Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια - Πελεντρίτου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Εκδήλωση προς τιμή Υποστράτηγου Τ. Μάρκου
  • [03] (Κ) Σημίτης- Παπανδρέου- Σρέντερ -Κυπριακό-Ευρωτουρκικά
  • [04] (Κ) Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - 2η Κατηγορία
  • [05] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Μαραθώνιος -Γαβριήλ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες- Κολύμβηση-Σπαντίου
  • [09] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Μαραθώνιος - Γαβριήλ (1)
  • [10] (Κ ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Πελενδρίτου
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση από Νέα Υόρκη - Βρυξέλλες
  • [12] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια - Πελεντρίτου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δήλωσή του, συνεχάρη την Κύπρια κολυμβήτρια Καρολίνα Πελεντρίτου η οποία απέσπασε χθες το πρώτο χρυσό μετάλλιο της κυπριακής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Εκδήλωση προς τιμή Υποστράτηγου Τ. Μάρκου

    Την δέσμευση και προσήλωση της ε/κ πλευράς σε μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα φέρει την επανένωση της Κύπρου και θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Nέας Υόρκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής προς τιμή του αγνοούμενου Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου του οποίου ήταν και προσωπικός φίλος - και όλων όσων η τύχη τους μέχρι σήμερα αγνοείται από την τουρκική εισβολή.

    Μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου 1.000 ατόμων που τον καταχειροκρότησε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι λαός ψηφίζοντας όχι δεν καταψήφισε λύση του κυπριακού.

    [03] (Κ) Σημίτης- Παπανδρέου- Σρέντερ -Κυπριακό-Ευρωτουρκικά

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συναντήθηκαν χθες στην κατοικία του Γερμανού Πρεσβευτή στην Αθήνα, με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, που πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα με την ευκαιρία των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    [04] (Κ) Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - 2η Κατηγορία

    
    
    Με δύο αγώνες στις 7 απόψε ολοκληρώνεται σήμερα η 2η αγωνιστική του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης Κατηγορίας.
    
    Η Νέα Σαλαμίνα αντιμετωπίζει το ΑΠΟΕΛ στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Άρης τον Εθνικό Αχνας στο Τσίρειο.
    
    Στο χθεσινοβραδινό ντέρμπι, η Ανόρθωση νίκησε την Ομόνοια με 4-2. Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    Αλκή - Απόλλων  6-1
    Ολυμπιακός - ΑΕΛ 3-2
    Διγενής - ΑΕΚ 3-3
    

    [05] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Μαραθώνιος -Γαβριήλ

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Χρυσό η Πελενδρίτου ------------------------------------------------------- Ονειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα αποτελεί για την χρυσή Παραολυμπιονίκη της Αθήνας Καρολίνα Πελενδρίτου, το μετάλλιο που κατέκτησε στα 100 μέτρα πρόσθιο στην κολύμβηση, κατηγορία SB13, με χρόνο 1.17.32, πετυχαίνοντας και νέο Παραολυμπιακό ρεκόρ.

    Με την Καρολίνα Πελενδρίτου η Κύπρος κατακτά για πρώτη φορά χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    «Νοιώθω ευτυχισμένη γιατί οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Νοιώθω όμορφα γιατί ένα όνειρο ζωής που είχα πραγματοποιήθηκε», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Καρολίνα Πελενδρίτου μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου.

    Σε ερώτηση πώς αισθάνθηκε ανεβαίνοντας στο υψηλότερο βάθρο στεφανωμένη με την ελιά και φορώντας το χρυσό μετάλλιο, η Καρολίνα είπε στο ΚΥΠΕ: «ένοιωσα κατασυγκινημένη και όμόρφα γιατί είδα τους κόπους μου να φέρνουν αποτελέσματα. Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά, έχοντας να ξεπεράσω πολλά προβλήματα και τα κατάφερα».

    Η Καρολίνα Πελενδρίτου αφού ευχαρίστησε όλους όσους στάθηκαν δίπλα της στις δυσκολίες που πέρασε έστειλε ένα μήνυμα στους νέους στην Κύπρο, ότι ο αθλητισμός είναι ότι καλύτερο στη ζωή.

    Επίσης έστειλε μήνυμα και στην Πολιτεία λέγοντας ότι οι αθλητές της παράλληλης Ολυμπιάδας «έχουν μεγαλείο ψυχής και δύναμης και αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο».

    Από την πλευρά της η μητέρα της Ελενα Πελενδρίτου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα. Αυτό το παιδί είναι πολύ δυνατό και άξιζε το χρυσό μετάλλιο».

