Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολυμπιακό Χωριό - Ανάρτηση κυπριακής σημαίας
  • [02] (Κ) Αθήνα - Σπίτι ΚΟΕ - Εγκαίνια - Χριστόφιας
  • [03] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΑΕΚ - Μακάμπι Πέταχ Τίκβα
  • [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κατεχόμενα - Αεροδρόμια
  • [05] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Τρίτη αποστολή αθλητών
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Εκπαίδευση - Ριζοκάρπασο
  • [09] (Κ) Ακιντζί - Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επιστροφή
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΕΚ - Καραμανλής - Μπακογιάννη - Ολυμπιακοί
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ICAO - Κατεχόμενα - ''Αεροδρόμια'' - Ελληνας ΥΠΕΞ
  • [13] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Τελετή έναρξης - Επίσκοπος Κύκκου
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [18] (Κ) Γιώργος Κουμουτσάκος - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή
  • [20] (Κ) Ιακώβου - Αναχώρηση για Αθήνα - Δηλώσεις
  • [21] (Κ) ΕΕ - Μπαρόσο - Επίτροποι - Μάρκος Κυπριανού

  • [01] (Κ) Ολυμπιακό Χωριό - Ανάρτηση κυπριακής σημαίας

    Η κυπριακή σημαία θα αναρτηθεί στο Ολυμπιακό Χωριό στην ΑΘήνα σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ, στην παρουσία αξιωματούχων της κυπριακής πολιτείας, αθλητών και αθλητικών παραγόντων.

    Πρόκειται για τη σημαία που έδωσε στην Κυπριακή Ολυμπιακή Αποστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στη δεξίωση που παρέθεσε στους Κύπριους αθλητές και αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [02] (Κ) Αθήνα - Σπίτι ΚΟΕ - Εγκαίνια - Χριστόφιας

    Η ανάδειξη του πνεύματος του Ολυμπισμού, του ευ αγωνίζεσθαι και της ειρήνης έχει τεράστια σημασία για την Κύπρο, δήλωσε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα όπως Ε/Κ και Τ/Κ αγωνίζονται μαζί στους αθλητικούς στίβους, αλλά και στο στίβο της ζωής.

    [03] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΑΕΚ - Μακάμπι Πέταχ Τίκβα

    [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κατεχόμενα - Αεροδρόμια

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους να βγουν από την "απομόνωση", συμπεριλαμβανομένου του τομέα της αεροπλοίας.

    Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, ο οποίος σχολιάζοντας δημοσιεύματα πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποστείλει επιστολή στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Aεροπορίας (ICAO), με την οποία ζητούσε τη νομιμοποίηση των αεροδρομίων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, είπε ότι δεν γνωρίζει για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής και παρέμπεψε τους δημοσιογράφους στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας για το θέμα.

    [05] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Τρίτη αποστολή αθλητών

    Ενώ συνήθως μιλάμε για μια αξιοπρεπή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή τη φορά η ομάδα των Κυπρίων αθλητών μας, μεταβαίνει στην Αθήνα, για κάτι περισσότερο και αισιοδοξεί για μια μεγαλύτερη επιτυχία, δήλωσε ο αρχηγός της τρίτης ομάδας Κυπρίων αθλητών που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η οποία με αισθήματα χαράς και αισιοδοξίας αναχώρησε νωρίς το πρωί από το Αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα.

