Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εσθονία - Επίσημη επίσκεψη
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Φιλανδίας
  • [05] (Κ) Βουλευτής Παπαδοπούλου - Μεσογειακή Συνάντηση
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Φιλανδίας (Επανάληψη)
  • [07] (K) Διοικητής ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια (1)
  • [08] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια (2)
  • [09] (Κ) Ομογένεια - Εγγραφο - Πολιτική Βρετανίας - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών - Διάσκεψη Τύπου
  • [13] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ - Νεολαία - Διακήρυξη
  • [14] (Κ) Ευρωβουλή - Σολωμος Σωλουμού - Κενάν Ακίν - Παπαδημούλης
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές
  • [16] (Κ) Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Τάεκβοντο - Κύπρος
  • [17] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Κομισιόν - Εκθεση προόδου Τουρκίας
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κύπριοι ορειβάτες - Συγχαρητήριο μήνυμα
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία προσωπικοτήτων
  • [20] (Κ) Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού - Κύπρος - Επαφές
  • [21] (Κ) Κουβανική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Επίσημη επίσκεψη
  • [22] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας ΗΕ - Εκθεση ΓΓ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [23] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Τουρκία - Ιακώβου
  • [24] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Φιλανδίας (2)
  • [25] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [26] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων - Τ/Κ - Οικονομική ενίσχυση
  • [27] (Κ) ΕΕ - Επίτροπος - Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών - Κύπρος - Λιθουανία

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εκτίμηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι η έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ περιέχει στοιχεία που μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης για το Κυπριακό, το ενδεχόμενο η Κύπρος να ασκήσει βέτο στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η παραδοχή Ευρωπαίων Πρεσβευτών ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό ήταν λάθος, η σεναριολογία για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, η ενδεχόμενη επιβολή τελών σε παρεχόμενες υπηρεσίες από την κυβέρνηση αλλά και τα ευρήματα του πορίσματος της Διερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ηταν λάθος'' γράφει ότι ο Πρεσβευτής Ιρλανδίας ''της πιο φιλικής μας μετά την Ελλάδα χώρας της ΕΕ'' Τζον Σουίφτ δήλωσε σε συγκέντρωση στη Λευκωσία ότι ''η Κύπρος δεν έπρεπε να ενταχθεί χωρίς λύση του Κυπριακού'', προσθέτοντας ότι αυτή είναι άποψη πολλών χωρών της Ενωσης, όπως της Ολλανδίας. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον δήλωσε σε κοινή συνέντευξη στην ''Α'' και στην τ/κ ''Γενί Ντουζέν'' ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε σχέση με την οικονομική στήριξη των Τ/Κ και από τον Ιανουάριο θα μπορεί να σταλεί το πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

    ''Το Θάρρος'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Φουντώνει η σεναριολογία'' και αναφέρεται στα σενάρια για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Προσθέτει ότι ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος δήλωσε ότι εκτιμά πως για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο οι υποψήφιοι είναι σύσσωμη η Ιερά Σύνοδος και ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι, αλλά εν Χριστώ αδελφοί. Σε άλλη είδηση γράφει ότι Τ/Κ επιχειρηματίες με τη συνεργασία της Τουρκίας προβαίνουν σε εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Βρετανία σε αρνητική διαφήμιση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Μην αγγίξετε το Σύνταγμα'' γράφει ότι τη διαφωνία του σε οποιαδήποτε τροποποίηση του Συντάγματος διατυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο και επίσημο τρόπο ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας, ο οποίος σε πρόσφατη επιστολή του προς τη Βουλή καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει προσπάθεια τροποποίησης του Συντάγματος στην παρούσα φάση του Κυπριακού, χωρίς τη συμμετοχή από την τ/κ κοινότητα. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σε ομιλία του χθες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένοι στην επίλυση του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Καυτές αυξήσεις'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση ''σε μια προσπάθεια να γεμίσει τα ταμεία της'' αναμένεται να εξαγγείλει σύντομα νέες ''τσουχτερές αυξήσεις'' σε διάφορα τέλη, ενώ αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση θα αποτελέσει η αύξηση των τελών στα κινητά τηλέφωνα, καθώς όπως υποστήριξαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών τα τέλη είναι πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι κοστίζει στην κυβέρνηση η παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Αλλού γράφει ότι σε ψήφισμά τους, οι Μορφίτες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή της ε/κ πλευράς να εργαστεί με τον ίδιο θετικό και εποικοδομητικό τρόπο σε συνεργασία με το ΓΓ του ΟΗΕ για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επαιξε στο ΧΑΚ 976 εκατ. λίρες'' γράφει ότι ποιοτική μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία είναι μέρος του πορίσματος της Διερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ καταδεικνύει ότι την περίοδο 1999-2000 τριάντα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, είχαν καθαρά κέρδη ύψους 380 εκ. λιρών, ενώ από αυτά, πέντε πρόσωπα κέρδισαν ποσά μεταξύ 21,5 μέχρι 54,9 εκ. λίρες. Αλλού γράφει ότι η τουρκική πλευρά περιορίζει σημαντικά τις προοπτικές για τη διεξαγωγή εσωτερικού εμπορίου στη βάση του κανονισμού για την πράσινη γραμμή, κάτι που προκύπτει τόσο από τα στοιχεία που κατέχει το Τμήμα Τελωνείων όσο και από την πολιτική κατάσταση του κατοχικού καθεστώτος.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εσθονία - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συνέχεια της επίσκεψής του στη Φινλανδία, αρχίζει την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα φθάσει στην πρωτεύουσα Ταλίν το βράδυ της Τρίτης, προερχόμενος από το Ελσίνκι.

