Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - ΑΑΕΪ - Αποτελέσματα εξετάσεων
  • [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Εύκολη νίκη της Ομόνοιας επί της Σλόγκα
  • [03] (Κ) Κύπρος - Αγία Λουκία - Νέος Υπατος Αρμοστής
  • [04] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΑΑΕΙ - Εισαγωγικές εξετάσεις - Αποτελέσματα (1)
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Αναστασιάδης - Ταλάτ - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μέτρα για Τ/Κ (1)
  • [09] (Κ) Προτάσεις Κυβέρνησης - ΕΕ - Τ/Κ - Υπουργός Συγκοινωνιών - Ομιλία
  • [10] (Κ) Προτάσεις Κυβέρνησης - Τ/Κ - ΕΕ - Υπουργός Εμπορίου - Ομιλία
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος
  • [14] (Κ) Μέτρα κυβέρνησης - Διακίνηση οχημάτων (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
  • [15] (Κ) Μέτρα κυβέρνησης - Διακίνηση αγαθών (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
  • [16] (Κ) Αναστασιάδης - Ταλάτ - Συνάντηση - Δηλώσεις
  • [17] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Κληρώσεις - Κυπριακές ομάδες
  • [18] (Κ) Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μέτρα για Τ/Κ (2)
  • [19] (Κ) Επίτροπος ΚΟΑΠ - Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης - Αιτήσεις
  • [20] (Κ) ΟΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - ΜΟΕ - Επιστολή
  • [21] (Κ) ΟΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - 30χρονα εισβολής
  • [22] (Κ) ΥΠΕΘΑ - Μέτρα ασφαλείας - Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [23] (Κ) Πάφος - Βρετανοί αθλητές - Προπόνηση

  • [01] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - ΑΑΕΪ - Αποτελέσματα εξετάσεων

    Ανακοινώνονται σήμερα τα αποτελέσματα των προεισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΪ) Κύπρου και Ελλάδας για το 2004.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα δοθεί στις 8:15 το πρωί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των προεισαγωγικών εξετάσεων, τα οποία θα είναι επίσης διαθέσιμα στους ενδιαφερομένους μέσω του Διαδικτύου.

    Οσοι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορούν να βρουν τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη διεύθυνση http://www.moec.gov.cy

    Παράλληλα, μπορούν να ενημερωθούν μέσω της υπηρεσίας CYBEE της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) με γραπτό μήνυμα, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

    [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Εύκολη νίκη της Ομόνοιας επί της Σλόγκα

    Η Ομόνοια προκρίθηκε στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΦΕΑ, νικώντας με άνεση χθες βράδυ στα Σκόπια τη Σλόγκα με 4-1.

    Στον πρώτο αγώνα στη Λευκωσία η Ομόνοια είχε επίσης κερδίσει με 4-0.

    [03] (Κ) Κύπρος - Αγία Λουκία - Νέος Υπατος Αρμοστής

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης επέδωσε στις 29 Ιουλίου στον Αναπληρωτή Γενικό Κυβερνήτη της Αγίας Λουκίας Victor Girard, τα διαπιστευτήριά του ως νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αγία Λουκία.

    [04] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η εξαγγελία σήμερα νέων μέτρων από την κυβέρνηση που θα τα προωθήσει προς την ΕΕ πακέτο με αυτά που ανακοίνωσε ήδη προ ημερών και αφορούν το πεδίο της ασφάλειας και την πρόταση για την Αμμόχωστο, η άφιξη αρχές Σεπτεμβρίου του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της προεδρεύουσας Ολλανδίας Ατζο Νικολάι, οι πρωτοβουλίες του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό και οι επαφές του με τ/κ κόμματα, το θέμα των γηπέδων γκολφ, και η υπόθεση Ματσάκη, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Πρωτοβουλία ΔΗΣΥ για σπάσιμο του αδιεξόδου'' γράφει ότι μπροστά στο κλίμα άρνησης που παρουσιάζεται εκ μέρους των κυβερνώντων για ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στο Κυπριακό και ενόψει της προσπάθειάς τους να προκαλέσουν ένταση στο εσωτερικό, με στόχο ακριβώς να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την αποτελμάτωση του εθνικού προβλήματος, ο ΔΗΣΥ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία με σωρεία επαφών σε όλα τα επίπεδα, να επιχειρήσει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να προκαλέσει εκ νέου κινητικότητα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δίνονται σήμερα τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στις οποίες φέρονται να έχουν εξασφαλίσει θέση σε κάποιο από τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οι 6.300 περίπου από τους 7.509 που συμμετείχαν στις εξετάσεις.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Απορρίπτονται υβριστικές δηλώσεις'' γράφει πως πυρά εναντίον των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου εξαπέλυσε και χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατηγορώντας τους ότι παρά τα όσα διακηρύττουν δημόσια ούτε αυτά αλλά ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσαν στο Εθνικό Συμβούλιο οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμος Λευκωσίας ανέλαβε εκστρατεία αναβάθμισης των υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης οι οποίες βρίσκονται κοντά στην πράσινη γραμμή. Οι περιοχές αυτές είναι το Καϊμακλί, η Παλλουριώτισα και η Ομορφίτα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στο πάρε δώσε και Ε/Κ μεσίτες'' γράφει ότι Ε/Κ μεσίτες συμμετέχουν στο πάρε δώσε με τις περιουσίες στα κατεχόμενα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του ''Π'' αναφέρεται ότι κτηματομεσιτικά γραφεία στις ελεύθερες περιοχές ενέταξαν στον κύκλο των εργασιών τους και αυτό τον τομέα μεσολαβώντας για την πώληση ε/κ περιουσιών σε τ/κ και ξένες εταιρείες ανάπτυξης γης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως η κυβέρνηση θα εισπράξει 160 εκατομμύρια λίρες υπό μορφή φορολογιών και τελών πριν καν λειτουργήσουν τα γήπεδα γκολφ. Οπως προσθέτει, συνιστούν και για την ίδια μεγάλο κίνητρο, ώστε να επιζητά πάση θυσία την πρόθεση των σχεδιασμών της σε αυτό το θέμα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πλοκάμια παντού είχε το κύκλωμα των λαθρομεταναστών'' γράφει πως η Αστυνομία Δεκέλειας συνέλαβε αλλοδαπό από την Μπάνγκλαντες, ο οποίος θεωρείται ως εγκέφαλος στην Κύπρο του κυκλώματος που διοχετεύει στις ελεύθερες περιοχές λαθρομετανάστες από την Τουρκία. Η εφημερίδα αναφέρει πως ο ύποπτος συνελήφθη αφού τον κατονόμασε Τ/Κ και τέσσερις συμπατριώτες του, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο οποίος είπε πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα όσα είναι δυνατά για να αποτρέψει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε ό,τι αφορά τις περιουσίες των Ε/Κ στα κατεχόμενα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Το κλειδί πάλι η Αμμόχωστος'' γράφει πως η Λευκωσία εξαγγέλλει σήμερα νέα μέτρα, τα οποία ωστόσο θα προωθήσει πακέτο με αυτά που ανακοίνωσε ήδη προ ημερών και αφορούν το πεδίο της ασφάλειας και την πρόταση για την Αμμόχωστο. Για τα μέτρα αυτά έχει ενημερωθεί η ΕΕ ενώ για το θέμα των κανονισμών της Επιτροπής που θα συζητηθούν το Σεπτέμβριο αναμένεται στην Κύπρο, αρχές Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της προεδρεύουσας Ολλανδίας Ατζο Νικολάι. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στον απόηχο των νέων αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, οι λιανικές τιμές στην Κύπρο θα ανατιμηθούν από 0,5 έως ένα σεντ το λίτρο.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Παράνομες οι προτάσεις'' γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ σε γνωμοδότησή της αναφέρει πως ''οι κοινοτικοί πόροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμβάλουν στην καταπάτηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας των Ε/Κ στο βόρειο τμήμα του νησιού'', ενώ εκφράζει ισχυρές επιφυλάξεις για το σχέδιο δεύτερου κανονισμού της Κομισιόν για τη χορήγηση αναπτυξιακής οικονομικής βοήθειας στους Τ/Κ ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού αναφέρει πως ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένει από την Αστυνομία τον ανακριτικό φάκελο για την αγοραπωλησία παλαιών αντικειμένων από τον Μάριο Ματσάκη για αξιολόγηση, ενώ δηλώνει ότι τον Αύγουστο δεν θα σταλεί η επιστολή για άρση της βουλευτικής ασυλίας διότι το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται σε διακοπές.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από μόνο δύο ημέρες'', αναφέρει ότι 50χρονος που φέρεται να ενέχεται σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από κράτηση 48 ωρών λόγω άρθρου στην νομοθεσία που απαγορεύει στους ανακριτές να έχουν πρόσβαση στους τηλεφωνικούς του λογαριασμούς. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου που καλωσόρισε χθες δικαστική απόφαση για τη δημιουργία προγράμματος υποστήριξης σε χρήστες ναρκωτικών που βρίσκονται στις φυλακές.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' γράφει ότι αυτοκίνητα ταξί, φορτηγά και λεωφορεία θα μπορούν να περάσουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές με αγαθά και επιβάτες με τα νέα κυβερνητικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα με σκοπό να φέρουν τους Τ/Κ πιο κοντά στην Ευρώπη. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες πως η Κύπρος θα προσκαλέσει τη Συρία και άλλες γειτονικές χώρες να συμμετάσχουν στη δημιουργία διεθνούς διερευνητικού κέντρου στο νησί παραρτήματος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

    [05] (Κ) ΑΑΕΙ - Εισαγωγικές εξετάσεις - Αποτελέσματα (1)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.

    Τα αποτελέσματα κατά μάθημα, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης για το 2004, είναι τα ίδια με τα περσινά επίπεδα ως προς το βαθμό επίδοσης των υποψηφίων.