    Ο Φίλιος Χριστοδούλου ευχήθηκε παράλληλα και στους 19 αθλητές μας κάθε επιτυχία, ενώ διαβεβαίωσε πως έχει γίνει ό,τι είναι δυνατό για μια αξιοπρεπή και κάτι περισσότερο για την Κύπρο μας, παρουσία.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι πληροφορίες για νέα αμερικανική πρωτοβουλία εξεύρεσης λύσης του προβλήματος, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων της Καρπασίας και οι αναφορές του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Ντίνου Πασπαλίδη σε σενάρια υπόσκαψης του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίση για τη δραστηριοποίηση στην Κύπρο της οργάνωσης ''Χρυσή Αυγή'', για την προσπάθεια του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη να περάσει στα κατεχόμενα χωρίς επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου, για τις εργασιακές διαφορές στα ξενοδοχεία και στους ημικρατικούς οργανισμούς, για την ετοιμασία νομοθεσίας περί ιδιωτικών πανεπιστημίων και για τους ισχυρισμούς για μη αξιοκρατικές διαδικασίες στις κρίσεις και προαγωγές μελών του αστυνομικού σώματος.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ματσακισμός'' ότι ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης "επιστρατεύθηκε κατά του ΔΗΣΥ" και ότι η ''νέα παράσταση'' χθες του κ. Ματσάκη (στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας) "δεν ήταν για να περάσει στα κατεχόμενα, όπως ο ίδιος φώναζε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αλλά πρωτίστως για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις πρόσφατες επαφές του Δημοκρατικού Συναγερμού". Σε άλλο θέμα γράφει πως "παράξενα και ασυνήθιστα φαινόμενα" παρατηρούνται στις αξιολογήσεις των μελών της Αστυνομίας και ότι αναμένεται παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου, εφ' όσον προκύψουν δικαιολογημένες ενστάσεις.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Απλώνει πλοκάμια η 'Χρυσή Αυγή''' γράφει στο κύριο θέμα ότι νεαρά άτομα με ακροδεξιές τάσεις προσχωρούν στη ναζιστική οργάνωση ''Χρυσή Αυγή'', από την κάθοδο της οποίας στην Κύπρο σηματοδοτείται μια νέα εποχή στην πολιτική ζωή του τόπου και αναμένεται να είναι τεράστιο το πολιτικό κόστος, εξαιτίας των δύο άκρως αντίθετων τάσεων που δημιουργούνται στο εθνικό πρόβλημα. Αλλού γράφει για την προσπάθεια αναδιάρθρωσης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και για τα σχέδια της Διοίκησης του Ιδρύματος να απολύσει υπαλλήλους, παρά το ότι έγιναν προσλήψεις προσωπικού και για τα έτη 2003 - 2004.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Εγκλωβισμένοι που αγνοούνται'' γράφει πως οι δημοσιογράφοι που μετέβησαν προχθές στην κατεχόμενη Καρπασία κατέγραψαν συγκλονιστικές στιγμές από τη ζωή των εγκλωβισμένων, οι οποίοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, ζώντας ''μόνοι και αβοήθητοι'' σε ''σπίτια ετοιμόρροπα και άθλιες συνθήκες ζωής'' και ''πεθαίνοντας ζωντανοί'', χωρίς να έχουν την καθημερινή και συστηματική βοήθεια που χρειάζονται. Αλλη είδηση είναι η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση που καταγράφηκε χθες στη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό και η οποία, σε συνδυασμό και με την αυξημένη υγρασία, προκάλεσε έντονα προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες πολιτών. Σε σχετική αναφορά προέβη χθες και το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, επισημαίνοντας τις αυξημένες τιμές όζοντος που καταγράφουν καθημερινά οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πράσινο φως για ιδιωτικά φροντιστήρια'' γράφει ότι η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, αφού σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να το εγκρίνει στην επόμενή του συνεδρία. Σε δηλώσεις του στη ''Σ'' ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης είπε πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Η πολιτεία, είπε, ενθαρρύνει τα πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, οι οποίοι προέβησαν σε σοβαρές καταγγελίες για συντονισμένες προσπάθειες πολιτικής απομόνωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εκπληξη από την Ουάσιγκτον'' γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου. Γράφει ότι αντίθετα με τις δηλώσεις Πάουελ, Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το Κυπριακό παραμένει σε αδιέξοδο, χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε θα επαναρχίσει νέα πρωτοβουλία ενώ έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να ακούσει τις τελικές θέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, προτού προχωρήσει σε νέο κύκλο προσπαθειών για διευθέτηση του προβλήματος. Αλλού γράφει ότι η ετήσια άσκηση της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία ''Νικηφόρος'' δεν θα διεξαχθεί ούτε και εφέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Δυσοίωνα σημάδια'' ότι φαίνεται να είναι δυσοίωνες οι εξελίξεις για τη διαφορά στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και την αδυναμία υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης, μετά και τη χθεσινή μεσολαβητική συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστου Ταλιαδώρου με την εργοδοτική πλευρά, η οποία απέβη άκαρπη. Οι συντεχνίες, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ετοιμάζονται για τη λήψη δυναμικών μέτρων, όποτε κριθεί αναγκαίο. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη για αύριο κήρυξη από τη Μεσολαβητική Υπηρεσία αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς, καθώς κυβέρνηση και συντεχνίες φαίνεται να παραμένουν περιχαρακωμένες και αμετακίνητες στις θέσεις τους.

