Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου - Εκτακτη συνεδρία - Απόφαση
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αγκυρα - Πρεσβευτής Πακιστάν - Ψευδοκράτος - Αναγνώριση
  • [05] (Κ) ΗΕ - Εμπειρογνώμονες - Κύπρος

  • [01] (Κ) Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου - Εκτακτη συνεδρία - Απόφαση

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου αποφάσισε χθες ομόφωνα να παραστεί στις θρησκευτικές τελετές που θα γίνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου.

    Σε ανακοίνωση του Δήμου Μόρφου αναφέρεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία του καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, βεβήλωση και καταστροφή του Ιερού Ναού του Αγίου Μάμαντος, πολιούχου Αγίου της κατεχόμενης Μόρφου.

    ''Τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν την επανένωση και δεν συμβάλλουν στην ειρηνική συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ'', αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πάουελ - Μολυβιάτης - Επιστολή - Κυπριακό ----------------------------------------- Διάφορα διμερή και πολυμερή θέματα, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επιθυμεί να συζητήσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με τον Ελληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη, όπως ο ίδιος ο κ. Πάουελ αναφέρει στη χθεσινή επιστολή του προς τον κ. Μολυβιάτη.

    Το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε στη δημοσιότητα τη χθεσινή επιστολή του κ. Πάουελ προς τον κ. Μολυβιάτη, στην οποία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αφού εισηγείται όπως η επίσκεψή του στην Ελλάδα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου αναφέρει: ''Προσβλέπω στη συνάντησή μας για να συζητήσουμε τις προοπτικές διαφόρων διμερών και πολυμερών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της διασύνδεσης με την Ευρώπη μιας Τουρκίας, που βρίσκεται στην οδό των μεταρρυθμίσεων, καθώς και της επίτευξης διευθέτησης στο Κυπριακό. Επίσης θα έχουμε να συζητήσουμε για τα Βαλκάνια και τις προοπτικές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου η υποστήριξή σας έχει πολύ εκτιμηθεί''.

    Ταλάτ - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή - Αγνοούμενοι - Ινστιτούτο Νευρολογίας ---------------------------------------------------------------- Ο ''πρωθυπουργός'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέστειλε προχθές στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιστολή για το θέμα των αγνοουμένων, στην οποία αναφέρει πως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να λειτουργήσει ως δικοινοτικό ίδρυμα και οι Τ/Κ να συμμετάσχουν ενεργά τόσο στη διοίκησή του όσο και στις επιστημονικές και ιατρικές του δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, στην επιστολή του ο κ. Ταλάτ αναφέρει ότι μόνο ένα δικοινοτικό ινστιτούτο μπορεί να παράσχει αξιόπιστες πληροφορίες που να μπορούν να αποδεχθούν και οι δυο πλευρές και πως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής είναι το μόνο ίδρυμα στο νησί που μπορεί να διενεργεί αναλύσεις DNA. Προσθέτει πως το Ινστιτούτο διοικείται τώρα από την ε/κ πλευρά.

    Ο κ. Ταλάτ εκφράζει στην επιστολή του την ετοιμότητα της ψευδοκυβέρνησης να αρχίσει το συντομότερο δυνατό την αναδιάρθρωση του Ινστιτούτου και αναφέρει πως το γραφείο του Τ/Κ μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους μεταφέρεται σε ένα μεγαλύτερο κτίριο, στο οποίο θα δημιουργηθεί αρχείο και τράπεζα πληροφοριών.

    Κατεχόμενα - Ιδρυμα ιατρικών ερευνών - Αγνοούμενοι - DNA ------------------------------------------------------- Την ετοιμότητά τους να διεξάγουν εξετάσεις DNA για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων εξέφρασαν προχθές στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εκπρόσωποι ιδρύματος ιατρικών ερευνών στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με το παράνομο τ/κ πρακτορείο ''ΤΑΚ'', δυο εκπρόσωποι του ιδρύματος ο Σουλεϊμάν Σελτσούκ και ο Χαλίλ Ιμπραχίμ ανέφεραν στον Τ/Κ ηγέτη ότι διαθέτουν εργαστήρια για την αναγνώριση λειψάνων, τα οποία είναι εγκεκριμένα από το Γραφείο Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS), και ότι με σημαντική χρηματοδοτική υποστήριξη μπορούν να διεξάγουν αυτές τις εξετάσεις.

    Πρόσθεσαν ότι η δήλωση του ''πρωθυπουργού'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι οι αναλύσεις μπορούν να γίνουν στην Τουρκία εξυπηρετεί τους Ε/Κ.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι ο κ. Ταλάτ πρότεινε τη διεξαγωγή των εξετάσεων στην Τουρκία γιατί αυτές δεν μπορούν να γίνουν στα κατεχόμενα και δεν θέλει να γίνουν στην ε/κ πλευρά. Πρόσθεσε ότι το αίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς.

    Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου - Εκτακτη συνεδρία - Απόφαση ------------------------------------------------------ Το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου αποφάσισε χθες ομόφωνα να παραστεί στις θρησκευτικές τελετές που θα γίνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου.

    Σε ανακοίνωση του Δήμου Μόρφου αναφέρεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία του καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, βεβήλωση και καταστροφή του Ιερού Ναού του Αγίου Μάμαντος, πολιούχου Αγίου της κατεχόμενης Μόρφου.

    ''Τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν την επανένωση και δεν συμβάλλουν στην ειρηνική συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ'', αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο σημειώνει πως ''μετά την εξέλιξη των γεγονότων και το συναινετικό πνεύμα που επικράτησε για αλλαγή του προγράμματος, έτσι που να παραμείνει η εκδήλωση καθαρά θρησκευτικό γεγονός, καλεί τους Μορφίτες να συμμετάσχουν, εάν το επιθυμούν, στον εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία την 1η και 2η Σεπτεμβρίου 2004''.

