Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης Αρμενίας - Δείπνο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Αντιπροσωπεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών - Φινλανδία - Εσθονία
  • [05] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου - Θερινή ώρα
  • [06] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Εμπειρογνώμονες - Τρομοκρατία
  • [07] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκό Φόρουμ - Σεμινάριο για άτομα με αναπηρίες
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρμενία - Επίσημη επίσκεψη
  • [12] (Κ) Ελλάδα - Βουλή - Πολιτικοί Αρχηγοί - Εκδήλωση για Ολυμπιονίκες
  • [13] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πατριαρχείο Αλεξανδρείας - Ενθρόνιση Θεοδώρου Β'
  • [14] (Κ) Βρετανικά πανεπιστήμια - Κύπριοι φοιτητές - Εγγραφές - Αύξηση
  • [15] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Πορεία σύγκλισης - Νέα κράτη μέλη
  • [16] (Κ) Υπουργικό - Κύπρος - EE - ERM II - ΟΝΕ
  • [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας - Συνέντευξη Τύπου

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης Αρμενίας - Δείπνο

    Ταύτιση απόψεων μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και πλήρης κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς διαπιστώθηκε κατά τις επαφές του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Αρθούρ Μπαγκτασαριάν και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Αυτό δήλωσαν τόσο ο κ. Μπαγκτασαριάν στην προσφώνησή του όσο και ο κ. Χριστόφιας στην αντιφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ στο Ερεβάν προς τιμή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης των Αρμενίων.

