Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λινγκ: Σπάρτα- ΑΠΟΕΛ
  • [02] (Κ) Λευκωσία - Διαβουλεύσεις ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας
  • [03] (Κ) Κύπρος - Αγνοούμενοι - Κυβέρνηση - Επιτροπή Συγγενών - ΔΕΑ
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (K) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Κολυμβήτρια Μαρία Παπαδοπούλου - Συνέντευξη
  • [07] (Κ) Κατεχόμενα - Αντριάν βαν ντερ Μιρ - ΜΟΕ
  • [08] (Κ) ΟΗΕ - Ψήφισμα - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [09] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες - Καταγγελία
  • [10] (Κ) Αντιπροσωπείες ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας - Συντονισμός δράσης
  • [11] (Κ) ''Χαλκίν Σεσί'' - Τούρκος αντιστράτηγος - Σολωμός Σολωμού
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήρια - Παραγουάη
  • [13] (Κ) Αντιπροσωπείες ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Σχέδιο δράσης (1)
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) ΕΕ - Αποναρκοθέτηση - Αποδέσμευση κονδυλίων
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [18] (Κ) Αντιπροσωπείες ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Σχέδιο δράσης (2)
  • [19] (Κ) Κυβέρνηση - ΗΕ - Κατοχικό καθεστώς - Λειτουργία Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου
  • [20] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κονδύλι - Αποναρκοθέτηση

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λινγκ: Σπάρτα- ΑΠΟΕΛ

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει απόψε στις 9 στην Πράγα τη Σπάρτα Πράγας, στον επαναληπτικό αγώνα στο πλαίσιο του β' προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λινγκ.

    [02] (Κ) Λευκωσία - Διαβουλεύσεις ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας

    Τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας συντονίζουν σήμερα στη Λευκωσία τους χειρισμούς τους όσον αφορά τα θέματα που εκκρεμούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα διάφορα όργανα της ΕΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [03] (Κ) Κύπρος - Αγνοούμενοι - Κυβέρνηση - Επιτροπή Συγγενών - ΔΕΑ

    Επιστολή προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων προτίθεται να αποστείλει σύντομα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων με στόχο την επανδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και την εκταφή λειψάνων στις κατεχόμενες περιοχές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

    Η επιστολή θα κινείται στο γράμμα και το πνεύμα της προηγούμενης επιστολής του ΓΓ των ΗΕ το Δεκέμβριο του 2003, με την οποία ζητούσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997 και την προώθηση του έργου της ΔΕΑ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε θετικά στην έκκληση του Κόφι Ανάν ενώ εκκρεμεί ακόμα η επίσημη απάντηση της τουρκικής πλευράς, παρόλο που η πρόσφατη ''δήλωση προθέσεων'' της Αγκυρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω του εκπροσώπου των Τ/Κ στη ΔΕΑ Ρουστέμ Τατάρ, ερμηνεύεται από διάφορους κύκλους ως ένδειξη, όχι όμως απόδειξη, των προθέσεων της Τουρκίας να ανταποκριθεί στην έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ιακώβου - Διαβουλεύσεις ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας --------------------------------------------- Τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας συντονίζουν σήμερα στη Λευκωσία τους χειρισμούς τους όσον αφορά τα θέματα που εκκρεμούν τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και στα Οργανα της ΕΕ, καθώς και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Για το σκοπό αυτό βρίσκεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεννηματά, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους Μόνιμους Αντιπρόσωπους της Ελλάδας στον ΟΗΕ και την ΕΕ καθώς και από το Διευθυντή Κυπριακού στο ελληνικό ΥΠΕΞ και άλλους παράγοντες.

    Οπως είπε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, οι διαβουλεύσεις θα αρχίσουν στις 10 το πρωί και αφού οι δύο αντιπροσωπείες καταλήξουν σε πρόγραμμα κοινής δράσης, θα παρουσιάσουν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τις εισηγήσεις τους για χειρισμούς ''για το δεύτερο ήμισυ του έτους''.

    ''Υπάρχει συνεχής συντονισμός των δύο Υπουργείων και στο διπλωματικό και στο πολιτικό επίπεδο και προσωπικά είμαι σε συνεχή επαφή με τον κ. Μολυβιάτη και τον κ. Βαληνάκη. Κρίναμε όμως ότι μια ολοήμερη ανταλλαγή απόψεων θα ήταν πολύ χρήσιμη στους μελλοντικούς σχεδιασμούς για το δεύτερο ήμισυ του έτους'', είπε ο κ. Ιακώβου, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Οι εισηγήσεις των δύο Υπουργείων θα αφορούν χειρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους δύο Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (το χρηματοδοτικό και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα) καθώς και τα θέματα που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ, τις προσφυγές Ε/Κ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και το ρόλο των Τ/Κ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    ''Θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως το λεγόμενο Σεμινάριο της Κωνσταντινούπολης που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή της ΕΕ και της Οργάνωσης Ισλαμικών Κρατών'', συνέχισε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στις διαβουλεύσεις δεν θα συζητηθεί το θέμα των αλλαγών στο σχέδιο Ανάν.

    ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Οικοδομικές δραστηριότητες ----------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε φιλικά κράτη για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την οικοδομική έκρηξη που παρατηρείται στα κατεχόμενα και ειδικά από τις παράνομες επενδύσεις ξένων υπηκόων, κυρίως Βρετανών σε κατεχόμενη γη ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου υπογράμμισε χθες ότι ''τέτοιες ενέργειες δεν διευκολύνουν την επανέναρξη του διαλόγου για τελική λύση του Κυπριακού''.

    Ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ''γνωρίζει ήδη πολύ καλά το θέμα'' και εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε διαβήματα σε ξένες χώρες, αλλά ενημερώνει τις κυβερνήσεις φίλων χωρών για το θέμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη ότι ο οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα δεν είναι ένα συγκροτημένο σχέδιο των αρχών του ψευδοκράτους, αλλά προκύπτει λόγω της αλλαγής στο σκηνικό που επέφερε το σχέδιο Ανάν, το οποίο, όπως είπε, ακόμη και εάν δεν έγινε αποδεκτό, εντούτοις είναι η βάση για μια μελλοντική διαπραγμάτευση λύσης του Κυπριακού.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι εφόσον το κεφάλαιο του σχεδίου Ανάν που αφορά τις αποζημιώσεις των περιουσιών, δεν έχει αμφισβητηθεί πολύ, ''είναι λογικό να κρίνουν οι διάφοροι επενδυτές ότι περίπου αυτήν τη στιγμή έχουν ένα πλαίσιο, στο οποίο θα αποφασιστεί μελλοντικά το θέμα της ιδιοκτησίας στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία που θα ιδρυθεί''.

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός ---------------------------------------------- Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα του οικοδομικού οργασμού στα κατεχόμενα και προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''μελετώνται όλες οι δυνατότητες για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων επί των περιουσιών που ανήκουν - και επιβεβαιώνεται η ιδιοκτησία από την απόφαση του ΕΔΑΔ - σε Ε/Κ ιδιοκτήτες''.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει οποιεσδήποτε ενδείξεις που να καταδεικνύουν την έκταση του προβλήματος, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''το θέμα παρακολουθείται στενά, υπάρχουν πληροφορίες, είναι μια οικοδομική ανάπτυξη μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως και αυτό είναι εκείνο το οποίο παρακολουθείται και έναντι του οποίου λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα''.

    Κληθείς να πει αν υπάρχουν πληροφορίες για άφιξη νέου κύματος εποίκων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως και αυτό παρακολουθείται και πως ''φαίνεται ότι υπάρχει είσοδος κάποιου αριθμού υπό τη μορφή, όπως τους κατατάσσουν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, εποχιακών εργατών''.

