Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνάντηση ΥΠΕΞ Ισλαμικής Διάσκεψης - Υποστήριξη προς Τ/Κ
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Κανονισμοί - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία - Μπαρό
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - 111η Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Ενωσης
  • [09] (Κ) Αθήνα - Πρωθυπουργός - Επέτειος ανεξαρτησίας
  • [10] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - Τ/Κ - ΕΕ - Ισλαμική Διάσκεψη
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - Κανονισμός χρηματοδότησης για Τ/Κ
  • [13] (Κ) ΚΥΠΕ - 20ετής υπηρεσία - Εκδήλωση τιμής
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [15] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Ψευδοκράτος - Φόρουμ ΕΕ - ΟΙΔ
  • [16] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Δανίας - Διαπιστευτήρια
  • [18] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Λεττονίας - Διαπιστευτήρια
  • [20] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Αφιξη - Μαυρονικόλας
  • [21] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Μείζων Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές

  • [01] (Κ) Συνάντηση ΥΠΕΞ Ισλαμικής Διάσκεψης - Υποστήριξη προς Τ/Κ

    Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να κάνει αμέσως βήματα με στόχο τον τερματισμό της "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων, απηύθυναν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το τέλος της συνόδου τους, στην έδρα του ΟΗΕ.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Καμία ευκαιρία προώθησης ανάληψης νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό δεν παρέλειψε η κυβέρνηση και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως στον ενδιάμεσο χρόνο προσπάθεια της πλευράς μας είναι να γίνουν οι αναγκαίες αναφορές και να τεθούν οι αναγκαίοι όροι κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για σωστή επίλυση του Κυπριακού.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Κανονισμοί - Τ/Κ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θεωρεί ότι δεν υφίσταται λόγος να υιοθετηθεί κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ''λεγόμενο απευθείας εμπόριο'' μεταξύ της ΕΕ και των κατεχομένων, τονίζοντας πως ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή είναι αυτό που ζήτησε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 26 Απριλίου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, ο χρηματοδοτικός κανονισμός για την ενίσχυση των Τ/Κ και οι εισηγήσεις για τροποποιήσεις από τη Λευκωσία που έγιναν αποδεκτές στην ΚΟΡΕΠΕΡ, η καταχώρηση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στην απόφαση για την υπόθεση Αρίφ Μουσταφά, οι απολύσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της εταιρείας, η εκλογή του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά που εξελέγη χθες σε διαδοχή του μακαριστού Αρσένιου και η θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε χθες στην χρυσή Παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελεντρίτου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κομματοκάθαρση στις Κυπριακές Αερογραμμές'' γράφει ότι όργιο κομματικών παρεμβάσεων εκτυλίχθηκε χθες στις Κυπριακές Αερογραμμές με απώτερο σκοπό να μην απομακρυνθούν διευθυντικά στελέχη που πρόσκεινται σε συγκυβερνώντα κόμματα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά που εξελέγη χθες σε διαδοχή του μακαριστού Αρσένιου, ο οποίος σκοτώθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους όταν κατέπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο, είναι ο 33χρονος ιερομόναχος Επιφάνιος.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τα μασούν για τον αφοπλισμό'' γράφει ότι ''λακωνικός'' ήταν χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και απέφυγε να απαντήσει για το καυτό θέμα του αφοπλισμού της Εθνικής Φρουράς μετά την αυστηρή νότα των ΗΠΑ για απόσυρση των αμερικανικών όπλων από την Κύπρο, περιορισθείς μόνο να χαρακτηρίσει τις τελευταίες δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ''μη γενικά παραδεκτές στην Κύπρο'', όπως αναφέρει η "Μ". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος στη σημερινή της συνεδρία θα ασχοληθεί με τους κανονισμούς που διέπουν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές αλλά και τους εκλογικούς καταλόγους.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Της δείχνει το εδώλιο'' γράφει ότι αποφασισμένος να οδηγήσει την Υπουργό Υγείας στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος επέστρεψε για δεύτερη φορά στην Αστυνομία τον ανακριτικό φάκελο που αφορά υπόθεση κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών για την οποίαν η Υπουργός έστειλε επιστολή σε Δικαστή. Ο κ. Νικήτας ζήτησε τη λήψη καταθέσεων από τεχνικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι κατέγραψαν δημόσιες δηλώσεις της Υπουργού για το θέμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης υποδέχθηκε χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας την χρυσή Παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελεντρίτου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Κύμα αυξήσεων, ακριβαίνουν είδη πρώτης ανάγκης'' γράφει ότι ο Κύπριος καταναλωτής θα πληρώσει και πάλι τη νύμφη εξαιτίας του διεθνούς πετρελαϊκού εκτροχιασμού. Ο μαύρος χρυσός που με βάση τις προβλέψεις θα ξεπεράσει τα 50 δολλάρια το βαρέλι, θα ξετινάξει τις τσέπες μας. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως συγκεκριμένα ερωτήματα έθεσε χθες στην Τουρκία, η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με το τι προτίθεται να πράξει για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Νομικό ρίσκο στο Ανώτατο'' γράφει ότι η προσπάθεια του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα να ανατρέψει την απόφαση του πρωτόδικου Δικαστή στην υπόθεση του Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά προκαλεί προβληματισμό στον πολιτικό κόσμο, αφού εάν η έφεση επιτύχει ανοίγει ο δρόμος για προσφυγή του Τ/Κ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα είναι τελεσίδικη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λευκωσία άναψε το πράσινο φως για χρηματοδότηση των Τ/Κ από την ΕΕ χαλώντας ταυτόχρονα βρετανικά σχέδια για πακετοποιημένη έγκριση του σχετικού κανονισμού με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Είμαστε δίπλα σας'' γράφει ότι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε χθες τους πρόσφυγες στην Επισκοπή πως όποια και αν είναι η εξέλιξη της υπόθεσης για το θέμα της διεκδίκησης τ/κ περιουσιών δεν πρόκειται να ζημιώσουν για δεύτερη φορά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η συμμετοχή του ψευδοκράτους στη συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 4 και 5 Οκτωβρίου, δεν σημαίνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Δηλώσεις ----------------------------------------------- Καμία ευκαιρία προώθησης ανάληψης νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό δεν παρέλειψε η κυβέρνηση και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως στον ενδιάμεσο χρόνο προσπάθεια της πλευράς μας είναι να γίνουν οι αναγκαίες αναφορές και να τεθούν οι αναγκαίοι όροι κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για σωστή επίλυση του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κατά της κυβέρνησης που έκαναν λόγο για υποβαθμισμένες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε τις επικρίσεις αυτές αδιανόητες, εξηγώντας πως συναντήσεις με ηγέτες ισλαμικών κρατών ήταν αναγκαίες, προκειμένου να αποτραπεί η συμμετοχή Τ/Κ στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης με την ΕΕ, με την επωνυμία ''τουρκικό κυπριακό κράτος'', όπως επιθυμούσε η Τουρκία να πράξει.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από το Βέλγιο, όπου με πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη εργασίας, στα πλαίσια της οποίας συζητήθηκε το Κυπριακό αλλά και οι κανονισμοί της ΕΕ που αφορούν την παροχή βοήθειας προς τους Τ/Κ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα των επαφών του στο Βέλγιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια ικανοποιητική επίσκεψη, η οποία έγινε μέσα σε καλό κλίμα» κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε τις θέσεις της ε/κ πλευράς για μια ακόμη φορά, «με τρόπο που έγιναν κατανοητές».

    Σχολιάζοντας επικρίσεις ότι οι επαφές που είχε ήταν υποβαθμισμένες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο κόσμος σε γενικές γραμμές ξέρει τις επαφές» που ο ίδιος είχε, τις οποίες, όπως είπε, θεωρεί «σημαντικές».

    ''Είναι αδιανόητες αυτές οι επικρίσεις που γίνονται», τόνισε, προσθέτοντας πως «οι δηλώσεις που έκαναν οι συνομιλητές μου μιλούν από μόνες τους».

    «Βέβαια είναι μερικοί στην Κύπρο, που οι μόνες επαφές που θεωρούν σημαντικές, είναι όταν συναντούν τον δεύτερο ή τρίτο ή τέταρτο τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία, είτε για να πάρουν έγκριση για όσα λένε, είτε για να διατυπώσουν θέσεις και απόψεις που ουσιαστικά υποσκάπτουν και το κύρος της κυβέρνησης και την όλη υπόθεσή μας», είπε.