    Στις εξετάσεις του 2004 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 7.507 υποψήφιοι για να διεκδικήσουν μια από τις 6.812 διαθέσιμες θέσεις. Από αυτές δόθηκαν στους επιτυχόντες υποψηφίους οι 6.038 θέσεις και 774 παρέμειναν αδιάθετες.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη διεύθυνση http://www.moec.gov.cy

    Παράλληλα, μπορούν να ενημερωθούν μέσω της υπηρεσίας CYBEE της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) με γραπτό μήνυμα, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

    Προς το σκοπό αυτό, οι υποψήφιοι από το μενού του κινητού τους θα πρέπει να επιλέξουν ''Δημιουργία Γραπτών Μηνυμάτων'', να πληκτρολογήσουν τα γράμματα MOEC, να αφήσουν κενό διάστημα και να πληκτρολογήσουν τον αριθμό υποψηφίου, όπως για παράδειγμα MOEC 9999. Το μήνυμα πρέπει να αποσταλεί στον αριθμό τηλεφώνου 2000.

    Οπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, κάθε ένας από τους υποψηφίους ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του θα παραλάβει με συστημένη επιστολή δελτίο αποτελεσμάτων, στο οποίο θα επισυνάπτεται έντυπο υπεύθυνης δήλωσης, την οποία ο υποψήφιος πρέπει να ταχυδρομήσει στην Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου μέσα σε δέκα ημέρες.

    Με την δήλωση αυτή θα αναφέρει αν επιθυμεί να απορρίψει ή να βελτιώσει τη θέση που του προσφέρθηκε. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η δήλωση αυτή είναι οριστική και ανέκκλητη.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αποτελέσματα ΑΑΕΙ ----------------- Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.

    Τα αποτελέσματα κατά μάθημα, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης για το 2004, είναι τα ίδια με τα περσινά επίπεδα ως προς το βαθμό επίδοσης των υποψηφίων.

    Στις εξετάσεις του 2004 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 7.507 υποψήφιοι για να διεκδικήσουν μια από τις 6.812 διαθέσιμες θέσεις. Από αυτές δόθηκαν στους επιτυχόντες υποψηφίους οι 6.038 θέσεις και 774 παρέμειναν αδιάθετες.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη διεύθυνση http://www.moec.gov.cy

    Παράλληλα, μπορούν να ενημερωθούν μέσω της υπηρεσίας CYBEE της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) με γραπτό μήνυμα, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

    Προς το σκοπό αυτό, οι υποψήφιοι από το μενού του κινητού τους θα πρέπει να επιλέξουν ''Δημιουργία Γραπτών Μηνυμάτων'', να πληκτρολογήσουν τα γράμματα MOEC, να αφήσουν κενό διάστημα και να πληκτρολογήσουν τον αριθμό υποψηφίου, όπως για παράδειγμα MOEC 9999. Το μήνυμα πρέπει να αποσταλεί στον αριθμό τηλεφώνου 2000.

    Οπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, κάθε ένας από τους υποψηφίους ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του θα παραλάβει με συστημένη επιστολή δελτίο αποτελεσμάτων, στο οποίο θα επισυνάπτεται έντυπο υπεύθυνης δήλωσης, την οποία ο υποψήφιος πρέπει να ταχυδρομήσει στην Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου μέσα σε δέκα ημέρες.

    Με την δήλωση αυτή θα αναφέρει αν επιθυμεί να απορρίψει ή να βελτιώσει τη θέση που του προσφέρθηκε. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η δήλωση αυτή είναι οριστική και ανέκκλητη.

    Αναλόγως των υπευθύνων αυτών δηλώσεων θα ακολουθήσει η νενομισμένη διαδικασία για δεύτερη και τρίτη κατανομή.

    Κυβέρνηση - ΕΕ - Παρουσίαση μέτρων ---------------------------------- Η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα τις προτάσεις της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και άλλα μονομερή μέτρα, που στοχεύουν στην ανάπτυξη επαφών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Κανονισμού για τη διαχωριστική γραμμή.

    Τα μέτρα θα παρουσιαστούν σήμερα στις 12:30 (ώρα Κύπρου) σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου και τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη και του Τάσου Τζιωνή, Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Θράσου θα παρουσιάσει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τη διακίνηση των οχημάτων δημόσιας χρήσης των Τουρκοκυπρίων, ενώ ο κ. Λιλλήκας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση της διακίνησης αγαθών και για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

    Εκπρόσωπος - Ε/κ περιουσίες - Κατεχόμενα - Σχέδιο Ανάν -------------------------------------- Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα, όσα είναι δυνατά, για να αποτρέψει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε ό,τι αφορά τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, διαβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αναφορικά με το Κυπριακό ο Εκπρόσωπος είπε πως το πλαίσιο διαπραγμάτευσης στην περίπτωση επανέναρξης συνομιλιών θα προκύψει από τις συναντήσεις που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    Η κυβέρνηση, είπε, αγωνίζεται για λύση που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα ώστε να υπερισχύουν οι αρχές του κράτους δικαίου.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ξένοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει, ο Εκπρόσωπος είπε πως οι διαπραγματευτικές θέσεις της ε/κ πλευράς συζητούνται αυτή τη στιγμή μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων σε κατ' ιδίαν συναντήσεις από τις οποίες θα προκύψει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης στην περίπτωση επανέναρξης συνομιλιών στο σχέδιο Ανάν ή άλλως πως.

    ''Οι θέσεις μας γενικά είναι γνωστές σε όλους'', συμπλήρωσε.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - ΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ------------------------------------------------ Τους ισχυρισμούς του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον συναντήσει στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας αντέκρουσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επικαλούμενος και πάλι δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Θέλω να επαναλάβω ότι από την ίδια ημέρα της δήλωσης του κ. Ταλάτ τα ΗΕ προέβησαν σε ειδική δήλωση διαψεύδοντας ότι είχαν ενημερώσει τον κ. Ταλάτ περί τούτου'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε στη δήλωση του Μπράιαν Κέλι, εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ, στο ΚΥΠΕ ότι ''τα ΗΕ δεν έχουν πει ποτέ στον κ. Ταλάτ ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε αρνηθεί να συναντήσει τον κ. Ταλάτ και τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς, πρόσωπο με πρόσωπο''.

    Κυπριακή Δημοκρατία - ΗΠΑ - Διακρατική Συμφωνία ------------------------------------------------ Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών οι διήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για σύναψη διμερούς διακρατικής συμφωνίας σχετικά με τη συνεργασία για την καταστολή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, των συστημάτων εκτόξευσής τους και σχετικών υλικών μέσω θαλάσσης.

    Οι συνομιλίες αυτές, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, εντάσσονται στα ευρύτερα πλαίσια της συνεργασίας των δυο χωρών και της γενικότερης προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας για καταπολέμηση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    Λιλλήκας - Χάρβαρντ ------------------ Σειρά επαφών στις γειτονικές χώρες θα έχει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσον οι χώρες αυτές ενδιαφέρονται να εμπλακούν εξαρχής στη δημιουργία στην Κύπρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ύστερα από χθεσινή συνάντηση με το νέο Επιτετραμμένο της Συρίας στην Κύπρο Hamzah Hamzah, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου ετοίμασε ήδη ενημερωτική επιστολή που θα αποστείλει προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ερευνας των γειτονικών χωρών προκειμένου να αρχίσει διάλογος για εμπλοκή τους στο ερευνητικό κέντρο, το οποίο η κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επιθυμούν να καταστήσουν περιφερειακό κέντρο έρευνας.

    Ο κ. Λιλλήκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσταλεί μελλοντικά ανάλογη επιστολή και στον αρμόδιο Υπουργό για την έρευνα στην Τουρκία, αλλά όπως είπε, κάτι τέτοιο, δεν είναι ακόμη στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ, ο Σύρος Επιτετραμμένος του απηύθυνε πρόσκληση εκ μέρους του Υπουργού Τουρισμού της χώρας για να επισκεφθεί τον Οκτώβρη τη Συρία, την οποία και αποδέχθηκε, ενώ ταυτόχρονα θα συνδυάσει το ταξίδι αυτό και με άλλα σε γειτονικές χώρες.

    Κατά την επίσκεψή του στην Συρία ο κ. Λιλλήκας θα συζητήσει εκτός από το θέμα του Χάρβαρντ (για το οποίο η Συρία ήδη επιδεικνύει ενδιαφέρον) και σειρά άλλων τομέων διμερούς συνεργασίας, όπως είναι το εμπόριο και ο τουρισμός καθώς και θέματα επενδύσεων.

    Ερωτηθείς για το θέμα της μεταφοράς με αγωγούς φυσικού αερίου στην Κύπρο, είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο των προσφορών και πρόσθεσε ότι ήδη έγινε ο πρώτος διαγωνισμός για την προεπιλογή των εταιρειών που να ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση.

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ, θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για να επιλεγεί ο συμβουλευτικός οίκος για το πρόγραμμα του φυσικού αερίου που είναι συνδυασμένο με το ευρύτερο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για δημιουργία του Κέντρου Ενέργειας στο Βασιλικό.

    Αγία Λουκία - Υπατος Αρμοστής ----------------------------- Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης επέδωσε στις 29 Ιουλίου στον Αναπληρωτή Γενικό Κυβερνήτη της Αγίας Λουκίας Victor Girard, τα διαπιστευτήριά του ως νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αγία Λουκία.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του o κ. Μαυρογιάννης διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του λαού της Κύπρου προς την κυβέρνηση και το λαό της Αγίας Λουκίας. Υπογράμμισε τις στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αγίας Λουκίας και τους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών που πηγάζουν από την κοινή προσήλωση στις αξίες της ελευθερίας, ειρήνης, δημοκρατίας και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι για τριάντα χρόνια η Κύπρος αποτελεί θύμα ξένης επιδρομής και συνεχιζόμενης κατοχής του ενός τρίτου του εδάφους της από τουρκικά στρατεύματα με αποτέλεσμα τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού.

    Απαντώντας ο Αναπληρωτής Γενικός Κυβερνήτης Victor Girard εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Κύπρο και διαβίβασε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κυπριακό λαό. Τόνισε ότι η υποστήριξη της Αγίας Λουκίας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ένταξή της στην ΕΕ, η Κύπρος θα παράσχει κάθε βοήθεια στην Αγία Λουκία για ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας της με την ΕΕ.