    Ο κ. Μπαγκτασαριάν επεσήμανε ότι οι σχέσεις Κύπρου και Αρμενίας πρέπει να αναζωογονηθούν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο κ. Χριστόφιας με την προσωπικότητα και το πολιτικό κύρος που διαθέτει θα συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η υπόθεση της Υπουργού Υγείας, η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το πετρέλαιο θέρμανσης, η υπόθεση των χρηματοδοτήσεων οργανωμένων συνόλων ή πολιτών πριν, κατά ή μετά το δημοψήφισμα, η τιμή των φαρμάκων, η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στον προθάλαμο της ΟΝΕ και η βρετανική έκθεση για το παθητικό κάπνισμα είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν στην Κύπρο, η έγκριση των νέων τουρκικών αεροδιάδρομων, οι εκτιμήσεις για την κατάσταση των Κεντρικών Φυλακών, η αποχώρηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τις κοινές συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων και οι δηλώσεις Μουσταφά Ακκιντζί για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Ολα στο Φως'' γράφει ότι ''όλα στο φως μέσα από μία εις βάθος έρευνα ζητά να βγουν ο ΔΗΣΥ αναφορικά με τις υποτιθέμενες χρηματοδοτήσεις οργανωμένων συνόλων ή πολιτών πριν, κατά ή μετά το δημοψήφισμα, οι οποίες αφέθηκαν να κυκλοφορούν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες μετά τις αόριστες αναφορές του Τάσσου Παπαδόπουλου''. Αλλού γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν φθάνει την προσεχή Πέμπτη στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη, κατά την οποία αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Την Πέμπτη το πρωί θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στο Υπουργικό θέμα Ακκελίδου'' ότι συνέρχεται σήμερα το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί και με το θέμα της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι η κ. Ακκελίδου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διάρκεια της συνεδρίας του Υπουργικού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι απογοητευτική χαρακτήρισε την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, σε αντίθεση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου, ο οποίος εκτίμησε ότι οι Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Να κοπεί το χέρι που φαρμακώνει'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η ελευθεροποίηση της αγοράς και η υιοθέτηση του συστήματος των παράλληλων εισαγωγών με την απομάκρυνση του κρατικού χεριού είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει στη δημιουργία υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού, θα ρίξει τις τιμές χωρίς να εξαφανίζει το φθηνό φάρμακο και θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Αλλού αναφέρει ότι ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε τους ισχυρισμούς του δολοφόνου του Σολωμού Σολωμού, Τούρκου έποικου Κενάν Ακίν, ότι ο ''βουλευτής'' του Κινήματος και τότε Συνταγματάρχης των ''δυνάμεων ασφαλείας'' Χαλίλ Σαντραζάμ έδωσε διαταγή για τη δολοφονία του Σολωμού.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Θα μας κάψει'' γράφει ότι το ποσό των 800 λιρών, το ολιγότερο, πρέπει να δαπανήσει η κάθε οικογένεια που διαθέτει θέρμανση πετρελαίου, για να βγάλει το χειμώνα. Η τιμή αυτή διπλασιάζεται περίπου για τα νοικοκυριά στις ορεινές περιοχές, αφού θα χρειαστούν 1500 λίρες για να ζεσταθούν. Οι καταναλωτές περιμένουν από το Υπουργικό σήμερα να προχωρήσει στη μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποχωρεί από τις κοινές συναντήσεις των ε/κ και τ/κ κομμάτων, γιατί ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας Γιαν Βάρσο μίλησε για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της ''νότιας Κύπρου''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πληρώσαμε την άδεια καρέκλα'' ότι οι νέοι τουρκικοί αεροδιάδρομοι συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν σε τρία διαφορετικά επίπεδα σε Eurocontrol και ICAO ''χωρίς η Κύπρος να αντιδράσει. Και αυτό όχι γιατί δεν είχαμε δικαίωμα αρνησικυρίας'', όπως αναφέρει το Υπουργείο Συγκοινωνιών με επίσημη ανακοίνωσή του, ''αλλά γιατί πληρώσαμε ακριβά την πολιτική της άδειας καρέκλας''. Αλλού αναφέρει ότι το τελευταίο βήμα που θα ανοίξει την πόρτα για την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ, δηλαδή τον προθάλαμο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Το Υπουργικό θα εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες, ώστε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η Κύπρος να είναι έτοιμη να εισαχθεί στο Μηχανισμό.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Διαφωνεί η αστυνομία'' γράφει ότι η ηγεσία της αστυνομίας φαίνεται να διαφωνεί κάθετα με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον της Υπουργού Υγείας. Προσθέτει ότι αυτό δήλωσε χθες ξεκάθαρα ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι αξιωματούχοι με την έννοια ότι κάποιοι επειδή κατέχουν μια θέση μπορούν να κρίνουν μόνο και να μην κρίνονται. Αλλού γράφει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΑΚΕΛ επανέλαβαν χθες τη θέση όπως τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη δώσουν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες γύρω από την από μέρους τους παραδοχή της διάθεσης κονδυλίων στην Κύπρο προ του δημοψηφίσματος.

    [03] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση για Κάιρο - Δηλώσεις ---------------------------------------------------- Φανερά κάθε χρόνο, τα τελευταία τριάντα χρόνια, εγκρίνονται από το αμερικανικό Κογκρέσο περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια της Κύπρου και ένα μέρος αυτών δίνονται για δικοινοτικά έργα, ενώ ένα κομμάτι δίνεται για στόχους επαναπροσέγγισης, πολλούς από τους οποίους αναλαμβάνει η UNOPS, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις του αναφορικά με χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως στις δηλώσεις του στην εφημερίδα δεν υπήρχε κάποιος υπαινιγμός ότι η UNOPS χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για τον άλφα ή βήτα σκοπό, αλλά απλώς προσπαθούσε να εξηγήσει πώς έχει το θέμα της χρηματοδότησης γενικά.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Κάιρο, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, ''η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι δύο φίλες χώρες και αυτές οι σχέσεις είναι ιστορικές, αφού πηγαίνουν πίσω από την ανεξαρτησία της Κύπρου''.

    Πρόσθεσε ότι ''η Κύπρος, με την ένταξή της στην ΕΕ, έφερε μαζί της μιαν προίκα, την τοποθεσία της, τη γεωγραφική της θέση και τις ιστορικές σχέσεις που έχει με τους λαούς της περιοχής'' και σημείωσε πως ''η επίσκεψη αυτή εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του οράματος, να είμαστε η γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της ΕΕ''.