    [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ουάσιγκτον - Πάουελ - Κυπριακό ------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες θα αρχίσει ξανά η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα νέου δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Πάουελ εξέφρασε λύπη που το δημοψήφισμα που διεξήχθη λίγους μήνες πριν δεν ήταν επιτυχημένο.

    ''Ενθαρρύναμε και τις δυο πλευρές να ψηφίσουν για αυτό, και τώρα κάνουμε κάποιες κινήσεις με τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας για την παροχή κάποιων ωφελημάτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το τουρκικό τμήμα της Κύπρου, και ελπίζουμε ότι με συνεχιζόμενο διάλογο και προσπάθειες ίσως να είναι δυνατό να βάλουμε τη διαδικασία πάλι σε δρόμο'', δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

    Ωστόσο, κατέληξε πως δεν μπορεί να δώσει ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''είναι το σωστό πράγμα και θέλουμε να δούμε ένα ομοσπονδιακό νησί, όλο το νησί ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κατεχόμενα - Αεροδρόμια ----------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους να βγουν από την ''απομόνωση'', συμπεριλαμβανομένου του τομέα της αεροπλοίας.

    Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, ο οποίος σχολιάζοντας δημοσιεύματα πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποστείλει επιστολή στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Aεροπορίας (ICAO), με την οποία ζητούσε τη νομιμοποίηση των αεροδρομίων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, είπε ότι δεν γνωρίζει για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής και παρέμπεψε τους δημοσιογράφους στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας για το θέμα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, ο κ. Ιριλάι δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην έκθεσή του για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών στην Κύπρο ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να συνεργασθούν διμερώς και σε διεθνείς οργανισμούς για να εξαλείψουν εμπόδια που έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους''.

    ''Στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε την απομόνωσή τους. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζουμε τις πολιτικές μας, συμπεριλαμβανομένης της αεροπλοΐας, σε σχέση με αυτό το στόχο», ανέφερε ο κ. Ιριλάι.

    Βρετανία - Κατεχόμενα --------------------- Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να προειδοποιεί του Βρετανούς πολίτες που σχεδιάζουν να αγοράσουν γη στις κατεχόμενες περιοχές για τις διάφορες συνέπειες που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και τους καλεί πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αγορά να λαμβάνουν νομική συμβουλή.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, για τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης έναντι του γεγονότος ότι γη που ανήκει στους Ε/Κ στις κατεχόμενες περιοχές χρησιμοποιείται για οικοδομική ανάπτυξη, είπε ότι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι η ίδια όπως είχε προβληθεί με ανακοίνωση πριν από μερικά χρόνια.

    Πρόσθεσε ότι η Βρετανία με την ανακοίνωση της προειδοποιούσε τους Βρετανούς πολίτες ''που σχεδίαζαν να αγοράσουν περιουσία στο βορρά, για τις διάφορες συνέπειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού''.

    Συνεπώς, κατέληξε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις ''οποιοσδήποτε προγραμματίζει κάτι τέτοιο πρέπει να ζητήσει πρώτα νομική συμβουλή''.

    Επιστολή Επιτετραμμένου Κύπρου στα ΗΕ - Κόφι Ανάν - Μέτρα για Τ/Κ

    Κυκλοφόρησε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας επιστολή του Επιτετραμμένου της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2004, αναφορικά με τα μέτρα για τη διευκόλυνση της διακίνησης αγαθών και την ανάπτυξη επαφών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και τη διακίνηση οχημάτων δημόσιας χρήσης των Τ/Κ που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση στις 30 Ιουλίου 2004.

    Αφού απαριθμεί τα μέτρα, ο κ. Χατζηχρυσάνθου υπογραμμίζει πως αυτά παρόλο ότι είναι τεχνικής φύσεως ''έχουν πολύτιμες πολιτικές διακλαδώσεις, που έγκεινται στο ότι αυτά είναι ευθυγραμμισμένα και συμβάλλουν στην επιτυχή εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για διευκόλυνση της επανένωσης του νησιού με την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τ/κ κοινότητας, μέσω προτάσεων που έχουν ως στόχο την οικονομική ενοποίηση του νησιού και τη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δυο κοινοτήτων και με την ΕΕ''.

    Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο ------------------------------------------------- Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τις χαρακτήρισε «λυπηρό γεγονός που δεν συνάδει με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, και το καλό κλίμα που έχει οικοδομηθεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας».

    Ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθεί η κοινή άσκηση Ελλάδας Κύπρου «Νικηφόρος-Τοξότης», ή θα ακυρωθεί, υπενθύμισε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν έγινε.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι «το θέμα μελετάται από τα αρμόδια υπουργεία σε Ελλάδα και Κύπρο, και έπειτα θα ληφθεί η απόφαση».

    Υπουργός Παιδείας - Εκπαίδευση - Ριζοκάρπασο ------------------------------------------- Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα αποστείλει σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη τον κατάλογο των καθηγητών και των δασκάλων που θα στελεχώσουν το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Ριζοκαρπάσου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Τα Ηνωμένα Εθνη θα παραδώσουν τον κατάλογο αυτό στις κατοχικές αρχές.

    Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως στο Δημοτικό Ριζοκαρπάσου θα λειτουργήσει και Προδημοτική, στην οποία θα φοιτήσει ένα παιδί. Στο Δημοτικό θα φοιτήσουν εννέα μαθητές και στο Γυμνάσιο 12.

    Στον κατάλογο που θα παραδοθεί στα Ηνωμένα Εθνη θα βρίσκεται και το όνομα του νηπιαγωγού που θα διδάσκει στην Προδημοτική.

    Η διδακτική ύλη έχει ήδη σταλεί.

    Ενωση Προσφύγων και Εκτοπισμένων - Υποεπιτροπή ΟΗΕ ----------------------------------- Για πρώτη φορά 30 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η φωνή και τα δίκαια του κυπριακού λαού ακούστηκαν μέσω μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) στο δεύτερο τη τάξει σημαντικότερο βήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την Υποεπιτροπή για την Προαγωγή και την Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συνέρχεται κάθε χρόνο στη Γενεύη.

    Δύο δικηγόροι, ο Σίμος Αγγελίδης και ο Ξενής Ξενοφώντος, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Ενωσης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Κύπρου, παρουσιάστηκαν αρχές Αυγούστου στην Υποεπιτροπή του ΟΗΕ υπό την ομπρέλα της ΜΚΟ ''International Federation of the Protection of Rights of Ethnic, Religious, Linguistic and other Minorities'' και όπως δήλωσαν χθες στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, κατάφεραν να περάσουν τα μηνύματά τους, μέσω της γλώσσας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Κύπρου Πάνος Ιωαννίδης είπε ότι η δραστηριοποίηση σε διεθνή φόρα έχει τεράστια σημασία για τη διαφώτιση της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτός ο τομέας είχε παραβλεφθεί στο παρελθόν σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εάν γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, σήμερα οι Αμμοχωστιανοί θα επέστρεφαν στην πόλη τους, είπε ''αλλά παραδίδοντας το κράτος''.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης, Κυριάκος Κάλαττας απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η δραστηριότητα της Κύπρου σε διεθνή φόρα είχε παραβλεφθεί σκόπιμα, είπε ότι ''αυτό είναι ένα από τα σημεία που μπορεί να τα κατατάξει κάποιος μέσα στην εγκληματική αμέλεια την οποία επέδειξαν διαχρονικά μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις''.

    Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - ΟΗΕ - ΕΕ - Επιστολές ----------------------------------------------------- Την απόδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της σε συνάρτηση με τα μέτρα που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξίωσε χθες η Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου σε εκδήλωση που πραγματοποίησε έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 χρόνων από την κατάληψη της Αμμοχώστου από τους Τούρκους το 1974.

    Η Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου επέδωσε επιστολή με την αξίωσή της στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ενώ κλιμάκιο της Κίνησης επέδωσε αργότερα επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στο τελευταίο οδόφραγμα των ΗΕ στη Δερύνεια.

