Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Οικουμενικός Πατριάρχης - Πτώση ελικοπτέρου - Συλλυπητήρια
  • [02] (Κ)Καραμανλής-69η ΔΕΘ - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Κύπρος
  • [03] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Δήλωση
  • [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Συλλυπητήρια
  • [05] (Κ)Αθήνα- Παραολυμπιακοί Αγώνες-Διαδρομή Φλόγας
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Ερντογάν
  • [08] (Κ) Μνημόσυνο Κρανιδιώτη - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξάνδρειας - Επίσκοπος Κύκκου
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  • [10] (Κ) Μητροπολίτης Κιτίου - Αναχώρηση για Αθήνα - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  • [11] (Κ) Γεώργιος Παπαπέτρου - Πτώση ελικοπτέρου - Αφιξη σορού
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [13] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [14] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Αναγνώριση της σορού
  • [15] (Κ)Αθήνα- Πρωθυπουργός-Συνέντευξη Τύπου-69η ΔΕΘ

  • [01] (Κ) Οικουμενικός Πατριάρχης - Πτώση ελικοπτέρου - Συλλυπητήρια

    Την οδύνη του για το δυστύχημα με το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος και η συνοδεία του, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πληροφορήθηκε το τραγικό συμβάν στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται.

    Ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει ότι δυσκολεύεται να πιστέψει πως δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ''ο δυναμικός και δραστήριος προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο στοργικός πατήρ των Ελλήνων και των γηγενών της αφρικανικής ηπείρου, ο ημέτερος προσφιλέστατος φίλος, αδελφός και συλλειτουργός, ο οποίος και προ της ανόδου του εις τον Πατριαρχικόν Θρόνον από διαφόρων θέσεων αλλά κυρίως ως πατριάρχης ανέπτυξε λίαν αξιόλογον ιεραποστολικόν έργον εις την ήπειρον αυτήν''.

    [02] (Κ)Καραμανλής-69η ΔΕΘ - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Κύπρος

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, στην καθιερωμένη ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στην 69η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, περιέγραψε το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη περίοδο.

    Παράλληλα έκανε απολογισμό για το πώς αντιμετώπισε η νέα κυβέρνηση τα εθνικά θέματα κυρίως τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής πριν ξεκινήσει την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» κάλεσε τους παρευρισκομένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και άλλοι δεκαέξι άνθρωποι, ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τη βαρύτατη, όπως είπε, απώλεια για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

    Επίσης κατόπιν επιθυμίας του Πρωθυπουργού, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στη Σιθωνία, δεν παρατέθηκε το καθιερωμένο επίσημο δείπνο μετά την ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις της Θεσσαλονίκης.

    [03] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Δήλωση

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εκφράζει εξ ονόματος των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, του κλήρου και ολοκλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τη βαθύτατη θλίψη του για τη μεγάλη απώλεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και της Συνοδείας του από την πτώση του ελικοπτέρου που τους μετέφερε στο Αγιο Ορος.

    [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Συλλυπητήρια

    Τη λύπη του εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θάνατο του κυπριακής καταγωγής Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο του οποίου επέβαινε, με άλλα 17 άτομα, συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή καθοδόν προς το Αγιο Ορος.

    Ο κ. Ανάν εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ελληνορθόδοξη κοινότητα.

    "Ο ΓΓ εκφράζει θλίψη για το θάνατο της Αυτού Αγιότητας του Πέτρου Ζ', Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κατά τη συντριβή ελικοπτέρου το πρωί (χθες) στην Ελλάδα," αναφέρει γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ.

    [05] (Κ)Αθήνα- Παραολυμπιακοί Αγώνες-Διαδρομή Φλόγας

    Προς τα Μεσόγεια κατευθύνεται σήμερα η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων, με στάσεις στους δήμους Κερατέας, Μαρκοπούλου, Καλυβίων, Αρτέμιδος και Σπάτων όπου και θα διανυκτερεύσει.

