Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Συγχαρητήρια ηγετών
  • [02] (Κ) Αμερικανική Βουλή - Ψήφισμα - Ψευδοκράτος - Καταψήφιση
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Υφυπουργός Οικονομίας Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [05] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [06] (Κ) Ματσάκης - Φερχόιγκεν - Τουρκία
  • [07] (Κ) Αντιγόνη Παπαδοπούλου - ΚΣΣΕ - ΣτΕ - Παρεμβάσεις
  • [08] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Eυρωβουλή - Τουρκία - Μπορέλ
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία (1)
  • [11] (Κ) Κύπρος - 6ο Συνέδριο Συνεργασίας Ανεξαρτήτων Συμβουλίων Τύπου Ευρώπης
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία (2)
  • [13] (Κ) Μπαρόζο - Κύπρος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φινλανδία - Εσθονία
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Καζαμίας - Ευρωβουλή - Ακρόαση
  • [16] (Κ) ΕΕ - Κρατικές βοήθειες - Γεωργία - Αλιεία
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπ. Οικονομικών - Κρατικός Προϋπολογισμός
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) ΕΕ - Ασία - Σύνοδος ΑΣΕΜ
  • [20] (Κ) ΕΕ - Ασία - Σύνοδος ΑΣΕΜ
  • [21] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Ισραήλ - Νέος κύκλος βίας -Αποδοκιμασία
  • [22] (Κ) Μακσέιν - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [23] (Κ) Βουλή των Ελλήνων - ''Μέρες μνήμης Μόρφου''

  • [01] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Συγχαρητήρια ηγετών

    Συγχαρητήρια μηνύματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο απέστειλαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων με την ευκαιρία της 44ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] (Κ) Αμερικανική Βουλή - Ψήφισμα - Ψευδοκράτος - Καταψήφιση

    Το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου Μάικλ Μπιλιράκης, Συμπρόεδρος της Επιτροπής για τις ελληνικές υποθέσεις, εξήρε τα μέλη της υπεπιτροπής διεθνών σχέσεων του αμερικανικού κοινοβουλίου για την Ευρώπη που ψήφισε κατά ενός ψηφίσματος που θα ενθάρρυνε τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Επιτροπή - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία -------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε το ''ναι'' χθες για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά επεσήμανε πως είναι ένα ''ναι'' υπό προϋποθέσεις που περιβάλλεται από μιαν ολόκληρη σειρά εισηγήσεων για την παρακολούθηση και επιβεβαίωση της πραγματικής κατάστασης στην Τουρκία και συγκεκριμένες εισηγήσεις για τους τρόπους και τα μέσα για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

    Στο παράρτημα της εισήγησής της για την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι ''κατά το τελευταίο έτος, η Τουρκία έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού''.

    ''Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2004 κάλεσε την Τουρκία να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή εκ μέρους της Κοινότητας και των 25 χωρών μελών της για την προσαρμογή της Συμφωνίας της Αγκυρας για να λαμβάνει υπόψη την ένταξη των νέων κρατών μελών. Η Επιτροπή αναμένει θετική απάντηση στο προσχέδιο του πρωτοκόλλου για τις απαραίτητες προσαρμογές που μεταδόθηκαν στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2004'', προσθέτει.

    Επίσης, σημειώνει ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος ''αναπτύχθηκε θετικά'' με την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών και την υιοθέτηση αρκετών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Παρουσιάζοντας τη θέση της Επιτροπής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γιοζέπ Μπορέλ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είπε ότι η Επιτροπή υιοθέτησε τα έγγραφα για την Τουρκία ''ύστερα από πολλές διερευνητικές διαβουλεύσεις και μία μακρά περίοδο προετοιμασίας'', σημειώνοντας ότι η εισήγηση της Επιτροπής ''θα σταλεί αμέσως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο''.

    ''Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως τόνισε στην απόφασή του τον Δεκέμβριο του 2002, να πάρει τις αποφάσεις σχετικά με τα κριτήρια και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία'', επεσήμανε.

    Σημείωσε ότι ''η εργασία της Επιτροπής ήταν να συγγράψει μιαν ανάλυση, όσο αντικειμενική και ακριβής ήταν δυνατό, για την κατάσταση στην Τουρκία''.

    Ο κ. Πρόντι επεσήμανε ότι εάν η Τουρκία ''διακόψει τον δρόμο προς τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, τότε θα υπάρξει μια άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων'' για ένταξή της στην ΕΕ.

