν εύκολη, αφού υπήρχε και ο οικονομικός παράγοντας που τότε δεν υπήρχε. Βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε ως Ομοσπονδία, με τη βοήθεια του ΚΟΑ και ιδιαίτερα της ΚΟΕ και του Olympic Solidarity, το οποίο, αφού αναγνώρισε το μεγάλο του ταλέντο, παραχώρησε υποτροφία μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    ΕΡ. Τι περιμένετε από τον Μάρκο Παγδατή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεδομένου ότι αναμένεται να συμμετάσχουν τα κορυφαία ονόματα στον κόσμο;

    ΑΠ. Και μόνο το γεγονός ότι το κυπριακό τένις θα δώσει το παρών του στην Αθήνα είναι ένα ιστορικό επίτευγμα και ο αντισφαιριστής μας άξιζε αυτής της τιμητικής πρόσκλησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, για συμμετοχή που του εξασφαλίσαμε με τη βοήθεια της ΚΟΕ. Να σας θυμίσω ότι πριν από λίγα χρόνια, το τένις δεν μπορούσε καν να διακριθεί στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) και σήμερα όχι μόνο κατέκτησε το χρυσό στους ΑΜΚΕ, αλλά έχει έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, έναν αθλητή που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς. Πιθανότητες για διάκριση υπάρχουν, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται σε μια καλή μέρα του, ο Μάρκος να κάνει κάποιες μεγάλες νίκες. Είμαι, όμως, σίγουρος ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του εκπροσωπώντας την Κύπρο μας.

    Το 2003 ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο για την Ομοσπονδία σας, αφού για πρώτη φορά Κύπριος τενίστας ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των εφήβων, ενώ και για πρώτη φορά ανακηρύχθηκε από την Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου και την ΚΟΕ ένας αθλητής του τένις ως ο κορυφαίος της Κύπρου.

    ΕΡ. Πώς αισθανθήκατε γι αυτά και τι σημαίνουν για σας και την Ομοσπονδία σας;

    ΑΠ. Νοιώθω πραγματικά χαρούμενος, αλλά και περήφανος γι αυτή την ανακήρυξη. Χαρούμενος διότι επιβραβεύτηκε ένας εξαιρετικός αθλητής, ένας αθλητής που τιμά τη χώρα μας στο εξωτερικό και έκανε τη μικρή μας Κύπρο γνωστή σε όλο τον τενιστικό κόσμο ανά το παγκόσμιο. Νοιώθω παράλληλα περήφανος, διότι αυτή η ανακήρυξη τιμά πέρα από τον ίδιο, και την ΟΑΚ και το άθλημα του τένις. Ηταν πράγματι μια ιστορική μέρα για το κυπριακό τένις, αφού αν πριν από λίγα χρόνια κάποιος ισχυριζόταν ότι θα μπορούσε Κύπριος τενίστας να ανακηρυχθεί καλύτερος αθλητής της χρονιάς, κανένας δεν θα τον πίστευε. Και όμως ο Μάρκος το έχει πετύχει και μας έκανε όλους περήφανους.

    ΕΡ. Είστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης και έχετε πολλές γνωριμίες στο διεθνή χώρο. Συζητάτε καθόλου για το κυπριακό τένις; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις κάποιων στις επιτυχίες του Μάρκου Παγδατή;

    ΑΠ. Τα συγχαρητήρια είναι συνεχή σε όλες τις συναντήσεις μου στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγο καιρό, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας, η ΟΑΚ και οι επιτυχίες του Μάρκου έτυχαν ειδικής αναφοράς από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τένις Φρανσέσκο Ρίτσι Πίτι. Οι ξένοι πραγματικά είναι ενθουσιασμένοι με τις επιτυχίες του κυπριακού τένις και η ΟΑΚ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό.