    Ισως, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''δεν ξέρουν πολλοί ότι στις 4 Οκτωβρίου είχε συγκληθεί σύνοδος της Ισλαμικής Διάσκεψης με την ΕΕ, στην οποία η Τουρκία, που είναι η φιλοξενούσα χώρα, είχε προσκαλέσει τους Τ/Κ να παρουσιαστούν με την επωνυμία τουρκικό κυπριακό κράτος» και όπως επεσήμανε, ήταν αναγκαίο να συναντηθεί με ηγέτες ισλαμικών κρατών σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη που θα ήταν δυσμενής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά «θα γίνουν δεκτές οι δικές μας απόψεις και δεν θα γίνει η διάσκεψη στο επίπεδο που είχε προγραμματιστεί, ούτε και η συμμετοχή με αυτή την επωνυμία των Τ/Κ».

    Απαντώντας σε σχόλια της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για ευθύνες του ιδίου για το γεγονός ότι δεν διαφαίνονται εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι το Δεκέμβριο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι δικαίωμα άλλων να έχουν αυτές τις απόψεις», ενώ τόνισε πως δεν είναι ο ίδιος που μέχρι το Δεκέμβριο αδρανεί, αντίθετα θα ήταν ευτυχής «εάν οποιαδήποτε πρωτοβουλία ήταν δυνατό να αναληφθεί αύριο».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες ,και με δημόσιες δηλώσεις αλλά και σε ιδιαίτερες συναντήσεις, δίδουν αυτήν την απάντηση όταν προτείνει και προβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών.

    «Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν, για λόγους που ούτε πολλή πολιτική σοφία χρειάζεται, για να κατανοήσει ο κάθε ένας ότι άλλες σκοπιμότητες λειτουργούν», πρόσθεσε.

    Μακάρι, ευχήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, «να αλλάξουν τα δεδομένα και να αρχίσει πρωτοβουλία το συντομότερο δυνατό», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «όλη αυτή την περίοδο και πριν ακόμα επινοηθεί αυτό το σύνθημα από την αντιπολίτευση δεν παρέλειψε καμία ευκαιρία» για να προωθήσει την ανάγκη ανάληψης νέας πρωτοβουλίας, κάτι, που όπως υπογράμμισε, αυτό θα κάνει συνέχεια.

    «Στο ενδιάμεσο, προσπάθειά μας είναι κατά τη συζήτηση της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, να γίνουν οι αναγκαίες αναφορές και να τεθούν οι αναγκαίοι όροι, που είναι επιθυμία όλου του κυπριακού ελληνισμού, ώστε να μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για σωστή επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Κανονισμοί - Τ/Κ --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θεωρεί ότι δεν υφίσταται λόγος να υιοθετηθεί κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ''λεγόμενο απευθείας εμπόριο'' μεταξύ της ΕΕ και των κατεχομένων, τονίζοντας πως ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή είναι αυτό που ζήτησε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 26 Απριλίου.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως από τα πέντε σημεία που ήγειρε η κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με τον κανονισμό, τα τεσσεράμισι έχουν γίνει αποδεκτά.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος η κυβέρνηση έκρινε τελικά ότι ο χρηματοδοτικός κανονισμός της ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση των ΤΚ, όπως τελικά διατυπώθηκε, μπορούσε να γίνει αποδεκτός και ως εκ τούτου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δήλωσε πρώτος ότι αποδέχεται τον κανονισμό αυτό.

    Αναφορικά με το δεύτερο κανονισμό για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα που προωθεί η ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζεται να γίνει άλλος κανονισμός, αφού ήδη ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή έχει συνομολογηθεί και τεθεί σε εφαρμογή, ικανοποιώντας έτσι την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 26 Απριλίου, το οποίο έδινε εντολή στην Επιτροπή, από την μια να προτείνει κανονισμό με την παροχή οικονομικής βοήθειας στους Τ/Κ και από την άλλη κανονισμό για να διευκολυνθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των Τ/Κ προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, όπως ανέφερε.

    ''Ο κανονισμός (για οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ) όπως είχε υποβληθεί από την Επιτροπή της ΕΕ τον περασμένο Μάιο, περιείχε στοιχεία και εισηγήσεις, που ήσαν δυσμενή για τις δικές μας θέσεις», είπε, επισημαίνοντας πως με αυτές της εισηγήσεις η κυπριακή κυβέρνηση παραγνωριζόταν, η βοήθεια θα δινόταν απευθείας και κυρίως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Ε/Κ ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, παραγνωρίζονταν καθώς και διάφορα άλλα διαδικαστικά, όπως η πιθανή συμμετοχή εποίκων στη διάθεση αυτών των χρημάτων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως με πολλή προσπάθεια και πολλούς αγώνες ο κανονισμός έχει διαμορφωθεί με τρόπο που αίρει αυτές τις αδυναμίες.

    «Τελικά και ως αποτέλεσμα επαφών που είχα και στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Βέλγιο, κρίναμε χθες ότι ο κανονισμός, όπως τελικά διατυπώθηκε, μπορούσε να γίνει αποδεκτός από εμάς και στη χθεσινή συνεδρία ο Μόνιμος Αντιπρόσωπός μας στην ΕΕ, δήλωσε πρώτος την αποδοχή αυτού του κανονισμού», είπε.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε πως υπήρξαν ''θετικές αντιδράσεις'' στη δήλωση της κυβέρνησης από αρκετές χώρες που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρία και όπως είπε ''και σίγουρα από την Ολλανδική Προεδρία'' της ΕΕ.

    ''Μερικοί άλλοι όμως έχουν δυσαρεστηθεί, αλλά πιστεύω ότι αυτή ήταν η σωστή κίνηση και σωστή ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα κατεχόμενα, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «και αυτό συνδέεται με την αποδοχή αυτού του κανονισμού».

    ''Η δική μας θέση είναι ότι η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 26 Απριλίου έδινε εντολή στην Επιτροπή από την μια να προτείνει κανονισμό για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους Τ/Κ και από την άλλη κανονισμό για να διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των Τ/Κ προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό», είπε.

    «Εμείς έχουμε τη θέση ότι ο μεν κανονισμός για την οικονομική βοήθεια έχει δοθεί με όλα όσα αυτό υποδηλοί από πλευράς παροχής μηνύματος προς τους Τ/Κ ότι εμείς θέλουμε την άνοδο του βιοτικού επιπέδου τους και από την άλλη όσον αφορά το εμπόριο, ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή είναι αυτό το οποίο ζήτησε το Συμβούλιο της 26ης Απριλίου», διευκρίνισε ο Πρόεδρος.

    Ο κανονισμός αυτός, συνέχισε, «έχει συνομολογηθεί, έχει τεθεί σε εφαρμογή και δεν χρειάζεται να γίνει άλλος κανονισμός για το απευθείας εμπόριο και εν πάση περιπτώσει τέτοια πρόνοια δεν περιέχει η απόφαση της 26ης Απριλίου του Συμβουλίου της ΕΕ. Είναι εκ των υστέρων που έχει υποβληθεί αυτή η εισήγηση», τόνισε.

    Η θέση μας, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος είναι ότι «τα δύο θέματα είναι ανεξάρτητα και πρέπει να παρασχεθεί χρόνος ώστε να δοθεί η ευκαιρία να λειτουργήσει ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή και εάν υπάρξουν δυσκολίες, τότε να συζητηθούν άλλες διαδικασίες».

    «Εφόσον όμως, παραμένει στον ορίζοντα η πιθανότητα ή η ελπίδα της τ/κ διοίκησης ότι θα υπάρξει άλλος κανονισμός για απευθείας εμπόριο, δεν υπάρχει κίνητρο για να εκμεταλλευθούν ή να χρησιμοποιήσουν τις πρόνοιες του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή», δήλωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στην εξέλιξη αυτών των συζητήσεων, οι θέσεις της πλευράς μας, θα βρουν κάποια κατανόηση» ενώ επεσήμανε πως «για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, υπάρχουν και άλλες ενστάσεις από πλευράς μας και δυσκολίες, τόσο πολιτικές, όσο και πρακτικές, όλες όμως εδράζονται πάνω στη νομική θέση».