    Οσον αφορά την οικονομική πτυχή, ο κ. Πρόντι επεσήμανε ότι ''θα ήταν αδιανόητο να ενσωματωθεί η Τουρκία στις οικονομικές διαστάσεις 2007-2013'' και γι' αυτό θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική επίδραση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να γίνουν με βάση τις διαστάσεις από το 2014 και μετά.

    Ακολούθως, πήρε τον λόγο ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος είπε ότι ''η απόφαση της Επιτροπής λήφθηκε στη βάση μιας πολύ ευρείας συναίνεσης''.

    Ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρθηκε στα τρία έγγραφα για την Τουρκία, δηλαδή αυτά για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο στην Τουρκία από το 1999, τις επιπτώσεις από την ένταξη της Τουρκίας, και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Κομισιόν - Εισήγηση - Τουρκία - Κύπρος ----------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εισήγησή της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καλεί με έμμεσο τρόπο την Αγκυρα να προχωρήσει σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως τονίζεται στο κείμενο: «οποιεσδήποτε ενταξιακές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας Διακυβερνητικής Διάσκεψης που αποτελείται από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο Επίτροπος της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και ο Ελληνας συνάδελφός του Σταύρος Δήμας ζήτησαν μια πιο ρητή διατύπωση, αλλά προσέκρουσαν στην αρνητική στάση του κ. Φερχόϊγκεν, παρά το γεγονός ότι η πρότασή τους υποστηρίχθηκε από αρκετούς επιτρόπους.

    Αναφορά για αναγνώριση της Κύπρου γίνεται και σε παράγραφο που αναφέρεται στην τελωνειακή ένωση, όπου επισημαίνεται ότι «η Επιτροπή αναμένει τη θετική απάντηση της Τουρκίας στο προσχέδιο του πρωτοκόλλου των απαραίτητων προσαρμογών που απεστάλησαν τον Ιούλιο του 2004». Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Αγκυρα με επιστολή της να προχωρήσει στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης και προς τα 10 νέα κράτη μέλη.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Φερχόικεν δεν αποδέχθηκε επίσης καμία αναφορά στο θέμα της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, καθώς και των εποίκων.

    Φερχόιγκεν - Κύπρος - Κατοχικά στρατεύματα ---------------------------------------------- Ο Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόϊγκεν δήλωσε ότι η Τουρκία στήριξε το σχέδιο Ανάν, το οποίο, όπως ανέφερε προβλέπει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Την απάντηση αυτή έδωσε σε ερώτηση για την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στα κατοχικά στρατεύματα, στην εισήγηση που έκανε για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

    Τούρκος Πρωθυπουργός - ΕΕ - Τουρκία - Ικανοποίηση ---------------------------------------------- Την ικανοποίησή του για την έκθεση προόδου για την Τουρκία που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Στρασβούργο.

    ''Είναι μια ισορροπημένη έκθεση'', είπε ο κ. Ερντογάν, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βοήθεια που προσέφερε στην Τουρκία.

    Αναλύοντας την πορεία της Τουρκίας μέχρι σήμερα ο κ. Ερντογάν είπε ότι με τα χρόνια η Τουρκία έχει καταφέρει να μεταμορφωθεί.

    ''Πολλά ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε αλλά καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε και υλοποιήσαμε πολλούς από τους στόχους μας'', συνέχισε ο κ. Ερντογάν.

    Οπως είπε, ''η Τουρκία έχει πάρει σήμερα το πρώτο πράσινο φως για την πορεία της'' και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 17 Δεκεμβρίου το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο θετικό για τη χώρα του.

    Γκιουλ - ΕΕ - Εκθεση προόδου ------------------------- Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ χαιρέτισε την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι ''η επιβολή διαφορετικών κριτηρίων για την Τουρκία, δεν είναι συμβατή με τις αποφάσεις του Ελσίνκι''.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Γκιουλ πρόσθεσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι, προβλέπεται ίση μεταχείριση όλων των υποψήφιων χωρών.

    Βρετανός ΥΠΕΞ - Εκθεση Κομισιόν ---------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο σε γραπτή του δήλωση χαιρετίζει τις εκθέσεις προόδου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι η διεύρυνση είναι η πλέον επιτυχημένη εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

    Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Στρο αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ''θα πρέπει να συμφωνήσει να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις το Δεκέμβριο χωρίς καθυστέρηση''.

