Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ρώμη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπογραφή Συνταγματικής Συνθήκης
  • [02] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Ματσάκης - Χρηματοδότηση Τ/Κ - Τουρκία
  • [03] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Ελεγκτικό Συνέδριο - Διορισμός Καζαμία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Ρώμη - ΕΕ - Αφιξη αργηχών κρατών και κυβερνήσεων - Συνταγματική Συνθήκη
  • [07] (Κ) Ομοσπονδίες Δημοσιογράφων - Σενέρ Λεβέντ
  • [08] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - Ομιλία
  • [09] (Κ) Ρώμη - ΕΕ - Τελετή υπογραφής Συνταγματικής Συνθήκης
  • [10] (Κ) Ρώμη - ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπογραφή Συνταγματικής Συνθήκης
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Σύνταγμα ΕΕ
  • [14] (Κ) Ρώμη - ΕΕ - Σύνταγμα - Τελετή Υπογραφής
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [16] (Κ) ΠΕΟ - Κυρίτσης - Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία
  • [17] (Κ) ΔΝΤ - Κύπρος - Οικονομία
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βασιλικό - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) ΣΕΚ - Εκδήλωση - Επέτειος 60χρονων
  • [20] (Κ) Ρώμη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [21] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Συρία - Ιορδανία - Κατάρ
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βατικανό - Επίσημη επίσκεψη

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ρώμη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπογραφή Συνταγματικής Συνθήκης

    [02] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Ματσάκης - Χρηματοδότηση Τ/Κ - Τουρκία

    Η έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης ης Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε για τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων εμπεριέχει ένα σημαντικό στοιχείο «αρκετά καλό», που αφορά την προστασία του δικαιώματος περιουσίας των Ελληνοκυπρίων, όπως εκτιμά ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης.

    [03] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Ελεγκτικό Συνέδριο - Διορισμός Καζαμία