    Χθες, η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων διανυκτεύρεσε στο Λαύριο μπροστά στο Ηρώο, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή στα ανατολικά, παραλιακά προάστια της Αττικής.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Σχεδόν όλες οι εφημερίδες προβάλλουν σήμερα ως πρώτο θέμα το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ' και της συνοδείας του. Ασχολούνται επίσης με τις αντιδράσεις και τα σχόλια στην Κύπρο, την Ελλάδα και αλλού για το τραγικό συμβάν, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και άλλα θέματα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τραγωδία'' γράφει ότι συγκλονισμένος είναι ο απανταχού ελληνισμός από την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε την Ορθοδοξία με το θάνατο του κυπριακής καταγωγής Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας Πέτρου, τρίτου τη τάξει στην ιεραρχία της Ορθοδοξίας, όταν κατέπεσε και συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο που τον μετέφερε στο Αγιο Ορος. Αλλού γράφει ότι ουδείς από τους ξένους διπλωμάτες οι οποίοι έχουν άμεση ανάμειξη στο Κυπριακό δεν έχουν λάβει το περιβόητο έγγραφο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο ο ίδιος στις 25 Ιουλίου είχε ανακοινώσει ότι παρέδωσε εκεί όπου έπρεπε.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Μαύρος Σεπτέμβρης για την Ορθοδοξία και την Κύπρο'', προβάλοντας σε μαύρο φόντο φωτογραφία του εκλιπόντος Πατριάρχη, γράφει ότι τραγωδία κτύπησε την Ορθοδοξία, τον ελληνισμό και ιδιαίτερα την Κύπρο, η οποία από χθες το μεσημέρι θρηνεί την απώλεια του κυπριακής καταγωγής Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ' και του Αρχιμανδρίτη Αρσένιου, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά. Αλλού γράφει ότι με ''αστακό'' έμοιαζε χθες, ημέρα της επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία με επίλεκτα στελέχη της Μονάδας Αμέσου Δράσεως και του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων να πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες στην περιοχή.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του με τίτλο ''Απολείπειν ο Θεός Αλεξάνδρειαν'' αναφέρεται στην τραγική απώλεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και γράφει ότι η μοιραία πτήση που τον μετέφερε από τα Μέγαρα στις 9:30 χθες το πρωί εξέπεμψε το τελευταίο σήμα στις 10:50 σε απόσταση περίπου 15 μιλίων από τις Καρυές, ενώ ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Αγιο Ορος στις 11:00 το πρωί, όπου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ήταν επίσημος προσκεκλημένος της Μονής Βατοπεδίου. Αλλού γράφει ότι στρατηγική μετατροπής του ψευδοκράτους σε μη αναγνωρισμένη κρατική οντότητα εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση, ενεργοποιώντας ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο πενταετίας για την ολοκλήρωση του σκοπού αυτού.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Στερνό ταξίδι'' γράφει ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος θα επισκεπτόταν την Αθωνική Πολιτεία και έμελλε να μην υλοποιήσει το προσκύνημά του και να είναι το τελευταίο του ταξίδι. Η εφημερίδα προσθέτει ότι σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη της Εκκλησίας της Ελλάδας ενώ ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος είπε ότι ο θάνατος του Πατριάρχη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Αλλού γράφει ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα αρχίσει η υλοποίηση της μελέτης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μετά από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' επίσης προβάλλει στην κύρια του είδηση το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και με τίτλο ''Τραγωδία και Συγκλονισμός'' γράφει ότι πέντε σχεδόν ώρες μετά την εξαφάνιση από τα ραντάρ του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πατριάρχη και άλλους ανώτερους κληρικούς της Ορθοδοξίας στο Αγιο Ορος, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν συντρίμμια του ελικοπτέρου και πτώματα στη θάλασσα, νότια της χερσονήσου της Σιθωνίας. Αλλού γράφει ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για το Κυπριακό εάν δεν γνωρίζει ακριβώς τι επιδιώκει να αλλάξει η ε/κ πλευρά στο σχέδιο Ανάν, δηλώνει ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Πρωταγωνιστές πάλι το ΑΚΕΛ'' προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του κόμματος ότι χρειάζεται ενότητα στο κόμμα ενώ για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είπε πως υπήρξε αυτοκριτική και προβληματισμός, προσθέτοντας ότι οι λόγοι μείωσης των ποσοστών του ΑΚΕΛ έχουν σχέση με το Κυπριακό και τα δημοψηφίσματα. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο ΡΙΚ, ο οποίος τόνισε πως μόνο μια λύση υπάρχει και αυτή είναι το σχέδιο Ανάν ενώ επανέλαβε πως δεν κατανοεί το ''όχι'' του ΑΚΕΛ στο δημοψήφισμα του Απριλίου. Για την Αμμόχωστο είπε πως δεν υπάρχει θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου στην ατζέντα του αφού όπως υποστήριξε δεν είναι δυνατό να απορρίπτεται το σχέδιο Ανάν και να υλοποιείται μέρος του.