    Στις 10.00 το πρωί, τοπική ώρα, της Τετάρτης, θα γίνει στο εσθονικό προεδρικό μέγαρο η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Εσθονό ομόλογό του Arnold Ruutel.

    Θα ακολουθήσουν κατ'ιδίαν συνομιλίες μεταξύ των δύο Προέδρων στην παρουσία της Πρέσβειρας της Κύπρου στην Εσθονία Λώριας Μαρκίδη, του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου Τάσου Τζιωνή, του Πρεσβευτή της Εσθονίας στην Κύπρο Andres Unga και της Συμβούλου του Προέδρου της Εσθονίας για την εξωτερική πολιτική Angela Saks Tammekand.

    Στη συνέχεια θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο Προέδρων με τις αντιπροσωπείες τους και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Αργότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στο Δημαρχείο του Ταλίν, όπου θα τον υποδεχτεί η Δήμαρχος Maret Maripuu και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Juhan Parts.

    Το απόγευμα θα επισκεφθεί το λιμάνι του Ταλλίν και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη σε εσθονικά ΜΜΕ και θα επισκεφθεί το Μουσείο Τέχνης Kadriorg.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Εσθονίας.

    Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί την εσθονική Βουλή όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του σώματος Ene Ergma και άλλους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους και βουλευτές.

    Την ίδια ημέρα, προτού αναχωρήσει από την Εσθονία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο του με τον Μητροπολίτη Στέφανο, ο οποίος θα απονείμει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο του Αγίου Πλάτωνα, που είναι ο Αγιος της Εσθονίας.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φιλανδία - Συνομιλίες -------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αρχίζει σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Φιλανδία, όπου θα έχει συνομιλίες με την Πρόεδρο της χώρας Tarja Halonen και τον Πρωθυπουργό Matti Vanhanen.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη χώρα αυτή από το 1975, όταν επισκέφθηκε τη Φιλανδία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ.

    Στις επαφές του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, την έκθεση της Κομισιόν για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκία, τους κανονισμούς για τους Τ/Κ, το Κυπριακό, ενώ θα γίνει μια ανασκόπηση της διεθνούς κατάστασης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μετέβη χθες το απόγευμα στο Ελσίνκι μέσω Μόσχας όπου είχε στο αεροδρόμιο 40λεπτη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και πρώην απεσταλμένο της Ρωσίας στο Κυπριακό Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην αίθουσα επισήμων αντιπροσωπεία της φιλανδικής κυβέρνησης και η Πρέσβειρα της Κύπρου στη Φιλανδία Λώρια Μαρκίδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πρόγραμμα επαφών του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Φιλανδία περιλάμβανε αρχικά συνάντηση μόνο με την Πρόεδρο της χώρας. Ωστόσο, ύστερα από αίτημα της φιλανδικής κυβέρνησης, το οποίο έγινε αποδεκτό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί και με το Φιλανδό Πρωθυπουργό καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Erkki Tuomioja.

    Το πρόγραμμα του Προέδρου Παπαδόπουλου αρχίζει με επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο της Φιλανδίας από την Πρόεδρο της χώρας Tarja Halonen.

    Θα ακολουθήσουν κατ' ιδίαν συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και της Φιλανδού ομολόγου του, στην παρουσία του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου Τάσου Τζιωνή και του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου και Συμβούλου (Diplomatic Director and Adviser) της Προέδρου Φιλανδίας Jarmo Vinanen.

    Παράλληλα θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ της αντιπροσωπείας της Κύπρου, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλήκας, και της φιλανδικής αντιπροσωπείας, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας Mauri Pekkarinen.

    Στη συνέχεια θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο Προέδρων με τις αντιπροσωπείες και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ από τους δύο Προέδρους, προτού παρακαθήσουν σε γεύμα στο Δημαρχείο του Ελσίνκι.

    Στο δημαρχείο τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα υποδεχθεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του δημαρχείου Minerva Krohn και η Δήμαρχος της πόλης Eva-Ritta Siitonen.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο κοιμητήριο «Hietaniemi», όπου θα καταθέσει στεφάνια στο Σταυρό των Ηρώων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στο τάφο του Στρατηγού Mannerheim.

    Αργότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραστεί σε συνάντηση που θα διοργανώσει το Paasikivi Society και θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η Κύπρος στην περίοδο μετά το δημοψήφισμα και μετά την ένταξη στην ΕΕ».

    Το βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παρατεθεί δείπνο προς τιμή του από την Πρόεδρο της Φιλανδίας.

    Αύριο το πρωί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δώσει συνεντεύξεις σε φιλανδικά ΜΜΕ.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Φιλανδίας Matti Vanhanen στην οικία του Πρωθυπουργού, όπου θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και γεύμα που θα παραθέσει ο Φιλανδός Πρωθυπουργός προς τιμήν του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί στο ξενοδοχείο του το Φιλανδό Υπουργό Εξωτερικών Erkki Tuomioja και θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει η Πρέσβειρα της Κύπρου στη Φιλανδία Λώρια Μαρκίδη στο Δημαρχείο του Ελσίνκι.

