Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών - Μέτρα κυπριακής κυβέρνησης
  • [02] (Κ) Πράγα - Χειροβομβίδα - Ελληνοκύπριες - Τραυματισμός
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Δήμοι και σωματεία Λαπήθου και Καραβά - Κατοχή - Υπομνήματα
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Υπουγεία Εξωτερικών - Διαβουλεύσεις
  • [07] (Κ) Καρπασίτες - Επέτειος υπογραφής 3ης Βιέννης
  • [08] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Υπουργός Υγείας - Αυστρία - Επαφές
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών - Σχέδιο Δράσης
  • [14] (Κ) Επίδαυρος - ΘΟΚ - «Μυρμιδόνες, Νηρηίδες, Φρύγες» - Διάσκεψη Τύπου
  • [15] (Κ) ΔΗΣΥ - Νεολαία - Πρόεδρος EDS
  • [16] (Κ) Προεδρικό - Προβλήματα εγκλωβισμένων - Σύσκεψη
  • [17] (Κ) Βρετανική κυβέρνηση - Μέτρα κυπριακής κυβέρνησης για Τ/Κ

  • [01] (Κ) Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών - Μέτρα κυπριακής κυβέρνησης

    Η νέα δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση είναι ''μια ακόμα πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης, ένα νέο συγκεκριμένο βήμα στην κατεύθυνση της προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος και επανένωση της νήσου'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η νέα δέσμη μέτρων ''συμπληρώνει τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αισθήματος ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί''.

    Σημείωσε ότι τα μέτρα υπηρετούν τη σταθερή επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επανένωση της Κύπρου, όπως έχει συμφωνηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ενωσης και έχει καταγραφεί μεταξύ άλλων και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων του περασμένου Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

    [02] (Κ) Πράγα - Χειροβομβίδα - Ελληνοκύπριες - Τραυματισμός

    Δύο Ελληνοκύπριες συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης με χειροβομβίδα, η οποία διενεργήθηκε γύρω στις 13.00 χθες στην Πράγα.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, η διαφοροποιημένη από την επίσημη θέση του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης άποψη του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου στο σχέδιο Ανάν, τα μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων και ο αυξημένος αριθμός εποίκων στα κατεχόμενα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι σημερινές εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για το διορισμό του Ζήνωνα Κατσουρίδη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, για τον τραυματισμό δύο Κυπρίων γυναικών στην Πράγα από έκρηξη χειροβομβίδας, για την αντικατάσταση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιου Νικολοδήμου και για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αμπελουργών.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Αντεπίθεση'', ότι η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, ότι σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν θα έλεγε και πάλιν ''Ναι'', προκάλεσε την οργή του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Χρίστου πως βρίσκεται εκτός κομματικής γραμμής. Σε άλλο θέμα γράφει πως δεν εισακούστηκε το αίτημα του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα για ανανέωση του συμβολαίου του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιου Νικολοδήμου, του οποίου η διετής θητεία ως Αρχηγού έληξε τον περασμένο μήνα και ετοιμάζεται να αποχωρήσει, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της αντικατάστασής του.

    ''Το Θάρρος'', με τον τίτλο ''Ξεκαθάρισμα λογαριασμών'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την πρόσφατη αντιπαράθεση ως προς τις θέσεις των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό και τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ''Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού - Αριστερά, Νέες Δυνάμεις'' (ΑΚΕΛ) αποφάσισε να αλλάξει όνομα και να στραφεί προς τον κεντρώο - σοσιαλδημοκρατικό χώρο, στο πλαίσιο της πορείας του προς ανάδειξη του κ. Χριστόφια ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Εφαρμογή νόμων κατά το δοκούν'', γράφει πως ''προκαλεί'' η ενέργεια του Υπουργικού Συμβουλίου -από τις 3 Δεκεμβρίου 2003- να διορίσει τον Ζήνωνα Κατσουρίδη στη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, παρά το ότι το πρόσωπο αυτό είχε διορισθεί στην ίδια θέση επί διακυβέρνησης Βασιλείου και αναγκάσθηκε το 1990 να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε πως είχε καταδικασθεί από βρετανικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης. Αλλη είδηση είναι ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των Τουρκοκυπρίων που αναζητούν και τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικά νοσοκομεία των ελεύθερων περιοχών της Δημοκρατίας και ότι η σχετική δαπάνη ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Ωρες αγωνίας'' γράφει στο κύριο θέμα ότι δύο γυναίκες από την Κύπρο, που έκαναν διακοπές στην Πράγα, τραυματίσθηκαν χθες, ενώ βρισκόντουσαν σε εμπορικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας, από έκρηξη χειροβομβίδας που ρίχθηκε από εγκληματικά στοιχεία στο πλαίσιο ''ξεκαθαρίσματος λογαριασμών'' και έχοντας ως στόχο παρακείμενο καζίνο. Οι δύο γυναίκες αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν βιαστικά στην Κύπρο όπου θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα ο οποίος επισημαίνει πως η αναβάθμιση του επιπέδου του κυπριακού τουρισμού εξαρτάται από την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία γηπέδων γκολφ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Εποικοι και με μανδύα'' γράφει στο κύριο θέμα πως παρατηρείται μεγάλο ρεύμα καθόδου Τούρκων στα κατεχόμενα, με πρόσχημα την αναζήτηση εργασίας και ότι το φαινόμενο αυτό προκαλεί ανησυχία ακόμα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία ασκεί πιέσεις στη λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων για να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα. Από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι το τέλος Απριλίου ζήτησαν ''άδεια εργασίας'' από το ψευδοκράτος 3.108 Τούρκοι, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα 1.981. Αλλού γράφει ότι οι αμπελουργοί περνούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για αντιμετώπιση των αιτημάτων τους και απορρόφηση της φετινής παραγωγής τους. Χθες οι αμπελουργοί σταμάτησαν την κυκλοφορία οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου, παρά τη γέφυρα Αυδήμου, μοιράζοντας σταφύλια στους οδηγούς και προβάλλοντας τα αιτήματά τους.