    Σε κοινή της διακήρυξη, την οποία υπέγραψε σήμερα το πρωί υπό την προσωπική του ιδιότητα και ο κ. βαν ντερ Μιρ, η Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου τονίζει πως δεν προτίθεται να στερήσει από τους Τ/Κ τη βοήθεια που το Συμβούλιο της ΕΕ τους προσφέρει και που τη χρειάζονται για να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

    Πρόεδρος Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων - Επιστολή ΓΓ ΟΗΕ ---------------------------------------------- Με συγκρατημένη αισιοδοξία η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, δια του προέδρου της Νίκου Θεοδοσίου, καλωσορίζει την ανανέωση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το περασμένο Δεκέμβριο ο ΓΓ του ΟΗΕ για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, με την προχθεσινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο κ. Θεοδοσίου τόνισε ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων θα αναμένουν πέρα από τη φραστική και την έμπρακτη διαφοροποίηση της άλλης πλευράς καθώς η προϊστορία δημιουργεί δυσπιστία.

    Εξήγησε ότι η νέα επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ συνιστά ανανέωση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε στις 3 Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ με την προχθεσινή επιστολή του επαναλαμβάνει ''την έκκληση του προς τις δύο πλευρές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ως κατεπείγον και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα''.

    ''Οπωσδήποτε η νέα επιστολή του ΓΓ μας ικανοποιεί'', είπε χαρακτηρίζοντας την ''σημαντική εξέλιξη''.

    ''Αν θελήσει και η άλλη πλευρά, θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης όλων των υποθέσεων'', σημείωσε.

    Ταλάτ - Ανάν - Αγνοούμενοι ------------------------ Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε επιστολή τόσο στον ίδιο όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για το θέμα των αγνοουμένων.

    Ο κ. Ταλάτ εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για συνέχιση των ερευνών, τις οποίες όπως είπε, ήδη άρχισαν και ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών προβαίνει σε νέες διευθετήσεις.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ανάν ζητά όπως αρχίσουν έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων όπως είχαν συμφωνήσει Κληρίδης και Ντενκτάς.

    O κ. Ταλάτ είχε επίσης συνάντηση με αντιπροσωπεία της πλατφόρμας ''αυτή η χώρα είναι δική μας'', κατά την οποία ανέφερε ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις τον ερχόμενο μήνα για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων.

    ΝΕΔΗΣΥ - Νεολαία ΡΤΚ -------------------- Συνάντηση με τη νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) είχε χθες στα κατεχόμενα η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ).

    Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Θανάσης Τσόκκος δήλωσε πως κατά τη συνάντηση επρόκειτο να γίνει ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για το Κυπριακό.

    Είπε πως ως νεολαία αυτού του τόπου είναι υπεύθυνη για το κοινό μέλλον και πως προτεραιότητα είναι η οικοδόμηση ή η ανοικοδόμηση νέων γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ του κόσμου γιατί το Κυπριακό παραμένει άλυτο.

    Ο αρχηγός της νεολαίας του ΡΤΚ Νουρί Σιλάι ανέφερε πως η συνάντηση με τη ΝΕΔΗΣΥ είναι η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων που θα έχει η νεολαία του ΡΤΚ, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου διαλόγου της με τις νεολαίες των ε/κ κομμάτων.

    ΝΕΔΗΣΥ - Νεολαία ΚΕΔ -------------------- Συνάντηση με τη νεολαία του Κινήματος Ειρήνη και Δημοκρατία είχε χθες στα κατεχόμενα η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ΝΕΔΗΣΥ.

    Σε δηλώσεις πριν τη συνάντηση ο ηγέτης της νεολαίας του τ/κ κινήματος Μεχμέτ Χαρμαντσί ανέφερε πως με τη ΝΕΔΗΣΥ προηγήθηκε συνάντηση πριν το δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως οι καλές σχέσεις με τη ΝΕΔΗΣΥ συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

    Οπως ανέφερε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκάλεσε αίσθημα απόγνωσης στους Τ/Κ, ενώ πρόσθεσε πως στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης ήταν και η συμμετοχή των Τ/Κ στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε πως το Κίνημα εξακολουθεί να το θεωρεί ως σημείο αναφοράς αλλά κατανοεί τις ανησυχίες των Ε/Κ για το θέμα της ασφάλειας. Εάν το θέμα της ασφάλειας μπορεί να επιλυθεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο, που θα καθιστούσαν αναγκαία μια νέα έγκριση από την τ/κ πλευρά, τότε τάσσονται υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά για την επανένωση του νησιού, είπε ο κ. Χαρμαντσί.