    Με 435 ψήφους υπέρ, 39 κατά και 36 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες στο Στρασβούργο την έκθεση του Ούγγρου Ευρωβουλευτή Σζάμπολκς Φαζάκας για το διορισμό του Κίκη Καζαμία ως μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χρηματοδοτήσεις από ξένους οργανισμούς πριν από το δημοψήφισμα, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας επί του θέματος που κάνει λόγο για ''απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας'', η επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο, η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές και οι εξελίξεις στα κατεχόμενα για το σχηματισμό ''κυβέρνησης'' είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Πήραν όλοι εκτός από την 'Αλήθεια''' γράφει πως από τα κονδύλια που διατέθηκαν στην Κύπρο για σκοπούς προβολής του σχεδίου Ανάν, "και τα οποία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα μετά τις ανεύθυνες καταγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας" έχουν εισπράξει όλες οι εφημερίδες εκτός από την ''Αλήθεια''. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως σοβαρή διαφωνία έχει προκύψει μεταξύ του Προέδρου και των άλλων μελών της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, στην ιεραρχική προσφυγή εταιρειών για ισχυριζόμενα συμφέροντα των πανεπιστημιακών που αξιολόγησαν τις προσφορές για το λογισμικό στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Χρηματοδοτούσαν πολιτική και όχι έργα'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου που χαρακτήρισε ως απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις χρηματοδοτήσεις από ξένους οργανισμούς προκειμένου να πει ο λαός 'ναι' στο σχέδιο Ανάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο, καθώς οι εξελίξεις έως τις 17 Δεκεμβρίου διαμορφώνονται καθημερινά όσον αφορά το Κυπριακό ενόψει της απόφασης στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Παράνομες αποφάσεις'' γράφει ότι ύστερα από έρευνα της Γενικής Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας "αποφάσισε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, τη διεύρυνση των ωφελημάτων του Διοικητή Χριστόδουλου Χριστοδούλου, παρέχοντας του, όταν αυτός θα αφυπηρετήσει αυτοκίνητο και οδηγό και καλύπτοντας τα έξοδα ταξιδιού στο εξωτερικό και της συζύγου του". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πέραν της αναμενόμενης μείωσης στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης, ο καταναλωτής μπορεί να προσβλέπει και σε επιπρόσθετη μείωση από την πτώση στην τιμή του πετρελαίου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Οι απαράδεκτοι'' γράφει ότι η επίσημη παραδοχή του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ για την παρέμβαση ξένων στα εσωτερικά της Κύπρου επιβεβαίωσε όσα από ημερών αιωρούνται ότι δηλαδή, η αμερικανική Πρεσβεία διοχέτευσε εκατομμύρια ώστε να αλλοιώσει την λαϊκή κυριαρχία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού ότι ''το ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης της εταιρείας μπορεί να αποφευχθεί μόνο με συναίνεση και συναντίληψη'' κι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους δείχνοντας την ανάλογη κατανόηση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Το μπαλάκι σε ΟΗΕ-ΗΠΑ'' γράφει ότι τα κονδύλια που διοχετεύθηκαν από ξένους στην Κύπρο πριν από το δημοψήφισμα δημιουργούν ένταση στις σχέσεις της Λευκωσίας με ΗΠΑ και ΟΗΕ ενώ ενισχύουν το ήδη βαρύ κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και η Γενική Εισαγγελία σε σχέση με το θέμα που προέκυψε από την ενέργεια του Υπουργείου να μισθώσει διαφημιστικές γιγαντοπινακίδες που το ίδιο το κράτος διώκει προς κατεδάφιση ως παράνομες.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ζήτησε 180.000 πήρε 50.000'' γράφει ότι πρώην πολιτειακός αξιωματούχος ζήτησε χρηματοδότηση από τα δικοινοτικά προγράμματα ύψους 180 χιλιάδων λιρών για μελέτη για ηλεκτρονική ψηφοφορία. "Ο εν λόγω αξιωματούχος πήρε ποσό 50 χιλιάδων λιρών, δεν παρουσίασε καμία τέτοια έρευνα ενώ δεν υπάρχουν πουθενά στοιχεία για το αν πήρε και το υπόλοιπο των 130 χιλιάδων λιρών". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά και από τις χθεσινές εξελίξεις στις ζυμώσεις για σχηματισμό ''κυβέρνησης'' συνασπισμού, όλα δείχνουν ότι το ψευδοκράτος οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρει ότι καρκινοπαθείς και συγγενείς τους σοκαρίστηκαν χθες όταν το Υπουργείο Υγείας έλαβε τα πρώτα μέτρα για το κλείσιμο της ογκολογικής μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δίνοντας οδηγίες όπως έξι από τα 18 κρεβάτια μεταφερθούν έξω από τη μονάδα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποχρεωθούν να πάνε σπίτι. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε αύξηση 30% των παραπόνων προς την Επίτροπο Διοικήσεως κατά τον περασμένο χρόνο.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Απαράδεκτη παρέμβαση'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις χρηματοδοτήσεις από ξένους οργανισμούς προκειμένου να πει ο λαός 'ναι' στο σχέδιο Ανάν. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Ρώμη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπογραφή Συνταγματικής Συνθήκης ------------------------------------------------------------------- Οι 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υπογράφουν σήμερα στη Ρώμη τη Συνθήκη για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

    Οι υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, παρατηρητές στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, θα υπογράψουν την Τελική Πράξη. Η Κροατία δεν θα υπογράψει την Τελική Πράξη αλλά θα παραστεί στην τελετή.

    Μετά την υπογραφή της Συνθήκης, η Κύπρος θα πρέπει μαζί με τις άλλες 24 χώρες να προβεί στην επικύρωση της Συνθήκης μέχρι τα τέλη του 2006. Στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας η επικύρωση γίνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως προνοεί το Σύνταγμα. Η Συνθήκη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2006 με αρχές του 2007, νοουμένου ότι θα επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.

    Η υπογραφή της Συνθήκης ακολουθεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 18 Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, στη Σύνοδο των Βρυξελλών από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Καπιτώλιο, στη Σάλα Degli Orazi και Curiazi, την ίδια αίθουσα όπου τα έξι ιδρυτικά κράτη (Βέλγιο, Γαλλία, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες) υπέγραψαν τις Συνθήκες για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ).

    Σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Πρωθυπουργός της προεδρεύουσας της ΕΕ Ολλανδίας Γιαν Μπαλκενέντε θα υποδεχθούν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στην πλατεία του Καπιτωλίου.

    Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος της Ρώμης θα υποδεχθεί τους ηγέτες των κρατών-μελών και θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους κ. Μπερλουσκόνι, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κομισιόν και τον εντολοδόχο Πρόεδρο της Επιτροπής.