    ΕΡ. Η συμμετοχή και μόνο του Μάρκου Παγδατή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αποτελεί επιτυχία για το κυπριακό τένις. Πώς στοχεύετε να το εκμεταλλευτείτε αυτό;

    ΑΠ. Ο Μάρκος ήδη αποτελεί ίνδαλμα για τα νεαρά παιδιά στο χώρο του τένις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τελικό, στο Διεθνές Επαγγελματικό Τουρνουά στη Λευκωσία το Νοέμβριο, ήταν η πρώτη φορά που οι κερκίδες ήταν κατάμεστες και υπολογίστηκε ότι 2.000 κόσμος ήρθε για να δει από κοντά τον Μάρκο. Μαζί με αυτούς και όλη η Κύπρος, αφού ο τελικός μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από το ΡΙΚ. Ηταν αμέτρητα τα τηλεφωνήματα από γονείς που ρωτούσαν πώς μπορούν να αρχίσουν τένις τα παιδιά τους.

    Στόχος μας είναι η περαιτέρω μαζικοποίηση του αθλήματος και η ετοιμασία του νέου Μάρκου, που θα τιμήσει την Κύπρο στο εξωτερικό. Ο Μάρκος απέδειξε ότι η μικρή Κύπρος μπορεί να έχει έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, πράγμα που κανένας γονιός δεν πίστευε και δεν τολμούσε να στείλει το παιδί του στο εξωτερικό από τα 14 του χρόνια, για να γίνει επαγγελματίας τενίστας.

    ΕΡ. Σε πολλούς υπάρχει η απορία, μετά τον Παγδατή τι έχει να παρουσιάσει το κυπριακό τένις; Τι θα απαντούσατε;

    ΑΠ. Καταρχήν πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Το τι πέτυχε ο Μάρκος δεν είναι καθόλου εύκολο να επαναληφθεί και ειδικά τόσο σύντομα. Εχει χώρες πολύ μεγαλύτερές μας, όπως για παράδειγμα η Αγγλία, η Ελλάδα και άλλες, που προσπαθούν για χρόνια και δεν το έχουν πετύχει. Από την άλλη, όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει πολύ ταλέντο και έχουμε νέα παιδιά που ετοιμάζονται για το μεγάλο βήμα στο χώρο του επαγγελματικού τένις. Χωρίς να θέλω να μειώσω άλλα παιδιά, ξεχωρίζω τον Γιώργο Κοσιή, που έχει τα φόντα να φτάσει πολύ ψηλά και η ΟΑΚ θα είναι κοντά του, όπως και σε άλλα ταλέντα που στοχεύουν στο διεθνή χώρο.

    ΕΡ. Εχετε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, μετά τη διασημότητα που απέκτησε το άθλημα, με τις επιτυχίες του Μάρκου Παγδατή, να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα παιδιά για το τένις;

    ΑΠ. Το παράδειγμα των 2.000 ατόμων, κυρίως παιδιών, που ήρθε στον τελικό του Διεθνούς Επαγγελματικού Πρωταθλήματος και το γεγονός ότι έχουμε εισάξει το μίνι-τένις σε δημοτικά σχολεία και τα παιδιά το υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά, είναι χαρακτηριστικό της νέας αντίληψης για το τένις. Το τένις στην Κύπρο άρχισε να μαζικοποιείται και να καταξιώνεται.

    ΕΡ. Σε ό,τι αφορά τις χορηγίες που παίρνετε από τον ΚΟΑ, είστε ευχαριστημένος; Καλύπτουν τις ανάγκες σας; Πού ξοδεύονται τα χρήματα της επιχορήγησης;

    ΑΠ. Τα έξοδα για επίτευξη της στρατηγικής της ΟΑΚ και ιδιαίτερα των φιλόδοξων στόχων είναι πολλά. Ο ΚΟΑ και η ΚΟΕ είναι πάντα δίπλα μας και τους ευχαριστούμε, αλλά οι χορηγίες δεν είναι αρκετές για να υλοποιήσουμε όλα μας τα σχέδια. Τα χρήματα της επιχορήγησης ξοδεύονται με μεγάλη προσοχή, βάσει του ετήσιου προϋπολογισμού και είμαι περήφανος που η ΟΑΚ κινείται πάντα στο πλαίσιο των προϋπολογισμών της και ξεχωρίζει για τη χρηστή διαχείριση της επιχορήγησης.