    [07] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Ερντογάν

    Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα επηρεαστούν αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δώσουν το Δεκέμβριο το πράσινο φως στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [08] (Κ) Μνημόσυνο Κρανιδιώτη - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξάνδρειας - Επίσκοπος Κύκκου

    Σε ιδιαίτερα πένθιμο κλίμα τελέστηκε σήμερα η λειτουργία της Κυριακής στο Ναό Αγίου Προκοπίου στο Μετόχι του Κύκκου στη Λευκωσία, μετά το θάνατο του κυπριακής καταγωγής Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Αρσένιου και των υπολοίπων κληρικών και λαϊκών που τους συνόδευαν στο ταξίδι στο Αγιο Ορος.

    Μετά τη θεία λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, ενός εκ των πρωτεργατών της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι αλλά και οι πιστοί που παρέστησαν στη λειτουργία μνημόνευσαν σε συνθήκες κατάνυξης τον αδόκητο θάνατο των ιεραρχών και το χαμό ενός άξιου τέκνου της Κύπρου.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε σήμερα τη θλίψη της κυπριακής κυβέρνησης για το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου καθώς και των άλλων κληρικών και λαϊκών, το ελικόπτερο των οποίων κατέπεσε και συνετρίβη καθοδόν προς το Αγιο Όρος.

    ''Θέλω να εκφράσω και δημόσια και επίσημα τη θλίψη μας για το χαμό του Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας Πέτρου, του Ηγουμένου Μαχαιρά Αρσενίου, όλων των ιερωμένων και πολιτών συνοδών τους στο πλήρωμα του ελικοπτέρου'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στη Λευκωσία.

    [10] (Κ) Μητροπολίτης Κιτίου - Αναχώρηση για Αθήνα - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Την ευχή όπως τελικά βρεθεί και το σεπτό σώμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου, καθώς και του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Αρσένιου αλλά και των άλλων ιεραρχών, που σκοτώθηκαν χθες όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    [11] (Κ) Γεώργιος Παπαπέτρου - Πτώση ελικοπτέρου - Αφιξη σορού

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις αναφορικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [13] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας ------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε σήμερα τη θλίψη της κυπριακής κυβέρνησης για το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου καθώς και των άλλων κληρικών και λαϊκών, το ελικόπτερο των οποίων κατέπεσε και συνετρίβη καθοδόν προς το Αγιο Ορος.

    ''Θέλω να εκφράσω και δημόσια και επίσημα τη θλίψη μας για το χαμό του Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας Πέτρου, του Ηγουμένου Μαχαιρά Αρσενίου, όλων των ιερωμένων και πολιτών συνοδών τους στο πλήρωμα του ελικοπτέρου'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στη Λευκωσία.

    Σημείωσε ότι ο θάνατος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ''αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα και για τη θρησκεία και την Ορθοδοξία όπως και για το κοινό έργο που επιτελούσε''.

    Εκπρόσωπος - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας ------------------------------------------------------- Βαθύτατη λύπη και συγκλονισμό για τον αδόκητο θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Πέτρου, καθώς επίσης και των άλλων ιεραρχών και λαϊκών που τον συνόδευαν, από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου του οποίου επέβαιναν, εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εκφράζει τα ''βαθύτατα συλλυπητήρια του Προέδρου Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης προς τις οικογένειες και τους συγγενείς όλων των θυμάτων του δυστυχήματος, ιδιαίτερα δε στους ιεράρχες, αξιωματούχους και το ποίμνιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας''.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση'', αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Χρυσοστομίδης, ''εκφράζουν βαθύτατη θλίψη και συγκλονισμό για τον αδόκητο θάνατο, σε σημερινό δυστύχημα, του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Πέτρου, καθώς επίσης και των άλλων ιεραρχών και λαϊκών που τον συνόδευαν, μεταξύ των οποίων και ο Ηγούμενος Μαχαιρά Αρσένιος, και του πληρώματος του ελικοπτέρου''.