    ''Η έκθεση της Κομισιόν έδωσε ένα ξεκάθαρο και θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η Τουρκία έχει κάνει εντυπωσιακές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησε η ΕΕ'', αναφέρει ο κ. Στρο.

    Κομισιόν - Τουρκία - Κυπριανού ------------------------ ''Ισορροπημένη» χαρακτήρισε τη χθεσινή εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο Επίτροπος της Κύπρου στην Κοινότητα Μάρκος Κυπριανού.

    Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «η εισήγηση παρουσιάζει την πραγματικότητα ως έχει σήμερα, δηλαδή μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις που αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν πληροί πλήρως τα κριτήρια και ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί στη διαδικασία και να παρακολουθείται συνεχώς».

    Σχετικά με την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε: «θα ήμουν πιο ευτυχής αν γινόταν πιο σαφής αναφορά σε ορισμένες πτυχές που αφορούν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας (από την Τουρκία), την παραμονή των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων. Κάναμε τις εισηγήσεις, δεν υιοθετήθηκε το έγγραφο, αλλά έγινε συζήτηση και υπήρξε υποστήριξη», ανέφερε ο Επίτροπος της Κύπρου.

    ΕΥΡΩΔΗ - Τουρκία - ΕΕ ------------------------ Στο περιβάλλον που διαμορφώνεται, με την Τουρκία να αυτοδεσμεύεται σε μιαν ευρωπαϊκή πορεία, το αίτημα μιας ευρωπαϊκού τύπου λύσης του Κυπριακού γίνεται αδιαφιλονίκητο, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

    Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες ούτως ώστε να καταστεί σαφές ότι για να πάρει το πράσινο φως η Αγκυρα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποσύρει τον κατοχικό στρατό, να εφαρμόσει σχέδιο μετακίνησης των παράνομων εποίκων και να δείξει σαφή θέληση για αναίρεση της επιχείρησης εθνικής εκκαθάρισης που έκαμε στην Κύπρο.

    ΕΔΗ - Τουρκία - ΕΕ ------------------- Μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη, την Τουρκία και την Κύπρο θεωρούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι ΕΔΗ αναφέρουν ότι ''η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τη συνεργασία της για επίλυση του Κυπριακού'', σημειώνοντας ότι ''είναι λυπηρό γιατί δεν επιτεύχθηκε πιο πρακτική και ουσιαστική αναφορά στο Κυπριακό μέσα στην Εκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.

    ΚΟΡΕΠΕΡ - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Τ/Κ ------------------------------------- Στις 2 Νοεμβρίου, στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, θα υιοθετηθεί οριστικά η πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων (259 εκατ. ευρώ), με βάση την κατ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στην συνεδρία των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ). Στην ίδια συνεδρίαση του Συμβουλίου θα καθορισθεί και χρονοδιάγραμμα για την εξέταση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

    Στη χθεσινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ στις Βρυξέλλες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Αιμιλίου επανέλαβε ότι αποδέχεται τον κανονισμό, όπως αυτός συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα και με τις προσαρμογές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ώστε να λάβει την τελική νομική μορφή.

    Στη συνέχεια ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας Βασίλης Κασκαρέλης, αφού χαρακτήρισε το θέμα πολιτικό, αλλά και αξιοπιστίας της ΕΕ σε σχέση με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο (26 Απριλίου), υπογράμμισε ότι πρέπει να υιοθετηθεί σήμερα ο χρηματοδοτικός κανονισμός, ώστε να σταλεί το μήνυμα σε Τ/Κ και Αγκυρα.

    ΥΠΕΞ - Ατυπη Συνάντηση - ΕΕ - Αμστερνταμ - Ανόι ------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συμμετείχε προχθές στην Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών αρμόδιων για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αμστερνταμ και ακολούθως αναχώρησε για το Βιετνάμ, όπου θα παραστεί στη Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ με χώρες της Ασιατικής Ηπείρου (ASEM).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Αμστερνταμ, ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις διαπιστώσεις του για την παρατηρούμενη έλλειψη ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων πολιτών σε σχέση με τη δράση των θεσμικών οργάνων της Ενωσης και γενικά τα ευρωπαϊκά δρώμενα.

    Παρουσίασε επίσης την εμπειρία της Κύπρου κατά τη διάρκεια της περιόδου που προηγήθηκε της επικύρωσης της Συνθήκης Προσχώρησης καθώς και το σχεδιασμό της κυπριακής κυβέρνησης για επικύρωση του Συντάγματος.