    ΕΡ. Ποιοι οι στόχοι της Ομοσπονδίας στο εγγύς μέλλον;

    ΑΠ. Στην ΟΑΚ δουλεύουμε με όρεξη και επαγγελματισμό, υλοποιώντας το πενταετές στρατηγικό σχέδιο 2002-2007, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των σχεδιασμών μας. Εχουμε πετύχει τόσο στον οργανωτικό, διοικητικό τομέα όσο και στον αγωνιστικό. Η προσπάθεια συνεχίζεται, αφού υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, για να φτάσουμε σταθερά πλέον και με συνέχεια σε επίπεδο εφάμιλλο με το εξωτερικό σε ό,τι αφορά αποτελέσματα.

    Με την υλοποίηση του πενταετούς στρατηγικού σχεδιασμού, φιλοδοξούμε το τένις να συνεχίσει τη μαζικοποίηση και μαζί τις διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Θέλουμε περισσότερα γήπεδα τένις, για να παίζει όλος ο κόσμος, θέλουμε περισσότερη επιχορήγηση, για να μπορούμε να στέλλουμε περισσότερους αθλητές μας σε διεθνή τουρνουά στο εξωτερικό, θέλουμε να έχουμε και στο μέλλον αθλητές όπως τον Μάρκο, για να μας κάνουν περήφανους στο εξωτερικό. Είμαι γενικά πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του κυπριακού τένις.

    Χριστοδούλου - Βιογραφικό ------------------------- Ο Φίλιος Χριστοδούλου γεννήθηκε στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Εργάστηκε στην Τράπεζα Κύπρου και αφυπηρέτησε από τη θέση του Ανώτατου Λειτουργού και Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ταμειακών Συναλλαγών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου το 2003. Υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Λευκωσίας Φιλντ-Κλαπ ως γραμματέας και αντιπρόεδρος (1967-1976) και ως πρόεδρος (1976-1982).

    Το 1982 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως Κύπρου (ΟΑΚ). Επί προεδρίας του, η ΟΑΚ έγινε μέλος της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Το 1998 εκλέγεται μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και αναλαμβάνει τη θέση του ταμεία της ΚΟΕ, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

    Το 2002 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βετεράνων, ενώ από το 1990 μέχρι το 2002 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανάπτυξης. Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αντιντόπινγκ Κύπρου, ως εκπρόσωπος της ΚΟΕ μεταξύ 2001-2003.

    [05] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές- Καταδίκη τουρκικής εισβολής

    [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κωνσταντινούπολη - Δικοινοτική θεατρική παράσταση

    Ε/Κ και Τ/Κ ηθοποιοί ανεβάζουν δικοινοτική θεατρική παράσταση στην Κωνσταντινούπολη, γράφει σήμερα ο τ/κ Τύπος.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Αμερικανικά όπλα - Διαβήματα

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος προέβη σήμερα το μεσημέρι σε διάβημα προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον αναφορικά με τη δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι ο αμερικανικής προέλευσης οπλισμός που κατέχει ο κατοχικός στρατός είναι νόμιμος.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, το διάβημα βασικά εξηγά τη θέση της κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υπεραπλουστεύουν το θέμα, το οποίο δημιουργεί πολλές ανησυχίες στον κυπριακό λαό και προκαλεί το λαϊκό αίσθημα στην Κύπρο.