    ΔΗΣΥ - Πρωτοβουλίες ------------------ Σειρά πρωτοβουλιών σε σχέση με το Κυπριακό ενέκρινε ομόφωνα το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, τις οποίες εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, "παρακολουθώντας τις τελευταίες διεθνείς και τοπικές εξελίξεις και με απόλυτη συνέπεια στις διακηρύξεις μας πως θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί στις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες μας όχι μόνο στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης αλλά κατά κύριο λόγο στο Κυπριακό, το ΠΓ ενέκρινε ομόφωνα κείμενο απόφασης που καθορίζει σειρά πρωτοβουλιών σε σχέση με το εθνικό μας θέμα".

    Μέσα στα πλαίσια της διακηρυγμένης πολιτικής του ΔΗΣΥ, συνέχισε, για στήριξη κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την πατρίδα, "επαναλαμβάνουμε και σήμερα την ετοιμότητα μας για συνεργασία με την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για την συνδιαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν σε μια οριστική λύση επανένωσης της πατρίδας μας".

    Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα συμβάλει στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ενότητας ενώ δεν θα πάψει να ασκεί εποικοδομητική κριτική. ''Δεν θα ακολουθήσουμε την πορεία κάποιων ολίγων που με τις δηλώσεις τους προκαλούν τον διχασμό και υποβαθμίζουν επικίνδυνα τον πολιτικό μας πολιτισμό'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι το κόμμα θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την τ/κ κοινότητα με στόχο τη δημιουργία κλίματος συναντίληψης αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξήγγειλε την καθιέρωση συναντήσεων του ΔΗΣΥ με τα τ/κ κόμματα σε ηγετικό επίπεδο ενώ είπε πως θα συσταθούν ολιγομελείς επιτροπές από μέλη του ΠΓ, οι οποίες πάνω σε τακτή βάση θα έχουν επαφές με αντίστοιχες επιτροπές των τ/κ κομμάτων, το τ/κ Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα τ/κ μέσα μαζικής ενημέρωσης και γενικά με την κοινωνία των πολιτών στην τ/κ κοινότητα.

    Σήμερα αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον κ. Αναστασιάδη συναντάται με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Παράλληλα με τις επαφές με τους Τ/Κ θα επιδιωχθούν συναντήσεις με οργανωμένους φορείς στην ε/κ κοινότητα και συγκεκριμένα με Οργανώσεις Προσφύγων, το ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, τοπικές αυτοδιοικήσεις κατεχομένων δήμων και κοινοτήτων, επαγγελματικές οργανώσεις και με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Είπε επίσης ότι αντιπροσωπεία του ΠΓ σε ανώτατο επίπεδο, θα έχει συναντήσεις με τις πρεσβείες των κρατών-μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ και των υπολοίπων μονίμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα συνεχίσει τις επαφές του με αρχηγούς κυβερνήσεων και αδελφών κομμάτων της ΕΕ.

    Είπε ακόμη ότι σε συνεργασία με το ΕΛΚ θα επιδιωχθεί συνάντηση του Προέδρου του κόμματος με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης στην Αγκυρα και με αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε τέλος ότι συνεχίζεται η προετοιμασία της συνάντησης κορυφής του ΕΛΚ στην Κύπρο με την συμμετοχή σημαντικού αριθμού αρχηγών κυβερνήσεων και αδελφών κομμάτων από τον χώρο της ΕΕ.

    Κύπριοι εθελοντές Β' Παγκοσμίου Πολέμου -------------------------------------- Η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Κυπρίων Εθελοντών Β' Παγκοσμίου Πολέμου καλεί τους Κύπριους εθελοντές όπως υποβάλουν αίτηση για να συμπεριληφθούν στο Μητρώο.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εγγραφή στο Μητρώο γίνεται ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται από τον ίδιο τον Κύπριο εθελοντή ή από κληρονόμους ή διαχειριστές της περιουσίας του.

    Τα έντυπα αιτήσεως δύνανται να ληφθούν μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2004 από τη γραφεία επιτροπής ή τα Επαρχιακά Γραφεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ολες οι αιτήσεις, κατάλληλα συμπληρωμένες θα πρέπει να παραδοθούν ή να σταλούν ταχυδρομικώς στη διεύθυνση της Επιτροπής (Τ.Θ 24594, 1301 Λευκωσία) όχι αργότερα από την 31η Δεκεμβρίου. Οι αιτητές θα λάβουν πιστοποιητικό συμπερίληψης στο μητρώο.

    Εξάλλου, για τους Κύπριους που ήσαν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και είχαν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας όπου διέμεναν κατά την περίοδο 1939 - 1945, θα γίνουν διευθετήσεις για να ειδοποιηθούν μέσω των Πρεσβειών της Κύπρου για υποβολή αίτησης εγγραφής στο Μητρώο.

    Στην περίπτωση που υπάρξει δυσκολία στην εξεύρεση των στοιχείων οποιουδήποτε αιτητή, οι ενδιαφερόμενοι πληροφορούνται ότι κατάλογος Κυπρίων εθελοντών που είχαν καταταγεί στο κυπριακό Σύνταγμα και την κυπριακή εθελοντική Δύναμη έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας.

    Ομόνοια - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Πρόκριση --------------------------- Η Ομόνοια προκρίθηκε στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΦΕΑ, νικώντας με άνεση χθες βράδυ στα Σκόπια τη Σλόγκα με 4-1.

    Στον πρώτο αγώνα στη Λευκωσία η Ομόνοια είχε επίσης κερδίσει με 4-0.

    Η λευκωσιάτικη ομάδα αναμένει τώρα την κλήρωση στην Λυών που θα γίνει στις 15:00 για να μάθει τον αντίπαλό της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Χρηματιστήριο ------------ Κέρδη, για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το αγοραστικό ενδιαφέρον να σημειώνει μείωση σε σχέση με προχθές. Με τις μετοχές της περιφέρειας να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα κέρδη σε ποσοστό 0,58%, κλείνοντας στις 74,46 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 212 χιλιάδες λίρες, με την Λαϊκή Τράπεζα να συγκεντρώνει το 38,5% του τζίρου.

    [07] (Κ) Αναστασιάδης - Ταλάτ - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης και λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    Ταλάτ και Αναστασιάδης συναντήθηκαν σήμερα για δύο ώρες στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία και σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης και οι δύο χαρακτήρισαν τη συνάντηση "καρποφόρα και πολλά υποσχόμενη".

    Ανακοίνωσαν τη σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ των δύο κομμάτων, η οποία θα ασχολείται με το Κυπριακό, καθώς και με άλλα θέματα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως ήγειρε στον κ. Ταλάτ το θέμα του Κυπριακού, το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, καθώς και το θέμα του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου.

    Πρόσθεσε ότι για το θέμα της τύχης των αγνοουμένων θα υπάρξουν ''καλά νέα'' τις επόμενες μερικές ημέρες.

    Ο κ. Ταλάτ δεσμεύτηκε ότι το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου θα ανοίξει με την αρχή της επόμενης σχολικής περιόδου.

    Ερωτηθείς για την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για άνοιγμα του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου υπό κοινή διαχείριση Ε/Κ και Τ/Κ, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι ''οι Τ/Κ δεν χρειάζονται τέτοιου είδους μεταχείριση''.

    [08] (Κ) Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μέτρα για Τ/Κ (1)

    Οι προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περαιτέρω υποβοήθηση της ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και άλλα μονομερή μέτρα για την εφαρμογή του κανονισμού για τη διαχωριστική γραμμή, παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ανάμεσα στις προτάσεις που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας περιλαμβάνεται εξαίρεση από την υποχρέωση για εγγραφή στο μητρώο ΦΠΑ με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στους Τ/Κ να πωλούν εμπορεύματα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στο Μητρώο ΦΠΑ.

    Περιλαμβάνεται ακόμη σχέδιο πώλησης αγαθών από Τ/Κ απευθείας σε καταναλωτές από τις ελεύθερες περιοχές, καθώς και διακίνηση αγαθών διαμέσου της διαχωριστικής γραμμής χωρίς την επιβολή δασμών.

    [09] (Κ) Προτάσεις Κυβέρνησης - ΕΕ - Τ/Κ - Υπουργός Συγκοινωνιών - Ομιλία

    ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ κ. ΧΑΡΗ ΘΡΑΣΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

    Ο Κανονισμός που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με ''τη διαχωριστική γραμμή'' ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, και τη διακίνηση προσώπων και αγαθών και, συνεπώς, και των οχημάτων δημόσιας χρήσης και των οδηγών τους.

    Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Κανονισμού και παρόλο ότι δεν προτείνεται σε αυτόν, θεωρείται απαραίτητο όπως ελευθερωθεί η διακίνηση των οχημάτων δημόσιας χρήσης των Τουρκοκυπρίων.

    Με βάση τις υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις στην Κύπρο και εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανένα μηχανοκίνητο όχημα δεν χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε οδική χρήση, εκτός αν είναι εφοδιασμένο με άδεια οδικής χρήσης ή οδικού μεταφορέα αντίστοιχα, ανάλογα με την περίπτωση. Επιπρόσθετα, κανένα από τα μηχανοκίνητα οχήματα δεν επιτρέπεται να οδηγείται από πρόσωπο που δεν κατέχει επαγγελματική άδεια οδηγού, όπως προβλέπεται από την κείμενη Κυπριακή Νομοθεσία.

    Επομένως, οι Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες οχημάτων δημόσιας χρήσης, χωρίς την κατοχή των πιο πάνω αδειών, δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους αυτά για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή επιβατών προς ή από τις ελεύθερες περιοχές. Επίσης, τα οχήματα αυτά δεν μπορούν να οδηγούνται από πρόσωπα που δεν είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας οδηγού.

