Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Περιουσία Ε/Κ - Καταγγελία
  • [02] (Κ) Ολυμπιακοί - Αντισφαίριση - Παγδατής
  • [03] (Κ) Αθήνα 2004 - Ολυμπιακή Ομάδα Κύπρου - Πρόγραμμα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Ολυμπιακοί - Αλέξανδρος Αρέστη - Κολύμβηση - Νέο παγκύπριο ρεκόρ
  • [07] (Κ) Ολυμπιακοί - Κολύμβηση - Αρέστη - Νέο παγκύπριο ρεκόρ (2)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Θεσμός Θεματοφύλακα
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Ρουσόπουλος - Αεροδρόμιο Τύμπου - ICAO
  • [12] (Κ) Ολυμπιακοί αγώνες - Κύπρος - Παγδατής - Ηττα (2)
  • [13] (Κ) Ολυμπιακοί 2004 - 5η ημέρα - Κύπρος
  • [14] (Κ) Ολυμπιακοί 2004 - Κύπρος - Ιστιοπλοΐα

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Περιουσία Ε/Κ - Καταγγελία

    Την πρόσφατη εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παράνομη εκμετάλλευση των ε/κ περιουσίων στην κατεχόμενη Κύπρο μέσω της συστηματικής οικοδόμησης σπιτιών, επαύλεων και ξενοδοχείων σε ε/κ γη και πώληση ε/κ περιουσίων σε ξένους κατήγγειλε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου με επιστολή που έστειλε στις 12 Αυγούστου 2004.

    Ο κ. Χατζηχρυσάνθου εκφράζει έντονη ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι πράξεις στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    [02] (Κ) Ολυμπιακοί - Αντισφαίριση - Παγδατής

    Το γήπεδο της αντισφαίρισης, όπου αγωνίζεται για δεύτερη φορά ο Μάρκος Παγδατής, βρίσκεται σήμερα στο κυπριακό ενδιαφέρον της κυπριακής ολυμπιακής αποστολής.

    Ο Μάρκος (στη θέση 228 της παγκόσμιας κατάταξης) αντιμετωπίζει στο πλαίσιο του 2ου γύρου του (φάση των 32) το Γερμανό Νίκολας Κίφερ που βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης. Ο αγώνας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 11:00 και 11:20 στο γήπεδο 3 του ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης.

    [03] (Κ) Αθήνα 2004 - Ολυμπιακή Ομάδα Κύπρου - Πρόγραμμα

    Ο Μάρκος Παγδατής, ο οποίος κέρδισε την περασμένη Κυριακή στον πρώτο προκριματικό γύρο του τένις ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντιμετωπίζει σήμερα τον 14ο στην παγκόσμια κατάταξη Γερμανό Νίκολας Κίφερ.