    Ακολούθως οι ηγέτες και οι Υπουργοί Εξωτερικών των ''25'' θα μεταβούν στο Palazzo dei Conservatori, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Ρώμη - Δηλώσεις --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο να μην θέλει να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα είναι από την πλευρά του Τούρκου Πρωθυπουργού.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για τη Ρώμη όπου θα υπογράψει την Συνταγματική Συνθήκη για το Σύνταγμα της Ευρώπης και το Σάββατο θα επισκεφθεί το Βατικανό, ο Πρόεδρος ρωτήθηκε εάν η ε/κ πλευρά θα επιδιώξει ένα ξεκαθάρισμα, απόψεων μεταξύ του ίδιου του Προέδρου και του κ. Ερντογάν.

    «Δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί να μην συνομιλήσουμε με τον κ. Ερντογάν, από δικής μας πλευρά», όμως «τα προβλήματα είναι από την δική του πλευρά», σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αλλωστε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «τώρα που η Τουρκία αναμένει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το κώλυμα που υπήρχε για τον κ. Ερντογάν ότι τυχόν συνάντηση ή συνομιλία, συνεπάγεται αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παύει να έχει την ίδια σημασία που είχε προηγουμένως.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι που προσδοκούμε από τις ανεπίσημες συναντήσεις στη Ρώμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «σ αυτές τις συσκέψεις, οι πιο σημαντικές επαφές γίνονται στο περιθώριο», οπότε «σίγουρα θα γίνουν, όπως πάντα».

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα των κονδυλίων της UNOPS, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η χρηματοδότηση πολιτικών θέσεων από το εξωτερικό και μάλιστα χωρίς αυτό να είναι δημοσίως γνωστό, αποτελεί «παραβίαση του άρθρου 2,7 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ, που απαγορεύει στα ΗΕ να έχουν επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις των κρατών μελών».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ μετά τη διαρροή της έκθεσης USAID για τα κονδύλια που δόθηκαν στην Κύπρο μέσω της UNOPS, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε πως άλλο είναι «η χρηματοδότηση κοινής ωφελείας και άλλο η χρηματοδότηση πολιτικών θέσεων».

    Ερωτηθείς εάν υπήρξαν και άλλες πηγές εκτός από τη UNOPS που έστελναν λεφτά στην Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι όντως υπήρχαν «και άλλες πηγές χρηματοδότησης».

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια ---------------------------------------------- Οι κανονισμοί της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας, το καταστατικό της και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται το διεθνές δίκαιο γενικά δεν επιτρέπουν τη χρήση μη αναγνωρισμένων λιμανιών και αερολιμένων, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σημείωσε ότι είναι στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας να καθορίσει ποια λιμάνια και αερολιμένες είναι παράνομα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκώντας αυτό το δικαίωμα ''καθόρισε ότι ορισμένα λιμάνια και αεροδρόμια είναι παράνομα λόγω ακριβώς της τουρκικής κατοχής''.

    ''Αυτό οφείλουν να το σεβαστούν και οι Διεθνείς Οργανισμοί και άλλοι οι όποιοι προσπαθούν να καταστρατηγήσουν αυτές τις αρχές με οποιονδήποτε τρόπο», είπε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος δέχθηκε το χαιρετισμό της παρέλασης που έγινε στην Πάφο με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    Υπουργός Εσωτερικών - Διόδοι - Μπάουτσερ ---------------------------------------- Σταθερή και αναλλοίωτη θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να ανοίξουν όσο το δυνατό περισσότεροι δίοδοι προς τα κατεχόμενα, δήλωσε χθες στη Λεμεσό μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η ε/κ πλευρά ευθύνεται για την μη διάνοιξη των διόδων στην Ερμού και στη Λήδρας, ο κ. Χρίστου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες είχε δηλώσει ότι σταθερά και απαρέγκλιτα υποστηρίζει το άνοιγμα όσο το δυνατό περισσότερων διόδων και αυτή είναι η σταθερή μας θέση και παραμένει αναλλοίωτη».

    «Αν υπάρχουν πρακτικές λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να ρυθμιστούν δεν έχουν σχέση με αυτή την προ καιρού διατυπωμένη πολιτική μας θέση», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο- Τριανταφυλλίδης --------------------------------------------- Σημαντικές ήσαν οι εξελίξεις αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο και στη διάρκεια των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου τόσο για τα θέματα που αφορούν την Κύπρο όπως είναι ο χρηματοδοτικός κανονισμός για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, όσο και για την Τουρκία και για την ενταξιακή της πορεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Κυριάκου Τριανταφυλλίδη.