    Kατά την παραμονή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο κ. Ιακώβου θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέντ Αμπούλ Γκελτ συμφωνία για κατάργηση των θεωρήσεων για διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια.

    Σήμερα ο κ. Ιακώβου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου Αχμέντ Ναζίφ.

    Στη συνέχεια θα έχει διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας για κατάργηση των θεωρήσεων για διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια και οι δυο ΥΠΕΞ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Αύριο ο κ. Ιακώβου θα δίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ.

    Επίσης θα συναντηθεί με το ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμερ Μούσα.

    Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------------------------------- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν φθάνει την προσεχή Πέμπτη στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη, κατά την οποία αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Την Πέμπτη το πρωί ο κ. Μακσέιν θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης προγραμματίζει επίσης συνάντηση και με τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Αναμένεται να αναχωρήσει την Παρασκευή.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - ΥΠΕΞ --------------------------------- ''Δεν είναι θέμα παζαριού το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για λύση πακέτο στις 17 Δεκεμβρίου σε σχέση με την εξασφάλιση από την Τουρκία της συγκατάθεσης της Λευκωσίας στην πορεία της για ένταξη στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι η λύση δεν είναι της ώρας, σημειώνοντας πως άλλο θέμα η λύση του Κυπριακού και άλλο θέμα η αναγνώριση και οι εσωτερικές διεργασίες της ΕΕ.

    Σχολιάζοντας συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στην εφημερίδα ''Σαμπάχ'', σύμφωνα με την οποία ο ΥΠΕΞ φέρεται να δήλωσε ότι οι όροι για να δώσει το πράσινο φως η Λευκωσία είναι το θέμα της αναγνώρισης, τα αεροδρόμια, τα πλοία ή μια δήλωση εκ μέρους της Αγκυρας ότι προτίθεται να τα πράξει πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αν όχι πριν λάβει την ημερομηνία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''οι δικές μας θέσεις έχουν τεθεί σαφώς τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς ενώπιον της ΕΕ''.

    Σημειώνοντας ότι δεν έχει διαβάσει τη συνέντευξη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι προς δημοσιοποίηση η θέση της κυβέρνησης.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης Αρμενίας ------------------------------------------------ Η Κύπρος αποτελεί το παράθυρο της Αρμενίας στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Αρθουρ Μπαγκτασαριάν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσο μπορεί η Κύπρος θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αρμενίας.

    Ανέφερε ότι βασικοί όροι για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η επίλυση του Κυπριακού και η βελτίωση των σχέσεών της με την Αρμενία και το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων. Ταυτόχρονα εξέφρασε φόβους ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αλλάξει την πολιτική της ΕΕ.

    Ο κ. Μπαγκτασαριάν μιλούσε σε διευρυμένη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία υπό τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια, με μέλη της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης.

    Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον Αρμένιο ομόλογό του ότι η Κύπρος θα συνδράμει ώστε η Αρμενία να βρεθεί κοντά στην εκπλήρωση των οραμάτων της που αφορούν την ΕΕ. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι θα πληροί τους όρους που τέθηκαν για την ένταξη και των άλλων χωρών μελών, και ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ θα ωφελήσει και την Κύπρο και την Αρμενία.

    Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μπαγκτασαριάν είπε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης τάσσονται υπέρ μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας στα διεθνή φόρα.

    ''Χαρήκαμε πολύ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία θα αποτελέσει το παράθυρο της Αρμενίας στην ΕΕ'', είπε, ζητώντας από την Κύπρο να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αρμενίας όσο μπορεί.

    Σημειώνοντας ότι η Αρμενία επιθυμεί περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων της με την Κύπρο σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τη στήριξη που παρέχει στην αρμενική κοινότητα και για τις υποτροφίες που χορηγεί σε Αρμένιους φοιτητές.