    Σήμερα θα αγωνιστεί και ο Αλέξανδρος Αρέστη στην κολύμβηση στα προκριματικά των 100 μέτρων ελεύθερο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα νέα βήματα που σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει η Τουρκία στο Κυπριακό ενόψει της απόφασης της ΕΕ για έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο του Εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουστερ, καθώς και οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου για το ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην πετρελαϊκή κρίση που θα έχει επιπτώσεις και στην Κύπρο, στο ψήφισμα του Δήμου Μόρφου προς τη διεθνή κοινότητα, την έκκληση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου προς τους πιστούς να παρευρεθούν στη λειτουργία του Αγίου Μάμα στα κατεχόμενα και οι αντιδράσεις επί του θέματος, η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, η μετάβαση των Ε/Κ στα κατεχόμενα, το θέμα των αγνοουμένων, και η έκθεση της ΕΕ αναφορικά με τις τιμές των αυτοκινήτων, που φέρουν τον Κύπριο καταναλωτή να πληρώνει ακριβότερα.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Αδιαφάνεια στις διαφημιστικές καμπάνιες'' γράφει ότι εταιρεία ''στενού φίλου του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα ανέλαβε διαφημιστική εκστρατεία του ΚΟΤ χωρίς προηγουμένως να προκηρυχθεί διαγωνισμός προσφορών''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι δεκαπέντε σχεδόν χιλιάδες Ε/Κ πέρασαν κατά το τριήμερο των διακοπών στα κατεχόμενα είτε για μονοήμερη είτε για τριήμερη παραμονή. Μεγάλη ήταν η διέλευση στα κατεχόμενα Ε/Κ και την Κυριακή, ημέρα του Δεκαπενταύγουστου. Επίσης εκτός από τους Ε/Κ αρκετοί ήταν και οι ξένοι που διέμειναν στα κατεχόμενα το περασμένο τριήμερο.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Αιφνιδιαστική άφιξη Μπάουτσερ στην Κύπρο με ερωτηματικά'' γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ βρίσκεται στην Κύπρο. Προσθέτει ότι το ΚΥΠΕ αποκάλυψε την αιφνιδιαστική άφιξη του κ. Μπάουτσερ ενώ δεν αποκλείεται ο Αμερικανός αξιωματούχος να έχει επαφές στο νησί ενόψει της νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Δήμος Μόρφου ζήτησε χθες με ψήφισμά του προς τις πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και την ΕΕ, την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''32% πιο ακριβά τα αυτοκίνητα'' γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, ο Κύπριος καταναλωτής αγοράζει το αυτοκίνητό του ακριβότερο κατά 32% από ό,τι ο μέσος Ευρωπαίος σε τιμή αναπροσαρμοσμένη με το κατά κεφαλήν εισόδημα. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος κάλεσε χθες όλους στον εσπερινό και τη λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου, στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα. Προσθέτει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου είναι επιφυλακτικό και θα πάρει θέση αφού μιλήσει με τον Μητροπολίτη, ενώ διάφοροι βουλευτές εξέφρασαν αντικρουόμενες απόψεις.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Νέα έκρηξη'' αναφέρεται στις νέες τιμές ρεκόρ του αργού πετρελαίου λόγω της κρίσης στο Ιράκ και γράφει ότι εάν συνεχιστεί η πετρελαϊκή κρίση, τότε απειλεί τον Κύπριο πολίτη με νέο κύμα αυξήσεων στα καύσιμα, τον ηλεκτρισμό, τα κόμιστρα, το τσιμέντο και άλλα αγαθά. Σε άλλο δημοσίευμα η ''Σ'' αναφέρεται στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και γράφει ότι η ε/κ πλευρά αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη φημολογούμενη κίνηση των Τούρκων να προβούν σε υπόδειξη σημείων, όπου υπάρχουν ομαδικοί τάφοι Ε/Κ αγνοουμένων στα κατεχόμενα. Προσθέτει ότι η Επιτροπή Αγνοουμένων προειδοποιεί για τον κίνδυνο να θεωρηθούν όλοι οι αγνοούμενοι νεκροί.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Τουρκικά βήματα το Σεπτέμβριο'' γράφει ότι δύο νέα βήματα στο Κυπριακό προγραμματίζει να κάνει λίαν συντόμως η Τουρκία, έχοντας υπόψη τη δική της ευρωπαϊκή προοπτική. Γράφει πως το πρώτο αφορά τη σύναψη συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία και το δεύτερο το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι η θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ ότι θέλει ξεκάθαρο ιδεολογικό προσανατολισμό δηλαδή τη σοσιαλδημοκρατία και ότι δεν επιθυμεί κόμμα ''Βαβέλ'', παρέπεμψε για παρακάτω το διάλογο με το ΔΗΚΟ στις προσπάθειες ενοποίησης του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό ------------------------------ Μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι οι προσπάθειες παράκαμψης και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της λεγόμενης άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων εδραιώνουν τη διαίρεση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μιλώντας χθες βράδυ σε αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου.

    ''Οι προσπάθειες παράκαμψης και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της λεγόμενης άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης τους μέσω της έναρξης απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, συνεχίζονται'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τέτοιες προσπάθειες ''απομακρύνουν το όραμα της επανένωσης και εδραιώνουν τη διαίρεση και την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι ''η κυβέρνηση έχει τις προτάσεις και τη βούληση και την στρατηγική που απαιτούν οι καιροί''.

    ''Ενόψει των νέων συνθηκών καλούμαστε να διαχειριστούμε τις εξελίξεις με σωφροσύνη και ευελιξία. Καλούμαστε να καταλήξουμε, μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο, συνθέτοντας τις προσεγγίσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, σε μια κοινή συνισταμένη και κοινή στρατηγική'', είπε.

    Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει το δικαίωμά της για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της.

    ''Η ένταξή μας στην ΕΕ, η αναβάθμιση της υπόστασης και της νομικής μας οντότητας μας παρέχει τη δυνατότητα να εργαστούμε με μεθοδικότητα και σύνεση ώστε η προοπτική της σύντομης λύσης να διατηρηθεί ανοικτή και να δρα ως αντιστάθμισμα των εις βάρος μας μεθοδεύσεων'', επεσήμανε.

    Ο κ. Ιακώβου επανέλαβε ότι επιδίωξη της ε/κ πλευράς είναι η επίτευξη μιας λειτουργικής, βιώσιμης, διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    ''Διαβεβαιώνουμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας'', πρόσθεσε.