    ΓΓ ΟΗΕ - Αγνοούμενοι -------------------- Επιστολή προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων προτίθεται να αποστείλει σύντομα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων με στόχο την επανδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και την εκταφή λειψάνων στις κατεχόμενες περιοχές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

    Η επιστολή θα κινείται στο γράμμα και το πνεύμα της προηγούμενης επιστολής του ΓΓ των ΗΕ το Δεκέμβριο του 2003, με την οποία ζητούσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997 και την προώθηση του έργου της ΔΕΑ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε θετικά στην έκκληση του Κόφι Ανάν ενώ εκκρεμεί ακόμα η επίσημη απάντηση της τουρκικής πλευράς, παρόλο που η πρόσφατη ''δήλωση προθέσεων'' της Αγκυρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω του εκπροσώπου των Τ/Κ στη ΔΕΑ Ρουστέμ Τατάρ, ερμηνεύεται από διάφορους κύκλους ως ένδειξη, όχι όμως απόδειξη, των προθέσεων της Τουρκίας να ανταποκριθεί στην έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ η κυπριακή κυβέρνηση σε συντονισμό με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων εφαρμόζουν συγκροτημένη στρατηγική στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα ώστε να προωθηθεί η διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων και να εφαρμοστεί η συμφωνία της 31ης Ιουλίου, όπως προκύπτει από δηλώσεις αρμοδίων για το θέμα στο ΚΥΠΕ που έγιναν με την ευκαιρία επτά χρόνων από τη συμφωνία της 31ης Ιουλίου μεταξύ του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, που ασχολείται με το θέμα των αγνοουμένων, είπε στο ΚΥΠΕ πως ''η θέση μας είναι η επίλυση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων, Ε/Κ και Τ/Κ''.

    ''Η κυβέρνηση αναγνώρισε στους Τ/Κ συγγενείς αγνοουμένων και τους παρέχει τις ίδιες διευκολύνσεις που έχουν οι Ε/Κ συγγενείς αγνοουμένων'', είπε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πρόσβαση σε πληροφορίες για τους δικούς τους και σε συνεργασία με αρμόδιες αρχές για το θέμα.

    Σημείωσε ότι πολλοί Τ/Κ έχουν δώσει αίμα και προθανάτια στοιχεία, κίνηση που χαρακτήρισε έκφραση της θέλησης των ανθρώπων αυτών για εκταφή λειψάνων των οικείων τους που πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.

    ''Η κυβέρνηση θα τιμήσει την υποχρέωσή της απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, γι'αυτό θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, ανεξαρτήτως εάν η άλλη πλευρά συγκατανεύσει, με τα όσα έχουν συμφωνηθεί'', τόνισε ο κ. Τζιωνής.

    Απαντώντας σε ερώτηση, επεσήμανε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής για τις προθέσεις της και αυτά αφορούν τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων με ουσιαστικά και πειστικά στοιχεία και τη διενέργεια εκταφών.

    Η Τουρκία καταδικάστηκε για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των αγνοουμένων όσο και των συγγενών τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Στην απόφαση αναφέρεται ότι υπάρχει συνεχής παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γιατί η Αγκυρα δεν διεξήγαγε ''αποτελεσματική διερεύνηση με στόχο να διαπιστωθεί η τύχη Ε/Κ αγνοουμένων που εξαφανίστηκαν υπό συνθήκες που απειλούσαν τη ζωή τους''. Το ΕΔΑΔ θεωρεί επίσης στην απόφαση του Μαϊου 2001 ότι υπάρχει ''συνεχής παραβίαση του άρθρου 3'' που αναφέρεται στους συγγενείς των Ε/Κ αγνοουμένων.

    Στο μεταξύ, ο Δρ Ουίλιαμ Χάγκλαντ, ανθρωπολόγος με τη διεθνή οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος ηγείται της ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων που διενεργούν εκταφές μετά από απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, συναντήθηκε πρόσφατα με αξιωματούχους της κυβέρνησης αλλά είχε και ανεπίσημες επαφές με την τ/κ πλευρά κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Ο Δρ. Χάγκλαντ συναντήθηκε επίσης με το αναπληρωματικό τρίτο μέλος της ΔΕΑ Πιέρ Κουπεράν, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος πως τώρα δυνατό να υπάρξει ουσιαστική κινητοποίηση στο θέμα.

    ''Σήμερα με τα όσα γίνονται, μπορούμε να αισιοδοξούμε σε κάποιο βαθμό ότι θα προωθήσουμε αυτό το θέμα, ωστόσο πρέπει να πω ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που να πρέπει να γίνει πριν καταλήξουμε στην εκταφή λειψάνων στο βορρά και την ουσιαστική διερεύνηση περιπτώσεων αγνοουμένων από τη ΔΕΑ'', είπε ο κ. Κουπεράν.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, πριν την αναχώρησή του από την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Χάγκλαντ είπε ότι αναμένει να επιστρέψει στην Κύπρο στις αρχές Σεπτεμβρίου και να συνεχίσει την εκταφή λειψάνων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο χωριό Αλαμινός όπου πιστεύεται ότι έχουν ταφεί Τ/Κ διενεργήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν ''διερευνητική ανασκαφή'' χωρίς όμως να γίνει εφικτή η ταυτοποίηση λειψάνων αφού δεν υπάρχει το γενετικό υλικλό που είναι αναγκαίο για τις επιστημονικές εξετάσεις ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση.

    Χάγκλαντ και Κουπεράν συναντήθηκαν με τον κ. Τατάρ δύο φορές την περασμένη εβδομάδα και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ καλά ενημερωμένη πηγή, ''οι συζητήσεις κάλυψαν έδαφος που στο παρελθόν δεν είχε συζητηθεί, δηλαδή θέματα τεχνικής φύσης που αφορούν τις εκταφές στα κατεχόμενα''.

    ''Ομως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, αφού υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε πριν αρχίσουν εκταφές'', πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Οπως επισημάνουν διπλωματικές πηγές, η ''δήλωση πρόθεσης'' της Τουρκίας στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης θεωρείται ότι έχει σχέση με την πολιτική της Αγκυρας να πείσει την ΕΕ για την ''ειλικρινή'' βούλησή της να προωθήσει λύση στο Κυπριακό, έχοντας πάντα κατά νουν την έκθεση προόδου που ετοιμάζει η Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της χώρας καθώς και τις διεργασίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συλλογής γενετικού υλικού και προθανάτιων στοιχείων από Τ/Κ ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση λειψάνων, ο κ. Χάγκλαντ παρουσιάστηκε ενθαρρυμένος ότι τα πράγματα έχουν κάπως διαφοροποιηθεί από την κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν.

    ''Είμαι ενθαρρυμένος γιατί φαίνεται ότι η περίοδος αυτή παρουσιάζεται πιο ευνοϊκή για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση'', είπε, για να τονίσει όμως πως αυτό θα πρέπει να το δούμε στην πράξη.

    Σημειώνοντας πως η τ/κ πλευρά δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά της αναφορικά με τον εντοπισμό χώρων ταφής, εξήγησε πως θα πρέπει να εντοπιστεί ο χώρος ταφής και να υπάρχουν δείγματα αίματος και οι απαραίτητες πληροφορίες πριν αρχίσουν εκταφές.

    ''Θέλω να ικανοποιήσω την ανάγκη κάθε μάνας να πάρει τα οστά του δικού της ανθρώπου για ταφή σύμφωνα με τις παραδόσεις και τη θρησκεία της'', είπε στο ΚΥΠΕ, θέση με την οποία συμφωνεί και η κυπριακή κυβέρνηση.