    Είπε επίσης ότι το θέμα που προέκυψε με το οικοτροφείο Μελκονιάν στη Λευκωσία είναι πολύ λυπηρό.

    Πρόεδρος Βουλής - Αρμενία - Επίσημη επίσκεψη -------------------------------------------- Με ψωμί και αλάτι, σε ένδειξη αγάπης και αδελφοσύνης, υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και την αντιπροσωπεία των βουλευτών που τον συνοδεύει, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Γκεχαρκιοννίκ Στεφάν Μπαρσκιάν (Αρμενία) και κάτοικοι της περιοχής.

    Μετά τη διευρυμένη συνάντηση που είχε με μέλη της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης, η κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον κ. Χριστόφια αναχώρησε για τη λίμνη Σεβάν, όπου ο κυβερνήτης της Διοικητικής Περιφέρειας Γκεχαρκιοννίκ παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Βουλής.

    Η υποδοχή του κ. Χριστόφια και των Κυπρίων βουλευτών έγινε στην είσοδο της Διοικητικής Περιφέρειας που είναι ακατοίκητη.

    Σε δήλωση του σε αρμενικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι λόγω του γεγονότος ότι η περιοχή της λίμνης είναι τουριστική υπάρχει δυνατότητα ανταλλαγής εμπειρίας.

    Πρόσθεσε ότι υπότροφοι από την Αρμενία σπουδάζουν σε ινστιτούτα στην Κύπρο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της πείρας είναι πολύ σημαντικό, καθώς αυτή η περιοχή τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται.

    Ευχαρίστησε επίσης τους κατοίκους της περιοχής για την με ψωμί και αλάτι υποδοχή, που αποτελεί απόδειξη στενής φιλίας και αδελφοσύνης.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης Αρμενίας - Δείπνο -------------------------------------------------- Ταύτιση απόψεων μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και πλήρης κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς διαπιστώθηκε κατά τις επαφές του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Αρθούρ Μπαγκτασαριάν και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Αυτό δήλωσαν τόσο ο κ. Μπαγκτασαριάν στην προσφώνησή του όσο και ο κ. Χριστόφιας στην αντιφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ στο Ερεβάν προς τιμή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης των Αρμενίων.

    Ο κ. Μπαγκτασαριάν επεσήμανε ότι οι σχέσεις Κύπρου και Αρμενίας πρέπει να αναζωογονηθούν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο κ. Χριστόφιας με την προσωπικότητα και το πολιτικό κύρος που διαθέτει θα συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στον αγώνα που καταβάλλει η Κύπρος για επίλυση του Κυπριακού ευχόμενος η λύση να εξευρεθεί σύντομα.

    Ο κ. Χριστόφιας αφού σημείωσε την ομοιότητα της ιστορίας του κυπριακού και του αρμενικού λαού είπε ότι «είμαστε δύο λαοί κατατρεγμένοι, οι οποίοι μέσα στον αγώνα τους για επιβίωση ανέπτυξαν ιδιότητες αλληλεγγύης και αγάπης προς τον άνθρωπο και ψηλό αίσθημα δικαιοσύνης, οι οποίες καθιστούν τις σχέσεις των δύο κρατών πάνω από φιλικές».

    Αφού ανέφερε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν ήταν καρποφόρες και αποτελούν συνέχεια των συνομιλιών που διεξήχθησαν στη Λευκωσία, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης των Αρμενίων στην Κύπρο, τόνισε ότι θα πρέπει τα συμφωνηθέντα να αποδώσουν αποτελέσματα και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Παρομοίασε την αλληλοστήριξη Κύπρου - Αρμενίας ως μια μικρή πόρτα που όταν την κτυπάς ανοίγει αμέσως, στην οποία, όπως σημείωσε, απαιτείται να δοθεί περισσότερο περιεχόμενο.

    Διαβίβασε επίσης την αγάπη του κυπριακού λαού στον αρμενικό λαό και ευχήθηκε εκπλήρωση των πόθων του.