    Κύπρος - ΟΗΕ - Περιουσία Ε/Κ - Καταγγελία ---------------------------------------- Την πρόσφατη εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παράνομη εκμετάλλευση των ε/κ περιουσίων στην κατεχόμενη Κύπρο μέσω της συστηματικής οικοδόμησης σπιτιών, επαύλεων και ξενοδοχείων σε ε/κ γη και πώληση ε/κ περιουσίων σε ξένους κατήγγειλε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου με επιστολή που έστειλε στις 12 Αυγούστου 2004.

    Ο κ. Χατζηχρυσάνθου εκφράζει έντονη ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι πράξεις στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Κύπριος Επιτετραμμένος υπογραμμίζει ότι οι δραστηριότητες αυτές περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το ευαίσθητο θέμα των δικαιωμάτων περιουσίας και έχουν την προοπτική, αν δεν τερματιστούν, να δημιουργήσουν νέο τετελεσμένο στην de facto διχοτόμηση του νησιού, η οποία επιβλήθηκε στην Κύπρο με στρατιωτική δύναμη και στηρίζεται από τον τουρκικό κατοχικό στρατό από το 1974, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας και υπονομεύοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για συμφιλίωση και διεύρυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    ΥΠΕΞ - Αντιπροσωπεία ΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ----------------------------------- Ετοιμη να εκθέσει τις απόψεις και τα επιχειρήματά της, ενώπιον της αντιπροσωπείας τεχνοκρατών των Ηνωμένων Εθνών που αναμένονται σύντομα στην Κύπρο, προκειμένου να μελετήσουν το θέμα του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

    Πρόσθεσε, ότι οι απόψεις της ε/κ πλευράς για το θέμα αυτό, στηρίζονται στο γεγονός ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα επί του εδάφους της Κύπρου, αφού, εξακολουθούν να υπάρχουν 36.000 Τούρκοι στρατιώτες με πολύ βαρύ οπλισμό, ναρκοπέδια, εγκλωβισμένοι και όλα εκείνα τα συστατικά στοιχεία τα οποία έπεισαν την διεθνή κοινότητα να αποστείλει την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο και να συνεχίζει κάθε έξι μήνες να ανανεώνει την θητεία της.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης της αντιπροσωπείας με αρχές του ψευδοκράτους, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι η πλευρά μας δεν θεωρεί ορθό κάτι τέτοιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι λειτουργικές σχέσεις με εκπροσώπους των Τ/Κ έχουν εδώ και 40 χρόνια.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο ΥΠΕΞ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σε ερώτηση εάν οι Αγγλοαμερικανοί εξακολουθούν να επιμένουν στην αλλαγή του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από στρατιωτικό σε αστυνομικό, δεδομένου ότι θα φθάσει στην Κύπρο αντιπροσωπεία τεχνοκρατών των ΗΕ, γι' αυτό το θέμα εντός της εβδομάδος, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως αυτή είναι όντως «η επικρατέστερη ημερομηνία, όμως υπάρχουν και πληροφορίες οι οποίες λένε ότι ίσως έρθουν αρχές Σεπτεμβρίου».

    Εξάλλου, «το θέμα της αναθεώρησης τουλάχιστον του επιπέδου στελέχωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι ένα θέμα το οποίο εγείρουν πολλές κυβερνήσεις κατά καιρούς», είπε.

    ΥΠΕΞ - Επιστροφή - ΗΠΑ - Κατεχόμενα - Αεροδρόμια - Λιμάνια ----------------------------------------------------- Δεν έχουν γίνει προτάσεις για νομιμοποίηση πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα, από πλευράς των Αγγλοαμερικανών προς τους διεθνείς οργανισμούς ICAO και Eurocontrol, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ούτε η κυβέρνηση έχει βολιδοσκοπηθεί σχετικά από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

    Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Ιακώβου η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή υψηλού επιπέδου και με την ICAO και με το Eurocontrol, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα για το γεγονός ότι τέτοιες προτάσεις δεν έχουν γίνει από καμία χώρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυπριακή πλευρά έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα με τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους ενέργειες.

    Ερωτηθείς εάν είχε κάποιες διαβουλεύσεις στην Αθήνα αναφορικά με το θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως έχει συζητήσει κάποια θέματα χειρισμών με τον Έλληνα ομόλογό του, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό θα εντατικοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

    Ο ΥΠΕΞ, ο οποίος μιλούσε κατά την επιστροφή του από την Αθήνα όπου παρέστη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε ευτυχής για την εμπειρία που είχε, σημειώνοντας πως ''η Ελλάδα διοργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς που έχουν γίνει ποτέ».