    Η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της διακηρυγμένης αλλά και εφαρμοσμένης πολιτικής της στο να καταστήσει τον Κανονισμό για την διαχωριστική γραμμή πιο αποτελεσματικό, έτσι που να διευκολύνεται η διακίνηση των Τουρκοκυπρίων με μηχανοκίνητα οχήματα και η μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών προς τις περιοχές που ελέγχει το κράτος, αποφάσισε την τροποποίηση της σχετική νομοθεσίας. Με αυτή την τροποποίηση, επιτρέπεται η δωρεάν χορήγηση προσωρινής άδειας οδήγησης στους Τουρκοκυπρίους, καθώς και προσωρινής άδειας, οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) στα οχήματα, που θα ισχύει μέχρι ένα χρόνο. Η σχετική άδεια κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων θα εξασφαλίζεται αφού προηγουμένως κριθούν κατάλληλα από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.

    Η απόφαση της Κυβέρνησης για χορήγηση κατάλληλων προσωρινών αδειών καλύπτει:

    · φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων για ίδιο λογαριασμό του ιδιοκτήτη του,

    · φορτηγά οχήματα για μεταφορά εμπορευμάτων για λογαριασμό τρίτου με μίσθωση ή με αμοιβή,

    · λεωφορεία για την εκτέλεση έκτακτων γραμμών (τουριστικά λεωφορεία), και

    · ταξί, που ανήκουν σε Κυπρίους που διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, νοουμένου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και ΄Εργων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

    Επίσης, όλοι οι σχετικοί νόμοι, τα έντυπα και τα βιβλία με την εξεταστέα ύλη για την απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, άρχισαν να μεταφράζονται στην τουρκική γλώσσα.

    Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις, που βάσει της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ορίζονται από τον αρμόδιο Υπουργό, για σκοπούς γνώσης και ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων, αναφέρονται τα ακόλουθα:

    (α) Διακίνηση Φορτηγών Οχημάτων

    Η μεταφορά εμπορευμάτων των Τ/Κ από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές θα γίνεται με:

    (i) Φορτηγά οχήματα που ανήκουν σε εμπορικές ή άλλες επιχειρήσεις και τα εμπορεύματα ανήκουν ή ανήκαν στην εν λόγω επιχείρηση και μεταφέρονται από αυτή στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της. Στην περίπτωση μικρών φορτηγών (μικτό βάρος (Μ.Β) μέχρι 10.000 κιλά) θα πρέπει να εξασφαλίζεται προσωρινή (θα ισχύει για ένα χρόνο) άδεια οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) και πιστοποιητικό καταλληλότητας (θα ισχύει για ένα χρόνο).

    Επίσης, αν τα φορτηγά αυτά έχουν Μ.Β. 7.500 και άνω κιλά, θα πρέπει να οδηγούνται από οδηγό που κατέχει επαγγελματική άδεια οδηγού και τα εμπορεύματα θα πρέπει να συνοδεύονται από επιστολή/βεβαίωση του Τ/Κ Εμπορικού Επιμελητηρίου ότι το συγκεκριμένο φορτηγό χρησιμοποιείται στη μεταφορά εμπορευμάτων για ίδιο λογαριασμό.

    (ii) Στην περίπτωση μεγάλων φορτηγών οχημάτων (με Μ.Β. πάνω από 10.000 κιλά) θα χορηγείται προσωρινή άδεια οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) (θα ισχύει για ένα χρόνο) αφού υποβληθεί προς την Αρχή Αδειών αίτηση η οποία θα συνοδεύεται από επιστολή/βεβαίωση του Τ/Κ Εμπορικού Επιμελητηρίου ότι το συγκεκριμένο φορτηγό θα χρησιμοποιείται στη μεταφορά εμπορευμάτων για ίδιο λογαριασμό.

    Επίσης, θα εξασφαλίζεται προσωρινή (θα ισχύει για ένα χρόνο) άδεια οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) και πιστοποιητικό καταλληλότητας (θα ισχύει για ένα χρόνο) και το όχημα θα οδηγείται από οδηγό ο οποίος κατέχει επαγγελματική άδεια οδηγού.

    (iii) Φορτηγά οχήματα για μεταφορά εμπορευμάτων για λογαριασμό τρίτου (με μίσθωση ή με αμοιβή).

    Μέχρι τις 31.12.2004 θα ισχύουν και εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις για τα φορτηγά με Μ.Β πάνω από 10.000 κιλά. Από 1.1.2005 θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των εναρμονιστικών περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμων του 2001 μέχρι 2003.

    Και στις τρεις περιπτώσεις θα εξασφαλίζονται άδειες που θα επιτρέπουν στους αδειούχους να μεταφέρουν εμπορεύματα από και προς τις κατεχόμενες περιοχές μόνο.

    (β) Διακίνηση Λεωφορείων Έκτακτων Γραμμών (Τουριστικών Λεωφορείων):

    Ισχύουν όσα αναφέρονται στο (α) (ii) πιο πάνω για τη διακίνηση φορτηγού οχήματος για τη μεταφορά εμπορευμάτων για λογαριασμό τρίτου.

    Σημειώνεται ότι οι άδειες που θα χορηγούνται θα επιτρέπουν στους αδειούχους να μεταφέρουν ομάδες επιβατών σε εκδρομές καθορισμένου προορισμού ή περιοδείες ή σε συνέδρια σεμινάρια κλπ από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες και να επιστρέφουν την ίδια ομάδα επιβατών στα κατεχόμενα, μόνο.

    (γ) Διακίνηση Ταξί

    Θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του περί Ρυθμίσεως της Τροχαίας Μεταφοράς (Τροποποιητικού) Νόμου του 2003 (Ν.88(Ι)/2003) και θα χορηγείται προσωρινή άδεια αστικού/αγροτικού ταξί που θα επιτρέπει τη μεταφορά επιβατών με μίσθωση από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες και την επιστροφή τους πίσω, μόνο.

    Από τον Απρίλιο του 2003, που άρχισε η δωρεάν μεταφορά των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές, μέχρι τις 30/6/04 μεταφέρθηκαν από τα οδοφράγματα Λήδρα Πάλας, Περγάμου και Στροβιλιών 65.464, 12.491 και 32.074 Τ/Κ, αντίστοιχα. (σύνολο 110.029). Εκδόθηκαν ή ανανεώθηκαν 839 κανονικές άδειες οδήγησης και 72.476 προσωρινές άδειες οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) και ισάριθμες προσωρινές άδειες οδήγησης.

    Κατά την ίδια περίοδο εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές 232.283 Τ/Κ οχήματα.

    [10] (Κ) Προτάσεις Κυβέρνησης - Τ/Κ - ΕΕ - Υπουργός Εμπορίου - Ομιλία

    ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ, ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Ο Κανονισμός 866/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29.4.2004 (Κανονισμός που αφορά τη διέλευση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσω της διαχωριστικής γραμμής) αποσκοπεί στη διευκόλυνση του εμπορίου και την ανάπτυξη επαφών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κυπρίων που ζουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τoν έλεγχο της Κυβέρνησης και εκείνων που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές, με τη θέσπιση ειδικών κανόνων.

    Η Κυβέρνηση έχει προβεί σε συγκεκριμένες Προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προωθηθούν περαιτέρω μέτρα με σκοπό τη θέσπιση εκείνων των κανόνων και διαδικασιών που θα καθιστούν πρακτικά εφικτές και θα διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές δια μέσου της γραμμής και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη των συναλλαγών και άλλων οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αφορούν μόνο προϊόντα και εμπορεύματα τα οποία παράγονται στις μη ελεγχόμενες περιοχές και προϊόντα τα οποία έχουν μεταποιηθεί ή έχουν τύχει επεξεργασίας στις περιοχές αυτές, όπως προβλέπεται στα σχετικά άρθρα του Τελωνειακού Κώδικα (Άρθρο 23 και 24), δηλαδή η πρώτη ύλη από την οποία αποτελούνται έχει υποστεί ουσιώδη μεταποίηση, π.χ. ξυλεία που μετατρέπεται σε έπιπλα. Δεν θεωρούνται ότι έχουν μεταποιηθεί ή έχουν τύχει επεξεργασίας προϊόντα που απλά έχουν συναρμολογηθεί ή έχουν υποστεί εργασίες για συντήρηση ή διατήρησή τους. Επιπρόσθετα, το τέταρτο μέτρο αφορά προϊόντα και εμπορεύματα, ανεξάρτητα από πού προέρχονται, εφόσον τα προϊόντα και τα εμπορεύματα προορίζονται για τις μη ελεγχόμενες περιοχές και παράγονται στις ελεγχόμενες περιοχές ή εισήχθησαν νόμιμα σε αυτές.

    Με βάση τα πιο πάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εισηγηθεί την εφαρμογή των πιο κάτω μέτρων.

    1. Εξαίρεση από την υποχρέωση για εγγραφή στο Μητρώο Φ.Π.Α.

    Σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο το οποίο εφαρμόζεται στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης, πρόσωπα τα οποία ανήκουν στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση, έχουν υποχρέωση να εγγραφούν στο Μητρώο Φ.Π.Α. όταν πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση, των οποίων η αξία υπερβαίνει τις £9000.

    Η εγγραφή των προσώπων αυτών θα συνεπάγεται πολλαπλές υποχρεώσεις, όπως τήρηση βιβλίων και αρχείων, υποβολή τριμηνιαίων φορολογικών δηλώσεων και απόδοση του Φ.Π.Α., όπως και προβλήματα φορολογικού ελέγχου, τα οποία θα δυσχέραιναν την ανάπτυξη των συναλλαγών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Η Πρόταση της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η υιοθέτηση απλοποιημένου μέτρου, με το οποίο το πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση να μην εγγράφεται στο Μητρώο Φ.Π.Α., αλλά να έχει υποχρέωση για την απόδοση του φόρου ο εγγεγραμμένος στο Μητρώο Φ.Π.Α. αγοραστής των αγαθών ή λήπτης των υπηρεσιών ο οποίος βρίσκεται στις ελεγχόμενες περιοχές.

    Με αυτό το μέτρο θα δοθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να πωλούν τα εμπορεύματα τους στις ελεγχόμενες περιοχές χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στο Μητρώο Φ.Π.Α. και να τηρούν τις άλλες φορολογικές διαδικασίες.