    «Είμαι δύο φορές χαρούμενη γιατί η Καρολίνα, διαθέτει δύναμη ψυχής και πάλεψε σαν ήρωας», πρόσθεσε η μητέρα της αθλήτριας.

    «Δικαιώθηκαν οι προσδοκίες μας», δήλωσε ο αρχηγός της αποστολής Χριστάκης Αντωνίου και συμπλήρωσε «ακόμη δεν μπορούμε να το πιστέψουμε παρά το γεγονός ότι το αναμέναμε».

    Ο κ. Αντωνίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την Δευτέρα στα 50 μέτρα ελεύθερο η Καρολίνα Πελενδρίτου να κατακτήσει ακόμη ένα μετάλλιο.

    Υποσχέθηκε πάντως ότι η κυπριακή αποστολή θα γιορτάσει στην Αθήνα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια - Πελενδρίτου -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δήλωσή του, συνεχάρη την Κύπρια κολυμβήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου η οποία απέσπασε χθες το πρώτο χρυσό μετάλλιο της κυπριακής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε συγκίνηση και μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για το μεγάλο επίτευγμα της Πελεντρίτου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι την μεγάλη αυτή διάκριση να ακολουθήσουν και άλλες.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Εκδήλωση προς τιμή Υποστράτηγου Τ. Μάρκου --------------------------------------------------------------------Την δέσμευση και προσήλωση της ε/κ πλευράς σε μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα φέρει την επανένωση της Κύπρου και θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Nέας Υόρκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής προς τιμή του αγνοούμενου Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου του οποίου ήταν και προσωπικός φίλος - και όλων όσων η τύχη τους μέχρι σήμερα αγνοείται από την τουρκική εισβολή.

    Μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου 1.000 ατόμων που τον καταχειροκρότησε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι λαός ψηφίζοντας όχι δεν καταψήφισε λύση του κυπριακού.

    «Δεν ψήφισε εναντίον της επανένωσης της πατρίδας μας. Καταψήφισε αυτό ειδικά το σχέδιο, που μεταξύ άλλων διαιώνιζε τις διαχωριστικές τάσεις και θεσμούς και δεν έφερνε την ενοποίηση και την επανένωση», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «παραμένουμε δεσμευμένοι και προσηλωμένοι σε μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα φέρει την επανένωση της πατρίδας μας, που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, που να καθιστά πραγματικότητα την σταδιακή προσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, την κοινωνική και οικονομική επανένωση και δεν θα καθιερώνει τον διαχωρισμό των κοινοτήτων και των θεσμών».

    Αυστραλός Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΣΕΚΑ ---------------------------------------- Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ.

    Η υπόσχεση διατυπώνεται υπό τη μορφή επιστολής που έστειλε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Γκάρι Χάρντγκρεϊβ, κατ' εντολή του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ) Κώστα Προκοπίου.

    Μέσα στα πλαίσια της υποστήριξής της, η Αυστραλία θα διατηρήσει τον Ειδικό Επιτετραμμένο της για την επίλυση του Κυπριακού καθώς και μια μικρή δύναμη Αυστραλών αστυνομικών στα πλαίσια της ΟΥΝΦΚΥΠ στην Κύπρο.

    Σημίτης- Παπανδρέου- Σρέντερ -Κυπριακό-Ευρωτουρκικά --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συναντήθηκαν χθες στην κατοικία του Γερμανού Πρεσβευτή στην Αθήνα, με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, που πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα με την ευκαιρία των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι συζήτησε με τον Γερμανό Καγκελάριο τις εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπου επανέλαβε πως το Κυπριακό είναι πρωτεύον ζήτημα για την Ελλάδα σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Υπουργός Εσωτερικών - Απόφαση Ανωτάτου - Τουρκοκύπριος ------------------------------------------------------- Ψυχραιμία, συστήνει προς τους πρόσφυγες που διαμένουν σε τ/κ κατοικίες, ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου, διαβεβαιώνοντας τους παράλληλα ότι δεν θα μείνουν χωρίς στέγη.