    Οπως αναφέρεται στη δήλωση, ''η απώλεια του σεπτού ιεράρχη Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, του οποίου η πολυσχιδής προσφορά στην Ορθοδοξία, στον Ελληνισμό γενικά, αλλά στην ιδιαίτερη του πατρίδα την Κύπρο είναι γνωστή, αφήνει ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό.

    ''Η αγιοσύνη, το ήθος και η αφοσίωση του Αρχιεπισκόπου Πέτρου στην Εκκλησία και το Εθνος ήταν παραδειγματική και αδιαμφισβήτητη'', προσθέτει ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόεδρος Βουλής - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας ---------------------------------------------------- Θλίψη, οδύνη και συγκλονισμό για το χαμό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου, της συνοδείας και του πληρώματος του τραγικού ελικοπτέρου του οποίου επέβαιναν, εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι ο Πατριάρχης αφήνει πίσω του ένα αξιόλογο έργο που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.

    ''Με συγκλονισμό, θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα τον αδόκητο χαμό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου, της συνοδείας του, καθώς και του πληρώματος, που προήλθε από την πτώση του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν με προορισμό το Αγιο Ορος'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χριστόφιας.

    Μητροπολίτης Πάφου - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας ------------------------------------------------------- Θλίψη και συγκλονισμό για τον αδόκητο χαμό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου από την πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Ελλάδα, εξέφρασε ο προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, τονίζοντας ότι το κενό από το χαμό τόσο του Πατριάρχη όσο και των επίλεκτων συνεργατών του είναι δυσαναπλήρωτο.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα αποστείλει το συντομότερο συλλυπητήριο τηλεγράφημα και ότι σίγουρα η κυπριακή εκκλησία θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του Πατριάρχη Πέτρου.

    Μητροπολίτης Κιτίου - Αναχώρηση για Αθήνα - Θάνατος Πατριάρχη ----------------------------------------------------------------- Την ευχή όπως τελικά βρεθεί και το σεπτό σώμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου, καθώς και του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Αρσένιου αλλά και των άλλων ιεραρχών, που σκοτώθηκαν χθες όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου, αφού ανέπεμψε δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δεκαεπτά επιβαινόντων του ελικοπτέρου Σινούκ, που σκοτώθηκαν χθες το πρωί μετά από πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα, κοντά στο Αγιο Οροσ, ανέφερε πως θα αναχωρήσει σήμερα για την Αθήνα, μεταφέροντας τον πόνο και τη θλίψη του για το τραγικό συμβάν αλλά και τις προσευχές του.

    Υπουργός Εμπορίου - Πτώση ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας ----------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από εντολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, μετέβη από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν για την 69η ΔΕΘ, στο στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου μεταφέρονται οι σοροί των νεκρών από την πτώση του ελικοπτέρου ''Σινούκ».

    Τον Υπουργό συνοδεύουν ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης και ο Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Αντώνης Θεοχάρους.

    ΓΓ ΟΗΕ - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Συλλυπητήρια ---------------------------------------------------- Τη λύπη του εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θάνατο του κυπριακής καταγωγής Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο του οποίου επέβαινε, με άλλα 17 άτομα, συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή καθοδόν προς το Αγιο Ορος.

    Ο κ. Ανάν εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ελληνορθόδοξη κοινότητα.

    ''Ο ΓΓ εκφράζει θλίψη για το θάνατο της Αυτού Αγιότητας του Πέτρου Ζ', Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κατά τη συντριβή ελικοπτέρου το πρωί (χθες) στην Ελλάδα,'' αναφέρει γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, συνεχίζει η δήλωση, διαβιβάζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του Πατριάρχη και τις οικογένειες των άλλων θυμάτων καθώς και την ελληνορθόδοξη κοινότητα.

    Οικουμενικός Πατριάρχης - Πτώση ελικοπτέρου - Συλλυπητήρια ------------------------------------------------------------- Την οδύνη του για το δυστύχημα με το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος και η συνοδεία του, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πληροφορήθηκε το τραγικό συμβάν στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται.

    Ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει ότι δυσκολεύεται να πιστέψει πως δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ''ο δυναμικός και δραστήριος προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο στοργικός πατήρ των Ελλήνων και των γηγενών της αφρικανικής ηπείρου, ο ημέτερος προσφιλέστατος φίλος, αδελφός και συλλειτουργός, ο οποίος και προ της ανόδου του εις τον Πατριαρχικόν Θρόνον από διαφόρων θέσεων αλλά κυρίως ως πατριάρχης ανέπτυξε λίαν αξιόλογον ιεραποστολικόν έργον εις την ήπειρον αυτήν''.

    ''Προσευχόμεθα διά την ανάπαυσιν της μακαρίας ψυχής του εν χώρα ζώντων και συλλυπούμεθα εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικώς την οικογένειαν των Πανορθοδόξων και την απορφανισθείσαν αδελφήν Εκκλησίαν Αλεξανδρείας, ευχόμενοι ο Αρχιποιμήν Χριστός να αναδείξει επί κεφαλής αυτής άξιον διάδοχον του τραγικώς απολεσθέντος μακαριστού αδελφού''.

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Δήλωση -------------------------------------------------------------------- Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εκφράζει εξ ονόματος των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, του κλήρου και ολοκλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τη βαθύτατη θλίψη του για τη μεγάλη απώλεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και της Συνοδείας του από την πτώση του ελικοπτέρου που τους μετέφερε στο Αγιο Ορος.

    ''Συντετριμμένοι συμμετέχουμε ολοψύχως στο βαρύτατο πένθος του Σεπτού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά και ολοκλήρου της ανά τον κόσμο Ορθοδοξίας για το τραγικό γεγονός, το οποίο αφήρεσε αδοκήτως εκ μέσου ημών ένα κορυφαίο πρόσωπο της Εκκλησίας όπως ο αοίδιμος Πατριάρχης Πέτρος καθώς και μια πλειάδα εκλεκτών Αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών της συνοδείας του και μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου'', σημειώνει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

    Αρχιεπίσκοπος Αθηνών - Πτώση Ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    Συγκλονισμένος δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος για την απώλεια της ζωής του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ΄ και των άλλων 16 ατόμων και παράλληλα εκφράζει την οδύνη του και την οδύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος για το τραγικό συμβάν.

    «Είμαστε συγκλονισμένοι και κατώδυνοι από την πληροφορία που φαίνεται δυστυχώς ότι επιβεβαιώνεται από τα πράγματα για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο βρήκε το θάνατο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ανώτερα στελέχη ιεραρχικά του Πατριαρχείου, η ακολουθία του αποτελούμενη από νέους ανθρώπους καθώς επίσης και το στρατιωτικό πλήρωμα του ελικοπτέρου» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε «ο θάνατος αυτός πραγματικά συγκλονίζει την Ορθοδοξία και απορφανίζει ένα πατριαρχείο όπως είναι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε μια πολύ κρίσιμη φάση της ιστορίας του».

    Αθήνα - Στεφανόπουλος - Πτώση Ελικοπτέρου- Συλλυπητήρια ---------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εξέφρασε τη μεγάλη του θλίψη για το τραγικό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄, η συνοδεία του και τα μέλη του πληρώματος του στρατιωτικού ελικοπτέρου που κατέπεσε και συνετρίβη σήμερα.

    «Ο Πατριάρχης Πέτρος υπηρέτησε την ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με όλη την ψυχή του και όλες τις δυνάμεις του. Αλλά και οι άλλοι απολεσθέντες είμαι βέβαιος ότι υπήρξαν άνθρωποι σημαντικοί που υπηρέτησαν με αφοσίωση την Εκκλησία και τη χώρα'', υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων.

    Καραμανλής-69η ΔΕΘ - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Κύπρος ------------------------------------------------------------------ Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, στην καθιερωμένη ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στην 69η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, περιέγραψε το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη περίοδο.

    Παράλληλα έκανε απολογισμό για το πώς αντιμετώπισε η νέα κυβέρνηση τα εθνικά θέματα κυρίως τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής πριν ξεκινήσει την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» κάλεσε τους παρευρισκομένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και άλλοι δεκαέξι άνθρωποι, ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τη βαρύτατη, όπως είπε, απώλεια για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

    Επίσης κατόπιν επιθυμίας του Πρωθυπουργού, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στη Σιθωνία, δεν παρατέθηκε το καθιερωμένο επίσημο δείπνο μετά την ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις της Θεσσαλονίκης.