    [04] (Κ) Δήμοι και σωματεία Λαπήθου και Καραβά - Κατοχή - Υπομνήματα

    Με υπόμνημά τους προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, οι δήμοι και τα σωματεία Λαπήθου και Καραβά διακηρύττουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα με όλα τα εις τη διάθεσή τους μέσα, για την εξεύρεση δίκαιης και ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με το Χάρτη του ΟΗΕ και με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών - Μέτρα κυπριακής κυβέρνησης ---------------------------------------------------------- Η νέα δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση είναι ''μια ακόμα πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης, ένα νέο συγκεκριμένο βήμα στην κατεύθυνση της προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος και επανένωση της νήσου'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η νέα δέσμη μέτρων ''συμπληρώνει τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αισθήματος ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί''.

    Σημείωσε ότι τα μέτρα υπηρετούν τη σταθερή επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επανένωση της Κύπρου, όπως έχει συμφωνηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ενωσης και έχει καταγραφεί μεταξύ άλλων και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων του περασμένου Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

    Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ''και αυτά τα μέτρα, που αποβλέπουν στην ενίσχυση της οικονομίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι απολύτως σύμφωνα και ενταγμένα στο πλαίσιο που ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, την Πράξη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, το Πρωτόκολλο 10 της εν λόγω Πράξης και τον ισχύοντα Κανονισμό της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή''.

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Μέτρα κυπριακής κυβέρνησης --------------------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει ανάγκη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ισχυρίστηκε ότι την ανάγκη αυτή την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις στην Πύλα, όπου συναντήθηκε με τον Τ/Κ κοινοτάρχη και κατοίκους του χωριού, ο κ. Ταλάτ κάλεσε την ε/κ πλευρά να δηλώσει ή ότι θα εγκρίνει το σχέδιο Ανάν ως έχει ή να επισημάνει τα σημεία επί των οποίων απαιτεί αλλαγές.

    Οπως είπε, η τ/κ πλευρα δεν είναι διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιο και ότι δεν έχει οποιαδήποτε πρόταση σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για το πρόβλημα.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση αφορούσαν αιτήματα των Τ/Κ, όπως η μεταφορά εμπορευμάτων από τ/κ οχήματα στις ελεύθερες περιοχές, και ως εκ τούτου ''δεν τίθεται θέμα να απορριφθούν'', σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

    Πρόσθεσε ότι αξιολόγησε τα μέτρα που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι απομένουν πολλά ακόμη για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Τ/Κ και αναφέρθηκε στην απουσία πρόνοιας για τα αυτοκίνητα ενοικιάσεως του ψευδοκράτους που δεν δικαιούνται να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές και στην μη δυνατότητα μεταφοράς με τ/κ λεωφορεία τουριστών που φθάνουν στο νησί μέσω Τ/Κ διοργανωτή εκδρομών από τον αερολιμένα Λάρνακας στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, ο κ. Ταλάτ είπε ότι θα κάνει την αναγκαία διπλωματική ''επίθεση'' σε σχέση με τον έλεγχο που κάνουν Βρετανοί αστυνομικοί στην είσοδο της Πύλας, προσθέτοντας ότι το θέμα συζήτησε με την Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας.