    Εξάλλου, ο κ. Λιλήκας θα έχει αύριο συνάντηση με το Φιλανδό ομόλογο του Mauri Pekkarinen και Φιλανδούς επιχειρηματίες, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Κυπρίων επιχειρηματιών.

    Αυρίο βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει για το Ταλίν της Εσθονίας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εσθονία --------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συνέχεια της επίσκεψής του στη Φινλανδία, αρχίζει την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα φθάσει στην πρωτεύουσα Ταλίν το βράδυ της Τρίτης, προερχόμενος από το Ελσίνκι.

    Στις 10.00 το πρωί, τοπική ώρα, της Τετάρτης, θα γίνει στο εσθονικό προεδρικό μέγαρο η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Εσθονό ομόλογό του Arnold Ruutel.

    Θα ακολουθήσουν κατιδίαν συνομιλίες μεταξύ των δύο Προέδρων στην παρουσία της Πρέσβειρας της Κύπρου στην Εσθονία Λώριας Μαρκίδη, του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου Τάσου Τζιωνή, του Πρεσβευτή της Εσθονίας στην Κύπρο Andres Unga και της Συμβούλου του Προέδρου της Εσθονίας για την εξωτερική πολιτική Angela Saks Tammekand.

    Στη συνέχεια θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο Προέδρων με τις αντιπροσωπείες τους και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Αργότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στο Δημαρχείο του Ταλίν, όπου θα τον υποδεχτεί η Δήμαρχος Maret Maripuu και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Juhan Parts.

    Το απόγευμα θα επισκεφθεί το λιμάνι του Ταλλίν και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη σε εσθονικά ΜΜΕ και θα επισκεφθεί το Μουσείο Τέχνης Kadriorg.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Εσθονίας.

    Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί την εσθονική Βουλή όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του σώματος Ene Ergma και άλλους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους και βουλευτές.

    Την ίδια ημέρα, προτού αναχωρήσει από την Εσθονία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο του με τον Μητροπολίτη Στέφανο, ο οποίος θα απονείμει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο του Αγίου Πλάτωνα, που είναι ο Αγιος της Εσθονίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο μέσω Φραγκφούρτης αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως η Κύπρος θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο εάν θα ασκήσει ή όχι βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

    Πρόσθεσε πως η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, αλλά σημείωσε ότι η άσκηση βέτο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση, είπε, διατηρεί το δικαίωμα αυτό και αναμένει από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τη Φινλανδία, όπου θα έχει συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων τόσο για το Κυπριακό, όσο και για άλλα ευρωπαϊκά θέματα. Μετά τη Φινλανδία, θα μεταβεί στην Εσθονία και θα επιστρέψει στην Κύπρο την Πέμπτη.

    Ερωτηθείς τι γίνεται αναφορικά με το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ελεύθερες πτήσεις και των κυπριακών αεροπλάνων πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως ''η Κύπρος δεν έχει παύσει να διεκδικεί το δικαίωμα των ελεύθερων ουρανών, αφού υπάρχει διεθνής συμφωνία και για αυτό ζητούμε τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση''.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της χώρας του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''ο κ. Γκιουλ εκθέτει τις απόψεις της χώρας του, αλλά η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει δικαίωμα βέτο''.

    Ωστόσο, όπως είπε, ''δεν είναι εύκολη υπόθεση η άσκηση βέτο'', αλλά η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα αυτό και αναμένει από την Τουρκία ''να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της''.

    Εξάλλου, διευκρίνισε ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφασίσει για το θέμα αυτό τον Δεκέμβριο'' και ελπίζει μέχρι τότε να καταστεί δυνατό και η Κυπριακή Δημοκρατία να υποστηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

    ''Ολα αυτά τα θέματα δεν είναι δυνατό να προκαθοριστούν, αλλά δεν είναι ούτε σοφό ούτε χρήσιμο να προαναγγέλλει κανένας τι θα γίνει και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν στη μέση τόσοι αστάθμητοι παράγοντες'', είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι ''θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, της Τουρκίας και της ΕΕ μια ευρωπαϊκή Τουρκία, δεδομένου ότι η Τουρκία θα συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της, τόσο προς την ΕΕ όσο και προς το κάθε μέλος της ΕΕ''.

    Ερωτηθείς εάν διαβλέπει ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να αποσυνδέσει εντελώς το Κυπριακό από την ευρωπαϊκή της πορεία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''αυτή ήταν πάντοτε η θέση της Τουρκίας''.

    Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η άσκηση βέτο είναι ένα όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''έτσι είναι το καταστατικό της ΕΕ''.

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και την απαίτησή της για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η αντιπολίτευση ''ωθεί ανοικτές πόρτες'' αφού, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει καμμία άρνηση από πλευράς του να συγκαλέσει συνεδρία.

    Πρόσθεσε ότι ποτέ προηγουμένως το Εθνικό Συμβούλιο δεν είχε συγκληθεί τόσες φορές και δεν απεδόθη τόση σοβαρότητα στις απόψεις που εκφράζει αυτό το συμβουλευτικό όργανο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Χριστόφιας - Μόρφου - Αντικατοχική πορεία - Ομιλία ------------------------------------------------ Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας περιέχει στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι το άμεσο καθήκον είναι η διεκδίκηση πιο σαφών αναφορών στην απόφαση που θα ληφθεί τότε, ώστε αυτές να μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός άσκησης πίεσης και ελέγχου στην Τουρκία σχετικά με το Κυπριακό.