    Το μέτρο αυτό αφορά πωλήσεις όπου ο αγοραστής είναι πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Φ.Π.Α.

    2. Σχέδιο πώλησης αγαθών απευθείας σε καταναλωτές

    Απλοποιημένα μέτρα, Άρθρο 24 της Οδηγίας 77/388/ΕΟΚ για εμπορευόμενους που πωλούν απευθείας στους καταναλωτές.

    Το μέτρο αυτό αφορά πωλήσεις σε καταναλωτές που βρίσκονται στις ελεγχόμενες περιοχές από πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στις μη ελεγχόμενες περιοχές και τα οποία διέρχονται τη γραμμή μαζί με τα εμπορεύματά τους.

    Και σε αυτή την περίπτωση, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο (έκτη κοινοτική οδηγία για το Φ.Π.Α.) οι εν λόγω εμπορευόμενοι που πωλούν αγαθά σε καταναλωτές στις ελεγχόμενες περιοχές, έχουν την υποχρέωση για εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ. Τα προβλήματα τέτοιας εγγραφής αναφέρθησαν προηγουμένως.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Για αποφυγή, όλων αυτών των προβλημάτων, η Κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση έχει προτείνει ειδικό σχέδιο, με βάση το οποίο οι πιο πάνω εμπορευόμενοι δεν θα εγγράφονται στο Μητρώο Φ.Π.Α. Όμως, όταν θα διέρχονται από τη γραμμή προς τις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση θα γίνεται καταγραφή των εμπορευμάτων τους ή δήλωση ως προς την ποσότητα τους. Ανάλογη καταγραφή (ή δήλωση ως προς την ποσότητά τους) θα γίνεται και όταν οι ίδιοι εμπορευόμενοι διέρχονται της γραμμής κατά την επιστροφή. Ο Φ.Π.Α. θα καταβάλλεται από τα πρόσωπα αυτά μόνο μετά που θα πωλήσουν τα εμπορεύματά τους απευθείας στους καταναλωτές και υπό την προϋπόθεση ότι η αξία των εμπορευμάτων που προτίθενται να πωλήσουν σε περίοδο ενός έτους θα υπερβαίνει τις £9.000.

    Με αυτό το μέτρο θα δοθεί η δυνατότητα να πωλούνται εμπορεύματα που παράγονται εξ ολοκλήρου ή μεταποιούνται ή τυγχάνουν επεξεργασίας στις μη ελεγχόμενες περιοχές απευθείας στους καταναλωτές στις ελεγχόμενες περιοχές, χωρίς να χρειάζεται η εγγραφή στο Μητρώο Φ.Π.Α. και άλλες διαδικασίες που πιθανόν να δυσχεραίνουν τη διεξαγωγή του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    3. Διακίνηση αγαθών δια μέσου της γραμμής χωρίς την επιβολή δασμών

    Άρθρο 4 (2) του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004

    Σύμφωνα με το Άθρο 4 (2) του Κανονισμού, εμπορεύματα τα οποία παράγονται εξ ολοκλήρου ή μεταποιούνται στις περιοχές εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν διακινούνται δια μέσου της γραμμής, υπόκεινται σε δασμούς, εάν τα εμπορεύματα αυτά δικαιούνται εξαγωγικής επιστροφής μέσα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ένας μεγάλος αριθμός αγροτικών προϊόντων, όπως τα εσπεριδοειδή, δικαιούνται εξαγωγικής επιστροφής, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε δασμούς και επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος όταν διέρχονται της γραμμής.

    Η διάταξη αυτή του Κανονισμού, βασικά, εμποδίζει την ελεύθερη και χωρίς επιβάρυνση είσοδο των αγαθών αυτών στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας δια μέσου της γραμμής. Τα αγαθά αυτά αποτελούν τα βασικά αγαθά τα οποία παράγονται στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης και η διάταξη αυτή ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την ανάπτυξη αυτού του είδους του εμπορίου δια μέσου της γραμμής.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τροποποίηση του Άρθρου 4 (2) του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004

    Η Κυβέρνηση έχει εισηγηθεί την τροποποίηση του Κανονισμού σε αυτό το σημείο έτσι ώστε να επιτρέπει στα προϊόντα που δικαιούνται εξαγωγικής επιστροφής και αφορούν προϊόντα εξ ολοκλήρου παραγόμενα στις μη ελεγχόμενες περιοχές, να μην υπόκεινται σε δασμούς ή επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος όταν διέρχονται της γραμμής και να θεωρούνται ως κοινοτικά. Με αυτό τον τρόπο θα υποβοηθηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών αυτών και θα ενισχυθεί η βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους με το να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς να εμπορεύονται τα αγαθά αυτά σε όλο το έδαφος της Κοινότητας.

    4. Επιβολή μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α. σε εμπορεύματα που διέρχονται από την γραμμή προς τις μη ελεγχόμενες περιοχές.

    Άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004

    Σύμφωνα με το Άρθρο 5 (3) του Κανονισμού, εμπορεύματα για τα οποία διέρχονται από τη γραμμή προς την περιοχή Β δεν απαλλάσσονται από το συντελεστή Φ.Π.Α. με βάση το Άρθρο 15 (1) και (2) της Οδηγίας 77/388/ΕΟΚ. Δηλαδή εμπορεύματα για τα οποία επιτρέπεται η διέλευση από τη γραμμή, τα οποία αποστέλλονται από περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης στις κατεχόμενες περιοχές, δεν απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. Δηλαδή, τα προϊόντα αυτά δεν θεωρούνται ότι μεταφέρονται εκτός φορολογικού εδάφους της Κοινότητας, παρόλο ότι το κοινοτικό κεκτημένο αναστέλλεται στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση.

    Στην πρακτική εφαρμογή της, η διάταξη αυτή καθιστά οικονομικά δυσχερή την απόκτηση των προϊόντων αυτών για εμπορικούς σκοπούς από πρόσωπα που βρίσκονται στις μη ελεγχόμενες περιοχές, εφόσον τα προϊόντα αυτά για να τα αποκτήσουν θα καταβάλουν και Φ.Π.Α. 15%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της προοπτικής για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τροποποίηση του Άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004.

    Η Κυβέρνηση έχει ζητήσει την τροποποίηση της διάταξης, ώστε αγαθά τα οποία εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των λιμανιών και αεροδρομίων των ελεγχόμενων περιοχών όπως, επίσης, και αγαθά τα οποία πωλούνται από εγγεγραμμένα στο Μητρώο ΦΠΑ πρόσωπα για εμπορικούς σκοπούς και τα οποία προορίζονται για τις μη ελεγχόμενες περιοχές, να φορολογούνται με το μηδενικό συντελεστή Φ.Π.Α., δηλαδή χωρίς καμιά επιβάρυνση στον αγοραστή για σκοπούς Φ.Π.Α.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,51  ( 0,07)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    377.905
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    183.671    330,42  ( 0,38)
    FTSE Med 100 **                             6.162,35  ( 0,16)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    141.046     95,94  ( 0,11)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      2.773     72,37  ( 0,39)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        558     12,23  ( 2,51)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.234     47,60  (-0,46)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.441     45,04  ( 0,51)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.017     20,56  ( 0,24)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.534     61,40  (-0,39)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.700      2,34  ( 0,86)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      1.669      6,82  (-1,59)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        678     10,83  (-0,28)
    Ξενοδοχεία                    £      3.671     27,46  (-0,11)
    Αλλες Εταιρείες               £     29.098     61,14  ( 0,53)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 30/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5781      0,5815            1,7197        1,7288
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4799      0,4827            2,0717        2,0838
    Λίρα Αγγλίας   0,8701      0,8753            1,1425        1,1493
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 30/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 30/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4301*    0.4335*    230.6805    232,5041
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3361     0.3387       2.9525      2,9753
    Δολάριο Καναδά      0.3626     0.3655       2.7360      2,7579
    Κορώνα Δανίας       0.0777     0.0783      12.7714     12,8700
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0685     0.0690      14.4928     14,5985
    Κορώνα Σουηδίας     0.0626     0.0631      15.8479     15,9744
    Φράγκο Ελβετίας     0.3751     0.3781       2.6448      2,6660
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος

    Σε πορεία ανόδου διατηρήθηκε για τρίτη ημέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τα ενδοσυνεδριακά σκαμπανεβάσματα του Γενικού Δείκτη μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους. Η αγορά, ως αποτέλεσμα των κερδών της Λαϊκής Τράπεζας, σημείωσε αμελητέα άνοδο της τάξης του 0,07%, κλείνοντας στις 74,51 μονάδες. Μικρή αύξηση, λόγω του ενδιαφέροντος των επενδυτών για Κυβερνητικά Χρεώγραφα, παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 377 χιλιάδες λίρες.

    [14] (Κ) Μέτρα κυβέρνησης - Διακίνηση οχημάτων (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

    Μέτρα για τη διακίνηση οχημάτων δημόσιας χρήσης των Τ/Κ

    Ο Κανονισμός που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με ''τη διαχωριστική γραμμή'' ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, και τη διακίνηση προσώπων και αγαθών και, συνεπώς, και των οχημάτων δημόσιας χρήσης και των οδηγών τους.

    Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Κανονισμού και παρόλο ότι δεν προτείνεται σε αυτόν, θεωρείται απαραίτητο όπως ελευθερωθεί η διακίνηση των οχημάτων δημόσιας χρήσης των Τουρκοκυπρίων.

    Με βάση τις υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις στην Κύπρο και εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανένα μηχανοκίνητο όχημα δεν χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε οδική χρήση, εκτός αν είναι εφοδιασμένο με άδεια οδικής χρήσης ή οδικού μεταφορέα αντίστοιχα, ανάλογα με την περίπτωση. Επιπρόσθετα, κανένα από τα μηχανοκίνητα οχήματα δεν επιτρέπεται να οδηγείται από πρόσωπο που δεν κατέχει επαγγελματική άδεια οδηγού, όπως προβλέπεται από την κείμενη Κυπριακή Νομοθεσία.