    Οπως εξήγησε ο Αμερικανός επιστήμονας η άγνοια για την ακριβή τοποθεσία τάφων είναι χαρακτηριστικό που αντιμετώπισε σε πολλές χώρες όπου εργάστηκε στο παρελθόν, τη Βοσνία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Ρουάντα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Σιέρρα Λεόνε.

    ''Διαβλέπω περισσότερη θέληση εκ μέρους των οικογενειών Τ/Κ για να προχωρήσουν με το θέμα αυτό, επιδεικνύουν περισσότερο ενδιαφέρον'', είπε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά ''κάθε μάνα θέλει το παιδί της''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ''είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και την τ/κ πλευρά με κάθε τρόπο που μπορούμε'' αναφορικά με τη συλλογή γενετικού υλικού, την εκταφή και την ταυτοποίηση λειψάνων.

    Οπως ανέφερε, από το 1999 που άρχισε η διαδικασία εκταφής λειψάνων στις ελεύθερες περιοχές, με πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης, έχουν εκταφεί περίπου 220 λείψανα, εκ των οποίων 136 περίπου έχουν ταυτοποιηθεί και επιστραφεί στους οικείους τους.

    ''Εχομε τρεις στόχους: την ταυτοποίηση λειψάνων, την επιβεβαίωση πέραν πάσης αμφιβολίας των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που κάνουμε και τη διαπίστωση της αιτίας θανάτου, όχι όμως τις συνθήκες υπό τις οποίες ο θάνατος προήλθε'', εξήγησε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως ''δεν επιζητούμε την απόδοση ευθυνών'' για το θάνατο οποιουδήποτε ατόμου αλλά εργαζόμαστε για τις οικογένειες των νεκρών ώστε να δοθεί ένα τέλος στον πόνο τους.

    Ο Δρ Χάγκλαντ είπε πως η διαδικασία της ταυτοποίησης έχει καθυστερήσει λόγω δυσκολιών που έπρεπε να αντιμετωπισθούν, μερικές από τις οποίες προέκυψαν από προηγούμενες εκταφές που, σύμφωνα με τον ίδιο, έγιναν με καλή πίστη και χωρίς οποιαδήποτε πρόθεση να δημιουργήσουν προβλήματα, ωστόσο είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κάποιων προβλημάτων που επιλύονται σήμερα.

    ''Εχουμε το 'ανακάτεμα οστών' μερικά από τα οποία είχαν εκταφεί πριν περίπου 20 χρόνια και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, ενώ άλλα βρίσκονται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και υπάρχει η δυσκολία εντοπισμού DNA στα λείψανα'', είπε.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ με αφορμή επτά χρόνια από την επίτευξη της συμφωνίας του Ιουλίου του 1997, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου είπε πως ''η Επιτροπή υπέβαλε τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση είχε τις δικές της απόψεις που συζητήσαμε και καταλήξαμε σε συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης που αφορούν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε''.

    ''Ηδη έχουμε αρχίσει τις κινήσεις μας, έχει τεθεί σε εφαρμογή η δική μας αντίδραση'', πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περισσότερο για τις συγκεκριμένες ενέργειες που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο.

    Είπε πως η Επιτροπή έχει κάθε δικαίωμα να δυσπιστεί μέχρι να δούμε ουσιαστικές πρακτικές κινήσεις από πλευράς των Τούρκων και κάλεσε την Αγκυρα να προχωρήσει σε πράξεις αφού, όπως είπε, ''τα λόγια δεν είναι πλέον αρκετά''.

    ''Εάν δεν δούμε πρακτικές κινήσεις δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Ολες οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν, όλες οι περιπτώσεις ακόμα και εκείνων των ανθρώπων που συνελήφθηκαν ζωντανοί'', τόνισε.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Θεοδοσίου, η Επιτροπή ενημερώθηκε για την επίσημη δήλωση του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Ρουστέμ Τατάρ, στη συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 2 Ιουνίου και εκτιμά ότι ''θεωρητικά ομιλούντες διαπιστώνεται διαφορετική φραστική αντιμετώπιση από τους Τούρκους''.

    Ωστόσο, συνέχισε, θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά το πότε έγινε αυτή η δήλωση, πού και γιατί αφού, όπως σημείωσε, η δήλωση έγινε σε επίσημο βήμα όταν συζητείτο η εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου.

    ''Ισως να είναι ένας διπλωματικός ελιγμός της Αγκυρας, όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε απόλυτοι και μηδενιστικοί ιδίως σε μια φραστικά διαφορετική δήλωση, οφείλουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο έστω και κάποιας αλλαγής στη στάση της Τουρκίας'', πρόσθεσε ο κ. Θεοδοσίου.

    Ανέφερε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποχρέωση, αφού η δήλωση ήταν επίσημη, ''να δεσμεύσουμε την Τουρκία ώστε εάν οι προθέσεις της δεν ήταν πραγματικές να την εγκλωβίσουμε πιθανώς σε κάποιες δηλώσεις και να μείνει εκτεθειμένη και άρα να κάνει κάποια από αυτά που έχει δηλώσει ή εάν δεν πρόκειται να τα κάνει να μείνει εκτεθειμένη για το διπλωματικό ελιγμό που δεν θα ακολουθήσει''.

    Στη δήλωση που παρουσίασε ο κ. Τατάρ εκ μέρους της Τουρκίας στη συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του ΣτΕ προτείνεται η λήψη μέτρων για διεύρυνση των εξουσιών της ΔΕΑ, δηλώνεται συνεργασία εκ μέρους της Αγκυρας για υλοποίηση των εισηγήσεων του Κόφι Ανάν του Δεκεμβρίου 2003, αναφέρεται ότι θα υπάρξει συνεργασία για εκταφές λειψάνων και στα κατεχόμενα και εισηγείται ενημέρωση των οικογενειών των Τ/Κ για τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, ενώ στο παρελθόν ο Τ/Κ ηγέτης υποστήριζε πως οι Τ/Κ αγνοούμενοι είναι νεκροί και οι οικογένειες τους θεωρούν ήρωες.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως στο παρελθόν οι Τούρκοι τορπίλιζαν προσπάθειες εφαρμογής ή διαπραγμάτευσης με τις γνωστές δικαιολογίες, ενώ δεν έδειχναν ούτε φραστικά ότι πίστευαν πως η ΔΕΑ και η συμφωνία του Ιουλίου 1997 θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ουσιαστική διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

    ''Σήμερα στη δήλωσή τους θέλουν τη ΔΕΑ διευρυμένη και λειτουργική, να είναι αποτελεσματική, να ερευνήσει όλες τις περιπτώσεις, Ε/Κ και Τ/Κ, τώρα μιλούν για εκταφές σε όλα τα πιθανά σημεία ταφής σε όλες τις πλευρές'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Θεοδοσίου.

    Αυτό, συνέχισε, φαίνεται να είναι κάτι καινούργιο, ενώ αποκάλυψε ότι τώρα η τουρκική πλευρά αναφέρεται και στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος με την επιστολή του τον περασμένο Δεκέμβριο ζητούσε άμεση συνεργασία από δύο πλευρές για προώθηση του θέματος της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

    Εκπρόσωπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ---------------------------------- Εν αναμονή της απάντησης της τ/κ πλευράς σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της για επαναλειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως ''η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για την άμεση επαναλειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου'' και πως η προεργασία και οι ενέργειες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησαν εδώ και αρκετό καιρό.

    ''Εδώ και αρκετό καιρό, μήνες, η κυβέρνηση διαβουλεύεται μέσω των ΗΕ για την επαναλειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ''οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί εκ μέρους της δικής μας πλευράς προς τα ΗΕ για να διαβιβαστούν είναι η επαναλειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου από το Σεπτέμβριο και η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της Καρπασίας''.