    ''Είναι λοιπόν καιρός να γίνει κατανοητό ότι η Ευρώπη λειτουργεί μέσα σε κανόνες δικαίου και κανονισμών και ότι τα νομικά σημεία και οι κανονισμοί είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θεμελιώνεται η κάθε πολιτική θέση και όσοι δεν το είχαν καταλάβει προηγουμένως και έκαναν επικρίσεις, ας λάβουν υπόψη τη γνωμοδότηση που έδωσε η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία από τα πέντε σημεία που είχαμε εγείρει εμείς, υποστηρίζει τα τεσσεράμισι», κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τ/κ περιουσίες - Πρόσφυγες ------------------------------------------------------------ Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει κανένα πρόσφυγα εκτεθειμένο, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την επιστροφή τ/κ περιουσίας, στην οποία διαμένει οικογένεια Ε/Κ, στον Τ/Κ δικαιούχο της.

    ''Είμαστε κράτος δικαίου και αποτελούμε το νόμιμο κράτος αυτού του τόπου και ως εκ τούτου, οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι σεβαστές και πρέπει να γίνονται αποδεκτές'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από το Βέλγιο, υπό το φως της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα να εφεσιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου και των τοποθετήσεων της αντιπολίτευσης για το θέμα

    Ο Γενικός Εισαγγελέας, συνέχισε, ''αποφασίζει εάν οι αποφάσεις αυτές υπόκεινται σε έφεση ή όχι και επομένως όλα τα άλλα είναι ως εκ του περισσού και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανησυχία από τους πρόσφυγες».

    «Η νομοθεσία όπως υπάρχει προαπαιτεί περίοδο μόνιμης διαμονής των Τ/Κ για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους και η κυβέρνηση με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να αφήσει εκτεθειμένο κανένα πρόσφυγα», τόνισε.

    Ωστόσο, σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «δεν μπορούμε να μην δεχτούμε να γίνουν σεβαστές αποφάσεις των δικαστηρίων και δεν μπορούμε να εξομοιώνουμε τη νόμιμη κυβέρνηση μαζί με το κατοχικό καθεστώς και τις συνέπειες της κατοχής».

    Εξάλλου, πρόσθεσε, «εάν λογαριάσουμε πόσοι είναι οι Τ/Κ οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν περιουσίες μετά από μόνιμη διαμονή στις ελεύθερες περιοχές, ο πανικός που δημιουργήθηκε και η ανησυχία έχουν μεγαλοποιηθεί και μεγεθυνθεί σε επίπεδα που δεν είναι δικαιολογημένα».

    Ανέφερε επίσης πως «εάν χρειαστεί και νομοθεσία, θα προταθεί στη Βουλή για έγκριση και άλλα μέτρα θα ληφθούν», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση μελέτησε το θέμα και από νομικής και από πολιτικής πλευράς», μετά από επιστολή και του ιδίου «προς τη Νομική Υπηρεσία και τις άλλες υπηρεσίες του κράτους και όλα τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για επικρίσεις που κάνουν λόγο για παράληψη της κυβέρνησης, που οδήγησε τη συγκεκριμένη υπόθεση στο δικαστήριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «δεν είναι η πρώτη περίπτωση την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών και οι αρμόδιες αρχές έχουν χειριστεί με πολλή επιτυχία και με ικανοποίηση όλων των πλευρών, όμως δεν μπορεί να υπάρξει φιλικός διακανονισμός, εάν και τα δύο μέρη δεν τον επιθυμούν».

    ''Οι συγκεκριμένες επικρίσεις είναι μια περίπτωση υπερβολής και αδικαιολόγητης επίθεσης εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών'' , κατέληξε.

    ΕΕ - COREPER - Χρηματοδοτικός κανονισμός ---------------------------------------------- Πολιτική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από το Συμβούλιο Υπουργών της 11ης Οκτωβρίου, επιτεύχθηκε χθες στις Βρυξέλλες αναφορικά με τον χρηματοδοτικό κανονισμό για την ενίσχυση των Τ/Κ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των 25 κρατών μελών, γεγονός που υποχρέωσε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμφωνήσει.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Επιτροπή επιχείρησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης να εμποδίσει τη λήψη απόφασης, δεδομένου ότι υπαναχώρησε αρχικά σε σχέση με όλες τις αλλαγές που είχε αποδεχθεί την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να αποφευχθεί ο διαχωρισμός του χρηματοδοτικού κανονισμού από τον δεύτερο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    Οταν, όμως, διαπίστωσε ότι είχε ξεπεραστεί από τα γεγονότα και μη θέλοντας να επωμισθεί το πολιτικό κόστος για διαφωνίες, υποχρεώθηκε να επανέλθει στα συμφωνηθέντα της προηγούμενης εβδομάδας.

    Η συμφωνία δεν φαίνεται να ικανοποίησε ούτε τον Βρετανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο, ο οποίος δεν ήθελε το διαχωρισμό των κανονισμών και δεν έκρυβε τη δυσφορία του κατά την αναχώρησή του από την αίθουσα της συνεδρίασης.

    Με την έναρξη της συζήτησης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Αιμιλίου ανακοίνωσε στους ομολόγους του ότι η Λευκωσία, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν στην πρόταση της Επιτροπής, αποδέχεται πλέον τον κανονισμό με τη νέα του μορφή.

    Στο σημείο αυτό πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι δεν αποδέχεται τις τροποποιήσεις και πως πρέπει να επιστρέψει η συζήτηση στην αρχική πρότασή της.

    Αμέσως έλαβε το λόγο ο Ελληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος, αφού έθεσε την Επιτροπή ενώπιον των ευθυνών της, την κάλεσε να συνειδητοποιήσει ότι οδηγεί σε αδιέξοδο μια διαπραγμάτευση που γίνεται επί ένα μήνα και μάλιστα ''κεκλεισμένων των θυρών''.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ζήτησε χρόνο να διαβουλευθεί με τους προϊσταμένους τους και τελικά έδωσε και αυτός το ''πράσινο φως'', ενώ μέσα στην εβδομάδα, σε συνεργασία με την Προεδρία, θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του κανονισμού, όπως αυτό εγκρίθηκε χθες.

    Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Ολλανδός Προεδρεύων συνεχάρη την Κύπρο για την εποικοδομητική της στάση κατά τη διαπραγμάτευση, που επέτρεψε και τη συναινετική τελική απόφαση.

    Η επίτευξη συμφωνίας κατέστη τελικά δυνατή, αφού έγιναν οι αλλαγές που ζήτησε η Λευκωσία σε τέσσερα σημεία τα οποία δημιουργούσαν πρόβλημα, αφού η αρχική πρόταση έδινε μεταξύ άλλων και κρατική οντότητα στα κατεχόμενα.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το άρθρο 1, αντικαταστάθηκε ο όρος ''δημόσιες ή διοικητικές υπηρεσίες'' από τον όρο ''όργανα που εκτελούν υπηρεσίες γενικών συμφερόντων'', ενώ παράλληλα προστίθεται νέα παράγραφος που θα αναφέρει ότι ''η παροχή βοήθειας επ' ουδενί υπονοεί την αναγνώριση οιασδήποτε δημόσιας αρχής πέραν της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Στο άρθρο 3 που αφορά τη διαχείριση της βοήθειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει ρητή δέσμευση στα πρακτικά του Συμβουλίου, με την οποία θα δηλώνει ότι ''δεδομένης της ιδιότυπης πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο και της ανάγκης επανένωσης της νήσου, που προϋποθέτει για ορισμένα ζητήματα συνολικό σχεδιασμό, η Επιτροπή δηλώνει πρόθυμη να έρχεται, όταν ενδείκνυται, σε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία για την υλοποίηση της βοήθειας''.

    Στο επίμαχο άρθρο 6 που αφορά το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων, προστίθεται πολιτική δήλωση στα πρακτικά του Συμβουλίου Υπουργών με την οποία ''η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να έχει τις απαιτούμενες επαφές με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν μελέτες σκοπιμότητας δημιουργήσουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον έργα που θα χρηματοδοτηθούν υπό τον κανονισμό θα επηρεάσουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα''.