    [08] (Κ) Μητροπολίτης Κυρηνείας - Μονή Αγίου Παντελεήμονα - Καταγγελία

    Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος καταγγέλλει το παράνομο καθεστώς του Ντενκτάς γιατί το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, λόγω της μετατροπής του από τα τουρκικά στρατεύματα σε στρατιωτικό χώρο για τριάντα συνεχή χρόνια, κινδυνεύει με ολοσχερή κατάρρευση.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 27/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5796      0,5830            1,7153        1,7253
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4764      0,4792            2,0868        2,0991
    Λίρα Αγγλίας   0,8766      0,8818            1,1340        1,1408
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 27/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 27/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4337*    0.4371*    228.7806    230,5741
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3387     0.3414       2.9291      2,9525
    Δολάριο Καναδά      0.3580     0.3608       2.7716      2,7933
    Κορώνα Δανίας       0.0779     0.0785      12.7389     12,8370
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0682     0.0687      14.5560     14,6628
    Κορώνα Σουηδίας     0.0629     0.0634      15.7729     15,8983
    Φράγκο Ελβετίας     0.3773     0.3803       2.6295      2,6504
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) ΕΔΑΔ - Προσφυγές - Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων

    Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) βρίσκονται οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, της Τουρκίας και της Ελληνοκύπριας Μ. Ξενίδη-Αρέστη, πρόσφυγα από την Αμμόχωστο, αναφορικά με το καθεστώς της λεγόμενης επιτροπής περιουσιών που έχει συσταθεί στο ψευδοκράτος με στόχο να παραπέμπονται προσφυγές Ελληνοκυπρίων σε αυτήν αντί στο ΕΔΑΔ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Στέλλα Ιωαννίδου, η Νομική Υπηρεσία ετοιμάζει τώρα την απάντησή της στις θέσεις που διατύπωσε η Τουρκία επί του θέματος, που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 21 Αυγούστου, 11 μόνο ημέρες πριν την προφορική ακρόαση ενώπιον του ΕΔΑΔ που αναμένεται να εκδώσει απόφαση για το κατά πόσο η λεγόμενη επιτροπή αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            73,43  (-0,16)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    246.163
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    110.808    325,58  (-0,16)
    FTSE Med 100 **                             6.180,76  (-1,08)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     79.480     94,20  (-0,63)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.177     72,08  (-0,30)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £          0     11,76  (-2,41)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     21.699     46,95  ( 0,54)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        776     44,26  (-0,70)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    100.858     20,48  ( 1,64)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.264     61,44  ( 0,08)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.014      2,29  (-2,14)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.587      6,80  ( 0,30)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,49  ( 4,27)
    Ξενοδοχεία                    £        952     26,71  (-0,30)
    Αλλες Εταιρείες               £     20.704     60,34  ( 0,12)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κανονισμοί - Δηλώσεις

    Ο χρηματοδοτικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων και ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα θα υπόκεινται στη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει βέτο και στους δύο κανονισμούς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεσή της.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή πτώση

    Εντός του επιπέδου των 73 μονάδων παρέμεινε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), κλείνοντας με αρνητικό πρόσημο, για τρίτη κατά σειρά συνάντηση, παρά τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στα αρχικά στάδια της διαδικασίας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,16% και έκλεισε στις 73,43 μονάδες. Αγοραστική άπνοια επικράτησε και στη σημερινή συνάντηση με αποτέλεσμα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών να συρρικνωθεί στις 246 χιλιάδες λίρες, με μόλις τρεις μετοχικοί τίτλοι να πραγματοποιούν συναλλαγές αξίας, πέρα των 16.000 λιρών.

    [14] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αυστραλία - Ομογένεια - Εκδηλώσεις καταδίκης -------------------------------------------------- Με αφορμή την 30η επέτειο της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν, σε όλα τα αστικά κέντρα της Αυστραλίας, εκδηλώσεις με κοινοτικό χαρακτήρα από τους Κύπριους ομογενείς και τα οργανωμένα σύνολά τους.

    Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα κατά το δεκαήμερο μεταξύ 15-25 Ιουλίου και περιελάμβαναν διαλέξεις, ανοικτές συζητήσεις, θρησκευτικά και φιλολογικά μνημόσυνα και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

    Η κορύφωση και τα επίκεντρα των εκδηλώσεων ήταν το Σύδνεϊ και η Μελβούρνη, εφόσον αποτελούν τις πολυπληθέστερες εστίες Κυπρίων και σε αυτές τις εκδηλώσεις εκπροσωπήθηκε η κυπριακή κυβέρνηση από την Υπατη Αρμοστεία.

    Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Καμπέρα Αχιλλέας Αντωνιάδης παρέστη στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, από πλήθος ομογενών, που είχε σαν αφετηρία το κέντρο της πόλης στη συμβολή των οδών που συγκροτούν το ελληνικό κομμάτι του εμπορικού κέντρου της Μελβούρνης και κατέληξε στην τοπική Βουλή της πολιτείας της Βικτόριας. Από τα σκαλιά της Βουλής εκφωνήθηκαν ομιλίες και χαιρετισμοί.

    Ο Υπατος Αρμοστής ήταν ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν επίσης ο πολιτειακός Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Theo Theophanous, εκ μέρους του Πρωθυπουργού της τοπικής κυβέρνησης, ο Nick Kotsiras που αντιπροσώπευσε τον αρχηγό της τοπικής αντιπολίτευσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Ελευθέριος Κουβαριτάκης, η Jenny Mikakos (ALP), Ομοσπονδιακός Βουλευτής, ο Κώστας Προκοπίου, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα της Βικτόριας και η Sophia Savva, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Νεολαίας της Κυπριακής Κοινότητας της Μελβούρνης.

    Στο Σύδνεϊ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν επίσης την Κυριακή, 25 Ιουλίου, και διοργανώθηκαν από την εκεί κυπριακή κοινότητα και σε αυτές η Αρμοστεία εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Πρόξενο Μιχάλη Ζαχαρίογλου.

    Στις 25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε δοξολογία από τον καθεδρικό ναό της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και ακολούθησαν τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Alan Cadman, αντιπροσωπεύοντας τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο Dave Clark αντιπροσωπεύοντας τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, και ο Υπουργός Δικαιοσύνης John Hatzistergos εκ μέρους του Πολιτειακού Πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλλίας Bob Carr. Με το τέλος της ειδικής τελετής στο Μνημείο, το πλήθος κόσμου που ήταν εκεί πορεύτηκε προς το Δημαρχείο της πόλης του Σύδνεϊ.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο οίκημα της κυπριακής κοινότητας της πόλης στην οποία ήταν επίσης παρών ο πρώην Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Gough Whitlam.

    Νέα Υόρκη - Εκθεση κοσμημάτων - Κυπριακό περίπτερο ---------------------------------------------------------- Εξι κυπριακές εταιρείες κοσμημάτων παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην ετήσια διεθνή έκθεση κοσμήματος της Νέας Υόρκης (JA International Jewelry Show) που πραγματοποιείται μεταξύ 25-28 Ιουλίου στo Javits Center της Νέας Υόρκης.

    Η έκθεση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και οργανώνεται στη Νέα Υόρκη τα τελευταία 17 χρόνια με συμμετοχή από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.

    Το περίπτερο της Κύπρου φιλοξενεί τα εκθέματα έξι εταιρειών : Jewellery Emerald Ltd., Tonia Jewellers, M.C. Jewelry Ltd., Ε.S. Jewellery, MCJ Export Ltd., Νίκος Ιωάννου και Στέλιο Παρασκευάς.

    Το κυπριακό περίπτερο, το οποίο οργάνωσε και επιμελήθηκε το Εμπορικό Κέντρο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει εκθέματα με μεγάλη ποικιλία χρυσαφικών, χειροποίητα κοσμήματα, κοσμήματα με πολύτιμες πέτρες, κοσμήματα εμπνευσμένα από την αρχαϊκή περίοδο, με στόχο την προώθηση της κυπριακής χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας για εμπορικούς σκοπούς αλλά και της ίδιας της τέχνης ως μέρους μιας μακράς παράδοσης του τόπου μας και της ιστορικής κληρονομιάς μας στο τομέα της κοσμηματοποιϊας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 27 July 2004 - 17:49:17 UTC