    Οπως ανέφερε, οι προτάσεις της κυβέρνησης προνοούν όπως το γυμνάσιο λειτουργήσει κάτω από τους ίδιους όρους που λειτουργεί το δημοτικό σχολείο, χωρίς να αποκλείεται η υιοθέτηση στη συνέχεια μέτρων που να βελτιώνουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά και να επιτραπεί η επανένωση οικογενειών έτσι που τα παιδιά των Ε/Κ εγκλωβισμένων της Καρπασίας που τώρα φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές να μπορούν να επιστρέψουν στην Καρπασία και να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οικολόγοι - Κυπριακό -------------------------------------------- Τις θέσεις και απόψεις τους ως προς τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν επί του σχεδίου Ανάν, ώστε αυτό να αποτελέσει τη βάση μιας ''βιώσιμης, λειτουργικής και στοιχειωδώς δίκαιης λύσης του Κυπριακού'', επέδωσαν χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο εκπρόσωποι του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών.

    Ερωτηθείς ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μετά τη συνάντηση που κράτησε μιάμιση περίπου ώρα, εάν συζήτησαν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το αίτημά τους για τη σύσταση Φορέα Περιβάλλοντος και το διορισμό Επιτρόπου ως επικεφαλής του Φορέα αυτού, ο κ. Περδίκης απάντησε πως ''η σημερινή συνάντηση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων για το Κυπριακό''.

    Σε ερώτηση εάν εξακολουθεί το Κίνημα να στηρίζει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, παρά την κριτική που ασκούν τελευταία οι Οικολόγοι για διάφορα θέματα διακυβέρνησης, ο κ. Περδίκης είπε πως ''δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτήν τη στιγμή, ούτε υπάρχει απόφαση των συλλογικών οργάνων του Κινήματος για αυτό το θέμα''.

    ''Εμείς'', είπε, ''εξασκούμε τον κοινωνικό και πολιτικό μας ρόλο καθημερινά, εντοπίζομε τα κακώς έχοντα στην πολιτική των κομμάτων, αλλά και της κυβέρνησης στα θέματα περιβάλλοντος, προστασίας της ποιότητας ζωής, σε κοινωνικά και σε θέματα οικονομίας και ως πολιτικό κίνημα, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, εκφράζουμε την άποψή μας''.

    ''Είχαμε την ευκαιρία'', είπε στις δηλώσεις του ο κ. Περδίκης, ''να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, την άποψή μας για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος και να καταθέσουμε κάποιες σκέψεις γύρω από τις βασικές παραμέτρους μίας βιώσιμης, λειτουργικής και στοιχειωδώς δίκαιης λύσης του Κυπριακού''.

    ''Βασική κατεύθυνση'', πρόσθεσε, ''είναι η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η συνάφεια των συνταγματικών προνοιών της λύσης με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο περιορισμός των παρεκκλίσεων και των χρονοδιαγραμμάτων σε τέτοια μορφή και έκταση, ώστε να οδηγεί στην εφαρμογή της λύσης και όχι στην υπόσκαψή της, θέματα εγγυήσεων, θέματα Βάσεων, θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών και θέματα οικονομίας''.

    Διαπιστευτήρια - Ουγκάντα - Νέος Υπατος Αρμοστής Κύπρου ------------------------------------------------------- Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Ναϊρόμπι Κωνσταντίνος Ηλιάδης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του ως ο νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ουγκάντα στον Πρόεδρο της χώρας Yoweri Museveni.

    Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του, ο κ. Ηλιάδης είχε σύντομη κατ΄ ιδίαν συνομιλία με τον Πρόεδρο Museveni, τον οποίο ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στην τελετή παρευρέθησαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντα Tom Mbutime, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας, καθώς και ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας στην Καμπάλα Νικόλαος Ρούσος και η Επίτιμη Υποπρόξενος Ελισάβετ Ρούσου.

    ΑΚΕΛ - Επέτειος κατάληψης Αμμοχώστου ------------------------------------ Το ΑΚΕΛ καλεί τους Βαρωσιώτες και όλο τον κυπριακό λαό να δώσει μαζικά το παρών του στην αντικατοχική εκδήλωση, που διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο στη Δερύνεια ο Δήμος Αμμοχώστου κάτω από σύνθημα ''Πορεία για λύση - Επανένωση - Ειρήνη'', για να διατρανώσουν για άλλη μια φορά τη θέλησή τους για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

    Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ''τριάντα χρόνια είναι πάρα πολλά. Αγωνιζόμαστε για να επιτύχουμε τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό''.

    Στις 7.30 το βράδυ θα ξεκινήσει πορεία από την Πλατεία Αγίου Μοδέστου στη Δερύνεια και θα καταλήξει στο οδόφραγμα προς την Αμμόχωστο.

    Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στην οποία θα μιλήσει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής.

    ΝΕΟ -Επέτειος κατάληψης Αμμοχώστου- Εκδήλωση Δήμου Αμμοχώστου ------------------------------------------------------------- Η Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου του κόμματος Νέοι Ορίζοντες εκφράζει τη διαφωνία της με την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου να μην καλέσουν την πολιτική ηγεσία του τόπου και ξένους υποστηρικτές της Κύπρου στην καθιερωμένη εκδήλωσή τους με την ευκαιρία της 30ής επετείου κατάληψης της πόλης από τον τουρκικό στρατό κατοχής.

    Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου των ΝΕΟ αναφέρει πως είναι καταφανής η προσπάθεια για υποβάθμιση του αντικατοχικού περιεχομένου της εφετινής εκδήλωσης ''με διάφορες δικαιολογίες''.

    ''Θεωρούμε'', αναφέρει η ανακοίνωση, ''ότι, σε αυτήν τη δύσκολη φάση που περνά το Κυπριακό, η παρουσία διεθνούς υποστήριξης θα έπρεπε να είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα''.

    Αποψη των ΝΕΟ είναι πως ''η διεκδίκηση της επιστροφής της Αμμοχώστου πρέπει να γίνει με βάση το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προβλέπει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της'' και οποιοιδήποτε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ξένοι που υποστηρίζουν αυτό το αίτημα, να είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην αντικατοχική εκδήλωση.

    ΕΔΗ - Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση ---------------------------------------------- Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, με χθεσινή τους ανακοίνωση, εκφράζουν τη στήριξή τους προς την αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Αμμοχώστου το ερχόμενο Σάββατο, στη Δερύνεια, με θέμα ''Λύση - Ειρήνη - Επανένωση''.

    ''Οι εκδηλώσεις αυτές εκφράζουν τη γνήσια βούληση των προσφύγων της Αμμοχώστου και του λαού μας γενικότερα για σύντομη λύση, για απαλλαγή από την κατοχή και τα διχοτομικά τετελεσμένα, για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία Ε/Κ και Τ/Κ'', αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ΕΔΗ.

    Προσθέτουν ακόμη ότι ''δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η λύση, ειρήνη και επανένωση είναι μονόδρομος για τον τόπο, με όσα εμπόδια και αν προβάλλονται σήμερα''.

    Ενωση Προσφύγων και Εκτοπισμένων - Δήμαρχος Αμμοχώστου - Εκδήλωση ----------------------------------------------------------------- Η Ενωση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Κύπρου (ΕΠΕΚ) επικρίνει τις εξαγγελίες του Δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή για τις εκδηλώσεις που έχουν αποφασίσει να γίνουν εφέτος, 30 χρόνια μετά την κατάληψη της πόλης από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, χαρακτηρίζοντάς τις ως ''συνέχεια της άθλιας τακτικής των τελευταίων 15 ετών'' για ''να μην κακοφανιστούν οι εχθροί της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Η τακτική αυτή, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωση της ΕΠΕΚ ο Πρόεδρός της Πάνος Ιωαννίδης, αποτελεί ''υπαγορευμένη μειοδοτική γραμμή, που στόχο έχει τον εξευτελισμό και την εξαθλίωση του φρονήματος πρώτα των Αμμοχωστιανών, αμέσως μετά των άλλων προσφύγων και τέλος ολόκληρου του κυπριακού λαού, με τελικό σκοπό την επαναφορά ενός καταστροφικού σχεδίου λύσης''.