    Αμερικανική Βουλή - Ψήφισμα --------------------------- Το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου Μάικλ Μπιλιράκης, Συμπρόεδρος της Επιτροπής για τις ελληνικές υποθέσεις, εξήρε τα μέλη της υπεπιτροπής διεθνών σχέσεων του αμερικανικού κοινοβουλίου για την Ευρώπη που ψήφισε κατά ενός ψηφίσματος που θα ενθάρρυνε τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους.

    [04] (Κ) Υφυπουργός Οικονομίας Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει νωρίς σήμερα το απόγευμα (2.45) στην Κύπρο ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Φώλιας, ο οποίος απόψε θα μιλήσει στο Δεύτερο Χρηματιστηριακό Συμπόσιο με θέμα ''Το Νέο Χρηματιστήριο - Προώθηση - Αξιοπιστία''.

    [05] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Μεξικό - Φεστιβάλ ----------------- Εγκαινιάστηκε πρόσφατα το ετήσιο φεστιβάλ του Δήμου Zacualpan de Amilpas που βρίσκεται στην πολιτεία Morelos στο Μεξικό. Στους εορτασμούς αναβιώνουν παραδόσεις των ιθαγενών της περιοχής. Η εκδήλωση που διαρκεί μια εβδομάδα φέρει την ονομασία: «Festival de Trueque Met&aacute;fora de una economia para la pazy la unidead de los pueblos» και έχει σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας και διαμέσου αυτής, την επίτευξη της ειρήνης και την ενότητα των λαών.

    Τιμώμενη χώρα ήταν στα εγκαίνια του φεστιβάλ η Κύπρος, όπου η σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας παρήλασε με τα τοπικά λάβαρα και σημαίες και θα βρίσκονται στο χώρο των εκδηλώσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος της πόλης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Επιτετραμμένο της Δημοκρατίας κ. Α. Μανδρίτη, ο οποίος στην ομιλία του, αφού μίλησε γενικά για την Κύπρο, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας μας για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών και συγκεκριμένα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Φωτογραφίες από τοπία της Κύπρου κοσμούν τις αίθουσες του Δημαρχείου και έχει δοθεί πληροφοριακό υλικό για να διαμοιρασθεί στους παρισταμένους.

    Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων παρευρέθηκαν εκτός από τις Τοπικές Αρχές, ανώτατοι αξιωματούχοι και βουλευτές της πολιτείας, όπως και εκπρόσωποι πολιτιστικών- εθνολογικών οργανώσεων και πανεπιστημίων, αφού το γεγονός καταλαμβάνει σημαντική θέση στις προσπάθειες αναβίωσης στοιχείων της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης και πολιτισμού.

    Μεξικό - Διάλεξη ---------------- Ο Επιτετραμμένος της Δημοκρατίας στο Μεξικό κ. Α. Μανδρίτης έδωσε πρόσφατα διάλεξη στο Κέντρο Οικονομικών, διοικητικών και κοινωνικών ερευνών του Εθνικού Πολυτεχνείου της πόλης του Μεξικού, με αφορμή εκδήλωση ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στην Κύπρο.

    Τη διάλεξη παρακολούθησαν οι Αρχές του Εθνικού Πολυτεχνείου και άλλων σχολών καθώς και πλήθος φοιτητών. Κύριο θέμα ήταν η εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίως όπως αυτή διαμορφώνεται ενόψει των νέων δεδομένων και προκλήσεων, στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Ο κ. Μανδρίτης αναφέρθηκε στις διάφορες φάσεις-εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου και, πιο επισταμένα, στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, στο Κυπριακό σε συνδυασμό με το διεθνές δίκαιο και το ρόλο του ΟΗΕ στο ζήτημα.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διενεμήθη και επειδείχθησαν δείγματα της κυπριακής χειροτεχνίας και του λαϊκού πολιτισμού, και προβλήθηκε η ταινία με τίτλο: «Κύπρος, η τελευταία χωρισμένη πόλη της Ευρώπης».

    Bilirakis Praises Europe Subcommittee Members for the Defeat of Biased Turkish-Cypriot Bill ----------- Washington, D.C., October 6, 2004 - Congressman Mike Bilirakis (R-FL), Co-Chairman of the Hellenic Caucus, today praised Members of the House International Relations Subcommittee on Europe who voted to defeat a biased Turkish-Cypriot bill. This bill, H. Con. Res. 412, would have encouraged legitimization of the Turkish Republic Northern Cyprus (TRNC). The Subcommittee rejected the resolution by a vote of 3 to 3.