    Λάπηθος - Καραβάς - Υπομνήματα ------------------------------- Με υπόμνημά τους προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, οι δήμοι και τα σωματεία Λαπήθου και Καραβά διακηρύττουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα με όλα τα εις τη διάθεσή τους μέσα, για την εξεύρεση δίκαιης και ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με το Χάρτη του ΟΗΕ και με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Αντίστοιχα υπομνήματα, υπογραμμένα από τους Δημάρχους Λαπήθου και Καραβά, Αθω Ελευθερίου και Γιάννη Παπαϊωάννου, καθώς και από τους Προέδρους των προσφυγικών σωματείων ''Η Λάπηθος'' και ''Ο Καραβάς'', Ανδρέα Σταυρινό και Κώστα Πατέρα, θα επιδοθούν σήμερα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστο Παναγόπουλο.

    Υπενθυμίζοντας την κατάληψη των δύο κωμοπόλεων από τον τουρκικό στρατό που έγινε στις 6 Αυγούστου, πριν από τριάντα χρόνια και ''σε περίοδο συμφωνημένης ανακωχής'', οι νόμιμοι κάτοικοι των κατεχόμενων αυτών δήμων δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην κατοχή και ενισχύουν τις προσπάθειές τους για επανένωση της πατρίδας, σε συνθήκες πραγματικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

    Καταδικάζοντας το πραξικόπημα και την εισβολή που είχαν ως αποτέλεσμα το βίαιο εκτοπισμό από τις οικίες και τις περιουσίες τους, οι κάτοικοι των Λαπήθου και Καραβά διακηρύττουν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

    ''Μιας λύσης'', όπως αναφέρεται στα υπομνήματα, ''που θα διασφαλίζει το δικαίωμα της επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες μας, σε συνθήκες ασφάλειας, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές μας ελευθερίες''.

    Οι κάτοικοι των δύο κατεχόμενων δήμων δηλώνουν πως η απόρριψη στις 24 Απριλίου 2004 της πρότασης του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, όπως είχε διατυπωθεί με το σχέδιο Ανάν, δεν αποτελεί τοποθέτηση των Ελληνοκυπρίων ενάντια στην επίλυση του Κυπριακού.

    ''Αντίθετα'', προσθέτουν, ''θεωρούμε ότι ο κυπριακός λαός δικαιούται να έχει μια νέα ευκαιρία για δίκαιη και οριστική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος''.

    Προσδοκία των Λαπηθιωτών και Καραβιωτών, σύμφωνα με τα υπομνήματα, είναι όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση συμβάλει στην επανένωση του νησιού και στην ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πράγα - Χειροβομβίδα - Ελληνοκύπριες - Τραυματισμός --------------------------------------------------- Δύο Ελληνοκύπριες συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης με χειροβομβίδα, η οποία διενεργήθηκε γύρω στις 13.00 χθες στην Πράγα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής Αστυνομίας, πρόκειται για την Βασούλα Μούζουρου 30 ετών, Λοχία της Αστυνομίας που υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, και την Ευη Παπαϊωάννου 38 ετών, οι οποίες τραυματίστηκαν ελαφριά από θραύσματα της χειροβομβίδας και ακολούθως μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Πράγας.

    Λαθρομετανάστες -------------- Συνελήφθησαν από την αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων δύο λαθρομετανάστες, οι οποίοι δέχθηκαν χθες βράδυ πυροβολισμούς από τις κατοχικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να περάσουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, από την περιοχή Αχερίτου.

    Εκπρόσωπος της κυπριακής Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι δύο λαθρομετανάστες, ένας 27χρονος από το Σουδάν και ένας 17χρονος από το Καμερούν, δέχθηκαν πυροβολισμούς στις 11 χθες το βράδυ από τις κατοχικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Σουδανός.

    Οι δύο λαθρομετανάστες συνέχισαν την πορεία τους μέχρι το δρόμο Βρυσούλων Στροβιλιών, όπου εντοπίστηκαν από περίπολο της αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων και συνελήφθηκαν.

    Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο πόδι.

    Εξάλλου εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ τη σύλληψη δύο λαθρομεταναστών και είπε πως υπάρχουν πληροφορίες και για τρίτο λαθρομετανάστη που ήταν μαζί με τους δύο συλληφθέντες.

    [06] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Υπουγεία Εξωτερικών - Διαβουλεύσεις

    [07] (Κ) Καρπασίτες - Επέτειος υπογραφής 3ης Βιέννης

    Η 29η επέτειος της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης της 2ας Αυγούστου 1975 και η 30η επέτειος κατάληψης της Χερσονήσου Καρπασίας από τα τουρκικά στρατεύματα στις 15 Αυγούστου 1974 βρίσκει τον Καρπασίτες όρθιους στις επάλξεις της τιμής και του χρέους, ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας αναφέρει.