    Σε ομιλία του στην αντικατοχική πορεία των κατοίκων του διαμερίσματος Μόρφου, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα δεν σήμαινε απόρριψη της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι ''το σχέδιο Ανάν μένει στο τραπέζι των συνομιλιών και μέσα στις παραμέτρους του θα επιδιώξουμε την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, η εκτίμηση ότι η αποτυχία της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ''δεν ήταν το τέλος του δρόμου και ότι δεν είχαμε φτάσει στο οριστικό κλείσιμο του Κυπριακού, όπως κάποιοι ισχυρίζονταν'', επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα και από δηλώσεις ξένων παραγόντων που υποστηρίζουν ότι τα δημοψηφίσματα δεν ήταν η τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και ότι θα υπάρξει συνέχεια.

    ''Η δυναμική της λύσης που στηρίχθηκε στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εξακολουθεί να υφίσταται'', πρόσθεσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και συνέχισε: ''Μια αντικειμενική, χωρίς ωραιοποιήσεις και μηδενισμούς, εκτίμηση της Εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας σχετικά με την ένταξή της, καταδεικνύει ότι υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησής της με στόχο την αναθέρμανση των πρωτοβουλιών για λύση του Κυπριακού''.

    Μόρφου - Αντικατοχική πορεία - Πίττας - Ομιλία --------------------------------------- Την προσήλωση του κυπριακού Ελληνισμού στη λύση του Κυπριακού επανέλαβε από το βήμα της αντικατοχικής πορείας των Μορφιτών, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης κωμόπολης Χαράλαμπος Πίττας.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Πίττας διαβεβαίωσε ότι ''ο κυπριακός Ελληνισμός στο δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη 2004 απέρριψε το συγκεκριμένο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όμως δεν απέρριψε με κανένα τρόπο τη λύση του εθνικού μας προβλήματος και τη επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας''.

    ''Εμείς διεκδικούμε και ποθούμε τη λύση όσο κανένας άλλος γιατί είναι η δική μας γη που βρίσκεται υπό κατοχή, γιατί εμείς ζούμε πρόσφυγες στη δική μας πατρίδα και στις διάφορες χώρες του εξωτερικού για 30 ολόκληρα χρόνια'', είπε ο κ. Πίττας και έστειλε μήνυμα προς τους Τ/Κ ότι ''μαζί θα αγωνιστούμε για την επανένωση της

    Μόρφου - Αντικατοχική Πορεία - Ψήφισμα προς ΓΓ ΟΗΕ ----------------------------------------------------- Τη δέσμευση της ε/κ πλευράς να συνεχίζει να εργάζεται με τον ίδιο θετικό και εποικοδομητικό τρόπο και σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίτευξη μας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου του, επαναλαμβάνουν οι Μορφίτες, οι οποίοι ζητούν από το κ. Ανάν την υποστήριξή του για δικαιοσύνη σε μιαν ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο.

    Σε ψήφισμα τους προς τον κ. Ανάν, οι Μορφίτες σημειώνουν πως το ''όχι'' της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου δεν ήταν άρνηση για λύση του Κυπριακού, αλλά ''όχι'' στο συγκεκριμένο σχέδιο.

    ''Η ε/κ πλευρά παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο θετικό και εποικοδομητικό τρόπο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του σχεδίου του για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος'', αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι Μορφίτες.

    Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η λύση θα πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα των Τ/Κ και να τους επιτρέπει να απολαμβάνουν μαζί με τους Ε/Κ τα οφέλη από τη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μέσα στα πλαίσια μιας επανενωμένης νήσου.

    Εκπρόσωπος - Μόρφου - Εργαστήρι - Ομιλία ----------------------------------------- Την προσήλωση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της κυβέρνησής του όσο και του κυπριακού Ελληνισμού στον στόχο της επίτευξης μιας σωστής λύσης του Κυπριακού, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Μιλώντας προχθές στο Συνέδριο ''Εργαστήρι της Ειρήνης'' του Δήμου Μόρφου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''είμαστε πιο απογοητευμένοι από οποιονδήποτε άλλο για την αποτυχία του τερματισμού της διαίρεσης της χώρας μας''.

    Πρόσθεσε όμως ότι η σωστή διευθέτηση του Κυπριακού θα πρέπει να αντιμετωπίζει επαρκώς τις βασικές ανησυχίες όλων των Κυπρίων.

    Κατηγόρησε την τουρκική πλευρά ότι για τρεις δεκαετίες υπονόμευε κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι, κάνοντας υποχωρήσεις τόσο στη διαδικασία και στη λύση, η ε/κ πλευρά ανταποκρίθηκε θετικά για μια ακόμη φορά στην πρόσφατη πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

    Ενωση Προσφύγων - Εκδήλωση ----------------------- Τα εθνικά θέματα ''δεν μπορούν να αντικρίζονται με κομματικές παρωπίδες, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο προσωπικής εκμετάλλευσης από κανένα κομματάρχη και δεν μπορούν ποτέ να επιλυθούν εάν οι εντεταλμένοι για την επίλυσή τους τα θέλουν να παραμείνουν άλυτα, είτε για να τους είναι χρήσιμα στις επόμενες εκλογές είτε για να τα επιλύσουν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ενωσης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Κύπρου Πάνος Ιωαννίδης.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση για ενημέρωση και διαφώτιση αναφορικά με τα προσφυγικά θέματα και τις εξελίξεις στην πορεία για λύση του Κυπριακού, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης Κύπρου, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση του Τ/Κ Αρίφ Μουσταφά, λέγοντας ότι θεωρεί την απόφαση ορθή στο σημείο που ορίζει ότι η νόμιμη ιδιοκτησία συγκεκριμένης περιουσίας ανήκει σε συγκεκριμένο Τ/Κ και στο σημείο που αναφέρει ότι ''ο νόμιμος Τ/Κ ιδιοκτήτης δικαιούνται να ανακτήσει την περιουσία του''.