    Πρόκειται, συνεχίζει ο κ. Ιωαννίδης, για ''περιφρόνηση της βροντερής ετυμηγορίας του 'Οχι' και σε εξαργύρωση των όσων μερικά άτομα είχαν υποσχεθεί προς τους ξένους εχθρούς της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ΓΓ Οικολόγων - Βρετανικές Βάσεις - Κεραίες ------------------------------------------ Οι Βρετανικές Βάσεις είναι έτοιμες να θέσουν σε ταυτόχρονη λειτουργία τις δυο νέες γιγαντοκεραίες «Πλούτωνας», παραβιάζοντας έτσι τη συμφωνία που έγινε με την Κυπριακή Δημοκρατία, καταγγέλλει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Χθες το πρωί επισκέφθηκε την περιοχή των κεραιών ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή ΓΓ Σάββα Φιλίππου και τον Επαρχιακό ΓΓ Δημήτρη Ψηλογένη.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Περδίκης ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες, «οι Βρετανοί έχουν ειδοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα λειτουργήσουν τις κεραίες ταυτόχρονα κάτι που παραβιάζει τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις των Βρετανών ότι δεν θα λειτουργούσαν ταυτόχρονα οι δυο κεραίες».

    Παρουσιάζοντας επίσημα έγγραφα της συμφωνίας, ο κ. Περδίκης κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και να καταγγείλει δημόσια την ενέργεια των Βρετανικών Βάσεων.

    «Τελικά οι Βρετανοί είναι εντελώς ασύδοτοι, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στην Κύπρο, να υπογράφουν έγγραφα και μετά να αναιρούν την υπογραφή και τις τοποθετήσεις τους και γιατί συμπεριφέρονται με αυτή την ασυδοσία και γιατί τους επιτρέπουμε να συμπεριφέρονται έτσι;» διερωτήθηκε ο ΓΓ των Οικολόγων.

    Είπε πως «όλες οι μελέτες που έγιναν και τα μοντέλα προσομοίωσης από τους Γάλλους ειδικούς έγιναν με την προϋπόθεση ότι οι δυο κεραίες δεν θα λειτουργούν ταυτόχρονα, άρα όλη εκείνη η τεχνική έρευνα που έγινε από τους Γάλλους είναι πλέον αμφισβητούμενη και καταρρίπτεται γιατί στηρίχθηκε στην προϋπόθεση ότι οι δυο κεραίες δεν θα λειτουργούν ταυτόχρονα».

    ''Αφρίκα'' - Τούρκοι έποικοι - Κατεχόμενα ----------------------------------------- Η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα'' υπό τον πρωτοσέλιδο-ολοσέλιδο τίτλο ''Τούρκος έρχεται - Τ/Κ φεύγει'' έγραφε χθες ότι η τουρκική ''πρεσβεία'' στα κατεχόμενα παρεμβάλλει εμπόδια σε όσους εποίκους επιθυμούν να επαναπατρισθούν.

    Η εφημερίδα αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό εγγράφων και πιστοποιητικών που ζητεί η λεγόμενη πρεσβεία για τον επαναπατρισμό και σημείωσε ότι η ''πρεσβεία'' έπαυσε να αποστέλλει στην Τουρκία όσους δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν χρήματα για επιστροφή.

    Κατά την εφημερίδα, στόχος είναι η παραμονή των εποίκων στο νησί για να αυξηθεί ο αριθμός των Τούρκων στα κατεχόμενα.

    Κατεχόμενα - Τ/Κ - Τηλεφωνική σύνδεση μέσω Τουρκίας --------------------------------------------------- Το λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι οι Τ/Κ μπορούν να τηλεφωνούν στις ελεύθερες περιοχές μέσω Τουρκίας με τον κωδικό 00357.

    Οπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του «υπουργείου» Σενέρ Τσακνάν, στόχος είναι η λειτουργία ενός συστήματος για απευθείας τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ των δύο πλευρών.

    Η τηλεφωνική επικοινωνία των Τ/Κ με τις ελεύθερες περιοχές γινόταν μέχρι σήμερα μέσω ειδικής γραμμής των ΗΕ με τον κωδικό 0123.

    Eurostat - ΕΕ - Ανεργία - Κύπρος -------------------------------- Η Κύπρος κατέχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (4,4%) μεταξύ των 25 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat σχετικά με την ανεργία στην ΕΕ για τον Ιούνιο 2004.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθησαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρουσιάζουν η Αυστρία (4,2%) και το Λουξεμβούργο (4,2%). Η ανεργία στην ευρωζώνη ανέρχεται στο 9%, ενώ ο μέσος όρος των «25» είναι 9,1%.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι στην Κύπρο το ποσοστό ανεργίας για τον Ιούνιο 2004 είναι 3,9% στους άνδρες και 5% στις γυναίκες, ποσοστά τα οποία είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο στις χώρες της ευρωζώνης (8,0%) και στην ΕΕ των «25» (8,3%).

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών, η Κύπρος παρουσιάζει για την ίδια περίοδο, την τρίτη καλύτερη επίδοση με 10,5%. Τη χαμηλότερη ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών έχει η Αυστρία (6,9%), ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (8,2%). Η ανεργία για την ίδια κατηγορία στην ευρωζώνη ανέρχεται στο 17,5%, ενώ ο μέσος όρος των «25» είναι 18,2%.

    Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις ---------------------------------------- Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση με το Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει στενό εύρος διακύμανσης.

    Η αγορά κατέγραψε αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,02%, κλείνοντας στις 74,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα ίδια περίπου με τα χθεσινά επίπεδα, κλείνοντας στις 592 χιλιάδες λίρες με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και σήμερα σε Κυβερνητικά Χρεόγραφα.

    Αντίθετα οριακή αύξηση της τάξης του 0,22% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 329,36 μονάδες.