    ''This was a poorly-written, outdated and biased resolution which would have gone against the United States' long-standing policy of non-recognition of the TRNC,'' Bilirakis said.

    The resolution lauded the Turkish-Cypriot community for voting to support the ''Annan Plan'' for re-unification, and by implication, disparaged the Greek-Cypriot community for voting against the fundamentally flawed plan. The resolution also encouraged the international legitimization of the Turkish-Cypriot political entity in northern Cyprus, and held out hope for the Turkish-Cypriot community's eventual membership within the European Union.

    ''The bill was defeated due to the rapid response and determination of Congresswoman Barbara Lee, Congressman Thaddeus McCotter and Congressman Eliot Engel, members of the Subcommittee, who voted in opposition to the measure,'' Bilirakis stated.

    ''I have always maintained that in order for a settlement to be reached there needs to be a balanced and fair approach. Unfortunately, the Annan plan did not provide that option for Greek-Cypriots. Had H. Con. Res. 412 been approved, it would have had a negative effect on efforts to rekindle settlement talks,'' Bilirakis concluded.

    Congresswoman Barbara Lee

    Washington, DC - Congresswoman Barbara Lee led her colleagues on the House International Relations Subcommittee on Europe today to defeat House Concurrent Resolution 412, relating to the ongoing division on the island of Cyprus.

    The resolution lauded the Turkish Cypriot community for voting to support the 'Annan Plan' for re-unification, and by implication, disparaged the Greek Cypriot community for voting against the fundamentally flawed plan. The resolution also encouraged the international legitimization of the Turkish Cypriot political entity in northern Cyprus, and held out hope for the Turkish Cypriot community's eventual membership within the European Union.

    ''Although the Greek Cypriot community rejected the Annan Plan because they legitimately believed that it was flawed, they never relinquished the hope of reunification,'' Lee said.

    ''This resolution would hinder ongoing efforts to unify the two communities by encouraging the recognition of a separate political entity in northern Cyprus, and,'' Lee continued, ''that is not consistent with our long standing policy of support for the reunification of Cyprus based on a mutual agreement by the two communities.''

    ''We need a balanced approach in our efforts to resolve the Cyprus problem. Unfortunately this resolution is tilted in favor of the Turkish Cypriot community, at the expense of the Greek Cypriots.''

    The committee decided on a 3-3 tie vote to reject the resolution. Representative Eliot Engel (D-NY) and Representative Thaddeus McCotter (R-MI) joined Lee in voting against reporting the bill to the full committee.

    AHEPA ENCOURAGES CITIZENS TO REGISTER TO VOTE; SENDS QUESTIONNAIRE TO PRESIDENTIAL CANDIDATES

    WASHINGTONAre you registered to vote? This is the question the President of the American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), the largest and oldest American-based, Greek heritage grassroots membership organization, is asking members of the Greek-American community on visitations to AHEPA chapters throughout the United States.

    Supreme President Franklin Manios is encouraging chapters to organize voter registration drives as a community service. In addition, Manios understands that just because one registers to vote that it does not ensure he or she will vote.

    It is our civic duty to vote, it is a privilege to vote, and voting is a fundamental tenet of Hellenism, said Manios. Voting is the language through which the ideology of democracy is communicated.

    Manios added that although some voter registration deadlines have passed, there are at least 24 states where people can still register to vote. (For a listing of the remaining states with deadlines, please visit www.ahepa.org.)

    To register to vote, visit http://www.fec.gov/votregis/vr.shtml to download a National Mail Voter Registration Form which allows individuals to register from anywhere in the United States. The form can also be used to conduct voter registration drives.

    Every Vote Counts

    The 2000 Presidential Election proved to us that every vote counts, said Manios. Some citizens do not vote because they feel uninformed. Therefore, it is essential for us, as responsible citizens, to educate ourselves on the issues.

    That is why AHEPA has taken the initiative to submit a questionnaire about Greek-American issues to the presidential campaigns of the two major candidates.

    We presented six questions to each candidate on domestic and foreign policy issues that have a bearing on us and our programs, said Public Affairs Director Andrew Kaffes. We made it clear to each campaign that we would advise the Greek-American community about the submission of the questionnaire and that we would publish their responses, or non-responses, for our community to review.