    Στην ειδική Επιτροπή που θα εγκρίνει τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα στα κατεχόμενα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της συμμετοχής στους διαγωνισμούς ανάθεσης, έγινε δεκτή η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης να απαλειφθεί από τον κανονισμό η αναφορά σε πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στα κατεχόμενα και να καλύπτονται από τη γενικότερη διατύπωση για κατοίκους της ΕΕ.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έγινε καμμία συζήτηση για τον κανονισμό που αφορά το απευθείας εμπόριο. Δεν αποκλείεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αλλά από κυπριακής πλευράς έχει καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση διότι αμφισβητεί τόσο τη νομιμότητά του (νομική βάση που χρησιμοποιεί η Επιτροπή) όσο και την ουσία της πρότασης.

    Χριστόφιας - Κυπριακή ανεξαρτησία - Εκδήλωση ΑΚΕΛ ------------------------------------------------------ Το σχέδιο Ανάν δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να προταθεί για τη λύση του Κυπριακού, αλλά ''δεν συμφωνούμε με τις προσεγγίσεις που θεωρούν το σχέδιο νεκρό και που με αφορμή το δημοψήφισμα ζητούν να θάψουν και τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, επικαλούμενες γενικά και αόριστα μιαν ευρωπαϊκή λύση'', δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό για την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''και η μια και η άλλη προσέγγιση οδηγούν από διαφορετικούς δρόμους στην ίδια κατάληξη, στη συνέχιση δηλαδή της στασιμότητας και στη διαιώνιση των διχοτομικών τετελεσμένων''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως το σχέδιο Ανάν ''έχει πολλά αρνητικά στοιχεία που δεν μας κάνουν ευτυχείς αλλά έχει και θετικά στοιχεία πάνω στα οποία πρέπει να κτίσουμε''.

    Ανέφερε ότι στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου καταβάλλεται μια σοβαρή προσπάθεια για να υπάρξει κατά το δυνατόν συναντίληψη πάνω στα σημεία εκείνα του σχεδίου στα οποία με την έναρξη μιας καινούργιας διαδικασίας, η ε/κ πλευρά θα επιδιώξει να επιφέρει αλλαγές, οι οποίες ''όπως πολλές φορές τονίστηκε δεν θα παραπέμπουν σε εξ υπαρχής διαπραγμάτευση του σχεδίου, δεν θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του και δεν θα αφαιρούν δικαιώματα από την τ/κ κοινότητα''.

    ''Και ενώ αυτή η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και ενώ, όπως έδειξαν και οι τελευταίες δηλώσεις Γκρόσμαν, υπάρχει σήμερα περισσότερη κατανόηση για τις θέσεις της ε/κ πλευράς, ορισμένοι δεν χάνουν ευκαιρία να επιτίθενται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και να αμφισβητούν συνεχώς τη θέληση και τις προθέσεις του για λύση του Κυπριακού'', είπε.

    ''Πραγματικά είναι να διερωτάται κανένας που στοχεύουν και αν αληθινά νομίζουν ότι με τούτη την τακτική υπηρετούν την υπόθεση της Κύπρου'', σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι ''δηλώνουν σεβασμό προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καταθέτουν σειρά προτάσεων για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, αλλά όταν άλλοι επίσης υποδεικνύουν την ανάγκη αλλαγών, εξαπολύουν εναντίον τους ανοίκειες επιθέσεις''.

    Γενικός Εισαγγελέας - Ανώτατο - Τ/κ περιουσίες - Εφεση ----------------------------------------------------- Ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε χθες έφεση στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην προσφυγή του Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά.

    Στην απόφασή του ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2004 στην προσφυγή του Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά εναντίον του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτρης Χατζηχαμπής ακύρωσε την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με την οποία, ενεργών ως ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε αίτημα του κ. Μουσταφά να του αποδοθεί η οικία και το περιβόλι των οποίων είναι ιδιοκτήτης από τις 22 Μαρτίου 1963 και τα οποία βρίσκονται στο χωριό Επισκοπή Λεμεσού.

    Η περιουσία αυτή, όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2004, έχει παραχωρηθεί στις Μαρία Δημητρίου και Δέσποινα Κόκκινου, οι οποίες είναι ενδιαφερόμενα πρόσωπα στην προσφυγή, εκπροσωπούμενες από τον Δικηγόρο και Βουλευτή της ΕΥΡΩΔΗ Χριστόδουλο Ταραμουντά.

    Ο κ. Μουσταφά ήλθε στις ελεύθερες περιοχές τον Σεπτέμβριο του 2002 από τις κατεχόμενες περιοχές όπου είχε μετακινηθεί το 1974 εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και από τότε διαμένει σε ενοικιαζόμενη οικία στη Λεμεσό μαζί με την οικογένειά του. ''Ακολούθως'', αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου, ''ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών όπως του αποδοθεί η εν λόγω οικία του, για να κατοικήσει εκεί''.

    Το αίτημα του κ. Μουσταφά, συνεχίζει ο Ανώτατος Δικαστής, είχε απορριφθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών με το αιτιολογικό ότι ''συνεπεία της τουρκικής εισβολής το 1974 και της μετακίνησης του πληθυσμού, όλες οι τουρκοκυπριακές περιουσίες έχουν περιέλθει υπό την προστασία του Υπουργού Εσωτερικών της Δημοκρατίας, ο οποίος τις διαχειρίζεται ως Κηδεμόνας αυτών, σύμφωνα με τον Περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Νόμο 139/ 91 και μέχρις ότου επιτευχθεί τελική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος''.

    Απορρίπτοντας τις εξηγήσεις του συνηγόρου της Δημοκρατίας για τον ορισμό της λέξης ''Τουρκοκύπριος'' και για τη χρονική στιγμή τερματισμού της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών από τον Κηδεμόνα, ο κ. Χατζηχαμπής έκρινε ότι οποιαδήποτε διάκριση των Τουρκοκυπρίων, σε όσους είχαν και σε όσους δεν είχαν τη μόνιμη διαμονή τους στις ελεύθερες περιοχές πριν από την 1η Ιουλίου 1991, θα ήταν παράλογη και θα συνιστούσε αδικαιολόγητο και υπέρμετρο περιορισμό του θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

    ''Η οποιαδήποτε τέτοια διάκριση'', λέει ο κ. Χατζηχαμπής, ''θα συνιστούσε και αποδοχή της πληθυσμιακής διχοτόμησης, η οποία επεβλήθη από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής και άρνηση αναγνώρισης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των μελών εκείνων της τουρκικής κοινότητας, τα οποία, αντιτασσόμενα προς την εν λόγω πληθυσμιακή διχοτόμηση, επιθυμούν να επανέλθουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία''.

    Ο Δικαστής του Ανωτάτου έκρινε ότι, με την ανάθεση της κατοχής και διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών στη Δημοκρατία, ο σκοπός του Νόμου δεν είναι να γίνει τούτο σε αντίδραση και αντάλλαγμα προς την κατοχή και εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές''.

    ''Αν ήταν τέτοιος'', συνεχίζει στο σκεπτικό της απόφασής του ο κ. Χατζηχαμπής, ''ενδεχομένως να συνιστούσε και παράβαση του άρθρου 6 του Συντάγματος, ως δυσμενής διάκριση εις βάρος της τουρκικής κοινότητας'' και όχι ''η προστασία των εν λόγω περιουσιών ως εκ της απουσίας των ιδιοκτητών τους, η οποία τις αφήνει εκτεθειμένες'', όπως αναφέρεται στο προοίμιο του Νόμου.

    ''Η συνήθης διαμονή του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, ως το κριτήριο του ίδιου του νομοθέτη'', αναφέρει στην απόφασή του ο κ. Χατζηχαμπής, ''θέτει τις εν λόγω συγκεκριμένες περιουσίες στην ίδια μοίρα με όλες τις άλλες περιουσίες εκεί και αποκλείει την παρέμβαση ή περαιτέρω παρέμβαση του Κηδεμόνα στην προστασία και διαχείρισή τους''.

    Ο κ. Χατζηχαμπής έκρινε ότι ''ούτως εχόντων των πραγμάτων, δεν έχει σημασία εάν ο οποιοσδήποτε συγκεκριμένος ιδιοκτήτης απέκτησε τη συνήθη διαμονή του στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές πριν ή μετά από την 1η Ιουλίου 1991 και τοσούτω μάλλον εάν επανέρχεται στη συνήθη διαμονή του εκεί και επιδιώκει να κατοικήσει στο ίδιό του το σπίτι''.