    Αναφέρει επίσης ότι δεν μπορεί να αγνοήσει το θέμα της ασφάλειας, όμως ο κάθε προσκυνητής που θα παραστεί θα το πράξει με καθαρά δική του ευθύνη, γιατί η Μόρφου βρίσκεται υπό κατοχή.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναβολή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου της προγραμματισμένης για χθες επίσκεψης στην Αθήνα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, η επικείμενη επίσκεψη τον Σεπτέμβριο στην Αγκυρα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, και η επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ζητά αναδιάρθρωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Αναφέρονται επίσης στη συνεδρία την ερχόμενη Πέμπτη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που θα εξετάσει την τύχη των προσφυγών των Ε/Κ κατά της Τουρκίας για παραβίαση του δικαιώματος απόλαυσης και χρήσης περιουσίας και στην πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει στοιχεία στα Ηνωμένα Εθνη και στην ΕΕ για την εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Αλλάζει προσέγγιση στο Κυπριακό η Μόσχα'' γράφει ότι η επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγκυρα τον ερχόμενο μήνα βάζει σε νέα τροχιά τις τουρκορωσικές σχέσεις, οι οποίες αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του ''πρωθυπουργού'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του Αρχισυντάκτη της ''Κίπρις'' Σουλεϊμάν Ερκιουσλου, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν επιδιώκουν αναγνώριση χωριστού κυρίαρχου κράτους αλλά λύση και επανένωση.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κι άλλη βόμβα από τον Ταλάτ'' αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για αναδιάρθρωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και γράφει ότι νέα νάρκη στη διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοούμενων θέτει η τουρκική πλευρά. Αλλού αναφέρει πως πληροφορίες ότι οι ίδιοι εξτρεμιστές νυκτοβάτες, που έδρασαν στα κατεχόμενα κατά της εκκλησίας του Αγίου Μάμα, ετοιμάζονται να κτυπήσουν στις ελεύθερες περιοχές έθεσαν την αστυνομία επί ποδός όλη νύκτα.

    Ο ''Πολίτης'' στην κύρια είδησή του με τίτλο ''Μεγάλη Πέμπτη των προσφυγών'' γράφει ότι την Πέμπτη στο Στρασβούργο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα διαδραματιστεί μια μείζονος σημασίας ακρόαση που θα κρίνει την τύχη των προσφυγών των Ε/Κ κατά της Τουρκίας για παραβίαση του δικαιώματος απόλαυσης και χρήσης περιουσίας. Αλλού προβάλλει συνέντευξη που παραχώρησε στον ''Π'' ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας και γράφει ότι παρουσία του Δημάρχου Μόρφου, για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια, αναμένεται να επαναλειτουργήσει ο κατεχόμενος ναός του Αγίου Μάμα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Τέρμα οι υπερωρίες'' γράφει ότι με εγκύκλιο που εστάλη σε όλη τη δημόσια υπηρεσία καλούνται τα Υπουργεία να περιορίσουν δραστικά ή και να εξαλείψουν τις υπερωρίες, οι οποίες φέτος ξεπερνούν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια λίρες. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου και γράφει ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί, λόγω της κατοχής, να περιφρουρήσει την ασφάλεια των πιστών στον Αγιο Μάμα και ζητά βοήθεια από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία όμως δεν έχει αρμοδιότητα στα κατεχόμενα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Φάκελοι Φωτιά για περιουσίες'' γράφει ότι φακέλους με στοιχεία για την εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα θα καταθέσει η κυπριακή Κυβέρνηση τόσο στα Ηνωμένα Εθνη όσο και στην ΕΕ. Τα στοιχεία θα αποκαλύπτουν την έκταση της εκμετάλλευσης των περιουσιών καθώς και την εμπλοκή ξένων ιδιωτών στις αγοραπωλησίες. Αλλού γράφει ότι την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε κτίρια αμερικανικών συμφερόντων ζήτησε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, μετά από πληροφορίες για διενέργεια τρομοκρατικού κτυπήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πάουελ NO'' γράφει ότι οι μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Αθήνα που οργανώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής και θα κορυφώνονταν χθες, φαίνεται να ήταν ένας από τους λόγους που ματαίωσαν την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Αλλού η ''Χ'' γράφει ότι αύριο Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της β΄ κατανομής θέσεων στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδα, τερματίζοντας έτσι την αγωνία όσων αναμένουν βελτίωση της θέσης που εξασφάλισαν ή προσδοκούν ότι θα πετύχουν την είσοδο τους σε κάποιο από τα ΑΑΕΙ.

    [04] (Κ) Αγκυρα - Πρεσβευτής Πακιστάν - Ψευδοκράτος - Αναγνώριση

    Ο πρεσβευτής του Πακιστάν στην Τουρκία Σχερ Αφχάν Κχαν δήλωσε ότι εάν η τουρκική Κυβέρνηση υποβάλει επίσημο αίτημα για αναγνώριση του ψευδοκράτους το Πακιστάν θα εξετάσει το θέμα με σοβαρότητα.

    [05] (Κ) ΗΕ - Εμπειρογνώμονες - Κύπρος

    Από αύριο αρχίζουν την εργασία τους στην Κύπρο οι εμπειρογνώμονες των ΗΕ που φθάνουν στο νησί με σκοπό την αξιολόγηση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο Μπράιαν Κέλι.

    Ο κ. Κέλι είπε πως δεν έχει επί του παρόντος να ανακοινώσει οτιδήποτε για το πρόγραμμα των επαφών των εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας ωστόσο πως ''θα συναντηθούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με εκπροσώπους των δυο πλευρών''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 29 August 2004 - 17:49:09 UTC