    Επικαλούμενος λόγια του πρώην Προέδρου της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ σε μια εκδήλωση του ΥΠΕΞ της Σλοβακίας, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι δεν υπήρξαν ποτέ καλύτεροι Ολυμπιακοί, ότι η εναρκτήρια τελετή ήταν άνευ προηγουμένου και σαν θέαμα και σαν περιεχόμενο και ότι οι Ελληνες έχουν και ταλέντο και κουλτούρα.

    Αλλωστε, συνέχισε, «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα πολύ δύσκολο οργανωτικό κατόρθωμα και η Ελλάδα κέρδισε αυτό το στοίχημα, αφού η τέλεια αυτή οργάνωση διέψευσε όλες αυτές τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διοργανώσει ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός».

    «Η Ελλάδα τους φόρεσε γυαλιά, γι' αυτό και όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι και εγώ μεταξύ αυτών», είπε.

    Ερντογάν - Ταλάτ - Κυπριακό - ΕΕ --------------------------------- Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αξιολόγησαν στην Κωνσταντινούπολη ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα ο κ. Ταλάτ είπε ότι με τον Τούρκο Πρωθυπουργό έγινε αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό όπως επίσης και των σχέσεων του ψευδοκράτους με τη ''νότια Κύπρο'' όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Τα αποτελέσματα των επαφών Ταλάτ στην Τουρκία θα γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη διενέργεια διεθνών πτήσεων από και προς το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου και την παράδοση του λιμανιού της Αμμοχώστου στην ΕΕ, ο κ. Ταλάτ είπε ότι είναι αναληθείς τέτοιου είδους ειδήσεις, λέγοντας ότι ''αυτά αποτελούν κατασκευάσματα των Ε/Κ δημοσιογράφων''.

    Αγκυρα - Σύσκεψη - Κυπριακό --------------------------- Σύσκεψη με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στην Αγκυρα.

    Στη σύσκεψη θα παρευρεθεί και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι αναχωρούν για την τουρκική πρωτεύουσα την Τετάρτη το πρωί.

    Ντενκτάς και Ταλάτ αναμένεται να επιστρέψουν την ίδια μέρα, αφού πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και την ομάδα του.

    Κύπρος - Μπάουτσερ - Ιδιωτική επίσκεψη -------------------------------------- Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ βρίσκεται στην Κύπρο σε ιδιωτική επίσκεψη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία Κρεγκ Κιλ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί της επίσκεψης του κ. Μπάουτσερ, που στο παρελθόν διετέλεσε Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο. ''Κανένα σχόλιο'' ήταν η επίσημη απάντηση του κ. Κιλ, στην ερώτηση κατά πόσο επιβεβαιώνει την άφιξη του κ. Μπάουτσερ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κ. Μπάουτσερ δεν αποκλείεται κατά την παραμονή του στο νησί να έχει επαφές με διάφορους παράγοντες της κυπριακής κοινωνίας ενόψει κινητοποίησης της Ουάσιγκτον για νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού.

    Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Μπάουτσερ - Κύπρος -------------------------------------------------------- Η κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για ιδιωτική επίσκεψη, ούτε έχει ζητηθεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ή με οποιουσδήποτε άλλους αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Σε ερώτηση για την παρουσία του κ. Μπάουτσερ στο νησί, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι ο κ. Μπάουτσερ υπήρξε Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία ''και από ό,τι αντιλαμβάνομαι έχει εδώ και τους φίλους και τους γνωστούς του''.

    Δήμος και οργανωμένα σύνολα Μόρφου - Ψήφισμα - Πρεσβείες --------------------------------------------------- Ο Δήμος και τα οργανωμένα σύνολα Μόρφου θεωρούν εντελώς απαράδεκτη και ντροπή για τη διεθνή κοινωνία τη σημερινή κατάσταση με τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης επί της Τουρκίας ''για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της και να εργαστεί για εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Μια τέτοια λύση'', αναφέρει το ψήφισμα διαμαρτυρίας που το Δημοτικό Συμβούλιο και τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης Μόρφου επέδωσαν χθες στην εδώ αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις πρεσβείες των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και στην Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ''θα πρέπει να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της νόμιμης κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Οι κάτοικοι της Μόρφου, ζητώντας τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την επίτευξη ειρήνης, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, όσες θυσίες και αν χρειαστούν, μέχρι να επιτύχουν την επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους στη Μόρφου.

    Η ''δίκαιη λύση'' για την οποία οι Μορφίτες ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης επί της Τουρκίας, σύμφωνα με το ψήφισμα, θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει ''την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων και το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους που είναι σήμερα υπό τουρκική κατοχή''.