    Στο θέμα έγκρισης της έκθεσης της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε για τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) προς οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, «ως Κύπρος πήγαμε αρκετά καλά», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τριανταφυλλίδης, ενώ αναφερόμενος στην απόφαση του Προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο να μην υποβάλει προς έγκριση την πρότασή του για τη σύνθεση της Επιτροπής, είπε ότι η εξέλιξη αυτή υπήρξε μία «νίκη των προοδευτικών δυνάμεων», ενώ ο κ. Μπαρόζο φάνηκε «αλαζονικός» έναντι του Ευρωκοινοβουλίου.

    «Είχαμε αυτήν την εβδομάδα εδώ στο Στρασβούργο σημαντικές εξελίξεις, τόσο όσον αφορά την Κύπρο και το χρηματοδοτικό κανονισμό για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων όσο και για τα θέματα που αφορούν την ίδια την Τουρκία και την ενταξιακή της πορεία».

    «Εχουν γίνει και εδώ συζητήσεις», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, «για το κατά πόσο θα δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών και στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ακούσαμε ειδικούς από την Τουρκία και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και από το Δήμαρχο του Ντιγιαρμπακίρ και έγιναν ακροάσεις τόσο στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς».

    «Η εισηγήτρια της έκθεσης για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων, η κ. Ρότε, έχει καταφέρει να επιφέρει κάποιες τροπολογίες, που πιστεύω ότι είναι θετικές για την Κύπρο», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    «Η πρώτη τροπολογία», είπε, «αφορά τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και η τροπολογία αναφέρει ότι κάθε έργο, που θα γίνει με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή και των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών».

    Η δεύτερη τροπολογία, όπως ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης, αφορά τον κανονισμό της ΕΕ για το εμπόριο με τα κατεχόμενα και εκεί τέθηκε αρχικά ένα πολύ στενό χρονικό περιθώριο, μέσα στο οποίο θα έπρεπε να καταλήξουμε σε απόφαση εντός τριών μηνών, ενώ με την τροπολογία που εγκρίθηκε γίνεται λόγος για το συντομότερο δυνατό».

    «Αυτό ακριβώς», συνέχισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, «δίδει την ευκαιρία στη δική μας πλευρά να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις μέχρις ότου βρεθεί μια αποδεκτή λύση».

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης στις δηλώσεις αναφέρθηκε του και στα όσα περιλαμβάνει ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Κάμιελ Ερλινγκς στην έκθεσή του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που συζητήθηκε επίσης στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου.

    «Ο κ. Ερλινγκς», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, «επισκέφθηκε ο ίδιος την Τουρκία, σε μια αποστολή για να διαπιστώσει γεγονότα που δεικνύουν κατά πόσον είναι έτοιμη η χώρα αυτή να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

    «Το ψήφισμα που εισηγείται ο κ. Ερλινγκς», όπως εκτιμά ο κ. Τριανταφυλλίδης, «είναι ένα θετικό ψήφισμα για την Κύπρο, διότι, μεταξύ άλλων, εισηγείται όπως η Τουρκία αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί».

    «Δυστυχώς όμως», συνέχισε, «η συζήτηση όπως εξελίχθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών, στράφηκε εναντίον αυτής της εισήγησης του κ. Ερλινγκς και πολύ πιθανόν να υπάρξουν και τροπολογίες».

    Φυσικά», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, «η κατάληξη θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον αυτές οι τροπολογίες θα υπερψηφισθούν. Πάντως», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, «το ψήφισμα όπως έχει κατατεθεί είναι πολύ θετικό για την Κύπρο».

    Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Ματσάκης ---------------------------------------- Η έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης ης Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε για τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων εμπεριέχει ένα σημαντικό στοιχείο «αρκετά καλό», που αφορά την προστασία του δικαιώματος περιουσίας των Ελληνοκυπρίων, όπως εκτιμά ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ για τα όσα έλαβαν χώρα στη διάρκεια της συνόδου της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, ο κ. Ματσάκης αναφέρθηκε στα όσα περιλαμβάνει ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Κάμιελ Ερλινγκς στην έκθεσή του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που συζητήθηκε επίσης στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «περιλαμβάνει αρκετά θετικά στοιχεία» και ότι συνδέει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και με κάποιες πτυχές του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο να μην υποβάλει προς έγκριση την πρότασή του για τη σύνθεση της Επιτροπής, ο κ. Ματσάκης είπε ότι η εξέλιξη αυτή δημιούργησε κρίση, αλλά είναι συγχρόνως και «ένα πρώτο βήμα για νίκη του Ευρωκοινοβουλίου».