    Η περίοδος πριν το Δεκέμβριο είναι πολύ σημαντική, κατέληξε, διότι αναμένεται νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Αθήνα - Σπίτι ΚΟΕ - Εγκαίνια - Χριστόφιας ------------------------------------ Η ανάδειξη του πνεύματος του Ολυμπισμού, του ευ αγωνίζεσθαι και της ειρήνης έχει τεράστια σημασία για την Κύπρο, δήλωσε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα όπως Ε/Κ και Τ/Κ αγωνίζονται μαζί στους αθλητικούς στίβους, αλλά και στο στίβο της ζωής.

    Ο κ. Χριστόφας προέβη στις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο των εγκαινίων χθες του Κυπριακού Ολυμπιακού Σπιτιού στην Αθήνα.

    Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ερση, ο κ. Χριστόφιας βρίσκεται στην Αθήνα ως προσκεκλημένος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αύριο το βράδυ.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε συγκίνηση γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην κοιτίδα τους, λέγοντας ότι οι Ελλαδίτες, έχοντας υπόψη τους ότι ήταν οι πρώτοι δείξαντες του ολυμπιακού φωτός κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε αυτή η Ολυμπιάδα να είναι πραγματικά εντυπωσιακή και να μείνει στην ιστορία.

    «Για μας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «έχει τεράστια σημασία γιατί αναδεικνύεται το πνεύμα του Ολυμπισμού, το ευ αγωνίζεσθαι και αναδεικνύεται η ειρήνη».

    Ολυμπιακό Χωριό - Ανάρτηση κυπριακής σημαίας ------------------------------------------ Η κυπριακή σημαία θα αναρτηθεί στο Ολυμπιακό Χωριό στην ΑΘήνα σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ, στην παρουσία αξιωματούχων της κυπριακής πολιτείας, αθλητών και αθλητικών παραγόντων.

    Πρόκειται για τη σημαία που έδωσε στην Κυπριακή Ολυμπιακή Αποστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στη δεξίωση που παρέθεσε στους Κύπριους αθλητές και αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του συνόλου των Κυπρίων αθλητών (φτάνει σήμερα στην Αθήνα και η τρίτη ομάδα των Κυπρίων αθλητών και των υπολοίπων μελών της Ολυμπιακής Αποστολής), θα παραστούν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Τρίτη αποστολή αθλητών ------------------------------- Ενώ συνήθως μιλάμε για μια αξιοπρεπή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή τη φορά η ομάδα των Κυπρίων αθλητών μας, μεταβαίνει στην Αθήνα, για κάτι περισσότερο και αισιοδοξεί για μια μεγαλύτερη επιτυχία, δήλωσε ο αρχηγός της τρίτης ομάδας Κυπρίων αθλητών που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η οποία με αισθήματα χαράς και αισιοδοξίας αναχώρησε νωρίς το πρωί από το Αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα.

    Ο Φίλιος Χριστοδούλου ευχήθηκε παράλληλα και στους 19 αθλητές μας κάθε επιτυχία, ενώ διαβεβαίωσε πως έχει γίνει ό,τι είναι δυνατό για μια αξιοπρεπή και κάτι περισσότερο για την Κύπρο μας, παρουσία.

    Την τρίτη ομάδα αθλητών αποτελούν ο Κυριάκος Ιωάννου του άλματος εις ύψος, η Ελενα Τελώνη της Σφυροβολίας, ο Αντώνης Νικολαϊδης και ο Γιώργος Αχιλλέως της Σκοποβολής και ο Χριστόδουλος Χριστοδουλίδης του Τζούντο καθώς και οι συνοδοί και προπονητές τους.

    Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Μάρκος Παγδατής - Συνέντευξη ------------------------------------------------------- Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε ποτέ ο κυπριακός αθλητισμός και όχι άδικα. Οι επιτυχίες του στο χώρο του τένις είναι τόσες πολλές, που τον κάνουν διεθνώς αποδεχτό.