    Δήμος Μόρφου - Προεδρικό Μέγαρο - Επίδοση ψηφίσματος ------------------------------------------- Την προσήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού διαβίβασε χθεςστο Δήμαρχο και τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης Μόρφου ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Μάριος Καρογιάν ο οποίος παρέλαβε σήμερα εκ μέρους του Προέδρου Παπαδόπουλου ψήφισμα του Δήμου Μόρφου με την ευκαιρία της 30ης επετείου από την κατάληψη της κωμόπολης από τους Τούρκους εισβολείς.

    Παραλαμβάνοντας από το Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα το ψήφισμα ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου για την αντικατοχοική του δράση και τις πολλές πρωτοβουλίες που λαμβάνει για διαφώτιση αναφορικά με το Κυπριακό στο εξωτερικό αλλά και για τη συνεχή προσπάθειά του για σφυρηλάτηση του αγωνιστικού φρονήματος του κυπριακού λαού.

    Δήμος Μόρφου - Ψήφισμα - Πρεσβεία ΗΠΑ -------------------------------------- Με τη διαβεβαίωση ότι θα φροντίσει ώστε οι αρμόδιοι στην Ουάσινγκτον να παραλάβουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Μορφιτών για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, ο λειτουργός Δημόσιων Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ Κρεγκ Κίο παρέλαβε χθες το κείμενο του ψηφίσματος από το Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα, δηλώνοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν και ότι εργάζεται ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από τις δύο πλευρές με τις κατάλληλες τροποποιήσεις.

    ''Ηλθαμε εδώ σήμερα'', είπε ο κ. Πίττας, ''με την ευκαιρία της 30ής επετείου της κατοχής της πόλης της Μόρφου από τα τουρκικά στρατεύματα, για να ζητήσουμε από την αμερικανική κυβέρνηση όπως βοηθήσει για τη λύση (του Κυπριακού) και πιστεύουμε ότι 30 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή είναι πράγματι πάρα πολλά''.

    Δήμαρχος Μόρφου - Πρεσβεία Ρωσίας - Επίδοση ψηφίσματος ------------------------------------------------------ Η Ρωσία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατανοεί και σέβεται την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για απόρριψη του σχεδίου Ανάν στα δημοψηφίσματα του περασμένου Απριλίου και θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και η οποία θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

    Οπως δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Αντρέι Αλεξέγιεβιτς Νιεστερένγκο κατά την παραλαβή του ψηφίσματος διαμαρτυρίας των Μορφιτών, για την Μόσχα ''μια διευθέτηση είναι αποδεκτή, εάν την αποδεχθούν αρχικά τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι'' και δεν θα πρέπει ''να συνδέεται με συγκεκριμένα συμφέροντα οποιασδήποτε χώρας εκτός της νήσου''.

    Δήμος Μόρφου - Πρεσβεία Κίνας - Επίδοση ψηφίσματος ------------------------------------ Ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα θα πράξει τα πάντα για να προωθήσει μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, η οποία θα προέλθει μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο Κοινοτήτων και που θα βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες η Πολιτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο Λι Ανγκ Χούι.

    Παραλαμβάνοντας από τον Δήμαρχο της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Μορφιτών, η κ. Χούι τόνισε -ομιλώντας Ελληνικά- ότι ''η θέση της κινεζικής κυβέρνησης είναι πάντα ξεκάθαρη στο κυπριακό πρόβλημα και όσον αφορά το τελευταίο δημοψήφισμα η δική θέση της είναι ότι η ετυμηγορία του κυπριακού λαού πρέπει να είναι σεβαστή από όλους''.

    Μητροπολίτης Μόρφου - Αντικατοχική εκδήλωση -------------------------------------------- Η φετινή αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου είναι περισσότερο εμποτισμένη με την ελπίδα ότι σύντομα θα επανενωθεί η Κύπρος, δήλωσε χθες βράδυ ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

    Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ο Μόρφου Νεόφυτος πρόσθεσε ότι ''λαός και κλήρος σύντομα θα κληθούμε να υπηρετήσουμε το όραμα μιας ενωμένης και ειρηνικής Κύπρου''.

    Σημείωσε ότι το κάλεσμα αυτό αποκτά ειδική σημασία για τους κληρικούς, αφού, συνέχισε, ''η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η απ' αιώνος κιβωτός μιας παραδόσεως και ενός ήθους ανοχής, υπομονής, πίστης, ελπίδας, διαλόγου και συνδιαλλαγής''.

    Ο Μόρφου Νεόφυτος ανέφερε ακόμα ότι για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο ότι οι κληρικοί καλούνται σήμερα να γίνουν οι γέφυρες πάνω στις οποίες θα πατήσουν οι Ε/Κ και οι Τ/Κ, αλλά και οι πολιτικοί για να γεφυρωθεί η συνύπαρξη.

    Πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Εκκλησία της Κύπρου πρέπει να αγωνιστεί με όλα τα μέσα που διαθέτει ενάντια στο φόβο στην καχυποψία και στα λάθη του παρελθόντος και να παιδαγωγήσει τον κόσμο με τις θεμελιώδεις αρχές της πίστεως που γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρες στο ευρωπαϊκό περιβάλλον που εισήλθε η Κύπρος.

    Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Μόρφου κάλεσε τους πιστούς να παρευρεθούν στον πανηγυρικό εσπερινό και την πανηγυρική θεία λειτουργία που θα τελεσθούν μετά από 30 χρόνια, την 1η και τη 2α Σεπτεμβρίου στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μάμαντος, που τιμάται η μνήμη του Αγίου.

    Δήμαρχος Μόρφου - Μητροπολίτης Μόρφου - Αγιος Μάμας ---------------------------------------------- Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μόρφου σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία του αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρότασή του όπως οι Μορφίτες μεταβούν στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αγίου Μάμα το οποίο θα λειτουργήσει αρχές Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου Αγίου της κωμόπολης.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει σύντομα συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μόρφου ''προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για την εκδήλωση και αργότερα να λάβει την τελική του απόφαση''.

    Δήμαρχος Μόρφου - Αντικατοχική εκδήλωση --------------------------------------- Η Κύπρος πρέπει να ζήσει και θα ζήσει ''σαν μια ομόσπονδη και ενιαία πατρίδα για το λαό της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, δήλωσε ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, προσθέτοντας ότι ''η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να διχοτομηθεί.

    Σε ομιλία του σε αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μόρφου στο Λήδρα Πάλας με το σύνθημα ''Διεκδικούμε Λευτεριά και Επιστροφή στη γη μας'', ο κ. Πίττας είπε ότι ''χρέος μας έναντι στο λαό και την ιστορία του τόπου μας είναι να προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε όλα τα υπαρκτά περιθώρια για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που να ενώνει το λαό μας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους''.

    Σήμερα, είπε, ''στέλλουμε το μήνυμα προς κάθε Τουρκοκύπριο συμπατριώτη μας ότι μαζί θα αγωνιστούμε για την επανένωση της πατρίδας μας''.

    ''Σήμερα όμως λέμε ξεκάθαρα, πως τα μέτρα επαναπροσέγγισης για μας δεν είναι λύση και οι επισκέψεις στην κατεχόμενη γη μας δεν μπορούν με κανένα τρόπο να θεωρηθούν λύση του εθνικού μας προβλήματος'', σημείωσε.

    ''Λύση για μας είναι να ανοίξουν διάπλατα οι δρόμοι και ελεύθεροι να περπατήσουμε σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης μας. Να επανενωθεί ο λαός μας, να επανενωθεί η πατρίδα μας και όχι να ζούμε και να δημιουργούμε σε μια μοιρασμένη πατρίδα. Για 30 χρόνια ζούμε τον πόνο της προσφυγιάς. Ομως μεγαλύτερος και αβάσταχτος είναι ο πόνος γι αυτούς που έχασαν τα παιδιά τους, τον αδελφό, τον πατέρα ή τον συγγενή στο πεδίο της μάχης στη λαίλαπα του πολέμου του 1974'', πρόσθεσε ο κ. Πίττας.

    Ο Δήμαρχος είπε επίσης ότι ''σήμερα 30 χρόνια μετά την φυγή και το ξεριζωμό από τη δική μας πατρική γη, διατηρούμε άσβεστο τον πόθο της επιστροφής, γιατί είμαστε όχι μόνο υπόχρεοι αλλά και καταχρεωμένοι έναντι της ιστορικής παρακαταθήκης που μας άφησαν οι πρόγονοι μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, όσο σκληρός και άνισος και αν είναι μέχρι τέλους, μέχρι τη δικαίωση και την επιστροφή''.

    ''Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος. Στα διάφορα παζάρια της πολιτικής πολλά συζητούνται για μας χωρίς εμάς. Εμείς όμως είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για την υπέρβαση και τον συμβιβασμό, όχι όμως για την υποδούλωση και τον εξευτελισμό. Ο λαός μας δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και τιμωρητικές πράξεις. Γι αυτό καλούμε αυτούς που χαράσσουν τόσο εύκολα και απροβλημάτιστα στο χάρτη τις διάφορες γραμμές που αυλακώνουν το κορμί της μικρής μας πατρίδας να το ξανασκεφτούν'', τόνισε.

    Υπουργός Παιδείας - Ολυμπιακοί Αγώνες --------------------------------- Το θαυμασμό και την χαρά του εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Πεύκιος Γεωργιάδης, για την επιτυχή διοργάνωση της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις κατασκευές που έχουν γίνει στο στάδιο, ως αρχιτεκτονικά θαύματα.