    «Τα όσα περιλαμβάνει η έκθεση Ρότε για το εμπόριο με τα κατεχόμενα», είπε ο κ. Ματσάκης, «είναι λίγο αρνητικό, αλλά ίσως με κάποιες προσωπικές επαφές με την κ. Ρότε θα επιχειρηθεί η αλλαγή του».

    Οι αναφορές στην έκθεση Ερλινγκς για τα στρατεύματα κατοχής, πρόσθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, «είναι ιδιαίτερα θετικές και αρκετά σημαντικό είναι επίσης το ότι σε αρκετά σημεία γίνεται αναφορά στο Κυπριακό και συνδέεται πλέον το Κυπριακό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

    «Αυτό», επεσήμανε ο κ. Ματσάκης, «γίνεται όχι μόνον με την έκθεση Ερλινγκς, αλλά και σε όλες τις άλλες συζητήσεις που γίνονται εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο».

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ματσάκης, κάνει δύο προτάσεις για τροποποίηση της έκθεσης Ερλινγκς και ζητεί όπως «μη αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, προτού υπάρξει πλήρης και άνευ όρων αναγνώριση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προτού τα στρατεύματα κατοχής αποχωρήσουν από όλα τα εδάφη της ΕΕ».

    Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με την απόφαση του Προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, στην προχθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας, να μην υποβάλει προς έγκριση στο σώμα την πρότασή του για τη σύνθεση της Επιτροπής, ο κ. Ματσάκης είπε ότι, «είχαμε μια κρίση την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο».

    «Θεωρώ και αυτή είναι και η άποψη που υποστήριξα στην Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Ματσάκης, «ότι ο κ. Μπαρόζο ξέφυγε από μια καταστροφική για αυτόν θέση και αντί να είναι βαριά τραυματισμένος, έχει μερικούς μόνον μώλωπες και μερικές εκδορές».

    Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Ελεγκτικό Συνέδριο - Καζαμίας ------------------------------------------------------------- Με 435 ψήφους υπέρ, 39 κατά και 36 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες στο Στρασβούργο την έκθεση του Ούγγρου Ευρωβουλευτή Σζάμπολκς Φαζάκας για το διορισμό του Κίκη Καζαμία ως μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Ο κ. Καζαμίας δεν χρειάστηκε να είναι παρών στο Στρασβούργο όπου θα αποφάσιζε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την έγκριση του διορισμού του. Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Αδάμος Αδάμου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης από το ΑΚΕΛ, Παναγιώτης Δημητρίου και Ιωάννης Κασουλίδης από το ΔΗΣΥ, Μάριος Ματσάκης από το ΔΗΚΟ και ο ανεξάρτητος Γιαννάκης Μάτσης χαιρέτισαν την ''πανηγυρική'', όπως τη χαρακτήρισαν, αποδοχή του ως μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    «Η έγκριση του κ. Καζαμία ήταν θριαμβευτική», δήλωσε ο κ. Αδάμου στο ΚΥΠΕ λίγο μετά την ψηφοφορία. «Χαίρομαι για το φίλο μου τον Κίκη, ο οποίος είχε ήδη εντυπωσιάσει και στην ακρόαση της Επιτροπής Ελέγχου των Προϋπολογισμών».

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε το διορισμό του κ. Καζαμία, λαμβάνοντας υπόψη «ότι η Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών άκουσε, κατά τη συνεδρίασή της στις 6 Οκτωβρίου 2004, τον υποψήφιο που προτάθηκε από το Συμβούλιο για τη θέση του μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εξέτασε τα προσόντα του υποψηφίου.

    [06] (Κ) Ρώμη - ΕΕ - Αφιξη αργηχών κρατών και κυβερνήσεων - Συνταγματική Συνθήκη

    Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποδέχεται στην είσοδο του Καπιτωλίου στη Ρώμη τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα υπογράψουν τη Συνταγματική Συνθήκη για το σύνταγμα της Ευρώπης.