    Ο λόγος για τον Μάρκο Παγδατή, τον αθλητή που τελείωσε το 2003 στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης τένις εφήβων, επιτυχία εξαιρετικά μεγάλη, που ήρθε μέσα από θυσίες, αγώνες, μάχες με το χρόνο (το 2003 έπαιζε ταυτόχρονα και στην κατηγορία αντρών και στην κατηγορία εφήβων) και το τρελό πανηγύρι έγινε το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, με την κυπριακή σημαία να κυματίζει στα υψωμένα χέρια του.

    Το ότι ο Παγδατής είναι πολύ γνωστός και σεβαστός στο εξωτερικό, επιβεβαιώνεται από το αφιέρωμα που του ετοίμασε το διεθνώς αναγνωρισμένο αθλητικό κανάλι Eurosport, μέσα από το οποίο παρουσιάζεται η ζωή του Μάρκου στην Κύπρο, η Κύπρος και οι ομορφιές της και διάφορα παιχνίδια του πρωταθλητή μας στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατα αυτά στη Βραζιλία.

    Ο Μάρκος Παγδατής εξασφάλισε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με wild card (κάρτα ελεύθερης συμμετοχής ή τιμητικής συμμετοχής) από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, κατόπιν επίμονων ενεργειών της Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως Κύπρου (διά του προέδρου της Φίλιου Χριστοδούλου) και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτωτιστών - Κυπριακή συμμετοχή -------------------------------------------- Η Κύπρος συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτωτιστών το οποίο διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού στην Αυστρία από τις 9 μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, η Κύπρος συμμετέχει με τρία μόνιμα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΕΦ οι οποίοι είναι κάτοχοι του Διεθνούς Πιστοποιητικού Αλεξιπτωτιστή και θα διαγωνιστούν στο αγώνισμα της πτώσης ακριβείας.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: ΑΕΚ - Μακάμπι Πέταχ Τίκβα ---------------------------------- Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει απόψε στο ΓΣΠ τη Μακάμπι Πέταχ Τίκβα Ισραήλ, στον πρώτο αγώνα του β' προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας αρχίζει στις 8 το βράδυ.

    Λεμεσός - Γιορτή του Κρασιού - Προετοιμασίες --------------------------------------------- Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες του Δήμου Λεμεσού για τη 43η γιορτή του κρασιού που αρχίζει στις 31 Αυγούστου στο δημόσιο κήπο.

    Χθες τοποθετήθηκε στη θέση του και ο μεγάλος βρακάς, σήμα κατατεθέν της γιορτής, στην παρουσία του Δημάρχου Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη και του πολιτιστικού λειτουργού του Δήμου Κλέωνα Αλεξάνδρου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αλεξάνδρου, «βρισκόμαστε στο τέλος των προετοιμασιών και μένουν οι τελευταίες πινελιές για την έναρξη της φετινής 43ης γιορτής του κρασιού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου».

    Οσον αφορά τις φετινές καινοτομίες, ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Λεμεσού ανέφερε πως «φέτος τόσο η οργανωτική και πολιτιστική επιτροπή του Δήμου Λεμεσού, έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της γιορτής και για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσουν τέσσερις σκηνές ταυτοχρόνως καθόλη τη διάρκεια της γιορτής».

    Χρηματιστήριο - Σημαντική αύξηση ------------------------------ Στο επίπεδο των 74 μονάδων ανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών (2,59%) που σημείωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,47%, κλείνοντας στις 74,47 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 493 χιλιάδες λίρες με τις Τράπεζες να συγκεντρώνουν το 53% του ημερήσιου τζίρου.

    [08] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Εκπαίδευση - Ριζοκάρπασο

    [09] (Κ) Ακιντζί - Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακό

    Ο ηγέτης του τ/κ Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί αναχώρησε το πρωί από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα, όπου θα παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με πρόσκληση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ).