    Επικαλούμενος τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως προς την ισχύ της αρχής της αναλογικότητας, ο Δικαστής του Ανωτάτου θεωρεί ότι ενδεχομένως να συνιστούσε περιορισμό του θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας η τυχόν ερμηνεία του νόμου, με την οποία θα καλυπτόταν η συνέχιση της διαχείρισης τουρκοκυπριακής περιουσίας και μετά την επανακαθιέρωση της συνήθους διαμονής του ιδιοκτήτη στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βέλγος Πρωθυπουργός - Γεύμα εργασίας ---------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως αναμένει να δει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, προτού κριθεί η στάση της κυπριακής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι επιθυμεί να δει κάποιες από τις εχθρικές πράξεις της Τουρκίας να εξαφανιστούν.

    Μιλώντας ύστερα από γεύμα εργασίας που του παρέθεσε χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Βέλγος Πρωθυπουργός Γκι Φερχόφσταντ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ότι η Αγκυρα θα αλλάξει πλέον και θα έχει τη συμπεριφορά μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση ''πολύ εγκάρδια και χρήσιμη'', κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων και εξετάσθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν τρεις συμφωνίες, ενώ πρόκειται σύντομα να υπογραφούν άλλες δύο. Η μία θα αφορά τα ναυτιλιακά θέματα και η άλλη την επανεισδοχή λαθρομεταναστών.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσκάλεσε τον Βέλγο Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κύπρο, πρόσκληση που ο κ. Φερχόφσταντ αποδέχθηκε. Η ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φήμη που υπάρχει στην Κύπρο περί δυσμενούς κλίματος για την Κύπρο στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''οι ισχυρισμοί αυτοί μόνο στην Κύπρο ακούγονται και μόνο οι Κύπριοι τους αισθάνονται, εγώ δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο''.

    Ερωτηθείς από ξένο δημοσιογράφο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει τον Δεκέμβριο στο θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρώτα θα δει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά θα κρίνει καλύτερα.

    Οπως είπε, επιθυμεί να δει κάποιες από τις εχθρικές πράξεις της Τουρκίας να εξαφανιστούν και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ότι η Αγκυρα θα αλλάξει πλέον και θα έχει τη συμπεριφορά μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες ήταν η επικείμενη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της ΕΕ και των 72 ισλαμικών χωρών, όπου η Αγκυρα επιχειρεί να φέρει στη συνάντηση αυτή και τους Τ/Κ ως κρατική οντότητα.

    Εκτός από τις αντιδράσεις της Κύπρου, τουλάχιστον τέσσερεις άλλες κοινοτικές χώρες έχουν καταστήσει σαφές με επιστολή τους στην Ολλανδική Προεδρία ότι πρέπει να τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αναβληθεί η συνάντηση σε περίπτωση επιμονής των Τούρκων να φέρουν τους Τ/Κ με οντότητα κράτους.

    Εξελίξεις θα υπάρξουν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, ενώ η εκτίμηση είναι ότι αν η Αγκυρα δεν υποχωρήσει μπορεί να μην πραγματοποιηθεί η διάσκεψη.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ''Standaard'' - Συνέντευξη ------------------------------------------------------- Με τον τίτλο ''Η Κύπρος δεν θα πει απλά 'ναι' στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ'', η βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα ''Standaard'' δημοσίευσε χθες συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε πως ''θα προσδιορίσουμε τη θέση μας στη βάση της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο''.

    ''Αναμένω ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ'', σημειώνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''αυτό θα ήταν καλό για την Κύπρο, τόσο για τους Τ/Κ όσο και για τους Ε/Κ και την ίδια την Τουρκία''.

    ''Αλλά η προϋπόθεση είναι να εκπληρώσει πλήρως η Τουρκία όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο'', επισημαίνει.

    Οσον αφορά τη θέση της Κύπρου για τον χρηματοδοτικό κανονισμό της ΕΕ για τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ''δεν μπλοκάρουμε την οικονομική αυτή ρύθμιση''.

    Αναφορικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, σημειώνει ότι ''δεν έχει μόνο η Κύπρος επιφυλάξεις'' και προσθέτει ότι ''επηρεάζονται τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου''.

    ''Εάν το εμπόριο αυτό γίνεται χωρίς αναφορά στο αναγνωρισμένο κράτος μέλος, τότε θα χρησιμοποιούνται λιμάνια και αεροδρόμια που είναι παράνομα. Πώς μπορεί κανείς να δεχθεί οι επιθεωρήσεις αγαθών ή η είσπραξη του ΦΠΑ να γίνονται από άτομα που δεν έχουν επίσημη κρατική άδεια;'' διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Συνάντηση ΥΠΕΞ Ισλαμικής Διάσκεψης - Υποστήριξη προς Τ/Κ -------------------------------------------------------------- Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να κάνει αμέσως βήματα με στόχο τον τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων, απηύθυναν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το τέλος της συνόδου τους, στην έδρα του ΟΗΕ.

    Οι Υπουργοί εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους προς τους Τ/Κ και κάλεσαν τα κράτη μέλη της Οργάνωσης να βοηθήσουν ''υλικά και πολιτικά'' τους Τ/Κ, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς.

    ''Η σύνοδος εξέφρασε την έντονη υποστήριξη στο δίκαιο σκοπό των Τουρκοκυπρίων Μουσουλμάνων. Επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών και χαιρετίζοντας τη θετική τους ψήφο στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο άλλαξε θεμελιωδώς τις συνθήκες στην Κύπρο, αποφάσισε να δώσει τέλος, στο πλαίσιο της έκκλησης του Γενικού Γραμματέα, μέσω της έκθεσής του της 28ης Μαϊου, στην άδικη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» σημειώνει το ανακοινωθέν.

    Το ανακοινωθέν αναφέρεται στις διαπιστώσεις της συνόδου στις 16 Ιουνίου, 2004 που χαιρέτισαν την προθυμία της τουρκικής πλευράς για ειρηνική διευθέτηση του θέματος, ''δίδοντας έμφαση στο ίσο πολιτικό καθεστώς της τ/κ και της ε/κ πλευράς'', όπως γράφει.

    «Υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών στόχευε στη δημιουργία μιας νέας κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο, με τη μορφή ενός νέου διζωνικού συνεταιρισμού δύο ίσων συνιστώντων πολιτειών, αναγνώρισε πως καμία πλευρά δεν πρέπει να ζητά εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης και ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν αντιπροσωπεύουν τους Τουρκοκύπριους'', προσθέτει.

    Η σύνοδος κάλεσε τα κράτη μέλη ''να συνεργαστούν στενά με τους Τουρκοκύπριους, με την προοπτική να τους βοηθήσουν υλικά και πολιτικά και να αυξήσουν και να επεκτείνουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς και ειδικά στις απευθείας συγκοινωνίες, εμπόριο, τουρισμό και πολιτιστικές, ενημερωτικές, επενδυτικές και αθλητικές επαφές'', σημειώνει το ανακοινωθέν.

    Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει, ''καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αμέσως συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο να δοθεί τέλος στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μπορέλ - Κυπριακό ---------------------------------------------------------- Ενδειξη της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλεται εκ μέρους της ε/κ πλευράς για να προωθηθεί η επανέναρξη μιας διαδικασίας με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, αποτελούν οι αναφορές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στις Βρυξέλλες αλλά και με τους Αμερικανούς, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ''φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται ότι το δημοκρατικό δημοψήφισμα δεν σήμαινε απόρριψη της λύσης αλλά απόρριψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου με τις τότε προδιαγραφές του'', προσθέτοντας πως ''βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και φυσικά, η αναζήτηση της λύσης θα είναι συνεχής''.

    Επισημαίνοντας τις δηλώσεις Μπορέλ ότι ''το Ευρωκοινοβούλιο εμπλέκεται στην προσπάθεια να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, πρέπει να ακούσουμε τις θέσεις των Κυπρίων και να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλη λύση διότι αυτή που προτάθηκε δεν πρέπει να ήταν καλή καθώς δεν έγινε αποδεκτή από τους Ε/Κ'', ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''για πολλούς ίσως αυτά είναι ψιλά γράμματα, όπως και πολλά άλλα τα οποία τυγχάνουν περιθωριακής αναφοράς''.

    Ερωτηθείς εάν η άλλη λύση στην οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να είναι στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''δεν ρωτήθηκε ειδικώς κ. Μπορέλ''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι ''η λύση που θα επιδιωχθεί θα είναι στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία''.