    Στο Καπιτώλιο έφθασε πριν από λίγο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Καπιτώλιο, στη Σάλα Degli Orazi και Curiazi, την ίδια αίθουσα όπου τα έξι ιδρυτικά κράτη (Βέλγιο, Γαλλία, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες) υπέγραψαν τις Συνθήκες για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ).

    [07] (Κ) Ομοσπονδίες Δημοσιογράφων - Σενέρ Λεβέντ

    H Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, σε ανακοίνωσή τους, καταδικάζουν τη νέα νομική επίθεση εναντίον του Τ/Κ δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ από το κατοχικό καθεστώς, επιρρίπτοντας ευθύνες στις λεγόμενες αρχές για συνέχιση της εκστρατείας για θυματοποίησή του.

    Ο Γενικός Γραμματέας των δύο Ομοσπονδιών Εϊνταν Ουάιτ, είπε πως η τελευταία ενέργεια εναντίον του Σενέρ Λεβέντ ''είναι νέα απόδειξη μιας βαθιάς κρίσης στην ελευθερία του Τύπου στο βόρειο μέρος του νησιού''.

    [08] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - Ομιλία

    Με την ευκαιρία της συζήτησης του θέματος «Συνολική ανασκόπηση του όλου ζητήματος των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων σε όλες τους τις πτυχές» στην Ειδική Πολιτική Επιτροπή (Τέταρτη Επιτροπή) των Ηνωμένων Εθνών, o Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής σχετικά με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    [09] (Κ) Ρώμη - ΕΕ - Τελετή υπογραφής Συνταγματικής Συνθήκης

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται στο Καπιτώλιο, στη Ρώμη, όπου στις 1235 ώρα Κύπρου θα ξεκινήσει η τελετή της υπογραφής της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ.

    Η εναρκτήρια σύνοδος της τελετής αρχίζει σε λίγο στην αίθουσα Ιούλιος Καίσαρας με καλωσόρισμα από το Δήμαρχο της Ρώμης, θα ακολουθήσει δήλωση του Ιταλού Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και δηλώσεις του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ολλανδού Πρωθυπουργού Γιαν Μπαλκενέντε, του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, του Προέδρου του Ευρωβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, του απερχόμενου Προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι και του νέου Προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

    [10] (Κ) Ρώμη - ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπογραφή Συνταγματικής Συνθήκης

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου υπέγραψαν σήμερα, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Συνθήκη για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ειδική τελετή στη Ρώμη.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 29/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5748               0,5782
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4510               0,4537
    Λίρα Αγγλίας              0,8252               0,8301
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 29/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 29/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4252            0,4266
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3366            0,3392
    Δολάριο Καναδά                  0,3697            0,3726
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0705            0,0710
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0634            0,0639
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3754            0,3784
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  396.343,64
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     70,81     0,33    352.253,60
    FTSE/CySE 20                           319,71     1,33    255.815,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  956,50     1,33    277.438,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              939,15    -1,81     32.618,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          990,13     0,00     16.843,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     955,81     1,21    310.056,63
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       954,59     1,66    234.935,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    910,44    -0,64      5.226,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            891,45    -0,64     50.318,55
    FTSE Med (26/10/2004)                6.061,84     0,03
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Σύνταγμα ΕΕ

    Πολύ σημαντική ημέρα για την ιστορία της Ευρώπης, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ την υπογραφή σήμερα στη Ρώμη της Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [14] (Κ) Ρώμη - ΕΕ - Σύνταγμα - Τελετή Υπογραφής

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε σήμερα ένα άλμα προς την ολοκλήρωσή της, με την υπογραφή από τους ηγέτες των κρατών μελών της, της Συνθήκης και της Τελικής Πράξης για την εγκαθίδρυση του Συντάγματος της Ευρώπης.