    Ωστόσο, είπε ο κ. Ιωαννίδης, η Ενωση διαφωνεί στο σημείο της απόφασης που αναφέρει ότι η περιουσία θα πρέπει να αποδοθεί αμέσως προς τον δικαιούχο Τ/Κ, άσχετα από τις συνέπειες που τούτο θα έχει για τους Ε/Κ πρόσφυγες που αναγκαστικά, προσωρινά και νόμιμα κατέχουν τη συγκεκριμένη περιουσία.

    Υποστηρίζοντας τη διαφωνία της Ενωσης στο συγκεκριμένο σημείο της απόφασης, είπε ότι η απώλεια των περιουσίων τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ ήταν συνέπεια της ίδιας αιτίας, δηλαδή της τουρκικής επιδρομής του 1974 και της έκτοτε παράνομης κατοχής.

    Στεφανόπουλος - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος ------------------------------------ Στα πλεονεκτήματα που θα έχει για την Τουρκία η ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο αναφέρθηκε από τη Ναύπακτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος που παρέστη στις εκδηλώσεις για τα 433 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία.

    Ο κ. Στεφανόπουλος σε ομιλία του υπογράμμισε την ιστορική σημασία της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) με τη μεγάλη νίκη του ενωμένου ευρωπαϊκού στόλου κατά της ανίκητης έως τότε αρμάδας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι Τούρκοι τότε προσπάθησαν με τη δύναμή τους να επεκταθούν στην Ευρώπη, τώρα είπε «οι Τούρκοι με την είσοδό τους στην ΕΕ θα λειτουργήσουν με βάση το διεθνές δίκαιο. Για αυτό η Ελλάδα θα βοηθήσει για την ένταξή της».

    «Βεβαίως, να βοηθήσουμε την Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα. Βεβαίως, αυτό μας συμφέρει κι εμάς κι ελπίζουμε ότι συμφέρει και την Ευρώπη, διότι είναι μια μεγάλη χώρα, διότι έχει πολλές δυνατότητες, αλλά έχει ορισμένες υποχρεώσεις» είπε ο κ. Στεφανόπουλος, τονίζοντας ότι εκτός των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, η Αγκυρα «έχει υποχρεώσεις και απέναντι της Ελλάδος και απέναντι της Κύπρου».

    «Η Τουρκία'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''δεν μπορεί να μπει στην Ευρώπη αν δεν τακτοποιήσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν συνεργαστεί πραγματικά και ειλικρινώς για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εάν δεν αναγνωρίσει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, εάν δεν αποδώσει τη Σχολή της Χάλκης, εάν δεν αποδώσει τις ελληνικές περιουσίες».

    «Ολα αυτά'', υπογράμμισε ο κ. Στεφανόπουλος, ''είναι απολύτως δίκαια πράγματα, τα οποία δεν τα αξιώνουμε. Επικαλούμεθα την εφαρμογή του νόμου, τόσον του ευρωπαϊκού όσο και του διεθνούς, προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτές οι ελάχιστες απαιτήσεις και να επέλθει ένας συμβιβασμός με την Τουρκία, τον οποίο επιθυμούμε ειλικρινώς», κατέληξε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Ταλάτ - Κυπριακό - Δεκέμβριος --------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις μετά το Δεκέμβριο στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στον παράνομο ''Μπαϊράκ'' ο κ. Ταλάτ είπε ότι προσπαθεί να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι ''οι παράμετροι του Κυπριακού έχουν αλλάξει μετά το δημοψήφισμα''.

    Οπως ανέφερε, ''η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο Κυπριακό πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις εξέφρασε την πεποίθηση πως όταν η Τουρκία πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων η διεθνής κοινότητα, μετά το Δεκέμβριο, θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια για το Κυπριακό''.

    ''Υπό τις παρούσες συνθήκες η τ/κ πλευρά δεν μπορεί να ξεκινήσει από μόνη της νέα διαδικασία συνομιλιών'', ανέφερε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας ότι ''η μπάλα βρίσκεται στην ε/κ πλευρά''.

    Μητροπολίτης Πάφου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Αρχιεπισκοπικές εκλογές ------------------------------------------------------------------- Ο πέπλος της χηρείας έφυγε πλέον από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με την εκλογή του νέου Πατριάρχη, επεσήμανε με δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, τονίζοντας ότι μια νέα σελίδα αρχίζει για το Πατριαρχείο.

    Ο πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης της Κύπρου ευχήθηκε όπως ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος αναδειχθεί ως ένας από τους καλύτερους Πατριάρχες.

    Ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, κάτι το οποίο γίνεται από την εποχή του Εθνάρχη Μακαρίου, γιατί είναι μια Εκκλησία στην αχανή αφρικανική ήπειρο η οποία επιτελεί μεγάλο αποστολικό έργο.