    Στην ομιλία του, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε πως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας η «διαχειριστήκαμε, σε συνεργασία με τη Λευκωσία, μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση του Κυπριακού και εργαζόμαστε για να κρατηθεί ζωντανό το διεθνές ενδιαφέρον, για την επίλυση του προβλήματος» και υπογράμμισε «ενισχύσαμε τις προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και πετύχαμε και την πρώτη συμφωνία μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών».

    Θοδωρής Ρουσόπουλος - Πτώση Ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας -------------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θοδωρής Ρουσόπουλος με δηλώσεις του εξέφρασε την οδύνη της κυβέρνησης για το δυστύχημα, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους ο κυπριακής καταγωγής Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος και άλλοι δεκαέξι άνθρωποι, περιλαμβανομένου και του Ηγούμενου Μαχαιρά Αρσένιου.

    «Η κυβέρνηση εκφράζει την οδύνη της για το σημερινό δυστύχημα και τις τραγικές του συνέπειες. Είναι μια μεγάλη απώλεια για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ορθοδοξία, μια μεγάλη απώλεια για τις ένοπλες δυνάμεις μας», είπε ο Υπουργός Επικρατείας.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων-Πτώση Ελικοπτέρου-Πατριάρχης Αλεξανδρείας --------------------------------------------------------------------- Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα με γραπτή δήλωση εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για την απώλεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και των άλλων θυμάτων καθώς και τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.

    «Ιδιαίτερα συγκλονισμένη από την τραγική είδηση, θα ήθελα εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων να εκφράσω τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, των μελών της πατριαρχικής συνοδείας του και του στρατιωτικού πληρώματος» τονίζει η κ. Μπενάκη.

    Αθήνα - ΥΕΘΑ - Πτώση Ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας -------------------------------------------------------------- Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ΄ και των άλλων επιβαινόντων στο μοιραίο ελικόπτερο ''Σινούκ'' εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, «ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα για το δυστύχημα και σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί να αποδοθούν ευθύνες, θα αποδοθούν».

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος - Βιογραφικό -------------------------------------------------- Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Παπαπέτρου κατάγεται από την κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας.

    Ο 114ος Πατριάρχης, ο οποίος προηγουμένως ήταν Μητροπολίτης του Καμερούν και της Δυτικής Αφρικής, γεννήθηκε το 1949.

    Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά και έχει εκπροσωπήσει το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας σε πολλές Οικουμενικές Συνόδους.

    Η εκλογή του έγινε το Φεβρουάριο του 1997 από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, από ένα κατάλογο τριών Μητροπολιτών ή Αρχιεπισκόπων, οι οποίοι επιλέγησαν από δεκαεφτά Μητροπόλεις ή Αρχιεπισκοπές της Αφρικής.

    Γεώργιος Παπαπέτρου - Πτώση ελικοπτέρου - Αφιξη σορού --------------------------------------------------------------- Εφθασε το μεσημέρι στην Κύπρο η σορός του αδελφού του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Γεώργιου Παπαπέτρου, ο οποίος επέβαινε μαζί με τον Πατριάρχη Πέτρο και άλλα δεκαπέντε άτομα του μοιραίου ελικοπτέρου Σινούκ, που κατέπεσε χθες στη θάλασσα.

    Τη σορό παρέλαβαν από το Αεροδρόμιο Λάρνακας συγγενείς του εκλιπόντος, προκειμένου να την μεταφέρουν σε γραφείο κηδειών στη Λευκωσία.

    Μνημόσυνο Κρανιδιώτη - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξάνδρειας ------------------------------------------------------------- Σε ιδιαίτερα πένθιμο κλίμα τελέστηκε σήμερα η λειτουργία της Κυριακής στο Ναό Αγίου Προκοπίου στο Μετόχι του Κύκκου στη Λευκωσία, μετά το θάνατο του κυπριακής καταγωγής Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Αρσένιου και των υπολοίπων κληρικών και λαϊκών που τους συνόδευαν στο ταξίδι στο Αγιο Ορος.