    He added, We understand that this is crunch time for the campaigns, however, we expect a reply. And make no mistake about it, we will publicize whether or not we hear from the candidates in time for voters to know where the candidates stand.

    ALEXAKIS FOR CONGRESS CAMPAIGN SHIFTS INTO HIGH GEAR WITH PUBLIC APPEARANCES AND TOWN HALL DEBATE

    KENT ISLAND, MD &#150; Following a flurry of public appearances in Maryland&#146;s Eastern Shore region during the week of September 20th, Greek American Kostas Alexakis &#150; the Democratic Candidate for Congress in Maryland&#146;s First District &#150; has shifted his campaign into high gear. The week&#146;s activities started with a fundraiser in Baltimore&#146;s Greektown at the Acropolis Restaurant. The event was attended by Christine Sarbanes, who was standing in for one of the most well-known of Greek American voices, her husband Senator Paul Sarbanes (D-MD). A number of other public officials also attended the event.

    Mrs. Sarbanes was there to lend her and her husband&#146;s support to the effort. Among other things, she stated, &#147;Paul and I are very pleased that Kostas is making this run. Having reviewed his positions, we believe that he will be a great addition to Congress and provide the people of the First Congressional District the king of representation that can improve their lives, the lives of the citizens of Maryland, and make this world a better place.&#148;

    The event was also attended by the Mayor of Baltimore, the Honorable Martin O&#146;Malley, who expressed his support for a good friend that &#147;I have supported in the Primary and now I am pleased to be supporting in the General Election. Kostas has a great chance against the incumbent primarily because the incumbent has lost the support of his party and is only relying on the Democrats to stay in power. I will work very hard to make sure that the Democrats in the First Congressional District vote for Kostas Alexakis.&#148; The Mayor also mentioned that Maryland has learned that Greek Americans are good politicians and great Democrats.

    Alexakis&#146; campaign has taken him all over the First Congressional District and has the incumbent, Republican candidate Wayne Gilchrest, avoiding any joint appearances. Alexakis&#146; efforts last week turned to a 12 county Town Hall meeting and debate against his opponent. The meeting, which took place on Tuesday, September 28th at the Denton Fire Hall, was open to the public and provided an opportunity for attendees to explore the candidates&#146; positions on a number of issues, with specific emphasis on farming-related regulation and health care. Congressman Gilchrest did not attend the debate, raising more questions about his avoiding discussing the issues in a public forum with Alexakis.

    In recent years, there has been a decreasing number of Greek American Members of Congress. From a combined high of six members in the House of Representatives and Senate in each of the 101st and 102nd Congresses, the current 108th Congress has only one Representative and two Senators who are of Greek descent. Thus despite the fact that Greek Americans as a whole continue to be active in the U.S. political scene through various channels, this most effective and direct way of representing Greek American positions &#150; through first-hand representation in the U.S. Legislative Branch &#150; is in jeopardy.

    Kostas Alexakis&#146; run for Congress presents an opportunity for Greek Americans nationwide to support and elect a candidate who will stand as a leader on issues critical to the Greek American community. Through venues such as the Congressional Caucus on Hellenic Issues, Alexakis will promote U.S. relations with Greece and Cyprus, and will work to fulfill the best interests of Greek Americans throughout the country.

    Alexakis is very active in the Greek American community and a long-standing member of the Board of Directors for the American Hellenic Institute (AHI), in Washington, D.C., which works to strengthen U.S. relations with Greece and Cyprus and within the Greek American community. With this proven track record, Alexakis understands and has been a long-time proponent of these issues. His election is critical step in maintaining Greek American concerns in the political discussion on Capitol Hill.

    The candidate has also gained endorsements and the support of a number of prominent officials and organizations. Senator Barbara Milkuski (D-MD) supports Kostas Alexakis&#146; bid and will be making phone calls on his behalf. Additionally, all Democratic Congressmen that border on Maryland&#146;s First Congressional District are supportive of his campaign and will also be making phone calls on his behalf. Alexakis has been endorsed by labor unions, including the International Union, United Automobile, Aerospace and Agricultural Implement Workers of America (UAW) and the Teamsters Union. Alexakis&#146; campaign Treasurer and Finance Director is Tom Koch, the ex-Treasurer of the Democratic Party of Maryland during the Clinton years.