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι στο μακρύ πολιτικό του βίο έχει βρεθεί πολλές φορές σε καμένη γη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχει ανάλογη συγκίνηση με αυτήν που αισθάνεται όταν αντικρίζει τα μάτια του αποκεφαλισμένου Αρμενίου. «Η εικόνα αυτή παρουσιάζει ένα νεκρό λαό που ατενίζει με μάτια ανοικτά το μέλλον», είπε.

    Συγκίνηση στους παριστάμενους προκάλεσε η πρόποση της βουλευτή του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους. Μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας είπε πως η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στην τραγωδία των Αρμενίων ως να ήταν η μητέρα, η αδελφή, η κόρη τους.

    Στο δείπνο παρέστησαν επίσης ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και τα υπόλοιπα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    ΕΕ - Κανονισμοί - Προεδρία - Επιτροπή -------------------------------------- Η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ παραπέμπει για το επόμενο έτος την εξέταση της πρότασης κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κατεχομένων, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι συναινεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με έγκυρες κοινοτικές πηγές, η Ολλανδική Προεδρία θεωρεί πλέον ότι πρέπει να αποσυνδεθούν και επίσημα οι δύο κανονισμοί, ώστε να εγκριθεί μέσα στον μήνα ο χρηματοδοτικός κανονισμός (259 εκ. ευρώ) και να αφήσει για αργότερα τη συζήτηση για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου.

    Η Προεδρία πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εξέταση της πρότασης για το απευθείας εμπόριο, η οποία έχει θεωρηθεί ασυμβίβαστη με την κοινοτική νομοθεσία και από τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται την αποσύνδεση των δύο κανονισμών, ώστε να προωθηθεί με ομοφωνία το χρηματοδοτικό πακέτο.

    Η αλλαγή στάσης της Ολλανδικής Προεδρίας και της Επιτροπής αναμένεται να υποχρεώσει σε αναδίπλωση και τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της υιοθέτησης των δύο κανονισμών υπό μορφή πακέτου.

    Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό --------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι εάν οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΟΗΕ επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού, οφείλουν να διαγνώσουν σωστά το πρόβλημα και να πιέσουν την ε/κ πλευρά να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι θα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, είπε ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει ορισμένες διευθετήσεις όσον αφορά την Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας και ε/κ πλευράς, όπως είπε, χωρίς να είναι αναγκασμένη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι στο δημοψήφισμα δεν υπήρχε η ερώτηση εάν οι Τ/Κ είναι διατεθειμένοι να ξεχάσουν την ύπαρξη του ψευδοκράτους, και πρόσθεσε ότι οι Τ/Κ παρασύρθηκαν και δήλωσαν αποδοχή του σχεδίου Ανάν, λόγω των ωφελημάτων που νόμιζαν ότι θα τους έφερνε η ένταξη στην ΕΕ.

    Είπε ότι είναι απαραίτητο να δηλωθεί με κάθε έμφαση ότι το ψευδοκράτος θα προστατευθεί για πάντα.

    Ακιντζί - Σαντραζάμ - Ακίν - Δολοφονία Σολωμού ----------------------------------------------- Ο ηγέτης του τ/κ Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε χθες τους ισχυρισμούς του δολοφόνου του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν, ότι ο ''βουλευτής'' του Κινήματος και τότε Συνταγματάρχης των ''δυνάμεων ασφαλείας'' Χαλίλ Σαντραζάμ έδωσε διαταγή για τη δολοφονία του Σολωμού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε ως ψεύδη τις δηλώσεις του Κενάν Ακίν ότι ο κ. Σαντραζάμ ως συνταγματάρχης έδωσε τη διαταγή να πυροβολήσουν τον Σολωμού, και κατηγόρησε τον Κενάν Ακίν ότι ψάχνει για ''αποδιοπομπαίους τράγους''.