    Η θέση αυτή, είπε ο Εκπρόσωπος, ''δεν έχει αλλάξει ποσώς παρά το γεγονός ότι ίσως ορισμένοι να θέλουν να διαγνώσουν αλλαγή πορείας''.

    Σε ερώτηση εάν μπορεί κανείς να πει ότι με τις δηλώσεις Μπορέλ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το αίτημα για ευρωπαϊκή λύση, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''είναι μια ένδειξη της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλεται εκ μέρους της δικής μας πλευράς για να προωθηθεί η προσπάθεια επανέναρξης μιας διαδικασίας ούτως ώστε να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί στο τέλος η λύση του Κυπριακού''.

    Ερωτηθείς εάν αισθάνεται ότι έπεισε η ε/κ πλευρά τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους εταίρους ότι επιθυμεί λύση παρά το ''όχι'' στο δημοψήφισμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πάρα πολλοί συνομιλητές αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους υπήρξε το αποτέλεσμα καθώς και τη σταθερή επιθυμία της ε/κ πλευράς για λύση.

    ''Φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται ότι το δημοκρατικό δημοψήφισμα δεν σήμαινε απόρριψη της λύσης αλλά απόρριψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου με τις τότε προδιαγραφές του'', είπε ο Εκπρόσωπος, λέγοντας πως ''βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και φυσικά η αναζήτηση της λύσης θα είναι συνεχής''.

    Η επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Βέλγιο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα με την επιστροφή του στην Κύπρο στις 11.30μ.μ.

    Εκπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ --------------------------- Η κυβέρνηση δεν βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο μείωσης των μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, νοουμένου ότι δεν θα αλλάξει ο ρόλος και ο χαρακτήρας της ειρηνευτικής δύναμης, όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι ''ο ρόλος και ο χαρακτήρας της δύναμης θα πρέπει να συντηρηθεί λόγω της συνεχούς έκρυθμης κατάστασης και της κατοχής και της παρουσίας μεγάλου αριθμού στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου''.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα από τη μείωση των μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Δεδομένου ότι ο ρόλος της παραμένει ως έχει, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα διότι όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη από τα Ηνωμένα Εθνη και από το Συμβούλιο Ασφαλείας όταν θα συζητηθεί το θέμα και ληφθεί η τελική απόφαση''.

    Σε παρατήρηση ότι χθες το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε δηλώσει ότι τελικά θα περάσει η πρόταση για μείωση των μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ''εάν παρουσιαστεί πρόταση και υπάρξει εισήγηση η θέση της πλευράς μας δεν θα είναι αρνητική''.

    Αναφορικά με την επιθυμία που είχε εκφρασθεί όπως σε περίπτωση αποχώρησης τότε να αποχωρήσουν οι Βρετανοί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη οποιαδήποτε απόφαση έτσι ώστε να υποβληθούν εισηγήσεις.

    Εκπρόσωπος - Κύπρος - Ελλάδα - Αμερικανικά Οπλα ----------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε χθες άδικη τη θέση των ΗΠΑ για το θέμα των αμερικανικών όπλων που μεταφέρθηκαν, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, από την Ελλάδα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ''μη γενικά παραδεκτές'' στην Κύπρο.

    ''Υπάρχει ο ισχυρισμός για παρανομία εκ μέρους της δικής μας πλευράς και της Ελλάδας για αμερικανικά όπλα, όμως παραβλέπεται η μέγιστη παρανομία έναντι του διεθνούς δικαίου και των άλλων κανόνων, που ισχύουν και για τη χώρα των ΗΠΑ, η παρανομία της κατοχής, της συνεχιζόμενης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, που πρέπει να ληφθεί υπόψη και από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών'', είπε.

    Απαντώντας ερώτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα αποφασίσει να αποσύρει τα όπλα, ανέφερε ότι εκείνο το οποίο γνωρίζει είναι ότι υπάρχει διαβάθμιση παρανομιών και το θέμα θα τεθεί ενδεχομένως από Αμερικανούς Γερουσιαστές ή βουλευτές οι οποίοι διαπιστώνουν αυτή τη διαβάθμιση παρανομιών εκ μέρους των ΗΠΑ.

    Σε ερώτηση εάν το θέμα έχει συζητηθεί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών.

    Σε παρατήρηση ότι αποφασίστηκε όπως στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου δεν εμφανιστούν αυτά τα όπλα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το τι θα παρουσιαστεί στην παρέλαση αποτελεί θέμα που αφορά το Υπουργείο Αμυνας και την Εθνική Φρουρά.

    ΣτΕ - Επιτροπή Υπουργών - Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή

    Συγκεκριμένα ερωτήματα έθεσε στην Τουρκία χθες η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με το τι προτίθεται να πράξει για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων.

    Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, αναμένοντας απαντήσεις από την τουρκική πλευρά, η οποία κατά τη σημερινή συνεδρία στο Στρασβούργο εκπροσωπήθηκε και από τον Ρουστέμ Τατάρ, εκπρόσωπο της τ/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), ο οποίος προέβη σε σχετική δήλωση για το θέμα των αγνοουμένων με ιδιαίτερη αναφορά στην επαναλειτουργία της ΔΕΑ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη συνεδρία συζητήθηκαν το θέμα των αγνοουμένων, οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, τα προβλήματα στη λειτουργία του Γυμνασίου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου και ο ρόλος των στρατιωτικών δικαστηρίων στα κατεχόμενα.

    Η τουρκική πλευρά προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η διαδικασία που άρχισε ενώπιον της ΔΕΑ αποτελεί ''ένα σχέδιο δράσης'' προς την κατεύθυνση επίλυσης του θέματος των αγνοουμένων για ουσιαστική και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

    Το ΕΔΑΔ όμως, στην απόφασή του στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή πριν δύο χρόνια, αποφάνθηκε ότι η ΔΕΑ δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει αποτελεσματική έρευνα για το θέμα, αφού η δική της αρμοδιότητα για έρευνα είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κάνει έρευνες σε τουρκικό έδαφος.

    Η ΔΕΑ, όπως επισημαίνουν έγκυροι νομικοί κύκλοι, δεν έχει καμμία σχέση με τις απαιτήσεις του ΕΔΑΔ από την Τουρκία, όπως ισχυρίστηκε η τουρκική πλευρά στην Επιτροπή με στόχο, όπως εκτιμούν, να καθυστερήσει η διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου και να κερδίσει η Αγκυρα τις εντυπώσεις ότι εργάζεται προς την ορθή κατεύθυνση και συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, υπέβαλε κάποιες προτάσεις που αφορούν βήματα για την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ και ενδεχομένως τη λήψη μέτρων.

    Για το θέμα του Γυμνασίου στο Ριζοκάρπασο, από κυπριακής πλευράς τέθηκε το θέμα της λογοκρισίας που επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς σε σχολικά βιβλία και στον κατάλογο των καθηγητών, και ελέχθη ότι υπό αυτές τις συνθήκες η επαναλειτουργία του Γυμνασίου δεν έχει γίνει χωρίς προβλήματα και πως η λειτουργία του Γυμνασίου μόνο και όχι του Λυκείου δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην πλήρη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Για το θέμα των στρατιωτικών δικαστηρίων στα κατεχόμενα υπήρξε ο ισχυρισμός από την τουρκική πλευρά ότι υπάρχει στα κατεχόμενα ''νομοθεσία'' που απαγορεύει την εκδίκαση πολιτών ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων. Η τουρκική πλευρά ζήτησε να κλείσει το θέμα αυτό, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να γίνει, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, αφού θα πρέπει να μελετηθεί ο σχετικός ''νόμος'' για να διαπιστωθεί κατά πόσο δημιουργεί άλλα προβλήματα.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρία, κάποια μέλη της Επιτροπής παρουσιάστηκαν μη ικανοποιημένα από τα όσα η τουρκική πλευρά έθεσε ενώπιόν τους, ιδιαίτερα για το θέμα των αγνοουμένων, αλλά επεσήμαναν παράλληλα ότι θα αναμένουν την απάντηση της τουρκικής πλευράς στα ερωτήματα που υπέβαλε η Επιτροπή, στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

    Χατζηγεωργίου - Διακοινοβουλευτική Ενωση - Διάδοση όπλων ------------------------------------------------------------- Ο βουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, σε παρέμβασή του στην συζήτηση του θέματος ''Ο Ρόλος των Κοινοβουλίων στην Ενίσχυση Πολυμερών Μηχανισμών για τη Μη Διάδοση των Οπλων και για τον Αφοπλισμό'', στο πλαίσιο των εργασιών της 111ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης στη Γενεύη, κάλεσε τους βουλευτές να μην επιδεικνύουν την παραμικρή ανοχή έναντι οποιωνδήποτε παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, κυρίως στις περιπτώσεις διά της βίας κατοχής τους εδάφους μίας χώρας από άλλη χώρα.