    Πρόσθεσε ότι ήδη έχει προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο να χρησιμοποιηθεί ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας όπως ο Σαντιάγο Καλατράβα για κάποιο από τα έργα που πρόκειται να γίνουν και στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στην μεγάλη νίκη του Κύπριου τενίστα Μάρκου Παγδατή, την οποία και παρακολούθησε, είπε πως ο αθλητής μας με το παιγνίδι του αυτό απέδειξε ότι είναι ένας μεγάλος τενίστας, αφού πολέμησε και αγωνίστηκε πόντο με πόντο και κατάφερε τελικά να κερδίσει.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ. Γεωργιάδης στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά τη άφιξή του από την Αθήνα, όπου παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Οπως δήλωσε οι εντυπώσεις του «είναι καταπληκτικές», αφού «υπήρξε μια θαυμάσια οργάνωση» για τους αγώνες αυτούς.

    Ολυμπιακοί - Αντισφαίριση - Παγδατής ------------------------------------- Στο γήπεδο της αντισφαίρισης, όπου αγωνίζεται για δεύτερη φορά ο Μάρκος Παγδατής, βρίσκεται σήμερα το ενδιαφέρον της κυπριακής ολυμπιακής αποστολής.

    Ο Μάρκος (στη θέση 228 της παγκόσμιας κατάταξης) αντιμετωπίζει στο πλαίσιο του 2ου γύρου του (φάση των 32) το Γερμανό Νίκολας Κίφερ που βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης. Ο αγώνας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 11:00 και 11:20 στο γήπεδο 3 του ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης.

    Ο 17χρονος Κύπριος τενίστας κέρδισε την Κυριακή στον πρώτο γύρο (φάση των 64) το Γάλλο Γρκέγκορι Καράζ, με 2-1 σετ.

    Σήμερα αγωνίζεται και ο Αλέξανδρος Αρέστη στην κολύμβηση στα προκριματικά των 100 μέτρων ελεύθερο.

    Στην ιστιοπλοϊα ο Ανδρέας Καριόλου και η Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στην ιστιοσανίδα Μιστράλ και ο Χάρης Παπαδόπουλος στα Λέιζερ.

    Ολυμπιακοί Αγώνες - Τζούντο - Χριστοδουλίδης - Ηττα ---------------------------------------------------- Ενα φάουλ, αλλά και μια σχετικά άδικη διαιτησία ήταν οι παράγοντες που έκριναν τον αγώνα μεταξύ του Κύπριου πρωταθλητή του Τζούντο 73 κιλών Χριστόδουλο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ηττήθηκε από τον Πορτογάλο Ζοάο Νέτο.

    Χριστοδουλίδης και Νέτο ήταν για ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πεντάλεπτου αγώνα ισόπαλοι έχοντας από ένα γιούκο, αλλά στα τελευταία στάδια, η Κινέζα διαιτητής χρέωσε τον Κύπριο πρωταθλητή με φάουλ για αμυντικό παιγνίδι, με αποτέλεσμα ο αντίπαλός του να πάρει ένα κόκα και να κερδίσει τον αγώνα.

    Δυστυχώς ο Χριστοδουλίδης έχασε την ευκαιρία να κάνει αυτό που λέγεται στη γλώσσα του Τζούντο «ρεπεσάζ», αφού ο αντίπαλός του Νέτο έχασε στον επόμενο γύρο και σταμάτησε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξαναγωνιστεί για μια καλύτερη θέση.

    «Είναι κρίμα διότι ήξερα τον αντίπαλό μου, ξανάπαιξα μαζί του στο πανευρωπαϊκό και πάλι έχασα στα σημεία. Αυτή τη φορά πίστευα ότι μπορούσα να τον κερδίσω, επειδή τον μελέτησα πολύ καλά προετοιμάστηκα πολύ για αυτούς τους αγώνες», δήλωσε μετά τον αγώνα ο Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε: «Εκανα τον αγώνα μου, τα έδωσα όλα, έδωσα την ψυχή μου και δυστυχώς χρεώθηκα στο τέλος με φάουλ».

    Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες ---------------------------------- Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα κέρδη που κατέγραψε στις τρεις προηγούμενες συναντήσεις, με τον Γενικό Δείκτη να δέχεται πιέσεις λόγω κυρίως του πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε. Η αγορά κατέγραψε αμελητέες απώλειες 0,05%, κλείνοντας στις 75,35 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 163 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της εταιρείας Vision International People Group Public να συγκεντρώνει το 30% του ημερήσιου τζίρου.