    Τσάμπιονς Λιγκ: Σπάρτα Πράγας - ΑΠΟΕΛ ------------------------------------- Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει απόψε στις 9 στην Πράγα τη Σπάρτα Πράγας, στον επαναληπτικό αγώνα στο πλαίσιο του β' προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η οικοδομική ανάπτυξη που παρατηρείται στις κατεχόμενες περιοχές και η άφιξη περισσοτέρων Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, η καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για τους δύο χειρούργους ιατρούς που κρίθηκε ότι φέρουν ευθύνη στο θάνατο του 14χρονου Χατζηδημήτρη είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά φύλλα των κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλά θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο είναι η λειτουργία του κλειστού λιμανιού της Αμμοχώστου και οι προτάσεις της ε/κ πλευράς για συνδιαχείρισή του, οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αμπελουργών, οι αυξήσεις στα καύσιμα, η υποβόσκουσα εργατική κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και οι νέες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Βρετανοί για να επιτύχουν απευθείας εμπόριο κρατών της ΕΕ με το ψευδοκράτος.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Λειτουργεί κανονικά και αναμένεται διεθνής έλεγχος'' γράφει ότι το κατά τα άλλα κλειστό κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου λειτουργεί κανονικά. Προσθέτει ότι όπως αποκαλύπτει ο τ/κ Τύπος σε αυτό δεν αγκυροβολούν μόνο πλοία προερχόμενα από την Τουρκία αλλά και από άλλες χώρες φίλα προσκείμενες προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αυριανή συνάντηση των συντεχνιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των συνδέσμων των ξενοδόχων είναι καθοριστικής σημασίας για την εργατική ειρήνη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Προσθέτει ότι εάν κηρυχθεί αδιέξοδο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις συντεχνίες η δεκαήμερη προθεσμία για τη λήψη απεργιακών μέτρων.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Ευτυχώς υπάρχει Θεός'' αναφέρει ότι με αυτή τη φράση δέχθηκαν οι συγγενείς του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη από το Γέρι την απόφαση "σταθμό" του δικαστηρίου που έκρινε ενόχους για αδικήματα που αφορούν αδικήματα αμέλειας και πιθανής πρόκλησης βλάβης ή θανάτου, τους γιατρούς Γρηγόρη Σταύρου και Κυριάκο Παπακυριακού για το θάνατο του 14χρονου. Προσθέτει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θέτει νέα δεδομένα στα ιατρικά πράγματα της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα κατεχόμενα πέρα από τον οικοδομικό οργασμό που εντείνεται, χθες επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση ότι λόγω έλλειψης εργατικών χεριών φέρνουν νέες φουρνιές εποίκων από την Τουρκία.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Διεθνείς εταιρείες αγοράζουν γη Ε/Κ'' γράφει ότι ξένες επενδυτικές εταιρείες κινούνται πυρετωδώς στην Κύπρο προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να συμμετάσχουν στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση ε/κ γης στα κατεχόμενα. Αναφέρει ότι στόχος τους είναι να προσεγγίσουν όσο το δυνατό περισσότερους πρόσφυγες και να αγοράσουν τους τίτλους των περιουσιών τους σε Κερύνεια, Αμμόχωστο, Καρπασία αντί πινακίου φακής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Οικολόγοι καταγγέλλουν ότι οι Βρετανοί φέρονται έτοιμοι να παραβιάσουν τη συμφωνία και να λειτουργήσουν ταυτόχρονα και τις δύο μεγαλοκεραίες στο Ακρωτήρι.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Ενοχοι γιατροί για το θάνατο του 14χρονου Γιώργου'' γράφει ότι με βάση απόφαση "καταπέλτη" του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, για πρώτη φορά στα χρονικά της κυπριακής δικαιοσύνης, δύο χειρούργοι, οι Γρηγόρης Σταύρου και Κυριάκος Παπακυριακού, θεωρούνται υπεύθυνοι για το ενδεχόμενο πρόκλησης θανάτου του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη από το Γέρι. Προσθέτει ότι η ποινή των δύο κατηγορουμένων θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε νέα συνάντηση που αναμένεται να έχει με το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ζητήσει διευκρινίσεις για το θέμα των αγνοουμένων και για τη λειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Οι Βρετανοί ξανακτυπούν'' γράφει ότι η Βρετανία θα επιδιώξει να βάλει τη σφραγίδα των κρατών-μελών της ΕΕ στο ''απευθείας εμπόριο'' με τους Τ/Κ. Αναφέρει ότι το Λονδίνο κινείται για ''ανανέωση και ενίσχυση της εντολής'' που έδωσαν τα 25 κράτη- μέλη, στις 26 Απριλίου στο Λουξεμβούργο για τον ''τερματισμό της απομόνωσης'' των Τ/Κ. Προσθέτει ότι η ολλανδική προεδρία έχει περιλάβει το θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επεξεργαστεί προσχέδιο επιστολής προς το ΓΓ του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία του λιμανιού της με συνδιαχείριση.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Κρατική βοήθεια 11,7 εκατομμύρια λίρες'' γράφει ότι οι αμπελουργοί θα πάρουν κρατική βοήθεια ύψους 11,7 εκατομμυρίων λιρών, που θα προέλθουν από την εκταρική επιδότηση, τα μέτρα του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα περιβαλλοντικά μέτρα και τα μέτρα ενίσχυσης για τις μειονεκτικές περιοχές, σε σύγκριση με 9,6 εκατομμύρια λίρες που πήραν πέρυσι. Προσθέτει ότι χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την επιδότηση στις 430 λίρες το εκτάριο τόσο για τα επιτραπέζια σταφύλια όσο και για τα οινοποίησιμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εκτίναξη των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου σε νέα ύψη και οι ανατιμήσεις από τις εταιρείες πετρελαιοειδών αναμένεται να πυροδοτήσουν νέο κύμα ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων, σε μια κρίσιμη περίοδο για την κυπριακή οικονομία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στο κύριο θέμα της στη ραγδαία ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας στα κατεχόμενα. Γράφει ότι κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες ανάπτυξης γης από τα κατεχόμενα αναφέρονται σε απίστευτη αύξηση της πώλησης ιδιοκτησιών. Προσθέτει ότι σύμφωνα με την εικόνα που δόθηκε από τη λεγόμενη διοίκηση των κατεχομένων την περασμένη εβδομάδα, τους τελευταίους 18 μήνες έχουν οικοδομηθεί στα κατεχόμενα 3.405 νέα κτίσματα από τα οποία τα 30 είναι ξενοδοχειακά συγκροτήματα και κατά πλειοψηφία ανεγέρθηκαν στην περιοχή Κερύνειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές δήλωσαν χθες ότι θα αναμένουν να δουν το νέο στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την έξοδο του αερομεταφορέα από την κρίση πριν προβούν σε οποιαδήποτε τοποθέτηση.

    [06] (K) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Κολυμβήτρια Μαρία Παπαδοπούλου - Συνέντευξη

    Στα 24 της χρόνια η Κύπρια αθλήτρια της κολύμβησης Μαρία Παπαδοπούλου θεωρείται ώριμη και έτοιμη όσο ποτέ προηγουμένως. Με μια ήδη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Σίδνεϊ, πάει στην Αθήνα αν μη τι άλλο για να καταρρίψει την προηγούμενη επίδοσή της, σε χρόνο και κατάταξη.

    Τότε, στα 100μ. πεταλούδα, ήταν 32η σε 49 συμμετοχές με χρόνο 1.01.64, τώρα δικαιολογημένα ζητά κάτι περισσότερο. Θα είναι η μοναδική γυναικεία παρουσία της Κύπρου στην κολύμβηση. Η «μαντάμ butterfly» όπως πολύ εύστοχα χαρακτηρίστηκε, από το αγώνισμα στο οποίο διαπρέπει, έχει ακόμα στο «παλμαρές» της συμμετοχές σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες (1998, 2002, πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1999) και Μεσογειακούς Αγώνες με ένα χάλκινο μετάλλιο το 2001 (πού αλλού) στα 100μ. πεταλούδα. Γι' αυτό και θεωρείται, όχι άδικα, σαν η καλύτερη αθλήτρια που ανέδειξε μέχρι σήμερα η κυπριακή κολύμβηση. Ας αφήσουμε όμως την ίδια να μας πει, ό,τι έχει να μας πει:

    ΕΡ- Αλήθεια, Μαρία τι άλλαξε από το Σίδνεϊ, μέχρι την Αθήνα;

    ΑΠ- Στο Σίδνεϊ πήγα με πιο πολυ ενθουσιασμό και «μαγεμένη» από το αίσθημα που σου αφήνει το αίσθημα μιας συμμετοχής σε μιαν Ολυμπιάδα. Τώρα, βλέπω τα πράγματα ναι μεν με ενθουσιασμό αλλά σαφώς πιο προσγειωμένη, καλύτερα προετοιμασμένη και ώριμη ως προς το τι θα συναντήσω.

    ΕΡ- Το γεγονός ότι θα είσαι η μοναδική αθλήτρια από τους πέντε εκπρόσωπους μας στην κολύμβηση σημαίνει κάτι;

    ΑΠ- Oχι απαραίτητα, απλά έτυχε. Κάποιες κοπέλες ήταν κοντά στα όρια, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Η προσπάθεια πάντως θα είναι η ίδια και θα είναι δύσκολη, αφού σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορείς παρά να τα δώσεις όλα κι ακόμα κάτι... παραπάνω.