    Αναφερόμενος στις αρχιεπισκοπές εκλογές ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι όλα βαίνουν ομαλά και ότι όλοι οι Συνοδικοί αγαπούν την Εκκλησία.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΧΑΚ - Φόροι ----------------------------------- Οπου παρουσιάζονται στοιχεία και αποδείξεις για παραβίαση του Νόμου περί Χρηματιστηρίου θα αποδοθούν ευθύνες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Χρηματιστήριο μεριμνούσαν ώστε να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του υπάρχοντος Νόμου, ίσως να απέτρεπαν πάρα πολλές από αυτές τις παρατυπίες και παρανομίες.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει νέους φόρους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει και καταθέσει στην ΕΕ το σχέδιο σύγκλισης, βάσει του οποίου πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που επιβάλλονται ώστε να κατορθώσει η κυπριακή οικονομία ''να συμπίπτει με τις απαιτήσεις της ΕΕ''.

    Σημείωσε, ωστόσο, πως στο σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνονται φόροι, αφού ηθελημένα η κυβέρνηση απέφυγε να προτείνει φορολογικά μέτρα γιατί πιστεύει πως στην κατάσταση μιας κάποιας ύφεσης στην οποία βρίσκεται η οικονομία αυτή τη στιγμή, η επιβολή φόρων θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

    [04] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Φιλανδίας

    Συνομιλίες με την Πρόεδρο της Φιλανδίας Tarja Halonen διεξάγει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Οι συνομιλίες διεξάγονται στην παρουσία του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου Τάσου Τζιωνή και του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου και Συμβούλου της Προέδρου Φιλανδίας Jarmo Vinanen.

    [05] (Κ) Βουλευτής Παπαδοπούλου - Μεσογειακή Συνάντηση

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Φιλανδίας (Επανάληψη)

    Είναι ιστορικά μια καλή περίοδος για λύση του Κυπριακού λόγω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και του γεγονότος ότι η Τουρκία επιδιώκει να γίνει μέλος της ΕΕ, δήλωσε η Πρόεδρος της Φιλανδίας Τάρια Χάλονεν ύστερα από συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η κ. Χάλονεν, αφού ανέφερε ότι στη συνάντηση επικράτησε ''ζεστή ατμόσφαιρα'' αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα λέγοντας ότι ήλπιζε να είναι μεγάλο θετικό βήμα.

    Εξέφρασε την ετοιμότητα της Φιλανδίας να μελετήσει περισσότερο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι το κύριο θέμα τώρα είναι ''φυσικά να σεβαστούμε πρωτίστως την κυριαρχία της Κύπρου''.

    ''Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και σεβόμαστε την κυριαρχία σας αλλά βλέπουμε επίσης ότι όχι μόνο οι γείτονές σας αλλά ολόκληρη η ΕΕ έχει να επωφεληθεί πολύ από τη λύση του Κυπριακού'', είπε η κ. Χάλονεν.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Φιλανδία ήταν πάντοτε μια φιλική χώρα και υποστήριζε την Κύπρο και ανέφερε ότι με την κ. Χάλονεν συζήτησε το Κυπριακό και ευρωπαϊκά θέματα.

    [07] (K) Διοικητής ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια (1)

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε όπως τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμείνουν αμετάβλητα στο 5,5% και 3,5% αντίστοιχα.

    [08] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια (2)

    Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 5,5% και 3,5% αντίστοιχα, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, η απόφαση λήφθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής μετά από διεξοδική συζήτηση.

    Σημείωσε ότι οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς από την τελευταία της συνεδρία της 3ης Σεπτεμβρίου ώστε να υπαγορεύουν στο παρόν στάδιο διαφοροποίηση στα εγχώρια επιτόκια.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι στις διεθνείς εξελίξεις, η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό ενώ οι κυριότερες Κεντρικές Τράπεζες τήρησαν στάση αναμονής στις πιο πρόσφατες συνεδρίες τους.

    Πρόσθεσε ότι στις εγχώριες εξελίξεις, ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο λόγω κυρίως της πτώσης των τιμών των γεωργικών προϊόντων υποχώρησε στο 2,37% σε σύγκριση με επίπεδα πέραν του 3% που διαμορφώθηκαν το προηγούμενο δίμηνο.

    ''Οι πληθωριστικές ανησυχίες όμως'', συνέχισε, ''εξακολουθούν να υφίστανται, ειδικότερα με την ύπαρξη της ΑΤΑ σε συνδυασμό με την τυχόν διατήρηση των υψηλών τιμών του πετρελαίου''.

    Ανέφερε ότι στις λοιπές εγχώριες εξελίξεις το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος παρά τη συγκυριακή βελτίωση που φαίνεται να παρουσιάζει το πρώτο εξάμηνο του 2004, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

    Ο Διοικητής της ΚΤ είπε επίσης ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης όπως καταγράφηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους και η πρόβλεψη για αύξησή του για ολόκληρο το έτος στο 3,5% κρίνεται ως ικανοποιητικός.