    Μιλώντας από τη Λεμεσό, ο κ. Χρίστου είπε πως «δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική ανησυχία από αυτό που έχει συμβεί, είναι μια σημαντική απόφαση, μια σοβαρή απόφαση την οποία μελετούμε σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία για όλες τις ενέργειες που θα χρειαστεί να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

    «Ότι και να συμβεί δεν θα αφήσουμε τους πρόσφυγες χωρίς στέγη, χωρίς επαγγελματικό υποστατικό, χωρίς την αγροτική τους ασχολία» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Όπως εξήγησε ο κ. Χρίστου, μέχρι σήμερα υπήρξαν 20 παρόμοια περιστατικά με Τ/Κ, στα οποία όμως το Υπουργείο πρότεινε άλλες λύσεις.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Τ/κ περιουσίες - Απόφαση Ανωτάτου --------------------------------------------------------- Ψυχραιμία και σοβαρότητα συνιστά το ΑΚΕΛ για την αντιμετώπιση του θέματος που προέκυψε με τη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και τη δικαίωση του Τουρκοκυπρίου που προσέφυγε σε αυτό, ζητώντας να του αποδοθεί η ακίνητη περιουσία του στις ελεύθερες περιοχές, την οποία είχε εγκαταλείψει κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Σε δηλώσεις του χθες στα γραφεία του κόμματος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαιρέτισε τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, ότι ''η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμμιά περίπτωση να αφήσει τον οποιοδήποτε πρόσφυγα εκτεθειμένο'' και παράλληλα επέκρινε τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε και με τον οποίο -όπως είπε ο κ. Κυπριανού- ''συντηρεί τη διάσπαση στο εσωτερικό μέτωπο''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Απόφαση Ανωτάτου - Τουρκοκύπριος ------------------------------------------------ Προβληματισμό προκαλεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών που απέρριπτε το αίτημα Τ/Κ να του επιδοθεί η οικία του στην Επισκοπή.

    Όπως ανέφερε χθες από τη Λεμεσό ο κ. Αναστασιάδης, «σαν αποτέλεσμα της απόφασης, θα προκύψουν σωρεία προβλημάτων, αν θεωρηθεί ιδιαίτερα ως προηγούμενο και εάν σωρηδόν οι T/K ζητήσουν τις περιουσίες τους και τελικά δικαιωθούν».

    «Μας προβληματίζει και ταυτόχρονα μας στεναχωρεί το γεγονός ότι παρακολουθούμε ανθρώπους που ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να ανακτήσουν οποιοδήποτε μερίδιο της περιουσίας τους, την ίδια ώρα βλέπουν τους T/K να δικαιούνται να παίρνουν ολόκληρη την περιουσία τους και ταυτόχρονα να συντελείτε στα κατεχόμενα ένας οικοδομικός οργασμός που αποστερεί ουσιαστικά τους E/K από ένα από τα πλέον αναφαίρετα δικαιώματα, αυτό της περιουσίας» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    ΕΥΡΩΔΗ - Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου - Τ/Κ ------------------------------------------- Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με περιουσίες Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων απέναντι στην οποία το κυπριακό κράτος δεν φαίνεται να είναι αρκούντως προετοιμασμένο, αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία η οποία τονίζει πως επιβάλλεται ''ψύχραιμη αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης''.

    Στην ανακοίνωσή της η ΕΥΡΩΔΗ σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε θυματοποίηση των προσφύγων ενώ επαναφέρει παλαιότερη εισήγηση που έγινε προς την κυβέρνηση για δημιουργία τμήματος που θα επιληφθεί μεθοδικά και σφαιρικά ζητημάτων περιουσιών, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

    ΓΓ Οικολόγων - Απόφαση Ανωτάτου - Τουρκοκύπριος ----------------------------------------------- Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά δικαιούται να ανακτήσει την περιουσία του στην Επισκοπή, θα πρέπει να αξιοποιηθεί πολιτικά, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

    Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ανέφερε πως αν και «διαφωνούμε με την απόφαση του δικαστηρίου, πρέπει να την στηρίξουμε πολιτικά».

    «Αποτελεί μια απόφαση που μπορεί να αξιοποιηθεί πολιτικά υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνοντας ένα μήνυμα, ότι στον χώρο που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, εφαρμόζονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχει σεβασμός του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και ότι λειτουργεί η δικαιοσύνη, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στα κατεχόμενα όπου υπάρχει καταλήστευση των ε/κ ιδιοκτησιών» είπε ο κ. Περδίκης.

    Κατεχόμενα - ''Αφρίκα'' - Εκτελέσεις Ε/Κ - Εισβολή -------------------------------------------------- Τουρκοκύπριος στα κατεχόμενα υποστηρίζει ότι άνδρες του κατοχικού στρατού εκτέλεσαν εν ψυχρώ, κατά την τουρκική εισβολή, 35 Ε/Κ στην Κερύνεια.

    Ο αρθρογράφος της ''Αφρίκα'' Αλί Οσμάν γράφει ότι τον επισκέφθηκε ένας Τ/Κ και του εξιστόρησε το πως άνδρες του στρατού κατοχής εκτέλεσαν εν ψυχρώ 35 Ε/Κ την 22α ή 23η Ιουλίου 1974 σε ένα χωρίο της Κερύνειας.