    [08] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση

    Κάθε Ιούλη και Αύγουστο αναζωπυρώνουν τα ερωτήματα για το άδικο, ''παρόλο που έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε που η αγαπημένη Αμμόχωστος κουρσεύτηκε και ένα μεγάλο κομμάτι της καταδικάστηκε, ερήμην οποιασδήποτε λογικής, στην ερήμωση και την καταστροφή'', δήλωσε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Γιαννάκης Σκορδής, εξαγγέλλοντας την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Δερύνεια.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 2/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 2/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5779      0,5813            1,7203        1,7304
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4788      0,4816            2,0764        2,0886
    Λίρα Αγγλίας   0,8765      0,8817            1,1342        1,1409
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 2/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 2/8/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4317*    0.4351*    229.8322    231,6423
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3372     0.3398       2.9429      2,9856
    Δολάριο Καναδά      0.3605     0.3633       2.7525      2,7739
    Κορώνα Δανίας       0.0777     0.0783      12.7714     12,8700
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0686     0.0691      14.4718     14,5773
    Κορώνα Σουηδίας     0.0627     0.0632      15.8228     15,9490
    Φράγκο Ελβετίας     0.3763     0.3793       2.6364      2,6575
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) Υπουργός Υγείας - Αυστρία - Επαφές

    Η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου ολοκληρώνει αύριο Τρίτη το πρόγραμμα των επαφών της στη Βιέννη, στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποιεί, κατόπιν πρόσκλησης της Αυστριακής ομολόγου της.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή πτώση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από την ανοδική πορεία που παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης στις τρεις προηγούμενες συναντήσεις. Η αγορά, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο μισό της συνάντησης κατέγραφε μικρά κέρδη, έκλεισε τελικά με οριακές απώλειες της τάξης του 0,28% και στις 74,3 μονάδες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για Κυβερνητικά Χρεόγραφα και η ανταλλαγή μεγάλων πακέτων μετοχών ανέβασαν τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στις 564 χιλιάδες λίρες.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,30  (-0,28)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    564.997
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £     83.477    328,63  (-0,54)
    FTSE Med 100 **                             6.118,69  (-0,71)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     65.798     95,51  (-0,45)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.032     72,92  ( 0,76)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        338     12,37  ( 1,14)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.083     47,25  (-0,74)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        000     44,48  (-1,24)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.731     20,52  (-0,19)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        584     62,36  ( 1,56)
    Ετ. Πληροφορικής              £        737      2,37  ( 1,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     81.503      6,81  (-0,15)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.138     10,85  ( 0,18)
    Ξενοδοχεία                    £      4.136     26,95  (-1,86)
    Αλλες Εταιρείες               £    116.740     61,21  ( 0,11)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών - Σχέδιο Δράσης

    Άμεσα μέτρα λαμβάνει το συγκρότημα εταιρειών των Κυπριακών Αερογραμμών, με την εκποίηση δύο από τα δώδεκα αεροσκάφη που διαθέτουν σήμερα, με την τροποποίηση δρομολογίων που πραγματοποιεί και με αλλαγές στην πυραμίδα προσωπικού ''από τη βάση μέχρι την κορυφή'', προκειμένου να ξεπεράσει την κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα και να καταστεί κερδοφόρα από το 2006 και μετά.

    Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνος Λοϊζίδης μετά τη σημερινή πλέον των δύο ωρών σύσκεψη που είχαν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, καμμιά απόλυση εργαζομένου δεν θα γίνει, χωρίς την πλήρη αιτιολόγησή της και προτού ενημερωθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του προσωπικού της εταιρείας.

    [14] (Κ) Επίδαυρος - ΘΟΚ - «Μυρμιδόνες, Νηρηίδες, Φρύγες» - Διάσκεψη Τύπου

    Η πολυσυζητημένη παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου «Μυρμιδόνες Νηρηίδες Φρύγες» του Αισχύλου, σε ανασύνθεση-μετάφραση του Ηλία Μαλανδρή και σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους, παρουσιάζεται στις 6 και 7 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

    Είναι μια παράσταση που παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για το γεγονός της πρώτης παγκόσμιας παρουσίασης των τριών τραγωδιών του Αισχύλου, όσο και για τη σκηνοθετική και εικαστική της προσέγγιση.

    [15] (Κ) ΔΗΣΥ - Νεολαία - Πρόεδρος EDS

    [16] (Κ) Προεδρικό - Προβλήματα εγκλωβισμένων - Σύσκεψη

    Οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, με έμφαση στην λειτουργία του Γυμνασίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και των εμπλεκόμενων σωματείων της κατεχόμενης χερσονήσου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [17] (Κ) Βρετανική κυβέρνηση - Μέτρα κυπριακής κυβέρνησης για Τ/Κ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 2 August 2004 - 17:49:16 UTC