    [06] (Κ) Ολυμπιακοί - Αλέξανδρος Αρέστη - Κολύμβηση - Νέο παγκύπριο ρεκόρ

    Νέο παγκύπριο ρεκόρ πέτυχε ο Κύπριος κολυμβητής Αλέξανδρος Αρέστη, ο οποίος τερμάτισε σήμερα δεύτερος στα 100 μέτρα ελεύθερο στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [07] (Κ) Ολυμπιακοί - Κολύμβηση - Αρέστη - Νέο παγκύπριο ρεκόρ (2)

    Ο Κύπριος κολυμβητής Αλέξανδρος Αρέστη επιβεβαίωσε σήμερα την εξαιρετική φόρμα στην οποία βρίσκεται, τερματίζοντας 2ος στα προκριματικά των 100 μέτρων ελεύθερο, σημειώνοντας χρόνο 51.10 που είναι νέο παγκύπριο ρεκόρ.

    Ωστόσο, ο 21χρονος Κύπριος κολυμβητής δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στους 16 του ημιτελικού, αφού τερμάτισε στην 37η θέση της γενικής κατάταξης. Ομως η θέση αυτή θεωρείται τιμητική, διότι ο Αλέξανδρος κατάφερε να ανέβει συνολικά οκτώ θέσεις, αφού ήταν 45ος στη λίστα συμμετοχών.

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Θεσμός Θεματοφύλακα

    Αναγκαίο εργαλείο για να πεισθούν θεσμικά κεφάλαια του εξωτερικού να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) αποτελεί η υιοθέτηση του θεσμού του Θεματοφύλακα, που βρίσκεται για έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΧΑΚ Ακη Κλεάνθους.

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Οριακή αύξηση παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει στο επίπεδο των 75 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,27%, κλείνοντας στις 75,56 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 207 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει συναλλαγές, αξίας 79 χιλιάδων λιρών.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            75,56  ( 0,28)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    207.732
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    190.340    336,86  ( 0,30)
    FTSE Med 100 **                             5.744,91  (-0,17)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    123.057     98,24  ( 0,14)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      1.863     72,39  ( 0,91)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        363     12,52  (-3,17)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      2.909     47,21  ( 0,77)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.313     49,38  ( 3,80)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.099     20,84  (-0,33)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £          0     60,94  (-0,25)
    Ετ. Πληροφορικής              £        520      2,42  ( 0,83)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     12.574      6,91  ( 2,67)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,63  ( 0,95)
    Ξενοδοχεία                    £      1.934     26,83  ( 0,19)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.482     61,91  ( 0,83)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Ρουσόπουλος - Αεροδρόμιο Τύμπου - ICAO

    Ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε πως δεν υπάρχει κανενός είδους πρωτοβουλία από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπλοΐας (ICAO) για αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα.

    [12] (Κ) Ολυμπιακοί αγώνες - Κύπρος - Παγδατής - Ηττα (2)

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής αποκλείστηκε σήμερα από τον 14ο στην παγκόσμια κατάταξη Γερμανό Νίκολας Κίφερ. Οι δυο αγωνίστηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του απλού τένις ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [13] (Κ) Ολυμπιακοί 2004 - 5η ημέρα - Κύπρος

    Στην κολύμβηση και στην ιστιοπλοΐα επικεντρώνεται το κυπριακό ενδιαφέρον αύριο, 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Δημητριάδης μπαίνει στην ολυμπιακή πισίνα για τα προκριματικά των 200 μέτρων μικτής ατομικής, ενώ ο Χάρης Παπαδόπουλος αγωνίζεται για την 5η και 6η διαδρομή στην ιστιοπλοΐα.

    Ο Δημητριάδης αγωνίζεται στον 3ο διάδρομο της πρώτης προκριματικής σειράς που θα πραγματοποιηθεί στις 11:10 το πρωί. Στη σειρά αυτή αγωνίζονται μόνο τρεις κολυμβητές, ο Δημητριάδης με χρόνο 2.08.60, ο Ζορζ Ολιβερ (4ο διάδρομο) από το Πόρτο Ρίκο με χρόνο 2.08.23 και ο Γευγένι Ριζκόβ (5ο διάδρομο) από το Καζακστάν με χρόνο 2.08.57.

    [14] (Κ) Ολυμπιακοί 2004 - Κύπρος - Ιστιοπλοΐα

    Βελτίωση των θέσεών τους πέτυχαν σήμερα οι Κύπριοι αθλητές στην ιστιοπλοΐα Χάρης Παπαδόπουλος στα Λέιζερ και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού στις ιστιοσανίδες Μιστράλ.

    Ο Παπαδόπουλος κατάφερε να πετύχει την καλύτερή του επίδοση μέχρι σήμερα στην 4η διαδρομή, όπου τερμάτισε 9ος. Στην 3η που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τερμάτισε 27ος. Έτσι βρίσκεται τώρα στην 29η θέση της γενικής κατάταξης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 17 August 2004 - 17:49:23 UTC