    Παγκόσμια Οργάνωση Πρακτορείων Ειδήσεων - ΚΥΠΕ ---------------------------------------------- Την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας και λειτουργίας των πρακτορείων ειδήσεων, καθώς και την ανάγκη ετοιμότητας των Πρακτορείων για προσαρμογή σε κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη σε σχέση με την προσφορά των υπηρεσιών τους, επισήμανε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Δρ. Αριστος Αριστοτέλους σε ομιλία του στην ιδρυτική συνέλευση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πρακτορείων Ειδήσεων η οποία έληξε χθες στη Μόσχα.

    Ο κ. Αριστοτέλους, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους ομιλητές της ενότητας που αφιερώθηκε στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, σημείωσε πως οι προσπάθειες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών επικεντρώνονται σε μία μόνο πτυχή της λειτουργίας των πρακτορείων ειδήσεων, εκείνη της παραγωγής και μετάδοσης των ειδήσεων, φωτογραφιών και άλλων υπηρεσιών που προσφέρονται από τα πρακτορεία.

    Δεν πρέπει να παραβλέπουμε, τόνισε, πως τα Πρακτορεία Ειδήσεων είναι ολοκληρωμένοι οργανισμοί με πλήρες φάσμα αλληλένδετων δραστηριοτήτων. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, η τεχνολογία αφορά και επηρεάζει ολόκληρο το σύστημα λειτουργίας τους και πρέπει να αξιοποιείται και σε τομείς όπως τη διοίκηση, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και το μάρκετινγκ των υπηρεσιών τους.

    Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - 2η Κατηγορία --------------------------------------- Με δύο αγώνες στις 7 απόψε ολοκληρώνεται σήμερα η 2η αγωνιστική του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης Κατηγορίας.

    Η Νέα Σαλαμίνα αντιμετωπίζει το ΑΠΟΕΛ στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Άρης τον Εθνικό Αχνας στο Τσίρειο.

    Στο χθεσινοβραδινό ντέρμπι, η Ανόρθωση νίκησε την Ομόνοια με 4-2. Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Αλκή - Απόλλων 6-1 Ολυμπιακός - ΑΕΛ 3-2 Διγενής - ΑΕΚ 3-3

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης του προβλήματος, οι επαφές και διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στη Νέα Υόρκη, οι δηλώσεις του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και οι μεθοδεύσεις σε διεθνές επίπεδο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Ο αντίκτυπος της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ του Τουρκοκυπρίου που διεκδίκησε το δικαίωμα απόλαυσης της περιουσίας του στις ελεύθερες περιοχές και τα σχόλια και θέσεις των κομμάτων και της κυβέρνησης μετά από αυτή, η μαρτυρία Τουρκοκυπρίου που δημοσιεύθηκε στην ''Αφρίκα'' για εν ψυχρώ εκτέλεση 35 Ελληνοκυπρίων στην Κερύνεια το 1974, οι παράνομες δραστηριότητες και η διακίνηση τρομοκρατών στα κατεχόμενα, το ενδεχόμενο παραίτησης της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου και η έναρξη τον Οκτώβριο ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για εντοπισμό της χαμένης Ατλαντίδος είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Χάνεται οριστικά το ορόσημο του Δεκεμβρίου'', ότι το Κυπριακό αποσυνδέεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την Τουρκία, η οποία θα προχωρήσει προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ερχόμενου Δεκεμβρίου χωρίς να βρει στο δρόμο της το πρόβλημα αυτό. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, με χθεσινές της δηλώσεις, «άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησής της» και ότι αυτό «αναμένεται να γίνει, εάν ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας στο πόρισμά του καταλήξει ότι έχει διαπραχθεί το αδίκημα παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία εκ μέρους της Υπουργού Υγείας και αποφασίσει τη δίωξή της».