    [09] (Κ) Ομογένεια - Εγγραφο - Πολιτική Βρετανίας - Κυπριακό

    Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση να στηρίξει τις μελλοντικές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 11/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5743               0,5777
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4632               0,4659
    Λίρα Αγγλίας              0,8311               0,8360
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 11/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 11/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4236            0,4269
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3399            0,3426
    Δολάριο Καναδά                  0,3688            0,3717
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0697            0,0702
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0634            0,0639
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3702            0,3731
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  204.715,32
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,69    -0,69    190.367,35
    FTSE/CySE 20                           319,00    -0,78    129.346,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  953,40    -0,69    132.147,89
    7ΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              990,68    -0,85      7.443,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.011,39    -0,32     26.471,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     954,85    -0,70    139.591,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       948,97    -0,81     71.741,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    883,68    -0,54      1.532,63
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            907,84    -1,10     35.053,88
    FTSE Med (8/10/2004)                 6.115,01    -0,31
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών - Διάσκεψη Τύπου

    Στην περίπτωση που αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι δυνατό να καρποφορήσουν με την Τουρκία να διατηρεί στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο μια χώρα μέλος της ΕΕ, διαμήνυσε σήμερα από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Πέτερ Στράουμπ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο νησί.

    [13] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ - Νεολαία - Διακήρυξη

    Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό επισημαίνουν σε κοινή τους διακήρυξη οργανώσεις νεολαίας από την ε/κ και την τ/κ κοινότητα, διακηρύττοντας επίσης την κοινή τους θέληση να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τον αγώνα για ειρήνη και ευημερία στο νησί, στα πλαίσια μιας ενωμένης Κύπρου.

    Μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενδυνάμωση της δράσης τους για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επανένωση της Κύπρου, οι οργανώσεις νεολαίας αποφάσισαν να διοργανώσουν, μεταξύ άλλων, δικοινοτική συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Ζουλφί Λιβανελί.

    Ωστόσο όπως ανακοινώθηκε η συναυλία, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου στο Λήδρα Πάλας, μετατίθεται για την άνοιξη του 2005, λόγω του υπερφορτωμένου προγράμματος του Λιβανελί.

    [14] (Κ) Ευρωβουλή - Σολωμος Σωλουμού - Κενάν Ακίν - Παπαδημούλης

    Την άσκηση πιέσεων στις τουρκικές αρχές για σύλληψη και έκδοση του πρώην «υπουργού» του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν, για τη δολοφονία τον Αύγουστο του 1996 του Σολωμού Σολωμού, στη Δερύνεια, ζητά με ερωτήσεις του προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Ζημιές σημείωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 954,85 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 0,7%. Πτώση σε ποσοστό 0,69% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 71,69 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 204 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 30.000 αφορούσαν πακέτο της Louis.

    [16] (Κ) Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Τάεκβοντο - Κύπρος

    Ένα χρυσό και δύο χάλκινα μετάλλια εξασφάλισε η Κύπρος στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Τάεκβοντο που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία από τις 4 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

    [17] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Κομισιόν - Εκθεση προόδου Τουρκίας

    Η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει το συντομότερο την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου με την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η Κυπριακή Δημοκρατία ελπίζει ότι η Τουρκία θα εξετάσει κατ επειγόντως τη συμπεριφορά και τη στάση της έναντι της Κύπρου, αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την Εκθεση και τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας προς την ένταξη στην ΕΕ.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι ''σε αυτή τη σημαντική καμπή της ιστορίας της Τουρκίας, η κυβέρνηση και ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμούν να σταθούν στο πλευρό του τουρκικού λαού προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας και τις προόδου και ευημερίας των δύο χωρών και λαών'', επισημαίνοντας ότι ''εναπόκειται στην Τουρκία να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να καταστήσει δυνατό να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή στην ιστορία της περιοχής μας, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και οικοδομώντας ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον''.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κύπριοι ορειβάτες - Συγχαρητήριο μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συγχαίρει θερμά τους εννέα Κύπριους ορειβάτες και τον προπονητή της πρώτης κυπριακής αποστολής, η οποία κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή των Ιμαλαΐων και να αναρτήσει την κυπριακή σημαία στην κορυφή Chulu East, ύψους 6.548 μέτρων.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, σε συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζει εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν έμπρακτα και αποτελεσματικά στην καλύτερη προετοιμασία της αποστολής και στην επίτευξη αυτού του δύσκολου και επίπονου εγχειρήματος.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία προσωπικοτήτων

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε σήμερα εκτενώς την τεσσαρακονταμελή αντιπροσωπεία προσωπικοτήτων που ήρθαν στην Κύπρο για την αντικατοχική πορεία του δήμου Μόρφου, για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος όπως διαμορφώθηκε μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και αντηλλάγησαν εκτιμήσεις για τις διαγραφόμενες προοπτικές.

    [20] (Κ) Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού - Κύπρος - Επαφές

    O Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM) Ιταλός Ταξίαρχος Gianni Gola, συνοδευόμενος από το Βέλγο Γενικό Γραμματέα Σμήναρχο Robert Eggermont και το Γερμανό Αντισυνταγματάρχη Johan Arends, θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 12 μέχρι 15 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, οι τρεις αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις με τον Υπουργό Αμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και θα τύχουν ενημέρωσης από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού.

    [21] (Κ) Κουβανική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Επίσημη επίσκεψη

    Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [22] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας ΗΕ - Εκθεση ΓΓ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για την τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο. Τα μέλη ενημέρωσε ο Αντιπρόσωπος στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ζμπίγκιεφ Βλόσοβιτς, στην παρουσία και του Αναπληρωτή ΓΓ υπεύθυνου για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις.