    Επομένως, οι Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες οχημάτων δημόσιας χρήσης, χωρίς την κατοχή των πιο πάνω αδειών, δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους αυτά για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή επιβατών προς ή από τις ελεύθερες περιοχές. Επίσης, τα οχήματα αυτά δεν μπορούν να οδηγούνται από πρόσωπα που δεν είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας οδηγού.

    Η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της διακηρυγμένης αλλά και εφαρμοσμένης πολιτικής της στο να καταστήσει τον Κανονισμό για την διαχωριστική γραμμή πιο αποτελεσματικό, έτσι που να διευκολύνεται η διακίνηση των Τουρκοκυπρίων με μηχανοκίνητα οχήματα και η μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών προς τις περιοχές που ελέγχει το κράτος, αποφάσισε την τροποποίηση της σχετική νομοθεσίας. Με αυτή την τροποποίηση, επιτρέπεται η δωρεάν χορήγηση προσωρινής άδειας οδήγησης στους Τουρκοκυπρίους, καθώς και προσωρινής άδειας, οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) στα οχήματα, που θα ισχύει μέχρι ένα χρόνο. Η σχετική άδεια κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων θα εξασφαλίζεται αφού προηγουμένως κριθούν κατάλληλα από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.

    Η απόφαση της Κυβέρνησης για χορήγηση κατάλληλων προσωρινών αδειών καλύπτει:

    φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων για ίδιο λογαριασμό του ιδιοκτήτη του, φορτηγά οχήματα για μεταφορά εμπορευμάτων για λογαριασμό τρίτου με μίσθωση ή με αμοιβή, λεωφορεία για την εκτέλεση έκτακτων γραμμών (τουριστικά λεωφορεία), και ταξί, που ανήκουν σε Κυπρίους που διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, νοουμένου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

    Επίσης, όλοι οι σχετικοί νόμοι, τα έντυπα και τα βιβλία με την εξεταστέα ύλη για την απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, άρχισαν να μεταφράζονται στην τουρκική γλώσσα.

    Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις, που βάσει της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ορίζονται από τον αρμόδιο Υπουργό, για σκοπούς γνώσης και ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων, αναφέρονται τα ακόλουθα:

    (α) Διακίνηση Φορτηγών Οχημάτων

    Η μεταφορά εμπορευμάτων των Τ/Κ από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές θα γίνεται με:

    (i) Φορτηγά οχήματα που ανήκουν σε εμπορικές ή άλλες επιχειρήσεις και τα εμπορεύματα ανήκουν ή ανήκαν στην εν λόγω επιχείρηση και μεταφέρονται από αυτή στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της. Στην περίπτωση μικρών φορτηγών (μικτό βάρος (Μ.Β) μέχρι 10000 κιλά) θα πρέπει να εξασφαλίζεται προσωρινή (θα ισχύει για ένα χρόνο) άδεια οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) και πιστοποιητικό καταλληλότητας (θα ισχύει για ένα χρόνο).

    Επίσης, αν τα φορτηγά αυτά έχουν Μ.Β. 7.500 και άνω κιλά, θα πρέπει να οδηγούνται από οδηγό που κατέχει επαγγελματική άδεια οδηγού και τα εμπορεύματα θα πρέπει να συνοδεύονται από επιστολή/βεβαίωση του Τ/Κ Εμπορικού Επιμελητηρίου ότι το συγκεκριμένο φορτηγό χρησιμοποιείται στη μεταφορά εμπορευμάτων για ίδιο λογαριασμό.

    (ii) Στην περίπτωση μεγάλων φορτηγών οχημάτων (με Μ.Β. πάνω από 10.000 κιλά) θα χορηγείται προσωρινή άδεια οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) (θα ισχύει για ένα χρόνο) αφού υποβληθεί προς την Αρχή Αδειών αίτηση η οποία θα συνοδεύεται από επιστολή/βεβαίωση του Τ/Κ Εμπορικού Επιμελητηρίου ότι το συγκεκριμένο φορτηγό θα χρησιμοποιείται στη μεταφορά εμπορευμάτων για ίδιο λογαριασμό.

    Επίσης, θα εξασφαλίζεται προσωρινή (θα ισχύει για ένα χρόνο) άδεια οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) και πιστοποιητικό καταλληλότητας (θα ισχύει για ένα χρόνο) και το όχημα θα οδηγείται από οδηγό ο οποίος κατέχει επαγγελματική άδεια οδηγού.

    (iii) Φορτηγά οχήματα για μεταφορά εμπορευμάτων για λογαριασμό τρίτου (με μίσθωση ή με αμοιβή).

    Μέχρι τις 31.12.2004 θα ισχύουν και εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις για τα φορτηγά με Μ.Β πάνω από 10000 κιλά.

    Από 1.1.2005 θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των εναρμονιστικών περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμων του 2001 μέχρι 2003.

    Και στις τρεις περιπτώσεις θα εξασφαλίζονται άδειες που θα επιτρέπουν στους αδειούχους να μεταφέρουν εμπορεύματα από και προς τις κατεχόμενες περιοχές μόνο.

    (β) Διακίνηση Λεωφορείων Έκτακτων Γραμμών (Τουριστικών Λεωφορείων):

    Ισχύουν όσα αναφέρονται στο (α) (ii) πιο πάνω για τη διακίνηση φορτηγού οχήματος για τη μεταφορά εμπορευμάτων για λογαριασμό τρίτου.

    Σημειώνεται ότι οι άδειες που θα χορηγούνται θα επιτρέπουν στους αδειούχους να μεταφέρουν ομάδες επιβατών σε εκδρομές καθορισμένου προορισμού ή περιοδείες ή σε συνέδρια σεμινάρια κλπ από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες και να επιστρέφουν την ίδια ομάδα επιβατών στα κατεχόμενα, μόνο.

    (γ) Διακίνηση Ταξί

    Θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του περί Ρυθμίσεως της Τροχαίας Μεταφοράς (Τροποποιητικού) Νόμου του 2003 (Ν.88(Ι)/2003) και θα χορηγείται προσωρινή άδεια αστικού/αγροτικού ταξί που θα επιτρέπει τη μεταφορά επιβατών με μίσθωση από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες και την επιστροφή τους πίσω, μόνο.

    Από τον Απρίλιο του 2003, που άρχισε η δωρεάν μεταφορά των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές, μέχρι τις 30/6/04 μεταφέρθηκαν από τα οδοφράγματα Λήδρα Πάλας, Περγάμου και Στροβιλιών 65464, 12491 και 32074 Τ/Κ, αντίστοιχα. (σύνολο 110029). Εκδόθηκαν ή ανανεώθηκαν 839 κανονικές άδειες οδήγησης και 72476 προσωρινές άδειες οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) και ισάριθμες προσωρινές άδειες οδήγησης.

    Κατά την ίδια περίοδο εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές 232283 Τ/Κ οχήματα.

    [15] (Κ) Μέτρα κυβέρνησης - Διακίνηση αγαθών (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

    Μέτρα για τη διευκόλυνση της διακίνησης αγαθών και την ανάπτυξη επαφών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ

    Ο Κανονισμός 866/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29.4.2004 (Κανονισμός που αφορά τη διέλευση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσω της διαχωριστικής γραμμής) αποσκοπεί στη διευκόλυνση του εμπορίου και την ανάπτυξη επαφών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κυπρίων που ζουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τoν έλεγχο της Κυβέρνησης και εκείνων που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές, με τη θέσπιση ειδικών κανόνων.

    Η Κυβέρνηση έχει προβεί σε συγκεκριμένες Προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προωθηθούν περαιτέρω μέτρα με σκοπό τη θέσπιση εκείνων των κανόνων και διαδικασιών που θα καθιστούν πρακτικά εφικτές και θα διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές δια μέσου της γραμμής και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη των συναλλαγών και άλλων οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αφορούν μόνο προϊόντα και εμπορεύματα τα οποία παράγονται στις μη ελεγχόμενες περιοχές και προϊόντα τα οποία έχουν μεταποιηθεί ή έχουν τύχει επεξεργασίας στις περιοχές αυτές, όπως προβλέπεται στα σχετικά άρθρα του Τελωνειακού Κώδικα (Άρθρο 23 και 24), δηλαδή η πρώτη ύλη από την οποία αποτελούνται έχει υποστεί ουσιώδη μεταποίηση, π.χ. ξυλεία που μετατρέπεται σε έπιπλα. Δεν θεωρούνται ότι έχουν μεταποιηθεί ή έχουν τύχει επεξεργασίας προϊόντα που απλά έχουν συναρμολογηθεί ή έχουν υποστεί εργασίες για συντήρηση ή διατήρησή τους. Επιπρόσθετα, το τέταρτο μέτρο αφορά προϊόντα και εμπορεύματα, ανεξάρτητα από πού προέρχονται, εφόσον τα προϊόντα και τα εμπορεύματα προορίζονται για τις μη ελεγχόμενες περιοχές και παράγονται στις ελεγχόμενες περιοχές ή εισήχθησαν νόμιμα σε αυτές.

    Με βάση τα πιο πάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εισηγηθεί την εφαρμογή των πιο κάτω μέτρων.

    1. Εξαίρεση από την υποχρέωση για εγγραφή στο Μητρώο Φ.Π.Α.

    Σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο το οποίο εφαρμόζεται στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης, πρόσωπα τα οποία ανήκουν στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση, έχουν υποχρέωση να εγγραφούν στο Μητρώο Φ.Π.Α. όταν πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση, των οποίων η αξία υπερβαίνει τις £9000.

    Η εγγραφή των προσώπων αυτών θα συνεπάγεται πολλαπλές υποχρεώσεις, όπως τήρηση βιβλίων και αρχείων, υποβολή τριμηνιαίων φορολογικών δηλώσεων και απόδοση του Φ.Π.Α., όπως και προβλήματα φορολογικού ελέγχου, τα οποία θα δυσχέραιναν την ανάπτυξη των συναλλαγών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Η Πρόταση της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η υιοθέτηση απλοποιημένου μέτρου, με το οποίο το πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση να μην εγγράφεται στο Μητρώο Φ.Π.Α., αλλά να έχει υποχρέωση για την απόδοση του φόρου ο εγγεγραμμένος στο Μητρώο Φ.Π.Α. αγοραστής των αγαθών ή λήπτης των υπηρεσιών ο οποίος βρίσκεται στις ελεγχόμενες περιοχές.