    Μετά τη θεία λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, ενός εκ των πρωτεργατών της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι αλλά και οι πιστοί που παρέστησαν στη λειτουργία μνημόνευσαν σε συνθήκες κατάνυξης τον αδόκητο θάνατο των ιεραρχών και το χαμό ενός άξιου τέκνου της Κύπρου.

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος απολογήθηκε στους πιστούς διότι δεν θα εκφωνούσε τον καθιερωμένο κυριακάτικο λόγο του γιατί, όπως είπε, ''ο συγκλονισμός μου από τον αδόκητο χαμό του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ', του Ηγουμένου της Μονής Μαχαιρά Αρσένιου, των υπολοίπων κληρικών και λοιπών λαϊκών που επέβαιναν του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε και συνετρίβη χθες στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους, μου επιβάλλει να τιμήσω τη μνήμη τους, όπως τιμώ και τη μνήμη ενός άλλου άξιου τέκνου της πατρίδας μας, του Ιωάννη Κρανιδιώτη''.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ και ο Πρόεδρος του Κινήματος Βάσος Λυσσαρίδης και Γιαννάκης Ομήρου αντίστοιχα, ο πρώην βουλευτής Μάριος Ηλιάδης που εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο για τον Γιάννο Κρανιδιώτη, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Στάθης Φυτής και πλήθος πιστών.

    Μάριος Ηλιάδης - Μνημόσυνο Γιάννου Κρανιδιώτη --------------------------------------------------- Η πολιτική ευστροφία και οι συνακόλουθοι διπλωματικοί ελιγμοί του Γιάννου Κρανιδιώτη αποτελούν από μόνοι τους σχολή στην αντιμετώπιση δυσεπίλυτων διεθνών διαφορών, είπε ο πρώην Υπουργός Μάριος Ηλιάδης στο επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη, που τελείται με πρωτοβουλία του ΚΣ ΕΔΕΚ στην εκκλησία του Αγίου Προκοπίου στη Λευκωσία.

    Σκιαγραφώντας την πολιτική δράση του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο Μάριος Ηλιάδης ανέφερε ότι ο εκλιπών Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ''δεν φοβήθηκε να εκφράσει την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαπραγματευτεί με την Τουρκία και να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας που θα οδηγούσαν στη μείωση της καχυποψίας''.

    Η διασύνδεση της πορείας επίλυσης του Κυπριακού με την ένταξη στην ΕΕ αλλά και η ''αιχμαλωσία'' της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική, ανέτρεψαν τα δεδομένα της άτεγκτης κατοχής και έφεραν τη διεθνή κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της, συνέχισε ο κ. Ηλιάδης, για να σημειώσει ότι ''δεν υπήρξε τυχαίο το ανανεωμένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ ---------------------------------------------------- Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις αναφορικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των αλλαγών επί του σχεδίου Ανάν αλλά το περιεχόμενο των αλλαγών που θα καταστήσουν το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ λειτουργικό και βιώσιμο.

    Για τον ισχυρισμό που διατύπωσε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν σχολιάζει τον κ. Ταλάτ ''όταν λεει τέτοιους δογματισμούς''.

    Πρόσθεσε ότι εμείς είναι που ''προσφέρουμε το βήμα στον κ. Ταλάτ για να προωθεί την άποψη ότι είναι δικαιωμένος στις θέσεις του ή ότι έχει δημοκρατικό κράτος που λειτουργεί στα κατεχόμενα και ότι δεν υπάρχει κατοχή''.

    Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εκτιμά ότι θα δοθεί τελικά στην Τουρκία ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Είπε επίσης ότι η ένταξη της Τουρκίας θα διαδραματίσει θετικό ρόλο και στο Κυπριακό αφού δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ενόσω η Αγκυρα κατέχει έδαφος κράτους-μέλους της ΕΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας δεν καθόρισε ''ποιο θα είναι το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και η τελική κατάληξη του καθεστώτος της Τουρκίας στην ΕΕ'' διότι, όπως είπε, ''αυτό είναι θολό'' εξαιτίας των διάφορων και αντικρουόμενων απόψεων που υπάρχουν.

    Στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ε/κ πλευρά εκτιμά ότι ''η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα διαδραματίσει θετικό ρόλο και για τη δική μας υπόθεση, θεωρώντας πως δεν είναι δυνατό η Τουρκία να προχωρήσει και να πάει μέχρι το τέλος δηλαδή να ενταχθεί στην ΕΕ και να κατέχει έδαφος χώρας - μέλους της ΕΕ''.

    Τουρκία - ΕΕ - Ερντογάν ----------------------------- Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα επηρεαστούν αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δώσουν το Δεκέμβριο το πράσινο φως στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Δεν θέλω να σκεφτώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιστεύω όμως ότι οι φίλοι μας θα πρέπει να εξετάσουν από κοντά την πιθανότητα μια αρνητική απόφαση να καταφέρει πλήγμα στις σχέσεις μας'', δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη σε μια διάσκεψη αφιερωμένη στα σχέδια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ενωση.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Κεντρική Επιτροπή - Αποτελέσμα Ευρωεκλογών ----------------------------------------------------------- Ο καθορισμός της θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στο σχέδιο Ανάν, η εντατικοποίηση των επαφών με την τ/κ κοινότητα, αλλά και η καταπολέμηση κάποιων ''αντιξοοτήτων'' στην εσωτερική διακυβέρνηση, αποτελούν τις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ, όπως αυτές προκύπτουν από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει προσηλωμένο στην επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα εργαστεί ώστε οι αποφάσεις του κόμματος να ακολουθούνται ''με μια φωνή''.

    ''Στις προτεραιότητές'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας, ''είναι να πρωταγωνιστήσει το ΑΚΕΛ, ώστε εάν είναι δυνατό μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο να επιτευχθεί όσο γίνεται πιο πλατιά συμφωνία σε αλλαγές τις οποίες η δική μας πλευρά θα επιχειρήσει να επιτύχει με την επανέναρξη διαλόγου ή μιας νέας πρωτοβουλίας ώστε το πρόβλημα να λυθεί και να έχουμε μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, να έχουμε μια λύση η οποία να απαντά και στα ερωτήματα, αλλά και στις ανησυχίες και της ε/κ κοινότητας''.

    Ουκρανία - Κυπριακή Δημοκρατία - Προξενείο --------------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ίδρυσης Επίτιμου Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει .

    Η ίδρυση του Επίτιμου Προξενείου στη Μαριούπολη, μια πόλη με σημαντική ελληνική κοινότητα, αναμένεται ότι θα διευκολύνει την αμοιβαία διακίνηση Κυπρίων και Ουκρανών υπηκόων και θα συμβάλει στην ενίσχυση των πολιτικών, εμπορικοοικονομικών, τουριστικών και πολιτιστικών ανταλλαγών Κύπρου-Ουκρανίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Υπουργικό - Βοήθεια σε Κίνα και Μπαγκλαντές -------------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία του συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής αρωγής ύψους 50.000 δολαρίων Αμερικής στην Κίνα και 50.000 δολαρίων Αμερικής στο Μπαγκλαντές, ως συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο της ανακούφισης των θυμάτων από τις πρόσφατες θεομηνίες.

    Αθήνα- Παραολυμπιακοί Αγώνες-Διαδρομή Φλόγας ---------------------------------------------------- Προς τα Μεσόγεια κατευθύνεται σήμερα η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων, με στάσεις στους δήμους Κερατέας, Μαρκοπούλου, Καλυβίων, Αρτέμιδος και Σπάτων όπου και θα διανυκτερεύσει.

    Χθες, η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων διανυκτέρευσε στο Λαύριο μπροστά στο Ηρώο, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή στα ανατολικά, παραλιακά προάστια της Αττικής.

    [14] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Αναγνώριση της σορού

    Η σορός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου έχει αναγνωριστεί μαζί με άλλες επτά σορούς, μετέδωσε πριν από λίγο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [15] (Κ)Αθήνα- Πρωθυπουργός-Συνέντευξη Τύπου-69η ΔΕΘ

    Με το τραγικό δυστύχημα της πτώσης του ελικοπτέρου «Σινούκ» που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ΄, ξεκίνησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια του Πατριάρχη Πέτρου και της συνοδείας του, αλλά και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες έτσι, η παραίτηση που υπέβαλε για λόγους ευθιξίας ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δεν έγινε αποδεκτή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 12 September 2004 - 17:49:15 UTC