    ΕΡ- Μιας και ξέρεις τι πάει να πει Ολυμπιακοί Αγώνες από την πρώτη σου συμμετοχή, τι σημαίνει για έναν αθλητή η συμμετοχή σε μιαν Ολυμπιάδα;

    ΑΠ- Τα πάντα. Εγώ τουλάχιστον έτσι το βλέπω. Για οποιοδήποτε επίπεδο και αν μιλάμε, είτε δηλαδή κάποιος αθλητής διεκδικεί μετάλλιο, είτε θέλει να βελτιώσει την ατομική του επίδοση, είτε ακόμα και για το «ευ αγωνίζεσθαι». Η συμμετοχή και μόνο σε μιαν Ολυμπιάδα είναι η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του κάθε αθλητή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή.

    ΕΡ- Στο Σίδνεϊ η επίδοσή σου ήταν 1.01.64 και 32η σε 49 συμμετοχές. Στην Αθήνα τι περιμένεις, ποιες φιλοδοξίες και στόχους έχεις;

    ΑΠ- Kατ αρχήν επιδιώξη και στόχος μου είναι να βελτιώσω την ατομική μου επίδοση, που είναι το 1.01.64, από το Σίδνεϊ. Υστερα να κατεβάσω το χρόνο κάτω από το 1.01 και από εκεί και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει...

    ΕΡ- Τι σημαίνει ό,τι ήθελε προκύψει;

    ΑΠ- Πιστεύω πως ο ημιτελικός με τις 16 κοπέλλες θα κλείσει κάτω από λεπτό. Αν λοιπόν καταφέρω και κάνω μιαν επίδοση λίγο πάνω από το λεπτό, 1.00.50 ας πούμε, τότε πιστεύω πως ίσως καταφέρω να πλασαριστώ στις 24 καλύτερες. Δεν θα είναι και λίγο πράγμα...

    ΕΡ- Πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι ένας τέτοιος στόχος και φιλοδοξία;

    ΑΠ- Μόνο εύκολο δεν είναι. Το ευχάριστο είναι πως μέχρι τώρα έμεινα μακρυά, δόξα τω Θεώ, από σοβαρους τραυματισμούς και η προετοιμασία πήγε αρκετά καλά. Αν συνεχίσουμε έτσι, πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω και να υλοποιήσω τους στόχους που θέσαμε με τον προπονητή μου, τον Γιώργο Ζάγκυλο.

    ΕΡ- Και όλα αυτά σε μια κούρσα;

    ΑΠ- Αυτοί είναι οι κανόνες για όλους τους αθλητές, στην κολύμβηση, εκτός από τους 16, οι οποίοι έχουν και μια δεύτερη ευκαιρία για το μεγάλο τελικό. Κούρσα πρωινή που δεν είναι και ό,τι καλύτερο για έναν αθλητή, αλλά δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Επαναλαμβάνω, μακάρι να μας έχει ο Θεός καλά και όλα τ άλλα θα έρθουν μόνα τους.

    ΕΡ- Ασφαλώς και το ότι οι Αγώνες θα γίνουν στην Αθήνα, υπάρχει μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα και για μας, αλλά και για σας τους αθλητές. Ετσι δεν είναι;

    ΑΠ- Ναι, θα παίζουμε εντός έδρας... Οπωσδήποτε πάντως, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ιδιαιτερότητα, καθότι η Αθήνα είναι ένας χώρος οικείος και γνώριμος σε μας (ΣΣ: η Μαρία αγωνίζεται και με τα χρώματα του Ολυμπιακού Πειραιώς), πλεονέκτημα που θα το έχουμε μόνο εμείς και οι Ελλαδίτες αθλητές. Ακόμα, ο κόσμος πιστεύω ότι θα μας σπρώχνει και θα μας συμπαρασταθεί στην προσπάθεια που θα καταβάλουμε, ενώ θα είναι κι αυτή άλλη μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που κάθε αθλητής θέλει να ζήσει και δεν θα την έχει ξανά.

    ΕΡ- Τι λες, η Ελλάδα θα τα καταφέρει με τη διοργάνωση των Αγώνων; Ρωτώ επειδή όλα αυτά τα χρόνια ακούστηκαν πολλά και διάφορα;

    ΑΠ- Φυσικά και θα τα καταφέρει. Αν κοιτάξετε στις μεγάλες διοργανώσεις που ανέλαβε μέχρι τώρα, παγκόσμια πρωταθλήματα, ευρωπαϊκά και άλλα, πάντα τα πήγαινε καλά. Το ίδιο και καλύτερα πιστεύω θα τα πάει και τώρα, άλλωστε λίγες μόνο μέρες πριν αρχίσουν οι Αγώνες όλα και όλοι δείχνουν και φαίνεται να είναι έτοιμα.

    ΕΡ- Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Ελλάδα, πιστεύεις ότι θα έχει επιτυχίες;

    ΑΠ- Το ελπίζω και το αναμένω. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλα άλματα προόδου και στον αθλητισμό, με χαρακτηριστικότερο την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου...

    ΕΡ- Αυτό κι αν ήταν κάτι που κανένας μας δεν το περίμενε. Αλλά πες μου, βλέπεις και ποδόσφαιρο;

    ΑΠ- Οπως ήρθαν τα πράγματα, δεν πιστεύω πως υπήρχε άνθρωπος που δεν είδε τουλάχιστον τον τελικό...

    ΕΡ- Προτού κλείσουμε, υπάρχει κάτι που μπορείς να το υποσχεθείς ως προς τη συμμετοχή σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας;

    ΑΠ- Κανένας αθλητής δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα. Το μόνο που μπορώ να πω και να υποσχεθώ είναι πως θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις που έχει και περιμένει ο κόσμος από μένα, αλλά και για να τιμήσω τα χρώματα της πατρίδας μας της Κύπρου.

    ΕΡ- Και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τι ακολουθεί για την Μαρία Παπαδοπούλου;

    ΑΠ- Αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα, εκείνο που εγώ εύχομαι είναι πάνω απόλα να έχω την υγεία μου και η συνέχεια δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση αγωνιστικά, αφού στον αθλητισμό δεν μπορείς να πεις ποτέ αρκετά.

    ΕΡ- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008, ας πούμε. Είναι ο επόμενος σταθμός, η επόμενη μεγάλη πρόκληση;

    [07] (Κ) Κατεχόμενα - Αντριάν βαν ντερ Μιρ - ΜΟΕ

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ, μιλώντας σε συγκέντρωση Βρετανών στα κατεχόμενα, χαιρέτισε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τους Τουρκοκύπριους που εξήγγειλε πρόσφατα η κυπριακή κυβέρνηση.

    [08] (Κ) ΟΗΕ - Ψήφισμα - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Κυκλοφόρησε χθες στα Ηνωμένα Εθνη ως επίσημο έγγραφο το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης A/Res/58/301, το οποίο περιέχει τις προτάσεις προϋπολογισμού της Πέμπτης Επιτροπής, της Συμβουλευτικής Επιτροπής σε θέματα Διοίκησης και Προϋπολογισμού και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο.

    Το ψήφισμα αναφέρει ότι οι όροι εντολής της UNFICYP έχουν καθορισθεί από το ψήφισμα 186 (1964) του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγκρίνει το ποσό των 51.992.200 δολαρίων για την περίοδο 1 Ιουλίου 2004 30 Ιουνίου 2005 το οποίο απαιτείται για τη συντήρηση των στρατιωτών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες - Καταγγελία

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κατάγγειλε τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και το ψευδοκράτος για τη συστηματική οικοδόμηση κατοικιών και τουριστικών υποστατικών σε ε/κ ιδιοκτησίας τεμάχια γης και τη μεταφορά στα κατεχόμενα εδάφη εποίκων από την Τουρκία.