    Με αυτό το μέτρο θα δοθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να πωλούν τα εμπορεύματα τους στις ελεγχόμενες περιοχές χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στο Μητρώο Φ.Π.Α. και να τηρούν τις άλλες φορολογικές διαδικασίες.

    Το μέτρο αυτό αφορά πωλήσεις όπου ο αγοραστής είναι πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Φ.Π.Α.

    2. Σχέδιο πώλησης αγαθών απευθείας σε καταναλωτές

    Απλοποιημένα μέτρα, Άρθρο 24 της Οδηγίας 77/388/ΕΟΚ για εμπορευόμενους που πωλούν απευθείας στους καταναλωτές.

    Το μέτρο αυτό αφορά πωλήσεις σε καταναλωτές που βρίσκονται στις ελεγχόμενες περιοχές από πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στις μη ελεγχόμενες περιοχές και τα οποία διέρχονται τη γραμμή μαζί με τα εμπορεύματά τους.

    Και σε αυτή την περίπτωση, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο (έκτη κοινοτική οδηγία για το Φ.Π.Α.) οι εν λόγω εμπορευόμενοι που πωλούν αγαθά σε καταναλωτές στις ελεγχόμενες περιοχές, έχουν την υποχρέωση για εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ. Τα προβλήματα τέτοιας εγγραφής αναφέρθησαν προηγουμένως.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Για αποφυγή, όλων αυτών των προβλημάτων, η Κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση έχει προτείνει ειδικό σχέδιο, με βάση το οποίο οι πιο πάνω εμπορευόμενοι δεν θα εγγράφονται στο Μητρώο Φ.Π.Α. Όμως, όταν θα διέρχονται από τη γραμμή προς τις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση θα γίνεται καταγραφή των εμπορευμάτων τους ή δήλωση ως προς την ποσότητα τους. Ανάλογη καταγραφή (ή δήλωση ως προς την ποσότητά τους) θα γίνεται και όταν οι ίδιοι εμπορευόμενοι διέρχονται της γραμμής κατά την επιστροφή. Ο Φ.Π.Α. θα καταβάλλεται από τα πρόσωπα αυτά μόνο μετά που θα πωλήσουν τα εμπορεύματά τους απευθείας στους καταναλωτές και υπό την προϋπόθεση ότι η αξία των εμπορευμάτων που προτίθενται να πωλήσουν σε περίοδο ενός έτους θα υπερβαίνει τις £9.000.

    Με αυτό το μέτρο θα δοθεί η δυνατότητα να πωλούνται εμπορεύματα που παράγονται εξ ολοκλήρου ή μεταποιούνται ή τυγχάνουν επεξεργασίας στις μη ελεγχόμενες περιοχές απευθείας στους καταναλωτές στις ελεγχόμενες περιοχές, χωρίς να χρειάζεται η εγγραφή στο Μητρώο Φ.Π.Α. και άλλες διαδικασίες που πιθανόν να δυσχεραίνουν τη διεξαγωγή του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    3. Διακίνηση αγαθών δια μέσου της γραμμής χωρίς την επιβολή δασμών

    Άρθρο 4 (2) του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004

    Σύμφωνα με το Άθρο 4 (2) του Κανονισμού, εμπορεύματα τα οποία παράγονται εξ ολοκλήρου ή μεταποιούνται στις περιοχές εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν διακινούνται δια μέσου της γραμμής, υπόκεινται σε δασμούς, εάν τα εμπορεύματα αυτά δικαιούνται εξαγωγικής επιστροφής μέσα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ένας μεγάλος αριθμός αγροτικών προϊόντων, όπως τα εσπεριδοειδή, δικαιούνται εξαγωγικής επιστροφής, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε δασμούς και επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος όταν διέρχονται της γραμμής.

    Η διάταξη αυτή του Κανονισμού, βασικά, εμποδίζει την ελεύθερη και χωρίς επιβάρυνση είσοδο των αγαθών αυτών στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας δια μέσου της γραμμής. Τα αγαθά αυτά αποτελούν τα βασικά αγαθά τα οποία παράγονται στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης και η διάταξη αυτή ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την ανάπτυξη αυτού του είδους του εμπορίου δια μέσου της γραμμής.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τροποποίηση του Άρθρου 4 (2) του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004

    Η Κυβέρνηση έχει εισηγηθεί την τροποποίηση του Κανονισμού σε αυτό το σημείο έτσι ώστε να επιτρέπει στα προϊόντα που δικαιούνται εξαγωγικής επιστροφής και αφορούν προϊόντα εξ ολοκλήρου παραγόμενα στις μη ελεγχόμενες περιοχές, να μην υπόκεινται σε δασμούς ή επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος όταν διέρχονται της γραμμής και να θεωρούνται ως κοινοτικά. Με αυτό τον τρόπο θα υποβοηθηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών αυτών και θα ενισχυθεί η βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους με το να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς να εμπορεύονται τα αγαθά αυτά σε όλο το έδαφος της Κοινότητας.

    4. Επιβολή μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α. σε εμπορεύματα που διέρχονται από την γραμμή προς τις μη ελεγχόμενες περιοχές.

    Άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004

    Σύμφωνα με το Άρθρο 5 (3) του Κανονισμού, εμπορεύματα για τα οποία διέρχονται από τη γραμμή προς την περιοχή Β δεν απαλλάσσονται από το συντελεστή Φ.Π.Α. με βάση το Άρθρο 15 (1) και (2) της Οδηγίας 77/388/ΕΟΚ. Δηλαδή εμπορεύματα για τα οποία επιτρέπεται η διέλευση από τη γραμμή, τα οποία αποστέλλονται από περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης στις κατεχόμενες περιοχές, δεν απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. Δηλαδή, τα προϊόντα αυτά δεν θεωρούνται ότι μεταφέρονται εκτός φορολογικού εδάφους της Κοινότητας, παρόλο ότι το κοινοτικό κεκτημένο αναστέλλεται στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση.

    Στην πρακτική εφαρμογή της, η διάταξη αυτή καθιστά οικονομικά δυσχερή την απόκτηση των προϊόντων αυτών για εμπορικούς σκοπούς από πρόσωπα που βρίσκονται στις μη ελεγχόμενες περιοχές, εφόσον τα προϊόντα αυτά για να τα αποκτήσουν θα καταβάλουν και Φ.Π.Α. 15%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της προοπτικής για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τροποποίηση του Άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004.

    Η Κυβέρνηση έχει ζητήσει την τροποποίηση της διάταξης, ώστε αγαθά τα οποία εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των λιμανιών και αεροδρομίων των ελεγχόμενων περιοχών όπως, επίσης, και αγαθά τα οποία πωλούνται από εγγεγραμμένα στο Μητρώο ΦΠΑ πρόσωπα για εμπορικούς σκοπούς και τα οποία προορίζονται για τις μη ελεγχόμενες περιοχές, να φορολογούνται με το μηδενικό συντελεστή Φ.Π.Α., δηλαδή χωρίς καμιά επιβάρυνση στον αγοραστή για σκοπούς Φ.Π.Α.

    [16] (Κ) Αναστασιάδης - Ταλάτ - Συνάντηση - Δηλώσεις

    Στην ανάγκη για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό συμφώνησαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    [17] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Κληρώσεις - Κυπριακές ομάδες

    Η ΤΣΚΑ Σόφιας είναι η αντίπαλος της Ομόνοιας στον β' προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε νωρίς το απόγευμα στη Νιόν της Ελβετίας.

    Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 12 Αυγούστου στη Λευκωσία και ο επαναληπτικός στις 26 του ίδιου μήνα στη Βουλγαρία.

    Εξάλλου, η ΑΕΚ Λάρνακας κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την ισραηλινή Μακάμπι Πέταχ Τίκβα για τον β' προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στη Λάρνακα.

    [18] (Κ) Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μέτρα για Τ/Κ (2)

    Οι προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περαιτέρω υποβοήθηση της ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και άλλα μονομερή μέτρα για την εφαρμογή του κανονισμού για τη διαχωριστική γραμμή, παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ανακοινώνοντας τις προτάσεις, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή ότι η τ/κ πλευρά ''θα ανταποκριθεί στις διευκολύνσεις και τα μέτρα που εξυπηρετούν αποκλειστικά τους Τ/Κ και θα ακυρωθεί η απόφαση της ψευδοβουλής που κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Οπως αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, οι πρώτες αντιδράσεις της ΕΕ στα μέτρα και τις απλοποιήσεις που εισηγείται η κυβέρνηση ήταν ενθαρρυντικές και θετικές και, εφόσον υιοθετηθούν, θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

    Ανάμεσα στις προτάσεις που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας περιλαμβάνεται εξαίρεση από την υποχρέωση για εγγραφή στο μητρώο ΦΠΑ με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στους Τ/Κ να πωλούν εμπορεύματα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στο Μητρώο ΦΠΑ.

    Περιλαμβάνεται ακόμη σχέδιο πώλησης αγαθών από Τ/Κ απευθείας σε καταναλωτές από τις ελεύθερες περιοχές, καθώς και διακίνηση αγαθών διαμέσου της διαχωριστικής γραμμής χωρίς την επιβολή δασμών.

    Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου περιλαμβάνεται η χορήγηση αδειών που καλύπτει φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων, λεωφορεία και ταξί, έτσι που να διευκολύνεται η διακίνηση των Τ/Κ με μηχανοκίνητα οχήματα και η μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

    Ανακοινώνοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως τα μέτρα, που σκοπό έχουν τη διευκόλυνση των συναλλαγών διαμέσου της διαχωριστικής γραμμής, ''αφορούν μόνο προϊόντα και εμπορεύματα τα οποία παράγονται στις μη ελεγχόμενες περιοχές και προϊόντα τα οποία έχουν μεταποιηθεί ή έχουν τύχει επεξεργασίας στις περιοχές αυτές''.