    Kostas Alexakis is a businessman whose career and life attest to the validity of the American Dream. He was born on June 16, 1954 in Vasilakion, a little village just south of Sparta, Greece. In August 1967 at the age of 13, he and his family immigrated to the U.S. where he attended junior high and high school in Arlington, Virginia. Alexakis went on to obtain a bachelor&#146;s degree in electrical engineering from George Washington University in Washington, D.C. He moved to Baltimore in 1998 and has been active in both the social and political life of the city, having established several businesses there beginning in 1993. Alexakis currently lives in Arnold, Maryland, with his wife Laura, and their six-year old daughter, Eleni.

    In the upcoming weeks, the Alexakis for Congress campaign will be hosting several public appearances and fundraising events to propel Mr. Alexakis to victory on the November 2nd Election Day. The Greek American community has much to gain by supporting this campaign. &#147;I had to come to America to find true Greek Democracy and we Greeks need to be proud in that our ancestors were the architects of this greatest governing system known to man. I am proud to have the opportunity to enter the foremost body of political thought -- the U.S. Congress,&#148; said Mr. Alexakis at his most recent fundraiser.

    For additional information on how you can support the Alexakis for Congress campaign, contact Mary Margaret Goodwin at (410) 643-8716, via email at kostas@alexakisforcongress.com, or by accessing the Alexakis for Congress web site at www.AlexakisForCongress.com. Interview and other media requests should be directed to Chrysoula Economopoulos at (202) 285-7726 or ChrysoulaE@hotmail.com.

    [06] (Κ) Ματσάκης - Φερχόιγκεν - Τουρκία

    Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, άσκησε ''δριμύτατη κριτική'' στις θέσεις που εξέφρασε χθες ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

    [07] (Κ) Αντιγόνη Παπαδοπούλου - ΚΣΣΕ - ΣτΕ - Παρεμβάσεις

    Οι γυναίκες παγκόσμια, αποτελούν πέραν του 50% του πληθυσμού και με τις γνώσεις δεξιότητες και δυνατότητες που διαθέτουν μπορούν να προσφέρουν πολλά στην πρόοδο και ανάπτυξη των χωρών τους και με βάση αυτά τα δεδομένα έχουν κάθε δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να ψηφίζουν και να ψηφίζονται, δήλωσε χθες η βουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    [08] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Κυπριακό

    [09] (Κ) Eυρωβουλή - Τουρκία - Μπορέλ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει θέση για την Τουρκία και θα εκφαρσθεί πολιτικά στη Σύνοδο της Ολομέλειας που θα γίνει στις 1 και 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σώματος Γιουζέπ Μπορέλ.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία (1)

    Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποτελούν μια καλή βάση για να εργαστούμε και να κτίσουμε μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2004, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως ''υπάρχει τώρα ένα πλαίσιο και μια διαδικασία μέσα στην οποία η πλευρά μας θα δραστηριοποιηθεί έτσι που να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες αλλά και οι εν δυνάμει προσφερόμενες δυνατότητες προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων μας στο Κυπριακό''.

    [11] (Κ) Κύπρος - 6ο Συνέδριο Συνεργασίας Ανεξαρτήτων Συμβουλίων Τύπου Ευρώπης

    Με τη συμμετοχή 40 αντιπροσώπων Συμβουλίων Τύπων και Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας άρχισε σήμερα στη Λευκωσία το 6ο Συνέδριο της Συνεργασίας Ανεξαρτήτων Συμβουλίων Τύπου της Ευρώπης (ΣΑΣΤΕ) - (AIPCE - Alliance of Independent Press Councils of Europe).

    Οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, διεξάγονται στα κτίρια της Δημοσιογραφικής Εστίας.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία (2)

    Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποτελούν μια καλή βάση για να εργαστούμε και να κτίσουμε μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2004, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως ''υπάρχει τώρα ένα πλαίσιο και μια διαδικασία μέσα στην οποία η πλευρά μας θα δραστηριοποιηθεί έτσι που να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες αλλά και οι εν δυνάμει προσφερόμενες δυνατότητες προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων μας στο Κυπριακό''.

    Ερωτηθείς αν η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί καλή βάση για να κτίσουμε μέχρι το Δεκέμβριο ή και μετά το Δεκέμβριο, ο Εκπρόσωπος είπε ''και μέχρι το Δεκέμβριο και μετά''.

    ''Νομίζω παρέχονται δυνατότητες και μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, όπου το κατεξοχήν πολιτικό όργανο της ΕΕ θα λάβει την τελική απόφαση. Και μετά και πριν παρέχονται αυτές οι δυνατότητες'', σημείωσε.