    ''Το θέμα αυτό'', είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, ''είναι ιδιαίτερης σημασίας για χώρες όπως η Κύπρος, όπου η παρουσία τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο βόρειο μέρος του νησιού συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου''.

    ''Τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου υπονομεύουν τις προσπάθειες για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και, ως εκ τούτου, τις προσπάθειες που αφορούν τη μη διάδοση των όπλων'', σημείωσε.

    Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Ρόδος ------------------------------------------- Με την ένταξή της στην ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως νέο εξωτερικό σύνορο της Ενωσης, έχει εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να συμβάλει, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου για αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και της συνομολόγησης διμερών συμφωνιών με αριθμό χωρών στον τομέα αυτό, ανέφερε ο βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου.

    Ο κ. Ευαγόρου, ο οποίος μιλούσε στις εργασίες της Διάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) με θέμα την εμπορία ανθρώπων, που άρχισε σήμερα στη Ρόδο, πρόσθεσε ότι μεταξύ Κύπρου και άλλων κρατών μελών της ΕΕ διεξάγονται κοινές επιχειρήσεις συνοριακών ελέγχων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας την υιοθέτηση, παράλληλα, νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξημένων αιτήσεων για την παροχή πολιτικού ασύλου.

    Πρόσθεσε ότι, ενώ στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης, οι εκτιμήσεις γύρω από την έκταση του φαινομένου αυτού είναι λίγο ή πολύ ακριβείς, δεν ισχύει το ίδιο και για τις περιοχές που βρίσκονται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή από το 1974.

    Στη συνέλευση συμμετέχει, εκτός από τον κ. Ευαγόρου, και ο βουλευτής Αριστος Χρυσοστόμου

    Νέος Ηγούμενος Μονής Μαχαιρά - Επιφάνιος ---------------------------------------------- Συνεχιστής του έργου του προκατόχου του δήλωσε ότι θα είναι ο νέος Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά Επιφάνιος που εξελέγη χθες, διαδεχόμενος τον μακαριστό Ηγούμενο Αρσένιο, ο οποίος σκοτώθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους όταν κατέπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο.

    Η εκλογή του ιερομόναχου Επιφάνιου στην ηγουμενία της Μονής Μαχαιρά έγινε εντός του ναού της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας.

    Ο Ηγούμενος Επιφάνιος είναι 33 χρόνων. Κατάγεται από το κατεχόμενο Παλαίκυθρο και είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

    Ο νέος Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά δήλωσε πως ''η παράδοση την οποία έχει το Μοναστήρι και η παρακαταθήκη των Αγίων μας Πατέρων είναι βαριά''.

    Στην εκλογή του παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος ήταν παλαιότερα Ηγούμενος της Μονής.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Πελεντρίτου - Επιστροφή ------------------------------------------------------- Στη ''μικρή πονεμένη μας πατρίδα'', αλλά και σε όλους τους Κύπριους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αφιέρωσε η χρυσή Παραολυμπιονίκης στα 100 μέτρα πρόσθιο κολύμβησης, Καρολίνα Πελεντρίτου, το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στην 12η Παραολυμπιάδα της Αθήνας.

    Με δάκρυα χαράς και συγκίνησης, η Καρολίνα Πελεντρίτου σε δηλώσεις της χθες ευχαρίστησε μεταξύ άλλων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος με το πρόσφατο ''Οχι'' που είπε, κατάφερε, όπως σημείωσε, ''να υψωθεί η σημαία που έπρεπε, η κυπριακή σημαία και να ακουστεί ο εθνικός ύμνος που έπρεπε και που άξιζε να ακουστεί''.

    Η Καρολίνα Πελεντρίτου μιλούσε χθες στην αίθουσα επισήμων του Αεροδρομίου Λάρνακας, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή προς τιμή της, αλλά και προς τιμή όλης της Παραολυμπιακής ομάδας της Κύπρου.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας βρίσκονταν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος είπε πως η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της είχε τέτοια επιτυχία σε αγώνες ολυμπιακού επιπέδου και διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα πράξει το καθήκον της έναντί της. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Τίτος Χριστοφίδης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ Ανδρέας Σταύρου, καθώς και μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Λεμεσού, από το οποίο αποφοίτησε η Καρολίνα Πελεντρίτου, που έψαλαν τον Εθνικό Υμνο.

    Η Καρολίνα Πελεντρίτου ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα της και που την βοήθησαν να σταθεί στο υψηλότερο σκαλοπάτι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, εκπληρώνοντας έτσι το όνειρο της ζωής της, που ήταν να καταφέρει να υψώσει ''τη σημαία της μικρής μας πατρίδας και να ακουστεί ο Εθνικός Υμνος ανάμεσα σε εκατοντάδες χώρες του κόσμου''.

    Ερωτηθείσα εάν θα συνεχίσει την προσπάθειά της στην κολύμβηση, η Καρολίνα Πελεντρίτου απάντησε καταφατικά και ευχήθηκε όπως ξανακάνει την Κύπρο περήφανη στην ερχόμενη Παραολυμπιάδα του 2008 στο Πεκίνο.

    Στην Παραολυμπιακή ομάδα, εκτός από την Καρολίνα Πελεντρίτου, συμμετείχαν και η Γεωργία Γιαγκουλά που αγωνίστηκε στο άθλημα της τοξοβολίας, ο μαραθωνοδρόμος Γιάννος Γαβριήλ, και οι κολυμβητές Μικαέλα Σπαντάου και Ανδρέας Ποταμίτης.

    Λεβέντειο Μουσείο - Γάλλοι ζωγράφοι - Εκθεση -------------------------------------------------- Την Κύπρο βήμα-βήμα όργωσε ο Γάλλος ζωγράφος Φιλίπ Ντελόρ, βαδίζοντας στα χνάρια του συμπατριώτη του, Λουί-Φρανσουά Κασάς, ο οποίος βρέθηκε στο νησί δυο αιώνες πριν, αποτυπώνοντας στο χαρτί την Κύπρο του ήλιου, της θάλασσας, του αρχαίου πολιτισμού, την Κύπρο των ζεστών ανθρώπων και της φιλοξενίας, την οποία ο Φιλίπ Ντελόρ συνάντησε εν έτη 2004 μετά από πρωτοβουλία της Hathor Art Productions.

    Τα έργα που προέκυψαν από το οδοιπορικό του Ντελόρ στην ελεύθερη και κατεχόμενη Κύπρο παρουσιάζονται από τις 4 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο στη Λευκωσία, πλάι σε αυτά του Λουί-Φρανσουά Κασάς, ενώ παράλληλα με την έκθεση κυκλοφορεί πολυτελής κατάλογος με τις ''Εικόνες της Κύπρου, με τα μάτια δύο Γάλλων περιηγητών'', στην αγγλική και γαλλική γλώσσα.

    Μετά το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, η έκθεση μεταφέρεται από τις 5 μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ευαγόρα και Κάθλιν Λανίτη στη Λεμεσό και από εκεί στη Γαλλία και αργότερα στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία.

    Σημαντικό στοιχείο στην έκθεση και το βιβλίο που την συνοδεύει είναι το γεγονός ότι η Κύπρος παρουσιάζεται ενιαία χωρίς τη διαχωριστική γραμμή αν και, παρατηρώντας τις φωτογραφίες του 2004 σε σύγκριση με αυτές του 1875, τα σημάδια του χρόνου και ενδεχομένως της καταστροφής είναι ορατά.

    Χρηματιστήριο - Νέα μικρή αύξηση --------------------------------------- Μικρή αύξηση κατέγραψε για δεύτερη κατά σειρά ημέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 0,39% και έκλεισε στις 965,96 μονάδες. Πτώση της τάξης του 0,22% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας στις 72,1 μονάδες, σημείο που αποτελεί νέο χαμηλότερο κατά τα τελευταία οκτώ και πλέον χρόνια. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 381.000 λίρες.