    Επιπρόσθετα, αφορούν προϊόντα και εμπορεύματα, ανεξάρτητα από πού προέρχονται, εφόσον τα προϊόντα και τα εμπορεύματα προορίζονται για τις μη ελεγχόμενες περιοχές και παράγονται στις ελεγχόμενες περιοχές ή εισήχθησαν νόμιμα σε αυτές.

    Αναφερόμενος στην πρόταση για εξαίρεση από την υποχρέωση για εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ, ο κ. Λιλλήκας εξήγησε πως, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, πρόσωπα στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν υποχρέωση να εγγραφούν στο Μητρώο ΦΠΑ όταν πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 9.000 λίρες, κάτι που συνεπάγεται πολλαπλές υποχρεώσεις.

    Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προτείνει προς την ΕΕ την υιοθέτηση απλοποιημένου μέτρου, με το οποίο το πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση να μην εγγράφεται στο Μητρώο ΦΠΑ, αλλά να έχει υποχρέωση για την απόδοση του φόρου ο εγγεγραμμένος στο Μητρώο ΦΠΑ αγοραστής των αγαθών ή λήπτης των υπηρεσιών, ο οποίος βρίσκεται στις ελεγχόμενες περιοχές.

    ''Με αυτό το μέτρο θα δοθεί η δυνατότητα στους Τ/Κ να πωλούν τα εμπορεύματά τους στις ελεγχόμενες περιοχές χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στο Μητρώο ΦΠΑ και να τηρούν τις άλλες φορολογικές διαδικασίες'', εξήγησε ο Υπουργός Εμπορίου, προσθέτοντας πως ''το μέτρο αυτό αφορά πωλήσεις όπου ο αγοραστής είναι πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο ΦΠΑ''.

    Η κυβέρνηση προτείνει επίσης σχέδιο πώλησης αγαθών απευθείας σε καταναλωτές και ''αφορά πωλήσεις σε καταναλωτές που βρίσκονται στις ελεγχόμενες περιοχές από πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στις μη ελεγχόμενες περιοχές και τα οποία διέρχονται τη γραμμή μαζί με τα εμπορεύματά τους''.

    Και σε αυτή την περίπτωση, είπε ο κ. Λιλλήκας, οι εμπορευόμενοι που πωλούν αγαθά σε καταναλωτές στις ελεγχόμενες περιοχές, έχουν την υποχρέωση για εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ και έτσι η κυβέρνηση προτείνει ειδικό σχέδιο, με βάση το οποίο οι εμπορευόμενοι αυτοί δεν θα εγγράφονται στο Μητρώο ΦΠΑ.

    Ομως, πρόσθεσε, όταν θα διέρχονται από τη διαχωριστική γραμμή προς τις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση θα γίνεται καταγραφή των εμπορευμάτων τους ή δήλωση ως προς την ποσότητά τους, ενώ ''ανάλογη καταγραφή ή δήλωση ως προς την ποσότητά τους θα γίνεται και όταν οι ίδιοι εμπορευόμενοι διέρχονται της γραμμής κατά την επιστροφή''.

    Με αυτό το μέτρο, εξήγησε, ''θα δοθεί η δυνατότητα να πωλούνται εμπορεύματα που παράγονται εξ ολοκλήρου ή μεταποιούνται ή τυγχάνουν επεξεργασίας στις μη ελεγχόμενες περιοχές απευθείας στους καταναλωτές στις ελεγχόμενες περιοχές, χωρίς να χρειάζεται η εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ και άλλες διαδικασίες που πιθανόν να δυσχεραίνουν τη διεξαγωγή του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Οσον αφορά τη διακίνηση αγαθών διαμέσου της διαχωριστικής γραμμής, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί την τροποποίηση του Κανονισμού έτσι ώστε να επιτρέπει στα προϊόντα που δικαιούνται εξαγωγικής επιστροφής και αφορούν προϊόντα εξ ολοκλήρου παραγόμενα στις μη ελεγχόμενες περιοχές, να μην υπόκεινται σε δασμούς ή επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος όταν διέρχονται της διαχωριστικής γραμμής και να θεωρούνται ως κοινοτικά.

    Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, θα υποβοηθηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών αυτών και θα ενισχυθεί η βοήθεια προς τους Τ/Κ με το να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς να εμπορεύονται τα αγαθά αυτά σε όλο το έδαφος της Κοινότητας.

    Τέλος, η κυβέρνηση εισηγείται επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε εμπορεύματα που διέρχονται από τη διαχωριστική γραμμή προς τις μη ελεγχόμενες περιοχές.

    ''Με τα μέτρα αυτά θα αναπτυχθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και επαφές μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ, όπως ακριβώς είναι και ένας από τους στόχους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Ανακοινώνοντας τις προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και άλλα μονομερή μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού για τη διαχωριστική γραμμή, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε πως η κυβέρνηση, στα πλαίσια της διακηρυγμένης και εφαρμοσμένης πολιτικής της στο να καταστήσει τον Κανονισμό για τη διαχωριστική γραμμή πιο αποτελεσματικό, έτσι που να διευκολύνεται η διακίνηση των Τ/Κ με μηχανοκίνητα οχήματα και η μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών προς τις περιοχές που ελέγχει το κράτος, αποφάσισε την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

    Οπως είπε, ''με αυτή την τροποποίηση επιτρέπεται η δωρεάν χορήγηση προσωρινής άδειας οδήγησης στους Τ/Κ, καθώς και προσωρινής άδειας οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) στα οχήματα, που θα ισχύει μέχρι ένα χρόνο''.

    ''Η σχετική άδεια κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων θα εξασφαλίζεται αφού προηγουμένως κριθούν κατάλληλα από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας'', πρόσθεσε.

    Η απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση κατάλληλων προσωρινών αδειών καλύπτει φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων για ίδιο λογαριασμό του ιδιοκτήτη του ή τρίτου με μίσθωση ή με αμοιβή, λεωφορεία για την εκτέλεση έκτακτων γραμμών (τουριστικά λεωφορεία), και ταξί, ''που ανήκουν σε Κυπρίους που διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας, νοουμένου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το αρμόδιο Υπουργείο'', είπε.

    Ο κ. Θράσου επεσήμανε πως όλοι οι σχετικοί νόμοι, τα έντυπα και τα βιβλία με την εξεταστέα ύλη για την απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιητικών άρχισαν να μεταφράζονται στην τουρκική γλώσσα.

    Ο Υπουργός ανέφερε πως από τον Απρίλιο του 2003, όταν άρχισε η δωρεάν μεταφορά των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2004 μεταφέρθηκαν από τα οδοφράγματα Λήδρα Πάλας, Περγάμου και Στροβιλιών 65.464, 12.491 και 32.074 Τ/Κ, αντίστοιχα. (σύνολο 110.029). Εκδόθηκαν ή ανανεώθηκαν 839 κανονικές άδειες οδήγησης και 72.476 προσωρινές άδειες οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) και ισάριθμες προσωρινές άδειες οδήγησης.

    Κατά την ίδια περίοδο εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές 232.283 τ/κ οχήματα.

    [19] (Κ) Επίτροπος ΚΟΑΠ - Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης - Αιτήσεις

    Συνολικά 20.862 αιτήσεις, ύψους γύρω στα 12,5 εκατομμύρια λίρες για τα 58 προγράμματα (Μέτρα) του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν υποβληθεί από αγρότες στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) με τη λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων στις 30 Ιουλίου 2004, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ Κώστας Πετρίδης.

    [20] (Κ) ΟΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - ΜΟΕ - Επιστολή

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημέρωσε με επιστολή του ημερομηνίας 23 Ιουλίου τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση στις 16 Ιουλίου, τα οποία αποσκοπούν στην ανάπτυξη συνεργασίας και ασφάλειας ανάμεσα στους Ε/Κ και τους Τ/Κ.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρεται στην επιστολή του στα συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τη διάνοιξη επιπλέον σημείων διέλευσης, την αποναρκοθέτηση, την απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων από την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και από την ευρύτερη περιοχή Δερύνειας-Αμμοχώστου-Στροβιλιών και τον περιορισμό στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και στην πρόταση που αφορά την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου.

    [21] (Κ) ΟΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - 30χρονα εισβολής

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κατήγγειλε στις 26 Ιουλίου με επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τις "εορταστικές" εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για τα 30 χρόνια από την τουρκική εισβολή, στις οποίες συμμετείχαν αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, με την παρουσία δύο τουρκικών πλοίων και ενός υποβρυχίου που κατέπλευσαν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Στην επιστολή, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημειώνει ότι είναι απογοητευτικό που η Τουρκία επιμένει στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας γύρω από την Κύπρο, αλλά και ειρωνεία αποτελεί η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μία μόνιμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως είναι η εισβολή και κατοχή, ως ένα γεγονός άξιο ενθουσιασμών και επίδειξης δυνάμεως.

    [22] (Κ) ΥΠΕΘΑ - Μέτρα ασφαλείας - Ολυμπιακοί Αγώνες

    Τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων "είναι προληπτικά και σε καμμία περίπτωση δεν αλλοιώνουν το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι η ευγενής άμιλλα, η ειρήνη και η συναδέλφωση των λαών", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    [23] (Κ) Πάφος - Βρετανοί αθλητές - Προπόνηση

    Οι Βρετανοί αθλητές που ανήκουν στη βρετανική Ολυμπιακή Ομάδα είναι πολύ ικανοποιημένοι από τις εγκαταστάσεις στην Κύπρο και τις γενικότερες συνθήκες άσκησής τους και της όλης προετοιμασίας τους για τους Αγώνες.

    Αυτό επισημάνθηκε ξανά σήμερα κατά την αναχώρηση από το αεροδρόμιο του Χήθροου 80μελούς ομάδας αθλητών μαζί με προπονητές και άλλους τεχνικούς για την Πάφο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 30 July 2004 - 17:49:25 UTC