    [10] (Κ) Αντιπροσωπείες ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας - Συντονισμός δράσης

    Τον προγραμματισμό κοινής δράσης για τα θέματα που εκκρεμούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) συζήτησαν σήμερα στη Λευκωσία αντιπροσωπείες των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, συντονίζοντας με τον τρόπο αυτό τις ενέργειές τους.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι το πρόγραμμα κοινής δράσης είναι ''σχεδόν έτοιμο'', προσθέτοντας πως θα το παρουσιάσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [11] (Κ) ''Χαλκίν Σεσί'' - Τούρκος αντιστράτηγος - Σολωμός Σολωμού

    Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του τουρκικού στρατού Χασάν Κουντακσί παραδέχτηκε ότι αυτός έδωσε οδηγίες για να ''κατεβάσουν'', κατά την έκφρασή του, τον Ελληνοκύπριο Σολωμό Σολωμού από τον ιστό της τουρκικής σημαίας, στα επεισόδια που έγιναν μετά την κηδεία του δολοφονηθέντος από τους Τούρκους Τάσου Ισαάκ στη Δερύνεια το καλοκαίρι του 1996.

    Ο αρχισυντάκτης της τ/κ εφημερίδας ''Χαλκίν Σεσί'' έγραψε χθες σε άρθρο του με τίτλο ''Την παραμονή της πορείας προς την Αμμόχωστο θυμήθηκα τον αντιστράτηγο Κουντακσί'' και αναφέρεται σε συγκέντρωση στο χωριό Σίντα στην οποία παρευρέθηκε και ο Τούρκος αντιστράτηγος.

    ''Είχα δώσει οδηγίες στους στρατιώτες μου να υποχωρήσουν προς τα δένδρα. Οταν είδα το νεαρό Ε/Κ να ανεβαίνει τον ιστό της σημαίας, θύμωσα πάρα πολύ και έδωσα οδηγίες, με δύο λέξεις 'κατεβάστε τον'. Είδατε τι έγινε μετά...'', είπε ο Κουντακσί, όπως γράφει η εφημερίδα.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήρια - Παραγουάη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε στον Πρόεδρο της Παραγουάης Nicanor Duarte Frutos συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο εκατοντάδων ατόμων σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην πρωτεύουσα της χώρας Ασουνσιόν.

    [13] (Κ) Αντιπροσωπείες ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Σχέδιο δράσης (1)

    Τα Υπουργεία Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας κατέληξαν σήμερα στον καταρτισμό σχεδίου δράσης για θέματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο ΕΔΑΔ.

    Αντιπροσωπείες των δυο Υπουργείων είχαν το πρωί κοινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία και αργότερα παρακάθισαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οπως δήλωσαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο επικεφαλής της ελλαδικής αντιπροσωπείας Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεννηματάς, οι αντιπροσωπείες συζήτησαν πολλά θέματα και πολλές δραστηριότητες που αναμένεται να καλύψουν εξελίξεις στα ΗΕ και στην ΕΕ και κατέληξαν στο κοινό αυτό σχέδιο δράσης.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 4/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5777      0,5811            1,7209        1,7310
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4811      0,4839            2,0665        2,0786
    Λίρα Αγγλίας   0,8750      0,8802            1,1361        1,1429
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 4/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 4/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4313*    0.4347*    230.0437    231,8572
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3374     0.3400       2.9412      2,9638
    Δολάριο Καναδά      0.3640     0.3669       2.7255      2,7473
    Κορώνα Δανίας       0.0776     0.0782      12.7877     12,8866
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0685     0.0690      14.4928     14,5985
    Κορώνα Σουηδίας     0.0628     0.0633      15.7978     15,9236
    Φράγκο Ελβετίας     0.3750     0.3780       2.6455      2,6667
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,43  ( 0,20)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    232.449
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    181.925    329,07  (-0,09)
    FTSE Med 100 **                             6.092,24  ( 0,13)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    114.621     95,66  ( 0,12)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      4.067     72,56  (-0,93)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        978     12,01  ( 0,33)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     29.551     47,20  ( 0,08)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.751     44,43  ( 0,43)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     17.335     20,61  ( 0,19)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.715     62,57  ( 0,63)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.382      2,43  ( 0,41)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.575      6,89  ( 0,88)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        230     10,85  ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £      3.668     26,92  ( 0,00)
    Αλλες Εταιρείες               £     37.364     61,54  ( 0,56)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) ΕΕ - Αποναρκοθέτηση - Αποδέσμευση κονδυλίων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε σήμερα το ποσό των 2.5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποναρκοθέτηση στην Κύπρο, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η οποία προσθέτει ότι οι εργασίες για το σκοπό αυτό μπορούν να ξεκινήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβρη.

    Οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης μπορούν τώρα να επικεντρωθούν στην περιοχή της νεκρής ζώνης και γύρω από τη Λευκωσία, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οι πόροι αυτοί θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της πολιτικής για την Πράσινη Γραμμή αναφορικά με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών, σημειώνει, προσθέτοντας πως ''με το πέρας της αποναρκοθέτησης μπορούν να ανοιχθούν νέα σημεία διέλευσης'' από και προς τα κατεχόμενα.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Την πορεία σταθεροποίησής του εντός του επιπέδου των 74 μονάδων συνέχισε για έκτη κατά σειρά συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 74,43 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 232 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Αντιπροσωπείες ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Σχέδιο δράσης (2)

    Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, μετά από πολύωρες συσκέψεις αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών τους και αφού ενημερώθηκε εκτενώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατέληξαν σήμερα σε σχέδιο κοινής δράσης, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα μελλοντικών δραστηριοτήτων και εξελίξεων που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), με τα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ), το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και άλλους χώρους.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Ιακώβου, μετά τη δίωρη περίπου συνάντηση των αντιπροσωπειών με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ φαίνεται να αφήνει για αργότερα την εξέταση του ευρωπαϊκού κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ενώ ασχολείται με το χρηματοδοτικό κανονισμό και τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ.

    Λεπτομερές σχέδιο τόσο για το πώς θα λειτουργήσει το κατεχόμενο σήμερα από τους Τούρκους λιμάνι της Αμμοχώστου όσο και για την κλειστή περιοχή της πόλης, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και στον Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν κατά πάσα πιθανότητα - ως συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα σταλεί αντίγραφο και στον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο κ. Ιακώβου, υπάρχει τώρα μια ανάπαυλα και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις εξελίξεις στην ΕΕ που αφορούν το Κυπριακό, ενώ στις 23 Αυγούστου φθάνουν ειδικοί αντιπρόσωποι του ΟΗΕ για να δουν από κοντά το ρόλο και την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και εντός του Σεπτεμβρίου ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα συντάξει και θα στείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [19] (Κ) Κυβέρνηση - ΗΕ - Κατοχικό καθεστώς - Λειτουργία Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου

    Τα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσαν σήμερα την κυπριακή Κυβέρνηση ότι το κατοχικό καθεστώς έχει αποδεχθεί τις προτάσεις της σε ότι αφορά την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου με το ίδιο καθεστώς που λειτουργεί το δημοτικό σχολείο.

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κονδύλι - Αποναρκοθέτηση

    «Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία δείχνει ότι η ΕΕ αξιολογεί ευνοϊκά τα μέτρα της κυπριακής Κυβέρνησης», χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την αποδέσμευση κονδυλίου από την Κομισιόν για την αποναρκοθέτηση στην Κύπρο.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε το ποσό των 2.5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποναρκοθέτηση στην Κύπρο και οι εργασίες για το σκοπό αυτό μπορούν να ξεκινήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβρη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 4 August 2004 - 17:49:21 UTC