    [06] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία - Μπαρό

    Συζήτηση επί της ουσίας για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και όχι απόφαση με συνοπτικές διαδικασίας, θα ζητήσει την προσεχή Τετάρτη στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γάλλος Επίτροπος αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Ζακ Μπορό.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 30/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,57439              0,5773
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4653               0,4680
    Λίρα Αγγλίας              0,8369               0,8419
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 30/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 30/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4192            0,4225
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3328            0,3354
    Δολάριο Καναδά                  0,3654            0,3683
    Κορώνα Δανίας                   0,0770            0,0776
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0686            0,0691
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0632            0,0637
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3691            0,3720
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [08] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - 111η Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Ενωσης

    Τα θεμελιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ανάγονται στα βάθη της Ιστορίας, ανέφερε σε παρέμβαση της στις εργασίες της 111ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης που διεξάγονται στην Γενεύη, στη συζήτηση με θέμα «Πεκίνο +10: Αξιολόγηση μέσα από μια Κοινοβουλευτική Προοπτική», η βουλευτής Ανδρούλα Βασιλείου.

    [09] (Κ) Αθήνα - Πρωθυπουργός - Επέτειος ανεξαρτησίας

    Την ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του κυπριακού προς όφελος του συνόλου του πληθυσμού της, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    [10] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - Τ/Κ - ΕΕ - Ισλαμική Διάσκεψη

    «Η τ/κ κοινότητα συνεχίζει να έχει καθεστώς παρατηρητή», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το καθεστώς υπό το οποίο θα συμμετάσχει στην επικείμενη συνάντηση ΕΕ - Ισλαμικής Διάσκεψης η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει στην Κύπρο ένα κράτος και μία κυβέρνηση, την Κυπριακή Δημοκρατία και την νομίμως εκλεγμένη κυβέρνησή της.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  339.337,17
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,31     0,29    291.221,59
    FTSE/CySE 20                           325,97     0,89    193.596,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  973,36     0,89    204.101,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              995,05    -0,05      5.818,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.003,76    -0,02     38.810,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     974,19     0,85    209.919,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       970,34     0,95    137.328,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    912,92     0,00        900,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            903,65    -0,15     57.341,44
    FTSE Med (28/9/2004)                 5.997,30     0,60
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - Κανονισμός χρηματοδότησης για Τ/Κ

    Πολύ κοντά στην υιοθέτηση του Κανονισμού που αφορά τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο.

    ''Από τυπικής και διαδικαστικής πλευράς το θέμα έχει - ή θα έπρεπε να έχει - ήδη κλείσει κατά τη χθεσινή συζήτηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, καθώς κανένα κράτος μέλος δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις. Το σχετικό κείμενο είναι αποτέλεσμα όχι σύντομων διαβουλεύσεων, οι οποίες έγιναν σε εποικοδομητικό πνεύμα

    [13] (Κ) ΚΥΠΕ - 20ετής υπηρεσία - Εκδήλωση τιμής

    Τον Αρχισυντάκτη Γιώργο Πενηνταέξ και τις Γραφείς Ειδήσεων Μαριάννα Μελά και ΑνναΜαρία Χαραλάμπους τίμησαν σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, για τη συμπλήρωση 20 χρόνων συνεχούς και ευδόκιμης υπηρεσίας στο ΚΥΠΕ.

    Και οι τρεις είχαν εργοδοτηθεί στο ΚΥΠΕ το 1984, ο κ. Πενηνταέξ ως ρεπόρτερ και οι κ. Μελά και Χαραλάμπους ως γραφείς-δακτυλογράφοι-χειρίστριες τέλεξ, στο πλαίσιο απόφασης του τότε Υπουργικού Συμβουλίου για εντατικοποίηση της συμβολής του Πρακτορείου στην εκστρατεία διαφώτισης για το Κυπριακό.

    Στη διάρκεια δεξίωσης που δόθηκε στα γραφεία του ΚΥΠΕ το μεσημέρι, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Αριστος Αριστοτέλους επέδωσε στα τρία μέλη του προσωπικού του Πρακτορείου τιμητικές πλακέτες.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ Χαρίλαος Παπαδόπουλος, ο πρώην Διευθυντής και πρώτος συντάκτης του Πρακτορείου Ανδρέας Χατζήπαπας, καθώς επίσης οι πρώην υπηρεσιακοί Διευθυντές του ΚΥΠΕ Ανδρέας Σοφοκλέους και Γιαννάκης Σολωμού. Ευχές έστειλαν ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. Ανθος Λυκαύγης και ο πρώην σύμβουλος για την ίδρυση του Πρακτορείου Σαχέ Γκεπενλιάν.

    Απονέμοντας τις πλακέτες, ο κ. Αριστοτέλους εξήρε την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά των τριών τιμωμένων, σημειώνοντας την ευσυνείδητη και αφοσιωμένη ''μέχρι σημείου πάθους'' εργασία τους στο Πρακτορείο, ευχόμενος να αποτελέσουν παράδειγμα για όλους.

    Χάρη στη δική σας εργασία, τόνισε, το ΚΥΠΕ απολαμβάνει καθολικής εκτίμησης στην Κύπρο και στο εξωτερικό ως πλήρως αξιόπιστη πηγή ειδήσεων και πληροφοριών.

    Ευχαριστώντας, ο Αρχισυντάκτης κ. Πενηνταέξ εξέφρασε τη βαθειά συγκίνηση των τιμωμένων για την αναγνώριση της εργασίας τους και διαβεβαίωσε ότι θα προσφέρουν με τον ίδιο ζήλο τις υπηρεσίες τους στο ΚΥΠΕ για πολλά ακόμα χρόνια.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Κέρδη για τρίτη κατά σειρά συνάντηση παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη θετική έκβαση της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,85% και έκλεισε στις 974,19 μονάδες, αποχαιρετώντας παράλληλα τον Σεπτέμβριο με μηνιαίες απώλειες της τάξης του 2,58%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,29% και έκλεισε στις 72,31 μονάδες, σημειώνοντας μηνιαίες ζημιές 4,07%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 339 χιλιάδες λίρες.

    [15] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Ψευδοκράτος - Φόρουμ ΕΕ - ΟΙΔ

    [16] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εισηγείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, αρχίζοντας στα μέσα Δεκεμβρίου 2004, με ταυτόχρονη μείωση της στρατιωτικής της δύναμης και διατήρηση του ίδιου επιπέδου εφαρμογής της αποστολής, με πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Δανίας - Διαπιστευτήρια

    Η Κυβέρνηση της Δανίας ελπίζει ότι η εντατικοποίηση και βελτίωση των άμεσων δεσμών μεταξύ των ανθρώπων στις ελέυθερες και κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, θα οδηγήσουν σε αυξημένη εμπιστοσύνη και θα διευκολύνουν τις προσπάθειές του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επίτευξη μιας διαρκούς και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Δανίας στην Κύπρο Svend Waever, επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [18] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Λεττονίας - Διαπιστευτήρια

    Λεττονία και Κύπρος θα εργαστούν μαζί για να ενδυναμώσουν το στόχο που θα φέρει τους λαούς της Ευρώπης μαζί ώστε να μπορούν να απολαύσουν την ειρήνη και ευημερία, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής της Δημοκρατίας της Λεττονίας, με έδρα την Αθήνα Janis Eichmanis, επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ''Σε αυτή την προσπάθεια όμως δεν μπορούμε να κτίσουμε ένα τείχος που να μας χωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά να προσπαθήσουμε να φέρουμε τους γείτονες μας πιο κοντά στις αξίες που αποτελούν πηγή της δικής μας ευημερίας'', ανέφερε.

    [20] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Αφιξη - Μαυρονικόλας

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε κοντά στην Κύπρο, αλληλέγγυη στους μεγάλους στόχους, έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    [21] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Μείζων Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές

    Την άμεση σύγκληση Μείζονος Συνόδου είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν οι Κύπριοι Ιεράρχες αποτεινόμενοι στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της αποχώρησης του από καιρού ασθενούντος Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και να προχωρήσει η διαδικασία των αρχιεπισκοπικών εκλογών, έτσι ώστε με την έναρξη του νέου έτους να μπορέσει η Εκκλησία της Κύπρου να έχει το νέο της Αρχιεπίσκοπο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 30 September 2004 - 17:49:22 UTC