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αμερικάνικα καλοπιάσματα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν εξέφρασε προχθές βράδυ τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ακόμη μια ευκαιρία συζητήσεων, εντός της προσεχούς χρονικής περιόδου, για μια ενωμένη Κύπρο. Άλλη είδηση είναι η έναρξη υποθαλάσσιων ερευνών τον ερχόμενο μήνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου για ανεύρεση της χαμένης Ατλαντίδος από τον Ρόμπερτ Σαρμάστ και την ομάδα του. Ο κ. Σαρμάστ δήλωσε στην εφημερίδα ότι, σε βάθος ενός μιλίου στην περιοχή αυτή, υπάρχει τείχος μήκους τριών χιλιομέτρων στη βάση ενός λόφου, όπου διαπιστώνεται η ύπαρξη καναλιών και τάφρων.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Δεν αποκλείουν συνομοσπονδία'', γράφει πως δεν είναι αυθαίρετη η ερμηνεία παρασκηνιακών κινήσεων κυβερνητικών στελεχών και άλλων πολιτικών προσώπων για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ότι στο βάθος του μυαλού του Προέδρου Παπαδόπουλου βρίσκεται η συνομοσπονδία και ότι αυτό προκύπτει και από την εκστρατεία -όπως αναφέρει η εφημερίδα- που έχει αναλάβει ''ο στενός Σύμβουλος του κ. Παπαδόπουλου, Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας υπέρ της λύσης συνομοσπονδίας, ως του πιο ασφαλούς αντιδότου στο 'ολέθριο' σχέδιο Ανάν''. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Ρώσου Πρεσβευτή στη Λευκωσία Αντρέι Νιεστερένκο, ο οποίος αναφέρεται στο Κυπριακό, στην τρομοκρατία και στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ. Για το Κυπριακό, ο κ. Νιεστερένκο δηλώνει ότι ''μόνον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να βρουν τη λύση, χωρίς την επέμβαση ξένων χωρών'' και ότι στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης είναι ''ασπίδα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Υποκινήθηκε ο Τ/κύπριος να προσφύγει στο Ανώτατο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι «πολιτικές σκοπιμότητες, που ξεπερνούν τα όρια μιας προσφυγής στο Ανώτατο, φαίνεται να διαχέονται μέσα από τη δικαίωση του Τουρκοκυπρίου Αρίφ Μουσταφά, ο οποίος διεκδικεί να του επιστραφεί η περιουσία του που βρίσκεται στο χωριό Επισκοπή Λεμεσού». Αλλη είδηση είναι η μαρτυρία Τουρκοκυπρίου, όπως δόθηκε στον αρθρογράφο της εφημερίδας ''Αφρίκα'' Αλί Οσμάν, για την εν ψυχρώ εκτέλεση, από τον τουρκικό στρατό εισβολής το 1974 στην Κερύνεια, 35 Ελληνοκυπρίων. Ο Τουρκοκύπριος αυτός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δώσει και κατάθεση για το περιστατικό αυτό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Στρατολογούν τρομοκράτες'', γράφει στο κύριο θέμα πως σύμφωνα με στοιχεία που κατέχουν οι Αρχές ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, το ψευδοκράτος και οι περιοχές που ελέγχει στα κατεχόμενα έχουν καταστεί άντρο παράνομων δραστηριοτήτων και σε παράδεισο διεθνούς τρομοκρατίας, με Τσετσένους και άλλους ισλαμιστές τρομοκράτες να εκπαιδεύονται και να δραστηριοποιούνται έχοντας ως στόχο κυρίως ρωσικά συμφέροντα, αλλά και μουσουλμάνους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παρουσιάζεται έτοιμος να δραστηριοποιήσει το συνεργάτη του και Βοηθό Γενικό Γραμματέα Κίραν Πρέντεργκαστ στο Κυπριακό, αποστέλλοντάς τον στην περιοχή Λευκωσίας - Αθήνας - Αγκυρας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Πυρετός διαβουλεύσεων'', ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ενόψει της πραγματοποίησης της 2ης Κοινής Υπουργικής Συνάντησης Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρχίζει αυτή την εβδομάδα εντατικές διαβουλεύσεις για αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων προς αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αλλη είδηση είναι η πραγματοποίηση από την ΕΔΟΝ μεγάλης συναυλίας για μια ενωμένη Κύπρο. Η συναυλία θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου, στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία και, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν σε αυτή οι καλλιτέχνες Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Ζουλφί Λιβανενλί.

    [08] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες- Κολύμβηση-Σπαντίου

    Η Μικαέλλα Σπαντίου δεν κατάφερε τελικά να προκριθεί στον τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο κατηγορία S12 καθώς πήρε την 12η θέση με χρόνο 32.92, κάνοντας όμως ατομικό ρεκόρ ένα δευτερόλεπτο.

    Ευχαριστημένη από τον εαυτό της δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Μικαέλλα Σπαντίου και ελάχιστα απογοητευμένη από το χθεσινό επεισόδιο που δεν κατάφερε να τερματίσει στα 100 μέτρα ύπτιο.

    [09] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Μαραθώνιος - Γαβριήλ (1)

    [10] (Κ ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Πελενδρίτου

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση από Νέα Υόρκη - Βρυξέλλες

    Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου μετέβη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα αναχωρήσει από τις ΗΠΑ

    [12] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 26 September 2004 - 17:49:13 UTC