    Ανέφερε επίσης πως ''δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απόφαση όσον αφορά τη στάση μας για το Δεκέμβρη, υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή, η οποία ακολουθείται με συνέπεια και ευελιξία και επιμονή όσον αφορά την προώθηση των δικών μας βασικών θεμάτων στα πλαίσια της ΕΕ και στα πλαίσια της νέας κατάστασης που δημιουργείται αυτή τη στιγμή μετά από την Εκθεση της Επιτροπής''.

    Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ασφαλώς η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα του βέτο''.

    [13] (Κ) Μπαρόζο - Κύπρος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φινλανδία - Εσθονία

    Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 14 Οκτωβρίου και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 15 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 7/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5743               0,5777
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4675               0,4703
    Λίρα Αγγλίας              0,8315               0,8364
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 7/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 7/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4197            0,4230
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3391            0,3418
    Δολάριο Καναδά                  0,3718            0,3747
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0693            0,0698
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3693            0,3722
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (Κ) Καζαμίας - Ευρωβουλή - Ακρόαση

    Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα (30 στις 31 ψήφους) την υποψηφιότητα του Κίκη Καζαμία για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    [16] (Κ) ΕΕ - Κρατικές βοήθειες - Γεωργία - Αλιεία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα κανονισμό, ο οποίος επιτρέπει τη χορήγηση εθνικών ενισχύσεων μέχρι 3.000 ευρώ ανά κάτοχο εκμετάλλευσης σε μια τριετία. Η ενίσχυση αφορά γεωργούς και αλιείς της Κοινότητας, ενώ η καινοτομία αυτών των ενισχύσεων που στην Κοινότητα ονομάζονται «de minimis» έγκειται στο ότι δεν θα χρειάζεται να κοινοποιούνται στις Βρυξέλλες και να ζητείται η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπ. Οικονομικών - Κρατικός Προϋπολογισμός

    Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2005 είναι «περιοριστικός» και προνοεί έσοδα 2,7 δισεκατομμύριων λιρών και δαπάνες 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών, παρουσιάζοντας δημοσιονομικό έλλειμμα 5,8%. Προβλέπει επίσης αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες ύψους 371 εκατομμυρίων λιρών.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  537.058,97
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,39     0,95    390.107,83
    FTSE/CySE 20                           323,36     0,26    259.961,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  964,76     0,23    295.153,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.005,23    -0,76     21.160,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.014,72     0,14     44.610,76
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     966,33     0,19    316.314,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       961,78     0,30    240.388,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    893,26    -1,30      1.154,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            918,76     0,87     40.123,93
    FTSE Med (7/10/2004)                 6.076,59    -0,18
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) ΕΕ - Ασία - Σύνοδος ΑΣΕΜ

    Με την τελετή υποδοχής 13 νέων μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, άρχισε η πέμπτη σύνοδος κορυφής ΕΕ - Ασίας (ΑΣΕΜ) που διεξάγεται στο Ανόι.

    Στη σύνοδο συμμετέχουν οι 25 χώρες μέλη της ΕΕ και 12 ασιατικές χωρών, μεταξύ αυτών η Κίνα και η Ιαπωνία, που όλες μαζί συνιστούν περίπου το μισό πληθυσμό της γης.

    [20] (Κ) ΕΕ - Ασία - Σύνοδος ΑΣΕΜ

    Με την τελετή υποδοχής 13 νέων μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, άρχισε η πέμπτη σύνοδος κορυφής ΕΕ - Ασίας (ΑΣΕΜ) που διεξάγεται στο Ανόι.

    Στη σύνοδο συμμετέχουν οι 25 χώρες μέλη της ΕΕ και 12 ασιατικές χωρών, μεταξύ αυτών η Κίνα και η Ιαπωνία, που όλες μαζί συνιστούν περίπου το μισό πληθυσμό της γης.

    [21] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Ισραήλ - Νέος κύκλος βίας -Αποδοκιμασία

    Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του αναφορικά με τον τελευταίο κύκλο βίας στο Ισραήλ και αποδοκιμάζει έντονα τη δυσανάλογη και υπερβολική στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ, η οποία προκαλεί το θάνατο πολλών πολιτών και αχρείαστο πόνο, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    [22] (Κ) Μακσέιν - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντένις Μακσέιν αναμένεται στην Κύπρο εντός του Οκτωβρίου.

    [23] (Κ) Βουλή των Ελλήνων - ''Μέρες μνήμης Μόρφου''


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 7 October 2004 - 17:49:23 UTC