    Σε μια εντυπωσιακή τελετή στο Καπιτώλιο και υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας που λήφθηκαν στην «αιώνια πόλη», οι 25 ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, έβαλαν τις υπογραφές τους στην ευρωπαϊκή ιστορία.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Κέρδη για τρίτη χρηματιστηριακή συνάντηση κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τους δείκτες των Τραπεζών και της Κύριας Αγοράς να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 1,21% και έκλεισε στις 955,81 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,33% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 70,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 396.000 λίρες, εκ των οποίων οι 196,6 χιλιάδες αφορούσαν τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [16] (Κ) ΠΕΟ - Κυρίτσης - Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία

    Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μετρηθεί με κόστα και με δείκτες, τόνισε σήμερα ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης προσθέτοντας ότι η ασφάλεια και η υγεία στο χώρο εργασίας θα πρέπει να τεθεί πιο ψηλά στις προτεραιότητες της κοινωνίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε σειρά εκδηλώσεων της ΠΕΟ για την προώθηση της ασφάλειας και της υγείας στο χώρο εργασίας, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι από τα επίσημα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, τεκμηριώνεται η εκτίμηση ότι η κύρια αιτία των εργατικών ατυχημάτων βρίσκεται στην προσπάθεια των εργοδοτών να μειώσουν τα κόστα.

    [17] (Κ) ΔΝΤ - Κύπρος - Οικονομία

    Tην εκτίμηση ότι η Κύπρος είναι ικανή να προσαρμοστεί στους «καρχαρίες» της διεθνούς οικονομίας, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επισκέπτεται το νησί, Τόμας Ρίτσαρντσον, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.

    Παρουσιάζοντας σε διάσκεψη Τύπου τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του για την οικονομία της Κύπρου μαζί με τους συναδέλφους του οικονομολόγους Ανν Μάργκρετ Ουέστον και Χάικι Χάτανπα, ο κ. Ρίτσαρντσον συγχάρηκε τις αρχές για το δημοσιονομικό πρόγραμμα σύγκλισης το οποίο χαρακτήρισε ''ισχυρό''.

    ''Θα ήθελα να τονίσω'', είπε, ότι ''έχουμε λάβει υπόψη την δυνατή δέσμευση της κυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της εφαρμογής των μέτρων'', σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που χαιρετίζει αυτή την ισχυρή δέσμευση αλλά ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βασιλικό - Δηλώσεις

    Ως απαράδεκτη ενέργεια, χαρακτήρισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, επέμβαση των ΗΠΑ σε κάποιο βαθμό στα εσωτερικά χωρών, προκειμένου να καθορίζουν κοινή γνώμη, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι πλέον φανερό ότι και η αμερικάνικη κυβέρνηση, αλλά και τα ΗΕ, σε ένα βαθμό έχουν επέμβει και στα εσωτερικά της Κύπρου.

    [19] (Κ) ΣΕΚ - Εκδήλωση - Επέτειος 60χρονων

    Η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις διακηρύξεις της για προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από ένα ορθολογικό πλαίσιο μιας ισόρροπης κοινωνικοοικονομικής πολιτικής, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Σταθερός μας στόχος παραμένει ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου, σε μια ευημερούσα ευρωπαϊκή κοινωνία για όλους τους πολίτες της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους'', πρόσθεσε.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΣΕΚ για τα 60χρονα της, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''οι κοινές προσπάθειες, αλλά και οι θυσίες, μαζί με τη σκληρή και ευσυνείδητη δουλειά που χαρακτηρίζει τον Κύπριο εργαζόμενο, μας έχουν επιτρέψει, μαζί με άλλους παράγοντες, να είμαστε, σήμερα, πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    [20] (Κ) Ρώμη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Ένα ισχυρότερο βάθρο διαπραγματευτικής ισχύος, ένα ακόμη επιχείρημα για την ελληνοκυπριακή πλευρά προσφέρει το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την τελετή υπογραφής της Συνθήκης από τον ίδιο και τους υπόλοιπους 24 αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή μέρα υπογραμμίζοντας ότι το νέο Σύνταγμα περιέχει ενισχυμένες πρόνοιες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η σημερινή μέρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκτά πρόσθετο συμβολισμό αφού η νέα Συνθήκη και το Σύνταγμα έχουν υπογραφεί στην ίδια αίθουσα που υπογράφηκε η πρώτη Συμφωνία της Ρώμης, ανάμεσα στα έξι ιδρυτικά κράτη.

    [21] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Συρία - Ιορδανία - Κατάρ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ολοκλήρωσε χθες τις επαφές που είχε στη Συρία, την Ιορδανία και το Κατάρ.

    Κατά τις επισκέψεις του στις πιο πάνω χώρες ο κ. Λιλλήκας έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Συρίας, τον Σύμβουλο του Βασιλιά της Ιορδανίας και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Κατάρ.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βατικανό - Επίσημη επίσκεψη


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 29 October 2004 - 17:49:44 UTC