    Αναμένεται ότι στο τέλος της εβδομάδας η Βρετανία θα παρουσιάσει σχέδιο ψηφίσματος που θα είναι τεχνικό και δεν θα επεισέρχεται στην πολιτική πτυχή.

    [23] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Τουρκία - Ιακώβου

    Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, ζήτησε σήμερα από τους κοινοτικούς εταίρους, στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την εισήγηση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αγκυρα.

    [24] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Φιλανδίας (2)

    Είναι ιστορικά μια καλή περίοδος για λύση του Κυπριακού η σημερινή κατάσταση με την Κύπρο μέλος της ΕΕ και την Τουρκία να επιδιώκει ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε η Πρόεδρος της Φιλανδίας Τάρια Χάλονεν, ύστερα από συνάντηση μιας ώρας περίπου στο Ελσίνκι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η κ. Χάλονεν, αφού ανέφερε ότι στη συνάντηση επικράτησε «ζεστή ατμόσφαιρα», αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι ήλπιζε πως το δημοψήφισμα «μπορούσε να είναι το μεγάλο θετικό βήμα» για λύση του Κυπριακού.

    Εξέφρασε την ετοιμότητα της Φιλανδίας να «μελετήσει περισσότερο» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επεσήμανε ότι το κύριο θέμα τώρα είναι «να σεβαστούμε την κυριαρχία σας».

    [25] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λονδίνο - Συνητηρικό Κόμμα - ΔΗΣΥ ---------------------------------- Σεβασμό στην ετυμηγορία του Κυπριακού Ελληνισμού εξέφρασαν οι Συντηρητικοί σε ειδική εκδήλωση για την Κύπρο που έγινε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου του Κομματος στο Bournemouth.

    Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού η Ομάδα Συντηρητικοί για την Κύπρο, το Παράρτημα του Δημοκρατικού Συναγερμού στη Βρετανία και η Κυπριακή Αδελφότητα.

    Παρέστησαν ο Βρετανός σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Michael Ancram, ο σκιώδης Υπουργός για θέματα Ευρώπης Graham Brady, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές, Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι.

    Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Ομάδας Συντηρητικοί για την Κύπρο Αντωνάκης Γερολέμου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Χάρης Σοφοκλείδης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος του ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου Ανδρέας Παπαευριπίδης.

    Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Michael Ancram δήλωσε: Γνωρίζω ότι υπάρχει καλή θέληση για λύση και από τις δύο πλευρές και αυτό είναι σημαντικό. Γνωρίζω επίσης ότι αυτές οι διευθετήσεις επιτυγχάνουν μόνο όταν και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με αυτές και σέβομαι τις απόψεις των ανθρώπων και στις δύο πλευρές σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Νομίζω ότι υπάρχει γνήσια επιθυμία να βρεθεί διέξοδος.

    Η Ευρωβουλευτής Theresa Villiers είπε: Τώρα είναι πραγματικά η ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας για να βρούμε διευθέτηση που να έχει την υποστήριξη και των δύο κοινοτήτων, μια λύση που θα τυγχάνει της εμπιστοσύνης και πίστης όλων των Κυπρίων. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι μεγάλη επιτυχία και ελπίζω ότι αυτή η επιτυχία θα ακολουθηθεί σύντομα από ένα νέο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών που θα επανενώνει πράγματι το νησί γιατί είναι αυτό για το οποίο παλεύαμε όλοι τόσο καιρό. Ολοι μας εδώ οι φίλοι των Κυπρίων θα συνεχίσουν να σας υποστηρίζουν σε αυτή τη προσπάθεια.

    Ο βουλευτής Sir Sydney Chapman δήλωσε: Πιστεύω πως οι Κύπριοι είχαν δίκαιο, νομίζω υπήρξε μεγάλη βιασύνη. Ασφαλώς θα ήταν ωραία να υπάρξει μια επανενωμένη Κύπρος στην πρώτη μέρα της ένταξης αλλά η Εργατική Κυβέρνηση με τη βοήθεια των Αμερικανών προσπάθησε να βιάσει την θέληση του λαού. Ας μην ξεχνούμε ότι τα δύο τρίτα των Κυπρίων δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το Ναι.

    Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος του ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου, σε παρέμβαση του, εξέφρασε την απαγοήτευση του στο γεγονός ότι Αμερικανοί και μερικοί Βρετανοί πολιτικοί εξακολουθούν να αποκαλούν το σχέδιο ισορροπημένο, εκφράζοντας την απορία αν το έχουν διαβάσει καν.

    [26] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων - Τ/Κ - Οικονομική ενίσχυση

    Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε σήμερα η Γερμανίδα Ευρωβουλής εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης Μέχτιλντ Ρότε.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη σημερινή συνεδρία της (11/10/2004) συζήτησε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της έγκρισης του σχετικού κανονισμού στη βάση σχεδίου έκθεσης της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού Μέχτιλντ Ρότε, και κατόπιν παρεμβάσεων εκπροσώπων του Συμβουλίου και της Επιτροπής της ΕΕ.

    [27] (Κ) ΕΕ - Επίτροπος - Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών - Κύπρος - Λιθουανία

    Κύπρος και Λιθουανία ίσως να είναι οι επόμενες χώρες-μέλη της ΕΕ που θα ενταχθούν στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για Νομισματικά Θέματα Joaquin Almunia.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 11 October 2004 - 17:49:25 UTC