    Ο κ. Ακιντζί είπε πως ο Κενάν Ακίν, ''ενώ προσποιούταν ότι ήταν o ήρωας, για οκτώ χρόνια δεν ανέφερε το όνομα του Σαντραζάμ και τώρα που το διεθνές δίκαιο και η διεθνής τάξη φαίνεται από κάποια απόσταση και για τη βόρεια Κύπρο, ξεκίνησε να γυρεύει αποδιοπομπαίους τράγους''.

    Ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να πει ότι ήταν το πιστόλι του Ακίν που σκότωσε τον Σολωμού διότι, όπως είπε, ρίχθηκαν αρκετοί πυροβολισμοί και το όλο θέμα είναι επιστημονικό.

    Ε/κ και τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Κοινό ανακοινωθέν -------------------------------------------------- Το θετικό ρόλο των επαφών μεταξύ πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες στην υποβοήθηση των προσπαθειών για εξεύρεση μια λύσης στο Κυπριακό σύντομα, επισημαίνουν τα ε/κ και τα τ/κ κόμματα σε κοινό ανακοινωθέν τους που εκδόθηκε ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή τους στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο.

    Η ερχόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου.

    Συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δεν θα συμμετέχει ο Ταλάτ -------------------------------------------------------------- Ο Κουτλάι Ερκ, ''δήμαρχος'' της κατεχόμενης Λευκωσίας και υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), ανακοίνωσε χθες ότι ο ηγέτης του κόμματος και λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν πρόκειται να εκπροσωπεί το κόμμα στις συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων υπό την αιγίδα της σλοβακικής Πρεσβείας στο Λήδρα Πάλας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων, ο κ. Ερκ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που φέρουν τον κ. Ταλάτ ενοχλημένο ύστερα από συζήτηση με τον Πρεσβευτή της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Ταλάτ αποφάσισε να μην συμμετάσχει λόγω φόρτου εργασίας ή λόγω του ότι είναι ενοχλημένος από κάτι, ο κ. Ερκ είπε ότι η απόφαση του ΡΤΚ δεν έχει να κάνει με το επίπεδο εκπροσώπησης στις συναντήσεις ή το σχήμα των συναντήσεων, αλλά λόγω ''μιας πολύ ατυχούς συνομιλίας που είχε (ο κ. Ταλάτ) με τον Σλοβάκο Πρεσβευτή''. Πρόσθεσε ότι ''αυτός είναι ο κύριος λόγος''.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προηγούμενη συνάντηση ο κ. Ταλάτ ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο κ. Βάρσο αναφέρθηκε στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και όχι στην ένταξη της ''νότιας Κύπρου ή των Ε/Κ'', όπως επιθυμούσε ο κ. Ταλάτ.

    Υπουργός Υγείας - Αστυνομία - Απαγγελία κατηγοριών ------------------------------------------------- Την ερχόμενη εβδομάδα ο φάκελος με τις κατηγορίες για την υπόθεση της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης θα παραδοθεί στο Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα, ο οποίος θα αποφασίσει πότε θα την στείλει στο δικαστήριο για καταχώρηση.

    Σε δηλώσεις του χθες ύστερα από επίσκεψη στο γραφείο της Υπουργού Υγείας, όπου της απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες, ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Σωτήρης Χαραλάμπους είπε πως ''η υπόθεση θα πάει πίσω στο Γενικό Εισαγγελέα, ενώ ο ίδιος θα αποφασίσει πότε θα την στείλει στο δικαστήριο για καταχώρηση''.

    Η Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε οποιανδήποτε δήλωση αναφορικά με την ποινική δίωξη εναντίον της σε σχέση με επιστολή που η ίδια είχε αποστείλει σε Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέταζε υπόθεση εισαγωγής, κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών.

    Η κ. Ακκελίδου είπε ότι σύντομα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για το θέμα αυτό.