    [10] (Κ) Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επιστροφή

    Αυξημένος κατά έξι τουλάχιστον μαθητές αναμένεται να είναι ο αριθμός των 12 - 14 παιδιών που έχει ανακοινωθεί επισήμως ότι θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου κατά τη νέα σχολική χρονιά, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς, ο οποίος ανέφερε πως και νέος αριθμός προσφυγικών οικογενειών από το Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή στις κατεχόμενες οικίες και κοινότητές τους.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΕΚ - Καραμανλής - Μπακογιάννη - Ολυμπιακοί

    [12] (Κ) Πρόεδρος ICAO - Κατεχόμενα - ''Αεροδρόμια'' - Ελληνας ΥΠΕΞ

    [13] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Τελετή έναρξης - Επίσκοπος Κύκκου

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 12/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5774      0,5808            1,7218        1,7319
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4706      0,4734            2,1124        2,1249
    Λίρα Αγγλίας   0,8625      0,8676            1,1526        1,1594
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 12/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 12/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4252*    0.4286*    233.3178    235,1834
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3370     0.3396       2.9446      2,9674
    Δολάριο Καναδά      0.3555     0.3583       2.7910      2,8129
    Κορώνα Δανίας       0.0776     0.0782      12.7877     12,8866
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0694     0.0699      14.3062     14,4092
    Κορώνα Σουηδίας     0.0627     0.0632      15.8228     15,9490
    Φράγκο Ελβετίας     0.3747     0.3776       2.6483      2,6688
    
    ---------------------------------------------------------------------
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,85  ( 0,51)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    331.629
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    220.767    332,34  (-0,23)
    FTSE Med 100 **                             5.836,98  (-1,05)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    190.087     96,67  (-0,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      4.956     72,26  (-0,63)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        430     12,18  ( 0,08)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      1.867     46,11  ( 0,63)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.454     47,88  ( 0,93)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     42.756     20,76  ( 2,06)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.125     62,85  ( 3,02)
    Ετ. Πληροφορικής              £     23.341      2,42  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.228      6,66  (-0,75)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,55  (-2,04)
    Ξενοδοχεία                    £     36.330     26,99  ( 0,00)
    Αλλες Εταιρείες               £     18.270     62,07  ( 0,80)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Νέα αύξηση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά τα ενδοσυνεδριακά σκαμπανεβάσματα του Γενικού Δείκτη από αρνητικό σε θετικό έδαφος. Η αγορά, ύστερα από μικρές αυξομειώσεις, έκλεισε στις 74,85 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 0,51%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 331 χιλιάδες λίρες με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν το 57% του ημερήσιου τζίρου.

    [18] (Κ) Γιώργος Κουμουτσάκος - Κυπριακό

    «Σταθερός στόχος και επιδίωξη σε Αθήνα και Λευκωσία παραμένει η επανεκκίνηση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η επανένωση της Κύπρου», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    [19] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή

    Ο Κύπριος Επίτροπος στην ΕΕ Μάρκος Κυπριανού θα αναλάβει από την 1η Νοεμβρίου 2004 το χαρτοφυλάκιο Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή.

    [20] (Κ) Ιακώβου - Αναχώρηση για Αθήνα - Δηλώσεις

    Την εκτίμηση ότι ο ΥΠΕΞ μιας μεγάλης δύναμης όπως είναι οι ΗΠΑ οφείλει να γνωρίζει τι είναι πολιτικά αποδεκτό και τι απαράδεκτο, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αναφερόμενος στα κατεχόμενα μίλησε για ''τουρκικό τμήμα της Κύπρου''.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως συμβαίνει πολλές φορές Υπουργοί ξένων χωρών να χρησιμοποιούν λεκτικό το οποίο γι' αυτούς είναι μια ''στενογραφία κάποιας δήλωσης'' και ότι προφανώς ο κ. Πάουελ εννοούσε το κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου.

    [21] (Κ) ΕΕ - Μπαρόσο - Επίτροποι - Μάρκος Κυπριανού

    O Κύπριος Επίτροπος στην ΕΕ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε σήμερα πως αποτελεί μεγάλη τιμή για αυτόν το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ανέθεσε το σημαντικότατο, όπως το χαρακτήρισε, τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας των Καταναλωτών (SANCO) στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, κατόπιν της σχετικής έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η δήλωση του κ. Κυπριανού έγινε στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο όπου εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μαζί με τον κ. Κυπριανού και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας Αντριάν Βαν ντε Μιρ παρακολούθησαν την διάσκεψη Τύπου του νέου Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ο οποίος ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες την ανάθεση των χαρτοφυλακίων στους Επιτρόπους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 12 August 2004 - 17:49:23 UTC