    Φωτεινή Παπαδοπούλου - Λονδίνο - Ραδιομαραθώνιος -------------------------------------------------- Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου, με ομιλία της σε γεύμα που διοργάνωσε χθες στο βόρειο Λονδίνο ο Σύνδεσμος Μητέρων των Ανεξάρτητων Ελληνικών Σχολείων Μάνορ Χιλ και Φίντσλεϊ, ολοκλήρωσε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής της στη βρετανική πρωτεύουσα με την ευκαιρία της χοροεσπερίδας του Ραδιομαραθωνίου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

    Θέμα της ομιλίας της κ. Παπαδοπούλου ήταν ''Ο ρόλος της γυναίκας και της οικογένειας στην ευρωπαϊκή και σύγχρονη κυπριακή κοινωνία''.

    Η κ. Παπαδοπούλου εξήρε τον δυναμισμό του οικογενειακού θεσμού που, όπως ανέφερε, ενώ δεν έμεινε άθικτος από τις πιεστικές καταστάσεις των νεότερων εξελίξεων, αντιμετώπισε ικανοποιητικά τα πολλαπλά προβλήματα.

    ΕΕ - Πληθωρισμός - Σεπτέμβριος - Κύπρος ------------------------------- Στο 1,8% κυμάνθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο έναντι 2,9% που ήταν τον Αύγουστο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο μέσος πληθωρισμός ήταν τον Σεπτέμβριο 2,1% (2,3% τον Αύγουστο), ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκε ποσοστό 2,9% (2,8% τον Αύγουστο).

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των νέων κρατών μελών.

    Το χαμηλότερο ποσοστό της ΕΕ καταγράφηκε στη Φινλανδία με 0,2%, και ακολούθησαν η Δανία με 0,9%, η Μεγάλη Βρετανία με 1,1%, η Ολλανδία με 1,1% και η Σουηδία με 1,2%. Τη χειρότερη επίδοση είχαν κατά σειρά η Λετονία με 7,7%, η Ουγγαρία 6,7% και η Σλοβακία με 6,4%.

    Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην υποχώρηση του πληθωρισμού στην Κοινότητα τον Σεπτέμβριο ήταν η υποχώρηση των τιμών στα ξενοδοχεία και εστιατόρια, αλλά και η μείωση των τιμών τροφίμων και ψυχαγωγίας. Αντίθετα αρνητικά επηρεάσθηκε ο πληθωρισμός από την αύξηση κατά 4% των ειδών ενδυμασίας και κατά 1% της εκπαίδευσης.

    Χρηματιστήριο - Ζημιές ----------------------- Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατάγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,92%, κλείνοντας στις 967,49 μονάδες. Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,36% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας στις 72,07 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 564 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) Αντιπροσωπεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών - Φινλανδία - Εσθονία

    Επισκέψεις στη Φινλανδία και την Εσοθνία θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών υπό τον Πρόεδρό της Νίκο Αναστασιάδη.

    [05] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου - Θερινή ώρα

    Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι η περίοδος της θερινής ώρας στην Κύπρο τερματίζεται την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, στις 4.00 πμ.

    [06] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Εμπειρογνώμονες - Τρομοκρατία

    Εφταμελής αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων της ΕΕ επισκέπτεται την Κύπρο προς αξιολόγηση των δομών, της νομοθεσίας και των πρακτικών μέτρων που λαμβάνονται εναντίον της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της.

    [07] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκό Φόρουμ - Σεμινάριο για άτομα με αναπηρίες

    Ολοήμερο ευρωπαϊκό σεμινάριο με θέμα Νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία - Πολιτική - Πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 19/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5740               0,5774
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4588               0,4615
    Λίρα Αγγλίας              0,8258               0,8307
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 19/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 19/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4218            0,4251
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3329            0,3355
    Δολάριο Καναδά                  0,3640            0,3669
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0696            0,0701
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3722            0,3751
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  116.645,30
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,92    -0,21    104.905,96
    FTSE/CySE 20                           321,98    -0,47     64.689,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  962,78    -0,44     78.048,58
    7ΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              974,09    -0,57      3.478,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.004,00    -0,10      3.468,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     963,23    -0,44     81.527,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       961,22    -0,48     32.367,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    885,88     0,00      6.516,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            902,68    -0,21     24.571,18
    FTSE Med (19/10/2004)                5.962,53    -0,86
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή πτώση, για δεύτερη συνεχή ημέρα, σημείωσε σήμερα η χρηματαγορά, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 963,23 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,44%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,21%, κλείνοντας στις 71,92 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στις 116 χιλιάδες λίρες.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρμενία - Επίσημη επίσκεψη

    Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι συνάντηση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που βρίσκεται στην Αρμενία για επίσημη επίσκεψη υπό τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Χριστόφια, με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Αντρανίκ Μαρκαριάν.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Αρμένιο Πρωθυπουργό για μισή ώρα. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [12] (Κ) Ελλάδα - Βουλή - Πολιτικοί Αρχηγοί - Εκδήλωση για Ολυμπιονίκες

    Σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και των πολιτικών αρχηγών, η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τίμησε σήμερα τους Ολυμπιονίκες των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη ευχαρίστησε τους Ολυμπιονίκες για τις νίκες τους, που, όπως είπε, ''έδωσαν προς τα έξω μια άλλη εικόνα της Ελλάδας, μια εικόνα χώρας που μπορεί να δουλεύει συστηματικά και αποτελεσματικά και να διεκδικεί μία θέση μεταξύ των πρωτοπόρων σε επιτεύγματα χωρών'', και πρόσθεσε

    [13] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πατριαρχείο Αλεξανδρείας - Ενθρόνιση Θεοδώρου Β'

    [14] (Κ) Βρετανικά πανεπιστήμια - Κύπριοι φοιτητές - Εγγραφές - Αύξηση

    Αύξηση σημειώθηκε φέτος στην εγγραφή Κυπρίων φοιτητών σε βρετανικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στο Λονδίνο.

    Υπολογίζεται ότι φέτος έχουν εγγραφεί 5.300 ίσως και 5.500 Κύπριοι φοιτητές σε βρετανικά πανεπιστήμια έναντι 4.000 πέρσι και η αύξηση οφείλεται στα χαμηλά δίδακτρα που καταβάλλουν οι Κύπριοι φοιτητές που είναι τα ίδια που καταβάλλουν οι Βρετανοί φοιτητές, αφού η Κύπρος έχει πλέον καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Πορεία σύγκλισης - Νέα κράτη μέλη

    Η Κύπρος πληροί δύο από τα πέντε κριτήρια για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία προς τη σύγκλιση των χωρών που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη (λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων), που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα. Καλύτερη επίδοση από την Κύπρο έχει μόνο η Λιθουανία, η οποία πληροί τρία από τα πέντε κριτήρια, ενώ 4 νέες χώρες μέλη δεν πληρούν κανένα κριτήριο.

    [16] (Κ) Υπουργικό - Κύπρος - EE - ERM II - ΟΝΕ

    Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ERM II), που αποτελεί και τον προθάλαμο της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), τέθηκε στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ''Το θέμα της ένταξης στην ΟΝΕ έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και παραμένει ο στόχος. Εχει ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που θα δρομολογήσουμε απ' εδώ και πέρα'', ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Σώματος ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Η πρώτη διάλεξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ομογένεια της Βρετανίας, υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου, στις 8μμ στο οίκημα της Αδελφότητας στο Λονδίνο.

    Το θέμα της διάλεξης είναι «Νοημοσύνη και Θρησκεία» και εισηγητής θα είναι ο Χρίστος Ν. Σχίζας, καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης, του Τμήματος Πληροφορικής και Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας - Συνέντευξη Τύπου

    Η κυπριακή κυβέρνηση, μέχρι το Δεκέμβριο, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τεθούν όροι αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, να επεκταθεί η τελωνιακή της ένωση με την Κύπρο και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, πριν δοθεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Αρθούρ Μπαγκτασαριάν, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι κατά τη δική του εκτίμηση θα έπρεπε να τεθεί και ο όρος αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 19 October 2004 - 17:49:20 UTC